Vaskulær misdannelse: typer, årsaker, diagnose og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er vaskulær misdannelse, hvorfor det er patologi, dets hovedtyper. Hvordan sykdommen manifesterer, de moderne mulighetene for diagnose og behandling.

Misdannelse er et brudd på den intrauteriniske utviklingen av orgelet med patologien til dets struktur og funksjon. Denne artikkelen gir informasjon om vaskulær misdannelse.

Patologiske endringer i arterier og vener oppstår under embryoformasjon og kan påvirke enhver del av kroppen. I moderne medisin brukes termen "arteriovenøs angiodysplasi, eller AVD", som er et synonym for vaskulær misdannelse.

Patologiske endringer inkluderer dannelsen av ytterligere bindemiddel mellom blodkar, lymfatisk og veneblodtilførsel system koblingen i forskjellige kombinasjoner, noe som fører til en blodutløps og underernæring region nedenfor lesjonen ( "under" - det vil si langs fluidstrømmen). Kliniske manifestasjoner av patologi er avhengig av størrelsen på de viktigste vaskulære trunker, utviklingen av nettverket som forbinder dem.

Klikk på bildet for å forstørre

Sykdommen karakteriserer en lang periode med asymptomatisk strømning, når kardiovaskulærsystemet kompenserer for den oppståede defekten.

Misdannelsene til karene i hjernen og ryggmargen er mest fullt representert i form av forekomst. Kliniske manifestasjoner forekommer mellom 20 og 40 år av livet, kvinner er syk dobbelt så ofte.

Lesjoner av lemmer utgjør 5-20% av all angiodysplasi, og lokalisering i hode og nakkeområde er 5-14%.

De fleste av de vaskulære defekter er venøse eller lymfatiske, ikke-stamceller dominerer (det er ingen stor bindingsbeholder), med et grunt vaskulært nettverk.

Manifestasjonen av sykdommen og alvorlighetsgraden av kurset er forbundet med lesjonens område. Faren er representert ved omfattende misdannelser av fartøyene med skade på organene i sentralnervesystemet (hode, ryggmargen) og indre organer (tarmene). En alvorlig komplikasjon av sykdommen bløder, i noen tilfeller med dødelig utgang.

Vaskulær misdannelse med en primær manifestasjon i barndommen preges av en dårlig prognose når det gjelder kur og komplett kompensasjon av patologi. Sykdommen, først oppdaget etter 40-50 år, har den mest gunstige prognosen for en fullstendig kur.

En primær diagnose av vaskulære misdannelser kan sette noen lege, men moderne behandlingsmetoder krever involvering av en rekke leger: vaskulære og endovaskulær kirurger, spesialister i plast og nevrokirurgi felt.

Patologi er dannet i prenatal utvikling, men manifesterer seg oftest i voksen alder

Årsaker og mekanisme for patologisk utvikling

Til tross for sjeldenhet, kan vaskulære misdannelser være ganske alvorlige, noe som svekker livskvaliteten, derfor arbeider arbeidet med å identifisere årsakene til forekomsten.

De viktigste årsaksfaktorene er:

 1. Genetisk. Det er forbundet med utseendet av patologiske forandringer i en rekke gener, har ofte en arvelig karakter. Den mest kjente av disse misdannelsene er Osler syndrom (flere "edderkoppårer" på huden og slimhinnene).
 2. Tilfeldig. Vaskulære misdannelser, ikke inkludert i kjente syndromer, er oftere av en enkelt karakter.

Uansett årsak, er den mekanisme ett av misdannelser: i løpet av intrauterine formasjon gjennomtrengningssystemer utvikle ytterligere kommunikasjon mellom beholderne for å danne avlastningsområder patologisk blod ( "sentral sone"). Avhengig av tidspunktet for utseendet på patologi, kan kommunikasjonen bli slitt løs (ikke-stammen) karakter hvis det var feil i de første ukene etter unnfangelsen, eller stem - en misdannelse i slutten av første - tidlig andre trimester.

Evnen til angiodysplasi med tid til å øke eller oppstå etter behandling er forbundet med bevaring av vekstfunksjonen til cellene i embryoet av cellene i det patologiske fartøyet.

Klassifisering og typer av vaskulær misdannelse

Det finnes flere klassifikasjoner av arvelig angiodysplasi, i klinisk praksis bruker de alt, som utfyller hverandre og tillater å utvikle en individuell behandlingsplan.

Angiografisk klassifisering av arteriovenøse misdannelser.
Type 1 (arteriovenøs fistel): bypass (bokstaven W i bildet) normalt tre separate arterier (bokstaven A i bildet), og en enkel drenerings vene (bokstaven B i bildet).
Type 2 (arteriolovenøs fistel): shunting (W) av flere arterioler (A) og en dreneringsår (B).
Type 3 (arteriolouvenøs fistel): multiple shunts (W) mellom arterioles (A) og venules (B).

Hamburgerklassifisering

Vurderer ledende type vaskulære lidelser:

 1. Arteriell.
 2. Venøs.
 3. Shunting arteriovenous.
 4. Lymfatisk.
 5. Mikrovaskulær (kapillær).
 6. Kombinert.

Inkluderer underklassifisering basert på type bindende fartøy og dybde på plassering:

 • stamme og ikke-tønneformer (enkelt eller løs type vaskulære bindinger);
 • Avgrensede og diffuse former (av type vevskader);
 • dype og overfladiske former.

Klassifisering av det internasjonale samfunnet for studier av vaskulære anomalier (ISSVA)

Vurderer blodstrømmen i patologiske formasjoner og frigjør godartede vaskulære tumorer (hemangiomer):

Arteriovenøs fistel (fistel)

Klassifisering av Shobinger

Reflekterer utviklingsstadiet av patologi, brukes til å velge optimal behandling.

Ved ultralydsundersøkelse av blodårer er det blodutløp fra arteriell til venøs kanal

Misdannelse av fartøyene ser ut som en godartet vaskulær tumor

Fartøy utvidet i diameter

Årene er forstørret, krympet

Bestemmes av økt pulsering av arterier

Forringet vevsmating med sårdannelse og blødning

Ødeleggelsen av beinstrukturer (med lokalisering i beinene)

Kardiovaskulær svikt med økning i venstre ventrikel

karakteristiske symptomer

Symptomokompleks med angiodysplasi er mangfoldig, avhenger av lokalisering av patologiske endringer, inkluderer:

 • hudendringer - fra rødhet og fortykkelse til sårdannelse;
 • smertsyndrom;
 • svekket følsomhet;
 • smittsomme lesjoner i patologisk sonen;
 • blødning;
 • lidelser i sentralnervesystemet (parese, lammelse, nedsatt koordinasjon, tale);
 • tegn på kardiovaskulær svikt (stadium av dekompensering).

I sjeldne tilfeller fører misdannelsen av cerebral fartøy, komplisert av blødning, til et dødelig utfall.

 • Hos nyfødte kan angiodysplasi manifestere seg som et "rødt sted", noe som gjør det vanskelig å diagnostisere. For å bestemme typen patologisk prosess, er det nødvendig å følge opp (ultralyd, noen ganger vevbiopsi).

