MCV i blodprøven - senket, hva skal jeg gjøre?

Erytrocytt MCV indeks (gjennomsnittlig cellevolum), som indikerer verdien av det gjennomsnittlige volum av røde blodceller (RBC), uttrykt i femtolitrah (fl) eller kubikk mikrometer (um 2), er anerkjent som en uavhengig variabel, noe som er fullt ut i stand til å karakterisere hele populasjonen av røde blodlegemer blod.

MCV forkortelse kom inn i leksikon med laboratorieservicespesialister og Hematologer med bruk av automatiserte hematologianalysatorer i stand til å følge programmet lagt ned i dem, og ikke tiltrekke deltakelse i arbeidsprosessen laboratorium ansatte, for å nøyaktig beregne verdiene av denne indeksen på kort tid.

Gjennomsnittlige verdier av røde blodlegemer kan være av interesse for spesialister involvert i diagnose og behandling av ulike typer anemiske forhold. På den annen side - er forståelig spørsmål og bekymringer for pasienter i den generelle analyse av blod hvor en parameter opptrer og viser noen avvik fra aksepterte standarder (som kan bety, dersom MCV nivå heves eller senkes, enn det truer helsen?).

En av de viktigste fordelene ved hematologien analysatoren

Før ankomsten av automatiserte hematologianalysatorer slike faktorer som diameteren av de røde blodceller, deres volum, metningen av hemoglobin i røde blodceller ble bestemt for det meste visuelt ved morfologisk undersøkelse av blodflekker, slik at denne parameteren som MCV eller den gjennomsnittlige mengden Er i blodanalyse vanligvis var ikke. Moderne teknikker, avhengig av muligheten for hematologianalysatorer, er i stand til å karakterisere de røde blodceller til volum på 30 til 300 fl, gir måleenhet røde cellevolum, og resultatene brukes til å beregne den midlere cellevolumet, dvs. MCV.

Automatiserte systemer, som lykkes med å løse lignende oppgaver, gjør det mulig for leger å få fullstendig, men tidligere utilgjengelig, informasjon om egenskapene til cellulære blodceller. En av deres viktige indikatorer for diagnose og differensiering av ulike typer anemi er det kvantitative uttrykket av gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer eller MCV (denne parameteren er angitt i blank blodprøveformular).

Fullføring analysator-automatisk beregning av MCV, overdratt til mer følsomme komponenter hemogram enn diameteren av den visuelle analysen av røde blodceller, med hensyn til nøyaktighet er det langt bedre enn resultatene av mikroskopisk undersøkelse av smøre (Er diameter øke med 5% tilsvarer en økning i cellevolum på 15%). Det gjennomsnittlige volumet av røde blodlegemer brukes til differensial diagnose av anemi En annen grunn til at diameteren har en funksjon for å endre verdien under påvirkning av fysiologiske faktorer, for eksempel ved slutten av en arbeidsdag diameteren til gjennomsnittsverdien øker sterkt, og om natten, tvert imot, avtar, og klokken 8 om morgenen og viser dens minimumsverdi. I tillegg er størrelsen på røde blodlegemer påvirket av fysisk stress. Til disse faktorer som ikke interfererer med å oppnå objektive resultater av undersøkelsen, blir blodprøven plassert i analysatoren, oppdrettet spesielt stabiliserende oppløsning, noe som gir målenøyaktigheten MCV og andre røde blodlegemer indekser, planering gjenstander visuell inspeksjon.

grafer for distribusjon av erytrocytter etter volum og deres tolkning

Forresten, kan gjennomsnittlig volum Er beregnes med formelen:

 • MCV = [Ht,% x 10] / [RBC x 10 -12 / l]

Men for å gjøre disse beregningene for hånd, er det mulig, hvis du vet hematokrit (HT,%) - forholdet mellom røde blodceller til totalt blodvolum og antall røde blodceller (RBC), men du kan ikke bekymre deg og ikke bli hindret - disse parametrene haemogram også i stand til å bestemme automatisk hematologisk system. Kort sagt, kan den "smarte" maskin frigjøre en fra unødvendig rutine... Så hvorfor da utføre beregninger ved hjelp av formler, hvis instrumentet vil gi det ferdige resultatet? Legen vil da være bedre til å analysere studien, idet man tar hensyn til de kvantitative verdiene av indikatorene utstedt av apparatet? Det er imidlertid, det er en rekke forhold når legen må gå tilbake til mikroskopet for å studere morfologien og måling av erytrocytdiameteren, om hvilke vi skal snakke senere (i avsnittet "Uten nyanser gjør det ikke").

