Hva er MCV-poengsummen i en blodprøve?

Røde blodceller er flotte toilere. De bærer molekylene oksygen, karbondioksid og andre vitale stoffer gjennom menneskekroppen. Størrelsen på MCV i blodprøven er av stor betydning. Erytrocyter normaliserer pH-nivået, fjerner antistoffer, toksiner, fremmer oppløsningen av blodpropper.

Patologiske endringer i mengde, form eller størrelse betyr at sykdommen utvikler seg i kroppen eller det er en medfødt patologi.

Morfologiske indikatorer for disse cellene er utpekt av visse verdier, for eksempel er det erytrocytindeksen.

Hva er denne MCV?

Dette er gjennomsnittsvolumet av røde blodlegemer. Formen på cellen og dens dimensjoner er viktige parametere. De evalueres i ferd med klinisk generell analyse av blodsammensetningen. Måleenheten er femtoliter (fl), så vel som mikrometer i terningen (μm3).

MCV-indikatoren gir mulighet til å få detaljert informasjon om parametere, spesielt diameter, av røde blodlegemer.

Indeksen beregnes ved å dividere volumet av erytrocyter inneholdt i en kubikk millimeter blod ved antall kroppslegemer.

Bare identiske celler teller. Hvis det er mange enheter av forskjellig størrelse og konfigurasjon på beregningstidspunktet, vil MCV-verdien være feil.

Hva er normen

MCV-indeksen er en faktor som endres med årene, det er forskjellig for gutter og jenter. Maksimal norm hos barn er notert i de tidlige dagene av livet (fra 90 til 140 fl).

Ved utgangen av det første år med utvikling av babyen, varierer verdiene fra 71 til 84 fl. I 5-10 år svinger denne indeksen i et barn mellom 75-87 fl.

I ungdomsårene (15-18 år) stiger normen hos kvinner: 78-98 μm3. Fra en alder av flertall til 45 år når det gjennomsnittlige volumet av røde blodlegemer 81-100 mikron3.

I ungdomsår og ungdomsår er normen hos menn 79-95 μm3. Fra 18 til 80-99 mkm3.

I en voksen person, i modne år (45-65 år), uavhengig av kjønn, er verdiene 81-101 μm3.

Hvorfor trenger du å vite disse tallene?

Hvis tolkningen av analysen viser et tall som ikke er forskjellig fra normen, kalles dette resultatet normocyt.

Når indeksen var mindre enn 80 μm3, det vil si at mcv-poengsummen ble senket, ble det sagt at pasienten hadde mikrocytose.

Hvis et økt nivå (mer enn 100) oppdages, er det et spørsmål om makrocytose.

Vanligvis påvirker alderen indikatoren. Sistnevnte blir mindre, da mer, det er forskjellig for jenter og gutter, og for den eldre generasjonen blir det utlignet. Hos de eldre, hvis de er sunne, er verdiene de samme uansett kjønn.

Endringen i det normale volumet av røde blodlegemer indikerer tilstedeværelsen av noen patologi.

Indikasjon for studien

En av årsakene til analysen for å bestemme nivået av erytrocytter er mistanke om sykdommen. For eksempel forutsetter legen at pasienten har makrocytisk anemi eller andre forringelser i de funksjonelle egenskapene til røde blodlegemer.

En slik undersøkelse er nødvendig for å kontrollere behandlingsforløpet, alle deltakere i profylaktisk medisinsk undersøkelse, og de som forbereder seg på en kirurgisk operasjon, er underlagt det.

En slik analyse bør utføres dersom det er:

 • hormonelle feil;
 • en metabolsk lidelse;
 • vektig;
 • diabetes mellitus;
 • senket immunitet.

Forberedelse for analyse

Når du går til studien, må du ordentlig forberede på levering av materialet. Legene anbefaler på kvelden for et besøk på laboratoriet:

 • å nekte radio- og røntgenbestråling;
 • å ekskludere fysioterapeutiske prosedyrer
 • avstå fra overdreven mental og fysisk anstrengelse;
 • ikke lage intravenøse og intramuskulære injeksjoner;

For å gi blod er det nødvendig om morgenen på tom mage, i utmerket humør, uten spenning, å ha en god søvn.

Hvis disse enkleste reglene ikke er oppfylt, kan resultatet bli forvrengt, noe som fører til feilaktig diagnose.

Når legen er pålagt å ta på nytt materialet, må du utelukke mottak av mat i minst 240 minutter. Manipulering er bedre å gjentas samtidig, under lignende forhold, i en medisinsk institusjon.

Utførelse av prøvetaking av biomateriale

Kapillærblod for en generell studie pleide å bli tatt fra langfingeren. Siden analysen av materialet tatt fra venen er mer nøyaktig og informativ, ble den gamle metoden forlatt.

 1. Sygeplejersken strammer gummistandelen over den menneskelige albuen før du setter nålen inn i karet. Til venen ble mer synlig og fylt med blod, klemmer pasienten flere ganger og slapper av knyttneve. Sykepleieren desinfiserer punkteringsstedet med alkohol nøye.
 2. Etter dette settes en steril nål inn i venen. En mørk rød væske fyller på et rent reagensrør eller engangssprøyte. For kvalitativ analyse trenger du minst 5 ml.
 3. Når det nødvendige volumet oppsamles, blir turtallet svekket, en alkoholpinne påføres injeksjonsstedet, nålen ekstraheres nøye.

For å unngå blåmerker under huden, bør tampongen presses til armen i minst 5 minutter. Hvis pasienten har dårlig blodkoagulasjon, bør den gjøres 7-10 minutter, til en kork dannes. Det er nødvendig å opprettholde tilstrekkelig tid, slik at en omfattende blåmerke ikke dannes på det stedet hvor biomaterialet ble tatt.

Hvis laboratorieassistenten oppleves, tar alle manipulasjoner noen minutter og forårsaker svært lite smerte. Sykepleierens jobb slutter her. Deretter går reléet til laboratoriet og leger.

Laboratorieforskning

Det friske biomaterialet er plassert av laboratorietekniker i enheten. Analysatoren vurderer uavhengig av alle typer elementer og totalt antall erytrocytter i testfluidet.

Hvis apparatet viser signifikante avvik fra de foreskrevne grenser og tilstedeværelsen av et stort antall unormale celler, kontrolleres materialet en gang til. Laboratoriemedarbeider vurderer i tillegg væsken under studie under et mikroskop, raffinering og supplering av mottatt informasjon.

Ikke alle moderne kliniske laboratorier er utstyrt med automatiske analysatorer. Derfor blir cellene noen ganger telt på en gammel måte, dvs. visuelt, ved hjelp av et mikroskop. Avhengig av ansettelsen av ansatte og metoden for å utføre tellingen, er analysen raskere eller langsommere.

Identifisert verdi av laboratorieassistenter indikerer på skjemaet, og etter 1-7 dager får en person den i hendene. Dekryptering og klargjøring av diagnosen er legitimasjon av leger.

I tabellen over generell analyse er forskjellige tall angitt. Det er en rekke erythrocytter, deres egenskaper, er skrevet retikulocytter - ikke fullt dannede kroppslegemer. Mengden hemoglobinprotein i en enkelt rød blodlegeme er indikert. Ved siden av et siffer skriver du en normal verdi, så det var lettere å sammenligne.

Dekoding av resultatet

Hvis det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter er normalt, foreslår utviklingen av normocytisk anemi, skjer det:

 • hemolytisk;
 • aplastisk;
 • hemoragisk;
 • leveren;
 • endokrine.

Høy hastighet

Når røde kropper i stort volum indikerer dette at pasienten utvikler makrocytisk anemi.

Utseendet til dette problemet kan skyldes forskjellige grunner:

 • mangel på sporstoffer (B12);
 • mangel på folsyre;
 • megaloblastisk anemi
 • Tilstedeværelse av onkologisk utdanning;
 • hypotyreose;
 • nedsatt absorpsjon i tarmen;
 • problemer med leveren;
 • myxedema;
 • problemer med bukspyttkjertelen;
 • et sært benmarg med høy leukocytose;
 • forgiftning med medisiner;
 • alkoholisk toksisose.

Det blir lagt merke til at volumet av røde blodlegemer er litt mer enn vanlig for de som røyker og blir behandlet med hormoner.

Kronisk dunkle leger bestemmer også makrocytose, mens hemoglobin ligger innenfor normale grenser. Denne nyansen muliggjør tidlig diagnose av alkoholisme. Men etter 100 dager med å gi opp alkohol, blir MCV normalisert.

Til en høy indeks fører til hyppig blødning.

I noen tilfeller oppstår makrocytose etter langvarig bruk av antidepressiva. Det er imidlertid ingen klar forbindelse med dette faktum.

De første tegn på høy erytrocytose er rødme i ansiktet, rødme på huden på kroppen, hodepine, svimmelhet.

Lave verdier

Når mcv-poengsummen senkes, indikerer dette forekomsten av mikrocytisk anemi, noe som er en konsekvens:

 • kroniske sykdommer og infeksjoner;
 • mangel på jern;
 • utvikling av ondartede svulster
 • blyforgiftning;
 • lavt nivå av hemoglobin;
 • arvelig anemi
 • mottak av individuelle medisiner.

