Prinzmetals stenokardi: symptomer og behandling

Den angina av Prinzmetal har samtidig mange navn. Det kalles spontan og variant, og noen leger foretrekker begrepet "vasospastisk". Men uansett hva sykdommen i pasientens anamnese ble kalt, beskriver den i hvert fall den spasmen av kranspulsårene, som manifesteres når en person er i ro.

Viktig poeng

Angina av Prinzmetal er preget av anfall som oppstår veldig hardt og strekker seg i lang tid. På mange måter var det herfra at det latinske navnet på manifestasjonen - "anginal smerte" - kom, fordi på latin betyr ango "sjel".

Angina angrepet er forskjellig i følelsen av å klemme hjertet. Smerte syndrom manifesterer seg i brystbenet til venstre, i scapulaen. Ofte gir smerte i armen, skulderen. Følelser som brenner, tolereres tungt og gir frykt for døden. De fleste angrep kommer tidlig om morgenen og om natten. Med en høy intensitet av smertsyndromet blir takykardi provosert, hjerteslagets rytme er brutt, pasienten utløper bokstavelig talt etterpå. Saker av hypotensjon, som fører til tap av bevissthet, er vanlige.

Interessante funksjoner

Angina av Prinzmetal ble oppkalt etter kardiologen som først beskrev denne patologien. Denne hendelsen skjedde i 1959. Sykdommen anses å være en sjelden underart av iskemisk hjertesykdom. Patologi er funnet hos 2-5% av mennesker. Risikogruppe - personer i alderen 30 til 50 år.

I noen tilfeller forekommer sykdommen alene, i andre blir det bare en komplikasjon i en mer alvorlig sykdom. For eksempel, ofte angina av Prinzmetal går i forbindelse med angina av stress, det vil si en sykdom provosert av stress, fysisk overbelastning.

Hvordan identifisere?

Hvordan mistenker at angina av Prinzmetal begynte? Symptomene på denne sykdommen er lyse nok til ikke å legge merke til at de er umulige, men det kan forveksles med andre hjertesykdommer hvis du ikke har medisinske kvalifikasjoner.

Legg merke til at patologien manifesteres:

 • alvorlig smerte;
 • tilbake i ryggen, venstre hånd;
 • blekhet;
 • svette;
 • besvimelse;
 • trykkprang.

Vanligvis begynner anfall på omtrent samme tid hver gang.

Spesielle funksjoner

Angina av Prinzmetal på EKG er tydelig synlig. Denne studien viser karakteristiske endringer. Vanligvis vises de under et angrep, og når det slutter, kommer indikatorene gradvis tilbake til normal. Fra diagrammet kan det ses at når den isoelektriske linjen blir angrepet, stiger RS-T-segmentet. T forvandles til en høy prong. Dette er nøkkelfunksjoner som gjør det mulig å skille varianten fra andre underarter av angina pectoris.

Diagnostiser QRS endringer: Q går inn i en patologisk tann, R blir mer normalt, QRS utvides.

Feil i arbeidet i ventrikkelen fører til et brudd på rytmen til hjerterytmen. I særlig vanskelige tilfeller blir ventrikulær fibrillasjon diagnostisert. I tillegg lider atriell-ventrikulær ledning. Når smertsyndromet passerer, for Prinzmetal angina er preget av en ganske rask gjenoppretting av alle indikatorer til normativ.

For å diagnostisere sykdommen er det vanlig å ty til en veloergometrisk test og koronar angiografi.

Tegn på sykdommen

Variant angina av Prinzmetal manifesteres med smerte, det er gjennom henne at man kan mistenke patologi uten å være en ekspert. For å skille sykdommen fra de vanligste typene angina, vær oppmerksom på slike funksjoner:

 • smerte kommer om natten, hver gang på samme tid;
 • angrepet varer omtrent en kvart time;
 • Når nitroglyserin tas, går manifestasjoner av patologi bort;
 • det er ikke mulig å identifisere en provokerende faktor;
 • smerteforbrenninger, knusninger, føles i brystbenet til venstre, går inn i hånden.

Ofte, med et angrep, begynner en livstruende arrytmi som fører til tap av bevissthet. Ofte er det arytmi som utvikler seg mot angina pectoris, og forårsaker døden.

Diagnostiske funksjoner

Til tross for at moderne vitenskap allerede har studert Prenmetal angina pectoris, symptomer og behandling av denne patologien, er diagnosen av sykdommen fortsatt et alvorlig problem. Det var ikke mulig å utvikle en instrumentell metode som viste tilstrekkelig pålitelighet.

Koronarangiografi anses som den mest korrekte og informative måten. I dette tilfellet undersøkes hjertekarene ved å injisere et kontrastmiddel inn i pasientens kropp, hvoretter røntgenstrålen bestråles.

Hvis et kontrastmedium injiseres i kroppen eller et kateter er i fartøyet, kan det utløse en spasme. Det er dette faktum som studeres i medisinske eksperimenter på pasienten, siden en slik spasm i fartøyet gjør det mulig å snakke med høy grad av sikkerhet om angina av Prinzmetal. Vanligvis brukes ergonovin-legemidlet, noe som forbedrer evnen til glatte muskler til å kontrakt. For å fjerne innsnevringen, injiser nitroglycerin i venen.

Spesifikasjon av EKG

Siden det er kjent at angina av Prinzmetal er mest nøyaktig bestemt i et EKG, men dataene må fjernes nøyaktig under et angrep, dersom en pasient mistenkes for denne patologien, er en daglig studie foreskrevet. Dette i medisin kalles Holter-overvåking.

Når du studerer pasientens kropp, får legene pålitelig informasjon om iskemi, inkludert når smerten begynner. Pasienten må i løpet av dagen holde den mest komplette dagboken, og beskrive handlingene og opplevelsene hver time. Videre sammenligner legene dagbok og EKG, gjør konklusjoner om forekomsten og omfanget av utviklingen av patologi.

Ytterligere metoder

Et annet alternativ for å diagnostisere angina av Prinzmetal er en test med hyperventilering. I dette tilfellet gir legene pasienten til dyp, puster ofte en kort periode mens de måler alle indikatorene.

I tilfelle når konsentrasjonen i blodet reduserer konsentrasjonen av hydrogenioner, begynner den glatte muskelen å trekke seg sammen. Tidligere har denne teknologien blitt distribuert mye, men nylig er det tydeligvis tydeligere, siden pålitelighetsnivået ikke er høyt nok.

Og hva skal jeg gjøre?

Hvis Prinzmetals angina ble diagnostisert, blir behandling en utfordring. De mest effektive tiltakene er narkotikaforanstaltninger. I dette tilfellet brukes flere grupper av legemidler.

Først og fremst bør pasienten ha kort, rask handling på fingertuppene. Som regel er det en spray eller tabletter av nitroglyserin. Det er nødvendig å ta medisinen umiddelbart, så snart angrepet har begynt, slik at symptomene svekkes. Som et forebyggende tiltak er det tillatt å bruke narkotika basert på nitroglyserin, men i lang tid. Disse inkluderer:

Hvordan annet å behandle?

Med angina Prinzmetal (vasospastisk) viser aspirin, noe som gjør det mulig å forhindre trombi. Dette er faktisk et sjeldent tilfelle, siden angina pectoris er assosiert med en aterosklerotisk lesjon av blodkar og med andre underarter av patologi, bortsett fra emnet, er ikke aspirin brukt. Men den positive effekten av å ta aspirin er høyere enn risikoen forbundet med den.

