Pulmonal hypertensjon

Pulmonal hypertensjon - truende patologisk tilstand forårsaket av vedvarende høyt blodtrykk i det vaskulære sjikt av lungearterien. Økning i pulmonal hypertensjon er en gradvis, progressiv natur og til syvende og sist fører til utvikling av høyre hjertesvikt, som fører til at pasienten dør. Oftest pulmonal hypertensjon hos unge kvinner 30-40 år som lider av denne sykdommen er 4 ganger oftere enn menn. Oligosymptomatic kompensert for pulmonal hypertensjon fører til det faktum at det ofte er diagnostisert bare i alvorlige trinn, da pasienter som har hjerterytmeforstyrrelser, hypertensive kriser, hemoptysis, lungeødem angrep. I behandlingen av pulmonal hypertensjon brukes vasodilatorer, disaggregants, antikoagulanter, oksygen inhalasjon, diuretika.

Pulmonal hypertensjon

Pulmonal hypertensjon - truende patologisk tilstand forårsaket av vedvarende høyt blodtrykk i det vaskulære sjikt av lungearterien. Økning i pulmonal hypertensjon er en gradvis, progressiv natur og til syvende og sist fører til utvikling av høyre hjertesvikt, som fører til at pasienten dør. Kriterier for diagnose av pulmonal hypertensjon er indikatorene for gjennomsnittlig trykk i lungearterien over 25 mm Hg. Art. i ro (med en hastighet på 9-16 mm Hg) og over 50 mm Hg. Art. under belastning. Oftest pulmonal hypertensjon hos unge kvinner 30-40 år som lider av denne sykdommen er 4 ganger oftere enn menn. Distingudere primær lunghypertensjon (som en uavhengig sykdom) og sekundær (som en komplisert variant av sykdommen i luftveiene og sirkulasjonsorganene).

Årsaker og mekanisme av pulmonal hypertensjon

Pålitelige årsaker til pulmonal hypertensjon er ikke definert. Primær pulmonal hypertensjon er en sjelden sykdom med ukjent etiologi. Det antas at i en opptreden relevante faktorer slik som autoimmunsykdommer (systemisk lupus erythematosus, systemisk sklerose, reumatoid artritt), familiær historie, som behandles med orale prevensjonsmiddel.

I utviklingen av sekundær pulmonal hypertensjon kan spille rollen som en rekke sykdommer og hjertesykdommer, blodkar og lunger. Oftest sekundær pulmonal hypertensjon er en konsekvens av kongestiv hjertesvikt, mitral stenose, atrieseptumdefekt, kronisk obstruktiv lungesykdom, trombose, lungevenene og pulmonalarterien grener, hypoventilering lunger, koronar arteriesykdom, myokarditt, levercirrhose og andre. Det antas at risikoen for å utvikle pulmonal hypertensjon er høyere hos HIV-infiserte pasienter, narkotikabrukere, folk som tar stoffer for å undertrykke appetitten. Forskjellig kan hver av disse tilstandene føre til økt blodtrykk i lungearterien.

Utvikling av pulmonal hypertensjon foregår av en gradvis innsnevring av lumen av små og mellomstore vaskulære grener av pulmonal arteriesystemet (kapillærer, arterioler) på grunn av fortykkelse av den indre vaskulære membran - endotelet. Med en alvorlig grad av lungearteri-involvering er det mulig å utløse en inflammatorisk ødeleggelse av det muskulære laget av vaskulærveggen. Skader på skipets vegger fører til utvikling av kronisk trombose og vaskulær utslettelse.

Disse forandringene i den vaskulære sengen av lungearterien forårsaker en progressiv økning i intravaskulært trykk, det vil si pulmonal hypertensjon. Stadig forhøyet blodtrykk i mainstream av lungearterien øker belastningen på høyre ventrikel, forårsaker hypertrofi av veggene. Progresjon av pulmonal hypertensjon fører til en reduksjon i kontraktiliteten til høyre ventrikel og dens dekompensering - høyre hjertefeil (pulmonal heart) utvikler seg.

Klassifisering av pulmonal hypertensjon

For å bestemme alvorlighetsgraden av pulmonal hypertensjon er det 4 klasser av pasienter med kardiopulmonal insuffisiens.

 • Jeg klasse - pasienter med pulmonal hypertensjon uten forstyrrelse av fysisk aktivitet. Normale belastninger forårsaker ikke svimmelhet, kortpustethet, brystsmerter, svakhet.
 • II klasse - pasienter med pulmonal hypertensjon, noe som forårsaker en liten forstyrrelse av fysisk aktivitet. Hvilstilstanden ikke forårsaker ubehag, men den vanlige fysiske belastningen ledsages av svimmelhet, kortpustethet, smerte i brystet, svakhet.
 • III klasse - pasienter med pulmonal hypertensjon som forårsaker betydelig fysisk svekkelse. Mindre fysisk anstrengelse er ledsaget av utseende av svimmelhet, dyspné, brystsmerter, svakhet.
 • IV-klasse - pasienter med pulmonal hypertensjon, ledsaget av alvorlig svimmelhet, kortpustethet, smerte i brystet, svakhet med minimal belastning og selv i ro.

Symptomer og komplikasjoner av pulmonal hypertensjon

I kompensasjonsfasen kan pulmonal hypertensjon være asymptomatisk, så ofte diagnostiseres sykdommen i alvorlige former. De første manifestasjonene av pulmonal hypertensjon er notert med økende trykk i pulmonal arteriesystemet 2 og flere ganger i forhold til den fysiologiske normen.

Med utvikling av pulmonal hypertensjon, uforklarlig kortpustethet, vekttap, tretthet med fysisk aktivitet, hjertebank, hoste, heshet vises. Relativt tidlig i pulmonal hypertensjonsklinikk kan det være svimmelhet og svimmelhet på grunn av hjerterytmeforstyrrelser eller utvikling av akutt hjernehypoksi. Senere manifestasjoner av pulmonal hypertensjon er hemoptysis, retrosternal smerte, ødem i skinn og føtter, smerte i leveren.

Den lave spesifisiteten av symptomene på pulmonal hypertensjon tillater ikke diagnose basert på subjektive klager.

Den hyppigst forekommende komplikasjonen av pulmonal hypertensjon er hjertefeil i høyre ventrikk, ledsaget av en rytmeforstyrrelse - ciliary arytmi. I alvorlige stadier av pulmonal hypertensjon utvikler trombose av lungens arterioler.

Når pulmonal hypertensjon i pulmonalkar kan forekomme hypertensive kriser, kramper manifest lungeødem: en kraftig økning i kvelning (vanligvis i løpet av natten), en sterk hoste med oppspytt, hemoptysis, alvorlig cyanose generelt, agitert, hevelse og pulserings cervical årer. Krøll ender med frigivelse av et stort volum av urin og lys-farget lav tetthet ufrivillig defekasjon.

Med komplikasjoner av pulmonal hypertensjon er et dødelig utfall mulig på grunn av akutt eller kronisk kardiopulmonal insuffisiens, så vel som lungeemboli.

Diagnose av pulmonal hypertensjon

Vanligvis pasienter som ikke vet om sykdommen deres, går til legen med klager om åndenød. Ved undersøkelse av pasienten viste cyanose, og med forlenget varighet av pulmonal hypertensjon - deformering av de distale tåleddet på den skjema "trommestikker" og negler - "time glass biter" i form av Auskultasjon av hjertet bestemmes tonehøyde aksent II og dets oppdeling i lungearterien projeksjon slagverk - utvider grensene for lungearterien.

