Mitral stenose

Stenose av mitralventilen er en ganske spesifikk sykdom kjennetegnet ved et stort tidsintervall mellom dannelsen av lidelsen og manifestasjonen av symptomer. Grunnlaget for sykdommen er lagt i ung alder, selv opp til 20 år, og manifestasjoner blir observert i 40-50 år.

Hjerteaktivitet

Hjertet - det muskulære organet, som ligger i brysthulen, har en form som tilnærmer seg kjeglen. Vekten er 1/200 av kroppsvekten, i gjennomsnitt - 300 g. Orgelet er delt med en langsgående partisjon i venstre og høyre del. Hver del består av atrium og ventrikel, mellom hvilke det er ventiler. På ventilen mellom ventrikkelen og atriumet i høyre halvdel er tre blader, den venstre halv to. Sistnevnte kalles en musling eller mitralventil.

Ventilens oppgave er å forhindre omvendt strøm av blod.

I menneskekroppen fungerer hjertet som en slags pumpe. Det skaper en konstant trykkforskjell i venøse og arterielle kar, som sikrer blodsirkulasjon.

Hjertesyklusen består av tre faser:

 • Den generelle pause - tar i gjennomsnitt 0,4 sekunder. Blod fra venen på grunn av forskjellen i trykk går inn i atriumet og flyttes deretter til ventrikkelen;
 • syltetøy av auriklene - varer 0,1 s, munnen av de store venene er blokkert av muskler i myokardiet, forhindrer utstrømningen, fortsetter blodet å gå inn i ventriklene;
 • Ventricular systole - 0,3 s øker trykket i ventrikkene på grunn av fylling med blod og ventilerne overlapper. Så snart trykket i ventrikkene når den nødvendige verdien, åpner semilunarventilene, ventrikelkontrakter og blod beveger seg til aorta.

Blod i høyre halvdel av hjertet blir matet gjennom venene, henholdsvis høyre hjertekammer beveger blodet inn i lungearterien og deretter til lungene. I venstre del av blodet blir levert gjennom lungevenen, matet inn i aorta, og beveger seg langs en stor sirkulasjon av blodsirkulasjonen. Mitralventilen på venstre side av hjertet sørger for normal sirkulasjon av oksygenrikt blod.

Beskrivelse av sykdommen

Mitral stenose - kjøpt hjertesykdom, dannes langsomt og adskiller seg med ganske vage, uutviklede symptomer. I 50% av tilfellene virker stenose i mitralventilen som en uavhengig sykdom. Resten er ledsaget av nederlaget til andre ventiler eller mangel.

Når sykdommen fortykker og deformerer ventiler i mitralventilen: muskelvevet er delvis erstattet av en binde. Som et resultat avtar mitralåpningen.

Vanligvis når området av atriol-ventrikulæråpningen 4-6 kvadratmeter, se om sykdomsstørrelsen kan reduseres til 1,5 kvadratmeter. se hemodynamikk med mitralstenose er signifikant svekket.

Konsentrasjon av hullet tillater ikke helt å flytte blod fra atriumet til ventrikkelen, som følge av at lungearterien er utilstrekkelig, og lungevenen er overdreven, noe som forårsaker utvidelsen av sistnevnte. For å kompensere for fenomenet utvikler hypertrofi av venstre atrium - en fortykning av veggene. Således oppnås det trykk som er nødvendig for å pumpe blod gjennom en smalere åpning. Arbeidstrykket i venstre atrium stiger fra 5 til 20-25 mm Hg. Art. Symptomer på dette stadiet er bare midlertidige angrep av svakhet og dyspné.

Økningen i muskelmasse i myokardiet kompenserer for defekten, men det forstyrrer arbeidet i den lille sirkulasjonen av blodsirkulasjonen. Hvis mitralåpningen ikke reduserer mindre enn 50% av originalen, kan denne tilstanden bli stabil og har praktisk talt ingen effekt på pasientens tilstand.

Men med videreutvikling, endres bildet. På grunn av overdreven trykk i venstre atrium øker trykket i høyre og i lungearteriene og lungene. Symptomer er karakteristisk systolisk støy, og med utseendet av turbulent blodstrøm og diastolisk.

De mest farlige komplikasjonene av mitralstenose inkluderer trusselen om å utvikle lungeødem.

Stages av sykdommen

Mitral stenose, utvikling, går gjennom 5 faser. Deres klassifisering er basert på graden av innsnevring av atriale mageforamen.

 1. Størrelsen på hullet holdes innenfor 4 kvadratmeter. se På dette stadiet observeres ingen eksterne symptomer.
 2. Lumen er redusert til 2 kvadratmeter. cm, det er en liten kortpustethet etter vanlig fysisk anstrengelse. Smerte syndrom er fraværende.
 3. Dimensjonene til hullet er redusert til 1,5 kvadratmeter. Åndedrettssvikt blir permanent. På dette stadiet vises et av de mest karakteristiske symptomene på sykdommen: Ved fullstendig hvile øker kortpustet i den horisontale posisjonen, men reduseres ikke.
 4. I fjerde fase er kompensasjonsmekanismen som sikrer en stabil tilstand helt ødelagt. Alle tegn på alvorlig pulmonal hypertensjon manifesteres: vedvarende alvorlig kortpustethet, alvorlig våthoste. Hjertet er sterkt forstørret i størrelse, forstyrrelser i arbeid er merkbare. Det er mangel på blodsirkulasjon, stagnasjon av blod i en stor sirkel
 5. Termisk stadium: lumen er nesten helt blokkert, i mangel av akutt kirurgisk inngrep, dør pasienten fra ekstrem blødning.

symptomatologi

Kompensasjonsmekanismer involvert i hjertesykdom kompliserer både diagnose og behandling, og fravær av smertesyndrom i de to første stadiene blir den vanlige grunnen til å ignorere sykdommen.

Følgende symptomer kan tjene som en alvorlig grunn for å søke medisinsk hjelp:

 • svimmelhet, et sterkt kortvarig tap av styrke, pre-stupor stater som vises på bakgrunn av hvile, men ikke fysisk aktivitet;
 • progressiv tretthet, rask tretthet, brudd på termoregulering: På den ene siden er pasienten kjølig, hendene og føttene er kalde, men varmen lider også dårlig;
 • det er en cyanotisk farge av nesen, leppene, fingertuppene - cyanose, det er en crimson begrenset rødme - blush av dukken;
 • forstyrrelser i hjertets arbeid, når man lytter til de observerte karakteristiske systolske lyder, presystolisk tremor, ventilens åpningstone;
 • utseende av dyspné med fysisk anstrengelse, og i senere stadier - i ro. Identifiser sykdommen bare på dette grunnlaget er ikke mulig, men økningen i dyspnø i horisontal stilling er meget indikativ;
 • Mitral stenose er ofte ledsaget av vedvarende bronkitt og ulike former for lungebetennelse;
 • våt hoste med svette;
 • kjedelig ubehagelig smerte, som er lokalisert på baksiden mellom skulderbladene på venstre side av kroppen.

Den farligste delen av hjertesykdom er inkompatibiliteten av symptomer med alvorlighetsgraden av lesjonen. Sykdommen utvikler seg så sakte at de fleste av dem som lider av det ikke legger merke til hvordan man kan redusere fysisk aktivitet.

Svært ofte blir mitral stenose diagnostisert i senere stadier, når det er merkbare abnormiteter i hjertearbeidet eller i utbruddet av spesielle forhold - graviditet. Den viktigste metoden for behandling er kirurgi.

Årsaker til hjertesykdom

Ifølge kardiologer gir 80% av tilfellene av sykdommen reumatisme. Reumatoid lesjoner dannes før 20 år og i lang tid blir de ikke manifestert, hvis det ikke finnes noen autoimmune antistoffer som faller inn i blodet fra leddene.

Utbruddet av sykdommen går ofte ubemerket og blir tatt for en vanlig forkjølelse. Symptomer på revmatisk feber er ikke forskjellig fra akutt respiratorisk sykdom: kortsiktig feber, vondt i bein, svimmelhet og svakhet. Feberen varer ikke mer enn 5-7 dager, og i de fleste tilfeller stoppes kroppen av seg selv.

