Årsaker, symptomer, diagnose og behandling av endarteritt

Fra denne artikkelen finner du ut: hvilken sykdom kalles endarteritt, hvilken patologi er farlig, hvordan den utvikler seg. Årsaker til utseende, karakteristiske tegn og komplikasjoner. Metoder for diagnostisering og behandling av utslettende endarteritt (dette betyr det samme som endarteritt), en prognose for utvinning.

Endarteritt er en kronisk betennelse i indre blodvegger (hovedsakelig perifere), noe som fører til innsnevring eller lukning av lumen (utslettelse) og forstyrrelser av blodtilførsel og gassutveksling i vev.

Stadier av endarteritt utvikling

Hva skjer i patologi? En avgjørende rolle i fremveksten av obliterating endarteritis spiller en autoimmun reaksjon. Under påvirkning av de komplekse årsaker (røyking, infeksjon, allergisk reaksjon) egen kroppen begynner å produsere antistoffer og aggressive lymfocytter for å ødelegge den indre foring av et sunt fartøy. Autoimmunitet er stabil krampe perifert (fjernt fra hjertet) arterier og arterioler (små blodårer), svekket permeabilitet, dannelse av mural trombi, forbedret vekst og regenerering av indre vaskulære membranceller.

Som et resultat øker det indre laget så mye at det helt dekker sin egen seng, forstyrrer blodforsyningen og gassutvekslingen i vev.

Patologi kan være lokalisert begrenset (for det meste - leggen og foten, på 89%) eller generalisert (lesjon av viscerale arteriene i den abdominale aorta, koronare og cerebrale kar, aortabuen, armer og hender), uavhengig av lokalisering prosessen utvikler seg og kjører uten fundamentale forskjeller. Det resulterte i alle fall blir sirkulatoriske lidelser og anoksi akutt vev (iskemi og angina i lesjoner i koronarkarene, hjerne-ischemi i lesjoner av cerebrale kar, og så videre D.).

Patologi er veldig farlig på grunn av utviklingen av alvorlige komplikasjoner. Etter utjevning av beinene i beina utvikles skarpe brudd på blodtilførsel, oksygen sult av vev (iskemi) og massedød av celler av mykt vev (nekrose).

Nekrose av vev forårsaket av endarteritt

Resultatet av den begrensede utslette endarteritis ben kan bli muskulær atrofi (muskel dysfunksjon), sår (hud-nekrose på grunn av oksygenmangel), koldbrann (nekrose og råtner vev) og amputasjon av lemmer på grunn av de toksiske effekter av råtnende kjøtt på hele kroppen.

Den generaliserte prosessen er farlig ved utvikling av akutt iskemi av en annen lokalisering - iskemisk berøring (med hjerneslagslesion), myokardinfarkt (med hjerteinfarkt).

Obliterating endarteritt av ben kan ikke helbredes helt, i de tidlige stadiene ved hjelp av medisinering og forebyggende tiltak (fullstendig avsluttende), det er mulig å stoppe videre utvikling av patologi og forhindre tilbakefall. I de senere stadier, når det er irreversible endringer i myke vev, blir utryddet endarteritt årsaken til amputasjon (fjerning av lemmen).

Behandling av patologi i alle stadier av sykdommen utføres av vaskulære kirurger (angio-kirurger).

Mekanisme for patologisk utvikling

Obliterasjon (lukking klaring) forekommer på stedet av fartøyets lengde fra 2 til 20 cm. Den kroppen forsøker å gjenopprette blodstrømmen til perifert vev, blir blodstrømmen fordeles over sidegrenen, som omgå de angrepne arterier eller arterioler. I begynnelsen er dette nok til å opprettholde ernæring og gassutveksling i vev.

Etter hvert som prosessen utvikler seg, blir de berørte karene større og blodsirkulasjonssystemet er ikke tilstrekkelig til å understøtte vitaliteten av vev og muskler.

Under påvirkning av iskemi (oksygen sult) er nerveendene involvert i prosessen (deres funksjoner er ødelagte - innervering av vev) og det perifere venøse nettverket. Typiske forandringer i venene med utslettende endarteritt - en forlengelse av sengen, noe som ikke har noe å gjøre med åreknuter.

Kronisk autoimmun betennelse i de vaskulære veggene fører til endringer i strukturen til de omkringliggende vevene, deres celler er degenerert (degenerative endringer, fibrose) og klemmer fartøyene fra utsiden, og smalker lumen sterkere.

Forskjeller i endarteritt og aterosklerose

På grunn av lignelsen av symptomer, blir utslettende endarteritt ofte forvirret med å utrydde aterosklerose. Imidlertid har patologi sine egne særegne egenskaper.

Obliterating endarteritt

Obliterating endarteritt - Progressive nederlag av perifere arterier, ledsaget av deres stenose og utslettelse med utviklingen av alvorlig lemkemiskemi. Det kliniske kurset for utslettende endarteritt er preget av intermittent claudikasjon, smerte i lemmer, trofiske lidelser (sprekker, tørr hud og negler, sår); nekrose og gangren i lemmen. Diagnose av utslettende endarteritt er basert på fysiske data, resultatene av ultralyddopplerografi, rheovasografi og perifer arteriografi og kapillaroskopi. Konservativ behandling av utslettende endarteritt inkluderer medisinering og fysioterapi kurs; Kirurgisk taktikk inkluderer sympathektomi, trombendarterektomi, arteriell erstatning, shunting, etc.

Obliterating endarteritt

Obliterating endarteritt er en kronisk sykdom i perifere kar, som er basert på utryddelse av små arterier, som er ledsaget av alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser i de distale delene av underbenet. Ubliterende endarteritt påvirkes nesten utelukkende av menn: forholdet mellom menn og kvinner er 99: 1. Obliterating endarteritt er en av de mest hyppige årsakene til lemmer amputasjoner hos unge ufrivillige menn.

Ubliterende endarteritt er noen ganger feilaktig identifisert ved utrydding av aterosklerose. Til tross for likheten av symptomer har disse to sykdommene forskjellige etiopathogenetiske mekanismer. Ubliterende endarteritt er vanligvis funnet blant unge (20-40 år), påvirker distale arterielle karene (hovedsakelig skinnene og føttene). Obliterating aterosklerose, som er en manifestasjon av systemisk atherosklerose, diagnostiseres i en eldre alder, er av utbredt natur og påvirker hovedsakelig store arterielle blodårer.

Årsaker til utslettende endarteritt

I vaskulær kirurgi og kardiologi forblir spørsmålet om årsakene til utslettende endarteritt kontroversielt. Rollen til smittsom-toksiske, allergiske, hormonelle, nervøse, autoimmune faktorer, påvirkning av patologien i blodkoaguleringssystemet vurderes. Sannsynligvis er etiologien til utslettende endarteritt multifaktorisk.