Diagnose av pulmonal hypertensjon krever felles deltakelse av en kardiolog og pulmonologist. For anerkjennelse av pulmonal hypertensjon er det nødvendig å gjennomføre et helt diagnostisk kompleks, inkludert:

 • EKG - å oppdage hypertrofi av høyre hjerte.
 • Ekkokardiografi - å undersøke blodkarene og hulrommene i hjertet, bestemme hastigheten på blodstrømmen i lungearterien.
 • Datatomografi - lagdelte bilder av brystorganer viser forstørrede pulmonale arterier, samt samtidige pulmonale hypertensjonssykdommer i hjerte og lunger.
 • Røntgen av lungene - bestemmer den utbuling av lungearterien, utvidelse av dens hovedgrener og innsnevring av mindre skip, tillater den indirekte bekrefte tilstedeværelse av pulmonal hypertensjon ved identifikasjonen av andre sykdommer i lungene og hjertet.
 • Kateterisering av lungearterien og høyre hjerte utføres for å bestemme blodtrykket i lungearterien. Det er den mest pålitelige metoden for å diagnostisere pulmonal hypertensjon. Gjennom punkteringen i jugularvenen blir sonden ført til høyre hjerte, og ved å bruke trykkmonitoren på sonden bestemmes blodtrykket i høyre ventrikel og lungearterier. Hjertekateterisering er en minimal invasiv teknikk med liten eller ingen risiko for komplikasjoner.
 • Angiopulmonografi er en røntgenkontrasttest av lungekarrene med det formål å bestemme det vaskulære mønsteret i pulmonal arterie og blodkar i blodsystemet. Det utføres under betingelser med spesialutrustet røntgenoperasjon med overholdelse av forholdsregler, siden innføring av et kontrastmiddel kan provosere en lungehypertensiv krise.

Behandling av pulmonal hypertensjon

Hovedmålene i behandlingen av pulmonal hypertensjon er: eliminering av årsaken, senking av blodtrykk i lungearterien og forebygging av trombose i lungene. Den komplekse behandlingen av pasienter med pulmonal hypertensjon inkluderer:

 1. Mottak vazodilatiruyuschih midler slappe av glatt muskel lag av blodkar (prazosin, hydralazine, nifedipin). Vasodilatatorer er effektive i de tidlige stadiene av utviklingen av lungehypertensjon før utseendet på uttalt endringer i arterioler, deres okklusjoner og utslettelse. I denne forbindelse er tidlig diagnose av sykdommen og etableringen av etiologien av lungehypertensjon viktig.
 2. Bruk av disaggregeringsmidler og antikoagulantia av indirekte virkning, redusering av viskositeten til blod (acetylsalisylsyre, dipyridamol, etc.). Med en uttalt fortykning av blodkaret til blodsetting. Optimal hos pasienter med pulmonal hypertensjon er hemoglobinnivået av blod opptil 170 g / l.
 3. Innånding av oksygen som symptomatisk behandling med alvorlig dyspné og hypoksi.
 4. Inntak av diuretika med pulmonal hypertensjon komplisert ved høyre ventrikulær svikt.
 5. Transplantasjon av hjerte og lunger i ekstremt alvorlige tilfeller av pulmonal hypertensjon. Opplevelsen av slike operasjoner er fortsatt liten, men det viser effektiviteten av denne teknikken.

Prognose og forebygging av pulmonal hypertensjon

En ytterligere prognose for allerede utviklet pulmonal hypertensjon avhenger av dens underliggende årsak og nivået av blodtrykk i lungearterien. Med et godt svar på pågående behandling er prognosen gunstigere. Jo høyere og mer stabilt nivået av trykk i pulmonal arteriesystemet, jo verre er prognosen. Med uttalt fenomen av dekompensasjon og nivået av trykk i lungearterien mer enn 50 mm Hg. en betydelig andel av pasientene dør innen de neste 5 årene. Prognostisk ekstremt ugunstig primær pulmonal hypertensjon.

Forebyggende tiltak er rettet mot tidlig deteksjon og aktiv behandling av patologier som fører til lungehypertensjon.

Årsaker til mild pulmonal hypertensjon og tilnærminger til terapien

De fleste vet lite om hjertefeil og sykdommer. Hypertensiv sykdom, angina, hjerteinfarkt - det, i prinsippet, og alt som er kjent for det store flertallet, som var heldig å ikke møte problemer i dette området. I mellomtiden kan alle kardiologer liste opp en rekke brudd i hjertets arbeid, blant hvilke konsekvenser moderat pulmonal hypertensjon ikke er så sjelden som vi ønsker. For det meste er denne patologien diagnostisert hos nyfødte, det vil si det er medfødt, men det kan også utvikle seg hos en voksen.

Hva heter lungehypertensjon, og hvorfor ser det ut? Dette er et brudd i arbeidet med en liten sirkulasjon av blodsirkulasjon, der et konstant høyt blodtrykk blir observert i systemet. Sykdommen er irreversibel, den er stadig i gang. Resultatet er en overbelastning av høyre atrium og ventrikel. Selvfølgelig er hjertearbeidet forstyrret, noe som fører til utvikling av en slik patologi som kronisk hjertesvikt.

Hovedkriteriet for å stille en slik diagnose er en økning i trykk: i hvile, mer enn 25 mm Hg, med en belastning på mer enn 50 mm Hg.

Hva kan være sykdommen

Klassifisering av pulmonal hypertensjon er utført av ett kriterium: er sykdom i seg selv eller skyldes andre betingelser. Følgelig utmerker seg to former for patologi: primær og sekundær.

Den primære formen er diagnostisert sjelden og hovedsakelig hos nyfødte (vedvarende lungehypertensjon). Det er klart at sykdommen i dette tilfellet vil være medfødt, som dukket opp på grunn av brudd på intrauterin utvikling av fosteret. I gjennomsnitt er vedvarende pulmonal hypertensjon diagnostiseres i spedbarn 1-3 fra 1000. Dette er nådd eller overskredet sikt barn med perinatal hypoksi eller asfyksi, eller barn med tidlig lukking av ductus arteriosus eller foramen ovale. De kan i sin tur føre til at moren tar ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer, neonatal sepsis, medfødte patologier.

I noen tilfeller diagnostiseres den primære formen for pulmonal hypertensjon hos voksne, oftere hos kvinner i alderen omkring 35 år.

Eksakte årsaken patologi legene ring kan imidlertid ikke angi at vekkende faktorer kan være, i tillegg til arvelighet, orale prevensjonsmidler, medisiner for vekttap, additiver og produkter med et høyt innhold av tryptofan. For eksempel ble patologi diagnostisert hos mange italienere etter voldtektsraps. I tillegg er en provoserende faktor langsiktig bolig på høylandet.

Årsaken kan være og medfødte abnormiteter i strukturen til lungekarrene, nærmere bestemt forstyrrelsen i arbeidet i endotelet deres. Som et resultat endres nitrogenbalansen. Over tid er tonen i de vaskulære veggene forstyrret, en spasme oppstår mot hvilken betennelse utvikler seg, og deretter utvikler endotelet overgrowth. Gradvis smalner fartøyets lumen, noe som fører til en vedvarende økning i trykk.

Når det gjelder sekundærform, er den i sin tur delt inn i flere kategorier på grunn av opprinnelse.

Forbundet til patologien i luftveiene

Dette er den vanligste typen av hypertensjon, ettersom forskjellige sykdommer i luftveiene, inkludert tung, er ikke uvanlig. Overveiende er hypertensjon diagnostisert ved slike sykdommer:

 • obstruktiv kronisk bronkitt;
 • bronkiektatisk sykdom;
 • fibrose av lungvevet;
 • alvorlig lungebetennelse eller annen lungesykdom;
 • interstitielle sykdommer;
 • obstruktiv søvnapné;
 • alpolalveolar hyperventilasjon;
 • nyfødte lesjoner i luftveiene.

Hypertensjon i kroniske tromboemboliske eller emboliske sykdommer

Som det fremgår av kategorinavnet, er årsakene til blodstrømforstyrrelser i lungekarrene dannelsen av en trombose eller en annen type emboli. I slike tilfeller blir postembolisk pulmonal hypertensjon (PLG) diagnostisert, og kronisk tromboembolisk pulmonal hypertensjon (CTEPH) kan også oppstå.