Kalsiumantagonister er uerstattelige. Som regel brukes narkotika som effektivt blokkerer kalsiumkanaler. Disse inkluderer:

Disse medisinene tas hver dag for å oppnå en positiv effekt. Volumet av en enkelt dose er valgt av legen, som styres av pasientens generelle tilstand, egenskaper ved stenosekardi og fysisk form. Effektive komponenter av legemidler slapper av glatt muskel, noe som fører til en positiv effekt.

I tilfelle at alle de ovennevnte tiltakene ikke har vist seg å være effektive, er det rimelig å ty til alfa-blokkere.

Kompleks tilnærming til problemet

Det er verdt å huske at den beskrevne typen angina gjennomsyrer kardiovaskulærsystemet. Dette betyr at enhver handling av pasienten, som gir en ekstra byrde for karene og hjertet, bare fører til en forverring i kroppens generelle tilstand og kan føre til dødelig utfall av et annet angrep.

Med utviklingen av patologi blir systemet for å forsyne hjertet med blod blitt verre og verre. Det er viktig at pasientene alltid er under oppsyn av en kardiolog, og også gjennomgå en individuelt utvalgt behandling. Å bidra til å få en sunn livsstil og avvisning av dårlige vaner. Det er nødvendig å velge og følge en diett som er avtalt med legen, og også kategorisk kontraindisert røyking.

Husk at fra Prinzmetals angina, opptil 10% av de syke dør i det første året fra øyeblikket diagnostisering av patologien. Opptil 20% av pasientene lider av et stort fokal hjerteinfarkt.

Viktige nyanser

Ved første mistanke om angina skal Prinzmetal umiddelbart konsultere lege. Som regel blir pasienten innlagt på sykehus uten forsinkelse. Når de behandler sykdommen, prøver de å utelukke iskemi og eliminere angiospasme, arytmi. Ellers er sannsynligheten for død av pasienten høy.

Hvis medisiner er foreskrevet, bør pasienten nøye og nøye følge legenes anbefalinger. Hvis pasienten tok store doser medikamenter, spesielt nitrater, kalsiumkanalblokkere, fører en kraftig opphør av slik behandling til tilbaketrekningssyndrom. I denne situasjonen vokser frekvensen av anfall to ganger og fører til utseendet av et hjerteinfarkt i svært alvorlig form.

Hos noen pasienter diagnostiseres angina av Prinzmetal i komplisert form mot bakgrunn av aterosklerose. I dette tilfellet er kirurgisk inngrep akseptabelt. Som regel gjør angioplastikk eller shunting.

Komplikasjoner: er det?

Medisinsk statistikk viser at sannsynligheten for komplikasjoner avhenger direkte av hvor alvorlige og ofte anfall forekommer, og hvor lenge de varer. Spesielt en relativt lett situasjon, hvis kranspulsårene ikke lider. I gjennomsnitt dør ca 0,5% av pasientene med Prinzmetal angina i denne patologien.

Hos enkelte pasienter er anfall vanskelig, sist lenge og ofte. Her er risikoen for dødelig utgang mye høyere, i et år, opp til en fjerdedel av alle pasienter med angina dør.

Angina pectoris

Angina pectoris - En type angina pectoris utvikler seg i hvile som et resultat av spasmer i kranspulsårene og strømmer med alvorlige lange anfall. Anginøse smerter med angina prinzmetal oppstår vanligvis om natten eller om morgenen, er intense, ledsaget av takykardi, et brudd på hjerterytmen, kraftig svette, hypotensjon, svimning. Diagnostikk av angina av Prinzmetal er basert på EKG-opptak, daglig EKG-overvåking, stresstester, koronar angiografi. Narkotikabehandling av prinzmetal angina inkluderer bruk av antiplateletmidler, nitrater (under et angrep og profylaktisk), kalsiumantagonister.

Angina pectoris

Prinzmetals angina pectoris (vasospastisk, variant angina spontan) - Klinisk form av hvile angina, koronar vasospasme forekommer på grunn av fravær av økte metabolske krav til hjertemuskelen før angrepet. Vasospastisk angina, fikk sitt navn fra American Heart M. Prinzmetala som først beskrev sykdommen i denne formen i 1959.

I kardiologi av angina refererer Prinzmetal til sjeldne varianter av IHD, som forekommer hos 2-5% av pasientene. Fordelingen av Prinzmetal angina i en separat form skyldes de viktigste funksjonene i sin kliniske kurs, diagnose og behandling. Prinzmetal angina kan være et isolert syndrom eller være assosiert med angina pectoris. Prinzmetals angina vanligvis lider av middelaldrende (30-50 år), t. E. Hele gruppen av pasienter med vasospastisk angina yngre enn pasienter med ustabil angina, som utvikler på bakgrunn av koronar aterosklerose.

Årsakene og mekanismene til angina Prinzmetal

Grunnlaget Prinzmetals angina er en plutselig skarp forbigående krampe koronaer hoved-arterie gren til tilstanden av den kritiske eller total obstruksjon, noe som resulterer i en reduksjon eller betydelig reduksjon av blodstrømmen til hjertemuskelen.

Den viktigste etiologiske faktoren for angina prinzmetal er aterosklerose, ofte i sin første fase. Pasienter med angina Prinzmetal vanligvis storrøykere, og ofte har forskjellige samtidige sykdommer (hypertensjon, kolecystitt, mavesår, allergiske reaksjoner, osv)., Karakterisert ved en ubalanse i det autonome nervesystemet og en tendens til vaskulære spasmer.

Angrep av angina Prinzmetal kan skyldes lokal eller generell kjøling, emosjonell stress, hyperventilasjon ledsaget av respiratorisk alkalose, men oftere uten tilsynelatende årsaker. Et karakteristisk tegn på angina av Prinzmetal er utviklingen av angrep i hvilemodus, i fravær av provokerende faktorer eller i utførelsen av en normal, godt tolerert fysisk belastning.

Spasme av karveggen og redusere koronar lumen kan være på grunn av økt aktivitet i det sympatiske og parasympatiske nervesystemet, så vel som vasokonstriktor-virkning av serotonin, histamin, tromboksan. Et viktig punkt er den funksjonelle tilstanden til endotelet i kranspulsårene: endoteldysfunksjon og blodkoagulasjon spiller en viktig rolle i patogenesen av koronar sykdom.

95% av pasientene med prinzmetal angina i kranspulsårene utvikler ikke hemodynamisk signifikant stenose. Vasospasme oppstår vanligvis i subepicardial (proksimal) del av arterien i området for sin del av aterosklerotiske lesjoner, men det kan dekke hele diffust arterien med sine minste grener. Med Prinzmetal angina er en spasm av morfologisk umodifiserte koronararterier mulig.

Symptomer på stenokardi Prinzmetal

Angrep av angina prinzmetal utvikles i ro, vanligvis om natten eller tidlig om morgenen. Varianten av forekomsten av angina smerter er mulig under daglig moderat fysisk aktivitet, ofte på samme tid på dagen.

Klinisk er et angrep av Prinzmetal angina preget av det plutselige utseendet av smerte i hjertet, intens pressing, brennende, kuttegenskaper. På høyden av angrepet er det rikelig svette, takykardi, hypotensjon (noen ganger, tvert imot, det er en økning i blodtrykk), hodepine, kvalme, blek hud, besvimelse. Det kan være et brudd på hjerterytme og ledning, oftere av typen atriell flutter, paroksysmal ventrikulær takykardi, ventrikulær ekstrasystol; atrioventrikulær blokkering, blokkering av beinets ben i sjeldne tilfeller - ventrikulær fibrillasjon.