En av grunnene til den lave indeksen er sviktet i vann-elektrolyttbalansen. Dette fenomenet kalles hypertonisk dehydrering. Når det utvikler seg, samler væskeområdet i cellene på grunn av mangel på vann i vevet. Det kommer dehydrering, forårsaket av utilstrekkelig metning med fuktighet og mangel på hypotonisk væske i kroppens strukturer.

MCV er mindre enn normalt for hypokromisk anemi, mikrocytose eller en reduksjon i hemoglobinsyntese. Sistnevnte påvirker direkte form og fylde av røde blodlegemer.

Hvis hemoglobin er tilstede mindre enn nødvendig, viser de røde blodlegemer et mindre volum. Syntesen minker også når en person lider av en genetisk sykdom i blodtalassemi.

Hvis noen er det en svakhet, tretthet, øresus, forvirring, alvorlig blekhet og svekket hukommelse, bør han oppsøke lege. Kanskje reduserte antall røde blodlegemer eller deres volum redusert.

Variabilitet av celler

Hos mennesker kan ikke bare en økning eller reduksjon i MCV oppdages. I noen tilfeller diagnostiseres anisocytose.

Med denne patologien kan en rekke celler av forskjellige størrelser ses i mikroskopet, på grunn av hvilket blodet blir for tykt. MCV er nært knyttet til en annen, for eksempel RDW, som karakteriserer cellens variabilitet i form av størrelsesorden.

Riktig blodprøving er svært viktig. Å gjøre en feilaktig diagnose kan føre til de mest negative konsekvensene. I tvilstilfeller er det bedre å gjenta analysen enn å være feilaktig.

MCV av blod

Resultatene av en generell blodprøve indikerer sammensetningen av blod og andre indikatorer som kan betraktes som et symptom på patologi eller dets fravær som sådan. Mye oppmerksomhet er betalt til erytrocytter - røde blodlegemer som bærer oksygen og næringsstoffer gjennom hele kroppen.

Analyse av mcv indikerer gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer i blodet.

Verdien av mcv

Mcv-indeksen i blodprøveresultater viser antallet og størrelsen på røde blodlegemer som finnes i kroppen.

Det er bemerkelsesverdig at i en voksen human mcv-verdier i blodet ikke endres uten en grunn, er dette bare løst hos små barn. Økningen eller reduksjonen i nivået av røde blodlegemer i kroppen kan være et symptom på utvikling av patologi, hvor behandling er verdt innsatsen.

Indikasjoner for analyse

En analyse av mcv av blod er ikke den eneste. For å klargjøre diagnosen, kan terapeuten kreve å ta det på nytt eller sende det til ytterligere tester.

MCV er informativ i to tilfeller:

 • for å diagnostisere en av anemiene;
 • for å bestemme typen av vann-saltbalansbrudd. Ved en slik analyse blir folk ofte sendt hvis det er forskjellige tarminfeksjoner, akutte luftveisinfeksjoner og ARVI.

Andre, ikke mindre alvorlige grunner for å ta analysen kan være:

 • svikt i hormonsystemet;
 • problemer med stoffskiftet;
 • vektig;
 • økt blodsukker eller diabetes mellitus;
 • en skarp og årsakssammenhengende nedgang i immunsystemets nivå.

Resultatene av mcv-analysen bidrar ofte til å identifisere slike avvik:

 • anemi av normokrom type. Det er løst når det er patologier i benmargen, noen ganger skyldes det kroniske sykdommer;
 • makrocytisk anemi. Det preges av en overdreven økning i indikatoren mcv. Erytrocytter øker i størrelse på grunn av utilstrekkelige mengder vitamin B og folsyre;
 • anemi av mikrocytisk type. I dette tilfellet oppstår sykdommen på grunn av mangel på jern i blodet.

Normale verdier av MCV

Gjennomsnittlig volum
røde blodceller,
MCV, fl

Hos barn under 10 år kan indeksen variere og være unøyaktig, senere vender den tilbake til normal (80-100 fl).

MCV over normal

Hvis resultatene er høyere enn normalt, indikerer dette utviklingen av makrocytisk anemi. Det kan være direkte relatert til slike sykdommer som:

 • forgiftning med medisiner
 • matforgiftning;
 • problemer med skjoldbruskkjertelen;
 • mangel på jod eller jern i kroppen;
 • lever dysfunksjon;
 • onkologisk prosess av rødt benmarg;
 • langvarig alkoholisme;
 • forstyrrelse av bukspyttkjertelen.

Økningen i mcv kan provoseres av:

 • langvarig bruk av prevensjonspiller som påvirker hormonell bakgrunn
 • avhengighet av sigaretter og tobakksprodukter;
 • Langvarig kontakt med giftige stoffer (arbeid i skadelig produksjon);
 • tar medisiner som øker nivået av mcv i blodet.

Hvis makrocytisk anemi ikke behandles, kan det føre til hyppig besvimelse, dårlig helse og lavt hemoglobinnivå i blodet. Spesielt i fare er:

 • folk som spiser dårlig, fører en stillesittende livsstil og ignorerer sport;
 • pasienter med kronisk leverinsuffisiens
 • folk med en genetisk predisposisjon til sykdommen;
 • menn etter femti-fem år som misbruker alkohol.

Spesialister identifiserer noen av tegnene som man kan forstå at en person har for mye røde blodlegemer:

 • usunne bleke lepper;
 • smerter i magen uten spesiell grunn, som fremstår svært ofte;
 • Tilstedeværelse av takykardi (for rask hjerterytme), selv når en person er i ro
 • hud med gulaktig tinge.

Hvis du opplever liknende symptomer eller når det er økt nivå av mcv i blodet, bør du snarest kontakte en lege for riktig behandling.

MCV under normal

Analyser som viser at volumet av røde blodlegemer er under normalt, indikerer også en patologi. Eksperter kaller en rekke grunner som kan føre til lignende resultater:

 • genetisk predisposisjon;
 • utilstrekkelig mengde vann forbrukes
 • utvikling av ulike typer anemi
 • forgiftning med bly;
 • Tilstedeværelse av ondartede svulster i kroppen;
 • tar medisiner som påvirker resultatene av testene.

I medisinske sirkler, en sykdom der nivået av røde blodlegemer i kroppen minker, er det vanlig å kalle en anemi av en mikrocytisk type. Sykdommenes særegenhet er at erytrocytene ikke oppfyller sin transportfunksjon, dvs. de leverer ikke oksygen i den nødvendige mengden celler til kroppen og andre nyttige stoffer.

Med denne patologien er det et karakteristisk klinisk bilde:

 • konstant tretthet;
 • økt irritabilitet, nervøsitet;
 • reduksjon i konsentrasjon og effektivitet;
 • glemsomhet;
 • minneverdigelse.

Redusering av volumet av røde blodlegemer er alltid observert med ulike typer blodtap.

Graviditet og mcv

Under graviditet, på grunn av økt inntak av jern, kan mikrocytisk anemi utvikles. Denne tilstanden kan påvirke både ufødt barns helse og mors velvære.

Noen eksperter er overbevist om at mcv-indikatorene er direkte relatert til en persons psykologiske tilstand.

Funksjoner av analysen

I dag er en mcv-studie tatt med i en generell blodprøve, eller den kan utføres separat fra andre indikatorer. For å donere blod, må pasienten komme til behandlingsrommet, hvor en laboratorieassistent eller sykepleier vil ta blodprøver fra en finger eller blodåre. Blodprøvetaking utføres i henhold til alle sanitetsregler (SanPiN).

Pasienten må overholde følgende regler:

 • For å gi blod er det nødvendig på tom mage (etter 5-12 timer etter siste måltid);
 • På leveringstidspunktet skal kvinnen ikke gjennomgå menstruasjon;
 • normal tilstand av helse. Det er forbudt å lage blod gjerder, hvis pasienten føler seg dårlig, er i koma eller hjerte sjokk.

Diagnose ved symptomer

Finn ut din sannsynlighet sykdom og til hvilken lege bør gå.

MCV i blodprøven - hva er det?

MCV (fra engelsk gjennomsnittlig kroppslig volum) er et av erytrocytindeksene, som viser gjennomsnittlig volum av erytrocytter. Denne indikatoren er i stand til å karakterisere hele populasjonen av røde blodlegemer i blodet. Designmetoden indikerer det gjennomsnittlige volumet som en erytrocyt opptar. Verdien av denne indeksen beregnes med formelen: hematokrit i prosent, multiplisert med 10 og dividert med totalt antall røde blodlegemer i blodet. I de fleste laboratorier måles MCV i kubikkmikro (μm2) eller i femtolitra (fl).

Endring erythrocytisk blod sammensetning - en av de grunnleggende laboratorie kriteriene i diagnostisering av anemi, slik at beregningen av gjennomsnittlig volum av røde blodceller i kombinasjon med andre indikatorer på kliniske blodprøver som brukes for differensiell diagnose, overvåking og evaluering av effektiviteten av behandling av anemi, og sykdommer i det hematopoetiske systemet, å bestemme brudd på vann-elektrolyttbalansen.

MCV i blodprøven beregnes automatisk ved hjelp av hematologien analysatoren, som bestemmer gjennomsnittsverdien av volumet av alle målte erytrocytter.