 • Manifestasjonen og sykdomsforløpet avhenger av sonen eller skadeorganet. I det første trinn i fremgangsmåten er bare lokal temperaturøkning, med økende angiodysplasi og ser ut til å involvere omkringliggende strukturer svellende, økt kar diameter og lengde, den sekundære øket vekst av vev rundt misdannelse.
 • Blødning er ofte det første kliniske symptomet på latente former for patologi, som er typisk for angiodysplasi i sentralnervesystemet eller indre organer.
 • Hudendringer varierer fra knapt urimelige "stjerner" til omfattende maskestrukturer av cyanotisk farge med et blekt senter. Ved lokalisering av misdannelse i armer og ben i sena stadier, er det observert overdreven vekst av myke og benete vev, som klinisk manifesteres av forskjellige lengder av lemmer, et brudd på gangen. Omfattende vaskulære patologier fører til alvorlig lymfeknisk insuffisiens, smertesyndrom, og tvinger til å utføre lammende amputasjoner med det formål å kurere.
 • Krenkelsen av livskvaliteten med etterfølgende funksjonshemming ved misdannelser av fartøyene er sjelden. Enkelte lesjoner utenfor sentralnervesystemet har en god prognose for gjenoppretting under betingelse av rettidig diagnose og tilstrekkelig behandling. Ved arvelige former med omfattende skade på indre organer og hjernen er prognosen ugunstig (Merritas cider).
 • diagnostikk

  En grundig undersøkelse av pasienten (eller hans foreldre) og en grundig undersøkelse gjør at man kan mistenke arteriovenøs angiodysplasi i tilfelle av overflatisk plassering eller overgang til aktiv vekstfase.

  Mistanke om patologien til misdannelsen av hjernens kar vil forårsake klager om:

  • forverret smertesyndrom;
  • periodiske abnormiteter i gang, syn eller hørsel;
  • episoder av svimmelhet, anfall eller bevissthetstap.

  I noen tvil vil legen utpeke et kompleks av undersøkelser for spesifisering av årsaken til en patologi. For angiodysplasi har "gullstandarden" for diagnostikk blitt utviklet:

  Bestemmer klart hvilken type blodstrøm i misdannelsen (rask, sakte eller fraværende)

  Krever et høyt nivå av spesialutdanning

  Studien er av liten informativ verdi med en dyp disposisjon av patologi eller lokalisering i bein, organer i sentralnervesystemet

  Hovedforskningsmetoden for misdannelser av hjerneskip og indre organer

  Fravær av strålebelastning muliggjør sikker bruk hos barn

  Kan erstatte diagnostisk radiopaque angiografi

  Minus av studien er en høy dose stråling, noe som gjør det vanskelig å bruke i bred praksis

  Scintigrafi av hele kroppen med merkede erytrocytter er den valgte metoden for å observere pasienter med behandlet angiodysplasi i ekstremiteter.

  For å redusere mengden av strålingseksponering, høyselektive studier (undersøkelse av selektive kar)

  Metoder for behandling

  Hovedmål for behandling av arteriovenøs angiodysplasi er fullstendig fjerning eller deaktivering av alle bindingsbeholdere ("sentralt fokus"). Ligeringen av bærekarrierene eller enkle vaskulære skudd fører til sykdomsprogresjonen og er i dag et grovt brudd på behandlingsprotokollene.

  Kirurgiske metoder

  1. Åpen- eller kavitoperasjoner med eksisjon av hele lesjonen, inkludert omgivende vev, er "gullstandarden" av kur. Vanlige prosesser eller lokalisering av patologi (ansikt, nakke) tillater ikke alltid en radikal (med fullstendig excision) operasjon. I slike tilfeller tillater kombinasjonen med den endovaskulære (intravaskulære) metoden å øke prosentdelen av fullstendigheten av fjerning av patologiske vev.

  Medisinering metoder

  Bruk i behandlingen av legemidler med vaskulær undertrykkende virkning (Doxycycline, Avastin, Rapamycin) har vist effektivitet for å redusere smerte og hevelse syndrom, uten respons fra det primære patologiske fokuset. Studier av dette behandlingsområdet pågår.

  outlook

  Prognosen avhenger av tidspunktet for diagnosen, fullstendigheten av behandlingen. Når det gjelder manifestasjon og fremdrift av sykdommen hos barn, er løpet av vaskulære misdannelser aggressiv, og går raskt inn i scenen av umulighet for fullstendig eksisjonering. Behandling i slike tilfeller er av hjelpemessig karakter, som er rettet mot å forebygge sekundære vevsendringer (sår, blødning).

  Den asymptomatiske løpet av sykdommen opp til 40-50 år utmerker seg ved en god prognose når det gjelder fullstendig kur og bevaring av livskvaliteten.

  Om vedvarende kur kan sies i tilfeller av enkelt ikke-omfattende lesjoner, når fullstendig kirurgisk excision av fokus er mulig. Hvis operasjonen er helt teknisk umulig - det er alltid en tilbakeføring av sykdommen.

  Vaskulære misdannelser i hjernen: typer, symptomer, diagnose, behandling

  Misdannelse av cerebral fartøy angir en medfødt patologi av utviklingen av sirkulasjonssystemet, som består i feil forbindelse av årer, arterier og mindre fartøy. Vanligvis manifesterer sykdommen seg i en alder av 10-30 år, men i medisinsk praksis var det også pasienter hvis misdannelse ble diagnostisert bare i voksen alder. Blant de viktigste symptomene på sykdommen er alvorlige hodepine av pulserende natur, som noen ganger kan ledsages av epi-anfall.

  Begrepet misdannelse

  AVM - arteriovenøs misdannelse - betraktes som en medfødt anomali, selv om den noen ganger kan oppkjøpes. Det meste av patologien er manifestert i hjernen (hode, spinal), men andre deler av kroppen er heller ikke immune mot slike fenomener.

  Foto: En rekke arteriovenøse misdannelser

  De eksakte årsakene til utviklingsanomali er ukjent til dato, selv om den mest populære hypotesen er føtal intrauterin trauma. Størrelsen på misdannelsen kan være forskjellig; større fører til klemming av hjernen og øker risikoen for blødning betydelig.

  Arteriovenøs misdannelse forekommer oftest. Med denne typen defekt er de tynne krympede karene som forbinder venene og arteriene sammenflettet. Sannsynligvis gir et slikt resultat en gradvis økning i fistel (arteriovenøs).

  Resultatet er en utvidelse av arteriene og hypertrofi av deres vegger, og arteriell blodstrømmer beveger seg til de vedvarende årene. Hjerteutgangen øker betydelig, venene får utseendet på store fartøy, stadig pulserende og anstrengt.

  Alle områder av hjernen er underlagt dannelsen av misdannelser like, men de største formasjonene finnes i de bakre områdene i begge halvkule.

  Den vanligste typen vaskulær misdannelse

  Kanskje det er en genetisk predisposisjon for denne sykdommen, fordi kan observeres feilen samtidig av flere representanter for familier som tilhører ulike generasjoner, de "arvelige" misdannelser er mer vanlig hos menn.

  Omtrent halvparten av pasientene har hjerneblødning, og i en tredjedel av tilfellene observeres fokale anfall av epilepsi, som kan ha både enkle og komplekse former.

  Oftere har blødning med misdannelse en liten størrelse (ca. 1 cm), med bare separate foci av vaskulær og vevskader, og det er ingen kliniske symptomer. I sjeldne tilfeller kan blødning være massiv, hvor saken noen ganger slutter med dødelig utgang.

