Det gamle spørsmålet: Er det mulig å kurere VSD?

Vegeto Vascular Dystonia (VSD) er en sykdom hos moderne mennesker, som kan beskrives som en feil i funksjonen av det autonome nervesystemet, provosert av arvelighet og en feil livsstil.

En fiasko og en person for alltid får risiko for manifestasjon av sykdommen gjennom hele livet, og neurose, ledsaget av VSD, er svært vanskelig å kurere. Faktisk er prognosen ikke trøstende, fordi du ikke kan bli kvitt VSD for alltid. Krisene vil skje sporadisk, men de kan bli lettere.

Begrepet "IVD-behandling" refererer til lindring av smertefulle symptomer, og hovedårsaken, som følge av vegetativ vaskulær dystoni, utvikler seg, blir etterlatt uten behørig oppmerksomhet. Det er trygt å si at de fleste krisesituasjoner ikke er en fysisk sykdom, og du kan ikke dø av dem. Dette er et psykologisk problem, og med behørig hensyntagen behandles det ganske enkelt, det viktigste er å virkelig ønske det.

Er det en dødelig fare?

Det er ingen grunn til å tro at IRR selv kan være livstruende, folk med en slik diagnose dør i dyp alderdom. En annen ting - livskvaliteten med vegetativ vaskulær dystoni.

Neurose - en konstant satellitt VSD, ledsages av psykologisk ustabilitet til stressende situasjoner, svingninger i blodtrykket, samt en reduksjon i ytelsen til alle vitale organer. Selvfølgelig er dette ikke dødelig, men det er ingen garantier for at det ikke er farlig. Prognosen for leger i dette tilfellet er utvetydig: vegetativ vaskulær dystoni kan provosere utviklingen av kroniske sykdommer, men nevrologi i seg selv er en reversibel lidelse i nervesystemet. Derfor kan utviklingen permanent undertrykkes etter visse regler.

En annen vanlig manifestasjon av VSD er et panikkanfall, som ikke varer lenge, og kan ikke dø under et angrep. Det er farlig det Et panikkanfall kan forveksles med slike alvorlige patologiske prosesser som et slag eller hjerteinfarkt, hvor sannsynligheten for å dø er stor. Derfor, ved de første slike symptomer, kontakt en lege for å utelukke virkelig farlige sykdommer. Tro meg, at innse at du er sunn, er sjefsassistenten i kampen mot VSD.

Å behandle eller ikke å behandle?

VSD er bedre å ikke la det gå, ellers vil neurose og andre negative manifestasjoner av sykdommen bli observert mye oftere. Det finnes en rekke konservative metoder for behandling av vegetativ vaskulær dystoni:

 1. Narkotikabehandling.
 2. Psykoterapi.
 3. Tradisjonell medisin.
 4. Kompleks behandling er den mest effektive siden den kombinerer alle metodene ovenfor. Vegeto vaskulær dystoni med en komplisert tilnærming, forsvinner i lang tid.

Medisinsk behandling inkluderer en rekke stoffer med forskjellige egenskaper:

 • Sedativ og beroligende midler har en beroligende effekt på nervesystemet, reduserer neurose og dets manifestasjoner.
 • Neuroleptika - handlingen er basert på undertrykkelse av nervesystemet, derfor blir de nektet å behandle VSD i moderne medisin.
 • Antidepressiva gjør det mulig for deg å bli kvitt følelsen av angst og despondency, som ofte følger med VSD.
 • Nootropiske stoffer - aktivere, stimulere og forbedre hjernens aktivitet.
 • Metabolske stoffer - redusere psykomotional stress.

Dosering, varigheten av behandlingsforløpet og hvor mange ganger det er nødvendig å gjenta det, bestemmes av en lege, selvmedisinering er alltid farlig! Med feil bruk av narkotika kan du ikke bare forårsake uopprettelig helsehelse, men til og med dø.

Ett kurs varer fra flere uker til flere måneder. Det er ingen klar tidsramme, fordi det er en mulighet for at vegetativ vaskulær dystoni kommer tilbake i form av en ny krise, etter at tabletter er tatt ut. Og kanskje det vil vise seg å glemme nevrosen i flere år.

Psykoterapi og vegeto-vaskulær dystoni er to uadskillelige konsepter. Å jobbe med en psykolog lar deg beseire nevroser, for å redusere panikkanfall, for å overvinne stress, for å kurere fobier, hvorav den viktigste er frykten for å dø ved VSD.

Det er flere grunnleggende metoder for psykokorrering:

 • EMDR-terapi - er rettet mot å bli kvitt følelser av angst, frykt for å dø og andre somatiske lidelser;
 • Kortsiktig strategisk terapi hjelper til med å løse et problem som forårsaker all slags angst, noe som gjør det mulig å redusere slike manifestasjoner av IRR som nevroseri og panikkanfall.
 • Kognitiv atferds psykoterapi kan for alltid endre oppfatningen av problemet, noe som kvalitativt og raskt nullifiserer neurose.

Lag en prediksjon om hvor lang tid det tar psykoterapi er veldig vanskelig. Vanligvis kan du føle lettelse etter 3-4 sesjoner, men for å oppnå bærekraftige resultater, må du holde minst 10-12. Psykokorreksjon erstatter ikke hovedbehandlingen og utføres i et kompleks. Hvor effektiv denne terapien vil være, avhenger av pasientens ønske og kvalifikasjon av terapeuten.

Behandling med folkemetoder består i bruk av tinkturer og urte-avkok med beroligende egenskaper. Metoden virker harmløs nok, men noen medisinske planter har egne kontraindikasjoner, som kan og bør leses før behandlingen starter.

Folkemessige rettsmidler som letter fremdriften til IRR:

 1. Tinktur av valerian gjør det mulig å normalisere hjerteslag og redusere nervøs spenning.
 2. Melissa buljong har en antidepressiv effekt.
 3. Tinktur av humleskinn, vanlige beroliger neurose og bidrar til å bli kvitt søvnløshet, det er hodepine.
 4. Ved hjelp av avkok av St. John's wort blomster kan man kvitte seg med angst og hysteri.
 5. Når du tar tinktur av hagtorns frukt, reduseres blodtrykket. Men det skal huskes at med misbruk av alkoholholdig tinktur er det fare for å dø av leverdysfunksjon.
 6. Te med mynte tillater lett å sovne.

Hvor lenge skal behandling med urter foreskrives av en lege? Vanligvis, hvis det ikke foreligger kontraindikasjoner, er behandlingsvarigheten 2-3 uker, hvorpå en pause er obligatorisk. Vegeto vaskulær dystoni ved behandlingstiden reduseres.

Alternative terapier

Alternative metoder for behandling av vegetativ dystoni inkluderer sport (fysiske øvelser) og fysioterapi. Betydningen av treningsterapi er å normalisere prosessen med hemming og eksitasjon i kroppen, dysfunksjonen som forårsaker vegetativ vaskulær dystoni.

Kontraindikasjoner er tung løft, det er farlig å gi store laster til det lokomotoriske systemet, for å skape skarpe hopp, å øve klatring og dykking.

Men når du svømmer, går på ski, yoga, forsvinner neurosen praktisk, og du kan gjøre så mye du vil. Cure neurose vil hjelpe til med de vanlige morgenøvelsene. Et spesielt sett med øvelser designet for å slappe av og strekke de viktigste muskelgruppene, holdt i 15 minutter daglig - reduserer risikoen for kriser 3-5 ganger.

Det behandles med vegetativ vaskulær dystoni og spesielle fysioterapeutiske prosedyrer. Deres brukbarhet er som følger:

 1. Under ryggmassasmassasje slapper musklene bort og klemmene i nerveendene elimineres, det vil si en av de mekaniske årsakene til at sykdommen forverrer seg.
 2. Den samme effekten kan oppnås under en akupunktursøkt.
 3. Elektroforese på cervical ryggraden med bruk av rusmidler, har en beroligende og vasodilerende effekt.
 4. Sirkulær dusj, karbondioksid og hydrogenbad vil ikke bare bidra til å overvinne manifestasjoner av vegetativ vaskulær dystoni, men også kurere forstyrret metabolisme, fettcellene dør etter hver slik økt.
 5. For å overvinne nevose er det mulig ved hjelp av magnetoterapi, da den også har en beroligende effekt på kroppen.

Historien og rådene til personen som beseiret VSD

Selvfølgelig bør man huske hvor mye tid og krefter ikke ble brukt på behandling, vil VSD alltid forbli et problem? som kan returnere, så bare å opprettholde en sunn livsstil kan minimere antallet krisekremeringer eller spare deg fra VSD for alltid.

Hvordan behandle AVR riktig, hva kan gjøres for å kvitte seg med symptomene?

For å forstå hvordan å behandle VSD, må du først og fremst vite at dette er et kompleks av symptomer som oppstår når forstyrrelser i det autonome nervesystemet.

For å tilordne et effektivt sett med tiltak for å forbedre pasientens tilstand, bør pasienten konsultere lege og bli undersøkt.

Det er undersøkelsen og riktig tolkning av resultatene som gjør at vi kan bestemme type sykdom, grad og foreskrive optimal behandling, med tanke på alle pasientens individuelle parametre.

Symptomene kan være klassiske eller uskarpe, men de viktigste symptomene er nesten alltid tilstede.

