Ortostatisk hypotensjon: årsaker, symptomer og behandling

Fra denne artikkelen lærer du: Hva er ortostatisk hypotensjon eller hypotensjon, når den utvikler seg og hvordan den manifesterer, hvilken behandling bør brukes i denne sykdommen.

Ortostatiske hypotensjonsledere betyr å senke blodtrykket (BP) under normale verdier når en person plutselig stiger fra en sittende eller liggende stilling.

Ortostatisk BP minker som et resultat av en utilstrekkelig respons av kardiovaskulærsystemet til en forandring i kroppens stilling. Denne utilstrekkelige reaksjonen består i utilstrekkelig hurtig innsnevring av blodkarene i den nedre delen av kroppen, noe som er nødvendig for å opprettholde en normal BP når du reiser opp. Som et resultat forblir blodet lengre i beinene på beina, det vender tilbake til hjertet i mindre mengde, noe som fører til en reduksjon av hjerteutgangen og en reduksjon av blodtrykket.

Fra den vanlige hypotensjonen er ortostatisk preget av at BP bare reduseres med en kraftig stigning fra en sittende eller liggende stilling, hvorpå den i de fleste tilfeller er relativt normalisert i normalfallet. Med vanlig hypotensjon observeres lavt blodtrykk nesten kontinuerlig, uavhengig av kroppens stilling.

Varigheten av ortostatisk hypotensjon mer enn noen få minutter etter å ha stått opp kan være et tegn på alvorlige sykdommer, så folk med dette problemet må konsultere en lege-terapeut eller kardiolog. Bare å avsløre årsakene til å senke blodtrykket og eliminere dem kan føre til fullstendig gjenoppretting.

årsaker

Ortostatisk hypotensjon har mange potensielle årsaker. Dens symptomer utvikles oftest på grunn av en nedgang i blodvolumet inne i karene.

Tabell 1. Årsaker og risikofaktorer for ortostatisk hypotensjon:

symptomer

Symptomer på patologien til ortostatisk hypotensjon - det vil si senke blodtrykket med raske endringer i kroppsstilling - er forbundet med utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Til dem tilhører:

 • Svimmelhet når den stiger fra en sittende eller liggende stilling;
 • sløret syn
 • svakhet;
 • besvimelse;
 • forvirring;
 • kvalme;
 • tremor og rystende gange.

Disse symptomene kan raskt passere ettersom kroppen tilpasser seg stående stilling. Men noen ganger må en person raskt sette seg ned eller legge seg ned for å unngå å falle eller svimme.

En ubehagelig ortostatisk hypotensjon forstyrrer en person bare av og til, og har lite effekt på livet hans. I mer alvorlige tilfeller utvikler en reduksjon i blodtrykket umiddelbart etter å komme opp fra sengen, noe som påvirker pasientens livskvalitet og evne til å utføre daglige aktiviteter effektivt.

Hvis sjeldne tilfeller av ortostatisk hypotensjon kan tilskrives arbeidet eller treningen i et varmt miljø, så med hyppigere episoder, må du se en lege.

diagnostikk

Hvis legen mener at en person har ortostatisk hypotensjon, måler han blodtrykket sitt i en liggende, sittende og stående stilling. Denne diagnosen er etablert hvis den systoliske blodtrykksnivået reduseres ved 20 mm Hg når den flyttes til stående stilling. Art. eller diastolisk - med 10 mm Hg. Art.

Legen utfører også en full undersøkelse som prøver å oppdage en sykdom som forårsaker hypotensjon. Dette lar deg velge riktig behandling. Imidlertid kan årsaken til hypotensjon ikke bestemmes.

Legen kan også anbefale en ekstra undersøkelse, inkludert:

 • Blodprøver - gi litt informasjon om den generelle helsen, og hjelper også med å oppdage hypoglykemi (senke blodsukkernivået) eller anemi (lavt blodhemoglobin), noe som kan føre til blodtrykksfall.
 • Elektrokardiografi (EKG) - hjelper til med å oppdage brudd på hjertet, problemer med blodtilførselen. Noen ganger er det nødvendig å utføre daglig registrering av EKG (Holter-overvåking).
 • Ekkokardiografi er en ultralydundersøkelse av hjertet, der det er mulig å oppdage dens strukturelle sykdommer.
 • Stresstest - overvåking av hjertefunksjonen under fysisk eller farmakologisk belastning.
 • Opptak Valsalva er en test hvor blodtrykk og hjertefrekvens måles på en tid da pasienten tar flere dype puste. Med hjelp av Valsalva kontrollerer legen aktiviteten til det autonome nervesystemet.
 • Testen med en tilbøyelighet - bestemmer kroppens reaksjon for å endres i kroppens stilling. Under denne undersøkelsen ligger personen på bordet i en horisontal stilling, så begynner kroppens øvre del å stige. Dette simulerer overgangen fra horisontal til vertikal stilling. Når bordet er vippet, måles blodtrykket.
Holter overvåking - daglig registrering av hjerte EKG ved hjelp av en Holter monitor

behandling

Behandling av ortostatisk hypotensjon avhenger av årsaken til forekomsten. Leger forsøker alltid å påvirke den underliggende sykdommen, men ikke selve reduksjonen av blodtrykk.

Med mild ortostatisk hypotensjon trenger du bare å sette deg ned eller ligge umiddelbart etter at du har oppstått av svimmelhet. Når senket blodtrykk skyldes medisinering, består behandlingen i å endre doseringen eller helt stoppe bruken.

Flere stoffer kan brukes til å behandle ortostatisk trykkreduksjon.

 1. Medikamentfludrocortison hjelper til med å øke mengden væske i blodet, og dermed øke blodtrykket.
 2. Legene foreskriver ofte mediodrin, noe som begrenser blodkarens evne til å utvide, og dermed øke blodtrykket.
 3. Med ortostatisk hypotensjon forbundet med Parkinsons sykdom, kan droxidopa brukes.
 4. Hvis livsstilen endres og disse stoffene er ineffektive, brukes noen ganger pyridostigmin, ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer, koffein og epoetin.

Forebygging av episoder av ortostatisk hypotensjon

Enkle måter å hindre på å senke blodtrykket ved endring av kroppsstilling:

 • Bruk mer salt i kostholdet ditt. Dette kan bare gjøres etter en lege anbefaling. For mye av det kan føre til økt blodtrykk og øke risikoen for andre sykdommer.
 • Spis mindre porsjoner. Hvis blodtrykket faller etter å ha spist, kan legen anbefale å spise mat med lavt karbohydrat og små porsjoner.
 • Drikk rikelig med væsker. Vedlikehold av vannbalanse bidrar til å hindre blodtrykksreduksjon. Spesielt er dette rådet viktig for pasienter med oppkast, diaré eller feber.
 • Begrens eller unngå drikking av alkohol, da alkohol kan forverre ortostatisk hypotensjon.
 • Fysiske øvelser. Før du setter deg ned, gjør øvelser for skinnens muskler. Regelmessig mosjon kan bidra til å redusere symptomene på ortostatisk hypotensjon.
 • Ikke bøy i nedre rygg. Hvis du taper noe på gulvet, squat, bøyer knærne for å heve dette objektet.
 • Bruk kompresjonsstrikk. Det bidrar til å redusere mengden blod som akkumuleres i beina når du reiser opp, og lindrer symptomene på ortostatisk hypotensjon.
 • Stå opp sakte. Du kan redusere svimmelhet og følelse av svimmelhet, og langsomt forandre kroppens stilling når du reiser deg. I stedet for å hoppe av sengen om morgenen, ta et dypt pust i noen minutter, og sett deg sakte ned. Før du reiser deg, sitte på kanten av sengen i minst et par minutter.
 • Løft hodeenden av sengen. Søvn i denne stillingen kan bidra til å bekjempe konsekvensene av tyngdekraften.

outlook

Prognose for patologisk ortostatisk hypotensjon avhenger av årsaken til forekomsten.

