SHEIA.RU

Vertebral arterier utfører funksjonen av blodtilførsel til bakre deler av hjernen. De bærer næringsstoffer til viktige deler av hjernen. Diameteren til vertebrale arterier, hvis norm er 3,6-3,8 mm, kan imidlertid være underutviklet og innsnevret. Hypoplasi er som regel en medfødt sykdom. Konsekvensene av avviket kan være ganske negative for hjernens aktivitet. Dette skyldes et brudd på hemodynamikk, noe som resulterer i mangel på ernæring i sine egne områder, et brudd på funksjonene til det vestibulære apparatet, hjerterytmen og sirkulasjonssystemet.

Ideelt sett har høyre og venstre vertebrale arterier samme utvikling. De danner en sirkel i hjernen i Willis-sirkelen, som deler seg i en rekke små fartøyer i regionen av de subklave arterier. Hypoplasi er en underutvikling av kroppsvev. I dette tilfellet kan patologien være medfødt eller oppnådd karakter.

I de fleste tilfeller observeres hypoplasi av høyre vertebralarterie med liten diameter i klinisk praksis, i sjeldne tilfeller - venstre vertebralarterie. Anomali umiddelbart fra to sider er fastsatt i medisinsk praksis svært sjelden. Patologi kan være medfødt, mye sjeldnere - ervervet.

Hovedårsaker og symptomer

Årsakene til sykdommen er relatert til intrauterin utvikling av barnet:

 1. blåmerker og skade på den fremtidige moren,
 2. overdreven bruk av alkohol, narkotika,
 3. nikotinavhengighet;
 4. eksponering for visse gammastrålearter, med langvarig overoppheting;
 5. Smittsomme sykdommer: influensa, rubella, toxoplasmose.

Hypoplasia til venstre eller høyre vertebral arterie fører til et gradvis utseende av symptomer, noe som resulterer i at det er svært vanskelig å diagnostisere.

Blant de viktigste symptomene på sykdommen er:

 • hyppig svimmelhet;
 • ubehagelig smerte i hodet;
 • redusert følsomhet for individuelle deler av kroppen;
 • forverring av koordinering av bevegelse;
 • redusert syn og hørsel;
 • forverring av oppmerksomhet, minne og konsentrasjon.

Alle disse symptomene oppstår med ulike intervaller. De er karakteristiske for patologien til venstre eller høyre vertebral arterien av langsiktig utvikling. I dette tilfellet er det ofte hos pasienter skarpe endringer i humør, depresjon, alvorlig svakhet og rask tretthet. Det kan også være en meteorisk avhengighet når en person begynner å føle seg uheldig ved temperaturendringer og atmosfæriske trykkprang. I tillegg kan søvnforstyrrelse forekomme.

Med utviklingen av denne sykdommen, er det en signifikant innsnevring av det vaskulære lumen i sonen der den kommer inn i beinkanalen som fører til kranialhulen. Som et resultat begynner mengden blod å strømme inn i hjernen utilstrekkelig. Denne faktoren forklarer hemodynamiske anomalier i underutviklingen av PA.

Eventuelle symptomer som oppstår i forekomsten av patologi skyldes at vertebrale arterier forsyner hjernen med næringsstoffer nærer, og selv små forstyrrelser i deres arbeid er manifestasjoner av forverring av cerebral blodstrøm. I løpet av årene øker symptomene, og dette er ikke overraskende: fartøyene begynner å miste elastisitet og bli "tilstoppet". Derfor smelter lumen enda mer.

Liten diameter PA kan være på høyre side eller til venstre. Nesten 10% av innbyggerne har hypoplasi i høyre vertebralarterie. Sykdommer i venstre PA er mye mindre vanlige.

diagnostikk

Sykdommen kan påvises under første undersøkelse hos en nevrolog. Legen lytter til pasientens klager om den generelle tilstanden, tar hensyn til mulige brudd i livmorhalsdepartementet, og skriver ut retningen for ultralyddiagnose. Hvis under inspeksjonen ble det avslørt innsnevring av den vertebrale arterie i diameter og 2 mm ved en hastighet på 3,6 - 3,8 mm - er det ansett som en diagnostisk symptom for å påvise eksistensen av sykdommen. Om nødvendig utføres angiografi - Røntgediagnose av karene ved innføring av kontrastmiddel, som tydelig viser sin nåværende tilstand.

Hvis sykdommen er mistenkt, bør legen foreskrive en henvisning til ultralyd av karene. Denne diagnosen lar deg bestemme diameteren til arterien. Anomali er innsnevringen av den indre diameteren, normen varierer i området fra 3,6 til 3,8 mm. En patologisk forandring anses å være en diameter på mindre enn 2 mm.

Ifølge indikasjonene utføres tomografi og angiografi av arterier med kontrastmiddel. Disse studiene bidrar til å få et komplett bilde av vaskulære anomalier. Ofte blir hypoplasia forverret av vertebrale sykdommer som ligger i livmorhalsområdet. Dette kan også identifiseres under diagnosen.

Følgende metoder lar deg sette den rette:

 • Ultralyd av karene i nakken og hodet. Spesielt anbefales tosidig angioscanning av PA. Under undersøkelsen vises et bilde av arterien på skjermen, som gjør det mulig å bestemme diameteren og særegenheten til blodstrømmen. Denne metoden brukes ofte som en screening, fordi den er helt trygg og har ingen kontraindikasjoner.
 • Angiografi er en grafisk fiksering av den anatomiske strukturen, karakteristika av slag og tilkoblinger av alle hjernens kar. Først av alt gjør denne metoden muligheten til å vurdere vertebralarterien. Diagnosen utføres ved hjelp av en spesiell røntgenmaskin. I dette tilfellet punkteres en av de største arteriene av ekstremitetene, lederen er banet til grenen av PA og en kontrastmiddel blir introdusert i den. Dens struktur er estimert av eksterne funksjoner, som vises på skjermen.
 • Tomografisk undersøkelse ved hjelp av kontrast. Undersøkelsen utføres på magnetisk resonans eller datatomografi ved å introdusere en kontrastforsterker som fyller arteriene.

behandling

Behandlingen utføres ved to metoder:

 1. Konservative. Antar introduksjon av narkotika som forbedrer blodegenskaper, blodtilførsel til hjernen og metabolske prosesser i den. Slike metoder eliminerer ikke sykdommen helt, men gir bare beskyttelse av hjernen fra iskemiske anomalier. For dette brukes forskjellige medisiner, spesielt blodfortynningsmidler.
 2. Kirurgisk. Brukes i situasjoner der det er umulig å kompensere for hjernecirkulasjon på andre måter. Erfarne kirurger utfører en endovaskulær operasjon, hvis formål er å sette en stent inn i lumen. Det er en spesiell expander som øker diameteren av arterien, som normaliserer blodstrømmen.

forebygging

Forhindre negative effekter på kroppen vil hjelpe enkle forebyggende tiltak. Hvis du regelmessig trener før du trener, må du drikke litt vann og utføre en mild ryggmassasje. En slik enkel taktikk bidrar til å spre blod, forbedre stoffskiftet og absorbere det nødvendige volumet mellom fibrene mellom vertebruskene.

