MCH i blodet

MCH er en indikator på gjennomsnittlig hemoglobin i erytrocytter. En slik analyse kan gi legen mer presis informasjon om pasienten har anemi (anemi) og hvilken form den har.

Indikasjoner for analyse

Avhengig av hvor mye i blodet av erytrocytter og hva er massen av hemoglobin i dem, vil oksygentilførselen til alle organer og kroppssystemer bli etablert.

Resultatene beregnes med en spesiell formel og viser hvor mye hemoglobin er i en erytrocyt.

Hvis indikasjonene er normale, kan de svinge fra 24 til 34 pg.

Resultatene av analysen kan være ustabile hos barn, mens voksne, uavhengig av kjønn og alder, viser en stabil indeks.

Normal ytelse

Gjennomsnittlig innhold
hemoglobin
i 1 erytrocytt,
MCH, s

MCH over normalt

Mch-nivået er oppblåst hos nyfødte, men det går tilbake til normal med alderen og er endelig etablert i voksen alder.

Hvis voksen er MCH høyere enn normalt, så betraktes dette som et klart tegn på patologi. Sykdommen er diagnostisert etter at legen har etablert årsakene som utløste et slikt hopp. Dette er oftest observert med hyperkromi, en tilstand der en økt mengde hemoglobin er inneholdt i røde blodlegemer. Vanligvis indikerer dette at en person har en bestemt type anemi.

Mch-indeksen kan også økes med:

 • merket leukocytose;
 • overskudd av normen for antall fett i blodet;
 • overskudd av mengden heparin;
 • ødeleggelse av erytrocytceller.

Årsakene til slike avvik kan være mangel på blod i vitamin B12, B9 og effekten av ulike stoffer. Derfor er det nødvendig å fortelle behandlingslegen om hvilke medisiner du tar for øyeblikket. Kanskje påvirket de resultatene av testene. For eksempel kan kvinner på MB-nivå påvirkes av et langt og uavbrutt inntak av prevensjonsmidler.

Andre grunner til å overskride normen for mch er:

 • nedsatt leverfunksjon
 • alkoholmisbruk i lang tid;
 • leukemi;
 • Maligne og godartede svulster i kroppen.

Også økningen i hemoglobin av blodet registreres hos personer som lider av hypotyreose - endokrin patologi, fremkalt av utilstrekkelig produksjon av skjoldbruskhormoner.

Indikasjoner under normen

Lavt hemoglobininnhold i røde blodlegemer indikerer en annen form for anemi - anemi av hypokrom type. Den vanligste er anemi forårsaket av mangel i jernets blod. Dette betyr at jern i kroppen ikke fordøyes i riktig mengde.

Når forholdet mellom jern og hemoglobin reduseres, blir det tydelig fra analysene som fikser nedgangen i hemoglobin og reduserer den under normen. Utilstrekkelige mengder røde blodlegemer i blodet kan indikere:

 • inflammatoriske prosesser i kroppen;
 • problemer med prosessen med jernutveksling (jernmangelanemi);
 • hypovitaminose, dvs. mangel på vitaminer;
 • forgiftning av kroppen med bly i lang tid.

Nedgangen i MCH-nivå påvirker løpet av biokjemiske prosesser i kroppen, noe som negativt påvirker pasientens generelle tilstand. Det kan manifestere seg i konstant svakhet, tretthet, overdreven blekhet, tørr hud og sprø hår. Andre åpenbare indikasjoner på abnormiteter kan være en følelse av dumhet i hender og føtter, sprekker i hjørnene i munnen, arytmi og problemer med neglene.

Forbedre helsen din og normaliser blodtellingen din uten medisinering. For å gjøre dette må du vurdere din daglige rutine, sove godt og spise, ta med mer matvarer som inneholder jern i dietten. Det vil ikke være overflødig og drikke vitaminkomplekser eller i det minste ta vitamin B12. Sammen med dette er det nødvendig å gjennomgå den terapien som legen har foreskrevet, å donere blod igjen og ikke overse resten.

Det anbefales ikke å få panikk hvis du etter å ha bestått testene ikke samsvarer med normen. Rådfør deg med legen din, diskuter med deg ditt vanlige diett, daglig diett, medisiner og oppførsel på tærskelen før bloddonasjon. Ta analysen igjen for å bekrefte indikatorene.

Vi bør ikke utelukke feilen fra laboratorieassistenten i beregningene, slik at det dessverre finnes i medisinsk praksis. Derfor økte indikatorer i analyseresultatene - dette er ikke en unnskyldning for å stille deg selv til det verste. En kompetent spesialist vil kunne identifisere en feil basert på en visuell undersøkelse av pasienten og resultatet av andre studier. Om nødvendig kan du alltid sende mch-analysen igjen.

Forbereder bloddonasjon til MCH

Spesiell forberedelse til bloddonasjon er ikke nødvendig. Den eneste og obligatoriske tilstanden er innsamling av blod på tom mage. Likevel kan vi sette ut noen enkle regler, hvorav overholdelse garanterer høyt informasjonsinnhold og nøyaktighet av forskningsresultatene.

For det første er det nødvendig å observere kravet "på tom mage". Dette betyr at minst 12 timer må gå fra det siste måltidet til levering av blod. Det er av denne grunn at planlagte blodprøver blir tatt fra veldig morgen til lunsj. Det eneste unntaket er samling av blod ved cito, dvs. i nødstilfeller (med utvikling av haster, livstruende og helsepåvirkende forhold).

For det andre er det verdt å merke seg bruken av alkohol på kvelden før bloddonasjon, samt kaffe og koffeinholdige produkter.

For det tredje er det bedre å beskytte deg mot fysisk og følelsesmessig stress.

Alle foreskrevne tiltak skal tas 12 timer før bloddonasjon, resten av tiden er det ikke nødvendig å følge et spesielt diett og endre livsstilen.

MCH - gjennomsnittlig hemoglobin i erytrocyt

Størrelsen av MCH, noe som reflekterer den gjennomsnittlige nivået av hemoglobin (Hb) i de enkelte erytrocytt aktivitet karakteriserer hemoglobinproduksjon i legemet er en indikasjon av den absolutte mengde av denne forbindelse i røde blodceller.

Denne erytrocytindeksen brukes sammen med verdiene til MCV og MCHC for diagnose og anerkjennelse av hyperkromisk, hypokromisk, normokromisk anemi.

Beregning av MCH

Størrelsen på MCH - fra engelsk. Gjennomsnittlig korpuskulær hemoglobin, finne ut hvor mange hemoglobin i gjennomsnitt inneholder erytrocyten (Er, RBC), målt i piktogrammer (1 pg = 10-12 g).

MCH data er hentet fra en blodprøve i en automatisk hematologisk analysator. Med sin verdi for diagnose, er denne indeksen ligner fargeblodindikatoren.

Hb innholdet i erytrocyten beregnes numerisk ved hjelp av indeksene:

 • hemoglobin - Hb, måling i g / l;
 • Antall RBC i 1l blod.

Beregningen er laget av formelen:

Hb (g / l) / overflod av erytrocytter * 10 12 / l.