Liste over de vanligste symptomene som kan signalere tilstedeværelsen av IRR:

 • Svakhet og tretthet.
 • Panikkanfall, humørsvingninger og neurose.
 • Vanskelighetsproblemer, mangel på luft og kortpustethet.
 • Smerter i hjertet, takykardi.
 • Hodepine, svimmelhet og flush av blod til hodet.
 • Kompleksitet av konsentrasjon og glemsomhet.
 • Smertefulle opplevelser i magen og fordøyelsesbesvær.
 • Hyppig trang til å urinere.

Svaret på spørsmålet om hvordan å behandle VSD avhenger av tilstanden til pasientens kropp og tilstedeværelsen av visse brudd. I alle fall foretrekkes ikke-farmakologiske metoder. I mange tilfeller kan korreksjonen av pasientens livsstil og tenkning forbedre tilstanden betydelig.

Utmerkede økter av psykoterapi for personer som lider av VSD, som bidrar til å takle økt tretthet og panikkanfall, viste seg å være svært nyttige. En sunn livsstil, som inkluderer tilstrekkelig mengde fysisk aktivitet, et balansert regime av dagen, fraværet av stressende situasjoner og tilstrekkelig ernæring, kan raskt få kroppen til å bli normal.

Siden VSD ikke er en sykdom, gir behandlingen også en endring i livsstil og psykologisk stemning i stedet for medisinering. De grunnleggende prinsippene for behandling av VSD avhenger av dens type og tilstedeværelsen av visse symptomer som forstyrrer pasienten. Det kan også lekke ubemerket eller i form av skarpe kriser.

Behandling VSD avhengig av sin type:

 • Av hypotonisk type VSD fortsetter mot bakgrunnen av en nedgang i trykk og utseendet av svakhet. Behandling i begynnelsen består i å observere dagens korrekte regime, som gir tilstrekkelig hvile, og skaper behagelige forhold for organismen hjemme. Fysisk utdanning klasser og utendørs turer er også velkomne. Korrigering av ernæring består i utelukkelse av stimulanter og alkohol fra kostholdet. Mange pasienter vises psykoterapi økter som bidrar til å bli kvitt frykt. Fysioterapeutiske prosedyrer og massasje vil bidra til å stimulere nervesystemet og tonifisere muskler og blodårer. Medisinsk behandling utføres ved hjelp av antidepressiva, nootropiske legemidler, beroligende midler og hormonelle stoffer. Hva nøyaktig medisiner fra denne listen er nødvendig for deg, vil legen spørre, da selvbehandling i dette tilfellet ikke kan tas opp.
 • Av hypertonisk type VSD foregår mot en bakgrunn av høyt blodtrykk og kan være ledsaget av hodepine og alvorlig angst. Først av alt anbefales pasienten full hvile, unngå tretthet og stress. For å normalisere blodsirkulasjonen og metabolisme vil pasienten ha nytte av terapeutisk fysisk trening. Hvis et sett med tiltak for å forbedre pasientens tilstand ikke er effektiv, foreskriver legen beroligende midler og antidepressiva.
 • Blandetype VSD krever en integrert tilnærming avhengig av arten av dysfunksjonen. Det er bedre å konsultere en lege, da det kan manifestere seg på forskjellige måter og føre til utseende av vaskulære, kardiologiske og psykologiske problemer.

Egenskaper ved behandling:

 • barn. Først av alt er det nødvendig å skape en gunstig atmosfære av kjærlighet og ro i familien. Det er også nødvendig å justere dagens regim og ernæring av barnet. Pass på at barnet beveger seg mye og går i frisk luft. Babyer er vist psykoterapi, terapeutisk massasje og fytoterapi. Hvis dette settet av tiltak ikke forbedrer tilstanden, kan legen være foreskrevet medikamenter som vil bidra til å rette opp situasjonen.
 • tenåringer. Det er en rettidig diagnose av brudd på det autonome nervesystemet og overholdelse av reglene som bidrar til å forbedre barnets tilstand. Jo før behandlingen starter, jo lettere er det å oppnå gjenoppretting uten bruk av medisiner, som foreskrives i ekstreme tilfeller. I pubertetperioden kan symptomene på VSD skyldes en endret hormonell bakgrunn og passere seg selv når den stabiliserer seg. Men alle de samme tiltakene som forbedrer tenåringens tilstand, vil ikke være overflødig og vil bidra til å korrigere hans helsetilstand.
 • I svangerskapet. Behandling VSD har sine egne egenskaper, fordi tilstanden til kvinnens kropp i stillingen er uløselig forbundet med tilstanden til fosteret inni. Svaret på hvordan å behandle VSD under graviditet er utledet fra en klar forståelse av at det er en neurose. Derfor er den mest effektive metoden psykoterapi økter som effektivt kan bidra til å takle uorden. Tilstrekkelig motoraktivitet, yoga for gravide, tilstrekkelig hvile og balansert ernæring, rik på vitaminer og sporstoffer, vil også være svært nyttig. Det er mulig å søke homøopati i henhold til legenes resept.

Om det er mulig å kurere VSD uten medisiner

VSD er ikke en sykdom, men et kompleks av symptomer. De kan være av forskjellig alvorlighetsgrad, men svaret på spørsmålet er om VSD kan helbredes - positivt. Dette er ikke bare mulig å gjøre, men det er også nødvendig. Jo raskere pasienten begynner å søke tiltak for å forbedre sin helsetilstand, desto lettere vil det være å oppnå et positivt resultat. Og i utgangspunktet oppnås det uten bruk av antidepressiva, ved hjelp av psykoterapi eller hypnose. Ikke vent til tilstanden din forverres, søk hjelp fra en lege og følg hans anbefalinger. Dette vil hjelpe deg ikke bare med å forbedre helsen din, men også for å opprettholde helsen din. VSD, venstre uovervåket, kan forårsake utvikling av sykdommer.

Behandling av en AVR hjemme er et sett med tiltak for å forbedre pasientens tilstand, avslappende og balansere arbeidet i det autonome nervesystemet. De består av å observere dagens regime, fysisk utdanning, lange turer i friluft, sport, bading, aromaterapi og fytoterapi. Hjemme kan du skape gunstige forhold for gjenoppretting. Mye avhenger av den følelsesmessige atmosfæren, hvor behagelig pasienten føler seg hvor han bor, om han kan slappe av hjemme. Hvis du lurer på om det er mulig å kurere VSD hjemme, vil svaret være positivt.

Behandling med urter VSD:

 • Urtete som beroliger og normaliserer trykket, vil være nyttig hvis du velger riktig samling for deg. Avhengig av hvilket trykk du har med vegetativ-vaskulær dystoni, anbefales det å ta forskjellige kjøttpålegg og infusjoner.
 • Ved normalt trykk er tinktur av valerian egnet, som kan kjøpes på apoteket. Det er også mulig å bruke tørt ekstrakt. Det vil være nyttig avkok av niisil og tinkturer av immortelle sandy eller hagtorn.

Det er ingen universell samling for behandling av VSD, siden den må velges individuelt, basert på alvorlighetsgraden av patologiene som forårsaker symptomene.

Er det mulig å kurere VSD ved å korrigere pasientens livsstil? Ja, dette er et nødvendig tiltak på vei til full gjenoppretting. Vegeto-vaskulær dystoni er svært vanskelig å kurere uten å rette opp pasientens livsstil. Det er nødvendig å ta vare på regimet, der det vil være nok tid til en fullstendig resten av pasienten. Ikke mindre viktig er den psykologiske atmosfæren, der det ikke bør være negativitet og stress. Det er også viktig å organisere riktig ernæring og unngå overdreven forbruk av alkohol og røyking.

Fysioterapeutiske prosedyrer vil være svært nyttige for personer med noen type VSD. Prosedyrer som laser punktering, akupunktur, vakuum terapi og terapeutisk massasje er indikert i lidelser i det parasympatiske nervesystemet.

Å utføre en massasje kan forbedre blodstrømmen, bringe blodårene til tone og lindre nervøsitet. Med forekomsten av parasympatiske nervesystemforstyrrelser, må det ha en dyp karakter og intensitet. Hvis de samme problemene med sympatisk systemet, bør massasje effekten være beroligende og avslappende.

Kan jeg kurere vegetativ-vaskulær dystoni for alltid?

For å forstå om det er mulig å kurere vegetativ-vaskulær dystoni, er det nødvendig å vite at dette er et brudd på arbeidet i det parasympatiske nervesystemet. Den har en omfattende symptomatologi, som avhenger av sin type. Det finnes metoder som bidrar til å regulere arbeidet med nervefibre som styrer arbeidet med viktige organer og systemer. Dette gjør det ikke bare mulig å forbedre pasientens velvære, men også for å forhindre utvikling av alvorlige sykdommer.

På nettsteder og fora dedikert til IRR, kan du finne mange måter å bekjempe problemet med tradisjonelle metoder, men før du bruker dem, ta kontakt med en lege som spesifiserer hvilke metoder du er vist avhengig av kompleksiteten av diagnosen.

Hva betyr folkemedisin kan brukes i VSD:

 • Behandling med leire. Dette verktøyet lar deg rense kroppen av giftstoffer. I løpet av uken en gang om dagen må du drikke et glass leireoppløsning. Det er bedre å kjøpe det på et apotek slik at det ikke inneholder noen skadelige urenheter. For å klargjøre løsningen, ta en spiseskje med leire og bland den i et glass varmt vann. Hver dag skal beløpet reduseres, og i slutten av uken vil det bli en teskje.
 • Bad med sennep. Det er nok å ta 5 ss pulver og fortynn med varmt vann til en konsentrasjon av rømme. Deretter trenger du å helle den inn i badekaret, vanntemperaturen som er 39-40 grader. Ta det skal være 7 minutter, tørk det av og gå i seng. Det er herlig etter denne prosedyren å drikke varm urtete.