Prøv å ikke løfte og holde vekter på utstrakte armer. Du må kompetent lære å bære vekter for ikke å skade ryggen din. Med en jevn holdning, må du kaste seg, ta en last og rette bena med den. I så fall legg hendene så nær kroppen som mulig. Fordel lasten jevnt, slik at du ikke trenger å bære den i en hånd, hvis du kan ta to poser i begge hender. Bruk poser, vogner og kofferter på hjul for å transportere tunge gjenstander.

Å gjøre tungt fysisk arbeid, iboende forbundet med å løfte vekter, bære et spesielt støttende belte eller korsett. Ikke løft laster som veier mer enn 10 kg. Bruk komfortable sko i hverdagen, og foretrekker fordeler av naturlige råvarer, pålitelig og festing av foten.

Kvinner, spesielt under graviditet, bør gi opp sko med høye hæler, fordi det er veldig skadelig for ryggraden. Etter lang tid i bøyd stilling kan du henge på tverrstangen eller nå opp.

Høyre vertebral arterie av liten diameter

Hypoplasia av vertebrale arterier

Hva er hypoplasi?

Hypoplasi er preget av intrauterin underutvikling av vev eller organer. Ufullstendig utvikling av den vertebrale (vertebrale) arterien manifesteres ved en innsnevring av dens diameter. Hypoplasi kan være bilateral eller ensidig (høyre eller venstre). Hypoplasi av høyre vertebralarterie er vanligere.

På grunn av intrakraniell arteria vertebralis segmentet dannet basilaris arterie som gir opphav posteriore cerebrale blodårer, som er en del av den arterielle sirkel av Willis og vertebrobasilær form basilaris bassenget. Vertebrobasilær fartøy-basilare basseng tilførsel blod til de bakre områder av hjernen (cerebellum, medulla, cervical segment av ryggmarg), som lider som et resultat av forstyrrelse av den normal hemodynamikk.

Årsaker til sykdommen

Vaskulær maldevelopment oppstår som følge av eksponering for den gravide kvinnen og fosteret:

 • medisinske preparater;
 • smittsomme sykdommer;
 • dårlige vaner;
 • ioniserende stråling;
 • giftige stoffer.

Det kan også være et resultat av en genetisk predisponering mot vaskulær sykdom.

 • utvikling av kollaterale blodkar og ytterligere vertebrale arterie anastomoser i formasjonen, som er mindre utviklet gren av blodkaret for å ta noe av belastningen, og temporært tilveiebringe normal blodstrøm;
 • økt blodtrykk, utvikler seg sekundært og forenkler midlertidig blodstrømmen under trykk i hjernen, gjennom et innsnevret blodforsyningsbeholder.

Ofte kan hypoplasi i vertebrale arterier manifestere seg mot andre sykdommer:

 • osteokondrose av cervix-segmentet i ryggraden og dets komplikasjoner;
 • spondylolistese (forskyvning av vertebrae);
 • aterosklerotiske vaskulære lesjoner;
 • dannelse av en trombose i lumen i det berørte blodkaret.

Symptomer og konsekvenser

Tegn på hypoplasi i vertebralarterien er svært variert og avhenger av omfanget av lesjonen. Ofte på grunn av likhetens symptomer, er sykdommen ikke diagnostisert i lang tid, og det er feilaktig utført ulike nevrologiske diagnoser. Symptomene på sykdommen kan endres og avhenger direkte av hvilket område av hjernen blodtilførselen er vanskelig.

 1. Hyppig svimmelhet, besvimelse er mulig.
 2. Langvarig hodepine, migrene.
 3. Sløvhet, døsighet.
 4. Forskjeller i blodtrykk.
 5. Redusert synsstyrke.
 6. Lyder i ørene, hørselstap.
 7. Redusert minne og konsentrasjon av oppmerksomhet.
 8. Cerebellar lidelser: ustabilitet i å gå, brudd på fine motoriske ferdigheter.
 9. Svakhet i armer og ben, følelsesløshet, endring i følsomhet.
 10. Sjeldne motorforstyrrelser i form av parese og lammelse.

Hypoplasi i venstre vertebralarterie for generelle kliniske symptomer, er forskjellig fra den høyre vertebrale arterien. Fokale nevrologiske symptomer på vaskulære lidelser kan endres litt. Vedvarende vertebrobasilarinsuffisiens på grunn av hypoplasi fører til forbigående iskemiske angrep, iskemisk slag av varierende alvorlighetsgrad, cerebellarinfarkt.

diagnostikk

Diagnose av fartøyfeil kan gjøres ved å bruke:

 • angiografi av vertebrale arterier og alle vaskulære strukturer i hjernen;
 • ultralyd undersøkelse av fartøyene i nakken og hodet;
 • magnetisk resonans multilayered tomografi av hode og nakke med kontrast.

Metodene som er nevnt ovenfor tillater oss å bestemme intensiteten av blodstrømmen og vurdere diameteren til arteriene. Vanligvis er diameteren til vertebralarterien ca 3,6-3,9 mm, med en reduksjon i diameter mindre enn 3 mm, er hypoplasia bekreftet.

Avhengig av intensiteten av cerebral sirkulasjonsforstyrrelser i vertebrobasilarområdet, er foreskrevet konservativ eller kirurgisk behandling.

Konservativ behandling er basert på bruk av medisiner og er symptomatisk. Følgende legemidler brukes:

 • cerebrale vasodilatorer (trental, vinpocetin, agapurin) sørger for utvidelse av cerebral fartøy for å forbedre mikrosirkulasjonen;
 • hypotensive fremme normalisering av arteriell trykk;
 • antiaggreganter (aspirin, dipyridamol) hindrer dannelsen av trombi;
 • nootropics (cerebrolysin, glycin, pyracetam, fesam) gir en forbedring i metabolske prosesser i hjernen.

Også symptomatisk foreskrevet smertestillende midler, antiemetika, antidepressiva, hypnotika. Konservativ behandling tillater ikke å eliminere vaskulær hypoplasi, men med ubetydelig hypoplasi i vertebrale arterier, bidrar det til å forbedre hjernens sirkulasjon og unngå kirurgisk inngrep.

Kirurgisk behandling

Med segmentell stenose utføres begrenset okklusjon av vertebralarterien og uttalt tegn på vertebrobasilarinsuffisiens:

 • Ballongangioplastikk er metoden for endovaskulær intervensjon under røntgenkontroll. I lumen av den perifere arterien er en leder innført, langs hvilken et ballonkateter føres til stedet for stenose. Etter inflasjon av ballongen og utvidelse av diameteren til arterien, blir ballonkateteret trukket tilbake;
 • vertebrale arterie stenting - før administrering av stenten ballongangioplasti utføres, og deretter å holde den åpenheten satt ramme metallstent, som fast fester den vaskulære veggen, og hindrer mulig re-innsnevring av lumen.