Disse forholdene oppstår i følgende patologier:

 • tromboembolisme av proksimale pulmonale arterier;
 • obstruksjon av arterie sengen;
 • økt nivå av erytrocytter;
 • høyt antall blodplater.

Hypertensjon på grunn av lunge vaskulære lesjoner

Til slike forhold inkluderer legene følgende:

 • sarkoidose;
 • pulmonal kapillær hemangiomatose;
 • noen systemiske sykdommer.

Hypertensjon på grunn av hjertesykdom

Faktisk kan denne patologien utvikle seg og på grunn av visse hjertesykdommer:

 • kardiomyopati;
 • hjertesykdom;
 • IHD (iskemisk sykdom);
 • aorta ventil sykdom;
 • hypertensjon;
 • kronisk venstre ventrikulær svikt;
 • en trombose i venstre atrium;
 • myxoma av venstre atrium;
 • mitral stenose;
 • myokarditt;
 • coarctation av aorta.

Andre faktorer

Den siste gruppen på utvikling av pulmonal hypertensjon kan inkludere slike patologier:

 • HIV;
 • mottak av opiater, andre sterke stoffer;
 • behandling med antidepressiva, anorexigener;
 • nederlag av giftstoffer av biologisk opprinnelse;
 • ondartede svulster
 • hypertyreose.

Symptomer på sykdommen

Opptil et visst tidspunkt ser hypertensjon ikke opp, i hvert fall hos voksne, avhenger det av skjemaet hvor lungehypertensjonen finner sted. Klassifisering utføres på grunnlag av trykksving i lungearterien og pasientens velvære:

 • lys (trykk 25-36 mm Hg);
 • gjennomsnittlig (35-45 mm kvikksølv);
 • Tung (mer enn 45 mm Hg).

Symptomologien begynner som regel å manifestere bare i det øyeblikket sykdommen går i moderat eller alvorlig form. Pasienter er bekymret for kortpustethet, tretthet, svimmelhet, hjertebank, svimmelhet. Ved undersøkelse oppdages cyanose.

Hvis sykdommen er allerede i lang tid, vil det pekefingeren, tok form av trommer pinner (med fortykket på spissen), med fremtredende negler som urglass.

Dette gjelder for voksne. Hos nyfødte kan samme utholdenhet diagnostiseres samtidig - om patologien sier cyanose, tachypnea, innblanding av de myke delene av brystet ved inngangen. Diagnostisk tegn er reduksjon av oksygenmetning selv ved oksygenbehandling.

diagnostikk

For en nøyaktig diagnose nødvendigvis utføres lungefunksjonstester (røntgen, CT, CT, angiografi), i hjertet (EKG, ultralyd, røntgen, høyre hjerte kateterisering). Basert på resultatene av disse studiene, kan patologier enkelt identifiseres og følgelig diagnostiseres uten feil.

Grunnlaget for en slik undersøkelse bør være et hjerteklump med en historie med lungesykdom eller en typisk klage på pulmonal hypertensjon.

behandling

Det er to behandlingsretninger i denne patologien: ikke-medisinsk og medisinsk. Den første kan tilskrives en nedgang i væskevolumet til 1,5 liter per dag, samt en reduksjon i mengden salt i dietten. Dette inkluderer også oksygenbehandling, utelukkelse av fysisk aktivitet, stress.

Legemiddelterapi er kompleks, pasienter er foreskrevet det samme stoffet som i hypertensjon, diuretika, nitrater, kalsiumkanalblokkere, anti-blodplatemidler, ACE-hemmere. I tillegg inneholder komplekset prostaglandiner, i noen tilfeller antibiotika (i henhold til indikasjoner). Det er mulig og behandling av folkemidlene, men det skal fortsatt gjøres under streng tilsyn av en lege.

Hvis medisinering ikke gir et resultat eller er umulig i prinsippet, utføres kirurgisk behandling. Det kan være atriell septostomi eller trombenderterektomi.

Prognose og forebygging

Tilstanden til pasienten avhenger av hvor rettidig og tilstrekkelig behandlingen var. Hvis du ikke betaler oppmerksomhet til de første symptomene, og for å komme til sykehuset på maskinen "Ambulanse", så er det sannsynlig å utvikle hjertesvikt, inkludert akutt, og det kan være dødelig.

Når det gjelder forebygging, er det standard: normal modus, sunn livsstil, avvisning av dårlige vaner og mangel på stress hvis det er mulig. Naturligvis inkluderer dette den kompetente behandlingen av sykdommer i lungene eller hjertet.

Pulmonal hypertensjon 1, 2 grader - behandling, symptomer og prognose

Problemer med hjertet oppstår av ulike årsaker. Veksten i trykket i lungearterien er en av dem. Dette bruddet på 1, 2 grader av utvikling har nesten ingen symptomer og tegn, men krever obligatorisk behandling - bare i dette tilfellet vil det være en positiv livsprognose for en person.

Hva er det

Til tross for sitt navn, er den sykdom "pulmonal hypertensjon" er ikke et problem i det hele tatt med lys, og med hjertet, blodtrykket stiger når lungearterien og blodkar som kommer ut av det. Oftere er patologi provosert av andre problemer med hjertet, i sjeldne tilfeller anses det som en primær patologi.

For denne delen av sirkulasjonssystemet er det normale trykket en verdi på opptil 25/8 millimeter kvikksølv (systolisk / diastolisk). Hypertensjon sies når verdiene stiger over 30/15.

Analysere medisinsk statistikk kan vi si at pulmonal hypertensjon er sjelden, men det er svært farlig enda en grad, at det er nødvendig å behandle eller livstruende negativ prognose og en kraftig porsjon press kan føre til at pasienten dør.


Foto 1. Pulmonal arterie i norm og med høyt blodtrykk

Årsakene til sykdommen er en reduksjon i innerdiameteren til lungene, siden endotelet, som er et indre vaskulært lag, er overgrodd i dem. Som følge av den forstyrrede blodstrømmen forverres forsyningen av de bakre delene av stammen og ekstremiteter med blod, noe som har visse symptomer og tegn som vi vil diskutere nedenfor.

Hjertemusklen, mottar de riktige signalene, kompenserer Disse manglene, begynner å fungere og krympes mer intensivt. Med et slikt patologisk problem, tykkes det muskulære laget i høyre ventrikel, noe som fører til ubalanse i hele hjerteets arbeid. Et lignende fenomen har til og med blitt gitt et eget navn - et pulmonalt hjerte.

Du kan oppdage pulmonal hypertensjon ved hjelp av elektrokardiogram, men for de tidlige grader av endringene er små og kan hoppes, så for nøyaktig diagnose og rettidig behandling av personer under trenger å vite hva som er pulmonal hypertensjon, sine tegn og symptomer. Bare i dette tilfellet kan sykdommen oppdages og behandles i tide og opprettholde en god livsforventning.

ICD-10 kode

Pulmonal hypertensjon i henhold til den internasjonale klassifikasjonen av sykdommer ICD-10 tilhører klassen - I27.

årsaker

Den eksakte årsaken til sykdommen har ikke blitt avslørt til dags dato. Feil vekst av endotelet er ofte forbundet med interne ubalanser i kroppen, på grunn av underernæring og innføring av elementer som kalium og natrium. Disse kjemikaliene er ansvarlige for innsnevring og utvidelse av karene, med deres mangel kan vaskulær spasme oppstå.

En annen vanlig årsak til pulmonal hypertensjon er en arvelig faktor. Tilstedeværelsen av patologi hos en av slektningene bør være en grunn til en smal undersøkelse og om nødvendig behandling på et tidlig stadium når symptomene ennå ikke er manifestert.

Ofte forekommer brudd med andre hjertesykdommer - medfødt hjertesykdom, obstruktiv lungesykdom og andre. I slike tilfeller diagnostiseres pulmonal hypertensjon som en komplikasjon og det er nødvendig å påvirke først og fremst grunnårsaken.

