Mitral stenose

Mitral stenose - innsnevring av området til venstre atrioventrikulær elvemunning, som fører til vanskeligheter i den fysiologiske strømmen av blod fra venstre atrium til venstre ventrikel. Klinisk manifesteres mitral stenose av økt tretthet, uregelmessig hjerterytme, kortpustethet, hoste med hemoptysis, ubehag i brystet. For påvisning av mitralstenose, auskultativ diagnose, radiografi, ekkokardiografi, elektrokardiografi, fonokardiografi, hjertekateterisering, atrio- og ventrikulografi utføres. Ved alvorlig stenose er ballongvalvuloplasti eller mitral commissurotomi indikert.

Mitral stenose

Mitral stenose er en ervervet hjertesykdom kjennetegnet ved innsnevring av venstre atrioventrikulær åpning. I kardiologi diagnostiseres mitralstenose hos 0,05-0,08% av befolkningen. Mitralstenose kan bli isolert (40%), kombinert med den mitral (mitral kombinert) eller med involvering av andre hjerteklaffer (mitral og aorta defekt, mitral og trikuspidal defekt). Mitral stenose oppdages 2-3 ganger oftere hos kvinner, hovedsakelig i alderen 40-60 år.

Årsaker til mitral stenose

I 80% av tilfellene har mitral stenose en revmatisk etiologi. Debut av revmatisme, som regel, skjer i alderen opp til 20 år, og klinisk uttrykt mitral stenose utvikler seg i 10-30 år. Blant de mindre vanlige årsakene som fører til mitral stenose, er infeksiøs endokarditt, aterosklerose, syfilis og hjerte traumer notert.

Sjeldne tilfeller av ikke-reumatisk mitralstenose natur kan være forbundet med alvorlige forkalkninger ring og mitral av venstre atrial myxom, medfødt hjertesykdom (syndrom Lyutembashe), intrakardial tromber. Kanskje utviklingen av mitral restenose etter commissurotomy eller protetisk mitralventil. Utviklingen av relativ mitralstenose kan være ledsaget av aortainsuffisiens.

Egenskaper av hemodynamikk i mitral stenose

Vanligvis er området av mitralåpningen 4-6 kvadratkilometer. cm, og dens innsnevring til 2 kvadratkilometer. cm og mindre er ledsaget av utseendet på brudd på intrakardial hemodynamikk. Stenosen av den atrioventrikulære åpningen forhindrer fjerning av blod fra venstre atrium inn i ventrikkelen. Under disse forholdene er kompensasjonsmekanismer inkludert: trykket i atrisk hulrom øker fra 5 til 20-25 mm Hg. Strekning av venstre atriumsystole oppstår, myokardhypotrofi i venstre atrium utvikler, som i aggregatet letter blodovergangen gjennom den stenotiske mitralåpningen. Disse mekanismene lar oss i utgangspunktet kompensere for effekten av mitralstenose på intrakardial hemodynamikk.

Imidlertid ledsages ytterligere progresjon av mitralstenose og veksten av transmittraltrykkkirurgen av en retrograd økning i trykk i det lunge-vaskulære systemet som fører til utvikling av pulmonal hypertensjon. Under forhold med en signifikant økning i trykk i lungearterien øker belastningen på høyre ventrikel og høyre atrium tømmes, noe som forårsaker hypertrofi i høyre hjerte.

På grunn av behovet for å overvinne betydelig motstand i lungearterien og utviklingen av sklerotiske og dystrofiske forandringer i myokardiet, reduseres kontraktilfunksjonen til høyre ventrikel og dets dilatasjon oppstår. Dette øker belastningen på høyre atrium, noe som til slutt fører til dekompensering av blodsirkulasjonen langs en stor sirkel.

Klassifisering av mitral stenose

Området for innsnevring av venstre atrioventrikulær åpning preges av 4 grader av mitral stenose:

 • Jeg grad - ubetydelig mitral stenose (område av blenderåpning> 3 cm2)
 • II grad - moderat mitral stenose (hullets område er 2,3-2,9 kvm)
 • III grad - markert mitral stenose (hullets område er 1,7-2,2 cm)
 • IV grad - kritisk mitral stenose (åpningsområde 1,0-1,6 cm2)

I samsvar med fremdriften av hemodynamiske sykdommer, går løpet av mitralstenose gjennom 5 stadier:

 • Jeg - stadium av full kompensasjon av mitral stenose med venstre atrium. Subjektive klager er fraværende, men auskultasjon avslører direkte tegn på stenose.
 • II - stadium av sirkulasjonsforstyrrelser i en liten sirkel. Subjektive symptomer oppstår bare ved fysisk anstrengelse.
 • III - stadium av markerte tegn på stagnasjon i en liten sirkel og første tegn på sirkulasjonsforstyrrelser i en stor sirkel.
 • IV - stadium av markerte tegn på stagnasjon i den lille og store sirkel av blodsirkulasjon. Atrieflimmer utvikles hos pasienter.
 • V-dystrofisk stadium, tilsvarer fase III av hjertesvikt

Symptomer på mitral stenose

Kliniske tegn på mitralstenose oppstår som regel når området av atrioventrikulær åpning er mindre enn 2 kvadrat. se økt tretthet, dyspné med fysisk innsats, og deretter i ro, hoste med utslipp av blodårer i sputum, takykardi, hjerterytmeforstyrrelser etter type ekstrasystol og atrieflimmer. Med alvorlig mitral stenose er det ortopedi, nighttime angrep av hjerteastma, i mer alvorlige tilfeller, lungeødem.

I tilfelle av signifikant hypertrofi i venstre atrium kan kompresjonen av den tilbakevendende nerve oppstå ved utvikling av dysfoni. Ca 10% av pasientene med mitral stenose klager over smerte i hjertet, ikke relatert til fysisk aktivitet. Med samtidig koronar aterosklerose er subendokardial iskemi angina angrep mulig. Pasienter lider ofte av gjentatt bronkitt, bronkopneumoni, croupøs lungebetennelse. Når kombinasjon av mitral stenose med mitral insuffisiens, er bakteriell endokarditt ofte forbundet.

Utvendig pasienter med mitralstenose kjennetegnet cyanose munn, nese og negler, begrenset ved tilstedeværelsen av purpur-farge Cyanotiske kinn ( "mitral rødme" eller "rødme dukker). Hypertrofi og dilatasjon av høyre ventrikel forårsaker ofte utviklingen av hjertebukk.

Med utviklingen av høyresidig hjertesvikt er det tyngde i magen, geptomegaliya, perifert ødem, halsvene oppblåsthet, ødem i hulrom (høyre hydrothorax, ascites). Hovedårsaken til dødsfallet i mitralstenose er tromboembolisme i lungearterien.

Diagnose av mitral stenose

Når man samler informasjon om sykdomsutviklingen, kan reumatisk anamnese spores hos 50-60% av pasientene med mitralstenose. Palpasjon av den overkardiale regionen avslører den såkalte "kattreningen" - presystolisk tremor, perkutant blir hjertets grenser skiftet opp og til høyre. Auscultatory mønsteret av mitral stenose er preget av en klappende tone og åpningstonen til mitralventilen ("mitral-klikk"), tilstedeværelsen av diastolisk støy. Fonokardiografi lar deg korrelere den hørte støyen med denne eller den fasen av hjertesyklusen.

