Stenokardi spenning og behandling

Når det er en fysisk eller psykologisk belastning, øker behovet for hjertemuskel i oksygen kraftig. Hvis økningen av oksygenforsyningen til myokardet, i henhold til økte krav, er umulig av en eller annen grunn, er det fenomener iskemi - mangel på blodtilførsel. De manifesteres av smerte i hjertet av hjertet, en følelse av mangel på luft og andre symptomer. Denne tilstanden - stress angina - er en klinisk form for koronar hjertesykdom.

Årsaker til angina pectoris

Hjertet, med tanke på det kontinuerlige arbeidet sitt, er et av de mest blodforsyende organene. Blodstrømmen inn i myokardiet utføres gjennom koronar (koronar) kar, som strømmer direkte fra aorta, kroppens største og største kar.

Årsakene til utilstrekkelig blodstrøm til myokardiet under trening som fører til angina pectoris har en tendens til å være forbundet med innsnevring av koronarbeinene, mye mindre ofte har de en annen opprinnelse:

 • spasmer i kranspulsårene;
 • innsnevring av fartøyets lumen med en atherosklerotisk plakett (dekompensering oppstår når overlappingen er 50% eller mer i diameter);
 • misdannelser av aorta (stenose av åpningen eller aortainsuffisiens);
 • alvorlig anemi
 • hypertrofisk kardiomyopati - med denne patologien øker volumet og massen av hjertet kraftig, som karene ikke er i stand til tilstrekkelig å gi næring.

I tillegg til de umiddelbare årsakene til angina pectoris er det predisponerende faktorer - diabetes, fedme, redusert fysisk aktivitet, røyking.

Direct (utfelling) faktor i tillegg til fysisk og emosjonell stress, kan være å motta store mengder mat, brå temperaturendringer (f.eks kontrast dusj), skiftende værforhold og andre.

Mekanismer av sykdommen

Hvis arbeidet i hjertemuskelen styrkes, og blodtilførselen ikke klarer å flytte til et nytt nivå, oppstår et kompleks av patologiske endringer i myokardiet.

Reduksjon av myokardiet med mangel på oksygen fører til akkumulering av melkesyre og hydrogenioner, energibesparelsen til kardiomyocytter (celler som danner hjertemuskel) er raskt utarmet, deres elektriske potensial varierer.

Utad er summen av disse endringene manifestert av symptomer på angina pectoris.

Klassifisering av sykdommen

Stenokardi spenning er delt inn i skjema i henhold til tidspunktet for dets forekomst og avhengigheten av nivået av provokerende belastning.

For første gang betraktes den oppståde angina av stress som sådan, dersom ikke mer enn 1 måned har gått siden det første angrepet. I fremtiden kan den forsvinne eller gå i en stabil form.

Stabil angina pectoris - som varer mer enn en måned og oppstår ved belastninger på omtrent samme nivå. Denne arten kan eksistere i flere år.

Ustabil angina eller progressiv angina karakteriseres av en økning i frekvens, varighet og styrke angrep med samme belastning.

Fordelingen av sykdommen i klasser viser pasientens toleranse for belastning. Følgende funksjonelle klasser (FC) utmerker seg:

 1. Jeg - toleranse er god. Et smertefullt angrep kan bare utvikles med en kraftig økning i lasten, hvorav nivået er uvanlig for pasienten - tung fysisk arbeid, lang løping, klatring trappene til høy høyde.
 2. II - Gjennomsnittlig toleranse, det er begrensninger på nivået. Angina kan forekomme under vanlig belastning - vandre på en forholdsvis liten avstand (500 - 1000 m), trapper til en høyde av mer enn en etasje, samt skiftende værforhold og andre.
 3. III - Signifikant reduksjon i lasttoleranse. Angrep av smerte bak brystbenet virker med liten innsats - går opp til en halv kilometer og løfter mindre enn en etasje.
 4. IV - skarp begrensning av belastninger. Et smertefullt angrep kan skyldes en mindre innsats eller oppstå i ro.

Klassifisering av angina pectoris er viktig for å forutsi og velge et behandlingsregime. I - III FC tilhører stallen, IV FK - til ustabil angina.

Klinisk bilde og symptomatologi av sykdommen

Tegn og egenskaper ved et stenokardisk angrep:

 • Det oppstår plutselig, har en klar begynnelse (det er ingen symptomer-forløperne), er forbundet med en provokerende faktor.
 • Smerten er lokalisert ikke i projeksjonen av hjertet, men bak brystbenet, uten klart avgrensede grenser, diffus natur.
 • Smerten er ikke akutt, men presser og brenner.
 • Bestråling (penetrasjon, refleksjon) av smerte i venstre ekstremiteter, scapula, nakke, ved en atypisk variant - i bukregionen er mulig.
 • Ofte i parallell er det kortpustethet, svakhet, svette, hjertebank, en reduksjon eller økning i trykk.
 • Varigheten av angrepet er ubetydelig (5 - 10 minutter), stopper raskt etter eliminering av lasten og tar nitroglyserin. En varighet på mindre enn 1 minutt indikerer i utgangspunktet ikke-kardial opprinnelse av smerten.

Et angrep som varer mer enn 15 minutter kan føre til akutt hjerteinfarkt og krever øyeblikkelig legehjelp.

Pasientens helsetilstand utenfor angrepet er vanligvis normalt. Hyppigheten av forekomst av stenokardiske episoder kan variere mye - fra flere innen en dag til intervaller med lengde i måneder.

En gang dukket opp, kan antall anfall holde seg stabile i lang tid, gradvis økende eller redusert. Det sistnevnte alternativ er mulig når bevisst eller situasjons begrensning laster pasienten, så vel som i utviklingen av sikkerhet blodstrømmen i myokardium (utseendet av ytterligere, bypass, blodtilførsel baner).

Diagnose av sykdommen

Diagnosen angina pectoris er basert på analysen av pasientklager, laboratorie- og instrumentdata.

Indikator for angina pectoris på EKG er forskyvning av ST-segmentet over isolinen.

I den biokjemiske analysen av blod er en økning i nivået av kolesterol og visse fraksjoner av lipoproteiner mulig, noe som er bevis til fordel for aterosklerotiske vaskulære lesjoner.

Ultralydet i hjertet tjener som en ekstra undersøkelsesmetode. I henhold til funksjonell tilstand av valvulærapparatet er det mulig å trekke konklusjoner om brudd på kontraktilitet og myokardisk iskemi.

Koronarangiografi er en verdifull metode som gjør det mulig å få et klart bilde av tilstanden til blodkarrene i hjertet, lokalisering av steder av deres innsnevring. Kan erstattes av datatomografi (multislice, positron-utslipp).

Differensiell diagnose utføres med sykdommer som har lignende symptomer. Angina skilles fra de følgende sykdomstilstander: magesår, lungebetennelse (med involvering i den inflammatoriske prosessen pleura), atrieflimmer, intercostals neuralgi, gastroøsofagal reflukssykdom (en tilstand i hvilken den mat fra magen er kastet inn i spiserøret og irritere), perikarditt, tromboemboli, lungeemboli og andre.

Behandling av hjerteets iskemi

Behandling av angina pectoris kan deles inn i å arrestere (stoppe) et smerteangrep, bekjempelse av utilstrekkelig blodtilførsel til myokardiet, forebygge sykdomsprogresjon og forekomst av komplikasjoner.

De viktigste stoffene for å stoppe et smerteangrep:

 • Nitrater. Delt i mononitrater (Efoksa, Monomax) dinitrat (izoket, nitrosorbid) og nitrat (nitroglycerin nitrolingval et al.). Alle er kortvirkende stoffer og brukes sublinguelt (under tungen). De mest fysiologiske er mononitrater.
 • Betablokkere (indial, anaprilin). De brukes også sublinguelt.
 • Kalsiumblokkere (nifedipin, cordafen).

Behandling utenfor et angrep kan være terapeutisk og kirurgisk.

Konservativ behandling av iskemi:

 • Statiner. Legemidler av flere generasjoner som senker nivået av kolesterol i blodet og reduserer fremdriften av den aterosklerotiske prosessen (for eksempel simvastatin).
 • Legemidler for å forbedre mikrosirkulasjonen i myokardiet (disaggreganter, anticoanulants) - aspirin, warfarin, etc.
 • Angiotensin converting enzyme (ACE) hemmere - enalapril.
 • Nitrater av langvarig virkning (isosorbid).
 • Kalsiumkanalblokkere (verapamil).

