Årsaker, symptomer, diagnose og behandling av endarteritt

Fra denne artikkelen finner du ut: hvilken sykdom kalles endarteritt, hvilken patologi er farlig, hvordan den utvikler seg. Årsaker til utseende, karakteristiske tegn og komplikasjoner. Metoder for diagnostisering og behandling av utslettende endarteritt (dette betyr det samme som endarteritt), en prognose for utvinning.

Endarteritt er en kronisk betennelse i indre blodvegger (hovedsakelig perifere), noe som fører til innsnevring eller lukning av lumen (utslettelse) og forstyrrelser av blodtilførsel og gassutveksling i vev.

Stadier av endarteritt utvikling

Hva skjer i patologi? En avgjørende rolle i fremveksten av obliterating endarteritis spiller en autoimmun reaksjon. Under påvirkning av de komplekse årsaker (røyking, infeksjon, allergisk reaksjon) egen kroppen begynner å produsere antistoffer og aggressive lymfocytter for å ødelegge den indre foring av et sunt fartøy. Autoimmunitet er stabil krampe perifert (fjernt fra hjertet) arterier og arterioler (små blodårer), svekket permeabilitet, dannelse av mural trombi, forbedret vekst og regenerering av indre vaskulære membranceller.

Som et resultat øker det indre laget så mye at det helt dekker sin egen seng, forstyrrer blodforsyningen og gassutvekslingen i vev.

Patologi kan være lokalisert begrenset (for det meste - leggen og foten, på 89%) eller generalisert (lesjon av viscerale arteriene i den abdominale aorta, koronare og cerebrale kar, aortabuen, armer og hender), uavhengig av lokalisering prosessen utvikler seg og kjører uten fundamentale forskjeller. Det resulterte i alle fall blir sirkulatoriske lidelser og anoksi akutt vev (iskemi og angina i lesjoner i koronarkarene, hjerne-ischemi i lesjoner av cerebrale kar, og så videre D.).

Patologi er veldig farlig på grunn av utviklingen av alvorlige komplikasjoner. Etter utjevning av beinene i beina utvikles skarpe brudd på blodtilførsel, oksygen sult av vev (iskemi) og massedød av celler av mykt vev (nekrose).

Nekrose av vev forårsaket av endarteritt

Resultatet av den begrensede utslette endarteritis ben kan bli muskulær atrofi (muskel dysfunksjon), sår (hud-nekrose på grunn av oksygenmangel), koldbrann (nekrose og råtner vev) og amputasjon av lemmer på grunn av de toksiske effekter av råtnende kjøtt på hele kroppen.

Den generaliserte prosessen er farlig ved utvikling av akutt iskemi av en annen lokalisering - iskemisk berøring (med hjerneslagslesion), myokardinfarkt (med hjerteinfarkt).

Obliterating endarteritt av ben kan ikke helbredes helt, i de tidlige stadiene ved hjelp av medisinering og forebyggende tiltak (fullstendig avsluttende), det er mulig å stoppe videre utvikling av patologi og forhindre tilbakefall. I de senere stadier, når det er irreversible endringer i myke vev, blir utryddet endarteritt årsaken til amputasjon (fjerning av lemmen).

Behandling av patologi i alle stadier av sykdommen utføres av vaskulære kirurger (angio-kirurger).

Mekanisme for patologisk utvikling

Obliterasjon (lukking klaring) forekommer på stedet av fartøyets lengde fra 2 til 20 cm. Den kroppen forsøker å gjenopprette blodstrømmen til perifert vev, blir blodstrømmen fordeles over sidegrenen, som omgå de angrepne arterier eller arterioler. I begynnelsen er dette nok til å opprettholde ernæring og gassutveksling i vev.

Etter hvert som prosessen utvikler seg, blir de berørte karene større og blodsirkulasjonssystemet er ikke tilstrekkelig til å understøtte vitaliteten av vev og muskler.

Under påvirkning av iskemi (oksygen sult) er nerveendene involvert i prosessen (deres funksjoner er ødelagte - innervering av vev) og det perifere venøse nettverket. Typiske forandringer i venene med utslettende endarteritt - en forlengelse av sengen, noe som ikke har noe å gjøre med åreknuter.

Kronisk autoimmun betennelse i de vaskulære veggene fører til endringer i strukturen til de omkringliggende vevene, deres celler er degenerert (degenerative endringer, fibrose) og klemmer fartøyene fra utsiden, og smalker lumen sterkere.

Forskjeller i endarteritt og aterosklerose

På grunn av lignelsen av symptomer, blir utslettende endarteritt ofte forvirret med å utrydde aterosklerose. Imidlertid har patologi sine egne særegne egenskaper.

Ubliterende endarteritt av karene i nedre ekstremiteter: tegn og behandling

Obliterating endarteritt av karene i nedre ekstremiteter er en ekstremt farlig sykdom, som er ledsaget av en forstyrrelse av normal blodstrøm i bena. I mangel av behandling kan en slik sykdom føre til en masse komplikasjoner, inkludert nekrose og gangren. Derfor er rettidig diagnose og tidligere behandling så viktig. Så hvorfor oppstår sykdommen? Hva er hans første symptomer? Når skal jeg se en lege umiddelbart? Svar på disse spørsmålene vil være av interesse for mange lesere.

Hva er utslettende endarteritt?

Obliterating endarteritt av karene i nedre lemmer er en inflammatorisk sykdom av arterier av kronisk natur. Denne sykdommen er ledsaget av spasmer av blodkar, som følge av at normal blodsirkulasjon er forstyrret. Uten nok oksygen og næringsstoffer begynner vev på beinet å bli atrofisk. I avanserte tilfeller fører endarteritt til nekrose og gangren.

Ifølge statistiske data, blir utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter oftest diagnostisert hos middelaldrende menn, selv om sannsynligheten for sin utvikling hos kvinner heller ikke er utelukket.

De viktigste årsakene til sykdommen

Til tross for alle utførte studier, og til dags dato har det ikke vært mulig å fastslå nøyaktige årsaker til utviklingen av denne sykdommen. Det er kjent at utslettende endarteritt av karene i nedre lemmer begynner med en spasme av arterievegget, som et resultat av hvilken lommen blir smal. I fremtiden, betennelse i veggene og dannelsen av bindevev, som ytterligere bryter med prosessen med normal blodsirkulasjon.

Det er en hypotese at sykdommen er autoimmune av natur - en eller annen grunn immunsystemet begynner å produsere antistoffer som angriper vev av vaskulære vegger, forårsaker deres betennelse. Det er imidlertid ingen forklaring på årsakene til en slik feil i immunforsvaret.

Legene kunne imidlertid identifisere noen av risikofaktorene. Spesielt er utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter mye oftere diagnostisert hos røykere. Risikofaktorer inkluderer aterosklerose, infeksjoner av blodkar og omgivende vev og koagulasjonsforstyrrelser. Også folk som er utsatt for hyppig hypotermi er tilbøyelige til denne sykdommen. Risikoen for å utvikle sykdommen er mye høyere hos personer som minst en gang fikk frostbit av underekstremiteter.

De første tegn på sykdom

Sykdommen utvikler seg relativt langsomt, så folk tar sjelden oppmerksomhet til sine tidlige manifestasjoner. Så hva er de viktigste tegn på utslettende endarteritt? For det første er det som regel en sterk tretthet i beina. For det første er det forbundet med tung fysisk anstrengelse, men når sykdommen utvikler seg, oppstår tyngdekraften og ømheten selv med minimal fysisk stress.

Ofte klager pasienter på spasmer som vises, for eksempel mens de går. De varer ikke lenge, men de gjentas ofte, noe som medfører endringer i gangen - den syke personen begynner å halte seg.

Det er andre symptomer som følger med utryddet endarteritt av karene i nedre ekstremiteter. Bildet viser at huden på beina er hvit, og i senere stadier av sykdommen blir det en blåaktig nyanse. I forbindelse med brudd på blodsirkulasjonen endres temperaturen også - i begynnelsen blir huden litt kul og så veldig kald. I begynnelsen kan pulsen fremdeles følges, i senere stadier er den helt fraværende.

