Stroke - Behandling og gjenoppretting etter hjerneslag hjemme

Svimmelhet, bevisstløshet, oppkast, hodepine, dette er de første tegn på berøring av hjerneslag, det er et brudd på hjernens sirkulasjon.

Strogen kommer som regel ikke uventet, det er visse sykdommer der det er mulig å forutsi med nesten 100% sikkerhet at det er aterosklerose, hypertensjon, trombose eller emboli.

Behandling av hjerneslag hjemme er mulig, for dette er en integrert tilnærming nødvendig.

diett

Dette er en viktig del av rehabiliteringstiden, det er behov for et melke-vegetabilsk kosthold: stekt ost, frokostblandinger, kefir, mosede bær og frukt, gelé.

Etter en stund, avhengig av tilstanden, tilsettes kokt fisk og kjøtt. Ikke glem vitaminer, det mest essensielle er askorbinsyre.

Streng etterlevelse av kosthold er en integrert del av rehabilitering

I dette tilfellet bør det sikres at pasientens stol er vanlig. Du bør også betale så mye oppmerksomhet til pasienten som mulig, gi mulighet til å lytte til radioen, se på TV-serier og kommunisere med slektninger.

Hvordan behandle hjemme

For å gjenopprette betydningen av posisjonen til beina og hendene, vanligvis et rett ben med en saggy fot, og hånden med en komprimert børste er bøyd og presset til brystet. Siden armen og benet i denne posisjonen kan være lang nok, er musklene stivnet, og det kan ta betydelig lengre tid å gjenopprette bevegelsen i dem.

For å unngå disse konsekvensene bør det være flere ganger om dagen å gjøre medisinsk gymnastikk og massasje, er det utnevnt for andre eller tredje uke.

Folkemidlene

Når du behandler slag hjemme, kan du bruke medisinske urter. Her er noen oppskrifter: 2 ts tørket Marinrot pour 200 gr. koker og vedvarer i 4-5 timer, etter filtrering, og bruk tre ganger om dagen for to ss.

Mumi, et lite stykke, størrelsen på et kamphodet er avlet i 50-60 gram kokt vann, tas en gang.

Infusjon av laurbærblade, for forberedelsen tar vi tre spiseskjeer av bakken laurbærblade, deretter hell 200 gram smør (unrefined). Vi insisterer på en uke, så filtrerer vi og to ganger om dagen masserer vi berørte områder.

Urtepreparater

Sophora japansk, misteltein er hvit, du trenger 50 gram misteltein og samme mengde japansk Sophora. Bland disse urter og finhakk, hell deretter 0,5 liter vodka eller fortynnet medisinsk alkohol og insister 30 dager. Tinktur blandes regelmessig og lagres på et mørkt sted.

Gamle gode urte samlinger mister ikke relevans

Etter en måned blir den resulterende blandingen filtrert og konsumert to ganger om dagen for to teskjeer, ta 20 dager, så er et intervall på 15 dager nødvendig, hvoretter mottaket gjenopptas.

Tinktur av hvit

30 gram finhakkede røtter helles med 0,4 gram vodka eller fortynnet medisinsk alkohol, vi insisterer i syv dager, vi filtrerer og tar det to ganger om dagen etter å ha spist 25 dråper med vann. Resultatet vil bli tydelig om noen uker.

Salven gnides inn i de lammede lemmer, to ganger om dagen. Metode for matlaging av en teskje pine nåler og seks teskjeer av laurbærblad er malt i støv, etter å ha tilsatt fem ss hjemmelaget smør, blandet.

Blanding av hvitløk og sitron

Ett hundre gram hvitløk, slipe, tilsett ristet sitron i samme mengde og 100 gr. honning. Vi blander grundig, insisterer for en uke, og deretter gi denne blandingen til pasienten to ganger om dagen etter å ha spist en spiseskje.

celandine

Vi tar en 10 gr. Krosset chistotela, hell en 200 gr. kokende vann, insisterer vi 15 minutter etter at det er nødvendig å spenne og en spiseskje tar opptil tre ganger daglig før måltider.

Infusjon av bønner

For å behandle hjerneslag hjemme i øst, er det mye brukt infusjon av bønner. For forberedelsen er det nødvendig å plukke bønner, og hele planten er tatt helt, strømmet med kokende vann, mens alt må være dekket med vann.

Densely skjermet og i flere timer satt på et varmt sted, kan du bruke denne infusjonen i ubegrensede mengder, de første positive resultatene vil allerede være synlige etter flere uker.

Infusjon av furu kegler

Fem, seks fullt modne furukjegler, der frøene nødvendigvis er funnet, hell et glass fortynnet medisinsk alkohol til en festning på 35%, så er det nødvendig å gi det i 15-20 dager. Filter og gi pasienten en teskje, fortynne i et glass ikke sterk te en gang om dagen.

