Iskemisk hjerneslag

Iskemisk berøring er et hjerneinfarkt som utvikler seg med en signifikant reduksjon i cerebral blodstrøm.

Blant de sykdommer som fører til utvikling av cerebralt infarkt, er det første sted aterosklerose, treffer stammen av hjernens blodårer i halsen eller intrakranielle fartøy, eller begge disse og andre.

Ofte er det en kombinasjon av aterosklerose med hypertensiv sykdom eller arteriell hypertensjon. Akutt iskemisk slag er en tilstand som krever umiddelbar sykehusinnleggelse av pasienten og gjennomfører tilstrekkelige medisinske tiltak.

Iskemisk slag: hva er det?

Iskemisk berøring oppstår som et resultat av en hindring i blodkarene som leverer blod til hjernen. Hovedbetingelsen for denne typen obstruksjon er utviklingen av fettavsetninger som ligger på veggen av fartøyet. Dette kalles aterosklerose.

Iskemisk berøring forårsaker en trombose, som kan danne seg i et blodkar (trombose) eller andre steder i sirkulasjonssystemet (emboli).

På grunnlag av definisjonen av sykdommens nosologiske form er det tre uavhengige patologier som karakteriserer lokal sirkulasjonsforstyrrelse, betegnet med begrepet "iskemi", "infarkt", "slag": "

 • iskemi - mangel på blodforsyning i det organlige lokalområdet, vev.
 • slag - er et brudd på blodstrømmen i hjernen med brudd / iskemi av ett av karene, ledsaget av hjernevævs død.

Med iskemisk berøring er symptomene avhengig av type sykdom:

 1. Aterotrombotisk angrep - oppstår på grunn av aterosklerose av en arterie av stor eller middels størrelse, utvikler seg gradvis, oppstår oftest i en drøm;
 2. Lacunar - diabetes mellitus eller hypertensjon kan forårsake sirkulasjonsforstyrrelser i arterier med liten diameter.
 3. Cardioembolic skjema - utvikles som en konsekvens av den delvis eller total okklusjon av den midtre cerebrale arterie emboli, oppstår plutselig under våkne timer, som følge av emboli kan forekomme i andre organer;
 4. Ischemisk forbundet med sjeldne grunner - bunt arterieveggen, overdreven blodlevring, vaskulær patologi (neateroskleroticheskie), hematologisk sykdom.
 5. Ukjent opprinnelse - preget av umuligheten av å bestemme de eksakte årsakene til forekomsten eller tilstedeværelsen av flere grunner;

Fra det foregående kan det konkluderes med at svaret på spørsmålet "Hva er hjerneinfarkt" er enkel - dårlig sirkulasjon i en av de delene av hjernen på grunn av sin blokkering av en blodpropp eller kolesterol plakk.

Det er fem hovedperioder med fullført iskemisk slag:

 1. Den skarpeste perioden er de første tre dagene;
 2. Akutt periode - opptil 28 dager;
 3. Tidlig gjenopprettingstid - opptil seks måneder;
 4. Sen gjenopprettingstid - opp til to år;
 5. Perioden av gjenværende fenomener er etter to år.

De fleste iskemiske cerebrale slag begynner plutselig, utvikler seg raskt, og fører til hjernevævs død i flere minutter til flere timer.

I lesjonens område er cerebral infarkt delt inn i:

 1. Stroke iskemisk høyre side - konsekvensene påvirker hovedsakelig motorfunksjoner, som senere er dårlig restaurert, psyko-emosjonelle indikatorer kan være nær normale;
 2. Stroke iskemisk venstre side - som konsekvensene er hovedsakelig psykomotorisk sfære og tale, blir motorfunksjonene nesten helt gjenopprettede;
 3. Cerebellum - svekket koordinering av bevegelser;
 4. Omfattende - oppstår med fullstendig fravær av blodsirkulasjon i et stort område av hjernen, forårsaker hevelse, fører ofte til fullstendig lammelse med manglende evne til å gjenopprette.

Patologi oppstår ofte hos folk i alderen, men det kan skje i noen andre. Prognosen for livet i hvert tilfelle er individuelt.

Høyre sidet iskemisk slag

Det iskemiske slaget på høyre side påvirker sonene som er ansvarlige for motoraktiviteten til venstre på kroppen. Konsekvensen er lammelse av hele venstre side.

Omvendt, hvis venstre halvkule er skadet, nekter den høyre halvdelen av kroppen. Et iskemisk slag der høyre side er rammet, kan også forårsake taleforringelse.

Venstre sidet iskemisk slag

Med iskemisk slag på venstre side blir talefunksjonen og evnen til å oppfatte ord alvorlig forstyrret. Mulige konsekvenser - for eksempel hvis Broca senter er skadet, blir pasienten fratatt muligheten til å komponere og akseptere komplekse setninger, bare enkle ord og enkle setninger er tilgjengelige for ham.

Bagasjerommet

Denne typen slag er som et hjerneslag iskemisk slag - den farligste. I hjernestammen er de sentrene som regulerer arbeidet til de viktigste med utgangspunkt i livsstøttesystemer - hjerte- og respiratorisk. Løvenes andel av dødsfall skyldes stengemarginfarkt.

Symptomer på stammens iskemiske slag - manglende evne til å navigere i rommet, redusert koordinasjon av bevegelse, svimmelhet, kvalme.

lillehjernen

Det iskemiske slag av cerebellum i begynnelsestrinnet er preget av en endring i koordinering, kvalme med angrep av svimmelhet, oppkast. Etter en dag begynner cerebellum å trykke på hjernestammen.

Ansiktsmuskler kan bli nummen, og en person kan falle inn i koma. Coma i iskemisk slag av cerebellum er svært vanlig, i det overveldende flertallet av tilfeller blir et slikt slag pumpet av pasientens død.

Kode μb 10

Ifølge ICD-10 er hjerneinfarkt kodet i overskrift I 63 med tillegg av et punkt og et siffer etter at det klargjør typen slag. I tillegg, ved koding av slike sykdommer, legges bokstaven "A" eller "B" (lat.), Som indikerer:

 1. Cerebral infarkt med arteriell hypertensjon;
 2. Et hjerneinfarkt uten hypertensjon.

Symptomer på iskemisk berøring

Stroker i 80% av tilfellene observeres i systemet i den midtre cerebrale arterien, og i 20% - i andre hjerneskip. Med iskemisk berøring, som regel, manifesterer symptomene plutselig, i sekunder eller minutter. Mindre ofte kommer symptomene gradvis og intensiverer over en periode på noen timer til to dager.

Symptomer på iskemisk berøring er avhengig av hvilken del av hjernen som er skadet. De ligner symptomene på forbigående iskemiske angrep, men dysfunksjonen av hjernefunksjonen er mer alvorlig, manifesterer seg for flere funksjoner, for et større område av kroppen og er vanligvis resistent. Det kan ledsages av koma eller en mildere depresjon av bevissthet.

For eksempel, hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, oppstår følgende lidelser:

 1. Blindhet i ett øye;
 2. En av armene eller bena på den ene siden av kroppen vil bli lammet eller svært svekket;
 3. Problemer med å forstå hva andre sier, eller manglende evne til å hente ord i samtale.