I seg selv kan senking av blodtrykk forårsake fall og skader. Det er også forbundet med økt risiko for å utvikle kardiovaskulære sykdommer, hjertesvikt og slag.

Hva er ortostatisk hypotensjon?

En tilstand preget av forvirring og alvorlig svimmelhet når kroppen endres, kalles ortostatisk hypotensjon. Spesielt sterkt disse symptomene ser ut til å stige fra en liggende eller sittestilling.

Årsaker til hypotensjon

Som en regel, med en skarp forandring i kroppens stilling, oppstår omfordeling av blod. I hvilestilling - liggende eller sittende - blir det meste akkumulert i benene under påvirkning av tyngdekraften. Som et resultat er trykket litt senket, og som et resultat av dette blir arbeidet i hjertemusklen akselerert og blodårene smalere litt.

Dermed oppstår selvregulering av blodtrykk. De samme tilfellene der naturkompensasjonsmekanismen ikke virker, og er manifestasjoner av ortostatisk hypotensjon.

Forholdet til hypotensjon kan skyldes følgende årsaker:

 • en bivirkning ved å ta forskjellige medisiner. Dette gjelder spesielt for narkotika beregnet for behandling av kardiovaskulære sykdommer, særlig vasodilasjon;
 • alkoholmisbruk;
 • marihuana mottak;
 • rikelig blodtap
 • tap av væske under oppkast, diaré eller som følge av å ta diuretika;
 • Ortostatisk hypotensjon kan observeres under puberteten og tidlig graviditet, og i overgangsalder, når endringer i kroppens hormonelle bakgrunn kan føre til ustabilitet i blodkarets tone.
 • slike sykdommer som diabetes, aterosklerose og Addisons sykdom, kan også forårsake hypotensjon;
 • etter en lang tvungen løgn, for eksempel i løpet av traumer og rehabilitering etter det, kan symptomer på hypotensjon forekomme.

Symptomer på sykdommen

De vanligste symptomene på ortostatisk hypotensjon vurderes av legene som tegn som viser brudd på blodtilførselen til hjernen:

 • svimmelhet;
 • følelse av tyngde eller tomhet i hodet;
 • oppkast eller følelse av kvalme av sentral opprinnelse;
 • flyr eller hylle foran øynene;
 • Svakhet som har oppstått plutselig og plutselig;
 • bevissthetstap
 • i de mest alvorlige tilfeller - kramper og ufrivillig vannlating.

Hvis det er et brudd på blodtilførselen til andre organer, kan ortostatisk hypotensjon oppstå som følger:

 • smerte og ubehag i nakke muskler;
 • endringer i pusten;
 • tegn på angina pectoris.

Alle symptomene kan manifestere seg som med en plutselig forandring i kroppsposisjonen, og lenge i en stilling og med overdreven fysisk anstrengelse.

I medisin er tilfeller kjent hvor tegn på hypotensjon var spesielt uttalt etter et rikelig måltid.

De mest uttalt symptomene er i de tidlige timene, når pasienten plutselig stiger fra en liggende stilling. Fast et syndrom hvor smertefulle manifestasjoner av ortostatisk hypotensjon begynner etter flere minutter med bevegelsesfri stående.

Hvis brudd på reguleringen av vaskulær tone øker trykket kan oppstå som et resultat av et langt opphold i en horisontal stilling, det vil si nattesøvn.

Diagnose av hypotensjon

Vellykket behandling av syndromet er basert på formuleringen av en nøyaktig diagnose. Dette gjelder spesielt i tilfelle av andre sykdommer, som er preget av lignende tegn.

Diagnose innebærer å samle anamnese, identifisere pasientens faktorer og livsstil, unntatt påvirkning av medisiner som kan forårsake slike symptomer, samt undersøkelse og undersøkelse av pasienten. For å si med sikkerhet at pasienten er ortostatisk hypotensjon, kan kun legen etter alle nødvendige diagnostiske prosedyrer.

Ortostatiske tester er svært effektive, som kan brukes i to variasjoner:

 1. aktiv belastning. Med denne typen ortostatisk test, endres pasienten uavhengig av kroppens stilling fra en liggende stilling til en sittestilling;
 2. passiv last. Denne studien er basert på utelukkelse av skjelettmuskulær involvering i bevegelse. Et tilsvarende resultat oppnås med et spesielt stativ som pasienten er plassert på og passivt overført fra horisontal til vertikal modus.

Ortostatiske tester tillater leger å bestemme pasientens hjertefrekvens, blodtrykk og generelle tilstand. Først måles alle disse parametrene i en stille tilstand: liggende med bestemte intervaller og stående.

Sykdommen i en slik studie er diagnostisert ganske nøyaktig, men legen innebærer nødvendigvis laboratorie- og instrumentelle testmetoder for å utelukke ytterligere faktorer som påvirker endringen i pasientens trykk.

Pasientens alder er også av stor betydning for riktig diagnose. Hvis pasienten er mer enn seksti år gammel, utføres blodtrykksmåling i stående stilling etter flere minutters hviling.

Dette skyldes at eldre pasienter utvikler hypotensjon ved ortostatisk type oftest på grunn av inntak av narkotika.

Også ved diagnosering er det nødvendig å ta hensyn til forskjellene mellom hypotensjon og vanlig synkope.

Du kan installere den på følgende måter:

 • Ortostatisk hypotensjon er preget av det faktum at under identiske forhold uttrykkes det alltid med like kraft. Derfor kan en person som lider av denne sykdommen alltid indikere forhold hvor han vil miste bevisstheten. Samtidig blir enkle synkope som oppstår i lignende situasjoner mindre uttalt til det forsvinner helt.
 • hypotensjon er alltid manifestert når kroppsposisjonen endres, oftest når du står opp eller når du er for stresset. Enkel besvimelse har ingen slike begrensninger;
 • for vanlig svimning er preget av en følelse av varme for pasienten selv og objektivt våt og varm hud. For hypotensjon er dette symptomet ikke karakteristisk.

Metoder for behandling

Når du velger terapi, vil den behandlende legen nødvendigvis ta hensyn til årsaken som forårsaket sykdommen. Ofte er behandling bare å vente en viss periode: pubertet i en tenåring eller tidlig graviditet. I disse tilstandene er organismen i stand til etter en viss tilpasning å tilpasse seg endringer i trykk uten hjelp fra utsiden.

Også, en medisin kan foreskrive stoffer som øker presset. Når ortostatisk hypotensjon vanligvis er foreskrevet medisiner basert på koffein. I tillegg er hormonholdige legemidler som er i stand til å regulere endokrine og nervesystemer, også vist.

For å behandle sykdommen var effektiv, anbefales det å spise mat som er høyt i karbohydrater, salt og fett. Det viser bruken av frukt og grønnsaker, spesielt de med toning effekt. Med dette syndromet er det ekstremt viktig å drikke nok vann og kategorisk unngå alkoholholdige drikker.

Forebygging av sykdom

For å bli kvitt symptomene på hypotensjon er medisiner ikke alt. Av stor betydning er forebyggingen, som gjør det mulig å redusere manifestasjonene av sykdommen til et minimum. Ortostatisk hypotensjon bør være for pasienten å strengt forbyr et raskt hopp fra sengen eller ut av stolen. Det anbefales å bevege seg sakte til sitteposisjonen, sitte i noen minutter, og deretter sakte stå opp og holde seg til møblene.