Sitron og oransje

Vi rengjør sitronen med oransje, ta ut beinene, knus den i en blender, legg til honning, insister dagen i varmen. Etter at du kan ta 2-3 ganger om dagen for en spiseskje, med væske. Du trenger 300 gram sitron og samme oransje honning hundre gram.

liggesår

Svært ofte etter et slag, får pasienter sengetøy, dette skyldes begrenset mobilitet. Følgende metoder brukes til å kontrollere sengetøy.

Du trenger en spesiell madrass, du kan gjøre det selv, du må lage en madrass fylt med hirse, tykkelsen på laget skal være mer enn ett centimeter. Du kan også bruke en madrass fylt med høy.

Det er trygt å si at behandling av hjerneslag er helt mulig, for dette er det nødvendig å bruke en rekke medisinske infusjoner og avkok, for å lage terapeutiske salver og samtidig å overholde alle anbefalinger og forskrifter fra behandlingslegen.

Ikke nekter terapeutisk gymnastikk og massasje, bare vanlig massasje gjør det mulig å holde musklene dine i arbeidstilstand og øke rehabiliteringstiden.

Rehabilitering og gjenoppretting etter hjerneslag hjemme

Behandling av hjerneslagspasienter er en svært lang og gradvis prosess, som må gå gjennom en rekke påfølgende stadier. I begynnelsen blir slike pasienter behandlet i intensivavdelingen, der de sliter for sitt liv, og deretter på et nevrologisk sykehus hvor de reparerer skadede celler.

Men ikke mindre viktig er gjenopprettingsstadiet etter utslipp fra sykehuset. Tross alt kan det neurologiske underskuddet, som er tilgjengelig for pasienten, ikke gjenopprettes ved medisinering, siden hjerneceller ødelegges.

Men du kan maksimalt tilpasse en person til liv på bekostning av andre nevroner som har vært uforskudt. For å oppnå dette må mye tid passere. Naturligvis er dette kun mulig på grunn av uavhengig gjenoppretting etter hjerneslag hjemme, når både pasienten og hans slektninger er aktivt interessert i denne prosessen.

Hvor lang tid tar det å gjenopprette fra et slag?

Ved å løse problemet med gjenopprettingsperioden etter slagting kan det ikke være noenverdier indikator. Alt avhenger av størrelsen og lokaliseringen av lesjonen i hjernen, typen slag, tiden fra det tidspunkt sykdommen oppsto for direkte tilveiebringelse av spesialisert medisinsk behandling. Jo høyere verdiene av disse indikatorene er, desto verre er spådommene for en fullstendig gjenoppretting av pasienten. Med slike mennesker er det nødvendig å jobbe veldig lenge, praktisk for livet, i det minste for ikke å forverre det eksisterende nevrologiske underskuddet. Omtrentlige vilkår og prognoser kan avbildes i form av et slikt bord.

Type slag og dens konsekvenser

Varighet av gjenopprettingstidspunktet

Iskemisk berøring med minimal neurologisk underskudd (mild lammelse av lemmer og ansikt, nedsatt koordinering, syn, svimmelhet)

Delvis utvinning på 1-2 måneder

Full gjenoppretting 2-3 måneder

Enhver type slag med et uttalt nevrologisk underskudd (brutto lammelse av lemmer og ansikt, vedvarende diskoordinatforstyrrelser)

Delvis gjenoppretting med selvbetjening 6 måneder.

Komplett utvinning er sjelden og tar år

Alvorlige massive iskemiske og hemorragiske slag med vedvarende nevrologisk underskudd (funksjonshemming på grunn av lammelse av den ene siden og andre feil)

Delvis utvinning med mulighet for å sitte alene - 1-2 år;

Full gjenoppretting er ikke mulig

Fra bordet over blir det tydelig at jo strengere beroligelsen, jo lengre gjenoppretting bør være. Pasienter som gjennomgikk iskemisk beredskap, gjenvunnet litt raskere enn etter hemorragisk slag.

Når den tilgjengelige grov nevrologisk underskudd på bakgrunn av et hvilket som helst slag er ikke alltid mulig fullstendig restaurering av mennesker, som bestemt ved nekrose av hovedklyngene av nevronene i hjernen, er den funksjon som ikke selv er i stand til å ta nabo friske celler. Derfor stopper gjenopprettingsperioden etter et slag ikke en gang. Det er nødvendig for livet for å engasjere seg i restorative prosedyrer etter type kortvarige kurs eller daglig. Dette vil ikke bare hjelpe i å gjenopprette tapte evner, men også hindre nye slag angrep.

Det er aldri verdt å miste hjertet, uansett hvilken type slag som er overført, og til tross for åpenbare spådommer. Tross alt er hver persons levetid forskjellig, spesielt i forhold til hjernen. Kun konstant selvstudium kan hjelpe mer fullstendig og kortest mulig å gjenopprette fra et slag.

