Obliterating aterosklerose

Obliterating aterosklerose - Okklusjon-stenotiske lesjoner av arteriene i underlempene, som fører til sirkulasjonsfeil i varierende grad. Obliterating aterosklerose manifesteres av chilliness, følsomhet av føttene, intermittent claudication, smerte, trofiske lidelser. Grunnlaget for å diagnostisere utslettende aterosklerose er perifer angiografi, ultralydundersøkelse av arterier, MRA og MSCT angiografi. Konservativ behandling av utslettende aterosklerose utføres av analgetika, antispasmodika, antiplatelet midler. Kirurgiske metoder inkluderer protese, endarterektomi, tromboembollektomi, ballongangioplasti, shunting.

Obliterating aterosklerose

Obliterating aterosklerose er en kronisk sykdom i de perifere arteriene karakterisert ved deres okklusjonelle lesjon og forårsaker iskemi i nedre lemmer. I kardiologi og vaskulær kirurgi anses utslettende atherosklerose å være den ledende kliniske formen for aterosklerose (den tredje i frekvens etter CHD og kronisk iskemi i hjernen). Obliterating aterosklerose i nedre ekstremiteter forekommer i 3-5% av tilfellene, hovedsakelig hos menn eldre enn 40 år. Okslusjon-stenotisk lesjon påvirker ofte store kar (aorta, iliac arteries) eller mellomstore arterier (popliteal, tibial, femoral). Ved å utrydde aterosklerose i arteriene i de øvre lemmer, er den subklave arterien vanligvis påvirket.

Årsaker til å utrydde aterosklerose

Aterosklerose er en manifestasjon av aterosklerose systemisk, og derfor dens forekomst er forbundet med den samme etiologiske og patogene mekanismer som forårsaker aterosklerotiske prosesser hvilken som helst annen lokalisering.

I henhold til moderne ideer blir aterosklerotiske vaskulære lesjoner lettere ved dyslipidemi, endring i tilstanden til vaskemuren, en forstyrrelse i reseptorapparatets funksjon og en arvelig (genetisk) faktor. De viktigste patologiske endringene med utrydding av aterosklerose påvirker intima av arteriene. Rundt foki av lipoidose stiger bindevevet og modnes, som er ledsaget av dannelse av fibrøse plakker, laminering av blodplater og fibrinpropper på dem.

Når blodsirkulasjonen forstyrres, og nekrose av plakk er dannet, fylles det med vævsdetritus og atheromatøse masser. Den sistnevnte, som rive seg inn i lumen av arterien, kan komme inn i den distale blodbanen, forårsaker emboli av karene. Avsetningen av kalsiumsalter i endrede fibrøse plakker fullfører den utslettende lesjonen av karene, noe som fører til deres obstruksjon. Stenose av arteriene med mer enn 70% av normal diameter fører til endring i arten og hastigheten av blodstrømmen.

Faktorer som disponerer for arteriosclerosis obliterans, er røyking, alkoholforbruk, høyt kolesterolnivå, en familiehistorie, mangel på fysisk aktivitet, nervøs overbelastning, menopause. Aterosklerose utvikler ofte på bakgrunn av eksisterende komorbiditeter - hypertensjon, diabetes (diabetisk makroangiopati), fedme, hypotyroidisme, tuberkulose, revmatisme. Lokale faktorer som bidrar til okklusiv-stenotiske lesjoner i arteriene inkluderer tidligere frostbitt, benskader. Nesten alle pasienter med utslettende aterosklerose har aterosklerose av hjertets og hjernens kar.

Klassifisering av utslettende aterosklerose

Under utryddende aterosklerose i nedre ekstremiteter utmerker man fire stadier:

 • 1 - smertefri gange er mulig i en avstand på mer enn 1000 m. Smerten oppstår bare ved alvorlig fysisk anstrengelse.
 • 2a - smertefri gange i en avstand på 250-1000 m.
 • 2b - smertefri gange i en avstand på 50-250 m.
 • 3 - stadiet av kritisk iskemi. Avstanden til smertefri gange er mindre enn 50 m. Smerter oppstår også i hvile og om natten.
 • 4-stadier av trofiske lidelser. På hælområdene og på fingrene er det områder av nekrose, som i fremtiden kan forårsake gangrene i lemmen.

Gitt lokalisering av stenotiske-okklusiv prosess skiller: aterosklerose aortakoronar-iliaca, femoropoplitiale segment, popliteal-tibial segment, etasjes arteriell sykdom. Av lesjonens natur utmerker seg stenose og okklusjon.

I utbredelsen av å utrydde aterosklerose i femoral og popliteale arterier, utmerker V typer okklusal-stenotiske lesjoner:

 • I-begrenset (segmentell) okklusjon;
 • II - Vanlig nederlag av overfladisk femoral arterie;
 • III - vanlig okklusjon av overfladiske femorale og popliteale arterier regionen av poppel arterie trifurcation er passable;
 • IV - fullstendig utryddelse av overfladiske femorale og popliteale arterier, utsletting av gaffel av poplitealarterien; permeabiliteten til den dype femorale arterien er ikke forstyrret;
 • V - okklusal-stenotisk lesjon av femoropopliteal-segmentet og dyp femoral arterie.

Varianter av okklusal-stenotisk lesjon av popliteal-segmentet med utrydding av aterosklerose er representert ved III-typer:

 • I - utslettelse av poplitealarterien i den distale delen og tibiale arterier i de første delene; permeabilitet av 1, 2 eller 3 crurale arterier er bevart;
 • II - utslettelse av arteriene i underbenet; den distale delen av popliteal og tibial arterier er akseptabel;
 • III - utsletting av popliteal og tibial arterier; Individuelle segmenter av arterier av underben og føtter er fordelbare.

Symptomer på å utrydde aterosklerose

I lang tid utrydder aterosklerose asymptomatisk. I noen tilfeller er hans første kliniske manifestasjon akutt utviklet trombose eller emboli. Imidlertid utvikler den okklusal-stenotiske lesjonen av arteriene i lemmer seg gradvis. De første manifestasjonene til å utrydde aterosklerose inkluderer chilliness og nummenhet i føttene, økt følsomhet i beina til kaldt, "krypende krypende", brennende hud. Snart er det smerter i kalvemuskulaturen når man går for lange avstander, noe som indikerer en innsnevring av blodårene og en reduksjon i blodfylling av vev. Etter en kort stopp eller hvile setter smerten seg, slik at pasienten kan fortsette bevegelsen.

Intermittent claudication eller syndromet av perifert iskemi er det mest konstante og tidlige tegn på å utrydde aterosklerose. I første omgang tvinges pasienten til å stoppe bare når han går for betydelige avstander (1000 m og mer), og deretter oftere, hver 100-50 m. Intensivering av intermitterende claudikasjon blir observert når du klatrer et fjell eller en stige. Med Lerish syndrom - aterosklerotiske endringer i aorto-iliac-segmentet, er smerten lokalisert i muskler i rumpa, lår, lumbal region. Hos 50% av pasientene manifesteres okklusjonen av aorto-iliac-segmentet ved impotens.

