Kjennetegn ved cerebral iskemi: dens typer, årsaker og behandling

I denne artikkelen: Hva er cerebral iskemi, under hvilke sykdommer kan det bli observert, hva er farlig. At det er mulig å gjøre for konvalescens.

Hjernens iskemi kalles en patologisk tilstand, der det mangler blodtilførsel, noe som ikke sikrer normal metabolisme i sentralnervesystemet. Sykdommen fører til utilstrekkelig inntak av oksygen (hypoksi) i hjernevævet, på grunn av hva cellene kan dø av.

I de fleste tilfeller er cerebral iskemi forbundet med et slag, men det er også observert i andre sykdommer. Dette er en ganske farlig tilstand, noe som kan forårsake død av en del eller hele hjernen. Prognosen avhenger av årsaken til sykdommen, samt varighet og alvorlighetsgrad. I noen tilfeller, med rask gjenoppretting av blodtilførselen, er fullstendig gjenoppretting mulig.

Problemet med cerebral iskemi behandles av nevrologer, nevrokirurger og bedøvelsesmidler.

Typer hjerne iskemi

Avhengig av utbredelsen av mangel på blodtilførsel er fokal og global iskemi av hjernen isolert.

 1. Fokal oppstår når blodkarets lumen er blokkert av en trombose eller embolus, noe som medfører forringelse av blodtilførselen til et bestemt område av hjernen og risikoen for celledød i dette området.
 2. Hjernens ischemi - hva er det? Det oppstår når en plutselig eller plutselig forverring av hjerneblodforsyningen. Denne situasjonen blir observert når hjerteaktiviteten er stoppet eller blodtrykksnivået faller betydelig.

Årsaker til patologi

Fokale og globale patologier har forskjellige opprinnelsesårsaker.

Årsaker til fokal cerebral iskemi

Den vanligste årsaken er atherosklerose - en sykdom der plakkene som består av fett, kolesterol, kalsiumsalter og celler, forekommer i det indre skallet av arterier. Når fartøyets skrog på plass over en aterosklerotisk plaque-bursts, dette området dannes tromber ligger over arterien og fører til utvikling av fokal ischemi i hjernen, som forsynes med blod vaskulære lesjoner.

En annen vanlig årsak er emboli, hvor cerebrale arterier er blokkert av en embolus - en trombus dannet andre steder og fanget i hjerneskap med blodgass. De viktigste kildene til emboli som fører til fokal cerebral iskemi er karoten arterier og hjertet.

Årsakene til dannelse av blodpropp i hjertet kan fungere hjertearytmi (for eksempel atrial fibrillering), hjerteklaffen defekter, inflammasjon av den indre foring i hjertet (endotelet), tilstedeværelsen av kunstige ventiler i hjertet og tumorer. I halspulsårene dannes blodpropper oftest på grunn av atherosklerotisk lesjon av disse karene.

Slike trombier kan disintegreres i partikler og brytes vekk fra hjerte- eller karotidens vegger, noe som fører til deres migrering til hjernekarrene. Etter å ha nådd arteriet med liten diameter, stikker embolusen i lumen og stopper blodstrømmen langs den, noe som forårsaker utvikling av brennvidkemi.

Årsaker til global hjerneiskemi

Denne tilstanden utvikler seg på grunn av fullstendig opphør eller kraftig forverring av cerebral blodstrøm. Denne situasjonen kan oppstå når hjertet stoppes, et sterkt fall i blodtrykket. Årsaker til hjertestans inkluderer hjerteinfarkt, koronar hjertesykdom, kardiomyopatier, medfødte og anskaffe hjertefeil og visse hjertearytmier. Ved ekstrem reduksjon i blodtrykket kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner, blodtap, smerte sjokk, akutt hjerte- svikt, alvorlige hjertearytmier, sepsis (blod-infeksjon), og andre farlige sykdommer.

karakteristiske symptomer

Symptomer på fokal iskemi er avhengig av hvilket område av hjernen blodsirkulasjonen er forstyrret.

 • Hvis grenene til den indre halspulsåren er blokkert, kan dette forårsake symptomer som blindhet i ett øye, svakhet i ett ben eller en arm, svakhet i den ene halvdelen av kroppen.
 • Iskemi i hjernens bakre områder, som leveres av grenene i vertebralarterien, kan føre til svimmelhet, dobbeltsyn, svakhet i begge sider av kroppen.
 • Andre symptomer inkluderer taleforstyrrelser, tap av koordinering.

Symptomene kan være mild eller alvorlig. I alvorlige tilfeller, selv med en fokal type sykdom, kan pasienter utvikle nedsatt bevissthet. Varigheten av symptomene kan variere fra noen få sekunder til flere timer (med forbigående iskemisk angrep) eller enda lenger (med utvikling av et slag). Med irreversibel skade på hjernen, kan tegn på et slag forbli for alltid.

Global iskemi har ikke fokal symptomer. Opphør av blodtilførsel til hele hjernen i mer enn 10 sekunder fører til tap av bevissthet, og i lengre tid enn noen få minutter - resulterer vanligvis i irreversibel skade på vevet. Det er på grunn av irreversibiliteten av konsekvensene av global cerebral iskemi at identifikasjon av symptomer og behandling på kortest mulig tid er så viktig.

diagnostikk

Iskemi er vanligvis diagnostisert under medisinsk undersøkelse og ved hjelp av hjernedekorasjonsteknikker.

Selv i nærvær av åpenbare tegn på fokalisoki, er det nødvendig å gjennomføre en hjernesøk, med hvilken man prøver å bestemme:

 1. Er det aktuelle kliniske bildet forårsaket av iskemi eller blødning i hjernen?
 2. Hvilken del av hjernen påvirkes?
 3. Hvor alvorlig er tilstanden?

Ideelt sett bør enhver person med tegn på iskemi gjennomgå en hjernesøk innen en time etter at han er kommet til en medisinsk institusjon.

Tidlig implementering av denne undersøkelsen er spesielt viktig for pasienter som:

 • egnet for behandling med legemidler som oppløser trombi (trombolytika);
 • tar allerede stoffer som reduserer blodproppene
 • ha en forstyrrelse av bevisstheten.

For undersøkelse av hjernen hos pasienter med iskemi, brukes to hovedmetoder for skanning:

 1. Beregnet Tomografi (CT) er en datamaskinbasert flersøkingsmetode for skanning som lar deg lage et detaljert bilde av hjernen og oppdage eventuelle problemområder. Noen ganger under denne undersøkelsen, for å øke dens diagnostiske verdi, injiseres pasienten med en spesiell kontrast intravenøst.

 • Magnetic resonance imaging (MR) er en metode for å skanne hjernen, som bruker sterke magnetfelt og radiobølger for å få detaljerte bilder av vev. Denne undersøkelsen brukes vanligvis hos personer med mer komplekse symptomer, når størrelsen og plasseringen av lesjonen er ukjent. Det brukes også til personer med forbigående iskemisk angrep. Denne typen hjerneskanning lar deg nøyaktig vurdere vevet og oppdage små eller uvanlig plasserte skadeområder. Som i datortomografi injiseres noen pasienter med et kontrastmiddel for å forbedre diagnostisk verdi av MR.