Elektrokardiografi (ECG), avslører mitralstenose hypertrofi av venstre atrium og høyre ventrikkel, hjertearytmi (atrieflimmer, arytmi, paroksysmal takykardi, atrial flutter), blokade av høyre grenblokk.

Ved hjelp av ekkokardiografi er det mulig å oppdage en reduksjon i mitralåpningens område, komprimering av veggene i mitralventilen og fiberringen, en økning i venstre atrium. Transesofageal ekkokardiografi i mitralstenose er nødvendig for å utelukke vegetasjon og kalsifisering av ventilen, tilstedeværelsen av trombi i venstre atrium.

Disse radiografiske studier (bryst radiografi, radiografi av hjertet med kontrastspiserøret) karakterisert utbuling bue lungearterien, venstre forkammer og høyre ventrikkel, mitral-hjerte-konfigurasjon, forlengelse av skygger Vena Cava, økt lunge mønster og andre indirekte tegn på mitral stenose.

Ved probing av hjertehulene, er det et økt trykk i venstre atrium og høyre hjerte, en økning i transmittral trykkgradienten. Venstre ventrikulografi og atriografi, samt koronar angiografi, er vist til alle søkere for protesen til mitralventilen.

Behandling av mitralstenose

Medisinsk behandling for mitralstenose er nødvendig for å forebygge infeksiøs endokarditt (antibiotika) reduserer strengheten av hjertesvikt (hjerteglykosider, diuretika), ødem arrytmier (beta-blokkere). I tromboembolisme administreres en subkutan injeksjon av heparin under kontroll av INR, og antiplateletmidler administreres.

Graviditet for kvinner med mitralstenose er ikke kontraindisert dersom området i mitralåpningen er mer enn 1,6 kvadratmeter. cm og det er ingen tegn på kardial dekompensering; Ellers utføres abort av medisinske grunner.

Kirurgisk behandling av mitral stenose utført ved II, III, IV stadier hemodynamiske forstyrrelser. I fravær av deformering av flikene, forkalkninger, kan lesjoner av de papillære muskler og chordae utføre valvuloplasty ballong. I andre tilfeller viser en lukket eller åpen commissurotomy, der adhesjoner dissekeres, mitral ventil fritatt for forkalkning, blir klumper fjernes fra venstre forkammer når mitral annuloplasty produsert svikt. Robust deformasjon av basen ventilanordningen er en protese Mitralklaff.

Prognose og forebygging av mitral stenose

Den femårige overlevelsesraten med naturlig løpet av mitralstenose er 50%. Selv en liten asymptomatisk mitralstenose er utsatt for progresjon på grunn av gjentatte angrep av revmatisk hjertesykdom. Den postoperative 5-års overlevelse er 85-95%. Postoperativ restenose utvikles hos ca 30% av pasientene i 10 år, noe som krever en mitral rekomissorotomi.

Forebygging av mitral stenose består i å utføre anti-tilbakefall forebygging av revmatisme, sanering av foci av kronisk streptokokk infeksjon. Pasientene skal overvåkes av en kardiolog og reumatolog og gjennomgår en regelmessig fullstendig klinisk og instrumentell undersøkelse for å utelukke fremdriften av mitralstenose.

Stenose av mitralventilen: årsaker, diagnose, behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er mitral stenose, de viktigste årsakene til forekomsten. Hvordan utvikler patologien sine karakteristiske symptomer. Metoder for diagnose og behandling, prognose for gjenoppretting.

Innsnevringen av åpningen mellom det venstre atrium og ventrikkelen, som hindrer den intrakardielle blodstrømmen, kalles stenose i mitralventilen.

Ved normal drift, går inn i blod hjertet uten hindring fra atria til ventriklene når ventriklene slappe etter en minuttvolum og redusere infarkt (under diastole). I patologien av ulike årsaker (infeksiøs endokarditt, aterosklerotisk plakk) venstre atrioventrikulær åpning blir redusert i størrelse, er smalere (arrdannelse eller vev ventil forkalkning, fusjons klaffer), og skaper en hindring for normal blodstrøm:

 • i venstre ventrikel, blod ikke leveres i nok mengde, volumet av hjerteutgang faller;
 • i venstre atrium på grunn av trykk øker motstanden til hjertekammerets vegger, de tykker seg (hypertrofi);
 • utvikler pulmonal hypertensjon (en økning i blodtrykk i lungene);
 • høyre ventrikel øker gradvis i volum (dilatasjon), dens kontraktile funksjon brytes.

Resultatet er en alvorlig forstyrrelse av hjertemuskelen og sirkulasjonen.

Denne utførelsesform stenose (innsnevring av den venstre atrioventrikulær åpningen) refererer skrustikker til ervervet patologi farlig utvikling av alvorlige komplikasjoner - malign arytmi (atrial sin form) fra fatal tromboemboli, blødning (aneurisme ruptur av pulmonale blodårer), lungeødem.

Endelig, er det umulig å herde stenose, kirurgiske metoder unnlater å betydelig forbedre prognose og forlenge levetiden av 2 (med unexpressed svekket blodgjennomstrømning, dyspné etter trening), og 3 stadier av sykdommen (med alvorlig blodsykdom, dyspné ved stillstand).

Før og etter operasjonen behandles patologi av en kardiolog, opererer på innsnevring av hjertekirurgen.

Fem stadier av patologi

Alle sirkulasjonsforstyrrelser (hemodynamikk) med stenose i mitralventilen har en direkte avhengighet av størrelsen på den atrioventrikulære åpningen. Området i det vanlige hjertet er 4-6 kvadratmeter. cm, med patologi, reduseres det gradvis:

 1. Mindre innsnevring (et område på minst 3 kvm), hemodynamiske forstyrrelser, er ikke uttrykt, kan vare i flere tiår, tilsvarer stadium 1 av sykdommen.
 2. Moderat mitralstenose (fra 2,9 til 2,3), det er svake manifestasjoner av blodtilførsel og stasisforstyrrelser (en liten dyspnø som utvikler seg som følge av fysisk aktivitet, som går i ro) tilsvarer 2 stadier.
 3. Den utprøvde innsnevringen (fra 2,2 til 1,7 kvm), åpenbare symptomer på dysfunksjon, oppstår dyspnø fra noen aktivitet (når du utfører daglige oppgaver, går), går ikke i hvile, tilsvarer 3-4 stadier av stenose.
 4. Den kritiske scenen, når stenosen når en størrelse på 1,0 kvadrat. cm, tilsvarer det dystrofiske stadium 5 av sykdommen. Mangelsymptomer nå katastrofale proporsjoner, sirkulatoriske forstyrrelser forårsake irreversible endringer i organer og vev utvikle maligne arytmier (atrial form), er vanskelig å flytte pasienten, mister han evnen til å arbeide.