Den beviste årsaken er forbruket av spesielle aminosyrer som påvirker endotelets vekst. For flere tiår siden ble det bemerket at bruken av rapsolje, der disse aminosyrene er tilstede, førte til en økning i forekomsten av sykdommen. Som et resultat har det blitt utført studier som bekreftet at voldtekt inneholder en stor konsentrasjon av tryptofan, noe som medfører moderat pulmonal hypertensjon og øker risikoen for alvorlige konsekvenser.

I noen tilfeller er årsakene til bruk av hormonelle prevensjonsmidler, medikamenter for en kraftig reduksjon i kroppsvekt og andre midler som fører til brudd på den interne funksjonen i menneskekroppen.

Symptomer avhengig av graden

Å lære om lungehypertensjon i et tidlig stadium er en stor suksess, siden det i de fleste tilfeller ikke er noen åpenbare symptomer. Men hvis du ser nærmere ut og lytter til deg selv, kan du finne noen tegn på moderat hypertensjon.

Viktigste symptomer Dette er en redusert fysisk kapasitet, når en person føler en konstant generell svakhet, er det ingen åpenbare grunner til det. Ofte, i løpet av undersøkelsen, finner man sykdommen i de ulike stadiene. Tenk på hva slags pulmonal hypertensjon det er grader, hvilke symptomer de adskiller seg fra, hva truer og hvilken behandling de krever.

 1. Første grad (I) er uttrykt av en rask puls, er tilstedeværelsen av fysisk aktivitet relativt lett å oppleve, det er ingen andre symptomer som kompliserer diagnosen.
 2. På andre grad (II) Pasienten har allerede tydelig følelse av sammenbrudd, lider av kortpustethet, svimmelhet og brystsmerter.
 3. Hos en pasient med tredje grad (III) en komfortabel tilstand skjer bare under inaktivitet, noe fysisk stress forårsaker en forverring av symptomer på kortpustethet, tretthet, etc.
 4. Fjerde grad (IV) regnes som den tyngste. Pulmonal hypertensjon av scenen ledsaget av kronisk tretthet, observert selv etter en natt med oppvåkning, alle skiltene er til stede selv i ro, kan spytte blod, oppstår besvimelse, hovne hals årer. Ved noen belastning blir alle symptomer sterkt forverret, ledsaget av cyanotisk hud og et mulig lungeødem. En person blir faktisk en ugyldig, som nesten aldri gir seg en grunnleggende tjeneste.

Pulmonal hypertensjon 1 grad skilles kun ved hyppig hjertebank, faglæreren er i stand til å finne ut det på et elektrokardiogram og sende videre sjekk av lungekar. 2 grad av pulmonal hypertensjon er preget av mer åpenbare symptomer, som ikke kan ignoreres, og det er viktig å ikke utsette å besøke en kardiolog eller terapeut.

Det er veldig viktig å oppdage brudd på et tidlig stadium. Det er vanskelig å gjøre dette, men i siste instans er livsforventningen avhengig av dette, og hvor mye pasienten vil leve i det hele tatt.

diagnostikk

Diagnostiseringsprosessen er ikke mindre viktig, siden det er veldig lett å savne sykdommen "ved øynene" i et tidlig utviklingsstadium. Tidligere er lungehypertensjon merkbar på EKG. Denne prosedyren tjener som utgangspunkt for deteksjon og behandling av denne sykdommen.

På kardiogrammet vil funksjonsfeilen i hjerte-myokardet være merkbart, som er hjertens første reaksjon på problemer med lunge-natur. Hvis vi vurderer diagnoseprosessen generelt, består den av følgende trinn:

 • EKG, som viser overbelastning i høyre ventrikel;
 • En røntgen som viser lungefeltene rundt omkretsen, eksistensen av en forskyvning av hjertegrensen fra normen i riktig retning;
 • Gjennomføring av åndedrettsprøver, når det kontrolleres, består det utandede karbondioksid av;
 • Prosedyren for ekkokardiografi. Dette er ultralyd av hjerte og blodårer, som gjør det mulig å måle trykket i lungearterien.
 • Scintigrafi, som lar deg undersøke de nødvendige fartøyene i detalj, ved hjelp av radioaktive isotoper;
 • Hvis det er nødvendig å finjustere røntgenbildene, foreskrives mer nøyaktig CT eller MR.
 • Muligheten for fremtidig behandling vurderes ved hjelp av kateterisering. Denne metoden får informasjon om blodtrykk i høyre hulrom.

Behandling av pulmonal hypertensjon

Deteksjon av patologi er en vanskelig oppgave, men det er ikke lettere å behandle hypertensjon. Effektiviteten av behandlingen bestemmes i stor grad av den utviklingstrinn, i de tidlige stadier, er konservative terapiteknikker ved bruk av medikamenter på en alvorlig utvikling når det Prognosen er dårlig, er det en fare for liv, og det er umulig å gjenvinne legemidler, foreskrevet kirurgi.

Kardiologen er engasjert i behandling.. Når symptomene oppdages og bekreftes, er det først å redusere sannsynligheten for alvorlige konsekvenser som følger med lungehypertensjon. For dette trenger du:

 1. I nærvær av graviditet, forlate videre svangerskap, da morens hjerte i denne perioden blir utsatt for alvorlig overbelastning, noe som truer både mor og barns død.
 2. Det er begrenset til å spise, ikke å passere, for å følge en diett med en nedgang i fett og salt forbruk. Drikker bør heller ikke mye - opptil en halv liter væske per dag.
 3. Ikke nidkjær med fysisk anstrengelse, lossing og så overbelastet kardiovaskulært system.
 4. Sett de nødvendige vaksinasjonene som beskytter mot sykdommer som er måter å indirekte forverre sykdommen på.
Psykologisk trenger pasienten ytterligere hjelp, siden behandlingen og etterfølgende liv ofte må endres helt for å unngå risikable situasjoner. Hvis denne sykdommen er en sekundær komplikasjon av en annen patologi, krever behandlingen først og fremst en stor lidelse.

Den svært konservative behandlingen av pulmonal hypertensjon er noen ganger fortsatt i flere år, når det er nødvendig å regelmessig ta et kompleks av foreskrevne legemidler som undertrykker fremdriften av endotelial overgrowth. I løpet av denne perioden skal pasienten ta:

 • Antagonister, hemmer prosessen med patologisk celledeling.
 • Legemidler som forhindrer dannelsen av blodpropper i karene og reduserer deres spasmer.
 • Å bruke oksygenbehandling, hvis formål er metning av blod med oksygen. Med moderat pulmonal hypertensjon er prosedyren ikke nødvendig, men i en alvorlig grad er det nødvendig hele tiden.
 • Midler for fortynning av blod og akselerasjon av kurset.
 • Legemidler med en vanndrivende effekt.
 • For å normalisere hjerteslagets rytme, foreskrives glykosoider.
 • Om nødvendig blir det tatt narkotika for å utvide arteriell glans, noe som senker blodtrykket.
 • Behandling med nitrogenoksyd utføres ved lav effektivitet av andre metoder. Som et resultat reduseres trykket i hele vaskulærsystemet.

kirurgi

Kirurgi brukes i tilstander hvor lungehypertensjon forårsakes, for eksempel av en cyanotisk hjertesykdom som ikke kan behandles på andre måter.

Som kirurgisk terapi utføres en ballon atrialseptostomi når septum mellom atria blir kuttet og utvidet med en spesiell ballong. På grunn av dette går inntaket av oksygenert blod til høyre atrium, noe som reduserer symptomene og alvorlighetsgraden av pulmonal hypertensjon.