Iskemi av vev med utrydding av aterosklerose ledsages av en endring i fargen på huden på underekstremiteter: først blir huden blek eller elfenben; i de sena stadiene av utryddet aterosklerose, får føttene og fingrene en lilla-cyanotisk farge. Det er atrofi av subkutant vev, håravfall på shin og hofter, hyperkeratose, hypertrofi og lameness av negleplatene. Tegn på truende gangren er utseendet på ikke-helbredende trophic ulcers i den nedre tredjedel av underbenet eller foten. Mindre skader (blåmerker, riper, skraper, lunger) av iskemisk lem kan føre til utvikling av hudnekrose og gangren.

Generelt kan scenariet for utslettende aterosklerose utvikles i tre varianter. I den akutte form for utrydding av aterosklerose (14%) vokser obturasjonen av arterien raskt, trofiske lidelser utvikler seg raskt og raskt opp til gangren. Pasienter trenger akutt sykehusinnleggelse og lemmer amputasjon. Ca. 44% av pasientene utvikler klinikken for å utrydde aterosklerose subakutt og fortsetter med gjentatte sesongmessige eksacerbasjoner. I dette tilfellet er det et kurs i pasientbehandling og behandling uten pasient, noe som gjør det mulig å bremse utviklingen av utryddet aterosklerose. Relativ gunstig er den kroniske formen for å utrydde aterosklerose (42%): På grunn av den godt bevarte patensen til hovedkarene og det utviklede sikkerhetsnettverket er trofiske lidelser langt fraværende. Med dette kliniske alternativet har ambulant behandling en god terapeutisk effekt.

Diagnose av utslettende aterosklerose

Algoritmen diagnostisk undersøkelse av en pasient som mistenkes for å ha aterosklerose drøfting omfatter en kirurg, bestemmelse av pulsering av arterier, er måling av blodtrykket med beregning av ankel-arm-indeks, UZDG (tosidig skanning) perifere arterier, perifer arteriografi, MDCT angiografi og MR-angiografi.

Ved utjevning av aterosklerose er pulsering under okklusjonsstedet svekket eller fraværende, systoliske murmurer blir hørt over de stenotiske arteriene. Det berørte lemmet er vanligvis kaldt til berøring, blekere enn motsatt, med markante tegn på muskelatrofi, i alvorlige tilfeller - med trofiske lidelser.

UZDG og DS gjør det mulig å bestemme patenter av arterier og nivået av okklusjon for å estimere graden av blodtilførsel i de distale delene av den berørte lemmen. Ved hjelp av perifer angiografi med utryddet aterosklerose er omfanget og graden av okklusiv-stenotisk lesjon etablert, karakteren av utviklingen av kollateralsirkulasjonen, tilstanden til den distale arterielle sengen. Tomografi i vaskulær regime (MSCT eller MR angiografi) bekrefter resultatene av radiopaque angiografi.

Differensialdiagnose av aterosklerotiske lesjoner er utført med obliterating endarteritis, thromboangiitis obliterans, Raynauds sykdom og syndrom, isjiasnerve nevritt, multippel sklerose Monckeberg.

Behandling av utrydding av aterosklerose

Når man velger metoder for behandling av utryddet aterosklerose, styres forekomsten, scenen og naturen av sykdomsforløpet. I dette tilfellet kan medisinsk, fysioterapeutisk, sanatorium og også angioskirurgisk behandling brukes.

For å hemme utviklingen av aterosklerotiske endringer i arteriene, er det nødvendig å eliminere risikofaktorer-korreksjon av arteriell hypertensjon, brudd på karbohydrat og lipidmetabolisme og ikke-røyking. Effektiviteten av vaskulær terapi for å utrydde aterosklerose er i stor grad avhengig av å observere disse tiltakene.

Medikamentbehandlingen foregår obliterating aterosklerose legemidler som hemmer aggregering av erytrocytter (reopoliglyukina infusjon, dekstran, pentoksyfyllin), antitrombotiske midler (acetylsalicylsyre-TA), spasmolytika (papaverin, xantinol nikotinat, drotaverine) vitaminer. For lindring av smerte anvendes analgetika, perirenal og paravertebrale blokker. Ved akutt okklusjon (emboli eller trombose) vist administrering av antikoagulanter (subkutan og intravenøs heparin) og trombolytika (intravenøs streptokinase, urokinase).

Fra en ikke-medikamentell behandling av arteriosklerose obliterans finner anvendelse hyperbarisk oksygen, fysioterapi (elektroforese, UHF, magnetisk, interferential) og balneotherapy (hydrogensulfid, bartrær, radon, boblebad, leire bad), ozon, Illb. I dannelsen av trofiske sår holdt bandasjer med aktuelle medikamenter.

Kirurgisk behandling av utrydding av aterosklerose i de to trinnene kan utføres ved endovaskulær eller åpen inngrep. Metoder nedre lem revaskularisering bør omfatte utvidelse / stenting av de angrepne arterier, endarterektomi, thromboembolectomy, bypass-kirurgi (aortakoronar-femoral, aorta-iliaca-femoral, iliaca-femoral, femoral-femoral, aksillær-femoral, subclavian lår-, femoral-tibia, femoral-popliteal, popliteal bypass-stopp), protese (reserve) av den angjeldende kar eller syntetisk protese autovein, profundoplasty, arterialization årer av foten.

Smertestillende middel inngrep i sletting av aterosklerose holdes ved umuligheten av radikal kirurgi, og tar sikte på å styrke sikkerheten sirkulasjonen i armen eller benet. Disse inkluderer lumbar sympathectomy, revascularizing osteotrepanation, periarterial sympathectomy og andre. I trinn 4 obliterating aterosklerose viser ofte lemamputasjon til det optimale nivå, som tar hensyn til grensen av ischemiske lidelser.

Prognose og forebygging av utrydding av aterosklerose

Obliterating aterosklerose er en alvorlig sykdom, som okkuperer tredjeplassen i dødelighetsstrukturen fra kardiovaskulær patologi. Ved å utrydde aterosklerose er det en stor fare for å utvikle gangren, og krever en høy limambutasjon. Prognosen for utryddet sykdom i ekstremitetene er i stor grad bestemt av tilstedeværelsen av andre former for aterosklerose - cerebral, koronar. Forløpet av å utrydde aterosklerose er som regel ugunstig hos personer med diabetes mellitus.

Generelle forebyggende tiltak inkluderer eliminering av risikofaktorer for aterosklerose (hyperkolesterolemi, fedme, røyking, hypodynami, etc.). Det er ekstremt viktig å forhindre fotskader, hygienisk og forebyggende omsorg for føttene, med behagelige sko. Systematiske kurs for konservativ terapi for å utrydde aterosklerose, samt en rettidig rekonstruktiv operasjon tillater bevaring av lemmen og betydelig forbedring av pasientens livskvalitet.

Folkebehandling av å forkaste aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter

Obliterating aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter - En av formene av aterosklerose. Med denne sykdommen reduseres sirkulasjonen i beina på grunn av innskudd på arteriene og innsnevring av lumen. Oftest har menn over 40 år lider av aterosklerose i bena. De viktigste årsaker er røyking og diabetes, samt en stillesittende livsstil og underernæring. Sykdom fremmer også bruk av stramme, "pustende" sko, hypotermi, ikke-overholdelse av personlig hygiene.

Symptomer på arteriosklerose av karene i nedre ekstremiteter: utseendet av smerte i beinet, følelse av nummenhet og sammentrekning i musklene mens du går; i ro, passerer smerteopplevelser (intermittent claudication). I alvorlige tilfeller kan pasienten ikke gå 10 trinn uten å stoppe. I senere stadier vises smerte i beina og i ro. Huden på det vondt benet er blegt og kaldt, kuttene og blåmerkene helbreder seg dårlig. På de siste stadiene av atherosklerose i ekstremitetene - trofiske sår på bena, gangrene.