På stadium av kritisk innsnevring av atrioventrikulær åpning er det umulig å gjenopprette blodtilførselen og forbedre prognosen til pasienten selv ved kirurgiske metoder, overtredelsene er raskt kompliserte, og resultatet er et dødelig utfall.

Hovedårsakene til stenose i mitralventilen

De hyppigste årsaker til sammenvoksninger og arr (voksn) ventilklaffer - vevsskade som følge av infeksjon, metabolske sykdommer (hyperlipidemi, kolesterolplakkdannelse) og traumer av hjertet:

 • Reumatisme, revmatoid artritt og infektiv endokarditt (80%);
 • aterosklerose;
 • kalsifisering (vevsherding som følge av avsetning i kalsiumceller);
 • syfilis;
 • Myxoma (godartet neoplasma av hjertet);
 • Medfødt hjertesykdom med atrioventrikulær septaldefekt (Lutembash syndrom);
 • aorta insuffisiens (mangler i aortaklaven som fører til forstyrrelser av intrakardial blodstrøm);
 • intrakardial trombi;
 • traumer av hjertet og brystet;
 • ioniserende stråling;
 • forgiftning med legemidler (preparater basert på planteekstrakter av malurt).

Noen ganger er årsaken til at kontraheringen av mitralventilen er kirurgi (30%) for å eliminere stenose (kommissurotomi, ventilproteser).

symptomer

I de tidlige stadiene av sykdommen er helt symptomfri, uten å påvirke evnen til å arbeide og livskvalitet for pasienten, kan en slik periode vare i flere tiår (fra 10 til 20 år).

Alvorlig stenose i mitralventilen blir i etapper, når området av atrioventrikulæråpningen smalker til 2 kvadratkilometer. se Patologi er preget av klare tegn på brudd (hoste med hemoptysis, nattangrep av astma, lungeødem, arytmi av typen ciliary). Alvorlig kortpustethet forstyrrer pasienten, ikke bare etter husholdningsstress, men i fullstendig hvile, går patologien raskt, noe som fører til fullstendig funksjonshemning.

Mitral stenose (stenose av mitralventilen): symptomer og behandling

Mitral stenose (stenose av mitralventilen) er hovedsymptomene:

 • svakhet
 • Hjertebanken
 • Kortpustethet
 • hoste
 • Smerte i hjertet
 • Økt tretthet
 • Forringet hjertefrekvens
 • Hoster opp blod
 • hemoptyse
 • Avbrudd i hjertets arbeid
 • Cyanose av leppene
 • Hjerte astma
 • Cyanose av negler
 • Unhealthy rødme på kinnene

Mitral stenose eller stenose i mitralventilen er en farlig sykdom i kardiovaskulærsystemet. Den patologiske prosessen fører til et brudd på den naturlige utstrømningen av blod fra venstre atrium til venstre ventrikel. Med andre ord, smelter hullet mellom dem. I hovedrisikogruppen er kvinner i alderen 40-60 år. Men den mannlige halvdelen av befolkningen er også utsatt for denne type hjerte-og karsykdommer. Ifølge statistikken er sykdommen diagnostisert i 0,5-0,8% av den totale befolkningen på planeten.

etiologi

Den vanligste årsaken til utviklingen av den patologiske prosessen er revmatisme. Det er bemerkelsesverdig at sykdommen kan begynne å utvikle asymptomatisk. De første tegnene på mitralstenose kan oppstå etter 10-15 år fra begynnelsen av sykdomsutviklingen. Naturligvis kompliserer denne tilstanden prosessen med behandling betydelig.

I tillegg kan mitralstenose dannes på grunn av følgende faktorer:

 • traumer i hjertet eller brystet;
 • infeksiv endokarditt;
 • aterosklerose;
 • sykdommer forårsaket av infeksjon
 • intrakardial trombi.

I mer sjeldne kliniske tilfeller kan stenose av mitralventilen skyldes medfødte patologier. Men, som medisinsk praksis viser, i 80% av tilfellene, er den overførte stenosen av mitralventilen diagnostisert hos pasienter.

Mot denne bakgrunnen kan andre plager dannes. Den vanligste aorta insuffisiens.

Generelle symptomer

På begynnelsen kan sykdommen ikke gi symptomer i det hele tatt. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan følgende symptomer oppstå:

 • økt tretthet;
 • kortpustethet, selv med mindre belastninger;
 • hoste med en blanding av blod;
 • arytmi eller takykardi
 • astmaangrep om natten.

Ved senere stadier av sykdomsutviklingen kan tegnene på mitralstenose være mer uttalt. Spesielt kan legen oppdage uregelmessigheter i hjertets arbeid ved hjelp av auskultasjon. På et sent stadium blir dyspnø hos mennesker observert selv i ro. Symptomer på astma blir hyppigere, og ikke bare om natten.

Et slikt symptom som kortpustethet er det første og mest pålitelige tegn på en sykdom. Men samtidig kan et slikt symptom, så vel som hemodynamikk, indikere andre sykdommer. Derfor bør du konsultere en kardiolog for en nøyaktig diagnose.

Etter hvert endres pasientens utseende også. Det er cyanose av leppene og til og med fingertuppene. På kinnene kan det oppstå en usunn rødme. Disse er også karakteristiske symptomer på sykdommen.

Mitral stenose kan være dødelig hvis behandlingen ikke er startet i tide. Ifølge statistikken fører denne sykdommen til døden i 40% av tilfellene.

Formen av sykdom

I den offisielle medisinen er det tre stadier i utviklingen av sykdommen. De diagnostiseres avhengig av området i mitralåpningen:

 • lysform - et hull på ikke mindre enn 2 og ikke mer enn 4 kvadratmeter;
 • moderat - hull fra 1 til 2 kvadratmeter;
 • alvorlig - hullet er mindre enn 1 kvadratcentimeter

Som regel fortsetter den milde form av mitralstenose uten noen symptomer. Diagnose av sykdommen kan være tilfeldig - under forskningen av andre sykdommer.

Stadier av utvikling av sykdommen

I alt skiller klinikere fem stadier av utvikling av mitralstenose:

 • den første - full kompensasjon. Det er ingen tegn på forstyrrelser i hjertets arbeid;
 • den andre - Krenkelse av blodsirkulasjon i en liten sirkel. Symptomer kan bare observeres med økt fysisk anstrengelse;
 • den tredje - Stagnasjon av blod i en liten sirkel og forstyrrelser i en stor blodsirkulasjonssirkel;
 • fjerde - markerte indekser av sirkulasjonsforstyrrelser i kardiovaskulærsystemet, symptomer på initialfeil, er godt hørbare gjennom auskultasjon;
 • femte - dystrofisk stadium. Det er tegn på akutt hjertesvikt.

Det er verdt å merke seg at komplikasjoner kan oppstå i et hvilket som helst stadium av sykdommen. I dette tilfellet er alt avhengig av pasientens generelle tilstand, alder og klinisk bilde av sykdommen.

diagnostikk

Når manifestasjonen av disse symptomene i kroppen umiddelbart skal gå til kardiologen for å gå gjennom diagnosen og bekrefte eller nekte tilstedeværelse av patologi i kroppen. Faktum er at manifestasjonen av disse symptomene ikke betyr at pasienten har mitralstenose. Derfor er det uakseptabelt å gjøre en diagnose uavhengig uansett.