I det mest alvorlige kurset kan det være nødvendig å transplantere lungene eller hjertet. En slik operasjon er svært komplisert, har mange begrensninger, og det er store vanskeligheter med søket etter donororganer, spesielt i Russland, men moderne medisin er i stand til å utføre slike manipulasjoner.

forebygging

Forebyggende tiltak som forhindrer pulmonal hypertensjon er svært viktige. Dette gjelder spesielt mennesker i fare - i nærvær av hjertesykdom, hvis det er slektninger med samme sykdom, etter 40-50 år. Forebygging er å opprettholde en sunn livsstil, spesielt er det viktig:

 1. Slutte å røyke, da tobakkrøyk absorberes av lungene og går inn i blodet.
 2. Med et skadelig yrke, for eksempel minearbejdere, byggherrer, må de stadig puste skitten luft, mettet med mikropartikler. Derfor er det nødvendig å observere alle arbeidsbeskyttelsesstandarder for denne typen aktivitet.
 3. Styr immunsystemet.
 4. Ikke la psykologiske og fysiske overbelastninger påvirke helsen til kardiovaskulærsystemet.

Hvor mange mennesker lever med en slik sykdom er umulig å si. I en moderat grad og iakttagelse av alle kardiologiske anbefalinger har pulmonal hypertensjon en positiv prognose.

Forfatter: nettstedredaktør, dato 28. mars 2018

Hypertensjon av lungene: forekomst, tegn, former, diagnose, terapi

Lunghypertensjon (LH) er typisk for sykdommer, helt forskjellige både på grunn av deres forekomst og for å bestemme tegn. LH er assosiert med endotelet (indre lag) av lungekarrene: ekspanderende, det reduserer lumen av arteriolene og forstyrrer blodstrømmen. Sykdommen er sjelden, bare 15 tilfeller per 1.000.000 mennesker, men overlevelsesraten er svært lav, spesielt med den primære formen for LH.

Øker motstanden i en liten sirkulasjonssirkel, er den høyre hjertekammeret tvunget til å øke sammentrekninger for å skyve blodet inn i lungene. Det er imidlertid ikke anatomisk tilpasset en langvarig trykklast, og med LH i lungearterien stiger den over 25 mm Hg. i ro og 30 mm Hg under fysisk stress. For det første, i en kort kompensasjonstid, er det en forkortelse av myokardiet og en økning i høyre hjerte, og deretter en kraftig reduksjon av kraften i sammentrekninger (dysfunksjon). Resultatet er for tidlig død.

Hvorfor utvikler LH?

Årsakene til utviklingen av LH er fremdeles ikke definitivt bestemt. For eksempel, i 60-tallet i Europa var det en økning i antall tilfeller forbundet med overdreven mottak av prevensjonsmidler og midler for vekttap. Spania, 1981: Komplikasjoner i form av muskelskade, startet etter popularisering av rapsolje. Nesten 2,5% av de 20 000 menneskene som er diagnostisert med arteriell lungehypertensjon. Roten til det onde var tryptofanet (aminosyren) tilstede i oljen, som var vitenskapelig bevist mye senere.

Brudd på funksjonen (dysfunksjon) av endotelet i lungekarrene: Årsaken kan være arvelig disposisjon, eller effekten av eksterne skadelige faktorer. Under alle omstendigheter endres den normale balansen mellom nitrogenoksydmetabolismen, den vaskulære tonen endres mot spasme, deretter betennelse, endotelovervoksten begynner og lumen av arteriene reduseres.

Økning av endotelininnhold (vasokonstriktor): er forårsaket enten av en økning i produksjonen i endotelet eller av en nedgang i dekomponeringen av dette stoffet i lungene. Det er notert i idiopatisk form av LH, medfødte hjertefeil hos barn og systemiske sykdommer.

Rapporter syntese eller tilgjengeligheten av nitrogenoksid (NO), reduksjon av prostacyklin produksjon, ytterligere utskillelse av kaliumioner - alle avvik fører til arteriell spasme, muskulær vegg og proliferasjon av vaskulære endotel. I alle fall er den endelige utviklingen et brudd på blodstrømmen i lungearterien.

Symptomer på sykdommen

Moderat pulmonal hypertensjon gir ingen signifikante symptomer, Dette er hovedfaren. Tegn på alvorlig pulmonal hypertensjon er kun bestemt i de seneste periodene av utviklingen, når lungartarietrykket stiger, sammenlignet med normen, to eller flere ganger. Trykketivå i lungearterien: systolisk 30 mm Hg, diastolisk 15 mm Hg.

Innledende symptomer på pulmonal hypertensjon:

 • Uforklarlig pustløshet, selv med liten fysisk aktivitet eller i fullstendig hvile;
 • Gradvis nedgang i kroppsvekt selv med normal, næringsrik ernæring;
 • Asteni, en konstant følelse av svakhet og impotens, stemning deprimert - uansett årstid, vær og tid på dagen;
 • En konstant tørr hoste, en hes stemme;
 • Ubehag i magen, en følelse av tyngde og "sprengning": begynnelsen av blodstasis i portalveinsystemet som fører venøst ​​blod fra tarmen til leveren;
 • Svimmelhet, besvimelse - manifestasjoner av oksygen sult (hjernehinne) i hjernen;
 • Økt hjertebank, med tiden på nakken blir merkbar pulsering av oppkastningsvenen.

Senere manifestasjoner av PH:

 1. Sputum med blodårer og hemoptysis: signalerer en voksende hevelse i lungene;
 2. Angrep av angina pectoris (smerte bak brystbenet, kald svette, en følelse av frykt for døden) er et tegn på myokardisk iskemi;
 3. Arrhythmias (brudd på hjerterytmen) av typen cilia.

Smerter i den øvre høyre kvadrant: i utviklingen av venøs kongestion har involvert i den systemiske sirkulasjon, lever og øker dens skall (kapsel) strukket - slik at det var smerte (lever i seg selv har ingen smerte reseptorer, de er plassert bare i kapselen)

Ødem i bena og føttene. Akkumulering av væske i magen (ascites): manifestasjoner av hjertesvikt, perifer blodstasis, dekompensasjonsfase - en direkte fare for pasientens liv.

Terminal stadium LH:

 • Trombi i lungens arterioler, fører til forvirring av infarkt, av aktivt vev, økningen i kvoking.

Hypertensive kriser og angrep av akutt ødem i lungene: forekommer ofte om natten eller om morgenen. De begynner med en skarp mangel på luft, og en sterk hosteprofil blir spredt ut av blodet. Huden får en cyanotisk nyanse (cyanose), vener på nakkepulsaten. Pasienten er spent og skremt, mister selvkontroll, kan kaotisk bevege seg. I beste fall vil krisen ende med en rikelig utslipp av lys urin og ukontrollert avføring, i verste fall - dødelig. Dødsårsaken kan være overlappingen av en trombotisk tromboembolisme i lungearterien og den etterfølgende akutte hjertesvikt.

Grunnleggende former for LH

 1. Primær idiopatisk pulmonal hypertensjon (fra greske idios og patos - "spesiell sykdom"): er fastsatt ved en separat diagnose, i motsetning til det sekundære LH-konjugatet til andre sykdommer. Varianter av primær LH: familiær LH og arvelig predisponering av fartøy til ekspansjon og blødning (hemorragisk telangiektasi). Årsaken - genetiske mutasjoner, hyppigheten av 6 - 10% av alle tilfeller av LH.
 2. Sekundær LH: manifesterer som en komplikasjon av den underliggende sykdommen.

Systemiske sykdommer i bindevev - sklerodermi, reumatoid artritt, systemisk lupus erythematosus.

Medfødt hjertesykdom (med utslipp av blod fra venstre til høyre) hos nyfødte, forekommer i 1% av tilfellene. Etter å ha justert blodstrømkirurgi, er overlevelsesgraden for denne pasientkategori høyere enn hos andre LH-barn.

De siste stadiene av nedsatt leverfunksjon, lunge-hepatiske vaskulære patologier i 20% gir en komplikasjon i form av LH.