Det er kjent at en langvarig spastisk av perifer vaskulær predisponerer røyking, kronisk forgiftning, kjøling og frostskader ekstremiteter, forstyrrelser av perifer innervasjon av kronisk neuritt hoftenerveskader lem og t. D. Ifølge enkelte utvikling av obliterating endarteritis fremmer sykdom tyfus, syfilis, epidermophytia av føttene.

Mye betydning i etiologien om utrydding av endarteritt er gitt til nevropsykiatriske faktorer, et brudd på den hormonelle funksjonen av binyrene og kjønkirtler som fremkaller vasospastiske reaksjoner. Til fordel for den autoimmune mekanismen til utslettende endarteritt er utseendet av antistoffer mot det vaskulære endotelet, en økning i CEC, en reduksjon i antall lymfocytter.

Patogenese av utslettende endarteritt

I begynnelsen domineres utviklingen av utslettende endarteritt dominert av vaskulær spasme, som med lengre eksistens ledsages av organiske endringer i karets vegger: ved fortykning av deres indre membran ved parietal trombose. Som et resultat av langvarig spasme opptrer trofiske forstyrrelser og degenerative forandringer i vaskemuren, noe som fører til en innsnevring av arterienes lumen, og noen ganger til deres fullstendig utrydding. Lengden på den utrydde delen av fartøyet kan være fra 2 til 20 cm.

Sikkerhetsnettverket, som utvikler seg rundt okklusjonsstedet, sikrer ikke først funksjonelle behov av vev med trening (relativ sirkulasjonsfeil); i fremtiden utvikler den absolutte mangel på perifer sirkulasjon - intermittent claudication og alvorlige smerter oppstår ikke bare under gang, men også i ro. På bakgrunn av utslettende endarteritt utvikler sekundær iskemisk neuritt.

I samsvar med patofysiologiske endringer utmerker man 4 faser av utvikling av utslettende endarteritt:

 • 1 fase - utvikle dystrofiske forandringer i nevrovaskulære endinger. Det er ingen kliniske manifestasjoner, trofiske lidelser kompenseres av sivile sirkulasjon.
 • 2 fase - spasmer i blodkar, ledsaget av mangel på sikkerhetssirkulasjon. Klinisk manifesteres denne fasen av utslettende endarteritt av smerte, tretthet, kalde føtter, intermitterende claudikasjon.
 • 3 fase - utvikling av bindevev i intima og andre lag i vaskulærvegg. Det er trofiske lidelser, svekkelse av pulsering på arteriene, smerte i ro.
 • 4 fase - arterielle fartøy fullstendig utslettet eller trombosert Nekrose og gangren i lemmen utvikles.

Klassifisering av utslettende endarteritt

Ubliterende endarteritt kan forekomme i to kliniske former - begrenset og generalisert. I det første tilfellet påvirkes bare arteriene av underbenet (en eller begge); patologiske endringer beveger seg sakte. I generalisert form påvirkes ikke bare ekstremitetens kar, men de viscerale grener av abdominal aorta, aorta-bukets grener, cerebrale og koronare arterier.

Basert på alvorlighetsgraden av smertereaksjonen er IV-stadium av iskemi av underekstremiteter skilt med utslettende endarteritt:

 • Jeg - smertefullt syndrom i beina oppstår når du går i en avstand på 1 km;
 • IIA - før forekomsten av smerter i gastrocnemius muskler kan pasienten passere en avstand på mer enn 200 m;
 • IIB - før smerten begynner, kan pasienten passere en avstand på mindre enn 200 meter;
 • III - smertsyndrom uttrykkes når du går opp til 25 m og i ro
 • IV - ulcerative nekrotiske defekter på nedre ekstremiteter dannes.

Symptomer på utslettende endarteritt

Under obliterating endarteritis strekker trinn 4: ischemiske, trofiske forstyrrelser, ulcerativ nekrotisk, angrepet av koldbrann. Iskemisk symptom er karakterisert ved forekomsten av tretthet, kulde av føtter, parestesi, nummenhet i fingre, kramper i leggene og føttene. Noen ganger okklusiv sykdom begynner med fenomener som migrerer tromboflebitt (thromboangiitis obliterans, Buergers sykdom), forløper med dannelse av blodpropper i venene i den subkutane ben og fot.

I den andre fasen av utryddet endarteritt øker alle de ovennevnte fenomenene, det er smerter i lemmer under gangavløp - intermitterende claudikasjon, noe som tvinger pasienten til å gjøre hyppige stopp for hvile. Smertefulle opplevelser er konsentrert i musklene i skinnene, i området av såler eller tær. Beinets hud blir "marmor" eller cyanotisk, tørr; det er en senking av neglens vekst og deres deformasjon; tap av hår på beina. Pulsering på føttene på føttene er vanskelig eller fraværende på ett ben.

Det ulcerative nekrotiske stadium av utryddet endarteritt tilsvarer smerte i roen (spesielt om natten), muskelatrofi av bena, hevelse i huden, dannelse av trofasår på føttene og fingrene. Til den ulcerative prosessen blir ofte lymhangitt, tromboflebitt. Pulsering av arteriene på føttene er ikke bestemt.

I den siste fasen av utryddet endarteritt utvikles tørr eller fuktig gangren i underekstremiteter. Utbruddet av gangren er vanligvis forbundet med virkningen av eksterne faktorer (sår, kutt i huden) eller med et eksisterende sår. Foten og fingrene blir oftere rammet, mindre gangren sprer seg på vevet i underbenet. Utviklingen med gangren, forårsaker toxemi syndromet at legemet blir amputert.

Diagnose av utslettende endarteritt

For diagnostisering utslette endarteritis anvender en rekke funksjonstester (Goldflama, Shamova, Samuels, termometrisk sonde, etc.), undersøkte de karakteristiske symptomer (Opel plantar ischemi symptom, symptom klemfingeren, kne Panchenko fenomen) som gjør det mulig å åpenbare mangel av arterielle blodtilførsel til den lem.

Diagnosen av utslettende endarteritt er assistert av ultralyd av fartøy av nedre ekstremiteter, rheovasografi, termografi, kapillaroskopi, oscillografi, angiografi av nedre ekstremiteter. For å identifisere vaskulær spasme utføres funksjonelle tester - paranephalisk blokkade eller paravertebral blokk av lumbale ganglia.