Øvelser for utvinning etter et slag

En av de primære oppgavene til gjenopprettingsperioden etter et slag er fornyelsen av motorens funksjon i ekstremitetene. Det er på dem at det neurologiske underskuddet i denne sykdommen lukkes i større grad. Begynn gjenopprettelsen av bevegelser bør være nesten fra den første dagen etter starten av slag.

Generelle treningstyper er preget av slike øyeblikk:

Senking av muskelton og spenning. Ethvert slag forårsaker lammelse, preget av hypertonisk muskel og økt opphisselighet;

Forbedring av mikrosirkulasjonen. Stroke forstyrrer innerveringen av alle vev. Som en konsekvens - et brudd på deres blodforsyning;

Profylax av kontraktur. På bakgrunn av et langt nevrologisk underskudd og spastisk lammelse er det i tillegg en herding av muskler i en tilstand av konstant spenning;

Beskytter huden på lemmer fra decubitus. Dette gjelder spesielt med hensyn til bena. På steder med størst trykk og kontakt, som er hælområdene, er det oftest bedsores;

Forny delikate bevegelser. Forholde seg til de viktigste funksjonene i ekstremiteter, som faktisk kjennetegner fullstendig restaurering av nervesystemet. Dette er mest relevant for hendene og øvre lemmer som helhet.

Før du starter noen øvelser etter et slag, er det tilrådelig å konsultere legen din, eller enda bedre med en spesialist - en rehabiliterer. Det vil hjelpe ikke bare å velge riktig sett med øvelser, men også å fortelle om alle finesser og stadier av implementeringen. Generelt sett er det verdt å påpeke at en slik funksjon: alle øvelser bør starte fra enklere med gradvis utvidelse av volumet avhengig av pasientens funksjonelle evner.

På bakgrunn av terapeutisk kroppsopplæring kan selv pasienter med et identisk problem og alvorlighetsgraden av et slag bli restaurert på forskjellige måter. Derfor overbelast ikke personen. Dette er så skadelig som mangelen på kurativ gymnastikk generelt. Før du utfører noen øvelser, er det bedre å varme opp vevene som handlingen er rettet mot. Hvis det er en mulighet, er varmtvannsprosedyrer egnet for disse formålene. Hvis det er kontraindikasjoner eller andre grunner til at denne handlingen ikke er mulig, vil det være nok å massere i 15 minutter like før øvelsene. I ekstreme tilfeller varme de berørte lemmerne med en varmere.

Alle pasienter etter alvorlige slag med et alvorlig nevrologt underskudd skal hjelpe noen fra deres slektninger, siden de ikke kan takle en slik oppgave selv. Det er bedre, om øvelseskomplekset blir utført 2-3 ganger per dag av originale kortkurs, som tar omtrent en time. De bør ikke føre til at pasienten uttrykker tretthet og tretthet. Hvis de oppstår, indikerer dette inkompatibiliteten til belastningene og pasientens faktiske evner på et bestemt stadium av rehabiliterings- og gjenopprettingsperioden.

En streng individuell tilnærming med en klar overholdelse av de generelle regler for medisinsk utdannelse kan kalles det eneste riktige skrittet på vei til rask gjenoppretting av pasienter etter et slag.

Øvelser i sengen hvile

Selvfølgelig er det i dette tilfellet ekstremt vanskelig å gjøre noe i stort volum, siden pasientens funksjonelle evner er svært begrenset. Derfor er det nødvendig å hjelpe dem rundt dem, folk. Dette settet med øvelser bør utføres av alle personer i en akutt periode etter noen slag, samt de som har alvorlig spastisk lammelse av ekstremiteter med en markant økning i muskeltonen. Slike pasienter er ikke i stand til å unbend lemmer, siden de er stabilt fast i en bøyd stilling. Øvelser bør være rettet mot å redusere tonen og gradvis øke amplitude av bevegelser.

En typisk gymnastikk ser slik ut:

Enkel forlengelse og bøyning av fingre og hender, underarmer og albuer, føtter og knær, lemmerbevegelser i skulder- og hofteleddene;

Rotasjonsbevegelser av disse segmentene. Utført med hjelp av de som bryr seg om de syke. De må etterligne bevegelsene som en sunn person kan utføre;

Tren for å reparere hånden. Stretching spasmodisk lemmer med langets og andre enheter. Det vises med vedvarende lammelse. For dette er den bøyde lemmen gradvis ubent fra fingrene og festet med bandasje til en hard flatplate eller annen enhet. Trinn for trinn utføres de samme handlingene med de overliggende delene av hånden (med en børste og underarm). I denne stillingen er lemmen løst i en halv time, men det kan være lengre hvis pasienten ikke forårsaker ubehag;