Angina Prinzmetals angrep varer fra 5 til 15 minutter, noen ganger opptil en halv time, overføres av pasienten mye vanskeligere enn et angrep av vanlig angina, det er vanskelig å stoppe. Beslag kan gjentas i serie, flere ganger på rad med intervaller på 2-15 minutter; i andre tilfeller er angrep av en enkelt sporadisk natur som forekommer en gang om dagen, en uke, en måned. Ut av angrepene føler pasientene seg nesten sunn. På grunn av angina angina kan Prinzmetal utvikle et stort transmittalt myokardinfarkt med utfallet av hjertes hjertesvikt eller en plutselig hjertesvikt.

Således., De viktigste kliniske trekk ved Prinzmetal angina er mer alvorlige og langvarige utbrudd av angina som forekommer i ro, som beveger seg med utpregede autonome forstyrrelser, livstruende arytmier og ledningsforstyrrelser.

Diagnose av Prinzmetal angina

Hovedmålet diagnostisk kriterium for angina av Prinzmetal er EKG, registrert under et angrep. Et klassisk symptom på Prinzmetals angina er høyden av S-T-segmentet, karakteristisk for transmural myokardisk iskemi. I motsetning til myokardialt infarkt, hvorved økningen av segmentet holdes i omtrent en måned, er Prinzmetals angina endring registrerte data kort, vanligvis i løpet av 5-20 min., Inntil den siste anginasmerter.

Mindre spesifikke elektrokardiografiske tegn på angina prinzmetal kan være utvidelsen og økningen av amplituden til R-bølgen, skarpheten eller inversjonen av U-bølgen, forstyrrelsen av hjerterytmen og konduktiviteten. Den påfølgende Holter EKG-overvåkingen gjør det mulig å avdekke forbigående episoder av iskemi, som oppstår uten signifikante endringer i hjertefrekvensen, som bekrefter faktumet for vasokonstriksjon.

Når Prinzmetals angina mistenkt for å forårsake vasokonstriksjon, provokasjonsforsøk utført med hyperventilering, med innføring av ergometrin, acetylkolin, iskemisk test, kald test. Load studier (veloergometri, tredemølle test) avslører relativt høy toleranse for fysisk stress. I koronarografi er halvparten av pasienter med Prinzmetal angina funnet å ha en funksjonelt signifikant (mer enn 50%) stenose av kranspulsårene.

Behandling av angina i Prinzmetal

Når man mistenker Prinzmetal angina, skal pasientene bli innlagt på sykehus. Målet med behandlingen er eliminering av angiospasm og myokardisk iskemi, reduksjon av sannsynligheten for arytmier, akutt myokardinfarkt og plutselig koronar død.

Med målet om å arrestere angina angina, blir nitroglyserin foreskrevet sublinguelt; i fremtiden anbefales det å ta nitrater av langvarig handling. Samtidig (eller i stedet for nitrater) foreskrives kalsiumantagonister (nifedipin, verapamil, diltiazem) for å utvide koronar- og sikkerhetsårene. I obstruktiv sykdom i koronararteriene blir b-blokkere tilsatt til terapi. Pasienter med Prinzmetal angina får også små doser av antiplatelet midler (acetylsalisylsyre).

Man må huske på at den plutselige opphør av behandling med høye doser av nitrater og kalsiumantagonister kunne utvikle abstinenssymptomer, manifestert i økningen i frekvensen anginalangrep til 50% eller mer, utvikling av akutt hjerteinfarkt. Med kombinasjonen av Prinzmetals angina med alvorlig aterosklerose i koronarkarene er mulig kirurgi - koronar bypasskirurgi, angioplastikk og stenting av koronararteriene.

Prognose og forebygging av stenokardi Prinzmetal

Risikoen for komplikasjoner av angina Prinzmetal er direkte relatert til graden av koronar obstruksjon, varighet, frekvens og alvorlighetsgrad av angrep. I fravær av obstruktiv lesjon av koronararterier er risikoen for plutselig koronar død ekstremt lav og er ca. 0,5% per år. I tilfelle av langvarige, ofte gjentatte og alvorlige angina angina av Prinzmetal, øker sannsynligheten for et dødelig utfall til 20-25%.

Siden Prinzmetal angina anses som en av varianter av progressiv koronarinsuffisiens (ustabil angina), bør alle pasientene være på dispensarrekord hos en kardiolog. Forebyggende tiltak inkluderer kampen mot hyperlipidemi, slutte å røyke, normalisere tonen til ANS.

Hva er Prinzmetal angina?

En sjelden symptomatisk sykdom, angina av Prinzmetal, vises i hvileperioden, spesielt om morgenen og om kvelden. Den plutselige skarpe krampen i kranspulsåren bærer smerte og sjokk, noe som forårsaker frykt for døden.

Denne typen angina har blitt beskrevet så tidlig som 1959 American Heart M. Prinzmetala med hans medhjelpere antydet at variant angina vises på grunn av en kraftig økning i tonen i koronararteriene i aterosklerotisk plakk. Den foreslåtte behandlingen var begrenset til bruk av vasodilatormedisiner og folkemidlene.

Prinzmetals angina: hva er det, hva er symptomene, er sykdommen farlig og hvordan man kan unngå det - spørsmål som bekymrer mange.

Hva er Prinzmetal angina

Angina anses som en form for koronar hjertesykdom og har sin egen formulering i den internasjonale klassifikasjonen av sykdommen (ICD). Dens utseende manifesterer seg i smertefornemmelser i regionen av thoraxen. Forekomst i koronararteriene spasmer, blokkerer dem, reduserer blodstrømmen til muskel i myokardiet, noe som skaper en mangel på oksygen i hjertet, smertefull sjokk.

Angina er delt inn i to typer, hvorav den ene er en vasospastisk variant av sykdommen. Det refererer til den ustabile formen av sykdommen. Et angrep av vasospastisk form forekommer med spontan spasm av blodkar som leverer blod til hjertemuskelen. Mangel på blod i muskelen i myokardiet fremkaller en funksjonsfeil i stabilt arbeid, som forstyrrer rytmen til hjerterytmen.

For informasjon! Denne hjertepatologien påvirker i gjennomsnitt ikke mer enn fem prosent av pasientene diagnostisert med CHD i aldersgruppen fra tretti til femti.

Symptomer på stenokardi Prinzmetal

Symptomatologien til variantformen av sykdommen har gjentatte perioder. Uforutsigbar oppførsel kan vare opptil 60 - 90 dager. Hovedtidspunktet for slike angrep er klokken 23.00 til 07.00. Lengden på angrepet er 3 - 16 minutter. Etter det går smerten på ubestemt tid. Forutsi utseendet til neste smertefulle topp er umulig. Symptomatologi av sykdommen:

 • smerte syndrom i hjertet;
 • Under et angrep av en variantform av sykdommen i brystet, er det en klemmende følelse som gir til kjeveområdet, høyre side av kroppen (skulder, arm);
 • smerte vises i en rolig tilstand (i inaktivitet);
 • periodicitet av smerte hver kveld (nesten samtidig);
 • lengde av smerte symptom 3 - 16 minutter;
 • bruk av nitroglyserin lindrer smerte;
 • i alvorlig form forårsaker sykdommen svimmelhet, hjertestans.