Rheogrammet er preget av en reduksjon i amplituden, glattheten av bølgekonturene i lederne fra skinne og fot, og forsvunnet av ytterligere bølger. Dataene fra ultralydundersøkelser (dopplerografi, tosidig skanning) hos pasienter med utslettende endarteritt indikerer en reduksjon i blodstrømmen og gjør det mulig å avklare nivået av utsletting av fartøyet. Termografisk studie viser en nedgang i intensiteten av infrarød stråling i de berørte delene av lemmen.

Perifer arteriografi med obliterating endarteritis åpenbarer vanligvis innsnevring eller okklusjon av arterien og popliteal arterie-åpenhet med normal tibia aortakoronar-iliaca-femoral segment; Tilstedeværelse av et nettverk av små collaterals. Okklusiv sykdom er differensiert fra aterosklerotiske lesjoner, åreknuter, diabetisk makroangiopati, discogenic myelopati, smerter i bena forårsaket av artrose og artritt, skoliose, flate føtter, isjias.

Behandling av utslettende endarteritt

I de tidlige stadier av obliterating endarteritis utført konservativ terapi rettet mot karveggen spasmolysis, lindring av inflammasjon, forebygging av trombose og forbedring av mikrosirkulasjonen. I løpet av komplekse medikamentterapi anvendt spasmolytika (drotaverin, nikotinsyre), anti-inflammatoriske midler (antibiotika, antipyretiske midler, kortikosteroider), vitaminer (C, E, G), antikoagulanter (fenindion heparin) eller anti-blodplatemidler (pentoksifyllin, dipyridamol), og andre. De blir brukt vasaprostan intraarteriell infusjon eller alprostadil.

Når okklusiv sykdom effektivt fysioterapi og spa behandling (UHF, diadynamic strømninger, elektroforese, diatermi, ozokeritt bad, hydrogensulfid, radon, bartrær delte bad, fotbad, lokal), hyperbarisk oksygenbehandling. En forutsetning for effektiv behandling av obliterating endarteritis er et fullstendig opphør av røyking.

Kirurgi er indikert i trinn nekrotiserende endarteritis obliterans, smerte i ro, med alvorlige claudicatio intermittens IIB utstrekning. Alle inngrep i henhold okklusiv sykdom er delt inn i to grupper: smertestillende middel (forbedrer funksjonen av sikkerheter) og rekonstruktiv (gjenopprette sirkulasjonsforstyrrelser). Gruppen palliativ kirurgi inkluderer forskjellige typer sympathectomies: periarterial sympathectomy, lumbal sympathectomy thorax sympathectomy (for vaskulære lesjoner av armene).

Rekonstruktiv kirurgi i obliterating endarteritis kan omfatte poding eller protese arterie trombembolektomiyu, dilatasjon eller stenting perifere arterier, imidlertid sjelden utføres kun når en liten del av den karobstruksjon. Tilstedeværelsen av koldbrann er en indikasjon for amputasjon av lemmer segment (amputasjon av tærne, amputasjon, amputasjon av leggen). Isolerte nekrose fingrene med en klar delelinje kan du begrense eller disarticulation av phalanges necrectomy.

Prognose og forebygging av utslettende endarteritt

Scenariet for utvikling av utslettende endarteritt avhenger av overholdelse av forebyggende tiltak - eliminering av provokerende faktorer, unngåelse av lemmer, regelmessighet i løpet av legemiddelbehandling, dispensarobservasjon av vaskulær kirurg.

Med et gunstig kurs er det mulig å opprettholde en langsiktig remisjon og for å unngå progresjon av utryddet endarteritt. Ellers vil det uunngåelige utfallet av sykdommen være gangren og lemmer.

Hva er utslettende endarteritt?

Ublittering av vaskulære lesjoner i ekstremitetene er ikke den mest sjeldne sykdommen i vår tid. Derfor kan noen gjennomgå det. Derfor er det nødvendig å ha kunnskap om dette "forferdelige dyret" for å kunne forsvare seg selv. I ekstreme tilfeller, å vite hvilken spesifikk spesialist å søke hjelp.

Hva er det

Obliterating lesjoner av lemmer (fra latin oblitterare - sletting, utjevning) - sykdommer i sirkulasjons- og lymfatiske systemer, særlig på ekstremiteter. Inne i veggene av arterier, kapillærer, deres indre lag vokser, noe som fører til en reduksjon i fartøyets lumen, til sin delvise angrep. Dette er utryddet.

Årsaken er betennelse i endotelsjiktene i karet. Sammen er det blokkering av blodsirkulasjon og lymfestrøm. Det er en klassifisering av utslettende sykdommer, som er basert på lokalisering. Dermed er arteriene, venene og lymfatiske karene i ekstremiteter skilt ut.

Også utrydde sykdommer er medfødt og ervervet (inflammatorisk, dystrofisk). Slike betennelser er i de fleste tilfeller registrert hos menn i alderen 30-50 år. Hos kvinner er sykdommen sjelden.

De vanligste utslettende sykdommene er:

 • utløsende tromboangiitt / endarteritt;
 • utrydde aterosklerose.

Foto av utslettende endarteritt:

Symptomatologi av sykdommen

 • De tidligste symptomene på endarteritt som oppstår i pasienten er smertefulle opplevelser i foten, shin og tærområdet. Symptomer er karakterisert som nummenhet, et symptom på en "død finger" (et brudd på følelsen i fingrene), samt en følelse av varme eller brenning. Pasientene klager over at under bevegelse endres følelsen av varme til kaldt.
 • Ikke så ofte er det tilfeller der sykdommen stammer fra en migrerende flebitt. På pasientens fot (tilbake) Det er et kondensert område, en rødaktig farge. Etter en periode på to uker forsvinner den, etterlater en brun pigmentering på huden. Slike transformasjoner observeres over viktige venøse kar. For differensial diagnose er fraværet av åreknuter viktig.
 • Et klart synlig tegn på sykdommen er intermitterende claudikasjon. Pasienter i bevegelsesprosessen er skarpe smerter i kalvene, som sprer seg over beina opp og ned. Følgelig må pasienten halte og stoppe, der ubehag forsvinner.

Essensen av symptomet - i feil reaksjon av fartøyene, nemlig med motorbelastning, bør fartøyene av muskeltypen utvides, og de smalter. Pasienter klager også på blanchering og kaldhet i lemmen.

Ved mild sykdom kan ubehagelige opplevelser bare vises i begynnelsen av en tur. Etter at en persons kropp blir vant til slike belastninger og problemer med bevegelse, oppstår ikke. Det antas at i slike tilfeller utvikles sikkerhetstjenester (hjelpeskip) sterkt. I alvorlige tilfeller blir smerte en konstant følgesvenn av mannen. Pasientene må sitte om natten massere den berørte lemmen.