Normen for MCV er en relativ sikt

Denne verdien er målt i mikrometer kubisk (μm 2) eller femtolitra (fl), hvor 1 μm 2 = 1 фл.

MCV er plassert i verdier 80 x 10 15 / l - 100 x 10 15 / l eller 80 - 100 femtoliters. I mellomtiden er begrepet "norm" for denne parameteren ganske relativ, fordi når den karakteriseres, er den røde blodcellen som normotsit, MCV klassifiserer en anemisk tilstand som normal anemi, men utelukker ikke patologi generelt.

MCV-verdien "mer enn 100 fl" behandles som et forhøyet nivå og karakteriserer den røde blodcellen som megalocyte, og for en lavere verdi ta gjennomsnittlig volum, ikke når 80 fl - slike indikatorer på MCV er særegne microcytes.

Gjennomsnittlig cellevolum tendens til å endre bare i de første dagene og månedene av livet, så verdiene av indeksen er satt nesten i den strenge område (Extension mellom øvre og nedre grense er svært lav), slik at vi kan si at MCV indikatorer viser ekstrem stabilitet hos friske mennesker i løpet av livet. I mellomtiden, avhengig av kjønn og alder, er det fortsatt noen avvik i verdier fra de allment aksepterte normer: 80 - 100 fl (tabell):

MCV i blodprøven - hva er det?

MCV (fra engelsk gjennomsnittlig kroppslig volum) er et av erytrocytindeksene, som viser gjennomsnittlig volum av erytrocytter. Denne indikatoren er i stand til å karakterisere hele populasjonen av røde blodlegemer i blodet. Designmetoden indikerer det gjennomsnittlige volumet som en erytrocyt opptar. Verdien av denne indeksen beregnes med formelen: hematokrit i prosent, multiplisert med 10 og dividert med totalt antall røde blodlegemer i blodet. I de fleste laboratorier måles MCV i kubikkmikro (μm2) eller i femtolitra (fl).

Endring erythrocytisk blod sammensetning - en av de grunnleggende laboratorie kriteriene i diagnostisering av anemi, slik at beregningen av gjennomsnittlig volum av røde blodceller i kombinasjon med andre indikatorer på kliniske blodprøver som brukes for differensiell diagnose, overvåking og evaluering av effektiviteten av behandling av anemi, og sykdommer i det hematopoetiske systemet, å bestemme brudd på vann-elektrolyttbalansen.

MCV i blodprøven beregnes automatisk ved hjelp av hematologien analysatoren, som bestemmer gjennomsnittsverdien av volumet av alle målte erytrocytter.

Erytrocytter og deres funksjon i kroppen

Erytrocytter er røde blodlegemer som inneholder hemoglobin. Deres viktigste funksjon - transport av oksygen og karbondioksyd mellom lungene og vev i andre organer. Videre er erytrocytter involvert i reaksjonene i immunsystemet spille en betydelig rolle i opprettholdelsen av syre-base-balanse tilveiebringe et middel for transport av næringsmidler (glukose, aminosyrer, salter, fettsyrer) og nedbrytningsprodukter (urinsyre, urea, ammoniakk, kreatin).

Røde blodlegemer dannes i benmargen. Deres livssyklus er 120 dager, etter at den er fullført, metaboliseres røde blodlegemer av lever, milt og benmarg. De erstattes av unge former for erytrocytter, kalt retikulocytter. Før de går inn i mikrocirkulatorisk sengen, gjennomgår cellene flere utviklingsstadier, hvor deres form, størrelse og kjemiske sammensetning endres. For normal syntese av røde blodlegemer er tilstrekkelig inntak av vitamin B12, jern og folsyre nødvendig.