Kirurgisk behandling av angina er gjort, dersom undersøkelse avdekket en farlig grad av innsnevring av koronararteriene, ineffektivitet av legemiddelterapi, konstant quicke av angrep og styrke deres alvorlighet.

De viktigste operasjonstyper:

 • Ballongangioplastikk - mekanisk utvidelse av lumen i koronarbeholdere ved å blåse ballongen inn i dem.
 • Stenting - installasjon i fartøyets lumen av en spesiell rørformet stut (stent), som støtter dens lumen på et normalt nivå. Kan supplere den tidligere metoden eller brukes uavhengig.
 • Aortokoronary shunting er pålegget av en bypass (shunt) rundt den innsnevrede delen av koronararterien.

Prognose og forebygging

En rettidig behandling av angina pectoris, som skal håndteres av en kardiolog, kan forbedre pasientens livskvalitet og unngå komplikasjoner - hjerteinfarkt.

I tillegg til narkotikaforebygging er det nødvendig med røykeslutt, rasjonelt kosthold, vektstyring og moderat fysisk aktivitet.

Hvordan behandles det og hva er årsakene til angina pectoris

Hjertet utfører en viktig funksjon for å gi vital vitalitet til kroppen. Ved høye fysiske og følelsesmessige belastninger øker behovet for hjertemuskel i oksygenforsyningen. Hvis dette behovet ikke er oppfylt, er blodforsyningen brutt, hjertesykdom (CHD) oppstår.

I det kroniske løpet av sykdommen blir angina pectoris en av manifestasjonene av sykdommen. Det manifesteres av en følelse av mangel på luft, smerte i brystet og hjertet som kan gi til epigastrium, nakke, venstre arm.

årsaker

Personer som er over 65 år er mest utsatt for sykdommen. Dette skyldes fysiologiske endringer i kroppen, spesielt med aterosklerose. Sykdommen fører til dannelse av plakk på veggene i karene som hindrer riktig sirkulasjon, noe som reduserer oksygen og næringsstoffets strømning til hjertemuskelen. Disse forekomsten er hovedsakelig dannet av kolesterol i tilfelle feil i stoffskiftet av fett.

Hos menn oppstår vekstdannelsen raskere enn hos kvinner. Men det rettferdige kjønn er mer utsatt for utseendet på plakkene i overgangsalderen.

Risikogruppen inneholder personer:

 • lider av fedme, diabetes;
 • med redusert fysisk aktivitet;
 • forbruker et stort antall fett av animalsk opprinnelse;
 • misbruker skadelige vaner (drikker alkohol, røyking);
 • å ha en genetisk predisposisjon;
 • over 50 år gammel.

I andre tilfeller kan angina pectoris angripe:

 • Langvarig økning i blodtrykk.
 • Skjoldbrusk sykdom, spesielt hypothyroidisme. Som følge av sykdommen reduseres hormonene i orgelet og mengden kolesterol stiger.
 • Feil nyrearbeid.
 • Bruk av visse stoffer.
 • Stressfull situasjon.
 • Spasm av koronarbeinene eller deres medfødte patologi.
 • Arteriell eller pulmonal hypertensjon.
 • Stenose.
 • Nedkjøling.
 • Skarp forandring av kroppens stilling. Organs posisjon endres, og dette påvirker blodsirkulasjonshastigheten under overgangen fra vertikal til horisontal posisjon. Eller det skjer når du klemmer lunge- og hjerteområdet i horisontal stilling.
 • Nederlag av myokardiet.

I barndommen er angina sjelden diagnostisert.

Klassifisering av sykdommen

Avhengig av varigheten av sykdomsforløpet og de patologiske endringene i hjertesystemet, er tre typer av denne sykdommen preget:

 1. Den første forekomsten av angina pectoris. Refererer til et ustabilt utvalg av sykdom. Det er diagnostisert ved første angrep og varer i en måned. Hvis symptomatologien vedvarer, går sykdommen inn i neste fase, ellers kan lidelsen forsvinne helt.
 2. Stabil form. Karakterisert av utseendet av smerte ved en bestemt belastning. Dens varighet kan variere fra flere måneder til flere år.
 3. Progressiv grad. Med denne sykdomsformen endres frekvensen og styrken av smerteopplevelsene med en konsistent identisk belastning.

Funksjoner av den første angina pectoris

Den første form kan være en harbinger av et hjerteinfarkt. Et sterkt angrep av smerte oppstår med koronar spasmer, ruptur av en trombus eller en aterosklerotisk plakk. Derfor, for første gang oppdaget angina pectoris krever akutt sykehusinnleggelse av en person.

Dette skjemaet kan gradvis trekke seg tilbake. Hvis sykdomsforløpet stopper, så med gjentatte angrep noen år senere, diagnostiserer de igjen "første gang angina". Men når sykdommen utvikler seg, refereres den til den andre typen klassifisering.

Stabil sykdomssykdom

Denne fasen begynner en måned etter den første episoden av angrepet i form av konsekvent gjentatte smerteopplevelser av samme intensitet ved en tilsvarende belastning. Stabil angina er delt inn i 4 funksjonelle klasser (FC):

 • 1 FC er preget av utseende av anfall bare med høy fysisk aktivitet, og varigheten av smerte episoden er begrenset til 2-4 minutter.
 • 2 FC er preget av utfall av angrep under kjøring, lang gang, klatring av trappene. Smerter kan oppstå etter å ha spist, røyking, stress, hypotermi.
 • 3 FC setter restriksjoner på pasientens liv. I nærvær av denne sykdomsformen er det vanskelig for en person å klatre til og med i første etasje, angrepet kan oppstå når man beveger seg med 200 meter i en stressende situasjon.
 • 4 FC krever konstant kontroll over pasienten, han er ikke i stand til å betjene seg selv. Et angrep kan oppstå når man løfter seg fra sengen, beveger seg rundt leiligheten. Noen ganger oppstår smerten om natten.

Ustabil form av sykdommen

Progressiv form skiller seg fra andre typer endringer i graden og kraften av lasten, som er nødvendig for angrep. Kjenne utbruddet av dette stadiet kan være av følgende grunner:

 • reduksjon i mengden av belastning som kreves for utbruddet av et angrep;
 • økt antall anfall
 • fremveksten av nye symptomer på angina pectoris;
 • økt varighet og styrke av smertesyndrom;
 • øke doseringen av medisiner for å stoppe angrepet.

symptomatologi

Vanligvis er sykdommen i et tidlig stadium manifestert bare etter en psykologisk eller fysisk overbelastning. Det første tegn er smerte i brystet, som varer i ca 5-6 minutter. Om nødvendig kan pasienten trenge Nitroglycerin.

Andre symptomer på sykdommen inkluderer:

 1. Den generelle svakheten.
 2. Pallor av integumentet.
 3. Øk eller senk blodtrykket.
 4. Kortpustethet
 5. Hjerte rytmeforstyrrelser.
 6. Overdreven svette.
 7. Endringer i menneskelig oppførsel.

Hva slags smerte er karakteristisk for angina pectoris?

Hvis tilstanden forverres, bør det tas hensyn til:

 • Faktorer som provoserte anfall. Med primær angina kan smerte oppstå abrupt med intens stress eller med en stressende situasjon. Gradvis sykdommen utvikler seg, og følelsene er mer uttalt, på dette punktet kan du se på hvilket stadium av økningen i belastningen angrepet begynner.
 • Lokalisering av smerte. Vanligvis er sykdommen uttrykt av en ubehagelig følelse og en brennende følelse i brystet. Gradvis fyller følelsen av ubehag hele venstre side av kroppen.
 • Varigheten av angrepet. I begynnelsen av sykdommen varierer smerteperioden fra 1 til 5 minutter. Gradvis kan tiden for et angrep øke og i alvorlige tilfeller gjøre fra 15 til 25 minutter.
 • Måter å nøytralisere ubehagelige opplevelser. Vanligvis, med angina pectoris, hvile, hjelper følelsesmessig stabilitet. Alvorlige anfall krever nitroglyserin.