HIV-infeksjon: LH er diagnostisert i 0,5% av tilfellene, overlevelse i tre år faller til 21% sammenlignet med første år - 58%.

Intoksisering: amfetamin, kokain. Risikoen stiger tre tiende av tiden, hvis disse stoffene har blitt brukt i mer enn tre måneder på rad.

Sykdommer i blodet: For noen typer anemi hos 20 - 40% diagnostisert med LH, noe som øker dødeligheten blant pasientene.

Kronisk obstruktiv lungesykdom (COPD), årsaken er en langvarig innånding av partikler av kull, asbest, skifer og giftige gasser. Det er ofte funnet som en profesjonell sykdom blant gruvearbeidere, arbeidere av skadelige produsenter.

Syndrom av nattlig apné: delvis stopp av åndedrettsvern i en drøm. Farlig, oppdaget hos 15% av voksne. Konsekvensen kan være LH, hjerneslag, arytmier, arteriell hypertensjon.

Kronisk trombose: bemerket hos 60% etter å ha spurt pasienter med pulmonal hypertensjon.

Lesjoner av hjertet, forlot halvparten av det: anskaffe mangler, koronar sykdom, hypertensjon. Ca. 30% er assosiert med lungehypertensjon.

Diagnose av pulmonal hypertensjon

Diagnose av prekapillær LH (assosiert med KOL, arteriell lunghypertensjon, kronisk trombose:

 • Trykk i lungearterien: middel ≥ 25 mm Hg i ro, mer enn 30 mm - ved spenning;
 • Økt pulmonal kiletrykk, blodtrykk inne i venstre atrium, terminal diastolisk ≥15 mm, motstand av lungefartøy ≥ 3 enheter. Wood.

Postkapillær LH (med sykdommer i venstre side av hjertet):

 1. Trykk i lungearterien: middel ≥25 (mmHg)
 2. Innledende:> 15 mm
 3. Forskjellen er ≥12 mm (passiv LH) eller> 12 mm (reaktiv).

EKG: Overbelastning til høyre: utvidelse av ventrikkelen, forstørrelse og fortykkelse av atriene. Extrasystoler (ekstraordinære kardiale sammentrekninger), fibrillering (kaotisk sammentrekning av muskelfibre) av begge atria.

Røntgenundersøkelse: bedre oversikt over de perifere lunge feltene, røttene av lungene forstørret hjerte grensen forskjøvet til høyre, skyggen av lysbuen forlenges i lungearterien er synlig på den venstre hjerte kontur.

bilde: pulmonal hypertensjon på røntgen

Funksjonell respiratorisk test, kvalitativ og kvantitativ analyse av sammensetningen av gasser i blodet: nivået av mangel på pust og alvorlighetsgrad av sykdommen er avslørt.

Ekko-cardiography: Metoden er veldig informativ - det gjør det mulig å beregne gjennomsnittstrykket i lungearterien (SODA), for å diagnostisere nesten alle vices og hjerter. LH er allerede kjent i begynnelsen, med en GDL ≥ 36 - 50 mm.

scintigrafi: med LH med overlapping av pulmonal arterie lumen med trombus (tromboembolisme). Sensitiviteten til metoden er 90-100%, den er spesifikk for tromboembolisme med 94-100%.

Datamaskin (CT) og magnetisk resonans imaging (MR): i høy oppløsning kombinert med bruk av kontrastmedium (med CT) kan vurdere tilstanden til lungene, store og små arterier, vegger og hulrom i hjertet.

Innføringen av et kateter inn i hulet av det "høyre" hjertet, testen av reaksjonen av karene: bestemmelse av graden av LH, blodstrømsproblemer, evaluering av effekt og relevans av behandlingen.

Behandling av PH

For å behandle pulmonal hypertensjon er bare mulig i et kompleks, kombinere generelle anbefalinger for å redusere risikoen for eksacerbasjoner tilstrekkelig terapi av den underliggende sykdommen; symptomatisk middel til å påvirke PH's generelle manifestasjoner; kirurgiske metoder; behandling av folkemidlene og ikke-tradisjonelle metoder - bare som hjelpemiddel.

Anbefalinger for risikoreduksjon

Vaksinasjon (influensa, pneumokokinfeksjoner): for pasienter med autoimmune systemiske sykdommer - revmatisme, systemisk lupus erythematosus, etc., for forebygging av eksacerbasjoner.

Kontroll av ernæring og dosert fysisk trening: med diagnostisert kardiovaskulær insuffisiens av en hvilken som helst genese (opprinnelse), i samsvar med sykdommens funksjonelle stadium.

Forebygging av graviditet (eller, ifølge indikasjoner, selv avbrudd): blodsirkulasjonssystemet til mor og barn er knyttet sammen, øker belastningen på hjertet og karene til en gravid kvinne med PH kan føre til døden. I henhold til lovene om medisin tilhører prioriteten for å redde liv alltid moren, hvis det ikke er mulig å lagre begge samtidig.

Psykologisk støtte: alle mennesker med kroniske sykdommer opplever hele tiden stress, balansen i nervesystemet er forstyrret. Depresjon, en følelse av ubrukelig og byrdefull for andre, irritabilitet i detaljene er et typisk psykologisk portrett av enhver "kronisk" pasient. Denne tilstanden forverrer prognosen for enhver diagnose: en person må nødvendigvis leve, ellers kan medisin ikke hjelpe ham. Samtaler med en terapeut, en aktivitet for sjelen, aktiv kommunikasjon med kammerater i ulykke og sunne mennesker, er det perfekte grunnlaget for å føle smaken av livet.

Støttende terapi

 • Diuretika fjerner det akkumulerte væsken, reduserer byrden på hjertet og reduserer ødemet. Elektrolyttblandingen i blodet (kalium, kalsium), blodtrykk og nyrearbeid er nødvendigvis kontrollert. Overdosering truer for mye vanntap og trykkfall. Med en reduksjon i nivået av kalium, begynner arytmier, viser muskelkalsiumkramper en reduksjon av kalsiumnivået.
 • Trombolytika og antikoagulantia løser de allerede dannede trombiene og forhindrer dannelsen av nye, noe som sikrer patency av fartøyene. Det er nødvendig å konstant overvåke tilstanden til koaguleringssystemet av blod (blodplater).
 • Oksygen (oksygenbehandling), 12 til 15 liter per dag, gjennom en luftfukter: for pasienter med kronisk obstruktiv lungesykdom (COPD) og hjerteiskemi, bidrar til å gjenopprette oksygenmetning og stabilisere den generelle tilstanden. Det må huskes at for mye oksygenkonsentrasjon undertrykker vasomotorisk senter (SOD): pusten bremser ned, fartøyene vokser, trykkfall, en person mister bevisstheten. For normal drift trenger kroppen karbondioksid, akkurat etter å øke innholdet i blodet, SDC'en "kommandoer" for å puste inn.
 • Hjerteglykosider: De aktive komponentene er isolert fra digitalis, den mest kjente av legemidlene er Digoxin. Forbedrer hjertefunksjonen, øker blodstrømmen; kjemper med arytmier og vaskulær spasme; reduserer hevelse og kortpustethet. Når en overdose - økt spenning i hjertemuskelen, rytmeforstyrrelser.
 • Vasodilatatorer: muskelveggene i arterier og arterioler slapper av, deres lumen øker og blodstrømmen forbedres, trykket i pulmonal arteriesystemet reduseres.
 • Prostaglandiner (PG): gruppe av aktive stoffer, produseres i menneskekroppen. Ved behandling av LH brukes prostacykliner, de fjerner vaskulære og bronkiale spasmer, forhindrer dannelse av trombi, blokkerer endotelets vekst. Svært lovende stoffer er effektive mot LH på bakgrunn av HIV, systemiske sykdommer (revmatisme, sklerodermi, etc.), hjertefeil, samt familiære og idiopatiske former for PH.
 • Endotelinreseptorantagonister: vasodilatasjon, inhibering av proliferasjon (proliferasjon) av endotelet. Med langvarig bruk reduseres pustenhet, en person blir mer aktiv, og trykket normaliseres. Uønskede reaksjoner på behandling - ødem, anemi, forstyrrelse av leveren, slik at bruk av medisiner er begrenset.
 • Nitrogenoksyd og PDE type 5 inhibitorer (fosfodiesterase): brukes hovedsakelig i idiopatisk PH hvis standardbehandling ikke er berettiget, men enkelte stoffer er effektive i noen form LH (Sildenafil) Handling: reduksjon av vaskulær motstand og relatert hypertensjon, legge til rette blodstrømmen, noe som resulterer i økt motstand mot fysisk stress. Nitrogen innåndes daglig i 5 til 6 timer, opptil 40 ppm, kurs 2 til 3 uker.