Og hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, kan slike brudd forekomme:

 1. Dobling i øynene;
 2. Svakhet i begge sider av kroppen;
 3. Svimmelhet og romlig desorientering.

Hvis du merker noen av disse symptomene, må du ringe til en ambulanse. Jo tidligere tiltakene blir truffet, desto bedre er prognosen for livet og sannsynlighetene for beklagelige konsekvenser.

Symptomer på forbigående iskemiske angrep (TIA)

Ofte går de foran iskemisk slag, og noen ganger er TIA en fortsettelse av et slag. Symptomene på TIA er lik brennende symptomer på et lite slag.

De viktigste forskjellene mellom TIA og slag er avslørt i CT / MR studier ved kliniske metoder:

 1. Det er ingen (ikke visualisert) fokus for hjerneinfarkt;
 2. Varigheten av nevrologiske fokal symptomer er ikke mer enn 24 timer.

Symptomer på TIA er bekreftet av laboratorieinstrumenter.

 1. Blod for å bestemme dets reologiske egenskaper;
 2. Elektrokardiogram (EKG);
 3. USA - Dopplerografi av karene i hode og nakke;
 4. Ekkokardiografi (ekkokardiografi) av hjertet - avslørende de reologiske egenskapene til blod i hjertet og omgivende vev.

Diagnose av sykdommen

De viktigste metodene for å diagnostisere iskemisk slag:

 1. Anamnese, nevrologisk undersøkelse, fysisk undersøkelse av pasienten. Identifikasjon av samtidige sykdommer som er viktige og påvirker utviklingen av iskemisk slagtilfelle.
 2. Laboratoriestudier - biokjemisk blodprøve, lipidspektrum, koagulogram.
 3. Måling av blodtrykk.
 4. EKG.
 5. MR eller CT i hjernen kan bestemme plasseringen av lesjonen, dens størrelse, resept for dannelsen. Om nødvendig utføres CT angiografi for å identifisere det eksakte stedet for okklusjonen av karet.

Differensiere iskemisk slag fra andre hjernesykdommer med lignende kliniske tegn, hvorav de vanligste inkluderer - en svulst, en infeksjon av membranene, epilepsi, blødning.

Konsekvenser av iskemisk slag

I tilfelle av iskemisk slag kan konsekvensene være svært forskjellige - fra svært alvorlig, med omfattende iskemisk slag, til mindre, med mikroangrep. Alt avhenger av lokaliseringsstedet og volumet av ildstedet.

Sannsynlige konsekvenser av iskemisk berøring:

 1. Psykiske lidelser - mange overlevende overfall har post-hjerneskade depresjon. Dette skyldes at en person ikke lenger kan være den samme som før, han er redd for at han har blitt en byrde for sine slektninger, han er redd for at han vil forbli ugyldig for livet. Det kan også være endringer i pasientens oppførsel, han kan bli aggressiv, fryktelig, uorganisert, kan være utsatt for hyppige humørsvingninger uten grunn.
 2. Forringet følelse i lemmer og ansikt. Sensitivitet gjenopprettes alltid lenger enn muskelstyrken i lemmer. Dette skyldes det faktum at nervefibrene som er ansvarlige for følsomheten og oppførselen til de tilsvarende nerveimpulser, gjenopprettes mye langsommere enn de fibrene som er ansvarlige for bevegelse.
 3. Brudd på motorfunksjonen - kraften i lemmerne kan ikke gjenopprettes helt. Svakhet i beinet vil tvinge pasienten til å bruke røret, svakhet i hånden gjør det vanskelig å gjøre noen husholdningsaktiviteter, opp til dressing og holde skjeen.
 4. Konsekvensene kan manifestere seg som kognitiv svikt - en person kan glemme mange kjente ting for ham, telefonnummer, navn, navnet på familien, adressen, det kan oppføre seg som en liten unge, undervurderer hvor vanskelig situasjonen, kan det forvirre tid og sted der det er ligger.
 5. Brudd på tale - kan ikke være hos alle pasienter som gjennomgått iskemisk slag. De gjør det vanskelig for pasienten å kommunisere med sin familie, noen ganger kan pasienten snakke helt usammenhengende ord og setninger, noen ganger kan det bare være vanskelig å si noe. Mindre hyppige slike brudd med høyre sidet iskemisk slag.
 6. Forstyrrelser av svelging - pasienten kan kvokka med både flytende og fast mat, dette kan føre til aspirasjon lungebetennelse, og deretter til et dødelig utfall.
 7. Koordineringskrenkelser manifesteres i svimlende når de går, svimmel, faller med plutselige bevegelser og svinger.
 8. Epilepsi - opptil 10% av pasientene etter iskemisk slag kan lide av epileptiske anfall.

Prognose for livet i iskemisk slag

Prognosen for utfallet av et iskemisk slag i alderdommen avhenger av graden av hjerneskade og på aktualitet og regelmessighet av terapeutiske tiltak. Jo tidligere kvalifisert medisinsk hjelp og riktig motorrehabilitering ble gitt, desto gunstigere vil utfallet av sykdommen være.

Tidsfaktoren spiller en stor rolle, sjansene for utvinning er avhengig av det. I de første 30 dagene dør ca. 15-25% av pasientene. Dødeligheten er høyere for atherotrombotiske og kardioemboliske slag og er bare 2% for lacunar. Alvorlighetsgraden og progresjonen av et slag er ofte vurdert ved hjelp av standardiserte målere, for eksempel slagskalaen til National Institutes of Health (NIH).

Dødsårsaken i halvparten av tilfellene er cerebralt ødem og dislokasjon av hjernestrukturer forårsaket av det, i de resterende tilfeller - lungebetennelse, hjertesykdommer, lungeemboli, nyresvikt eller septisemi. En signifikant del (40%) av dødsfall oppstår i de første 2 dagene av sykdommen og er assosiert med omfattende infarktstørrelse og ødem i hjernen.

Av de overlevende har omkring 60-70% av pasientene deaktivert nevrologiske sykdommer innen månedenes slutt. Seks måneder etter slaget forblir invalidiserende nevrologiske lidelser hos 40% av de overlevende pasientene, ved årets slutt - i 30%. Jo mer signifikant det nevrologiske underskuddet er ved slutten av den første måneden av sykdommen, desto mindre sannsynlig er en fullstendig gjenoppretting.

Restaurering av motorfunksjoner er mest signifikant i de første 3 månedene etter et slag, mens benfunksjonen ofte gjenopprettes bedre enn armens funksjon. Fullstendig fravær av håndbevegelser mot slutten av den første måneden av sykdommen er et dårlig prognostisk tegn. Et år etter slaget er det ikke sannsynlig å gjenopprette nevrologiske funksjoner. Hos pasienter med lacunar slag er det bedre utvinning enn med andre typer iskemisk slag.

Overlevelse av pasienter etter et tidligere iskemisk slag er ca. 60-70% ved slutten av sykdommens første år, 50% - 5 år etter slag, 25% - etter 10 år.