Forstyrrelser blir mer uttalt når den utryddsende endarteritt i nedre ekstremiteter utvikler seg. Fotografier av pasienter viser at huden opptrer trofasår og nekroseområder. Ofte blir det skadet vev smittet og betent, noe som ytterligere forverrer situasjonen. I mangel av behandling, taper pasienten helt evnen til å bevege seg - kramper og alvorlig smerte forstyrrer ham selv i ro.

Obliterating endarteritt: klassifisering og stadier av utviklingen av sykdommen

Selvfølgelig er det i dag flere klassifikasjonssystemer. Svært ofte utslettende endarteritt av kar er klassifisert avhengig av utviklingsstadiet. I moderne medisin er det vanlig å skille fem hovedfaser av progresjonen av denne sykdommen:

 • Ved første (innledende) stadium er fartøyets lumen innsnevret, men ikke mye, så sirkulasjonen er relativt normal. Sykdommen gir ikke noe ubehag eller synlige endringer, så det er ekstremt vanskelig å diagnostisere det på dette stadiet - pasienter søker rett og slett ikke hjelp.
 • I mangel av behandling, som skjer veldig ofte, går sykdommen inn i det andre iskemiske stadium. Lumen av fartøyene smalker kraftig, noe som fører til en betydelig forringelse av blodtilførselen. Pulsen på lemmer kan fremdeles følges, men pasientens tilstand er betydelig forverret. Det er en sterk tretthet og ubehag i beina, noe som forårsaker utseende av lameness. Ekstremiteten er kald til berøring. Forresten, det er på dette stadiet, oftest, og det er en diagnose.
 • Den tredje eller trofiske scenen ledsages av en grunnleggende forstyrrelse av normal blodsirkulasjon. På grunn av dette får ikke benene nok oksygen og næringsstoffer. Huden får en cyanotisk fargetone, hårene på beina begynner å falle ut, og neglene - å bryte og deformere. Sårhet blir mer uttalt. Disse symptomene indikerer et forsømt stadium av sykdommen, noe som ikke er så lett å takle.
 • Det fjerde stadiet kalles ulcerativ nekrotisk. På dette stadiet observeres fullstendig okklusjon av legemets kar, noe som resulterer i at absolutt alle legemets strukturer lider av mangel på næringsstoffer og oksygen, samt akkumulering av metabolske produkter. Benet er cyanotisk, kaldt til berøring, pulsen er ikke lenger håndterlig. Smerte i lemmen blir permanent - pasienten kan ikke lenger bevege seg normalt. På grunn av trofiske vevsforstyrrelser på beina begynner trophic ulcers å danne, som praktisk talt ikke helbreder og ofte blir inngangsporten til utsiden fra utsiden. Muskler i bena atrofi.
 • Hvis sykdommen ikke blir behandlet, fremmer sår og nekrose utviklingen av endrene i ekstremiteter. Tørr gangren er ledsaget av "tørking" av vev, noe som fører til at foten blir svart, deformerer, begynner vevet å dø. Det er mulig å danne en fuktig gangren, hvor dannelse og frigjøring i blodet av giftige stoffer blir observert. I en slik situasjon er den eneste mulige behandlingen amputasjon av den berørte delen av lemmen, da ellers nekrose vil spre seg raskt til andre vev.

Det bør umiddelbart noteres at endarteritt av karene i nedre ekstremiteter ofte utvikler seg gradvis, i måneder og til og med år, noe som gir tid til fullstendig diagnose og kvalitetsbehandling. Likevel er en rask, turbulent utvikling av sykdommen mulig, når bare et par måneder går fra en liten spasme av karene til utseendet av nekroseområder.

Grunnleggende diagnostiske metoder

Hvis du oppdager forstyrrende symptomer i kroppen din, bør du umiddelbart konsultere en lege. Kun en spesialist kan diagnostisere en "utslettende endarteritt". Diagnostikk innebærer flere grunnleggende trinn. Selvfølgelig vil legen først samle en komplett historie og gjennomføre en ekstern eksamen. I fremtiden vil det bli behov for ytterligere tester.

 • Angiografi består i studier av fartøy ved hjelp av røntgenstråler med foreløpig innføring av kontrastmedium. Denne prosedyren lar deg studere fartøyets tilstand, evaluere blodstrømmen, bestemme størrelsen på de berørte områdene.
 • Doppler ultralyd er en ultralyd som lar deg vurdere tilstanden til lem vev.
 • Termografi - studien av hudtemperaturen, som for denne sykdommen varierer.
 • Kapillaroskopi - en prosedyre som gjør det mulig å sjekke prosesser med mikrosirkulasjon av blod på denne eller den delen av kroppen.
 • Reovasography - lar deg måle blodbevegelsens hastighet i karene og vurdere graden av okklusjon.

I tillegg kan tester for ulike infeksjoner utføres. Først etter at alle data er samlet, kan legen utarbeide et tilstrekkelig behandlingsprogram.

medisinering

Kun legen vet hva de skal gjøre for pasienter med en diagnose av "utslettende endarteritt av karene i nedre ekstremiteter". Behandlingen er primært rettet mot å prøve å normalisere blodstrømmen, samt eliminere de viktigste symptomene. Det er derfor pasienter foreskrevet medikamenter som fortynner blod, lindrer spasmer av blodårer, etc.

For å starte antispasmodika foreskrevne medisiner, særlig "Redergam", "Angiotrofin" nikotinsyre. Det er viktig med en slik sykdom ta vitaminkomplekser - er spesielt nyttige vitamin B, og vitamin E og askorbinsyre, som har en positiv effekt på tilstanden på karvegger. Som antiinflammatoriske midler brukes som regel "Cortisone", "Prednisone" og "Prednisolon".

Behandling av nedre ekstremitet utslett endarteritis innbefatter noen ganger mottak midler som forsinker prosessen av blodkoagulasjonen, spesielt legemidler som inneholder fibrinolysin eller pelentan. Forresten, i noen tilfeller er det hensiktsmessig å hirudotherapy (behandling med igler), men bare på legens indikasjon.

Fysioterapi og andre måter å bekjempe sykdommen på

Mange pasienter stiller spørsmål om hvordan å behandle utslettende endarteritt. Narkotikabehandling kan ikke være nok. Vanligvis inneholder behandlingsregimet noen gjenopprettingsprosedyrer.

Ganske god effekt gir forskjellige termiske prosedyrer, for eksempel diatermi, ozocerit-applikasjoner, tørr badstue eller lumbaloppvarming med UHF. Pasienter kan også tildeles elektroforese - en prosedyre som består i innføring av spesielt utvalgte medisiner mot bakgrunnen av et elektrisk felt. Gode ​​resultater er gitt ved baroterapi - pasientene er plassert i et spesielt kammer, hvor kroppen vekselvis blir utsatt for redusert og økt trykk. Effektive prosedyrer vurderes også ved bruk av ultralydutstyr.

En av de tilgjengelige og effektive metodene er hydroterapi. Badekar kan være generelt eller fot, varmt eller kaldt, avhengig av sammensetningen. Radioniske, hydrosulfuriske og barnebad anses å være ganske effektive. For føttene er det også noen ganger anbefalt å lage sennepoppvarming - det anbefales å bruke prosedyren om natten, hvorpå det er nødvendig å sette på ullsokker og vikle føttene godt under søvn.

Naturligvis anbefales det at pasienter skal gjennomgå sanatoriumbehandling minst en gang i året.

Kirurgiske behandlingsmetoder

Dessverre, ikke alltid medisiner og fysioterapi kan kvitte seg med en slik sykdom som utrydder endarteritt av karene i nedre ekstremiteter. Behandling kan også være kirurgisk. Beslutningen om å gjennomføre en operativ inngrep er tatt av en lege - det er tilrådelig hvis konservativ terapi ikke har forventet effekt, eller når sykdommen ble diagnostisert på et sent stadium.