  Arnold Chiari er misdannelse

  Arnold Chiari's misdannelse anses også som en iboende mangel. Patologi er preget av en uregelmessig plassering av mandlene i hjernen. Ofte, jeg og II danner anomali, selv om det faktisk er flere.

  Cerebrospinalvæske (cerebrospinalvæske) med en lignende mangel slutter å sirkulere riktig, siden den lave plasseringen av tonsillene forstyrrer det normale løpet av metabolske prosesser. Svært ofte er konsekvensen av utløpet hydrocephalus, siden mandlene faktisk blokkerer en liten occipital foramen.

  Arnold Chiari misdannelse av type 1 kan manifestere seg hos ungdom og voksne, og er ofte preget av nærvær av hydromia. Siden mandlene beveger seg mot den øvre delen av ryggraden, øker sentralkanalen.

  Sunn cerebellum (venstre) og Chiari misdannelse (høyre)

  Eksterne manifestasjoner av anomali er hodepine lokalisert i occiput; de kan øke med hoste og noen andre fenomener. Blant andre symptomer kan svakhet og tap av følsomhet i lemmer, uklar tale, vanskeligheter (svimlende) under gang og svelging, oppkast av oppkast uten kvalme identifiseres.

  Blant moderne teorier om årsakene til Chiari's anomali, er hypotesen om forskyvning av mandler det viktigste stedet på grunn av økt trykk i øvre del av hjernen.

  MR er den eneste studien som lar deg nøyaktig levere en lignende diagnose; blant flere instrumentelle metoder, blir tomografi brukt ved hjelp av en datamaskin som har til hensikt å rekonstruere benet i nakke og ryggvirvler i en tredimensjonal projeksjon. På grunn av dette er det mulig å fastslå den type misdannelse, graden av forskyvning av cerebellumet selv og bestemme utviklingshastigheten av sykdommen.

  For å behandle misdannelsen av Chiari hjernen, er kirurgisk inngrep nesten alltid brukt når det gjelder tilfeller med tydelige og intense kliniske symptomer.

  Dandy Walker's misdannelse

  Dandy Walker misdannelsen er en patologi for utviklingen av IV ventrikkelen; i de fleste tilfeller inkluderer det medmorbiditeter. Dette er oftest hydrocephalus (ødem i hjernen) og hjernehinnebetennelse.

  Mer enn 90% av pasientene med denne patologien har hydrocephalus (GCF), men Dandy Walker misdannelse er funnet hos bare en liten prosentandel av pasienter med dropsy.

  Som med andre lignende feil, er kirurgisk inngrep ofte det eneste mulige alternativet, men operasjonen har en rekke spesifikke egenskaper på grunn av arten av den patologiske prosessen med hjernens misdannelse. En av de farligste prosessene anses å være en økt risiko for øvre kile, så det anbefales ikke å shunte alene av sidekammerene.

  Svært ofte er avviket ledsaget av et brudd på intellektuell utvikling, bare om lag halvparten av pasientene har en tilsvarende betinget normalindeks. Samtidig kan pasienter oppleve nedsatt koordinasjon av bevegelser (ataksi) og spastisitet, selv om epileptiske anfall er ganske sjeldne, og forekommer bare hos 10-15% av pasientene.

  Årsaker, symptomer og konsekvenser av arteriovene misdannelser

  Arteriovenøs misdannelse av cerebral fartøy manifesteres på grunn av intrauterinskader og fosterutviklingsforstyrrelser, men årsakene til fenomenet er ikke kjent nøyaktig.

  Spesialister har en tendens til å tro at det ikke er noen direkte sammenheng mellom nærværet av denne abnormiteten, samt pasientens kjønn og alder, selv om noen populære hypoteser hevder det motsatte.

  For øyeblikket er det bare to hovedrisikofaktorer:

  • Tilhenger av det mannlige kjønn;
  • Genetisk predisposisjon.

  Mangelfull kunnskap om problemet på grunn av mangel på nødvendige teknikker og verktøy fører til fremveksten av nye og nye hypoteser. Noen av dem snakker om et arvelig kompleks av patologier og sykdommer som fører til utvikling av anomalier.

  Eksterne manifestasjoner og komplikasjoner

  Arteriovenøs misdannelse av hjernen har noen ganger ingen signifikante symptomer i flere tiår, slik at pasienten kanskje ikke mistenker et slikt problem. Oftest er årsaken til at du går til legen ruptur av et lite eller stort fartøy, ledsaget av intracerebral blødning.

  Utenlandske forskere sitere data for medisinsk statistikk, som sier at en diagnose er vanligvis laget når en hjerne skanner på en planlagt legeundersøkelse eller når søker medisinsk hjelp av andre grunner.

  De vanligste manifestasjonene av arteriell venøs misdannelse:

  1. Epileptiske anfall av ulike former for alvorlighetsgrad;
  2. Hodepine av en pulserende natur;
  3. Redusere følsomheten til ulike områder (anestesi);
  4. Sløvhet, svakhet, redusert effektivitet.

  Økningen i intensiteten av symptomene oppstår nødvendigvis når fartøyet brytes, alltid ledsaget av blødning. Symptomer på vaskulær misdannelse i hjernen kan manifestere seg både i ungdomsårene og i voksen alder. Spesialister bemerker at manifestasjoner av anomalier blir ofte observert opptil 45-50 år. Siden hjernevevet med blodstrømforstyrrelser er mer skadet med tiden, øker intensiteten av symptomene gradvis.

  Vanligvis oppnås noen stabilitet under sykdommen med 30-40 år, hvoretter fremveksten av nye symptomer er praktisk talt fraværende.

  Egenheter ved den patologiske prosessen kan manifestere seg selv når barnet er født, slik at nye symptomer, som veksten av intensiteten til de eksisterende, ofte følger med graviditeten. Årsakene til dette er en økning i mengden blod i mors kropp og økt blodsirkulasjon.

  Blant de mulige komplikasjoner av patologi representerer de to neste helsefare, slik at sykdommen ikke bør startes:

  • Vaskulær ruptur med blødning oppstår på grunn av tynning. Brudd på blodsirkulasjonen fører til økt trykk på de svekkede veggene, noe som resulterer i et hemorragisk slag.
  • Brudd på oksygentilførsel til hjernen kan til slutt føre til delvis eller fullstendig død av vevet - iskemisk berøring (hjerneinfarkt). Anestesi, tap av syn, forstyrrelser i koordinering av bevegelser og tale, som andre symptomer, er en følge av prosessen ovenfor.

  Diagnose og behandling av AVM

  Vaskulær misdannelse er diagnostisert når undersøkt av en nevrolog som kan tildele flere flere studier, tester og tester for å klargjøre diagnosen.