Normale verdier

Tabell over gjennomsnittlig hemoglobin i erytrocyt, aldersnorm hos barn og voksne.

Forskjellene i verdiene for denne indeksen for menn og kvinner er svært små, i gjennomsnitt er normen for Hb i Er rekkevidden av verdier på 27 - 34 pg / i cellen.

Ved bruk av en indikator for hemoglobin i Er vurderes tilstanden til hematopoietisk system og helsen til utviklingsfosteret. Blod samles i utero etter den 18. uken av fosterutvikling.

Prøvetaking av blodprøve av fosteret er tatt med en tynn, spesiell nål under kontroll av ultralydsutstyr.

Norm av gjennomsnittlig innhold av Hb i fosteret RBC, tabell.

Forklaring av analysen

Avhengig av graden av avvik fra rekkevidde av normale verdier i erytrocytene av det gjennomsnittlige hemoglobininnholdet, utmärker anemi:

 • med en økning i MCH over 34 pg - hyperkromisk;
 • hvis MCH senkes og er mindre enn 27 pg - hypokrom form;
 • med MCH innenfor normen - normokromisk.

Navnene "hyperkromisk", "normokromisk", "hypokromisk" er gitt ved navnet på fargeblodindeksen, som tidligere ble brukt til å anslå det gjennomsnittlige innholdet av Hb i Er.

Det gjennomsnittlige innholdet av Hb avhenger av absolutt mengde hemoglobin og antall røde blodceller. Hvis antallet av denne cellepopulasjonen øker, øker antall transformerte celler eller innholdet av hemoglobin reduseres, og deretter øker indeksverdien.

Et eksempel på en reduksjon i testresultatet kan være jernmangelanemi. Denne sykdommen oppstår når det er utilstrekkelig inntak av spor av jern eller høyt forbruk, på grunn av hvilket det gjennomsnittlige innholdet av hemoglobin reduseres i erytrocyten.

Ved å øke Hb i cellen, for eksempel, det som sees med hyperchromic anemi forårsaket av mangel på vitamin B12, øket cellestørrelse, økning av den totale mengde hemoglobin, noe som fører til høyere verdier for MCH.

Til tross for den store mengden Hb i cellen utvikler imidlertid alle symptomene på anemi i kroppen. Dette skyldes det faktum at oksygentransport i små kapillære blodkar på grunn av den store størrelsen på slike transformerte erytrocyter, omdannet til megalocytter, forstyrres.

MCH senket

Redusert i erytrocytter hos voksne og barn, gjennomsnittlig innhold av Hb i hypokrom mikrocytisk anemi. En lignende avvik fra normen er ledsaget av en reduksjon i MCV, og små røde blodlegemer er funnet i blodet. Finn ut hva MCV og mikrocytomer er på nettstedet.

Følgende betingelser for hypokrom anemi er relatert til forholdene som medfører reduksjon i gjennomsnittlig RBC innhold:

 • jernmangel;
 • med kroniske sykdommer;
 • når syntesen av porfyriner er forstyrret;
 • talassemi;
 • gemoglobulinopatiyah;
 • blyforgiftning.

Oftest utvikler jernmangelanemi hos barn og kvinner. Ifølge WHOs statistikk, lider 1,8 milliarder av verdens befolkning av denne sykdommen.

MCH-nivået, som indikerer gjennomsnittlig hemoglobin i erytrocyt i jernmangelanemi, senkes, og siden mengden av Er ikke øker, betyr dette at mengden Hb er redusert i dem.

Nedgangen i hemoglobin i Er skyldes ikke nødvendigvis bare mangel på jerninntak med mat. Indeksen for gjennomsnittlig hemoglobin i erytrocytt kan senkes på grunn av:

 • brudd på jernabsorpsjon i fordøyelseskanalen - med sykdommer i mage, tarm, spesielt i alderen;
 • økt forbruk av dette mikroelementet under graviditet, som et resultat av økt fysisk anstrengelse;
 • hyppig donasjon.

Manifestasjonen av en senket MCH med jernmangel anemi hos barn kan ha hyppige luftveisinfeksjoner. Hvis det gjennomsnittlige innholdet av hemoglobin i erytrocyt er lavere hos voksne, kan denne tilstanden manifestere:

 • svimmelhet;
 • kortpustethet med moderat og lav fysisk anstrengelse;
 • akselerert hjertefrekvens;
 • besvimelse.

MCH oppgradert

Det gjennomsnittlige hemoglobininnholdet i erytrocyten økes under forhold forårsaket av:

 • hypotyreose;
 • leversykdommer;
 • metastaser av kreft tumorer i beinmargen;
 • tar en rekke stoffer - cytostatika, antikonvulsiva midler, prevensjonshormonale legemidler.

Det gjennomsnittlige innholdet av hemoglobin øker i erytrocyter ved tilstander av hyperkromi, denne indeksen øker i anemi:

 • megaloblast - i blodet virker transformerte celler av enorm størrelse;
 • Makrocytisk - MCV er over normal;
 • hemolytisk - assosiert med ødeleggelsen av RBC, deformasjon av celleveggene, et brudd på proteinsammensetningen av hemoglobinmolekylet.

Hyperkrom anemi er preget av forhøyet hemoglobin Hb i erytrocytter, er økningen i MCV mer enn 100 fl.

Med hyperkromisk anemi dannes benmargvev megaloblaster. Først og fremst er denne patologien forbundet med vitamin B12-mangel, og i eldre alder er mye mer vanlig enn hos unge mennesker.

Hvis MCH, som viser det gjennomsnittlige innholdet av hemoglobin i erytrocyten, er forhøyet, men MCHC er normalt, betyr det at den røde blodcellepopulasjonen i blodet har blitt betydelig redusert. Dimensjonene til RBC selv er økt. Hva betyr MCHC?

Hvis det mangler vitamin B12, blir anisocytose notert, noe som betyr en økning i RDW-indeksen som reflekterer bredden på RBC-fordelingen etter volum. Hvis alvorlighetsgraden av anemi er betydelig, kan ESR øke til 70 mm / time.

konklusjon

Med riktig valgt behandling kan en sykdom forårsaket av for eksempel mangel på vitamin B12, herdes i flere måneder. Men for å velge riktig behandlingsregime, må du vite nøyaktig hvilken type brudd pasienten lider av.

Så jernmangel anemi krever jern forberedelser, og for å behandle en B12-mangel tilstand, er injeksjoner av dette vitaminet nødvendig. MCH-indeksen, sett i sammenheng med verdiene til MCV og MCHC, lar deg nøyaktig fastslå type anemi og velge riktig behandlingsregime.

Gjennomsnittlig hemoglobin i erytrocyten (MCH): Hva er det, normen, stigningen og høsten

Utvilsomt er antall røde blodlegemer (erytrocyter, Er, RBC - i testen som utføres i analysatoren) svært viktig for organismens normale liv, men ikke mindre viktig er deres kvalitet. Hva er bruken av blod i blodet tomt, uten innhold av hemoglobin, celler. Tross alt bringer slike erytrocyter ikke med nok vev til å mate og oksygen, og de lider av hypoksi.