  Videre undersøkelse er rettet mot å finne årsakene til sykdommen. Den inkluderer:

  • Ultralydundersøkelse av karoten arterier - bidrar til å oppdage innsnevring i blodkar som leverer blod til hjernen.
  • Ekkokardiografi er en metode for ultralydundersøkelse av hjertet, som gjør det mulig å evaluere dets funksjon og dimensjoner, samt å oppdage trombi.
  • Elektrokardiografi - lar deg evaluere den elektriske aktiviteten til hjertemuskelen, identifisere lednings- og rytmestørrelser som kan føre til blodpropper i hjertehulen eller forårsake en global cerebral iskemi.
  • Angiografi av hjernen - Røntgenundersøkelse av hjerneskap etter innføring av kontrastmedium i dem.
  • Blodprøver for å bestemme nivået av kolesterol og glukose, blodkoagulasjon.

  behandling

  Behandling bør sikte på umiddelbar forbedring av blodstrømmen i det berørte området. Dette gjelder både fokale og globale former for iskemi.

  Terapi i global form for iskemi

  For å forbedre blodtilførselen til hjernen med global iskemi er det nødvendig å eliminere årsaken til dens utvikling, det vil si å gjenopprette normal aktivitet i hjertet og øke blodtrykket. For å gjøre dette, utføres hjertelungeopplivning i tilfelle hjertestans, og med fall av arterielt trykk, eliminering av årsakene til denne tilstanden og innføring av legemidler som øker nivået. Uten å oppnå disse nødvendige målene (gjenopprette hjerteaktivitet og økt blodtrykk), gir videre behandling som er rettet mot å bekjempe konsekvensene av global hjernens iskemi, ingen mening.

  I alvorlige tilfeller utvikler de fleste pasienter hjerne ødem. I slike tilfeller brukes narkotika som reduserer intrakranielt trykk, oftest - vinker.

  Men mange stoffer som leger og forskere attributtegenskaper forbedre cerebral blodstrøm og metabolisme i hjernecellene (for eksempel piracetam, cortexin aktovegin, tserakson), klarte ikke å bevise sin effektivitet i forskning.

  Spesifikk behandling av fokal iskemi

  I hjernens fokalskemi er en kombinasjon av legemidler vanligvis brukt til behandling. Noen av dem er utnevnt umiddelbart etter diagnose og bare for kort tid, mens den andre pasienten må ta svært lang tid.

  Målet med behandlingen er umiddelbar gjenoppretting av blodstrømmen i den berørte arterien. Hvis du starter riktig behandling av iskemisk slag i de første 4,5 timer etter utvikling av symptomer, kan du lagre noen av hjernecellene og forbedre nevrologisk prognose hos pasienten.

  For å gjenopprette blodstrømmen til den berørte cerebral arterien, bruk:

  1. Trombolyse er en behandlingsmetode som legene oppløser trombi blokkerende blodkar. For å utføre trombolyse med brennvidkemi, brukes spesielle preparater (trombolytika) - alteplase (Aktilis), tenekteplase (metylase). Før innføringen av disse stoffene må nødvendigvis inneholde CT eller MR for å bekrefte diagnosen iskemi.

 • Trombektomi er en minimal invasiv kirurgisk prosedyre ved hjelp av hvilken leger fjerner en trombose fra det berørte karet. Denne metoden er kun effektiv for behandling av iskemiske slag forårsaket av trombi i de store arteriene i hjernen.

  Med brennende iskemi forårsaket av innsnevring av den aterosklerotiske plakk av karoten arterien, kan en operasjon for å fjerne den utføres. Denne operasjonen kalles karotid endarterektomi.

  Andre legemidler som brukes til å forhindre episoder av fokal cerebral iskemi i fremtiden:

  • Antiagreganty - legemidler som påvirker blodplater for å undertrykke aggregering (liming sammen) og redusere risikoen for nye blodpropp i karene. Det mest berømte middelet i denne gruppen er aspirin, gitt i lav dose. De fleste pasienter er foreskrevet dette stoffet for å forhindre ytterligere episoder av sykdommen. I tillegg til aspirin kan klopidogrel, ticagrelor også brukes.
  • Antikoagulanter er stoffer som forhindrer dannelsen av blodpropper ved å påvirke faktorene for blodkoagulasjon. I den akutte perioden med iskemi, er injiserbar form for antikoagulantia - heparin, enoksaparin, dalteparin - foreskrevet. Legemidler til langvarig bruk er tilgjengelige i form av tabletter, de inkluderer warfarin, dabigatran, rivaroxaban. De er foreskrevet for pasienter med hjerterytmeforstyrrelser (atrieflimmer) og dyp venetrombose.
  • Antihypertensive stoffer er medisiner som brukes til å redusere høyt blodtrykk. Disse innbefatter tiazid-diuretika (indapamid, hydroklortiazid), angitenzinprevraschayuschego enzyminhibitorer (ramipril, perindopril), angiotensin-antagonister (losartan, candesartan) reseptoren, en kalsiumkanalblokker (amlodipin, felodipin), beta-blokkere (bisoprolol, nebivolol).
  • Statiner er stoffer som senker kolesterolnivået i blodet. Til dem tilhører atorvastatin, rosuvastatin.

  Rehabilitering etter en historie med hjerneiskemi

  Alvorlig hjernesenkemi kan forårsake midlertidig eller permanent fysisk og følelsesmessig skade på en person. Etter en akutt periode begynner rehabilitering, som inkluderer:

  1. Tale terapi - å eliminere eller lindre problemer med reproduksjon eller forståelse av talespråk.
  2. Terapeutisk fysisk trening - hjelper pasienten til å gjenopprette bevegelse i de berørte lemmer og koordinering.
  3. Arbeidsterapi - hjelper pasienten til å forbedre sin evne til å utføre hverdagsoppgaver, for eksempel bading, matlaging, dressing, lesing og skriving.
  4. Støtte fra venner og slektninger - gir et komfortabelt og vennlig miljø, noe som er svært viktig for en vellykket gjenoppretting etter cerebral iskemi.

  outlook

  Prognosen avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen, den generelle helsetilstanden og pasientens alder. Statistikken viser at ca 75% av pasientene overlever innen ett år etter et iskemisk slag.

  Iskemisk sykdom i hjernen: former, manifestasjoner, behandling, forebygging

  Uttrykket "cerebral iskemi" er blitt stadig mer vanlig blant konklusjonene fra leger av ulike spesialiteter, og for mange av oss er denne diagnosen ikke lenger nyheter. Å treffe et stort antall eldre, utgjør cerebral iskemi en alvorlig trussel, ikke bare for normal vitale aktivitet, men også for pasientens liv. En slik tilstand krever alltid legenes nøye oppmerksomhet og utnevnelsen av en effektiv og rettidig behandling.

  Iskemien i hjernen er ikke noe mer enn brudd på funksjonen på grunn av uttalt hypoksi (oksygen sult). Ifølge statistikk fortsetter antall tilfeller av en eller annen form for å vokse fra år til år, til tross for suksessen med moderne farmakoterapi. Slike akutte former som hjerneinfarkt (slag) utgjør en alvorlig trussel mot pasientens liv.