Kirurgiske behandlingsmetoder for PH

Ballon atrialseptostomi: Utført for å lette utslipp av oksygenrikt blod inne i hjertet, fra venstre til høyre, på grunn av forskjellen i systolisk trykk. Et kateter med en ballong og et blad settes inn i venstre atrium. Bladet skjærer septumet mellom atriaen, og den blåste ballongen utvider åpningen.

Transplantasjon av lungene (eller lungekardkomplekset): utføres i henhold til vitale indikasjoner, bare i spesialiserte medisinske sentre. Operasjonen ble først utført i 1963, men i 2009 ble det produsert mer enn 3000 vellykkede lungtransplantasjoner årlig. Hovedproblemet er mangelen på donororganer. Lungene tar bare 15%, hjertet - ved 33%, og leveren og nyrene - i 88% av giverne. Absolutte kontra transplantasjon: kronisk nyre- og leversvikt, HIV - infeksjon, kreft, hepatitt C, tilstedeværelse av HBs-antigen, så vel som røyking, bruk av medikamenter og alkohol i seks måneder før operasjonen.

Behandling med folkemidlene

De brukes kun i et kompleks, som hjelpemidler for generell forbedring av helsetilstanden. Ingen selvbehandling!

 1. Frukt av rød fjellaske: en spiseskje på et glass kokende vann, ½ kopp tre ganger om dagen. Som inneholdes i bær amygdalin reduserer sensitiviteten av de celler til hypoksi (reduksjon av oksygenkonsentrasjon) redusert svelling på grunn av den diuretiske virkning og vitamin - mineral satt gunstig effekt på hele kroppen.
 2. Adonis (vår), gress: en teskje for et glass kokende vann, 2 timer for å insistere, opptil 2 ss på tom mage, 2-3 ganger om dagen. Brukes som vanndrivende, bedøvelsesmiddel.
 3. Fersk gresskar juice: et halvt glass om dagen. Inneholder mye kalium, nyttig for noen typer arytmi.

Klassifisering og prognose

Klassifiseringen er basert på prinsippet om funksjonelle abnormiteter i LH, varianten er modifisert og assosiert med manifestasjoner av hjertesvikt (WHO, 1998):

 • Klasse I: LH med normal fys. aktivitet. Standardbelastningen bæres godt, lungestrømmen er LH, mangelen er 1 grad.
 • Klasse II: LH pluss aktivitet redusert. Komfort i rolige omgivelser, men svimmelhet, kortpustethet og brystsmerter begynner ved normal stress. Moderat pulmonal hypertensjon, økende symptomer.
 • Klasse III: LH med redusert initiativ. Problemer selv med små belastninger. Høy grad av blodstrømssykdommer, dårligere prognose.
 • Klasse IV: LH med intoleranse for minimal aktivitet. Kortpustethet, tretthet er følt og i fullstendig fred. Tegn på høy sirkulasjonsfeil er kongestiv manifestasjoner i form av ascites, hypertensive kriser, lungeødem.

Prognosen vil være gunstigere hvis:

 1. Graden av utvikling av LH symptomer er ikke høy;
 2. Gjennomført behandling forbedrer pasientens tilstand;
 3. Trykk i lungearterien minker.

Ufordelaktig utsikt:

 1. Symptomer på LH utvikles dynamisk;
 2. Tegn på dekompensasjon av sirkulasjonssystemet (ødem i lungene, ascites) øker;
 3. Trykknivå: I lungearterien mer enn 50 mm kvikksølv;
 4. Med den primære idiopatiske PH.

Den generelle prognosen for pulmonal arteriell hypertensjon er forbundet med formen av LH og fasen av den utbredte sykdommen. Dødelighet for året, med dagens behandlingsmetoder, er 15%. Idiopatisk LH: Overlevelse av pasienter i et år 68%, etter 3 år - 48%, etter 5 år - bare 35%.

Pulmonal hypertensjon

Pulmonal hypertensjon er en patologisk tilstand som kan utgjøre en fare for pasientens liv. Med utviklingen av sykdommen observeres en gradvis lukning av lumen i lungene, noe som resulterer i at trykket økes og funksjonen til høyre ventrikel og atrium forstyrres.

I Yusupov-sykehuset utføres diagnosen på pasienter med pulmonal hypertensjon. Kardiologer på Yusupov sykehus bruker moderne metoder for å diagnostisere denne sykdommen, noe som gjør det mulig å identifisere hypertensjon i utgangspunktet.

Tidlig diagnose av pulmonal hypertensjon vil øke sannsynligheten for et gunstig utfall av behandlingen.

Pulmonal hypertensjon: en beskrivelse av sykdommen

Spesialister anser at lungehypertensjon er en av de vanligste sykdommene i kardiovaskulærsystemet. Kvinner i alderen 30 til 40 er mer sannsynlig å bli påvirket enn menn. Pasienten som opplever symptomene på denne sykdommen i begynnelsen, kan ikke konsultere en lege, da det generelle bildet er ganske slitt ut. Unge kvinner i en alder av 30 år er mest utsatt for sin utvikling, hos menn, oppstår hypertensjon sjeldnere. Denne sykdommen er preget av en økning i blodtrykk under fysiske anstrengelser i lungearterien med 50 mm Hg. Art. og med 25 mm Hg. Art. i hvilemodus.

Lunghypertensjon i fravær av behandling fører til høyre ventrikulær svikt, noe som kan forårsake pasientens død. Tegn på pulmonal hypertensjon, oppdaget av en person i denne alderen, bør være en seriøs grunn til å kontakte en spesialisert klinikk.

Typer av pulmonal hypertensjon

Leger skiller flere hovedtyper av pulmonal hypertensjon:

 • Primær pulmonal hypertensjon er en sykdom med ukjent opprinnelse, som kan være både medfødt og oppkjøpt. Sykdommen ble kalt "idiopatisk pulmonal hypertensjon", den er preget av en endring i lungearterien og en økning i høyre ventrikel. Primær pulmonal hypertensjon er årsaken til pasientens funksjonshemming, og også i fravær av behandling fører til pasientens død;
 • sekundær pulmonal hypertensjon utvikles som en komplikasjon av andre sykdommer: medfødt og ervervet hjertesykdom, HIV-infeksjon, bindevevssykdommer, bronkial astma, sykdommer i luftveiene. I tillegg kan sykdommen oppstå på grunn av tilstoppede blodpropp i blodårene, i dette tilfellet diagnostiseres kronisk lungesykdom.

Graden av pulmonal hypertensjon ved trykk

Pasienter som har blitt diagnostisert med denne sykdommen er interessert i spørsmålet om pulmonal hypertensjon i 1. grad - hva er det? Legene fra Yusupov-sykehuset bruker metoden for ekkokardiografi eller hjertekateterisering for å bestemme graden av sykdommen. Klassifisering av pulmonal hypertensjon fra trykket antyder 3 stadier av sykdommen:

 • en økning i trykket i lungearterien med 25 - 45 mm Hg. Art. indikerer jeg graden av sykdommen;
 • økning i trykk med 45-65 mm Hg. Art. - pulmonal hypertensjon av II-graden;
 • økning i trykk med mer enn 65 mm Hg. - pulmonal hypertensjon III grad.

