Intrakranial hypertensjon: Hva er og hva er det farlig?

I seg selv betyr ordet "hypertensjon" økt blodtrykk. " Når du snakker om intrakranial hypertensjon, betyr det at inne i skallen er hjernen under sterkt press (intrakranial), forårsaket av visse faktorer.

Som et resultat av slikt trykk begynner hodet å smerte.

Men i motsetning til den vanlige smerten i hodet, fortsetter følelsen av "tyngde" med VCG i lang tid.

Intrakranial hypertensjon kan påvirke ikke bare voksne, men også barn.

I medisinsk praksis blir VCG vanligvis registrert som en sekundær lidelse som utvikler seg mot en bakgrunn av hodeskader eller patologier som forekommer inne i skallen.

Intrakranial hypertensjon er en konsekvens av effekten på kroppen av en sykdom som kan manifestere seg gjennom en betydelig økning i trykk på hjernen.

Blant de sykdommene som forårsaker et slikt trykk i press, kan det være ganske uskadelig (for eksempel, opphør av visse typer legemidler), og ekstremt farlig (hjernesvulster, blødninger, ulike traumer i kraniet og andre).

Hvis du ignorerer langvarig smerte i hodet ditt, kan konsekvensene være ekstremt uforutsigbare og som regel beklagelig i de fleste tilfeller). Med påvirkning av overflødig press, mister hjernen gradvis sin evne til normalt liv og gradvis atrofier.

Som et resultat av den resulterende trykkforskjellen i hjernen oppstår et forstyrrelsessyndrom - alle eksisterende strukturer i hjernen er forskjøvet, noe som fører til funksjonsfeil i sentralnervesystemet. Som en konsekvens begynner intelligensnivået i en person gradvis å avta, reguleringen av indre organer i nervesystemet er helt forstyrret, noe som i noen tilfeller kan føre til døden.

Ikke skriv av langvarig hodepine for effekten av atmosfærisk trykk eller alvorlig tretthet, og umiddelbart konsultere en spesialist!

Hvis pillene mot hodepine ikke virker, så gå straks til klinikken: Alle sykdommer som provoserer intrakranial hypertensjon må diagnostiseres og behandles i tide.

Jo lenger hypertensjonen forblir ubehandlet, jo mer irreversible effekter i hjernen kan oppstå i fravær av terapi.

Dersom rekruttere lider av intrakraniell hypertensjon vil vurderingen av dens tilstand i militæret være basert på resultatene av undersøkelsen (primært - pneumoencephalography eller MRI, diagnostisering av en oftalmologisk og trykkparametrene for cerebrospinal væske). Selv om conscript anses som egnet for tjeneste i hæren, så bare med begrensninger.

Faren for ubehandlet intrakraniell hypertensjon i tid vil bli vurdert nærmere i delen av mulige komplikasjoner for denne sykdommen.

Strukturen av den menneskelige hjerne kan deles inn i følgende komponenter:

 • blod,
 • sprit;
 • interstitial fluid.

Med normal funksjon er alle hjernekomponenter i en viss balanse mellom seg selv (de har et visst volum). Hvis volumet er forstyrret (med VCG - øker) av en av hjernens komponenter, vil hele intrakranielt hulromstrykk øke.

Hvorfor forstyrres balansen i hjernevolumet?

Neurologer tror at det er mange grunner, men blant de andre er følgende:

 • Utdanning i skallen av svulster eller hematom. Slike neoplasmer har egne volumer, som begynner å skifte sunt hjernevev, utøver ytterligere press på dem og provoserer intrakranial hypertensjon.
 • Sykdommer som provoserer hjerne ødemer: Slike sykdommer innbefatter hydrocefalus, encefalitt, elektrolyttbalanse i legemet (i dehydrering forårsaket av ulike årsaker), kranietraumer, etc. I dette tilfellet, intrakraniell hypertensjon lignende mekanisme som i utviklingen av tumorer og bloduttredelser i hjernen..
 • Konsekvens av andre sykdommer: Hvis en person lider av hjertesvikt i lang tid, kroniske lungesykdommer, hjerneforgiftning, tidligere slag osv.

Alle årsakene til fremveksten av HFG kan deles inn i to hovedgrupper:

 • Årsaker til malignitet: ICH av denne typen er irreversibel (hypertensjon i hjernesvulster, slag eller traumer av kraniet og hjernen i en alvorlig grad). Kampen mot slik sykdom er løst gjennom kirurgisk inngrep;
 • Årsaker til godartet natur: fullstendig herdbare sykdommer med riktig valgt metode for behandling (bekjempe fedme, gjenopprette balansen av elektrolytter, løse problemer med menstruasjonssyklusen).

VCG: tegn på intrakranial hypertensjon, dets symptomer og diagnostiske metoder

Du kan oppgi et ganske stort antall tegn på intrakranial hypertensjon.

Noen av symptomene på HFG er selv en unnskyldning for å konsultere en spesialist, så vent ikke på de fleste symptomene fra listen nedenfor.

Avhengig av hvilken sykdom som er initiativtaker av økt trykk på hjernen, deler forskjellige symptomer, men oftest klager pasienter med hypertensjon på følgende:

 • Angrep av kvalme og oppkast, som vanligvis manifesteres om morgenen (noen jenter som ønsker å bli gravid, kan ta dette symptomet for det de ønsker).
 • En kraftig økning i nervøsitet, en person er stadig i oppblåst tilstand.
 • Spesifikke blåmerker under øynene: En person kan føre et normalt liv og sove det nødvendige antall timer, men disse blåmerker vil være permanente. Hvis du strekker huden på den, kan du se de tungt utvidede blodårene.
 • Smerte og en følelse av tyngde i hodet. Når VCG-smerte oppstår i morgen eller kveld. Dette skyldes det faktum at hjernevæsken i mennesket i den bakre posisjon produseres mer intensivt, som følge av at trykket i kranialhulen øker.
 • Hyppig følelse av tretthet, selv fra mindre belastninger.
 • Blodtrykks problemer som gjør seg gjeldende gjennom svimmelhet, svetting og føles av pasienten sterke hjerteslag (Symptomene på vegetativ-vaskulær dystoni).
 • En person reagerer skarpt på værendringer, med en nedgang i atmosfærisk trykk som pasienten føler seg uvel.
 • I tillegg til de ovennevnte symptomene, klager de som lider av HFG også på redusert libido.