  Og babyen kan ikke spare

  Cerebral iskemi kan forekomme både akutt og kronisk; oftest er det ervervet, selv om dens medfødte form, cerebral iskemi hos nyfødte, forekommer også. Så hva er disse former for en slik lumsk sykdom?

  Cerebral iskemi av nyfødte er et brudd på oksygentransport til barnets hjernevev, som er ledsaget av sin hypoksi med mulige strukturelle endringer. Som regel grunnene som oppstår under svangerskapet (føtale misdannelser, dårlige vaner vordende mor, negative miljøfaktorer) eller direkte i fødsel (fødsel traumer, ledningen forviklinger, unormal morkake, og andre.). Denne tilstanden er lett diagnostisert av pediatriske nevrologer og neonatologer.

  foto: hjerneslag (venstre) og hypoksisk-iskemisk encefalopati (høyre) hos en nyfødt

  Klinisk er sykdommen uttrykt i forskjellige nevrologiske lidelser: overdreven spenning eller omvendt, lys nåværende form, utseendet av anfall moderat form. I tilfelle av tung strøm med tegn på organisk hjerneskade, blir nyfødte plassert i intensivavdelingen for nøye observasjon og behandling. Men selv med en slik diagnose, bør en ung mor ikke være redd og panikk: lett og moderat former for cerebral iskemi hos nyfødte godt bukke under for hensiktsmessig behandling. Ofte er slike nyfødte på tidspunktet for utslipp fra sykehuset ikke forskjellig fra andre sunne babyer.

  Vaskulær insuffisiens og høyt blodtrykk

  Kronisk cerebral iskemi forekommer som regel blant eldre i forskjellige land. Denne oppkjøpte tilstanden, hvor irreversible degenerative forandringer forekommer i hjernens substans. Foreløpig er kronisk cerebral iskemi et alvorlig problem, da det påvirker et betydelig antall mennesker, krever lang og noen ganger dyr behandling, og er også i stand til ganske kort tid for å føre en pasient til uførhet og til og med død.

  Kronisk iskemi i hjernen anses å være en polyetologisk sykdom, men rollen som fremfor alt er den vaskulære faktoren ubestridelig. Det er kjent at dets hovedårsaker - aterosklerose og hypertensjon.

  Aterosklerose av arterier som fôrer hjernen, de akkumulerer fettproteinmasser, som til slutt blir til aterosklerotisk plakk, og smalker lumen. Som et resultat av et slikt nederlag av hjernens blodkar er forstyrrelsen av blod gjennom dem forstyrret, hvis konsekvens er hypoksi. Lignende endringer forekommer i iskemisk hjertesykdom, så det blir klart hvorfor disse tilsynelatende forskjellige sykdommene ofte følger med hverandre.

  Utbruddet av cerebral iskemi

  Pasienter med arteriell hypertensjon på bakgrunn av stadig forandret blodtrykksnivå, det er endringer ikke bare i store arterielle trunker, men først og fremst arterioler. Med hver ny hypertensive krise i veggene i små arterier og arterioler oppstår såkalte fibrinoidendringer, plasma-metning med utfall av sklerose og hyalinose. Med andre ord, med en skarp økt blodtrykk er razvoloknenie og ødeleggelse av vaskulær veggen, impregnering med plasmaproteiner og påfølgende vekst i dem bindevevno. Til slutt er fartøyets lumen innsnevret, veggens tøyelighet forsvinner og blodstrømmen forstyrres på samme måte som det som skjer ved aterosklerose.

  Det er ingen hemmelighet at aterosklerose og hypertensjon ikke bare påvirke en stor del av befolkningen, bærer en epidemi, men også ganske ofte med hverandre ledsaget av en og samme pasient, sette i en tandem betydelig skade blodtilførselen til ulike organer, og fremfor alt, hjernen.

  Andre forutsetninger for cerebral iskemi

  Andre årsaker til kronisk cerebral iskemi inkluderer:

  I tillegg, i tillegg til fartøyet endres, spiller en viktig rolle av brudd på systemet hemodynamikken i følgende tilfeller:

  • Iskemisk hjertesykdom;
  • Arrytmi med en tendens til tromboemboliske komplikasjoner;
  • Krenkelser fra koagulasjons- og antikoaguleringssystemene i blod.

  Hvilke endringer forekommer i kronisk iskemi?

  Det er kjent at nervøsvev er høyt spesialisert og strukturelt komplekst og strukturelt funksjonelt, derfor er det ekstremt følsomt selv til en liten mangel på oksygen. Under påvirkning av forskjellige faktorer som forstyrrer cerebral blodstrøm i hjernevev hypoksi skjer, brytes komplekse metabolske prosesser som aktiveres av lipidperoksidasjon med dannelsen av frie radikaler, og har en toksisk effekt på nerveceller (neuroner). Som et resultat kan det oppstå skade på nevroner dystrofi og død, det er mikroskopiske foci nekrose og demyelinisering (tap av nerveprosessene i deres membraner), noe som resulterer i at hjernen blir som en svamp - den såkalte spongiose.

  Etter hvert som degenerative endringer utvikler seg, sirkulatoriske mellomrom ekspanderer, gliose - spredning av glialceller (en slags skjelett av nevroner som utfører en støttende og trofisk funksjon). Gliosis ligner sklerose i andre organer, som også følger med kronisk hypoksi. Lignende endringer er som regel diffuse, men deres alvorlighetsgrad kan variere i forskjellige deler av sentralnervesystemet.

  En særegen markør av kroniske cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser kan anta periventrikulær ischemi ved hvilken et vakuum nervevev rundt ventriklene og i de subkortikale hvit substans regioner av fenomener demyelinisering, gliose og utvidelse av perivaskulære (sirkulatoriske) rom (leukoareose).

  Video: forelesning om kronisk hjerne-iskemi

  Kliniske manifestasjoner

  Svært ofte skjer det at eldre ikke legger stor vekt på endringer i minne, oppmerksomhet, utseende av fravær, skrive av disse manifestasjonene for alder og tretthet. Men ikke være så uforsiktig om deres helse fordi de tilsynelatende er vanlige og milde symptomer på cerebral iskemi kan være første tegn på begynnende sykdom, alvorlighetsgraden av de kliniske manifestasjoner som er direkte relatert til pasientens alder.

  Det antas at kronisk cerebral iskemi er det vanligste nevrologiske syndromet, særlig blant eldre. Kliniske tegn på det er svært varierte og variable, som bestemmes av årsaken som forårsaket dem, og den overordnede lokaliseringen av lesjonen i hjernen. I samme pasient kan perioder med ren hjerneskade erstattes av relativ velvære. Imidlertid oppstår de kontinuerlig progressive former for flytnår pasientens tilstand er stadig forverres opp for å fullføre demens (demens).

  Med økende grad

  Det er akseptert å skille flere grader av alvorlighetsgrad av iskemisk hjernesykdom, avhengig av kliniske manifestasjoner og dybde av nevrologiske lidelser.

