Stroke - Behandling og gjenoppretting etter hjerneslag hjemme

Hva er det Stroke er en akutt forstyrrelse i hjernens sirkulasjon, noe som fører til en vedvarende fokal hjerneskade. Kan være iskemisk eller hemorragisk. Patologi er ledsaget av akutt nedsatt hjernesirkulasjon, vaskulær og CNS-skade. Hvis den normale blodstrømmen forstyrres, blir næringen av hjernenusceller forverret, og dette er veldig farlig, siden orgelet virker ved stadig å levere oksygen og glukose til det.

La oss vurdere hvilke tegn som er karakteristiske for et slag, hvorfor det er viktig å hjelpe en person i de første minuttene av symptomstart, og hva er de mulige konsekvensene av denne tilstanden.

Hva er et slag?

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Stroke er et akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, noe som forårsaker skade og død av nerveceller.

Under det "terapeutiske vinduet" (konvensjonelt kalt de første 3-6 timer etter et slag), er det mulig å forhindre de irreversible konsekvensene av iskemi og celledød ved terapeutisk manipulering.

Stroker forekommer hos enkeltpersoner i et bredt aldersområde: fra 20-25 år til alderdom.

 • Konstruksjon eller blokkering av blodkarene i hjernen - iskemisk slagtilfelle;
 • Blødninger i hjernen eller i membranene - hemorragisk slag.

Frekvensen er ganske høy, den øker med alderen. Dødelighet (dødelighet) fra stroke forblir svært høy. Behandlingen er rettet mot å gjenopprette den funksjonelle aktiviteten til nevroner, redusere påvirkning av kausative faktorer og hindre gjentakelse av en vaskulær katastrofe i kroppen. Etter et slag er det svært viktig å utføre rehabilitering av en person.

Tegn på sykdommen må være kjent for hver person for å kunne reagere i tide på en hjernekatastrofe og å ringe et ambulanseteam til seg selv eller kjære. Å vite de grunnleggende symptomene kan redde en persons liv.

Det er 2 hovedtyper av slag: iskemisk og hemorragisk. De har fundamentalt forskjellige utviklingsmekanismer og trenger radikalt forskjellige tilnærminger til behandling. Iskemisk og hemorragisk slagtak opptar henholdsvis 80% og 20% ​​av totalpopulasjonen.

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

Iskemisk slag

Iskemisk hjerneskade forekommer i 8 tilfeller ut av 10. De lider hovedsakelig fra eldre, etter 60 år, oftere menn. Hovedårsaken er en blokkering av blodårene eller deres langvarige spasmer, noe som fører til at blodtilførselen og oksygen sultes opp. Dette fører til død av hjerneceller.

Denne typen sykdom kan utvikle oftere om natten eller om morgenen. Dessuten er en korrelasjon med den foregående økte emosjonelle (stressfaktor) eller fysisk aktivitet, alkoholforbruk, blodtap eller progresjon av en smittsom sykdom eller fysisk prosess.

Hemorragisk slag

Hva er dette? Hemorragisk slag er resultatet av blødning i hjernesubstansen etter skade på fartøyets vegger. Brudd på funksjonell aktivitet og død av nevrocyter i dette tilfellet skyldes hovedsakelig at de klemmer seg med hematom.

Forekomsten av hemoragisk slag er forbundet hovedsakelig med diffus eller isolerte cerebrale vaskulære lidelser på grunn av vaskulær vegg som mister sin elastisitet og blir tynnere.

Det er ofte ledsaget av bevissthetstap, raskere utvikling av hjerneslagsymptomer, alltid signifikante nevrologiske lidelser. Dette skyldes det faktum at i dette tilfelle den cerebrale sirkulasjon blir forstyrret på grunn av brudd i den vaskulære veggen og brudd av blod eller hematom dannelse som følge av impregnering av nervevevet med blod.

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

I 5% tilfeller av utvikling av et slag er det ikke mulig å finne ut hvilken type og mekanisme for utvikling. Uavhengig av type slag, er dens konsekvenser alltid det samme - en skarp, raskt utviklende nedsatt funksjon av hjernegionen på grunn av død av noen av sine celler i nevrocyter.

De første tegn på et slag i en voksen

Tegn på et slag bør være kjent for alle mennesker, uavhengig av tilgjengeligheten av medisinsk utdanning. Disse symptomene er først og fremst knyttet til brudd på innervasjon av hodet og musklene i kroppen, så hvis du har mistanke om et slag, spør personen til å utføre tre enkle trinn: smil, løfte hendene, si noen ord eller en setning.