Videre på tåen, ved siden av spikeren dannes en liten "crimson speck". Gradvis blir større, det fører til gangrene.

Hvordan styrke veggene i blodårene og blodårene hjemme? Les i denne artikkelen.

Metoder for behandling

Den mest effektive behandlingen er i de tidlige stadiene av utryddet endarteritt av karene i underbenet. Men først må du forlate dårlige vaner. Det er bevist at når røyking stopper, reduseres smertefulle opplevelser.

Medisinsk og kirurgisk

For behandling av utryddet endarteritt i nedre lemmer, brukes ulike vasodilaterende legemidler, antispasmodika, heparinsalve som del av kompresser for eliminering av trombose. Og også:

 • Nikotinsyre. En positiv effekt er kombinasjonen med vitaminene i gruppe B. Legemidlet administreres intraarterielt inn i lårbenet.

Det er også en fysioterapi symptomer på endarteritt. Slike prosedyrer fører til en økning i effekten av medisiner, noe som muliggjør raskere kur av pasienter. I dette tilfellet brukes følgende fysioterapeutiske prosedyrer i sykluser:

 • elektroforese (stimulering av kroppen ved elektrisk strøm i rommet med innføring av medisiner, har en positiv effekt på hele kroppen som helhet).
 • ultrahøy frekvens (påvirkning på pasienten ved elektromagnetiske felt med ultrahøy frekvens, reduserer smerte, fjerner hevelse, hjelper i helbredelse av sår og brudd).
 • lydbehandling (vibrasjoner av partiklene i partiet, som forvandles til en termisk effekt på menneskekroppen, mens mikromassasje av vev finner sted, forbedrer blodsirkulasjonen og kroppens metabolske funksjoner).

For å utelukke vevhypoksi brukes et trykkammer (rom / "kammer", der et økt eller redusert trykk kunstig opprettes i forhold til atmosfærisk trykk) og innføring av oksygen under huden.

Det er kirurgiske behandlingsmetoder. For å eliminere effektene av spasmodiske ganglier (nerve noder), er det nødvendig å implementere Novocain blokkeringer og straks fjerne ganglia av sympatisk trunk på begge sider.

I tilfelle av mild manifestasjon av flebitt (betennelse i veggene av karene) produserer kirurgisk Rotasjon av det berørte området av karene for proteser eller shunting (det vil si, de skaper en måte at blodet kan omgå det berørte området, takket være den halvkule delen av lårarterien (oftere er det denne) til det berørte fartøyet).

På scenen av sykdommen, som diagnostiserer nærværet av gangrene i pasienten, er spørsmålet hevet om lem amputasjon for menneskets frelse.

Lær av denne artikkelen om hva som er blodkar trombose.

I hvilke tilfeller er passasje av ultralydsdopplerografi?

Folkets råd

Behandling med folkemessige rettsmidler for utslettende endarteritt kan også bidra til å lindre pasientens tilstand. Dekoksjoner på grunnlag av medisinske planter tjener som kilder til fordelaktige komponenter for pasienten. Så det anbefales å bruke:

 • blanding av sitron og honning inni;
 • en avkok av poteter (du trenger væsken som gjenstår fra matlaging poteter) i mengden ½ kopp, 3 ganger om dagen;
 • urte avkok, som inkluderer: St. John's wort, spidskommen, valerian, immortelle;
 • Effektiv er anerkjent og terapi med biergift, nemlig mottak av kongelig gelé.

Komplikasjoner av endarteritt

Den høye sannsynligheten for komplikasjoner av utslettende endarteritt eksisterer når unidimely appellere til en medisinsk organisasjon for hjelp. Sykdommen er diagnostisert i de sentrale stadiene, når sykdommen allerede er overført fra fasen av "smerte under gang" til scenen av "utviklet gangren".

De alvorligste konsekvensene er kirurgiske inngrep (som inkluderer postkirurgisk gjenoppretting) og lemmeramputasjoner.

Prognose og forebygging

En fullstendig utvinning og en gunstig prognose kan bare beregnes dersom anbefalinger fra medisinsk arbeidstaker er nøyaktig implementert, samt rettidig diagnose av sykdommen (dvs. i de tidlige stadier).

Forebyggende behandling er rettet mot å hindre utviklingen av gangrene med etterfølgende amputasjon av lemmen. Anbefalinger gitt av leger er som følger:

 • det er nødvendig å overvåke temperaturen på ekstremitetene, ikke å tillate deres superkjøling; Om nødvendig, bruk ullsokker;
 • Se nærmere på tilstanden til skoene. Den må være behagelig og fri;
 • Et viktig aspekt er hygiene av nedre ekstremiteter. Benene skal vaskes 2 ganger om dagen, ved hjelp av en kontrastdusj (skift varmt vann til kaldt og omvendt);
 • hudtilstanden er svært viktig. Det skal være tørt. Du kan behandle føtter med desinfeksjonsmidler og antibakterielle midler;
 • også trenger å inkludere i den daglige rutinen rolig spaserturer;
 • Det er nødvendig å nekte bruken av alkohol og tobakksprodukter.

Pasientens tilstand er justert, hvorpå sykdommens smertefulle manifestasjoner undertrykkes, og ettergivelsesintervaller øker.

Behandling av utryddet endarteritt av karene i nedre ekstremiteter

Opliterende endarteritt av karene i nedre ekstremiteter er en utrolig farlig sykdom, fordi i de siste stadiene, i mangel av behandling av denne patologien, kan en person til og med miste bena. Dette er en av de typene sirkulasjonsforstyrrelser, som er den farligste for livet. Det er verdt å fortelle mer detaljert om hvorfor denne sykdommen ser ut, hvordan den utvikler seg og hvilke metoder for behandling som finnes for øyeblikket.

Hva er utslettende endarteritt av karene i nedre ekstremiteter

Det kalles inflammatorisk sykdom i perifere arterier. Resultatet av utslettende endarteritt er deres innsnevring og brudd på blodsirkulasjonen, fullstendig blokkering av lumen av karene, hypoksi av vev og gangren. Som regel påvirker sykdommen føttene og bena. På fartøyene får de mindre oksygen, så de myke vevene blir gradvis skadet, slutter å fungere og dør. Obliterating endarteritt er vanlig hos middelaldrende menn, men det forekommer også hos kvinner.