Til dårlige prognostiske tegn på overlevelse i de første 5 årene etter beroligelsen inkluderer den eldre pasienten, tidligere myokardinfarkt, atrieflimmer, tidligere slag, kongestiv hjertesvikt. Et tilbakevendende iskemisk slag forekommer hos ca 30% av pasientene i løpet av 5 år etter første slag.

Rehabilitering etter et iskemisk slag

Alle pasienter som gjennomgikk et slag, gjennomgår følgende stadier av rehabilitering: nevrologisk avdeling, neurorehabiliteringsavdeling, sanatoriumbehandling, poliklinisk dispensertilsyn.

Hovedmålene med rehabilitering:

 1. Restaurering av funksjonshemninger
 2. Psykisk og sosial rehabilitering;
 3. Forebygging av post-stroke komplikasjoner.

I overensstemmelse med særegenheter i sykdomsforløpet, er følgende behandlingsregimer konsekvent brukt hos pasienter:

 1. Strenge sengestøtter - alle aktive bevegelser er utelukket, alle bevegelser i sengen utføres av medisinsk personell. Men allerede i denne modusen begynner rehabilitering - svinger, tørker - forebygging av trofiske lidelser - bedsores, respiratorisk gymnastikk.
 2. Moderat forlenget sengeleie - gradvis utvidelse av pasientens motoriske evner - uavhengig av forandring i sengen, aktive og passive bevegelser, overgangen til en sittende stilling. Gradvis lov til å spise i sittestilling 1 gang om dagen, deretter 2 og så videre.
 3. Kamre - ved hjelp av medisinsk personell eller med støtte (krykker, turgåere, pinne...) kan du bevege deg i kammeret, utføre tilgjengelige typer selvbetjening (spising, vasking, dressing...).
 4. Gratis modus.

Varigheten av regimene avhenger av alvorlighetsgraden av hjerneslag og størrelsen på den nevrologiske defekten.

behandling

Grunnleggende behandling for iskemisk slag er rettet mot å opprettholde pasientens vitale funksjoner. Det tas tiltak for å normalisere luftveiene og kardiovaskulære systemene.

I nærvær av koronar hjertesykdom, foreskrives pasienten antianginale legemidler, samt verktøy som forbedrer pumpefunksjonen til hjertekardialglykosider, antioksidanter, legemidler som normaliserer vevstoffskifte. Spesielle tiltak er også tatt for å beskytte hjernen mot strukturelle endringer og hjerne ødemer.

Spesifikk terapi for iskemisk slag har to hovedmål: gjenopprette blodsirkulasjonen i det berørte området, samt opprettholde metabolisme av hjernevev og deres beskyttelse mot strukturelle skader. Spesifikke terapi av iskemisk beredskap involverer tilførsel av medisinering, ikke-farmakologisk, samt kirurgiske behandlingsmetoder.

I de første få timer etter utbruddet av sykdommen, er det fornuftig å trombolytisk terapi, er essensen av hvilken reduseres til den lyse av en blodpropp og gjenopprette blodstrømmen til de påvirkede delen av hjernen.

Strømforsyning

Kostholdet innebærer restriksjoner i forbruket av salt og sukker, fettstoffer, melmat, røkt mat, syltet og konservert grønnsaker, egg, ketchup og majones. Legene anbefaler å legge til kostholdet mer frukter og grønnsaker som er fulle av fiber, spise supper tilberedt i henhold til vegetariske oppskrifter, surmelkeprodukter. Spesiell fordel kan skryte av de som har i deres sammensetning kalium. Til slike tilhører tørkede aprikoser eller aprikoser, sitrusfrukter, bananer.

Mat bør deles, brukt i små porsjoner fem ganger hver dag. I dette tilfellet foreslår en diett etter et slag et volum av væske som ikke overstiger en liter. Men ikke glem at alle handlinger skal diskuteres med legen din. Bare en spesialist innen styrke kan hjelpe en pasient til å gjenopprette seg raskere og gjenopprette seg fra en alvorlig sykdom.

forebygging

Forebygging av iskemisk slag er rettet mot å forhindre forekomst av et slag og forebygge komplikasjoner og et gjentatt iskemisk angrep.

Det er nødvendig å behandle arteriell hypertensjon i tide, for å gjennomføre en test med smerter i hjertet for å forhindre plutselig trykkøkning. Riktig og tilstrekkelig ernæring, nektet å røyke og drikke alkohol, er en sunn livsstil den viktigste i forebygging av hjerneinfarkt.

Behandling av iskemisk slag i akutt periode

Hjerneinfarkt eller iskemisk slag er en farlig sykdom med svært høy dødelighet. Det er svært viktig å finne riktig tilnærming til behandlingen, fordi dette er den eneste måten å redde pasientens liv. Det er verdt å fortelle mer detaljert om særegenheter ved behandling av denne patologien.

Akutt cerebrovaskulær ulykke med iskemisk type

Ved et slag er nevroner i et bestemt område av hjernen skadet og dør. ONMIK for iskemisk type forårsaker nevrologiske lidelser, som ikke forsvinner etter en dag. En person kan lamme en halvdel av kroppen, sterkt krenket tale. Han kan delvis eller helt miste synet. Dette skjer hvis arteriene som leverer blodet til hjernen, slutter å fungere på grunn av trombose eller vaskulær ruptur. Ikke får det, orgelvev begynner å dø.

Når en person utvikler iskemisk slag, endres det dramatisk. Han blir mindre aktiv, oppfører seg på en tapt måte. Skewing av ansiktet er mulig. Hvis du spør pasienten til å smile, så vil i stedet for det rette smilet det bare være en spesiell vridd grimas. Violerte motorfunksjoner, det er vanskelig for en pasient å navigere i rommet. Det er vanskelig for en person å svare på vanlige spørsmål. Limbs slutter å adlyde ham.

Akutt IMC kan forekomme av flere årsaker, men alle av dem på en eller annen måte fører til utvikling av hjerte og karsykdommer. Symptomene på slag er periodisk manifestert gjennom dagen. Ofte skjer dette om natten. Stroke er en av hovedgrunnene til at unge som er i stand til å jobbe, blir deaktivert. På hvor raskt sykdommen vil bli oppdaget og behandlings taktikken velges, avhenger det i hvilken grad en person kan kvitte seg med nevrologiske lidelser beskrevet ovenfor.

Grunnstrekksterapi

Den fikk navnet fordi det er brukt på alle varianter av akutte sykdomsrelaterte sykdommer. Grunnleggende behandling sendes for å støtte pasientens livsmuligheter til slagstroppen er etablert, og begynner umiddelbart etter at den har kommet inn på sykehuset. Etter det, når sykdommens art er etablert, utføres differensiert terapi. Grunnleggende behandling er et kompleks av spesialiserte hendelser, hvis hovedmål er som følger:

 • normaliser pustefunksjonen;
 • stabilisere arbeidet i hjertet, blodkarene (det er svært viktig å redusere blodtrykket med natriumløsning og andre legemidler);
 • oppretthold en vannbalanse
 • beskytte hjerneceller mot skade;
 • forebygge eller eliminere ødem i hjernevævet;
 • hindre lungebetennelse
 • Påfør symptomatisk behandling.

