MCV i blodprøven - senket, hva skal jeg gjøre?

Erytrocytter er røde blodlegemer, den eneste funksjonen som faktisk er transport av hemoglobin. Etter ødeleggelse av erytrocytter er ca 90% av det resterende av dem hemoglobin. Hemoglobin er også bare tilstede i erytrocytter, og derfor kan alt relatert til røde blodlegemer også om hemoglobin bli sagt. Det er derfor, faktisk, de kan faktisk sette et likestilling.

Som alle andre blodceller syntetiseres erytrocyter i benmarg. Erytrocytter organisering transport av hemoglobin og oxygen forbundet til alle celler i vev og organer i kroppen, og derfra blir levert tilbake til lungene karbondioksid. Erytrocytter bidra til å opprettholde normale syre-base-balansen i vev og celler og transporteres på overflaten av et biologisk aktivt stoff, og effektcelleelementer - frie radikaler.

Erytrocytter representerer den største gruppen av blodceller. Ifølge statistikk utgjør erythrocytter 25% av alle cellene i menneskekroppen. Deres størrelse er meget liten, og dessuten i sin form ligner de små elastiske plater, som er i stand til å vri og bøyes på en måte som er lett å komme inn i, til og med de smaleste fartøyet, å bringe de ønskede cellene med oksygen og næringsstoffer.

Fra fødselen til frigjøringen i blodet går røde blodlegemer gjennom flere stadier i utviklingen. De endres flere ganger på størrelse, form og jevne sammensetning. Bare modne erytrocytter - normocytter og ikke mer enn 1% av unge erytrocytter - retikulocytter kommer inn i blodet.

Gjennomsnittlig volum av erytrocytt - i den internasjonale betegnelsen MCV - er en av de viktigste egenskapene som beskriver tilstanden av røde blodlegemer. MCV - en nøyaktig og informative skjermen, dessverre, hvis blodet inneholder en stor mengde av røde celler med forandrede volum, dens nøyaktighet betraktelig reduseres.

Normen for gjennomsnittsvolumet av erytrocytter er MCV. Dekoding av resultatet (tabell)

Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytt beregnes ved å dividere mengden av cellulære volumer (hematokrit) ved antall røde blodlegemer som er inneholdt i blodet. Volumet av erytrocytter er indikert i spesielle enheter - femtolitra eller kubikkmikron

I henhold til gjennomsnittlig volum er de røde blodcellene delt inn i tre kategorier:

 • makrocytter - store røde blodlegemer, gjennomsnittlig volum som er 100 femtoliters eller mer,
 • normocytter - størrelsen på erytrocytter er fra 80 til 100 femtoliters,
 • Mikrocytomer er erytrocyter, hvis størrelse er 80 femtoliters eller mindre.

En blodprøve for gjennomsnittlig erytrocytvolum bidrar til å skille forskjellige typer anemi. Det gjennomsnittlige volumet av erytrocyter MCV bidrar også til å oppdage brudd på vann-saltbalanse i kroppen.

Blod er trukket fra blodårene eller fra fingeren, om morgenen, på tom mage.

Normen for gjennomsnittsvolumet av erytrocyter MCV i blodet av vanlige mennesker og gravide kvinner:

Hvis gjennomsnittlig volum av erytrocyt MCV økes, hva betyr dette?

Sykdommer der gjennomsnittlig volum av erytrocytt overstiger den etablerte normen:

 • makrocytisk anemi,
 • redusert skjoldbruskfunksjon - hypothyroidisme,
 • mangel på vitamin B12,
 • leversykdom,
 • Anemi er mugoblastisk eller forårsaket av mangel på folat,
 • ondartet anemi,
 • sykdommer i beinmarg,
 • redusert funksjon av bukspyttkjertelen,
 • alkoholisme.

For å øke det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter, tas noen medisiner, inkludert orale prevensjonsmidler. Øker gjennomsnittlig volum av erytrocyt MCV og under graviditet, som ikke er patologi og bør ikke bekymre den forventende moren.

Hvis det gjennomsnittlige volumet av erytrocyt MCV senkes, hva betyr dette?

En tilstand hvor det gjennomsnittlige volum av røde blodlegemer er unormal på den mindre side, kan tyde på at pasienten er tilstede utilstrekkelig mengde av hemoglobin, eller at de modne røde blodlegemer brytes ned for å gi plass til en ung umodne erytrocytter.

Følgende sykdommer kan føre til en reduksjon i gjennomsnittlig volum av erytrocyt:

 • kroniske inflammatoriske prosesser i kroppen,
 • jernmangel anemi,
 • onkologiske sykdommer av ondartet natur,
 • talassemi,
 • forstyrrelser i syntesen av hemoglobin,
 • brudd i syntesen av porfyriner,
 • dehydrering av kroppen,
 • blyforgiftning.

Til det faktum at normen av gjennomsnittsvolumet av erytrocyter MCV reduseres, kan enkelte medisiner føre. Derfor, før du gir testen, må du informere legen om alle medisinene du har tatt nylig.

MCV i blodanalysen - hvorfor øker og senker det gjennomsnittlige røde blodcellevolumet?

Metoden for estimering av tallet, så vel som de kvalitative aspektene av de ensartede elementene, er en detaljert blodprøve. Informative indikatorer er et spesifikt signal om endringer som oppstår i sykdomsperioden. For analysen for tiden, benyttes moderne laboratorieapparater - hemolytiske analysatorer, noe som er veldig praktisk. Men transkripsjonen, som utstedes av enheten, er ikke alltid klar for en vanlig person, siden resultatene er skrevet på et fremmed språk i forkortet form.