Intrakranial hypertensjon hos barn

Som nevnt tidligere, kan ikke bare voksne, men også barn, lide av HFG.

Sykdommen kan overta barnet fra fødselen (VCG-babyer), hvis graviditet eller fødsel har skjedd med komplikasjoner.

Intrakraniell hypertensjon kan oppstå på grunn av innflytelsen av medfødte misdannelser, lang anoksi (ved feil posisjon av fosteret i livmoren), som resulterer i for tidlig fødsel eller på grunn av intrauterine infeksjoner.

Symptomer på HFG hos barn kan være følgende:

 • økningen i hodet omkrets går mye raskere enn veksten av hele kroppen;
 • økt muskel tone;
 • kramper vises;
 • Årene i nærheten av hodebunnen er hovne og utvidet;
 • kranial suturer divergerer;
 • pulsering i fontanel er ikke probed;
 • barnet skriker høyt og høyt;
 • kan forårsake brekninger.

Det finnes flere metoder for å diagnostisere intrakranial hypertensjon.

Vanligvis er det flere prosedyrer som kreves for å identifisere diagnosen HFG, inkludert:

 • Innføring av en spesiell nål i spinalkanalen for å måle trykket inne i skallen ved hjelp av en trykkmåler forbundet med nålen (spinal punktering). For noen år siden ble denne prosedyren utført for å bestemme intrakranialt trykk, men i dag er implementeringen av denne prosedyren for dette formål ansett som upraktisk. Noen leger praktiserer fortsatt denne metoden, men dette er mer sjeldenhet enn den generelle praksisen.
 • Primær undersøkelse av pasienten med studien av øyets tilstand (appell til økologen). Hvis en person har svært røde øyne, indikerer dette indirekte tilstedeværelsen av HFG.
 • Ultralyd av tilstanden til fartøyene som dekker hjernen: Tillater oss å etablere brudd i kraften i utstrømningen av blod gjennom karene fra skallen.
 • MR og CT, med hjelp av hvilken utbredelsen av kantene i hjernens ventrikler er avslørt, samt utvidelsen i væskekaviteter.
 • Konduksjon (som en ekstra metode for diagnose) av encefalogrammet.

Standardverdier for trykk på hjernen i en voksen som ligger på en horisontal overflate, ligger i området 70 til 220 mm vann. Art. Avvik i en eller annen retning indikerer et brudd på trykket i skallen.

Klassifisering av intrakranial hypertensjon: Venus hypertensjon, godartet hypertensjon og cerebrospinal hypertensjon

Med hensyn til de viktigste manifestasjonsformene til HFG, som i andre sykdommer, utmerker man akutte og kroniske former. Den akutte formen er en konsekvens av betydelig skade på skallen, som forårsaket blødning i hjernen.

I akutt form Det er mulig å få betydelige trykkspring i skallen, noe som kan føre til døden. I slike tilfeller er det snakk om å spare en persons liv, så du trenger kirurgi kirurg - craniotomy prosedyre som innebærer fjerning av de skadede områdene, legger press på hjernen.

I kronisk form VCG sykdom er observert i lang tid, fordi en person lider av nevrologiske lidelser. Sykdommen kan oppstå som et resultat av å ta noen medisiner, med langvarig sykdom, på grunn av hodeskader, og så videre.

Blant hovedtyper av intrakranial hypertensjon er det venøs EKG, cerebrospinalvæske og godartet VCG. Tenk på disse typer hypertensjon mer detaljert.

Venøs ICH.

For venøs EKG, som navnet antyder, er det først og fremst at brudd på blodstrømmen fra hjernen gjennom venene er karakteristisk. Dette skjer vanligvis venøs hypertensjon som følge av problemer med funksjonen av de venøse bihulene (trombose), eller på grunn av betydelig trykk i brysthulen (inntreffer når emfysem eller tumorutvikling).

Alkohol VCG.

Likvornaya hypertensjon er preget av en økning i cerebrospinal trykk (overdreven mengde cerebrospinalvæske), og i cerebrospinalvæsken endres ikke.

Når væske ICH, først og fremst, optiske nerver svulmer, noe som resulterer i ødem i en stillestående plate. Dette fører til nedsatt syn. Neurologiske problemer oppstår ikke.

Likvornaya hypertensjon hos barn under en alder manifesteres gjennom angst og tårer. Barnet nekter brystet, ofte regurgitates rikelig. Observerte oculomotoriske lidelser og bulging fontanel. Kronisk VCG hos barn fører til en forsinkelse i mental utvikling og danner oligofreni.

Godartet HFG (idiopatisk).

Godartet hypertensjon frigjøres i ICD 10 separat fra andre typer HFG. Dette er ikke en egen sykdom, men en midlertidig tilstand for en person. Godartet HFG forekommer som et resultat av påvirkning av uønskede faktorer som forårsaker en økning i intrakranielt trykk.

Sammentrekningen av hjernen med denne form for hypertensjon oppstår ikke som et resultat av volumforskyvning av en fremmedlegeme, som i patologiske former for hypertensjon.

Godartet HFG forekommer som følge av eksponering for hypovitaminose, graviditet, fedme, uregelmessigheter i menstruasjonssyklusen, vitamin A-overdose, opphør av behandling med visse medisiner, etc.

Behandling av hypertensjon i hjernen og mulige komplikasjoner i syndromet av intrakranial hypertensjon

Behandling av hypertensjon i hjernen avhenger av alvorlighetsgraden av sykdomsløpet.

I alvorlige former (kjennetegnet ved en medfødt eller postoperativ cerebrospinalblokk), er behandling kun mulig ved hjelp av kirurgisk inngrep: i regel er spesielle rør implantert, hvorved den overdrevne allokert brennedyret avledes.

Generelt innebærer behandlingen av syndromet av intrakranial hypertensjon å bekjempe overdreven utladning av CSF og stimulere en økning i absorpsjonen.

Tidligere var den tradisjonelle behandlingen av hypertensjon bruk av diuretika, men for mange pasienter er slike legemidler uakseptable på grunn av en ubehagelig tidsplan for inntak eller nærvær av allergiske stoffer i preparatet.

De mest populære diuretika i kampen mot HFG er furosemid og diacarb.

Furosemid er som regel tatt i korte kurs, og Diakarbom behandling er bare avhengig av anbefalingen fra den behandlende legen. Med diuretika kan du fjerne ikke bare overflødig væske fra skallen, men reduserer også produksjonen av cerebrospinalvæske. Alt dette som helhet kan redusere intrakranielt trykk betydelig.