Mange pasienter vil vite om vaskulær dystoni kan herdes ved folkemetoder. Legen kan fullt ut svare på dette spørsmålet, etter å ha studert tilstanden til pasientens kropp og alvorlighetsgraden av symptomene.

Hvis behandlingsmetodene til VSD uten bruk av rusmidler har vist seg ineffektive, foreskriver legen medisiner som vil bidra til å kvitte seg med psyko-vegetativt syndrom. Valget av medisiner bør nærmer seg svært ansvarlig og i intet tilfelle gjør selvmedisinering. For å behandle VSD, foreskrives psykotrope og neurotropiske legemidler, som ikke bør føre til avhengighet og avhengighet av dem. Homeopatiske medisiner er av og til foreskrevet, men er ikke grunnleggende.

Etter å ha begynt å ta medisiner, må du være oppmerksom på tilstanden din. Deres handling bør føles ganske raskt. Forringelse av helse, mangel på resultater og utseendet av bivirkninger etter en viss periode (tiden vil bli indikert av legen) fra begynnelsen av å ta medisiner kan indikere at terapien ikke er valgt riktig. Du må kontakte legen din for en gjennomgang av foreskrevet behandlingsregime.

Er det mulig å permanent bli kvitt symptomene på vegetativ dystoni?

Et gunstig utfall av sykdommen er mulig for hver person, uavhengig av alvorlighetsgraden av symptomene. Med vegetarisk dystoni kan du permanent bli kvitt sine manifestasjoner hvis du har en tidlig diagnose og kompleks behandling.

Behandling av IRR

Vegetosovaskulær dystoni, eller VSD, er et kompleks av symptomer, forskjellige i naturen og manifestasjoner. Avgjørende påvirkning på klinikkutviklingen påvirkes av endringer i vaskulær tone og blodtilførselsforstyrrelser.

I hjertet av VSD er ubalansen i regulatoriske funksjoner i det autonome nervesystemet. Det er to mekanismer for utviklingen av IRR:

 • økt aktivitet av regulatorsystemer i hjernen;
 • overfølsomhet av perifere reseptorer.

På spørsmålet om det er mulig å kurere VSD for alltid, er det ikke noe bestemt svar. Taktikken og resultatet av terapien er avhengig av sykdomsformen og dets kliniske kurs. Symptomene på sykdommen er forskjellige, og deres behandling er rettet mot å korrigere de sekundære konsekvensene av den patologiske prosessen.

Det kliniske kurset av sykdommen avhenger av om det dominerende symptomet er behandlet eller ikke.

Håndterer et angrep av VSD

VSD som en sykdom som manifesteres ved utvikling av panikkanfall eller angrep. De begynner uventet for både pasienten og andre. Ofte er forholdet mellom anfall med virkningen av en faktor ikke avslørt.

Kampen mot VSD begynner med en reduksjon i hyppigheten av panikkanfall og forebygging av deres forekomst. Å bli kvitt angrep følger av den mest sparsomme metoden for behandling, noe som krever minst medisinering. Og du bør begynne med ikke-medisinering og livsstilsendringer.

Den første hjelpen i å utvikle et panikkanfall er rettet mot å etablere kontakt med pasienten. Dette eliminerer irriterende faktorer. Pasienten tilbys å roe seg og slappe av.

Alle er i stand til å finne veien for å avlaste angrepet og bli kvitt symptomene på vegetativ dystoni.

Ofte stopper anfallene alene. Etter behandlingen av et panikkanfall fra pasientene hører vi uttrykket: "Jeg ble kvitt VSD" eller "Jeg ble kvitt VSD." Redusere antall anfall, folk blir kvitt symptomene på VSD.

Cure dystonia kan være med en reduksjon i hyppigheten av angrep eller panikkanfall. I dette tilfellet er komplett utvinning av sykdommen under ugunstige forhold usannsynlig.

Bruk av legemidler med IRR

Medikamentsterapi er rettet mot å ekskludere den provokerende faktoren og dens rolle i patogenesen til VSD. I dette tilfellet praktiseres symptomatisk behandling av symptomene på sykdommen.

Medikamentterapi er foreskrevet kurs i opptil seks måneder eller mer, som er full av negative effekter på lever og nyrer.

Før du bruker medisinen, bør du nøye lese kontraindikasjonene. Begynn terapi med små doser, gradvis økende til en vedlikeholdsdose.

Ved behandling av symptomer på VSD brukes følgende legemidler:

 • -blokkere;
 • legemidler som forbedrer trofisk vev;
 • nootropics;
 • spasmolytika;
 • toniske preparater;
 • sedativa.

Å fjerne symptomene eller minimere dem betyr ikke en fullstendig kur. Håndtere VSD kan bare være en omfattende metode for å eliminere årsaken til utviklingen av panikkanfall og bruk av symptomatisk terapi.

Det er etablert at i vegetovaskulær dystoni forekommer patologiske forandringer i sentralnervesystemet. Patogenesen av utviklingen av sykdommen er forbundet med metabolisme av mediatorer i hjernevevet, derfor blir VSD behandlet med en gruppe medikamenter av sentral virkning:

Varigheten av behandlingen og dens resultater for hver pasient er forskjellig. Tranquilizers har en effekt bare med langvarig bruk. Gjennomsnittlig behandlingstid er 6 måneder.

Vegetabilsk dystoni kan også herdes ved hjelp av følgende teknikker uten bruk av rusmidler:

 • psykoterapi;
 • fysioterapi;
 • massasje;
 • respiratorisk gymnastikk;
 • akupunktur;
 • treningsbehandling.

Symptomer VSD behandles med enkle metoder som er rettet mot å utvikle en persons evne til å slappe av. Tross alt blir de oftest kvitt sykdommen ved en individuell tilnærming til å stoppe anfall.

Pasienter med historien "Hvordan ble jeg kvitt VSD"? Gi enkle eksempler. Noen mennesker blir hjulpet av yoga eller svømming. Derfor bestemmer hver person måten å behandle dystoni for seg selv.

Du bør først prøve medisinske behandlingsmetoder, og ta kun medisinering i ekstreme tilfeller, og først etter at du har valgt dem som lege.

Psykoterapi av IRR

Separat er det verdt å stoppe ved metoden for psykoterapi, som eliminerer symptomer uten bruk av tabletter. Målet med psykoterapi er å etablere kontakt med pasienten.

Psykoterapi er rettet mot påvirkning gjennom den menneskelige psyke på hele kroppen. For personer med vegetarisk dystoni vil individuelle aktiviteter være mest produktive.

For å identifisere problemer med panikkanfall, anbefales det å analysere følgende situasjoner:

 • Tid for forekomst av anfall
 • varighet av kliniske manifestasjoner
 • Tilstedeværelse av provokerende faktorer;
 • muligheten for å stoppe angrepet under alle omstendigheter uten bruk av medisiner;
 • frekvens av angrep i kvalitative og kvantitative forhold.

Noen ganger bidrar selv en liten detalj til å bli kvitt vegetarisk dystoni, som i vanlige tilfeller er usynlig.

For eksempel merker pasienten i analysen at anfallene blir uttalt med en sovevarighet på mindre enn 6 timer. Eliminering av en provokerende faktor ved normalisering av dag og hviletid reduserer frekvensen av anfall.

Psykoterapeutens råd for å redusere antall panikkanfall:

 • Utvikle en atferdsalgoritme når et angrep oppstår.
 • For å berolige, bruk respiratorisk gymnastikk for å gjenopprette normal oksygenering av vev.
 • Under et angrep, prøv å bytte til noe annet.
 • Bruk avslapningsteknikker for å hindre utviklingen av et angrep.

En annen fordel ved psykoterapi er utviklingen av evnen til å slappe av i stressende situasjoner. Hvert angrep blir et "sjokk" for kroppen. Stresskjede med forskjellige faktorer virker av en mekanisme.

Det viktigste er å innse: "alt avhenger av meg." Hvis din adferdsrespons blir holdt under kontroll, kan du selvstendig takle angrepet.

outlook

Hvordan kurere vegetativ vaskulær dystoni? For hver pasient er svaret på dette spørsmålet annerledes. Alt avhenger av det kliniske bildet av sykdommen og kroppens individuelle egenskaper.

Etter narkotika eller ikke-tradisjonell behandling, følg forebyggende tiltak for å forhindre tilbakefall av panikkanfall.

En rekke forebyggende tiltak bidrar til å bekjempe dystoni:

 • eliminering av stressende situasjoner;
 • normalisering av søvn;
 • bekjempe skadelige vaner (alkohol, røyking);
 • mottak av vitaminer og mikroelementer;
 • spiller sport eller går i frisk luft;
 • aromaterapi eller andre avslappende behandlinger.

Når du behandler symptomene på dystoni og anfall, bør man ta vare på ens egen helse. For langvarig remisjon, ta forholdsregler og ikke la den provokerende faktoren.

Behandles vegetativ-vaskulær dystoni?

Vegeto-vaskulær dystoni kan gi mye trøbbel. Årsaken til utseendet kan være arvelighet, feil livsstil, sykdom - eventuelle endringer i kroppen vår. WHO hevder at 60% av befolkningen lider av denne sykdommen, men ikke alle vet om det. 15% av befolkningen lider av angrepene sine hele tiden. Kan du kurere henne og på hvilken måte?

Hva er vegetativ-vaskulær dystoni?