Erytrocytter og deres funksjon i kroppen

Erytrocytter er røde blodlegemer som inneholder hemoglobin. Deres viktigste funksjon - transport av oksygen og karbondioksyd mellom lungene og vev i andre organer. Videre er erytrocytter involvert i reaksjonene i immunsystemet spille en betydelig rolle i opprettholdelsen av syre-base-balanse tilveiebringe et middel for transport av næringsmidler (glukose, aminosyrer, salter, fettsyrer) og nedbrytningsprodukter (urinsyre, urea, ammoniakk, kreatin).

Røde blodlegemer dannes i benmargen. Deres livssyklus er 120 dager, etter at den er fullført, metaboliseres røde blodlegemer av lever, milt og benmarg. De erstattes av unge former for erytrocytter, kalt retikulocytter. Før de går inn i mikrocirkulatorisk sengen, gjennomgår cellene flere utviklingsstadier, hvor deres form, størrelse og kjemiske sammensetning endres. For normal syntese av røde blodlegemer er tilstrekkelig inntak av vitamin B12, jern og folsyre nødvendig.

Eldre røde blodceller er kjernefysiske celler som har form av biconcave-plater, noe som gjør at de kan trenge inn i de smaleste og buede delene av karet. På grunn av plastisitet av erytrocytter er viskositeten av blod i små kapillærer mye mindre enn i store kapillærer.

Den midlere diameter av røde blodceller i en voksen person ligger i grenselandet mellom 6,8 og 7,5 mikron. Erytrocytter med en diameter mindre enn 6,8 mikron microcytes kalt, og den tilstand i hvilken størrelsen av røde blodceller fra perifert blod betydelig mindre enn normalt indikerer tilstedeværelsen microcytosis. i nærvær av blod unormalt stor, med en diameter på mer enn 8 mikrometer, røde blodceller (macrocytes) gjør det mulig å mistenke en pasient makrocytose.

Definisjonen av erytrocytindeks utføres som en del av en generell blodprøve, men kan foreskrives som en egen studie.

Indikator bety cellevolumet er av diagnostisk verdi ved evaluering av mikro- og makrocytose, er det brukt ved beregning av det gjennomsnittlige innhold, og konsentrasjonen av hemoglobin i erytrocytter.

Normale verdier av MCV

Norma MCV indikator i analyse av blod varierer avhengig av alder: den nyfødte det er maksimal i barn i de første dager og måneder av livet av dens rekkevidde er noe bredere enn hos voksne, etter et år har vært fallende, og til 18 år er festet i en mengde på 80-100 fl. Dette betyr at med alderen blir nivået av gjennomsnittsvolumet av røde blodlegemer lavere. Hos menn og kvinner vil også MCV-hastigheten og tolkningen av blodprøven være forskjellig. I tillegg kan normene for blodindikatorer variere avhengig av metoden for bestemmelse, laboratorie, måleenheter.

Normale verdier av MCV avhengig av kjønn og alder

MCV i blodprøven: normer og mulige årsaker til abnormiteter

En indikator som MCV i en blodprøve var ikke alltid tilgjengelig for en praktiserende lege. Hans forskning ble mulig med den omfattende introduksjonen av maskinvareanalyseteknikker, og den blir automatisk utstedt når en viss mengde blod er lastet inn i den biokjemiske analysatoren.

Tidligere, nesten hele XX-tallet, ble ikke MCV-poengsummen i blodprøven tatt i betraktning, fordi det ikke var slike metoder. Det var bare mulig å estimere størrelsen på røde blodlegemer under et mikroskop, som var mødvendig og subjektiv. Selvfølgelig, da deklarte blodprøven, tok legene nødvendigvis hensyn til størrelsen på blodcellene, men det var umulig å evaluere denne indikatoren - gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer - for hver blodcelle.

MCV i blodprøven - hva er det?

MCV i en blodprøve, eller gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer er noen gjennomsnittlig indikator som reflekterer mengden av røde blodlegemer mer eller mindre sannsynlig. Han har ikke høyt informasjonsinnhold, og kan ikke si nøyaktig hvilke patologiske prosesser som forekommer i kroppen. På engelsk, viser MCV i en blodprøve, eller gjennomsnittlig cellevolum - det gjennomsnittlige volumet av røde blodlegemer.

Denne indikatoren refererer til de såkalte erytrocytindeksene, disse indeksene lar deg bestemme hovedkarakteristikaene for røde blodlegemer. Disse indeksene inkluderer også slike kjente studier som bestemmelsen av det gjennomsnittlige hemoglobininnholdet i cellen, som nå har erstattet den rutinemessige bestemmelsen av fargeindeksen.

Selvfølgelig, hvis vi tar hver enkelt transportblodcelle, ser vi at volumet er innenfor et område nær nok til denne verdien, siden gjennomsnittsvolumet av erytrocytter er en medianverdi. Det er nødvendige forhold under hvilke resultatene av denne analysen kan tas som sannhet, nemlig: med normale, modne røde kropper med omtrent samme volum.

I så fall, hvis den CBC er representert med røde blodceller av forskjellige former, eller forskjellige størrelser, det vil si hvis anisocytosis, indikatorene som analyse MCV vil ha svært liten verdi, siden den gjennomsnittlige volum av røde blodlegemer ikke kan måles pålitelig. Denne analysen i laboratoriepraksis kan brukes til differensialdiagnostisering av ulike anemi, og vil bidra til å identifisere årsakene til abnormiteter.

Det skal sies at mobilrøde indekser kun kan snakke om rødt blod: jerninnholdet i pasientens kropp og tilstedeværelse eller fravær av hypoksi av organer og vev. Gjennomsnittlig volum av erytrocytter er MCV, ingenting forteller oss om leukocytter, om blodkoagulasjon, om blodplater, og til og med for å vurdere noen enkle indikatorer, for eksempel verdien av ESR, er denne indeksen ikke mulig.

Referanse eller normale verdier

Normalt er gjennomsnittlig volum av røde blodceller hos menn og kvinner, i gjennomsnitt på 80 ampuller eller femtolitrov. Dette er en svært liten mengde som aldri blir brukt i vår daglige praksis. Til sammenligning er denne mengde så mange ganger mindre enn en dråpe vann, og hvor mange ganger den dråpe vann mindre enn en full tank i form av en kubus med sider på 5 meter, et volum på 125 kubikkmeter vann som veier 125 tonn.

Hvis vi snakker om aldersendringer, eksisterer de største cellestørrelsene, og dermed deres volum, hos nyfødte, og hos barn i den første måneden i livet. På dette tidspunktet blir de røde blodcellene endelig frigjort fra fosterhemoglobin, og de bytter til et nytt hemoglobin.

Normalt voksenhemoglobin virker mer effektivt med luftgassutveksling i lungene, og en erytrocyt med mindre volum kan utføre samme fulle funksjon. Også hos eldre, og selv fra 45 år, har våre oksygenbærere et stort volum. Derfor er det mulig å konstruere en bestemt kurve, hvor normen for gjennomsnittsvolumet av erytrocytter hos voksne er noe lavere enn i de ekstreme aldersgrenser.

De normale verdiene for barn er vist i følgende tabell:

MCV i blodprøven - senket, hva skal jeg gjøre?

innhold

Hva er MCV i blodprøven.
MCV er senket - årsaker.

Gjennomsnittlig volum av røde blodceller (MCV) (gjennomsnittlig kroppslig volum) er en viktig indikator for rødt blod, bestemt av en automatisk blodanalysator i en generell blodprøve.

Norm MCV...... 75 - 100 fL (femtoliter)

1 femtoliter = 10-15 liter

Aldersrelaterte endringer i MCV hos voksne

- en tilstand der hemoglobininnholdet i HGB i blodet er redusert. Ved anemi kan det totale antall røde blodlegemer RBC reduseres.

- Røde blodlegemer, fylt med respiratorisk pigment - hemoglobin HGB.
Størrelsen på en sunn erytrocyt: ≈ 80 fL (7 - 8.5 mikron). Begrepet i hans liv er 3 - 4 måneder. De "brukte" erytrocytene blir ødelagt og bortkastet i milten.

Antallet erytrocytter i blodet varierer avhengig av fysiologiske tilstander. I patologi, en reduksjon i innholdet av røde blodlegemer i blodet, en endring i form og volum.
Mikrotsit - En liten "syk" rød blodcelle.

Dens volum

 • Jernmangel (HDD)

Utviklet på grunn av mangel på jern i kroppen av følgende grunner:
- kronisk blødning (metromenorrhagia, hemorrhoidal, nasal, gastrointestinal blødning),
- Sykdommer i mage-tarmkanalen (gastritt med redusert sekresjon, skade på tynntarm med nedsatt jernabsorpsjon, GI-kanal),
- Graviditet,
- infeksjoner,
- Alimentary og medfødt mangel på jern (defekt diett, sult, veganisme)

En reduksjon i MCV i blodprøven observeres med CD-2 anemier (HGB

1. "Uklar" takykardi, rask overflatepusting (> 20 per minutt)
2. Rask avkjøling.
3. Lassitude, dårlig suging.
4. Forsinket vektøkning.
5. Hyppig oppblåsing.
6. Blek hud og slimhinner.