Årsaker, symptomer og behandling av hypoplasi i høyre vertebralarterie

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er hypoplasi av den høyre vertebrale arterien, årsakene til denne patologien, dens karakteristiske symptomer og behandlingsmetoder.

Vertebralarterien er et parret fartøy som strekker seg fra den subklaviale arterien, og sammen med karoten arterier gir blodtilførselen til hjernen.

Med vaskulære anomalier opprettes forutsetningene for å redusere cerebral blodstrøm. Dette er hva som skjer når hypoplasia i høyre vertebralarterie, men hva er det? Hypoplasi er en underutvikling av kroppen, og konsekvensen av dette er en reduksjon i funksjonaliteten. I tilfelle av vertebral arterien refererer hypoplasia til en nedgang i diameteren av karet til mindre enn 2 mm. Denne typen anomali er iboende i naturen og er ofte en konsekvens av graviditetspatologi.

Symptomene forekommer ofte bare i voksen alder på grunn av forringelse av karbidets elastisitet og vedlegg av aterosklerose. I en slik situasjon kan det være en nedgang i blodstrømmen til visse deler av hjernen. Opptil en viss grense kan patologien til blodtilførselen kompenseres, men kroppens beskyttende mekanismer kan være utarmet eller unnlat å fungere i nødssituasjoner.

Forskjeller fra lesjoner i venstre vertebralarterie er vanligvis fraværende. Den eneste forskjellen er at rettidig skade på fartøyet forekommer flere ganger oftere enn den venstre sidede - ifølge noen observasjoner i forholdet 3 til 1.

Et bilde av en beregnet tomografi

Det er vanskelig å gi et entydig svar på statens fare. Nevroner i hjernen er spesielt følsomme for underernæring på grunn av nedsatt blodgass. Derfor kan hypoplasi av arteriene som går til hjernen føre til mer alvorlige konsekvenser for kroppen sammenlignet med underutvikling av andre fartøy. Graden av fare avhenger av alvorlighetsgraden av hypoplasia og tilhørende helseproblemer (vaskulær sykdom, sykdomspine sykdom, hjertesykdom).

Fullstendig kur av sykdommen er umulig, selv etter operasjon, kan bare midlertidig kompensasjon av lokal blodstrøm oppnås.

Behandling av hypoplasi av vertebrale arterier utføres vanligvis av nevropatologer. Medisinsk behandling er bare nødvendig av de pasientene der hypoplasia manifesteres av de eller andre symptomer på forverring av hjernecirkulasjonen. Med en betydelig innsnevring av fartøyets lumen med alvorlige symptomer på sirkulasjonsforstyrrelser, er det nødvendig å konsultere karsykiren for å løse problemet med behovet for kirurgi.

Årsaker til hypoplasi i høyre vertebralarterie

Underutvikling av vertebrale kar er ofte oppdaget ved et uhell i voksen alder under undersøkelsen. Imidlertid er denne patologien iboende i naturen. Til underutvikling av blodkar kan føre til ulike problemer med helsen til en gravid kvinne, traumer under fødsel, arvelig disposisjon.

Liste over mulige årsaker til hypoplasi i vertebralarterien:

 1. Utsatt under graviditetsinfeksjoner: rubella, influensa, toxoplasmose.
 2. Bruises eller traumer av moren.
 3. Drikker alkohol, medisiner gravid, røyking, narkotikaavhengighet.
 4. Genetiske egenskaper som øker risikoen for dannelse av defekter i sirkulasjonssystemet.

Prinsipper for en sunn livsstil under graviditeten

Patologi kan være asymptomatisk i lang tid. Med lite ekspresjon av sirkulatoriske forstyrrelser og symptomer på tilstanden, kan feilaktig debitert til måling av andre lidelser: osteokondros, vegetative-vaskulære dystoni.

Hypoplasi regnes som en av de vanligste abnormaliteter av vertebrale arterier. Data om forekomsten av hypoplasi blant befolkningen varierer i forskjellige kilder og varierer fra 2,5 til 26,5% av tilfellene. Men det er kjent at hypoplasi i vertebralarterien til høyre møtes mye oftere enn på venstre eller begge sider samtidig. Dette skyldes trolig de anatomiske egenskapene ved dannelsen av vaskulære formasjoner. Fartøyet til høyre avviger fra den subklave arterien i en skarp vinkel, til venstre nesten rett vinkel, diameteren til høyre arterie er ofte mindre enn venstre, og omfanget er større.

Asymptomatiske høyre vertebrale arterie anomalier som indikerer tilstrekkelig kompensasjon strømmen fra eksisterende forbindelser (anastomoser) mellom fartøyene og omfattende nettverk av sikkerheter - greiner og andre kar som forsyner de samme områder som de vertebrale arterie. Sikring av en jevn strøm av blod til alle deler av hjernen skyldes i stor grad tilstedeværelsen av lukkede sirkulasjonssystemer, når arteriene i forskjellige vaskulære bassenger fusjonerer med hverandre. Disse beskyttelsesmekanismer kompenserer ofte for lang tid utilstrekkelig blodstrømning langs høyre vertebralarterie. Derfor forekommer kliniske manifestasjoner ofte gradvis som utviklingen av aldersendringer.

Symptomer på patologi

Symptomene på denne sykdommen er svært varierte og kan variere betydelig mellom ulike pasienter.

Her er noen få symptomer:

Smerte med bestråling i hodet når palpasjon ved vertebralarterien - mellom transversale prosesser av 1 og 2 livmorhalsvirvler

Symptomer knyttet til forverring av blodstrømmen i vertebrobasilar-systemet eller irritasjon av sympatiske fibre i nerveplexus rundt vertebralarterien

Økt blodtrykk, hodepine, synsforstyrrelser, hørselshemmede, koordinering, ustabil gang, svimmelhet, nedsatt følsomhet

Karakteristiske manifestasjoner av sykdommen:

 • Smerter i patologi kan variere betydelig i intensitet og andre egenskaper.
 • Ofte opplever pasienter pulserende eller feiende smerter med spredning fra nakke og nakkeput til de temporomandibulære områdene.
 • Smerte øker med sving på hodet, om natten og etter å ha våknet.
 • Ofte er hypoplasi manifestert av svimmelhet, en følelse av desorientering, en forvrengning av oppfatningen av kroppens stilling i rommet. Slike episoder er ofte forbundet med hodets bakker, skarpe bevegelser. De kan føre til svimlende eller til og med fallende.
 • Alvorlige angrep av svimmelhet, noen ganger ledsaget av bevissthet, besvimelse.

I tillegg til smertesyndromet med patologi kan følgende lidelser forekomme:

 • forverring av syn, smerte i øynene, dobbeltsyn, en følelse av sand eller blinking av fluer;
 • hørselshemmede, tinnitus, neurosensorisk hørselstap, vestibulære lidelser;
 • problemer fra kardiovaskulærsystemet;
 • humørsvingninger, depresjon;
 • tretthet, svakhet;
 • søvnforstyrrelser;
 • meteosensitivity.