En person som plutselig følte seg "svak", kan vi antage vaskulære problemer ved hjelp av følgende tegn, som kan tas for de første tegnene på et slag:

 • Nummenhet av kroppsdeler (ansikt, lemmer);
 • hodepine;
 • Tap av kontroll over miljøet;
 • Dobling i øynene og andre synsforstyrrelser;
 • Kvalme, oppkast, svimmelhet;
 • Motor og følsomme forstyrrelser.

Det skjer at et slag opptrer plutselig, men oftere skjer det mot bakgrunnen for harbingers. For eksempel, i halvparten av tilfellene, er iskemisk slag foran transiente iskemiske angrep (TIA).

Hvis minst tre av følgende symptomer gjentas en gang i uka eller oftere i løpet av de siste tre månedene, er det nødvendig med øyeblikkelig legehjelp:

 • Hodepine, som ikke har noen spesifikk lokalisering, og oppstår når tretthet eller værkatastrofer forekommer.
 • Svimmelhet, vises i ro og øker med bevegelse.
 • Tilstedeværelsen av støy i ørene, både permanent og forbigående.
 • "Feil" av minne for hendelser i den nåværende tidsperioden.
 • Endring i intensiteten av arbeidskapasitet og søvnforstyrrelser.

Disse symptomene bør betraktes som forløpere av slag.

Hvordan gjenkjenne et slag?

For å gjenkjenne denne sykdommen, vær oppmerksom på følgende punkter:

 1. Ta en nærmere titt, spør om du ikke trenger hjelp til en person. En person kan nekte, fordi han forstod ikke hva som skjedde med ham. Talen til en person med et slag vil være vanskelig.
 2. Be om å smile hvis hjørnene på leppene ligger på forskjellige linjer og smilet ser merkelig ut - dette er et symptom på et slag.
 3. Rist en persons hånd, hvis et slag oppstår, blir håndtrykket svakt. Du kan også be om å hente opp hendene dine. En hånd vil falle ned spontant.

Når du identifiserer tegn på et slag i en person, ring umiddelbart etter en ambulanse. Jo raskere kvalifisert hjelp er gitt, desto større er sjansene for å eliminere konsekvensene av denne sykdommen.

årsaker til

Leger identifiserer to hovedårsaker til slag. Dette er forekomsten av trombi i sirkulasjonssystemet og tilstedeværelsen av kolesterolplakk som kan blokkere blodkarene. En pasient kan forekomme hos en sunn person, men denne sannsynligheten er ekstremt liten.

Patologi utvikles som en komplikasjon av det underliggende hjerte og karsykdommer, samt under påvirkning av ugunstige faktorer:

 • aterosklerose av cerebral fartøy;
 • tromboembolisme;
 • hypertensjon (arteriell hypertensjon);
 • revmatisk hjertesykdom;
 • hjerteinfarkt;
 • hjerteoperasjon;
 • konstant stress;
 • vaskulære svulster;
 • mottak av visse typer narkotika;
 • alkoholisme;
 • røyking,
 • aneurisme av cerebral arterien.

Utviklingen av komplikasjoner er mulig og mot bakgrunnen av generell trivsel, men ofte oppstår svikt i kompensasjonsmekanismer i tilfeller der lasten på fartøyene overskrider et visst kritisk nivå. Slike situasjoner kan knyttes til hverdagen, med tilstedeværelse av ulike sykdommer, med ytre omstendigheter:

 • en abrupt overgang fra en utsatt stilling til en stående stilling (noen ganger nok til å passere inn i en sittestilling);
 • tett mat;
 • badestamp;
 • varm sesong;
 • økt fysisk og psykisk stress;
 • hjertearytmi
 • en kraftig nedgang i blodtrykket (oftest under påvirkning av legemidler).

Men den vanligste årsaken til et slag er ansett for høyt blodtrykk. 7 av 10 personer som lider av blødninger er personer med høyt blodtrykk (blodtrykk over 140 til 90), et brudd på hjertet. Selv harmløs atrieflimmer blir årsaken til dannelsen av trombi, noe som fører til brudd på blodstrømmen.

Symptomer på et slag

Kliniske manifestasjoner av slag beror på lesjonens type, plassering og størrelsesorden.