Symptomer på dekompensasjon av anemi med en reduksjon i MCV hos et barn


1. Skarp nedgang og mangel på kommunikasjon.
2. Angrep av dyspné.
3. Bradykardi med perifert ødem.
4. Muskulær hypotensjon med hyporefleksi.
5. Fravær eller minimal vektøkning.
6. Stabil oppkast med oppkast.
7. En kraftig nedgang i den psykomotoriske utviklingen med tap av tidligere oppnådde ferdigheter.

Hvis MCV i blodprøven senkes - kontakt lege. Behandling av anemi er individuell for hver pasient.

MCV-score i blodprøven og hva den er

En generell blodprøve gir deg mulighet til å bestemme den kvantitative og kvalitative sammensetningen, som igjen snakker om tilstanden for menneskers helse og om tilstedeværelsen av eventuelle problemer. I tillegg til leukocytter og blodplater, undersøkes erytrocytter nøye. Disse røde blodcellene utfører en transportfunksjon, som leverer til alle celler og organer næringsstoffer og oksygen. En av indikatorene på nivået er erytrocytindeksen, betegnet MCV. Denne indeksen tillater å estimere antall og størrelse på røde blodlegemer, som igjen er knyttet til kroppens generelle tilstand. Hva annet MCV sier i blodprøven, hva det er og hvilke indikatorer av normen er etablert, finner vi ut mer.

Hva er indikert av spesifikkene til definisjonen av denne indikatoren

Erytrocyt-MCV-indeksen viser totalt volum av erytrocyter som er inneholdt i blodet. I en sunn person er denne koeffisienten en konstant verdi, hvis endring medfører patologiske forandringer i kroppen.

avsondre To hovedindikatorer som bestemmer behovet for analyse:

 1. Bestemmelse av vann-saltbalansbrudd (med tarminfeksjoner, akutt respiratorisk infeksjon og ARVI).
 2. Diagnose av anemi (jernmangel).

også indikasjoner på studien kan tjene slike manifestasjoner som:

 • hormonelle feil;
 • metabolske forstyrrelser;
 • fedme;
 • diabetes mellitus;
 • lav immunitet.

Oftest kan MCV-analyse avsløre ulike former for anemi:

 • normokromisk anemi - utvikler seg i beinmargens patologier, som er forårsaket av tilstedeværelse av kroniske sykdommer;
 • Makrocytisk anemi - unormal økning i erytrocytter i størrelse på grunn av mangel på B-vitaminer og folsyre;
 • mikrocytisk anemi - utvikler seg som et resultat av akutt jernmangel, noe som resulterer i en reduksjon i syntesen av polypeptidkjeder.

En sunn person har en normal MCV på 80 til 100 femtolitres. Denne indikatoren er en mitrotocyt, som betyr fullstendig overholdelse av den etablerte normen. Overgår verdiene på mer enn 100 femtoliters er et makrocykel, og en reduksjon på mindre enn 80 er en mikrocyt.

Enheter og beregning

Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytt beregnes i femtolitres eller kubikkmikrometer. Bestem denne erytrocytindeksen ved hjelp av en matematisk formel som viser forholdet av hematokrit i prosent til totalt antall erytrocytter, hvoretter den oppnådde verdien multipliseres med 1012 liter.

Ikke nøl med, spør spørsmålene dine til en vanlig hematolog direkte på nettstedet i kommentarene. Vi vil definitivt svare.Still et spørsmål >>

Hvordan er analysen gjort?

I medisinsk praksis kan MCV inngå både en generell blodprøve og utføres uten å ta hensyn til andre blodfraksjoner. Analysen krever blod fra finger eller blodåre, tatt i samsvar med alle reglene:

 • pasienten spiser ikke eller drikker 3-5 timer før han tar blod
 • kvinner har ikke menstruasjon;
 • personen føler seg tilfredsstillende (det er ingen koma og hjertestokk).
Den optimale tiden for analysen er første halvdel av dagen, når alle kroppens funksjoner er i et aktivt stadium.

Fra det oppnådde blodet fremstilles et smear, som deretter undersøkes under et mikroskop, fremhever de nødvendige parametrene. Videre blir indeksene innført i formelen, og oppnår ønsket verdi.

Forklaring av resultatene

Etter at analysen ble utført, ble pasienten gitt et ark som inneholder numeriske indekser. Dekoding kan inneholde både i selve analysearket og gjøres muntlig av den behandlende legen.

Indikatorer for normen er relatert til en persons alder:

 • nyfødte - 100-140 pounds;
 • Livets første år - 75-110 fl.
 • 2-5 år - 75-95 fl.
 • 5-10 år - 70-85 fl.
 • 10-18 år - 80-95 fl.
Etter 18 år er normene til normen identisk med normer for en voksen person - 80-100 fl.

Vanligvis presenteres dekrypteringen i form av et bord, som angir navnet på forskningsmetoden, dens numeriske verdi, normen, graden av avvik. Dette gjør at vi kan sammenligne kliniske manifestasjoner av sykdommer med deres kurs på mikronivå. Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter har stor klinisk betydning, siden den er forbundet med andre blodparametere.

Høyere verdier

hun kan følge med på følgende sykdommer:

 • rusmiddelforgiftning;
 • matforgiftning;
 • en dysfunksjon av skjoldbruskkjertelen, der det er mangel på jod og jern;
 • patologiske tilstander i leveren;
 • onkologiske sykdommer i det røde benmarget;
 • autoimmune forstyrrelser, utviklet mot bakgrunn av et brudd på syntesen av DNA-molekyler;
 • kronisk alkoholisme;
 • forstyrrelser i bukspyttkjertelen.

I tillegg er det fysiologiske faktorer, som ikke er forbundet med patologier, men kan øke gjennomsnittlig volum av røde blodceller (MCV):

 • mottak av hormonelle prevensjonsmidler;
 • Misbruk av tobakksrøyking;
 • konstant kontakt med giftige stoffer (skadelig produksjon);
 • systematisk inntak av visse medisiner.

Makrocytisk anemi, i fravær av riktig behandling, kan forårsake hyppig tap av bevissthet, lavt hemoglobin og forverring av den generelle tilstanden. I risikogruppen, når det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter kan øke, faller:

 • fører en uregelmessig livsstil uten sport og med dårlig kvalitetsmat;
 • med kronisk leverinsuffisiens;
 • å ha en genetisk predisposisjon;
 • menn, over 55 år, lider av alkoholisme.

Hvis gjennomsnittlig volum av erytrocytter økes, dette kan gjenkjennes eksternt av slike grunner:

 • blek farge på lepper og nasolabial trekant;
 • hyppig magesmerter uten grunn
 • takykardi selv i en rolig tilstand;
 • gulaktig nyanse av huden.

Nedre verdier

Når det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter senkes, kan dette indikere tilstedeværelsen av slike patologiske forhold som:

 • arvelige genetiske sykdommer - thalassemi og porfyri;
 • dehydrering (mangel på væske) av kroppen;
 • mikrocytisk og hypokrom anemi, utviklet mot en bakgrunn av redusert hemoglobin;
 • forgiftning med blyioner
 • arvelig anemi
 • utvikling av ondartede neoplasmer;
 • misbruk av noen stoffer som kan påvirke dannelsen av polypeptidbindinger.

Et lavt nivå av erytrocytter kalles mikrocytisk anemi, hvor alle organer og celler ikke mottar nyttige stoffer og komponenter, i lys av det utilstrekkelige antall transportceller i blodet.

Når det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter er redusert, oppstår typiske symptomer:

 • rask tretthet;
 • irritabilitet;
 • lav konsentrasjon av oppmerksomhet;
 • glemsomhet;
 • minneverdigelse.
Også det gjennomsnittlige volumet av røde blodlegemer minker med tungt blodtap, spesielt med livmorblodning hos kvinner og sårdannelse hos menn.

I svangerskapet krever barnets kropp en stor mengde jern for å fullt ut forme og utvikle alle systemer og organer, ta det og absorbere det fra mors kropp. Som et resultat er risikoen for å utvikle mikrocytisk anemi høy, noe som også vil påvirke fostrets helse.

Noen forskere hevder at syntesen av røde blodlegemer er direkte relatert til psykologisk velvære. Hvis en person ler mye, kommuniserer med venner, lader med positive følelser, blir røde blodlegemer produsert i riktig mengde. Derfor påstanden om at tankene er materielle.

anisocytosis

I tillegg til de økte og senke indeksene, identifiseres en annen patologi assosiert med røde blodlegemer.

Anisocytose er en patologisk forandring i erytrocyter i størrelse, hvor blodet er tett befolket av celler av forskjellige størrelser.

MCV-indeksen er nært relatert til RDW-indeksen (heterogeniteten av erytrocytter etter volum) som i en generell blodprøve lar deg spore mønsteret av celleendringer avhengig av en bestemt sykdom.

Derfor hjelper MCV-analyse å identifisere nivået av røde blodlegemer, samt å bestemme en mulig sykdom. Det produseres i laboratoriet med blod fra en finger eller fra en blodåre. Dekryptering med mottatte data er en anledning til uttalelse av den nøyaktige diagnosen, og også avslørende type anemi.

MCV-standarder i blodanalyse

En generell blodprøve bestemmer et sett med blodindikatorer, hvorved legen vurderer pasientens helse. En slik viktig indikator er MCV i blodprøven. Tenk på hva som er skjult under denne betegnelsen, og hvorfor denne egenskapen for blod er bestemt.