Arteriell hypertensjon, angina pectorisangrep er ikke alltid en direkte følge av en abnormitet i vertebrale kar. Kombinasjonen av hjertepatologi med hypoplasi fører vanligvis til en forverring av sykdomsforløpet. Samtidig provoserer den reduserte blodstrømmen i vertebrobasilarbassenget episoder av myokardisk iskemi og en økning i blodtrykket.

Hypoplasi av den høyre vertebralarterien øker risikoen for å utvikle hjerneslag som følge av nedsatt blodgass i vertebrobasilarsystemet og på grunn av involvering av vaskulær veggen ved aterosklerose.

Metoder for behandling

I tilfelle av vaskulær hypoplasi er en fullstendig kur av sykdommen umulig. Selv etter rekonstruktiv kirurgi, kan bare midlertidig kompensasjon av lokal blodstrøm oppnås.

Konservativ terapi

Konservativ behandling inkluderer å ta medisiner, fysioterapi metoder, terapeutisk trening, akupunktur. For å forbedre blodtilførselen til hjernen, brukes flere grupper av legemidler:

 1. Vasodilatorer (cavinton, actovegin, ceraxon).
 2. Neuroprotektorer og nootropics (piracetam, glycin, picamilon, mexidol), som forbedrer metabolske prosesser i hjernevævet.

 • Betagistin, effektiv i nærvær av svimmelhet.
 • Antihypertensive midler er nødvendig i tilfelle av en økning i blodtrykket: kalsiumantagonister (amlodipin), beta-blokkere (Bisoprolol), ACE-hemmere - angiotensin converting enzyme (lisinopril).
 • Forebygging av dannelsen av trombi utføres ved hjelp av antiaggreganter (aspirin, pentoksifyllin, klopidogrel).
 • Fra fysioterapi kan man bruke metoder:

  • diadynamiske strømmer;
  • magnetisk terapi;
  • elektroforese med legemidler som har vasodilator, smertestillende effekt.

  Kirurgisk behandling

  Kirurgisk inngrep kan utføres ved en åpen metode eller ved endovaskulær metode (gjennom små hull, uten store inngrep).

  For å gjenopprette blodstrømmen gjelder:

  • Stenting, der en stent settes inn i innsnevringen av fartøyet for å utvide den smalte delen. Slike stenter kan impregneres med stoffer.
  • Angioplastikk, hvor en ballong blir introdusert i konsentrasjonssonen, som oppblåses med luft for å utvide karet. Angioplastikk og stenting kan utfylle hverandre.
  • I alvorlige situasjoner utføres en mer komplisert rekonstruktiv operasjon: fjerning av deformert område og proteser ved bruk av pasientens egen vene.

  Prognosen for patologi av hypoplasi i høyre vertebralarterie avhenger av graden av underutvikling, kompensasjonsmekanismer av organismen, samtidig patologier. I fravær av symptomer på forverring av cerebral blodstrøm eller minimal manifestasjoner av patologi, kan prognosen betraktes som betinget gunstig.

  Hypoplasi tilskrives predisponerende faktorer for slag. Ifølge statistikken er 70% av forbigående hjerne-sirkulasjonsforstyrrelser og 30% av hjerneslag forbundet med nedsatt blodgass i vertebrobasilarsystemet. Derfor, å finne en anomali krever aktive forebyggende tiltak, spesielt hvis det er andre risikofaktorer.

  Tilstedeværelsen av alvorlige manifestasjoner av vertebrobasilarinsuffisiens forverrer prognosen betydelig. Med utilstrekkelig effektivitet av konservativ terapi kan bare kirurgisk behandling forbedre situasjonen. Gode ​​resultater oppnås ved bruk av endovaskulær metode, som kan utføres selv hos pasienter med høy "kirurgisk risiko".

  Vurder denne artikkelen: (stemt 2, gjennomsnittlig vurdering: 5,00)

  Hypoplasia av høyre vertebralarterie

  Enhver hypoplasi er en utilstrekkelig utvikling av et hvilket som helst organ. Begrepet "hypoplasi av den høyre vertebrale arterie" refererer til den underutvikling av fartøyet, påvirker blodtilførsel til hjernen og er karakterisert ved innsnevring av dets lumen i et sted av passasjen i benkanalen av ryggraden. I varierende grad av hypoplasi av høyre arteria vertebralis er observert i 10% av befolkningen, mens hypoplastisk venstre arteria vertebralis er observert mye sjeldnere.

  Årsaker til hypoplasi

  Hypoplasia av høyre vertebralarterie er lagt ned selv under intrauterin utvikling av fosteret. Det kan provosere:

  • blåmerker under graviditet
  • langvarig overoppheting;
  • mottak av alkoholholdige drikker, narkotiske stoffer, røyking;
  • eksponering for visse typer gammastråler;
  • smittsomme sykdommer, hvorav de farligste er rubella, toxoplasmose, influensa.

  Manifestasjoner av hypoplastiske symptomer på vertebralarterien er svært varierte, de vanligste av dem:

  • forstyrrelse av det vestibulære apparatet;
  • svimmelhet;
  • hodepine;
  • forstyrrelser i nervesystemet;
  • økt blodtrykk, som et resultat av å kompensere for utilstrekkelig blodtilførsel gjennom det innsnevrede lumen i blodkarene;
  • brudd på følsomheten til enkelte deler av kroppen.

  Hypoplasi av høyre vertebralarterie kan inneholde visse ikke-spesifikke tegn som manifesteres på grunn av brudd på blodtilførselen til bakre del av hjernen - sjelden synkope, svekket koordinasjon, svimlende på stigende.

  Siden vertebrale arteriene fôrer hjernen, er alle disse symptomene en manifestasjon av et brudd på blodtilførselen. Med alderen øker de bare, noe som er forståelig - karene blir mindre elastiske og ofte tilstoppet, slik at lumen i arteriene blir enda mindre.

  Diagnose Hypoplasi av høyre vertebralarterie

  Sykdommen kan gjenkjennes under en primær undersøkelse av en nevrolog. Han vurderer pasientens klager om hans tilstand, tar hensyn til mulige brudd i livmorhalsen, og gir retning til ultralyd av vertebrale arterier. Hvis det er en innsnevring av fartøyets lumen i diameter opptil 2 mm med en hastighet på 3,6 - 3,8 mm - dette er et diagnostisk tegn som bekrefter forekomsten av sykdommen. Angiografi kan utføres - Røntgenundersøkelse av fartøy ved hjelp av spesielle kontraststoffer, som tydelig viser tilstanden deres.

  Behandling av hypoplasi i høyre vertebralarterie

  Hvis hypoplasi av høyre vertebralarterie vises, er prosessen klart dekompensert og krever kirurgisk inngrep. Men mens hjernen ikke opplever et akutt sirkulasjonsunderskudd, bør behandlingen bare omfatte medisinske midler som fremmer utvidelse av arterielle kar. Således forbedrer blodtilførselen til de deler av hjernen som føder den høyre arterien, noe som forårsaker svimmelhet og mangler i det vestibulære apparatets funksjon. I tillegg skal terapien øke blodstrømmen. Prescribe narkotika som Betaserc, Cavinton, hjelpemidler som bidrar til flytning av blod.