Ikke prøv å bli kvitt intrakraniell hypertensjon alene! Behandlingsforløpet kan bare velges av din nevrolog. Hver person behandles individuelt, det er ingen universell behandling for VCG!

Det finnes andre behandlingsmetoder der du ikke trenger å ta medisin. Pasienten er foreskrevet et sett med spesielle gymnastikk øvelser, som, hvis utført regelmessig, kan redusere intrakranialt trykk. For hver person er drikkeregimet individuelt utviklet og kostholdet justeres (vanligvis med minimal forandring).

Drikkebehandling med intrakranial hypertensjon er å redusere mengden vann du drikker for å redusere mengden væske som kommer inn i hjernen.

For å bekjempe forkjølelse eller høy temperatur i rommet mot bakgrunnen til eksisterende HFG må du derfor velge andre metoder som ikke inkluderer å ta så mye vann som mulig.

I tillegg kan akupunktur og fysioterapi foreskrives, som, kombinert med gymnastikk, kan oppnå bedre resultater i kampen mot intrakranial hypertensjon.

Ved riktig trening og slanking oppnås en positiv effekt ved slutten av den første uka av behandlingen.

Hvis intrakranial hypertensjon er et resultat av andre sykdommer (aterosklerotisk kardiosklerose, arteriell hypertensjon, fedme og nedsatt lungefunksjon), så er det nødvendig å kjempe nøyaktig med disse sykdommene. Behandling av symptomer på ICH i nærvær av andre plager vil være ubrukelig, og bare midlertidig.

Hvis hypertensjonen i hjernen utvikler seg raskt, vil rask hjelp bli nødvendig.

Pasienten injiseres intravenøst ​​med hyperosmolære oppløsninger (for eksempel Mannitol), hurtigintubert og kunstig ventilert lunger; en person injiseres i en medikamentisk koma, og i denne tilstand blir en overskytende mengde CSF trukket ut ved hjelp av en punktering.

De mest avanserte og aggressive tiltak for å hindre ICH inkludere dekompresjons kraniotomi, det vil si tilsiktet cranial deformasjon på visse steder, til hjernen ikke er "presset" inn i hodeskallen.

Normalt hjernearbeid er viktig i enhver form for menneskelig aktivitet. Med intrakranial hypertensjon blir den normale vitale aktiviteten til en person praktisk talt umulig.

I fravær av behandling av syndromet av intrakranial hypertensjon begynner hjernestoffet gradvis å atrofi.

En person merker en reduksjon i mentale evner, problemer utvikler seg i reguleringen av indre organer.

Hjernen under påvirkning av sterkt press begynner å skifte seg gradvis, kile i hullene i skallen. Som et resultat blir de vitale sentrene i hjernestammen klemt, noe som til slutt kan føre til dødelig utgang.

En annen mulig komplikasjon oppstår når den temporale loben kroker inn. Pasienten kan observere en betydelig utvidelse av en elev (på siden der kile oppstod). Eleven reagerer ikke på lys. Med en betydelig økning i trykk, vil den andre eleven også begynne å utvide, pusten er ødelagt, en person kan falle i koma.

Hvis hjernen smelter inn i nesen av nestet, vil pasienten klage over en tilstand av økt døsighet (dype åndedrag, gjentatt, smalte elever). Noen pasienter beskriver denne tilstanden som "bedøvet." Med et slikt sykdomsløp mister pasienter først og fremst syn, da optisk nerve først blir atrofisk.

I mangel av behandling (eller med feil behandling) av intrakraniell hypertensjonssyndrom er følgelig utbruddet av fullstendig blindhet og død av en person farlige konsekvenser.

Alkoholhypertensjon

Dette er et syndrom med økt intrakranielt trykk. Hodeskallen er hjernebeholderen og gir beskyttelse mot ytre skader. Dens indre rom er fylt med hjernen, som opptar 85%. De resterende 10% er for cerebrospinalvæske eller cerebrospinalvæske og 5% for blod. Hvis denne balansen av en eller annen grunn er forstyrret, så er det i det begrensede rommet begrenset av kranialbeinene, trykket stiger og gir mange ubehagelige følelser til en person.

Alkohol og dets funksjoner

Alkohol er en cerebrospinalvæske. I sin konsistens ligner det blodplasma. Dens 90% er vann, de resterende 10% er proteininneslutninger, cellulære elementer. Oppdraget med cerebrospinalvæske er å gi en rekke funksjoner:

 • Beskyttelse av hjernen og ryggmargen fra mekanisk skade, som utføres gjennom avskrivninger.
 • Derivasjon av produkter av forfall av vital aktivitet av nevroner.
 • Å ha et syre-alkalisk miljø og et stort antall anioner, kationer i sammensetningen, er ansvarlig for stabiliteten av hjernevæv.
 • Fungerer transportfunksjonen som bærer oksygen, hormoner og andre biologisk aktive stoffer.
 • Det er en naturlig immunobiologisk barriere.

Funksjonen er å stabilisere intrakranielt trykk.

Spritvæske produseres og oppdateres kontinuerlig 4 ganger om dagen. Dens volum i menneskekroppen er fra 400 til 600 ml.

Alkoholhypertensjon

Dette er en ganske vanlig sykdom som dekker alle aldersgrupper, forekommer selv hos nyfødte, førskolebarn og ungdom. Likvornaya hypertensjon i henhold til ICD 10-koden er klassifisert som godartet. Sykdommen består i økende intrakranielt trykk.

Mer vanlig sekundær form, noe som er en følge av hodeskader, smittsomme sykdommer i hjerneskade under en vanskelig fødsel, graviditet komplikasjoner, oksygenmangel av fosteret under graviditet og flere andre patologier.

Imidlertid er det idiopatisk, det vil si den primære formen for sykdommen, det er diagnostisert ved utestenging, når det ikke er funnet andre grunner for utviklingen.

Intrakranial hypertensjon kan uttrykkes i akutt form med lyse symptomer eller ha kronisk kurs. I alle fall gir sykdommen mange ubehagelige opplevelser.

Hypertensjonen av cerebrum har ulike årsaker. De kan grupperes i henhold til de viktigste sykdommene.