Vegeto-vaskulær dystoni er en forstyrrelse av det vegetative systemet. Det vegetative (autonome) nervesystemet er ansvarlig for selvregulering og tilpasning til miljøforhold. Når den bryter ned, kan kroppen vår ikke takle effektene på den, på grunn av hvilken alle dens systemer lider.

Hva kan resultere i en lidelse i det vegetative systemet

Alle pasientene lider både fysisk og mentalt. Under angrepet personen opphører irritabel, usikker, distrahert, hodepine og virvel, skarpe bevegelser forårsaket strømbrudd og besvimelse, hjertet kan verke, puls quickens, blekhet, frysninger - det er ikke alle mulige symptomer.

Avhengig av hvilken del av nervesystemet berørte lidelser, er det lidelser i forskjellige kroppssystemer: åndedrettsorganer, fordøyelseskanaler, endokrine. Konstante anfall kan forårsake sykdommer i hjertesystemet, skjoldbrusk, bronkial astma og andre sykdommer.

Er det mulig å kurere vegetativ-vaskulær dystoni?

Du kan. Behandlingen er valgt individuelt og avhenger stort sett av manifestasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni. Behandlingstiden avhenger av sykdomsstadiet. Jo før det begynner å bli behandlet, jo raskere vil behandlingen bli - langvarig dystoni eksoserer kroppen og gjenoppretter sine evner sakte. Vanligvis tar behandlingen 4-6 måneder.

For behandling av vegetativ-vaskulær dystoni bruk ikke-medikament og medikament metoder.

Ikke-farmakologiske metoder

Lette former for dystoni kan herdes uten medikamenter.

 • normalisering av den daglige rutinen;
 • kontroll over fysisk anstrengelse: mangel på mobilitet, samt overbelastning - forårsaker vegetativ-vaskulær dystoni, derfor bør fysisk aktivitet ikke stoppes;
 • Reduksjon av følelsesmessig belastning (stille og rolig musikk, jo mindre TV - jo bedre);
 • riktig ernæring (ikke bare med alle nødvendige elementer, men også vanlig);
 • økter av psykoterapi, ulike auto-trening.

Hovedmål for behandling er normalisering av livsstilen. For å forbedre pasientens tilstand, blir massasje økt og refleksbehandling ofte foreskrevet.

medisinering

Ikke alltid ikke-farmakologiske metoder kan hjelpe. Når årsaken til dystoni er en infeksjon eller annen sykdom, blir den først behandlet. For medisinsk behandling av dystoni selv, er den laveste dosen medikamenter alltid valgt først, og deretter økes den til en effektiv dose. Leger kan utnevne:

 • beroligende midler, beroligende midler, antidepressiva;
 • vitaminkomplekser og mikroelementer;
 • medisiner for å forbedre blodsirkulasjonen;
 • psykostimulerende.

Alle disse legemidlene har sterkt innflytelse på menneskekroppen, så de utnevnes med stor forsiktighet. I tillegg vil virkningen av medisiner være kortvarig dersom pasienten ikke normaliserer sin livsstil.

Utseendet til en hvilken som helst sykdom forebygges best. For å føle deg bra og nyte glede i livet, ikke la sykdommene bli kroniske, opprettholde helse og humør.

Om vegetativ vaskulær dystoni behandles

"Alt er positivt og alle vil ta plass"

Vegetative-vaskulære dystoni (VVD), samt dysbiosis, aktivt kritisert de siste årene (og noen eksperter fortsetter å gjøre det nå) som en "made-up" diagnoser. Faktisk, i det viktigste offisielle dokumentet - ICB-10 Internasjonal klassifisering av sykdommer, Å fungere nå, slike diagnoser kan ikke bli funnet. Men de fleste forskere og leger allerede kjenne: grunnlag av moderne vitenskapelige data, problemer med mikrofloraen i usannsynlig i det hele tatt, og som regel føre til ulike helseplager opp til depresjon og diabetes. Så det er med VVD - en bukett av symptomer som er karakteristiske for det, kan ikke flykte, dette er de vanligste klagene oppstått i moderne mennesker (se nedenfor).. På samme tid, avhengig av årsakene og de herskende symptomene, kan diagnosene diagnostiseres som vises fullt ut i ICD-10, spesielt:

- "autonomt nervesystemforstyrrelse" (G90.9),

- "somatoform autonom dysfunksjon" (F45.3).

"Faktisk er alt dette det offisielle navnet på sykdommen, som manifesterer seg i form av en bukett med symptomer på IRR, doktor-neurolog, kandidat for medisinsk vitenskap, tilsvarende medlem av det amerikanske akademiet for neurologi Victor Koss. - Hovedproblemet er at i vårt land praktiserende leger ofte bølge av: de sier, du har bare VSD, ingenting seriøst - som de sier, "gå til sengs og alt vil passere." Det er derfor at et kompleks av symptomer kalt "vegetativ-vaskulær dystoni" har blitt diskreditert. Hvis den behandlende legen bare sier at du har en IRR og ikke foreskriver videre studier og tester for å komme til bunnen av årsaken, så haster du med en annen lege, rådgiver Dr. Coss.

Symptomer på VEGETA-VASCULAR DYSTONY: fra varm hode til kull hansker

På VSD, uansett hvor kalt primærdiagnose (se ovenfor.), Det er kontroll over brudd på vaskulær tone - dette er roten til problemet, utdanner ekspert. På grunn av et slikt brudd, på den ene siden, det er alle de ubehagelige symptomer, som vi ofte klager, og på den andre, for å gjøre vondt verre, det er en reell risiko for alvorlige konsekvenser. "Hvis du ikke fastslå årsaken til IRR og ikke løse det, så til slutt inn i voksenlivet, etter 50 år, kan utvikle iskemisk anfall, slag, og fylt med fatale konsekvenser" - advarer nevrolog Victor Koss.

Ifølge moderne data ser de vanligste symptomene på VSD slik ut:

Svette, en følelse av varme eller omvendt frysninger;

- hodepine, svimmelhet

- Smerte i nakken;

- hukommelsessvikt, oppmerksomhetskonsentrasjon

- svakhet, tretthet

- nummenhet i hender, føtter

- Rødhet av huden ved minste mekaniske effekter (berøring);

Årsaker til VEGETA-VASKULAR DYSTONI: DU VIL ALDRI FORSTÅ OM DETTE

Som allerede nevnt, kan vegetative-vaskulære dystoni tute av en rekke problemer i kroppen - til tider, slik at flertallet av folk som ikke har medisinsk opplæring, og det har aldri skjedd til å binde med vaskulær tone. Spesielt, som fortalte Dr. Coss, uventet - ved første øyekast - de komplekse årsaker til symptomene VSD kan være:

- Patologi i leveren, inkludert medfødte abnormiteter kalt "Gilbert syndrom";

- dyskinesi i galdeveien (dvs. funksjonsfeil i galleblæren og gallekanaler);

- brudd på intestinal mikroflora

- gastritt, kolitt, magesår, duodenalt sår.

I slike sykdommer i mage-tarmkanalen kan produsere giftige produkter som påvirker det autonome nervesystemet, som fører til svikt i kontrollen av vaskulær tone, og som et resultat - de kjente ubehagelige symptomer VSD, forklarer eksperten.

Også de vanligste årsakene til VSD kan være:

- endokrine patologier (skjoldbruskdysfunksjon, diabetes mellitus);

- sykdommer i nervesystemet

- hormonelle forandringer i kroppen - for eksempel i graviditet, overgangsalder.

Det er også mulig at i arbeidet med ditt autonome nervesystem det var en sammenbrudd på grunn av elementær manglende overholdelse av dagens regime og ernæring mot bakgrunn av misbruk av dårlige vaner, sier eksperten. Dette alternativet er mer vanlig hos eldre mennesker eller de som har stor forverring av stress, kroniske sykdommer og andre problemer.

BEHANDLING AV VEGETABEL-VASKULAR DYSTONI: KONTROLLER DU Doktorsdoktoren

Åpenbart er hovedproblemet å komme til den egentlige årsaken til IRR, det vil si en sykdom eller lidelse, som følge av at det autonome nervesystemet ikke lenger overvåker vaskulær tone. Men for det første er det enkleste å finne ut hvilken type livsstil pasienten leder, sier Dr. Coss:

- I tillegg til sykdommer som vi har nevnt, er det mulig at det i det autonome nervesystemet ble midlertidig mislykkes på grunn av manglende overholdelse av elementære modus av dagen og makt på bakgrunn av misbruk avhengighet. Denne varianten er mer vanlig hos eldre mennesker eller de som har sterk forverring av stress, kroniske sykdommer etc.

Det vil si, hvis det viser seg at pasienten sover mindre enn 7 timer om dagen, en liten bevegelse (gangavstand på mindre enn 40 minutter om dagen), røyker som en skorstein og nedobiraet næringsstoffer (misbruk hurtigmat, ignorerer frukt og grønnsaker), det første er å fikse disse brudd. Hvis du flytter til et mer eller mindre korrekt livsførsel og det finner ikke sted i en måned og et halvt IRR symptomer, så du trenger for å starte en detaljert undersøkelse, berøre en fornuftig og hensynsfull lege alle organer og kroppssystemer.

RÅDET

- I alle fall for forbedring av vaskulær tone alltid hjelpe fiznagruzki rimelig, regelmessig mosjon, samt tempe, minst - snyltende med kaldt håndkle, - råder Doctor Coss.