På grunn av smertens uforutsigbare natur har denne patologien et annet navn - variant angina pectoris. Det skjer at beslagene ledsages av bivirkninger, for eksempel:

 • blodtrykk hopp,
 • brekninger,
 • tildeling av kald svette,
 • alvorlig hodepine i den okkipitale delen,
 • svikt i hjerteslagets rytme,
 • blekhet,
 • Plutselig utseende av kortpustethet (mangel på oksygen).

Viktig! Hvis slike symptomer oppstår, kreves akutt behandling og spesialistbesøk.

Årsaker til sykdommen

Variant angina opptrer under spasmer i noen kranspulsårer. Den resulterende spasmen blokkerer blodstrømmen til myokardiet og provoserer et angrep av vasospastisk angina. Mulige årsaker til utviklingen av sykdommen:

 1. Åreforkalkning. Produserer angina i begynnelsen av utviklingen.
 2. Misbruk av dårlige vaner (røyking, alkoholavhengighet).
 3. Mottak av narkotiske stoffer (kokain, tunge grupper av narkotiske kjemiske forbindelser).
 4. Cholecystitis (blokkering av blodkar).
 5. Avitaminose E (mangel på vitamin E).
 6. Vegeto-vaskulær dystoni.
 7. Erfarne stress.
 8. Generelt overkjøling av kroppen (kjølte nerveender, ansvarlig for hjertemuskulaturens refleksarbeid).
 9. Sykdom i blodet (en reduksjon i blodet av røde blodlegemer som bærer oksygen).
 10. Allergisk reaksjon på medisinering.
 11. Hypertensjon.

Mekanismen for utseende og løpet av denne sykdommen kalles patogenesen av angina pectoris. Patogenesen av variant angina er basert på en skarp spasme av koronarkarene (arteriene), som blokkerer tilgangen av blod til hjertemuskulaturvevet.

Diagnose av angina pectoris

Utseendet på symptomer på variant angina pectoris krever umiddelbare diagnostiske tiltak. Med tanke på alle mulige farer ved denne patologien er det nødvendig å etablere en diagnose på kort tid og å gjennomføre terapeutisk terapi.

Kompleksiteten i diagnosen er at sykdommen forverres i hvile. Derfor, når du studerer patogenesen av angina pectoris, må du være oppmerksom på den utprøvde patologien om oksygen sult av hjertemuskelen.

Bruken av elektrokardiografi for påvisning av denne type sykdom er mulig med en forverring av symptomene ved behandling av pasientene (når pasienten er under konstant observasjon). Karakteristiske tegn på angina pectoris på et kardiogram:

 1. Forhøyelse av RS-T-segmentet over isolinen, gjennom T-bølgen på tidspunktet for anginalsmertsyndrom. En karakteristisk art for transmural infarkt.
 2. En spiss U med spiss eller omvendt art indikerer en svikt i elektrisk ledningsevne og et brudd på hjerterytmen (takykardi).
 3. Utvidelse og utvidelse av tannen R. Opphisset tilstand av hjertets ventrikler.

Etter at smerten opphører, går EKG-parametrene tilbake til normal. Derfor, for å få data og korrekt etablering av diagnosen, brukes koronarografi eller en sykkel ergometrisk test.

Metode for koronarangiografi

Koronarangiografistudiene gir de mest nøyaktige og komplette dataene. Radiopaque-metoden tillater å oppdage problemstedet og størrelsen på innsnevringen av koronararterien. Årsakene til utnevnelsen av denne undersøkelsesmetoden:

 1. Behandling med medisiner virker ikke.
 2. Komplikasjon i henhold til klinisk undersøkelse.
 3. Preoperativ tilstand til pasienten.
 4. Angina pectoris.

Gjør en lokal bedøvelse. Deretter spesiell kateter trenge gjennom arterien til underarmen i lumen av koronarkarene og innføres i spesiell løsning (røntgentett stoff). Bruk av enheten (angiograph) og denne løsningen, avgjøre avvikene i fartøyene. Alle handlinger er løst og vist på en spesiell skjerm. Etter å ha studert dataene er den nødvendige terapi bestemt.

Sykkel ergometrisk testmetode

Denne undersøkelsesmetoden gjør det mulig å bestemme tilstanden for kardial aktivitet ved gradvis økende belastning. Bruk det forsiktig, avhengig av pasientens tilstand.

Behandling av angina i Prinzmetal

Behandling av variant angina følger under forhold med konstant overvåkning av pasienten. Hovedtrinnene i behandlingen:

 • Coping av nye kranspulsårer.
 • Stabilisering av blodtrykk (betegner "Kombipril-kv").
 • Forebygging av akutt utvikling av hjerteinfarkt ved kronisk sykdom med stenokardi (foreskrive "Carvedilol-kv").
 • Formålet med sengestøtten.
 • Diet.

Legemidler administreres intravenøst ​​og intramuskulært:

 1. Introduksjon til venen av nitroglyserin. Å utvide fartøyene og redusere antall angrep.
 2. Legemidler for å redusere blodpropp og forhindre dannelse av blodpropper.
 3. Nyxes for bedøvelse av symptomene.
 4. Betablokkere for å redusere hyppigheten av hjerterytmer.

Alle foreskrevne prosedyrer utføres under tilsyn av en spesialist for å unngå uforutsette situasjoner. Hvis det finner aterosklerotiske plakk under diagnosen (med Prinzmetal angina), er kirurgisk inngrep mulig:

 1. Aortokoronær bypass.
 2. Stenting.

Prognoser, forebygging

Den kliniske tilstanden til pasienten er for det meste ugunstig, og krever konstant overvåking av medisinsk personell på grunn av ustabiliteten av sykdommen. I fravær av vaskulær skade forekommer sjelden dødsfall. I motsatt tilfelle, når en patologi oppstår, dør 10% av pasientene. De pasientene som overlevde ustabil angina, skulle bli registrert hos en kardiolog for periodisk undersøkelse. For å forlenge pasientens liv i første omgang er det nødvendig å løse problemet med aterosklerose:

 • Følg dietten.
 • Oppretthold en daglig rutine (mat, hvile, søvn).
 • Unngå stressende situasjoner.
 • Å redusere kolesterol tillatt å bruke folkemetoder og alternativ medisin.
 • Overvåk blodtrykket.

Prinzmetals angina er en svært farlig og villedende sykdom, på grunn av sin kliniske ustabilitet. Ved de første tegnene og symptomene på slik patologi er det nødvendig å besøke en spesialist snarest. Overholdelse av de nødvendige regler for sykdomsforebygging vil redde liv og helse.

Årsakene til og behandlingen av angina prinzmetal

Angina pectoris er en utbredt sykdom relatert til koronar hjertesykdom. En spesiell type av denne sykdommen, som avviker fra andre arter, er Prinzmetal angina pectoris. Andre merknader av denne sykdommen er vasospastiske, variant eller spontane. Denne typen sykdom er oppkalt etter kardiologen fra USA, M. Prinzmetal, som først beskrev tegnene til sykdommen i 1959.

bevis

De viktigste symptomene på angina pectoris:

 • alvorlige skarpe smerter i det retrosternale området som vises om natten eller om morgenen;
 • økt hjertefrekvens (takykardi);
 • fall i blodtrykk (hypotensjon);
 • utseendet av svette;
 • begynnelsen av synkope.

Smerter kommer vanligvis uten fysisk belastning. Varigheten av smertefulle opplevelser varer vanligvis fra fem til femten minutter, noen ganger en halv time. Beslag kan være enkelt eller serielt med en pause fra to til femten minutter.