Eldre røde blodceller er kjernefysiske celler som har form av biconcave-plater, noe som gjør at de kan trenge inn i de smaleste og buede delene av karet. På grunn av plastisitet av erytrocytter er viskositeten av blod i små kapillærer mye mindre enn i store kapillærer.

Den midlere diameter av røde blodceller i en voksen person ligger i grenselandet mellom 6,8 og 7,5 mikron. Erytrocytter med en diameter mindre enn 6,8 mikron microcytes kalt, og den tilstand i hvilken størrelsen av røde blodceller fra perifert blod betydelig mindre enn normalt indikerer tilstedeværelsen microcytosis. i nærvær av blod unormalt stor, med en diameter på mer enn 8 mikrometer, røde blodceller (macrocytes) gjør det mulig å mistenke en pasient makrocytose.

Definisjonen av erytrocytindeks utføres som en del av en generell blodprøve, men kan foreskrives som en egen studie.

Indikator bety cellevolumet er av diagnostisk verdi ved evaluering av mikro- og makrocytose, er det brukt ved beregning av det gjennomsnittlige innhold, og konsentrasjonen av hemoglobin i erytrocytter.

Normale verdier av MCV

Norma MCV indikator i analyse av blod varierer avhengig av alder: den nyfødte det er maksimal i barn i de første dager og måneder av livet av dens rekkevidde er noe bredere enn hos voksne, etter et år har vært fallende, og til 18 år er festet i en mengde på 80-100 fl. Dette betyr at med alderen blir nivået av gjennomsnittsvolumet av røde blodlegemer lavere. Hos menn og kvinner vil også MCV-hastigheten og tolkningen av blodprøven være forskjellig. I tillegg kan normene for blodindikatorer variere avhengig av metoden for bestemmelse, laboratorie, måleenheter.

Normale verdier av MCV avhengig av kjønn og alder

MCV av blod

Resultatene av en generell blodprøve indikerer sammensetningen av blod og andre indikatorer som kan betraktes som et symptom på patologi eller dets fravær som sådan. Mye oppmerksomhet er betalt til erytrocytter - røde blodlegemer som bærer oksygen og næringsstoffer gjennom hele kroppen.

Analyse av mcv indikerer gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer i blodet.

Verdien av mcv

Mcv-indeksen i blodprøveresultater viser antallet og størrelsen på røde blodlegemer som finnes i kroppen.

Det er bemerkelsesverdig at i en voksen human mcv-verdier i blodet ikke endres uten en grunn, er dette bare løst hos små barn. Økningen eller reduksjonen i nivået av røde blodlegemer i kroppen kan være et symptom på utvikling av patologi, hvor behandling er verdt innsatsen.

Indikasjoner for analyse

En analyse av mcv av blod er ikke den eneste. For å klargjøre diagnosen, kan terapeuten kreve å ta det på nytt eller sende det til ytterligere tester.

MCV er informativ i to tilfeller:

 • for å diagnostisere en av anemiene;
 • for å bestemme typen av vann-saltbalansbrudd. Ved en slik analyse blir folk ofte sendt hvis det er forskjellige tarminfeksjoner, akutte luftveisinfeksjoner og ARVI.

Andre, ikke mindre alvorlige grunner for å ta analysen kan være:

 • svikt i hormonsystemet;
 • problemer med stoffskiftet;
 • vektig;
 • økt blodsukker eller diabetes mellitus;
 • en skarp og årsakssammenhengende nedgang i immunsystemets nivå.

Resultatene av mcv-analysen bidrar ofte til å identifisere slike avvik:

 • anemi av normokrom type. Det er løst når det er patologier i benmargen, noen ganger skyldes det kroniske sykdommer;
 • makrocytisk anemi. Det preges av en overdreven økning i indikatoren mcv. Erytrocytter øker i størrelse på grunn av utilstrekkelige mengder vitamin B og folsyre;
 • anemi av mikrocytisk type. I dette tilfellet oppstår sykdommen på grunn av mangel på jern i blodet.