 • Infeksjonssykdommer som overføres av ixoidmider forårsaker brusk og bindevevskader. Som et resultat trekker autoantistoffer som fremkaller mitral stenose inn i blodet.
 • Ifølge nyere studier har tilbøyeligheten til hjertesykdom også arvelige røtter: genet overføres på morslinjen. Imidlertid er denne faktoren predisponerende, og årsaken til sykdommen er ikke

diagnostikk

Diagnoseinnstillingen inneholder flere forskjellige studier.

Pasientundersøkelse

Et karakteristisk eksternt tegn er lilla-cyanotisk farge på nesen, leppene, kanskje til og med ører og hender. Ved å beskrive symptomene er det klager på svakhet, dyspnø, svimmelhet helt opp til pre-okklusiv tilstand.

Fysisk forskning

 • Palpasjon - når man undersøker overkardialregionen, oppdages presystolisk tremor - kattrengjøring. Hvis hypertensjonen i lungene allerede har kommet til et uttalt stadium, kan man på hjertebenets høyre side føle hjerteslag.
 • Auskultasjon - en metode for diagnose, som består i å lytte til hjertetoner med et stetoskop. På forskjellige stadier av sykdommen avsløres forskjellige tegn: I første fase leds 1 tone av en klapplyd, lyden av ventilåpningen høres (dette symptomet forsvinner hvis kalkning observeres). I senere stadier vises diastolisk støy.

Laboratorietester

Diagnosen utføres på grunnlag av data fra alle forskningsmetoder, siden resultatene ikke er spesifikke.

Elektrokardiografi - registrerer potensiell forskjell i det elektriske hjertefeltet.

Mitral stenose på kardiogrammet manifesterer seg på denne måten:

1.1. i den andre ledningen er det en bred tann P med et hakk;

1.2. hjerteets elektriske akse er avbøyet til høyre;

1.3. Myokard utvikling av høyre eller høyre og venstre ventrikkel er observert.

Radiografi - skyggen til venstre atrium øker, spiserøret er forskjøvet. I dag er denne metoden for diagnose sjelden brukt, fordi det er mer informativ.

Ekkokardi - ultralyd undersøkelse. Det er flere forskjellige studier:

3.1. todimensjonal ekkokardi - de oppnådde dataene gjør det mulig å vurdere fluidets grad av fluiditet, for å etablere tilstedeværelsen av forkalkning og fibrose, for å bestemme adhesjonsposisjonen. Diagnostisk metode er angitt for å velge type kirurgisk behandling;

3.2. Doppler ekkokardiografi - bestemmer området for bicuspidventilen og tillater gradienten av trykkfallet å bli etablert når det passerer gjennom ventilen;

3.3. Stressekokardi - utføres mot bakgrunnen av en stresstest for opptak av tricuspid og transmittal blodstrøm.

3.4. transesofageal - gjør det mulig å evaluere mest nøyaktig tilstanden til ventilen, graden av strukturelle endringer, tilstedeværelsen av en trombose i venstre halvdel. Det brukes i behandlingen med ballongvalvuloplasti, da det avslører risikoen for emboliske komplikasjoner.

Behandling av stenose

I dag er det ingen stoffer som kan stoppe utviklingen av sykdommen, så den eneste behandlingsmetoden er kirurgisk inngrep. Indikasjoner for ham er den andre fasen av sykdommen.

Kirurgiske metoder

Ballongvalvulotomi, perkutan - behandlingen brukes i fravær av forkalkning, trombi i venstre halvdel, deformasjon av subvalvulære strukturer eller mitralregurgitasjon. Det er foreskrevet for pasienter av ung og middelalderen, samt pasienter hvis tilstand ikke er tillatt for mer invasive operasjoner.

Prosedyren er som følger: ballongen ledes gjennom septum fra høyre til venstre atrium, blir ført til åpningen og oppblåses, og skyver ventilen fra hverandre. Komplikasjoner etter operasjonen er ekstremt sjeldne.

 • Komissurotomi - behandling er foreskrevet for trombi i venstre atrium, en betydelig grad av forkalkning og lignende. I dette tilfellet separeres ventilflikene med en ekspanderer, som gjennomføres enten gjennom atriumet i ventrikkelen - en lukket metode, eller manuelt - en åpen kommissurotomi.
 • Valveproteser - utføres med moderat og alvorlig ventilpatologi og pre-ventile strukturer, signifikant lungehypertensjon. Dette er et ekstremt tiltak og er oftest foreskrevet i tilfeller der de to tidligere metodene ikke kan brukes.

Graviditet er en kontraindikasjon til kirurgi i mild til moderat stadium av sykdommen. I dette tilfellet administreres medisinering. Men hvis området av hullet er redusert til 1,5 kvadratmeter. se og det er en økning i hjertesvikt, det anbefales abort og kirurgi. Kirurgisk behandling utføres på et senere tidspunkt, når avbrudd er umulig: ballongvalvuloplasti er foreskrevet.

Farmakologiske metoder

Legemidlene brukes til å forebygge infektiv endokarditt og redusere hjertesvikt. Under forberedelsen av operasjonen gjennomgår pasienten også behandling med medisiner for å kontrollere symptomene.

 • Indirekte antikoagulanter - for eksempel warfarin, er foreskrevet til pasienter med alvorlig mitralstenos, komplikasjoner i form av atrieflimmer, en trombose i venstre atrium. Noen ganger blir acetylsalisylsyre tilsatt dersom emboliske komplikasjoner observeres mot bakgrunnen for å ta antikoagulantia.
 • Beta-adrenoblokagory - diltiazem eller verapamil, utnevnes om nødvendig for å dempe rytmen til ventriklene.

regime

Pasienter med mitralstenose bør unngå betydelig fysisk og nervøs stress. Fysioterapi er kun foreskrevet på råd fra en lege. Et av de viktigste kravene til regimet er tilstrekkelig søvn.

På kompensasjonsstadiet reduseres all behandling av sykdommen for å overholde riktig regime.

forebygging

Siden sykdomsfremkallende stoffet er reumatofagitt, inkluderer forebygging en periodisk undersøkelse for å bestemme nivået av autoantistoffer i blodet. Spesielt hvis stadium av revmatisk feber har blitt dokumentert. Det bør også treffes tiltak for å forhindre streptokokkinfeksjon.

Ved naturlig utvikling av en mitral stenose utgjør overlevelsesgraden 50%. Med operasjon er den femårige overlevelsesraten 85-95%. Komplikasjoner etter operasjon observeres hos 30% av pasientene i 10 år. Disse indikatorene gir en alvorlig grunn til å ta hensyn til hjertets arbeid og ved de første mistanke om å konsultere en lege.

Mitral stenose

Mitral stenose refererer til gruppen av ervervede og mest vanlige hjertefeil. Det kalles også innsnevring av venstre venøs (atrioventrikulær) åpning. "Pure" stenose er funnet, ifølge forskjellige forfattere, opptil 64,5% av tilfellene. I andre manifestasjoner kombineres patologi med mitralventilinsuffisiens.
Funksjonell stenose er funnet hos pasienter med langvarig hypertensjon. Venstre ventrikkel hypertrofi forårsaker strekking av mitral ventilklaffer, som griper dem inne i hulrommet for å danne en relativ innsnevring passasje mellom atrium og ventrikkel.

Ventilapparatets rolle

Mellom hjernens venstre kamre (atrium og ventrikel) er to deler av mitralventilen: fremre og bakre. De kalles "skodder". De er tynne filmer dannet av endokardial vev (det indre laget av hjertet). Ventilen har egne muskler som komprimerer eller slapper av.

Når blod kommer fra atriumet inn i ventrikkelen, trekkes ventilene opp av musklene til veggene for ikke å blokkere strømmen. Når det er en reduksjon i venstre ventrikulære utstøting av blodet inn i aorta, er ventilen helt stengt, noe som gir fullstendig unntaket ventrikkel og hindrer refluks av blod.