  Følgende metoder er vanlige:

  1. Arteriografi (cerebral) til dags dato tillater deg å bestemme problemet ganske nøyaktig. I arteriografi, passerer et spesielt kateter med et kontrastmiddel inn i femorale arterien, inn i blodkarene i hjernen. En bestemt kjemisk forbindelse ved hjelp av røntgenbilder gjør det mulig å avsløre fartøyets nåværende tilstand.
  2. CT (metoden for computertomografi) er noen ganger kombinert med det ovennevnte, og i dette tilfellet kalles datatomografi angiografi. Diagnostikkteknikken er også basert på å skaffe en serie bilder ved hjelp av røntgenbilder og kontrastmedier.
  3. MR i vaskulær misdannelse anses å være mer effektiv enn de to tidligere metodene når det gjelder AVM. Metoden er basert på bruk av magnetiske partikler, i stedet for røntgenstråler. MR angiografi innebærer innføring av et kontrasterende fargestoff.

  Egenskaper ved behandling

  Vaskulær misdannelse antyder et forhold mellom valg av behandlingsmetode og lokalisering av anomali, dens størrelse, intensiteten av symptomene og egenskapene til pasientens kropp. Situasjonsbehandling består i å ta medisiner (alvorlig hodepine, anfall).

  Behandling av misdannelse kan i noen tilfeller begrenses til konstant overvåkning av pasienten, inkludert komplisert undersøkelse av kroppen og konservativ terapi. Men slike metoder brukes kun i fravær av symptomer eller lavintensitets manifestasjoner.

  I alt er metodene for operativ fjerning av anomali tre, og rådgivbarheten av deres anvendelse bestemmes av den behandlende lege.

  • Kirurgisk reseksjon brukes til små størrelser av vaskulær misdannelse, og regnes som en av de mest effektive og sikre teknikkene. I tilfelle der patologien ligger dypt i hjernevevet, er denne typen inngrep svært motløs, siden operasjonen innebærer en viss risiko.
  • Embolisering består i innføring av et kateter, som brukes til å "tette" de berørte karene for å blokkere blodstrømmen i dem. Metoden kan være både grunnleggende og ekstra før kirurgisk reseksjon for å redusere risikoen for alvorlig blødning. I sjeldne tilfeller kan endovaskulær embolisering redusere eller helt stoppe AVM-manifestasjoner.

  Foto: Embolisering av misdannelse av hjernen. Mykneren kløer på de berørte karene og styrer blodstrømmen til de mest velstående.

  Arteriovenøse misdannelser i hjernen

  Arteriovenøse misdannelser i hjernen - medfødte anomalier av cerebral fartøy, karakterisert ved dannelsen av et lokalt vaskulært konglomerat, hvor det ikke er noen kapillære kar, og arteriene passerer direkte inn i blodårene. Arteriovenøse misdannelser i hjernen manifesteres med vedvarende hodepine, epileptisk syndrom, intrakranial blødning med brudd på misdannelseskasser. Diagnose utføres ved hjelp av CT og MR i hjerneskip. Kirurgisk behandling: transcranial excision, radiokirurgisk inngrep, endovaskulær embolisering, eller en kombinasjon av disse teknikkene.

  Arteriovenøse misdannelser i hjernen

  Arteriovenøse misdannelser i hjernen (cerebral AVM) - modifiserte deler av cerebrale kar, hvor det i stedet finnes det en rekke kapillærer forgrenings buktede arterier og vener, som danner et enkelt vaskulært konglomerat eller floke. AVM refererer til vaskulære anomalier i utviklingen av hjernen. Det er 2 personer ut av 100 tusen mennesker. I de fleste tilfeller, klinisk debut i perioden fra 20 til 40 år, i noen tilfeller - hos personer over 50 år. Arterier som danner AVM har fortynnede vegger med et underutviklet muskellag. Dette forårsaker den største fare for vaskulære misdannelser - muligheten for brudd.

  I nærvær av hjernen AVM, er risikoen for brudd estimert til ca 2-4% per år. Hvis en blødning allerede har skjedd, er sannsynligheten for å gjenta det 6-18%. Dødelighet med intrakraniell blødning fra AVM observeres i 10% av tilfellene, og vedvarende funksjonshemming observeres hos halvparten av pasientene. På grunn av tynningen av arterialvegget på AVM-stedet, fremspring av fartøyet - en aneurisme kan dannes. Dødelighet i ruptur av cerebrale aneurysmer er mye høyere enn i AVM, og er ca 50%. Fordi AVM er farlige for intrakranial blødning i ung alder, med senere dødsfall eller funksjonshemning, er deres rettidige diagnose og behandling aktuelle problemer med moderne nevrokirurgi og nevrologi.

  Årsaker til hjernens AVM

  Arteriovenøse misdannelser i hjernen er et resultat av lokale forstyrrelser av intrauterine dannelsen av den cerebrale vaskulatur. Årsakene til disse lidelsene er ulike skadelige faktorer som påvirker fosteret under svangerskapsperioden: økt radioaktivitet, intrauterine infeksjoner, sykdommer i de gravide (diabetes, kronisk glomerulonefritt, astma, etc.), forgiftning, skadelige vaner gravid (narkotikaavhengighet, røyking, alkoholisme. ), mottak under graviditet av legemidler som har en teratogen effekt.

  Serebrale arteriovenøse misdannelser kan ligge hvor som helst i hjernen: både på overflaten og i dybden. På stedet for AVM lokalisering er det ingen kapillær nettverk, blodsirkulasjonen oppstår fra arteriene til venene direkte, noe som medfører økt trykk og årer. I dette tilfellet kan utslipp av blod som omgår kapillærnettet føre til en forverring av blodtilførselen av hjernevævet på stedet av AVM, noe som fører til kronisk lokal iskemi i hjernen.

  Klassifisering av AVM i hjernen

  Ved type misdannelse av cerebral fartøy er klassifisert i arteriovenøs, arteriell og venøs. Arteriovenøse misdannelser består av en ledende arterie, en dreneringsår og et konglomerat av endrede kar som ligger mellom dem. Allokere fistulous AVM, racemisk AVM og mikromalformasjon. Omtrent 75% av tilfellene er okkupert av racemisk AVM. Isolerte arterielle eller venøse misdannelser, hvor bare arteriene eller bare venene krympes, er sjeldne.

  Størrelsen på cerebral AVM er delt inn i små (diameter mindre enn 3 cm), medium (3 til 6 cm) og stor (over 6 cm). Av naturen av drenering er AVM klassifisert til å ha og ikke ha dype dreneringsårer, det vil si vener som strømmer inn i en rett bihule eller et system med en stor cerebral ader. Det er også AVMer lokalisert i eller utenfor funksjonelt viktige områder. Den sistnevnte inkluderer sensorimotorisk cortex, hjernestammen, thalamus, de dype sonene til den tidlige lobe, den sensoriske talen regionen (Wernicke sonen), Broca senter, occipital lobes.

  I nevrokirurgisk praksis for å bestemme risiko for kirurgi for cerebrale vaskulære misdannelser AVM bruker nyanse avhengig sett av punkter. Hver av de egenskaper (størrelse, type og plassering av drenerings mot det funksjonelle område) tildeles et visst antall poeng fra 0 til 3. Avhengig av de slåtte ballene AVM klassifisert ved å ha en svak operasjonell risiko (1 poeng) forbundet med en høy operasjonell risiko på grunn teknisk kompleksitet av eliminering, høy risiko for død og uførhet (5 poeng).