Hva er MCV i en blodprøve?

MCV (gjennomsnittlig erytrocytvolum) kalles erytrocytindeksen. Dette er den beregnede verdien ved hvilken status av erytrocytter bestemmes.

Erytrocytter er blodige legemer som gir den en rød farge. Disse blodcellene har form av en biconcave-disk og har ingen kjernekraft. På overflaten av erytrocytter er hemoglobin, som transporterer oksygen fra lungene til alle organer og vev i kroppen, og fjerner karbondioksid tilbake i lungene.

Rollen av røde blodlegemer er svært viktig for alle prosesser som skjer i menneskekroppen. Endringen i deres indeks indikerer utviklingen av inflammatoriske prosesser, allergiske reaksjoner, svakhet, mangel på stoffer som er nødvendige for en person.

Organen til en sunn person har en konstant sammensetning av blodceller, samme antall, parametere, størrelser og forhold mellom seg selv. Avviket fra slike egenskaper fra normen skjer når det er noen patologi i kroppen.

MCV er vanligvis definert i en generell (klinisk) blodprøve, men noen ganger utføres en egen analyse for å bestemme denne indikatoren.

Det gjennomsnittlige volumet erytrocyt beregnes som et resultat av å dele hematokriten (summen av cellevolumer) med det totale innholdet av røde blodlegemer i blodet. MCV-måleenheten er femtoliters (fl, fl) eller μm 3.

Denne egenskapen for blod er brukt til å skille forskjellige typer anemi (reduksjon av hemoglobin i blodet), da for hver type anemi bør visse termer velges.

Indikatorer for MCV-indeksen i blodprøven

Når det gjelder blodprøven, er den spesielt viktige komponenten mengden og kvaliteten på røde blodlegemer som finnes i blodet til hver person. Erytrocytter utfører i sin tur funksjonen av å transportere karbondioksid og oksygen ved hjelp av hemoglobin i blodet og har navnet på røde blodlegemer som ikke inneholder en kjerne i deres sammensetning. Derfor er forkortelsen MCV en av indikatorene for erytrocytindekser. MCV i blodprøven lar deg diagnostisere de hematologiske sykdommene i tide.

MCV i blodprøven hva er det? MCV «Mean Cell Volume» er en erytrocytindeks som lar deg få informasjon om gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer og deres størrelse.

studie

MCV-verdien er målt i mikrometer (μm) og femtolitra (fl). Denne analysen av innholdet av røde blodlegemer lar deg undersøke røde blodlegemer og er en viktig forskning som leger bruker til å bestemme sykdommene som pasienten adresserer dem. Blod er gitt på tom mage, fra en vene.

normale og endrede erytrocytter

For et mer nøyaktig resultat anbefales det at alle blodprøver utføres på tom mage, fordi det ikke er noen irriterende stoffer i kroppen.

Slike prosedyrer som blod på MCV kan tas fra fingeren, men dette er et sjeldent unntak, og det gjøres hovedsakelig for barn som er ubehagelige å ta blod fra venen. Blodet tatt på denne måten kan oppbevares ved romtemperatur i trettiseks timer. Resultatet av en blodprøve kan derfor komme først etter to dager, så det anbefales at prosedyren utføres på forhånd, noen dager før du besøker legen din.

For et mer nøyaktig resultat er det foretrukket at en analyse av antall og størrelse av erytrocytter utføres i det samme laboratoriet hvor blod tas.

Men hvis dette ikke er mulig, bør lagring av blod være i førtio åtte timer i et mørkt, kjølig rom, hvis temperatur ikke skal overstige +8 grader Celsius.

resultater

Mange pasienter er interessert i normen for MCV i en blodprøve. Legene advarer om at det varierer avhengig av kjønn og alder, søkes om medisinsk hjelp.

Normen for MCV i analysen av blod hos barn er:

 • hvis barnets alder er fra fire måneder til fire år, så er det 72-115 pounds, hvis barnets alder er fra fem til sju år, er det 77-108 pounds, for barn i alderen fra åtte til fjorten år dette er en 76- 96 f.

Normen for MCV i blodanalysen hos menn og kvinner er indikatoren:

 • fra 79 til 99 fl, men dette er bare for menn under 45 år. Normen for MCV i blodanalysen hos kvinner er indeksen fra 78 til 100 fl, men hos kvinner under 45 år.

Hvis en mann eller kvinne er mellom 45 og 65 år, vil MCV-hastigheten for dem være et resultat av 81 til 101 fl.

Du bør også ta hensyn til alder av menn og kvinner under 65 år og eldre, når resultatet, anerkjent av normen, kan være fra 81 til 103 fl.

Spesialister for dekoding av blodprøven for MCV bruker følgende vilkår: Hvis erytrocytene er normale, blir de vanligvis kalt i normocytisk medisin. Hvis nivået deres er betydelig redusert, kalles de vanligvis mikrocytisk. Et lavere nivå anses å være lavere enn 80 fl. Alt som er større enn 100 fl betraktes som et forhøyet nivå og kalles makrocytiske røde blodlegemer. I prinsippet er det ikke nødvendig med en slik detaljert tolkning av MCV-analysen for en pasient, fordi legen selv vil diagnostisere og informere pasienten om det.

Diagnose av erytrocyter på moderne utstyr

transkripsjon

Hvis du har alle parametrene i normen, bør du ikke bekymre deg, men det er bedre å sjekke med spesialisten hvis alt er greit, for med normocytiske erytrocytter har noen pasienter symptomer på jernmangelanemi.

Hvis vi snakker om reduksjon av røde blodlegemer i blodet, kan det være slike patologier som mikrocytisk anemi, blyforgiftning eller mekanisk hemolyse av blodet.

Hvis du har motsatt, øker MCV, da er det megaloblastisk anemi (en person har mangel på folsyre og vitamin B12), ulike maligne svulster (med metastaser), hjerne- og leversykdommer. Også en slik patologi kan forekomme i tilfeller av alvorlig alkoholisme, hyperglykemi, metanolforgiftning og inntak av ulike legemidler som foreskrives av legen fra antitumor til hormonal.

Det skjer at en økning eller reduksjon i røde blodlegemer i blodet indikerer et brudd på vann-saltbalansen i kroppen. Med en økning snakker de om sin hypotoniske karakter, og når den går ned, er den hypertensiv.

Det skal huskes at deklarering av blodprøven på MCV vil bli håndtert av din behandlende lege, derfor er alle de nevnte patologiene bare mulige, men du vil ikke nødvendigvis bli identifisert. En spesialist kan installere en mer nøyaktig diagnose for en annen analyse.

Hva betyr MCV i blodprøven?

MCV i analysen av blod av voksne og barn er dechifrert som "gjennomsnittsvolumet av røde blodlegemer." Denne verdien er en av erytrocytindeksene, ifølge hvilke leger kan bedømme tilstanden av røde blodceller. Hvis dekodingen av blodprøven viste at denne indikatoren senkes eller økes, kan den snakke om anemi, betennelse, svulst, mangel i kroppen av mikro- og makroelementer.

Bestem MCV-poengsummen under den generelle blodprøven, og hvis studien viste at verdiene avviste fra normen, sender legen for en oppfølging. Det er nødvendig å finne ut årsaken til avviket fra det gjennomsnittlige volumet av røde blodlegemer, og om nødvendig å foreskrive en behandling.

Hva er bruken av røde blodlegemer?

Erytrocytter er formet elementer av blod, som også er kjent som røde blodlegemer. Noen kaller dem blodceller, men dette er ikke helt riktig behandling, ettersom de mister kjernene i et bestemt stadium av utvikling og kommer inn i blodet uten dem.

I sin struktur inneholder røde blodlegemer et komplekst protein som kalles hemoglobin, som inneholder kjertlerom. Det legger lett oksygen til lungene og transporterer det til cellene. Deretter strykes med den, tar bort karbondioksid fra vevet, tar det ut til lungene, hvoretter karbonsyren kommer ut.

Livstiden til erytrocytter er omtrent fire måneder, de er ødelagt hovedsakelig i milten. Deretter blir bilirubin omdannet til et giftig stoff, som sendes til behandling til leveren. Så passerer dette elementet inn i gallen, deltar i fordøyelseskanalen, og utskilles gjennom nyrene med urin eller gjennom tarmen.

Trenger å vite

Generell eller klinisk analyse av blod lar deg beregne følgende indikatorer for erytrocytter:

 • MCV - gjennomsnittlig erytrocytvolum;
 • MCH eller fargeindeks - gjør det mulig å vite gjennomsnittlig hemoglobininnhold i hver enkelt rød blodcelle;
 • MCHC - lar deg vite gjennomsnittlig mengde hemoglobin som finnes i alle humane erytrocytter;
 • hematokrit (Ht eller HCT) - volumet av erytrocytter i blodet (målt i prosent).

Noen ganger vil legen foreta en analyse for anti-MCV. Det skal bemerkes at denne studien ikke har noe spesielt forhold til studiet av erytrocytter. Anti-MCV står for antistoffer mot citrullin vimentin. Dette er navnet på et av proteinene som brukes til å oppdage reumatoid artritt.