Normale verdier av MCV

Gjennomsnittlig volum
røde blodceller,
MCV, fl

Hos barn under 10 år kan indeksen variere og være unøyaktig, senere vender den tilbake til normal (80-100 fl).

MCV over normal

Hvis resultatene er høyere enn normalt, indikerer dette utviklingen av makrocytisk anemi. Det kan være direkte relatert til slike sykdommer som:

 • forgiftning med medisiner
 • matforgiftning;
 • problemer med skjoldbruskkjertelen;
 • mangel på jod eller jern i kroppen;
 • lever dysfunksjon;
 • onkologisk prosess av rødt benmarg;
 • langvarig alkoholisme;
 • forstyrrelse av bukspyttkjertelen.

Økningen i mcv kan provoseres av:

 • langvarig bruk av prevensjonspiller som påvirker hormonell bakgrunn
 • avhengighet av sigaretter og tobakksprodukter;
 • Langvarig kontakt med giftige stoffer (arbeid i skadelig produksjon);
 • tar medisiner som øker nivået av mcv i blodet.

Hvis makrocytisk anemi ikke behandles, kan det føre til hyppig besvimelse, dårlig helse og lavt hemoglobinnivå i blodet. Spesielt i fare er:

 • folk som spiser dårlig, fører en stillesittende livsstil og ignorerer sport;
 • pasienter med kronisk leverinsuffisiens
 • folk med en genetisk predisposisjon til sykdommen;
 • menn etter femti-fem år som misbruker alkohol.

Spesialister identifiserer noen av tegnene som man kan forstå at en person har for mye røde blodlegemer:

 • usunne bleke lepper;
 • smerter i magen uten spesiell grunn, som fremstår svært ofte;
 • Tilstedeværelse av takykardi (for rask hjerterytme), selv når en person er i ro
 • hud med gulaktig tinge.

Hvis du opplever liknende symptomer eller når det er økt nivå av mcv i blodet, bør du snarest kontakte en lege for riktig behandling.

MCV under normal

Analyser som viser at volumet av røde blodlegemer er under normalt, indikerer også en patologi. Eksperter kaller en rekke grunner som kan føre til lignende resultater:

 • genetisk predisposisjon;
 • utilstrekkelig mengde vann forbrukes
 • utvikling av ulike typer anemi
 • forgiftning med bly;
 • Tilstedeværelse av ondartede svulster i kroppen;
 • tar medisiner som påvirker resultatene av testene.

I medisinske sirkler, en sykdom der nivået av røde blodlegemer i kroppen minker, er det vanlig å kalle en anemi av en mikrocytisk type. Sykdommenes særegenhet er at erytrocytene ikke oppfyller sin transportfunksjon, dvs. de leverer ikke oksygen i den nødvendige mengden celler til kroppen og andre nyttige stoffer.

Med denne patologien er det et karakteristisk klinisk bilde:

 • konstant tretthet;
 • økt irritabilitet, nervøsitet;
 • reduksjon i konsentrasjon og effektivitet;
 • glemsomhet;
 • minneverdigelse.

Redusering av volumet av røde blodlegemer er alltid observert med ulike typer blodtap.

Graviditet og mcv

Under graviditet, på grunn av økt inntak av jern, kan mikrocytisk anemi utvikles. Denne tilstanden kan påvirke både ufødt barns helse og mors velvære.

Noen eksperter er overbevist om at mcv-indikatorene er direkte relatert til en persons psykologiske tilstand.

Funksjoner av analysen

I dag er en mcv-studie tatt med i en generell blodprøve, eller den kan utføres separat fra andre indikatorer. For å donere blod, må pasienten komme til behandlingsrommet, hvor en laboratorieassistent eller sykepleier vil ta blodprøver fra en finger eller blodåre. Blodprøvetaking utføres i henhold til alle sanitetsregler (SanPiN).