 • VCG forårsaker volumdannelse i kranialhulen. Disse er primære svulster eller metastaser, vaskulære aneurismer, abscesser, hematomer.
 • Øk intrakranialt trykk kan skyldes cerebralt ødem eller hjernemembraner.
 • Pathologier av vaskulær natur, som skyldes overdreven fylling av blod eller vanskeligheter med utstrømning.
 • En økning i produksjonen av brennevin, et brudd på sirkulasjonen, en reduksjon i absorpsjon.

I tilfelle av idiopatisk intrakraniell hypertensjon, er utviklingsårsaken ikke avslørt. Men praksis har vist at primærformen er vanlig i overvektige kvinner. Dette gjør det mulig å anta at VCG utvikler seg mot bakgrunnen av endokrin endring av organismen. Det ble også observert at sykdommen oppstår etter avskaffelse av kortikosteroider, på grunn av inntak av visse farmakologiske midler og i overskudd i kroppen av vitamin A.

Symptomer og tegn

De viktigste symptomene på cerebrospinalvæske hypertensjon syndrom hos voksne er hodepine. Pasienter rapporterer trykk på øyebollene fra innsiden av skallen. Bli raskt sliten både med fysisk og psykisk arbeid, selv med små belastninger.

Når du undersøker pasienten, kan du se blå sirkler under øynene. Stretching huden i dette området, er fartøyene forstørret. Det er økt svette, hjertebank, hopp av blodtrykk, meteosensitivitet.

Ved akutt kurs er det observert alvorlige voldsomme hodepine. De er mer sannsynlig å forekomme i andre halvdel av natten og om morgenen, da utstrømningen av væske er forstyrret i utsatt stilling. Når hoste, nysing, sving av hodet, bevegelse av øynene, smerte økes kraftig. Typisk lang hikke, gjentatt oppkast hele dagen. Pasienter kan være forvirret, forvirret, mindre komatøs.

Tegn på CSF hypertensjon syndrom hos barn er en uforholdsmessig stor vekst av hodet, tretthet, irritabilitet, sprutende oppkast som ikke er relatert til matinntak, kramper, økt muskeltonus, divergens av den kraniale suturer, forstørret fremre fontanelle.

Sykdom hos nyfødte og spedbarn skyldes ofte alvorlig fødsel, intrauterin infeksjoner, oksygen sult.

diagnostikk

Drikkehypertensjon hos voksne diagnostiseres på grunnlag av mottatte klager og historien om anamnese. For sin bekreftelse gjennomføres en instrumentell undersøkelse.

Tidligere var det umulig å måle intrakranielt trykk ved en ikke-invasiv metode. Det var bare én metode - punktering av cerebrospinalvæske, som ble utført ved å sette en nål i hjernekanalen med et manometer forbundet med det. I dag betraktes en slik metode som upraktisk.

Moderne medisin bruker ikke-invasive metoder. Disse er:

 • Elektroencefalografi, som gjør det mulig å diagnostisere den kroniske formen av HFG.
 • Dopplerografi av fartøyene åpner muligheten for å identifisere områder med blodstrømforstyrrelser.
 • MR gir et bilde av tilstanden til hjernestrukturer, organvev, avslører årsakene til komplikasjoner.
 • Datatomografi vil bidra til å oppdage adhesjoner, arr, ødemer.
 • Undersøkelsen av fundus ved hjelp av oftalmografi utføres.
 • Tilordne laboratorietester for innholdet av giftstoffer i kroppen, sammensetningen og mengden brennevin, test av leveren og nyrene.

Siden spedbarnet ikke kan uttrykke sine klager, utføres diagnosen HFG for små pasienter ved å undersøke og intervjue foreldrene.

Hvis et barn er merket slapphet, irritabilitet, oppkast, ikke forbundet med inntak av mat, avvisning av brystet, en vond drøm, det kan bli mistenkt intrakraniell hypertensjon. I denne situasjonen er det nødvendig å måle hodet, siden barnet i de første månedene i tilstedeværelse av patologi øker raskt i volum.

Formen på skallen med et uforholdsmessig fremtredende panne indikerer utviklingen av sykdommen. Divergensen mellom kranialsuturene og den hovne store fontanelen er også et tegn på HFG. Syndromet til "innstillingssolen" vitner om sykdommen. På hodet er uttalte årer. Det er et lag i utvikling.

Imidlertid utføres en instrumentell undersøkelse for å bekrefte diagnosen. Hvis barnet ikke allerede har fontanel, er det en mulighet til å gjennomføre ultralyd for å vurdere tilstanden til vevet, identifisere svulster, bestemme volumet av væske inne i hjernens ventrikler. Hvis mengden CSF overstiger normen, så er det et spørsmål om hydrocephalus.

I eldre alder utføres diagnosen gjennom MR, EEG og andre studier.

behandling

VCG er en alvorlig sykdom som kan være dødelig. Derfor kan du ikke overse tegn og symptomer. Å ringe til en lege og kvalitativ diagnose vil hjelpe i tide til å starte behandlingen og unngå alvorlige konsekvenser.

Behandling er rettet mot å eliminere årsakene som forårsaker en økning i intrakranielt trykk, en reduksjon av symptomene. Kvalitativ terapi gir et positivt resultat, men hvis det ikke er mulig å oppnå det, vil de ty til kirurgisk inngrep. Det består i å utføre en sprøyte av brennevin ved hjelp av en punktering.

 • Narkotikabehandling innebærer å ta diuretika, hvis formål er å fjerne overflødig væske fra kroppen.

For å redusere symptomer foreskrevet smertestillende medisiner, utføres en stoffblokkade.

Med langvarig HFG kan det være behov for å forbedre hjernens aktivitet. For å øke overføringen av nevrale impulser foreskriver vitaminer og mikropreparater.

Sammen med medisinbehandling i behandlingen av HFG brukes ukonvensjonelle metoder. De er rettet mot å eliminere symptomer, forbedre hjernens aktivitet, stimulere metabolske prosesser.

 • Folk rettsmidler - er decoctions og infusjoner av urter hagtorn, eucalyptus, vendelrot, mynte, motherwort. Brukte kløver blomster, kvister morbær, hestekastanje, pollen, gingko biloba, nasturtium, furu-honning buljong. Urter kan høstes uavhengig eller kjøpes på apotek i form av avgifter.

Komplikasjoner av sykdommen

Med intrakranial hypertensjon øker intrakranielt trykk, noe som resulterer i en utrolig mengde kompresjon på hjernen. Det kan forårsake vevsatrofi. Følgelig vil den intellektuelle evner hos en person reduseres, og etter en langvarig klemming vil den nervøse reguleringen av aktiviteten til de indre organer bli forstyrret.