Veksten i blodverdier av anti-MCV er observert ti til femten år før utseendet av de første tegn på sykdommen. Derfor, hvis et transkripsjon av blodprøven avslører at anti-MCV er forhøyet, betyr dette at reumatologen må ta hensyn til økningen i indikatoren.

I dette tilfellet må pasienten regelmessig gi blod til analysen av nivået av anti-MCV, samt å gjennomgå andre undersøkelser: kunnskapen om at denne indikatoren avviker fra normen, er ikke årsaken til den endelige diagnosen. Samtidig gir informasjon om nivået av anti-MCV mulighet til å starte behandlingen av sykdommen i tide, noe som vil bremse utviklingen av sykdommen og redusere sannsynligheten for utvikling av bivirkninger som legemidler kan provosere.

Hvor mye MCV skal være i blodet?

Gjennomsnittlig volum av erytrocyt hos voksne og barn måles i femtolitra (fl) eller i kubikkmikrometer (μm). I de fleste laboratorier er hematologiske analysatorer installert, som beregner ønsket verdi. MCV-verdien kan også beregnes manuelt ved hjelp av en spesiell formel.

Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter i blodet hos voksne og barn bør variere innenfor følgende grenser (disse verdiene kan være forskjellige, avhengig av laboratoriet, slik at du må lytte til doktorenes dom):

Mcv test blod transkripsjon rate hos kvinner

MCV (blodprøve): dekoding. MCV: norm

Å telle antall erytrocytceller, bestemme deres gjennomsnittlige volum eller ved å analysere blod i kombinasjon med andre studier, brukes til å utføre differensialdiagnose av forskjellige former for anemi og andre patologiske forhold.

Hva er røde blodlegemer

Ifølge egenskapene til erytrocytter (røde blodlegemer), som er høyt spesialiserte ikke-nukleære blodceller biconcave form, er det mulig å bedømme helsetilstanden til personen. Erytrocytt Cellene åndedretts pigment - jerninneholdende proteinet hemoglobin. Den viktigste funksjonen av røde blodlegemer bære oksygen, noe som er essensielt for funksjonen av alle organer i kroppen. Dannelsen av disse cellene er ansvarlig for det røde benmarg. Denne prosess stimuleres av erytropoietin, som er produsert i store volum nyreceller under hypoksiske betingelser.

Normal syntese av hemoglobin og dannelse av røde blodlegemer er bare mulig i nærvær av cyanokobalamin og folsyre, samt et tilstrekkelig inntak av jernioner. I systemisk sirkulasjon eksisterer erythrocytter ca 4 måneder. Deretter skjer ødeleggelsen av blodceller, stedet for deres oppløsning er milten og retikuloendotelsystemet.

Hva betyr MCV?

MCV er en erytrocytindeks som karakteriserer den gjennomsnittlige røde blodcellevolumet. For å etablere en nøyaktig diagnose av sykdommen, foreskriver legene alltid en klinisk blodprøve. Dekoding MCV snakker om tilstanden til blodlegemer i menneskekroppen. Hos friske mennesker er forholdet mellom erytrocytter og det totale blodvolumet konstant, noe som betyr at deres størrelse og kvantitet ikke endres.

På utvikling av allergier, kan inflammatoriske prosesser, mangel på vitaminer og mineraler bli funnet ved å sende inn MCV-analyse av blod. Tolkningen av resultatene, som viser avvik fra normen, indikerer mulige patologiske forhold.

Denne indikatoren bestemmes både i løpet av den generelle kliniske analysen av blod og i form av en egen undersøkelse.

Hvordan beregne MCV

For å beregne gjennomsnittsvolumet av erytrocytt, er det nødvendig å dele summen av cellevolumer inn i det totale antall røde blodceller i blodet. En annen beregningsmetode er basert på å dele hematokritindeksen eller tallet for 1 mm3 blod ved antall alle røde blodlegemer. En hematokrit betyr et prosentforhold mellom volumet av blodceller og det totale blodvolumet.

MCV-blodprøven, dekodingen av denne er relatert til evalueringen av størrelsen på røde blodlegemer, anses mindre nøyaktig enn to andre beregningsmetoder. Dette skyldes det faktum at når diameteren av erytrocyttcellen endres med 5%, endres volumet med 15%. Påliteligheten til denne indikatoren kan forvrides når det er et stort antall erytrocyter der formen endres. Hvis du for eksempel utfører en generell blodprøve, vil MCV-verdien være normal hvis pasienten har både makro- og mikrocytose.

Det bør huskes at i mikrospherokittene er diameteren vanligvis undervurdert, men gjennomsnittsvolumet ligger innenfor det normale området, og derfor anbefales det at mikroskopien av blodspredningen alltid anbefales.

Måleenhet

For måleenheten av gjennomsnittlig erytrocytvolum (MCV) blir femtoliters (fl) eller kubikkmikrometer (μm3) tatt.

Hva viser analysen?

Ved hjelp av denne blodindikatoren er ulike typer anemi diagnostisert, noe som krever viss behandling.

Resultatene av MCV i blodprøven tillater oss å skille mellom:

 • mikrocytisk anemi med mangel på jernioner og thalassemi, når syntesen av polypeptidkjeden, som er en del av hemoglobinstrukturen, avtar;
 • normocytisk eller normokrom anemi, som utvikler seg i kroniske sykdommer, med primær knoglemarvsfeil, på grunn av redusert erytropoietinproduksjon;
 • makrocytisk anemi med mangel på cyanokobalamin og folsyre når størrelsen på røde blodlegemer øker.

Hver stat trenger egne behandlingsmetoder. For å fastslå diagnosen av en svært viktig klinisk blodprøve, gir tolkningen av MCV (gjennomsnittlig erytrocytvolum) deg muligheten til å bedømme tilstanden av røde blodceller.

Hvis denne indikatoren har normale verdier, kalles de røde blodcellene normocytter. Når resultatene av MCV-indeksen blir undervurdert, kalles blodcellene mikrocytial, og hvis de blir overvurdert betraktes de som makrocytiske.

Bestem brudd på vann-elektrolyttbalanse i kroppen vil tillate MCV-analyse av blod, hvor tolkningen indikerer en endring i saltbalansen. Hvis gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer er mindre enn normalt, kan du snakke om mangel på væske i menneskekroppen. For eksempel, med dehydrering av den hypertoniske naturen, reduseres MCV i blodprøven. Hvis denne indikatoren er over normen, kan vi snakke om dehydrering hypotonisk.

Resultatene av MCV analyse kan påvirkes av ulike faktorer. Reduksjon av middelalderen av erythrocyt kan forårsake en prosess med mekanisk hemolyse eller blyforgiftning. En lav MCV-blodprøve, hvor tolkningen indikerer pasientens alkoholisme og bruken av metanol som giftig stoff, er heller ikke uvanlig.

MCV standard

Indikatoren for gjennomsnittlig erytrocytvolum er avhengig av pasientens alder som overfører MCV-blodprøven. Normen for hver aldersgruppe vil være individuell, og den uttrykkes i femtolitra. Standarden angir omfanget av denne indikatoren, fra 80 til 100 femtoliters for voksne pasienter.

I mange tilfeller er en svært viktig MCV-analyse av blod, dekoding. Normen er høyest hos nyfødte barn. Det bør ikke overstige 140 femtoliters. Etter hvert som barnet vokser, reduseres de normale verdiene til denne indikatoren. Så, for en ett år gammel baby vil normen være i området fra 71 til 84 femtoliters. Fra 1 år til 5 år er gjennomsnittlig røde blodcellevolum i området fra 73 til 85 femtoliters. Fra 5 til 10 år blir resultatet av MCV-analyse fra 75 til 87 femtoliters ansett som normalt, og bare etter flertallet når denne indikatoren normen for en voksen.

Undervurdert MCV

Hvis MCV-verdiene i blodprøven senkes, indikerer dette utviklingen av mikrocytisk anemi. Utvikling av det med en mangel av jernioner i blodplasma, i nærvær av en kronisk natur sykdommer og arvelige sykdommer, utviklingen av ondartede svulster, blyforgiftning forbindelser som tar visse medisiner, alkoholmisbruk, i talassemi som redusert syntesen av en polypeptidkjede, en del av strukturen av hemoglobin.

Overpriced MCV

Økte middelverdier for erytrocytceller indikerer utviklingen av makrocytisk anemi og andre patologiske forhold som er preget av:

 • mangel på vitamin B12 (cyanokobalamin) ved nedsatt absorpsjon;
 • folatmangel anemi med mangel på folsyre;
 • megaloblastisk anemi, forårsaket av et brudd på syntesen av DNA-molekyler;
 • ondartet anemi
 • hypothyroidisme, der det er mangel på skjoldbruskhormoner;
 • sykdommer i tarmene;
 • leversykdommer;
 • nedsatt funksjon av bukspyttkjertelceller;
 • sykdommer i røde benmarg
 • giftig eller narkotikaforgiftning;
 • alkoholisme.

MCV-blodprøven kan være litt høyere enn normalt når kvinner tar hormonelle prevensjonsmidler. Røyking sigaretter kan også føre til økning i gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer.

Konseptet MCH

Sammen med definisjonen av MCV tillater MCH blodprøven differensial diagnose for å bestemme anemisk form. Betrakt denne indikatoren, hvor mange i gjennomsnitt i en erytrocyt inneholder jernholdig proteinhemoglobin. Det måles i absolutt enhet.