Normaliser trykket kan hjelpe prinsippene for en sunn livsstil:

 • overgang til sunn mat med en variert og fullverdig komposisjon. Det er behov for å være jevnt fordelt over hele dagen i små porsjoner;
 • gå på luft og moderat, men konstant fysisk aktivitet;
 • Det er nødvendig å flytte fra et altfor varmt klima eller helt eliminere effekten av ekstremt høye temperaturer. For eksempel kan dette oppnås gjennom klimakontrollsystemer hjemme og på kontoret.

Også med ortostatisk hypotensjon kan toning drikkevarer i moderate doser være svært nyttig: te og kaffe. Generelle styrke tinkturer og tinkturer av hundrosen, ginseng, eleutherococcus og kinesisk magnolia vintre med hypotensjon er ikke kontraindisert.

Profylakse i sengen hviler

I tilfelle av langvarig skade eller sykdom, som permanent setter pasienten i seng, er det svært viktig å behandle forebygging av trykkproblemer i tide. Det er nødvendig å regelmessig gjøre et sett med fysiske øvelser dersom man mistenker at ortostatisk hypotensjon kan oppstå som følge av behandling og rehabiliteringsprosessen fra hovedtraumet.

I de fleste tilfeller kan det være tilstrekkelig å eliminere årsakene som fører til en reduksjon i trykk, slik at pasientens tilstand vender tilbake til normal. Men i noen tilfeller er det nødvendig med en spesiell behandling som foreskrives av legen.

Parallelt med å kvitte seg med ubehagelige symptomer på hypotensjon utføres behandlingen av den underliggende sykdommen, dersom det forårsaker problemer med trykk.

Så, med blødning, som kan være forårsaket av ortostatisk hypotensjon, foreskriver leger en terapi som kreves for normalisering av intravaskulært volum av blod. Hvis årsaken til sykdomsstaten er bivirkninger ved å ta medisiner, kan legen redusere dosen eller erstatte med et annet sett med medisiner.

Hvis sykdommen allerede har nådd et kronisk stadium, og spesielt når det gjelder eldre pasienter, er maksimal vekt på å utvikle et behandlingsprogram å utelukke hypotensjonsfremkallende faktorer. Disse inkluderer en skarp oppstigning fra senga, vanlig inntak av alkohol, drikking av utilstrekkelig mengde væske.

Ortostatisk hypotensjon - hva er symptomene og behandlingsmetodene?

En slik tilstand som ortostatisk hypotensjon (eller ortostatisk sammenbrudd) kan ikke tilskrives en spesifikk sykdom. Snarere er det et brudd på reguleringen av blodtrykk, forårsaket av en svekket vaskulær tone og manglende evne til blodkar å holde blodtrykket. Dette er et vanlig problem blant eldre, men ofte blir de karakteristiske symptomene observert i pubertetperioden, når utviklingen av det vaskulære systemet ikke holder tritt med behovene til den voksende organismen. I dette tilfellet bør du ikke bekymre deg, for i fremtiden stabiliserer staten.

Ortostatisk hypotensjon - hva er det?

Ortostatisk arteriell hypotensjon er et syndrom som følger med mange nevrologiske og somatiske sykdommer. Uttalt i et kraftig fall i systolisk og diastolisk trykk på den tiden personen stiger. Når du flytter fra en horisontal posisjon til en vertikal, blod, under påvirkning av tyngdekraften akkumuleres i venene på lemmer og organer plassert i den nedre delen av kroppen. Som et resultat avtar blodvolumet tilbake til hjertet og blodtrykket faller.

For å gjenopprette trykket til normalt begynner hjertet å slå oftere, og blodårene smals. Hvis en slik kompensasjonsreaksjon ikke er nok, utvikles alvorlig svakhet, svimmelhet og svimmelhet.

Diagnostikken av ortostatisk hypotensjon er satt i de tilfellene når det systoliske trykket reduseres med mer enn 20 mm etter 2-3 minutters opphold i vertikal stilling. diastolisk - mer enn 10 mm.rt. st og det er typiske symptomer forbundet med nedsatt blodtilførsel og utilstrekkelig blodgass til hjerte og hjerne.

Årsaker til ortostatisk hypotensjon

Faktorer som bidrar til utvikling av hypotensjon, kan være følgende forhold:

 • skjoldbrusk sykdom (hypothyroidism);
 • dysfunksjon av binyrene og hypofysen;
 • Addisons sykdom;
 • hjertepatologier (arytmi, perikarditt, hjertesvikt);
 • sykdommer i nervesystemet (Parkinsons sykdom, hydrocephalus);
 • åreknuter og posttrombotisk syndrom
 • diabetes mellitus, diabetisk nevropati;
 • endringer i hormonell bakgrunn under graviditet eller pubertet;
 • vaskulære patologier (aterosklerose);
 • alkoholmisbruk;
 • omfattende blødning;
 • dehydrering av kroppen på grunn av forgiftning, når det er tap av væske med diaré, oppkast, overdreven svette;
 • ubalansert kosthold, overholdelse av stive dietter som fører til vitaminmangel;
 • kronisk stress, nervøs overbelastning;
 • langvarig overholdelse av sengestøtten.

Symptomer på ortostatisk hypotensjon kan oppstå som svar på å ta visse medisiner. Ofte forekommer patologen som følge av skader på ryggmargen og ryggrad, eller utvikler seg mot bakgrunnen av vegeto-vaskulær dystoni.

Symptomer og tegn

De vanligste manifestasjonene av hypotensjon er forbundet med nedsatt blodtilførsel til hjernen. Følgende symptomer er nevnt:

 • alvorlig svimmelhet, som ikke passerer selv i en sitteposisjon
 • en følelse av tyngde i hodet;
 • hørselstap, tinnitus;
 • plutselig svakhet, økt tretthet;
 • mørke i øynene, sløret syn;
 • kvalme eller oppkast
 • utseendet på rikelig kald svette;
 • kramper i lemmer;
 • en svimlende tilstand eller bevissthetstap.

Hvis et brudd på blodtilførselen påvirker andre organer, kan slike manifestasjoner som pustevansker, kortpustethet, hjertesmerter, angina pectoris og myalgi forekomme.

Helseforholdet forverres ofte kraftig om morgenen, når pasienten går ut av sengen. I tillegg oppstår tegn på hypotensjon med en plutselig endring i kroppsstilling, langvarig stående i en stilling, økt fysisk anstrengelse. Det var tilfeller da de karakteristiske symptomene ble manifestert etter et rikelig måltid.

Typer av sykdom

Avhengig av årsakene til de karakteristiske symptomene, er det flere typer ortostatisk sammenbrudd.

 • Idiopatisk. Oppstår uventet, grunnene til utvikling forblir ukjente.
 • Medisinsk. Utvikles i pasienter som har fått medikamenter (antiarytmiske, vasodilaterende, anti-anginale, psykofarmaka og diuretika, midler for trykkreduksjon).
 • Subacute givolemia. Det oppstår som et resultat av en nedgang i volumet av sirkulerende blod mot bakgrunnen av forgiftning og dehydrering av kroppen, omfattende blodtap, binyresykdommer eller diabetes mellitus.
 • Akutt givolemi. Alvorlig tilstand, hvor volumet av sirkulerende blod er betydelig redusert, på grunn av de samme faktorene som i den subakutiske formen.
 • Shay-Draegers syndrom. Tilstanden hvor trykket i karrene faller når kroppens stilling endres. Det utvikler seg på bakgrunn av hormonelle svikt og lesjoner i nervesystemet.
diagnostikk

Hvis du har engstelig symptomer, bør du konsultere en lege for undersøkelse og behandling. Under avtalen vil spesialisten avklare når det er karakteristiske manifestasjoner (svakhet, svimmelhet) og med hva pasienten forholder seg til en slik tilstand. Kanskje tegn på hypotensjon dukket opp etter å ha tatt medisiner, mot dehydrering eller sengen hviler.