For dette skal klaffene dekke et område på 4-6 cm 2. Dette er den normale størrelsen på atrioventrikulær blenderåpning hos en voksen.

I tilfelle av mitral ventil vevsinflammasjon, etterfulgt av arrdannelse, oppstår stivhet fordele muskel klaffer sammenbundne ender. Denne patologien danner stenose i mitralventilen. Fusjonen av ventilen med atrioventrikulær åpning smalrer passasjen fra atriumet inn i ventrikkelen.
Kun hjertekirurger kan skille ventilvevet fra endokardiet under operasjonen.

En annen variant av ventilendringene er ventilens utilstrekkelige størrelse, deres deformasjon, som fører til ufullstendig overlapping av kommunikasjonen ved den ventrikulære systolen. Et lite volum blod returneres til atriellhulen med en tynn uberørt stråle.

årsaker

Sykdommen begynner i barndommen, oftere etter overført angina. Den latente perioden (uten kliniske manifestasjoner) kan vare opptil 20 år. Tegn på revmatisk misdannelse manifesteres allerede i pasientens voksne alder.

Det er større følsomhet for smitte av jenter.

I 30% av tilfeller forårsaker revmatiske angrep dannelsen av mitralinsuffisiens. De er mer vanlige hos gutter.

Mekanismer for utvikling av patologi og kompensasjon

"Ren" mitralstenose uttrykkes i en liten reduksjon i volumet av hulrommet i den venstre ventrikkel på grunn av utilstrekkelig blodstrøm i den. Myokard i venstre atrium og høyre ventrikel gjennomgår store endringer.

Den første fasen - på grunn av vanskeligheten ved å lede blodet gjennom atrioventrikulær åpning, øker det venstre atrium betydelig i volum. Lignende endringer er mulige når den er innsnevret til 1 cm 2.

Den andre fasen - når det venstre atrium ikke klarar den økte belastningen, dannes stagnasjon i lungesirkulasjonen, trykket i den øker. Dette innebærer økt arbeid i høyre ventrikkelmuskel ved å skyve blod inn i lungearterien. Høyre ventrikel er hypertrofiert.

Mekanismen tillater forstyrret hemodynamikk å takle blodtilførselen i mange år under følgende uendrede forhold:

 • Området av den atrioventrikulære åpningen i løpet av denne tiden vil ikke redusere mer enn 1 cm 2;
 • vil ikke utvikle aterosklerose i lungene i lungene på grunn av langvarig pulmonal hypertensjon.

Klinisk bilde

Symptomer på mitral stenose, som begynner med barndommen, manifesteres av kortpustethet. Barnet deltar ikke i raske spill, blir ofte sliten.

 • Smerter i hjertet oppstår under revmatiske angrep og mulig involvering av koronarbein eller som følge av komprimering av venstre kranspulsatrium.
 • Hemoptysis forekommer først først etter trening på grunn av brudd på sammenhenger mellom lungekirørene i lungene og bronkiolene. En mekanisme som ligner en hypertensiv krise dannes, men i lungene i lungene.
 • Pasienter med stenose i mitralventilen har hyppig langvarig bronkitt, lungebetennelse.

Første og andre faser av utviklingen av kompensasjonsmekanismen er ikke manifestert av alvorlige symptomer.

Når dekompensert klager pasienten om:

 • uttalt dyspné i hvile;
 • hoste med skumholdig sputum som inneholder urenheter av blod;
 • manglende evne til å ligge i forbindelse med økning i dyspnø i en horisontal stilling;
 • økende smerte i hjertet;
 • arytmi med hyppige hjertekontraksjoner.

Vanligvis forekommer angrep av hjerteastma om natten.

Under dekompensasjonsfasen legger legen oppmerksomhet til en uvanlig blåaktig glød på bakgrunn av et blekt ansikt, cyanose av leppene, nesespissen, fingrene.

Når du legger hånden på hjerteområdet, kan du føle skjelv, det er sammenlignet med "kattespirring". Det dannes ved å passere blod gjennom vibreringsventilene, forsterket i stillingen på venstre side.

I den epigastriske regionen er kraftige hjerte-tremor bestemt, spesielt på inspirasjon, på grunn av økt arbeid i høyre ventrikel. Palpert tett forstørret lever.

Auscultatory lytter til typiske lyder i hjertet.

På beina avslørte ødem. Ved alvorlig dekompensering forstørres magen på grunn av effusjon av væske og komprimering av portalvenen med en tett lever.

diagnostikk

Diagnosen er basert på resultatene av medisinsk undersøkelse i kombinasjon med laboratorie- og instrumentelle objektive metoder.

Laboratorieanalysene fastslår:

 • økt innhold av leukocytter, C-reaktivt protein, økt koagulerbarhet av blod;
 • biokjemiske tester indikerer unormal lever- og nyrefunksjon (forhøyede nivåer av bilirubin, kreatinin, urea);
 • de oppdager immunologiske tester som er typiske for aktiv reumatisme;
 • i analysen av urin er det tegn på endret filtrering (protein, leukocytter, erytrocytter).

EKG diagnostiseres med overbelastning av venstre atrium og høyre ventrikel, arytmi (polytopisk ekstrasystoler, atrieflimmer). Brudd på rytmen er mulig intermittent, så Holter-overvåking hjelper i løpet av dagen med senere tolkning av EKG.

Brystets radiografi viser en stagnasjon av blod i lungevevvet, en forstyrret konfigurasjon av hjerteskyggen.

Ultralydundersøkelse tillater mer nøyaktig undersøkelse av graden av dekompensering av defekten, bestemmer:

 • område av den innsnevrede åpningen;
 • tykkelse av mitralventilen;
 • Tilstedeværelse av hemodynamiske forstyrrelser (grad av tilbakestøping av blodet i venstre atrium og volum av utkastning i aorta).

Kriterier for graden av stenose

Det kliniske bildet er relatert til graden av innsnevring av den atrioventrikulære åpningen. Det er akseptert å skille mellom:

 1. Første grad (ubetydelig) - størrelsen på hullet er mer enn 3 cm 2;
 2. den andre (moderat) - fra 2,0 til 2,9;
 3. den tredje (uttrykt) - fra 1,0 til 1,9;
 4. den fjerde (kritiske) er mindre enn 1,0.

En nøyaktig definisjon er viktig for å velge metoden for kirurgisk behandling.

behandling

Behandling av stenose i mitralventilen avhenger av diagnosen, status for hemodynamiske parametere. Metoden er valgt individuelt for hver pasient, idet man tar hensyn til organismens kompensasjonsmuligheter.

Terapi i kompensasjons- og underkompensasjonstrinnet utføres av narkotika: anti-reumatisk, diuretika, antiarytmi. Hjerteglykosider tas av kurs.

Ved begynnelsen av dekompensasjon anbefales bruk av rusmidler kontinuerlig. Spørsmålet om kirurgisk behandling er satt til et hullområde på 1,5 cm 2 eller mindre. Trenger antiarytmiske stoffer, forebygging av trombose.

Metoder for kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling av mitralstenose har kontraindikasjoner:

 • pasienten har dekompenserte generelle sykdommer (diabetes mellitus, kronisk pankreatitt, bronkial astma);
 • akutt myokardinfarkt, hyppige hypertensive kriser, primære rytmeforstyrrelser, slagtilfeller;
 • ubehandlet akutt smittsom sykdom;
 • uttalt dekompensasjon, terminal stadium.

Kirurgiske metoder inkluderer:

 • kommissurotomi - disseksjon av adhesjoner og forstørrelse av atrioventrikulær åpning på åpent hjerte, anordningen av kunstig sirkulasjon påføres;
 • ballongplastikk - gjennom karene suges en sonde med en ballong inn, da den oppblåses og forårsaker et brudd på fellesventilflappene;
 • Ventilproteser - i nærvær av mitralventilinsuffisiens i kombinasjon med åpningens stenose, erstattes ventilen med en kunstig.