Symptomer på hjerneslag hos voksne:

 • Tegn på et nærliggende slag begynner med hodepine og svimmelhet, som ikke forklares av andre årsaker. Mulig tap av bevissthet.
 • Tapet på evnen til å tydelig uttrykke sine tanker i ord er et av de karakteristiske symptomene. En person kan ikke si noe klart eller til og med gjenta et enkelt uttrykk.
 • Pasienten kan starte oppkast, så vel som med hjernerystelse.
 • Støy i hodet.
 • Det er glemsomhet, en person vet ikke eller husker ikke hvor han gikk, hvorfor han trenger ting han holder i hendene. Utad dette manifesteres av fravær og forvirring.
 • Visuelt er symptomene på sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen synlige på ansiktet av en person. Pasienten kan ikke smile, ansiktet er forvrengt, kanskje det ikke kan lukke øyelokket.

Det er syv hovedsymptomer før et slag, noe som tydelig viser denne sykdommen:

 • Skewed ansikt (asymmetrisk smil, skråt øye).
 • Inkonsekvent tale.
 • Døsighet (apati).
 • Skarpe smerter i hodet og ansiktet.
 • Synshemming.
 • Lammelse av ekstremiteter.
 • Krenkelse av koordinering.

Tegn på pågående stroke kan være svært variert, så det er verdt å være svært oppmerksom på hvilke symptomer før et slag forekommer hos en person.

 • plutselig bevissthetstap,
 • generaliserte kramper,
 • brudd på respirasjon med fokal symptomatologi og nevrologiske lidelser i fremtiden (taleforringelse, følsomhet, koordinering av bevegelse, epileptiske angrep).

I tillegg, med iskemisk angrep hos mennesker, kan reflekssvelging og tale forverres. Derfor kan pasienten begynne å stamme, ikke snakkes klart.

På grunn av nederlaget i ryggraden (vertebral) kan pasienten utvikle en koordineringsforstyrrelse, så han vil ikke være i stand til å bevege seg selvstendig eller til og med sitte.

 • Bevisstap på tidspunktet for hoppet i blodtrykk (mot en krisesituasjon, belastning - emosjonell eller fysisk);
 • Vegetative symptomer (svette, feber, rødhet av ansiktet, sjelden blek hud);
 • Brudd på pust og hjerterytme;
 • Mulig utvikling av koma.

Det er verdt å tenke på at hvis det er tegn på et slag, er tiden for irreversible forandringer i hjernen allerede påbegynt nedtellingen. De 3-6 timene, som skal utføre restaurering av nedsatt blodsirkulasjon og kamp for å redusere det berørte området, reduseres med hvert minutt.

Hvis symptomene på et slag helt forsvinner i perioden opptil 24 timer fra begynnelsen av dets kliniske manifestasjoner, er det ikke et slag, men en forbigående cerebral blodstrømningsforstyrrelse (forbigående iskemisk angrep eller hypertensiv cerebral krise).

Førstehjelp

I hjerneslag krever hjerneblødning en umiddelbar reaksjon på forekomsten, så etter utbruddet av de første symptomene må du utføre følgende handlinger:

 1. Legg pasienten slik at hodet hans blir hevet rundt 30 °.
 2. Hvis pasienten har mistet bevisstheten og var på gulvet, flytt den til en mer komfortabel posisjon.
 3. Hvis pasienten har forutsetninger for oppkast, vri hodet til siden slik at oppkast ikke kommer inn i luftveiene.
 4. Det er nødvendig å forstå hvordan pasientens puls og blodtrykk endres i pasienten. Hvis det er mulig, må du sjekke disse tallene og huske dem.
 5. Når ambulanslaget kommer, må legene indikere hvordan problemene startet, hvor mye verre de føler og ser syke ut, og hvilke tabletter han tok.