ICD-10 kode

Inkludert utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter i seksjon I 70 "Aterosklerose" av den internasjonale klassifiseringen av sykdommer. I samme kategori var slike patologier:

 • arteriolosklerotisk sykdom;
 • endarteritt med deformitet
 • atheroma.

symptomer

Ubliterende endarteritt av karene i ekstremiteter manifesteres på grunnlag av scenen på forskjellige måter. Periodiske eksacerbasjoner gir plutselig vei til tilbakemeldinger, noe som kan være veldig lang. Derfor er det vanskelig for en person å mistenke en utryddsende endarteritt i nedre ekstremiteter. Sykdommen er preget av slike symptomer:

 • skarp smerte i underekstremiteter både i bevegelse og i hvile;
 • rask tretthet fra å gå, en følelse av tyngde i kalvene;
 • På fingrene på underkroppene er det sår som ikke helbreder;
 • chilliness og nummenhet av føtter;
 • hevelse i nedre ekstremiteter;
 • overdreven svette av føttene;
 • pulset føles litt, og deretter helt reduseres;
 • negler på beina deformeres, blir sprø;
 • huden på nedre ekstremiteter er kult, blek, kan ha en cyanotisk nyanse.

årsaker

Det er ingen konsensus om hvorfor utbrent endarteritt i underbenene utvikler seg. Progresjonsmekanismen er helt tydelig. De fleste eksperter har en tendens til å tro at den utrydderende endarteritt av nedre ekstremiteter oppstår på grunn av autoimmune prosesser der kroppen produserer antistoffer mot cellene i sine egne fartøy. Det er en rekke faktorer som påvirker sykdommenes utbrudd:

 • røyking,
 • misbruk av fettstoffer;
 • en rekke kroniske infeksjoner;
 • langvarig stress;
 • skader på underdelene;
 • Vanlig hypotermi av føttene;
 • iført lav kvalitet og ubehagelig sko.

Utviklingsstadier

Det er fem stadier av utryddet endarteritt i underdelene, som hver har sine egne egenskaper:

 1. Den første. Det er ikke mulig å legge merke til symptomene på utslettende leddgikt i underdelene. Den gradvise reduksjonen i blodkarets lumen, er strømmen av blod vanskelig.
 2. Iskemisk. Kulden i underdelene begynner, overflaten av huden blir blek. Svakhet i bena og smertesyndrom, lameness.
 3. Trofiske. Bindevevet begynner å ekspandere. Lumen av fartøyene krymper intensivt. På dette stadiet er det alvorlig smerte i bena hele tiden, og i ro, og når du går, er pulsering svak. Negler er deformert.
 4. Ulcerativ nekrotisk. Irreversible forandringer i føttene på føttene, blod til dem kommer ikke lenger. Arterier er stengt, fingrene er dekket av sår, nekrose av vev begynner. Mannen kan ikke lenger bevege seg.
 5. Den siste. Det er tørr eller våt gangren, endringer påvirker ikke bare beina, men også andre organer. Det er en forurensning av blod, noe som kan føre til døden.

diagnostikk

Det er viktig å forstå at jo raskere sykdommen oppdages av en spesialist, jo bedre, fordi behandling av utryddet endarteritt av underekstremiteter med bevaring er mulig bare i begynnelsen. Typer av diagnostiske studier som legen utfører for å identifisere sykdommen:

 1. Capillaroscopy. En studie for å avklare tilstanden av mikrosirkulasjon av blod i de eller andre deler av kroppen.
 2. Doppler. Type ultralyd undersøkelse. Det utføres for å vurdere tilstanden av vev, graden av deformasjon.
 3. Oscilloskop. Påvisning av vaskulær pulsering ved hjelp av en spesiell mansjett.
 4. Termografi. Undersøkelse av hudtemperatur i ulike deler av kroppen.
 5. Rheovasography. Bestemmelse av graden av okklusjon og blodstrømningshastighet.
 6. Angiografi. Kontrastmediet injiseres i arterien, og røntgenstrålen blir opplyst av den. Dette er nødvendig for å bestemme tilstanden til blodårene og blodstrømmen.

Følgende funksjonstester er obligatoriske:

 1. Symptom på Oppel. Ved pasienten ved hevelse av et ben pales en fot. Jo raskere dette skjer, jo mer forsømt patologi.
 2. Symptom på den pressede fingeren. Varer 5-15 sekunder. Når du trykker på tommelfingeren på foten, blir den blek, og går deretter tilbake til normal farge for lenge.
 3. Goldflam-testen. Pasienten bøyer de hevede benene i den bakre posisjonen på ryggen. Hvis han har utryddet sykdommer i karene i nedre ekstremiteter, blir føttene svake og tretthet vil komme utrolig raskt.
 4. Knær symptom på Panchenko. Hvis pasienten sitter, legger foten på benet, vil han føle smerte, følelsesløp i vevet. Det er gåsebud.

Behandling av kar på underekstremiteter

Det vil ikke være mulig å fullstendig kvitte seg med utslettende endarteritt. Det kan bremse utviklingen, lindre symptomene og forbedre pasientens livskvalitet. Behandling av endarteritt utføres på en kompleks måte. Ulike medisiner brukes, fysioterapeutiske prosedyrer er foreskrevet. Det er ikke forbudt å bruke folks midler. En obligatorisk tilstand for pasienten er nektet røyking, alkoholforbruk, overmåling.

preparater

Det første og obligatoriske stadium er medisinering. Typer av legemidler som er foreskrevet for utrydding endarteritt:

 • protivospazmoliticheskie;
 • antihistaminer;
 • smertestillende midler;
 • muskelavslappende midler (Tiphen, Redergam, angiotropin);
 • blodfortynnere (Trental, aspirin);
 • hormoner i binyrene (Prednisolon);
 • vitaminer B, E, C, PP.

fysioterapi

Fremmer bedre sirkulasjon i nedre ekstremiteter. Typer av fysioterapeutiske prosedyrer som kan foreskrives til en pasient:

 • Termisk (badstuer, ozocerite applikasjoner, oppvarming, strømmer Bernard);
 • magnetoterapi (behandling med høyfrekvente magnetfelt);
 • baromassasje (nedre ekstremiteter er plassert i trykkammeret, som virker på dem i sin tur, da lavt, så høyt trykk);
 • dynamiske strømmer;
 • elektroforese;
 • varmt, barnebarn, sennep, kontrast og andre bad.

Kirurgisk behandling

Hvis en positiv effekt av konservativ behandling ikke overholdes, kan det bli bestemt å utføre en av følgende operasjoner:

 1. Sympatektomi. Nervevæv som forårsaker vasospasme blir dissekert.
 2. Bypass operasjon. Kunstig skaper skaper flere måter å sirkulere, omgå den skadede delen av fartøyet.
 3. Fjerning av en del av arterien eller dens fulle proteser.
 4. Trombintimektomiya. En trombose fjernes, noe som blokkerer veien i arterien.
 5. Fjerning av tørre gangrene.
 6. Amputasjon av lemmen. Ekstremålet, som bare tar i tilfelle en umiddelbar trussel mot pasientens liv, når effekten av alle behandlede behandlinger er fraværende.