Mulige postoperative komplikasjoner:

 • tromboembolisme gjennom aorta i hjernens arterier, bukhule, lårvev;
 • provokasjon av utviklingen av infeksiv endokarditt med ventilskader;
 • ødeleggelse av en kunstig ventil med gjentatt manifestasjon av forstyrret hemodynamikk.

outlook

Uten behandling utvikler pasientene raskt dekompensering. Folk dør før de fyller 50 år. Moderne metoder for kirurgisk behandling kan forlenge aktivt liv. Støttende konservativ terapi og tilsyn av en kardiolog vil være nødvendig.

Hvis en kvinne er diagnostisert med en svikt i svangerskapet, bestemmer leger muligheten for å bære et barn og den etterfølgende leveransen. Hvis den fremtidige moren har en grad av dekompensasjon, anbefales ikke graviditet, vil hypoksi påvirke dannelsen av fosterets interne organer.

forebygging

Forebyggende tiltak består av antirheumatisk behandlingskurs for pasienter som har hatt sykdommer forårsaket av hemolytisk stafylokokker (tonsillitt, nephritis). Antibiotisk terapi er nødvendig for denne gruppen av pasienter før behandling med en tannlege, med noen kirurgisk inngrep.

Det er detaljerte standarder for profylaktisk bruk av medisiner utviklet av WHO-spesialister.

Pasienter bør kjenne de mulige symptomene på dekompensasjon. Enhver forverring trenger behandling i pasienten.

Mitral stenose (stenose av mitralventilen): symptomer og behandling

Mitral stenose (stenose av mitralventilen) er hovedsymptomene:

 • svakhet
 • Hjertebanken
 • Kortpustethet
 • hoste
 • Smerte i hjertet
 • Økt tretthet
 • Forringet hjertefrekvens
 • Hoster opp blod
 • hemoptyse
 • Avbrudd i hjertets arbeid
 • Cyanose av leppene
 • Hjerte astma
 • Cyanose av negler
 • Unhealthy rødme på kinnene

Mitral stenose eller stenose i mitralventilen er en farlig sykdom i kardiovaskulærsystemet. Den patologiske prosessen fører til et brudd på den naturlige utstrømningen av blod fra venstre atrium til venstre ventrikel. Med andre ord, smelter hullet mellom dem. I hovedrisikogruppen er kvinner i alderen 40-60 år. Men den mannlige halvdelen av befolkningen er også utsatt for denne type hjerte-og karsykdommer. Ifølge statistikken er sykdommen diagnostisert i 0,5-0,8% av den totale befolkningen på planeten.

etiologi

Den vanligste årsaken til utviklingen av den patologiske prosessen er revmatisme. Det er bemerkelsesverdig at sykdommen kan begynne å utvikle asymptomatisk. De første tegnene på mitralstenose kan oppstå etter 10-15 år fra begynnelsen av sykdomsutviklingen. Naturligvis kompliserer denne tilstanden prosessen med behandling betydelig.

I tillegg kan mitralstenose dannes på grunn av følgende faktorer:

 • traumer i hjertet eller brystet;
 • infeksiv endokarditt;
 • aterosklerose;
 • sykdommer forårsaket av infeksjon
 • intrakardial trombi.

I mer sjeldne kliniske tilfeller kan stenose av mitralventilen skyldes medfødte patologier. Men, som medisinsk praksis viser, i 80% av tilfellene, er den overførte stenosen av mitralventilen diagnostisert hos pasienter.

Mot denne bakgrunnen kan andre plager dannes. Den vanligste aorta insuffisiens.

Generelle symptomer

På begynnelsen kan sykdommen ikke gi symptomer i det hele tatt. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan følgende symptomer oppstå:

 • økt tretthet;
 • kortpustethet, selv med mindre belastninger;
 • hoste med en blanding av blod;
 • arytmi eller takykardi
 • astmaangrep om natten.

Ved senere stadier av sykdomsutviklingen kan tegnene på mitralstenose være mer uttalt. Spesielt kan legen oppdage uregelmessigheter i hjertets arbeid ved hjelp av auskultasjon. På et sent stadium blir dyspnø hos mennesker observert selv i ro. Symptomer på astma blir hyppigere, og ikke bare om natten.

Et slikt symptom som kortpustethet er det første og mest pålitelige tegn på en sykdom. Men samtidig kan et slikt symptom, så vel som hemodynamikk, indikere andre sykdommer. Derfor bør du konsultere en kardiolog for en nøyaktig diagnose.

Etter hvert endres pasientens utseende også. Det er cyanose av leppene og til og med fingertuppene. På kinnene kan det oppstå en usunn rødme. Disse er også karakteristiske symptomer på sykdommen.

Mitral stenose kan være dødelig hvis behandlingen ikke er startet i tide. Ifølge statistikken fører denne sykdommen til døden i 40% av tilfellene.

Formen av sykdom

I den offisielle medisinen er det tre stadier i utviklingen av sykdommen. De diagnostiseres avhengig av området i mitralåpningen:

 • lysform - et hull på ikke mindre enn 2 og ikke mer enn 4 kvadratmeter;
 • moderat - hull fra 1 til 2 kvadratmeter;
 • alvorlig - hullet er mindre enn 1 kvadratcentimeter

Som regel fortsetter den milde form av mitralstenose uten noen symptomer. Diagnose av sykdommen kan være tilfeldig - under forskningen av andre sykdommer.

Stadier av utvikling av sykdommen

I alt skiller klinikere fem stadier av utvikling av mitralstenose:

 • den første - full kompensasjon. Det er ingen tegn på forstyrrelser i hjertets arbeid;
 • den andre - Krenkelse av blodsirkulasjon i en liten sirkel. Symptomer kan bare observeres med økt fysisk anstrengelse;
 • den tredje - Stagnasjon av blod i en liten sirkel og forstyrrelser i en stor blodsirkulasjonssirkel;
 • fjerde - markerte indekser av sirkulasjonsforstyrrelser i kardiovaskulærsystemet, symptomer på initialfeil, er godt hørbare gjennom auskultasjon;
 • femte - dystrofisk stadium. Det er tegn på akutt hjertesvikt.

Det er verdt å merke seg at komplikasjoner kan oppstå i et hvilket som helst stadium av sykdommen. I dette tilfellet er alt avhengig av pasientens generelle tilstand, alder og klinisk bilde av sykdommen.

diagnostikk

Når manifestasjonen av disse symptomene i kroppen umiddelbart skal gå til kardiologen for å gå gjennom diagnosen og bekrefte eller nekte tilstedeværelse av patologi i kroppen. Faktum er at manifestasjonen av disse symptomene ikke betyr at pasienten har mitralstenose. Derfor er det uakseptabelt å gjøre en diagnose uavhengig uansett.

Diagnose av sykdommen består av en personlig undersøkelse, auskultasjon, laboratorie og instrumentelle metoder for forskning.

I utgangspunktet avsløres en anamnese når symptomene begynte å dukke opp og om faktorene som førte til det var overdreven fysisk stress, stress, overførte operasjoner og så videre. Pass på at legen utfører auskultasjon (lytter til hjertet). Auskultasjonsmetoden lar deg forhåndsdiagnostisere før en dybere diagnose utføres.

Standardprogrammet for diagnose av mitralstenose inkluderer følgende:

Basert på resultatene av denne undersøkelsen kan følgende prosedyrer foreskrives:

I tillegg er det behov for instrumentanalyser:

 • ECG;
 • ECHO (ekkokardiografi);
 • Røntgenundersøkelse av brystorganer;
 • transesofageal ekkokardiografi - siden matproben går veldig nær hjertet, kan denne metoden for forskning se på konturer av hjertet og størrelsen på mitralhullet.

EKG-studie, hvis det er mistanke om en slik patologisk prosess, er obligatorisk. Auskultasjon kan bare indikere om omfanget av lesjonen. Forresten, er EKG-studie obligatorisk, hvis det er mistanke om brudd på arbeidet i det kardiovaskulære systemet.