Hvorfor etter bruk av dette legemidlet HYPERTENSION FOREVER FOREVER? Oppdagelsen som forandret livet til millioner!

Videre skal legen være oppmerksom på familiens anamnese og en livsstil for pasienten. Undersøkelsen funnet ut, om nære slektninger har lidd av cardio - vaskulære sykdommer og symptomer på hypotensjon, forekom synkope dersom overgangen til en vertikal stilling, hvis ikke manifestert lignende symptomer på en bakgrunn av alkoholmisbruk, intens trening eller andre utløsende faktorer.

Under undersøkelsen lyttet pasienten til hjertet, ga oppmerksom på tilstanden til venene på beina, merket fargen på huden og tilstedeværelsen av tegn som indikerer dehydrering. Blodtrykksmåling utføres to ganger: første gang i "liggende" stilling, den andre - etter overgangen til vertikal stilling (i 1 3 minutter).

De kriterier som indikerer tilstedeværelse av ortostatisk hypotensjon vil blekhet, redusert systolisk og diastolisk trykk, fulgt av svimmelhet og besvimelse.

forskning

For å finne ut årsakene til at en slik tilstand oppstår, må pasienten gjennomgå en rekke laboratorie- og instrumentstudier.

 • Generelt og biokjemiske blodprøve vil avsløre anemi, bestemme nivået av kreatinin, urinstoff, kalium, natrium og kolesterol i kroppen som gjør det mulig å bedømme om tilstedeværelse av andre sykdommer.
 • Analyse for å bestemme nivået av hormoner i blodet vil bidra til å bekrefte eller utelukke skjoldbrusk sykdom (hypothyroidism, hypertyreose).
 • Ekkokardiografi. En metode som gir en ide om tilstanden til hjertemuskelen.
 • EKG - en studie som lar deg identifisere comorbide hjertesykdommer.
 • Holter overvåking. Det utføres i løpet av dagen, bidrar til å identifisere brudd i arbeidet i hjertet og det autonome nervesystemet.
Ortostatiske tester

Et godt resultat er gitt ved ortostatiske tester, som utføres i to versjoner:

 1. Aktiv belastning. I dette tilfellet endrer pasienten kroppens stilling. Han blir bedt om å ligge, etter å ha slappet av i noen minutter, hvoretter han brått flytter til en sittestilling.
 2. Passiv belastning. Dette alternativet innebærer å plassere pasienten på et spesielt roterende stativ. Dette utelukker deltakelsen av skjelettets muskler i bevegelse, pasientens kropp blir passivt oversatt til vertikal og horisontal stilling.
 3. Ortostatiske tester kan nøyaktig bestemme de nødvendige parametrene: nivået av blodtrykk, hjertefrekvens og den generelle tilstanden til pasienten. Om nødvendig utføres vagale prøver, som består av mekanisk stimulering av vagusnerven. Denne metoden for forskning gir en ide om påvirkning av det autonome nervesystemet på kardiovaskulær aktivitet.

Ved diagnostisering av ortostatisk hypotensjon er det viktig å skille denne tilstanden fra vanlig svimning. For dette må du vite visse funksjoner som følger med begge statene. Med hypotensjon blir forverring av tilstanden kun observert med en forandring i kroppens stilling eller med intensiv fysisk aktivitet, og symptomene vises alltid under de samme forhold og med lik kraft.

Konvensjonell svimning er ikke forbundet med slike begrensninger og kan skje under noen omstendigheter, og oppstår fra samme situasjon, med tiden blir mindre uttalt. En annen forskjell er at huden i en bevisstløs tilstand er fuktig og varm, og pasienten selv sier at han føler seg varm i det øyeblikket. For hypotensjon er slike følelser ikke karakteristiske.

For å utelukke nevrologiske sykdommer, ledsaget av lignende symptomer, vil pasienten bli henvist for konsultasjon til en nevrolog. Behandlingen av ortostatisk hypotensjon er initiert først etter at en endelig diagnose er utført.

Hvordan behandle ortostatisk hypotensjon?

Terapimetoder som brukes til hypotensjon, er avhengige av årsakene som forårsaker sykdomsutviklingen. Så, hvis en slik stat provoserer medisin, først og fremst avbryter de legemidlene eller finner en erstatning for dem.

Hvis hypotensjonene forekommer sjeldent og forekommer i mild form, bør pasienten følge følgende anbefalinger for normalisering av tilstanden:

 1. Unngå plutselige endringer i kroppsstilling. Om morgenen, ikke hoppe ut av sengen umiddelbart etter å ha våknet, er det bedre å legge seg ned i noen minutter og deretter sakte stå opp. Å ignorere denne regelen kan føre til tap av bevissthet, fall og skade, noe som er spesielt farlig for eldre og gravide.
 2. Hvis fremveksten av karakteristiske symptomer forbundet med åreknuter, anbefales det å bruke kompresjonslinne (spesielle elastiske strømper eller strømpebukser).
 3. Pasienter som er tvunget til å legge seg til sengelast i lang tid, anbefales å utføre lette fysiske øvelser, sitte oftere i sengen, endre stilling.
 4. Under redusert trykk er det tillatt å øke saltinnholdet i dietten, du kan spise saltede grønnsaker, lett saltet sild, røkt produkter, hermetikk, kjøttprodukter. Selvfølgelig gjelder denne anbefalingen ikke for eldre mennesker og pasienter med patologier i kardiovaskulærsystemet.

Pasienter med ortostatisk hypotensjon anbefales å lede en sunn livsstil, gi opp med å røyke og drikke alkohol, tilbringe mer tid i frisk luft, utføre praktisk fysisk arbeid. Det er svært viktig å følge drikkesystemet (1,5-2 liter væske per dag), spise riktig og fullt, øke forbruket av friske grønnsaker og frukt, kjøtt og fisk, gjærte melkprodukter.

Kronisk scene

Hvis sykdommen har gått inn i et kronisk stadium, er det uunnværlig å bruke medisinering. Legen vil velge behandlingsregime med hensyn til årsaken til sykdommen, manifestets alvor, pasientens alder, tilstedeværelsen av samtidige sykdommer og andre individuelle egenskaper. Ved behandling av ortostatisk hypotensjon brukes legemidler av følgende grupper:

 • Forberedelser av adrenerge virkninger, med vasokonstriktiv effekt. Deres bruk gjør det mulig å unngå et sterkt trykkfall når kroppens stilling endres.
 • Adaptogens - medikamenter som stimulerer sentralnervesystemet og det autonome nervesystem, som er ansvarlig for normal funksjon av organer i respirasjon, sirkulasjon, utskillelse, metabolisme.
 • Mineralocorticoid. Handlingsprinsippet av narkotika i denne gruppen er basert på oppbevaring av natriumioner i blodet. Som et resultat er det en spasme av perifere karene, noe som fører til utelukkelse av et sterkt trykkfall når kroppens stilling endres fra horisontal til vertikal.
 • Hvis det er nødvendig, utnevne NSAID (ikke-steroide antiinflammatoriske medikamenter), som i tillegg til dets egentlige formål spazmiruyutsya utøver virkning på perifere blodkar og således hindre et trykkfall.
 • Beta-adrenoblokere - legemidler i denne gruppen øker effekten av mineralokortikoider, påvirker positivt tonen i det autonome nervesystemet og blodtrykket.