Behandling av utrydding av aterosklerose i nedre ekstremiteter.
For å oppnå suksess i behandlingen må følgende punkter justeres:

 1. Normalisering av ernæring - reduksjon av animalsk mat, samt stekt, krydret, røkt.
 2. Hos pasienter med diabetes mellitus er det normalt å opprettholde sukkernivået
 3. Stopp av røyking.
 4. Fysisk aktivitet. Pasienter med intermitterende claudicatio bør gå 30-45 minutter daglig, selv med stopp og hvile - det forbedrer blodsirkulasjonen, noe som fører til en økning i muskelstyrke og øke avstanden reiste uten smerter. Flere ganger om dagen gjør benøvelser i 5-10 minutter
 5. Vaske føtter om natten

Teknikker av Dr. Kapralov for behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter.

 1. For vellykket behandling av fot-aterosklerose er det nødvendig å etablere riktig ernæring og mosjon, og du må ha en sunn lever, hvis ikke, da må du sette den i orden.
 2. Lag en kald komprimering (et håndkle fuktet med kaldt vann) på leverområdet i 15-20 minutter 2 ganger om dagen, en halv time før måltider i utsatt stilling. Kurs - 2 uker
 3. Ta buljongene av immortelle og melketistelen separat: tre uker immortelle, deretter en ukes pause og tre uker melketistel.

Hvis sykdommen er ledsaget av diabetes, Det er nyttig å gni insulin i underbenets og fotens hud - gjør to ganger om dagen i to uker. I hver prosedyre gni 1 ml insulin. Før gnidning, avfett huden med såpe og husholdnings såpe.

For fjerning av betennelse Innvendig ta avkall på kløver, burdockrot, rødkløver, hagtorn 1/3 kopp 3 ganger om dagen. Kurset er 4 uker, i et år 4 kurs. Planter veksler hver uke.

Til behandling av sklerotiserte arterier gjør appliqués med infusjon av streng, plantain, kamille, St. John's wort, salvie. Bland urter i like store mengder, 1 ss. l. Samle 1 kopp kokende vann, insistere. Benene skal vaskes med husholdnings såpe, gasbind, fuktet med infusjon og vikle benet fra lysken til hælen, på toppen av komprimeringspapiret, arket. Gjør 2 prosedyrer om dagen i 3-4 timer. Behandlingsforløpet av aterosklerose i lemmer - 3 uker (resept fra HLS i 2010, nr. 8, s. 14-15).

Folkebehandling av aterosklerose i nedre lemmer med hagtorn.
Mannen hadde et hjerteinfarkt, og deretter hver måned helse ble verre begynte å stige press, konstant smerte i mitt hjerte, svimmelhet, hypertensive kriser, begynte å utvikle aterosklerose i ekstremitetene. I tre måneder dro han medisiner foreskrevet av leger, men det var ingen forbedringer.

I disse plager har 2 år gått. I den gamle folkemedisinsklinikken leser han at fra utryddet atherosklerose av lemmer bidrar tinktur av hagtorn. Han kjøpte 20 flasker på 100 ml i forskjellige apotek, redd for å løpe inn i en falsk, blandet. Jeg tok 30 dråper 3 ganger om dagen 30 minutter før måltider. Behandlingsforløpet med dette middelet er 30 dager. Så 10 dager pause og et nytt kurs. På seks måneder begynte forbedringer, og etter 6 måneder var alle sykdommene borte. (en oppskrift fra HLS av 2009, nr. 12, side 11)

Hvordan klare åreforkalkning med en massasje.
Kvinnen hadde aterosklerose i underekstremitetene i alvorlig hun kunne gå bare med en kjepp flere trinn, alltid hatt kramper og smerter i bena, bøyer føtter isete, kneet kraftig, og det er stadig fallende. For å hindre utviklingen av hevelse til siste stadium - gangrene, begynte hun å bli behandlet med en massasje.

Hver morgen, sittende på sengen, masserte hun bena fra fingrene til lysken, brukte en rekke teknikker: stryking, æltning, klemming, patting. Etter massasje, apple cider eddik påført på hele overflaten av beina, og lå under teppet i ytterligere 10 minutter. I løpet av dagen knyttede og gned spesielt smertefulle muskler og brukte igjen eplecider eddik. Før jeg gikk i seng gjorde jeg en full fotmassasje. Så la hun øvelser til føttene. Etter to måneder med vedvarende og konstant arbeid, gikk jeg allerede uten smerte (HLS 2009, nr. 10, side 9)

Behandling av atherosklerose i underdelene med urter hjemme.
Med aterosklerose av lemmer, lag opp formelen i henhold til følgende oppskrift: ta 5 ss. l. nåler av furu, 3 ss. l. hofter, 1 ss. l. Løkskall, hell 1 liter kaldt vann, kom med koking, kok i 10 minutter, pakk inn og insister natten. Neste dag, drikk denne buljongen for dagen helt. Kurs - 4 måneder. (en oppskrift fra de friske ferien i 2009, nr. 21, side 40, 2007 nr. 9, side 13)

Dioscorea er et effektivt folkemedisin for behandling av aterosklerose i nedre ekstremiteter.
Mannens ben vondt, han kunne ikke fortsette uten å stoppe i mer enn 200 meter, skinnet på beina hans kjøpte en marmorfarge, beina hans ble stadig frosset. Legen diagnostisert - aterosklerose i nedre ekstremiteter, foreskrevet en diett og medisiner.

Mannen begynte å observere en diett, men nektet å ta medisin, bestemte han seg for å behandle åreforkalkning av føttene med folkemidlene, fordi han jobbet som forester og visste om medisinske planter. Han brukte mange folkemidlene: kløvereng, tinktur av hestkastanje, andre urter. Men alle disse rettsmidler brøt lettelse bare for en liten stund. Til slutt fant han sitt gress - kaukasisk dioscorea (saken var i Pyatigorsk).

Fra roten av planten som gjorde skjær (100 g i 500 ml vodka, 3 ganger om dagen i en ss..), og salve (100 g root 400 g svin visceralt fett - koke vannbad i 2 timer gnidd inn føttene før du går til sengs). Han ble behandlet med denne løsningen i 1 måned, deretter en måneds pause, og deretter et nytt kurs. Og så gjennom hele året. Aterosklerose av beina ble helbredet helt! (HOOO 2008, nr. 19, side 8)

Symptomer, behandling og komplikasjoner ved å utrydde aterosklerose i nedre ekstremiteter

Obliterating arteriosklerose av bena er en kronisk lidelse som påvirker store arterier, noe som resulterer i utilstrekkelig blodsirkulasjon. Som et resultat oppstår oksygen sult, som vevet eksponeres for, ikke bare med motorsystemet, men også i ro. Dette er en av de vanligste patologiene i ekstremiteterne. Denne sykdommen er mer mottakelig for personer med en alder som overstiger 70 år.

Ifølge statistikken er blant hele befolkningen på planeten fra aterosklerose påvirket av 15 til 20%, og for det meste er de representanter for det sterkere kjønn. I dette tilfellet kan OAOS dannes i representanter for andre aldersgrupper.