I tillegg til disse metodene for forskning og råd fra en kardiolog, må du kanskje konsultere en reumatolog og en kardiurgirurg. Slike avtaler legen kan gi bare dersom innsnevringen av hullet har nådd en moderat eller alvorlig form.

behandling

Hvis pasienten er diagnostisert med mitralstenose, kan behandlingen av denne sykdommen være av to typer - konservativ eller operativ. I de fleste tilfeller er kirurgisk inngrep brukt hvis hullet er mindre enn 2 kvadratcentimeter, og akutt hjertesvikt blir observert.

Konservativ behandling

I tillegg til å ta smalspektret medisiner for å behandle stenose i mitralventilen, foreskrives pasienten et spesielt diett.

Det er verdt å merke seg at medisiner ikke eliminerer sykdommen. De fjerner bare vanlige symptomer og hemmer utviklingen av den patologiske prosessen. Legen foreskriver forberedelser av dette handlingsspekteret:

 • beta-blokkere - for å hindre følelsesmessig overbelastning og stress;
 • diuretika (diuretika);
 • antiarrhythmic drugs - for å gjenopprette hjertets naturlige rytme;
 • antibiotika - for å hindre dannelsen av en smittsom prosess.

Også for perioden med medisinsk behandling av mitral stenose foreskrives pasienten et fullt kurs med nødvendige vitaminer og mineraler. I tillegg er det nødvendig å utelukke fysisk aktivitet.

Kirurgisk behandlingsmetode

Behandling av mitralstenose ved kirurgisk metode brukes hvis mitralåpningen er mindre enn 2-3 kvadratmeter. Spesielt er det umulig å utsette operasjonen dersom pasienten har akutt hjertesvikt.

For behandling av mitral stenose brukes tre typer operasjoner:

 • perkutan kommissurotomi
 • åpen kommissurotomi av mitralåpningen;
 • lukket kommissurotomi av mitralåpningen.

Hvis en alvorlig skade på ventilen blir diagnostisert, brukes proteser - erstatter den innfødte ventilen med en kunstig.

Etter operasjonen må pasienten gjennomgå en lang rehabiliteringskurs. Siden det er mulig å danne infeksiøs endokarditt og hjertesvikt, foreskrives pasienten et ekstra behandlingsforløp. Inkludert antibiotika.

Pass på å observere kardiologen. Ved hver avtale kan legen bruke auskultasjonsmetoden til raskt å diagnostisere mulige komplikasjoner. Patienten trenger jevnlig en EKG-test.

diett

Behandling av mitralstenose på et tidlig stadium innebærer et spesielt diett. Det er nødvendig å eliminere helt fra kostholdet bruken av slike produkter:

Hvis en person røyker, bør dette slettes, men gradvis. Skarp nektelse av nikotin kan tjene som et sterkt stress for kroppen.

Mulige komplikasjoner

Hvis behandlingen ikke er startet i tide, så mulig komplikasjoner med mitral stenose:

 • akutt hjertesvikt;
 • hjerteastma (venstre ventrikulær svikt);
 • økt trykk i lungearterien;
 • hjerterytmeforstyrrelse;
 • tette blodårer med trombi (dette kan føre til døden);
 • patologisk utvidelse av venstre atrium.

Sistnevnte kan føre til komprimering av nerveender og nær organer. Denne komplikasjonen medfører andre sykdommer.

Det bør tas hensyn til at komplikasjoner av mitralstenose bare er mulig hvis behandlingen ikke startes i tide.

outlook

Som regel gir korrekt behandling og operativ intervensjon gode resultater. Komplikasjoner eller forekomst av andre bakgrunnssykdommer - hjerte-, venstre ventrikulær svikt blir ikke observert.

Med en rettidig operasjon er overlevelsesgraden 85-95%. I sykdommens naturlige forlengelse er overlevelsesgraden ikke mer enn 50%.

forebygging

Fullstendig eliminere denne sykdommen er umulig. Men noen tiltak for å redusere risikoen for en patologisk prosess kan gjennomføres. For å gjøre dette bør man i praksis anvende slike enkle regler:

 • full ernæring, med et komplett utvalg av vitaminer og mineraler;
 • moderat fysisk aktivitet
 • går i frisk luft, full hvile.

Skulle, hvis ikke helt eliminere, så minst redusere stressende og nervøse situasjoner i deres liv.

Det er svært viktig å starte behandling av angina i tid. Det er denne sykdommen som kan provosere de plager som er forbundet med kardiovaskulærsystemet. Overvåk helsen din og søk medisinsk hjelp i tide.

Hvis du tror at du har det Mitral stenose (stenose av mitralventilen) og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan en kardiolog hjelpe deg.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Hjertefeil er anomalier og deformasjoner av enkelte funksjonelle deler av hjertet: ventiler, skillevegger og åpninger mellom kar og kamre. På grunn av deres feilfunksjon er blodsirkulasjonen forstyrret, og hjertet stopper å oppfylle sin hovedfunksjon - tilførsel av oksygen til alle organer og vev.

Ervervede hjertesykdommer - sykdommer forbundet med nedsatt funksjon og anatomisk struktur av hjertemuskelen. Som en konsekvens er det et brudd på intrakardial sirkulasjon. Denne tilstanden er svært farlig, da det kan føre til utvikling av mange komplikasjoner, spesielt hjertesvikt.

Silikose i lungene er en patologisk tilstand forårsaket av langvarig eksponering av støv som inneholder silisiumdioksyd i menneskets åndedrettssystem. Denne patologiske effekten fører til spredning av bindevev og dannelse av knuter i lungevevvet.

Reumatisme er en patologi av den inflammatoriske orienteringen, hvor konsentrasjonen av den patologiske prosessen skjer i hjertehulet. Ofte er folk med en tendens syk med dagens lidelse, dette er 7-15 år. Bare rask og effektiv behandling vil takle alle symptomene og beseire sykdommen.

Tromboembolisme eller tromboembolisk syndrom er ikke en enkelt sykdom, men et symptomkompleks som utvikler seg når blodpropper dannes i et fartøy eller driver blodpropp, lymf eller luft i dem. Som et resultat av denne patologiske tilstanden utvikler hjerteinfarkt, slag eller gangren. Tromboembolisme kan påvirke karene i hjernen, hjertet, tarmene, lungene eller underlempene.

Ved hjelp av fysiske øvelser og selvkontroll, kan de fleste uten medisin.

Mitral stenose

Mitral stenose - innsnevring av området til venstre atrioventrikulær elvemunning, som fører til vanskeligheter i den fysiologiske strømmen av blod fra venstre atrium til venstre ventrikel. Klinisk manifesteres mitral stenose av økt tretthet, uregelmessig hjerterytme, kortpustethet, hoste med hemoptysis, ubehag i brystet. For påvisning av mitralstenose, auskultativ diagnose, radiografi, ekkokardiografi, elektrokardiografi, fonokardiografi, hjertekateterisering, atrio- og ventrikulografi utføres. Ved alvorlig stenose er ballongvalvuloplasti eller mitral commissurotomi indikert.

Mitral stenose

Mitral stenose er en ervervet hjertesykdom kjennetegnet ved innsnevring av venstre atrioventrikulær åpning. I kardiologi diagnostiseres mitralstenose hos 0,05-0,08% av befolkningen. Mitralstenose kan bli isolert (40%), kombinert med den mitral (mitral kombinert) eller med involvering av andre hjerteklaffer (mitral og aorta defekt, mitral og trikuspidal defekt). Mitral stenose oppdages 2-3 ganger oftere hos kvinner, hovedsakelig i alderen 40-60 år.

Årsaker til mitral stenose

I 80% av tilfellene har mitral stenose en revmatisk etiologi. Debut av revmatisme, som regel, skjer i alderen opp til 20 år, og klinisk uttrykt mitral stenose utvikler seg i 10-30 år. Blant de mindre vanlige årsakene som fører til mitral stenose, er infeksiøs endokarditt, aterosklerose, syfilis og hjerte traumer notert.