Avhengig av pasientens tilstand, stadium og form av sykdommen, kan utryddet endarteritt i nedre ekstremiteter bli kurert på flere måter:

 • En prosedyre som kalles sympathektomi, anses som ganske effektiv. Dens essens er i fjerning av nervefibre, noe som stimulerer spasmen til de berørte karene på bena. I de tidlige stadiene kommer resultatene nesten umiddelbart - smerten forsvinner, sårene begynner å helbrede, og hudfargene vender tilbake til normal.
 • Ikke mindre effektiv er shunt-prosedyren, hvor doktoren syr et nytt kunstig fartøy rundt den berørte arterien.
 • I noen tilfeller kan legen beslutte å fjerne det berørte området av fartøyet, men dette er bare mulig hvis lengden ikke er mer enn 15 centimeter.
 • Mikrooperasjoner for å gjenopprette patensen av spasmodiske fartøy kan også utføres.
 • I tilfelle en fuktig gangrene utvikler, er en amputasjon nødvendig. Avhengig av omfanget av nekrose kan foten, skinnen eller til og med hele underbenet fjernes. Hvis det er mulig, prøver spesialister å holde benet i det minste til kneledd, da dette letter prosessen med ytterligere proteser.

Obliterating endarteritt: behandling med folkemidlene

Mange pasienter stiller spørsmål om det er mulig å rette situasjonen på egen hånd. Er det mulig å behandle utryddet endarteritt hjemme? Folk er selvsagt til stede. Men de kan bare brukes med samtykke fra den behandlende legen.

For eksempel, for å rense fartøyene og øke elastisiteten i vaskemuren, kan du bruke en spesiell urtekolleksjon. For fremstilling av et legemiddel er det først nødvendig å blande i like store mengder et gress av en hulebarn, blomster av en kamille, en Johannesjurt, og også maisstigmas og birk nyrer. En spiseskje av denne samlingen, hell 500 ml kokende vann, dekk med lokket og insister i 30 minutter. Etter dette må blandingen filtreres. Drikk ett glass to ganger om dagen, helst før du spiser. Behandlingsforløpet varer i omtrent en måned, hvorpå du kan gjøre en en måneders pause og fortsette behandlingen.

Også, noen folkemedisin menn anbefaler å drikke sterk te med melk, som perfekt renser både blodårene og kroppen som helhet. Denne drikken bør tas flere dager på rad. Du kan også drikke en liten del av avkokingen av poteter.

Hjelp til å rense blodårene og blod kan være sitrus. For å forberede medisinen må du male en appelsin og en sitron, bland med to ts honning, sett i en glassburk. Du bør ta tre teskjeer medikamenter en gang om dagen, ca 20-30 minutter før måltider.

En god medisinsk rengjør er mørk honning. Den daglige delen er 100 g. Det er små porsjoner hele dagen, skylles ned med varmt vann. Det er et annet biavlprodukt, som er kjent for sine medisinske egenskaper - det er kongelig gelé, som fjerner spasmen av blodkar og normaliserer sirkulasjonsprosesser. I sin rene form er det nødvendig å ta 20-30 mg kongelig gelé per dag, oppløsning under tungen.

I tillegg kan du lage spesielle fotbad. Med endarteritt vil haymouth være nyttig. Omtrent 300 gram søppel (du kan ta bare høy) plasseres i en veskepose, helles i 3 liter kokende vann og forlater i en time. Deretter legges infusjonen til fotbadet. Vann bør ha en temperatur på ca 39 grader. Hold føttene i det anbefales ca 20 minutter, om nødvendig å legge til varmt vann for å holde ønsket temperatur.

I hjemmet kan du også gjøre såkalte tørre bad, som også er nyttige for helsen. Først, på en hvilken som helst praktisk måte, må du varme opp to murstein - de må være varme, men ikke for mye, for ikke å forårsake brenning. Murstein er plassert på gulvet, og pasienten legger føttene på dem. Varm føttene dine i 30 minutter, og bruk ullsokker. Prosedyren er ønskelig å tilbringe natten og etter at den umiddelbart går i seng.

Igjen er det verdt å huske at du ikke i noe tilfelle bør forsøke å løse et slikt problem selv som utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter. Symptomer på denne sykdommen - dette er en god grunn til å se en lege så snart som mulig. Eventuelle metoder for hjemmeterapi bør først diskuteres med behandlingsspesialisten. Selvmedisinering kan ikke bare hjelpe, men forverre selv situasjonen.

Er det effektive forebyggende tiltak?

Behandling av utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter er en lang og vanskelig prosess. Og selv med bruk av alle midler til moderne medisin, er det ingen garanti for at sykdommen vil bli eliminert i de tidlige stadier. Det er mye lettere å prøve å forhindre utseendet eller tilbakefall av sykdommen. Selvfølgelig er det ingen stoffer som kan beskytte en person. Likevel reduserer overholdelse av noen enkle regler betydelig risikoen for å utvikle en så alvorlig sykdom.

 • Til å begynne med er det nødvendig å nekte røyking, alkohol og andre dårlige vaner, da de alle påvirker tilstanden til blodkar i varierende grad. Dette er spesielt viktig for røykere, siden stoffene som finnes i sigaretten, forårsaker en liten spasm av blodårer.
 • Det er nødvendig å rette opp kostholdet, fjerne det for fettstoffer, for krydret og salt mat.
 • Positivt på tilstanden til kroppen og spesielt fartøyene, vil påvirke sport. Legene anbefaler lett å løpe, svømme, sykle, lange turer.
 • Det er viktig å fjerne overflødig vekt, noe som skaper ekstra stress på beina.
 • Det er nødvendig å forsøke å opprettholde det mest behagelige temperaturregimet - bena skal hverken være for ofte overkjølt eller overopphetet. Om vinteren må du kle på været (ikke bruk skjørt med tynn strømpebukser ved lave temperaturer), og ikke misbruke solsenger, badstuer og bad.
 • Det er viktig å overholde hygieneglene, ta vare på beinets hud, om nødvendig, behandle det med beskyttende eller fuktighetsgivende kremer.
 • Nødvendigvis velg komfortabelt fottøy av naturlige stoffer som ikke vil klemme en fot og la en hud "puste". Selvfølgelig er det bedre å velge komfortable sko med lav stabile hælhøyttaler.

Hvis du er i fare, gå regelmessig til medisinske undersøkelser - sykdommen er mye lettere å kurere hvis den ble diagnostisert på et tidlig stadium.

endarteritis

Generelle egenskaper av sykdommen

Okklusiv sykdom (den mest vanlige synonym for "okklusiv sykdom") - dette er en alvorlig stadig progressiv sykdom i arteriene, som fører til en fullstendig lukking av hulrommet i blodsirkulasjonen i de berørte organ og utvikling av koldbrann. Endarteritt påvirker ofte beinene i beina. Endarteriita Symptomer oftest vises hos unge og middelaldrende menn som misbruker tobakk. Behandling endarteritis effektivt bare på de tidlige stadier av sykdommen, på en dyp vevsskade og utvikling av koldbrann vist amputasjon.

Årsaker til endarterittutvikling

Naturen til utslettende endarteritt er ikke fullstendig etablert. De fleste leger tror at autoimmune antistoffer er ansvarlige for utviklingen av endarteritt i nedre lemmer, forårsaker inflammatoriske lesjoner av arterievegget, som et resultat av hvilken bindevev utvikler seg, og fartøyets lumen smalker. Betennelse og sklerose påvirker fettvevet rundt karene. Bindevevet klemmer arteriene fra utsiden, noe som ytterligere forverrer situasjonen.

I tillegg er forholdet mellom utviklingen av utslettende endarteritt med kronisk forgiftning av legemet med nikotin og andre forgiftninger, nevropsyk stress og vanlig hypotermi av beina blitt etablert.

Endarteritt - symptomer på sykdommen

Pasienter med endarteritt i underekstremiteter skal være oppmerksom på følgende symptomer:

- tilbakevendende følelse av kalde føtter

- følelse av "skumle kryp"

- økt svette i underdelene

- bleghet og tørrhet i beinets hud

- sprø og blå negler

- rask tretthet når du går

- kramper og smerter når du går, og senere og i ro

- reduksjon av pulsering i arteriene på baksiden av foten

- Utseendet av ødem i underbenet

- sårdannelse av beina

Intermittent claudication er det viktigste symptomet på endarteritt

Pasientutslettende endarteritt kan bli funnet på gaten med en bestemt gang. Disse pasientene går, stopper etter noen få skritt. Dette skyldes det faktum at, på grunn av mangel på oksygenforsyning til vev langs de smalte karene i gastrocnemius-musklene, utvikles en spasme og det oppstår alvorlig smerte.