Sammen med anbefalinger for prehospital omsorg for hjerneslag bør huske hva som ikke kan gjøres kategorisk:

 • flytte en person eller overføre den til sengs (det er bedre å forlate det der angrepet skjedde);
 • bruk ammoniakk for å bringe pasienten til bevissthet;
 • tvinge til å begrense lemmer når anfall oppstår
 • å gi pasienten medisinske preparater i tabletter eller kapsler som kan bli sittende fast i luftveiene (spesielt hvis han har brudd på svelgfunksjonen).

effekter

De mest karakteristiske problemene som oppstår etter et slag, inkluderer følgende:

 • Forsvarte eller lammede lemmer. Den vanligste manifestasjonen av lammelse av den ene halvdelen av kroppen. Immobilisering kan være fullstendig eller delvis.
 • Spasticitet av muskler. Lemmen holdes i en posisjon, leddene kan gradvis bli tilnærmet.
 • Problemer med taleapparatet: indistinctness og inkoherens av tale.
 • Dysfagi er et brudd på svelgingfunksjoner.
 • Forverring av synsfeltet: delvis synløshet, bifurcation, reduksjon av dekningsområdet.
 • Brudd på funksjonene i tarmen og blæren: urininkontinens eller omvendt manglende evne til å isolere det.
 • Psykiske patologier: depresjon, frykt, overdreven følelsesmessighet.
 • Epilepsi.
 • taleforringelse;
 • umuligheten av en logisk løsning av oppgaven;
 • Manglende evne til å analysere situasjonen
 • svekket evne til å bevege høyre arm og / eller fot;
 • endring i følsomhet fra samme side (høyre) - nummenhet, parestesi;
 • depressivt humør og andre mentale endringer.
 • et dårlig minne, mens talen som regel forblir normal;
 • parese og lammelse på venstre side av kofferten;
 • emosjonell fattigdom;
 • utseendet på patologiske fantasier, etc.

Symptomer på koma

Coma etter et angrep av et slag utvikler seg ganske raskt, akutt og har følgende symptomer:

 • Mannen mistet plutselig bevisstheten
 • Samtidig ble ansiktet hans lilla rødt
 • Pusten ble høyt, hvesende
 • Pulsen ble spent, blodtrykket økt
 • Øyebollene svingte til side
 • Elevene innsnevret eller ble ujevn
 • Elevens reaksjon på lys har blitt treg
 • Muskeltonen ble redusert
 • Det er en sammenbrudd i bekkenorganens funksjoner (urininkontinens)

Hvor mange år lever etter et slag?

Det er ikke noe entydig svar på dette spørsmålet. Et dødelig utfall kan oppstå umiddelbart etter et slag. Imidlertid er det mulig og et langt, relativt fullt liv i flere tiår.

I mellomtiden er det etablert at dødeligheten etter slag er:

 • I løpet av den første måneden - 35%;
 • I løpet av det første året - ca 50%.

Prognosen for slagutfallet avhenger av mange faktorer, blant annet:

 • Pasientens alder;
 • Helseforhold før strekk;
 • Livskvaliteten før og etter et slag;
 • Overholdelse av rehabiliteringsperioden;
 • Fullstendig eliminering av årsakene til slagtilfelle;
 • Tilstedeværelse av samtidige kroniske sykdommer;
 • Tilstedeværelsen av stressfaktorer.

diagnostikk

Diagnostiske tiltak inkluderer:

 • Inspeksjon. Test UZP. Det kalles av bokstavene til de tre første handlingene som pasienten må gjøre: smil, snakk og prøv å heve hånden.
 • Vurdering av pasientens generelle tilstand av en lege.
 • En nøyaktig og operativ studie av pasienten er foreskrevet, magnetisk resonansbehandling eller datatomografi vil hjelpe.
 • Lumbar punktering vil skille mellom hjerneblødning fra andre patologier i hjernen.
 • Datamaskin og magnetisk resonansavbildning brukes til å oppdage et slag, tydeliggjøre sin natur (iskemisk eller hemorragisk), det berørte området, og også å ekskludere andre sykdommer med lignende symptomer.

Behandling og rehabilitering etter et slag

Den optimale tiden for sykehusinnleggelse og igangsetting av terapi er de første 3 timene fra starten av kliniske manifestasjoner. Behandling i den akutte perioden utføres i intensivavdelinger av spesialiserte nevrologiske avdelinger, og pasienten overføres til tidlig rehabiliteringsenhet. Før du etablerer slagtypen, utføres grunnleggende utifferentiert terapi, etter diagnosen har blitt gjort, spesialisert behandling og deretter lang rehabilitering.

Behandling etter et slag inkluderer:

 • gjennomføre et kurs av vaskulær terapi,
 • bruk av narkotika som forbedrer hjernens metabolisme,
 • oksygen terapi,
 • rehabiliteringsbehandling eller rehabilitering (fysioterapi, fysioterapi, massasje).