Sjeldne tilfeller av ikke-reumatisk mitralstenose natur kan være forbundet med alvorlige forkalkninger ring og mitral av venstre atrial myxom, medfødt hjertesykdom (syndrom Lyutembashe), intrakardial tromber. Kanskje utviklingen av mitral restenose etter commissurotomy eller protetisk mitralventil. Utviklingen av relativ mitralstenose kan være ledsaget av aortainsuffisiens.

Egenskaper av hemodynamikk i mitral stenose

Vanligvis er området av mitralåpningen 4-6 kvadratkilometer. cm, og dens innsnevring til 2 kvadratkilometer. cm og mindre er ledsaget av utseendet på brudd på intrakardial hemodynamikk. Stenosen av den atrioventrikulære åpningen forhindrer fjerning av blod fra venstre atrium inn i ventrikkelen. Under disse forholdene er kompensasjonsmekanismer inkludert: trykket i atrisk hulrom øker fra 5 til 20-25 mm Hg. Strekning av venstre atriumsystole oppstår, myokardhypotrofi i venstre atrium utvikler, som i aggregatet letter blodovergangen gjennom den stenotiske mitralåpningen. Disse mekanismene lar oss i utgangspunktet kompensere for effekten av mitralstenose på intrakardial hemodynamikk.

Imidlertid ledsages ytterligere progresjon av mitralstenose og veksten av transmittraltrykkkirurgen av en retrograd økning i trykk i det lunge-vaskulære systemet som fører til utvikling av pulmonal hypertensjon. Under forhold med en signifikant økning i trykk i lungearterien øker belastningen på høyre ventrikel og høyre atrium tømmes, noe som forårsaker hypertrofi i høyre hjerte.

På grunn av behovet for å overvinne betydelig motstand i lungearterien og utviklingen av sklerotiske og dystrofiske forandringer i myokardiet, reduseres kontraktilfunksjonen til høyre ventrikel og dets dilatasjon oppstår. Dette øker belastningen på høyre atrium, noe som til slutt fører til dekompensering av blodsirkulasjonen langs en stor sirkel.

Klassifisering av mitral stenose

Området for innsnevring av venstre atrioventrikulær åpning preges av 4 grader av mitral stenose:

 • Jeg grad - ubetydelig mitral stenose (område av blenderåpning> 3 cm2)
 • II grad - moderat mitral stenose (hullets område er 2,3-2,9 kvm)
 • III grad - markert mitral stenose (hullets område er 1,7-2,2 cm)
 • IV grad - kritisk mitral stenose (åpningsområde 1,0-1,6 cm2)

I samsvar med fremdriften av hemodynamiske sykdommer, går løpet av mitralstenose gjennom 5 stadier:

 • Jeg - stadium av full kompensasjon av mitral stenose med venstre atrium. Subjektive klager er fraværende, men auskultasjon avslører direkte tegn på stenose.
 • II - stadium av sirkulasjonsforstyrrelser i en liten sirkel. Subjektive symptomer oppstår bare ved fysisk anstrengelse.
 • III - stadium av markerte tegn på stagnasjon i en liten sirkel og første tegn på sirkulasjonsforstyrrelser i en stor sirkel.
 • IV - stadium av markerte tegn på stagnasjon i den lille og store sirkel av blodsirkulasjon. Atrieflimmer utvikles hos pasienter.
 • V-dystrofisk stadium, tilsvarer fase III av hjertesvikt

Symptomer på mitral stenose

Kliniske tegn på mitralstenose oppstår som regel når området av atrioventrikulær åpning er mindre enn 2 kvadrat. se økt tretthet, dyspné med fysisk innsats, og deretter i ro, hoste med utslipp av blodårer i sputum, takykardi, hjerterytmeforstyrrelser etter type ekstrasystol og atrieflimmer. Med alvorlig mitral stenose er det ortopedi, nighttime angrep av hjerteastma, i mer alvorlige tilfeller, lungeødem.

I tilfelle av signifikant hypertrofi i venstre atrium kan kompresjonen av den tilbakevendende nerve oppstå ved utvikling av dysfoni. Ca 10% av pasientene med mitral stenose klager over smerte i hjertet, ikke relatert til fysisk aktivitet. Med samtidig koronar aterosklerose er subendokardial iskemi angina angrep mulig. Pasienter lider ofte av gjentatt bronkitt, bronkopneumoni, croupøs lungebetennelse. Når kombinasjon av mitral stenose med mitral insuffisiens, er bakteriell endokarditt ofte forbundet.

Utvendig pasienter med mitralstenose kjennetegnet cyanose munn, nese og negler, begrenset ved tilstedeværelsen av purpur-farge Cyanotiske kinn ( "mitral rødme" eller "rødme dukker). Hypertrofi og dilatasjon av høyre ventrikel forårsaker ofte utviklingen av hjertebukk.

Med utviklingen av høyresidig hjertesvikt er det tyngde i magen, geptomegaliya, perifert ødem, halsvene oppblåsthet, ødem i hulrom (høyre hydrothorax, ascites). Hovedårsaken til dødsfallet i mitralstenose er tromboembolisme i lungearterien.

Diagnose av mitral stenose

Når man samler informasjon om sykdomsutviklingen, kan reumatisk anamnese spores hos 50-60% av pasientene med mitralstenose. Palpasjon av den overkardiale regionen avslører den såkalte "kattreningen" - presystolisk tremor, perkutant blir hjertets grenser skiftet opp og til høyre. Auscultatory mønsteret av mitral stenose er preget av en klappende tone og åpningstonen til mitralventilen ("mitral-klikk"), tilstedeværelsen av diastolisk støy. Fonokardiografi lar deg korrelere den hørte støyen med denne eller den fasen av hjertesyklusen.

Elektrokardiografi (ECG), avslører mitralstenose hypertrofi av venstre atrium og høyre ventrikkel, hjertearytmi (atrieflimmer, arytmi, paroksysmal takykardi, atrial flutter), blokade av høyre grenblokk.

Ved hjelp av ekkokardiografi er det mulig å oppdage en reduksjon i mitralåpningens område, komprimering av veggene i mitralventilen og fiberringen, en økning i venstre atrium. Transesofageal ekkokardiografi i mitralstenose er nødvendig for å utelukke vegetasjon og kalsifisering av ventilen, tilstedeværelsen av trombi i venstre atrium.

Disse radiografiske studier (bryst radiografi, radiografi av hjertet med kontrastspiserøret) karakterisert utbuling bue lungearterien, venstre forkammer og høyre ventrikkel, mitral-hjerte-konfigurasjon, forlengelse av skygger Vena Cava, økt lunge mønster og andre indirekte tegn på mitral stenose.

Ved probing av hjertehulene, er det et økt trykk i venstre atrium og høyre hjerte, en økning i transmittral trykkgradienten. Venstre ventrikulografi og atriografi, samt koronar angiografi, er vist til alle søkere for protesen til mitralventilen.

Behandling av mitralstenose

Medisinsk behandling for mitralstenose er nødvendig for å forebygge infeksiøs endokarditt (antibiotika) reduserer strengheten av hjertesvikt (hjerteglykosider, diuretika), ødem arrytmier (beta-blokkere). I tromboembolisme administreres en subkutan injeksjon av heparin under kontroll av INR, og antiplateletmidler administreres.

Graviditet for kvinner med mitralstenose er ikke kontraindisert dersom området i mitralåpningen er mer enn 1,6 kvadratmeter. cm og det er ingen tegn på kardial dekompensering; Ellers utføres abort av medisinske grunner.

Kirurgisk behandling av mitral stenose utført ved II, III, IV stadier hemodynamiske forstyrrelser. I fravær av deformering av flikene, forkalkninger, kan lesjoner av de papillære muskler og chordae utføre valvuloplasty ballong. I andre tilfeller viser en lukket eller åpen commissurotomy, der adhesjoner dissekeres, mitral ventil fritatt for forkalkning, blir klumper fjernes fra venstre forkammer når mitral annuloplasty produsert svikt. Robust deformasjon av basen ventilanordningen er en protese Mitralklaff.