Hvilke prosesser skjer i aterosklerose

Aterosklerotiske prosesser kan påvirke absolutt alle arterier, men oftest er sykdommen lokalisert i store kar - aorta og arterielle arterier i ekstremiteter. Hvis du ser på beina, er det vanligvis en popliteal og femoral arterie. International Classification of Diseases ordner ukompliserte aterosklerotiske sykdommer eller morbiditet under nummer 170. Talk som spesifikt representerer aterosklerose av arteriene i de nedre ekstremiteter, som er tilordnet til MCU-koden 10 170,2. Med utviklingen av sykdommen på den indre artervegg, begynner dannelsen av en plakett av kompleks struktur. Denne formasjonen består av et ekspanderende bindevev og deponert lavdensitets lipoproteiner på den. Med tiden begynner sedimenter å forkalkne, noe som fører til forkalkning av plakk.

Utvider seg inn i lumen av fartøyet, dannelsen vanskeligere blodsirkulasjon, henholdsvis strukturer som for åreforkalkning, gjennom denne arterie ble matet og oksygen begynner å mangel av nødvendige stoffer. Det neste trinnet er vevsekemi, som i fravær av behandling forverres på grunn av den stadig økende overlappingen av aorta. Faren for patologi er at i begynnelsen, når det er mest enkelt å eliminere problemet, er symptomene ved å utrydde aterosklerose bare en mindre smerte som oppstår som følge av fysisk anstrengelse.

Med den videre utviklingen av patologi er det mulig at overlapping av lumen er mulig, noe som fører til en irreversibel tilstand av nekrose. Det er en nekrose av vev plassert under utslipp av fartøyet, og i dette tilfellet snakker vi om gangren.

Avhengig av avstanden som offeret er i stand til å passere, før smerten eller tretthet av beina fremkommer, blir utryddet atherosklerose i underdelene klassifisert i følgende stadier:

 1. Med den første smertefri kan avstander over 1 kilometer passere. Ubehagelige opplevelser oppstår med betydelig fysisk anstrengelse.
 2. Ved middels ubehag forekommer i avstander på 50 meter til 1 kilometer.
 3. I det tredje kritiske stadiet av aterosklerose oppstår smerte selv før offeret går 50 meter. I dette tilfellet oppstår ubehagelige opplevelser ikke bare med aktive handlinger, men også i ro.
 4. På et komplisert stadium vises nekrotiske soner på hæl og fingre, noe som kan provosere utviklingen av gangrene. I dette tilfellet forårsaker selv det minste trinnet smertefulle opplevelser.

Obliterating aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter er klassifisert og i samsvar med graden av spredning av sykdommen:

 1. Første etappe er en begrenset sone.
 2. Den andre - sykdommen går til stedet for femoralarterien.
 3. Den tredje er at poplitealarterien er involvert i sykdomsprosessen.
 4. I fjerde etappe er femoral og popliteal fartøy påvirket.
 5. I femte stadiet er det en dyp lesjon av begge arterier.

Også stadiene av utrydding av aterosklerose kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene:

 • På et enkelt stadium er det et brudd på lipidmetabolismen, der det ikke finnes andre symptomer.
 • Når man beveger seg til andre og mellomste fase, er det kjent med tilstedeværelsen av de første karakteristiske tegnene på patologi - det er nummenhet i lemmer, overdreven følsomhet overfor kulde, en følelse av "goosebumps".
 • I et alvorlig stadium blir symptomatologien verre, det er betydelig ubehag.
 • Den neste fasen er progressiv, det viser utseendet på beina av ulcerative og gangrenøse lesjoner med utslipp av væske.

Obliterating sykdommer i arteriene i nedre ekstremiteter er i stand til å utvikle seg raskt, i dette tilfellet er symptomene akutte, og spredningen av gangren er preget av økt hastighet. Et slikt kurs av patologi krever rask intervensjon - sykehusinnleggelse av offeret og umiddelbar amputasjon. I subakut utvikling utvikler eksacerbasjoner med perioder når symptomene blir nesten usynlige. I dette tilfellet er spesialister engasjert i behandling av å forkaste aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter på et sykehus, er terapien utformet for å bremse dannelsen av sykdommen. Hvis det er en kronisk prosess, kan tegnene være fraværende i lang tid. Behandling av utrydding i dette tilfellet er medisinert.

Faktorer som bidrar til utviklingen av patologi

Å være en gren av universell sykdom utvikler utryddelse av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter under påvirkning av de samme faktorene som den generelle patologien, risikoen for patologi økes i følgende tilfeller:

 1. Aldersgruppe - som regel begynner dannelsen av sykdommen etter den førti-årige perioden.
 2. Seksuell tilhørighet - ifølge statistikk hos menn blir obleterisk atherosklerose diagnostisert oftere enn hos kvinner.
 3. Ettergivenhet av dårlige vaner, som røyking - studier har vist at nikotin kan forårsake krampe av det perifere vaskulære system, noe som fører til aterosklerose av arteriene og bidrar til dannelse av patogene prosesser.
 4. Tilstedeværelsen av visse forhold - en reduksjon i nivået av kjønnshormoner og stoffer fremstilt av skjoldbruskkjertelen, sukkersykdom, arteriell hypertensjon og andre patologiske prosesser.
 5. Eksponering for konstant overkjøling.
 6. Utilstrekkelig fysisk aktivitet.
 7. Feil meny, der produkter med økt innhold av animalsk fett dominerer.
 8. Overdreven kroppsvekt.
 9. Sterkt fysisk arbeid og tilstedeværelse av psyko-emosjonell overbelastning.
 10. Tidligere skadede lemmer og deres frostbit.
 11. Arv - betyr situasjonen når nivået av visse lipidfraksjoner i blodet er genetisk forårsaket.

Hvordan manifesterer patologien seg?

Ansett som en sykdom som er kjennetegnet ved stort sett rolig utvikling i sletting av aterosklerose alvorlighetsgraden av symptomene, avhenger av hvordan fartøyet er blokkert, og hvor mye forstyrret blodtilførsel til vev matet av dem. Men det mest pålitelige tegn er smerte, som manifesterer seg som en intermitterende claudication. Tanken er at når det er oblitererende vaskulær sykdom, under gange offeret uten problemer er i stand til å overvinne en viss avstand, etter som føler smerte i leggmusklene. Inntrykk er så ubehagelig at en person må stoppe - i roen går smerten, men når bevegelsen gjenopptas, kommer den tilbake igjen.

Årsaken til dannelsen av smertsyndromet er et økt oksygenforbruk av muskellagene i beina i en tilstand av økt stress med utilstrekkelig blodtilførsel. Og fordi musklene i dette tilfellet blir fratatt ikke bare blodstrømmen, men også oksygen, øker konsentrasjonen av metabolske produkter raskt, noe som fører til utseende av smerte.

Sårhet i aterosklerose i underekstremiene forekommer vanligvis i et hvilket som helst ben. Gradvis kan bilateral claudisering utvikle seg, men i en bestemt lem vil smerte alltid være sterkere enn i den andre.