Det gjennomsnittlige innholdet av hemoglobin i erytrocyten eller erytrocyt MCH-indeksen, selv om den ikke har en uavhengig diagnostisk verdi, indikerer at røde blodlegemer bærer i deres sammensetning. Erytrocytt MHC-indeksen i en blodprøve kom, da klinisk diagnostisk laboratorium haemogram ikke bare øynene og hendene på en lege, kameraet Goryaeva og mikroskop, men også automatiserte hematologi systemer har i sine oppgaver som å bestemme mengden av dannede elementer og relasjonene mellom de eller andre indikatorer som utgjør en generell blodprøve. Forresten, kamera og mikroskop Goryaeva heller ikke forsvinne med legens tabell for laboratoriediagnostikk, tyde blod formel - de er nødvendige for studiet av de morfologiske egenskapene til cellene, og røde og hvite blodceller.

Hva er forkortelsen MCH i blodprøven

Den gjennomsnittlige innholdet av det røde blodpigment (hemoglobin - Hb, HGB) i erytrocytter uavhengig diagnostisk betydning av sirkulerende blodet har imidlertid får indikatoren en viss betydning i differensialdiagnose av anemi. I tillegg er det MCH rolle i analysen av blodet øker i "firma" av andre røde blodcelleindekser, som sammenligner den beskrevne laboratorieprøver. Dette først og fremst - MCV (gjennomsnittlig cellevolum), fortsetter MCHC (Middelkonsentrasjonen av Hb i Er) og fargeindikator (CPU), som beregnes ved hjelp av en gammel vane, av interesse, eller på grunn av mangel på automatiske innretning, fordi den (MCH), svarer i prinsippet til CPU-en (i denne sammenheng er behovet for å gjenta ikke eksistert).

Selvfølgelig er MCH i blodprøven korrelert med antall røde blodlegemer (erytrocytinnhold i 1 liter) og innholdet av hemoglobin i seg selv, beregnet av formelen ut fra deres numeriske verdier:

MCH = hemoglobin (g / 100 ml) x 10: antall røde blodlegemer (millioner / mikroliter)

Det er åpenbart at den automatiske maskinen, før beregning av gjennomsnittlig hemoglobin i erytrocytt, må håndtere å telle røde blodlegemer og rødt pigment i blodet.

Tilsvar indikator innhold Hb i erytrocytten er SGE (forkortelse eller dekryptert), som er beregnet på samme måte (hemoglobinverdiene dividert på antall røde blodceller) - denne formelen som benyttes når det ikke er noen blodanalysator i laboratoriet.

MCH resulterer i en blodprøve er uttrykt i pikogram (1 / trilliondel av et gram - 10 -12 gram) og er - s. Normen for en voksen er mellom 27 og 31 pg, hos barn øker grensen litt.

Generelt kan du vise data i tabellen, så det blir mer tydelig og tydelig:

Som alltid kan leseren for tidlig bli agitert dersom han selv har donert blod til forskning, før han har studert laboratoriehåndbøkene, og så så han sine resultater, noe utenfor omfanget av den gitte normen. Det er ikke verdt det. Du trenger bare å vite referanseverdier av laboratoriet. Kanskje alt dette burde være i en sunn kropp.

Hvis indikatoren er hevet eller senket?

Før du går videre til overføring av patologiske tilstander, ser vi at mange legemidler øve på den røde blod klar innflytelse forårsaker giftige brudd på DNA og en (blod) begynner å vise økt verdi av erytrocytt indekser. Dette faktum er selvfølgelig tas hensyn til ved utarbeidelse av pasient for analyse og testing, eller dekoding kan føre til en lege forvirring, og resultatene er trukket og støpt "på hånden", vil gjøre en person tåle ubegrunnet bekymringer om hans helse. Selv om det er velbegrunnet... Bruk av medisiner er berettiget når det er umulig å unngå dem (da blir mindre valgt fra to onde).

I denne forbindelse er det nødvendig å vite og huske det MCH i blodprøven kan økes på grunn av følgende medisiner:

 • Cytotoksiske stoffer;
 • Orale prevensiver (oppmerksomhet, kvinner!);
 • Antiepileptiske legemidler.

Forhøyede gjennomsnittlige hemoglobinnivåer i erytrocytt vil være naturlig i tilfeller av visse sykdommer (i første omgang - hyperkromisk anemi):

 • Makrocytisk (megaloblastisk og ikke-glanset) anemi;
 • Individuell hemolytisk anemi
 • Akutt blodtap (kompensasjonsmekanisme);
 • Lesjoner av leverparenchyma (levercirrhose).

Reduserte verdier av MCH er spesielt karakteristisk for hypokrom anemi. Således senkes dette kriteriet for metning av røde blodceller med hemoglobin når:

 • IDA (jernmangel anemi);
 • Sideroblastisk anemi;
 • Et anemisk syndrom som følger med kronisk patologi;
 • Forstyrrelser av porfyrinmetabolisme (de brukes i syntese av hemoglobinhem);
 • Forgiftning av tungmetallsalter (bly);
 • Individuelle former for hemoglobinopati;
 • Anemi forårsaket av neoplastisk prosess.

Dekryptering av den generelle blodprøven, inkludert alle erytrocyt- og blodplateindeksene, utføres av en laboratoriediagnostiserende lege. Likevel vil mange mennesker selv forstå hva som er, så de vender seg til ulike kilder til informasjon. Jeg vil gjerne tenke at denne publikasjonen var nyttig for leserne på nettstedet vårt.

Hvorfor senkes det gjennomsnittlige hemoglobin i erytrocytt

Røde blodlegemer - erytrocytter - inneholder et protein som kalles hemoglobin, som er i stand til å binde oksygen og karbondioksid. Det gjennomsnittlige innholdet av hemoglobin i erytrocytt er en viktig laboratorieindikator som gjør det mulig å evaluere blodfunksjonen.

Syntese av hemoglobin forekommer i det røde benmarg, under modning av erytrocytter. Denne prosessen er påvirket av et stort antall faktorer: innholdet av jern, kobber, vitamin B12, folsyre, biologisk aktive stoffer.

Gjennomsnittlig hemoglobininnhold i erytrocytt: økt, senket

Enhver endring i konsentrasjonen av sporstoffer, hormoner eller vitaminer fører til brudd på hemoglobinsyntese og utvikling av anemi. Å mistenke utviklingspatologien og dens årsak tillater det gjennomsnittlige innholdet av hb i erytrocyt-msn (gjennomsnittlig korpuskulært hemoglobin).

MCH-verdien er identisk med blodfargeindeksen (CP), som tidligere ble beregnet ut manuelt.

Nå håndteres slike beregninger av en elektronisk blodanalysator og legen mottar en ferdig verdi på utskriften.

Tolk det sammen med andre indikatorer - gjennomsnittlig volum av erytrocyten (MCV) og den gjennomsnittlige konsentrasjonen av hemoglobin i erytrocyten (MCHC). Den normale verdien av MCH hos voksne er 32-37 pg.