Pasienten må overholde følgende regler:

 • For å gi blod er det nødvendig på tom mage (etter 5-12 timer etter siste måltid);
 • På leveringstidspunktet skal kvinnen ikke gjennomgå menstruasjon;
 • normal tilstand av helse. Det er forbudt å lage blod gjerder, hvis pasienten føler seg dårlig, er i koma eller hjerte sjokk.

Diagnose ved symptomer

Finn ut din sannsynlighet sykdom og til hvilken lege bør gå.

Når er det nødvendig å analysere gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer (MCV) og hva er normen avhengig av alder?

Det er ikke alltid når man bestemmer diagnosen forbundet med sykdommer i sirkulasjonssystemet, det er tilstrekkelig til å bestemme kvantitativt innhold av røde blodlegemer (røde blodlegemer) og hemoglobin av blodet.

For å få et detaljert bilde av blodsammensetningen, måle det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter - en mer viktig og detaljert hemolytisk analysator, som karakteriserer elementelementene ikke kvantitativt men kvalitativt.

Etablere det ved forholdet mellom det totale volumet av erytrocyter som er inneholdt i en del av blod, til deres antall.

Resultatet gjør det mulig å bestemme gjennomsnittsvolumet av en erytrocyt, som kan være normal, og kan være betydelig lavere eller høyere enn normalt.

Enhver avvikelse tillater, i et kompleks med andre erytrocytindekser, å anta årsaker som fører til dette og korrekt diagnostisere.

Denne analysen refereres vanligvis til som MCV-forkortelsen, som i den russiske oversettelsen betyr Mean Corpuscular-volum.

Måleenheter vedtatt i de fleste laboratorier: femtoliter (fl) eller kubikkmikrometer (μm 3). Det bør huskes på at i noen sykdommer er denne analysen ikke pålitelig.

Aldersgrenser for aldersgrupper

Indikatoren kalles normen hvis de gjennomsnittlige røde blodlegemverdiene er i området ikke mindre enn 80 og ikke mer enn 100 femtoliters. I nyfødte er normområdet noe bredere - fra 70 til 110. Med alderen har en person en tendens til å øke indeksen, fra et minimum til et maksimum, som er en fysiologisk norm og ikke krever medisinsk inngrep.

Fra gulvet er MCV-verdiene ikke avhengige.

Det er flere erytrocytegenskaper:

Når det gjelder norm, vil tilstanden av røde blodlegemer bli kalt normocyt.

 • Hvis MCV-verdien er mindre enn 80, vil denne tilstanden av den røde blodcellen bli indikert av en mikrocite,
 • Hvis mer enn 100 fot, det vil si et forhøyet nivå - en makro-cytoplasma.
 • I noen tilfeller blir anisocytter registrert i blodet. Røde blodlegemer er forskjellige i form og størrelse.
 • Blodstaten vil bli kalt under slike forhold ved normocytose, mikrocytose, makrocytose eller anisocytose.

  Makrocytose, mikrocytose og anisocytose ledsages av en bestemt patologi av sirkulasjonssystemet, eller en tendens til det. Påvisning av et stort antall mikrocyter indikerer for eksempel mangel på hemoglobin i blodet. Makrocytose kan indikere leverproblemer eller hormonelle feil.

  Når er MCV-analyse nødvendig?

  Legen styrer bestemmelsen av gjennomsnittsvolumet av røde blodlegemer for følgende formål:

  • Å gi en dypere vurdering av utvikling av anemi
  • Identifiser metabolske forstyrrelser;
  • Bestem graden av forstyrrelse av vann-elektrolyttbalansen i pasienten;
  • For å korrigere behandlingen av alvorlige patologier.

  Denne analysen er bare en hjelpemetode som skaper lys på naturen av lidelser i kroppen.

  Pålideligheten av denne metoden ved å identifisere ulike typer anemi eller brudd på vann-elektrolyttbalansen er uten tvil.

  Så, hypertensive hyperhydrering i de fleste tilfeller er ledsaget av makrocytose, og i hypotensiv mikrocytose parametere er løst.

  MCV-indeksen, sammen med de andre 20 indikatorene, er inkludert i den generelle analysen for hvilken kapillærblodet tas fra fingeren. For å unngå målefeil anbefales det ikke å være før analysen.