  Symptomer på hjernens AVM

  I klinikken av cerebral AVM utmerker seg hemorragiske og torpide varianter av kurset. Ifølge ulike rapporter varierer den hemorragiske varianten fra 50% til 70% tilfeller av AVM. Det er typisk for AVM av liten størrelse, med dreneringsårer, og for AVM, som ligger i den bakre kraniale fossa. I slike tilfeller har pasienter vanligvis arteriell hypertensjon. Avhengig av plasseringen av AVM, er en subarachnoid blødning mulig, som utgjør ca. 52% av alle tilfeller av AVM-brudd. De resterende 48% utgjorde kompliserte blødninger: parenkymalt med dannelsen av intracerebralt hematom, skallet med dannelsen av subdural hematom og blandet. I flere tilfeller ledsages kompliserte blødninger av blødning i hjernens ventrikler.

  Klinikken for AVM-brudd avhenger av lokaliseringen og blodstrømmen. I de fleste tilfeller er det en kraftig forverring av tilstanden, en økende hodepine, en forvirring (fra forvirring til koma). Parenkymale og blandede blødninger sammen med dette manifesterte fokale nevrologiske symptomer: hørselshemmede, synsforstyrrelser, parese og lammelser, tap av følsomhet, motorafasi eller dysartri.

  Torpid variant av strømmen er mer typisk for cerebral AVM av middels og stor størrelse, lokalisert i hjernebarken. Det preges av klynget cephalgia - suksessive hodepine paroksysmer som varer ikke lenger enn 3 timer. Cephalgia er ikke så intens som i AVM-brudd, men er vanlig. På bakgrunn av cephalothia opplever et antall pasienter anfall, som ofte har en generalisert karakter. I andre tilfeller kan torpid cerebral AVM etterligne symptomene på en intracerebral tumor eller annen voluminøs formasjon. I dette tilfellet er det et utseende og en gradvis økning i fokal nevrologisk underskudd.

  I barndommen er det en egen type hjernevaskulær misdannelse - AVM-vener av Galen. Patologi er medfødt og består i nærvær av AVM i regionen av hjernens store blodår. AVM Galenes årer okkuperer omtrent en tredjedel av alle tilfeller av vaskulære cerebrale misdannelser som oppstår i pediatri. Karakterisert av høy dødelighet (opptil 90%). Den mest effektive er den kirurgiske behandlingen som ble utført i det første år av livet.

  Diagnose av hjernens AVM

  Årsaken til å appellere til en nevrolog før AVM-bruddet kan være vedvarende hodepine, den første oppstående epipristen, utseendet på fokal symptomer. Pasienten gjennomgår en rutinemessig undersøkelse, inkludert EEG, Echo-EG og REG. Når AVM er brutt, utføres diagnostikk i nødstilfelle. Tomografiske metoder er mest informative i diagnosen vaskulære misdannelser. Datatomografi og magnetisk resonansavbildning kan brukes både til visualisering av hjernevæv og for studier av blodkar. I tilfelle av AVM-brudd er MR-av hjernen mer informativ enn CT. Det gjør det mulig å identifisere lokalisering og størrelse av blødning, skille den fra andre voluminøse intrakraniale formasjoner (kronisk hematom, svulst, hjernebryst, cerebral cyste).

  I torpid AVM, kan MR og CT i hjernen forbli normal. For å oppdage vaskulær misdannelse i slike tilfeller tillater bare hjerneangiografi og dens moderne analoger - CT av kar og MR angiografi. Studier av cerebral fartøy utføres ved hjelp av kontrastmidler. Diagnose utføres av en nevrokirurg, som også vurderer operasjonsrisikoen og hensiktsmessigheten til kirurgisk behandling av AVM. Det bør tas i betraktning at når rupturen, i forbindelse med kompresjon av blodkar under tilstander av hematom og hjerneødem, kan den tomografiske størrelsen av AVM være vesentlig mindre enn den virkelige.

  Behandling av hjernens AVM

  Arteriovenøse misdannelser av hjernen ved brudd eller i tilfelle fare for slike komplikasjoner, er gjenstand for fjerning. Fortrinnsvis planlagt operativ behandling av AVM. Ved brudd blir det utført etter eliminering av en akutt blødningstid og resorpsjon av hematom. I den akutte perioden, ifølge indikasjonene, er kirurgisk fjerning av det dannede hematom mulig. Samtidig eliminering av både hematom og AVM utføres bare med lobar lokalisering av vaskulær misdannelse og dens lille diameter. Ved ventrikulær blødning er det primært indikert ekstern ventrikulær drenering.

  Klassisk kirurgisk fjerning av AVM utføres ved trepanering av skallen. Koaguleringen av de ledende fartøyene, isolering av AVM, dressing av fartøyene som avgår fra misdannelsen og utskjæring av AVM, utføres. En slik radikal transcranial AVM-fjerning er mulig med et volum på ikke mer enn 100 ml og plassering utenfor funksjonelt viktige soner. Når en stor mengde AVM ofte brukes til kombinert behandling.

  Når brukes trans AVM fjerning er vanskelig på grunn av sin beliggenhet i funksjonelt viktige regioner av hjernen og dype strukturer, kan elimineringen utføres radiosurgery AVM. Imidlertid er denne metode bare effektiv for misdannelser i ikke mer enn 3 cm i størrelse hvis AVM ikke overskrider 1 cm, oppstår dens fullstendige utslettelse i 90% av tilfellene, og når størrelsen på 3 cm -. 30%. Ulemper ved fremgangsmåten tilveiebringer en lang periode (1 til 3 år) som er nødvendig for fullstendig utslettelse av AVM. I flere tilfeller er det nødvendig med en gradvis bestråling av misdannelsen i flere år.

  Metoder for eliminering av cerebral AVM inkluderer også røntgen endovaskulær embolisering av AVM-ledende arterier. Det kan utføres når kateter er tilgjengelige for kateterisering. Embolisering utføres i trinn, og volumet avhenger av den vaskulære strukturen til AVM. Fullstendig embolisering kan bare oppnås hos 30% av pasientene. Subtotal embolisering er oppnådd i ytterligere 30%. I andre tilfeller er embolisering bare delvis oppnådd.

  Kombinert stadiumbehandling av AVM består i trinnvis bruk av flere av de ovennevnte metodene. For eksempel, med ufullstendig embolisering av AVM, er neste trinn transcranial excision av den gjenværende delen. I tilfeller der den fullstendige fjerningen av AVM ikke er mulig, brukes radiokirurgisk behandling i tillegg. En slik multimodal tilnærming til behandling av cerebrale vaskulære misdannelser har vist seg å være den mest effektive og begrunnede for AVM av stor størrelse.

  Hva er misdannelsen av blodårer?

  Misdannelse av cerebral fartøy er en medfødt anomali av strukturen, der de er arrangert i form av en ujevn spole med et fraværende kapillærnettverk.

  De forekommer med en frekvens på 19 per 100 000 mennesker per år. Første halvdel av livet er ofte asymptomatisk. Ofte påvirker effekten av denne anomali unge unge menn i alderen 20-40 år. Symptomer på cerebral vaskulær misdannelse er vanligvis manifestert av blødninger, noe som kan være katastrofalt.

  Malformasjon av ryggmargenen utgjør 4-5% av alle volumssykdommer i ryggraden. Hos menn er den funnet dobbelt så ofte som hos kvinner. Toppfrekvensen faller i alderen 20-40 år.