Over sengen er et håndkle. Den neste øvelsen kan utføres av personer med en restaurert børstefunksjon. For dette blir håndkleet grepet av det og produserer alle mulige bevegelser (bly og bly, løftesenkende i skulderen, fleksjonsforlengelse ved albuen). Gradvis øker håndkleet høyere og treningen hindres av pasientens egenvekt;

Fra en strimmel av gummi med gjennomsnittlig tykkelse og bredde er det nødvendig å lage en ring i diameter på 40 sm. Med denne tilpasningen er det mulig å utføre mange treninger. Det kastes mellom hender, underarmer, arm og ben, en børste og ethvert objekt. På samme tid strekke elastikken ved å fortynne dens ender fra hverandre;

For å eliminere muskelspasmer i underbenet i poplitealområdet, legges en hard vals, hvor tykkelsen gradvis øker. Dermed strekker musklene og øker volumet av bevegelser;

Omslutte bena over ankelleddet med ytterligere bøyning av bena i kneleddene ved å skyve føttene over sengen;

Ligge i sengen, må du forsiktig løfte armene over hodet og prøve å ta henne tilbake. Etter dette utføres ufullstendige pull-ups med samtidig trekking av føttene og fingrene (som om de strekker seg);

Øvelser for øynene. Gjenopprett funksjonen av øyebølgeres mobilitet og tilpasning av synet. For å gjøre dette må du gjøre øyebevegelser i forskjellige retninger flere ganger. Sirkulær bevegelse. Gjenta prosedyren med lukkede øyelokk;

Fiksering av blikket på et tidspunkt med etterfølgende roterende, nodale og sirkulære bevegelser av hodet uten frigjøring fra dette fikseringspunktet;

Øvelser i en sittestilling

De er rettet mot å gjenopprette de hensiktige bevegelsene i hendene, styrke ryggen og forberede bena for å gå. Deres teknikk er dette:

Pasienten blir overført til sitteposisjon, hendene tar tak i sengens kanter. Ved innånding utføres en bøyning i ryggen med samtidig trekking av stammen under spenning. Etter utånding følger avslapping. Syklusen består av 8-10 repetisjoner;

Startposisjon sitter på sengen, ben på nivå av kroppen (ikke faller). Alternativt heve og senke venstre, og deretter høyre ben flere ganger;

Utgangsposisjonen sitter i sengen. Hendene blir tatt tilbake. Ved innånding gjøres maksimal tilnærming til scapulaen til hverandre med samtidig helling av hodet bakfra. Etter utånding følger avslapping;

Øvelser i stående stilling

Vises etter utvidelse av en impellasjonsmodus og delvis restaurering av pasienten. Deres hovedmål er restaureringen av subtile bevegelser for maksimal eliminering av nevrologiske lidelser. Typiske eksempler er:

Plukker opp en lommebok fra gulvet eller bordet. Det virker ut målrettet subtile bevegelser;

Startposisjonen står med hendene ned. På inspirasjon løfter de armene opp over hodet mens de strekker seg og stiger på fingrene. Ved utånding slapper de av, bøyer bagasjerommet ned og senker. Gjenta flere ganger;

Flexion-forlengelse av hånden i en knyttneve ved hjelp av en expander med samtidig fjerning av hender fra stammen;

I stående stilling, føtter er skulderbredde fra hverandre, hendene er plassert i midjen. Torsjoner av bagasjen er laget til høyre til venstre, fremover bakover;

Fra den forrige startposisjonen, utfør en saksøvelse (vekslende bevegelse, strakt foran kryssede armer, på motsatt side;

Klemmer fra startposisjonen stående med tilkoblede føtter. Under øvelsen er det nødvendig å holde ryggen så nøyaktig som mulig, og ikke å rive av hælene fra gulvet;

Under øvelsene knyttet til restaureringen av subtile bevegelser, kan du fortsette gymnastikken fra tidligere stadier, spesielt hvis den styrker musklene og utvider volumet av bevegelser generelt. Tillat terapeutisk trening med bruk av lette håndvægte og kraftøvelser.

For at treningsbehandling skal være virkelig gjenopprettende, må den bli en del av pasientens livsstil.

Gjenoppretting av tale etter et slag

Restorative prosesser i hjernen med hensyn til talefunksjonen er mye langsommere enn i motorforstyrrelser. De kan vare i flere år. Derfor er det nødvendig å engasjere seg med pasienter hele tiden, fra den første dagen i utvinningsperioden etter stabilisering av den generelle tilstanden. Hovedoppgaven i denne vanskelige prosessen ligger hos pasientene selv og deres slektninger. Bare et vedvarende ønske må lede dem. Du kan ikke slutte å trene, til tross for det lange fraværet av en uttalt effekt. Før eller senere vil all omhu bli belønnet med en gradvis forbedring i tale.