Vi har allerede vurdert stadier av sykdomsutviklingen, avhengig av avstanden som offeret kan passere uten vanskeligheter. Men i tillegg til dette, på hvert slikt stadium er det visse eksterne tegn:

 1. På begynnelsestapet er det merket om at kutan på bena er merket, mens det går rask tretthet, er lemmer kjølige selv om det er varmt ute. På dette stadiet er avsetningen av kolesterol på de vaskulære veggene bare begynt, noe som garanterer vellykket medisinering.
 2. Den andre fasen er preget av utseendet av korn, føttene er ikke lenger enkle å fryse, men også vanskelige å varme. Den kutane dekning av skinnene mister sin elastisitet, blir tørr og uklar. Kolesterollaget vokser, blodsirkulasjonen blir enda vanskeligere - i dette stadiet er det nødvendig å komme til en spesialist så snart som mulig.
 3. Den tredje fasen av aterosklerose er enkel nok til å bestemme ved å løfte bena opp. Huden på den berørte underbenet mister sin naturlige farge og skaffer seg en blek farge. Etter å senke benet blir huden rødme. På dette stadiet vil bare kirurgisk inngrep hjelpe.
 4. Den siste fasen er ikke bare alvorlig smerte og manglende evne til å bevege seg, men også utseendet av trofasår, nekrose og sterk hevelse i bena, føttene. Dødende vev går i gangrene, behandlingsmetoden - kun amputasjon av det skadede benet.

I tillegg kan vaskulær sykdom i underdelene bli ledsaget av økning i kroppstemperatur og feber, fremveksten av sprekker i hælområdet, impotens hos menn i tilfelle når sykdommen passerer til femoralarterien. Det er tap av hår på hofter, ben, stratifisering av negleplatene, fortetting av huden. Under en drøm kan kramper vises.

Trofiske forstyrrelser assosiert med aterosklerose utslettelse av benene er formet på bakgrunn av hypoksi og sirkulasjonsforstyrrelser, bløtvev gradvis atrofi, de mer distale berørte deler - fingre. Det er grovhet og tørrhet i huden, hyperkeratose, peeling, tap av elastisitet. Huden kan lett bli skadet, og såret heler ikke i lang tid. Det er en tynning av laget av fettvev, en reduksjon i muskelmasse - henholdsvis, er beinet visuelt tynt, og når det sammenlignes med andre lemmer, er asymmetrien tydelig synlig.

Hvis det kommer til utseende av gangrene, kan behandlingslegen diagnostisere en tørr eller våt type av denne lesjonen:

 1. Tørr form er gunstigere, med dannelsen er det en klart definert grense mellom levende og døde vev. Berørte områder av nekrose raskt mørkner, ofte får svart farge, mister væske og tørker opp. Noen ganger er det en avvisning av det berørte fragmentet, smerten er moderat.
 2. Med redusert motstand vises en fuktig form av gangrene oftere. Det er tydelig uttalt ødem i distalbenet, skyggen av huden fra cyanotikken går til blå-svart, smerte syndromet er tydelig uttalt. Klare grenser er fraværende, den nekrotiske prosessen sprer seg opp i beinet. De aktivt dannede giftige dekomponeringsprodukter begynner å bli absorbert av kroppen, noe som fører til raskt økende rusning.

Hvis undersøkelsen avslører en fuktig gangren, er det nødvendig med umiddelbar kirurgisk inngrep. Ellers er sluttresultatet av økende rusmiddel et dødelig utfall.

Diagnostikk av patologi

Vurder hvordan diagnosen aterosklerose utføres. Den behandlende legen etablerer en nøyaktig diagnose basert på resultatene av den visuelle undersøkelsen og dataene som er oppnådd ved hjelp av ulike undersøkelsesmetoder:

 1. Først av alt velges en blodprøve som lar deg se strukturen av fett i plasma og deres antall, konsentrasjonen av fibrinogenprotein, glukose.
 2. Kompetent diagnose krever utførelse av dopplerografi - denne studien lar deg vurdere tilstanden til fartøyene.
 3. Ved gjennomføring av magnetisk resonansetomografi bestemmes soner for lokalisering av patogene prosesser, selv om den første fasen av utvikling av patologi finner sted.
 4. Ved utførelse av CT-angiografi oppnås et klart bilde av karene, karakteren av blodstrømmen blir evaluert.
 5. Test tredemølle utføres med en gradvis økning i lasten, når pasienten er på tredemølle - med sin hjelp er definisjonen av "avstand uten smerte" utført.

Diagnose gjør det mulig å bestemme utslettende aterosklerose basert på listen over data oppnådd under undersøkelsen:

 • Tilstedeværelse av karakteristiske klager av offeret - smerte i lemmer og utseendet av intermittent claudication;
 • påvisning av tegn på vevsatrofi;
 • redusert nivå av pulsering av arteriene av bena eller føttene, femorale, popliteale kar;
 • utfører dopplerografi bekrefter nedsatt blodtilførsel til perifere områder;
 • Termometri med termografi viser en nedgang i vevstemperatur, nivået av infrarød stråling;
 • arteriografi, der undersøkelsen utføres med kontrasten introdusert i karene, viser stedet for innsnevring av arteriene i beinet.

Ved å utføre forskningen må vi ikke glemme karoten arterier og koronarbeholdere - de kan avsløre et farligere problem når de testes. I dette tilfellet, sekvensen av behandling av aterosklerose utslette bestemt av tilstanden av nevnte arterie, for eksempel først av alt nødvendig å utføre koronar bypass-og bare etterpå - kirurgi som påvirker de nedre ekstremiteter fartøy.

Sykdomsbehandling

Behandling av utryddet aterosklerose i underekstremene hviler på scenen av patologi, derfor kan det være konservativt eller operativt. I det første tilfellet er det nødvendig å kontrollere risikofaktorer, ta medisiner. Men denne tilnærmingen er bare tillatt i begynnelsen av sykdommen.

Det er visse prinsipper som angir hvordan å behandle utryddet aterosklerose generelt:

 1. Med ikke-medisinbehandling utføres korrigering av eksisterende risikofaktorer - de er engasjert i å redusere overflødig vekt, behandle hypertensjon og diabetes, og nekter å røyke. Kolesterol nivåer reduseres ved diett og bruk av passende medisiner.
 2. Vasoaktivt foreskrevet mottaksmidler ved medikamentell behandling i kar redusere aggregering av erytrocytter - Trental, pentoksifyllin, reopoligljukin eller Reomakrodesa.
 3. Anvendte stoffer som reduserer aggregering av blodplater, de inkluderer aspiriner, hvor doseringen er 100-325 mg / dag. Til mer effektive måter inkluderer Plavix.
 4. For å redusere blodets viskositet og å redusere konsentrasjonen av visse lipider, fibrinogen, anbefales heparinderivater, for eksempel Sulodexide, som har en klar positiv effekt.
 5. Prefekt er gitt til Wobenzym og Phlogenzyme fra proteolytiske enzymer. Disse stoffene brukes til å redusere alvorlighetsgraden av trofiske formasjoner og inflammatoriske prosesser.
 6. For å utvide fartøyene brukte Xanthinal nikotinat.