Hvis du ikke starter behandlingen i tide, kan konstant klemming av hjernen føre til forskyvning og til og med å kile inn i kranialåpningene. I en slik situasjon er det stor sannsynlighet for å falle i koma, og til og med dødenes begynnelse.

Som et resultat av optisk nerve atrofi, opptrer blindhet.

Spesielt alvorlig bør behandles med komplikasjoner av HFG hos barn. Faktum er at hjernen, som har blitt presset i lang tid, slutter å utvikle seg. Som et resultat vises mental retardasjon, debilisme og oligofreni.

Intrakraniell hypertensjon fører til forstyrrelser i hjernen og perifere nervesystemet, kan det bli en begrunnelse for å utsette eller fullstendig dispensasjon fra militærtjeneste.

Kosthold og livsstil

For å lette sykdommen er det nødvendig å fjerne symptomene. For å gjøre dette fjerner du provokerende faktorer. Det kan være nervøse og fysiske aktiviteter, flyturer, fjellklatring, virusinfeksjoner og forkjølelse, samt alkoholmisbruk, røyking.

Pasienter med HFG anbefales å revurdere deres livsstil. Det er nødvendig å følge den riktige daglige rutinen, gå til sengs og våkne på samme tid. Resten skal være full. Moderat aktivitet og turgåing i frisk luft vil ha en gunstig effekt.

Pasienter får tildelt et saltfritt kosthold. Det er nødvendig å fjerne overflødig væske. Salt fra kostholdet bør utelukkes, kroppen vil motta den i tilstrekkelige mengder fra brød og andre matvarer. Også, hurtigmat, karbonatiserte drikker, konserver, røkt produkter bør kastes. Det er nødvendig å regulere visning av telecasts, arbeid på datamaskinen, bruk av hodetelefoner.

Rettet på fjerning av væske fra kroppsdietten, tilstrekkelig hvile, vil avvisningen av dårlige vaner bidra til å raskt takle sykdommen.

Intrakranielt trykk: symptomer, behandling hos barn og voksne

Økt trykk inne i skallen er et farlig syndrom som fører til alvorlige konsekvenser. Navnet på dette syndromet er intrakranial hypertensjon (ICH). Denne termen er bokstavelig oversatt som en økt spenning eller økt trykk. Og trykket er jevnt fordelt gjennom kranen, og ikke konsentrert i en separat del av det, og derfor påvirker den hele hjernen negativt.

Årsaker til intrakranial hypertensjon

Dette syndromet har ikke alltid åpenbare årsaker til forekomst, derfor bør legen nøye undersøke pasienten for å forstå hva som forårsaket slike brudd og hvilke tiltak som skal treffes for å eliminere dem.

VCG på grunn av hematom i kranialhulen

Hypertensjon i hjernen kan oppstå på grunn av ulike årsaker. Det oppstår fra dannelsen i kraniet av en tumor eller hematom, for eksempel på grunn av hemorragisk slag. I dette tilfellet er hypertensjon ganske forståelig. Tumor eller hematom har sitt eget volum. Økende, den ene eller den andre begynner å sette press på det omkringliggende vevet, som i dette tilfellet er hjernevævet. Og siden handlingsstyrken er lik motvirkningsstyrken, og hjernen har ingen steder å gå, siden den er begrenset til kraniet, begynner den også å motstå det og derved forårsaker en økning i intrakranielt trykk.

Også hypertensjon oppstår som et resultat av hydrocephalus (hydrocephalus), sykdommer som encefalitt eller meningitt, med brudd på vann-elektrolyttbalanse, noe craniocerebralt traume. Generelt kan vi si at dette syndromet fremkommer som et resultat av de sykdommene som bidrar til utviklingen av cerebralt ødem.

VCG på grunn av presset av overskytende CSF på skallen

Noen ganger er det intrakranial hypertensjon hos et barn. Årsaken til dette kan være:

 1. Eventuelle fødselsskader.
 2. Ufordelt løpet av graviditeten eller fødsel i moren til babyen.
 3. Langvarig oksygen sult.
 4. Prematuritet.
 5. Intrauterin infeksjoner eller neuroinfections.

Hos voksne kan dette syndrom også forekomme med slike sykdommer som:

 • Kongestiv hjertesvikt.
 • Kroniske lungesykdommer (obstruktiv).
 • Problemer med utstrømning av blod gjennom jugular vener.
 • Perikardial effusjon.

Tegn på intrakranial hypertensjon

Det økte trykket i kraniet av hver person manifesterer seg på forskjellige måter, så tegnene på intrakranial hypertensjon er for varierte. Disse inkluderer:

 1. Kvalme og oppkast, som vanligvis forekommer om morgenen.
 2. Økt nervøsitet.
 3. Konstant blåmerker under øynene, med en normal livsstil og tilstrekkelig søvn. Hvis du trekker huden på en slik blåmerke, kan du se de utvidede karene.
 4. Hyppig hodepine og generelt tyngde i hodet. Smerter kan være et symptom på intrakraniell hypertensjon i tilfelle de vises om morgenen eller om natten. Dette er forståelig, siden når en person ligger, utvikler han en hjernevæske mer aktivt og absorberes mye langsommere. Væskenes overflod og forårsaker trykk i hodeskallens hulrom.
 5. Konstant tretthet, som fremkommer selv etter små belastninger, både mentalt og fysisk.
 6. Hyppige hopp av arterielt trykk, periodisk oppstår pre-memory-tilstander, svette og hjertebanken følte av pasienten.
 7. Økt følsomhet for værendringer. En slik person blir syk med redusert atmosfærisk trykk. Men dette fenomenet er ganske vanlig.
 8. Redusert libido.

Noen av disse tegnene indikerer allerede at pasienten kan ha et syndrom av intrakranial hypertensjon, mens andre kan observeres i andre sykdommer. Men hvis en person har merket minst noen av symptomene nevnt ovenfor, bør han konsultere en lege for en seriøs undersøkelse, til sykdommens komplikasjoner vises.