Folkemidlene

De kan hjelpe og lindre tilstanden med de innledende stadier av utryddet endarteritt av karene i nedre ekstremiteter. Det anbefales at du kontakter en ansvarlig lege før du kontakter folkens metoder. Det finnes flere effektive oppskrifter. De er basert på urter, som har en styrke og gjenopprettingseffekt på veggene på fartøyene, lindrer betennelse:

 1. Bland i like mengder en tørr kamille, mais stigmas, yarrow, bjørk knopper og St. John's wort. 2 spiseskjeer av samlingen helle en liter kokende vann. Insistere en halv time. Stamme, drikk 0,25 liter av blandingen morgen og kveld 40 minutter før du spiser.
 2. Rør 80 g horsetail, 200 g hagtorn og 120 g fuglens fjell. 1 ss. l. Samle 0,5 liter kokende vann. Insistere en halv time. Drikk tre ganger om dagen for 1 ss. l. før du spiser.
 3. Slip en sitron og en oransje i en blender. Legg til 1 ts. kjære, blande. Sett det i kjøleskapet. Spis 1 ts. gruel en halv time før måltider tre ganger om dagen.

forebygging

Hvis du vil redusere risikoen for å utvikle en utryddsende endarteritt, må du følge følgende regler:

 1. Avvis fra røyking.
 2. Unngå hypotermi og frostbit.
 3. Bruk kvalitets komfortable sko.
 4. Unngå skade på underdelene.
 5. Se etter mat. Ikke bli båret med fete, salte, krydrede og andre usunne matvarer.
 6. Hold føttene hygienisk.
 7. Hvis du er overvektig, prøv å tilbakestille den.
 8. Gå inn for sport. Nedre ekstremiteter krever en moderat vanlig belastning.

Bilde av utslettende endarteritt

Video: Behandling av utslettende endarteritt

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Ubliterende endarteritt av karene i nedre ekstremiteter: tegn og behandling

Obliterating endarteritt av karene i nedre ekstremiteter er en ekstremt farlig sykdom, som er ledsaget av en forstyrrelse av normal blodstrøm i bena. I mangel av behandling kan en slik sykdom føre til en masse komplikasjoner, inkludert nekrose og gangren. Derfor er rettidig diagnose og tidligere behandling så viktig. Så hvorfor oppstår sykdommen? Hva er hans første symptomer? Når skal jeg se en lege umiddelbart? Svar på disse spørsmålene vil være av interesse for mange lesere.

Hva er utslettende endarteritt?

Obliterating endarteritt av karene i nedre lemmer er en inflammatorisk sykdom av arterier av kronisk natur. Denne sykdommen er ledsaget av spasmer av blodkar, som følge av at normal blodsirkulasjon er forstyrret. Uten nok oksygen og næringsstoffer begynner vev på beinet å bli atrofisk. I avanserte tilfeller fører endarteritt til nekrose og gangren.

Ifølge statistiske data, blir utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter oftest diagnostisert hos middelaldrende menn, selv om sannsynligheten for sin utvikling hos kvinner heller ikke er utelukket.

De viktigste årsakene til sykdommen

Til tross for alle utførte studier, og til dags dato har det ikke vært mulig å fastslå nøyaktige årsaker til utviklingen av denne sykdommen. Det er kjent at utslettende endarteritt av karene i nedre lemmer begynner med en spasme av arterievegget, som et resultat av hvilken lommen blir smal. I fremtiden, betennelse i veggene og dannelsen av bindevev, som ytterligere bryter med prosessen med normal blodsirkulasjon.

Det er en hypotese at sykdommen er autoimmune av natur - en eller annen grunn immunsystemet begynner å produsere antistoffer som angriper vev av vaskulære vegger, forårsaker deres betennelse. Det er imidlertid ingen forklaring på årsakene til en slik feil i immunforsvaret.

Legene kunne imidlertid identifisere noen av risikofaktorene. Spesielt er utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter mye oftere diagnostisert hos røykere. Risikofaktorer inkluderer aterosklerose, infeksjoner av blodkar og omgivende vev og koagulasjonsforstyrrelser. Også folk som er utsatt for hyppig hypotermi er tilbøyelige til denne sykdommen. Risikoen for å utvikle sykdommen er mye høyere hos personer som minst en gang fikk frostbit av underekstremiteter.

De første tegn på sykdom

Sykdommen utvikler seg relativt langsomt, så folk tar sjelden oppmerksomhet til sine tidlige manifestasjoner. Så hva er de viktigste tegn på utslettende endarteritt? For det første er det som regel en sterk tretthet i beina. For det første er det forbundet med tung fysisk anstrengelse, men når sykdommen utvikler seg, oppstår tyngdekraften og ømheten selv med minimal fysisk stress.

Ofte klager pasienter på spasmer som vises, for eksempel mens de går. De varer ikke lenge, men de gjentas ofte, noe som medfører endringer i gangen - den syke personen begynner å halte seg.

Det er andre symptomer som følger med utryddet endarteritt av karene i nedre ekstremiteter. Bildet viser at huden på beina er hvit, og i senere stadier av sykdommen blir det en blåaktig nyanse. I forbindelse med brudd på blodsirkulasjonen endres temperaturen også - i begynnelsen blir huden litt kul og så veldig kald. I begynnelsen kan pulsen fremdeles følges, i senere stadier er den helt fraværende.

Forstyrrelser blir mer uttalt når den utryddsende endarteritt i nedre ekstremiteter utvikler seg. Fotografier av pasienter viser at huden opptrer trofasår og nekroseområder. Ofte blir det skadet vev smittet og betent, noe som ytterligere forverrer situasjonen. I mangel av behandling, taper pasienten helt evnen til å bevege seg - kramper og alvorlig smerte forstyrrer ham selv i ro.