  Ved hvilke blodsykdommer kan analysen være innenfor normens grenser?

  Ofte, med alvorlig anemi assosiert med mangel på hemoglobin dannelse, kan volumet av røde blodlegemer forbli innenfor normale grenser.

  Dette observeres i følgende situasjoner:

  • Ved hemolytisk anemi, når røde blodlegemer blir ødelagt og samtidig intensivt syntetisert;
  • Med betydelig blodtap
  • Med hemoglobinopatier (feil dannelse av hemoglobinproteinstrukturer);
  • Ved brudd på hormonet sfæren (mangel på binyrene, hypofysen);
  • Med tumorprosessen;
  • Med kronisk infeksjonsfokus.
  til innholdet ↑

  Når gjennomsnittsvolumet senkes: hva betyr dette?

  Hvis MCV-blodprøven er under normal, indikerer dette en av to situasjoner:

  • Erytrocytter, hvis hovedfunksjon er transport av hemoglobin til kroppens vev, inneholder en utilstrekkelig mengde hemoglobin;
  • Av en eller annen grunn er det en intens ødeleggelse av de modne erytrocytter.

  Statens data, hvor lav MCV er typisk for:

  • Jernmangel anemi;
  • Utilstrekkelig syntese av hemoglobin (thalassemi eller sideroblastisk anemi);
  • Mangelen på syntese av porfiner, som er strukturelle elementer av hemoglobin);
  • Forgiftning av tungmetallsalter (bly);
  • Krenkelser av produksjon av røde blodlegemer i beinmarg
  • Dehydrering av kroppen, på grunn av hvilken volumet av erytrocytter faller på grunn av væsketap.

  Hvis barnet i blodprøven senkes til 75 fl, blir han diagnostisert med mikrocytisk anemi.

  Når det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter økes

  En økning på 115 fot er typisk for følgende situasjoner:

  • Insuffisient av hormonproduksjon av skjoldbruskkjertelen;
  • Insuffisiens av vitamin B12;
  • Mangel på folsyre;
  • Dysfunksjon i leveren;
  • Myelodysplastisk syndrom;
  • Mulig leukocytose på grunn av funksjonsfeil i benmarget (spesielt vanlig hos barn).
  • Misbruk av alkoholholdige drikkevarer, røyking. Av disse grunner kan nivået av hemoglobin forbli normalt, som tjener som en diagnostisk indikator for å bestemme alkoholisme.
  • Langsiktig bruk av orale prevensjonsmidler, antimikrobielle og antitumor medisiner.
  • I svangerskapet, som forklares av det intensive forbruket av røde blodlegemer av et voksende foster, som "tar" dem fra mors kropp.
  Ripening av erytrocytter til innhold ↑

  Hva sier anisocytose?

  Hvis erytrocyter er funnet i blodet - både mikro- og makro-celler, blir deres fordeling bestemt av volumet av røde blodlegemer, som er betegnet med forkortelsen RDW.

  Det måles ved hjelp av en hemolytisk analysator, som skiller de gjennomsnittlige cellene og bestemmer heterogeniteten til erytrocytene, det vil si avviket fra standardvolumet, og uttrykkes som en prosentandel.

  Normen for RDW er 11,5-14%. For å skille anemi og andre patologier på riktig måte, blir RDW-måling alltid utført i forbindelse med måling av MCV.

  Ved de angitte målene blir følgende regelmessigheter avslørt:

  • En redusert MCV med normal RDW indikerer en hemotransfusjon, thalassemia, en fjern milt.
  • Med forhøyet MCV og normal RDW observeres leverpatologier.
  • Hvis MCV senkes og RDW er forhøyet, mistenkes jernmangel, beta-thalassemi eller erytrocytslamssyndrom.
  • Hvis begge indikatorene økes, antas vitamin B12-mangel, konsekvensene av kjemoterapi eller kald agglutinering.

  Det er karakteristisk at i alle de presenterte bruddene på blodstrukturer er en av de viktigste årsakene mangel i kroppen av vitamin B12, og dette er ikke tilfeldig.