Godartet intrakranial hypertensjon

Det er en annen type intrakranial hypertensjon - det er godartet intrakranial hypertensjon. Det kan nesten ikke tilskrives en separat sykdom, det er snarere en midlertidig tilstand forårsaket av noen av de ugunstige faktorene, som kan forårsake en lignende reaksjon av kroppen. Tilstanden for godartet hypertensjon er reversibel og ikke så farlig som det patologiske syndromet for hypertensjon. I godartet form kan årsaken til høyt blodtrykk i kranen ikke være utviklingen av en neoplasma eller utseendet av et hematom. Det vil si at klemmen i hjernen ikke skyldes volumet som er forskjøvet av fremmedlegemet.

Hva kan forårsake denne tilstanden? Slike faktorer er kjent:

 • Graviditet.
 • Vitaminmangel.
 • Hyperparatyreoidisme.
 • Stopper noen medisiner.
 • Fedme.
 • Brudd på menstruasjonssyklusen,
 • Overdosering av vitamin A og mye mer.

Denne sykdommen er forbundet med et brudd på utstrømningen eller absorpsjonen av cerebrospinalvæske. I dette tilfellet er det en cerebrospinalvæske (cerebrospinalvæske eller cerebral væske som kalles cerebrospinalvæske).

Pasienter med godartet hypertensjon når de besøker en lege, klager over hodepine, som blir mer intense under bevegelser. Slike smerter kan til og med øke ved hoste eller nysing. Imidlertid ligger hovedforskjellen mellom godartet hypertensjon i det faktum at personen ikke har tegn på depresjon, i de fleste tilfeller krever ingen spesiell behandling og har ingen konsekvenser.

Godartet hypertensjon går som regel uavhengig. Hvis symptomene ikke går bort, for en rask gjenoppretting ordinerer legen vanligvis diuretika for å øke utstrømningen av væske fra vevet. I mer alvorlige tilfeller foreskrives hormonell behandling og til og med lumbal punktering.

Hvis en person lider av overvekt, og hypertensjon er en konsekvens av fedme, må en pasient være mer forsiktig med sin helse og begynne å bekjempe fedme. En sunn livsstil vil bidra til å bli kvitt benign hypertensjon og mange andre sykdommer.

Hva skal jeg gjøre med intrakranial hypertensjon?

Avhengig av hva årsakene til syndromet, bør det være slike metoder og metoder for å håndtere det. I alle fall bør kun spesialisten finne ut årsakene, og deretter ta noen tiltak. Pasienten bør ikke gjøre dette alene. I beste fall vil han ikke oppnå absolutt ingen resultater, i verste fall kan hans handlinger bare føre til komplikasjoner. Og uansett, mens han forsøker å lette sin lidelse på en eller annen måte, vil sykdommen forårsake uopprettelige konsekvenser, som selv legen ikke kan eliminere.

Hva er behandlingen for økt intrakranielt trykk? Hvis det er godartet hypertensjon, forutsetter nevrolog diuretika. Som regel er dette alene nok til å lindre pasientens tilstand. Denne tradisjonelle behandlingen er imidlertid ikke alltid akseptabel for pasienten og kan ikke alltid utføres. I arbeidstiden vil du ikke "sitte" på diuretika. Derfor, for å redusere intrakranielt trykk, kan du utføre spesielle øvelser.

Også veldig bra for intrakranial hypertensjon, en spesiell drikking, sparsommelig diett, manuell terapi, fysioterapi og akupunktur. I noen tilfeller trenger pasienten ikke engang å ta medisiner. Symptomene på sykdommen kan finne sted innen den første uken etter starten av behandlingen.

En noe forskjellig behandling brukes til craniocerebral hypertensjon, som har oppstått på grunnlag av noen andre sykdommer. Men før du behandler konsekvensene av disse sykdommene, må du eliminere årsaken. For eksempel, hvis en person utvikler en svulst som skaper trykk i kranen, må du først lagre pasienten fra denne svulsten og deretter bekjempe konsekvensene av utviklingen. Hvis det er meningitt, er det ikke noe poeng i å gjennomføre behandling med diuretika uten samtidig kamp mot inflammatorisk prosess.

Det er også mer alvorlige tilfeller. For eksempel kan en pasient ha en cerebral væskeblokkering. Dette forekommer noen ganger etter operasjon eller er en konsekvens av en medfødt misdannelse. I dette tilfellet blir pasienten implantert med shunts (spesielle rør) gjennom hvilke overskytende hjernevæske blir trukket tilbake.

Komplikasjoner av sykdommen

Hjernen er et veldig viktig organ. Hvis den er i komprimert tilstand, mister den bare sin evne til å fungere normalt. Hjernestoffet i seg selv kan samtidig atrofi, noe som innebærer en reduksjon i en persons intellektuelle evner, og deretter feil av nervøs regulering i indre organer.

Hvis pasienten på dette tidspunktet ikke søker hjelp, klemmer hjernen ofte fører til forskyvning og til og med kile inn i hullene i skallen, noe som raskt fører til en persons død. Hjernen, når den klemmes og forskyves, er i stand til å kile seg inn i de store occipital foramen eller inn i snittet av cerebellumnerven. Samtidig er viktige sentre i hjernestammen presset, og dette slutter i et dødelig utfall. For eksempel, død ved å stoppe pusten.

Den temporale lobkroken kan også være klemt. I dette tilfellet blir pasienten observert dilatert pupil på siden der kile oppstod, og det totale fraværet av hans reaksjon på lys. Når trykket øker, vil den andre eleven bli forstørret, et brudd på pusten vil oppstå, og en koma vil følge.

Når man legger seg inn i nesenes mørtel, observeres en døvet tilstand hos pasienten, også en sterk døsighet og gjespe, dype åndedrag, utføres ofte, innsnevring av elevene, som deretter kan utvides. Pasienten har en markert forstyrrelse i rytmen av pusten.

Også, høyt intrakranielt trykk fører til et raskt tap av syn, fordi denne sykdommen oppstår atrofi av optisk nerve.

funn

Noen tegn på intrakranial hypertensjon bør være årsaken til et øyeblikkelig besøk hos en nevrolog. Hvis du starter behandling, så lenge hjernen ikke har klart å bli skadet ved konstant trykk, vil personen helbrede helt og vil ikke lenger føle noen tegn på sykdommen. Videre, hvis årsaken er en svulst, er det bedre å lære om eksistensen så tidlig som mulig, til den er vokst til for stor størrelse og ikke forstyrrer hjernens normale funksjon.

Du bør også vite at noen andre sykdommer kan føre til økt intrakranielt trykk, slik at disse sykdommene må behandles til tiden. Slike sykdommer inkluderer aterosklerotisk kardiosklerose med arteriell hypertensjon, diabetes mellitus, fedme og lungesykdommer.