  Konservative metoder for å kvitte seg med hypoplasi er umulig, behandling støtter bare kroppen, hjelper den til å tilpasse seg. I tillegg til utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen er hypoplasi farlig på grunn av den hyppige utviklingen av en tendens til trombose, et brudd på blodets fysiske egenskaper. Med mangel på lumen i vertebrale arterier, kan en volumetrisk trombus dannes som dekker hele indre diameter av blodkarene.

  Diameter av vertebral arterien norm

  Som kjent av vertebralarteriene strekker seg fra subclavia arterien i den øvre del av brysthulen, åpningene strekker seg i tverrtaggene av halsvirvler, videre omfatter i hjernekassen, der sammen til et eneste basilær arterie, ved bunnen av hjernestammen. Fra den basilære arterien avgår grener som gir blodtilførsel til hjernestammen, cerebellum og oksipitale lobes i hjernehalvfruene. Vertebrobasilær insuffisiens, eller vertebrale arterie syndrom - en tilstand i hvilken den reduserte blodstrømmen i virvel- og basilaråren. Årsaken til disse forstyrrelser kan være ekstravasal kompresjon, noe som øker tone vertebrale arterier (arterielle distsirkulyatsii, vaskulær dystoni), aterosklerose, anatomiske strukturtrekk etc. Brudd volumetriske og lineære hastigheter på blodstrømmen i de vertebrale arterier, forbundet med ekstravasal klemme, kan identifiseres som den ene og begge sider. Den hyppigste kompresjonsfaktoren er muskelvevet, som er forbundet med anatomisk lokalisering av vertebrale arterier. Komprimering av de vertebrale arterier kan også ben (osteophytes, brokk disk, cervical ryggvirvel subluksasjon et al.).

  Diagnose av vertebral arteriesyndrom (eller vertebrobasilarinsuffisiens) utføres ved hjelp av ultralydsdopplerografi; moderne kombinert system, inkludert Doppler og tosidig skanning, tillate oss å anslå tilstanden til arteria vertebralis. Ultralydundersøkelse av karene i hode og hals, inkludert vertebrale arterier ved hjelp av lineære sensorer med en frekvens på 7,5 MHz (skanne på den fremre overflate og den side av halsen) kan foreta kvalitative og kvantitative (spektralanalyse) vurdering av blodstrømmen i skip. Kvalitativ analyse innebærer vurdering av diameteren (norm - 2,8-3,8 mm) (. Nærvær av bend, løkker, og andre) og en beholderform. Ved utførelse av den standard spektralanalyse av de vertebrale arterier ble målt (vanligvis i intervaller mellom II, III og V, VI halsvirvler) systolisk (norm - 31 til 51 cm / sek), gjennomsnittlig (norm - 15-26 cm / s), diastolisk ( norm - 9-16 cm / s) og volum (hastighet på 60 til 125 ml / min) hastighet, og den puls (norm - 1,1-2,0) og resistente (norm - 0,63-0,77) pulser. Imidlertid Osteochondrose av nakkesøylen, osteophytosis, ustabil virvler, brokkdannede intevertebralskiver under ultrazvukvogo skanning hode- og hals-fartøy i normal stilling og i å gjennomføre posisjons sampling (pan og tilt hode, forskjellige håndbevegelser av skulderledd) kan fartøyet på en eller mindre klem, som vil bli reflektert i en forandring i det ultralydsignal unormalt ovenfor diskutert indikatorer.

  Kjernen i kliniske vertebrale arterie-syndrom er et symptom, som omfatter syv grupper av egenskaper: (1) hodepine, (2) cochleovestibular dysfunksjon, (3) synsforstyrrelser, (4) svelget og (5) laryngeale symptomer (6) vegetovascular dystoni og (7) astenisk syndrom. Vurder de kliniske symptomene på synsforstyrrelser (eller rettere sagt, den patologi av det visuelle analysator) med vertebrobasilær insuffisiens syndrom som en del av den vertebrale arterie.

  Det nære slektskapet av hjernepatologi og øynene på grunn av anatomisk og funksjonell integritet av sitt omløp. Vertebrale arterie, blir den første gren av kragebenet, danner hovedåren, som utgjør vertebrobasilær system som forsyner oksipital lob i hjernen med en sentral optisk kobling analysator og hjernekjerner og som har stort oculomotor, trochlear nerve og utløp og en bakre langsgående bjelkesystem. Anatomiske undersøkelser (GD Zaruba, 1966) gjort det klart at det finnes to systemer for mating av synsnerven - perifer gitt choroid plexus av pia mater, og senteret de fleste forfattere tilskriver sentralarterien i den optiske nerven, som er, ifølge noen forskere gren av den oftalmiske arterie, i henhold til andre - en gren av den midtre retinal arterie. venøs utstrømning skjer hovedsakelig via en sentral vene av netthinnen og choroid plexus årer pia mater.