Økning av SIT

Det gjennomsnittlige hemoglobininnholdet i erytrocytt økes i to tilfeller: hvis hemoglobinsyntese økes eller størrelsen på røde blodlegemer minker. Hvis en høy MCH kombineres med et lavt hemoglobininnhold som helhet, kalles denne tilstanden hyperkromisk anemi. Den utvikler seg som følge av:

 • kronisk blødning (gastrointestinal blødning, hemorroider, kraftig menstruasjon i kvinner);
 • mangel på vitamin B12 og folsyre (ofte forekommer det mot en bakgrunn av kronisk gastritt);
 • økt ødeleggelse av erytrocyter i blodet (når forgiftning med hemolytiske giftstoffer);
 • hypothyroidism - utilstrekkelig produksjon av skjoldbruskhormoner;
 • leversykdommer;
 • økt milt;
 • forstyrrelser i veksten av røde blodlegemer;
 • metastaser av ondartede svulster;
 • tar medisiner (cytostatika, orale hormonelle prevensjonsmidler, antikonvulsive midler).

Redusert SIT

Det gjennomsnittlige innholdet av hb i erytrocyten reduseres dersom MCH-verdien er mindre enn 27 pg. En lignende tilstand utvikles når prosessen med hemoglobinsyntese i beinmarg er ødelagt.

Som et resultat er de røde blodcellene delvis fylt og gjør dårlig med funksjonen av overføring av gasser. Denne anemi kalles hypokromisk, den er preget av hud- og slimhinner, økt tretthet, dyspné.

Det gjennomsnittlige innholdet av hemoglobin i erytrocytt senkes i følgende tilfeller:

 • akutt blodtap
 • føre forgiftning;
 • kronisk nyresykdom;
 • graviditet;
 • mangel på jern i kroppen;
 • thalassemia - en medfødt defekt i proteindelen av hemoglobin;
 • porfyri - forstyrrelser i pigmentmetabolismen i leveren og benmarg.

En slik liten indikator som gjennomsnittlig hemoglobininnhold i erytrocyten gir omfattende informasjon til legen for diagnostisk søk.

Den vedvarende tilbakegangen gjør det mulig å mistenke mange arvelige sykdommer eller helsefaktorer for miljøfaktorer. Økningen i SIT i sammenheng med det kliniske bildet gjør det mulig å skille mellom ondartet anemi (utviklingen som følge av mangel på vitamin B12 og folsyre) fra kronisk blodtap.

Slike øyeblikk er ekstremt viktige for videre behandling av pasienten. Til tross for at all anemi fører til en forverring i gassutveksling og uttalt svakhet, varierer behandlingen deres betydelig.

For eksempel behandles jernmangelanemi med jernpreparater som ikke vil ha noen effekt på hemolytisk anemi eller hypothyroidisme.

Kunnskap om slike finesser letter den korrekte diagnosen, og tillater pasienter å kritisk evaluere korrektheten av den foreskrevne behandlingen.

Konsentrasjon av mikroelementer

I dag snakker vi om en så viktig studie av blod som en analyse av røde blodlegemer, eller heller innholdet av hemoglobin i dem. Denne indikatoren kalles gjennomsnittskonsentrasjonen av hemoglobin i erytrocyten. Det er viktig at dette er konsentrasjon.

I vårt tilfelle opererer vi ikke med begrepet "mengden hemoglobin i røde blodlegemer", som måles i piktogrammer (10-12 gram), og konseptet "konsentrasjon", som måles i g / l.

Forhåpentligvis, etter å ha lest artikkelen, vil du få svar på spørsmål om hva som er generelt erytrocyttantigener indekser (f.eks MCH i en blodprøve), hva er årsakene til deres økning eller reduksjon, og hvordan å lære å analysere oppnådde resultater av analysen.

Erytrocytindekser

Før du diskuterer resultatene av analysen, er det nødvendig å forstå terminologien og forstå de undersøkte prosessene i vårt blod godt.

Blod består av to faser: flytende og tettere plasmaceller, som er kjent for oss er kalt som røde, hvite blodceller, men med en mer vitenskapelig side - røde blodlegemer, blodplater, hvite blodceller. I et godt tilfelle bør konsentrasjonen, sammensetningen og formen av blodceller være de samme. Avvik fra dette medfører sykdommer av varierende alvorlighetsgrad.

Erytrocytindeksene kalles en blodprøve, rettet mot studiet av ulike typer erytrocytter. For eksempel måler innholdet eller konsentrasjonen av hemoglobin i den. Det gjennomsnittlige innholdet av hemoglobin i erytrocyten er betegnet som MCH, beregningen er laget for en erytrocytcelle.

Den gjennomsnittlige konsentrasjonen av hemoglobin i erytrocyt msn mchc er en sensitiv parameter, ifølge hvilken det ofte er mulig å til og med observere feilen i forsøket. Forkortelsen "Hb" erstatter hemoglobin i blodprøver. Følgelig er registre av det gjennomsnittlige innholdet av hb i erytrocyten og MCH identiske.

Erytrocytindekser er en viktig indikator ved hvilken det er mulig å spore utseendet eller utviklingen av anemi av forskjellige slag, for å avdekke en avvik i antall erytrocyter og overdreven hastighet av deres ødeleggelse. Erytrocytter og hemoglobin er ansvarlige for levering av oksygen til våre celler, vev og organer. Derfor er tilstanden deres veldig viktig å normalisere.

Hva er MCH i en blodprøve?

I MCH-analyser beregnes blodtellingen i piktogrammer av hemoglobin per gjennomsnittlig erytrocyt.

Mange sammenligner denne analysen med fargeindeksen. Dette er klart, fordi disse to parametrene måler i det vesentlige det samme, bare i forskjellige måleenheter, som lett kan oversettes til samme skala for sammenligning.

Vanligvis, hvis i kjære. Det er en analysator for MCH, de bruker den. Men fargepunktet er ikke dårligere enn ham.

Beregning av MCH i blodet utføres som følger: Den gjennomsnittlige konsentrasjonen av hb i erytrocyten er delt med deres nummer.

For å tyde på MCH blodprøven, er det nødvendig å kjenne sin norm. I gjennomsnitt finner den sted mellom 24 og 34 piktogrammer. Ved fødselen er den tillatte verdien maksimal, og med veksten reduseres den. Denne indikatoren er ikke følsom for sex og er den samme for menn og kvinner. Her er noen MCH-standarder som avhenger av alder og beregnes i piktogrammer:

Og generelt den hevede konsentrasjonen av et hemoglobin i en erytrocyt - fenomenet er sjelden nok. Selv om det kan observeres i tilfeller av elektrolytiske utvekslingsforstyrrelser eller hyperkrom anemi.

Mye større interesse for både legen og pasienten er det reduserte innholdet av hemoglobin i erytrocytt per 1 liter.

Årsakene til at gjennomsnittskonsentrasjonen av hemoglobin i erytrocytter er senket

Dette indikerer oftest anemi. Anemi (anemi) kan være både en egen sykdom og en del av en kronisk sykdom.

Det er oftest forårsaket av en feil ubalansert diett, på grunn av hvilken en person ikke mottar alle nødvendige vitaminer og sporstoffer, nemlig jern og folsyre.

Anemi kan også forårsake langvarig bruk av visse legemidler (ibuprofen, aspirin, etc.).