Analysatoren bestemmer parallelt fra 5 til 20 verdier. Artikkelen vil diskutere gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer (MCV), som en av de viktigste indikatorene i klinisk analyse. Dette er en erytrocytindeks, et beregnet mål, som gjør det mulig å vite volumet som opptar en rød blodcelle. Det finnes andre indekser som viser gjennomsnittlig hemoglobininnhold i en separat rød blodcelle (SIT), gjennomsnittlig konsentrasjon av hemoglobin i erytrocytmassen (MCHC), Bredde på fordelingen av røde blodlegemer (RDW-CV).

Hvordan er MCV bestemt i en blodprøve?

Den angitte indeksen kan beregnes i femtolitra, og også i kubikkmikrometer. Det beregnes ved å dividere totalt antall cellevolumer med antall røde blodceller. MCV i blodprøven bestemmes automatisk av analysatoren. Her er formelen:

MCV = hematokrit (%) x 10 / antall røde blodceller 10 6 μl

Sammen med andre erytrocytindekser kan en slik beregning avsløre prosesser som forårsaker anemi. Hvis blodet inneholder mange unormale røde blodlegemer, og dette skjer i tilfelle av seglcelleanemi, er MCV-tallet upålitelig.

Normen for gjennomsnittsvolumet av røde blodlegemer (MCV)

Parametrene for det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter er ustabile, de endres med alderen. Hos nyfødte er volumet maksimalt og når 112 (og enda mer) fl, og i et år faller denne verdien til 77-79 fl. Gradvis reduksjon av indikatorer oppstår i løpet av livet. Mer detaljert informasjon vises i tabellen.

Ved tolkning av resultatene er MCV lavere 80 fl regnes som en mikrocytose, og størrelsen er høyere 100 Fl tolkes som makrocytose. Nedenfor er årsakene til at gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer kan økes eller reduseres.

Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytt er lavere - årsakene

Blant faktorene med redusert MCV er det en forstyrrelse av vannelektrolyttbalansen, eller snarere hypertonisk dehydrering, der alle fluidumrom reduseres på grunn av mangel på væske. Det handler om dehydrering, utløst av dårlig vanninntak og tap av hypotonisk væske.

Det gjennomsnittlige volumet av erytrocyter under normen er fastsatt i hypokromisk og mikrocytisk anemi, forårsaket av brudd på dannelsen av hemoglobin. Det er kjent at hemoglobin er inneboende i å påvirke utseendet og størrelsen på røde blodlegemer. Hvis dette proteinet i blodet er under normalt, vil de røde blodcellene bli mindre. Forstyrrelse av hemoglobinsyntese spores også i thalassemia, en genetisk bestemt blodsykdom.

Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytt økes - årsakene

Økningen i MCV kan observeres med mangel på koboltholdige stoffer (vitamin B12), når andelen erytrocytter avtar, men samtidig blir de forbudt store. Forresten, på bloggen min kan du lese om normen for røde blodlegemer, samt årsakene til deres reduksjon.

En liten økning i MCV er forbundet med røyking, så vel som med inntak av hormonelle prevensjonsmedikamenter av kvinner i fertil alder. Med alkoholmisbruk blir makrocytose alltid diagnostisert, og hemoglobin er samtidig innenfor normen. Denne detaljene i laboratorietesten gjør det mulig å mistenke alkoholisme. Prosessen er reversibel og MCV kommer tilbake til normal om hundre dager etter å ha stoppet inntaket av alkohol.

Det gjennomsnittlige volumet av erytrocyter over normen er diagnostisert med myxedema (endokrine patologi), lever- og knoglemarvsykdommer. Ikke minst rolle i å øke indeksen spilles av anemi assosiert med blodtap og erytrocytt død.

Noen kilder tyder på at langvarig bruk av antidepressiva midler kan gi opphav til makrocytose, selv om det ikke er etablert et eksakt forhold.

Nå vet du hvorfor det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter økes eller reduseres, og hvis du er interessert i informasjon om årsakene til økningen av de røde blodcellene, er all informasjonen i denne artikkelen. Og i de følgende artiklene vil du kunne få informasjon om andre erytrocytindekser.

Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter (MCV) senkes

Den gjennomsnittlige størrelsen på erytrocytter er preget av et gjennomsnittlig volum eller MCV (fra det engelske gjennomsnittlige korpuskulære volum) av erytrocytter. Når det senket gjennomsnittlig volum av røde blodceller, noe som betyr at i blodet av mange små røde blodceller, og forhøyet MCV priser hos voksne og barn, den gjennomsnittlige størrelse av røde blodceller mer enn normalt.

Hva er MCV

I en persons blod endres ikke bare konsentrasjonen av røde blodlegemer, men også deres størrelse, form og hemoglobininnhold. MCV er en indeks som viser gjennomsnittlig volum av erytrocytter, uttrykt i μm 3 eller i femtolitra (fl).

Gjennomsnittlig volum av erytrocytter (Er) studeres ved hjelp av en hematologisk analysator - en automatisk enhet som kan beregne mer enn 20 forskjellige blodparametere. Automatiske analysatorer gjenkjenner Er i omfanget av volum 30 - 300 fl.

indikator MCV-enheten beregner automatisk, det er verdien oppnådd ved å dele alle cellevolumene erytrocytter med totalt antall celler i denne populasjonen.

MCV gjennomsnittsverdi kan beregnes på en annen måte, dersom det er kjent hematokrit og antall Er, i henhold til formelen: hematokritverdi / antallet erytrocytter * 1000.

Ved hjelp av en formel eller direkte fra data fra en hematologisk analysator, kan anemi av forskjellige former detekteres i de tidligste stadiene, før utseendet av åpenbare kliniske symptomer.

MCV for diagnose

Verdien av denne erytrocytindeksen brukes til å diagnostisere og klassifisere anemi sammen med andre viktige indikatorer for den hematologiske analysatoren, for eksempel:

 • MCH - viser hvor mye gjennomsnittlig hemoglobin inneholder Er;
 • MCHC er en verdi som reflekterer gjennomsnittlig mengde hemoglobin i alle Er blodprøver;
 • RDW er bredden av fordelingen av røde blodlegemer.