  Jeg grad

  Dermed har cerebral iskemi i 1. grad følgende manifestasjoner:

  • Hyppig hodepine, en følelse av tyngde i hodet;
  • Svakhet, tretthet;
  • Minnehemming, redusert evne til å konsentrere oppmerksomheten;
  • Søvnforstyrrelser;
  • Emosjonell labilitet.

  Tilsynelatende er pasientens klager ganske uspesifiserte, og ikke alle med slike symptomer vil vanligvis konsultere en lege. Det skal imidlertid bemerkes at rettidig behandling startet tidlig, når det ikke er noen brutto nevrologiske lidelser, kan ikke bare eliminere individuelle symptomer, men også tegn på sykdommen som helhet.

  II grad

  Cerebral iskemi av 2. grad er ledsaget av mer alvorlige endringer i nervesystemet og manifesterer seg:

  • Minneforringelse;
  • svimmelhet;
  • Forstyrrelser av bevegelser og ustabilitet ved å gå.
  • Tap av arbeidsevne.

  I denne fasen av sykdomsforløpet er det tegn på en fokal lesjon av hjernestoffet i form av forskjellige patologiske reflekser uttrykt intellektuell-mental lidelser. Slike pasienter er ikke i stand til mentalt arbeid, de har følelsesmessig labilitet, og kritikken er avtagende.

  III grad

  I tredje fase av sykdommen er det brutto nevrologiske lidelser, tegn på organisk skade på hjernen. Pasienter kan ofte falle i svikt, kan ikke jobbe, i enkelte tilfeller er det tap av evne til selvbetjening.

  Det skal bemerkes at jo mer brudd på hjernens funksjon er, jo mindre klager pasienten kan gjøre, men dette betyr ikke at det er ingen. Ofte pasienter i en tilstand av demens bare De kan ikke tydelig formulere og stemme sine klager legen. Til tross for dette er diagnosen kronisk cerebral iskemi ikke noe vanskelig for nevrolog, på grunn av det karakteristiske kliniske bildet og mulighetene for instrumentelle forskningsmetoder.

  Akutt natur

  Akutt hjernekjemi, som regel, er fokusert karakter og kalles hjerneslag. Blant årsakene til hjerneslag, tilhører den viktigste betydningen, som i tilfelle med kronisk iskemi, aterosklerose og arteriell hypertensjon.

  I tilfelle av cerebral arteriosklerose kan brudd på plakk oppstå ved frigjøring av innholdet og etterfølgende trombose. Den dannede trombus blokkerer helt blodbevegelsen, og i hjernens område med forstyrret blodstrøm er det nekrose - iskemisk slag, som det er mer riktig å ringe hjerneinfarkt.

  Slike infarkt oppstår dype nevrologiske lidelser: forsvinningen av følsomhet, motorisk funksjon i kroppen, innerverte fra det berørte området av hjernen, utseendet av patologiske reflekser, forstyrrelser av den cerebrale cortex og tap av tale, tenkning, evnen til selvbetjent. I noen tilfeller, når de vitale nerve sentre i hjernestammen lesjon skjer, kan døden inntreffe i den akutte fasen.

  Metoder for diagnostisering av cerebral iskemi

  Til dags dato er det mange moderne og nøyaktige metoder for å diagnostisere cerebral iskemi, men ikke forsømmer og generelt tilgjengelig, for eksempel:

  1. En detaljert undersøkelse (i tilfelle en alvorlig tilstand, en samtale med pasientens slektninger);
  2. Forsiktig samling av pasientklager, avklaring av familie og medisinsk historie;
  3. Undersøkelse av refleks og sensorisk funksjon.

  Blant de instrumentelle metodene kan informasjon være:

  1. CT (computertomografi) og MRI (magnetisk resonansbilder), som kan oppdage utvidelsen av ventriklene, fokaliseringen av demyelinering og atrofiske forandringer i hjernebarken;
  2. Ultralyd og Doppler studie av blodkar gjør det mulig å oppdage deres patologiske tortuositet, medfødte anomalier, og også graden av forstyrrelse av blodstrømmen langs dem.
  3. EEG (elektroencefalogram) i dette tilfellet vil ikke ha patognomoniske tegn på sykdommen.

  Hvordan håndtere, hvordan å behandle?

  Behandling av cerebral iskemi bør rettes ikke bare for å eliminere eksisterende klager, men også forhindre videre progresjon sykdom med utvikling av alvorlige eller akutte former.

  Før du tilordner visse medisiner, er det nødvendig, hvis det er mulig, å eliminere eksisterende risikofaktorer, normalisere diett og livsstil til pasienten. Det er viktig å forklare pasienten om farene ved røyking, kronisk stress og følelsesmessig overbelastning, som kun er mulig i begynnelsen av sykdommen. I en senere periode må vi snakke med sine slektninger, fordi det er på skuldrene at omsorgen for den syke personen er betrodd. Og slike mennesker krever som regel maksimal oppmerksomhet og tålmodighet.

  foruten korreksjon av lipidmetabolismen og blodtrykket, det er nødvendig å foreskrive stoffer som har antioksidant aktivitet. For tiden er actovegin, piracetam og cerebrolysin mye brukt for å fremme utvidelsen av fartøy som leverer hjernen, og dermed forbedre blodtilførselen til nervesvevet. I tillegg har alle kjente vitaminer C og E også en antioksidant effekt. Pyracetam har antiplatelet egenskaper, forbedrer mikrosirkulasjonen.

  I tillegg til vasodilatatorer og antioksidantmidler, elimineres anxiolytika og antidepressiva, for eksempel grandaxin, om nødvendig, og eliminerer følelser av angst, frykt og følelsesmessig overbelastning.

  Det er bra, når i kompleks terapi av cerebral iskemi er det også vanlige fysiske øvelser, svømming og massasje. I de fleste tilfeller anbefales pasienten å revurdere livsstilen og ernæringen.

  Det er viktig å huske på at rettidig behandling, utpekt kompetent ekspert, ikke bare bidrar til å unngå å forverre de tilsynelatende ubetydelige endringer i hjernens aktivitet, men også slike forferdelige manifestasjoner av forstyrrelser i cerebral sirkulasjon som hjerneinfarkt og vaskulær demens.

  Hjernens iskemi

  Hjernens iskemi er en sykdom som oppstår fra oksygen sulten i hjernen som følge av dårlig blodtilførsel til vevet.

  Med denne sykdommen er det mange symptomer forbundet med forverring av hjernen: inhibering av informasjonsoppfattelse, beslutningstaking, taleforstyrrelser, koordinering av bevegelser, synshemming og andre. I begynnelsen er symptomene av latent natur, men med utviklingen av sykdommen begynner de å manifestere seg levende.

  Rapid tretthet, søvnløshet, hyppig hodepine, dårlig minne kan være symptomer på kranspulsårene (sirkulasjonsforstyrrelser). Sykdommen kan forekomme i akutt eller kronisk form.

  årsaker

  Hjernens celler kan ikke fungere effektivt dersom mengden oksygen for ernæring er utilstrekkelig. Dette kan skje når lumen i cerebral arterien er innsnevret. Innsnevringen av fartøyene skjer når fettavsetninger på indre vegger vokser.