Hvis årsaken til ortostatisk hypotensjon blir pubertet eller graviditet, er ikke medikamentbehandling brukt, må du bare vente ut denne perioden. Etter at kroppen er gjenoppbygget, kan den tilpasse seg endringer i trykk, uavhengig, uten hjelp av medisiner.

Terapi med folkemessige rettsmidler

For å redusere alvorlighetsgraden av symptomer på ortostatisk hypotensjon, kan plantebaserte preparater eller urte- og urteinfusjoner som du kan forberede deg hjemme, bli hjulpet. En god tonisk effekt på karene er tinkturer:

 • ginseng;
 • Eleutherococcus;
 • Schizandra av kinesisk;
 • Rhodiola;
 • helichrysum;
 • en tartar;
 • av den gyllene rotten.

Du kan kjøpe ovennevnte urter i tørket form, brygge i henhold til instruksjoner og drikke i stedet for te. I dette tilfellet må du være oppmerksom på mulige kontraindikasjoner, siden noen urtemidler ikke kan brukes i hjertesykdommer og fordøyelsessystem. Ta avkok og infusjoner bør være i samråd med legen og i samsvar med hans anbefalinger.

Mulige konsekvenser

Femorrhages er de viktigste komplikasjonene ved ortostatisk hypotensjon. De kan være milde (ledsaget av kvalme, svakhet, pallor) eller dyp (med utseendet av økt svetting, ufrivillig vannlating, anfall). Den største faren for besvimelse er sannsynligheten for skade hvis du faller etter å ha mistet bevisstheten.

Tilbakevendende anfall hypotensjon kan resultere i alvorlig skade på sentralnervesystemet, hypoksi (oksygenmangel) hjernen, forverring av nevrologiske sykdommer, utvikling av demens eller slag.

Å unngå slike farlige konsekvenser vil bidra til rettidig kontakt med lege og justere tilstanden ved hjelp av medisiner, livsstilsendringer og kosthold.

Ortostatisk hypotensjon

Ortostatisk hypotensjon er en reduksjon i arterielt trykk (systolisk og diastolisk) under overgangen fra horisontal til vertikal stilling i løpet av de første 3 minuttene. Ortostatisk hypotensjon er ikke en uavhengig sykdom, men representerer et brudd på reguleringen av blodtrykk, som skyldes ulike årsaker.

Grunnlaget for utviklingen av denne patologien er:

 • utilstrekkelig tilførsel av oksygen til hjernen;
 • forsinkelsen i reaksjonen av hjertemuskelen når den går fra en horisontal stilling til en vertikal. På dette tidspunktet kan trykket falle kraftig.

Symptomer på ortostatisk hypotensjon

De viktigste symptomene på ortostatisk hypotensjon er:

 • svakhet, svimmelhet og hodepine, sløret syn;
 • pre-fainting tilstand;
 • besvimelse (kan være lett og dypt). Dyp besvimelse kan ledsages av økt svetting, ufrivillig vannlating og kramper.

Diagnose av denne sykdommen inkluderer:

 • analysen av pasientklager og innsamling av en anamnese av sykdommen;
 • samling av slektshistorie;
 • måling av blodtrykk i den bakre stilling og i stående stilling;
 • lytter til hjertet (det er lyder i hjertet);
 • en generell blodprøve;
 • biokjemisk blodprøve;
 • bestemmelse av nivået av hormoner i blodet;
 • Holter overvåking av hjerte muskel aktivitet;
 • Ortostatisk test;
 • EKG;
 • vagal test.

Det finnes følgende former for ortostatisk hypotensjon:

 • Shay-Draegers syndrom. Denne form for ortostatisk hypotensjon er forbundet med en mangel i blodfaktoren, som har en spasmodisk effekt på karene.
 • Idiopatisk ortostatisk hypotensjon. Årsaken til denne sykdomsformen er ukjent.
 • Ortostatisk hypotensjon forårsaket av å ta noen medisiner (diuretika, nitromedikamenter, kalsiumantagonister, angiotensin-konverterende enzymhemmere).
 • Subakut hypovolemi er en nedgang i mengden sirkulerende blod i kroppen.
 • Alvorlig akutt hypovolemi er en markert reduksjon i mengden sirkulerende blod.
 • Neurologiske lidelser med lesjoner i det autonome nervesystemet.
 • Ortostatisk hypotensjon på grunn av langvarig sengestøtte. I dette tilfellet er hypotensjon forårsaket av en nedgang i tone og graden av respons av blodårene.

I nærvær av symptomer på ortostatisk hypotensjon anbefales det å konsultere en nevrolog.

Behandling av ortostatisk hypotensjon

Strategien for behandling av ortostatisk hypotensjon er hovedsakelig avhengig av årsaken til sykdommen. Vanligvis inkluderer behandlingen:

 • tilbaketrekking av medisiner som kan føre til sykdommen;
 • ytelse av moderate fysiske øvelser (valgt av lege avhengig av pasientens tilstand);
 • økt forbruk av bordssalt (ikke anbefalt for eldre og pasienter med hjerte-og karsykdommer);
 • Sakte gradvis komme seg opp fra sengen. Denne anbefalingen er spesielt nødvendig for eldre og gravide.

I tilfelle når sykdommen fortsetter i kronisk form, foreskrives pasienten følgende legemidler: adaptogener, adrenerge legemidler, mineralokortikoider, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler, beta-blokkere.

Med ortostatisk hypotensjon kan følgende komplikasjoner utvikles:

 • lys og dyp besvimelse, som er fulle av skader på høsten;
 • slag, som kan utvikle seg på grunn av svingninger i blodtrykket;
 • skade på sentralnervesystemet (spesielt hjernen).

Profylakse av ortostatisk hypotensjon

For forebygging av ortostatisk hypotensjon bør følgende anbefalinger følges:

 • moderat ernæring med begrensning av bruk av karbohydrater;
 • langsomt stigende fra sengen;
 • moderat fysisk aktivitet i friluft;
 • Regelmessig overvåking av legen og kontroll av eksisterende kroniske sykdommer.

Årsaker og behandling av ortostatisk hypotensjon

Organen til en sunn person i utviklingsprosessen har tilpasset seg en rett vei, konstant bevegelse og en forandring i kroppens vertikale posisjon til horisontal og omvendt. Hovedrollen i gjennomføringen av denne prosessen er tilordnet fartøyene i hjernen. De er ansvarlige for å opprettholde det normale arterielle blodtrykk som kreves for livsstøtte. På grunn av dette oppstår kontinuerlig ernæring av nevronceller. Brudd på den beskrevne mekanismen fremkaller skarp svimmelhet, selv å svimme, ofte skjer dette med en rask stigning eller for lenge tvunget til å stå. Dette er den såkalte ortostatiske kollapsen eller hypotensjonen, som preges av et skarpt trykkpres i den mindre retningen i hjernens arterier.

Behandlingsprosessen av uorden utføres nødvendigvis etter diagnose av patologiske faktorer. Ofte klarer en person å takle problemet gjennom streng overholdelse av arbeids- og hvile regimet. Ortostatisk arteriell hypotensjon er et syndrom som følger med et stort antall somatiske og nevrologiske sykdommer. Det manifesteres av en uventet nedgang i diastolisk og systolisk trykk når en person stiger. Årsakene til ortostatisk hypotensjon (på en annen måte postural) tillater oss å klassifisere det i flere varianter.

Sykdom eller syndrom

Noen pasienter forstår ikke umiddelbart diagnosen og stiller spørsmål, hva er ortostatisk hypotensjon og hvorfor det oppstår.