  Dette vitaminet er den viktigste faktoren av hematopoiesis, siden bare i nærvær kan stamceller fra beinmargene skille seg mot oksygenbærere, det vil si røde blodlegemer.

  Og hvis selv alle de andre nødvendige elementene i syntesen av røde blodlegemer er til stede, med en mangel på B12, vil hematopoiesen bryte.

  Dette vitaminet, det viktigste vitaminet til blodet, kommer til oss fra utsiden, med mat, og syntetiseres i store mengder i tyktarmen ved hjelp av vitaliteten av mikrofloraen (bifido- og laktobacilli).

  For å forhindre brudd på hemopoietisk funksjon, for ikke å tillate redusert mengde av dette elementet i maten, er derfor en viktig oppgave å overvåke tarmens helse og rasjonell ernæring.

  Det er ikke verdt å estimere MCV alene ved ikke å estimere indeksene for andre erytrocytindekser. For eksempel vil det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter ikke være nøyaktig dersom legemer av uregelmessig form finnes i blodet.

  Bare en integrert tilnærming til evalueringen av blodindikatorer vil tillate en rettidig og kvalifisert lege å identifisere begynnelsespatologien og bestemme diagnosen så nøyaktig som mulig.

  MCV i blodanalysen - hvorfor øker og senker det gjennomsnittlige røde blodcellevolumet?

  Metoden for estimering av tallet, så vel som de kvalitative aspektene av de ensartede elementene, er en detaljert blodprøve. Informative indikatorer er et spesifikt signal om endringer som oppstår i sykdomsperioden. For analysen for tiden, benyttes moderne laboratorieapparater - hemolytiske analysatorer, noe som er veldig praktisk. Men transkripsjonen, som utstedes av enheten, er ikke alltid klar for en vanlig person, siden resultatene er skrevet på et fremmed språk i forkortet form.

  Analysatoren bestemmer parallelt fra 5 til 20 verdier. Artikkelen vil diskutere gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer (MCV), som en av de viktigste indikatorene i klinisk analyse. Dette er en erytrocytindeks, et beregnet mål, som gjør det mulig å vite volumet som opptar en rød blodcelle. Det finnes andre indekser som viser gjennomsnittlig hemoglobininnhold i en separat rød blodcelle (SIT), gjennomsnittlig konsentrasjon av hemoglobin i erytrocytmassen (MCHC), Bredde på fordelingen av røde blodlegemer (RDW-CV).

  Hvordan er MCV bestemt i en blodprøve?

  Den angitte indeksen kan beregnes i femtolitra, og også i kubikkmikrometer. Det beregnes ved å dividere totalt antall cellevolumer med antall røde blodceller. MCV i blodprøven bestemmes automatisk av analysatoren. Her er formelen:

  MCV = hematokrit (%) x 10 / antall røde blodceller 10 6 μl

  Sammen med andre erytrocytindekser kan en slik beregning avsløre prosesser som forårsaker anemi. Hvis blodet inneholder mange unormale røde blodlegemer, og dette skjer i tilfelle av seglcelleanemi, er MCV-tallet upålitelig.

  Normen for gjennomsnittsvolumet av røde blodlegemer (MCV)

  Parametrene for det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter er ustabile, de endres med alderen. Hos nyfødte er volumet maksimalt og når 112 (og enda mer) fl, og i et år faller denne verdien til 77-79 fl. Gradvis reduksjon av indikatorer oppstår i løpet av livet. Mer detaljert informasjon vises i tabellen.

  Ved tolkning av resultatene er MCV lavere 80 fl regnes som en mikrocytose, og størrelsen er høyere 100 Fl tolkes som makrocytose. Nedenfor er årsakene til at gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer kan økes eller reduseres.

  Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytt er lavere - årsakene

  Blant faktorene med redusert MCV er det en forstyrrelse av vannelektrolyttbalansen, eller snarere hypertonisk dehydrering, der alle fluidumrom reduseres på grunn av mangel på væske. Det handler om dehydrering, utløst av dårlig vanninntak og tap av hypotonisk væske.