Anbefalinger for øvelser for å gjenopprette tale er ganske tydelige. Deres hovedfokus er involveringen av nerveceller som ligger i regionen av det berørte talesenteret, for å oppfylle funksjonen de mistet. Dette kan oppnås ved konstant trening av talefunksjon og hørsel. For å gjenopprette pasientens evne til å snakke, må han høre tale. Alle skal snakke med ham hele tiden. Dermed kan han gjengi lyder.

Når det gjelder en direkte uttale av ord, i tilfelle et komplett tap av talevansker, er det nødvendig å starte uttalen av individuelle lyder og stavelser. For å gjøre dette, blir pasienten fortalt en del av ordet eller setningen uten å fullføre endene. Pasienten selv må uttale dem. Gradvis må mengden ord som reproduseres, øke. Den siste scenen er repetisjonen av rimer og tunge twisters.

Sangen påvirker utviklingen av talevansker. Hvis pasienten hører synger, og senere prøver han og hans slektninger å synge, da blir det mye raskere for ham enn vanlig tale. Derfor er det nødvendig å inkludere denne metoden for rehabilitering av pasienter etter et slag for å gjenopprette talevnen.

Det er ekstremt viktig å gjenopprette tale - for å gjenoppta muligheten til å uttale lyder. Tross alt kan en person potensielt være i stand til å snakke, men på grunn av en langvarig forstyrrelse av innerveringen av etterligning og tyggemuskulaturen, finner deres spesielle herding sted.

I slike tilfeller er de gjenstand for aktiv utvikling av:

Folding leppene i et rør;

Maksimal skyve tungen fremover;

Enkel biting av kjever vekselvis i øvre og nedre lepper;

Licking lepper i begge retninger (venstre til høyre og omvendt);

Gjenoppretter minne etter et slag

En av hjernens funksjoner, som er ødelagt som følge av et slag, er minne. Det er svært viktig å tilnærme seg gjenopprettingsprosessene på denne måten. Som alle andre evner av høyere nervøsitet, er det nødvendig å begynne å jobbe med det så tidlig som mulig. Vanligvis svarer dette til perioden etter eliminering av den direkte trusselen mot menneskeliv og fenomenene av cerebralt ødem på bakgrunn av slagtilfelle.

Det første som legene jobber med, er den medisinske støtten til de berørte nevronene. Pasienter er foreskrevet intravenøse infusjoner av nootropics (legemidler som forbedrer metabolske prosesser i hjernen og i minnet). Deres mottak må nødvendigvis videreføres på stadium av ambulant behandling, men allerede i en tablettform. De vanligste og mest effektive nootropene inkluderer pyracetam, luketam, nootropil, fesam, tiocetam. Alle opererer sakte nok, så det er viktig å observere varigheten av inntaket, som skal være minst 3 måneder. Etter en kort pause, bør behandlingsforløpet gjentas.

I tillegg til narkotikakorrigering, bør funksjonell og restorativ behandling også utføres. Det inkluderer kontinuerlig trening av hjernens evne til å huske. Denne prosessen er en av de lengste av alle typer restorativ behandling etter et slag og tar mange måneder og til og med år. Inkluderer memorisering og konstant gjentakelse av tall, visse ord, rimer, først korte og deretter lengre. Det er også fordelaktig å minne påvirke brettspill og andre aktiviteter med elementer i spillet, når pasienten samtidig blir distrahert fra omverdenen og konsentrert seg om en bestemt handling.

Hvordan lage en meny etter et slag?

Forberedelser for utvinning etter et slag

Et ekstremt viktig sted i rehabiliteringsbehandling av pasienter med hjerneslag, tilhører den medisinske behandlingen av hjernesvikt. Det er obligatorisk å følge kursmottaket med veksling av perioder med aktiv behandling og avbrudd mellom dem. Det er ønskelig å injisere intravenøst ​​to ganger i året med cerebroprotektorer (legemidler som forbedrer blodtilførselen og hjernens aktivitet).

Mer enn et dusin år for forebygging av trombose og ischemisk sykdom anvendt aspirin (acetylsalisylsyre), men lenge dens mottakelse kan forårsake problemer med mage-tarmkanalen, så som halsbrann, gastritt, kvalme, magesmerter, etc.

For å redusere risikoen for slike uønskede konsekvenser, er det nødvendig å ta stoffene i et spesielt enterisk belegg. For eksempel kan man bruke stoffet "trombotisk ASS®" * hver tablett er belagt med enterisk film belegg som er motstandsdyktig overfor mave saltsyre og oppløses bare i tarmen. Dette unngår direkte kontakt med slimhinnen i magesekken og redusere risikoen for sure oppstøt, magesår, gastritt, blødning, etc.

Det er viktig å huske at du ikke bør ta et blodfortynnende middel etter hemorragisk slag. I dette er det ikke bare hensiktsmessig, men det er også mulig å provosere en gjentatt forekomst av et slag. Alle andre legemidler er ikke tilordnet differensielt, uavhengig av slagslag.