  I utenlandsk litteratur er det en rekke verk viet til de visuelle fall okklusjoner klinikk intra- og ekstrakraniell arteria vertebralis (Synonds, Mackenzie, 1957; Hoyt, 1959; Lille et al, 1959 ;. Kearns, 1960). Dessverre ble kliniske diagnoser ikke alltid bekreftet av instrumentelle undersøkelsesmetoder i observasjonene av disse forfatterne. Det antas at synsforstyrrelser skyldes iskemi av cortex av occipitale lober, spesielt deres poler og regioner tilstøtende sporer. Når de blir omhyggelig, blir de oppdaget hos nesten alle pasienter med vertebrobasilarinsuffisiens av etiologi. Visuelle forstyrrelser kan være forbigående og vedvarende. Til forbigående er fotopsi. Pasienter klager over utseendet foran øynene på de "svarte fluer", "røyk", "gnister", "lyn", farget og gull prikker som ser ut til å smette og nølende. Photopsy i tilfeller av hjertesykdommer er fastslått, deres utseende er ikke forbundet med en lyskilde, de fortsetter selv med lukkede øyne. Slike pasienter tar ofte merke til "clouding" av synet, det uskarpe bildet. Med den dramatiske forandring i posisjonen til hodet, er disse fenomen forsterkes, og den generelle tilstand av forringelse, eller forverret hodepine, svimmelhet. Etter et slikt angrep kan visjonen fullstendig gjenopprette. Disse fenomenene kan godt forutse utviklingen av andre symptomer på vertebrobasilarinsuffisiens. Noen ganger blir disse fenomenene, sammen med svimmelhet, provosert ved å kaste tilbake hodet, og i noen tilfeller vises mot bakgrunnen av overdreven fysisk eller følelsesmessig stress. Det var også mer komplekse fotopsier, for eksempel i form av "hvite skinnende ringer", ofte strålende zigzag linjer. Periodisk ble det observert fotopsi i form av en bevegelig strøm av fargede (røde, gule og grønne) terninger. I alle tilfeller er visuelle forstyrrelser forbigående og varer bare noen få sekunder. Den dunkle visjonen av objekter i form av fornemmelser av hylle eller tåke foran øynene er ifølge litteraturen bemerket hos omtrent halvparten av pasientene. Disse fenomenene oppstår ofte på bakgrunn av utmattelse: lange turer i ulendt terreng eller under fysisk arbeid forbundet med pusten, noen ganger når du leser, eller utvikle etter besvimelse. Visuelle funksjonsnedsettelser ble inkludert av J. Barre (1926) som et obligatorisk symptom på posterior cervikal sympatisk syndrom. Endringer i funksjonen til de optiske nerver under vanningen av sympotisk plexus av karoten arterien er velkjente. Når den vertebrale arterie-syndrom er beskrevet slik tåkesyn, scotoma som en skinnende tåke foran øynene, smerter i øyet, fotofobi, lakrimasjon, følelse av sand i øynene, trykkforandringer i de retinale arterier. AM Greenstein (1957), G.N. Grigoriev (1969), så vel som D.I. Antonov (1970) pekt på de noen ganger forekommende angrep av ensidig tap av synsfelt, eller en del derav, kombinert med en krampe av arteriene i retina med tap av de cervikale sympatetiske strukturer. Noen ganger er det rødhet i konjunktivene. På avhengighet av synshemming på patologi av ryggraden sier endring av tilstanden i fundus på tidspunktet for forlengelse av nakkesøylen. Under strekking av Bertshi eller forlengelse av halsen (Popelyansky YY) i noen studier ble også observert forandringer i fundus, uttrykker utvidelse av store vener, arteriell innsnevring stilker; Det var også tilfeller av utvidelse av retinalarteriene med en konstant kaliber av årer. Avslutningsvis skal det bemerkes at syndromet vertebrale arterie (vertebrobasilær insuffisiens) er mulige momentane forstyrrelser av høyere, kortikale funksjoner, for eksempel ulike typer (!) Visuell agnosia (med brudd optisk romorientering) som følge av ischemi i de ytre kortikale grener av den bakre cerebrale arterie.

  Årsaker til hypoplasi

  Den patologiske prosessen er dannet på stadium av intrauterin utvikling, som er typisk for de fleste medfødte misdannelser. Det antas at hypoplasi av den høyre vertebrale arterie hos fosteret finner sted på grunn av de følgende faktorer: misbruk av alkohol, nikotin og medikamenter hos moren under graviditet, skader og infeksjonssykdommer i fremtiden mor, en genetisk predisposisjon. Medfødte misdannelser i blodårene i nærvær av de ovennevnte faktorene utvikler ikke alltid, men disse faktorene i stor grad øke risikoen for deres forekomst. Hypoplasi av høyre vertebralarterie i fosteret kan også påvises under normal mors graviditet. Det er mange meninger om mekanismen av vice, men ingen av dem har ikke mottatt offisiell bekreftelse.

  I noen tilfeller, hypoplasi av venstre arteria vertebralis er symptomfri i mange år, kan dårlig sirkulasjon observeres i mange sykdommer, så det er ikke forbundet med hypoplasi av arteria vertebralis. Innsnevringen av fartøyets lumen ved inngangen til benkanalen under hypoplasia begrenser mengden blod som kommer inn i hjernen. Noen konsekvenser av sykdommen kan være livstruende. Det er ikke alltid mulig å identifisere årsaken til brudd på funksjonene til mange organer, det forverrer gradvis tilstanden for menneskers helse. De første tegn på PA-patologi er: økt tretthet, redusert synsstyrke, alvorlig hodepine, hørselstap av varierende alvorlighetsgrad.

  Klinisk bilde av sykdommen

  Hypoplasi av den høyre vertebrale arterien preges av det mangesidede kliniske bildet, symptomene hos ulike pasienter kan være forskjellige. Dette gjelder både alvorlighetsgraden av smertsyndromet og de vanligste manifestasjonene av sykdommen. I noen tilfeller lærer en person bare om underutvikling av PA bare under en medisinsk undersøkelse. Symptomene på sykdommen ligner på andre patologier. Disse er hyppige svimmelhet og hodepine, forvrengning av oppfattelsen av rom, nevrologiske lidelser, nummenhet i lemmer, hypertensjon.

  Ikke-spesifikke symptomer på sykdommen er forbundet med et brudd på blodtilførselen til organer og vev, hvor årsaken ikke alltid kan bestemmes. Disse inkluderer: besvimelse, nedsatt koordinering av bevegelse, en rystende gang og hyppige fall. Disse symptomene er relativt sjeldne. Vanligvis ser de ut som en hyppig kollisjon av pasienten med andre mennesker eller gjenstander. Personen opplever følelsene lik de som oppstår etter å ha kjørt på karusellen. Alvorlighetsgraden og frekvensen av tegnene på hypoplasi i PA øker med aldring av organismen, aldersendringer i veggene i karene forverrer alvorlighetsgraden av løpet av den patologiske prosessen. Lumen av de berørte arteriene smalner ytterligere, blodsirkulasjonen forverres.

  Hva er forskjellen i høyre sidet underutvikling av arterien fra venstre side?

  Forskjellen i symptomer på disse defektene skyldes det faktum at hver av arteriene er ansvarlig for å mate visse deler av hjernen. Eksterne manifestasjoner av hypoplasia i venstre vertebralarterie er de samme som underutviklingen til høyre. Forstyrrelse av blodsirkulasjonen i ulike deler av hjernen har forskjellige konsekvenser. I tillegg til symptomene beskrevet ovenfor, kan denne patologen forårsake ustabilitet av psyken: en person forandrer ofte humøret, blir rastløs og irritabel. Generell svakhet kan utvikle seg selv etter minimal fysisk anstrengelse, og depressiv tilstand observeres i flere uker. Økt tretthet og hodepine er karakteristiske tegn på hypoplasi hos høyre PA. Arteriell hypertensjon utvikles i begge tilfeller.

  Økningen eller reduksjonen i følsomheten til visse områder av huden indikerer brudd på sirkulasjonen av visse deler av hjernen. Dette faktum gjør at legen kan foreta en foreløpig diagnose. Hovedfaren for pasienten med hypoplasi til høyre arterie er tilknyttet patologi, for hvilken sykdomsforstyrrelsen er en katalysator. En av slike sykdommer er aterosklerose, manifestert av innsnevring av lumen av karene. Med hypoplasi, kan det være økt sensitivitet for endringer i været og søvnløshet.

  Venstre sidet hypoplasi fortgår i lang tid, og manifesterer seg ikke på noen måte. Hovedtegnene er knyttet til brudd på blodtilførselen. Kompenserende mekanismer tillater å unngå problemer i arbeidet med organer som er forbundet med forverring av blodsirkulasjonen, bare opp til et bestemt punkt. Symptomer blir mer intense etter hvert som kroppen blir eldre. Smerte i nakken - en typisk manifestasjon av hypoplasia til venstre PA, men i fravær av andre tegn kan en nøyaktig diagnose ikke alltid etableres. Hypertensjon anses som den viktigste konsekvensen av underutvikling av venstre vertebralarterie. Hvordan behandle hypoplasia av PA?