  Årsaker til sykdommen

  Genetisk mutasjon eller skadelige faktorer som virker under svangerskapet fører til underutvikling eller feil formasjon av kapillærnettet og vaskulærveggen, på grunn av hvilken de tar en uvanlig form og struktur.

  Noen forskere mener at problemet ligger i det feilaktige arbeidet med vekstfaktoren i det vaskulære endotelet, som er ansvarlig for dannelsen og utviklingen. Som et resultat dannes en av de fire typene patologi:

  • kapillær telangiectasias;
  • Cavernous hemangiomas;
  • venøse misdannelser av hjernen;
  • arteriovenøse misdannelser av cerebral fartøy.

  Hvordan oppstår symptomer?

  I fartøyens patologiske kjertel er det ingen kapillærer, så arteriene går direkte til blodårene, uten hindringer. Motstanden som skaper et kapillærnettverk er ikke opprettet, så blodstrømmen på dette stedet er akselerert. Blodet fra de nærliggende normale blodkarene langs trykkgradienten skynder seg inn i dette området.

  Som et resultat utvikler effekten av å stjele hjernevæv med næringsstoffer og hypoksi. Normal utveksling av oksygen og karbondioksid på dette stedet er fraværende, siden de ikke kan trenge gjennom arterievegget.

  I tillegg klemmer den vaskulære misdannelsen i hjernen og skyver ut tilliggende vevssteder eller rygg i ryggmargen, som bryter deres funksjon. Med alder tykkes veggene i de patologiske karene tykkere, tromboseres og gjennomgår dystrofi. På grunn av symptomet på å stjele, er de lokaliserte arteriene og venene refleksivt ekspanderende. Dette fører til utviklingen av sykdommen.

  Hvordan er det manifestert?

  Vaskulær misdannelse i hjernen kan være asymptomatisk og kan være et uhell ved å finne i computertomografi. Ofte oppstår tegn på sykdommen etter traumer, stress, graviditet, men årsaken til dette er ikke klart.

  I følge de gjeldende symptomene er det:

  1. Torpid flyt type. En karakteristisk manifestasjon er epileptiske anfall og symptomer på et progressivt nevrologisk underskudd. Det er ledsaget av generelle cerebrale symptomer, noe som reflekterer økt intrakranielt trykk: hodepine, svimmelhet, kvalme. De er ikke spesifikke, derfor, bare på grunn av deres tilstedeværelse, kan denne sykdommen ikke mistenkes;
  2. Hemorragisk type manifesteres ved blødning som følge av brudd på blodkar. Manifestasjoner av slag beror på lokalisering: lammelse av lemmer, tap av synsfelt, taleforstyrrelser og mange andre.
  3. Arteriovenøs misdannelse i ryggmargen vises radicular smerte, noe som forsterket etter et varmt bad, en natts søvn, siden på denne tiden årene utvider seg og komprimere flere nerveender. Etter smerten er det forbundet med et brudd på hudfølsomhet, noe som øker med tiden.

  Avhengig av lokalisering av vaskulitt utvikles spinal symptomer: vandringslidelser, svakhet i hendene, lidelser i bekkenorganene.

  diagnostikk

  Hvis en vaskulær patologi i hjernen eller ryggmargen mistenkes, visualiserer de deres kurs:

  1. På bildene som er oppnådd etter magnetisk resonansavbildning, kan man se patologisk endrede kar.
  2. Datatomografi med kontrast gjør det også mulig å se sykdomsfokus.
  3. Røntgen-cerebral angiografi består i å introdusere kontrast i vaskulærsystemet, hvoretter et fotografi er tatt. Denne metoden viser at alle fartøyene kommer inn i ballen.
  4. Tosidig skanning er basert på registrering av blodstrømmen i fartøyet, slik at du kan se området for misdannelse.

  Hva skal jeg gjøre?

  Behandling av misdannelse av cerebral fartøy avhenger av type og plassering av patologien:

  1. Kirurgisk behandling består i gradvis avkobling av blodkar som springer spolen fra sirkulasjon og fjerning av den;
  2. En minimal invasiv metode består i å introdusere en tynn leder i fartøyet under røntgenkontroll, som gir forberedelsene til det nødvendige stedet. Det virker på vaskulær veggen og får det til å koagulere;
  3. Bestråling med protonstråle sclerizes gradvis patologiske fartøy. Denne metoden lar deg kurere sykdommen uten snitt og komplikasjoner, men det tar lang tid. Passer til små baller som ligger dypt i hjernevævet.

  Malformasjoner i ryggmargen kan herdes vanskeligere. For det første er tilgang til innsiden av ryggraden vanskelig, og for det andre er faren for å skade strukturen i hjernen høy. Derfor er de endrede karene oftest embolisert.

  Et par ord i konklusjon

  Arteriovenøs misdannelse av hjernen og ryggmargen er en ganske sjelden sykdom. Det er imidlertid preget av alvorlige symptomer og kan føre til et irreversibelt nevrologisk underskudd. Derfor, ved de første tegnene på patologi, må du se en lege.

  Behandling av sykdommen er ganske alvorlig, ofte kirurgisk. Men uten intervensjon er sannsynligheten for å utvikle formidable komplikasjoner svært høy.

  Magazine seksjoner


  I nærvær av en pasient med en medfødt patologisk forbindelse av cerebral fartøy som kalles misdannelse, er det i sjeldne tilfeller mulighet for konservativ behandling. Oftere er kirurgiske metoder brukt til å fjerne arteriovenøs misdannelse av hjernen.


  Det er tre hoved moderne metoder for behandling av unormale årer og hjernearterier: kirurgisk fjerning, embolisering (blokkering) av kar, strålebehandling. Valget av type operasjon avhenger av tilstanden til den unormale vaskulære pleksus.

  Kirurgisk fjerning av misdannelse av cerebral fartøy - stadier av operasjonen

  En åpen kirurgi for å fjerne misdannelsen av venene og hjernens arterier er en alvorlig nevrokirurgisk inngrep.

  Det utføres med følgende indikasjoner:

  • overfladisk plassering av vaskulær patologi;
  • hvis misdannelsen er liten.

  For operasjonen på arteriovenøse misdannelser trepanering av skallen er nødvendig. Ofte blir misdannelser ledsaget av blødninger. Da, samtidig med den vaskulære unormale plexus, fjerner kirurgen også det intrakraniale hematom.

  Denne typen operasjon krever generell anestesi av høyeste nivå.

  For å utføre operasjonen trenger du:

  • mikrokirurgisk utstyr;
  • spesielle intraoperative mikroskop;
  • apparat for ultralyd intraoperativ forskning.

  Faser av operasjonen inkluderer:

  1. Ekskresjon av vevet i hjernegionen hvor misdannelsen er lokalisert.
  2. Frakobling av blodstrømmen ved hjelp av spesielle klipp av hovedkilden til nerveimpulser av utdanning.
  3. Fullstendig fjerning av unormaliteten av den vaskulære strukturen.
  4. Koagulering av nerveender.


  Under den åpne operasjonen er det mulig å kutte ut malformeringen av fartøyene, minimerer vevet som omgir det. Unormal plexus av blodkar fjernes sammen med store hematomer. Noen ganger kan intrakranielle hematomer være en trussel mot pasientens liv, og en nødoperasjon utføres for å fjerne dem.