Den omtrentlige klassifiseringen av medisiner for rehabilitering i post-akutt periode er gitt i form av en tabell:

Hvordan og hva å behandle slag. Hva er konsekvensene etter et slag?

En av de alvorlige sykdommene som ofte oppstår på grunn av hypertensjon, samt aterosklerose i hjernen, er et slag. Behandling av denne sykdommen, forutsatt at den lykkes, kan forlenge en persons vitale aktivitet. Risikoen for slag er en stor sannsynlighet for negative konsekvenser, fordi ganske ofte konsekvensen er funksjonshemming av en person.

Blant de eldre er det slaget som blir den hyppigst rapporterte dødsårsaken.

Stroke er karakterisert ved akutt nedsatt sirkulasjon av hjernebarken, og resultatet er skader og død av nerveceller.

Stroke er en rekke andre patologiske forhold, blant annet:

 • Blødning i hjernen;
 • Cerebral infarkt;
 • Subaraknoid blødning.

Det er to typer slag:

De er ikke bare forskjellige, men hver av dem behandles annerledes.

funksjonen iskemisk hjerneslag er brudd på blodtilførselen til bestemte områder i hjernebarken på grunn av blokkering av arterietrombosen eller aterosklerotisk plakk.

hemoragisk slag oppstår når arterien brister og påfølgende blødning. Årsaken til denne typen sykdom er et brudd i den utvidede delen av arterien på grunn av den medfødte patologien til fartøyet, kalt en aneurisme, eller en arteriebrudd, hvor bakgrunnen kan være høyt blodtrykk.

Typer av slag

Når et slag av noe slag krever akutte tiltak, medisinsk behandling og behandling. Det kliniske bildet av blødning utvikler seg så raskt at evnen til å kurere sykdommen er begrenset av tiden. Bare ved rettidig tilrettelegging av kvalifisert omsorg kan hjerneskader minimeres, og forhindrer komplikasjoner i fremtiden.

Behandlingsstadier

For å vite hvordan man skal behandle et slag, er det nødvendig å representere sekvensen av hovedstadiene i denne prosessen, bestående av:

 • Nødhjelp;
 • Patientbehandling;
 • Rehabilitering eller sanatorium terapi.
til innholdet ↑

Tegn på slag

For å gjenkjenne symptomene på en farlig sykdom i tide, er det nødvendig å huske dem fast.

Tegn på et slag er:

 • Plutselig svakhet;
 • Lammelse eller delvis følelsesløp i musklene i ansiktet eller lemmer (oftest bare på den ene siden);
 • Brudd på tale;
 • Forverring av synet;
 • Utseendet til en sterk og skarp hodepine;
 • svimmelhet;
 • Tap av balanse og koordinasjon, gangforstyrrelser.

Stroke tar ofte en overraskende person, og på dette punktet er det svært viktig at folk rundt deg viser oppmerksomhet og gir førstehjelp.

Å merke seg en forbipasserende på gaten, som fører seg selv, er ikke naturlig, man bør ikke tro at han er full før kontrollen for et slag utføres i henhold til følgende plan:

 1. Tilbyr hjelp, hvorfra personen mest sannsynlig vil nekte, ikke forstå, som med den oppstår. Den første mistanke om et slag i dette tilfellet skal vises hvis tale er vanskelig.
 2. Be om et smil, nøye vurdere plasseringen av hjørnene av leppene i forhold til hverandre og linjen av et smil, som i tilfelle av et slag vil se mer ut som et snoet grin.
 3. Rist hendene, Kontroller styrken på håndtrykket, eller be om å løfte begge hendene opp. Med en liten håndskake eller en spontan senking av en av hendene fra den oppadgående posisjonen, kan du endelig sørge for utviklingen av et slag og behovet for akutt sykehusinnleggelse.
til innholdet ↑

Tiltak før ankomst av førstehjelp

Hvis det er mistanke om et slag som en person kan fange når som helst - hjemme eller på gata, utfør følgende handlinger så snart som mulig:

 • Sett pasienten på ryggen, prøv å ikke røre på hodet;
 • Sørg for fri tilgang til frisk luft, Kilden som kan være et åpent vindu eller en vifte. Med samme formål er det nødvendig å utelukke klemme av organismen fra en stram slips eller krage, belte;
 • Hvis en pasient viser tegn på oppkast, trenger du det Vri hodet i begge retninger for å unngå å få oppkast i bronkusen;
 • Hvis det er en mulighet hjelp kald komprimering, plassert på et hode eller en varmtvannsflaske med is;
 • Pasienten, hvis han er bevisst, kan spør om den eksisterende hypertensjonen og gi ham en pille under tungen (ofte hypertensive pasienter holder det nødvendige medisin i lommen);
 • pre blodtrykksmåling - En av de nyttige tiltakene som kan utføres med det spesielle apparatet tilgjengelig for hånden;
 • En distraksjon prosedyre som kan utføres hjemme er innkvartering av sennep i kalvene på bena.
til innholdet ↑

Hjelp og første skritt av medisinske fagfolk

I de første minuttene etter ankomst til den skadede sted fra et slag, vurderer spesialistene i ambulanslaget alvorlighetsgraden av pasientens tilstand. Hovedoppgaven er å transportere pasienten til et sykehus utstyrt med en intensivavdeling.