Gjennomsnittlig verdi av hemoglobininnholdet i en erytrocyt beregnes ved å dividere hemoglobinkonsentrasjonen med antall erytrocytceller. I sammenligning med fargeindeksen tillater MCH-analyse å nøyaktig bestemme nivået av jernholdig protein i røde blodlegemer.

Gitt verdien av denne indeksen, er anemi preget av hyper-, hypo- og normokromisk. Normokromi kan bli funnet hos friske mennesker, men noen ganger følger den hemolytisk og aplastisk anemi, samt forhold som er forbundet med akutt blodtap.

Når hypokromi en reduksjon erytrocytt volum, i det følgende kalt microcytosis eller reduksjon i hemoglobin protein i de røde blodceller med en normal volum. Således er en kombinasjon av hypokromi med både redusert størrelse erythrocytter og normo- og makro-cytopider mulig.

Manifestasjonen av hyperkromi forekommer uavhengig av metning av erytrocytceller med hemoglobinprotein og skyldes bare volumene av røde blodlegemer. Dette skyldes det faktum at når hemoglobininnholdet er høyere enn den fysiologiske normen, oppstår dets krystallisering og hemolyse av erytrocytene.

MCV i blodprøven: Dekoding, normer, hva er det?

MCV i blodanalyse spiller en viktig rolle, spesielt når det gjelder å diagnostisere en rekke hematologiske patologier.

Denne spesifikke indeksen er et av egenskapene til erytrocytter, som utfører i blodet funksjonen til å transportere næringsstoffer og oksygen til alle celler og indre organer.

MCV bestemmes ved å gi en generell blodprøve til både menn og kvinner og barn.

Betydningen av indikatoren i analysen

En av de viktigste og samtidig enkle studiene som har høy informativitet er en generell blodprøve.

Det tillater en kvalitativ vurdering av den generelle helsen til både menn og kvinner og barn.

Dekryptering av den generelle blodprøven gjør det mulig å skaffe seg et stort antall viktige indikatorer, blant hvilke en av nøkkelen er den såkalte MCV-indeksen.

Faktisk betyr denne forkortelsen i medisinsk praksis det totale volumet av erytrocytter i dets gjennomsnittlige verdi.

Med sin hjelp har legen muligheten til å fullt ut vurdere tilstanden av erytrocytceller i blodet.

Erytrocytter er den viktigste komponenten av blodfluidet, det er på grunn av at blodet har en rødaktig farge.

Hvis du ser på de røde blodcellene under et mikroskop, kan du se deres biconcaveform.

Strukturen av erytrocytter innbefatter et slikt element som hemoglobin, som er ansvarlig i kroppen for tilførsel av oksygen direkte fra lungene til vevet.

Betydningen av røde blodlegemer for voksen og barnets organisme kan ikke overvurderes. Dette viktige elementet deltar i nesten alle utvekslingsprosesser.

Hvis blodprøven viser økt eller redusert antall røde blodlegemer, kan det snakke om ulike inflammatoriske prosesser som forekommer i menneskekroppen, samt mange andre patologiske forhold.

MCV i blodprøven lar deg nøye vurdere den totale statusen for røde blodlegemer.

Normen for kvinner, menn, barn er en tilstand der sammensetningen av røde blodlegemer alltid er stabil og konstant.

I dette tilfellet er parametrene, tallet og størrelsen på disse cellene på samme stabile nivå.

I tilfelle når det oppstår patologiske prosesser i kroppen, begynner alle hovedverdiene å endre seg dramatisk både for oppgang og fall.

I analysen kan du se dette ved å endre MCV-verdien. Denne indikatoren med negative endringer som forekommer i menneskekroppen, reduseres eller økes.

I de fleste tilfeller bestemmes verdien av denne indeksen ved å gjennomføre en vanlig generell analyse, men noen ganger kan legen henvise til en egen spesifikk studie.

I laboratorieforhold blir verdien av MCV oppnådd ved en spesiell deling av de oppnådde cellevolumene direkte inn i det totale antall alle røde blodceller som er tilstede i den røde væske.

Den grunnleggende måleenheten for denne indeksen regnes som en femtoliter. MCV-poengsummen er viktig i medisin og for diagnostisering av anemi av ulike typer.

Et karakteristisk trekk ved denne indeksen for menn, kvinner og barn er at det er mulig å oppnå den mest komplette og pålitelige informasjonen om den totale størrelsen på røde blodlegemer på kortest mulig tid.

Viktig ved å bestemme indeksen er den medisinske analysen utført av den medisinske spesialisten.

Dette skal håndteres av en erfaren og dyktig arbeidstaker. Det skal også bemerkes at påliteligheten av studien er sterkt påvirket av den ustabile tilstanden til erytrocytter i det menneskelige blod.

Bestemmelse av resultater

MCV-normen for voksne er en verdi som varierer fra 80 til 100 femtoliters. Denne spesifikke indeksen har en interessant egenskap å variere noe avhengig av den biologiske alderen til personen.

Så det har størst verdi i svært små barn: i dette tilfellet er gjennomsnittet ca. 140 fl.

Over tid begynner denne spesifikke indeksen å synke gradvis, og i en alder av flertall er verdien allerede innenfor den etablerte gjennomsnittskursen.

Normen av gjennomsnittsvolumet av erytrocytter i analysen antyder at cellen er normocytisk.

Hvis indikatoren er hevet, er cellen allerede makro-cytoplasmatisk, og hvis den oppgitte indeksen senkes, er cellen i sin tur et microcytium.

Det bør tas i betraktning at verdien av MCV-indikatoren i stor grad er avhengig av en rekke eksterne faktorer.

Årsaken til at indeksen senkes kan være mekanisk hemolyse og til og med føre forgiftning.

Årsaken til at indikatoren er økt kan være overdreven forbruk av alkohol, hyperglykemi, alvorlig metanolforgiftning.

Innflytelse på avviket fra MCV fra normen kan være det vanlige inntaket av prevensjonsmidler eller sterke antitumor og antimikrobielle legemidler.

Det skal bemerkes at normen kan være med samtidig tilstedeværelse i blodet av både mikrocytiske og makrocellede celler.

Ofte observeres normen og med slik patologi som mikrosfærocytose. Alt dette antyder at dekoding av MCV nødvendigvis skal gjennomføres under hensyntagen til alle andre erytrocytindekser, både hos menn og kvinner og hos barn.

Det skal bemerkes at i de fleste tilfeller er MCV-poengsum for menn, kvinner og barn brukt til å identifisere ulike patologier forbundet med anemi.

Så, hvis denne indeksen blir hevet, så kan det være anemi av makrocytisk eller megaloblastisk natur.

I tillegg kan denne verdien også indikere utviklingen av anemi, som samtidig ledsages av makrocytose.

Hvis indeksen tvert imot senkes, utvikler kroppen sannsynligvis normocytisk anemi.

Også, vi kan snakke om jernmangel anemi, som er ledsaget av en patologi som normocytose.

MCV-indeksen kan økes, og når det er forskjellige sykdommer i leveren, benmarg, er det en aktiv utvikling av ondartede neoplasmer.

I tilfeller når det kommer til en så alvorlig sykdom som hypertyreose, vil indeksene til MCV-indekset bli senket.

Tolkningen av denne analysen tillater oss å vurdere kroppens generelle tilstand og identifisere ulike typer sykdommer.

Hovedformålet med studien

En samlet blodprøve utføres også som en profylakse. Til tross for den relative enkelheten, er denne studien svært informativ og lar oss bestemme hele komplekset av ulike patologiske forhold.

En slik undersøkelse gjør det mulig for legen å bestemme mest nøyaktig den generelle tilstanden for menneskers helse.

MCV i blodprøven er av stor interesse for legen. Denne indeksen tillater differensial diagnose av anemi av ulike typer.

Dens norm indikerer at erytrocytene i blodet er i stabil tilstand, det vil si at det ikke er noen negative forandringer i kroppen.

Når indikatoren økes eller senkes, gjennomgår organismen entydig patologiske forandringer. Det er viktig å fastslå hovedårsaken til utseendet deres.

Det skal bemerkes at det å vite den gjennomsnittlige verdien av volumet av røde blodceller, er det mulig å fastslå med høy sannsynlighet at bruddene forekommer i kroppen, relatert til vann- og elektrolyttbalansen.

Avviket fra normen til denne indeksen, både oppover og nedover, indikerer også generell dehydrering av kroppen.

I alle fall, ved å vite verdien av denne indeksen, kan legen gjøre det mest komplette bildet av tilstanden for menneskers helse.

Indikatorer for MCV-indeksen i blodprøven

Når det gjelder blodprøven, er den spesielt viktige komponenten mengden og kvaliteten på røde blodlegemer som finnes i blodet til hver person. Erytrocytter utfører i sin tur funksjonen av å transportere karbondioksid og oksygen ved hjelp av hemoglobin i blodet og har navnet på røde blodlegemer som ikke inneholder en kjerne i deres sammensetning. Derfor er forkortelsen MCV en av indikatorene for erytrocytindekser. MCV i blodprøven lar deg diagnostisere de hematologiske sykdommene i tide.