Etter å ha stoppet behovet for muskler i oksygen, reduseres det noe, blodtilførselen forbedres, spasmer forsvinner og smerter går forbi. Men det er verdt personen, pasienten med endarteritt, å begynne å bevege seg, da alt blir gjentatt i begynnelsen.

Utvikling av endarteritt

Den utrydderende endarteritt karakteriseres av et progressivt syklisk kurs med vekslende perioder med forverring og remisjon. I sin utvikling er det flere faser som utmerker seg.

 • Fasen av dystrofi av nerveender. Det er preget av utvikling av dystrofiske prosesser i nerveender som passer til fartøy. Lumen av fartøyet smaler litt, ernæringen av vevet endres ikke, siden sikkerhetssirkulasjonssystemet opererer. I denne fasen oppstår symptomene på endarteritt ennå ikke, men sykdommen er allerede i ferd med å utvikle seg.
 • Fasen av spasmer av store fartøy. Lumen i arteriene smalner, sikkerhetssirkulasjonssystemet ikke takler den økte belastningen, og symptomer som forkjølelse, utmattelse og intermittent claudikasjon vises. Behandling av endarteritt begynner vanligvis i dette stadiet av sykdommen.
 • Fasen av spredning av bindevev. På grunn av den progressive utviklingen av bindevev i alle lagene i vaskulærvegen og nær det vaskulære vevet, smerter i beina i ro og en reduksjon i pulsering på arteriene. Dette er et vidtgående stadium av endarteritt i nedre ekstremiteter.
 • Fase av fullstendig utelatelse av fartøy eller deres trombose. Dette er scenen for utfallet av utslettende endarteritt. Som et resultat av disse prosessene utvikler lemmen irreversible effekter - nekrose av bløtvev og gangren.

I de sene stadiene av sykdommen kan karakteristiske endringer i blodkarene finnes i alle indre organer, inkludert hjerte og hjerne.

Diagnose av endarteritt i nedre ekstremiteter

Så snart symptomer på endarteritt vises, må du se en lege - en kirurg. Med hjelp av moderne forskningsmetoder vil en lege kunne diagnostisere riktig og foreskrive en behandling. For å etablere diagnosen endarteritt bruk volumetrisk sphygmografi (måling av pulsering), ultralyddopplerografi, rheovasografi og radiopaque undersøkelse av karene i underdelene.

Behandling av endarteritt

Obliterating endarteritt er en sykdom som moderne medisin mangler midler og metoder. Til dags dato er det umulig å reversere utviklingen av bindevev, du kan bare redusere prosessen med dannelsen og lindre pasientens tilstand.

En obligatorisk tilstand for behandling av endarteritt er pasientens fullstendig nektelse fra å røyke og drikke alkohol, da disse stoffene bidrar til langvarig spasmer i blodårene og forverrer tilstanden.

Endarteritt pasienten viser ikke et spesielt diett, men man bør ikke overtale, fordi overflødig kroppsvekt skaper en ekstra byrde på underdelene. Pasienter med overvekt anbefales å gå ned i vekt, og for å gjøre dette, redusere daglig kaloriinnhold i mat og utelukke mel, fett og søte retter.

Når endarteritt i nedre ekstremiteter er nyttig for å bevege seg mye, må du gå i minst en time, til tross for at det er periodisk interaksjon. Hvis det oppstår smerte, må du stoppe og vente til den stopper helt. Sykling og svømming i vann med en temperatur på minst 22-24 grader vil være gunstig.

Pasienter med endarteritt må overvåke føttens hygieniske tilstand - før du legger deg til sengs, vask dem med varmt vann og såpe, tørk og smør med fettkrem.

Hvis disse metodene ikke hjelper, øker symptomene på endarteritt og pasientens tilstand forverres, man må ty til kirurgiske metoder for behandling av endarteritt:

- Sympathektomi er fjerning av den andre og tredje lumbale ganglia i grensepatienten, som fører til en paretisk utvidelse av sikkerhetsbeholdere og en forbedring i blodtilførselen til lemmen.

- Shunting er etableringen av en vaskulær anastomose som omgår det berørte området av arterien. Dette er en av de mest effektive metodene for behandling av endarteritt.

- Trombinektomi er fjerning av en trombus som blokkerer lumen i et fartøy som er rammet av endarteritt, sammen med en patologisk forstørret intima (indre skall av arterien).

- Limambutasjon - dette ekstreme tiltaket utføres i de tilfeller når nekrose av bløtvev og gangren i lemmen utvikler seg i utfallet av utryddet endarteritt, og pasienten blir konstant plaget av utålelige smerter.

For å forhindre dette triste utfallet, trenger du en rettidig samtale til legen, nøye overensstemmelse med alle hans anbefalinger og opprettholdelsen av en sunn livsstil.

Endarteritt: tegn, diagnose, kurs og arrestasjon av sykdommen, forebyggende tiltak

Endarteritt er en kronisk inflammatorisk sykdom i sirkulatoriske arterier, noe som fører til nedsatt blodsirkulasjon, og senere - til fullstendig lukning av lumen og dannelse av gangrene.

Ofte brukes termen "utslettende endarteritt". Obliteration eller okklusjon - brudd på patency, blokkering av blodkarets vegger. Den vanligste formen for sykdommen er utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter, som hovedsakelig påvirker beinene på føttene og bena. Med utviklingen av sykdommen kommer mindre og mindre oksygen inn i beina, noe som fører til vevskader, forstyrrelse av normal funksjon og nekrose av deler av kroppen.

Den vanligste av denne sykdommen, så vel som den nærliggende tromboangiitis (Buerger's sykdom), er middelaldrende menn med så dårlig vane som røyking.

Effektivt behandles denne sykdommen bare i de tidlige stadiene av utviklingen. I de siste stadiene kan bare amputasjon hjelpe.

Årsaker til endarteritt

Leger over hele verden kan fortsatt ikke komme til et enkelt syn på årsakene til sykdommen i denne eller den personen. Mange tror at sykdommen har en autoimmun natur. Det vil si at antistoffer blir produsert i kroppen som påvirker veggene i blodårene. Deretter blir veggene til fartøyene betent. Et bindevev dannes, som smalker lumenene i karene og presser utover på arteriene.

Årsakene til produksjonen av slike antistoffer av kroppen, som har en skadelig effekt på ens egne celler, er ennå ikke utlyst.

Det er andre teorier om årsakene til sykdommen:

 • Allergi mot nikotin;
 • Aterosklerose av bena;
 • Blodpropper
 • Ulike infeksjoner.

Det er nettopp kjent at den største sannsynligheten for å bli syk er hos røykere. Utryddende endarteritt i nedre ekstremiteter kan også utvikles etter langvarig stress eller ved konstant overkjøling av underekstremiteter. I tillegg er de som noen gang har fått frostbit, i fare.

symptomer

Når sykdommen utvikles, observeres følgende symptomer på utslettende endarteritt av lemmer hos pasienter:

 1. Sterk tretthet og tyngde i beina, selv med liten fysisk anstrengelse eller gåing;
 2. Føler seg kald i bena;
 3. Ødem i ekstremiteter;
 4. Følelse av "goose bumps" og nummenhet i bena;
 5. Økt svette i underdelene;
 6. Bleg hud på bena;
 7. Utseendet av sår. Og senere - nekrose og gangrene;
 8. Fragilitet, blåsing og deformering av neglene på bena;
 9. Svakhet av puls i underdelene. I de sentrale stadier av sykdomsutviklingen er pulsene ikke i det hele tatt klare.
 10. Kramper og smerte når du beveger deg. I fremtiden, disse symptomene vises og i ro. Smerten oppstår i benens kalver, den er skarp og sterk. Det tvinger pasienten til å stoppe og vente på henne. Spasmer og smerte under et stopppass, slik at pasienten fritt kan reise en lengre avstand. Så gjentas symptomene igjen. Dette kalles intermitterende claudication. Det er hovedtegnet på slike sykdommer som utslettende endarteritt og aterosklerose.