Så, hvis det i blodprøven senkes det gjennomsnittlige hemoglobininnholdet i erytrocyten, er det verdt å sjekke på følgende sykdommer:

 • anemi forårsaket av jernmangel;
 • thalassemia (anemi av målcelletypen) skyldes en reduksjon i syntese av polypeptidkjeder som utgjør strukturen av det riktige hemoglobin A;
 • hyperosmolære feil i vannelektrolyttutveksling;
 • sideroblastisk anemi - en sjelden sykdom, ledsaget av alvorlig lekkasje;
 • Makrocytisk anemi er en arvelig sykdom som kan karakteriseres som den raske forfall av røde blodlegemer og deres dårligere formasjon;
 • Hemoglobinopati - en hemoglobinproduksjonsfeil.

For å forhindre at gjennomsnittskonsentrasjonen av hemoglobin i den røde blodlegemet senkes, er det nødvendig å spise riktig: bordet skal være variert og det er nødvendig å inkludere kjøtt og fisk i kosten. Inntak av vitaminkomplekser i løpet av sesongens tid påvirker heller ikke vedlikeholdet av kroppens helse.

Husk at behandlingen av sykdommen kan og vil ikke tolereres dersom riktig forebygging utføres i tide.

Skriv i kommentarene om hva vi kanskje har savnet i denne artikkelen. Din tilbakemelding kan hjelpe noen å lese.

Vær sunn og regelmessig ta blodprøven!

Lavt røde blodlegemer og hemoglobin

ICSU er en indikator på den gjennomsnittlige konsentrasjonen av hemoglobin i erytrocytter (viser hvor mye erytrocyten er mettet med hemoglobin).

Hvis det gjennomsnittlige hemoglobininnholdet i erytrocyten senkes, er det visse problemer med jerninnholdet i kroppen, det er nødvendig å utføre tilleggsdiagnostikk og begynne behandling. MCH viser gjennomsnittlig hemoglobininnhold i erytrocyten.

Hvis den gjennomsnittlige konsentrasjonen av hemoglobin i erytrocyten senkes, er det all grunn til å mistenke tilstedeværelsen av jernmangelanemi hos et barn.

 1. Hvis ICSU senkes, kan man mistenke tilstedeværelsen av hypokromisk jernmangelanemi;
 2. Hvis ICSU er forhøyet, er det sannsynligvis observert hyperkromisk jernmangelanemi.

Hvis det er mistanke om IDA hos et barn, blir det bestemt at hemoglobinet i den røde blodlegemet senkes eller den normale blodprøven normalt foreskrives:

 • I de første 3 dagene av et barns liv, bør det høyeste nivået av hemoglobin observeres: 145 til 225 g / l;
 • Ved måneden i normen reduseres de til 115 til 175 g / l;
 • fra 2 måneder til 1 år, varierer indikatoren mellom 110 og 145 g / l.

Hvis den gjennomsnittlige konsentrasjonen av hemoglobin i erytrocytter senkes, forårsaker årsaken

Hvis hemoglobinkonsentrasjonen i erytrocyten senkes, er det mulig å mistenke tilstedeværelsen av følgende patologier:

 • hypokromisk og mikrocytisk anemi;
 • Medfødte hemoglobinopatier og thalassemi;
 • patologi av porfyrinsyntese;
 • blyforgiftning.

Hvis en nyfødt baby har et hemoglobininnhold i den røde blodcellen senket, kan årsakene til dette være forskjellig:

 • i en prematur baby, kan beinmarget enkelt ikke klare produksjonen av nye proteiner;
 • hemolytisk sykdom hos nyfødte;
 • sfærocytose - uregelmessig form for røde blodlegemer fører til rask destruksjon av hemoglobin;
 • intrauterin infeksjon (herpes, rubella, syfilis) kan også forårsake ødeleggelse av røde blodlegemer;
 • Utilstrekkelig inntak av jern med mat kan føre til IDA, som begynner med 6 måneder gammelt barn.

Noen andre grunner er at i barn i skolealderen er det faktum at innholdet av hemoglobin i erytrocyten senkes:

 • underernæring, mangel på vitaminer, folsyre;
 • rikelig menstruasjon hos jenter
 • blødning med hemorroider og gastrointestinale sykdommer;
 • hypodynami eller omvendt overdreven fysisk aktivitet.

Preparater foreskrives dersom gjennomsnittskonsentrasjonen av hemoglobin senkes

Hvis det er lavt hemoglobininnhold i erytrocytter, foreskrives legemidler, hvor behandlingen utføres før nivået heves og denne statusen konsolideres.

For å vurdere effektiviteten av stoffet er en vanlig blodprøve for å kontrollere nivået av hemoglobin. Vanligvis blir jernpreparater tatt flere måneder før synlige forbedringer i blodtilstanden. men selv etter å ha forbedret laboratorieparametrene fortsetter resepsjonen i et par måneder for å stabilisere resultatet.

Moderne medisiner med jern i sammensetningen er delt inn i preparater med 2-valent jern og 3-valent jern. Forberedelser av 2-valent jern i prosessen med gjenvinning i 3-valent jern i mage-tarmkanalen danner frie radikaler som forårsaker alle slags bivirkninger: kvalme, oppkast, diaré.

Forberedelser av den nye generasjonen - komplekser av hydroksyd av 3-valent jern blir fratatt slike negative bivirkninger, fordi de ikke trenger gjenoppretting. Slike rusmidler tolereres bedre uten rusmidler, mye mer biotilgjengelig.

Kjernen til de nyeste preparatene av 3-valent jern er polymaltosekomplekset av 3-valent jernhydroksyd. Dette er en venofer og ferrumlek for parenteral administrering, maltofer til oral administrering.

Ferrumlek injiseres intramuskulært, blir Venofer gis i en vene, Maltofer brukes for små barn i form av dråper og Siropchik, Maltofer felling med folsyre i blandingen, beregnet på tenårings kvinner med anemi.

Hvis lave røde blodlegemer og hemoglobin i tidlig barndom, vil det ta lang, mange måneders behandling. De viktigste kravene til medisiner som brukes i barn:

 • utmerket biotilgjengelighet;
 • utvilsomt sikkerhet;
 • smak kvaliteter;
 • medisinske former av forskjellige slag, praktisk for barn i alle aldre.

Barn av tidligste alder er foreskrevet, ifølge indikasjonene, jernholdige medisiner i form av sirup eller dråper. Foretrukket for barn i denne alderen er Actyferrin (sirup eller dråper), Maltofer (sirup eller dråper), Ferrum Lek sirup, Hemofer-dråper.

For ungdom, foreskrives legemidler i form av tyggbare tabletter, som FerrumLec, Tardiferon, Ferrogradamenta. De blir langsomt absorbert og godt tolerert av middelaldrende og eldre barn.