Endringer i gjennomsnittsvolumet Er reflekteres også i verdien av fargeindeksen for blod, hemoglobin, og angir også typen av elektrolyttbalanse.

 • Ved forhøyede MCV endringer er hypoton karakter, betyr det at cellen mister elektrolytter og vannet, og det ekstracellulære miljø er dehydrert.
 • Med en gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer, hvis ytelse er under det normale, er det en hypertonisk brudd på vann-saltbalansen, karakterisert ved at tapet av vann ved cellen dominerer utskillelse av salter.

Ved indikatoren for den gjennomsnittlige størrelsen på erytrocyten kan man dømme graden av hydrering.

 • Med hypertonisk dehydrering blir Er størrelser mindre enn 80 fl, som tilsvarer mikrocytose.
 • Ved hypotonisk dehydrering øker Er dimensjonene og overstiger 95 fl, som betyr makrocytose.

Indeksene som er oppnådd i forskjellige laboratorier for forskning på ulike typer hematologiske analysatorer, kan variere. Forskjeller i gjennomsnittlig volum av Er avhenger av alder og kjønn.

norm

Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter hos barn under 6 måneder, tabellen over normer.

MCV priser for barn, ungdom og voksne, bord.

Avvik fra normen

De gjennomsnittlige volumene Er kan avvike fra normen, utmerkede deltakere for hvilke indikatoren for denne testen er:

 • redusert - den gjennomsnittlige størrelsen på Er mindre enn 80 fl, Er kalles mikrocytomer;
 • normal - størrelsen på erytrocytter er 80 - 100, celler i dette volumet kalles normocytter;
 • økt - gjennomsnittlige størrelser overstiger 100 fl, og kalles slike makro-celler.

Nedgradere MCV

Når et stort antall små erytrocytter opptrer i blodet, blir indeksen for denne erytrocytindeksen senket. Utvikle når redusert. On volum. Eritrea. anemi refererer til mikrocytisk.

Reduksjon av den gjennomsnittlige størrelsen på erytrocytter er notert i anemi:

 • jernmangel;
 • sideroblastisk - umodne Er med jerngranulat (sideroblast) finnes i beinmargen;
 • forbundet med brudd på erytropoiesis - prosessen med dannelse av Er;
  • arvelig form hos menn, forbundet med et brudd på syntesen av porfyriner - en integrert del av hemoglobin;
  • Ervervede former forårsaket av mangel på vitamin B6, blyforgiftning, nedsatt porfyrindannelse;
 • thalassemia - sykdommer karakterisert ved et brudd på syntesen av proteindelen av hemoglobinmolekylet.

Arvelig og ervervet anemi, forbundet med en reduksjon i syntesen av porfyriner, skyldes at produksjonen av hemoglobinmolekyler forstyrres. Jern som kommer inn i kroppen passer ikke inn i hemoglobinmolekylet, men blir avsatt i forskjellige organer.

Fordelaktig oppstår prosessen med akkumulering av ubundet jern:

 • i leveren - prosessen som fører til skrumplever i leveren starter;
 • eggstokkene - den seksuelle funksjonen er forstyrret;
 • bukspyttkjertel - diabetes er provosert;
 • binyrene - produksjonen av hormoner er forstyrret.

Anemier forbundet med å blokkere syntesen av porfyriner blir oppdaget hos unge mennesker. Sykdommen er ofte ikke uttrykt. Dette betyr at symptomene er milde, og selv om en person midlere blodlegemevolum senkes, det har et høyt innhold av jern og hemoglobin den gradvis avtar, og kan nå opp til 50 - 60 g / l i en voksen mann.

Redusert denne indeksen hos barn med thalassemia - en arvelig sykdom hvor gener som koder for syntese av hemoglobins kjeder, påvirkes. Hvis truffet av bare ett gen, noe som betyr at den gjennomsnittlige volumet av røde blodceller vil bli redusert betydelig, og kanskje til og med asymptomatisk sykdom hos barn.

Men beseire alle 4 gener ansvarlig for syntesen av alfa-kjeden av hemoglobin, er fosteret utvikler føtal hydrops, og et barn dør kort tid etter fødselen eller i utero.

Økning i gjennomsnittsvolumet

Hvis det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter økes, betyr dette at mange Er store størrelser har oppstått, som overstiger normen. Utseendet til makro-celler, en økning i gjennomsnittsvolumet Er er notert i sykdommer:

 • anemi,
  • hemolytisk;
  • aplastisk;
  • folik er ikke tilstrekkelig;
  • B12-mangel,
 • leveren;
 • hypotyreose;
 • alkoholisme;
 • myelodysplastisk syndrom.

Økt gjennomsnittlig cellevolum og bakhjulsdrift hos voksne med myelodysplastisk syndrom, noe som betyr at antallet sedler og macrocytes Anisocytosis økt i blodet - fenomenet av den høye variasjon i cellestørrelse. Med et økt gjennomsnittlig Er-volum i et voksent og normalt hemoglobin, kan det antas at en person lider av alkoholisme.

indikator MCV erythrocytter kan være litt forhøyet hvis en person røyker, og hos kvinner økes gjennomsnittlig volum av mottak av prevensjonshormonale legemidler.

Sykdommer med vanlig MCV

Ved normale verdier av testen er det mulig å utvikle slike patologiske forhold som:

 • hemolytisk anemi forårsaket av:
  • en autoimmun prosess;
  • sfærocytose;
  • mangel på G6PD enzymet;
 • aplastisk anemi;
 • anemi ved nyresvikt;
 • anemi i kronisk sykdom;
 • stor blodtap.