Utvikling av sykdommen

Utviklingen av utryddet endarteritt av karene i nedre ekstremiteter skjer gradvis og syklisk. Det er perioder med forverring og perioder med ettergivelse. Avhengig av ulike faktorer kan utviklingen av sykdommen oppstå i lang tid, og kan - veldig raskt. Sistnevnte er mye mindre vanlig.

Følgende stadier av sykdommen utmerker seg:

Den første fasen - initial

Lumen av fartøyene er ikke alvorlig innsnevret, sirkulasjonen er fortsatt relativt normal. Symptomene på sykdommen er praktisk talt ikke observert. Pasienten føler ikke mye ubehag. Diagnose av sykdommen på dette stadiet er ekstremt vanskelig.

Den andre fasen - iskemisk

Det er en signifikant forverring av blodtilførselen på grunn av innsnevring av lumenene. Pasienter opplever intermittent claudication, tretthet, kalde føtter. Pulsen blir fortsatt palpert. Vanligvis er sykdommen diagnostisert på dette stadiet. Det anbefales å begynne behandlingen umiddelbart.

Den tredje fasen er troficheskaya

På grunn av den sterke innsnevringen av lumen og lang forstyrrelse av blodtilførselen til beina, mottar de ikke normal ernæring i form av oksygen og næringsstoffer. Symptomene på sykdommen er verre. Håret på beina begynner å falle ut, neglene brytes og deformeres, huden får en blå nyanse. Pulsen er probed, men med stor vanskelighet. Dette stadiet regnes som et tegn på en forsømt sykdom som ikke er behandlet eller behandlet feil.

Det fjerde stadiet -nekrotiserende

Det er nesten fullstendig okklusjon av alle beinene i beina. Pulsen er ikke lenger palpabel. Smerte i beina blir permanent. Pasienten kan ikke lenger bevege seg, eller beveger seg med store vanskeligheter og for korte avstander. Muskler i bena atrofi. Tallrike sår opptrer på beina, vevnekrose forekommer. Dette er en fullstendig forsømt form for sykdommen, som er svært vanskelig å behandle. Enda vanskeligere å reversere destruktive prosesser som forekommer i lemmer.

Den femte etappen - koldbrann

Hvis ingenting gjøres med sår og nekrose, stopper gangrene gangrene. Gangrene er av to slag - tørr og våt. ved tørr gangrene av tærne eller hele foten tørkes, forkortes, deformeres og dør. ved våt gangren i beinet av vævssvell, giftige stoffer begynner å bli frigjort i blodet, forgiftning og infisering av hele kroppen. I dette tilfellet hjelper bare amputasjon av lemmen for å unngå et dødelig utfall fra blodinfeksjonen.

Også i de sene stadiene av sykdommen er det mulig å observere okklusjoner av kar gjennom hele kroppen, og ikke bare i lemmer.

Diagnose av endarteritt

Diagnostisering av utslettende endarteritt i ekstremiteter er best i de tidlige stadiene av sykdommen. En kompetent spesialist kan diagnostisere endarteritt så snart som mulig. Jo raskere diagnosen av sykdommen, desto raskere vil behandlingen bli foreskrevet. Så det vil være flere sjanser til å senke sykdomsforløpet betydelig.

For en nøyaktig diagnose utføres vanligvis følgende studier:

 • microangioscopy - studier av kapillærer, hvor konklusjoner trekkes om tilstanden til mikrosirkulasjon i et bestemt område av menneskekroppen;
 • Oscillography;
 • arteriography (angiografi) - et kontrastmedium injiseres i arterien, da er arterien røntgenstrålet. Studien av fartøyets tilstand, blodstrømning utføres, så vel som tilstedeværelsen og størrelsen av den patologiske prosessen er bestemt;
 • rheovasography - hastigheten på blodbevegelsen i ekstremiteterne er vurdert og okklusjonsnivået bestemmes;
 • Undersøkelse av hudtemperatur (termografi) - På de menneskelige temperaturfeltene er tilstedeværelsen eller fraværet av abnormiteter i et eller annet område av kroppen avslørt;
 • Doppler ultralyd (ultralyd) - ved hjelp av denne prosedyren vurderes tilstanden til vevet og det bestemmes hvor mye de har blitt forandret og deformert.

I tillegg oppdages tilstedeværelsen av mistenkte patogener (virus, sopp, infeksjoner). Og ta også andre ekstra tester.

Differensial diagnostikk

Aterosklerose kan være en av årsakene til endarteritt eller en uavhengig sykdom som ligner på symptomer. Blokkering av blodstrømmen i lemmer i dette tilfellet skyldes aterosklerotiske plakk

Ved hjelp av differensial diagnose leger utelukker vanligvis symptomlignende sykdommer for å levere den eneste riktige diagnosen. Oftest endarteritt er forvirret med aterosklerose. Og omvendt. Fordi tegn på utslettende endarteritt er svært lik tegn på aterosklerose. Men ved nærmere undersøkelse er disse to sykdommene svært forskjellige fra hverandre.

De viktigste forskjellene mellom aterosklerose av perifer fartøy fra endarteritt:

 1. Senere alder av sykdomsutbrudd. Aterosklerose rammer for det meste folk eldre enn 50 år. Endarteritt er verre for yngre mennesker.
 2. Med aterosklerose vokser symptomatologien mye langsommere enn med endarteritt.
 3. Med aterosklerose er de vaskulære lesjonene symmetriske, og for endarteritt er de asymmetriske.
 4. Ubliterende endarteritt i underekstremiteter begynner alltid med små kar, og går deretter over til store. Dessuten påvirker sykdommen venene. Aterosklerose begynner umiddelbart i store fartøy, og venesystemet påvirker ikke i det hele tatt.
 5. Aterosklerose påvirker bare underarmene. Endarteritt, spesielt i avansert stadium, påvirker alle lemmer.

Profesjonell behandling

Helt helbrede endarteritt på nåværende tidspunkt er umulig. Det er bare mulig å senke utviklingsgraden av sykdommen betydelig og redusere symptomene.

Det er ingen spesiell diett for pasienter med endarteritt. Du trenger bare å spise riktig, ikke overeat og gi opp alkohol. Det er også nødvendig å slutte å røyke og begynne å flytte mye.

Etter diagnose av sykdommen, må du umiddelbart begynne behandling av endarteritt. Først av alt utpeker en spesialist medisiner. Fysioterapi metoder og behandling med folkemessige løsninger er også vellykket brukt. I ekstreme tilfeller utføres kirurgisk inngrep.

Medisinering inkluderer:

 • Antispasmodic narkotika;
 • Vitaminer. Den mest nyttige for denne sykdommen er PP, B, C, E;
 • Blodfortynnere;
 • Antihistaminer.

For å forbedre blodsirkulasjonen i lemmer, utføres følgende fysioterapi:

 1. Ulike termiske behandlinger. Sauna, oppvarming, ozocerite applikasjoner og andre;
 2. Baromassazh. Setter føttene i et trykkammer med påvirkning av økt eller redusert trykk vekselvis;
 3. Forskjellige bad (varm, kontrastfarge, sennep, bar, etc.);
 4. elektroforese;
 5. Diadynamiske strømmer;
 6. magnetisk. Behandling med et høyfrekvent magnetfelt.

Hvis medisinering i kombinasjon med fysioterapi ikke hjelper eller gir en svak effekt, er en kirurgisk operasjon foreskrevet. Avhengig av omfanget av det berørte området kan det være nødvendig bypass (å skape en ekstra vei for sirkulasjonssirkulasjon omgå det skadede stedet av fartøyet ved hjelp av shunts), fjerne en del av arterien eller helt erstatte arterien med en protese. I tillegg kan pasienten måtte trombintimektomiyu. Dette er fjerning av trombus som blokkerer banen til arteriene.

Det mest ekstreme tiltaket - lem amputasjon. Det brukes kun når pasientens liv er truet.

Endarteritt er en svært alvorlig sykdom. Ikke medisinske. Alle prosedyrer og bruk av medisiner bør gjøres under streng overvåkning av en kvalifisert spesialist. Det anbefales ikke å starte behandlingen.