Trombolytisk terapi for hjerneslag

Det andre navnet er trombolyse. Foreløpig er dette den eneste virkelige effektive metoden for å returnere en person til livet etter et slag. Trombolytisk behandling er rettet mot å gjenopprette blodstrømmen i et fartøy som har lidd av en trombus eller en aterosklerotisk plakk i en akutt periode. Dette gjør at du kan beskytte hjernevævet fra ødeleggelse og øke sjansene for et gunstig utfall. Ved trombolyse forsvinner nevrologiske patologier raskt og nesten helt.

Trombolytisk behandling av iskemisk slag i den akutte perioden involverer administrering av legemidler som oppløser trombi, og gjenoppretter dermed blodstrømmen. Behandlingen er kun egnet for denne typen akutt NMC. Prosedyren er kun effektiv når det er mindre enn 6 timer fra tidspunktet for trombusdannelse. Det er to typer trombolyse:

 1. Standard. Forældet system, der pasienten ganske enkelt satt en intravenøs drypp med farmakologiske legemidler. Det ble utført bare etter en lang detaljert undersøkelse, hadde mange kontraindikasjoner, konsekvenser.
 2. Selektiv. Legemidlet for oppløsning av trombosen injiseres direkte inn i kanalen til den skadede arterien, og ikke bare i venen, slik at den fungerer raskere og mer nøyaktig.

Trombolytisk behandling av iskemisk slag i en akutt periode er strengt forbudt for:

 • blødning av hvilken som helst opprinnelse
 • aorta disseksjon;
 • arteriell hypertensjon;
 • leversykdommer;
 • nylig operasjon;
 • akutt nyresvikt
 • graviditet.

Trombolytisk behandling av ONMK utføres med slike preparater:

 • Streptokinase, urokinase (1. generasjon);
 • Alteplase, Prourokinase (2. generasjon);
 • Tenteplase, Reteplase (3. generasjon).

Medisiner for å forbedre hjernesirkulasjonen

Iskemisk hjerneslag er behandlet med slike legemidler:

 1. Piracetam. Det foreskrives praktisk talt under noen betingelser, forbedrer hjerneblodstrømmen.
 2. Aminalon. Medisinering for normalisering av blodmikrocirkulasjon i hjernen, inhibering av nevrologiske patologier. Det vil bidra til å komme ut av den akutte perioden tidligere.
 3. Fenotropil. Styrker blodstrømmen, hjelper til med å forbedre hukommelsen og konsentrasjonen.
 4. Vinpocetin. Vasoaktivt middel for å forbedre blodsirkulasjonen.
 5. Phenibut. Legemidlet for å stimulere hjernens aktivitet.
 6. Glysin. Ikke bare forbedrer blodsirkulasjonen i hjernen, men fremmer også en tidlig avslutning av den akutte perioden, bidrar til å bekjempe depresjon.
 7. Vazobral. Effektivt forbedrer blodsirkulasjonen.
 8. Cere. Et veldig godt stoff i det store løpet av slag, som administreres intravenøst.
 9. Cortexin. Hjelper i behandling av iskemisk berøring i en akutt periode, og også på stadium av tidlig stabilisering, når en terapeutisk massasje er foreskrevet.
 10. Pentoxifylline.
 11. Instenon. Forbedrer hjernesirkulasjonen.
 12. Gliatilin. Legemidlet for et slag er foreskrevet i en akutt periode. Hvis pasienten er i koma i intensivavdelingen, er legemidlet foreskrevet.
 13. Kalsium blokkere.

Antiaggreganter i slag

Disse stoffene utløser prosessen med blodpropp. De mest kjente blant dem, som brukes til behandling av iskemisk slag i en akutt periode, er Aspirin, Dipiridamol, Sulfinpyrazone, Ticlopidin. Alle disse legemidlene anbefales for å forebygge gjentatt akutt NMC. Det er verdt å merke seg at anbefaling av å bruke antiaggreganter i slag er fortsatt aktuelt i medisin. Forberedelser påføres i henhold til følgende prinsipper:

 1. Aspirin. Avhengig av situasjonen, utnevne 30 til 325 mg per dag.
 2. Dipyridamol. 0,5 g tre ganger om dagen.
 3. Sulfinpyrazon.
 4. Tiklopidin. 2,5 g tre ganger om dagen.

Antiaggreganter har bivirkninger, så før du behandler et slag, bør du konsultere en lege, veie alle risikoene og handle bare under veiledning av spesialister. Blant de uønskede handlingene er følgende:

 1. Aspirin forårsaker problemer med mage-tarmkanalen.
 2. Å ta dipyridamol kan forårsake hodepine, kvalme, svakhet, utslett, men bivirkninger oppstår svært sjelden.
 3. Sulfinpyrazone fører til forskjellige komplikasjoner. Som et resultat av hans opptak, kan gastritt forekomme, vises nyrestein. Et utslett og anemi er vanlige.
 4. Fra ticlopidin kan det være et brudd på tarmen.

Forberedelser fra blodkoagulasjon

Det andre navnet er antikoagulantia. Som regel behandles slag i en akutt periode med Nadroparin, Heparin, Enoxaparin, Dalteparin, Fraksiparin. Virkningen av narkotika er rettet mot å forhindre vekst av blodpropper og hindre nevrologiske patologier i å utvikle seg. Flere stoffer fra blodproppene foreskrives for å forebygge et sekundslag. De har en rekke kontraindikasjoner, derfor blir de alltid utnevnt med forsiktighet. Det er viktig å forstå at disse stoffene ikke bidrar til å redusere blodproppene, men bare ikke tillate dem å vokse.

Heparin er en direktevirkende koagulasjonsblokker, som administreres først. Han injiseres i venen flere ganger om dagen. Injiseringer under huden eller i muskelen er også tillatt, men de er langt fra å være like effektive. Sammen med ham, og selv i rehabiliteringsfasen, må du ta indirekte antikoagulantia: Dicumarin, Pelentan, Cincumar, Fenilin. Alle er tilgjengelige i tabletter. Dosering beregnes separat for hver pasient. Opptakstiden kan være opptil flere år.

Iskemisk hjerneslag

Akutte hjertesykdommer (CABG) er vanlige årsaker til sykehusinnleggelse, mens diagnosen "iskemisk berøring" er bekreftet hos ca 70-80% av pasientene over 50 år. Mulige konsekvenser av iskemisk berøring - tidlig død, funksjonshemning av en person. I mange tilfeller kan et sløk unngås med riktig organisering av livets rutine, korreksjon av arteriell hypertensjon, forebygging av aterosklerose.

Hva er et iskemisk slag?

Iskemisk hjerneslag (AI) er en akutt sykdom i hjernens sirkulasjon, en konsekvens av mangel på blodtilførsel, ledsaget av nekrose i hjerneområdet. Et annet navn for iskemisk slag - "hjerneinfarkt" - gjenspeiler også essensen av patogenesen i hjernen.

Ikke forveksle begrepene "hjerneinfarkt" og "hjerteinfarkt." I sistnevnte tilfelle utvikler patogenesen seg i hjertemuskelen, har andre kliniske manifestasjoner.