årsaker

Den viktigste årsaken til sykdommen er vasospasm, noe som fører til en kraftig reduksjon i blodstrømmen, som fôrer myokardiet. Angrep forekommer hos pasienter som har arteriosklerose i karene. Vanligvis, for utbruddet av denne sykdommen, er det tilstrekkelig å ha et første stadium av aterosklerose.

I dette tilfellet kan anfall utløses av hypotermi, emosjonell stress, men oftest vises de uten synlige årsaker. Angrepet begynner på et tidspunkt når personen er i ro tilstand eller utfører normalt arbeid, som før de ble godt tolerert.

Den resulterende tilpasning av spasmer i beholderveggen kan være forbundet med en økning i magnetisering av det menneskelige nervesystem, samt dårlig funksjonelle status av det indre laget (endotelet) av fartøyet. Vanligvis har spontane angina pasienter mange og ofte røyk. I tillegg har disse menneskene ofte vanlige sykdommer som magesår, hypertensjon, cholecystitis, allergier. Alt dette fører også til lidelser i nervesystemet og en tendens til vasospasme. I denne krampe ofte dekker området av fartøyet, hvor det er aterosklerotisk jevning, men mulig trekning av dekning og hele arterien.

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

Diagnose av sykdommen

Diagnostisk variant angina er mye vanskeligere enn andre typer av denne sykdommen. I dette tilfellet er det ikke noe direkte forhold mellom eksacerbasjon og fysisk anstrengelse. Ved den første fasen må sykdommens karakter anerkjennes av naturen, plasseringen, tidspunktet for anfall og andre manifestasjoner av sykdommen.

Et viktig skritt i diagnosen av sykdommen er fjerning av elektrokardiogrammet (EKG). Hvis pasienten utvikler variant angina, bør EC-segmentet, som fjernes ved angrepstidspunktet, økes ST-segmentet. I motsetning til tilstanden til dette segmentet med myokardinfarkt, fortsetter oppløftingen bare under angrepet, mens det i første omgang forblir i en måned.

I tilfelle når diagnosen ved hjelp av elektrokardiogrammet ikke er pålitelig nok, kan det utføres ytterligere tester for spesifikasjonen:

 • Holter EKG-overvåking;
 • veloergometry;
 • tredemølle test;
 • koronar angiografi;
 • provoserende tester som bruker ergonovin.

I dette tilfellet kan den daglige overvåking av Holter du bestemme de karakteristiske EKG-endringene i forkant. Lasttester gir deg mulighet til å vurdere organismenes toleranse for forskjellige belastninger. Ved hjelp av koronarografi bestemmes størrelsen på stenosen av kranspulsårene. Denne prosedyren gjør det også mulig å visualisere prosessen med oppstart og utvikling av spasmer.

En prøve som bruker ergonovin er utviklet for å teste forekomsten av spasmer i kranspulsårene. I dette tilfellet administreres ergonovin intravenøst ​​og overvåkes av EKG. Med en positiv prøve er det en spasme og en økning i ST-intervallet 1 mm sammenlignet med EKG før innføring av ergonovin. Denne testen er svært sensitiv og kan forårsake uønskede konsekvenser.

Med de positive resultatene av disse tilleggsstudiene, er angina Prinzmetal endelig diagnostisert.

Spredning og prognose

Variant angina forekommer vanligvis hos personer i alderen 30-50 år. I dette tilfellet er hanen mer utsatt for denne sykdommen (70-90%).

I sin rene form er denne sykdommen svært sjelden, og oftere kombinert med angina pectoris spenning. Denne symbiosen forekommer i 50-70% av tilfellene.

Siden varigheten av angrepet med variant angina er ganske kort tid, er sannsynligheten for forekomst av myokardinfarkt i slike angrep ganske liten. Men med langvarig anfallstid kan det være et brudd på ulike funksjoner i hjertet, noe som ofte fører til arytmi. Den resulterende ventrikulære takykardien er svært farlig og kan forårsake død.

Gjennomsnittlig femårig overlevelsesrate hos pasienter med spontan angina er 90-97%. Imidlertid, i nærvær av to typer sykdommer (spontan og spenning) eller i nærvær av aterosklerotisk arterieobstruksjon, er denne overlevelsesraten betydelig mindre.

Likevel, med riktig behandling hos 40-50% av pasientene etter en og en halv måned er det remisjon (det vil si ingen anfall). I mange tilfeller opphører anfall ikke etter at medisinen har blitt trukket tilbake.

Prognosen for komplikasjonene av sykdommen er direkte relatert til forekomsten av obstruksjon av arteriekarene, så vel som alvorlighetsgraden av angrepene av sykdommen. Hvis arteriene ikke påvirkes av aterosklerose, er sannsynligheten for pasientens dødelige tilfelle ganske lav og utgjør bare en halv prosent per år. I nærvær av alvorlige og hyppige anfall, kan denne sannsynligheten øke til tjuefem prosent.

behandling

Etter diagnose av sykdommen er den mest riktige avgjørelsen å plassere pasienten på et sykehus. I fremtiden kan angina Prinzmetal behandles med narkotika, og ved hjelp av kirurgisk inngrep.

Følgende preparater brukes som medisiner:

 • nitroglyserin (for å forstyrre et angrep). I fremtiden kan andre nitrater brukes, som varer lenge.
 • kaliumantagonister beregnet for vasodilatasjon;
 • beta-andrenoblokatorisk (for å kompensere for obstruktivt lesjoner i arteriene);
 • antiplateletmidler (acetylsalisylsyrepreparater), som er nødvendige for å redusere blodkoagulasjon.

I noen tilfeller virker beta-andrenoblokatori utilstrekkelig. I disse tilfellene kan alfa-andrenoblokere brukes.

Mottak av medisiner bør utføres strengt i henhold til den foreslåtte ordningen. Det bør også tas i betraktning at ved plutselig opphør av medisiner, kan uttak forekomme. Dette syndromet har uønskede konsekvenser opp til forekomsten av hjerteinfarkt og død.

Hvis medisinbehandling av sykdommen ikke hjelper, så brukes kirurgiske behandlingsmetoder. Disse inkluderer:

 • shunting av skip;
 • stent plassering i arterien;
 • angioplastikk.

Angina pectoris

Prinzmetal angina (variant, vasospastisk angina eller spontan) - sjelden forekommende arter av angina som oppstår i ro som et resultat av koronar spasme. Oppstår om natten eller morgenen tid intense smerter i hjertet når denne formen for angina er knusing, klemme eller brenning i naturen og er ledsaget av en følelse av tyngde, hjerterytmeforstyrrelser, svetting, lavt blodtrykk, kortpustethet og besvimelse i noen tilfeller. Ofte er det en frykt for døden.

innhold

Generell informasjon

Variant angina ble først beskrevet i 1959 av M. Prinzmetal og kollegaer (John Robert Kennamer et al.). M. Prinzmetals hypotese lokal økning av tonus av kransarterien plakklokaliseringsområdet, hvorved det er en pause angina og nærmer skissert behandling ved hjelp av vasodilatorer (vasodilatorer).

Prinzmetals angina oppstår ofte i mennesker en relativt ung alder (30 til 50 år), mens den andre formen av sykdommen er vanligvis vanlig blant folk eldre aldersgruppen (10-20% av tilfellene i 65-74 g).

Det observeres oftere hos menn (70-90%) enn hos kvinner.

Utbredelsen av sykdommen er 2-3% av den totale befolkningen i Europa og USA, og i Japan er forekomsten litt høyere (9% av alle angina tilfeller).

Vasospastisk angina kan observeres i kombinasjon med angina pectoris (observert i 50-75% tilfeller).