Forandringen i hjerterytmen opptrer når det er et brudd på blodstrømmen til hjertemuskelen. En pasient kan ha takykardi, arytmi eller bradykardi.

Under anfallet er pasientens puls dårlig håndbar. Og indikatoren i dette øyeblikk kan både øke og redusere. Pasienten opplever panikk og frykt.

Bleg hud kan forklares ved innsnevring av blodkar under stress. Og overdreven svetting oppstår med mangel på oksygen, økt hjertefrekvens. På dette tidspunktet kommer adrenalin og norepinefrin inn i kroppen.

Utseendet til dyspnø i de tidlige stadier diagnostiseres ekstremt sjelden, siden starten av dette symptomet er påvirket av iskemisk skade på hjertemuskelen. Jo større det berørte området, desto større er sannsynligheten for kortsiktige luftmangel.

diagnostikk

Ved første undersøkelse av pasienten samler kardiologen en anamnese av sykdommen. Under en samtale med en lege er det viktig å beskrive alle detaljer angående angrepet, dens varighet og de faktorer som forårsaker denne tilstanden.

Videre, for å bekrefte eller nekte diagnosen, utføres følgende undersøkelser:

 • Inspeksjon av pasienten. På betingelse av huden er det ofte mulig å gjenkjenne forstyrrelser av fettmetabolismen eller aterosklerotiske manifestasjoner. Måling av kroppsvekt gir en ide om tilstedeværelse av fedme, som kan være et tegn på angina. Palpasjon av brystet og lytter til hjertet og luftveiene gjør at du kan identifisere egenskapene til ulike stadier av angina.
 • Elektrokardiografi gir en ide om hjertets arbeid. Med hjelpen kan du bestemme ikke bare forekomsten av angina pectoris, men også det ødelagte området av myokardiet. Under et angrep gir bildet tydeligere opplysninger om pasientens tilstand. Ulempen med metoden er at i et tidlig stadium av sykdommen i ro, kan et kardiogram ikke vise forstyrrelser i funksjonen av kardiovaskulærsystemet.
 • Ekkokardiogram eller hjerte ultralyd bidrar til å bestemme størrelsen av legemet og kameraet, tilstedeværelse av stillestående prosesser i lungene arteriene, sirkulatoriske forstyrrelser, hjerteinfarkt før overføringen. Med angina i det berørte området har hjertemuskelen lav motoraktivitet.
 • Tester med ulik belastning brukes til å provosere et angrep, slik at man på grunn av en forverret tilstand kan følge sykdommens dynamikk.
 • EKG-overvåkning av Holter. For denne metoden er en elektrokardiograf festet til pasienten for en dag, noe som løser pasientens tilstand i en viss tid.
 • Scintigrafi innebærer innføring i midjenes kranspulsårer, som etter disintegrasjon ses på spesialiserte kamre. I området av det berørte området endrer lyset sin intensitet.
 • Koronarangiografi er preget av innføring av et fargestoff i koronararteriene, som under røntgenundersøkelse viser arterielle lesjoner og forekomst av plakk.
 • Positronutslippstomografi er basert på innføring av radioaktive stoffer til pasienten. Slike differensialdiagnose bidrar til å skille angina fra hjertesykdom og arytmi.
 • Generell og biokjemisk blodanalyse, samt bestemmelse av skjoldbruskhormonivåindikatoren. Alt dette bidrar til å identifisere patologien og årsakene til sykdommen.

Helbredende tiltak

Terapi er rettet mot å redusere varighet og frekvens av anfall, samt styrken av smerte, forebygging av komplikasjoner. Ved behandling av angina er stress foreskrevet:

 • Midler for å stoppe en episode av et angrep og forberedelser for behandling av årsaken til sykdom.
 • Overholdelse av riktig livsstil og ernæring.
 • Folkemidlene som hjelpemiddel.
 • Operativ inngrep, nødvendig når alle andre tiltak er ineffektive.

Håndterer et angrep

Når det er ubehagelige opplevelser i brystet, bør du:

 1. Rolig ned, ta en sittestilling. Om natten kan du ta en halvløyende stilling, og endre posen er nødvendig sakte, for ikke å provosere svimmelhet.
 2. En tablett av nitroglyserin plasseres under tungen. Vanligvis varer angrepet i ett minutt, men hvis symptomene vedvarer etter 7 minutter, bør en ny dose tas.
 3. I fravær av effekt etter at du har tatt 3 tabletter, bør du ringe en ambulanse, siden en slik organisasjonsreaksjon kan indikere alvorlige brudd.

Standardbehandling

Med stabil angina pectoris 1 og 2 FK viser bruken av legemidler for å stoppe angrepet og normalisere metabolske prosesser, spesielt fett. Når tilfeller er komplekse, er terapi supplert med medisiner for å stabilisere hjertesystemet og forhindre komplikasjoner.

Utpeke i utgangspunktet:

 • Antiplatelets, som er rettet mot å redusere risikoen for blodpropper.
 • Anti-iskemiske midler, de reduserer belastningen på hjertemuskelen.
 • Medisiner for å normalisere metabolismen i det berørte området, som er nødvendige for å sikre stabiliteten til hjertemuskelen med en reduksjon av oksygeninntaket.
 • Forberedelser for regulering av metabolismen av fett. De bidrar til å stoppe utviklingen av aterosklerose.

Hjem rettsmidler

I folkemedisin er det urter som har en beroligende og avslappende effekt. Noen av dem bidrar til normalisering av metabolisme, noe som er gunstig i behandlingen av sykdommen.

 1. Hawthorn er effektiv ved økt trykk, det reduserer ikke bare ytelsen, men reduserer også risikoen for arytmi. Dens bruk bidrar til å normalisere blodsirkulasjonen og lavere kolesterol.
 2. Roten av valerianen beroliger, dilaterer koronarbeholdere, fjerner galle, senker kolesterolet.
 3. Tannkjøttet hos modermoren bidrar til å forbedre hjertefunksjonen, fjerne væske og har beroligende effekt.

Operativ løsning av problemet

Kirurgiske metoder brukes til å normalisere patronen til koronararteriene. Det er to måter kirurgisk inngrep: perkutan transluminal koronar angioplastikk og koronar arterie bypass-podning.

I det første tilfellet plasseres en ballong i stedet for stenose, som ødelegger plakk, hevelse under trykk i flere atmosfærer. Denne metoden tillater å øke clearance med 50-75%. For å redusere risikoen for re-dannelse av stenose, etter prosedyren, er et skjelett plassert i arterien.

Shunting-metoden er basert på den kunstige dannelsen av en vei for blodsirkulasjon. Materialet er tatt fra låret. Denne prosedyren gjør det mulig å sikre en stabil tilstand til pasienten i mange år.

Livet på en ny måte

Når angina oppstår, er det allerede anbefalt å gi opp røyking, overdreven fysisk anstrengelse, bruk av mat med høyt kolesterol og alkoholinnhold.

Pasienten trenger terapeutisk gymnastikk, et spesielt diett (tabell nummer 10). Mat bør deles og ikke mindre enn 5 ganger daglig, det siste måltidet kan finne sted 3 timer før sengetid.

Mengden kolesterol som forbrukes per dag bør være begrenset til 200 mg.

outlook

Med en stabil form for angina pectoris 1 og 2 FC har pasientene stor sjanse til å leve i en svært gammel alder. Det er viktig å følge alle legenes anbefalinger: ta passende medisiner, opprettholde en sunn livsstil, balansert og riktig ernæring, eliminere stress og tung fysisk anstrengelse.

I andre tilfeller kan pasientene delvis eller helt miste arbeidsevnen. I slike pasienter er risikoen for komplikasjoner mye høyere, og forventet levealder er mye lavere.

Er funksjonshemming gitt angina pectoris?

I de første stadiene av sykdommen er det ikke gitt fordeler til en person, siden han fullt ut kan tjene seg og lede en vanlig livsstil uten spesielle begrensninger.

Ved diagnostisering av 3 og 4 funksjonsklasse kan pasienten gjennomgå en spesiell kommisjon, hvorav resultatet avgjør pasientens funksjonshemningsgruppe.