  Hvordan behandle en patologi

  Når det er ubehagelige opplevelser, beskrevet ovenfor, må du snarest gå til nevrolog. Undersøkelsen av pasienten begynner med ultralydet i cervical avdelingen, som gjør det mulig å vurdere fartøyets tilstand. Diameteren av lumen på vertebrale arterier er normalt 3,5-3,8 mm. Innsnevring til 2 mm muliggjør diagnose av PA-hypoplasi. En ekstra undersøkelsesmetode er angiografi, som ved hjelp av kontrastmedium og røntgenstråler bidrar til å få et komplett bilde av fartøyets tilstand.

  I de tidlige stadiene av sykdommen utføres behandling ikke alltid. Tilpasningsmuligheter tillater lenge nok til å hindre utvikling av farlige konsekvenser. Hvis tegn på sykdommen allerede har oppstått, bør du umiddelbart konsultere en lege. Aterosklerose er hovedårsaken til forverring av alvorlighetsgraden av hypoplasi. Behandling av denne sykdommen innebærer en integrert tilnærming. For å forhindre utvikling av alvorlige komplikasjoner, bør terapeutiske tiltak begynne umiddelbart etter diagnose. Behandling av hypoplasi av vertebrale arterier utføres oftest kirurgisk. I de tidlige stadier er medisinering mulig, med bruk av vasodilatormedisiner og nootropics.

  Det er ingen andre måter å kvitte seg med symptomene på sykdommen. Alternativ medisin gir behandling for hypoplasi av PA ved hjelp av manuell terapi, terapeutisk gymnastikk eller akupunktur. Imidlertid er de fleste av dem ineffektive når de brukes som monoterapi.

  Til helsetilstanden for piloter er det satt spesielle krav for å observere den medisinske sikkerheten til fly. Den største oppmerksomheten er betalt til kardiovaskulærsystemet med en vurdering av blodtilførselen til forskjellige bassenger, primært koronar og cerebrale bassenger.

  Blodstrømmen i sentralnervesystemet med 70-85% er gitt på grunn av blodtilførsel av karoten arterier og 15-30% - vertebrale arterier (PA). Den høyre vertebrale arterien (PAP) er den første grenen av den høyre subklaviske arterien som strekker seg fra brakiocephalisk stammen; venstre (LPA) - den venstre subklaviske arterien, som stammer fra aortabuen. Begge PAene stiger til hjernen i beinkanalen og smelter sammen i hodeskallen, og danner en stor basilarterie. PA vascularize stammen strukturer i hjernen, occipital og temporal lobes, cerebellum, indre øre, posterior deler av hypothalamiske regionen, segmenter av ryggmargen. PA spiller dermed en viktig rolle i å gi cerebral blodstrøm. Den cerebrovaskulære reserve, som er forbundet med reaktiviteten til arteriene i vertebrobasilar-systemet, forblir foreløpig dårlig forstått i sammenligning med bassenget i den midtre cerebrale arterien. Dette problemet er viet til bare noen få verk.

  En av de hyppigste anomalier PA er dens hypoplasi, som er funnet i befolkningen i henhold til forskjellige forfattere fra 2,34% til 26,5% [1-11] og er medfødt. Når hypoplastisk PA betydelig smalere lumen av fartøyet på stedet for dens inntreden i benkanalen i kraniet, noe som skaper forutsetninger for komprimering av en arterie longus Colli muskel (ekstravasal kompresjon PA) og betydelige vanskeligheter ved blodstrøm til det bakre av hjernen med utviklingen nevertebrogennogo PA syndrom. Manifestasjoner av PA kompresjon er paroksysmale forhold forbundet med hode sving. Viktig patogenetisk betydning er utviklingen av refleks vasospastisk reaksjoner på grunn av irritasjon av det sympatiske plexus PA. Sterk strøm oppstår i den afferente impuls irriterer liggende sentrene vaso-motor regulering. En konsekvens av dette er diffuse og lokale reaksjoner som hovedsakelig påvirker vertebrobasilarsystemet [12]. Vertebrale arterie hypoplasi kan predisponere for cerebralt slag, både på grunn av forstyrrelser i blodsirkulasjonen i vertebrobasilær bassenget (bakre basilære og bakre kommunisere arterier), og på grunn av skade på karveggen vertebrale arterie aterosklerotiske prosess og med sin disseksjon.

  De kliniske manifestasjoner av syndromet hypoplastisk PA består av tre grupper av symptomer: vertebral (smerte i ryggen, hode, nakke, ofte cervicalgia); lokale (smertepunkter vertebrale arterie med bestråling i hodet eller ømhet strukturer spinal motor segment utstrålende hode); symptomer på en avstand (på grunn disgemicheskih fenomener både i vaskularisering området PA, og på grunn av irritasjon av det sympatiske arteria brachialis - angiodistonicheskie reaksjon, økt blodtrykk, migrene smerte, visuelle, auditive og vestibulære lidelser, ustø gange mens gange). Kliniske manifestasjoner av lesjoner PA er i stor grad bestemt av den art, lokaliseringen og omfanget av lesjoner av cerebrale arterier og funksjonell tilstand av det vaskulære system i hjernen (sikkerheter, anastomoser, tilstanden i den vaskulære veggen).

  I lang tid kan hypoplasi av PA være asymptomatisk, noe som gjør det vanskelig å diagnostisere det tidlig. Den viktigste screeningsmetoden for undersøkelse er triplex eller dupleks skanning av vertebrale arterier. Det skal bemerkes at det finnes forskjellige tilnærminger til ultralyddiagnostisering av denne patologien: rekkevidden av konvensjonell hastighet varierer fra 2,5-2,8 mm til 3,8-3,9 mm; To kriterier for hypoplasia brukes - mindre enn 2,0 (brukt oftere) og 2,5 mm. I den eldre aldersgruppen kan de funksjonelle kompenserende mekanismer forstyrres, og det kan oppdages hemodynamiske forstyrrelser. Dermed øker kliniske manifestasjoner med alderen.

  Formålet med denne studien var å evaluere utbredelsen og klinisk signifikansen av vertebral arteriehypoplasi hos sivile luftfartpiloter i den eldre aldersgruppen.

  Material og metoder for undersøkelse

  Arbeid utført ved Institutt for Aviation and Space Medicine RMAPO Helsedepartementet, basert i kontorene til undersøkelse og rehabilitering behandling og CDB TSVLEK GA, Moskva. Studien inkluderte 1189 sivil luftfart piloter i alderen 54-68 år, konsekvent kommer inn for undersøkelse i avdeling for utredning og rehabilitering behandling CDB forsamlingen fylte 55 år og eldre, etterfulgt av eksamen ved GA TSVLEK 2009-2010. De fleste pasientene som ble undersøkt på undersøkelsestidspunktet, presenterte ikke noen klager - 87,3% (n = 1038). I 12,5% av tilfellene (n = 149) var klager til hørselstap, dårlig forståelighet, tinnitus og 0,17% tilfeller (n = 2) hadde symptomer på angina pectoris. Neurologiske klager ingen av fagene viste ikke.