I tilfelle av et slag, ring øyeblikkelig til en beredskapstjeneste! Hvis du ikke gir øyeblikkelig hjelp, vil dette føre til pasientens død!

For å forhindre komplikasjoner utføres terapi ved hjelp av følgende stoffer:

 • Cerebroprotectors gjenoppretter strukturen av skadede hjerneceller;
 • medisiner for fortynning av blod (vist utelukkende for iskemisk berøring);
 • hemostatika eller hemostatiske midler (brukt med et klart fastslått slag av hemorragisk opprinnelse);
 • antioksidanter, vitaminpreparater og legemidler som forbedrer metabolisme og blodsirkulasjon i vev.

Rehabiliteringsaktiviteter:

 • De utføres fra begynnelsen av strekningen og fortsetter med bevaring av det neurologiske underskudet gjennom hele livet med deltagelse av pasienten, teamet til medisinske arbeidere og slektninger;
 • riktig pleie av pasientens kropp, bruk av spesielle enheter;
 • respiratorisk gymnastikk (for å forebygge lungebetennelse);
 • så tidlig som mulig aktivering av pasientens motorstatus, fra kort sitte i sengen til fullverdig fysioterapi;
 • Anvendelse av ulike fysioterapeutiske og andre metoder: elektroprocedurer, massasje, akupunktur, leksjoner med en taleterapeut.

Folk rettsmidler for utvinning av kroppen etter et slag

Før du bruker folkemidlene, må du kontakte legen din. kontraindikasjoner er mulige.

 1. Kanel kanel. Plantens frukter og røtter brukes til å forberede en avkok, som innføres i vanlige bad i behandlingen av lammelse og parese. Kurset er 25 prosedyrer, buljongen helles i vann ved en temperatur på 37-38 ° C.
 2. Bad med salvie etter et slag. 3 kopper urte salvia helle 2 liter kokende vann. La stå i 1 time, spenne og hell på et bad med varmt vann. Ta disse badene hver annen dag.
 3. Veldig nyttig og slik avkok: en teskje knuste tørrpionøtter skal helles et glass kokende vann. Etter dette, fyll i for en time og belastning. Spis en spiseskje buljong 5 ganger om dagen.
 4. Bay olje. Dette preparatet er utarbeidet på denne måten: 30 g løvblad skal fylles med et glass vegetabilsk olje. Insister 2 måneder, med hver dag trenger banken å bli rystet. Oljen må filtreres og deretter kokes. Det anbefales å gni blandingen til lammede steder.

forebygging

Stroke er en av de sykdommene som er lettere å forebygge enn å behandle. Strokeforebygging består av:

 1. Advare det kan være ved hjelp av rasjonell organisering av arbeid og hvile, riktig ernæring, søvn innstilling, normal psykologisk klima, kontroll av natrium i kosten, tidlig behandling av hjerte- og karsykdommer: iskemisk hjertesykdom, høyt blodtrykk.
 2. Den beste måten å unngå stroke er å forhindre atherosklerose og andre kardiovaskulære sykdommer. Det er viktig å overvåke blodtrykket og sjekke om diabetes.
 3. Ta om nødvendig medisiner som forbedrer hjernenes mikrosirkulasjon, og også bruk av medisiner som forhindrer mangel på oksygen (hypoksi) i hjernen som foreskrevet av legen.

Tegn konklusjoner

Hjerteangrep og slag er årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier.

Spesielt skremmende er det faktum at mange mennesker ikke engang mistenker at de har hypertensjon. Og de savner muligheten til å rette opp noe, bare gjør seg til fortvilelse.

 • hodepine
 • Hjertebanken
 • Svarte prikker foran øynene (fluer)
 • Apati, irritabilitet, døsighet
 • Uklar syn
 • svette
 • Kronisk tretthet
 • Hevelse i ansiktet
 • Nummenhet og kulderystelser av fingrene
 • Trykkspring
Selv ett av disse symptomene burde få deg til å tenke. Og hvis det er to, så ikke nøl med - du har hypertensjon.

Hvordan behandle hypertensjon, når det er et stort antall medisiner som koster mye penger?

De fleste medisiner vil ikke gjøre noe bra, og noen kan til og med skade! For øyeblikket er det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, Giperium.

til Institutt for kardiologi sammen med helsedepartementet utfører programmet " uten hypertensjon"Innenfor rammen som stoffet Giperium er tilgjengelig gratis, alle innbyggere i byen og regionen!