Underliggende sykdommen nosologisk definisjon er basert på tre uavhengige patologi som karakteriserer lokal sirkulatoriske lidelser, kalt 'iskemi' '' 'infarkt' '' 'Stroke' ':

Iskemi - mangel på blodforsyning i det lokale orgelorganet, vev.

Årsaker til iskemi er et brudd på blodpassasje i karene forårsaket av (spasme, klemme, kolesterolplakk, blokkering av trombi, emboli). Konsekvens av iskemi - infarkt (nekrose) av vevstedet rundt fartøyet og dets basseng (vaskulære grener), før stedet for blodstopp.

Stroke - et brudd på blodstrømmen i hjernen med brudd / iskemi av ett av karene, ledsaget av hjernevævs død.

Det er fem hovedperioder med fullført iskemisk slag:

Pathogenese av iskemisk slagtilfelle

Patogenesen av den mest akutte scenen bestemmer alvorlighetsgraden, sykdomsvarigheten, strategien, behandlingstaktikken, prognosen for sykdomsutfallet (død, funksjonshemming, delvis eller fullstendig gjenoppretting).

'' Iskemisk kaskade ''

'' Iskemisk kaskade '' (IR) i det mest akutte stadiet forårsaker vevshypoksi, acidose, lipid og karbohydratmetabolisme, redusert syntese av nevrotransmittere. Utvikling av infarkt ledsages av dannelse av en infarktkjerne, apoptose av hjerneceller og utvikling av et sekundært diffust cerebralt ødem.

To sammenhengende retninger av den iskemiske kaskade:

Dannelse av hjerteinfarkt. Det skyldes en reduksjon i blodets reologiske egenskaper, turbulens i blodstrømmen, aggregering av erytrocytter, blodplater, dannelse av emboli / trombi. Stopp av blodstrømmen fører til apoptose av cellene, dannelsen av et hjerteinfarkt, som etter en tid blir forvandlet til hjertet av infarkt, med penumbra penumbra eller perifokal sone rundt kjernen.

Vaskulære reaksjoner av blodkarene i hjernen endringer i regional cerebral blodstrøm fulgt, fokal ødem cytotoksisk type som filtrering perifocal ødem eller refleks vasodilatasjon - '' ikke er rekonstruert blodet'. Brudd på ATP-avhengige natrium pumpe forårsaker skade på blod-hjerne-barrieren, vasogen ødem sekundær type og diffus hjerneødem.

Neuroner - hjerneceller i penumbra beholder strukturell integritet, ikke utføre funksjoner, men har potensial for selvhelbredelse. Derfor er en av oppgavene for terapi av den mest akutte perioden å gjenopprette aktiviteten til nevronene som ligger i penumbraen.

Alternativer for fullføring av patogenesen av den akutte perioden av et iskemisk hjerteinfarkt:

positiv dynamikk - reduksjon av cerebrale og fokale nevrologiske symptomer (opptil 16 på NIHSS-skalaen);

stabilisering - fravær av tydelig positiv dynamikk;

negativ dynamikk - en klar forverring av staten (mer enn 16 poeng på omfanget av NIHSS).

Død (stopper pust / hjerte).

Videre patogenese er mangfoldig, avhenger av indikatorene for patogenesen til pasienten.

De viktigste faktorene som påvirker alvorlighetsgraden av patogenesen:

størrelsen på den skadede cerebrale arterien og involvering i patogenesen av bassenget;

tilstanden til pasienten (alder, før kroniske sykdommer);

Tidspunktet for gjenoppliving etter de første symptomene;

lokalisering av infarkt og dybden av skade på nerveforbindelser;

tilstanden til den psykomotoriske sfæren til en person på dagen før sykdommen.

Symptomer på iskemisk berøring

Tegn på akutt forstyrrelse av hjernesirkulasjonen - en anledning til behandling av en person for medisinsk hjelp.

Bestem pasientens nærhet, i utseende, oppførsel, reaksjon på irritasjoner:

lidelser av bevissthet (fra liten inhibering til koma);

redusere / tap av smertefølsomhet av kroppsdeler;

reduksjon / tap av motor, stemmefunksjoner;

Lysprøver er utviklet for å bestemme hjerneslag hos en pasient hjemme.

Symptomer på akutt cerebrovaskulær ulykke (ONMI) er en anledning til sykehusinnleggelse av en person.

Symptomer på ONMC bestemmes av lege i intensivbrann. Bruker testen "Face-Hand-Speech", når det gjelder pasientens koma - ShKG-testen (Glasgow coma skala). Kliniske konklusjoner fra legen bekrefter resultatene av måling av blodtrykk (opptil 80% avdekker økt blodtrykk), et elektrokardiogram (brukes til å skille mellom lignende sykdommer).

Ved bekreftelse av ONMK blir pasienten straks tatt til sykehuset. Jo raskere pasienten blir tatt til sykehus for akuttapi, desto mer sannsynlig er det et gunstig resultat!

Symptomer på iskemisk berøring, bestemt på sykehus

Unntatt å simulere et slag av sykdommen -migraine, epilepsi, hjerteinfarkt, omfattende blødning, aspirasjon lungebetennelse, hjertesvikt. Umiddelbar neuroimaging med hjelp av (CT) for å bestemme slagtypene eller forgjengeren - transient iskemisk angrep utføres. Andre instrumentelle metoder brukes, en laboratoriet blodprøve utføres.

Symptomer på forbigående iskemiske angrep (TIA)

Ofte går de foran iskemisk slag, og noen ganger er TIA en fortsettelse av et slag. Symptomene på TIA er lik brennende symptomer på et lite slag. De viktigste forskjellene mellom TIA og slag er avslørt i CT / MR studier ved kliniske metoder:

Det er ingen (ikke visualisert) fokus for hjerneinfarkt;

Varigheten av nevrologiske fokal symptomer er ikke mer enn 24 timer.

Symptomer på TIA er bekreftet av laboratorieinstrumenter.

Blod for å bestemme dets reologiske egenskaper;

USA - Dopplerografi av karene i hode og nakke;

Ekkokardiografi (ekkokardiografi) av hjertet - avslørende de reologiske egenskapene til blod i hjertet og omgivende vev.

Symptomer på det mest akutte stadium av iskemisk berøring

Karakteristiske tegn til forstyrrelser av den cerebrale blodstrøm bekreftet i studier ved anvendelse av hjerne MRI metoder studier kombinert magnetisk resonans (MR) -diffuzii og magnetisk resonans (MR) -perfuzii (MRI varianter).

Begge MR-billeddannelsesmetoder er en prioritet ved å vurdere dynamikken til hjernesirkulasjonsforstyrrelser i det mest akutte stadium av iskemisk slagtilfelle.

MR perfusjon er en teknikk for å identifisere zonen av perfusjonsforstyrrelser i løpet av få minutter, kjernen til et hjerteinfarkt en time etter et iskemisk slag.

MR diffusjon er en teknikk for å forutsi volumet av et dannet fokus på iskemisk slag.

Diagnostiske retningslinjer for å bestemme mulige reperfusjon utførelsesformer, å bestemme behandlingsstrategi akutt ischemisk slag er store indeksene for cerebral blodstrøm (perfusjon) - CBV, CBF, MTT soner infarkt kjerne, iskemisk penumbra - perifocal penumbra eller sone.