Komplikasjoner av sykdommen

Med en ustabil og progressiv form av sykdommen kan kurset forverre andre problemer i hjertesystemet, dette gjelder også for pasienter i tredje og fjerde FC i en stabil sykdomsform. De viktigste er:

 • Myokardinfarkt er en lesjon av en del av myokardiet, på grunn av dannelsen av en trombose når en atherosklerotisk plakk brytes. I denne situasjonen forstyrres prosessen med å forsyne blodet involvert i prosessen av prosessen.
 • Hjertesvikt oppstår med aterosklerose eller etter et hjerteinfarkt, i dette tilfellet er hjertet ikke i stand til å fullt ut realisere alle sine funksjoner. Dette manifesteres av kortpustethet, hevelse i bena, lunger.
 • Arrytmi manifesteres av svimmelhet, noen ganger besvimelse. Det oppstår når blodsirkulasjonen er forstyrret. I et alvorlig stadium kan døden oppstå hvis medisinsk hjelp ikke er gitt i tide.
 • Pulmonal tromboembolisme opptrer ved den tilsvarende arterieokklusjon da, etter bruddet av et aterosklerotisk plakk trombe kommer inn i høyre ventrikkel og blodstrømmen forskyves til pulmonale kanaler. Dette er farlig ved en kraftig opphør av oksygenforsyning, noe som fører til umiddelbar død av pasienten.

På spørsmålet om det er mulig å helbrede helt angina pectoris, er det ikke noe definitivt svar. Med en nylig diagnostisert form, kan sykdommen passere seg selv. I andre tilfeller er det nødvendig å følge legenes anbefalinger og motta spesiell behandling.

Med rettidig diagnose og terapeutisk forebygging har pasientene mulighet til å leve et fullt liv.

Årsakene og metodene for behandling av angina pectoris

Blant hjerte- og karsykdommer en av de viktigste, ifølge leger, er koronar hjertesykdom, særlig den kliniske utvalg - angina som har størst distribusjon - en million mennesker til 40 tusen tilfeller av angina. Sykdommen er velkjent av det vanlige navnet som angina pectoris.

Angina er mer vanlig hos menn, spesielt eldre. Så i en alder av femti år er angina fast i 1% av kvinnene, 2-5% av mennene. Og hos personer eldre enn seksti allerede: 10-14% av kvinnene, 11-20% av mennene. Etter 55 år er risikoen for å utvikle angina pectoris hos menn flere ganger høyere. Fortsatt faktum: hos de som har overført et hjerteinfarkt, er risikoen for tilbakefall av en stenokardi på 50%.

Beskrivelse av sykdommen

Denne sykdommen er en konsekvens av mangelen på oksygenmetning av hjertemuskelen. Årsaken kan være en innsnevring av koronarbeinene, utseendet på plakkene på de vaskulære veggene, innsnevring av lumen. Fra fysisk anstrengelse til menneskekroppen krever mer metning av hjertemuskelen med oksygen. Blodstrømmen øker, oksygen kommer inn i det ønskede området. Angina forhindrer dette. Det er en presserende smerte. Hvis en halv time ikke er nødvendig tiltak, fortsetter sværheten av tilstanden, det vil være et myokardinfarkt. La oss oppsummere: Den oppstod oksygen sulten på et sted av en hjertemuskel fra et treningsspenning kalles angina pectoris.

I slutten av 70-tallet i forrige århundre identifiserte eksperter fra Verdens helseorganisasjon to typer angina pectoris: spenning og hvile.

Stenokardi av stress er videre oppdelt som følger:

 • den første
 • stabil
 • progressive

For første gang oppstod angina - anfall som varer opptil en måned. Sykdommen kan, gå av deg selv, hvis provosert av en enkelt sak.

Når pasientens smerteangrep fortsetter videre, snakker vi om en annen form - stabil angina pectoris. Her får anfall stereotyp flyt, spesielt som en reaksjon på samme type last. Fremgang i angina kan føre til akutt myokardinfarkt, selv plutselig hjertestans.

Det er også en klassifisering av sykdommen i henhold til intensiteten av kurset. Det er fire funksjonelle klasser (FC I, II, III, IV).

 • FC I - angina manifesteres bare i øyeblikk av sterk fysisk anstrengelse. Normal daglig belastning lar pasientens tilstand stabil.
 • I andre klasse er det smertefulle opplevelser når trappen er lengre enn andre etasje, mens du går gjennom en halv kilometer. Noen ganger med følelsesmessig spenning eller i dårlig vær, noen ganger om morgenen når pasienten våkner.
 • Den tredje funksjonelle klassen: smerte oftere - de er forårsaket av den vanlige bevegelsen til fots de første hundre eller to hundre meter, stigningen på 10 trinn. Pasienten er ufrivillig tvunget til å begrense fysisk aktivitet.
 • Med FC IV-hjerteproblemer bekymrer seg om den minste fysiske aktiviteten, de er forårsaket selv ved enkel å gå på et jevnt plan.

Årsaker til forekomst

Stenokardi spenning er alltid forbundet med fysisk anstrengelse, selv om det er lite. Men forutsetningene for sykdomsutbruddet er vanlige for enhver type angina pectoris, nemlig:

 • aterosklerose. Dette er den vanligste årsaken. Plaques kan plasseres enkeltvis, i hele grupper, maksimalt overlapper fartøyets lumen.
 • Trombose. Utseendet til en ukonvensjonell trombus, spesielt hvis det er plakk på veggene på fartøyene, forårsaker den sterkeste innsnevringen av fartøyet.
 • Patologisk spasme i kranspulsårene.
 • Arteriell hypotensjon. Utilstrekkelig trykk i blodårene hindrer at blodet flyter den nødvendige mengden til hjertemuskelen.
 • Hypertrofi av myokardiet.
 • Takykardi, arytmi. Disse sykdommene forstyrrer også stabiliteten av tilførselen av det nødvendige volum blod til hjertemuskelen.
 • Hypertensjon.
 • Sten i galleblæren; nyrekolikk. Merkelig nok, forårsaker disse problemene også utseendet av angina pectoris.
 • Sterk psykisk stress (forårsaker vasospasme).
 • Utilstrekkelig fysisk tilstand av kroppen.
 • Fedme.
 • Røyking, alkoholisme.

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

Årsaker til angina, kan være naturlig - fysiologiske etymologi, videregående - aldersrelaterte endringer, antisosiale vaner, psykiske problemer.

symptomer

Det viktigste symptomet på angina pectoris er smerte. Smerten er av varierende grad intensitet, det avhenger av årsaken til starten eller individuell smertegrense, følsomhet hos forskjellige mennesker. Smerten er variert i følelser. Symptomer oppstår ved fysisk anstrengelse, kaldt eller blåsende vær om morgenen.

Hvordan kan smerte manifestere seg? Oftere er det en presserende, klemmende smerte bak brystbenet. Smerte kan være traumatisk og forårsaker ubehagelig tilstand. Noen ganger er smerten brennende, som om i brystet noe "utålelig baker". Noen pasienter markerer angina pectoris som en følelse av boring - "som om en fast skrue ruller innvendig."

Følelser er ikke alltid plassert bak brystet, men oftest der, og ofte ligner smertefulle opplevelser med gastritt eller magesår. Det kan også være en følelse av ømhet i magen. Ofte - smerte gir til venstre arm, scapula, selv den nedre delen av kjeven fra venstre side. Sjeldne pasienter oppdager smerte nær midjen eller venstre ben.

Smerten varer fra et minutt til en halv time. Smerte med nitroglyserin er godt kontrollert med generelle beroligende tiltak som gir hvile til pasienten. Eventuell fysisk aktivitet hos pasienten skal stoppes umiddelbart!

Tilknyttet smerte er ofte et annet vanlig symptom - kortpustethet. Dette symptomet forekommer til tider før smerte fra de første minuttene av fysisk aktivitet. Man kan nesten ikke puste, det er ikke nok luft. Hos noen pasienter, sammen med kortpustethet, øker det svette - fra mild svette til utseendet av klebrig kaldt svette. Individuelle pasienter merker slike symptomer som økt pust, lunger, økt hjertebank og trykk. Noen ganger, oppfordre til å urinere.