Pulmonal hypertensjon: klassifisering

Syndromet av pulmonal hypertensjon er også klassifisert avhengig av det observerte kliniske bildet, idet fire klasser skiller seg ut:

 • I klassen: hos pasienter er det ingen reduksjon i fysisk aktivitet. Habituary stress gir ikke kortpustethet, svimmelhet, svakhet og smerte;
 • II klasse: hos pasienter er det en nedgang i fysisk aktivitet. Under normal belastning opplever pasienten svimmelhet, kortpustethet, brystsmerter, svakhet. I ro vil disse symptomene forsvinne;
 • III klasse: Den fysiske aktiviteten til pasientene er signifikant svekket. Med en mindre belastning vises symptomene som er karakteristiske for sykdommen.
 • IV-klasse: En betydelig reduksjon i aktiviteten. Pulmonal hypertensjon i 4. grad karakteriseres av alvorlige symptomer både i ro og ved minimal fysisk anstrengelse.

Symptomer på sykdommen

Pulmonal hypertensjon har ingen utprøvde symptomer, så behandlingen begynner i sene stadier av sykdommen. Imidlertid identifiserte eksperter symptomene på den første fasen av sykdommen:

 • utseendet av en svak dyspnø i hvilemodus eller med liten fysisk aktivitet;
 • hes stemme eller tørr hoste;
 • vekttap uten tilsynelatende grunn
 • hjertebanken, med sykdomsforløpet på nakken, merket pasienten tydelig pulsering av jugularvenen;
 • et deprimert humør og en konstant følelse av tretthet og svakhet;
 • svimmelhet og svimmelhet, som er en konsekvens av hypoksi - mangel på oksygen.

Ved senere stadier har pulmonal hypertensjon følgende symptomer:

 • forstyrrelse av rytmen i hjertet - arytmi;
 • tegn på myokardisk iskemi og angina pectorisangrep, hvor pasienten innbefatter en følelse av frykt, en kald svette fremstår og smerte fremstår bak brystbenet;
 • hemoptysis og utseende av blodårer i sputum.

På terminalstadiet oppstår død av vev på grunn av dannelsen av trombi i arteriolene. Hypertensive kriser hos pasienter manifesteres om natten. Akutt hjerteinfarkt eller pulmonal arterie trombus blokkering kan være hovedårsakene til døden.

Pulmonal hypertensjon: årsakene til sykdommenes begynnelse

Årsakene til pulmonal hypertensjon er avhengig av type sykdom. Så årsakene til idiopatisk pulmonal hypertensjon er ikke pålidelig etablert. Imidlertid er sannsynligheten for utviklingen høy hos mennesker med autoimmune sykdommer, som tar orale prevensiver, har nært slektninger med denne sykdommen. Sekundær pulmonal hypertensjon oppstår ved komplikasjon av sykdommer i blodårer, lunger, hjertefeil.

Den gradvise innsnevringen av arterioler og kapillærer relatert til pulmonal arteriesystemet går foran utviklingen av sykdommen. I de sentrale stadier av arteriell skade kan det oppstå inflammatorisk ødeleggelse av karvegveggen. På grunn av disse endringene i fartøyene er det en progressiv økning i trykk eller pulmonal arteriell hypertensjon.

Pulmonal hypertensjon: diagnose av sykdommen

Moderat pulmonal hypertensjon oppstår uten uttalt symptomer, så diagnosen av sykdommen skal utføres av en pulmonolog og en kardiolog ved hjelp av et sett med studier:

 • et elektrokardiogram brukes til å oppdage høyre ventrikulær og atriell hypertrofi;
 • Datastyrt tomografi gir deg mulighet til å få informasjon om økningen i arterier og tilstedeværelsen av samtidige sykdommer;
 • ekkokardiografi utføres for å bestemme hastigheten på bevegelse av blod og undersøkelse av hulene i hjertet og karene;
 • Radiografi av organer brukes til å etablere størrelsen på hjertet og bekrefte diagnosen;
 • Kateterisering av høyre hjerteavdelinger og lungearteri er anerkjent som den mest pålitelige metoden for å diagnostisere sykdommen. Denne metoden lar deg nøyaktig bestemme blodtrykket;
 • angiopulmonografi - en metode hvor et kontrastmiddel innføres for å etablere et vaskulært mønster i lungens arterielle system.

Lunghypertensjon hos nyfødte er ekstremt sjelden, og de aller fleste av disse diagnosene er plassert i de første dagene av en baby, noe som bidrar til å redusere antall dødsfall.

Behandling av pulmonal hypertensjon

Standarder for behandling av pulmonal hypertensjon foreslår en kombinasjon av adekvat terapi med bruk av rusmidler, anbefalinger for å redusere symptomer, kirurgiske metoder. Behandling av pulmonal hypertensjon med folkemidlene er en hjelpemetode for behandling.

Ikke-medisinske metoder for behandling av syndromet av pulmonal hypertensjon antyder samsvar med vann-saltbalansen, moderat trening og oksygenbehandling. Bruk av medisiner for behandling av pulmonal hypertensjon er rettet mot å gjenopprette funksjonen i luftveiene og kardiovaskulære systemene. Spesialister i bruk av medisinering kan redusere byrden på hjertet, utvide blodårene og redusere blodtrykket.

Lunghypertensjon hos voksne manifesterer seg med mer alvorlige symptomer og løses av leger ved hjelp av kirurgiske metoder:

 • tromboendarterektomi - fjerning av blodpropper fra blodårene;
 • atrial sapthistomy - skaper en åpning mellom atria for å redusere trykket;
 • transplantasjon av lunge- og hjertekomplekset eller bare lungen er effektiv i de sentrale stadier av sykdommen, så vel som i nærvær av andre sykdommer.

Pulmonal hypertensjon: prognose

Prognosen og behandlingen av pulmonal hypertensjon avhenger av sykdommens form og stadium. Ifølge statistiske data, med moderne behandlingsmetoder, er dødeligheten hos pasienter med kronisk form 10%. Den femårige overlevelse av pasienter med primær lungehypertensjon varierer fra 20 til 35%.

Den samlede prognosen påvirkes av følgende faktorer:

 • Graden av pulmonal hypertensjon fra trykket: Med en reduksjon i trykk i lungearterien, vil prognosen være gunstig, med en trykkøkning på mer enn 50 mm Hg. - Negativ. En pasient som er diagnostisert med sekundær pulmonal hypertensjon, kan være mer sannsynlig å motta en gunstig prognose;
 • økte symptomer på sykdommen eller en reduksjon i alvorlighetsgrad;
 • forbedring eller forverring av pasientens tilstand i terapeutisk behandling;

Når pulmonal hypertensjon utvikles hos nyfødte, avhenger prognosen av hvor lenge legen diagnostiserer problemet. I de fleste tilfeller er diagnosen krevd opptil 3 dager, hvoretter legene begynner å gjennomføre et sett med terapeutiske tiltak.

Forebyggende tiltak

Forebygging av syndromet av pulmonal hypertensjon skal utføres på en omfattende måte og inkluderer:

 • nekte å røyke og andre dårlige vaner
 • rettidig identifisering av problemet og utvikling av en behandlingsplan;
 • Regelmessig overvåking av pasienter med bekreftet bronkopulmonære diagnoser;
 • eliminering av stressende situasjoner;
 • kontroll av fysisk aktivitet og stress.

I sykehuset Yusupov blir pasienter diagnostisert og behandlet med pulmonal hypertensjon. Tidlig gjennomgang av diagnosen vil forbedre kvaliteten og forventet levetid.

Ring Yusupovs sykehus og gjør en avtale. Legenskoordinatoren til senteret vil svare på alle dine spørsmål.

Les Mer Om Fartøyene