Disse indikatorene karakteriserer:

frekvens av cerebral blodstrøm (CBF ml / min / 100 g.);

volum av cerebral blodstrøm (CBV ml / 100 g.);

hastighet for passasje av kontrastmedium (MTT, sek).

Bredt brukt andre metoder for instrumentforskning, som ved utførelse av visse oppgaver har stor verdi i forhold til metodene for undersøkelse av perfusjon og diffusjon.

De viktigste varianter av cerebral blodstrømssyndrom etter avsluttet akutt stadium:

Normal perfusjon blodstrøm er fraværet av blodstrømforstyrrelser rundt kjernen til infarkt i hjernen;

Postiskemisk (reaktiv) hyperemi - bevaring av cerebral blodstrømforstyrrelser, en liten økning i infarktets hjerte;

Vedvarende kronisk iskemi er bevaring av volumet av perfusjonsforstyrrelser mot bakgrunnen av et ubetydelig økt volum av infarktkjernen;

Akutt abnorm hyperperfusjon - økning i blodstrømmen, vedlikehold eller en liten reduksjon i volumet av blodstrømmen mot bakgrunnen av et økende volum av kjernen, en økning i sonen av det dannede infarkt;

Unrestored perfusjon - fraværet av en positiv dynamikk i utvinningen av blodstrømmen, en katastrofal økning i irreversibel iskemi.

Symptomer på sena stadier av slag beror på mange faktorer, diskuteres nedenfor.

Årsaker til iskemisk berøring

Ikke alle årsaker til iskemisk slag kan klassifiseres. Mange kliniske eksempler på uklare kardiovaskulære patologier, spesielt hos personer under 50 år. Ifølge ulike data har opptil 40% av alle slag i ung alder ikke en fast årsak. Ikke desto mindre er det foreslått flere klassifikasjoner av årsaker, en av dem antar en betinget fordeling av årsakene i to hovedkomponenter.

Ukorrekte årsaker til iskemisk berøring

Ukorrekte årsaker er gitt ved fødselen, eller er forårsaket av tilfeldige faktorer.

Den årlige risikoen for å utvikle et iskemisk hjerneslag i en alder av:

20 år er 1/3000 personer.

84 år og over - 1/45 personer.

En signifikant økning i sannsynligheten for slag er registrert etter 45 år.

Hos kvinner under 30 år og etter 80 år er risikoen for å utvikle iskemisk beredskap betydelig høyere enn hos menn i samme alder, og fra 30 til 80 år har menn flere årsaker til slag. Denne setningen gjelder for ulike alder, kjønn grupper som ikke har historie med kroniske sykdommer, og har vist seg å påvirke cerebral blodstrøm. En rekke forskere har bevist en høy familieutsettelse for hjerneinfarkt.

Korrigert årsak til iskemisk berøring

Korrigerende grunner i rekkefølge av avtagende betydning:

osteokondrose i skjelettets livmorhalsområde;

bruk av orale prevensjonsmidler.

Korrigerte årsaker er resultatet av kroniske sykdommer, eller dårlige vaner.

De ledende faktorene - aterosklerose og arteriell hypertensjon, skyldes et brudd på lipidkarbohydratmetabolismen. Risikoen for å utvikle aterosklerotiske plakk starter i en alder av tjue.

Opprettholde et normalt nivå av blodtrykk innenfor (120/80), ca 40%, reduserer risikoen for å utvikle iskemisk slag etter 40 år.

Bruk av orale prevensjonsmidler av unge kvinner øker risikoen for hjerneslag betydelig, nemlig: risikoen for hjerneslag - 13/100000 ved bruk av prevensjonsmidler, mot 3/100000 hos kvinner som ikke tar disse legemidlene. En av de mulige årsakene til dette fenomenet er hyperkoagulerbarhet av blodceller under virkningen av legemidler.

Typer iskemisk slag:

Akutt iskemisk slag

Akutt karakteriseres av en plutselig debut, sjelden en gradvis økning i kliniske manifestasjoner. Symptomer er notert på den ene siden, bevissthet, vanligvis, normalt eller lett forstyrret.

De viktigste nevrologiske lidelsene oppdaget i den akutte perioden:

dysfasi er en taleforstyrrelse;

dysartri - den forvrengte uttalen av individuelle ord;

hemianopi - tap av halv synsfelt;

ataksi - et brudd på koordinering av bevegelser, en følelse av balanse

tap av følsomhet på den ene siden av kroppen.

I de fleste tilfeller er diagnosen iskemisk berøring, med unntak av den uvanlige starten hos enkelte pasienter, nemlig: en gradvis debut, en bevissthetstab, en nervøs pasient. I dette tilfellet gjøres en differensialdiagnose.

Ekskluder følgende mulige patologier:

I noen tilfeller bør du vurdere lignende diagnoser:

eksfolierende aneurisme av halspulsåren;

I klinisk praksis brukes ulike metoder for å oppdage nevrologiske underskudd. Den vanligste skalaen er NIHSS. Nøyaktig oppdagelse av hjerneinfarkt av alle pasienter utføres av CT eller MR i hjernen. Begge metodene er svært følsomme. I noen tilfeller er CT den mer tilgjengelige metoden. Imidlertid er valg av metoder betrodd en høring av leger.

Laboratoriet blodprøver i den akutte fasen av iskemisk beredskap inkluderer definisjonen:

Vanlige blodtall;

blodsukkernivåer (hypoglykemi er ledsaget av lignende symptomer);

aktivert partiell tromboplastintid.

Omfattende iskemisk slag

Proksimale okklusjoner av store cerebrale arterier karakteriseres av omfattende soner av perfusjonsforstyrrelser. Omfattende slag er et generalisert navn for massive hjerneinfarkter. Oppstår hvis det er mangel på sikkerhetstilførsel til store arterier. Massivitet bestemmes på grunnlag av infarktets volum og omfanget av det neurologiske underskuddet, konsekvensene av slag, bestemt av CT- eller MR-metoder. Karakteristiske volumer av infarksjoner av karotenbassenget er etablert:

aterotrombotisk slag (aterosklerose av store arterier) - 115 cm3

kardioembolisk (blokkering av arterien ved embolus) - 62 cm3

hemodynamisk (reduksjon i blodstrømmen) - 32 cm3

lacunar (lesjon av små tilstøtende arterier) - 2 cm 3

reologiske slag (reologiske endringer i fibrinolysin) 1,5 cm3.

Omfattende cerebrale infarkt forekommer i carotidbassenget (karotisarterier) og i vertebro-balyzier-bassenget.

halspulsåren

midtre cerebral arterie

anterior cerebral arterie

posterior cerebral arterie

Kliniske symptomer på omfattende iskemisk slag av venstre / høyre hjernehalvfrekvens er forårsaket av en reduksjon av hjernecirkulasjon, hjernehypoksi. Samtidig utvikler en patologisk prosess med en utprøvd forringelse på motsatt side av kroppen.

lidelser av bevissthet i varierende grad,

en skarp hodepine

vestibulære lidelser (svimmelhet, ustabilitet i gangarter).