Om det er mulig å kurere VSD uten medisiner

VSD er ikke en sykdom, men et kompleks av symptomer. De kan være av forskjellig alvorlighetsgrad, men svaret på spørsmålet er om VSD kan helbredes - positivt. Dette er ikke bare mulig å gjøre, men det er også nødvendig. Jo raskere pasienten begynner å søke tiltak for å forbedre sin helsetilstand, desto lettere vil det være å oppnå et positivt resultat. Og i utgangspunktet oppnås det uten bruk av antidepressiva, ved hjelp av psykoterapi eller hypnose. Ikke vent til tilstanden din forverres, søk hjelp fra en lege og følg hans anbefalinger. Dette vil hjelpe deg ikke bare med å forbedre helsen din, men også for å opprettholde helsen din. VSD, venstre uovervåket, kan forårsake utvikling av sykdommer.

Behandling av en AVR hjemme er et sett med tiltak for å forbedre pasientens tilstand, avslappende og balansere arbeidet i det autonome nervesystemet. De består av å observere dagens regime, fysisk utdanning, lange turer i friluft, sport, bading, aromaterapi og fytoterapi. Hjemme kan du skape gunstige forhold for gjenoppretting. Mye avhenger av den følelsesmessige atmosfæren, hvor behagelig pasienten føler seg hvor han bor, om han kan slappe av hjemme. Hvis du lurer på om det er mulig å kurere VSD hjemme, vil svaret være positivt.

Behandling med urter VSD:

 • Urtete som beroliger og normaliserer trykket, vil være nyttig hvis du velger riktig samling for deg. Avhengig av hvilket trykk du har med vegetativ-vaskulær dystoni, anbefales det å ta forskjellige kjøttpålegg og infusjoner.
 • Ved normalt trykk er tinktur av valerian egnet, som kan kjøpes på apoteket. Det er også mulig å bruke tørt ekstrakt. Det vil være nyttig avkok av niisil og tinkturer av immortelle sandy eller hagtorn.

Det er ingen universell samling for behandling av VSD, siden den må velges individuelt, basert på alvorlighetsgraden av patologiene som forårsaker symptomene.

Er det mulig å kurere VSD ved å korrigere pasientens livsstil? Ja, dette er et nødvendig tiltak på vei til full gjenoppretting. Vegeto-vaskulær dystoni er svært vanskelig å kurere uten å rette opp pasientens livsstil. Det er nødvendig å ta vare på regimet, der det vil være nok tid til en fullstendig resten av pasienten. Ikke mindre viktig er den psykologiske atmosfæren, der det ikke bør være negativitet og stress. Det er også viktig å organisere riktig ernæring og unngå overdreven forbruk av alkohol og røyking.

Fysioterapeutiske prosedyrer vil være svært nyttige for personer med noen type VSD. Prosedyrer som laser punktering, akupunktur, vakuum terapi og terapeutisk massasje er indikert i lidelser i det parasympatiske nervesystemet.

Å utføre en massasje kan forbedre blodstrømmen, bringe blodårene til tone og lindre nervøsitet. Med forekomsten av parasympatiske nervesystemforstyrrelser, må det ha en dyp karakter og intensitet. Hvis de samme problemene med sympatisk systemet, bør massasje effekten være beroligende og avslappende.

Kan jeg kurere vegetativ-vaskulær dystoni for alltid?

For å forstå om det er mulig å kurere vegetativ-vaskulær dystoni, er det nødvendig å vite at dette er et brudd på arbeidet i det parasympatiske nervesystemet. Den har en omfattende symptomatologi, som avhenger av sin type. Det finnes metoder som bidrar til å regulere arbeidet med nervefibre som styrer arbeidet med viktige organer og systemer. Dette gjør det ikke bare mulig å forbedre pasientens velvære, men også for å forhindre utvikling av alvorlige sykdommer.

På nettsteder og fora dedikert til IRR, kan du finne mange måter å bekjempe problemet med tradisjonelle metoder, men før du bruker dem, ta kontakt med en lege som spesifiserer hvilke metoder du er vist avhengig av kompleksiteten av diagnosen.

Hva betyr folkemedisin kan brukes i VSD:

 • Behandling med leire. Dette verktøyet lar deg rense kroppen av giftstoffer. I løpet av uken en gang om dagen må du drikke et glass leireoppløsning. Det er bedre å kjøpe det på et apotek slik at det ikke inneholder noen skadelige urenheter. For å klargjøre løsningen, ta en spiseskje med leire og bland den i et glass varmt vann. Hver dag skal beløpet reduseres, og i slutten av uken vil det bli en teskje.
 • Bad med sennep. Det er nok å ta 5 ss pulver og fortynn med varmt vann til en konsentrasjon av rømme. Deretter trenger du å helle den inn i badekaret, vanntemperaturen som er 39-40 grader. Ta det skal være 7 minutter, tørk det av og gå i seng. Det er herlig etter denne prosedyren å drikke varm urtete.

Mange pasienter vil vite om vaskulær dystoni kan herdes ved folkemetoder. Legen kan fullt ut svare på dette spørsmålet, etter å ha studert tilstanden til pasientens kropp og alvorlighetsgraden av symptomene.

Hvis behandlingsmetodene til VSD uten bruk av rusmidler har vist seg ineffektive, foreskriver legen medisiner som vil bidra til å kvitte seg med psyko-vegetativt syndrom. Valget av medisiner bør nærmer seg svært ansvarlig og i intet tilfelle gjør selvmedisinering. For å behandle VSD, foreskrives psykotrope og neurotropiske legemidler, som ikke bør føre til avhengighet og avhengighet av dem. Homeopatiske medisiner er av og til foreskrevet, men er ikke grunnleggende.

Etter å ha begynt å ta medisiner, må du være oppmerksom på tilstanden din. Deres handling bør føles ganske raskt. Forringelse av helse, mangel på resultater og utseendet av bivirkninger etter en viss periode (tiden vil bli indikert av legen) fra begynnelsen av å ta medisiner kan indikere at terapien ikke er valgt riktig. Du må kontakte legen din for en gjennomgang av foreskrevet behandlingsregime.

Mer om sykdommen

Det er 4 syndromer:

 1. Kardialgichesky. Akutt prikking i hjertet, påvirker nesten alle mennesker som har diagnostisert VSD.
 2. Tahikardichesky. Takykardi, observert hos mennesker i avansert alder.
 3. Bradykardisk. Signifikant reduksjon i hjertefrekvens, svimmelhet, besvimelse, observeres i den yngre generasjonen.
 4. Arytmisk. Hjertets arrytmi.
 1. Svakhet, svimmelhet.
 2. Lavt trykk.
 3. Takykardi.
 4. Besvimelse.
 5. Økt angst.
 6. Kroppstemperatur hopper.
 7. Angrep av panikk.

årsaker til

Vegetosovaskulær dystoni er en sykdom som manifesteres i form av panikkanfall. De aller fleste tilfeller av denne sykdommen oppstår som følge av nervøs sjokk eller sammenbrudd. Og betyr, den unike legen, i stand til å behandle denne sykdommen - psykoterapeut. I god tid adresserer den forklarende psykoterapeut en garanti for suksess.

Skille mellom følgende hovedårsaker til sykdommen:

 1. Arvelighet.
 2. Tobaksrøyking, alkohol.
 3. Stress.
 4. Skarp klimaendring.
 5. Overeksponering (nervøs og fysisk).

Hvordan overvinne sykdommen helt?

I motsetning til forsikringer av leger om umuligheten av å kvitte seg med denne sykdommen, bør du huske følgende: leger, farmasøyter, farmasøytiske fabrikker, private klinikker svært gunstig å kurere deg fra VVD. Det er ingen annen lignende sykdom som påvirker så mange menneskelige organer. Og dette fører til store lister over foreskrevne medisiner som er ment å behandle alle symptomer. Som et resultat, røver du forglemmelig din legemiddelmedisin, og hjelper enkelte mennesker til å slå sin kapital på deg.

Husk at du kan bli kvitt vegeto-vaskulær dystoni for alltid. Først må du se en lege for å utelukke andre mulige sykdommer. Gjør en fullstendig undersøkelse av kroppen. Overgi urin og blodprøver. Ta elektrokardiografi. Du kan gjøre en MR. Du må gjøre et komplett bilde av tilstanden din før du begynner å behandle en ikke-eksisterende sykdom.

Narkotikabehandling

Hovedregelen for behandling av VSD-medisiner hjemme er en rimelig planlegging av arbeid og hvile og eliminering av den underliggende årsaken som førte menneskekroppen til en slik stat. Du kan jobbe i flere måneder for å kurere sykdommen ved å bruke dyre medisiner, og deretter i 1 dag for å redusere resultatet ved overarbeid på jobben. Folk som en gang lider av vegetarisk dystoni, forblir alltid i fare.

Behandling VSD er rettet mot å normalisere hjernens sentre som styrer arbeidet med det kardiovaskulære systemet i menneskekroppen.

Det er mulig å behandle VSD med medisiner, men det anbefales at du utsetter denne metoden hvis alle andre behandlingsalternativer ikke fører til positive resultater. Hvis det likevel er behov for slik behandling, så er teknikken dette: Medikamenter tas i små doser og blir til slutt normalisert, samtidig som organismenes reaksjon ivaretas parallelt. En pasient under påvirkning av slike legemidler må nødvendigvis gjennomgå en undersøkelse på sykehuset minst hver 3-4 måneder.