Årsaker til utvikling

Prinzmetals angina oppstår fra en skarp, forbigående spasme i en av kranspulsårene. Den kritiske eller totale obstruksjonen (blokkering) av arterien som utvikler seg under påvirkning av spasmer, forårsaker en nedgang i blodstrømmen til myokardiet og fører til anginaangrep.

 • tilstedeværelse av uttrykt i varierende grader av fast stenose (innsnevring) av den proximale kranspulsåren som et resultat av smalende lumen av den aterosklerotiske plakk;
 • Fravær av alvorlig stenose av store koronararterier (ifølge CAG-data), siden spasmer forekommer på nivået av små intramurale koronarbeholdere, endringer derav er vanskelige å oppdage med CAG.

vasospasme opptrer vanligvis i den proksimale delen av koronarkar (i stedet for aterosklerotiske forandringer), men kan også påvirke alle diffust forgrening arterie i morfologisk endrede områder.

Hovedårsaken til angina pectoris er atherosklerose, som kan provosere angina selv i begynnelsen av utviklingen.

I tillegg inkluderer årsakene til utviklingen av denne form for angina:

 • Røyking (ifølge statistikk, et betydelig antall pasienter - skadelige røykere);
 • bruk av kokain;
 • hypomagnesemi;
 • insulinresistens;
 • arteriell hypertensjon;
 • kolecystitt;
 • mangel på vitamin E;
 • magesår
 • Andre sykdommer ledsaget av ubalansert arbeid i det autonome nervesystemet og tilbøyelighet til vasospasmer;
 • emosjonelt stress;
 • generell hypotermi
 • hyperventilasjon, som forårsaker respiratorisk alkalose (alkalisk reaksjon av blod som følge av en reduksjon av konsentrasjonen av karbondioksid).

Ettersom prinzmetal angina forårsaker en vasospasme, kan årsaken til et angrep også være:

 • økt aktivitet av det parasympatiske og sympatiske nervesystemet;
 • administrasjon av histamin, sumatriptan, tromboxan, ergotamin og serotonin.

Synlige årsaker til variant angina er ofte fraværende.

patogenesen

Den patogenetiske mekanismen av variant angina er basert på koronararterie spasm. En viktig sammenheng i utviklingen av sykdommen er også:

 • Erosjon som fôrer den indre overflaten av endotelets kar (et enkelt lag av flate celler). Skader på endotelet påvirker utviklingen av aterosklerose.
 • Fibromuskulær dysplasi. På grunn av denne ikke-inflammatorisk lesjon av den vaskulære vegg (på grunn av genetisk mutasjon) er en transformasjon av glatte muskelceller av arteriell tunica media vaskulære fibroblaster, på grensen til det ytre skall fartøyene akkumulere stråler av elastiske fibre og typiske "innsnevring" produsert. Som et resultat, smalter fartøyets lumen, og den elastiske indre membranen er fragmentert eller fortynnet.
 • Økt konsentrasjon av celler i adventitia (ytre skall av blodkar).

Angina prinzmetal oppstår med en midlertidig økning i tonen i store koronarfartøy. Tonet i koronarbeinene påvirkes av vasodilaterende (vasodilaterende) og vasokonstrictorfaktorer.

Den vasodilaterende faktoren er nitrogenoksyd, som produseres av endotelet. Som et resultat av aterosklerose og hyperkolesterolemi, reduseres produksjonen av nitrogenoksyd (eller det blir mer forfall), og endotel-vasodilatorfunksjonen reduseres. Dette medfører en økning i aktiviteten av vasokonstrictorfaktorer og provoserer utviklingen av spasmer.

Negativ påvirkning har både mangel på nitrogenoksid (NO) og et overskudd av endotelin (et vasokonstriktivt peptid med endotelial opprinnelse).

En mutasjon av endotel-NO-syntasgenet kan også observeres.

Den utprøvde spasmen fremkaller transmural iskemi, som avviker fra dyskinesien til venstre ventrikelvegg, og på EKG er oppgangen av ST-segmentet avslørt. Årsaken til den fremvoksende iskemi er ikke et økt behov for myokard i oksygen, men en signifikant forbigående reduksjon i dens levering.

symptomer

Prinzmetals angina i sine kliniske manifestasjoner skiller seg fra den mer vanlige angina av spenning. Et smertefullt angrep som vanligvis oppstår under en natts søvn eller tidlig om morgenen, blir ikke ledsaget av åpenbare provokerende faktorer (det er ingen økning i blodtrykk og hjertefrekvens, noe som medfører økt behov for oksygen i myokardiet).

Variant angina er preget av:

 • Følelse av intens smerte bak brystbenet, som ofte utstråler til skulder, scapula eller til venstre arm. Angrepet varer fra 5-10 til 20-30 minutter og er preget av en syklisk karakter (gjentatt omtrent på samme tid).
 • Bradykardi ved den første fasen av et angrep, som blir en takykardi med refleksaktivering av det sympatiske binyrene forårsaket av smerte, oppvåkning eller bruk av nitroglyserin.

Med nedsatt kontraktilitet i venstre ventrikel, kortpustethet, svakhet, svette, svimmelhet.

 • uttrykte autoniske lidelser;
 • forbigående intraventrikulære og atrioventrikulære blokkater;
 • hyppige ventrikulære ekstrasystoler av høy gradasjoner;
 • paroksysmal takykardi (plutselig begynner og slutter anfall, som varierer i frekvens om 140-240 slag per minutt og riktig rytme);
 • ventrikulær fibrillering (spredte og ukoordinert sammentrekning av muskelfibre i hjertemuskelen).

I noen tilfeller kan AV-blokkering av II eller III grad forårsake en stopp av sinusnoden og ledsaget av synkopale forhold, utvikle seg.

Smerte elimineres ikke alltid når nitroglycerin brukes.

Prinzmetals angina som en kronisk variant av koronar hjertesykdom kan ha 2 kliniske muligheter:

 • i nærvær av spasmer i kranspulsårene skjer nattangrep spontant, toleranse for fysisk aktivitet reduseres, men angina av stress er fraværende;
 • i nærvær av en fast stenose av kranspulsårene, er angrep av variant angina om natten kombinert med angina av stress med økt etterspørsel av myokardiet i oksygen i løpet av dagen.

I en ung alder med variant angina overføres de fysiske belastningene godt nok.

diagnostikk

Diagnosen angina av Prinzmetal er basert på:

 • Anamnese og analyse av pasientklager.
 • EKG-data. Forskning utført i øyeblikket for et angrep, slik det er uttrykt transmuralt myokardialt ischemi karakterisert stige over isolines RS-T-segmentet (bestemt ved dynamisk transient okklusjon av koronararteriene). I noen tilfeller ST-segmentet er under den isoline - på grunn av tilstedeværelsen subendokardial ischemi, som skriver seg fra ufullstendig overlapping av den store koronar spasme eller små intramurale koronar fartøy. Når anfallet oppstår, returneres RS-T-segmentet til den isoelektriske linjen.
 • Data Holter EKG-overvåking lenge som detekterer brå skift RS-T-segmentet i den innledende fasen av hurtige ansatsen og den forsvant ved slutten av angrepet. Holter EKG-overvåkning gjør det mulig å feste ingen økning i hjertehastighet ved tidspunktet for angrep (puls ikke øker med mer enn 5 slag per minutt), som muliggjør identifikasjon av variant angina angina, så vel som forsvinningen av et angrep med en stigende puls som følge av refleks reaksjon på smerte.
 • Data om koronarangiografi, som gjør det mulig å avdekke arteriell stenose.
 • Dataene for funksjonelle øvelsestester, som i de fleste pasienter gir negative resultater (angrepet kan noen ganger oppstå i høyden av fysisk aktivitet). Toleranse mot fysisk aktivitet svinger på grunn av skiftende tone i kranspulsårene.
 • Data om funksjonelle prøver. En prøve med hyperventilering og en kald prøve utføres vanligvis, hvor pasientens hånd plasseres i vann i 3 til 5 minutter (vanntemperatur er + 4 ° C). Med vasospastisk angina observeres iskemiske endringer i RS-T-segmentet hos 15-20% av pasientene.