Det er sjeldne tilfeller av angina når pasienten ikke hadde vondt i det hele tatt, og bare ubehag med dyspnø ble observert.

diagnostikk

En erfaren kardiolog kan diagnostisere sykdommen - angina pectoris allerede basert på symptomene på pasientens klager. Likevel, for en nøyaktig uttalelse, bekreftelse av en diagnose, er undersøkelser nødvendig. Den vanligste tilgjengelige metoden for å oppdage sykdommen er EKG. Denne metoden er mest effektiv på tidspunktet for angina pectoris angrep.

Stenokardi spenning er også godt diagnostisert i prøver med masse. Et fullt bilde er gitt av daglig overvåking, der belastninger utføres, for eksempel å gå på trappene. 24 timer holder en pasient en observasjonsdagbok, registrerer de brukte fysiske belastningene, og skjermen registrerer endringer i tilstanden til myokardiet. Den etterfølgende analysen viser et komplett bilde av tilstanden til hjertemuskelen i en viss tidsperiode.

En annen diagnostisk metode som brukes til denne sykdommen er ultralyd av hjertemuskelen.

I tillegg utføres en klinisk, biokjemisk blodprøve. Indikatorer for analyse kan indirekte bekrefte, for eksempel sannsynligheten for atherosklerose, tilstedeværelsen av plakk på veggene i blodårene.

Det er også en dyr, sjelden brukt metode for "myocardial scintigraphy". Denne prosedyren er ganske effektiv, da resultatet viser en klar presentasjon av graden av kranspulsårssår.

En av de mest effektive i kardiologer er forskning - koronar angiografi. Enkelt sagt, dette er en x-ray. Han detaljer nyanser av endringene i koronar fartøyene.

Hvordan behandles det?

Behandling av angina pectoris bør utpeke en kardiolog. Selvbehandling er kategorisk uakseptabel. Bare en medisinsk spesialist vil velge riktig behandlingstaktikk, velg de nødvendige stoffene, med tanke på pasientens tilstand, sykdommens etymologi og andre viktige nyanser.

Så, for stabil angina pectoris, den oftest valgte medisinen. Det finnes narkotika som påvirker de ulike problemskrittene. Dette er en antianginal terapi som involverer administrering av nitroglyserin, dinitrat, molsidomin, verapamil, etc. Kombinert med anti-aterosklerotiske stoffer - simvastatin, pravastatin. I tillegg foreskrive stoffer: aspirin med det formål å væske blod og trimetazidin eller trimetazidin - økende metabolisme.

En stor vekt på behandling av angina pectoris blir gjort for å løse sammenhengende sykdommer. Ellers vil tilbakefall negere gjeldende behandling. Parallelt anbefales pasienten å minimere risikofaktorene - vekttap, avvisning av dårlige vaner, aktivering av livsstil.

Når terapeutisk behandling av pasienten ikke bringe forventet resultat, er det en fare for rask hjertestans kan endovaskulær eller kirurgisk inngrep. Dette kan være en plastisk koronararterie via en punktering av en stor arterie i arm, ben, kan være koronararterie-bypass-transplantasjon.

Folkemidlene

De brukes bare som sykdommer som følger med den viktigste behandlingen! Brukes for å styrke, opprettholde blodkar, den generelle tilstanden til kroppen.

Du kan ta kjøttkraft, tinkturer av urter som har en vasodilaterende spasmolytisk effekt. Dette, for eksempel, mynte, motherwort, pastinett, melissa, mange andre. Urter kan høstes av deg selv, du kan kjøpe ferdige apotek avgifter. En av de mest effektive for behandling av hjertesykdom er hagtorn. Brygget frukt, blomster, og sistnevnte har den mest kraftige effekten.

Angrep av angina pectoris bidrar til å lindre pusten med Buteyko-metoden. Uniform dyp pusting med forsinkede forsinkelser retter rett mot respiratoriske muskler, karene ekspanderer, oksygenovergangen til hjertemuskelen øker.

Angrep. Førstehjelp

En person bør umiddelbart stoppe fysisk aktivitet, han trenger å gi ro, tilgang til frisk luft (hvis angrepet begynte innendørs - åpne vinduet). Gi et nitroglyserin tablett forsiktig. Tabletten av nitroglyserin settes under tungen, løser til slutten. Hvis tørrhet observeres, bør munnhulen fukta med vann før nitroglyserin tas i bruk.

Når angrepet er fjernet, kan du fortsette den vanlige handlingen. Neste - kontakt alltid lege. Du kan ikke vente på neste runde, igjen å stoppe dem med nitroglyserin.

Om en halv time er problemet ikke løst, angrepet fortsetter, personen fortsetter å føle smerte? Det er nødvendig å ringe en ambulanse.

Det er viktig å vite! Angina pectoris fjernes kun nitrater (nitroglycerin). Validol er usannsynlig å hjelpe, tvert imot kan det gjøre mye skade. En person som lider av angina pectoris bør alltid ta nitroglyserin (tabletter eller spray) med dem!

Konsekvenser og forebygging

Dødelighet fra ISHB, nemlig angina pectoris, er svært høy over hele verden. Ofte slutter sykdommen med pasienten som får en grad av funksjonshemning. Derfor er det viktig å vurdere risikoen for angina pectoris tilstrekkelig.

Blant de alvorlige konsekvensene av sykdommen observeres oftest:

 • Økning i antall anfall med den minste fysiske aktiviteten eller til og med i ro
 • Akutt hjerteinfarkt
 • arytmi
 • Hjertesvikt
 • Utvikling av kronisk hjertesvikt

Imidlertid tidlig påvisning av sykdommen, den kompetente terapi, i det minste samtidige sykdommer, samsvar med forebyggende tiltak - gi en prognose for angina for det meste optimistisk spenning.

Forebygging er vanligvis redusert til en sunn livsstil, opprettholde god form for kroppen, bruk av kostholdet, får medisiner (hvis foreskrevet av lege), regelmessig overvåking av kardiolog. Hvis narkotika er foreskrevet for langtidsbruk, ikke glem å ta dem. Bær alltid nitroglyserin.

Hva foreslår dietten hvis pasienten lider av angina pectoris?

 • Redusert forbruk av fettstoffer opptil 30%. Erstatning av animalsk fett for vegetabilsk og marine opprinnelse (omega 3).
 • Regelmessig forbruk av grønnsaker og frukt.
 • Grøt fra forskjellige kornblandinger, frokostblandinger.
 • Det er fedme - en nedgang i kaloriinntaket.
 • Minimal bruk av salt.
 • Avslag på sterk alkohol.

Et balansert kosthold er gunstig for alle, og dette helseproblemet gjør dette til en viktig nødvendighet.

Sunn livsstil

Hvis angina skjedde, må du først gi opp alle dårlige vaner. Da må du gradvis øke din fysiske aktivitet.

Optimal: besøk en gruppe terapeutisk og profylaktisk kroppsopplæring, der klassene blir overvåket av en spesialist. Hvis dette ikke er mulig, gjør vi det selv. Du kan starte med å gå, gradvis øke bevegelseshastigheten. Nyttig - svømming, sykling, glatt dans, ski tur.

Kraftig last kroppen ikke kan. Klasser skal begynne med 20 minutter om dagen, og øker gradvis til 40 minutter. Pass på å overvåke endringen i hjertefrekvensen. Rytmfrekvensen bør ikke overskride en belastning på 60-70% av normen.

Stenokardi spenning - hvor vanlig, en alvorlig sykdom, så mottagelig for korreksjon. Det er nødvendig bare rettidig behandling av sykdommen, i tillegg til ønsket om en person til å takle sykdommen.

Angina pectoris: spenning og hvile, stabil og ustabil - tegn, behandling

En av de vanligste kliniske manifestasjonene av kranspulsårene (iskemisk hjertesykdom) er angina. Det kalles også angina pectoris, selv om denne sykdomsdefinisjonen nylig har blitt brukt svært sjelden.

symptomer

Navnet er knyttet til tegn på sykdommen, som er manifestert i trykk eller kompresjon (smal - stenos fra gresk.), brennende følelser i hjertet av hjertet (Kardia) bak brystbenet, blir til smerte.