Diagnose av sykdommen består av en personlig undersøkelse, auskultasjon, laboratorie og instrumentelle metoder for forskning.

I utgangspunktet avsløres en anamnese når symptomene begynte å dukke opp og om faktorene som førte til det var overdreven fysisk stress, stress, overførte operasjoner og så videre. Pass på at legen utfører auskultasjon (lytter til hjertet). Auskultasjonsmetoden lar deg forhåndsdiagnostisere før en dybere diagnose utføres.

Standardprogrammet for diagnose av mitralstenose inkluderer følgende:

Basert på resultatene av denne undersøkelsen kan følgende prosedyrer foreskrives:

I tillegg er det behov for instrumentanalyser:

 • ECG;
 • ECHO (ekkokardiografi);
 • Røntgenundersøkelse av brystorganer;
 • transesofageal ekkokardiografi - siden matproben går veldig nær hjertet, kan denne metoden for forskning se på konturer av hjertet og størrelsen på mitralhullet.

EKG-studie, hvis det er mistanke om en slik patologisk prosess, er obligatorisk. Auskultasjon kan bare indikere om omfanget av lesjonen. Forresten, er EKG-studie obligatorisk, hvis det er mistanke om brudd på arbeidet i det kardiovaskulære systemet.

I tillegg til disse metodene for forskning og råd fra en kardiolog, må du kanskje konsultere en reumatolog og en kardiurgirurg. Slike avtaler legen kan gi bare dersom innsnevringen av hullet har nådd en moderat eller alvorlig form.

behandling

Hvis pasienten er diagnostisert med mitralstenose, kan behandlingen av denne sykdommen være av to typer - konservativ eller operativ. I de fleste tilfeller er kirurgisk inngrep brukt hvis hullet er mindre enn 2 kvadratcentimeter, og akutt hjertesvikt blir observert.

Konservativ behandling

I tillegg til å ta smalspektret medisiner for å behandle stenose i mitralventilen, foreskrives pasienten et spesielt diett.

Det er verdt å merke seg at medisiner ikke eliminerer sykdommen. De fjerner bare vanlige symptomer og hemmer utviklingen av den patologiske prosessen. Legen foreskriver forberedelser av dette handlingsspekteret:

 • beta-blokkere - for å hindre følelsesmessig overbelastning og stress;
 • diuretika (diuretika);
 • antiarrhythmic drugs - for å gjenopprette hjertets naturlige rytme;
 • antibiotika - for å hindre dannelsen av en smittsom prosess.

Også for perioden med medisinsk behandling av mitral stenose foreskrives pasienten et fullt kurs med nødvendige vitaminer og mineraler. I tillegg er det nødvendig å utelukke fysisk aktivitet.

Kirurgisk behandlingsmetode

Behandling av mitralstenose ved kirurgisk metode brukes hvis mitralåpningen er mindre enn 2-3 kvadratmeter. Spesielt er det umulig å utsette operasjonen dersom pasienten har akutt hjertesvikt.

For behandling av mitral stenose brukes tre typer operasjoner:

 • perkutan kommissurotomi
 • åpen kommissurotomi av mitralåpningen;
 • lukket kommissurotomi av mitralåpningen.

Hvis en alvorlig skade på ventilen blir diagnostisert, brukes proteser - erstatter den innfødte ventilen med en kunstig.

Etter operasjonen må pasienten gjennomgå en lang rehabiliteringskurs. Siden det er mulig å danne infeksiøs endokarditt og hjertesvikt, foreskrives pasienten et ekstra behandlingsforløp. Inkludert antibiotika.

Pass på å observere kardiologen. Ved hver avtale kan legen bruke auskultasjonsmetoden til raskt å diagnostisere mulige komplikasjoner. Patienten trenger jevnlig en EKG-test.

diett

Behandling av mitralstenose på et tidlig stadium innebærer et spesielt diett. Det er nødvendig å eliminere helt fra kostholdet bruken av slike produkter:

Hvis en person røyker, bør dette slettes, men gradvis. Skarp nektelse av nikotin kan tjene som et sterkt stress for kroppen.

Mulige komplikasjoner

Hvis behandlingen ikke er startet i tide, så mulig komplikasjoner med mitral stenose:

 • akutt hjertesvikt;
 • hjerteastma (venstre ventrikulær svikt);
 • økt trykk i lungearterien;
 • hjerterytmeforstyrrelse;
 • tette blodårer med trombi (dette kan føre til døden);
 • patologisk utvidelse av venstre atrium.

Sistnevnte kan føre til komprimering av nerveender og nær organer. Denne komplikasjonen medfører andre sykdommer.

Det bør tas hensyn til at komplikasjoner av mitralstenose bare er mulig hvis behandlingen ikke startes i tide.

outlook

Som regel gir korrekt behandling og operativ intervensjon gode resultater. Komplikasjoner eller forekomst av andre bakgrunnssykdommer - hjerte-, venstre ventrikulær svikt blir ikke observert.

Med en rettidig operasjon er overlevelsesgraden 85-95%. I sykdommens naturlige forlengelse er overlevelsesgraden ikke mer enn 50%.

forebygging

Fullstendig eliminere denne sykdommen er umulig. Men noen tiltak for å redusere risikoen for en patologisk prosess kan gjennomføres. For å gjøre dette bør man i praksis anvende slike enkle regler:

 • full ernæring, med et komplett utvalg av vitaminer og mineraler;
 • moderat fysisk aktivitet
 • går i frisk luft, full hvile.

Skulle, hvis ikke helt eliminere, så minst redusere stressende og nervøse situasjoner i deres liv.

Det er svært viktig å starte behandling av angina i tid. Det er denne sykdommen som kan provosere de plager som er forbundet med kardiovaskulærsystemet. Overvåk helsen din og søk medisinsk hjelp i tide.

Hvis du tror at du har det Mitral stenose (stenose av mitralventilen) og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan en kardiolog hjelpe deg.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Hjertefeil er anomalier og deformasjoner av enkelte funksjonelle deler av hjertet: ventiler, skillevegger og åpninger mellom kar og kamre. På grunn av deres feilfunksjon er blodsirkulasjonen forstyrret, og hjertet stopper å oppfylle sin hovedfunksjon - tilførsel av oksygen til alle organer og vev.

Ervervede hjertesykdommer - sykdommer forbundet med nedsatt funksjon og anatomisk struktur av hjertemuskelen. Som en konsekvens er det et brudd på intrakardial sirkulasjon. Denne tilstanden er svært farlig, da det kan føre til utvikling av mange komplikasjoner, spesielt hjertesvikt.

Silikose i lungene er en patologisk tilstand forårsaket av langvarig eksponering av støv som inneholder silisiumdioksyd i menneskets åndedrettssystem. Denne patologiske effekten fører til spredning av bindevev og dannelse av knuter i lungevevvet.

Reumatisme er en patologi av den inflammatoriske orienteringen, hvor konsentrasjonen av den patologiske prosessen skjer i hjertehulet. Ofte er folk med en tendens syk med dagens lidelse, dette er 7-15 år. Bare rask og effektiv behandling vil takle alle symptomene og beseire sykdommen.