I tillegg kan lasereksponering brukes til å stimulere nedbrytningen av fibrin. Også, ultrafiolette lasere bidrar til å redusere viskositeten til blodet. Hvis de terapeutiske metoder for aterosklerose ikke gir den forventede effekten, hvis karene i nedre ekstremiteter er skadet, kan behandlingen baseres på kirurgisk inngrep:

 1. Endovaskulær operasjon er gjennomtrengning gjennom kutan og muskulært lag til det berørte karet ved hjelp av spesialverktøy. Etter det skjer utvidelsen og stenten - en spesiell ramme er installert i fartøyet, som ikke tillater lumen å smale igjen.
 2. Med endarterektomi, en spesialist, som bruker åpen kirurgi, fjerner plakk og blodpropper fra arteriene.
 3. Den kan ha blitt fremstilt ved hjelp av shunting ved hvilken ordne omløpsbane for blodet karprotesen - i det andre tilfellet er det nødvendig del fjerning av det angjeldende kar og installering av protesen på plass.
 4. Ikke så ofte i behandling av aterosklerotiske lesjoner som bruker sympatektomi - denne operasjonen er symptomatisk, kan det bidra til å beskytte arterier fra krampe, produsere utvidelse av små blodårene og gjenopprette blodstrømmen.
 5. En annen sjelden operasjon er en osteotomi med revaskularisering. For å gjennomføre det, er beinet i beinet bevisst skadet, noe som resulterer i at nye små fartøy ser ut som omfordeler blodstrømmen.
 6. Uønsket, men noen ganger nødvendig behandling blir en amputasjon av beinet, det er indikert ved fullstendig fravær av effekt fra andre terapeutiske metoder, med dannelse av gangren.

Forebyggende tiltak ved OASNK

Som praksis viser, er enhver patologi lettere å forebygge, heller enn å behandle. Obliterating aterosklerose er ikke et unntak, det er nok å observere enkle regler for å holde en vakker gang og ben. Effektiv profylakse av utslettende aterosklerose omfatter følgende tiltak:

 1. Du må være vant til å begrense deg til mat og nekter fra overspising - hvis vekten tilsvarer en økning, belastningen utøves på bena er betydelig lavere enn i tilfeller der det er en klar overvekt.
 2. Du trenger å spise riktig, og dette er fjernet fra dietten av fet mat og tunge, minst like mye som mulig redusere deres antall i menyen - i denne tilnærmingen nivået av kolesterol inn i kroppen er betydelig redusert.
 3. Det vil bli pålagt å forlate dårlige vaner - røyking og drikking. Alkohol påvirker negativt hjertemuskelen og sirkulasjonssystemet, mens nikotin fremmer utseende av vasospasmer.
 4. Ved aterosklerose av kar med ben eller føtter er det nødvendig å revurdere livsstilen. Selv om arbeidet er stillesittende, i pauser og etter det er det nødvendig å gå - og så mye som mulig. Du kan nekte å bruke heis, offentlig transport og bil, husk fordelene ved fysisk utdanning og gjør øvelser om morgenen. Denne tilnærmingen vil ikke bare forbedre tilstanden til det vaskulære systemet, men også bevare skjønnheten i figuren.

Det skal også huskes at den aktuelle sykdommen er helt reversibel i de tidlige stadiene av dannelsen. Men sjelden går noen for å se spesialister, hvis det oppstår smerte etter lang avstand i bena. I mellomtiden gjør årlig ultralydsundersøkelse av fartøy i underdelene det mulig å oppdage patologier i tide. Foruten ultralyd kan ultralyd detektere åreknuter - denne sykdommen gjør det ofte vanskeligere å kjøre aterosklerotisk patologi.

Du kan gjøre en fornuftig konklusjon - unngå åreforkalkning av fartøy kan være, stikker en sunn livsstil, riktig ernæring og motor-modus, gi opp dårlige vaner, opprettholde en idealvekt. Bare i dette tilfellet vil det være mulig å beholde egen aktivitet i lange år i livet.

Behandling av utslettende arteriosklerose av kar

Trophic ulcer - utrydder aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter: behandling på en kirurgisk og konservativ måte.

Obliterating aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter (OASC) - en langsiktig sykdom, preget av en reduksjon i blodtilførselen til muskler i bena med utviklingen av syndromet av intermittent claudication. Dette er en av de vanligste vaskulære patologiene. Utviklingen av sykdommen kan føre til trofasår.

Årsaken til sykdommen (mer enn 80% av tilfellene) - aterosklerotiske lesjoner av fartøyer som mater de nedre ekstremiteter, med dannelse av plakk i arterieveggene, innsnevring (stenose), eller fullstendig tilstopping (okklusjon) i lumen av arterieveggene. Med løpende tilfeller er det trophic ulcers og even gangrene.

Aterosklerose er en systemisk sykdom. Mange pasienter med beinarterier har lesjoner av andre vaskulære bassenger, spesielt - koronarbunnen og hjerneskarene, oppstår trofiske sår.

Risikofaktorer for okklusive, vaskulære sykdommer ben: røyking, hypertensjon, hyperkolesterolemi, overvekt, diabetes, mangel på mosjon, hypotyroidisme, nyresykdommer, ugunstige miljøfaktorer (hypotermi).

Den subjektive følelsen av en pasient som lider av OASC med forekomst av trofasår, kan variere fra en utmattende følelse av ubehagelig hvile til et uttalt smertesyndrom og nattlige anfall. I dette tilfellet øker smerten i utsatt stilling og med langvarig gange. Med økningen i graden av hypoksi av vevet, er det tegn på trofiske forstyrrelser (hudfarging og nedsatt følelse) opp til langvarige ikke-helbredende sår, utvikling av trofasår og gangren av vev.

Trofiske sår forekommer vanligvis i underbenet, og bekrefter dyp patologi av blodtilførsel. Behandling av trofasår bør utføres i tide, så tidlig som mulig i utviklingen av sykdommen. Trophic ulcers blir lett et medium for spredning av sopp og andre sykdommer. For øyeblikket, for trophic ulcers, kombineres behandling brukes av flere metoder samtidig. Etter diagnose av trofasår begynner behandlingen umiddelbart og går for tiden vellykket, med lav tilbaketrekningshastighet. Den særegne trophic ulcers er deres ubehagelige utseende, som de ser ut på huden. Behandling av trofasår er basert på å forbedre blodets fluiditet. Ved behandling av trofasår er det spesielt oppmerksom på årsakene til forekomsten deres, fordi typen av terapi er avhengig av dette. Trofiske sår kan skyldes venøs insuffisiens, arteriell sykdom, diabetes mellitus. Følgelig er det umulig å behandle et normalt trophic ulcus uten å bekjempe sykdommen som forårsaket den.

Diagnose av trofasår

Hovedmålmetoden for å oppdage et brudd på blodtilførselen av nedre ekstremiteter og bestemme graden er ultralyddopplerografi.

Behandling av trofasår

Kirurgisk behandling (vaskulær kirurgi) er indisert for alvorlig brudd på blodtilførselen til nedre ekstremiteter, for eksempel trofasår. Hvis kirurgi ikke kan utføres, utføres konservativ terapi.

OASNK konservativ behandling i departementet purulent kirurgi MSH "Road Clinical Hospital. NA Semashko på stasjonen. Ljublino av "Railways" innbefatter preparater: ekspanderende fartøy (verapamil), forbedrer blod fluiditet og forhindrer dannelsen av tromber og trofiske sår (pentoksifyllin, sulodeksid, lavmolekylært dekstran, aspirin), prostanoider (vazaprotstan, alprostadil).

Hvis du har nedre lemmer, som trophic ulcers, må du starte behandlingen så snart som mulig. Bare en integrert tilnærming vil løse problemer med blodkar.