Arvelig mangel på enzymet glukose-6-fosfat-dehydrogenase er i stand til å forårsake hemolytisk anemi nesferotsitarnuyu hvis dette genetisk lidelse bæreren begynner å ta medikamenter eller produkter med oksyderende egenskaper, som omfatter:

 • narkotika - norsulfasol, biseptol, urantoin, kinin, isoniazid;
 • hestebønner.

Ulempene ved testen

MCV-indeksen gjenspeiler bare middelverdien av røde blodlegemer. Indikasjonene på testen kan ikke baseres hvis det er mange unormale røde blodlegemer i blodet.

I blodet kan det være samtidig makro-celler og mikrocytika, og det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter kan ikke overstige normen, selv om det i virkeligheten utvikles en anemi hos en person.

Dette betyr at selv ved normal hastighet av gjennomsnittlig volum av den Er, er det nødvendig å tyde, gitt Anisocytosis røde blodlegemer, det vil si, RDW -.. Bredden av den røde blodcellestørrelsefordeling.

Gjennomsnittlig volum av røde blodceller kan bli feilaktig forhøyet hos voksne eller barn hvis det er kalde agglutininer i blodet som forårsaker akkumulering av røde blodceller med hverandre. Den hematologiske analysatoren definerer de dannede konglomerater som en enkelt celle med en stor størrelse, som introduserer forvrengninger i resultatet av analysen.

Feilaktig senket Resultatene av denne testen vil være en eldre person, hvis han utvikler DIC - fenomenet intravaskulær koagulasjon, opptrer samtidig i alle deler av sirkulasjonssystemet.

En falsk økning observeres med diabetisk ketoacidose, seglcelleanemi, en sykdom assosiert med nærværet av et stort antall deformerte erytrocytter.

Det gjennomsnittlige volumet av erytrocyter er senket: årsakene og hva det betyr

Erytrocytter - høyt spesialiserte bærere av oksygen og karbondioksid - en av de viktigste komponentene i blodet. Interessant, hvert sekund i kroppen dør og blir født mer enn 2 millioner nye røde blodlegemer. Men hva kan skje med kroppen vår hvis det gjennomsnittlige volumet av røde blodlegemer er redusert, eller omvendt øker det gjennomsnittlige volumet av røde blodlegemer? Hvordan foregår forskning på antall røde blodlegemer, og hva er tallverdien som anses som normal, og som er lav?

studie

Antallet erytrocytter bestemmes av den utvidede blodanalysen. Ofte i form av resultatet, kan du finne strengen mcv med noen numerisk verdi, som betyr gjennomsnittlig antall røde blodceller.

Navnet MCV gikk fra engelsk gjennomsnittlig kroppslig volum, og for en måleenhet anses det å være en mikrometer kubisk eller i en fl-femtoliter. For beregning blir det gjennomsnittlige volumet erytrocytter (ESR) tatt, som deretter deles av summen av volumene av røde blodlegemer i en del blod ved deres nummer i denne delen.

I tilfelle når gjennomsnittsvolumet av røde blodlegemer senkes, utføres flere, mer spesialiserte studier for å finne ut hva dette betyr, og hvilke avvik som kan føre til dette.

For tiden er det flere tester med en reduksjon i blodverdien av mcv. Disse inkluderer gjennomsnittlig hemoglobininnhold i erytrocyten, hvor verdiene varierer avhengig av pasientens alder, og samtidig er det helt uavhengig av kjønn. Også størrelsen og fargen til blodkroppene for blodvolumet som undersøkes, analyseres.

Indikatorer for erytrocytter er:

økt verdi, så kalles det makrocytose (100 eller mer) - erytrocytter er større enn nødvendig;

normal verdi - normocytose (80-100);

en lavere verdi - mikrocytose (80 eller mindre).

Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter i blodet varierer avhengig av pasientens alder. For eksempel er det for en nyfødt 95-121 fl, og allerede på den 14. og 30. livsdag, 88-124 fl. Barn som har fylt 1-5 år skal ha 73-85 fl, og for et voksen menneske 20-65 er normen 80-100 fl.

Redusert verdi

I tilfelle at gjennomsnittlig volum reduseres, snakker de om anemi, det vil si mangel på hemoglobin i blodet.

De vanligste årsakene, når røde blodlegemer er under normen, er:

Mangel på jern eller jernmangel anemi. Denne form for anemi er uten komplikasjoner og har den enkleste behandlingen i forhold til andre typer anemi. Hvis hemoglobin senkes i barnet og årsaken til mangel på jern er etablert, foreskrives barnet et spesielt diett med gjentatt blodprøve etter en måned. Hvis et barn ikke får hemoglobin etter en måned, men omvendt, da blir han sendt til hematologen og foreskrevet medisinering.

Sideroblastisk anemi. Også forbundet med jernmangel, reagerer godt på vitamin B-terapi6. Denne typen anemi utvikler seg ganske raskt og krever umiddelbar handling, det verste resultatet av en slik diagnose kan være døden.

Thalassemia er en genetisk sykdom. Årsaken til anemi er et brudd på produksjonen av hemoglobin.

Forgiftning med bly. Ved blyforgiftning, reduseres gjennomsnittlige verdier av erytrocytter på grunn av at benmarg begynner å fungere, og det oppstår forstyrrelser når kroppen produserer hemoglobin.

Dehydrering av kroppen. Dette skyldes tap av væske i kroppen, noe som negativt påvirker blodprøven.

Noen ganger er det situasjoner når det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter ikke senkes, men ligger innenfor grensene for normen, men samtidig er det tydelige tegn på anemi. Ofte skjer dette hvis det er:

Tilstedeværelsen av en ondartet svulst;

Tilstedeværelsen av kroniske infeksjoner;

betydelig tap av blod;

Tilstedeværelsen av sykdommer som forårsaker utilstrekkelig produksjon av hormoner.

Hvis mcv er nedgradert i analysen, er det nødvendig med en kvalifisert konsultasjon av behandlingsterapeut eller hematolog.