Tromboembolisme eller tromboembolisk syndrom er ikke en enkelt sykdom, men et symptomkompleks som utvikler seg når blodpropper dannes i et fartøy eller driver blodpropp, lymf eller luft i dem. Som et resultat av denne patologiske tilstanden utvikler hjerteinfarkt, slag eller gangren. Tromboembolisme kan påvirke karene i hjernen, hjertet, tarmene, lungene eller underlempene.

Ved hjelp av fysiske øvelser og selvkontroll, kan de fleste uten medisin.

Mitral stenose

Mitral stenose refererer til gruppen av ervervede og mest vanlige hjertefeil. Det kalles også innsnevring av venstre venøs (atrioventrikulær) åpning. "Pure" stenose er funnet, ifølge forskjellige forfattere, opptil 64,5% av tilfellene. I andre manifestasjoner kombineres patologi med mitralventilinsuffisiens.
Funksjonell stenose er funnet hos pasienter med langvarig hypertensjon. Venstre ventrikkel hypertrofi forårsaker strekking av mitral ventilklaffer, som griper dem inne i hulrommet for å danne en relativ innsnevring passasje mellom atrium og ventrikkel.

Ventilapparatets rolle

Mellom hjernens venstre kamre (atrium og ventrikel) er to deler av mitralventilen: fremre og bakre. De kalles "skodder". De er tynne filmer dannet av endokardial vev (det indre laget av hjertet). Ventilen har egne muskler som komprimerer eller slapper av.

Når blod kommer fra atriumet inn i ventrikkelen, trekkes ventilene opp av musklene til veggene for ikke å blokkere strømmen. Når det er en reduksjon i venstre ventrikulære utstøting av blodet inn i aorta, er ventilen helt stengt, noe som gir fullstendig unntaket ventrikkel og hindrer refluks av blod.

For dette skal klaffene dekke et område på 4-6 cm 2. Dette er den normale størrelsen på atrioventrikulær blenderåpning hos en voksen.

I tilfelle av mitral ventil vevsinflammasjon, etterfulgt av arrdannelse, oppstår stivhet fordele muskel klaffer sammenbundne ender. Denne patologien danner stenose i mitralventilen. Fusjonen av ventilen med atrioventrikulær åpning smalrer passasjen fra atriumet inn i ventrikkelen.
Kun hjertekirurger kan skille ventilvevet fra endokardiet under operasjonen.

En annen variant av ventilendringene er ventilens utilstrekkelige størrelse, deres deformasjon, som fører til ufullstendig overlapping av kommunikasjonen ved den ventrikulære systolen. Et lite volum blod returneres til atriellhulen med en tynn uberørt stråle.

årsaker

Sykdommen begynner i barndommen, oftere etter overført angina. Den latente perioden (uten kliniske manifestasjoner) kan vare opptil 20 år. Tegn på revmatisk misdannelse manifesteres allerede i pasientens voksne alder.

Det er større følsomhet for smitte av jenter.

I 30% av tilfeller forårsaker revmatiske angrep dannelsen av mitralinsuffisiens. De er mer vanlige hos gutter.

Mekanismer for utvikling av patologi og kompensasjon

"Ren" mitralstenose uttrykkes i en liten reduksjon i volumet av hulrommet i den venstre ventrikkel på grunn av utilstrekkelig blodstrøm i den. Myokard i venstre atrium og høyre ventrikel gjennomgår store endringer.

Den første fasen - på grunn av vanskeligheten ved å lede blodet gjennom atrioventrikulær åpning, øker det venstre atrium betydelig i volum. Lignende endringer er mulige når den er innsnevret til 1 cm 2.

Den andre fasen - når det venstre atrium ikke klarar den økte belastningen, dannes stagnasjon i lungesirkulasjonen, trykket i den øker. Dette innebærer økt arbeid i høyre ventrikkelmuskel ved å skyve blod inn i lungearterien. Høyre ventrikel er hypertrofiert.

Mekanismen tillater forstyrret hemodynamikk å takle blodtilførselen i mange år under følgende uendrede forhold:

 • Området av den atrioventrikulære åpningen i løpet av denne tiden vil ikke redusere mer enn 1 cm 2;
 • vil ikke utvikle aterosklerose i lungene i lungene på grunn av langvarig pulmonal hypertensjon.

Klinisk bilde

Symptomer på mitral stenose, som begynner med barndommen, manifesteres av kortpustethet. Barnet deltar ikke i raske spill, blir ofte sliten.

 • Smerter i hjertet oppstår under revmatiske angrep og mulig involvering av koronarbein eller som følge av komprimering av venstre kranspulsatrium.
 • Hemoptysis forekommer først først etter trening på grunn av brudd på sammenhenger mellom lungekirørene i lungene og bronkiolene. En mekanisme som ligner en hypertensiv krise dannes, men i lungene i lungene.
 • Pasienter med stenose i mitralventilen har hyppig langvarig bronkitt, lungebetennelse.

Første og andre faser av utviklingen av kompensasjonsmekanismen er ikke manifestert av alvorlige symptomer.

Når dekompensert klager pasienten om:

 • uttalt dyspné i hvile;
 • hoste med skumholdig sputum som inneholder urenheter av blod;
 • manglende evne til å ligge i forbindelse med økning i dyspnø i en horisontal stilling;
 • økende smerte i hjertet;
 • arytmi med hyppige hjertekontraksjoner.

Vanligvis forekommer angrep av hjerteastma om natten.

Under dekompensasjonsfasen legger legen oppmerksomhet til en uvanlig blåaktig glød på bakgrunn av et blekt ansikt, cyanose av leppene, nesespissen, fingrene.

Når du legger hånden på hjerteområdet, kan du føle skjelv, det er sammenlignet med "kattespirring". Det dannes ved å passere blod gjennom vibreringsventilene, forsterket i stillingen på venstre side.

I den epigastriske regionen er kraftige hjerte-tremor bestemt, spesielt på inspirasjon, på grunn av økt arbeid i høyre ventrikel. Palpert tett forstørret lever.

Auscultatory lytter til typiske lyder i hjertet.

På beina avslørte ødem. Ved alvorlig dekompensering forstørres magen på grunn av effusjon av væske og komprimering av portalvenen med en tett lever.

diagnostikk

Diagnosen er basert på resultatene av medisinsk undersøkelse i kombinasjon med laboratorie- og instrumentelle objektive metoder.

Laboratorieanalysene fastslår:

 • økt innhold av leukocytter, C-reaktivt protein, økt koagulerbarhet av blod;
 • biokjemiske tester indikerer unormal lever- og nyrefunksjon (forhøyede nivåer av bilirubin, kreatinin, urea);
 • de oppdager immunologiske tester som er typiske for aktiv reumatisme;
 • i analysen av urin er det tegn på endret filtrering (protein, leukocytter, erytrocytter).