Mottaksfunksjoner

 1. Medisinske jernholdige produkter til barn må foreskrives av en barnelege som skal velge dosering i henhold til pasientens alder.
 2. Husk at med begynnelsen av å ta disse legemidlene, blir avføringen svart - det er ikke skummelt.
 3. Medisiner bør tas med ascorbic - slik at jern absorberes bedre.
 4. Narkotika bør være full før måltider.
 5. Tabletter skal svelges uten å tygge.
 6. Jern kan ikke drikke samtidig med tetracyklin, levomitsitin, antacida: den danner en uoppløselig, kjemiske forbindelser som hindrer absorpsjon av nødvendige zheleza.Takzhe kan ikke ta medisinen, sammen med ris, soyaprodukter, meieriprodukter, melvarer, egg, kaffe, te.

Hva kan gjennomsnittlig konsentrasjon av hb i erytrocytene reduseres, årsakene og behandlingen

Under den generelle blodprøven vil legen avgjøre hovedparametrene og sammensetningen, noe som er et viktig kriterium ved diagnosen av mange kardiovaskulære patologier. I moderne medisin er en viktig indikator i blodtellingen hemoglobin, som er inneholdt i røde blodlegemer og er betegnet forkortelse MCH i blodprøven.

Hva er hemoglobin ansvarlig for i blodet?

MCH i blodprøven (hemoglobin) spiller rollen som et element som blusser blod i rødt. Takket være den spesielle konstruksjon av hemoglobinet er istand til å binde flere komponenter (karbondioksyd, karbondioksid og oksygen) er i blodet, for ytterligere å bevege seg gjennom blodstrømmen til organer.

Hvis gjennomsnittskonsentrasjonen av hemoglobin i et bestemt område reduseres eller økes, er avviket merkbart i resultatene av en generell blodprøve. Vanligvis for en gitt parameter i OAK tilsvarer det en graf med et mark MCH, selv om i noen tilfeller den gjennomsnittlige konsentrasjonen av hemoglobin kan betegnes med forkortelsen MCHC.

Hvordan bestemme hemoglobinindeksen i erytrocytt?

For å bestemme gjennomsnittlig innhold av Hb i pasientens erytrocyt, vil spesiell medisinsk utstyr og blod fra undersøkelsen, tatt fra kapillærene, være nødvendig. Denne blodprøven utføres på tom mage om morgenen, da resultatene av studien i andre tilfeller kan være feil.

Tar blod fra fingeren, for å bestemme nivået av hemoglobin i erytrocytter

Hvis pasienten er på et medisineringskurs, så må OAK nekte å ta medisiner, da de kan påvirke ICSU-poengsummen i blodprøven negativt. Ved hjelp av en hematologisk analysator bestemmer legen den gjennomsnittlige konsentrasjonen av hemoglobin og sender resultatene til en spesialist som foretar en objektiv vurdering. Prosedyren tar fra 3 til 5 dager.

Årsakene til en reduksjon og økning i konsentrasjonen av Hb i erytrocytter

Hvis det ifølge resultatene av en generell blodprøve viser seg at pasienten har en gjennomsnittlig konsentrasjon av hemoglobin i erytrocyten, indikerer denne avvikelsen en patologi i kroppen. Vanlige sykdommer der Hb i erytrocyten senkes er:

 • Vitaminmangel.
 • Anemi.
 • Giftig blyforgiftning.
 • Brudd på prosessen med hemoglobinproduksjon.
 • Thalassemia (et brudd i gener som er ansvarlig for produksjonen av jernholdig protein).
 • Økning i antall røde blodceller.
 • Utsatt langvarig blødning.
 • Leukocytose.

Anemi som årsak til redusert Hb-konsentrasjon i erytrocytter

Hovedårsakene til å senke den gjennomsnittlige Hb-konsentrasjonen i erytrocyter finnes i patologier som bidrar til forstyrrelsen av produksjonen av jernholdig protein. Det er imidlertid jernmangelanemi, der et lavt nivå av hemoglobin i erytrocytter ikke vil bli notert.

I tillegg til situasjoner der den gjennomsnittlige hemoglobinkonsentrasjonen i erytrocytter er redusert, kan det være tilfeller når indeksen avviker oppover. Ofte indikerer dette fenomenet:

 • Krenkelser av vannelektrolyttmetabolismen.
 • En av typene hyperkromisk anemi (spherocytose, ovalocytose, foliovequitin, etc.).

En økning i indeksen av gjennomsnittlig hemoglobinkonsentrasjon i erytrocytter er sjelden og indikerer i fleste tilfeller et brudd under en generell blodprøve. En slik avvik kan forekomme hos nyfødte barn, men i dette tilfellet regnes det som en norm.

Norm av Hb-konsentrasjon i erytrocytter hos barn og voksne

Hemoglobin, inneholdt i humane erytrocytter, har sin egen norm, som legene orienterer seg under undersøkelsen av pasientens blod. Indikatoren avhenger av emnets alder og er som følger:

 • I en alder av 1 måned, opptil 4 år, er normen for hemoglobinkonsentrasjon fra 280 til 380 g / l.
 • I en alder fra 5 til 14 år vil normen svinge innen 322 - 368 g / l.
 • I en alder av over 15 år vil normen for hemoglobinkonsentrasjon i erytrocytter være fra 322 til 355 for kvinner og fra 323 til 365 g / l for menn.

Opptil 15 år er det en hemoglobinindikator for begge kjønn, i den modne alderen er indeksen forskjellig for menn og kvinner.

Hva skal jeg gjøre hvis min hemoglobinkonsentrasjon er forstyrret?

Hvis det fremgår av UAC-resultatene, at MCHC-pasienten har blitt senket eller forhøyet, er det nødvendig å finne årsaken til et slikt fenomen før begynnelsen av avviket påbegynnes. Og du kan gjøre dette på to måter:

 • I følge patologiens karakteristiske symptomatologi (faktisk i tilfelle når sykdommen i akutt stadium).
 • Basert på resultatene av tilleggstester.

I de fleste tilfeller anbefales det å bruke en diett bestående av jernholdige produkter som behandling for denne tilstanden:

 • Egg (eggeplomme).
 • Artisjokk.
 • Sjømat (fisk, reker, havkål, etc.).
 • Brød (helkorn).
 • Fuglens kjøtt.
 • Bønne kulturer.

Ved anemi er det lov å bruke medisinske preparater som inneholder jernholdige komponenter.

Hvis en slik avvik oppstår, er det bedre å konsultere en lege umiddelbart, siden det ikke vil være mulig å eliminere dette fenomenet uten å bestemme årsaken til reduksjonen av Hb i røde blodlegemer.

Pigmentet, som er en del av de røde blodcellene

Hemoglobin (Hb) - hovedpigmentet, som er en del av de røde blodcellene (erytrocytter). Hemoglobin består av 4 polypeptidkjeder av globin og en heme-partikkel (jernholdig porfyrin). Heme har en høy evne til å binde oksygen (O2), karbondioksid (CO2) og karbonmonoksid (CO).

Hemoglobin utfører gass transportfunksjon. Bindende oksygen i lungene, blir hemoglobin til oxyhemoglobin. Inn gjennom blod i forskjellige kroppsvev, hemoglobin oksygen og anrike dem ved å knytte karbonsyre (sluttproduktet av vev respirasjon) omdannes til karboksyhemoglobin.

Mchc i blodprøven

En generell klinisk analyse av blod kan gi pålitelig diagnose av en rekke sykdommer. Viktig er blodprøver for mch og mchc, som gir fullstendig informasjon om tilstanden av hb i blodet.