Tidlig behandling i klinikken vil bidra til å stoppe sykdommen i begynnelsen og vil ikke gi mulighet for videreutvikling.

Intrakranial hypertensjon

Intrakranial hypertensjon - et syndrom med økt intrakranielt trykk Det kan være idiopatisk eller utvikle seg med ulike hjernesår. Det kliniske bildet består av hodepine med trykk på øynene, kvalme og oppkast, noen ganger - forbigående synsforstyrrelser; i alvorlige tilfeller er det et brudd på bevisstheten. Diagnose er gjort under hensyntagen til de kliniske dataene, resultatene av Echo-EG, tomografiske studier, analyse av cerebrospinalvæske, intraventrikulær overvåkning av ICP, UZDG cerebral fartøy. Behandlingen inkluderer diuretika, etiotropisk og symptomatisk behandling. Ifølge indikasjonene utføres nevrokirurgiske operasjoner.

Intrakranial hypertensjon

Intrakranial hypertensjon er en syndromisk diagnose, som ofte finnes i både voksen og pediatrisk nevrologi. Det handler om å øke intrakranielt (intrakranielt) trykk. Siden nivået av sistnevnte direkte påvirker trykket i cerebrospinalvæsken, kalles intrakraniell hypertensjon også cerebrospinalvæskesyndromet eller syndromet av cerebrospinal hypertensjon. I de fleste tilfeller er intrakranial hypertensjon sekundær og utvikler på grunn av hodeskader eller ulike patologiske prosesser i skallen.

Bredt distribuert og primær, idiopatisk, intrakranial hypertensjon, klassifisert av ICD-10 som godartet. Det er diagnosen et unntak, det vil si at det er etablert først etter at alle andre årsaker til en økning i intrakranielt trykk ikke er bekreftet. I tillegg er akutt og kronisk intrakranial hypertensjon isolert. Den første, som regel, følger med craniocerebrale skader og smittsomme prosesser, den andre - vaskulære sykdommen, langsomt voksende intracerebrale svulster, hjernesyster. Kronisk intrakraniell hypertensjon opptrer ofte tjene en PERMANENT resultat av akutte intrakraniale prosesser (skader, infeksjoner, slag, toksisk encefalopati), så vel som hjernekirurgi.

Årsakene og patogenesen av intrakranial hypertensjon

Økt intrakranielt trykk kan skyldes en rekke årsaker som kan deles inn i 4 hovedgrupper. Den første er tilstedeværelsen av volumetrisk formasjon i kranialhulen (primær eller metastatisk hjernesvulst, cyster, hematom, cerebral aneurisme, cerebral abscess). Den andre - hevelse av hjernen eller diffuse lokal karakter som utvikles på bakgrunn av encefalitt, hjerneskade, hypoksi, hepatisk encefalopati, iskemisk slag, toksiske skader. Ødem er egentlig ikke hjernevævet, og hjernehemmer med meningitt og araknoiditt fører også til cerebrospinal hypertensjon.

Den neste gruppen er årsakene til vaskulær natur, noe som fører til økt blodtilførsel til hjernen. Overskytende mengde av blod inne i skallen kan være forbundet med en økning i dens innstrømning (for hypertermi, hyperkapni) eller dets blokkering av utstrømningen fra hulrommet i hodeskallen (ved vaskulær encefalopati med nedsatt venøs drenering). Den fjerde gruppen av grunner utgjør liquorodynamic lidelser, som i sin tur er forårsaket av en økning i likvoroproduktsii, strid med væske sirkulasjon og redusere absorpsjonen av cerebrospinal væske (CSF). I slike tilfeller snakker vi om hydrocephalus - overflødig væskeakkumulering i skallen.

Årsakene til godartet intrakranial hypertensjon er ikke helt klart. Oftere utvikler det seg hos kvinner, og i mange tilfeller er det forbundet med et sett av kroppsvekt. I denne forbindelse er det en antagelse om den viktige rollen i dannelsen av endokrin forandring av organismen. Erfaring har vist at utviklingen av idiopatisk intrakraniell hypertensjon kan føre til overdrevent inntak av vitamin A i kroppen, som mottar de enkelte legemidler, kansellering av kortikosteroider etter lang tids bruk.

Siden kranialhulen er en begrenset plass, medfører en økning i størrelsen på strukturen i en økning i intrakranielt trykk. Resultatet uttrykkes i varierende grader av kompresjon av hjernen, noe som fører til dismetabolske forandringer i nevronene. En signifikant økning i intrakranialt trykk er farlig på grunn av forskyvning av hjernekonstruksjonene (dislokalisjonssyndrom) med involvering av cerebellar mandler i den store oksipitale åpningen. I dette tilfellet er det en komprimering av hjernestammen, som fører til forstyrrelse av vitale funksjoner, siden luftveiene og hjerte-nerve-sentrene er lokalisert i kofferten.

Barn etiofaktorami intrakraniell hypertensjon kan opptre forandringer av hjernens utvikling (microcephaly, medfødt hydrocefalus, arteriovenøs misdannelse i hjerne), intrakranial fødselsskader led av intrauterin infeksjon, føtal hypoksi, asfyksi nyfødt. I tidlig barndom kraniet mykere og fugene mellom disse er fleksible og formbart. Slike funksjoner bidrar til betydelig kompensasjon av intrakraniell hypertensjon, noe som sikrer dens lange noen ganger subklinisk.

Symptomer på intrakranial hypertensjon

Det viktigste kliniske substratet i cerebrospinalvæske er hodepine. Akutt intrakranial hypertensjon er ledsaget av en økende intens hodepine, kronisk - periodisk økende eller vedvarende. Kjennetegnet ved lokalisering av smerte i fronto-parietalområdene, dens symmetri og den medfølgende følelsen av trykk på øyebollene. I flere tilfeller beskriver pasienten hodepine som "sprengning", "fra innsiden presse på øyet." Ofte, sammen med hodepine, er det en følelse av kvalme, smerte i øynene. Med en betydelig økning i intrakranielt trykk, er kvalme med oppkast mulig.