  Den cerebrale arterien kan blokkeres av en trombose (blodpropp). Noen ganger bryter blodproppene bort fra karveggen og beveger seg gjennom kroppen med blodstrøm, de kalles emboli. En slik trombose vil bli sittende fast i det smaleste stedet av arterien og kan tette det. Med full blokkering (obturation) opptrer hypoksi, noe som fører til nekrose (død) av hjernevev.

  Iskemi av hjernens symptomer og behandling

  Hovedårsaken: delvis eller fullstendig overlapping av lumen i hjernearterien. Med alderen eller på grunn av forbruket av mat (med kolesterol) blir blodårene tilstoppet. Kolesterolplakk, fettavsetninger på veggene reduserer permeabiliteten av blodårene. Den normale strømmen av blod er forstyrret. Blod gir oksygen til alle vev og organer av mennesker. Mangel på oksygen er katastrofalt for celler av noe organ. Spesielt oksygen avhenger av hjernen.

  Aterosklerose, utseende av trombi, hjertesvikt, hypertensjon er hovedfaktorene for cerebral iskemi. Det er veldig viktig å diagnostisere denne alvorlige sykdommen til tiden. Ikke start en sykdom som provoserer det. Tross alt fører konsekvensene av sykdommen ikke bare til tap av evnen til å arbeide, men ofte til døden.

  Ytterligere årsaker til iskemisk hjerneskade:

  • sykdommer i det kardiovaskulære systemet som påvirker sentrale hemodynamikk;
  • blodsykdommer som fører til dens fortykning
  • ulike angiopatier - sykdommer som påvirker veggene i blodårene;
  • diabetes mellitus;
  • fedme;
  • karbonmonoksid forgiftning;
  • anemi,
  • alderdom;
  • arvelighet;
  • røyke.

  Akutt form - oppstår når en plutselig utbrudd av oksygen sult i hjernen, må du umiddelbart utføre behandling for å unngå iskemiske angrep. Det er preget av tap av følsomhet på enkelte områder, angrep, midlertidig blindhet, lammelse av kroppsdeler.

  Etter en akutt stadium av sykdommen og i fravær av riktig behandling, utvikler kronisk hjerneekskemi. Gradvis utvikler og utvikler seg. Kan føre til hjerneslag, hjerteinfarkt.

  symptomer

  Sykdommen manifesterer seg som tretthet med mentalt stress, glemsomhet, minneverdighet.

  De viktigste symptomene på cerebral iskemi er:

  • tretthet, svakhet i lemmer;
  • svimmelhet, besvimelse
  • redusert hørsel, syn;
  • søvnforstyrrelser;
  • trykkfall;
  • hodepine, migrene;
  • taleforringelse;
  • økt spenning
  • irritabilitet;
  • asymmetri i ansiktet.

  Grad av sykdom

  • Hjernens iskemi i 1 grad Pasienten føles normalt. Noen ganger en liten utelukkelse, svimmelhet, kulderystelser, smerte i hendene. Det er en shuffling, skinnende gang. Et nært miljø registrerer endringer i personens karakter: Causeless irritability, absent-mindedness, depressive humør. Pasienten selv merker at det er vanskelig for ham å konsentrere seg, å utføre mentale oppgaver, manglende evne til å konsentrere seg.
  • Hjernens ischemi 2 grader. Den er preget av mer levende og merkbare symptomer. Det er hyppig hodepine, kvalme, tap av faglige ferdigheter, verdslige ferdigheter. Pasienten kan ikke planlegge sine handlinger. Kritisk selvtillit er redusert.
  • Hjernens ischemi i tredje grad. Dette alvorlige stadiet oppstår når det ikke er noen behandling. Alle nevrologiske funksjoner påvirkes. Pasienten har nedsatt motorfunksjon, Parkinsons syndrom (lem tremor, skjelvinge lammelse), tap av balanse, vanskeligheter med å gå, inkontinens. Psyke er opprørt: taleforstyrrelser, tap av minne, manglende tenkning. Til slutt - sammenbruddet av personlighet.

  Hos eldre er pasienter som lider av aterosklerose, diabetes mellitus, kronisk cerebral iskemi oftere diagnostisert. Hvis hjernens område på grunn av kolesterolplakker ikke mottar den nødvendige mengden oksygen, forekommer forbigående iskemiske angrep (TIA).

  På en dag gjenopprettes funksjonene til det ødelagte området i hjernen. Hvis dette ikke skjedde, så var det et slag (en blødning i sonen i burstfartøyet). Dette manifesteres av nevrologiske symptomer.

  Diagnose av cerebral iskemi

  Sykdommen i første fase fortsetter umerkelig, nesten asymptomatisk, så tidlig diagnose er vanskelig.

  Fysisk undersøkelse: Legen undersøker pasienten, lytter til klager, undersøker listen over kroniske og kroniske sykdommer, for å avklare graden av risiko og tegn på cerebral iskemi. Tildeler eksamener:

  • undersøkelse av hjertet, blodkar (kardiografi);
  • blodprøver (sukker, kolesterol, hemostase);
  • Ultralyd av blodkar;
  • CT;
  • elektroencefalografi;
  • Doppler-tomografi.
  • MR.

  behandling

  Det er svært viktig å reagere raskt i tilfeller av hypertensiv krise eller når akutt oksygenmangel forekommer i hjernen. Ellers kan det være slike konsekvenser:

  Hvis du mistenker et slag, er rettidig medisinsk hjelp svært viktig. Umiddelbart eliminere konsekvensene forårsaket av hjernen ved forringelse eller opphør av blodsirkulasjonen i de enkelte delene er umulig. Et sett med påførte tiltak er rettet mot å gjenopprette blodtilførselen til hjernen og eliminere symptomer. Deretter brukes ulike metoder for å gjenopprette hjernens funksjoner (komplett eller i det minste delvis). Denne prosessen kan ta mye tid.

  Utfører behandling av cerebral iskemi, leger bruker:

  • Antiaggreganter - legemidler som forhindrer dannelsen av blodpropp og blodpropper. De forhindrer liming av blodpartikler, fortynnet blod (aspirin, aspirin-cardio, trombotisk-AC). Bruk kun som beskrevet av legen, siden den har mange kontraindikasjoner.
  • Trombolytika (TLT) - har egenskapen til å oppløse trombi (actilize, activase). ONMI (akutt cerebrovaskulær ulykke) fører til alvorlige nevrologiske konsekvenser: Halvparten av pasientene dør innen en måned, og mange overlevende blir deaktivert. Bruken av TLT reduserer dødelig utfall til 20%. Pasienter som overlever ONMK er fullstendig restaurert. TLT er en effektiv metode for behandling av cerebral iskemi, slagtilfelle. Prosedyren er enkel, men dyr. Effektiv for de første 3 timene. Men i nødstilfeller sparer livet.
  • Legemidler som utvider blodårer som gjenoppretter metabolske prosesser i hjernevevet (piracetam, omaron).
  • Antikoagulantia (heparin) - redusere blodkoagulasjon. Oftere brukt til forebygging, i den akutte fasen av sykdommen - sjeldnere.