Behandling med folkemidlene

Folkemidlene kan bare hjelpe på svært tidlige stadier av sykdommen. Det er best å bruke dem i kombinasjon med medisiner foreskrevet av en spesialist.

Behandling av endarteritt med folkemidlene er utført ved hjelp av ulike urter og avgifter som bidrar til å styrke og gjenopprette veggene i blodårene og har antiinflammatoriske og rensende egenskaper.

Kan hjelpe til med å samle inn fra kamille, hulevekst, Johannesjurt, bjørkeknopper og kornsteg:

 • Det er nødvendig å blande urter i like deler og sette i en glassburk med et tett deksel. En st. l. Blandingen helle en liter kokende vann. Infuse omtrent en halv time. Drikk et glass om morgenen og om kvelden 30 minutter før du spiser. Du kan legge til en skje med honning til drikke. Denne blandingen renser fartøyene godt og øker deres elastisitet. Det er best å drikke i kurs. En måned å drikke, en måned - en pause.

En annen effektiv oppskrift:

 • 40 gr. hesteskytter, 60 g. fugl fjellklatrer, 100 gr. hagtorn. Halvparten av st.l. Blandingen helles ett glass kokende vann, blandes i 30 minutter. Drikk tre ganger om dagen for en ss. i 30 minutter. før måltider. Kurs - en måned.

Også godt i rensing av blodkar hjelper japansk Sophora, misteltein, dillfrø og immortelle.

I tillegg, for å rense kroppen og blodkarene, anbefales det å drikke sterk te med melk flere dager på rad. Et krus hvert par timer.

I rensing av blodårer kan hjelpe potet bouillon, samt en blanding av appelsiner og sitroner:

 • Orange og sitron finmal i en blender, legg til en teskje honning. Rør og fjern i en krukke. Spis tre teskjeer av blandingen en dag i en halv time før du spiser.

Har en betydelig effektivitet og bruk av blått jod:

 • En teskje stivelse fortynnet i 50 ml. vann, tilsett en teskje sukker og en liten klype sitronsyre. I 150 ml. koke for å helle blandingen. Avkjøl alt. Og etter hell en teskjef. 5% tinktur av jod. Drikk blandingen en gang daglig etter å ha spist en ss. I tillegg til å rense blodkar fjerner blått jod også kolesterol fra blodet, styrker immunforsvaret og hjertet.

Det bør brukes med stor forsiktighet denne blandingen, siden det kan forårsake en allergisk reaksjon. I dette tilfellet må du umiddelbart slutte å bruke.

Forebygging av en formidabel sykdom

For å minimere risikoen for sykdomsutbrudd eller forhindre utvikling i begynnelsen, må følgende regler overholdes:

 1. Avvis fra røyking og overdreven drikking;
 2. Ikke tillat frostbit og hypotermi av føttene;
 3. Fjern langvarig eksponering i rom med svært kalde eller svært høye omgivelsestemperaturer;
 4. Fjern fra kosten fettstoffer, skadelige, for skarpe eller for salt mat;
 5. Fjern overflødig vekt, da det gir en sterk belastning på underdelene;
 6. Gjør mer sport. Spesielt nyttig er lett å kjøre, svømme og sykle. Det anbefales også å ta lange turer i friluftslivet;
 7. Ikke glem å observere hygiene. Daglig er det godt å vaske føttene og ta vare på dem, bruk fuktighetsgivende eller nærende fotkrem;
 8. Beskytt føttene mot riper, blåmerker og andre skader;
 9. Velg bare komfortable og kvalitetssko. Benene må ikke klemmes i det, ikke svette eller føle seg kald. Og huden på beina skal puste.

Profylakse av endarteritt er spesielt viktig for de som allerede har blitt diagnostisert med denne sykdommen. Ved hjelp av de enkle regler som er nevnt ovenfor, kan man opprettholde helse i god stand i ganske lang tid.

Det viktigste er ikke å gi opp og ikke å starte en sykdom!

Obliterating endarteritt

Obliterating endarteritt Er en sakte utviklende vaskulær sykdom med den overordnede involveringen av arteriene i underekstremiteter i denne patologiske prosessen. I løpet av sykdommen oppstår en langsom nedgang i lumen av arterien, noe som fører til slutt å avslutte lukningen. I dette tilfellet begynner vevet til det organ som er involvert i prosessen å lide av mangel på blodtilførsel, noe som fører til gangrene (spontan nekrose).

Obliterating endarteritt er en systemisk sykdom, med en utbredt lesjon av bena. Denne sykdommen i medisinske sirkler ble kalt "en røykeres sykdom", og uten tilsynelatende grunn - det er virkelig en sammenheng mellom avhengigheten og denne patologiske tilstanden.

Obliterating endarteritt i nedre ekstremiteter

Den utrydderende endarteritt karakteriseres av et syklisk kurs, det vil si faser av forverring og velvære veksler mellom seg selv. Ofte utrydder endarteritt forekommer i kronisk form, men noen ganger er det også varianter av akutt utvikling. I begynnelsen av sykdomsutviklingen i fartøyveggen er det ikke registrert noen organiske endringer, i denne fasen kan bare spasmer av karene bli observert.

Under progresjonen av utslettende endarteritt forringes forsyningen av det biologiske vevet i det berørte området raskt, noe som fører til dannelse av sår på bena eller gangrene (oftere fingrene). Utviklingen av utryddet endarteritt av beina fortsetter i fem trinn.

♦ Stage 1 - dystrofi av nerveender. På dette stadiet, fartøyet (oftere arterien, men noen ganger skadet og årer) smalere litt. På grunn av dannelsen av collaterals, lever blodtilførselen nesten ikke. Denne scenen har ingen karakteristiske symptomer og en utprøvd klinikk, men utslettende endarteritt er allerede i rask utvikling.

♦ Stage to - spasmer av store arterier. Kollateralene som er dannet i første fase av utryddet endarteritt, klare ikke lenger med den raskt økende belastningen, slik at de første alarmerende symptomene opptrer: raskt voksende tretthet, følelse av kulde i bena, og senere blir også lameness forbundet. I andre trinn skal behandlingen påbegynnes umiddelbart.

♦ Trinn tre - rask vekst av bindevev. På dette stadiet begynner cellene i bindevevet av absolutt alle lag av veggen av karene i beina å vokse aktivt. Denne prosessen fører til at de smertefulle opplevelsene forstyrrer personen med utslettende endarteritt, ikke bare under bevegelsen, men også i ro. Pulsering i benens arterier er betydelig redusert. Denne tilstanden anses allerede for å være en forsømt fase av nedre lemmer arterier.

♦ Fase fire - total blokkering eller trombose av legene i lemmen. I denne fasen utvikles irreversible prosesser: nekrotiserende og gangren.

♦ Fase fem - disse endringene begynner å skje ikke bare i beinene på beina, men også i mange organer. På dette stadiet lider karene i hjernen og hjertet.

Obliterating endarteritt i overdelene

Obliterating endarteritt i øvre lemmer er mye mindre vanlig hos pasienter enn i nedre ekstremiteter. I de fleste manifestasjoner er klinikken den samme som den utrydderende endarteritt av bena. Stadiene som går gjennom den patologiske prosessen er nøyaktig det samme. I utgangspunktet merker den syke personen ikke noen endringer i sin helsetilstand, selv om sykdommen på dette tidspunktet allerede er i ferd med å utvikle seg. Senere begynner de første tegnene som skal varsle og bli en unnskyldning for en tur til legen. Denne følelsen av kulde i hendene, ubehagelig prikking, svakhet, rask tretthet. Etter en stund legges smerter av forskjellig intensitet og karakter til ovennevnte manifestasjoner.

Ofte oppstår smerte i smerte under utførelsen av enhver handling (husholdningsarbeid, løftevekter osv.), Og når den utrydderende endarteritt i hendene utvikler seg, blir smerten nesten et konstant symptom, som bekymrer en person til og med om natten. Hvis på disse allerede tilstrekkelig forsømte stadier sykdommen ikke blir behandlet, vises sår på huden, nekroseområder i vevet. Senere får sykdommen en systemisk karakter.