Blodtest for mchc-innhold

Ifølge meancorpuscularhemoglobin beregnede forholdet "hemoglobin / erytrocyttall" måles i pikogram og angir den gjennomsnittlige verdien av innholdet i ett erytrocytt hb. Normen for mch har et forhold på 24 til 33 pg.

Meancorpuscularhemoglobinconcentracion er målt i% og viser prosentandelen hemoglobin i en enkelt rød blodcelle. Beregningen er laget av formelen: "hb / hematocrit", normen anses å være en norm i området 30-38%. Hvis prosessen med hb-syntese svikter, reduseres konsentrasjonen av mchc. En reduksjon i verdien av denne indikatoren skjer når tempoet faller i syntesen av hb. Økningen i mchc-nivå er ekstremt sjelden i medisinsk praksis, så økningen i denne indikatoren brukes til å bestemme feilene i analytiske studier.

Metoder for gjennomføring av en generell blodprøve

I moderne klinikker for generell analyse av blod bruk automatiske hematologiske analysatorer, som samtidig kan bestemme fra 5 til 24 forhåndsinnstilte parametere. Ulike avvik fra normen i blodsammensetningsindikatorer krever ytterligere og grundig forskning. Hovedparametrene for en generell blodprøve er:

 • det kvantitative innholdet av erytrocyter i blodet og størrelsen på det gjennomsnittlige volumet av erytrocytten;
 • nivå av konsentrasjon av hb i erytrocyt;
 • betyr hemoglobininnhold i hele erytrocyttmassen;
 • Det kvantitative innholdet av blodplater og leukocytter er også bestemt.

Analyser for MCH og MCHC, samt med MCV, som karakteriserer den midlere cellevolumet og måles i mikrometer (um), er innbyrdes forbundet med hverandre. De oppnådde resultater er betraktet sammen, og tillate å få pålitelige data om tilstanden i sirkulasjonssystemet i kroppen, og tilstedeværelsen av sykdommer som normochromic, hyperchromic og hypochromic anemi. Mch-analysen gir mer pålitelige data enn de tidligere brukte fargeindikatordataene (CPU). Resultatene fra CP viste ikke nøyaktige data på prosessen med hb-syntese i kroppen.

Senket mch og mchc

Nedgangen av mch-nivået kalles hypokromi, når den oppgitte figuren er under normen, indikerer dette et senket nivå av hb, som kan skyldes en rekke sykdommer.
Sykdomsanemi, som består av flere varianter og forårsaker en reduksjon i blodnivået av røde blodlegemer og hemoglobin, viser komplekse indikatorer på mch og mchc. Tilstedeværelsen av autoimmun anemi forstyrrer immunsystemets funksjon, noe som forårsaker skade ikke bare for hematopoiesis-systemet, men også for blodcellene.

Arvelige blodsykdommer kan føre til utvikling av seglcelleanemi. Som et resultat dannes hemoglobin S, på grunn av hvilken formen på røde blodlegemer endres og mengden oksygenavgivelse fra lungene minker.

Krenkelsen av prosessen med jern fordøyelse fører til jernmangel anemi, der erytrocyten normen kan forbli uendret, og hb nivået reduseres. Thalassemia er en av varianter av anemi, hvor formen av erytrocyten endres, noe som fører til en forstyrrelse i syntesen av hemoglobin og reduserer tilførselen av oksygen til kroppens vev.

Behandling av ulike typer anemi utføres etter å ha gitt blod til mch og mchc og strengt under tilsyn av en lege. Det riktige valget av diett og narkotikabehandling kan føre til lesninger av erytrocytter og hemoglobin i kroppen.

Økende mch og mchc analyser

Hyperkromi - et økt forhold av hemoglobin / antall erytrocytter økes indikerer tilstedeværelsen i kroppen av en av hyperkromisk anemi.

Erytemi er en farlig sykdom der et høyt innhold av røde legemer dannes i sirkulasjonssystemet. Forhøyet MC viser at nivået av hemoglobin og røde blodlegemer er mye høyere enn normalt. Med erythremi kan trombose i arteriene, magesår og duodenale sår forekomme. Med utviklingen av sykdommen kan smerter i nedre og øvre ekstremiteter oppstå, huden i ansiktet oppnår en lilla farge, konjunktivitt og kløe i huden oppstår.

Mangel på folsyre forårsaker utvikling av anemi, der prosessen med modning av erytrocytter oppstår, noe som fører til en reduksjon i nivået av hb. Data oppnådd i analysene viser at normen for forholdet "hemoglobin / erytrocyttall" er brutt.

Når mch er forhøyet, indikerer dette tilstedeværelsen av en sykdom som diabetes mellitus. Tilstedeværelsen av glukose er obligatorisk for hjernens sunne funksjon, men det økte innholdet bidrar til fortykkelsen av karets vegger, noe som reduserer mengden oksygen i kroppens vev. Slike abnormiteter i funksjonen av sirkulasjonssystemet kan føre til hjerneslag eller hjerteinfarkt.

Normen for mch og mchc kan økes på grunn av slike sykdommer:

 • økt med lunge- eller hjertesvikt;
 • forhøyet med medfødt hjertesykdom;
 • økt med nyresykdom, eller tilstedeværelsen av en godartet svulst i nyrene;
 • økt med dehydrering av kroppen.

Ifølge forhøyet MCH og MCHC, bidrar vitamin B12-mangel på utvikling av anemi, sykdommer som er forsinket og unormal modning av røde blodceller fører til en reduksjon i antall erytrocytter og samtidig øke deres form.

Når hemolytisk anemi utvikler patologi, der det er en akselerert ødeleggelse av røde blodlegemer. Behandling av anemi av hyperkrom natur krever nøye medisinsk undersøkelse og utvalg av kompleks behandling.

Med normokrom anemi øker forholdet mellom hb og antall erytrocytter kan være normale, men har avvik i statusen til andre indikatorer på sirkulasjonssystemet. Ifølge medisinsk forskning er normen for hemoglobin og erytrocytter for menn og kvinner publisert:

 • normen for hemoglobin for menn er 130-170 g / l;
 • normen for hemoglobin for kvinner er 120-150 g / l;
 • røde blodceller for menn - 4,0 - 5,0 x 10 * 12 / l;
 • røde blodlegemer for kvinner - 3,5 - 4,7 x 10 * 12 / l
 • norm mch - 24 - 33 pt;
 • normen for mch er 30-38%.

Omfattende studie av indikatorene økt mch og mchc muliggjør nøyaktig diagnose av hematopoietisk system i kroppen. Automatiske analysatorer av den nye generasjonen etter analysen gjenspeiler forskningsdataene i form av histogrammer av konsentrasjonen av hb økt og fordelingen av celler i henhold til deres størrelse. Ifølge dataene som er oppnådd som resultat av disse analysene, er det mulig å kompilere et detaljert behandlingsregime, forhindre ulike sykdommer i første fase.

Mean mch innhold i blodprøven

Røde blodlegemer, kalt erythrocytter, er spesielt viktige i blodets sammensetning. Det er i dem er hemoglobin, som er et spesielt protein som er ansvarlig for transport av oksygen i hele kroppen.