  Fysioterapeutisk behandling (elektroforese, magnetophorese), massasje og fysioterapi for å gjenopprette funksjonshemmede funksjoner utføres.

  Kirurgisk inngrep brukes svært sjelden. Bare med rask forverring av pasientens tilstand og ineffektivitet av andre metoder. Operasjoner på hjernen utføres kun i spesialiserte klinikker og høytliggende kirurger, siden risikoen er ekstremt høy.

  Folkemidlene

  Ved behandling av kronisk cerebral iskemi, i tillegg til obligatoriske medisiner, som et tillegg, kan du bruke folkemessige rettsmidler. Det anbefales å ta:

  • gulrot juice (ferskpresset);
  • avkok av mynte, eik bark;
  • buljong goritsveta;
  • urtepakker.

  Sykdoms cerebral iskemi utvikler seg fra mangel på oksygen til hjernevævet. Det kan være kronisk eller medfødt. Den medfødte formen - pasientens og småbarns patologi - er hva som er cerebral iskemi.

  Diagnose av cerebral iskemisk sykdom hos barn er spesielt farlig. Den cerebrale iskemien som har oppstått hos barn, kan bli funnet i før fødselsperioden eller etter mislykket fødsel. Og sykdommen fortsetter i 3 faser: lett, middels og tungt. En mild grad av iskemi er preget av eksitasjon eller overdreven depresjon og varer opptil 7 dager. I iskemiske lesjoner i moderat grad observeres en konvulsiv tilstand hos barnet, som kan vare i lang tid. I alvorlig form bør barnet behandles i intensivavdelingen.

  Diagnose av cerebral iskemi 1 grad hos nyfødte kan diagnostiseres av leger som bruker en spesiell test (Apgar skala), selv på sykehuset. Den første graden er den enkleste, manifesteres av nevrologiske symptomer og er lett å kurere. (økt spenning).

  Hvis cerebral iskemi er 1 grad, så gjør en terapeutisk massasje uten bruk av medisinering og uten sykehusinnleggelse. Massasje, utført av en spesialist, forbedrer barnets trivsel, muskelton, påvirker sentralnervesystemet positivt.

  Hvis et barn har cerebral iskemi av klasse 2, bør behandlingen påbegynnes uten forsinkelse. Dette stadiet av sykdommen manifesteres av en nedgang i barnets aktivitet og mobilitet, spontanitet av bevegelser, jerks, kramper, muskelforstyrrelser, svimmelhet. Disse symptomene indikerer forekomsten av lesjoner av hjernevev. Behandling på sykehus er nødvendig

  Utilstrekkelig tilførsel av hjernen med oksygen (iskemisk sykdom i hjernen) er årsaken:

  • irritabilitet og søvnforstyrrelser;
  • hyppig hodepine;
  • lag i utvikling;
  • vanskeligheter med å lære.

  Ved 3. alvorlig grad av iskemi blir barna plassert i intensivavdelingen. Hvis tiltakene tas i tide, vil gjenoppretting av blodsirkulasjon gjøre det mulig å eliminere effekten av hjernehypoksi, og vil skape forhold for normal hjerneområdets funksjon.

  forebygging

  Helt helbredet i diagnosen - cerebral iskemi, spesielt etter alvorlig hjernevevskader, er ekstremt vanskelig.

  Ved risiko for kronisk hjerneiskemi inkludere mennesker i høy alder, hypertensjon hos pasienter med diabetes, røykere, tilhengere av underernæring. Det er viktig å starte behandlingen i tide og ikke å starte sykdommen.

  Følg regler for forebygging, behandling av cerebral iskemi starter ofte når konsekvensene allerede har oppstått.

  Etter 40 år (spesielt personer i fare) i tilfelle fare for cerebral vaskulær iskemi, kan behandling unngås ved å følge følgende regler:

  • daglig monitor blodtrykk, ta medisiner foreskrevet av legen din;
  • rettidig behandling av hjertesykdom, hypertensjon;
  • holder seg til dietter for å redusere kolesterol og blodsukker;
  • gjennomgå årlig ultralydsundersøkelse av cerebral fartøy;
  • ta biokjemisk blodprøve (sukker, kolesterol, hemostase indikatorer) to ganger i året;
  • ta medisiner for å forbedre cerebral sirkulasjon, spesielt til personer som er engasjert i mentalt arbeid;
  • slutte å røyke og alkoholmisbruk.

  For å unngå denne sykdommen er anbefalt for alle: frisk luft, mosjon, i samsvar med øvelsen, unngå følelsesmessig kaos og stress, befestet mat, medisinsk dietter.

  Hjernens iskemi: hva er det og hvordan å behandle det?

  For å opprettholde hjernen, er det nødvendig med oksygen som alle andre organer. Hvis blodforsyningen er forstyrret, slutter han å takle sine funksjoner. Iskemien i hjernen er dannet. Denne sykdommen med et forlenget kurs går i kronisk form og forårsaker alvorlige konsekvenser - opp til epilepsi, lammelse og slag.

  årsaker

  Hovedårsaken til at iskemi av cerebral fartøy utvikler seg, kalles legemet av arteriosklerose av organets kar. Dens interne vegger vokser raskt fettstoffer, som begynner å påvirke hele kroppen. Den vaskulære lumen smal, og bevegelsen av blod blir vanskelig.

  Hjerne iskemi kan også provosere en rekke hjerte-og karsykdommer, spesielt hvis de blir ledsaget av hjertesvikt i kronisk form. Blant slike patologier er det:

  hjerterytmeforstyrrelser;

  patologi av venøsystemet;

  arteriell hyper- og hypotensjon

  sykdommer i sirkulasjonssystemet;

  Moderne medisin skiller to patogenetiske varianter av kronisk iskemi, som er forskjellige i naturen og i det området hvor den største mengden skade utvikler seg. Lacunarvarianten av sykdommen stammer fra okklusjonen av små cerebrale kar. Diffuse angrep er forårsaket av gjentatte angrep av kraftig trykkfall.

  De kan utløses ved feil behandling av hypertensjon eller redusert hjerteutgang. Utfordrende faktorer blir også hoste, kirurgi, ortostatisk hypotensjon i nærvær av samtidig vegetativ-vaskulær dystoni.

  I økende grad er cerebral iskemi diagnostisert hos nyfødte. Som hos voksne, utvikler denne sykdommen hos spedbarn som følge av oksygen sult, men det er vanligvis forårsaket av faktorer relatert til særegenheter av svangerskap og fødselsprosessen:

  alvorlig giftose ved slutten av svangerskapet;

  placenta previa eller peeling;

  brudd på uteroplacental blodsirkulasjon;

  medfødte misdannelser av det kardiovaskulære systemet;

  Kliniske manifestasjoner av sykdommen

  Kronisk cerebral iskemi er den vanligste nevrologiske sykdommen som eldre mennesker er mer tilbøyelige til. Det er mange kliniske manifestasjoner av patologi forbundet med sin opprinnelige årsak og lokalisering av lesjonen. Den samme personen veksler ofte mellom perioder med alvorlig svekkelse av hjerneaktivitet og relativ velvære. Det er også slike varianter av sykdomsforløpet, hvor den menneskelige tilstanden forverres kontinuerlig, noe som fører til fullstendig demens.