Prinzmetals angina hos pasienter uten koronar stenose, ifølge mest effektivt oppdaget gjennom prøven med ergometrin, men fordi denne rettssaken er nervøs med alvorlige komplikasjoner, er det brukt bare i spesialiserte forskningsinstitusjoner.

behandling

Behandlingen av Prinzmetal angina inkluderer:

 • Håndtering av smertsyndrom og eliminering av spasmen som forårsaker dette syndromet ved hjelp av nitratholdige stoffer (nitroglyserin). For å forhindre angrep brukes nitratholdige legemidler av langvarig virkning (sushi, nitron, etc.) som tas om kvelden.
 • Mottaks vasodilatormedikamenter, eliminerer krampe i kranspulsårene og forbedrer blodstrømmen. Anvendt kalsiumkanalblokkere verapamil, nifedipin eller diltiazem, antispasmotika eller beta-blokkere er selektive virkning (som i vasospastisk angina beta-blokkere er i stand til å fremkalle en kraftig forverring anbefalt besitter vasodilaterende egenskaper Curantylum).
 • Mottak av antikoagulantia og antiaggreganter, forhindrer liming av blodceller (heparin, klopidogrel, etc.).

For å forhindre dannelsen av aterosklerotiske plakk fra dietten, er fett av animalsk opprinnelse utelukket og vitamin ernæring foreskrevet.

Kirurgisk behandling blir vanligvis ikke brukt, siden kirurgi kan forårsake livstruende ventrikulære arytmier og hjerteinfarkt.

Det anbefales også å ta acetylsalisylsyre for forebygging av hjerteinfarkt.

outlook

Mulige komplikasjoner av variant angina avhenger av graden av koronar obstruksjon, varighet, frekvens og alvorlighetsgrad av anfall. Fraværet av obstruktiv lesjon av kranspulsårene reduserer risikoen for plutselig død (0,5% av alle tilfeller i året) betydelig. Langvarige, ofte gjentatte, alvorlige angrep øker risikoen for død til 20-25%.

forebygging

Angina av Prinzmetal regnes som en variant av progressiv hjertesvikt, så pasientene må nødvendigvis være på dispensærkonto hos en kardiolog. Pasienter må også slutte å røyke og drikke alkohol, inkludere kvelden går og normalisere søvn (den skal vare minst 8 timer), normalisere aktiviteten til det autonome nervesystemet og overvåke blodlipidnivåer.

Prinzmetals stenokardi: egenskaper ved symptomatologi og behandling

Stenokardi er en av betingelsene som følger med hjertesykdom og skyldes utilstrekkelig blodgass til myokardiet. Det finnes flere varianter av angina. Rest spenning postinfarction, ustabil angina, etc. Blant resten av de karakteristiske symptomer på eget skjema isolert Prinzmetal angina.

Denne patologien ble først beskrevet i 1959 av den amerikanske kardiologen M. Prinzmetal, og det var til hans ære at han ble kalt. Denne tilstanden er en av de spesielle varianter av angina pectoris som oppstår fra spasmer av store kranspulsårer og fortsetter i form av lange og alvorlige episoder av angst. Som regel skjer angina Prinzmetal angrep om natten eller tidlig om morgenen, og cardialgias som vises med dem, er preget av en intens karakter. Mot bakgrunnen har pasienten takykardi, rytmeforstyrrelser, hypotensjon, rikelig svette, besvimelse.

Prinzmetals angina (eller variant, vasospastisk, spontan angina) er en sjelden form for koronar hjertesykdom og finnes hos ca. 3% av pasientene. Denne tilstanden kan oppstå alene eller kombinert med angina av spenning. Som regel observeres det hos mennesker 30-50 år, og dette faktum indikerer at kontingenten utsatt for denne sykdommen er yngre enn pasientene som lider av ustabil angina. Ifølge statistikk, blir denne typen av angina oftere oppdaget blant menn.

I denne artikkelen vil vi gjøre deg bekjent med årsakene, manifestasjonene, metodene for gjenkjenning og behandling av Prinzmetal angina. Disse dataene vil hjelpe deg i tide til å mistenke utviklingen av sykdom, og du vil kunne ta den riktige avgjørelsen om behovet for å kontakte en kardiolog.

årsaker

Hovedårsaken til angina prinzmetals angrep er starten på en plutselig spasme av en av grener av kranspulsåren. Hennes spasmer når en kritisk eller total blokkering, og mengden blod som flyter til myokardiet reduseres dramatisk.

Vanligvis denne formen for angina er provosert av koronar aterosklerose, og ofte angriper skje, selv i de tidlige stadiene av aterosklerotiske lesjoner. Mange pasienter med denne formen av angina storrøykere, og ofte allerede lider av ulike samtidige sykdommer (hypertensjon, magesår, cholecystitis, allergier, etc.), ledsaget av forstyrrelser i det autonome nervesystemet og fremveksten av en tendens til vasokonstriksjon.

Oftere kommer angrep av stenokardi av Prinzmetal uten tilsynelatende provokerende faktorer, men kan oppstå mot en bakgrunn av hypotermi, en stressende situasjon eller hyperventilasjon, ledsaget av respiratorisk alkalose. Et karakteristisk trekk ved denne tilstanden er at episoder av intense angiosmerter opptrer i ro og ikke skyldes overdreven eller vanlig fysisk anstrengelse.

symptomer

Den viktigste kliniske forskjellen mellom Prinzmetal angina og andre former for denne iskemiske hjertesykdommen er de mer alvorlige og langvarige angrepene av milt smerte. Slike episoder av smertsyndromet blir alltid ledsaget av alvorlige forstyrrelser i det autonome nervesystemets funksjon, farlige rytmeforstyrrelser eller ledelse av hjertet.

Hovedfunksjonen i denne form for angina er fremveksten av sterk og langvarig kardialgi ved hvile. Vanligvis utvikler angrepet tidlig om morgenen eller om natten. I tillegg kan det noen ganger oppstå på samme tid på dagen mot et bakteppe av ganske kjente og moderate belastninger.

Angrepet av kardialgi med stenokardi av Prinzmetal oppstår plutselig. Smertepine kan være undertrykkende, kutte eller brennende, og varer alltid i ca 5-15 minutter (noen ganger opptil 30 minutter). På grunn av intensiteten og varigheten av smerte, er et slikt angrep vanskeligere å tolerere enn med andre former for angina, og smertsyndromet er vanskeligere å slutte å bruke et nitroholdig medikament. I noen tilfeller kan anfall være seriell og gjentas hvert 2-15 minutter. I et annet kurs av Prinzmetal angina er episoder av alvorlige angina smerter av en enkelt karakter og forekommer en gang om dagen, en uke eller en måned. Utenfor disse angrepene føler pasienten ikke seg.