Behandling av VSD med medisiner er rettet mot å studere tilstanden til det endokrine systemet og skjoldbruskkjertelen. Ved manifestasjon av denne sykdommen foreskrives pasienten beroligende midler, antidepressiva. Tilordne psykotrope medisiner, midler til normalisering av blodsirkulasjon og blodtilførsel til hjernen. I de enkle stadiene kan du utnevne valerian, hagtorn.

Også svært effektiv er den parallelle utnevnelsen av et kurs av vitaminer og mikroelementer til pasienten. Den progressive metoden for å kurere denne sykdommen er hypnose, noe som gjør det mulig å introdusere en person i avslappende tilstand av trance, som har en svært gunstig effekt på nervesystemet. Neuropatologer og psykoterapeuter anbefaler ofte å bruke metoder for automatisk trening, det vil si automatisk forslag.

Behandling med folkemidlene

Det er umulig å ikke hylle opplevelsen av healere som er opplært til å behandle et stort antall sykdommer med urter. På grunn av at VSD ikke er så isolert sykdom, som syndromet - for å få kroppen til å balansere og balansere og bli kvitt de alvorlige konsekvensene, er det mulig ved hjelp av medisinske urter.

Påvirkningen av urter, røtter, frukter fra floraen på det menneskelige nervesystemet er et langt fastslått faktum. Det viktigste er å velge riktig kompleks som passer deg. Først da kan vi forvente fremgang.

Husk at ubalansen i kroppen din kan forekomme i henhold til flere kriterier:

 1. Brudd på den generelle sirkulasjonen og tilførsel av blod til hjernen.
 2. Brudd på varmeutveksling av en organisme.
 3. Feil mat, i forbindelse med hvilken tilførsel av næringsstoffer som kan regulere og gjenopprette de berørte organene, er utarmet.

Følgende kombinasjoner av urter hjemme brukes med hell:

 1. Blader av peppermynte, rot av elecampane, horsetail, nese, løvetannrot, hofter, bjørkeknopper.
 2. Syltetøy, løvetannrot, valerian, St. John's wort.
 3. Mistelte, rhodiola, lakridsrødder og rose hofter.
 4. Komponenter hakk, hell kokende vann, insister og bruk 2-3 ganger om dagen i 3-4 måneder.

Den ferskpresset juice med honning og vin fungerer fantastisk. Du trenger gulrøtter, rødbeter, reddik, sitron, honning og rød søt vin.

En veldig effektiv måte for et panikkanfall er å bruke en vanlig pakke.

En person som opplever et angrep skal innhalere og puste inn i denne pakken til karbondioksid normaliserer nervesystemet.

Det er metoder for å behandle denne sykdommen ved hjelp av respiratorisk gymnastikk. Kjernen i det er at pasienten må ta et dypt åndedrag (ca. 7 sekunders varighet), og deretter den samme åndedrag (puster si: og, e, o, u, a, w).

Healer Brobles, som oppfant denne gymnastikken, lover at med riktig bruk av sin teknikk kan du for alltid bli kvitt denne sykdommen. Han sier at uttalen av hver av de ovennevnte lydene påvirker kroppens forskjellige organer. Dermed utfører du en massasje fra innsiden, puster og utånding.

En god måte å helbrede er et bad med urter. Aromatiske oljer, urter, salter har en avslappende effekt på kroppen. Ikke glem saunaen og badstuen. Drikk urtete.

Hvis du bestemmer deg for å teste behandlingen av denne sykdommen ved hjelp av urter, må du først konsultere lege. Faktum er at mange funksjoner og trender i denne sykdommen regulerer en annen tilnærming ved hjelp av urter. Hvilken type VSD du har, lavt eller høyt blodtrykk, alder, sykdomsgrad - disse er alle viktige faktorer ved valg av urtekompleks.

fysioterapi

Det er mye brukt for forebygging og behandling av vegetarisk dystoni fysioterapi. Hvorfor fysioterapi? Det er enkelt. Det har lenge vist seg at denne sykdommen hovedsakelig påvirker befolkningen som fører en stillesittende livsstil, noe som fører til brudd på kardiovaskulærsystemet. Spesialister foreskriver treningsbehandling, avslappende massasjekurs, en rekke vannprosedyrer, og noen ganger til og med akupunktur.

Fortrinnsrett gis til fysioterapi, først og fremst på grunn av det faktum at fysisk aktivitet - boliglån gratis, naturlig behandling, ikke bare ikke skade kroppen, men gir enorme fordeler til hver organ i menneskekroppen.

Et bevist verktøy, som har nesten 100% suksess, er en endring i situasjonen. Det er bevist at monotoni undertrykker enhver person. Så det ideelle alternativet for en syk person som ønsker å kurere denne sykdommen, vil være en tur til et sanatorium, som ligger i et pittoresk sted. Tross alt har kontemplasjonen av skoger, parker og innsjøer en gunstig effekt på det menneskelige nervesystemet.

Fysioterapi brukes ofte sammen med medisinsk behandling, fordi hvis en persons kropp er konstant i en lys tonus, får en restorativ fysisk belastning, så vil effekten av medisiner komme mye raskere. Også fysisk aktivitet bør bli en fast følgesvenn av en person som har overvunnet vegetativ dystoni.

Ingen beroligende effekt er gunstigere enn å løpe, sykle, svømme i bassenget, lange turer i frisk luft.

Men sammen med muligheten for overdose i medisineringsmetoden for behandling, må også fysioterapi gjøres klokt.

Overbelastning og overdreven fysisk stress kan ikke bare forbedre tilstanden din, men også føre til en betydelig tilbakegang av helsen din.

forebygging

Hva skal jeg gjøre for å unngå denne ubehagelige sykdommen? Det er nødvendig å overvåke helsen din. Ikke overdriv det. På ferie - bare slapp av. Det er oftere å komme seg ut av huset for fotturer i parken eller i bakken av reservoaret. Kontakt lege regelmessig.

Gjør sport (det er best å melde deg på et svømmebasseng), lese bøker, få en katt og se søvnregimet veldig tett. Tross alt er søvn den tiden da kroppen fyller ressurser, helbreder sår og reparerer nervesystemet. Det er nødvendig å sette i orden og diett. Naturlig, balansert mat, rik på vitaminer og sporstoffer, gjør underverk.

Den som i tid har hørt alarmen og har adressert til eksperter, kan trygt regne med et gunstig utfall av behandlingen. Etter at pasienten var i stand til å bli kvitt dystoni, er det nødvendig å gjennomgå en undersøkelse for tilbakefall minst en gang i året.

På dagens stadium foreslår forskere som undersøker dette problemet at begrepet "patologisk tilstand" autonom dysfunksjon (VD), som mest nøyaktig reflekterer essensen av de fremvoksende patologiske endringene i arbeidet i det autonome nervesystemet.

Mange medisinske publikasjoner kan finnes synonymer autonom dysfunksjon: cardiopsychoneurosis, kardial nevrose, funksjonell kardiomyopati, psychovegetative syndrom, panikkanfall, angioneurosis, psychovegetative nevrose, vasomotorisk dystoni, etc. På det nåværende tidspunkt. autonom dysfunksjon er ikke en uavhengig sykdom, men et syndrom - et sett med symptomer - symptomene som kan oppstå i noen patologi.

manifestasjoner vegetativ-vaskulær dystoni (autonom dysfunksjon)

manifestasjoner vegetativ-vaskulær dystoni er svært varierte. Avhengig av brudd på aktiviteten til dette eller det organsystemet, er de delt inn i flere grupper, selv om disse symptomene kan manifestere seg både isolert og sammen:

 • kardiale (kardiale) manifestasjoner - smerte i hjertet av hjertet, hjertebanken (takykardi), en følelse av hjertesvikt, uregelmessigheter i hjertet;
 • Respiratoriske (respiratoriske) manifestasjoner - rask pusting (tachypnoe), manglende evne til å ta et dypt pust eller omvendt, uventede dype puste; følelse av mangel på luft, følelse av tyngde, stuffiness i brystet; skarpe angrep av dyspnø, ligner på angrep av bronkial astma, men provosert av andre situasjoner: angst, frykt, oppvåkning, sovne,
 • dysdinamiske manifestasjoner - fluktuasjoner i arteriell og venøs press; brudd på blodsirkulasjonen i vev;
 • termoregulatoriske manifestasjoner er uforutsigbare svingninger i kroppstemperatur: den kan stige til 37-38 grader C eller lavere til 35 grader C eller lavere. Oscillasjoner kan være permanente, lange eller kortsiktige;
 • dyspeptiske manifestasjoner - forstyrrelser i mage-tarmkanalen (magesmerter, kvalme, oppkast, kløe, forstoppelse eller diaré);
 • seksuelle forstyrrelser, for eksempel anorgasmi - mangel på orgasme med vedvarende seksuell tiltrekning; ulike brudd på urinsystemet - rask, smertefull urinering i fravær av noen reell patologi, etc.;
 • psyko nevrologiske symptomer - svakhet, tretthet, nedsatt ytelse og tretthet ved lav belastning, tearfulness, irritabilitet, hodepine, svimmelhet, følsomhet for vær endringer, forstyrrelser av søvn-våkensyklusen, angst, skremmeeffekt under søvn, som oftest overfladisk og kortvarig.