I de fleste tilfeller oppstår smerte plutselig. I noen mennesker er symptomene på angina pectoris tydelig uttrykt i stressende situasjoner, mens andre - under overbelastning ved tung fysisk arbeid eller idrettsøvelser. Ved tredje angrep tvinger de deg til å våkne opp midt om natten. Oftest skyldes dette at stoffet i rommet eller for lav temperatur i luften, økt arteriell trykk. I noen tilfeller oppstår angrepet under overmåling (spesielt om natten).

soner med typisk bestråling av smerte i angina pectoris

Varighet av smerte - ikke mer enn 15 minutter. Men de kan gi i underarmen, under skulderbladene, nakke og jevn kjeve. Ofte er angina angrep manifestert av ubehagelige opplevelser i den epigastriske regionen, for eksempel vekt i mage, mage kolikk, kvalme, halsbrann. I de fleste tilfeller passerer smerten, så snart en person blir følelsesmessig agitert, hvis det går en pause i jobben under en tur han stopper. Men noen ganger for å stoppe et angrep, må du ta stoffer av en nitratgruppe som har en kort handling (en nitroglyserin tablett under tungen).

Det er mange tilfeller når symptomene på angina angrep manifesteres bare i form av ubehag i magen eller hodepine. I dette tilfellet forårsaker diagnostisering av sykdommen visse vanskeligheter. Det er også nødvendig å skille smertefulle angina angrep fra symptomene på hjerteinfarkt. De er kortvarige, og kan lett fjernes ved å ta nitroglyserin eller nidefilin. Mens smerten med hjerteinfarkt med dette stoffet ikke er stoppet. I tillegg med stenokardi er det ingen stagnasjon i lungene og kortpustethet, kroppstemperaturen forblir normal, pasienten opplever ikke spenning under et angrep.

Ofte er denne sykdommen ledsaget av hjertearytmi. Eksterne tegn på angina og hjertearytmi er manifestert i følgende:

 • Svak hud i ansiktet (rødhet forekommer i atypiske tilfeller);
 • På pannen er det dråper kaldt svette;
 • På ansiktet er et uttrykk for lidelse;
 • Hands - cold, med tap av følsomhet i fingrene;
 • Puste er overfladisk, sjelden;
 • Puls ved begynnelsen av angrepet - hyppig, ved slutten av frekvensen avtar.

Etiologi (årsaker til forekomst)

De vanligste årsakene til denne sykdommen er arteriosklerose av koronarbeinene og hypertensjon. Det antas at forekomsten av angina skyldes en reduksjon i oksygenforsyningen til koronarbeinene og hjertemuskelen, som oppstår når blodstrømmen til hjertet ikke oppfyller sine behov. Dette forårsaker myokardisk iskemi, som igjen bidrar til forstyrrelsen av oksidasjonsprosessene som forekommer i det, og utseendet av en overflod av metabolske produkter. Ofte krever hjertemuskelen en økt mengde oksygen med alvorlig venstre ventrikulær hypertrofi. Årsaken til dette er slike sykdommer som dilatert eller hypertrofisk kardiomyopati, aortisk oppkastning, stenose av aortaklappen.

Svært sjelden (men slike tilfeller har blitt notert), oppstår angina i hjertet mot bakgrunnen av smittsomme og allergiske sykdommer.

Kurs av sykdommen og prognosen

Denne sykdommen er preget av et kronisk kurs. Angrep kan gjenta mens du gjør hardt arbeid. Ofte oppstår de når en person bare begynner å bevege seg (gå), spesielt i kaldt og vått vær, på varme sommerdager. Forverrede angina angrep er emosjonelle, psykisk ubalanserte personer som er utsatt for hyppig stress. Det har vært tilfeller da det første angina angrepet var dødelig. Generelt, med riktig metode for behandling, etterlevelse av anbefalingene fra leger, er prognosen gunstig.

behandling

For å eliminere angina pectoris angrep:

 1. Konservative behandlingsmetoder, inkludert medisinsk og medisinsk behandling;
 2. Kirurgisk operasjon.

Behandling av angina med medisiner utføres av en kardiolog. Den inneholder følgende:

Ikke-medisinske behandlingsmetoder inkluderer:

 • Bruk av dietter med sikte på å senke kolesterol i blodet;
 • Justering av kroppsvekt i henhold til indeksen for vekst
 • Utvikling av individuelle belastninger;
 • Behandling med alternativ medisin;
 • Eliminering av dårlige vaner: røyking, alkohol, etc.

Kirurgisk behandling inkluderer aterotomi, rotoblacia, koronar angioplastikk, spesielt - med stenting, samt en komplisert operasjon - aortokoronær bypass. Behandlingsmetoden er valgt avhengig av type angina og alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet.

Klassifisering av angina pectoris

Følgende klassifisering av sykdommen er akseptert:

 • På grunn av forekomsten av:
  1. Stenokardi av stress, som oppstår under påvirkning av fysisk anstrengelse;
  2. Angina av hvile, angrep som overtar pasienten under en natts søvn, og i løpet av dagen da han lyver, uten noen åpenbare forutsetninger.
 • Av naturen av kurset: Som en egen art er angina av Prinzmetal isolert.
  1. Stabil. Angrep av sykdommen fremkommer med en viss, forutsigbar frekvens (for eksempel en dag eller to, flere ganger i måneden, etc.). Den er delt inn i funksjonelle klasser (FC) fra I til IV.
  2. Ustabil. Den første oppstart (VVS), progressiv (PS), postoperativ (tidlig preinfarkt), spontan (variant, vasospastisk).

Hver art og underart har sine egne karakteristiske trekk og egenskaper ved sykdomsforløpet. La oss vurdere hver av dem.

Stabil anstrengende angina

Akademiet for medisinsk vitenskap har utført forskning om hvilke typer fysisk arbeid som personer med hjerte-og karsykdommer kan utføre uten å oppleve ubehag og bouts i form av tyngde og brystsmerter. Samtidig ble stabil stress angina delt inn i funksjonelle klasser, hvorav fire ble tildelt.

Jeg funksjonell klasse

Det kalles latent (hemmelig) angina pectoris. Karakterisert av at pasienten kan utføre nesten alle typer arbeid. Han overvinner enkelt lange avstander til fots, uten vanskeligheter å klatre trappene. Men bare hvis alt dette er gjort i en målt og for en viss tid. Når du akselererer bevegelsen, eller øker varighet og tempo i arbeidet, er det anginaangrep. Ofte skjer slike angrep med ekstreme belastninger for en sunn person, for eksempel med gjenopptakelse av sport, etter en lang pause, ytelsen av overdreven fysisk aktivitet, etc.

II funksjonelle klasse

Personer som er utsatt for angina pectoris i denne funksjonelle klassen opplever ofte anfall på bestemte tidspunkter, for eksempel om morgenen etter å ha våknet og brått oppover fra sengen. I noen manifesterer de seg etter å ha klatret trappene i et bestemt gulv, mens andre - under bevegelsen i dårlig vær. Reduksjonen i antall anfall er lettere ved riktig organisering av arbeid og distribusjon av fysisk anstrengelse. Gjør dem på optimal tid.

III funksjonell klasse

Stenokardi av stammen av denne arten er inneboende hos personer med sterk psyko-magnetisk opphisselse, hvis angrep forekommer når de beveger seg i et normalt tempo. Og overvinne trappene til gulvet for dem blir til en ekte test. Disse menneskene blir ofte utsatt for angina pectoris. De er de hyppigste sykehuspasientene, diagnostisert med CHD.

IV funksjonell klasse

Hos pasienter med angina pectoris i denne funksjonelle klassen forårsaker noen form for fysisk anstrengelse, selv ubetydelig, et angrep. Noen kan ikke engang flytte rundt i leiligheten, uten smertefulle opplevelser i brystet. Blant dem er den største andelen av pasienter som har smerte i ro.