Når man beveger seg til en vertikal stilling fra vannrett til blod, virker tyngdekraften, og det akkumuleres i blodårene på organer og lemmer i bunnen av kroppen. Det viser seg at volumet av blod som vender tilbake til hjertet, reduseres, og trykkverdiene faller.

For normalisering er det en økning i hjertefrekvens, fartøyene smale. Hvis dette ikke er nok, så er det en sterk sterk svakhet, svimmelhet eller svimmelhet. Diagnostikken av ortostatisk hypotensjon gjøres når etter 2 til 3 minutter å holde seg i vertikal stilling, reduseres det systoliske trykket med mer enn 20 enheter, og det diastoliske trykket med 10 enheter. Denne prosessen er ledsaget av en forverring av blodfyllingen av hjertet og hjernen.

årsaker

Ortostatisk hypotensjon er preget av et stort antall potensielle årsaker. I utgangspunktet manifesterer seg seg på grunn av en nedgang i blodvolumet i karene.

Risikofaktorene og årsakene til ortostatisk hypotensjon inkluderer:

 1. Dehydrering. Det oppstår når kroppen får mindre væske enn forbrukes. De viktigste forholdene som fremkaller dehydrering er oppkast, diaré, feber, overoppheting, terapi med vanndrivende medisiner.
 2. Blodtap og andre manifestasjoner av anemi. Det er en reduksjon i konsentrasjonen av erytrocytter i blodet, som utfører funksjonen ved å overføre oksygen - dette medfører en ortostatisk reduksjon i trykk.
 3. Hjertens patologi og vaskulær sykdom. Vanligvis utvikler hypotensjonssyndromet en liten hjertefrekvens, et brudd på hjerteventilens funksjoner eller hjertesvikt.
 4. Lidelser i det endokrine systemet. Reduksjon av trykkindekser kan være en konsekvens av binyrene, nedsatt blodsukkernivå, diabetes mellitus. Ofte er det diabetes som negativt påvirker nerver som er ansvarlige for signalering for å regulere nivået av trykk i hjernen.
 5. Patologi i nervesystemet. Nevrologiske sykdommer forstyrrer reguleringen av blodtrykk i kroppen. Dette er amyloidose, Parkinsons sykdom, autonom feil.
 6. Betablokkere. Dette er stoffer som kan forårsake et brudd på kroppens funksjon for å tilpasse seg raskt til en forandring i kroppens stilling. De brukes ofte til å redusere trykk.
 7. Inntak av narkotika som Levitra, Viagra, Cialis. De brukes til menn med erektil dysfunksjon, fremmer utvidelsen av blodkarets lumen og derved forårsaker ortostatisk hypotensjon. Den negative effekten forbedres ved samtidig behandling med legemidler til behandling av angina pectoris, alkohol eller bruk av narkotika.
 8. Å ta medisiner for å eliminere symptomene på psykisk lidelse, bidrar til utviklingen av hypotensjon. Syndrom er en bivirkning når en person gjennomgår behandling med trisykliske antidepressiva eller monoaminoksidasehemmere.
 9. Alderdom. På den eldre personen utvikles det i noen tilfeller oftere mot bakgrunn av en aterosklerose. Aterosklerose, en aldersrelatert sykdom, påvirker over tid den raske tilpasningen av blodårene til en endring i kroppsstilling.
 10. Graviditet. Jo lenger perioden av svangerskapet, jo større volumet av sirkulasjonssystemet, provoserer en reduksjon i trykk. Etter levering går tilstanden tilbake til normal.
 11. Hyppig forbruk av alkohol og narkotika.
 12. I enkelte grupper av mennesker forekommer ortostatisk hypotensjon etter spising.

Hvordan reguleringen av trykk i fartøy er forstyrret

Navnet ortostatisk hypotensjon fra "ortostase", som betyr kroppens vertikale posisjon. Det manifesterer seg som et resultat av blodsøylen til den nedre delen av kroppen, etter en rask forandring i kroppens horisontale og vertikale stilling. I dette syndromet mottar hjernen ikke nok mengde oksygen med blod i en kort periode. På grunn av dette føles en person svimmel, i alvorlige tilfeller er det et bevissthetstap.

Symptomer på ortostatisk hypotensjon følger med sekundær hypotensjon. Som regel kan den sanne årsaken til tilstanden etableres ved hjelp av Schellongs test. For å provosere faktorer av forstyrrelsen som oppstår når kroppens posisjon endres fra horisontal til vertikal, er:

 • alvorlig overarbeid;
 • konstant stress og uro
 • depressiv tilstand;
 • overeating av kjøtt;
 • alkoholmisbruk;
 • hyppig drikking av aronia juice, som preges av sin evne til å redusere trykk;
 • Sterk vekt i en ryggsekk med belter, som kraftig klemmer halspulsårene.

I normal tilstand er sentrene i hjernen, immuniteten og det endokrine systemet ansvarlig for å tilpasse kroppen til å forandre kroppens stilling. Feil i arbeidet med minst en lenke vil bli kompensert av lasten på de andre to.

Med en kraftig økning fra horisontal posisjon til vertikal, er blodforsyningen til hjernen og hjertet forstyrret. Reflektor organismen først og fremst bryr seg om dette, slik at det umiddelbart prøver å normalisere situasjonen, i forbindelse med hvilken den utvikler seg:

 • innsnevring av lumen av arteriene;
 • en økning i blodårene og deres ventiler for å holde blodet i øvre del av kroppen;
 • lukning av låser mellom fartøyene;
 • Produksjon av hormoner som fremkaller spasmer i blodkar.

I denne forbindelse utvikler akutt mangel på blodtilførsel av hovedsentrene, cerebral iskemi.

Typer av sykdom

I samsvar med årsakene til ortostatisk hypotensjon utmerker seg flere typer syndrom:

 1. Idiopatisk - utvikler seg dramatisk uten en uttalt årsak.
 2. Medisinering - ofte observert mot inntak av visse legemidler (vasodilatorer, diuretika, psykotrope, antiarytmiske).
 3. Subakutt givolemiya - utvikling på grunn av en reduksjon i blodvolum på bakgrunn av dehydrering og rus, alvorlig blodtap, abnormiteter i binyrene eller diabetes.
 4. Akutt givolemi er en farlig tilstand av høy alvorlighetsgrad, når volumet av blod er betydelig redusert.
 5. Shy-Drager syndrom - trykket i beholderne faller ved endring av stillingen av legemet på bakgrunn av produksjonen av hormoner i kroppen funksjonsfeil eller andre unormale tilstander i sentralnervesystemet.

diagnostikk

Når legen forutsetter nærvær av ortostatisk hypotensjon, måler det trykket i en liggende, sittende og stående stilling. Diagnosen bekreftes når systolisk trykk reduseres med 20 enheter, og det diastoliske trykket med 10 enheter.

Samtidig utføres en rutinemessig undersøkelse for å bestemme årsaken til utviklingssyndromet. Dette vil tillate legen å forstå hvordan å behandle avviket. Men grunnen er ikke alltid mulig å etablere.