årsaker IRR

De viktigste faktorene som forårsaker utvikling av vegetativ-vaskulær dystoni er:

 1. arvelig predisposition;
 2. endokrine forandringer i kroppen. Ofte er den mest levende VD manifestert i perioden med aktive hormonelle omarrangementer, for eksempel under puberteten;
 3. sykdommer i endokrine kjertler (skjoldbruskkjertel, binyrene, gonader);
 4. stress, neuroser, psyko-nomisk stress;
 5. organisk hjerneskade (traumer, svulster, hjernesirkulasjonsforstyrrelser - slag);

klassifisering vegetativ-vaskulær dystoni

Enhetlig klassifisering vegetativ-vaskulær dystoni eksisterer fortsatt ikke. Avhengig av endringene i kardiovaskulærsystemet og endringer i blodtrykk, vegetativ-vaskulær dystoni oppdelt i typer:

 • normotensive eller kardiale (kardiale) type, manifestert av smerte i hjertet eller forbundet med forskjellige forstyrrelser i hjerterytmen;
 • hypertensive type, karakterisert ved økt trykk i en tilstand av spenning eller hvile;
 • hypotensiv type, preget av lavt blodtrykk, ledsaget av svakhet, tretthet, tendens til svimning.

Avhengig av utbredelsen av aktiviteten til de sympatiske eller parasympatiske delene av det autonome nervesystemet, utmerker sympatikotoniske, parasympatiske og blandede typer vegetativ-vaskulær dystoni. Av den nåværende naturen vegetativ-vaskulær dystoni kan være permanent (alltid til stede med symptomer på sykdommen, ofte utvikler ved arvelig sykdommens art), episodisk (strømnings i form av såkalte autonome anfall) eller latent (skjult strømnings). Autonome anfall (vegetative-vaskulære kriser, panikkanfall) begynner vanligvis i alderen 20-40 år - det er typisk for voksne under autonom dysfunksjon er mer vanlig hos kvinner. Dersom det autonome systemet er dominert av aktivitet i det sympatiske delingen av det autonome nervesystem, det er et såkalt Sympathoadrenal angrep (krise). Vanligvis begynner det med hodepine eller smerte i hjertet, hjertebanken, rødhet eller ansiktsløp. Blodtrykk stiger, hjertefrekvens øker, kroppstemperaturen stiger, kuldegysninger vises. Noen ganger er det en urimelig frykt. Dersom det autonome nervesystem er dominert av det parasympatiske divisjon, utvikler det såkalte vagoinsulyarnye angrep (krise), karakterisert ved generell svakhet, mørkfarging av øynene. Svette, kvalme, svimmelhet, senke blodtrykk og kroppstemperatur, senker pulsen. Overarbeid, angst og psykometrisk stress forårsaker en økning i anfall. Etter en krise i noen dager kan det være en følelse av knusthet, generell ubehag, svakhet. I de fleste tilfeller, kramper manifestasjon blandet så på denne delingen av ulike slag (Sympathoadrenal, vagoinsulyarnye) konvensjonelt, men tilnærmingen til samme behandling.

Vegeto-vaskulær dystoni hos et barn: hvordan starter alt?

Ofte begynner sykdommen i barndommen. Ifølge ulike data fra 12 til 29% av barn og ungdom lider av vegetativ dysfunksjon. Dette bidrar til hypoksi (oksygenmangel) av fosteret under graviditet og fødsel, fødselsskader, andre patologier i sentralnervesystemet, sykdommer i barndom. Resultatet er mindreverdig i SNC, vises lidelser i de forskjellige organsystemer, som for eksempel den gastrointestinale trakt (hyppig oppstøt, oppblåsthet, ustabil krakk, nedsatt appetitt), og sentralnervesystem (grunne, intermitterende og kort søvn med hyppige oppvåkninger). Slike barn er utsatt for hyppige katarralsykdommer med "temperatursvikt" - bevaring av feber etter utvinning. De tolererer ikke nærhet, varme, endring i været, klaget over hodepine, kortpustethet (ofte en såkalt "oppdemmet pust"), er det "en klump i halsen." I puberteten blir autonom dysfunksjon forverres av mistilpasning mellom den raske utviklingen av de indre organer, veksten av hele kroppen og forsinke dannelse og modning av nerve- og endokrine regulering. På denne tiden, vanligvis er det klager over smerter i hjertet, forstyrrelser i hjertet, hjerterytme, registrert en økning eller reduksjon i blodtrykket. Ofte er det nevropsykiatriske lidelser: trøtthet, hukommelsestap, emosjonell ustabilitet (tearfulness, irritabilitet, temperament), høy angst. Hos voksne, utseendet av symptomer vegetativ-vaskulær dystoni provosert og forverret av tilstedeværelsen av ulike kroniske sykdommer, stress, personlighet, hormonelle endringer forbundet, for eksempel med graviditet.

diagnostikk vegetativ-vaskulær dystoni

Hvordan gjenkjenne vegetativ-vaskulær dystoni? Hvis du er lett blir blek eller rødme, du ofte svimmelhet, mørkere i øynene, spesielt etter brå bevegelser, stå opp, noen ganger paroksysmal hodepine, økt svette, rask eller langsom hjerterytme, følelse forstyrrelser i hjertet, en følelse av åndenød, er kalde eller armene og bena dine blir nummen, du blir raskt sliten, effektiviteten din blir redusert, du føler ofte svakhet, svakhet - sannsynligvis har du vegetativ-vaskulær dystoni og du må se en lege.

På grunn av den forskjellige symptomer diagnostisering av vaskulære dystoni komplisert og krever spesialist, kan dette være en terapeut, neurologiske sykdommer, kardiologi, delesjon eller diagnose av forskjellige sykdommer ledsaget av tilsvarende egenskaper. Således ved bruk av slike diagnostiske fremgangsmåter som elektrokardiografi (ECG), den daglige elektrokardiogrammet, rheovasography - grafisk metode registrerer puls svingninger i blodtilførsel til organer og vaskulært vev. Mage-tarmkanalen ble undersøkt ved gastroskopi, noe som gjør det mulig å evaluere tilstanden av mageslimhinnen med et endoskop (en rørformet anordning med en optisk belysning enhet). For studien av nervesystemet utført elektroencefalografi - Metode grafisk registrering av bioelektriske pulser hjerne computertomografi - en fremgangsmåte for forskning hvor en røntgenbilder oppnådd viss lag (skive) av det menneskelige legeme (f.eks hodet).

Med hjelp av CT scan kan fange opp de minste endringer absorpsjonsegenskapene stråler, som igjen tillater oss å se og hva som ikke er synlige på konvensjonell røntgen, er stråling eksponering under CT betydelig lavere enn konvensjonell røntgenundersøkelse. Det er verdt å nevne at kjernemagnetisk resonans (NMR) - en metode for diagnose (ikke knyttet til røntgenstråler), slik at for å oppnå lagdeling bildet på en datamaskin organer i forskjellige plan, for å bygge opp en tredimensjonal rekonstruksjon av et bestemt område av kroppen. For NMR er forskjellige puls-sekvenser av bildet av de undersøkte strukturer blitt utviklet, noe som tillater oppnåelse av en optimal kontrast mellom normale og forandrede vev. Basert på undersøkelsesdataene og på totaliteten av eksterne manifestasjoner av sykdommen, blir den endelige diagnosen laget og behandlings taktikk valgt.

behandling vegetativ-vaskulær dystoni

Forebygging og behandling av autonom dysfunksjon bør begynne så tidlig som barndom og ungdomsår. Det er en feil å si at autonom dysfunksjon er en tilstand som reflekterer egenskapene til en voksende organisme, som til slutt går alene. Det har allerede vist seg å oppstå i barndommen eller ungdomsårene autonom dysfunksjon, er en ugunstig bakgrunn og en harbinger av mange sykdommer. Hos voksne trenger tilstedeværelsen av symptomene på vegetativ-vaskulær dystoni først og fremst utelukkelsen av ulike sykdommer, hvis forlengelse er ledsaget av et brudd på VNS-funksjonen. Blant dem er ulike sykdommer i endokrine kjertler (skjoldbruskkjertel, binyrene, seksuelle sfærer); mange psykiske lidelser (som begynner med neurose, neurastheni og slutter med sykdommer forårsaket av signifikante endringer i hjernens strukturer). I tillegg er nesten alle kroniske sykdommer ledsaget av symptomer vegetativ-vaskulær dystoni. Derfor er det så nødvendig å gjøre en rettidig appell til en spesialist. Med rettidig korreksjon av vegetative lidelser normaliserer 80-90% av kvinner søvn og appetitt, mange klager forsvinner, eller mange av klagerne blir redusert, og kroppens adaptive evner blir gjenopprettet. I behandlingen vegetativ-vaskulær dystoni mye brukt non-drug metoder: normalisering av livsstil, trening terapi, land turer, turisme, spa behandling, herding prosedyrer, psykofysisk trening, friluftsliv. Kompleks anvendelse av medisiner, fysioterapeutiske prosedyrer utføres i henhold til legenes resept.