EKG diagnostiseres med overbelastning av venstre atrium og høyre ventrikel, arytmi (polytopisk ekstrasystoler, atrieflimmer). Brudd på rytmen er mulig intermittent, så Holter-overvåking hjelper i løpet av dagen med senere tolkning av EKG.

Brystets radiografi viser en stagnasjon av blod i lungevevvet, en forstyrret konfigurasjon av hjerteskyggen.

Ultralydundersøkelse tillater mer nøyaktig undersøkelse av graden av dekompensering av defekten, bestemmer:

 • område av den innsnevrede åpningen;
 • tykkelse av mitralventilen;
 • Tilstedeværelse av hemodynamiske forstyrrelser (grad av tilbakestøping av blodet i venstre atrium og volum av utkastning i aorta).

Kriterier for graden av stenose

Det kliniske bildet er relatert til graden av innsnevring av den atrioventrikulære åpningen. Det er akseptert å skille mellom:

 1. Første grad (ubetydelig) - størrelsen på hullet er mer enn 3 cm 2;
 2. den andre (moderat) - fra 2,0 til 2,9;
 3. den tredje (uttrykt) - fra 1,0 til 1,9;
 4. den fjerde (kritiske) er mindre enn 1,0.

En nøyaktig definisjon er viktig for å velge metoden for kirurgisk behandling.

behandling

Behandling av stenose i mitralventilen avhenger av diagnosen, status for hemodynamiske parametere. Metoden er valgt individuelt for hver pasient, idet man tar hensyn til organismens kompensasjonsmuligheter.

Terapi i kompensasjons- og underkompensasjonstrinnet utføres av narkotika: anti-reumatisk, diuretika, antiarytmi. Hjerteglykosider tas av kurs.

Ved begynnelsen av dekompensasjon anbefales bruk av rusmidler kontinuerlig. Spørsmålet om kirurgisk behandling er satt til et hullområde på 1,5 cm 2 eller mindre. Trenger antiarytmiske stoffer, forebygging av trombose.

Metoder for kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling av mitralstenose har kontraindikasjoner:

 • pasienten har dekompenserte generelle sykdommer (diabetes mellitus, kronisk pankreatitt, bronkial astma);
 • akutt myokardinfarkt, hyppige hypertensive kriser, primære rytmeforstyrrelser, slagtilfeller;
 • ubehandlet akutt smittsom sykdom;
 • uttalt dekompensasjon, terminal stadium.

Kirurgiske metoder inkluderer:

 • kommissurotomi - disseksjon av adhesjoner og forstørrelse av atrioventrikulær åpning på åpent hjerte, anordningen av kunstig sirkulasjon påføres;
 • ballongplastikk - gjennom karene suges en sonde med en ballong inn, da den oppblåses og forårsaker et brudd på fellesventilflappene;
 • Ventilproteser - i nærvær av mitralventilinsuffisiens i kombinasjon med åpningens stenose, erstattes ventilen med en kunstig.

Mulige postoperative komplikasjoner:

 • tromboembolisme gjennom aorta i hjernens arterier, bukhule, lårvev;
 • provokasjon av utviklingen av infeksiv endokarditt med ventilskader;
 • ødeleggelse av en kunstig ventil med gjentatt manifestasjon av forstyrret hemodynamikk.

outlook

Uten behandling utvikler pasientene raskt dekompensering. Folk dør før de fyller 50 år. Moderne metoder for kirurgisk behandling kan forlenge aktivt liv. Støttende konservativ terapi og tilsyn av en kardiolog vil være nødvendig.

Hvis en kvinne er diagnostisert med en svikt i svangerskapet, bestemmer leger muligheten for å bære et barn og den etterfølgende leveransen. Hvis den fremtidige moren har en grad av dekompensasjon, anbefales ikke graviditet, vil hypoksi påvirke dannelsen av fosterets interne organer.

forebygging

Forebyggende tiltak består av antirheumatisk behandlingskurs for pasienter som har hatt sykdommer forårsaket av hemolytisk stafylokokker (tonsillitt, nephritis). Antibiotisk terapi er nødvendig for denne gruppen av pasienter før behandling med en tannlege, med noen kirurgisk inngrep.

Det er detaljerte standarder for profylaktisk bruk av medisiner utviklet av WHO-spesialister.

Pasienter bør kjenne de mulige symptomene på dekompensasjon. Enhver forverring trenger behandling i pasienten.

Mitral stenose

Mitral stenose Er en ismisk innsnevring av lumen av atrioventrikulær åpning til venstre, som utviser motstand mot blodstrømmen langs det venstre hjerte under den diastoliske avspenningen av hjertekammerene.

Forekomsten av mitralstenose er betydelig forskjellig i forskjellige land og er mer avhengig av forekomsten av revmatisme i dette området. Den netto mitralskader på hjerteapparatet utgjør i gjennomsnitt 60% av alle hjertefeil, hvorav 75% av tilfellene er kvinner.

Mitral stenose

For dannelsen av stenose i mitralventilen er utviklingen av signifikante fibrotiske endringer i ventilen, ledsaget av sammenføyning av kommisjonen, fortykning og kalsinering av ventiler karakteristisk. Sammen med disse endringene, kan mitralventilskade følge av noe fortykkelse, fusjon og forkortelse av sårstrukturen i akkordene og dannelsen av en traktformet mitralventil.

I en situasjon hvor mitralstenose utvikles i bakgrunnen av revmatisk feber, morfologiske endringer av ventilen på grunn av revmatisk hjertesykdom manifestasjoner hos den akutte perioden. Manifestasjoner av mitral stenose i dette tilfelle utvikle seg raskt, på grunn av den konstant eksponering for traumatisk klaff forhøyet blodtrykk på grunn av alvorlige forstyrrelser av hjerte hemodynamikk og progressiv reumatoid inflammasjon.

Kardiohemodynamikk med stenose i mitralventilen forstyrres hovedsakelig på grunn av dannelsen av den første barrieren i form av en innsnevring av mitralåpningen. I en situasjon der totalarealet av mitralåpningen er betydelig redusert, oppstår forhold for å hindre at blodet beveger seg til venstre hjerte, så det er en kompensatorisk økning i blodtrykkshastigheten.

I de innledende stadier av stenose i mitralventilen, kompenserende patogenetiske mekanismer i form av økt trykk i venstre atriell hulrom, samt økning og økning av systolnivå-hemodynamiske forstyrrelser. Tegn på økt blodtrykk i hulrommet i venstre atrium i kompensert stadium av stenose i mitralventilen er kun observert med overdreven psyko-emosjonell og fysisk aktivitet for å sikre en økning i hjertets minuttvolum. Økt trykk i hulrommet til venstreatrium er alltid ledsaget av en økning i trykk i lunges venesystem.

En betydelig innsnevring av åpningen mitral 1 cm2, fulgt av en markert økning i trykkfallet i venstre atrium 25 mm Hg høyere enn nivået På grunn av den forbedrede blodstrømmen til venstre atrium, som oppstår på en bakgrunn av en fysisk og / eller psykisk bølge oppstår propotevanie skytende væskekomponent av blod inn i lunge alveolene og utvikling av symptomer på lungeødem. I de innledende trinn av denne prosess i kroppen utløste beskyttende kompenserende mekanisme i form av refleks Kitaeva som omfatter en innsnevring av lumen av lungevenene av liten kaliber, som i utgangspunktet har en forbigående natur, og ytterligere markert vedvarende pulmonal arteriolar innsnevring.