Økt verdi

Hvis indikatorene for gjennomsnittsvolumet av erytrocytter økes, kan dette bety en funksjonsfeil i kroppen. Årsakene til at mcv blir forhøyet er:

defekt i arbeidet med rødt benmarg.

Skjoldbruskkjertelen produserer en utilstrekkelig mengde hormoner;

B-vitaminmangel12. Spesielt negativt påvirker dette underskuddet barn under 2 år. I denne alderen må du fokusere på bruk av matvarer som inneholder store mengder vitamin B12, for eksempel rømme, egg, lever, biff og andre.

Mangel på folsyre.

Røyking. Ved røyking frigjøres en betydelig mengde karbondioksid, noe som forverrer overføringen av blod i kroppen, noe som fører til en forringelse i oksygenforsyningen. Røykende kvinner er mer utsatt for respiratoriske sykdommer, noe som kan være årsaken til økte antall røde blodlegemer.

Mottak av prevensjonsmidler og hormonpreparater.

Inflammatoriske prosesser i kroppen. Det kan føre til smittsomme sykdommer som forårsaker et virus, eller en slags sopp.

Alkoholisme. Indikatoren mcv i dette tilfellet kan bringes tilbake til normal, for dette er det nok i 100 dager å ikke drikke alkohol. Det er verdt å si at i dette tilfellet øker kun mcv-verdiene, og hemoglobinverdien forblir innenfor det normale området.

Det er en versjon som tar antidepressiva i lang tid kan føre til at indikatorene blir høyere, men for øyeblikket er denne versjonen under studien.

Økningen av erytrocyter i blodet kan være midlertidig, ikke med noen avvik eller patologier. Denne situasjonen kan føre til:

beliggenhet i høylandet;

overdreven mental eller fysisk arbeid;

Etter at disse faktorene er eliminert, vil slike viktige indikatorer for røde blodlegemer som deres gjennomsnittlige volum tilbake til det normale.

Gjennomsnittlig volum av erytrocytter (MCV): Hva er det, normen og avvikene, årsakene til økningen og reduksjonen

Erytrocytt MCV indeks (gjennomsnittlig cellevolum), som indikerer verdien av det gjennomsnittlige volum av røde blodceller (RBC), uttrykt i femtolitrah (fl) eller kubikk mikrometer (um 2), er anerkjent som en uavhengig variabel, noe som er fullt ut i stand til å karakterisere hele populasjonen av røde blodlegemer blod.

MCV forkortelse kom inn i leksikon med laboratorieservicespesialister og Hematologer med bruk av automatiserte hematologianalysatorer i stand til å følge programmet lagt ned i dem, og ikke tiltrekke deltakelse i arbeidsprosessen laboratorium ansatte, for å nøyaktig beregne verdiene av denne indeksen på kort tid.

Gjennomsnittlige verdier av røde blodlegemer kan være av interesse for spesialister involvert i diagnose og behandling av ulike typer anemiske forhold. På den annen side - er forståelig spørsmål og bekymringer for pasienter i den generelle analyse av blod hvor en parameter opptrer og viser noen avvik fra aksepterte standarder (som kan bety, dersom MCV nivå heves eller senkes, enn det truer helsen?).

En av de viktigste fordelene ved hematologien analysatoren

Før ankomsten av automatiserte hematologianalysatorer slike faktorer som diameteren av de røde blodceller, deres volum, metningen av hemoglobin i røde blodceller ble bestemt for det meste visuelt ved morfologisk undersøkelse av blodflekker, slik at denne parameteren som MCV eller den gjennomsnittlige mengden Er i blodanalyse vanligvis var ikke. Moderne teknikker, avhengig av muligheten for hematologianalysatorer, er i stand til å karakterisere de røde blodceller til volum på 30 til 300 fl, gir måleenhet røde cellevolum, og resultatene brukes til å beregne den midlere cellevolumet, dvs. MCV.

Automatiserte systemer, som lykkes med å løse lignende oppgaver, gjør det mulig for leger å få fullstendig, men tidligere utilgjengelig, informasjon om egenskapene til cellulære blodceller. En av deres viktige indikatorer for diagnose og differensiering av ulike typer anemi er det kvantitative uttrykket av gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer eller MCV (denne parameteren er angitt i blank blodprøveformular).

Fullføring analysator-automatisk beregning av MCV, overdratt til mer følsomme komponenter hemogram enn diameteren av den visuelle analysen av røde blodceller, med hensyn til nøyaktighet er det langt bedre enn resultatene av mikroskopisk undersøkelse av smøre (Er diameter øke med 5% tilsvarer en økning i cellevolum på 15%). Det gjennomsnittlige volumet av røde blodlegemer brukes til differensial diagnose av anemi En annen grunn til at diameteren har en funksjon for å endre verdien under påvirkning av fysiologiske faktorer, for eksempel ved slutten av en arbeidsdag diameteren til gjennomsnittsverdien øker sterkt, og om natten, tvert imot, avtar, og klokken 8 om morgenen og viser dens minimumsverdi. I tillegg er størrelsen på røde blodlegemer påvirket av fysisk stress. Til disse faktorer som ikke interfererer med å oppnå objektive resultater av undersøkelsen, blir blodprøven plassert i analysatoren, oppdrettet spesielt stabiliserende oppløsning, noe som gir målenøyaktigheten MCV og andre røde blodlegemer indekser, planering gjenstander visuell inspeksjon.

grafer for distribusjon av erytrocytter etter volum og deres tolkning

Forresten, kan gjennomsnittlig volum Er beregnes med formelen:

 • MCV = [Ht,% x 10] / [RBC x 10 -12 / l]

Men for å gjøre disse beregningene for hånd, er det mulig, hvis du vet hematokrit (HT,%) - forholdet mellom røde blodceller til totalt blodvolum og antall røde blodceller (RBC), men du kan ikke bekymre deg og ikke bli hindret - disse parametrene haemogram også i stand til å bestemme automatisk hematologisk system. Kort sagt, kan den "smarte" maskin frigjøre en fra unødvendig rutine... Så hvorfor da utføre beregninger ved hjelp av formler, hvis instrumentet vil gi det ferdige resultatet? Legen vil da være bedre til å analysere studien, idet man tar hensyn til de kvantitative verdiene av indikatorene utstedt av apparatet? Det er imidlertid, det er en rekke forhold når legen må gå tilbake til mikroskopet for å studere morfologien og måling av erytrocytdiameteren, om hvilke vi skal snakke senere (i avsnittet "Uten nyanser gjør det ikke").