Obliterating endarteritt: klassifisering og stadier av utviklingen av sykdommen

Selvfølgelig er det i dag flere klassifikasjonssystemer. Svært ofte utslettende endarteritt av kar er klassifisert avhengig av utviklingsstadiet. I moderne medisin er det vanlig å skille fem hovedfaser av progresjonen av denne sykdommen:

 • Ved første (innledende) stadium er fartøyets lumen innsnevret, men ikke mye, så sirkulasjonen er relativt normal. Sykdommen gir ikke noe ubehag eller synlige endringer, så det er ekstremt vanskelig å diagnostisere det på dette stadiet - pasienter søker rett og slett ikke hjelp.
 • I mangel av behandling, som skjer veldig ofte, går sykdommen inn i det andre iskemiske stadium. Lumen av fartøyene smalker kraftig, noe som fører til en betydelig forringelse av blodtilførselen. Pulsen på lemmer kan fremdeles følges, men pasientens tilstand er betydelig forverret. Det er en sterk tretthet og ubehag i beina, noe som forårsaker utseende av lameness. Ekstremiteten er kald til berøring. Forresten, det er på dette stadiet, oftest, og det er en diagnose.
 • Den tredje eller trofiske scenen ledsages av en grunnleggende forstyrrelse av normal blodsirkulasjon. På grunn av dette får ikke benene nok oksygen og næringsstoffer. Huden får en cyanotisk fargetone, hårene på beina begynner å falle ut, og neglene - å bryte og deformere. Sårhet blir mer uttalt. Disse symptomene indikerer et forsømt stadium av sykdommen, noe som ikke er så lett å takle.
 • Det fjerde stadiet kalles ulcerativ nekrotisk. På dette stadiet observeres fullstendig okklusjon av legemets kar, noe som resulterer i at absolutt alle legemets strukturer lider av mangel på næringsstoffer og oksygen, samt akkumulering av metabolske produkter. Benet er cyanotisk, kaldt til berøring, pulsen er ikke lenger håndterlig. Smerte i lemmen blir permanent - pasienten kan ikke lenger bevege seg normalt. På grunn av trofiske vevsforstyrrelser på beina begynner trophic ulcers å danne, som praktisk talt ikke helbreder og ofte blir inngangsporten til utsiden fra utsiden. Muskler i bena atrofi.
 • Hvis sykdommen ikke blir behandlet, fremmer sår og nekrose utviklingen av endrene i ekstremiteter. Tørr gangren er ledsaget av "tørking" av vev, noe som fører til at foten blir svart, deformerer, begynner vevet å dø. Det er mulig å danne en fuktig gangren, hvor dannelse og frigjøring i blodet av giftige stoffer blir observert. I en slik situasjon er den eneste mulige behandlingen amputasjon av den berørte delen av lemmen, da ellers nekrose vil spre seg raskt til andre vev.

Det bør umiddelbart noteres at endarteritt av karene i nedre ekstremiteter ofte utvikler seg gradvis, i måneder og til og med år, noe som gir tid til fullstendig diagnose og kvalitetsbehandling. Likevel er en rask, turbulent utvikling av sykdommen mulig, når bare et par måneder går fra en liten spasme av karene til utseendet av nekroseområder.

Grunnleggende diagnostiske metoder

Hvis du oppdager forstyrrende symptomer i kroppen din, bør du umiddelbart konsultere en lege. Kun en spesialist kan diagnostisere en "utslettende endarteritt". Diagnostikk innebærer flere grunnleggende trinn. Selvfølgelig vil legen først samle en komplett historie og gjennomføre en ekstern eksamen. I fremtiden vil det bli behov for ytterligere tester.

 • Angiografi består i studier av fartøy ved hjelp av røntgenstråler med foreløpig innføring av kontrastmedium. Denne prosedyren lar deg studere fartøyets tilstand, evaluere blodstrømmen, bestemme størrelsen på de berørte områdene.
 • Doppler ultralyd er en ultralyd som lar deg vurdere tilstanden til lem vev.
 • Termografi - studien av hudtemperaturen, som for denne sykdommen varierer.
 • Kapillaroskopi - en prosedyre som gjør det mulig å sjekke prosesser med mikrosirkulasjon av blod på denne eller den delen av kroppen.
 • Reovasography - lar deg måle blodbevegelsens hastighet i karene og vurdere graden av okklusjon.

I tillegg kan tester for ulike infeksjoner utføres. Først etter at alle data er samlet, kan legen utarbeide et tilstrekkelig behandlingsprogram.

medisinering

Kun legen vet hva de skal gjøre for pasienter med en diagnose av "utslettende endarteritt av karene i nedre ekstremiteter". Behandlingen er primært rettet mot å prøve å normalisere blodstrømmen, samt eliminere de viktigste symptomene. Det er derfor pasienter foreskrevet medikamenter som fortynner blod, lindrer spasmer av blodårer, etc.

For å starte antispasmodika foreskrevne medisiner, særlig "Redergam", "Angiotrofin" nikotinsyre. Det er viktig med en slik sykdom ta vitaminkomplekser - er spesielt nyttige vitamin B, og vitamin E og askorbinsyre, som har en positiv effekt på tilstanden på karvegger. Som antiinflammatoriske midler brukes som regel "Cortisone", "Prednisone" og "Prednisolon".

Behandling av nedre ekstremitet utslett endarteritis innbefatter noen ganger mottak midler som forsinker prosessen av blodkoagulasjonen, spesielt legemidler som inneholder fibrinolysin eller pelentan. Forresten, i noen tilfeller er det hensiktsmessig å hirudotherapy (behandling med igler), men bare på legens indikasjon.

Fysioterapi og andre måter å bekjempe sykdommen på

Mange pasienter stiller spørsmål om hvordan å behandle utslettende endarteritt. Narkotikabehandling kan ikke være nok. Vanligvis inneholder behandlingsregimet noen gjenopprettingsprosedyrer.

Ganske god effekt gir forskjellige termiske prosedyrer, for eksempel diatermi, ozocerit-applikasjoner, tørr badstue eller lumbaloppvarming med UHF. Pasienter kan også tildeles elektroforese - en prosedyre som består i innføring av spesielt utvalgte medisiner mot bakgrunnen av et elektrisk felt. Gode ​​resultater er gitt ved baroterapi - pasientene er plassert i et spesielt kammer, hvor kroppen vekselvis blir utsatt for redusert og økt trykk. Effektive prosedyrer vurderes også ved bruk av ultralydutstyr.

En av de tilgjengelige og effektive metodene er hydroterapi. Badekar kan være generelt eller fot, varmt eller kaldt, avhengig av sammensetningen. Radioniske, hydrosulfuriske og barnebad anses å være ganske effektive. For føttene er det også noen ganger anbefalt å lage sennepoppvarming - det anbefales å bruke prosedyren om natten, hvorpå det er nødvendig å sette på ullsokker og vikle føttene godt under søvn.

Naturligvis anbefales det at pasienter skal gjennomgå sanatoriumbehandling minst en gang i året.

Kirurgiske behandlingsmetoder

Dessverre, ikke alltid medisiner og fysioterapi kan kvitte seg med en slik sykdom som utrydder endarteritt av karene i nedre ekstremiteter. Behandling kan også være kirurgisk. Beslutningen om å gjennomføre en operativ inngrep er tatt av en lege - det er tilrådelig hvis konservativ terapi ikke har forventet effekt, eller når sykdommen ble diagnostisert på et sent stadium.