I forbindelse med de ovennevnte kompensasjonseffekter er det i lungekarene tykkelse og sklerosering av vaskemuren, noe som resulterer i fullstendig utblodning av lumen. Dermed virker lungevaskulær motstand som en "ytterligere barriere".

Ved utmattelse av kompensasjonsmekanismer utvikles dilatert kardiomyopati av høyre hjerte, og stillestående tegn blir dannet i systemet av et stort sirkulasjonssystem.

Årsaker til mitral stenose

Den vanligste etiopathogenetiske årsaken til utvikling av tegn på mitralstenose er reumatisk lesjon. Medfødt misdannelse i form av en ismisk innsnevring av mitralåpningen er ekstremt sjelden og utvikler seg bare dersom alle sene akkorder er festet til en enkelt papillarmuskulatur.

Degenerativ sykdom mitral ventil, ledsaget av alvorlig forkalkning av sin ring, før eller senere, provoserer utviklingen av ervervet mitral stenose. Sjelden imidlertid føre til forekomsten av lesjoner opptrer Ventilanordning mitralstenose, er tilstedeværelsen av flere klaffer vegetasjoner i projeksjons klaffer observert i infeksiøs endokarditt typen, samt venstre atrial myxom.

Noen tilfeller av alvorlig langvarig strøm av endokarditt, som oppstår mot bakgrunn av systemisk involvering av bindevev, resulterer i utvikling av mitralstenose.

Symptomer og tegn på mitral stenose

Den første tegn på stenotisk nederlag i mitralventilen er progressiv dyspné. I begynnelsen av sykdommen er respiratoriske sykdommer kun observert med overdreven fysisk aktivitet, og når defekten utvikler seg, ikke bare kortpustethet med minimal fysisk aktivitet, men også hoste observeres.

Et karakteristisk symptom på mitralstenose er en økning i luftveissykdommer i horisontal stilling, for å lette tilstanden pasienten opptar en ortostatisk stilling. Åndedrettsforstyrrelser med mitralstenose kan nå en uttalt intensitet rett opp til forekomsten av kvelning, og frigjøringen av et rikelig volum av rosa skummende sputum indikerer utviklingen av alveolært lungeødem.

Mitral og aortastenose nesten 80% av tilfellene ledsaget av utseende av tilbakevendende hemoptysis, diskontinuiteter som skyldes flere vaskulære anastomoser som er påvirket av forhøyet trykk i lungevenene. I enkelte tilfeller skjer hemoptysis som et resultat av komplikasjoner av myokardinfarkt og lungeødem i den mellomliggende fase.

Med en reduksjon i hjertets minuttvolum, er det en uttalt svakhet og redusert arbeidsevne. Forekomsten av ulike former for hjertearytmier i mitralstenose anses å være sjeldne, men episoder av arytmi forverrer signifikant kliniske manifestasjoner av denne feilen. Den vanligste formen for rytmeforstyrrelser er den vedvarende formen for atrieflimmer.

Tegn på tiltredelse av hjerteinfarkt i høyre ventrikulær tilstand er markert ødem av perifer lokalisering, samt en følelse av tyngde og ubehag i bukets øverste høyre kvadrant. Smerte i hjertet og stenokardisk brystsmerter er et unntak fra regelen og refererer ikke til spesifikke tegn på mitralstenose.

Til tross for den dominerende reumatiske genese av mitralstenose, som observeres i den overvektige flertallet av pasienter, klarer bare en liten prosentandel av tilfeller å oppdage typiske posttraumatiske tegn. Den gjennomsnittlige varigheten av latent perioden fra akutt revmatisk angrep til dannelsen av innsnevring av mitralåpningen med alvorlige kardiovaskulære forstyrrelser er et tiår. Akutt debut av sykdommen er bare observert i tilfelle av atrieflimmer, og i dette tilfellet er det et raskt progressivt kurs og utviklingen av funksjonshemming på kort tid.

I tilfelle av alvorlig mitralstenose har et overordnet mål undersøkelse av pasienten gjør det mulig å mistenke eksistensen av vice, som pasienten er alltid i posisjon orthopnea, og pasientene har karakteristiske forandringer i huden i form av acrocyanosis og utseendet på blåaktig blush i projeksjonen av malar området på begge sider. Høye pulmonal hypertensjon manifesterer forbedret utseende presystolic pulse vene i nakken, og når det kombineres med Trikuspidalklaff insuffisiens viste tegn til positiv venøs puls.

Egenheten ved mitralstenose er utseendet på endringer i den objektive studien av pasienten. Således gir palpasjon av brystet oss mulighet til å oppdage en kraftig svekkelse av den apikale impulsen på grunn av forskyvningen av venstre ventrikel av den hypertrophied høyre hjertekammeret i hjertet. Ekspressert myokardial hypertrofi i høyre hjerte kan ledsages av visuelle pulseringer under stiftens xiphoidprosess, som øker med dyp inspirasjon.

For å diagnostisere hemodynamiske forstyrrelser i mitral stenose anbefales det at spesiell palpasjon utføres med bestemmelse av stemmejakt i horisontal stilling med en sving til venstre side. Den uttalt innsnevring av mitralåpningen ledsages av et symptom på "forbedret diastolisk vokalskjelv" i projeksjonen av hjertepunktet.

En erfaren kardiolog, som bruker den auskultive metoden til å undersøke en pasient, kan på en pålitelig måte etablere en diagnose, siden denne patologien er ledsaget av spesifikke auskultative endringer. Så, på grunn av den begrensede fyllingen av hulrommet i venstre ventrikkel med blod, er det en "klapping" 1 tone. Den utprøvde forkalkningen av ventilflikene begrenser deres motoraktivitet, som følge av at sonoriteten til en tone er kraftig svekket. Når du lytter til hjertet i pasientens horisontale stilling, kan det være et "klik på åpningen av mitralventilen" på hjertepunktets lyttepunkt. Utseendet til en 2-tone aksent i projeksjonen av auskultasjon av lungearterien indikerer utviklingen av pulmonal hypertensjon på grunn av forlengelse av den systoliske sammentrekning av høyre ventrikel.

Diastolisk murmur høres både i varianten av presystolisk og mesodiastolisk, og dens varighet avhenger direkte av alvorlighetsgraden av den stenotiske konsentrasjonen av mitralåpningen. Det beste poenget med auskultasjon av diastolisk støy er projeksjon av hjertepunktet under forsinket pust i utåndingsfasen. Atrieflimmer, som ofte følger med mitralstenose, bidrar til forsvunnet presystolisk komponent, opp til det totale fravær av diastolisk støy.

Grader av mitral stenose

Klassifisering av mitralstenose i faser og grader av alvorlighetsgrad brukes i forbindelse med det faktum at hver grad av sykdom krever bruk av en bestemt behandlingsmetode for å normalisere pasientens funksjonelle tilstand.