Obliterating endarteritt av årsaken

Ubliterende endarteritt er ennå ikke blitt undersøkt av spesialister i sin helhet, derfor er naturen av forekomsten dessverre ikke blitt fastslått. De fleste leger tror at utviklingen av denne sykdommen stimuleres av autoimmune antistoffer. De er årsaken til skade på veggene i arteriene, utløse prosessen med spredning av bindevev, på grunn av hvilket fartøyet og smalker. Mange forskere mener at utslettende endarteritt oppstår på grunn av regelmessig selvforgiftning med nikotin, hyppig hypotermi eller følelsesmessige sjokk.

Forløsende faktorer for sykdommen: røyking, vanlig hypotermi, som fører til langvarig spasmer av blodkar, frostbit av lemmer i anamnese. I tillegg til de ovennevnte faktorene, som øker risikoen for denne sykdommen, kan det forårsake traumatisk skade, kroniske infeksjoner, ulike nevritt, for å provosere utviklingen av patologi.

I et stort antall studier konkluderte leger og forskere at det er fire teorier for utvikling av utryddet endarteritt. Det første stedet er gitt til aterosklerotiske effekter (det vil si utviklingen av aterosklerose selv i ung alder). På andreplass er smittsomme og giftige stoffer (forskjellige infeksjoner, inkludert mykoser). Tredje plass var opptatt av patologiske endringer i blodkoagulasjonssystemet. Den siste årsaken er tobaksallergi (overfølsomhet for komponentene i tobakkrøyk, som en person ikke engang kan gjette om).

Obliterating endarteritt symptomer

Den aller første klokken, som skal tiltrekke seg oppmerksomhet mot seg selv, er svakhet i ekstremiteter og rask tretthet. En pasient med utslettende endarteritt begynner å legge merke til at han blir stadig mer trøtt etter en lang tur eller stående, noe som gir inntrykk av at beina hans er "summende". Beinets hud blir kold og tørr med tiden. I begynnelsen er kalde øyeblikksbilder episodiske tilfeller, og senere kommer denne følelsen ikke til å ligge i varme sokker eller under et teppe.

Personen ser økt chilliness av føttene, som gjør seg varm sko selv i den varme årstiden. Periodisk begynner en person å bekymre seg om nummenhet av skadede lemmer, en følelse av svakt prikking eller kryp.

Med tidenes gang, når prosessen har oppnådd et langvarig kurs, og fartøyene gjennomgikk betydelige endringer, og hemodynamikk led, begynner temperaturen på beina å skille seg skarpt fra kroppstemperaturen. Redusere blodstrømmen fører til at bena blir blek og kald, mens tærne på beina er skarp i fargen fra hele foten. De får en cyanotisk eller til og med en blå-rød fargetone. For å beskytte pasienten bør også styrket separasjon av svette på de skadede lemmer.

Ved senere stadier av sykdommen føles en person ganske sterk smerte i foten, skinnen. Ubehagelige opplevelser tvinge pasienten til å ta pust mens han går og vente til smerten senker seg. Dette symptomet kalles intermittent claudication. Beholderne til gastrocnemius musklene er sterkt smale, noe som gjør det vanskelig å levere vev med oksygen. Resultatet er en spasme som forårsaker smerte. Under hvilen (når stoppet) krever benmuskler mindre oksygen, blodtilførselen øker, spasmen forsvinner og smerten forsvinner.

Da utslettende endarteritt utvikler seg, reduseres avstanden og ganghastigheten. Endringer gjøres også i neglene - de blir cyanotiske, sprø, utsatt for deformasjon på grunn av dårlig næring av neglenglasset. Hvis en person utvikler obliterende endarteritt, blir klinikken supplert med en sterk reduksjon i intensiteten av pulsering av arteriene i fotens dorsum. På dette stadiet begynner kramper når de går, og senere blir de forstyrret allerede i rolige omgivelser. Hvis du ikke behandler utslettende endarteritt på dette stadiet, begynner ødem å danne, og deretter sår på huden. Nekrotisering av vevet er den mest alvorlige og farlige manifestasjonen.

Obliterende endarterittbehandling

Hvis det på grunnlag av utviklede manifestasjoner i en person som mistenkes for utryddet endarterittdiagnose, ikke vil være vanskelig arbeid. Nå kan legene bekrefte sykdommen med de nyeste diagnostiske verktøyene som gjør det mulig å fastslå graden av skade på fartøyets vegg.

Dopplerografi (diagnostisk metode med bruk av ultralyd) har fått nok popularitet i vår tid. I tillegg til denne metoden er volumetrisk sphygmografi, kapillaroskopi, rheovasografi, plethysmografi, dupleksskanning av fartøy, mye brukt. Alle disse metodene er ganske informative, rimelige og enkle. Også den store fordelen er atraumaticiteten og muligheten til å gjennomføre en studie, ikke bare på sykehuset, men også i ambulant innstilling. Utelukkende i stasjonære forhold utføres røntgenkontrastangiografi. Hvis legen er i tvil, utpeker han flere studier. Av de ekstra studiene er metoder som Volls diagnose, vegetativ-resonans diagnostisk studie vanlig.

Legen kan utpeke en person med mistanke om utslettende endarteritt og et sett med studier. Hvis hovedmålet er å finne ut når prosessen har begynt å utvikle seg og hvilke endringer som allerede er gjort i vev, foreskrives ultralyddiagnostikk i forbindelse med digital radiografi. Hvis du trenger å vite alt om energikanaler, vil en spesialist alltid motta pulsdiagnostikk for å hjelpe en spesialist. Denne metoden vil hjelpe til med riktig tildeling av terapi til hver pasient individuelt og i samsvar med graden og alvorlighetsgraden av den utviklende utslettende endarteritt.

Hvis en person er oppmerksom på hans helse og endringer i helsen, i begynnelsen av utviklingen av denne sykdommen, vil en svært sensitiv og informativ metode - vegetabilsk resonansdiagnostikk - bidra til å bekrefte diagnosen i første etapper. Det vil bidra til å oppdage mangel eller omvendt redundansen til den ledende meridianen. Og for å lære i alle detaljer, hvilke prosesser som skjer på en bestemt del av kroppen, vil termografi hjelpe.

Diagnose ved hjelp av Volls metode bidrar til å etablere årsaken og effekten av utseendet av en patologisk tilstand, for å finne patogener (bestemmer forekomsten av virale, bakterielle midler og sopp). Denne metoden er elektropunkulær. Hvis legen trenger å finne ut hvilke endringer i sykdommen som har blitt opplevd av andre organer, vil han foreskrive kliniske og biokjemiske analyser.

For å behandle utryddsende endarteritt er det nødvendig å begynne ved de første manifestasjonene, som i senere stadier er det umulig å oppnå gjenoppretting. Så snart de første tegnene (kaldt snap, prikking, tretthet i lemmerne), er det nødvendig å ta tiltak.

Det første du trenger for å bli kvitt utviklingen av utslettende endarterittfaktorer: røyking, hypotermi, drikking, da alt dette fører til krampaktige kar. Det er nødvendig å beskytte de berørte lemmer: unngå skader, skader, bruk sko større enn vanlig (det bør ikke komprimere foten og være tørr). Du bør også begynne å bruke sokker selv om sommeren og nøye observere hygiene i bena dine. Lemmer med utslettende endarteritt skal vaskes to ganger om dagen i varmt vann ved hjelp av såpe. Hvis du begynner å bekymre svette på føtter, som ofte er i denne sykdommen, etter hygieniske toaletter må tørke føttene med en bomullsdott dynket i 70% alkohol.

Etter at de ugunstige faktorene har stoppet effekten, begynner de å virke med rusmidler som eliminerer spasmer: spasmolytiske og ganglionblokkere. Blant antispasmodik bruker Halidor, No-shpu, Vazodilan, blant ganglioblokatorov - Hexony, Diprofen. Halidor brukes vanligvis oralt, i eksepsjonelle tilfeller av alvorlige tilfeller injiseres det i blodåren, arterien og muskelen. Standarddosen er et hundre milligram etter et måltid hver seks til åtte timer. Han er utnevnt til 14-21 dager. Kurset gjentas etter skjønn fra legen. Men-shpu med utslettende endarteritt administreres vanligvis oralt to ganger daglig ved 0,04-0,08 gram. På sent stadium av sykdommen kan legen foreskrive en intraarteriell injeksjon av dette legemidlet i kroppen. For injeksjon, ta en 2% løsning av No-shpa i mengden av to til fire milliliter per skudd. Det er viktig å vite at No-shp er strengt forbudt å bruke hos pasienter med samtidig glaukom og prostatahypertrofi.