Ustabil angina

Angina pectoris, antall anfall som kan da øke, deretter redusere; deres intensitet og varighet endres også, kalles ustabil eller utvikler seg. Ustabil angina pectoris varierer i henhold til følgende tegn:

 • Arten og alvorlighetsgraden av forekomsten:
  1. Klasse I. Den første fasen av kronisk angina. De første tegnene på sykdomsutbruddet ble notert kort før de gikk til legen. I dette tilfellet er forverringen av IHD mindre enn to måneder.
  2. Klasse II. Subakutt strøm. Smertssyndrom ble notert under hele forrige dato for besøket til legen i måneden. Men de siste to dagene var de fraværende.
  3. Klasse III. Strømmen er skarp. Angrep av angina ble observert i hvile de siste to dagene.
 • Betingelser for forekomst:
  1. Gruppe A. Ustabil, sekundær angina. Grunnen for sin utvikling er faktorer som utløser koronar hjertesykdom (hypotensjon, takyarytmi, ukontrollert hypertensjon, smittsomme sykdommer ledsaget av feber, anemi og så videre).
  2. Gruppe B. Ustabil, primær angina. Det utvikler seg i fravær av faktorer som øker løpet av IHD.
  3. Gruppe C. Tidlig postinfarkt angina. Oppstår i de kommende ukene, etter å ha lidd et akutt myokardinfarkt.
 • På bakgrunn av den terapeutiske behandlingen:
  1. Den utvikles med minst medisinske prosedyrer (eller ikke utført).
  2. Med medisineringskurset.
  3. Utviklingen fortsetter med intensiv omsorg.

Angina pectoris

Pasienter med stabil angina pectoris IV funksjonelle klasse klager nesten alltid på smertestilingen om natten, og også tidlig om morgenen da de bare våknet opp og ligger i sengen. En undersøkelse av hjerte og hemodynamiske behandler slike pasienter ved daglig, løpende overvåkning viser at angrepet er en forløper for hver økning i blodtrykket (systolisk og diastolisk) og hjertebank. Individuelt trykk var høyt i lungearterien.

Rustfrekvens - mer alvorlig angina pectoris. Oftest forekommer forekomsten av et angrep på grunn av en psykomotional belastning som forårsaker en økning i blodtrykket.

Det er mye vanskeligere å stoppe dem, siden eliminering av årsaken til forekomsten deres er fulle av visse vanskeligheter. Tross alt, som en psykomotisk byrde kan tjene noen grunn - en samtale med en lege, familie konflikt, problemer på jobben, etc.

Når et angrep av denne type angina oppstår for første gang, opplever mange mennesker en følelse av panikk. De er redd for å flytte. Etter at smerten går, opplever en person en følelse av overdreven tretthet. På pannen er det dråper med kald svette. Hyppigheten av anfall er forskjellig for alle. I noen kan de bare manifestere seg i kritiske situasjoner. Andre angrep besøkes mer enn 50 ganger om dagen.

En av typene angina pectoris er vasospastisk angina. Hovedårsaken til forekomsten av anfall er en spasme av koronarbeinene, som oppstår plutselig. Noen ganger skjer dette selv i fravær av aterosklerotiske plakk.

For mange eldre er spontan angina karakteristisk, som oppstår tidlig om morgenen, i ro eller når kroppsposisjonen endres. Det er imidlertid ingen synlige forutsetninger for angrep. I de fleste tilfeller er deres forekomst forbundet med mareritt, en underbevisst frykt for døden. Et slikt angrep kan vare litt lengre enn andre arter. Ofte stoppes det ikke med nitroglyserin. Alt dette - angina, tegnene derav ligner symptomene på hjerteinfarkt. Hvis du gjør en cardiogram, vil det sees at hjertemuskelen er under dystrofi, men tydelige tegn på et hjerteinfarkt og aktiviteten til enzymer, indikerer til ham, nei.

Angina pectoris

Til den spesielle, atypiske og svært sjeldne typen iskemisk hjertesykdom er stenokardien til Prinzmetal. Dette navnet ble gitt til ære for den amerikanske kardiologen, som først oppdaget det. Egenheten ved denne type sykdom er den sykliske forekomsten av anfall, som følger etter hverandre, med et bestemt tidsintervall. De utgjør vanligvis en serie anfall (to til fem) som alltid forekommer samtidig - tidlig om morgenen. Deres varighet kan være fra 15 til 45 minutter. Ofte er denne typen angina ledsaget av alvorlig arytmi.

Det antas at denne typen angina pectoris er en sykdom hos unge mennesker (opptil 40 år). Det forårsaker sjelden et hjerteinfarkt, men kan bidra til utvikling av livstruende brudd på hjerterytmen, for eksempel ventrikulær takykardi.

Arten av smerte i angina pectoris

De fleste med angina lider av brystsmerter. Noen beskriver det som å trykke eller kutte, andre føler det, som en stramning i halsen eller et brennende hjerte. Men mange pasienter som ikke nøyaktig kan formidle arten av smerte, da den irradierer til forskjellige deler av kroppen. At denne angina ofte indikerer en karakteristisk gestus - en knust knyttneve (en eller begge palmer) festet til brystet.

Smerter med angina følger vanligvis etter hverandre, gradvis økende og økende. Etter å ha nådd en viss intensitet, forsvinner de nesten umiddelbart. For angina pectoris er smertestart typisk på trenings tidspunktet. Smertefullt syndrom i brystet, som vises ved slutten av arbeidsdagen, etter ferdigstillelse av fysisk arbeid, har ingenting å gjøre med hjertesykdom. Ikke vær bekymret hvis smerten varer bare noen få sekunder, og forsvinner med dyp inspirasjon eller endring i posisjon.

Video: Foredrag om angina og iskemisk hjertesykdom i St. Petersburg State University

Risikogrupper

Det er funksjoner som kan provosere fremveksten av ulike typer angina pectoris. De kalles risikogrupper (risikofaktorer). Skille mellom følgende risikogrupper:

 • Uendret - faktorer som en person ikke kan påvirke (eliminere). Disse inkluderer:
  1. Arv (genetisk disposisjon). Hvis noen i familien i den mannlige linjen døde i en alder av 55 år fra hjertesykdom, er sønnen i fare for angina pectoris. Ifølge kvinnelinjen oppstår risikoen for sykdommen hvis døden er forårsaket av hjertesykdommer opp til 65 år.
  2. Race tilhørighet. Det ble notert at angina til innbyggerne i det europeiske kontinentet, spesielt de nordlige landene, er mye hyppigere enn i innbyggerne i de sørlige landene. Og den laveste prosentdelen av sykdommen - i representanter for Negroid-rase.
  3. Seksualitet og alder. I en alder av 55 år utvikler angina pectoris oftere hos menn enn hos kvinner. Dette skyldes den høye produksjonen av østrogen (kvinnelige kjønnshormoner) i denne perioden. De er en pålitelig beskyttelse av hjertet fra ulike sykdommer. Men i overgangsalderen endres bildet og risikoen for angina i representanter for begge kjønn blir lik.
 • Modifisert - en risikogruppe hvor en person kan påvirke årsakene til sykdommen. Den inneholder følgende faktorer:
  1. Overvekt (fedme). Med vekttap reduseres blodkolesterolnivået, blodtrykket reduseres, noe som alltid reduserer risikoen for angina pectoris.
  2. Diabetes mellitus. Ved å opprettholde et blodsukkernivå nær normale verdier, kan du kontrollere hyppigheten av angrep av IHD.
  3. Emosjonelle belastninger. Du kan prøve å unngå mange stressende situasjoner, og derfor redusere antall angina pectorisangrep.
  4. Forhøyet blodtrykk (hypertensjon).
  5. Lav fysisk aktivitet (hypodynami).
  6. Dårlige vaner, spesielt røyking.

Nødhjelp for angina pectoris

Personer som er diagnostisert med progressiv angina pectoris (og andre typer) er i fare for sannsynligheten for plutselig død og forekomsten av hjerteinfarkt. Derfor er det viktig å vite hvordan man raskt kan takle de viktigste symptomene på sykdommen alene, og når det er nødvendig med inngrep fra medisinske fagfolk.

I de fleste tilfeller manifesteres denne sykdommen av utseendet av skarp smerte i brystområdet. Dette skyldes det faktum at myokardiet opplever oksygen sult på grunn av lavere blodtilførsel under treningen. Førstehjelp under et angrep bør rettes mot gjenoppretting av blodstrøm.