  Hvis vaskulær patologi oppdages i dypsete områder av hjernen eller i områder som er ansvarlige for mange funksjoner i kroppen, brukes en nevronavigasjonsenhet til å lokalisere den nøyaktig. Dette utstyret gjør det mulig å klargjøre lokalisering av vaskulær formasjon med en nøyaktighet på 1-2 millimeter.

  Bruken av neuronavigation i operasjonen av funksjonelt signifikante områder av hjernen tillater:

  • bruker en stereotaksisk peker til å identifisere den nøyaktige plasseringen av anomali
  • koordinere kirurgens handlinger, styre det kirurgiske instrumentet langs den ideelle banen for tilgang til misdannelse;
  • å gjøre en presis fjerning av fartøy som er utsatt for uregelmessigheter.

  En slik operasjon er tydelig vist i videoen:

  Behandling av misdannelse ved metoden for embolisering av cerebral fartøy

  Indikasjoner for intravaskulær embolisering av cerebral fartøy er:

  • dyp lokalisering av unormale vaskulære plexuser;
  • store utdanningsstørrelser;
  • På operasjonstidspunktet må misdannelsen være i kompensert tilstand.

  Ifølge denne metoden utføres behandling av misdannelse under generell anestesi og er i sammenligning med en åpen kirurgi minimal invasiv.

  • En liten punktering gjøres i femorale arterien, og et fleksibelt tynt kateter settes inn i karene.
  • Han fortsetter av kirurgen til fartøyene som leverer blod til hjernen, og gradvis når den unormale nodal plexus.
  • En del av den væskeformige emboliserende substansen blir levert gjennom kateteret, som blokkerer beholderens lumen og dermed "forsegler" den.
  • Blodstrømmen gjennom det blokkerte fartøyet stopper.

  Radio kirurgi i behandling av misdannelse av cerebral fartøy - når brukes strålebehandling?

  Radio kirurgi er basert på bruk av radioterapi.

  Til bestråling av misdannelser av cerebral fartøy er tydeliggjort i tilfeller der:

  • den uregelmessige plexus har en liten størrelse - i diameter opp til 3 centimeter;
  • Det er lokalisert i hjernens dype soner.

  Denne metoden brukes også til å behandle arteriovenøs misdannelse av hvilken som helst størrelse, når embolisering eller fullstendig fjerning av vaskulære plexuser kan ikke gjøres.

  Den radiokirurgiske metoden brukes, både for nyoppdagede patologier, og for behandling av gjenværende fenomener etter en åpen eller minimal invasiv operasjon.

  Radiosurgical prosedyren utføres på en dag. Resultatet av strålingseffekten på fartøyene er ikke øyeblikkelig, men gradvis. De som mottar strålingsdose fartøyene utrydder gradvis, og blodstrømmen over dem stopper.

  Dette kan forekomme i intervallet fra ett år til tre år. Hele denne tiden fortsetter faren for blødning i hjernen.

  Det er mulig å påføre bestråling av misdannelsesfartøyer i deler, som strekker prosessen i flere år.

  Egenskaper ved utvinning etter kirurgisk behandling av misdannelse av cerebral fartøy, prognose

  Hver metode for kirurgisk behandling av misdannelser av cerebral fartøy har sine egne kjennetegn ved utvinning etter operasjon og mulige komplikasjoner etter det.

  Den utførte trepaneringen av skallen med total fjerning av vaskulær anomali kan ha komplikasjoner i form av:

  • tiltredelse av ulike infeksjoner;
  • Nevrologiske lidelser av midlertidig eller permanent karakter;
  • postoperativ blødning;
  • cerebralt ødem;
  • reaksjoner på narkotiske stoffer;
  • kramper.

  For å unngå negative postoperative konsekvenser, er det viktig i rehabiliteringstiden å følge alle de medisinske anbefalingene nøyaktig!

  Pasienten etter operasjonen mottar en støttende terapeutisk behandling på sykehuset i lang tid. Komplett rehabilitering tar omtrent to måneder.

  I løpet av denne tiden skal pasienten ikke kjøre bil, løfte vekter, engasjere seg i tungt fysisk arbeid og konsumere alkohol.

  Siden et slikt viktig menneskeorgan som hjernen er påvirket under en slik operasjon, er følgende komplikasjoner mulige:

  • skade på hjernevev;
  • ischemi;
  • vaskulære brudd.

  Likevel, med all praktisk muliggjøring av teknikken, kan man ikke være helt sikker på den absolutte blokkering av lumen av patologisk buede fartøy.

  Ofte utføres denne operasjonen etter radiokirurgisk behandling, eller i tillegg til åpen inngrep.

  Etter radiokirurgisk behandling er pasienten i klinikken under tilsyn av en lege i løpet av den første dagen.

  Denne typen behandling er fri for komplikasjoner som iskemi, skade på hjernevev eller blodårer.

  Total utrydding med radiokirurgisk behandling er vellykket å oppnå i 95 prosent av tilfellene.

  Misdannelse av cerebral fartøy

  Vaskulære medfødte sykdommer i hjernen er sjeldne. For 100 tusen nyfødte, oppdages patologi i 19 spedbarn årlig, oftere hos gutter.

  Misdannelse av cerebral fartøy er en av de typer misdannelser. Dens rolle i opprinnelsen til nontraumatic subshellary blødning hos unge mennesker og i middelalderen (fra 20 til 40 år) er viktig. Tegn på sykdommen kan manifestere seg i et tiår gammelt barn.

  ICD-10 patologi er ikke knyttet til kardiovaskulær sykdom, så vel som "andre misdannelser," det tolkes som "en av arteriovenøse misdannelser i cerebrale kar" og kodet Q28.2.

  Årsakene er genetiske mutasjoner eller fosterskader i svangerskapet. Identifikasjon er forbundet med økt datamaskin eller magnetisk resonans imaging evner.

  Hva er essensen av patologi?

  En normal vaskulatur er delt ikke bare i aorta og venøse blodveier. Den største betydningen av å gi mikrocirkulasjon i hjernevevet er gitt til kapillærene. Dette er den minste i diameter fartøy, men det er på deres arbeid avhenger av tilførsel av næringsstoffer og utveksling for bearbeidet slagg.

  Interlacing har ofte ikke kapillærer, men representerer arteriovenøse forbindelser. Blodstrømmen i dem blir øyeblikkelig utladet fra den arterielle delen inn i venesystemet av de overfladiske og dype blodårene i hodet, og når ikke vevet. Vegger av arterier tykkere, deres muskulære lag øker. Årene blir brede og pulserende i samsvar med hjerte-tremor.

  En lignende patologisk shunt skaper et "ran" av hjerneceller i oksygen og ernæring. Dette forstyrrer metabolske prosesser og dermed funksjonene til nevroner.

  I tillegg er glomeruli svært sårbare på grunn av utilstrekkelig veggtetthet. Konsekvenser kan være blødninger, slag i ung alder.

  De største er oftest plassert i occipital-løpene på begge sider. Forbindelsen mellom dybden av "glomeruli" og de nevrologiske symptomene er etablert: jo dypere fokus, jo mer uttalt nevrologiske skader. Tilfeller av både vekst og spontan resorpsjon av foci er notert.