  Begynnelsen av utviklingen av cerebral iskemi er indikert ved minnefall, fravær, irritabilitet og problemer med nattesøvn. Eldre mennesker skriver vanligvis disse symptomene for alder og enkel tretthet, slik at de forsinker henvisningen til legen. Under slike forhold utvikler oksygen sulten i hjernen, noe som fører til en reduksjon i arbeidskapasiteten.

  Det er spesielt viktig å diagnostisere iskemisk hjernesykdom hos en nyfødt i tide, fordi ellers utviklingen av babyen vil være vanskelig, vil den begynne å ligge bak jevnaldrene. Foreldre bør varsle om barnet:

  Ingen grunn griner han og flinches;

  har en marmorert hudfarge;

  har et stort hode og en forstørret fontanel;

 • Svært suger brystet og svelger med vanskeligheter.
 • Stadier av utvikling av cerebral iskemi

  Leger skiller flere stadier av løpet av cerebral iskemi. Klassifisering er basert på kliniske manifestasjoner av sykdommen og alvorlighetsgraden av nevrologiske lidelser.

  Den første fasen

  Iskemisk sykdom i hjernen i første grad er preget av:

  repeterende hodepine;

  Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

  Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

  følelse av tyngde i hodet;

  forverring av konsentrasjonen;

  Klager hos pasienter i den første fasen av hjernens iskemi er ikke-spesifikk. De er sjelden lagt merke til, men det er ikke riktig. Det er viktig å se en lege ved begynnelsen av utviklingen av iskemi, fordi bare i fravær av nevrologiske lidelser kan sykdommen helbredes helt.

  Den andre fasen

  Etter hvert som utviklingen av iskemi utvikler seg, er det alvorlige avvik i funksjonene i sentralnervesystemet. Dette fremgår av følgende symptomer:

  brutto minneverdighet

  brudd på koordinering av bevegelser;

  skarpe humørsvingninger;

  I den andre fasen av sykdommen manifesterer fokale lesjoner av det hvite stoff seg som patologiske reflekser og markerte forstyrrelser i intellektet. Pasienter på dette stadiet kan ikke lenger engasjere seg i mentalt arbeid.

  Den tredje fasen

  Ved starten av den tredje fasen av sykdommen registreres alvorlige nevrologiske lidelser og symptomer på hjerneskade av organisk natur:

  fullstendig funksjonshemning

  Pasienter med forsømt iskemisk stadium kan ha nesten ingen klager, men dette betyr ikke at de har det bra. På grunn av demens hos pasienter er det ikke mulig å forklare legen nøyaktig hva som egentlig forstyrrer dem. En erfaren nevrolog vil imidlertid enkelt sette den korrekte diagnosen, styrt av det karakteristiske kliniske bildet av sykdommen og resultatene av moderne forskningsmetoder.

  Iskemisk angrep

  Separat skiller spesialister en slik tilstand som iskemisk angrep (i hverdagen kalles det et microinsult). Denne tilstanden er ledsaget av:

  lammelse av halvparten av kroppen eller et bestemt område

  angrep av lokalt tap av følsomhet;

  Det iskemiske angrepet passerer vanligvis for en dag, ellers er stroke diagnostisert.

  Akutt natur

  Akutt hjernesyke er kjennetegnet av organets fokale lesjon. Sykdom oppstår ofte på grunn av aterosklerose. På grunn av brudd på stoffskiftet av fett, blir blodplakene brutt, innholdet flyter ut av dem. Foretrukket trombi blokkblodstrøm, som forårsaker nekrose, som i medisin kalles hjerneinfarkt, utvikler seg i det tilhørende området av hjernen. I dette tilfellet observeres alvorlige nevrologiske sykdommer:

  nummenhet og immobilitet av en bestemt del av kroppen;

 • Manglende evne til selvbetjening.
 • Hvis lesjonen påvirker vitale nervesenter i hjernestammen, er det dødelig utfall.

  Komplikasjoner av sykdommen

  De lanserte former for cerebral iskemi fremkaller alvorlige konsekvenser. De uttrykkes ikke bare i utviklingen av den underliggende sykdommen, men også i utseendet på bakgrunn av nye patologier:

  sklerose av cerebral fartøy;

  parestesi (følsomhetsforstyrrelser);

  Stroke resulterer i mykning og død av en viss del av hjernevævet. Tapt nerveceller blir etterfylt med stamceller. Selv om leger uttrykker motstridende meninger om denne teknikken, praktiseres det av mange moderne klinikker.

  Encefalopati er preget av organisk hjerneskade som oppstår uten en inflammatorisk prosess. På grunn av degenerasjonen av hjernevævet blir neuroner og intercellulær substans ødelagt. Lesjonen påvirker den delen av kroppen som er motsatt til sykdomsfokus. Når et stort antall neuroner blir ødelagt, kan det oppstå forlamning av lemmer som vil gjøre personen helt immobilisert.

  Parestesi er vanligvis ledsaget av en følelse av krypende krypende og prikkende følelser som øker under fysisk anstrengelse. Når pasienten er bevisst, forstår han hva som skjer med ham, men mister sin tale.

  Hvis du kjører en ischemisk sykdom i hjernen hos spedbarn, i fremtiden, kan et barn utvikle mental retardasjon, på grunn som det vil være vanskelig å studere på lik linje med sine jevnaldrende. Derfor er det svært viktig at en kvinne under graviditet regelmessig besøker en gynekolog og følger alle sine anbefalinger.

  Diagnostiske metoder

  Cerebral iskemi er vanskelig på grunn av det kliniske bildet, den har mye å gjøre med Alzheimers sykdom, hjernetumorer, Parkinsons sykdom, multippel system atrofi og andre patologier. I tillegg er manifestasjoner av iskemisk sykdom ofte feil for de typiske endringene som skjer hos eldre mennesker.

  Generelt, for nøyaktig diagnostisering av sykdommen, er det viktig for legen å få uttømmende informasjon fra pasientens slektninger om hvilke endringer som oppstår i hans oppførsel og trivsel. Pasienten selv er vanligvis hemmet, og hans bevissthet er forvirret, derfor er det umulig å bare lage et komplett klinisk bilde ifølge ham.

  For å utelukke feilen, bruker nevropatologer kompleks diagnostikk, og bruker ulike forskningsmetoder. I utgangspunktet utføres en fysisk undersøkelse av pasienten. For å identifisere sin nevrologiske status vurderer en nevrolog:

  Hvordan helbrede cerebral iskemi med rusmidler

  Stor betydning for effektiv behandling av akutt cerebral iskemi har tidlig oppstart av medisinsk behandling. Alvorlige konsekvenser av slag kan forebygges hvis du begynner å ta medisiner til tiden og bruke tiltak for nødstøtte av blodstrømmen i hjernens kar. Ved kronisk vaskulær insuffisiens i hjernen, bør behandlingen være lang og konstant, for ikke å skape tilstander for komplikasjoner.