Derfor bør hver pasient med angina ha et rasktvirkende preparat for vasodilatasjon, for eksempel nitroglyserin. I dette tilfellet anbefaler leger at de tar det kort tid før påstanden om et angrep. Dette gjelder spesielt hvis en følelsesmessig utbrudd er forventet eller hardt arbeid skal utføres.

Hvis du oppdager en mann som gikk på gaten, som plutselig stoppet, veldig blek og ufrivillig berører brystet med hånden eller en knyttneve, betyr det at det fanget angrepet av koronar hjertesykdom og trenger umiddelbar hjelp med angina.

For å gi det, må du gjøre følgende:

 1. Hvis mulig, sett personen (hvis det ikke er en benk i nærheten, så direkte til bakken).
 2. Åpne brystet, unbuttoning knappen.
 3. Se etter en sparingstablet av nitroglyserin (valocordin eller Validol) og legg det under tungen.
 4. Ta tak i tiden, hvis det ikke blir bedre i løpet av ett til to minutter, må du ringe en ambulanse. I dette tilfellet, før ankomsten av leger, er det ønskelig å holde seg nær ham, prøver å involvere ham i samtalen om abstrakte emner.
 5. Etter ankomsten av leger, prøv å forklare klart legene bildet av hva som skjer siden angrepet.

I dag er hurtige tiltak nitrater tilgjengelig i ulike former, som virker umiddelbart og er mye mer effektive enn tabletter. Dette er en aerosol kalt Nitro poppy, Isotket, Nitrospray.

Metoden for deres anvendelse er som følger:

 • Rist boksen,
 • Sprøyt enheten inn i pasientens munn,
 • For å tvinge ham til å holde pusten hans, for å injisere en dose aerosol, prøver å komme under tungen.

I noen tilfeller må du kanskje injisere medisinen gjentatte ganger.

Lignende omsorg bør gis til pasienten og hjemme. Det vil fjerne et akutt angrep og kan vise seg å være salutær, uten utvikling av hjerteinfarkt.

diagnostikk

Etter å ha gitt den første nødvendige hjelpen, må pasienten nødvendigvis se en lege som vil klargjøre diagnosen og velge optimal behandling. For dette utføres en diagnostisk undersøkelse som består av følgende:

 1. En case historie er utarbeidet fra pasientens ord. Basert på pasientens klager bestemmer legen de foreløpige årsakene til sykdommen. Etter å ha kontrollert blodtrykk og hjertefrekvens, måling av hjertefrekvens, sendes pasienten til laboratoriediagnose.
 2. Laboratoriet undersøker blodprøver. Viktig er analysen for tilstedeværelsen av kolesterolplakk, som er forutsetninger for å utvikle aterosklerose.
 3. Instrumental diagnostikk utføres:
  • Holter-overvåkning, hvor pasienten i løpet av en dag bærer en bærbar opptaker, en ledende EKG-registrering og overfører all informasjon mottatt til datamaskinen. Takket være dette blir alle brudd på hjertets arbeid avslørt.
  • Last testene for å studere hjertets reaksjon til ulike typer laster. Ifølge dem er klasser av stabil angina definert. Testing utføres på tredemølle (tredemølle) eller veloergometer.
  • For å klargjøre den for diagnose smerte som ikke er grunnleggende faktorer for angina, men også eksistere i andre sykdommer er utført Multispiral computertomografi.
  • Ved å velge den optimale behandlingsmetoden (mellom konservativ og operativ), kan legen henvise pasienten til koronar angiografi.
  • Om nødvendig utføres ekkokardiografi (endovaskulær ekkokardiografi) for å bestemme alvorlighetsgraden av skaden på hjertekarene.

Video: Diagnostikk av unnvikende angina

Preparater for behandling av angina pectoris

Narkotika er nødvendig for å redusere frekvensen av anfall, redusere varigheten og forhindre utvikling av hjerteinfarkt. De anbefales for alle som lider av en hvilken som helst type angina pectoris. Et unntak er tilstedeværelsen av kontraindikasjoner for å ta dette eller det aktuelle legemidlet. Legen-kardiologen velger medisin for hver konkret pasient.

 • For rusmidler som reduserer trombogenesen inkluderer Clopidogrel, Aspirin (Acetylsalicylsyre).** Forresten, med langvarig konstant bruk av aspirin, reduseres risikoen for hjerteinfarkt med 30%.
 • Reduksjon av oksygen sult av hjertemuskelen fremmes av medisiner Bisaprolol, Atenolol, Metaprolol. Dette skyldes blokkering av stresshormoner som påvirker myokardiet og utligner ubalansen mellom behovet og gir hjertemuskler med oksygen.
 • Signifikant reduksjon i dødelige utfall i hjerte-og karsykdommer blir lettere ved å ta statiner - Atorvastina, Simvastina, etc.
 • Det er mulig å behandle angina medikamenter Lisinopril, enalapril, perindopril, og andre som tilhører den gruppe av ACE-hemmere. Disse legemidlene reduserer risikoen for hjertesvikt.
 • Gruppen av kalsiumantagonister inkluderer Diltiazem og Verapamil. Men de må brukes med forsiktighet. De er kontraindisert i syndromet til en svak sinuskode.
 • Kramper av koronarbeholdere blir utført av narkotika som er en del av nitratgruppen. Disse er mononatriumnitrat og dinitrat og nitroglyserin.

Video: Uttalelse fra en spesialist på behandling av angina med analyse av et klinisk tilfelle

Alternativ medisin for behandling av angina pectoris

I dag prøver mange å behandle ulike sykdommer ved hjelp av alternative medisinmetoder. Noen er avhengige av dem, noen ganger når de er fanatiske. Imidlertid må vi hylle det faktum at mange tradisjonelle medisiner bidrar til å takle angina angrep, uten bivirkningene som er forbundet med noen medisiner. Hvis behandling med folkemidlene utføres i forbindelse med legemiddelbehandling, er det mulig å redusere antallet anfall som forekommer betydelig. Mange urter har en beroligende og vasodilerende effekt. Og du kan bruke dem i stedet for vanlig te.

En av de mest effektive middel for å styrke hjertemuskelen og redusere risikoen for hjertesykdom og blodkar, er en blanding, som består av sitroner (6 stk.), Hvitløk (hode) og honning (1 kg). Sitroner og hvitløk knuses og helles med honning. Blandingen er infundert i to uker på et mørkt sted. Ta en teskje om morgenen (på tom mage) og om kvelden (før du går i seng).

Mer informasjon om denne og andre metoder for rensing og styrking av blodårer kan leses her.

Ikke mindre gunstig effekt gir pusteøvelser med Buteyko-metoden. Det lærer deg hvordan du puster riktig. Mange pasienter som har mestret teknikken med å utføre pusteøvelser, bli kvitt blodtrykkstøt, og lærte å temme angina, gjenvinne muligheten til å leve et normalt liv, til å engasjere seg i idrett og fysisk arbeid.

Profylakse av angina pectoris

Alle vet at den beste behandlingen for sykdommen er dens forebygging. For alltid å være i god form, og ikke å gripe hjertet til den minste økningen i lasten, er det nødvendig:

 1. Se på vekten din, prøv å forebygge fedme;
 2. For alltid glem å røyke og andre dårlige vaner;
 3. Behandle tilknyttede sykdommer i tide, som kan bli en forutsetning for utvikling av angina pectoris;
 4. Når en genetisk predisposisjon for hjertesykdom, for å vie mer tid til å styrke hjertemuskelen og øke elastisiteten i blodårene, besøke kontoret til fysioterapi og strengt følge alle rådene fra behandlende lege;
 5. Å lede en aktiv livsstil, fordi hypodynamien er en av risikofaktorene i utviklingen av angina pectoris og andre sykdommer i hjertet og blodårene.

I dag praktisk talt på alle klinikker er det rom for fysioterapi, som har til formål å forebygge ulike sykdommer og rehabilitering etter komplisert behandling. De er utstyrt med spesielle simulatorer og enheter som styrer arbeidet i hjertet og andre systemer. Legen, som er engasjert i å gjennomføre klasser i dette rommet, velger et sett med øvelser og arbeidsbelastning som passer for en bestemt pasient, med tanke på alvorlighetsgrad av sykdommen og andre funksjoner. Å besøke det kan forbedre helsen din betydelig.

Les Mer Om Fartøyene