Metoder for diagnostisering av ortostatisk hypotensjon inkluderer:

 1. En analyse av pasientens medisinske historie og klager - legen avslører hvor langt anfallene begynte å dukke opp, med hvilke folk forbinder deres utvikling, etc.
 2. Studerer livsstilen til en person og hans arvelighet. Legen tar nødvendigvis hensyn til forekomsten av slike forhold i pasientens slektninger, spesifiserer hvordan en person fører et liv.
 3. Gjennomføring av inspeksjon. Trykket måles i forskjellige arbeidsstillinger indikatorer også angi tilstedeværelsen av et hjerte bilyd, er tatt i betraktning hudfarge, er det tegn på dehydrering, blir undersøkt vener.
 4. En generell blodprøve - anemi avsløres.
 5. Biokjemi av blod - det fastslår innholdet av kreatinin, urea, kolesterol, natrium og kalium.
 6. Diagnose av konsentrasjonen av hormoner i blodet. For å bekrefte diagnosen adrenal insuffisiens avslørte innholdet av kortisol i blodet.
 7. Ortostatisk test - En måte å diagnostisere kardiovaskulærsystemet ved å etablere et svar på en endring i kroppsstilling.
 8. EKG - er en ekstra metode for å etablere sammenhengende lidelser.
 9. Konsultasjon av en nevrolog - realiseres med det formål å differensialdiagnose, for å utelukke utviklingen av nevrologiske patologier. Spesielt viktig slik undersøkelse i nærvær av kramper med besvimelse.
 10. En vagal test er en prosess med mekanisk stimulering av vagusnerven for å etablere for mye innflytelse av det autonome nervesystemet på hjerteaktivitet og blodårer.
 11. Ekkokardiografi er en metode for å diagnostisere hjertet når størrelsen på hjertemuskulaturens vegger, hjertehulen og ventilens tilstand vurderes.

Behandling av ortostatisk hypotensjon

Syndromet er i nevropatologens kompetanse. Med ortostatisk hypotensjon er behandlingen alltid kompleks, med sikte på å gjenopprette en livsstil som er vanlig for en person. Reduser hyppigheten av anfall vil tillate vanlig og fullstendig ernæring, inkludering av nyttige produkter. Samtidig utføres korrigering av abnormiteter i det endokrine systemet. Hvis nødvendig, utfør massasje og fysiske øvelser for å normalisere det generelle trivselet. En kraftig nedgang i blodtrykket etter å ha stått opp kan snakke om mangel på søvn eller sult. Men med hyppige angrep blir det nødvendig med en fullstendig undersøkelse av funksjonene i endokrine og nervesystemet.

Hjemmebehandling, anbefalt diett

Bruk av folkemedisinens reseptforutsetninger forutsetter inntaket av plantedekk som bidrar til tilpasning av organismen. Ikke misbruk disse tonic drinker om kvelden slik at det ikke er søvnløshet. Til medisinplanter med denne effekten er:

 • roten av ginseng;
 • Sibirsk ginseng;
 • gyllen rot;
 • tistel;
 • evig;
 • Kinesisk schisandra

På apoteket kan du kjøpe avgifter, brygge dem som te. Det er bedre å gjennomføre kurs i en måned, ikke mindre. Gjenta for et år og erstatt med et annet middel.

Ortostatisk arteriell hypotensjon

Ortostatisk (postural) hypotensjon: årsaker, symptomer, diagnose, behandling

Ortostatisk (postural) hypotensjon er en kraftig nedgang i blodtrykket (vanligvis mer enn 20/10 mm Hg) når pasienten stiller en vertikal stilling. I noen sekunder eller lenger kan svimmelhet, bevissthetstap og forvirring, svimmelhet og synshemming oppstå. Hos noen pasienter avsløres serielle synkopiske forhold. Fysisk trening eller rikelig å spise kan provosere slike forhold. De fleste andre manifestasjoner er relatert til den underliggende årsaken. Ortostatisk hypotensjon er en manifestasjon av unormal regulering av blodtrykk forårsaket av ulike årsaker, snarere enn en enkelt sykdom.

Ortostatisk hypotensjon forekommer hos 20% av de eldre. Oftere kan det være tilstede hos personer med sammenhengende sykdommer, hovedsakelig hypertensjon, og hos pasienter som lenge har hatt en hvilerom. Mange fall forekommer på grunn av ukjent ortostatisk hypotensjon. Utseende av hypotensjon forverres umiddelbart etter å ha spist og stimulert vagusnerven (for eksempel etter urinering, avføring).

Posturalt takykardi syndrom (spot), eller såkalt spontan postural takykardi, eller kronisk eller idiopatisk ortostatisk reaksjon, er et syndrom markert tendens til ortostatiske reaksjoner i ung alder. Stigningen er ledsaget av takykardi og forskjellige andre symptomer (som svakhet, svimmelhet, manglende evne til å trene, bevisstløshet), mens BP avtar med svært liten mengde eller endres ikke. Årsaken til syndromet er ukjent.

Patofysiologi av ortostatisk hypotensjon

Normalt fører gravitasjonsspenningen på grunn av rask stigning til bevegelsen av et visst volum blod (0,5 til 1 liter) inn i venene på underdelene og bagasjerommet. Den påfølgende forbigående reduksjonen i venøs retur reduserer hjerteutgang og dermed blodtrykk. De første manifestasjonene kan være tegn på redusert blodtilførsel til hjernen. Samtidig fører ikke alltid en reduksjon i blodtrykket til hypoperfusjon av hjernen.

Baroreceptorer av aorta og karotidssonen reagerer på arteriell hypotensjon ved aktivering av vegetative reflekser rettet mot gjenopprettelse av arterielt trykk. Det sympatiske nervesystemet øker hjertefrekvens og myokardial kontraktilitet. Så øker tonen i akkumulasjonsårene. Samtidig fører inhiberingen av parasympatiske reaksjoner til en økning i hjertefrekvensen. Hvis pasienten fortsetter å stå forekomme aktivering av renin-angiotensin-aldosteronsystemet, og sekresjon av antidiuretisk hormon (ADH), noe som resulterer i en forsinkelse blir av natrium og vann, øker blodvolumet.

Årsaker til ortostatisk hypotensjon

Mekanismer for å opprettholde homeostase kan ikke takle gjenopprettelsen av blodtrykk i tilfelle en avferent, sentral eller efferent leddforstyrrelse av autonome reflekser. Dette kan oppstå ved bruk av visse legemidler, i tilfelle at myokardial kontraktilitet eller vaskulær motstand undertrykkes, med hypovolemi og dyshormonale tilstander.

Årsaker til hypotensjon

Permanent arteriell hypotensjon kan være en arvelig. Den såkalte essensiell hypotensjon (primær hypotensjon) er den vanligste formen for å senke blodtrykket. Primær hypotensjon forekommer hovedsakelig hos unge kvinner med nedsatt kroppsvekt, ofte i tilfeller der det er en familiepreisposisjon. For tiden er det ingen klar forklaring på årsaken til vedvarende hypotensjon. På en eller annen måte kan predisponering mot lavt blodtrykk gå fra generasjon til generasjon. For eksempel observeres hypotensjon ofte i en familie med mor og datter. Hvis klager relatert til lavt blodtrykk er fraværende, vil essensiell hypotensjon ikke skade kroppen. Videre er hypotensjon i stand til å forhindre utvikling av sykdommer forbundet med høyt blodtrykk. For personer med mindre risiko for hypotensjon er karakteristisk for dannelsen av blodkar sklerose (arteriosklerose), så vel som dets virkninger, som for eksempel koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt, slag og oblitererende arteritt.

Sekundær hypotensjon kalt en reduksjon i blodtrykket på grunn av sykdommen eller virkningen av stoffet.