Rapidly voksende akutt intrakranial hypertensjon fører som regel til alvorlige lidelser av bevissthet opp til koma. Kronisk intrakraniell hypertensjon fører vanligvis til en forverring av pasientens generelle tilstand - irritabilitet, søvnforstyrrelser, mental og fysisk tretthet, økt meteosensitivitet. Det kan oppstå ved hypertensiv kriser i cerebrospinalvæske - plutselig oppgang til intrakranielt trykk, klinisk manifestert av alvorlig hodepine, kvalme og oppkast, og noen ganger - kortvarig bevissthetstap.

Idiopatisk cerebrospinalvæskehypertensjon er i de fleste tilfeller ledsaget av forbigående synsforstyrrelser i form av tåke, forringelse av bildeskarphet, dobling. En reduksjon av synsstyrken er observert hos ca 30% av pasientene. Sekundær intrakraniell hypertensjon er ledsaget av symptomer på den underliggende sykdommen (generelt infeksiøs, berusende, cerebral, fokal).

CSF hypertensjon hos barn under ett år manifesterer adferdsendring (rastløshet, tearfulness, humørsvingninger, en oppgivelse av brystet), hyppig oppstøt "fontene", oculomotor lidelser, svulmende Font. Kronisk intrakraniell hypertensjon hos barn kan føre til mental retardasjon med dannelsen av mental retardasjon.

Diagnose av intrakranial hypertensjon

Etablering av faktum av økning i intrakranielt trykk og evaluering av graden er en vanskelig oppgave for en nevrolog. Faktum er at intrakranielt trykk (ICP) svinger betydelig, og klinikere har fortsatt ikke en felles oppfatning av sin norm. Det antas at den normale ICP for et voksen menneske i en horisontal stilling ligger i området 70 til 220 mm vann. Art. I tillegg er det ennå ingen enkel og rimelig måte å måle ICP på nøyaktig måte. Ekko-encefalografi tillater bare å oppnå veiledende data, den korrekte tolkningen er bare mulig i forhold til det kliniske bildet. En økning i ICP kan indikeres ved ødem av de optiske nerver, som detekteres av en oftalmolog under oftalmokopi. Med den langsiktige eksistensen av cerebrospinalvæske og hypertensjonssyndrom finnes de såkalte "fingerinntrykkene" på røntgenens radiografi; Barn kan oppleve en forandring i form og tynning av kranialbeinene.

På en pålitelig måte bestemme den intrakranielt trykk bare tillater direkte innføring av nålen inn i cerebrospinalvæsken plass ved lumbar punktering eller punktering ventriklene. Foreløpig designet elektroniske sensorer, men deres intraventrikulær fortsatt er ganske invasiv prosedyre og krever opprettelse av graden hull i skallen. Derfor bruker bare nevrokirurgiske avdelinger dette utstyret. I alvorlige tilfeller, intrakraniell hypertensjon, og i løpet av nevrokirurgi muliggjør det overvåkning av intrakranielt trykk. For å diagnostisere årsaken til patologien anvende CT, MDCT og MR av hjernen, cerebral ultralyd gjennom Font, UZDG kar hode, studiet av cerebrospinalvæske, biopsi stereotaksiske intracerebrale tumorer.

Behandling av intrakranial hypertensjon

Konservativ terapi CSF hypertensjon utføres når det er rest eller kroniske natur uten betydelig progresjon i akutte tilfeller - ved langsom økning i ICP, fravær av data for forvridning syndrom og alvorlige forstyrrelser av bevissthet. Grunnlaget for behandling er vanndrivende legemidler. Valget av stoffet er diktert av nivået av ICP. I akutte og alvorlige tilfeller, en mannitol og andre osmodiuretiki, i andre situasjoner, stoffet som velges er den furosemid, spironolakton, acetazolamid, hydroklortiazid. De fleste av diuretika bør anvendes i løpet av administrering av medikamenter kalium (kalium asparaginate, kaliumklorid).

Parallell behandling av kausal patologi utføres. Når infeksiøse inflammatoriske hjerneskader tilordnet årsaks behandling (antivirale midler, antibiotika) ved giftig - avgiftning, vaskulær - vasoaktivt terapi (aminofyllin, vinpocetin, nifedipin), venøs stasis - venotoniki (dihydroergokristin, hest kastanje-ekstrakt, diosmin + hesperidin) og m. n., for å opprettholde den funksjon av nerveceller under betingelser intrakraniell hypertensjon i et kompleks behandling ved hjelp neyrometabolicheskie midler (gamma-aminosmørsyre, piracetam, glycyl n, hydrolysat av hjernen til en gris, etc.). cranial manipulerende terapi kan anvendes for å forbedre den venøs utstrømning. I den akutte fasen pasienten bør unngå følelsesmessig overbelastning, eliminere arbeid ved datamaskinen og lytte til lyd med hodetelefoner, kraftig begrense visning av filmer og lese bøker og andre aktiviteter med belastningen på øynene.

Kirurgisk behandling av intrakranial hypertensjon benyttes nødmodus, og planlegging. I det første tilfellet er målet en reduksjon av utslippene av intrakranielt trykk for å unngå utvikling av forvridning syndrom. I slike situasjoner, nevrokirurger ofte utført dekompresjons kraniotomi, ifølge vitnesbyrd - en ekstern ventrikkel drenering. Den planlagte intervensjonen er utformet for å eliminere årsaken til økt ICP. Det kan omfatte fjerning av intrakranielt volum utdannelse, korreksjon av medfødte misdannelser, eliminasjon ved bruk av cerebral hydrocefalus shunt (kistoperitonealnogo, ventriculoperitoneal).

Prognose og forebygging av intrakranial hypertensjon

Utfallet av cerebrohypertensiv syndrom avhenger av hovedpatologien, økning i ICP-økning, behandlingstiden, kompenserende evner i hjernen. Med utviklingen av et forstyrrelsessyndrom er et dødelig utfall mulig. Idiopatisk intrakraniell hypertensjon har et godartet kurs og reagerer vanligvis godt på behandlingen. Langvarig cerebral hypertensjon hos barn kan føre til en forsinkelse i nevropsykisk utvikling med dannelse av debility eller ufeilbarhet.

Forhindre at utviklingen av intrakranial hypertensjon tillater forebygging av intrakraniell patologi, rettidig behandling av nevroinfeksjoner, disirkulasjons- og væskodynamiske lidelser. Å forebygge tiltak inkluderer overholdelse av dagens normale regime, rationering av arbeidskraft; unngåelse av mental overbelastning; tilstrekkelig styring av graviditet og fødsel.

Les Mer Om Fartøyene