• Den første eller første graden av mitralstenose indikerer fullstendig sikkerhet for kompensasjonsevnen til pasientens kardiovaskulære system. Kompensasjonsmekanismer består i en liten trykkøkning i hulrommet til venstre atrium til et nivå på 10 mm Hg. og en økning i sin systoliske sammentrekning med en mitralåpning på over 2,5 cm 3. I den første fasen av sykdommen er pasientens evne til å jobbe fullt bevart, og pasienter oppdager ikke en signifikant helsesykdom. Men når man utfører strålingsdiagnostiske metoder, signalerer ikke bare dilatasjon av venstre atriell hulrom, men også en økning i veggen er funnet.

• Subkompensatorisk eller andre grad av mitral stenose er preget av inkludering i kompenserende mekanismer med forbedret høyre hjertefunksjon, nemlig høyre ventrikel. På dette stadiet er dannelsen av den såkalte "første barrieren" notert i form av en uttalt innsnevring av mitralåpningen til 1,5 cm3. Også på dette stadiet er det en mer signifikant økning i blodtrykksgradienten i venstre atrium til 30 mm Hg. for å opprettholde hjerteutgangen på et konstant normalt nivå. En økning i trykkgradienten i lungekapillærnettet ledsages av utseendet hos pasienter med karakteristiske klager over dyspnø under forhold med økt fysisk aktivitet, episodiske angrep av hemoptyse og hjertestans. Instrumental diagnostiske metoder tillater å identifisere i denne kategorien av pasienter tegn på overbelastning av høyre hjerte og lungehypertensjon. Uførheten av pasienten med en annen grad av mitralstenose er noe begrenset, men bevart.

• symptomene som observeres hos mitralstenose tredje grad, på grunn av dannelse av patogene "andre barriere", som er ledsaget av utvikling av progressiv høyre hjertesvikt og vedvarende pulmonal hypertensjon i det arterielle system for fartøyer. Pasienter med mitralstenose tredje grad tilhører kategorien av pasienter med en dårlig prognose for rehabilitering, men forventet levealder i denne situasjonen kan nå flere tiår, gitt et tilstrekkelig utvalg ordningen med medikamentell behandling.

• Egenheten ved den fjerde graden av mitralstenose, som indikerer sykdomsprogresjonen, er en kraftig økning i myokardfunksjonen og vedvarende hemodynamisk lidelse. Et interessant faktum er at størrelsen på mitralåpningen kan være den samme som i tredje grad, men progressiv pulmonal hypertensjon med organiske endringer i pulmonal parenchyma forverrer forløpet av den underliggende sykdommen. Et typisk spesifikt symptom som karakteriserer overgangen til mitralstenose til fjerde fase er utseendet av atrieflimmer hos pasienten. Pasienter med fjerde grad av mitralstenose har ugunstig prognose for livet, og som regel utvikler det dødelige utfallet av sykdommen innen få måneder.

• Femte eller terminal grad er preget av utseende av irreversible dystrofiske lidelser i sirkulasjonssystemet.

Det er ingen klar gradasjon og tidspunkt for varigheten av et hvilket som helst stadium av mitralstenose, men det er en tydelig avhengighet av sykdomsforløpet på tidspunktet for diagnosen av defekten og tilveiebringelsen av en passende patogenetisk begrunnet mengde terapeutiske tiltak.

Forutsatt at det ikke er nødvendige systematiske medisinske tiltak eller deres inkonsekvens i alvorlighetsgraden av pasientens tilstand, opprettes forhold for utvikling av livstruende pasientforhold. Så observeres komplikasjoner av mitralstenose selv i den tredje graden av defekten og manifesteres i form av slike patologier:

- Alveolær type lungeødem (observert under de første manifestasjoner av sykdommen og ekstremt sjelden i alvorlige stadier av mitralstenose);

- arytmier (oftest skjer med vedvarende atrieflimmer, og mekanismen for dets forekomst er på grunn av den massive tap av kardiomyocytter og utseendet av sklerotiske endringer i hjertemuskelen);

- tromboemboliske lesjoner av cerebral fartøy

- infeksjonssykdom i bronkopulmonær apparat som et resultat av langvarige stillestående forandringer;

Endokarditt av smittsom natur.

Behandling av mitralstenose

I en situasjon der helt uten kliniske manifestasjoner av mitralstenose, er legemiddel aktiviteter rettet mot forebygging av smittsomme komplikasjoner, og om nødvendig - for å utføre valuta bitsillinoprofilaktiki revmatiske tilblivelsen av det onde.

Blant de ikke-medikamentelle metoder for korrigering av hemodynamisk en anbefalt begrensning av fysisk aktivitet og spiseatferd korreksjon til den totale utelukkelse av bruken av salt og væske. Når mitralstenose i den innledende fasen av utviklingen og ledsaget av anfall av atrieflimmer, anbefaler langsiktig bruk Digoxin å redusere mengden av hjerte sammentrekninger.

I tilfeller av sporadisk hemoptysis og pulmonalarterien lumen tromboembolizatsii en aktiv antikoagulantterapi med heparin og den påfølgende overgang til orale antikoagulanter det anses hensiktsmessig.

Effektiv metode for lindring av atrieflimmer anses å være defibrillering elektrisk puls type, men denne metode krever forhånds antikoagulyativnoy forberede pasienten i 1 måned. Den uttrykte mitralstenose i en kombinasjon med forstyrrelse av en rytme av hjerteaktivitet er ikke gjenstand for elektropulsbehandling. I dette tilfellet dreier man seg om å tranforakisk depolarisering bare etter kirurgisk behandling av defekten.

Den mest effektive behandlingen for korreksjon av hemodynamiske lidelser med stenose i mitralåpningen er kirurgisk korrigering av defekten. De viktigste operasjonelle fordelene i dette tilfellet inkluderer: mitralvalvotomi og ventilprotese. Før man bestemmer metoden for kirurgisk behandling, må pasienten nøye undersøkes for å bestemme morfologisk type av defekten og dybden av hemodynamiske lidelser. I tillegg, når man velger en bestemt kirurgisk inngrep, er det nødvendig å ta hensyn til pasientens alder og den medisinske institusjonens tekniske kapasitet.

I en situasjon der det er "ren mitralstenose", ikke ledsaget av forkalkning av valvulærapparatet, er den foretrukne kirurgiske metoden valvulotomi. Hvis pasienten etter operasjonen har symptomer på sykdommen, må man mistenke restenose av mitralventilen eller skade på strukturen til andre hjerteventiler.

Hvis valvulotomy ikke ledsaget av vedvarende positivt resultat og lagret i pasient hemodynamiske forandringer som er typiske mitralstenose ventilprotesen fortrinnsvis gjort ved hjelp av mekanisk eller biologisk implantat. Dødeligheten av pasienter i den postoperative perioden overstiger ikke 10% og avhenger direkte av tilstedeværelsen eller fraværet av alvorlig høyre ventrikulær svikt. Installering Bioprotese gir ytterligere kalsinering klaffer i forbindelse med hvilke, noen år senere ble pasienten må utføre utskifting av implantatet.

Les Mer Om Fartøyene