Avhengig av pasientens tilstand, stadium og form av sykdommen, kan utryddet endarteritt i nedre ekstremiteter bli kurert på flere måter:

 • En prosedyre som kalles sympathektomi, anses som ganske effektiv. Dens essens er i fjerning av nervefibre, noe som stimulerer spasmen til de berørte karene på bena. I de tidlige stadiene kommer resultatene nesten umiddelbart - smerten forsvinner, sårene begynner å helbrede, og hudfargene vender tilbake til normal.
 • Ikke mindre effektiv er shunt-prosedyren, hvor doktoren syr et nytt kunstig fartøy rundt den berørte arterien.
 • I noen tilfeller kan legen beslutte å fjerne det berørte området av fartøyet, men dette er bare mulig hvis lengden ikke er mer enn 15 centimeter.
 • Mikrooperasjoner for å gjenopprette patensen av spasmodiske fartøy kan også utføres.
 • I tilfelle en fuktig gangrene utvikler, er en amputasjon nødvendig. Avhengig av omfanget av nekrose kan foten, skinnen eller til og med hele underbenet fjernes. Hvis det er mulig, prøver spesialister å holde benet i det minste til kneledd, da dette letter prosessen med ytterligere proteser.

Obliterating endarteritt: behandling med folkemidlene

Mange pasienter stiller spørsmål om det er mulig å rette situasjonen på egen hånd. Er det mulig å behandle utryddet endarteritt hjemme? Folk er selvsagt til stede. Men de kan bare brukes med samtykke fra den behandlende legen.

For eksempel, for å rense fartøyene og øke elastisiteten i vaskemuren, kan du bruke en spesiell urtekolleksjon. For fremstilling av et legemiddel er det først nødvendig å blande i like store mengder et gress av en hulebarn, blomster av en kamille, en Johannesjurt, og også maisstigmas og birk nyrer. En spiseskje av denne samlingen, hell 500 ml kokende vann, dekk med lokket og insister i 30 minutter. Etter dette må blandingen filtreres. Drikk ett glass to ganger om dagen, helst før du spiser. Behandlingsforløpet varer i omtrent en måned, hvorpå du kan gjøre en en måneders pause og fortsette behandlingen.

Også, noen folkemedisin menn anbefaler å drikke sterk te med melk, som perfekt renser både blodårene og kroppen som helhet. Denne drikken bør tas flere dager på rad. Du kan også drikke en liten del av avkokingen av poteter.

Hjelp til å rense blodårene og blod kan være sitrus. For å forberede medisinen må du male en appelsin og en sitron, bland med to ts honning, sett i en glassburk. Du bør ta tre teskjeer medikamenter en gang om dagen, ca 20-30 minutter før måltider.

En god medisinsk rengjør er mørk honning. Den daglige delen er 100 g. Det er små porsjoner hele dagen, skylles ned med varmt vann. Det er et annet biavlprodukt, som er kjent for sine medisinske egenskaper - det er kongelig gelé, som fjerner spasmen av blodkar og normaliserer sirkulasjonsprosesser. I sin rene form er det nødvendig å ta 20-30 mg kongelig gelé per dag, oppløsning under tungen.

I tillegg kan du lage spesielle fotbad. Med endarteritt vil haymouth være nyttig. Omtrent 300 gram søppel (du kan ta bare høy) plasseres i en veskepose, helles i 3 liter kokende vann og forlater i en time. Deretter legges infusjonen til fotbadet. Vann bør ha en temperatur på ca 39 grader. Hold føttene i det anbefales ca 20 minutter, om nødvendig å legge til varmt vann for å holde ønsket temperatur.

I hjemmet kan du også gjøre såkalte tørre bad, som også er nyttige for helsen. Først, på en hvilken som helst praktisk måte, må du varme opp to murstein - de må være varme, men ikke for mye, for ikke å forårsake brenning. Murstein er plassert på gulvet, og pasienten legger føttene på dem. Varm føttene dine i 30 minutter, og bruk ullsokker. Prosedyren er ønskelig å tilbringe natten og etter at den umiddelbart går i seng.

Igjen er det verdt å huske at du ikke i noe tilfelle bør forsøke å løse et slikt problem selv som utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter. Symptomer på denne sykdommen - dette er en god grunn til å se en lege så snart som mulig. Eventuelle metoder for hjemmeterapi bør først diskuteres med behandlingsspesialisten. Selvmedisinering kan ikke bare hjelpe, men forverre selv situasjonen.

Er det effektive forebyggende tiltak?

Behandling av utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter er en lang og vanskelig prosess. Og selv med bruk av alle midler til moderne medisin, er det ingen garanti for at sykdommen vil bli eliminert i de tidlige stadier. Det er mye lettere å prøve å forhindre utseendet eller tilbakefall av sykdommen. Selvfølgelig er det ingen stoffer som kan beskytte en person. Likevel reduserer overholdelse av noen enkle regler betydelig risikoen for å utvikle en så alvorlig sykdom.

 • Til å begynne med er det nødvendig å nekte røyking, alkohol og andre dårlige vaner, da de alle påvirker tilstanden til blodkar i varierende grad. Dette er spesielt viktig for røykere, siden stoffene som finnes i sigaretten, forårsaker en liten spasm av blodårer.
 • Det er nødvendig å rette opp kostholdet, fjerne det for fettstoffer, for krydret og salt mat.
 • Positivt på tilstanden til kroppen og spesielt fartøyene, vil påvirke sport. Legene anbefaler lett å løpe, svømme, sykle, lange turer.
 • Det er viktig å fjerne overflødig vekt, noe som skaper ekstra stress på beina.
 • Det er nødvendig å forsøke å opprettholde det mest behagelige temperaturregimet - bena skal hverken være for ofte overkjølt eller overopphetet. Om vinteren må du kle på været (ikke bruk skjørt med tynn strømpebukser ved lave temperaturer), og ikke misbruke solsenger, badstuer og bad.
 • Det er viktig å overholde hygieneglene, ta vare på beinets hud, om nødvendig, behandle det med beskyttende eller fuktighetsgivende kremer.
 • Nødvendigvis velg komfortabelt fottøy av naturlige stoffer som ikke vil klemme en fot og la en hud "puste". Selvfølgelig er det bedre å velge komfortable sko med lav stabile hælhøyttaler.

Hvis du er i fare, gå regelmessig til medisinske undersøkelser - sykdommen er mye lettere å kurere hvis den ble diagnostisert på et tidlig stadium.

Les Mer Om Fartøyene