Obliterating aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter - årsaker, symptomer og behandling

Obliterating aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter Det er en lokal manifestasjon av generell aterosklerose. Aterosklerose av arteriene uttrykkes i fortykkelsen av intimale kar og segmentert okklusjon av arteriene ved atheromatøse plakker hvor trombi er festet. Ofte distal til okklusjon, er arterien farlig for blodstrøm. Denne egenskapen ved å utrydde aterosklerose bidrar til dannelsen av sikkerhetssirkulasjon og muliggjør operativ korreksjon av nedsatt blodsirkulasjon.

Obliterating aterosklerose er en eldre sykdom, selv om den kan oppstå i en yngre alder.

Samtidige faktorer er fedme, hypertensjon og kronisk forgiftning (røyking, etc.). Menn er 9-10 ganger mer syke enn kvinner, så den endokrine faktoren i utviklingen av utryddet atherosklerose blir ikke avvist.

Klinisk bilde. Klinikken skyldes stedet for okklusjon av hovedarterien. Favorittstedet for dannelse av trombi er popliteale, femorale og iliac arterier og til slutt bifurcation av aorta. Det er andre lokaliseringer, men mye mindre ofte.

Avhengig av stadiet av sirkulasjonsforstyrrelser (se ovenfor), er det noen tegn på lemkemiskemi. Pasientene ser eldre ut enn årene deres. Forløpet av sykdommen er langsom, progressiv. Den smertefulle lemmen er blek, trofiske lidelser er dårlig uttrykt. Tidlig reduksjon eller fullstendig fravær av pulsering på hovedarteriene er notert. Det er ofte mulig å lytte til systolisk murmur over store kar og aorta, som skyldes uregelmessigheter i indre veggen på grunn av atheromatøse plakk. I gangrenous scenen er nekrose sone omfattende. Nekrotiske sår forekommer ofte på uvanlige steder: på hælen, shin, etc.

Behandling av utrydding av aterosklerose alltid vanskelig. Pasienter er som regel belastet med samtidig kardiovaskulær patologi. I trinnene I og II konservativ behandling rettet mot lindring av arteriell spasme og utvikling av sikkerhetssirkulasjon utføres. I II-scenen. hvis det ikke foreligger generelle kontraindikasjoner, utfør ulike operasjoner for å gjenopprette hovedblodstrømmen. I III-scenen viser amputasjon av lemmen, som vanligvis utføres over knæleddet.

Pasienter med et hvilket som helst stadium av sykdommen bør konsulteres angiosurgeon og oppfølging av dispensarobservasjon.

Behandling av utrydde sykdommer i karene i nedre ekstremiteter

Hvis du er diagnostisert med aterosklerose, kan behandlingen ikke bli forsinket - jo tidligere du starter den terapeutiske prosessen, jo raskere blir resultatet.

I "Soyuz" -klinikken er det arbeidende vaskulære kirurger, som har lang erfaring og er ansatte i instituttet. A. V. Vishnevsky.

De vil nøyaktig fastslå årsaken til sykdommen og utviklingsstadiet. Med tanke på pasientens somatiske tilstand, dets individuelle egenskaper og tilstedeværelsen av samtidige sykdommer, vil våre spesialister velge den mest optimale behandlingsmetoden.

Vi bruker både konservative og kirurgiske behandlingsmetoder. Alle kirurgiske metoder er minimalt invasive - vaskulære kirurger bruker den nyeste teknologien.

Takket være den siste utviklingen er alle operasjoner som tar sikte på å fjerne plakk og skape nye måter for blodstrøm, lavt traumatisk. Slik innovativ behandling gjør det mulig å garantere en minimal risiko for tilbakefall.

Aterosklerose av karene er en svært vanlig sykdom i arteriene. I en sunn person er arteriene veldig elastiske, fleksible, med en jevn overflate. De klarer klart arbeidet sitt, beveger blod og leverer oksygen og næringsstoffer til hele kroppen.

Men noen ganger, under påvirkning av ulike faktorer, begynner fartøyets indre vegger å overgås - dekket med plaketter. Med videre utvikling av sykdommen, begynner bindevev å vokse i arteriene, og kalsium blir avsatt på veggene.

Dette fører til at fartøyene begynner å deformere, tette og ikke lenger aktivt kan levere kroppen med de nødvendige sporstoffer og oksygen. På grunn av mangel på ernæring kan aterosklerose i nedre ekstremiteter utvikle seg.

Behandlingen av sykdommen må begynne så tidlig som mulig. Den terapeutiske prosessen inkluderer en integrert tilnærming til sykdommen. Om nødvendig kan kirurgisk behandling indikeres.

symptomer

Sykdommen er preget av nederlag av forgreningsbeholdere av bena, aorta og koronarbein. Den popliteale og femorale arteriene lider også. På karossens vegger dannes aterosklerotiske plakk, som tjener som årsak til innsnevring av arteriene.

Den videre utviklingen av sykdommen fører til utseendet av trombi og veksten av arrvæv. Clogging av fartøyene fører til at muskler og vev i nedre ekstremiteter ikke mottar riktig mengde nødvendige stoffer. Uten rettidig behandling med utviklingen av denne sykdommen i blodårer kan det dannes trofasår.

Det verste fallet er gangrene.

Symptomene på sykdommen er intermittent claudication. Når du går, oppstår smerte i benet, nummenhet, sammentrekning i musklene. I hvile går smerten vanligvis bort, men vender tilbake med gjentatt øvelse. Ofte påvirker det bare ett ben, men i noen pasienter kan det være bilateralt intermittent claudication.

Med den videre utviklingen av utryddet aterosklerose begynner smerten å spre seg langs beinet og går til muskler i lår og rumpe. Også smerter kan observeres i fot og tær.

Benet der sykdommen utvikler seg, er blekere enn normalt, med manifestasjoner av muskelt atrofi, cyanose (blåaktig hudfarge) på fingrene. Riper, blåmerker, blåmerker - noen lesjoner heler veldig lenge, og kan føre til sår og betennelser.

I enkelte tilfeller utvikler ødemet av skjelettet og føttene. Et nevrologisk symptom som kan oppstå ved utrydding av aterosklerose er kronisk søvnløshet.

Behandlingen bør startes umiddelbart, så snart de første symptomene begynner å vises. Tidlig terapi vil stoppe utviklingen av denne alvorlige sykdommen og forhindre den videre utvikling.

Årsakene til atherosklerose av karene i nedre ekstremiteter

Aterosklerose er en ganske vanlig sykdom som begynner å påvirke en person etter 40 år. Men etter 65 går prosessen med utvikling av utryddet aterosklerose mye raskere. Fra innsnevringen av beinene i beina, lider menn mer - nesten 80% av alle syke.

Siden aterosklerose er en systemisk sykdom, er utelukking av aterosklerose ofte bare en del av problemet. Hjerter, hjerner, nyrer er også utsatt for den ødeleggende effekten av denne sykdommen.

Faktorer som påvirker utviklingen av sykdommen er:

 • røyke
 • påkjenninger
 • overvekt
 • stillesittende livsstil
 • høyt kolesterol
 • genetisk predisposisjon

En av de viktigste negative faktorene i utviklingen av aterosklerose i nedre ekstremiteter er røyking. Nikotin og tjære påvirker økningen i antall hjerteslag, bidrar til utviklingen av plaques. På grunn av røyking blir karene grovt, mister elastisiteten og blir tynnere.

Røyking er også en årsak til økt blodtrykk. Aterosklerose av karene i lemmer i røykere forekommer dobbelt så ofte som hos ikke-røykere.