På toppen av angst smerte med Prinzmetal angina i pasienten, oppstår følgende symptomer:

 • rikelig svette;
 • skinn av huden;
 • økt hjertefrekvens;
 • hodepine;
 • kvalme;
 • redusere (noen ganger øke) blodtrykk;
 • pre-syncope eller svak.

I noen tilfeller, under angina pectoris, utvikler arytmi. Vanligvis forekommer det i form av ventrikulær ekstrasystol, paroksysmal ventrikulær takykardi, atriell fladder, blokkering av bunden av bunten eller atrioventrikulær blokade. I mer sjeldne tilfeller er det flammer av ventriklene.

Noen ganger med vasospastisk angina i løpet av et angrep, kan pasienten lide omfattende transmural myokardinfarkt komplisert av en aneurisme i hjertet. Denne komplikasjonen eller alvorlige arytmier som oppstår under et angrep kan føre til utbruddet av plutselig koronar død.

Med vasospastisk angina noen ganger spontant er det perioder med langvarig remisjon. De kan vare i mange år, men da oppstår de karakteristiske anginalangrepene igjen.

Mulige komplikasjoner

Stenokardien til Prinzmetal kan bli komplisert av følgende forhold:

 • omfattende myokardinfarkt;
 • hjerte aneurisme;
 • kronisk hjertesvikt;
 • livstruende arytmier;
 • plutselig koronar død.

Sannsynligheten for komplikasjoner er ikke alltid forutsigbar. Det avhenger vanligvis av varighet og frekvens anginaangrep. Prognoser kan også avhenge av graden av obstruktiv lesjon av kranspulsårene:

 • i deres fravær er sannsynligheten for et dødelig utfall usannsynlig og er 0,5% per år;
 • Hvis de er til stede, øker sannsynligheten for et dødelig utfall kraftig og er ca 25%.

diagnostikk

Det viktigste diagnostiske tegn på angina av Prinzmetal er parametrene til EKG, som registreres under et sint angrep. Et klassisk tegn i slike tilfeller er økningen av S-T-segmentet, som opptrer mot bakgrunnen av hjertesymbolets transmurale iskemi. I hjerteinfarkt observert en klinisk EKG tegn i løpet av en måned etter angrepet, og lignende, Prinzmetal angina oppstår brudd sporadisk og varer bare under et angrep (ca. 5-20 minutter). I tillegg kan den elektro observeres, og andre endringer stenokardicheskie: rytme og ledningsforstyrrelser, øke og ekspanderende bølgeamplitude R, inversjon eller skarphet tann U.

Ved utføring av EKG Holter oppdages forbigående episoder av iskemi, ikke ledsaget av signifikante endringer i frekvensene for hjertefrekvensreduksjon. De indikerer tilstedeværelsen av episoder av spasmer i kranspulsårene.

I tillegg til disse studiene brukes følgende undersøkelsesmetoder for å bekrefte diagnosen Prinzmetal angina pectoris:

 • provoserende tester med hyperventilasjon, forårsaker angiospasm;
 • kaldt og iskemisk test;
 • koronarografi (avslører stenose av koronarbein hos 50% av pasientene).

Ved utførelse av tredemølleprøve og veloergometri hos pasienter med denne form for angina, avsløres en god toleranse for fysisk aktivitet.

behandling

Førstehjelp

Hvis angina prinzmetal er angrepet, ledsaget av intens og langvarig smerte, må du ringe en ambulanse. I andre henseender forblir prinsippet om å gi førstehjelps førstehjelp nesten det samme som ved vanlig angina pectoris:

 1. Gi pasienten fred, optimal temperaturregime og frisk luft.
 2. Gi et nitroholdig preparat under tungen: Nitroglyserin, Nitrominat, Nitrorolival, Isoket eller andre.
 3. For å eliminere angiospasm gi under tunge en tablett (10 mg) Nifedipin.
 4. Med alvorlig hodepine ta en pille av Baralgin, Spasmalgon, Sedalgon eller Analgin.
 5. For å forbedre væsken i blodet og redusere byrden på myokardiet, ta en pulverisert tablet av Aspirin.
 6. For å avlaste spenning og avslapping, utfør en mild massasje av ansikt, nakke, nakke, skuldre, venstre bryst og kneledd.

Behandling på sykehus

Når prinsesmetal angina oppdages, vises pasienten innlagt på hospitalet i kardiologisk avdeling, da kun konstant overvåking tillater overvåkning av sykdommens dynamikk. Grunnlaget for behandlingen av denne form for angina ligger vanligvis i konservativ terapi, og kirurgisk korreksjon kan indikeres i nærvær av uttalt innsnevring av koronararteriene.

Pasienter med angina prinzmetal anbefales:

 1. Nekte å røyke og drikke alkohol.
 2. En sunn søvn på minst 8 timer om dagen og en normal modus for arbeid og hvile.
 3. Eliminering av stressende situasjoner.
 4. Regelmessig og tilstrekkelig fysisk aktivitet (morgenøvelser, turgåing, kroppsopplæring).
 5. Begrensning av forbruk av bordsalt.
 6. Begrensning av dyreforbruk av fete, stekte matvarer, krydder og krydder.
 7. Innføring av tilstrekkelig mengde proteinprodukter, frukt og grønnsaker i det daglige dietten.
 8. Mottak av multivitaminkomplekser.

Narkotika terapi inkluderer følgende medisiner:

 • langtidsvirkende nitrater - nitroglyserin eller isosorbiddinitrat langtidsvirkende kapsler (Nitrong, Nitromintum, Sustak, Nitrogranulong, Kardiket) Korvaton, isosorbid mononitrat;
 • kalsiumantagonister - Diltiazem, Felodip, Nifedipin, Verapamil og andre;
 • antiplatelet agenter - Aspirin cardio, kardiomagnet, etc.

Valget av legemidler, dosering og administrasjonsvarighet avhenger av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand og bestemmes av dataene fra diagnostiske studier. Brå opphør av nitrater og kalsiumantagonister i slike tilfeller er uakseptabelt, t. K. En pasient kan utvikle abstinenssymptomer, noe som fører til økning i antall anginalangrep eller angrep av hjerteinfarkt.

I obstruksjonsprosesser i koronararteriene, i tillegg til det ovennevnte, anbefales det at en beta-blokkering tas.

Hvis alvorlige arteriosklerotiske lesjoner av kranspulsårene påvises i Prinzmetal angina, kan pasienten bli anbefalt kirurgisk behandling. Avhengig av det kliniske tilfellet kan slike typer cardiosurgical inngrep utføres:

 • angioplastikk med stenting - lumen av det innsnevrede karet blir utvidet med en ballong satt inn gjennom kateteret og festet i denne posisjonen ved hjelp av en stent installert i lumen av kranspulsåren;
 • Aortokoronær bypass-kirurgi - kirurgen skaper et bypass for blodtilførselen av det nødvendige stedet for myokardiet.

Etter utskrivning fra sykehuset skal alle pasienter med Prinzmetal angina regelmessig og besøke regelmessig en kardiolog for korrigering av terapi og dynamisk overvåkning av patologi.

Angina of Prinzmetal er en sjelden og farlig form for iskemisk hjertesykdom. Dens viktigste forskjell fra andre former for angina pectoris består i mer langvarige og intense anginalangrep, ledsaget av abnormiteter i det autonome nervesystemet. Når denne tilstanden er avslørt, vises pasienten innlagt på sykehus, overholdelse av all doktors anbefalinger etter uttak fra sykehuset og etterfølgende dispensarobservasjon.

Les Mer Om Fartøyene