Erytrocytter gir blodrød farge, og de er ansvarlige for å opprettholde den riktige syrebasebalansen av denne biologiske væsken.

I denne artikkelen vil du lære om mch i blodprøven hva det er, årsakene og metodene for å senke og øke denne indikatoren.

Hva er mch i en generell blodprøve?

Dersom før blodprøve hadde en veldig smal liste over alternativer, men i dag, takket være utvidelse av mulighetene i moderne medisin, denne studien var mer informativ og gjør at du kan definere mange viktige parametere, hvorav den ene kan kalles erytrocytter indeksen.

Få mennesker vet at mch i gjennomsnittsverdien er lik fargeindeksen for blod (CP). Begge disse verdiene viser i det vesentlige det samme, de er nesten identiske, og forskjellen mellom dem er bare i måleenheten.

Parameteret mch kan beregnes med formelen som representerer hemoglobinnivået, dividert med antall røde blodceller og multiplisert med 10 12. Indikatoren er målt i piktogrammer som representerer en trillionth av et gram. Studien av denne parameteren gjør det mulig å bestemme gjennomsnittlig hemoglobininnhold i en erytrocyt.

Forberedelse og analyse

Selvfølgelig er det ingen slik person som minst en gang i sitt liv ikke tok en blodprøve. Hvordan slike prosedyrer utføres er kjent for alle. Blod trekkes enten fra en vene ved hjelp av en sprøyte, eller fra en finger stikkende enhet ved hjelp av en engangs, fingerpute som er skåret til en dybde på 1-2 mm og den samme bredde. For å studere middelverdien av mch, er kapillærblod nødvendig, så gjerdet er laget av fingeren.

For å oppnå et pålitelig resultat av studien på gjennomsnittlig mch i en blodprøve, er det nødvendig å observere en rekke viktige regler:

 • Ikke utfør fysioterapeutiske prosedyrer, så vel som røntgenundersøkelser i minst 3 dager før du tar blod.
 • Nekte og ta medisiner, helst en uke før klinikkbesøket.
 • I løpet av dagen før prosedyren, avstå fra fysisk anstrengelse.
 • Gi blod på tom mage, det er viktig at mellom siste måltid og prosedyren var minst 8 - 9 timer.

Norm mch hos voksne og barn

Normale verdier av gjennomsnittlig mch for en sunn person varierer fra 24 til 34 pg, men avhengig av alder er det akseptable verdier. Det er også viktig å huske at en persons kjønn ikke påvirker denne parameteren.

Normalt er det vurdert:

Mer om normer for hemoglobin i blod av menn og kvinner du kan finne ut ved å klikke på den aktuelle lenken.

Basert på dette kan det bemerkes at hos barn er denne indikatoren noe ustabil, men etter hvert, med økende alder, kommer alt tilbake til det normale. På voksne, uavhengig av kjønn, er gjennomsnittlig mch nesten i samme rekkevidde, avviker bare av et par enheter.

Selvfølgelig er det situasjoner hvor denne verdien kan avvike både til en mindre og større side, noe som gjør at leger kan bestemme mulige funksjonsfeil i kroppen og de eksisterende sykdommene.

Mchs rolle i diagnosen sykdommer

Denne indikatoren i blodprøven bestemmer hemoglobininnholdet i den første erytrocyten. Gjennom studien av denne parameteren kan legene identifisere pasienten ikke bare forekomsten av anemi, men også å bestemme nivået av absorpsjon av jern av kroppen. Verdien av mch lar deg se blodsystemets patologi, for å bestemme mulig forekomst av jernmangel eller manglende (feil) assimilering.

Det er viktig å korrelere denne verdi med andre blodparametre som definerer ulike egenskaper ved blodmangel, spesielt, med en verdi av gjennomsnittlig cellevolum, så vel som med verdien av den gjennomsnittlige konsentrasjonen av hemoglobin i blodcelle.

Bare en integrert tilnærming og inkludering av alle disse indikatorene i blodanalysen kan nøyaktig bestemme arten av den eksisterende lidelsen og velge passende terapi.

Forbedring av indikatorer

Et forhøyet nivå av denne verdien kalles hyperkromi. Slike tilstander er forårsaket av en hvilken som helst patologi av erytrocytter. Samtidig er et viktig poeng at økningen i erytrocytindeks indikerer en økning i volumet av erytrocytceller, i stedet for et høyere innhold av hemoglobinprotein på dem.

Det er denne anomali i blodsystemet som er et viktig tegn på den hyperkromiske typen anemi.

Hovedårsakene til økningen i indikatoren kan bli navngitt:

 • Tilstedeværelsen av leukocytose, når kroppen har for høyt innhold av leukocytter.
 • For rask ødeleggelse av røde blodlegemer.
 • Økning i innholdet av hepariner.
 • Tilstedeværelse av kalde agglutininer.
 • Syntese av proteiner av monoklonal type.
 • Økt nivå av fett i kroppen.

En økning i gjennomsnittlig innhold av hemoglobin i nærvær av leukemi tilfeller abnormiteter i skjoldbruskkjertelen eller lever, tumor prosesser eller alkoholisme. Kvinner som tar orale prevensjonsmidler av hormonplanen opplever ofte en økning i denne indikatoren. I enkelte tilfeller kan det være en upålitelig resultat, noe som kan tyde på at pasienten har noen uregelmessigheter i organer eller systemer.

Nedgang av indikatorer

Et redusert nivå på denne parameteren kalles hypokrom type anemi, mens hemoglobinkonsentrasjon i erytrocytter er utilstrekkelig. For ulike former for anemi i denne kategorien er dette navnet vanlig, men en slik tilstand kan oppstå av ulike årsaker.

En av de mest typiske manifestasjonene av anemi i denne kategorien er dens jernmangel. I dette tilfellet er det alltid en signifikant reduksjon i erytrocytindeksen.

Årsaker til en signifikant reduksjon i erytrocytindeksen:

 • Hemoglobinopatier av arvelig type.
 • Hypotyreose.
 • Forgiftning av kroppen med bly og dets forbindelser.
 • Akutt insuffisiens av vitaminer i kroppen.
 • Tilstedeværelsen av thalassemi, kalt anemi av Cooley.
 • Anemi av posthemorragisk, mikrocytisk eller normocytisk type.
 • Krenkelser av jernutveksling.

Hvis det gjennomsnittlige innholdet av hemoglobin i erytrocyten senkes, begynner kroppen å fungere de grunnleggende biokjemiske prosessene, som ikke bare kan påvirke den generelle trivsel hos personen. I dette tilfellet har pasienten følelse av nummenhet i lemmer, samt svakhet i hele kroppen. Huden oppnår en sterk tørrhet og uttalt pallor, den sunne glansen av hår og negler er tapt.

I denne artikkelen du lært om MCH i den generelle analyse av blod og årsakene til at det gjennomsnittlige innholdet av hemoglobin økes eller reduseres, samt om dekoding regler for kvinner, menn og barn.

Liker du artikkelen? Del det med vennene dine på sosiale nettverk:

Les Mer Om Fartøyene