Hexonium administreres enten oralt, eller under huden eller i muskelen. Det er foreskrevet inne som en løsning eller som et pulver (0,1-0,25 gram). Parenteralt administreres to prosent HEXONIUM i 0,01-0,03 gram. Etter introduksjonen av stoffet skal personen ligge i minst en time. Vanligvis er legemidlet foreskrevet for kurs på 7-21 dager, så tar de en pause i en måned og gjentar behandlingen med stoffet igjen.

Diprofen er et middel som kan bidra til å redusere smerte og stabilisere blodsirkulasjonen. Ta det oralt to ganger om dagen. Dosering er valgt under hensyntagen til utviklingsegenskapene til utslettende endarteritt, vanligvis er en til fire tabletter av legemidlet nødvendig for en dose. Avlastningen kommer på slutten av den første uka med terapi med dette legemidlet. Varighet på ett kurs er ikke mer enn tjue dager. Pasienten må advares om at ved behandling av diprofenom kan det oppstå ubehagelige symptomer: døsighet i munnhulen, svak svimmelhet, kvalme om morgenen. Disse effektene krever ikke ytterligere behandling og passerer seg selv.

Med intensiv smerte som følger med utslettende endarteritt, vises en introduksjon til terapiregimet av smertestillende midler. Hvis smerten er svært alvorlig, er intra-arteriell administrasjon av 1% Novocain, en epidural blokkering.

Det er nødvendig å bruke desensibiliserende legemidler i behandlingen av utslettende endarteritt. Ofte gjelder Tavegil, Pipolphen, Suprastin. Vanligvis er daglig mengde Tavegil to milligram. Den daglige dosen er delt med to ganger. Om nødvendig kan dosen økes til seks milligram. Hvis legemidlet injiseres, gi to milligram to ganger om dagen. Det er viktig å vite: når du behandler Tavegil, kan alkohol og rusmidler basert på alkohol (tinkturer, sirup) ikke brukes. Pipolphen skal administreres i en minimal dosering, noe som gir den ønskede effekten. På innsiden er legemidlet foreskrevet til tjuefem milligram en gang om dagen. Hvis det ikke er noen effekt, kan du drikke en dobbel dose, delt inn i to doser i intervaller på tolv timer. I en vene administreres Pipolphene i en dose på 12,5 milligram til 25 milligram. Begynn med den laveste dosen, injiser en gang hver sjette time, og bare ved ineffektivitet øke mengden av midler per injeksjon og forkort tiden mellom administrasjoner til fire timer. Pasienten skal advares om at under behandling av utryddet endarteritt med dette legemidlet kan det være døsighet, synshemming, noe psykomotorisk agitasjon. Hvis bivirkninger manifesterer for mye, bør behandlingen avbrytes og legemidlet erstattes med et annet. Den daglige dosen av Suprastin kan nå hundre milligram. Vanligvis tar stoffet tre til fire ganger om dagen for en tablett. Intravenøst ​​administreres Suprastin kun i alvorlige tilfeller. En dag gjør en eller to injeksjoner av en milliliter av legemidlet. Spesielt forsiktig, dette legemidlet er foreskrevet for folk i alderen, personer som har en historie med leversykdom, nyreproblemer.

For å forbedre blodreologi, Polyglukin, Nikotinsyre eller Acetylsalisylsyre, Reopoliglyukin, administreres. Reopoliglyukin og Polyglukin brukes, idet man tar hensyn til de individuelle karakteristikkene ved utilsiktet endarteritt i en bestemt pasient. Før du legger en dropper med disse stoffene, må en person gjøre en hudtest, siden det er mulig å utvikle en allergi. Den foretrukne administreringsmåten for nikotinsyre er intravenøs, da injeksjoner i muskelen og under huden er ekstremt smertefulle. For behandling av denne patologien brukes en prosent syre, en gang daglig, en milliliter administreres. Før du gjør den første injeksjonen, bør en person advare om at han kan ha en følelse av varme. Denne reaksjonen på stoffet er helt normal og til slutt går uten å kreve noen behandling. I stedet for de nevnte legemidlene kan acetylsalisylsyre foreskrives som et reologi som forbedrer blodprodukt på grunn av begrensninger i budsjettet. Det er ikke et stoff av valg på grunn av flere bivirkninger ved langvarig bruk. Dette stoffet kan forårsake utvikling epigastrisk smerte, sårdannelse, avføring lidelser, anorexia, redusert blodplate-fraksjonen, leverdysfunksjon, nyre. Hun er full av en tablett om dagen i lang tid.

I tillegg til ovennevnte legemidler trenger pasienten nødvendigvis innføring av legemidler som virker for mikrosirkulasjon: Angiotrophin, Depo-Padutin. Angiotropinutslettende endarteritt behandles ikke mer enn ti dager, injiser hver dag en til to milliliter medisinering. Depot-Padutin virker på samme måte som angiotropin, men lenger. Det injiseres i muskelen hver dag eller annenhver dag. Forty virkningsenheter av stoffet kreves per injeksjon. Pasienter med overfølsomhet administreres tjue virkningsenheter annenhver dag. Varigheten av behandlingen med dette legemidlet er fire til seks uker. Hvis sykdommen begynte å bli behandlet allerede i forsømt form, er varigheten av injeksjonene flere måneder (ordningen - annenhver dag). Det er umulig å kaste Depot-Padutin kraftig - daglig dose bør reduseres sakte.

Antikoagulasjonsbehandling er også av stor betydning. Tilordne med obliterativ endarteritt Fibrinolysin, Heparin, Streptoliasis. Fibrinolysin og heparin injiseres i venen sammen. Tyve til førti tusen enheter Plasmin handling tilsettes til oppløsning av natriumklorid (isotonisk!), Og deretter innføres i en blanding av heparin i en dose på to ganger mindre enn Fibrinolizin. En dråper justeres til en hastighet på ti til tolv dråper i seksti sekunder, og med normal ledningsevne økes infusjonshastigheten til 20 dråper. Varigheten av behandlingen bestemmes av legen. Hvis under infusjon i mennesker blandinger vises bivirkninger (temperaturøkning, abdominale smerter, utslett, smerte i de berørte årer), blir tilførselshastighet reduseres og gi en drikk antihistaminer. Hvis bivirkningene er alvorlige, avbrytes administrasjonen.

Ved utslettende endarteritt er det obligatorisk å ta vitaminer (B, E, C). Hva slags vitaminer er nødvendig og i hvilke doser bestemmer legen. I tillegg til terapi med rusmidler behandles utslettende endarteritt ved hjelp av kvantemoterapi. Nå er prosedyren mye brukt, bestående av bestråling av blod med ultrafiolette stråler, intravaskulær bestråling ved hjelp av en laser. Disse metodene reduserer evnen til erytrocytter til å aggregere, redusere ESR, viskositet, øke tilførselen av vev med oksygen og som en konsekvens eliminere hypoksi. Nok dyrt, men en effektiv måte å behandle denne patologien på er plasmosorption med plasmaferese. Under prosedyren blir blod ekstrahert fra kolesterolet, lipoproteiner, noe som fører til slike positive effekter som forbedring av mikrosirkulasjon og hemodynamikk.

Hvis alle konservative metoder blir prøvd, og den ønskede effekten ikke oppnås, ty til kirurgisk inngrep. Under operasjonen virker kirurger på sympatiske ganglia, binyrene eller direkte på det berørte karet.

Prognosen for livet i alt avhenger av ytelsen og ansvaret til den syke personen. Dersom den oppfyller alle anbefalingene, avtaler legen din regelmessig gjennomgå medisinske undersøkelser fire ganger i året, mottar den anti-tilbakefall terapi, det åpner for en lengre periode av remisjon og for å opprettholde tilfredsstillende drift av berørte lem utslett endarteritis.

Les Mer Om Fartøyene