Behandling av hjerneslagspasienter

Behandlingen av stroke er jo mer effektiv jo tidligere den ble startet. Det er konseptet om et terapeutisk vindu (6 timer), under hvilken behandling skal foreskrives, med sikte på å normalisere blodstrømmen i hjernens kar og stimulere utvinningen av berørte celler. Forsinkelser i å gi assistanse forverrer prognosen og reduserer sannsynligheten for et gunstig utfall.

Behandling av slag i et nevrologisk sykehus

Blant retningene for slagbehandling er følgende:

 • utifferentiert terapi og spesifikk, avhengig av typen ONMK;
 • konservativ behandling og kirurgisk behandling.

Når vi snakker om moderne tilnærminger til behandling, bør vi nevne stamcelleterapi. Denne metoden gjør det mulig å gjenopprette de døde nervene og gjenopprette de tapte funksjonene.

Manifestasjoner av et slag

Ifølge statistikken påvirker ONMK oftest menn over 50 år. Dette betyr selvsagt ikke at sykdommen ikke kan forekomme hos unge eller kvinner. Sistnevnte, om enn mindre ofte, er også utsatt for ONMK. Stroke hos kvinner er mer alvorlig, med høy sannsynlighet for død eller funksjonshemning. Sjansene for overlevelse hos menn er høyere.

Mikrostroke (forbigående iskemiske angrep) forekommer oftere i ung alder, hovedsakelig hos kvinner, selv om menn også kan bli ofre for TIA. Fare for disse tilstandene i vaghet av symptomer. Sykdommen er ofte maskert, så det er ikke alltid mulig å gjenkjenne et slag i det. TIA går uten spor, men øker sannsynligheten for et sekundslag, som som regel har mer alvorlige konsekvenser.

Forløpende iskemisk angrep - akutt forbigående iskemisk hjerneslag i hjernens sirkulasjon

De viktigste symptomene på ONMI er:

 • Lammelse og parese av ekstremiteter.
 • Nummenhet og parestesi.
 • Asymmetri i ansiktet.
 • Taleforstyrrelser.
 • Visjonsforstyrrelser.
 • Shaky gang.
 • Kramper.
 • Bevissthetens depresjon.

Ifølge disse tegnene kan man mistenke at pasienten har en forstyrret blodstrøm i hjernens kar. Hvordan behandle stroke? På ulike stadier av omsorg for sine oppgaver og tilnærminger til terapi. Hovedbehandlingen utføres på et sykehus.

Førstehjelp til ONMK

Hvis en mann eller en kvinne har de ovennevnte symptomene (en eller flere), er dette en anledning til å tenke på muligheten for å utvikle dem ONMK. Du kan sørge for din frykt ved å bruke en diagnostisk test for å vurdere funksjonaliteten til ansiktsmuskler og lemmer muskler, bevaring av tale. Det består i å utføre enkle oppgaver for pasienter (å smile, løfte hender, si noen ord). Påvisning av brudd ved noen av de oppførte parametrene indikerer pålitelig ONMK.

Kampen mot hjerneslag på førstehjelpsstad betyr aktiviteter for å opprettholde vitale funksjoner, hindre rask utvikling av hjerneødem, og organisere transport av pasienter til sykehuset.

 • Pasienten skal få en semi-sittende stilling (hodet, samt den øvre halvdelen av kofferten er hevet). Dette vil redusere utviklingen av cerebralt ødem.
 • Pasienten i den ubevisste tilstanden er nødvendig for å vende sidelengs, ta vare på luftveiene.
 • Hvis det er tegn på klinisk død, bør gjenopplivning påbegynnes umiddelbart.
 • Ved utviklingen av anfall, må det tas hensyn til at pasienten ikke blir skadet eller kvelget (sørg for luftveiene).

Hovedoppgaven er å raskt levere pasienten til sykehuset, derfor bør ambulansen kreves før akuttiltak begynner.

Forhospitalbehandling

Alle menn og kvinner som har blitt diagnostisert med hjerneslag, trenger øyeblikkelig sykehusinnleggelse. Derfor, etter å ha utført de nødvendige akutte tiltakene, må en ambulanse raskt levere pasienten til et sykehus. Behandlingen av stroke på dette stadiet er som følger:

 • Opprettholde vitale funksjoner: ventilasjon for pusteforstyrrelser, stabilisering av blodtrykket, utførelse av gjenopplivning ved klinisk død.
 • Ved høyt arterielt trykk i pasienten (over 200/120 mm Hg) er det nødvendig å redusere det, men ikke mer enn 20% av de opprinnelige tallene. Det skal huskes at med iskemisk slagtilfelle (og det skjer mye oftere enn hemorragisk), kan en kraftig trykkfall forverre iskemi, og dermed øke omfanget av lesjonen.