Normen for MCV er en relativ sikt

Denne verdien er målt i mikrometer kubisk (μm 2) eller femtolitra (fl), hvor 1 μm 2 = 1 фл.

MCV er plassert i verdier 80 x 10 15 / l - 100 x 10 15 / l eller 80 - 100 femtoliters. I mellomtiden er begrepet "norm" for denne parameteren ganske relativ, fordi når den karakteriseres, er den røde blodcellen som normotsit, MCV klassifiserer en anemisk tilstand som normal anemi, men utelukker ikke patologi generelt.

MCV-verdien "mer enn 100 fl" behandles som et forhøyet nivå og karakteriserer den røde blodcellen som megalocyte, og for en lavere verdi ta gjennomsnittlig volum, ikke når 80 fl - slike indikatorer på MCV er særegne microcytes.

Gjennomsnittlig cellevolum tendens til å endre bare i de første dagene og månedene av livet, så verdiene av indeksen er satt nesten i den strenge område (Extension mellom øvre og nedre grense er svært lav), slik at vi kan si at MCV indikatorer viser ekstrem stabilitet hos friske mennesker i løpet av livet. I mellomtiden, avhengig av kjønn og alder, er det fortsatt noen avvik i verdier fra de allment aksepterte normer: 80 - 100 fl (tabell):

Som indikert ved en reduksjon i gjennomsnittlig volum av røde blodceller

Som regel er pasienten kun opptatt av avviket fra normen som er angitt på analysens form. Og få mennesker tenker på hva som ligger bak den mystiske forkortelsen MCV, hva det betyr og hva den hematologiske indikatoren indikerer. Det er verdt å vurdere normer og mulige avvik for å forstå under hvilke forhold i kroppen det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter senkes.

Essensen av studien

Kanskje det er verdt å huske de kjente fakta:

 • Røde blodlegemer inneholder hemoglobin (hb);
 • erytrocyter bærer oksygen;
 • mengden hb avhenger av hvor sterk cellen vil holde oksygenmolekylet, transportere det til vevet;
 • hemoglobininnholdet i cellen påvirker størrelsen.

Definisjonen av MCV i analysen er en av måtene å diagnostisere effektiviteten av den røde blodcellen.

Gjennomsnittlig volum av erytrocyt gir et pålitelig bilde av cellens funksjonalitet og fungerer ofte som hovedparameter i differensialdiagnosen av anemi. Feil i studien hvis mulig avvikende struktur erythrocytisk celler (sigdcelleanemi), i dette tilfelle, i tillegg til MCV analyse av blodet videre ta hensyn til verdien av MCH og MCHC.

Indikasjon for avtale

MCV i analysen er bestemt til å forfine blodsammensetningen under de følgende betingelser:

 • metabolske forstyrrelser (endringer i ionbalanse i celler);
 • hemolytiske abnormiteter (anemi);
 • hemoglobinopati (syntesen eller dekomponeringen av hemoglobinmolekyler forstyrres);
 • myeloblastisk syndrom (utvikler seg når syntesen av erytrocytter forstyrres eller når celler av forskjellige størrelser produseres);
 • urimelig nedgang i immunitet
 • hormonell ubalanse;
 • metabolske forstyrrelser.

I tillegg til å diagnostisere sykdommer, vil indikasjonen for MCV-blodprøven være:

 • planlagt medisinsk undersøkelse;
 • hepatisk patologi;
 • forberedelse til kirurgisk inngrep;
 • gjennomføringen av kjemoterapi;
 • Tilstedeværelsen av blodsykdom i nære slektninger;
 • leukemi.

Under påvirkning av giftige stoffer (kjemoterapi), i tilfelle sykdom, vil mengden MCV i analysen avta eller øke. Ved å endre laboratoriedata bestemmer legen hvilken art og alvor den patologiske prosessen har.

Generelt aksepterte normer

Gjennomsnittlig MCV for voksne: 80-100 femtoliters - denne røde blodlegem anses som normal.

 • Hvis tallene er under normale, blir mikrocytose diagnostisert.
 • Hvis resultatet overstiger den angitte verdien, utvikler makrocytose.

Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter i blodet er ikke konstant, det varierer i livet til en person. Nedenfor er en tabell med normale referanseverdier for gutter og jenter under 12 år.

I ungdommer i puberteten og hos voksne avhenger MCV i blodprøven ikke bare på alder, men også på kjønn.

Som det fremgår av tabellene, varierer MCV i analysen ubetydelig og passer nesten alltid til gjennomsnittlig hastighet på 80-100 fl.

Hos gravide kvinner som er i ferd med å utføre foster, endres mange hemolytiske data, men størrelsen på røde blodlegemer forblir den samme. Avvik fra de allment aksepterte normene indikerer graden av patologi.

Grunner til nedgangen

Årsakene til at gjennomsnittsvolumet av erytrocyter er lavere er ganske mye:

 • dehydrering (med diaré, oppkast, store forbrenninger);
 • hypertonisk dehydrering (infusjon av et stort antall saltoppløsninger);
 • anemi mot en bakgrunn av hb-mangel (hypokromisk, mikrocytisk);
 • hemoglobinpatier;
 • noen medfødte sykdommer i blodet (thalassemia);
 • forgiftning med salter av metaller (kvikksølv, bly);
 • patologi av hematopoiesis (MCV senkes på grunn av uregelmessig form eller mindre størrelse på røde blodlegemer).