Prognose og forebygging av mitral stenose

Den femårige overlevelsesraten med naturlig løpet av mitralstenose er 50%. Selv en liten asymptomatisk mitralstenose er utsatt for progresjon på grunn av gjentatte angrep av revmatisk hjertesykdom. Den postoperative 5-års overlevelse er 85-95%. Postoperativ restenose utvikles hos ca 30% av pasientene i 10 år, noe som krever en mitral rekomissorotomi.

Forebygging av mitral stenose består i å utføre anti-tilbakefall forebygging av revmatisme, sanering av foci av kronisk streptokokk infeksjon. Pasientene skal overvåkes av en kardiolog og reumatolog og gjennomgår en regelmessig fullstendig klinisk og instrumentell undersøkelse for å utelukke fremdriften av mitralstenose.

Mitral stenose: årsaker, tegn, behandling

Til tross for prestasjonene i moderne medisin er hjertefeil nå en vanlig patologi, som krever kardiologers nøye oppmerksomhet. Spesielt gjelder det for stenose av mitralventilen, som kan forverre pasientens liv betydelig og forårsake utvikling av alvorlige komplikasjoner, opp til et dødelig utfall.

Mitralventilen er representert ved bindevevets indre strukturer i hjertet, som utfører funksjonene for å dele blodstrømmen mellom venstre atrium og ventrikel. Ventilen ligner med andre ord en dør hvis ventiler lukkes under sammentrekning av ventrikkelen og utvisning av blod fra hulrommet og åpnes under blodstrømmen inn i ventrikkelen. Denne mekanismen sørger for alternativ avslapning av hjertekamrene, samtidig som det gir en kontinuerlig blodstrøm inne i hjertet.

Med utviklingen av den patologiske prosessen på ventilvævene, blir dens funksjon brutt, og blodkropp i blodet er forstyrret. Denne prosessen kan representeres av to former, samt deres kombinasjon - ventilinsuffisiens og stenose av ventilringen. I det første tilfellet klaffene ikke er lukket hermetisk, og således ikke beholde blodet i venstre ventrikkel, og den andre - i området av ventilringen blir redusert på grunn av falseklaffer (norm - 4-6 cm 2). Sistnevnte alternativ kalles mitralstenose, hvor den venstre atrioventrikulære (atrioventrikulære) blenderåpningen blir mindre.

hjertet er normalt og stenose av mitralventilen

Mitral stenose forekommer hovedsakelig i eldre aldersgrupper (55-65 år), er ca 90% av alle tilfeller av anskaffe mangler og utvikler seg oftere enn aorta-stenose.

Video: Mitral stenose - medisinsk animasjon

Årsaker til sykdommen

Mitral stenose, som regel, er en kjøpt patologi. Ekstremt sjelden er innsnevringen av valvuleringen av en medfødt karakter, men i slike tilfeller kombinerer den nesten alltid med andre alvorlige medfødte hjertefeil som ikke forårsaker vanskeligheter med å diagnostisere.

Hovedårsaken til den oppkjøpte innsnevringen av ventilringen er revmatisme. Det er en alvorlig sykdom som forekommer som et resultat av angina, hyppig tonsillitt, kronisk faryngitt, og skarlagensfeber, og kviseaktige hudinfeksjoner. Alle disse sykdommene er forårsaket av hemolytisk streptokokker. Alvorlighetsgraden av reumatisk feber, er at kroppen produserer antistoffer mot sitt eget vev i hjerte, ledd, hjerne og hud (utviklende karditt, artritt, chorea og erytem annulare). Når betennelse oppstår autoimmune karditt klaffer på ventiler som er erstattet grov arrvev og er sveiset til hverandre, noe som resulterer i en sammensmelting av hullet - til revmatisk mitral stenose.

En annen vanlig årsak til defekten er bakteriell eller infektiv endokarditt. Det er oftest forårsaket av samme streptokokker, så vel som andre mikroorganismer, går inn i den systemiske sirkulasjonen hos pasienter med nedsatt immunitet, HIV-infiserte pasienter, intravenøse stoffmisbrukere.

Hvilke symptomer skal varsle pasienten?

Vanligvis er tidsperioden mellom de overførte akutt revmatisk feber, som oppstår 2-4 uker etter streptokokkinfeksjoner, og de første kliniske manifestasjoner av lyte ikke mindre enn fem år.

Til de første symptomene i begynnelsen av sykdommen, eller med en liten mitralstenose, når området av mitralåpningen er mer enn 3 cm 2, er:

 • Økt tretthet,
 • En skarp generell svakhet,
 • Cyanotic (med en blå nyanse) rødme på kinnene - "mitral rødme"
 • Hjertesykdommer og uregelmessigheter i hjertets arbeid med psyko-emosjonell eller fysisk anstrengelse, så vel som i ro,
 • Dyspné når du går for betydelige avstander.

Ytterligere symptomer utvikler progresjon av stenose, som kan være moderat (område av ventilringen 2,3-2,9 cm 2), uttrykket (1,7-2,2 cm 2) og kritisk (1,0-1,6 cm 2), og er i stor grad bestemt av fasen av hjertesvikt og lidelser blodsirkulasjon.

Så i første etappe noterer pasienten kortpustethet, hjertebank og smerter i brystet, forårsaket bare av betydelig fysisk anstrengelse, for eksempel å vandre lange avstander eller klatre trapper til fots.

I den andre fasen sirkulatoriske forstyrrelser beskrevne trekk forstyrre på pasienten når mindre laster, og indikerer også venøs stase i kapillærene og venene i sirkulasjons sirkler - små lunge (skip) eller større (fartøyer indre organer). Dette manifesteres anfall av åndenød, spesielt liggende, tørrhoste, betydelig hevelse av ben og føtter, smerter i bukhulen som følge av venøs mengde i leveren og t. D.

I tredje fase sykdom under rutine husholdning aktivitet (knytte skolissene, matlaging frokost, vandre rundt i huset), observerer pasienten forekomsten av anfall av åndenød. I tillegg oppbygging karakteristisk hevelse av ekstremiteter, ansikt, ansamling av væske i buk og bryst hulrom, hvorved mage øker i volum og kompresjon av lungen væske forverrer bare åndenød. Pasientens hud får en blåaktig tinge - cyanose utvikler seg på grunn av en nedgang i oksygenivået i blodet.

I den fjerde, mest alvorlige eller terminale scenen oppstår alle de ovennevnte klager i en tilstand av fullstendig hvile. Hjertet kan ikke lenger utføre funksjonen ved å pumpe blod gjennom kroppen, indre organer mangler næringsstoffer og oksygen, og degenerasjon av de indre organene utvikler seg. På grunn av det faktum at blodet nesten ikke beveger seg gjennom karene, men stagnerer i lungene og indre organer, oppstår ødem i hele kroppen - anasarca. Den naturlige gjennomføringen av dette stadiet uten behandling er et dødelig utfall.

Generelt tar de første stadiene av prosessen uten behandling fra begynnelsen av kliniske manifestasjoner seg et annet tidsintervall, hovedsakelig 10-20 år, og kjennetegnes av en langsom kurs. Imidlertid, hvis blodblod er stagnert i begge sirkler, er det en rask utvikling av kronisk hjertesvikt. I medisin er enkelte tilfeller av forventet levetid med ubehandlede misdannelser på ca. 40 år beskrevet.

Hvordan diagnostisere mitral stenose?

Hvis pasienten har merket symptomene beskrevet ovenfor, bør han snarest mulig konsultere terapeuten eller kardiologen. Legen kan også mistenkt diagnose ved undersøkelse av pasienten, for eksempel via stetoskop for å lytte til støyen i mitral stenose ved punktet for projeksjonen av mitral (under den venstre nippel) eller høre stillestående natur rales i lungene.

reduksjon i LV ejection - et tegn på mitral insuffisiens

Likevel, for å bekrefte stenose av mitralåpningen, er det pålitelig bare ved hjelp av visualisering av forskningsmetoder, spesielt ved hjelp av ekkokardioskopi eller ultralyd i hjertet. Denne metoden lar deg anslå området for mitralringen og graden av fortykkelse (hypertrofi) av atriene, se tykkede sveisede ventiler og måle trykket i hjertekamrene. En av hovedindikatorene evaluert for mitralstenose er ejektionsfraksjonen (EF), som viser blodvolumet utvist i aorta og videre langs karene av hele organismen Normal PV er minst 55%, med mitral stenose kan reduseres betydelig og når kritiske verdier - 20-30% med alvorlig stenose.