For å redusere blodtrykket i den første dagen etter et slag bør kontaktes med forsiktighet og individuelt

 • Med lavt blodtrykk (systolisk mindre enn 100 mm Hg), er det nødvendig med infusjonsbehandling, samt bruk av vasopressorer. Volumet av injiserbare oppløsninger (dextrans, HES) bør ikke overstige 500 ml, da det i tilfelle av hemorragisk slag vil en rask økning i BCC øke blødningen.
 • Allerede på dette stadiet er nevrotopektorer foreskrevet: actovegin, mexidol, semax, cerebrolysin.

Pasienter med ONMC er sterkt pålagt å bli tatt til sykehus. Intensiv terapi, startet i den tidlige sykdomsperioden, øker muligheten for utvinning av de som rammes av hjerneslag.

Hva er det farligste slaget?

Den største trusselen mot pasientens liv er skade på nevronene i hjernen og hjernestammen. Den siste anatomiske utdanningen inkluderer medulla oblongata, broen. Med nederlaget på disse strukturene er det en karakteristisk symptomatologi av taleforstyrrelser og svelging, brudd på koordinering av bevegelser, ofte lider av pust, hjertesykdom og termoregulering.

Hjernebenet og hjernestammen okkuperer den bakre kraniale fossa

Stropputvikling er sannsynlig hos både menn og kvinner. Denne tilstanden er ekstremt farlig, siden vitalt viktige sentre ofte er involvert i den patologiske prosessen. Hjernens nederlag i varianten av et stamme slag slutter ofte med døden. For å redde pasientens liv og forbedre prognosen, kan tidlig intensiv behandling begynne.

Behandlingen av hjerneblodsykdommer i stamceller utføres i intensivavdelingen. Når det er en hematom i dette området, samt dislokasjonen av hjernestrukturer, er det behov for kirurgisk inngrep. Metoder for behandling av denne typen ONMC skal være rettet mot å gjenopprette arbeidet til de sentrene som er ansvarlige for vitale funksjoner. Dette vil stabilisere tilstanden og øke pasientens sjanser til å overleve. Konsekvensene av stammefeil kan være svært alvorlige, til og med til fullstendig lammelse og utvikling av forhold som er uforenlige med livet.

Behandling på sykehusstadiet

Kampen mot hjerneslag på et sykehus inkluderer to retninger:

 1. Uifferensiert (grunnleggende) terapi. Dens metoder er anvendbare for alle varianter av ONMC og er rettet mot å stabilisere pasientens tilstand, opprettholde vitale funksjoner, bekjempe komplikasjoner og samtidige sykdommer, skape betingelser for normal funksjon av hjerneceller.
 2. Spesiell terapi. Dens oppgave er behandling med hensyn til egenskapene til en bestemt type slag.

Ikke glem å forebygge komplikasjoner, gjentatt ONMC og rehabilitering.

Uifferensiert terapi

Utifferentiert terapi er ikke avhengig av slagets karakter

Behandling av hjerneslag innebærer å eliminere årsaken som forårsaket brudd på blodstrømmen i hjernens kar, og skaper forhold for gjenopprettelsen av levedyktige nevroner, samt eliminere komplikasjonene som følger med sykdommen. Grunnleggende terapi er den samme for menn og kvinner, og er foreskrevet uansett hvilken type slag:

 • Gi tilstrekkelig oksygenbehandling. Pasienter med pustevansker overføres til ventilatoren.
 • Stabilisering av hemodynamikk. Dette inkluderer korreksjon av blodtrykk og kontraktilitet i myokardiet.
 • Med en klinikk med økende cerebralt ødem, er legemidler forskrevet som bidrar til å fjerne væske fra kroppen (mannitol, furosemid), samt hormonelle stoffer (dexametason). I alvorlige tilfeller kan det være behov for kirurgisk dekompresjon.
 • Nevro. Utnevnelsen av narkotika som cerebrolysin, pyracetam, glycin, nimodipin, pentoksifyllin forbedrer blodtilførselen til nevroner og forhindrer døden av fortsatt levedyktige hjerneceller.
 • Symptomatisk behandling: bruk av antiemetika, antikonvulsiva midler.
 • Kampen mot et slag må nødvendigvis omfatte forebyggende tiltak. Forekomsten av komplikasjoner som dyp venetrombose av nedre ekstremiteter, lungebetennelse og trykkår forverrer prognosen. Sykdommen i dette tilfellet er mer alvorlig, sannsynligheten for ugunstige utfall øker.