Under transport:

 • Blodtrykksmålinger;
 • Angi narkotika som korrigerer arbeidet i hjerte- og luftveiene.

Pasienter som:

 • De ble funnet i koma;
 • Med sine eksisterende sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen i terminale tilstander av ulike patologier av indre organer eller svulster.

Pasienter med lignende abnormiteter behandles symptomatisk, hvoretter anropet overføres til klinikken.

I hvilken avdeling er det satt et slag?

Etter sykehusinnleggelse av den berørte personen, hjerneslagsbehandling av hjernen i sykehus begynner med plassering i intensivavdelingen eller intensivvitenskap. Dette krever tilstedeværelse i klinikken til den aktuelle enheten, utstyrt med spesialutstyr og kvalifisert personell.

Pasientene undersøkes av en nevrolog. Du må kanskje konsultere en nevrokirurg. Behandlingsordningen, samt hvilken avdeling pasienten vil være, bestemmes av legen avhengig av type og alvorlighetsgrad av sykdommen. Sykehusets hovedoppgaver er avhengig av sykdommens art.

Behandling på sykehus. Legemidler.

Behandling for hemorragisk slag.

For behandling av hjernen med utvikling av hemorragisk hjerneslag bør terapi inneholde en rekke spesifikke oppgaver, dette er:

 • Eliminering av puffiness i hjernevevet;
 • Redusert intrakranielt og arterielt trykk;
 • Behandling rettet mot å øke blodpropp og vaskulær tetthet.

På alle handlinger av medisinsk personale observeres den bestemte posisjonen til pasienten på en seng. For dette brukes en funksjonell seng med hevet hodeplank. På pasientens hode legges is og ved føttene - oppvarmer varmtvannflasker. Avslapping av musklene vil bidra til å gi den skapt popliteale bøyen. Til samme formål kan du sette en rulle under knærne.

Narkotikabehandling omfatter bruk av følgende legemidler til intravenøs dråpebruk:

 • Svovelmagnesium;
 • Dibazol;
 • klorpromazin;
 • Pentamin.

I forbindelse med økt risiko for å redusere blodpropp, kan medisiner som aktiverer trombose i karene, innføres. Denne typen terapi bør utføres under kontroll av en laboratorieblodtest for et koagulogram.

I de første 2-3 dagene er foreskrevet:

 • Kalsiumklorid;
 • menadione;
 • Aminokapronsyre.

I tilfeller der på tredje dag etter et slag er uttalt tegn på atherosklerose og subarachnoid blødning, kan proteolytiske enzymer foreskrives:

Deres administrasjon kan anbefales ved å kombinere små doser heparin for å unngå uønsket tromboembolisme.

Et av de mest effektive moderne verktøyene som brukes til behandling av hjerneslag er Etamsilate. Det gjør at du kan stoppe blodtap, forbedre mikrosirkulasjonen i ødelagte områder av hjernen, normalisere permeabiliteten av blodårene. Det tjener også som en utmerket antioksidant.

Hvis cerebral ødem har uttalt meningeal symptomer, bør spinal punktering utføres med forsiktighet, hvor små mengder ekstraheres fra cerebrospinalvæsken.

Behandling for iskemisk berøring

Med den andre typen hjerneslag, vil handlinger av spesialister bli rettet mot følgende oppgaver:

 • Forbedre blodtilførselen til vev
 • Formasjon av økt motstand mot mangel på oksygen;
 • Innføringen av narkotika for å forbedre metabolisme i de overlevende celler.

Posisjonen til pasienten i sengen skal være behagelig, men hodet hans blir ikke økt så høyt som det skal gjøres med et hemorragisk slag.

ved iskemisk slagbehandling bør nødvendigvis innebære midler som utvider karene. Kollateralene, som er hjelpekapillærer, som delvis kan erstatte naturlige kapillærene, brukes i større grad.

Til dette formål brukes følgende midler i form av løsninger for intravenøs dryppinjeksjon:

 • aminophylline;
 • No-spa;
 • papaverin;
 • Nikotinsyre;
 • Komplamin.

Brukt medisin for å forbedre hemodilusjonen - Reopoliglyukin, som forbedrer blodsirkulasjonen ved å redusere blodkoagulasjon.