  Typer av misdannelse

  Den vaskulære feilen i hjernen er representert av misdannelser av ulike typer og former.

  Med arteriovenøse endringer:

  • racemisk (den vanligste formen er opptil 75% av alle tilfeller);
  • fistular;
  • Cavernous (funnet i 11% av tilfellene);
  • mikromalformatsiya.

  Andre former for misdannelse:

  • telangiectasia,
  • arteriell,
  • venøs,
  • hemangiom,
  • fistel av dura materen.

  Kliniske manifestasjoner

  Alle symptomer oppdages hos personer i ung og middelalderen. De kan være betinget delt inn i slike manifestasjoner:

  • blødning (blødning);
  • nevrologiske tegn.

  Den hyppigste varianten av sykdomsforløpet er hemorragisk. Det forekommer hos 70% av pasientene. Blødning opp til 10 mm i diameter kan ikke gi symptomer. Signifikant mindre hyppig massiv blødning med nederlag av vitale sentre og død. Det er med blødning at manifestasjonen av tegn på misdannelse begynner, det er behov for å undersøke pasienten. Før denne perioden er det ingen symptomer eller de er for uklare.

  Torpidflyt fører til identifikasjon av store formasjoner i hjertekortet, som er forbundet med blodtilførselen til den midtre cerebrale arterien. Misdannelsesfokuset simulerer en hjernesvulst, ledsaget av hodepine.

  Neurologiske manifestasjoner er forbundet med 12% av pasientene. Hos 1/3 av pasientene oppdages misdannelse når årsakene til epileptiske anfall er belyst.

  • Hodepine av forskjellig intensitet.
  • Beslag - manifesteres ved generelle angrep eller partielle arter i ulike deler av kroppen, kan ledsages av et brudd på bevisstheten fra svimmelhet til besvimelse.

  Andre nevrologiske manifestasjoner:

  • svakhet i musklene;
  • parese eller lammelse av ben og hender;
  • nedsatt koordinering i rommet, svimlende når du går - med lesjoner i hjernen;
  • tap av syn - oftere i lokalisering av misdannelse i frontallober;
  • endringer i tale.

  Hos 15% av pasientene finnes ulike forstyrrelser i tale, syn, nedsatt hukommelse, en tendens til å svimme med bevissthetstap. Forløpet av misdannelse hos kvinner er aktivert under graviditet og forverrer trivsel.

  Ofte blir fokuset på misdannelse avslørt hos eldre. Som regel går han ikke lenger.

  diagnostikk

  For riktig behandling av pasienten, må hvert tilfelle bli utsatt for differensial diagnose. Det mest liknende kliniske bildet er gitt av:

  • forbigående iskemiske angrep
  • ulike vaskulære sykdommer som involverer hjernenettverket;
  • ruptur av aneurysmer;
  • en svulst i hjernen.

  Klinisk undersøkelse (spørsmål og undersøkelse av pasienten) kan ikke diagnostiseres. Denne sykdommen avsløres bare gjennom instrumentell diagnostikk.

  Den mest nøyaktige metoden er kontrasten angiografi. Intravenøst ​​injisert kontrastmedium, så gjør flere røntgenbilder av skallen i forskjellige fremskrivninger. Teknikken er forbundet med en uttrykt risiko for komplikasjoner, derfor brukes den kun i ekstreme tilfeller.

  Selektiv angiografi - gjennom kateterkontrasten blir introdusert direkte til misdannelsens fokus.

  I praksis er de mest brukte:

  • datatomografi;
  • magnetisk resonans tomografi.

  Algoritme for handlinger for diagnostikk

  For akselerert diagnose av sykdommen, er en standard algoritme for handling utviklet for å hjelpe leger.

  På polyklinisk nivå, en ambulant klinikk, blir pasientens tilstand vurdert av:

  • historie;
  • generelle symptomer;
  • måling av temperatur, puls, blodtrykk;
  • identifisering av nevrologiske symptomer (om mulig, undersøkelse av nevrolog);
  • konsultasjon av oculist.
  • Generell blod- og urintest;
  • biokjemiske tester;
  • koagulasjon;
  • echoencephalography;
  • rheoencephalography of cerebral vessels;
  • Dopplerografi av karene i hodet og nakken.

  Hvis en pasients vaskulære patologi mistenkes, skal han henvises til konsultasjon til nærmeste vaskesenter eller nevrokirurg.

  Spesialiserte avdelinger (sentre) blir undersøkt av spesialister av beslektede spesialiteter (nevrolog, nevrokirurg, vascular surgeon, oculist). Spesifikke symptomer identifiseres, differensiert med forskjellige patologier.

  • magnetisk resonans tomografi;
  • selektiv angiografi;
  • echoencephalography.

  Bare slike konsekvente handlinger tillater å korrekt vurdere pasientens tilstand og diagnostisere misdannelse.

  behandling

  Valget av en behandlingsmetode påvirkes av avklaringen:

  • type misdannelse;
  • plassering av patologisk fokus
  • størrelsen på vaskulær formasjon;
  • Informasjon om tidligere blødninger.

  De mest akseptable og effektive metodene er:

  • åpen kirurgisk inngrep;
  • operasjoner utført på lavt traumatisk måte;
  • Radiosurgery.

  Vanligvis blir bare unormale arterier og vener fjernet, men med store hematomer og blødninger, må de også elimineres. For nødbetegnelser (trussel om brudd og blødning), fjernes hematomene.

  Åpen intervensjon brukes til overfladisk lokalisering av patologi og liten størrelse. Fokuset på misdannelse er fastgjort av klemmer og helt skåret ut.

  Endovaskulær inngrep anses å være et mindre traumer. Et tynt kateter blir introdusert i cerebral arterien, og gjennom det et preparat som er i stand til å "sutte" det unormale fartøyet. Brukes for dyp lokalisering av fokuset, som et supplement til radiokirurgisk inngrep. Gir ikke full tillit til overlappingen av fartøyet.

  Radiosurgery bruker målrettet stråling med en tynn stråle av radioaktiv stråling i forskjellige vinkler til fokus. Dette har liten effekt på sunt vev, men det ødelegger misdannelse. Som et resultat blir skippene sclerosed etter noen måneder. Sannsynligheten for fullstendig blokkering av blodkar er nær 95%.

  Mulige komplikasjoner

  Komplikasjoner av misdannelse inkluderer:

  • hemorragisk slag
  • uttalt vasospasme (fører til et slag);
  • subaraknoid blødning med hydrocephalus (ødem i hjernen);
  • Nevrologiske lidelser på grunn av skade på vev og hjernekjerner;
  • død i nederlaget for vitale sentre.

  Derfor er dyktige spesialister lov til å drive operasjoner. Under forberedelsen av pasienten er det nødvendig å sørge for utnevnelse av smertestillende midler for hodepine, beroligende terapi, legemidler for å styrke karvevegen.

  outlook

  Med en rettidig planlagt operasjon med blokkering eller fullstendig reseksjon av unormale blodkar, blir pasienten fullt ut gjenopprettet. Neurologiske konsekvenser blir ikke observert.

  Tidlig diagnose av misdannelse er et problem med moderne medisin. Tilnærmingen til praktiske leger og populasjonen av høyverdige undersøkelsesmetoder styrker muligheten for tidlig diagnose og behandling.

  Les Mer Om Fartøyene