MCV i blodprøven hva er det? MCV «Mean Cell Volume» er en erytrocytindeks som lar deg få informasjon om gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer og deres størrelse.

studie

MCV-verdien er målt i mikrometer (μm) og femtolitra (fl). Denne analysen av innholdet av røde blodlegemer lar deg undersøke røde blodlegemer og er en viktig forskning som leger bruker til å bestemme sykdommene som pasienten adresserer dem. Blod er gitt på tom mage, fra en vene.

normale og endrede erytrocytter

For et mer nøyaktig resultat anbefales det at alle blodprøver utføres på tom mage, fordi det ikke er noen irriterende stoffer i kroppen.

Slike prosedyrer som blod på MCV kan tas fra fingeren, men dette er et sjeldent unntak, og det gjøres hovedsakelig for barn som er ubehagelige å ta blod fra venen. Blodet tatt på denne måten kan oppbevares ved romtemperatur i trettiseks timer. Resultatet av en blodprøve kan derfor komme først etter to dager, så det anbefales at prosedyren utføres på forhånd, noen dager før du besøker legen din.

For et mer nøyaktig resultat er det foretrukket at en analyse av antall og størrelse av erytrocytter utføres i det samme laboratoriet hvor blod tas.

Men hvis dette ikke er mulig, bør lagring av blod være i førtio åtte timer i et mørkt, kjølig rom, hvis temperatur ikke skal overstige +8 grader Celsius.

resultater

Mange pasienter er interessert i normen for MCV i en blodprøve. Legene advarer om at det varierer avhengig av kjønn og alder, søkes om medisinsk hjelp.

Normen for MCV i analysen av blod hos barn er:

 • hvis barnets alder er fra fire måneder til fire år, så er det 72-115 pounds, hvis barnets alder er fra fem til sju år, er det 77-108 pounds, for barn i alderen fra åtte til fjorten år dette er en 76- 96 f.

Normen for MCV i blodanalysen hos menn og kvinner er indikatoren:

 • fra 79 til 99 fl, men dette er bare for menn under 45 år. Normen for MCV i blodanalysen hos kvinner er indeksen fra 78 til 100 fl, men hos kvinner under 45 år.

Hvis en mann eller kvinne er mellom 45 og 65 år, vil MCV-hastigheten for dem være et resultat av 81 til 101 fl.

Du bør også ta hensyn til alder av menn og kvinner under 65 år og eldre, når resultatet, anerkjent av normen, kan være fra 81 til 103 fl.

Spesialister for dekoding av blodprøven for MCV bruker følgende vilkår: Hvis erytrocytene er normale, blir de vanligvis kalt i normocytisk medisin. Hvis nivået deres er betydelig redusert, kalles de vanligvis mikrocytisk. Et lavere nivå anses å være lavere enn 80 fl. Alt som er større enn 100 fl betraktes som et forhøyet nivå og kalles makrocytiske røde blodlegemer. I prinsippet er det ikke nødvendig med en slik detaljert tolkning av MCV-analysen for en pasient, fordi legen selv vil diagnostisere og informere pasienten om det.

Diagnose av erytrocyter på moderne utstyr

transkripsjon

Hvis du har alle parametrene i normen, bør du ikke bekymre deg, men det er bedre å sjekke med spesialisten hvis alt er greit, for med normocytiske erytrocytter har noen pasienter symptomer på jernmangelanemi.

Hvis vi snakker om reduksjon av røde blodlegemer i blodet, kan det være slike patologier som mikrocytisk anemi, blyforgiftning eller mekanisk hemolyse av blodet.

Hvis du har motsatt, øker MCV, da er det megaloblastisk anemi (en person har mangel på folsyre og vitamin B12), ulike maligne svulster (med metastaser), hjerne- og leversykdommer. Også en slik patologi kan forekomme i tilfeller av alvorlig alkoholisme, hyperglykemi, metanolforgiftning og inntak av ulike legemidler som foreskrives av legen fra antitumor til hormonal.

Det skjer at en økning eller reduksjon i røde blodlegemer i blodet indikerer et brudd på vann-saltbalansen i kroppen. Med en økning snakker de om sin hypotoniske karakter, og når den går ned, er den hypertensiv.

Det skal huskes at deklarering av blodprøven på MCV vil bli håndtert av din behandlende lege, derfor er alle de nevnte patologiene bare mulige, men du vil ikke nødvendigvis bli identifisert. En spesialist kan installere en mer nøyaktig diagnose for en annen analyse.

Hva betyr MCV i blodet og hva er dens norm?

Erytrocyter, som andre elementer av blod, utfører sine funksjoner i kroppen. Røde blodceller er ansvarlig for levering av organer av oksygen og karbondioksid, som er lett enzymer, lipider og aminosyrer regulere syre-alkaliske balanse, absorbere toksiner og antistoffer som er involvert i oppløsningen av blodpropper. Eventuelle signifikante endringer i deres kvalitative og kvantitative egenskaper signalpatologiske prosesser.

Morfologiske indekser av disse elementene er estimert ved hjelp av slike beregnede verdier som erytrocytindekser. En av dem er MCV. Så i blodanalysen er det beregnet mengde erythrocytter, og det måles i femtolitres eller mikrometer kubikk, henholdsvis - fl eller μm³.

MCV er en av indikatorene for tilstanden av røde blodceller og bestemmes under generell analyse. Det gir deg mulighet til å oppnå mer nøyaktige og objektive resultater på volumet av røde blodlegemer, sammenlignet med en visuell vurdering under en rutinemessig mikroskopisk undersøkelse. Beregn det ved å dele hematokriten (volumet av blod som faller på erytrocytter i 1 mm3) etter det totale antall røde blodlegemer. Verdien av gjennomsnittsvolumet vil ikke være pålitelig med et stort antall røde celler med forskjellige størrelser og forskjellige former.

norm

MCV er ikke en konstant, varierer med alder og avhenger av kjønn. Maksimal normalverdi av gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer er observert hos nyfødte - 90-140 fl. Med ett år endres MCV til 71-84 fl. I perioden fra 5 til 10 år er det lik 75-87 fl. I 15-18 år når volumet av erytrocytter hos kvinner 78-98 fl., Hos menn - 79-95 fl. Fra 18 til 45 år - 81-100 pounds hos kvinner, 80-99 fl. Hos menn. Fra 45 til 65 år - 81-101 pounds hos kvinner og menn. I en alder av 65 år er MCV-frekvensen fra 81 til 103 fl.

Dersom de røde blodcellene i analysen er riktig, blir de betraktet normocytic, til en verdi under 80 fl tilstand som kalles microcytosis hvis MCV over 100 - makrocytose.

Ved hjelp av MCV, er en differensial diagnose av anemi laget. Denne indikatoren er viktig for legen, da den bekrefter det hematologiske problemet og gjør det mulig å finne ut hvilken type anemi.

I tillegg bestemmer gjennomsnittsvolumet av røde blodlegemer utviklingen av brudd i kroppen av vann-elektrolyttbalansen. Hvis de røde blodcellene senkes, kan dette tyde på dehydrering (hypertonisk dehydrering). Hvis de overskrider normen, indikerer dette en annen type dehydrering - hypotonisk.

Forklaring av analysen

Dekryptering av resultatet av en blodprøve er ansvarlig hos den behandlende legen. Hvis MCV er forhøyet eller senket, gjør det mulig å påta seg noen sykdommer. I dette tilfellet foreskrives revurdering og andre undersøkelser.

Basert på verdien av MCV, som har erytrocytter, er anemi av forskjellige typer preget: normocytisk, mikrocytisk og makrocytisk.

Moderne blodanalysatorer gir et mer nøyaktig og objektivt resultat enn en undersøkelse under et mikroskop

Hvis MCV er innenfor normale grenser, handler det om utvikling av normocytisk anemi, som inkluderer følgende:

 • hemolytisk,
 • aplastisk,
 • hemoragisk,
 • anemi i leversykdommer,
 • leveren,
 • anemi i endokrin patologi.
Les artikkelen:

Hvordan forstår jeg at blodets biokjemi er normalt?

Hvis erytrocytene har økt gjennomsnittlig volum, indikerer dette makrocytisk anemi og andre patologier, blant annet:

 • Vitamin B12 mangel;
 • folatmangel, megaloblastisk og ondartet anemi;
 • hypotyreose;
 • tarm sykdommer;
 • leversykdom;
 • redusert bukspyttkjertelfunksjon
 • knoglemarvsykdommer;
 • rusmiddelforgiftning;
 • alkoholisme.

Gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer kan øke noe hos røykere og hos kvinner som tar hormonelle prevensjonsmidler.

Hvis MCV senkes, indikerer dette mikrokiliære anemier, som skyldes følgende faktorer:

 • kroniske sykdommer;
 • jernmangel;
 • ondartede svulster
 • blyforgiftning;
 • senket produksjon av hemoglobin (thallasemia);
 • mottak av noen forberedelser.

Video om typer og symptomer på anemi:

konklusjon

MCV i analysen gjør det mulig å nærmere bestemme gjennomsnittsvolumet av røde blodlegemer, i motsetning til studier under et mikroskop. Diagnostisk verdi av denne indikatoren ligger i evnen til å skille forskjellige anemier.

Les Mer Om Fartøyene