  Alle piller og legemidler som foreskrives av lege, bør tas på en komplisert måte i henhold til dosene som er angitt av spesialisten.

  De viktigste behandlingsmetoder for cerebral iskemi

  Betydningen av tidlig behandling for akutt nedsatt blodgennemstrømning gjennom hjerneskarene er forklart bare: noen få minutter etter det iskemiske angrepet, vises de første patologiske endringene i vevet. Først innen 5 minutter vil det bli en strøm av blod langs nabofartøyene, men så skjer en markant mangel på blod i det begrensede området i hjernen. Med kronisk iskemi er det ingen slike hurtige funn, men en gradvis reduksjon i blodsirkulasjonen fører til lave endringer i hjernevevet.

  Den optimale måten å behandle cerebral iskemi inkluderer:

  • påvirke blodstrømmen med det formål å vasodilatere og forbedre oksygenstrømmen til hjernen;
  • beskyttelse av hjernevevet fra den ødeleggende effekten av akutt eller kronisk blodstrømsmangel (nevrobeskyttende effekt);
  • restaurering av hjernevæv (reparativ terapi).

  For hver av disse behandlingsaktivitetene finnes det forskjellige ordninger av komplisert terapi, inkludert moderne og svært effektive stoffer. I en akutt situasjon må du bruke nødmedisin i form av injeksjoner, og med kronisk iskemi kan du bruke tabletter.

  Legemidler for å forbedre blodstrømmen

  Hypotensive stoffer

  En forutsetning for behandling av cerebrale iskemiske lidelser er reduksjon og stabilisering av blodtrykk. Enhver variant av hypertensjon vil ha en ekstremt negativ effekt på cerebral blodstrøm, forverrende iskemiske manifestasjoner. Hypotensive stoffer bør tas i lang tid etter foreskrevet dose. Du kan ikke kaste medikamenter selv, selv om det ikke er noen klager eller det vaskulære trykket holder på samme nivå.

  Vaskulær utvidelse

  Forbedre vaskulær patency kan gis ved hjelp av vasodilatorer. I noen tilfeller er ganske enkle antispasmodik nok nok, men mer alvorlige medisiner brukes hyppigere. Vanligvis utføres den terapeutiske effekten på karene på sykehuset, og medisinen administreres i form av injeksjoner.

  Forebygging av trombose

  En svært viktig del av behandlingen er forebygging av blodpropper. Clogging av fartøyene kan oppstå på bakgrunn av aterosklerose eller på grunn av forstyrrelser i blodkoagulasjon. Anti-atherosklerotisk terapi er god, som en forebyggende behandling, når bruk av foreskrevet medisiner for atherosklerotiske lesjoner og kronisk hjerne-iskemi av karene forhindrer trombose. Med akutt iskemi vil trombolytika få større effekt.

  trombolyse

  Med blodproppene dannet i karene, bør blodstrømmen gjenopprettes så raskt som mulig. Fjern embolus eller trombus er mulig ved hjelp av spesiell behandling, utført under nød- og gjenopplivningsavdelingen. Det er optimalt å oppløse en ny blodpropp i tilfelle behandlingen starter så raskt som mulig. Trombolytika administreres intravenøst ​​for å gi bedre effekt på tromben.

  Effektiviteten av blodstrømgjenoppretting er ikke alltid avhengig av hvilke spesifikke medisiner legen vil bruke. Ofte kommer den optimale fordelen av de komplekse effektene av flere stoffer som supplerer og forbedrer de positive effektene av hverandre.

  Medisiner for å beskytte hjernen

  De viktigste målene for bruk av nevrobeskyttende stoffer inkluderer:

  • forebygging av dyp hjerneskade ved akutt og langvarig iskemi;
  • oversette cerebral iskemi til korte og raske episoder, noe som er mye lettere å håndtere ved hjelp av konservativ behandling;
  • hindre brennpunktsinfarkt i hjernevævet;
  • øke varigheten av perioden der det er mulig å gi effektiv hjelp i iskemisk angrep;
  • Sørg for angioprotektiv virkning av enkelt eller alle områder av hjernen.

  Beskyttelse av hjernevævet er delt inn i to typer:

  • primær nevrobeskyttelse, når behandling med medisiner starter så raskt som mulig, i de første minuttene etter akutt iskemi, og varer ikke mindre enn 3 dager;
  • sekundær medisinbehandling for beskyttelse av hjernen gir en nevrobeskyttende effekt med langvarige bivirkninger av iskemi og varer minst 1 uke.

  Alle nervebeskyttende stoffer kan deles inn i 2 grupper:

  • nootropics (har en direkte effekt på hjernen);
  • nootropiske midler (komplekse stoffer, indirekte påvirker hjernestrukturene).

  For alle legemidler med nootropisk effekt er følgende positive effekter karakteristiske:

  • stimulerende tiltak på minne, oppmerksomhet og analytiske evner;
  • forbedring av forbindelser mellom nevroner, som stimulerer hjernens aktivitet;
  • sikre optimal metabolske prosesser i hjernevævet;
  • multifaceted biokjemiske effekter på mobilnivå, skape forhold for stimulerende hjernesentre;
  • en positiv effekt på blodkarene, noe som bidrar til å forbedre blodstrømmen;
  • positive endringer i den psykomotoriske sfæren.
  Neuroprotektive stoffer tolereres godt, ikke forårsake avhengighet og kan brukes til langsiktige kurs, noe som er spesielt godt i behandlingen og forebyggingen av kronisk hjerne-iskemi.

  Rehabiliteringsterapi

  Enhver iskemi gir konsekvenser i hjernen. Hvis de er minimal, er utvinningen rask, og komplikasjoner er ikke uttrykt. Med dypere skader på hjernekonstruksjonene, er det ubehagelige komplikasjoner som negativt påvirker livskvaliteten til en person. Etter et akutt iskemisk angrep eller mot en bakgrunn av kronisk cerebral iskemi, vil rehabiliteringsbehandling, inkludert reparative legemidler, fysioterapi og sanatoriumbehandling, bli påkrevd. En utmerket effekt på restaureringen av motorfunksjoner er gitt av treningsbehandling og manuell massasje. Medisinsk overvåkning etter et iskemisk slag bør fortsette lenge. Trinnvis kurs av forebyggende behandling med diagnostisk kontroll er obligatorisk.

  Farmakologiske legemidler til behandling av cerebral iskemi er mange. Valget av en lege innebærer alltid en optimal effekt på blodkar og hjernekonstruksjoner med minimal bivirkning på pasientens kropp. Kurseterapi kan omfatte samtidig administrering av flere typer tabletter og injiserbar administrasjon av legemidler. Evaluer effektiviteten av terapeutiske tiltak kan være å redusere alvorlighetsgraden av iskemiske symptomer, gjenopprette minne, oppmerksomhet og bevegelse. Legen vil kunne identifisere de positive effektene av behandling gjennom diagnostiske studier. Rehabiliteringsforanstaltninger vil bidra til å raskt gjenopprette hjernens arbeid, og returnere en person til den vanlige rytmen i livet i post-slagperioden.

  Les Mer Om Fartøyene