Redusere volumet av røde kropper er alltid et tegn på sykdommen. Hvis en person føler seg bra og det gjennomsnittlige volumet av røde blodlegemer senkes, indikerer dette et latent forløb av den patologiske prosessen.

Årsakene til økningen

Enhver avvik fra normen indikerer utviklingen av den patologiske prosessen. En økning kan utløse følgende forhold:

 • hemolytisk anemi;
 • vitaminmangel (mangel på vitamin B12 og folsyre);
 • myelodysplastisk syndrom (forstyrrelse av funksjonen til hematopoietisk kimen);
 • rikelig blodtap (økt på grunn av det faktum at for å levere oksygen til vev i blodet vises store erythrocytisk celler og således reduserte totale diagnostisert erytrocytter);
 • hypotonisk dehydrering (reduksjon i antall salter i plasmasammensetningen);
 • nyrepatologi assosiert med økt permeabilitet av nyrefoster);
 • leversykdom;
 • endokrine lidelser;
 • tar visse stoffer (orale prevensjonsmidler, alkohol);
  røyke.

Makrocytose forårsaket av å ta medikamenter, alkohol eller røyking, har et gunstig kurs, og etter å ha stoppet inntaket av disse stoffene, gjenopprettes den normale frekvensen.

Økningen er ikke mindre farlig enn nedgangen. Store celler beveger seg ikke godt på kapillærene, derfor kan blodmangel bli oppdaget ved anemi av blod. Når fordelingen av erytrocytter i volum reduseres, med en normal verdi for venøst ​​blod, kan det være mangel på små perifere kar.

Er det mulig å falle økningen

I laboratoriepraksis er det tilfeller hvor gjennomsnittlig volum erytrocytter økes, og det er ingen tegn på skjult patologi. Et falskt positivt resultat oppstår i følgende situasjoner:

 • Ketoacidose i diabetes. I denne tilstanden øker antall erytrocytceller, og når det reagerer med reagenser i den elektroniske analysatoren, kan det være et falskt positivt resultat.
 • Kald agglutinering (liming) er mulig ved bruk av et tidligere frosset og dårlig oppvarmet materiale for å studere. Erytrocytene holder seg sammen fra kulde, og det elektroniske utstyret analyserer den dannede klumpen som et stort bur.

Falsk økning kompliserer diagnosen, slik at legen før deklarering av laboratoriedata alltid angir hvilket blod som ble undersøkt (fersk eller etter langvarig lagring). Hvis det foreligger mistanke om forvrengning av resultatet, blir pasienten tildelt en gjenoppgivelse av blod.

Noen ord om anisocytose

Ikke alle røde blodceller av en sunn person har samme størrelse. Normalt, i blodet bør være tilstede:

 • Makrocyter - 15%;
 • normocytter - 7%;
 • mikrocykler - 15%.

En liten økning i prosentandelen til fordel for normocytter anses å være normal og gir ingen bekymring, men hvis innholdet i mikrocytter og makro-celler har økt, kan følgende symptomer utvikles:

 • svakhet;
 • rask tretthet;
 • takykardi og arytmi;
 • følelse av mangel på luft;
 • smerte bak brystbenet;
 • et brudd på følsomheten i huden på ekstremitetene (følelsesløshet eller følelse av tannkjøtt).

I alvorlige tilfeller ligner symptomene på anisocytose lik kronisk hjertesvikt.

Patologi diagnostiseres ved mekanisk telling av erytrocytelementer i blodspredningen. Med samtidig økning av makro og mikrocytomer mot bakgrunnen av en reduksjon i normocytter, kan den elektroniske analysatoren vise normen. Å provosere et stort utseende av celler av forskjellige størrelser kan:

 • patologi av leveren;
 • mangel på jern;
 • fjerning av milten
 • erytrocytslam (lim flere elementer sammen);
 • beta-thalassemi.

Anizacidose har en gunstig prognose, og ved eliminering av provokerende faktorer gjenopprettes erytrocytformelen uavhengig, uten ytterligere terapi.

MCV i blodanalysen er en av indikatorene for gassutveksling i kroppen, og det anbefales ikke å ignorere de avviste avvikene. Det er viktig å huske at for store eller for små røde blodceller ikke fullt ut kan levere oksygenmolekyler til celler og vev utvikle en iskemisk prosess som negativt påvirker arbeidet med systemer og organer.

Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter (MCV) - hva er denne indikatoren?

En viktig analyse i diagnosen av en sykdom anses som en blodprøve. Dekodingsresultatene tar hensyn til ulike parametere: antall leukocyttceller, røde blodceller, ESR og andre.

En av indikatorene er gjennomsnittsvolumet av erytrocytter. Det regnes som et viktig kriterium for diagnostisering av anemi. Hva er dette, hva er den normale verdien av dette volumet? Hva kan indikere avvik fra normen?

Det gjennomsnittlige volumet av røde blodlegemer - hva er det?

Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter tillater en lege å få data om deres størrelse

Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter i medisin er en indikator som reflekterer mengden hemoglobin i de røde blodcellene. For notasjonen brukes et annet begrep - det gjennomsnittlige corpuskulære volumet.

For å beregne verdien, bruk følgende formel: Eksperter multipliserer prosentandelen hematokrit med ti, og det resulterende tallet er delt med antall røde blodceller. Verdien som er oppnådd er gjennomsnittsvolumet av røde blodlegemer.

Denne indikatoren tillater spesialister å etablere informasjon om størrelsen på røde blodlegemer. Denne parameteren er tatt i betraktning dersom legen trenger å etablere typen anemi (normocytisk, mikrocytisk eller makrocytisk). I tillegg er verdien en ytterligere metode for å diagnostisere ulike lidelser som forekommer i menneskekroppen.