Årsaken til utviklingen av hypotensjon kan være følgende sykdommer:

 • Skjoldbruskhypothyroidism (hypothyroidisme)
 • Hypofunksjon av adrenal cortex (Addison sykdom)
 • Hypofunksjon av hypofysen (insuffisiens av hypofysenes fremre lobe)
 • Hjertens patologi (for eksempel hjertesvikt, hjerterytmeforstyrrelser, perikarditt)
 • Langvarig sengestøtte
 • Mangel på væske (hypovolemi)
 • Saltmangel (hyponatremi)

Til legemidler som kan forårsake utvikling av hypotensjon, inkluderer:

 • Psykotrope medisiner (designet for å bekjempe depresjon, angst, søvnløshet)
 • Antiarrhythmic drugs (designet for å bekjempe hjerterytmeforstyrrelser)
 • Antihypertensive stoffer (designet for å bekjempe høyt blodtrykk)
 • Diuretika (diuretika)
 • Anti-iskemiske stoffer (brukes til å behandle koronar hjertesykdom, for eksempel nitrater i form av en spray)
 • Vasodilatorer (vasodilatorer)

Psykotrope medisiner (designet for å bekjempe depresjon, angst, søvnløshet)

Ortostatisk hypotensjon (orthostasis = kroppens vertikale stilling) utvikler seg som følge av at blodet rushes inn i karene i den nedre halvdelen av kroppen etter at personen raskt setter seg ned eller stiger. Med ortostatisk hypotensjon i kort tid, blir hjernen forsynt med utilstrekkelig blod. Som en konsekvens kan en person bli svimmel. I verste fall er det et bevissthetstap. Ortostatiske episoder følger ofte sekundær hypotensjon. I de fleste tilfeller kan årsaken til sirkulasjonsforstyrrelser etableres ved hjelp av Schellong-testen.

Mulige årsaker til ortostatisk hypotensjon inkluderer:

 • Sekundær hypotensjon
 • Dysfunksjon av det autonome nervesystemet (for eksempel på grunn av diabetes mellitus)
 • Skader på nerveceller i hjernen (f.eks. Forårsaket av visse former for Parkinsons sykdom, hydrocephalus, alkoholmisbruk)
 • Post-trombotisk syndrom (som utvikler seg etter dyp venetrombose i nedre lemmer)
 • Åreknuter (åreknuter)

årsaker

diagnostikk

 • En analyse av sykdommens historie og klager - når det var lang tid, var det svimmelhet, svakhet, sløret syn, som pasienten kobler til forekomsten av disse symptomene, om det var lang medisinering, sengestøtte, tap av væske.
 • En anamnese av et liv og familien anamnesis. Når man samler livets anamnese, blir det oppmerksom på tilstedeværelsen av lignende symptomer i tidlige perioder av livet, symptomer på sykdommer som kan forårsake ortostatisk hypotensjon.
 • Familiehistorie. Finn ut om det var lignende forhold (svimmelhet, mørkere i øynene, pre-svimlende forhold og svimmelhet ved flytting fra horisontal stilling til vertikal stilling), samt kardiovaskulære sykdommer i nære slektninger.
 • Inspeksjon. Mål blodtrykket i pasientens lyveposisjon etter 5 minutter med avslappende løgn, deretter etter pasientens stående stilling (i første og tredje minutt). De oppdager lyder i hjertet. I tillegg merker fargen på huden, tegn på dehydrering, benene på beina blir undersøkt. Inspeksjon lar deg identifisere sykdommer som kan forårsake alvorlig hypotensjon.
 • Generell blodprøve.

På grunn av forskning hos pasienter med arteriell hypotensjon, kan anemi oppdages (med blødning, anemi).

 • Biokjemisk undersøkelse av blod.

  Bestemmes av slike faktorer som kreatinin (substans dannet i muskler, kommer inn i blodet, og deretter utskilles av nyrene. Derfor, er et tegn på nyre-aktivitet i blodet kreatinin), urea (sluttproduktet av proteinmetabolisme), kolesterol (fett-lignende substans bygning celle-element) ; nivåer av kalium og natrium, som er elektrolytter og påvirker vann-saltbalansen i kroppen.

 • Bestemmelse av nivåer av hormoner i blodet.

  For å detektere kortisol adrenal insuffisiens bestemt nivå (adrenal hormon) for å detektere sykdom (lidelse) skjoldbruskkjertelen (hypotyroidisme - mangel på tyroidhormon, hypertyreoidisme - et overskudd av skjoldbruskkjertelhormoner).

 • Holter overvåking av hjerteaktivitet. Under studien oppdages brudd i hjertet om dagen, tegn på vegetativ lidelse (lidelse i en del av nervesystemet som regulerer sirkulasjonssystemet, respirasjon, sekresjon, fordøyelse, reproduksjon, metabolisme).
 • Ortostatisk test - En metode for å diagnostisere tilstanden til kardiovaskulærsystemet ved å overvåke responsen på endringer i kroppsstilling. Forandringen i kroppens stilling skjer enten av pasienten selv eller på et roterende brett (TILT-Test). Trykket i kroppens horisontale og vertikale posisjon måles, med den forskjellen at legemuskulærets påvirkning er utelukket i TILT-testen.
 • Elektrokardiografi (EKG) - utføres som et tillegg til generelle studier for å identifisere samtidig patologi.
 • Konsultasjon av en nevrolog. Hensikten med konsultasjonen er å avgjøre om den aktuelle sykdommen er ortostatisk hypotensjon, og ulike andre nevrologiske sykdommer er utelukket. Det er spesielt nødvendig i utviklingen av anfall under besvimelse.
 • Vagalprøver er metoder for mekanisk stimulering av vagusnerven. Prøver gjør det mulig å avdekke overdreven påvirkning av vegetativt (autonomt) nervesystem på kardiovaskulær aktivitet.
 • Ekkokardiografi (EchoCG) er en metode for å undersøke hjertet, hvor verdien av hjertemuskulaturens vegger, hjertehulen, tilstanden til valvulært hjerte er vurdert.
 • Behandling av ortostatisk hypotensjon

  Behandling avhenger av årsaken til sykdommen.

  • Avskaffelse av medisiner, som fører til utvikling av sykdommen.
  • Lette fysiske øvelser, periodisk sitte ned, anbefales det å pasienter, som er tvunget til å bli på senga i lang tid.
  • Øk saltinntaket med mat. Matsaltet inneholder natrium (et kjemisk element som forsinker vann i kroppen og som et resultat øker trykket). Bruk av salt anbefales ikke til eldre pasienter og pasienter med sykdommer i kardiovaskulærsystemet.
  • Bruk elastiske strømper, hvis hypotensjon er forbundet med utvidelse av muskler i bena.
  • Det anbefales å sakte og gradvis komme seg opp fra sengen, spesielt eldre pasienter og gravide kvinner.

  Hvis sykdommen er kronisk, ta til reseptbelagte medisiner.

  • Adaptogenes - midler som stimulerer sentralnervesystemet og aktiviteten i det sympatiske delingen av det autonome nervesystem (del av nervesystemet regulatorisk aktivitet av sirkulasjonsorganer, respirasjon, fordøyelse, utskillelse, reproduksjon og metabolisme)
  • Adrenerge legemidler av perifer virkning (medikamenter, spasmodiske (innsnevring) fartøy for å utelukke skarp blodtrykksfall under oversettelsen av kroppens stilling fra horisontal til vertikal)
  • Mineralocorticoid. Narkotika i denne gruppen fanger natriumioner i blodet, øker kramper i perifere kar for å utelukke skarp blodtrykksfall under overføring av kroppen fra horisontal til vertikal).
  • Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. De har en spasmodisk effekt på de perifere fartøyene.
  • Beta - adrenoblokere. Forsterke effekten av mineralkortikoider (adrenokortikale hormoner, som påvirker vann-saltbalanse og følgelig blodtrykket i kroppen) og natrium (et element, som binder vann i kroppen, og dermed øker trykket) påvirker tone av det autonome nervesystemet, blodkar.

  Les Mer Om Fartøyene