Steder der bedsores er oftest dannet

Behandling av menn og kvinner som rammes av UNMIK inkluderer et sett med tiltak for å gjenopprette blodstrømmen i hjernens kar og skape forhold for restaurering av levedyktige nevroner.

Egenskaper ved behandling av iskemisk slag

Hjerneinfarkt utvikles som et resultat av at blodtilførselen stanses til et bestemt område i hjernen, noe som fører til utseendet av en nekrosisone. Denne varianten av ONMC er mer vanlig enn hemorragisk, som påvirker både menn og kvinner. Hovedmålet med terapi er gjenoppretting av tilstrekkelig blodstrøm, så antiaggregant terapi er av stor betydning for behandling av iskemisk slag.

Med hjerneinfarkt foreskrives legemidler for å redusere viskositeten til blodet, som kan ødelegge blodpropper som tetter blodkroppens lumen og gjenoppretter blodsirkulasjonen. Hvis sykdommen ble funnet i de tidlige utviklingsstadiene, oppnås gode resultater ved trombolyse ved bruk av en vevspsminogenaktivator. Av antikoagulantene foreskrevet heparin og warfarin, antiaggreganter - acetylsalisylsyre (ASA), klopidogrel, karantil. Inntak av narkotika bør fortsette under behandling med pasienten, og etter at pasienten er tømt hjemme. Gullstandarden for antiaggregant terapi er ASA.

Hjelpe med hemorragisk slag

Den viktigste metoden for å behandle blødning i hjernen er kirurgisk inngrep. Konservativ terapi er indikert når kirurgi er umulig eller uønsket. I tillegg til utifferentierte metoder er betydningen av hemorragisk hjerneslag utnevnelsen av hemostatiske stoffer (dicinon), samt styrking av veggene i blodkarene (ascorutin).

Operasjonen er indikert for hematomer av stor størrelse, spesielt lokalisert i viktige sentralområder, forenkling av dislokasjon eller klemming av hjernekonstruksjonene, samt når det er hindringer for sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken. For å redde liv, bør kirurgisk inngrep utføres så snart som mulig. Sannsynligheten for gjentatte blødninger på den første dagen av sykdommen er imidlertid høy, derfor er det ikke tilrådelig å utføre operasjoner i løpet av denne tidsperioden.

Kirurgisk behandling av hemorragisk slag

Kontraindikasjoner til kirurgi er:

 • Koma.
 • Alderdom.
 • Alvorlig sammenhengende patologi.

Å utføre operasjoner i nærvær av disse forholdene er farlig, det er mulig at pasienten kan dø under den kirurgiske prosedyren.

Behandlingens varighet

Lengden på oppholdet til en pasient på et sykehus i samsvar med standarden for pleie er vanligvis ikke mer enn en måned. Ved positiv dynamikk og fravær av brudd på vitale funksjoner, kan behandlingsperioden være tre uker. Healing, forebygging av langsiktige konsekvenser og gjentatt ONMC, fortsetter rehabilitering etter at pasienten kommer hjem.

La oss oppsummere resultatene

Innføringen av nye metoder for neuroimaging endret tilnærming til diagnose av hjerneslag og forvandlet taktikken til hans behandling

OHMK er en farlig sykdom som påvirker både menn og kvinner og er preget av død av nevroner på grunn av forstyrrelser i blodstrømmen i hjernens kar. Den største faren er forekomsten av stammen, siden i dette tilfellet er sentrene som er ansvarlige for vitale funksjoner, ofte rammet.

Hvordan overvinne et slag? Moderne tilnærminger til terapi involverer eliminering av årsaken til sykdommen og dens symptomer, forebygging og behandling av konsekvenser og komplikasjoner, samt full rehabilitering og forebygging av tilbakevendende ONMC. Gjennomføringen av hele komplekset av tiltak øker sjansene for overlevelse og forbedrer prognosen.

Les Mer Om Fartøyene