Normalt når indikatorverdiene ikke er lavere enn 78 og ikke mer enn 110 fl.

Hvis verdien er høyere, så snakk om utviklingen av makrocytose. Med en reduksjon i MCV - utviklingen av mikrocytose begynner. I begge tilfeller er årsakene til slike abnormiteter forskjellige patologier. Dette tar imidlertid hensyn til alderen til personen og det seksuelle kriteriet.

Definisjonen av indikatoren og betegnelsen i analysen

Analysen brukes hovedsakelig til å bestemme typen anemi

For å fastslå verdien av middelvolumet av røde blodlegemer, utføres en blodprøve. Vanligvis er det foreskrevet at anemi og andre blodsykdommer mistenkes, samt for å etablere forstyrret vannelektrolytt metabolisme.

Når nærmeste slektning har en historie med alvorlige blodforstyrrelser, bør denne analysen utføres ganske ofte, med utgangspunkt i barndommen. Imidlertid kan resultatet i noen tilfeller ikke være pålitelig nok - dette gjelder pasienter som har en historie med seglcelleanemi.

Også definisjonen av en indikator er viktig før kirurgi. Pasienter som gjennomgår kjemoterapi eller strålebehandling bør ta testen regelmessig. For å bestemme nivået på MCV, brukes en hemolytisk analysator - en moderne laboratorieapparat. Denne indikatoren er inkludert i dekoding av den generelle blodprøven.

Vanligvis, for å bestå en slik analyse, er det ikke nødvendig med spesiell forberedelse. Imidlertid anbefaler eksperter å ta blod til tom mage, så det er best å gjøre det tidlig om morgenen.

Når du gir blod, blir ringfingeren behandlet med alkohol og gjennomboret med en spesiell nål, kalt scarifier.

Etter utseendet av bloddråper samles det sammen med en enhet som ser ut som en stor pipette og helles i et reagensrør. Det resulterende blod ble undersøkt i flere timer.

I analysen av analysen er det gjennomsnittlige volumet av røde blodlegemer indikert med en forkortelse av latinske bokstaver: MCV. Måleenheter er mikrometer kubiske (forkortet - μm3) og femtoliters (фл).

Normal indikator etter alderskriterium

MCV-prisen varierer med alder og avhenger av kjønn

Normen for gjennomsnittsvolumet av røde celler avhenger av alderskriteriet. Følgelig anses følgende verdier som normale i barndommen:

 • Nyfødte - fra 96 ​​til 120 fl
 • I en uke - fra 88 til 125 fl
 • I en måned - fra 87 til 124 fl
 • Om to måneder - fra 77 til 115 fl.
 • I en alder av seks måneder - fra 76 til 107 fl
 • Fra år til 5 år - fra 72 til 85 fl
 • Opptil 10 år - fra 75 til 88 fl
 • Opptil 15 år - fra 76 til 96 fl.

For voksne er de normale verdiene for røde blodcellevolum:

 • Innenfor 77-98 fl - for unge under 20 år
 • Fra 80 til 99 fl - i alderen fra 20 til 40 år
 • Fra 80 til 101 fl - opp til 65 år
 • Fra 78 til 102 fl - etter 65 år

På barn etter fødselen er MCV-nivået noe høyere enn hos voksne. Etter et år reduseres det betydelig.

Hos kvinner under 45 år er normen 1-3 fl. Mer enn hos menn i denne alderen. Etter 46 år er indikatoren for begge kjønn - fra 81 til 102 fl. Etter 65 år er indikatoren vanligvis senket.

Årsaker til unormalitet

Avvik fra normen anses å øke eller redusere volumet av erytrocytter. I slike tilfeller kan denne indikatoren indikere forskjellige sykdommer. En økning i gjennomsnittsvolumet av røde blodlegemer indikerer vanligvis hyperkromisk og makrocytisk anemi.

Anisocytose - Tilstedeværelsen av forskjellig i form og størrelse av erytrocytter

Et slikt fenomen kan utvikle seg med følgende patologiske forhold:

 • Mangel på vitamin B12.
 • Forgiftning av eksogent stoff.
 • Endokrine sykdommer.
 • Leversykdommer
 • Patologier av benmarg.
 • Hemolytisk anemi.
 • Megaloblastisk anemi.
 • Nyresvikt.
 • Leukocytose.

Økt betydning også i tilfelle av alkoholmisbruk og røyking. Normalt returnerer den normale verdien noen måneder etter at du har gitt opp alkohol. Alkoholisme kan dermed betraktes som årsaken til økningen.

Også et høyt tall når du tar noen hormonelle prevensjonsmidler, antibakterielle stoffer, antitumormedisiner eller antidepressiva.

Når dekoderingsverdien er lavere enn normen, kan dette tyde på at hemoglobin i de røde blodcellene er utilstrekkelig antall. Også dette fenomenet indikerer ødeleggelsen av modne blodceller.

Redusert volum av erytrocytter i blodet kan observeres som et resultat av hypokrom anemi av mikrocytisk type. Hovedårsakene er:

 • Forstyrret produksjon av røde blodlegemer.
 • Mangel på folsyre.
 • Forgiftning med bly.
 • Jernmangel anemi.
 • Blodtap.
 • Hemoglobinpatier.
 • Hypertonisk dehydrering.
 • Krenkelse av metabolske prosesser.
 • Talassemi.
 • Dehydrering av kroppen.

Mer informasjon om anemi finnes i videoen:

Hvis en pasient viser en økning eller reduksjon i indeksen i blodet, er det forskrevet på forskningsmetoder for å etablere diagnosen. Etter dette bør pasienten gjennomgå behandling for å unngå utvikling av alvorlige komplikasjoner.

Fant du en feil? Velg den og trykk Ctrl + Enter, å informere oss.

Les Mer Om Fartøyene