Fokale nevrologiske symptomer

forstyrrelser i bevegelse (parese og lammelse)

som avhenger av lokalisering av fokus og vaskulær lesjon.

Lacunar iskemisk slag

Det er ingen perfusjonsforstyrrelser i kjernen og penumbra av iskemi. Denne type iskemi er ikke visualisert i den første dagen. Det er ingen hjerneforstyrrelser.

Karakterisert av høyt blodtrykk i debuten. Patogenesen av lacunar iskemi (LI) er forskjellig og bestemmes, i rekkefølge av avtagende frekvens av forekomst av patogenetiske subtyper av lacunar-slag:

hypertensjon i en pasientens historie med lacunar iskemi;

aterosklerotiske endringer i karene;

emboli av hjernens perforerende arterier.

Bestemmelse av den patogenetiske undertypen av LI detekteres ved kliniske metoder, MR-diffusjon (MRT-variant), Doppler-overvåking av cerebrale arterier, laboratorieblodprøver.

1. Lacunar iskemi med en historie med hypertensjon:

Tilstedeværelse i pasientens historie som har gått inn i klinisk kronisk hypertensjon med en krise karakter av eksacerbasjoner;

høyt blodtrykk;

Instrumentalstudier avslører ikke kilder til hjerteemboli, aterosklerotiske plakk i hovedets arterier;

normalt nivå av kolesterol i blodet;

Doppler-overvåkning av mikroemboli i hjernens arterier blir ikke påvist;

MR diffusjon avslører et enkelt lite, omtrent 15 mm LI fokus, eller fraværet.

2. Lacunar iskemi med aterosklerose av karene i anamnesen:

forhøyet kolesterol og / eller lavt tetthet lipoprotein nivåer i blodet;

aterosklerotiske plakk i hjernens kar

MR diffusjon avslører lacunar foci på en 15 mm og flere eller flere mindre enn 15 mm.

3. Lacunar iskemi forårsaket av emboli av kraniale kar:

i en anamnese hos en pasient som tidligere hadde hatt hjerneinfarkt eller hjerteinfarkt, forekomsten av potensielle kilder til embolus fra hjertehulen og cerebral karene;

i debuten og tre uker etter avslører et alvorlig nevrologisk underskudd på omfanget av NIHSS;

Doppler-overvåking avslører nærværet av mikroemboler av cerebrale arterier;

MR diffusjon avslører flere lacunar foci i flere vaskulære bassenger, en til tre store foci mer enn 15 mm i bassenget eller en kombinasjon av lacunar og territoriale foci.

Prognose av sykdommen

I praksis anvender flere alternativer for klinisk vurdering av pasientens tilstand etter å ha fått et slag, herunder vurderingen av den nevrologisk status til pasienten utføres i dynamikk, ved opptak og utslipp av pasienter fra tre uavhengige vekter (NIHSS, Rankin, Barthel). Disse skalaene brukes mest til forskningsformål.

1. NIHSS-skalaen

Scale NIHSS - score av alvorlighetsgraden av nevrologiske sykdommer i den akutte perioden med iskemisk slagtilfelle. Det er ment for objektiv vurdering i dynamikk, pasientens tilstand, prognose for iskemisk slagutfall.

Summen av poeng, oppnådd ved undersøkelsens resultat:

mindre enn 10 poeng - gjenoppretting av pasienten i løpet av året med en sannsynlighet på opptil 70%;

mer enn 20 poeng - pasientens utvinning i løpet av året med en sannsynlighet på opptil 16%.

mer enn 3-5 poeng - indikasjon på behandling med formålet med resorbsjon av trombus i hjertet av infarkt;

mer enn 25 poeng - kontraindikasjon av trombolytisk terapi.

NIHSS-skalaen foreslår vurdering, en nevrologisk tilstand og generelt aksepterte metoder for klinisk undersøkelse av reflekser, sensoriske organer og pasientens bevissthetsnivå. Resultatene er rangert fra minimumsindikatorene - burrow eller nær normalt til maksimum - reflekterer graden av nevrologisk skade.

Bestem pasientens status med hensyn til:

bevissthetsnivå - utførelsen av enkle handlinger på forskerens forespørsel, meningsfylt for å svare på enkle spørsmål;

oculomotoriske reaksjoner (reflekser) - evnen til å utføre enkle koordinerte bevegelser av elever i øynene;

syn - ser på det bevegelige objektet;

bevegelse av ansiktsmuskulaturen - ytelse av ansiktshandlinger (smil, lukkende øyne);

kontroll av bevegelse av øvre, nedre lemmer - evne til å passivt senke armen (10 sek.), beina (5 sek.) fra armens posisjon, ben som foreskrevet av forskeren;

kontroll konsistensen av bevegelsene av lemmer muskler - evnen til å utføre finger-nasal og hæl-kneet test;

smerte følsomhet - et svar på lys hud pricking;

talefunksjon - evnen til å beskrive bildet i det presenterte bildet intelligent, navnet på objektene i bildet, les setningene fra den foreslåtte listen;

oppmerksomhet - evnen til å oppleve informasjon.

Studien utføres i ett enkelt tempo, pasienten er ikke informert om formålet med undersøkelsen, pasienten er ikke forberedt på å utføre testene. Testen utføres av en utdannet nevrolog.

2. Rankin skala - RS (modifisert)

Den er utformet for å bestemme pasientens funksjonelle kapasitet etter et slag. Brukes til å oppnå objektiv informasjon om symptomdynamikken, evaluere effektiviteten av rehabiliteringsforanstaltninger, behovet for å bruke hjelpemidler for bevegelse.

Rangin-skalaen er rangert med fem grader av brudd:

Første grad - ubetydelig tap av juridisk kapasitet. Bevaring for en stund etter et slag av nevrologiske lidelser (se NIHSS skala). Hovedkriteriet for å bestemme den første graden av brudd, svare på spørsmålet: '' Hva er den vanlige fremgangsmåten gjorde før slaget, og nå kan jeg ikke? '' (Vante tilfelle de som er gjort mer enn en gang i måneden).

Den andre graden er et lett tap av juridisk kapasitet. Hovedkriteriet - pasienten kan være hjemme uten tilsyn utenfor mer enn en uke.

Den tredje graden er det gjennomsnittlige tapet av juridisk kapasitet. Hovedkriteriet - pasienten beveger seg uavhengig, kontroller oftere enn en gang i uken for å gjøre husholdning, krever psykologisk, intellektuelt råd (økonomisk styring, som).

Den fjerde graden er et middels tungt tap av juridisk kapasitet. Hovedkriteriet - pasienten beveger seg uavhengig, trenger konstant omsorg i løpet av dagen.

Den femte graden er en alvorlig funksjonshemning. Hovedkriteriet - pasienten kan ikke bevege seg, er ikke i stand til selvbetjening.

3. Barthel-indeksen (IB)

Det brukes til å evaluere resultatene av behandling av pasienter etter et slag.

Å ta hensyn til indikatorer som gjenspeiler evnen til uavhengig utøvelse av slagpasienter, de enkle daglige handlinger fasen av utvinning (effektoverføring i sjiktet, tar en dusj, dressing, kontroll av vannlating og avføring, o.l.). Resultatene er rangert med 100 poeng. Maksimalt 100 poeng - sats på minimum 60 og under - uavhengig eksistens er umulig.