Overvekt er også knyttet til utviklingen av sykdommen - underernæring og overflødig fettvev påvirker fartøyene og hjertet negativt. I tillegg øker overflødig vekt, som fører til en alvorlig belastning på beina, økt sjanse for å utvikle utryddet aterosklerose.

En stillesittende livsstil, som mange mennesker fører, påvirker også prosessen med innsnevring av blodårene. Sedentært arbeid og mangel på tilstrekkelig fysisk aktivitet fører ofte til utviklingen av sykdommen.

For å unngå dette er det nødvendig å delta i utdanning. Dette vil ikke bare forbedre blodtilførselen, men også holde deg i form.

Stressfulle situasjoner, har ulike forstyrrelser ikke direkte effekt på utbrudd av åderforkalkning, men er provokerende faktorer.

Ofte når nervøse sammenbrudd og stresser folk "syltetøy" eller "vaske ned" sine problemer. Alkohol, fettstoffer, røyking - alt dette fører til utvikling av ikke bare aterosklerose, men også til en hel bukett med andre, ikke mindre alvorlige sykdommer.

Arvelige sykdommer - hypertensjon, iskemisk hjertesykdom, diabetes mellitus - er ikke den siste verdien i utviklingen av aterosklerose. Hvis dine nære slektninger har lidd av disse sykdommene, og spesielt belastet av aterosklerose, øker sannsynligheten for å utvikle aterosklerose dramatisk.

Den eksisterende ugunstige arveligheten bør holde deg på vakt - du må nøye overvåke helsen din, føre en sunn livsstil, spise rett, spille sport. Unntatt ytterligere negative faktorer, kan du unngå utvikling av aterosklerose.

Symptomer på aterosklerose av aorta

Aterosklerose av aorta er en av de vanligste former for sykdommen. Avhengig av hvilke deler av aorta som ble påvirket, avhenger manifestasjonen av symptomer også.

Det største arterielle fartøyet - aorta - starter fra hjertet og grener inn i mange små fartøy. De to hoveddelene som passerer gjennom kroppen, er thoraxaorta og abdominal aorta. Den thorakale aorta nærer overkroppen med blod - hodet, nakken, hendene, brystorganene. Abdominal aorta, henholdsvis, nedre organer i bukhulen og små bekkenet, bena.

Aterosklerose kan påvirke både hele aorta som helhet og dens individuelle områder.

Utviklingen av aterosklerose i thoracale aorta begynner tidligere enn andre, og som regel oppstår lesjonen av thoraxstedet samtidig med utviklingen av aterosklerose i hjerte- og hjernebeinene i hjernen.

En person i lang tid kan ikke føle noen symptomer, men det aller første og tydelige tegn på sykdommen er alvorlig smerte i brystet. Aterosklerose i thorax aorta, blodtrykk stiger, hodet svinger ofte, det er problemer med å svelge, brenner i brystet. Hos noen pasienter (menn) begynner økt hårvekst i ørene.

Hvis du oppdager manifestasjonen av selv en del av disse symptomene, må du konsultere en spesialist og utføre en undersøkelse.

Aterosklerose i buken kan heller ikke forårsake noen problemer i noen tid. Bare over tid begynner de viktigste symptomene å oppstå - fordøyelsen er forstyrret, smerter i magen vises, appetitten minker, vekttap oppstår. Smerte oppstår ofte etter å ha spist og er preget av anfall.

Denne form for atherosklerose kan forårsake utvikling av abdominal iskemisk sykdom (en fordøyelse i fordøyelsessystemet, som oppstår ved brudd på blodstrømmen).

Komplikasjoner av aterosklerose i abdominal aorta er arteriell hypertensjon, nyresvikt og trombose av de vinkelsårene.

diagnostikk

Diagnostiske prosedyrer foreskrives av helsepersonell under første konsultasjon. Avhengig av sykdomsstadiet kan diagnostikk med ultralyddopplerografi påføres.

Det vil bidra til å bestemme nivået på blodtilførsel i det berørte området og graden av aterosklerotisk okklusjon (nedsatt patency). Røntgenangiografi lar deg vite nøyaktig nivå av arteriell skade og se området for patologiske forandringer.

Røntgenangiografi har kontraindikasjoner til bruken, og kan om nødvendig erstattes av magnetisk resonanskontrastangiografi eller datatomografi. Disse typer forskning er helt trygge.

Behandling av aterosklerose

Først av alt sørger behandlingen for fullstendig eliminering av risikofaktorer som fremkaller utviklingen av sykdommen. Dette bidrar til å redusere risikoen for komplikasjoner og stabilisere pasientens tilstand.

Tilnærmingen til behandling av utrydding av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter bør være kompleks, individuel og inkluderer ikke bare terapeutiske prosedyrer, men også en korreksjon av livsstilen. Den viktigste betingelsen for å starte behandling er å slutte å røyke. Kun med samtykke fra pasienten til å endre livsstilen kan effekten av behandlingen garanteres.

Det er nødvendig å forlate dårlige vaner (røyking, alkohol), unngår fett og kolesterolrikt mat, hold deg til et rasjonelt kosthold, hent opp tilstrekkelig fysisk aktivitet.

Menneskekroppen er et enkelt system, og utrydding av aterosklerose kan være både en årsak og en konsekvens av ulike forstyrrelser som forekommer i den.

medisinering

En viktig rolle i denne sykdommen er gitt til behandling av legemidler. Det reduserer ikke bare nivået av kolesterol i blodet, men det er også et forebyggende tiltak - det forhindrer forekomsten av komplikasjoner.

Ta bare medisiner etter å ha konsultert legen din. Narkotikabehandling er som regel basert på inntak av narkotika fra fire grupper.

 • Medikamenter med nikotinsyre reduserer nivået av kolesterol og triglyserin i blodet.
 • Medikamenter med fibrater senker syntesen av fett i kroppen.
 • Medikamenter med gallsyre-sekvestranter utelukker overskudd fra kroppen. Dette fører til en nedgang i fett og kolesterol.
 • Preparater av statin-gruppen stabiliserer produksjonen av kolesterol av kroppen selv.

Kirurgisk behandling

Operativ behandling foreskrives når pasienten har en viss grad av skade på veggene i blodårene, noe som fører til brudd på blodtilførselen og en reduksjon i livskvaliteten.

Noen ganger kan slike lesjoner elimineres kun kirurgisk. Denne metoden for behandling er mest egnet i dette tilfellet.

Spesialister på Soyuz Clinic vil velge en variant av kirurgisk inngrep som passer for deg - avhengig av utviklingsgraden av sykdommen og organismens individuelle egenskaper.

En meget effektiv metode for kirurgisk inngrep er utvidelsen av fartøyets lumen ved hjelp av en boks. Samtidig med ekspansjonen blir plakkfjerning og skanning utført (å skape en ny vei for blodstrøm).

I avanserte tilfeller brukes angioplastikk eller stenting av kar. Noen ganger er det montert en spesiell metallramme (stent) i arterien, hvorav forekomsten sikrer normal funksjon av blodstrømmen.

Enhver form for behandling - både medisinsk og kirurgisk - krever en seriøs tilnærming og alle anbefalinger fra legen.

Det er viktig å forstå at ingen er imot tilbakefall, men den strenge gjennomføringen av alle anbefalinger og nøye vurdering av helsen din, vil hjelpe deg med å unngå mange problemer og bli sunn i mange år.

Les Mer Om Fartøyene