Medisinsk kontroll og behandling inkluderer nøye måling av volumet av injisert væske, som i overkant av mengder kan utgjøre en risiko for økt ødem i vevet. Forsiktig krever også bruk av diuretika, spesielt hvis det er hypertensiv sykdom.

Samtidig med fibrinolytiske midler, brukes antikoagulantia. I teknikken for hjerneslagsbehandling brukes den viktige termen "gylden time". Det tjener som en indikator på maksimal effektivitet av legemiddeladministrasjon for å redusere blodkoagulasjon, så vel som for å forutsi sykdommen.

På grunn av for lang transport til klinikken for å etablere forskjellen mellom forskjellige slagslag og å gi riktig hjelp i behandlingen, blir det vanskelig, og hans Den optimale tiden går tapt.

På den første dagen med iskemisk slag behandle ved å injisere en løsning av fibrinolysin med heparin.

Etter dette inkluderer terapisystemet:

 • Intramuskulær injeksjon av heparin;
 • Etter 3-5 dager anbefales det å bytte til Phenylline og Dicumarin.

Ved behandling av unge pasienter og middelaldrende mennesker bruker Pentoxifylline, som bidrar til å forbedre blodtetenheten.

Eldre pasienter er foreskrevet for behandling:

 • Parmidin;
 • Xantinol nikotinat;
 • Anaprilin (med eksisterende takykardi);
 • Cavinton, Cinnarizine (tillate å forbedre tonen i blodårene).

Med medisin ble det etablert at i kombinasjon med iskemisk beredskap ville kombinert administrasjon av Curantyl og Aspirin redusere risikoen for gjenoppbygging av patologi.

Eksitasjonssyndrom hos pasienten kan være vil bli kurert ved administrering av barbiturater. En metabolsk lidelse skal bli behandlet ved hjelp av stoffer av klassen metabolitter (Piracetam, Aminalon, Cerebrolysin), som også bidrar til økning av cellebestandighet mot mangel på oksygen.

Kirurgiske metoder

noen ganger slå Stroke kan være gjennom kirurgi. Hvis pasienten har et hemorragisk slag, kan kirurgiske behandlingsmetoder bare brukes under ungdom eller middelalder, og også hvis laterale hematomer og blødninger i cerebellumområdet ble diagnostisert.

Indikasjoner for operasjonen er:

 • Det umulig å fjerne ødemets ødem på annen måte;
 • Forekomst av tegn på kompresjon av hematom;
 • Mistanke om muligheten for gjentatt blødning i bagasjerommet var hjerne eller halvkule.

Den beste tiden for kirurgi er 1-2 dager. Hematomet åpnes og fjernes. Hvis hjernens aneurysmer ble funnet, ble krukken ligert.

Sjelden brukes kirurgiske behandlingsmetoder for iskemi. Indikasjoner for kirurgi er diagnose av innsnevring av carotid, vertebral eller subklaviær arterie som forårsaker patologi.

Ta vare på pasienten

For å gjenopprette etter slag, er det svært viktig å sikre riktig pasientbehandling.

Vedlikeholdstiltak under behandlingsbehandling inkluderer:

 • Et bestemt kosthold, inkludert juice, flytende høyt kalori måltider;
 • Når komatose, mat er forsynt med en probe;
 • Forhindre stillestående fenomener i lungene og sengene, som pasienten vender om hver 2-3 timer, sett en gummircirkel i sakrummet og stramme hæler under hælene;
 • Følg renslighet av sengetøy, ikke tillat høy luftfuktighet;
 • Huden må behandles med en svak løsning av mangan, kamferalkohol eller solkoserylsalve;
 • Munnhulen behandles med borsyre;
 • Et kateter brukes til å fjerne urin, med forstoppelse avføringsmiddel er gitt og en enema er satt.
til innholdet ↑

rehabilitering

Sikkert fjerne effekter slag kan gjøres med velorganisert rehabilitering.

Hjelp av en overlevende av hjerneslag skal omfatte følgende tiltak og tiltak:

 • Forsiktig massasje av lemmer fra den andre uken av sykdom;
 • Fysioterapi øvelser som fremmer restaurering av motorfunksjoner med en gradvis økning i intensitet.
 • Kinesitherapy, som utvikler små karpale bevegelser, hjelper pasienten til selvbetjening i nye forhold.
 • Vannprosedyrer som retter seg mot å strekke musklene, oksygenbad, hydromassasje.

Med korrekt tatt medisinske tiltak i tilfelle streber, og også kompetent organisert rehabilitering, opptil 70% av de som gjennomgikk hjerneslag, returnerte til selvstendig liv. Den beste perioden for rehabiliteringsforanstaltninger og hjelp er de første tre årene, hvor du må være tålmodig og ha tro på suksess.

Les Mer Om Fartøyene