I tillegg til et ultralyd i hjertet, er pasienten vist:

 1. EKG,
 2. Prøver med fysisk aktivitet - tredemølle test, veloergometri,
 3. Personer med myokardisk iskemi kan gjennomgå koronar angiografi for å vurdere behovet for intervensjon på koronarbeholdere,
 4. En undersøkelse av en reumatolog med en historie med revmatisk feber,
 5. Inspeksjon tannlege, ENT, gynekolog for kvinner og for menn urologen å oppdage og eliminere foci av kroniske infeksjoner (karies tenner, kroniske inflammatoriske prosesser i nasopharynx, etc., kan føre til utviklingen tank. Endokarditt).

I alle fall begynner den første undersøkelsen av en pasient med mistanke om mitralstenose først etter den første konsultasjonen av terapeuten eller kardiologen.

Narkotikabehandling av sykdommen

Behandling av mitral misdannelse er delt inn i konservativ og kirurgisk. Disse to metodene brukes parallelt, da pasientens medisinering er spesielt viktig før og etter operasjonen.

Til medisinering er utnevnelsen av følgende grupper av legemidler:

 • Betablokkere - legemidler som reduserer byrden på hjertet på grunn av redusert hjertefrekvens og redusert vaskulær motstand, spesielt når blodet stagnerer i blodkarene. Oftere utpekt concor, coronale, egilok, etc.
 • ACE-hemmer - "beskytte" fartøy, hjerte, hjerne og nyrer fra den negative påvirkning av økt vaskulær motstand. Påfør perindopril, lisinopril og andre.
 • Blokkere ARA II - lavere blodtrykk, noe som er viktig for pasienter med stenose, med samtidig høyt blodtrykk. Oftere brukte losartan (lorista, lopaz) og valsartan (valz).
 • Legemidler som har antiaggregant og antikoagulerende effekter - forhindre økt blodpropp i blodet, brukt hos pasienter med angina pectoris, en historie med hjerteinfarkt, samt med atrieflimmer. Tilordne aspirin kardio, acetamidol, tromboass, warfarin, clopidogrel, xarelto og mange andre.
 • diuretika - En av de viktigste gruppene i nærvær av kronisk hjertesvikt, fordi de forhindrer væskeretensjon i arteriene og årene, og reduserer etterbelastningen i hjertet. Rettferdiggjort bruk av indapamid, veroshpirona, divera, etc.
 • Hjerteglykosider - vises med en reduksjon i kontraktilfunksjonen til venstre ventrikel, samt hos personer med konstant atrieflimmer. Generelt administreres digoksin.

I hvert tilfelle brukes en individuell behandlingsregime, bestemt av kardiologen avhengig av manifestasjoner av defekten og dataene for ekkokardioskopi.

Kirurgisk behandling av mitralstenose

Avhengig av graden av stenose og stadium av CHF, kan operasjonen angis eller kontraindisert.

Med mindre stenose er kirurgi ikke avgjørende, og konservativ behandling av pasienten er tillatt. Med et ventilåpningsområde på mindre enn 3 kvadratmeter. se (moderat, alvorlig og kritisk stenose), er det foretrukket å utføre en operasjon på mitralventilen.

Samtidig operasjon er kontraindisert hos pasienter med terminal hjertesvikt, som i hjertet og i de indre organer kom irreversible prosesser, for å rette opp dette gjenopprettet blodstrøm kan ikke lenger, men død under åpen kirurgi for å helt trekk hjertet er ganske sannsynlig.

Så med stenos av mitralåpningen kan følgende operasjoner utføres:

Ballong Valvuloplasty

Metoden for ballong mitral valvuloplasti brukes i følgende tilfeller:

 1. En hvilken som helst grad av innsnevring av ventilringen i fravær av forkalkning av ventiler og uten trombi i venstre atriumhulrom, samt asymptomatisk kritisk stenose,
 2. Stenose med samtidig atrieflimmer,
 3. Fraværet av mitralregurgitasjon i henhold til ultralyd,
 4. Fravær av kombinert og kombinert alvorlig hjertefeil (patologi av flere ventiler samtidig),
 5. Fravær av samtidig iskemisk hjertesykdom som krever aortokoronar bypassoperasjon.

Teknisk utføres denne operasjonen på denne måten - etter innføring av beroligende legemidler er tilgang til femorale arterien intravenøst, gjennom hvilken et kateter med en liten ballong ved enden settes inn gjennom venen (introduseren) gjennom venen inn i hjertet. Ballongen etter å ha nådd nivået av stenose svulmer, ødelegger adhesjonene og sømene mellom ventilflappene, hvorpå den fjernes. Operasjonen tar ikke mer enn to timer og er praktisk talt smertefri.

variant av åpen kirurgi på ventilen med fjerning av stedet for revmatisk fibrose

Åpne kommissurotomi

Metoden for åpen commissurotomi er indikert i tilfelle av de ovennevnte forhold, unntatt muligheten for ballongvalvuloplasti. Hovedindikasjonen er mitral stenose på 2-4 grader. Operasjonen utføres under generell anestesi på det åpne hjertet, og utføres ved å kutte den smalte ventilen med en skalpell.

Ventilproteser

Operasjonen for erstatning (protese) til ventilen er angitt i de tilfellene når det er en brutal skade på ventiler, som ikke er gjenstand for normal kirurgisk inngrep. Mekanisk og biologisk (fra gris hjerte) transplantasjoner brukes.

Operasjonen utføres i de fleste tilfeller på en kvote, som kan fås innen få uker etter at de nødvendige dokumentene er levert. Ved egenbetaling kan pasientens kostnad variere mellom 100-300 tusen rubler, hvis det er en protetisk mitralventil. Teknisk er slik behandling tilgjengelig i nesten alle større byer i Russland.

Livsstil med mitral stenose

En livsstil med en mindre asymptomatisk mitralstenose krever ingen korreksjon, med unntak av slike ting som:

 • Overholdelse av kosthold,
 • Vanlig besøk til lege,
 • Utelukkelse av ekstrem fysisk anstrengelse,
 • Permanent inntak av foreskrevne medisiner.

En mer uttalt stenose før operasjonen kan føre til mye ulempe for pasienten, da det er nødvendig å beskytte hjertet og utelukke noen betydelige belastninger som bringer ubehag. Derfor hjelper kirurgisk behandling for å bedre livskvaliteten, men krever en mer ansvarlig tilnærming til livets vei etter operasjonen, i særdeleshet, mer strikt medisinske anbefalinger, samt hyppige besøk til legen med det formål å ekkokardiografi (ved første månedlige, deretter hvert halvår i fremtiden igjen per år).

Er komplikasjoner mulig?

Før operasjonen, i tilfelle av alvorlig stenose og i nærvær av hjertesvikt, er risikoen for alvorlige rytmeforstyrrelser og tromboemboliske komplikasjoner ganske høye.

Etter kirurgi blir risikoen minimaliseres, men i sjeldne tilfeller kan forårsake slike ugunstige forhold, slik som postoperative sårinfeksjoner, blødning fra såret i tilfellet med åpen kirurgi tilbakevendende stenose (restenose). Forebygging er kvaliteten på intervensjonen, samt rettidig administrasjon av antibiotika og andre nødvendige stoffer.

outlook

Prognosen bestemmes av graden av stenose og stadiet av kronisk hjertesvikt. Med en 2-4 grader av stenose i kombinasjon med 3-4 fasen av CHF, er prognosen ugunstig. Kirurgisk inngrep i dette tilfellet gjør at du kan endre prognosen i en gunstig retning og ujevnt forbedre pasientens livskvalitet.

Les Mer Om Fartøyene