 1. Dagens regime. Sørg for å få nok søvn. Lengden på søvn kan varieres individuelt, men i gjennomsnitt skal det være minst 8-9 timer om dagen. Kronisk mangel på søvn i seg selv forårsaker ulike forstyrrelser i nervesystemet og endokrine systemer, eller kan forårsake utseende og forverring av symptomene på eksisterende HP. Soverommet skal ikke være varmt eller prippen. Ikke hvile på for myke eller harde madrasser og puter. Det er bedre å sove på ortopediske madrasser og puter som bidrar til kroppens mest fysiologiske stilling, hodet.
 2. Optimalisering av arbeid og fritid. Det er nødvendig å alternere psykiske og fysiske belastninger, anvende ulike metoder for psykologisk lindring, automatisk trening. Hvis mulig, reduser tiden for å se på TV, som jobber på datamaskinen. I fravær av denne muligheten, er det nødvendig med forebyggende brudd når du arbeider med en datamaskin, øyeøvelser, etc. Røyking er obligatorisk.
 3. Fysisk utdanning. Optimal for VD er svømming, aqua aerobic, turgåing, ski, land turer, turisme. Med slike typer belastninger er det trening av hjertemuskulaturen, blodårene, og blodtrykket stabiliseres. En kvinne blir mindre avhengig av værendring, bedre tolererer fysisk aktivitet, forbedrer tilpasning av organismen til miljøet, ytre stimuli. Spilsport er bra hvis det utføres ute, ikke for resultater, men for moro skyld. De bidrar til psykiatrisk utslipp, har en generell styrking på kroppen. Blant simulatorene er det best å bruke et veloergometer, en tredemølle, en stepper, en robåmaskin. Kontraindikerte øvelser på simulatorene, hvor hodet ligger under brystnivået og øvelser utføres på grunn av faren for å utvikle besvimelse, forverring av trivsel. Klasser i kampsport, power gymnastikk, bodybuilding, aerobic med høye hopp, somersaults, har en betydelig belastning på kardiovaskulærsystemet. Det er nødvendig å unngå øvelser med stor amplitud av bevegelse av hode og bagasjerom, skarpe og raskt utførte bevegelser, øvelser med lang statisk innsats. Hvis du fortsatt er engasjert i disse idrettene i vegetative lidelser - så mye som mulig redusere belastningens intensitet, avstå fra sparring, overvåke frekvensen av pust og hjertefrekvens mens du gjør øvelsene. Det anbefales ikke å delta i noen alvorlige konkurranser. I tillegg skal du i løpet av klassene ikke oppleve ubehagelige opplevelser, overdreven tretthet, irritabilitet. Hovedkriteriet for kontroll er din helsetilstand. Fysisk utdanning bør gi deg bare positive følelser og glede av fysisk bevegelse.
 4. Strømkorreksjon. Det er nødvendig å øke inntaket av kalium og magnesiumsalter inn i kroppen. Disse stoffene er involvert i gjennomføringen nerveimpulser, forbedre blodårer og hjertet, bidra til å gjenopprette svekket balanse mellom avdelinger SNC. Kalium og magnesium som finnes i bokhvete, havre korn, soya, bønner, erter, aprikoser, nyper, tørkede aprikoser, rosiner, gulrøtter, løk, eggplanter, salat, persille, nøtter. I den hypotoniske typen VD, anbefales produkter som øker tonen i karene: melk, kefir, te, kaffe. Høyt blodtrykk og type VD er anbefalt å begrense salt inntaket av te, kaffe, pickles, og inkludere i kostholdet matvarer som reduserer vaskulær tone: bygg grøt, bønner, gulrøtter, salat, spinat, cottage cheese. I den normotoniske typen VD bør dietten omfatte produkter som forbedrer blodstrømmen og reduserer vasospasmen: vegetabilske oljer, sitrus, moderate mengder krydder.
 5. Fysioterapi. Spekteret av fysioterapeutiske prosedyrer er forskjellig: elektroforese på livmoderhalsen med medisinske løsninger; sinusformede modulerte strømmer, paraffin og ozocerittapplikasjoner på cervico-occipitalområdet. Disse prosedyrene er også rettet mot å gjenopprette balansen i aktivitetene til hovedavdelingene i ANS, normaliseringen av vaskulær og nervedannelse, forbedring av metabolisme og sirkulasjon i organer og vev. Nylig har rød og infrarød laserstråling i kombinasjon med magnetoterapi (på leveren, nærvertebrale, sub-caudale soner) blitt brukt til å behandle pasienter med VD. Dette forbedrer metabolismen i cellene, blodstrømmen, reduserer smerte i hjertet, men denne typen effekt er bedre å ikke brukes i den hypotoniske typen VD, da det kan provosere utviklingen av svimlende, svimmelhet. Vannprosedyrer har en generell styrking på kroppen, derfor anbefales det for alle typer VD, kontrastbad, vifte og sirkulære dusjer, hydromassasje, svømming. I tillegg, med parasympatisk type VD, brukes salt-barr og radon-bad, og for sympatikotiske bad, karbon-, klorid- og sulfidbad.
 6. Akupunktur og ulike typer massasje: Med parasympatisk type VD - overfladisk massasje i et raskt tempo, rubbing, vibrerende massasje. Med sympatikotonisk type - beroligende massasje i et lavt tempo, æltning av kraftsonen. Med en blandet type autonome sykdommer - en kombinasjon av disse masseteknikkene.
 7. Plantevern. Ved forstyrrelser i parasimpatikotonicheskomu stimulerende midler plante brukt: Eleutherococcus, ginseng, devil, Aralia, Leuzea, forskjellige vanndrivende urter og avgifter (bearberry, einer, tyttebær). I lidelser i sympathicotonic og blandet type - beroligende (beroligende) urter og avgifter: vendelrot, Leonurus, salvie, mynte, sitronmelisse, humle, peon rot. Ordninger for fytopreparasjoner foreskrives av den behandlende legen.
 8. Psykologisk korreksjon. Den personlige faktoren spiller en av hovedroller i utvikling og flyt av daglig leder. Sanguine, for eksempel, er den mest motstandsdyktige mot fremveksten av WD-typen. Han er minst sannsynlig å lide av stress, lettere å tolerere sykdommen, gjenopprette raskere. Melankolikker og cholerics er mest sårbare for utviklingen av vegetative lidelser. Slike pasienter bør om mulig unngå overdreven følelsesmessig stress, reagere hensiktsmessig på stressende situasjoner. De vil bli hjulpet av beroligende urter, auto-trening, avslapningsmetoder, psyko-trening, oppløsning av psykiske problemer. Noen ganger er det behov for familiepsykoterapi, som har til formål å normalisere forholdet til en person med andre, for å fjerne psykologisk spenning.
 9. Gode ​​resultater er gitt ved sanatorium-og-spa-behandling.
 10. Medisinsk behandling skal kun utføres under tilsyn av en lege. Det inkluderer: preparater av kalium, kalsium, vitamin-mineral komplekser, vaskulære preparater, nootropics (midler som forbedrer ernæring, metabolisme og funksjon av hjerneceller), antidepressiva, etc.

For ikke å være hjelpeløs i en vanskelig situasjon, er det best å lære å håndtere selvstendig med vegetative-vaskulære angrep (kriser).

 • Ta 20 dråper valocordin eller CORVALOL.
 • Med palpitasjon og trykkøkning - ta en tablett (40 mg) PROPRANOLOL (et annet navn på stoffet ANAPRILIN, OBZIDAN).
 • For å lindre nervøs spenning, er det nødvendig å ta 1-2 tabletter av Diazepam (Relanium) under tungen (for rask og full absorpsjon).
 • Med rask pusting er det best å ta en papirpose, hvor du vil puste ut og hente inn luft som beriket med karbondioksid, noe som vil føre til normalisering av pusten.

Pasienten, som har lært å takle anfallet, reduserer angsten av å vente på nye anfall. En av formene av vegetative angrep er synkope - et plutselig kortvarig bevissthetstab, ledsaget av en skarp blek, en signifikant svekkelse av pust og blodsirkulasjon. Det er forårsaket av en midlertidig forstyrrelse av vaskulær tone, en utstrømning av blod fra hjernen og en blodtrykksfall. Vanligvis skjer besvimelse med sterk følelsesmessig spenning, i et tett rom, etc. Harbingers av svimning er hudens hud, problemer med å inhalere, en følelse av mangel på luft, svimmelhet, mørkere i øynene, ringing og støy i ørene, kvalme. Deretter er det et tap av bevissthet og et fall (noen kvinner kan forutse utbruddet av svimlende og klarer å unngå å falle, dvs. i tide å sitte med støtte på baksiden, løsne klærne osv.). På pannen er det kaldt svette, pusten blir overfladisk, langsom, puls er hyppig, svak, hender og føtter er kalde. Ofte er besvimelse kortvarig. Etter noen få minutter blir bevisstheten gjenopprettet.

Førstehjelp ved besvimelse

Først og fremst er det nødvendig å trekke ut portene, belte og løsne alt som hindrer pusten, legg pasienten slik at hodet ligger under bagasjerommet eller du kan heve bena (slik at blodet kommer til hodet bedre). Ikke frykt offeret og prøv å heve det. Du må åpne et vindu, et vindu, og om nødvendig ta det ut i luften. Du bør drysse ansiktet ditt med kaldt vann og varme føttene dine, for eksempel hvis det er en slik mulighet, sett en varmepute på føttene. Du kan ikke stå opp raskt etter besvimelse, fordi du kan miste bevisstheten igjen. Etter bevissthetens tilbakebetaling er det nyttig å gi en person sterk sterk te eller kaffe, valerian dråper.

outlook vegetativ-vaskulær dystoni

Prognosen for vegetativ-vaskulær dystoni er gunstig, ofte er dens manifestasjoner for alltid i barndommen. Men uten forebygging og behandling kan vegetativ-vaskulær dystoni føre til en vedvarende økning i blodtrykket, noe som forandrer strukturen og funksjonene i ulike indre organer; til brudd på fordøyelsesprosesser, etc. Når vegetativ-vaskulær dystoni du må ha vanlig (vanligvis sesong) forebygging av tilbakefall opplæring, som er foreskrevet urtemedisin, vitaminterapi, massasje, treningsterapi, fysioterapi, spa-behandling.

Les Mer Om Fartøyene