Konsekvensene og komplikasjonene av iskemisk berøring

Anbefalinger for å redusere risikoen for iskemisk berøring

Anbefalingene er basert på 'anbefalinger om behandling av pasienter med iskemisk hjerneslag og forbigående iskemiske anfall'' 2008, utarbeidet av et team av europeiske Stroke Organization Executive Committee (ESO)

Pasienter med diabetes mellitus anbefalt å opprettholde blodtrykket ved (130/80), en korreksjons oppførsel 'Ctatinami' - farmakologiske stoffer som brukes for å redusere kolesterol og aterogene lipoproteiner (Atoris, AKORT, Atomaks, atorvastatin, Vazimip, Vero -Simvastatin, Zocor, Zocor forte, Cardiostatin, Lescol forte Liptonorm, Merten, Ovenkor, Rozukard, Rozulip, Roxer, Char heksan, simvastatin alkaloidpåvisningspapir Simvastol, Simvar, Simgal, Tarkaverd, Tulip, Holestar og andre). Alle medikamenter er den farmakologiske gruppe - statiner har begrensninger og kontraindikasjoner.

Røyking dobler risikoen for å utvikle iskemisk beredskap, stopper røyking reduserer risikoen for iskemisk beredskap med 50%

Alkohol, høy (60 g / dag eller høyere), moderat (12 til 24 g / dag) doser øker risikoen og lav (12 g / dag) doser omvendt redusere risikoen for hjerneinfarkt. Alkoholmisbruk er forbundet med hypertensjon.

Moderat fysisk aktivitet, fysisk aktivitet på fritiden (2-5 timer / uke) reduserer risikoen for iskemisk berøring betydelig.

Kroppsvekt. Masseindeksen er mer enn 25 enheter. Det er lik årsaken til slag for menn og kvinner i lys av høyt blodtrykk og risikoen for å utvikle denne diabetes. Et stort underliv i menn øker risikoen for slag, hos kvinner er avhengigheten ikke avslørt. Redusert kroppsvekt reduserer risikoen for kardiovaskulære sykdommer, men ikke slag.

Post-hospital og østrogen-erstatningsterapi hos kvinner. Det er påvist at risikoen for slag øker hos kvinner i lang tid (over fem år) som mottar substitusjonsbehandling.

Iskemisk berøring er en av årsakene til innbyggernes funksjonshemming. Hvordan få et funksjonshemning?

Listen over dokumenter som kreves for undersøkelse i Bureau of Medical and Social Expertise (ITU):

Søknad av en statsborger i Russland / hans juridiske representant (notarisert fullmakt).

Dokumentet som viser identiteten er passet til statsborgeren i Russland.

Henvisning til medisinsk og sosial kompetanse (signert av sjefen, sertifisert av institusjonens segl);

En kopi av arbeidsboken (forsikret på arbeidsstedet).

Medisinske dokumenter som viser helsetilstanden til en borger (ambulant kort, sykehusutslipp, konsulentens konklusjon, undersøkelsesresultater).

For arbeidende borgere - profesjonelle produksjonsegenskaper fra siste arbeidssted (i henhold til godkjent form).

Behandling av iskemisk slag

Algoritmen for medisinsk taktikk inkluderer: diagnose av slag, prognose av konsekvenser. Utover dette utføres valg av optimal terapi taktikk. Den mest lovende retningen for terapi for iskemisk slag er:

aktiv reperfusjon - gjenoppretting av blodstrømmen;

nervebeskyttelse - hindre ødeleggelse av nerveceller i penumbra.

Liste over legemidler for behandling av akutt periode med iskemisk beredskap:

Den rekombinante vevsplasminogenaktivator rt-PA (Actylase)

Enzymhemmere (Catopril, Enalopril, Rnnopril)

Blokkere av angiotensin II-reseptorer (Losartan, Condesartan)

Dextraner med lav molekylvekt (reopoliglyukin);

Antagonister av glutamat og dets reseptorer (Glycine, Rizulol, Lubeluzol);

Kalsiumantagonister (Nimodipin);

Antioxidanter / antioxidantforløpere (Mexidol, Alfa-tokoferol, Karnosin, Mildranat, Actovegin);

Legemidler som påvirker væskemetabolisme (Inosie-F, Riboxin, Cytochrome C);

I noen tilfeller er kirurgisk behandling effektiv behandling av ischemisk slag anvendes, innbefattet rekanalisering (fjerning) endaterektomiya karotid vaskulær trombose (CEA), angioplasti og koronar stent carotis arterier.

Forfatter av artikkelen: Andrey V. Sokov, nevrolog

Stroker kjennetegnes av en rekke årsaker som forårsaker sykdommen. Det er bevist at etiologien av slag i kvinner og menn er forskjellig i noen tilfeller. Årsakene til kvinners hjerneslag ligger generelt i patofysiologien i den fruktbare perioden og overgangsalderen, menn er forbundet med yrkessykdommer, dårlige vaner. Med de samme funksjonene er relatert.

Hemoragisk slag - en hypertonisk blødning inn i parenchyma i hjernen ledsages av akutt slag, tap av funksjon for det påvirkede området og utviklingen av patogenesen i kjernen og perifocal (rundt kjernen) sonen vises generelle og lokale nevrologiske symptomer.

Alle pasienter med mistanke om hjerneslag, eller personer med åpenbart denne diagnosen, bør behandles i intensivavdelingen eller intensivavdelingen til et nevrologisk sykehus under tilsyn av en nevropatolog. Under de medisinske institusjonens betingelser, fortsetter alle aktivitetene som er gitt.

Behandling av hjerneslagspasienter er en svært lang og gradvis prosess, som må gå gjennom en rekke påfølgende stadier. I begynnelsen blir slike pasienter behandlet i intensivavdelingen, der de sliter for sitt liv, og deretter på et nevrologisk sykehus hvor de reparerer skadede celler. Men ikke mindre viktig er scenen.

Pine kegler - en kilde til nyttige stoffer som hjelper med ulike sykdommer. Således styrker phytoncider immunitet, har en antimikrobiell effekt. Eteriske oljer gir produkter fra granekegler en behagelig barneolje. Tanniner er også i stand til å stoppe døden av hjerneceller. Derfor er furu kegler nyttige i behandling og.

Omega-3 refererer til de essensielle flerumettede fettsyrene. Dette betyr at de ikke syntetiseres i menneskekroppen og må komme fra miljøet med produkter som inneholder disse forbindelsene i tilstrekkelige mengder. Dermed er det mulig å ikke bare gi sine daglige behov, men også å fylle underskuddet.

Systemet for vurdering av koronar risiko SCORE (systematisk koronarisk risikovurdering) ble utviklet av Society of European Cardiologists. I tabellen er beregnet for selv bestemmelse av risiko for slag og dødelig iskhoda.Dlya å bestemme parametrene: alder fra 40 til 65 år - fem par av kvadrater (horisontale skalainndeling verdi på 40 år.

Les Mer Om Fartøyene