  Ved profesjonell tilknytning: 48,1% - FAC; andre piloter - 11,4%; Piloter-instruktører - 6,5%; fly ingeniører - 10,6%; flymekanikk - 12,8%; navigatører - 8,9%; flygeleder og deres varamedlemmer - 1,7%. Studie design: tverrsnitt. Alle fag er mannlige. Gjennomsnittlig alder for vitner var 56,8 ± 0,07 år. Arbeidserfaring i sivil luftfart - fra 1 til 45 år, i gjennomsnitt - 33,2 ± 0,21 år; flytid - 14 841,94 ± 111,95 timer (fra 1070 til 29 771).

  Metoder for å utføre triplex skanning av vertebrale arterier

  For å vurdere tilstanden til vertebrale arterier ble en triplex ultralydssøking utført på Voluson 730 og Logic-700 med en V-modus rekonstruksjon i 1158 piloter (dekning var 97,4%). Studien ble utført av en lineær sensor på 5-7 MHz. Spor kursen av vertebral arterien, flytte sensoren fra vinkelen av underkjeven til den øvre kanten av kragebenet, til innsiden av sternocleidomastoid muskel. Ved dårlig visualisering ble lateral tilgang brukt langs ytre kanten av sternocleidomastoid muskel. Bestemte patenter av vertebrale arterier, den lineære hastigheten av blodstrømmen og dens symmetri. Blodstrømspektrum i munnen, benkanalen og distaldelen av PA ble vurdert. Hypoplasia ble ansett som tilstedeværelsen av diameter PA mindre enn 2 mm.

  Den statistiske behandlingen ble utført ved hjelp av SPSS-programvarepakken, versjon 11.5 for Windows. Den gjennomsnittlige (M ± m), standardavviket (SD) ble bestemt. Betydningen av forskjellene ble estimert ved bruk av Mann-Whitney U-testen. Forskjeller ble vurdert statistisk signifikante for p

  V. V. Boken *, lege av medisinsk vitenskap, professor
  G. N. Biryukbaeva **, Kandidat i medisinsk vitenskap
  A. Yu. Kuzmina *, Kandidat i medisinsk vitenskap

  * ГБОУ ДПО РМАПО Helsedepartementet i Russland, Moskva
  ** FBU Central Design Bureau of Civil Aviation, Moskva

  1 Kontaktinformasjon: [email protected]

  Brachiocephalic trunk (BTS)

  Brachiocephalic trunk (BTS) 4-5 cm lang strekker seg fra aortabuen og deler seg i den høyre felles halspulsåren (OCA) og den høyre subklaviale arterien på nivået til høyre sternoklavulære kryss. Den andre store grenen av aortabuen, den venstre felles halspulsåren, strekker seg oppover mot den øvre kanten av venstre sternoklavikulære krysset.

  Diameteren til begge OCA er den samme i norm - fra 6 til 8 mm (den nederste grensen til normen er 4 mm). Den vanlige carotiden gir aldri små grener før sin bifurcasjon til de indre (ICA) og eksterne (NSA) karotidarterier.

  Bifurcation OCA ligger som regel på nivået av den øvre kanten av skjold-cervikal brusk, mer sjelden - på nivået av hyoidbenet, enda mindre ofte - i nivået av vinkelen på underkjeven. NSA ligger vanligvis fremre og medial til ICA, men det felles arrangement av arteriene varierer betydelig.

  Diametre BCA og HCA også forskjellig, karakterisert ved at den BCA, har en forlengelse i munnen (bulbus), alltid noe mer. Arterier kan bevege seg unna bifurkasjonen i forskjellige vinkler. BCA utenfor kranialhulen, gir som regel ikke grener. HCA har en kort sylinder (1 til 4 mm), og deretter delt inn i avdelinger: de er vanligvis 9, karakterisert ved at tre av dem - foran, den overfladiske temporal arterien og kjeve - involvert i dannelsen av anastomosen med den første omløps intrakraniale indre halsarterie gren - det oftalmiske arterie. Dette anastomose, sammen med intrakranielle ruter, spiller en viktig rolle i dannelsen av sivile sirkulasjon i patologi av ICA.

  Den tredje gren av aortabuen - Venstre subklaver arterie. Diameteren, som diameteren av den høyre subklaviale arterien, i den nærmeste tredje er i gjennomsnitt 8-9 mm. Begge subklave arterier kommer ut fra thoracic hule på nivået av mediale tredjedeler av kragebenet, deretter gå parallelt med kragebenet, og beveger seg inn i aksillærområdet, danner aksillære arterier.

  Vertebralarterien (PA)

  Den vertebrale arterien (PA) avviker fra subklaveartarien ved grensen til I og II i sine segmenter, og avgrenser dem. I den ekstrakraniale delen er vertebrale arteriene delt inn i tre deler:

  Jeg - proksimal, den varer fra munnen til inngangen til kanalen i de tverrgående prosesser i livmorhalsen;

  II - midt, passerer i kanalen av de tverrgående prosesser av livmorhalsen;

  III - distal, som går fra nivået til den første livmorhalsen til inngangen til skallen.

  Scutum-cervical stammen

  Lateral til vertebral arterien fra subklaver arterien, strekker skjoldhalsstammen, som har en diameter som ligner PA-diameteren, fra munnen.

  Noen ganger, spesielt med utviklingen av sikkerhetssirkulasjonen i dette området, kan disse to arteriene være vanskelig å skille fra. Det bør tas hensyn til det faktum at skjoldhalsstammen gir grener ganske raskt, mens vertebralarterien på nivået av den sjette livmorhvirvelen går i en stamme inn i kanalen av tverrgående prosesser i ryggraden. Diametralt motsatt til vertebralarterien og nedover fra den subklave arterien, avgår den indre thoracic (bryst) arterien.

  Varianter av en struktur

  Varianter av strukturen til den ekstrakranielle delen av brakiocephaliske arterier (BCA) er ganske sjeldne og er som regel forbundet med avvikelse av vertebrale eller karotisarterier. Disse inkluderer: mangel på brachiocephalic stammen og utslippet av den høyre CCA og arteria subclavia uavhengig fra aortabuen, plasseringen av munningen av den venstre vertebrale arterie til aortabuen mellom de venstre felles halsarterier og subclavia arterien, utslipp av høyre vertebrale arterie fra den høyre CCA. De mest vanlig variant (asymmetriske) diameterne til vertebrale arterier, annet enn den høyre og den venstre er noen ganger mer enn to ganger, og varierende mellom 2 mm (dette er den nedre grensen for normal) til 5,5 mm. Ifølge angiografiske data har bare 17% av mennesker vertebrale arterier med samme diameter; i nærvær av asymmetri av venstre vertebrale arterie diametre de i de fleste tilfeller (80%) større enn den rette.

  Les Mer Om Fartøyene