  Det gjennomsnittlige volumet av erytrocyter under normen er fastsatt i hypokromisk og mikrocytisk anemi, forårsaket av brudd på dannelsen av hemoglobin. Det er kjent at hemoglobin er inneboende i å påvirke utseendet og størrelsen på røde blodlegemer. Hvis dette proteinet i blodet er under normalt, vil de røde blodcellene bli mindre. Forstyrrelse av hemoglobinsyntese spores også i thalassemia, en genetisk bestemt blodsykdom.

  Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytt økes - årsakene

  Økningen i MCV kan observeres med mangel på koboltholdige stoffer (vitamin B12), når andelen erytrocytter avtar, men samtidig blir de forbudt store. Forresten, på bloggen min kan du lese om normen for røde blodlegemer, samt årsakene til deres reduksjon.

  En liten økning i MCV er forbundet med røyking, så vel som med inntak av hormonelle prevensjonsmedikamenter av kvinner i fertil alder. Med alkoholmisbruk blir makrocytose alltid diagnostisert, og hemoglobin er samtidig innenfor normen. Denne detaljene i laboratorietesten gjør det mulig å mistenke alkoholisme. Prosessen er reversibel og MCV kommer tilbake til normal om hundre dager etter å ha stoppet inntaket av alkohol.

  Det gjennomsnittlige volumet av erytrocyter over normen er diagnostisert med myxedema (endokrine patologi), lever- og knoglemarvsykdommer. Ikke minst rolle i å øke indeksen spilles av anemi assosiert med blodtap og erytrocytt død.

  Noen kilder tyder på at langvarig bruk av antidepressiva midler kan gi opphav til makrocytose, selv om det ikke er etablert et eksakt forhold.

  Nå vet du hvorfor det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter økes eller reduseres, og hvis du er interessert i informasjon om årsakene til økningen av de røde blodcellene, er all informasjonen i denne artikkelen. Og i de følgende artiklene vil du kunne få informasjon om andre erytrocytindekser.

  Hva er MCV-poengsummen i en blodprøve?

  Røde blodceller er flotte toilere. De bærer molekylene oksygen, karbondioksid og andre vitale stoffer gjennom menneskekroppen. Størrelsen på MCV i blodprøven er av stor betydning. Erytrocyter normaliserer pH-nivået, fjerner antistoffer, toksiner, fremmer oppløsningen av blodpropper.

  Patologiske endringer i mengde, form eller størrelse betyr at sykdommen utvikler seg i kroppen eller det er en medfødt patologi.

  Morfologiske indikatorer for disse cellene er utpekt av visse verdier, for eksempel er det erytrocytindeksen.

  Hva er denne MCV?

  Dette er gjennomsnittsvolumet av røde blodlegemer. Formen på cellen og dens dimensjoner er viktige parametere. De evalueres i ferd med klinisk generell analyse av blodsammensetningen. Måleenheten er femtoliter (fl), så vel som mikrometer i terningen (μm3).

  MCV-indikatoren gir mulighet til å få detaljert informasjon om parametere, spesielt diameter, av røde blodlegemer.

  Indeksen beregnes ved å dividere volumet av erytrocyter inneholdt i en kubikk millimeter blod ved antall kroppslegemer.

  Bare identiske celler teller. Hvis det er mange enheter av forskjellig størrelse og konfigurasjon på beregningstidspunktet, vil MCV-verdien være feil.

  Hva er normen

  MCV-indeksen er en faktor som endres med årene, det er forskjellig for gutter og jenter. Maksimal norm hos barn er notert i de tidlige dagene av livet (fra 90 til 140 fl).

  Ved utgangen av det første år med utvikling av babyen, varierer verdiene fra 71 til 84 fl. I 5-10 år svinger denne indeksen i et barn mellom 75-87 fl.

  I ungdomsårene (15-18 år) stiger normen hos kvinner: 78-98 μm3. Fra en alder av flertall til 45 år når det gjennomsnittlige volumet av røde blodlegemer 81-100 mikron3.

  I ungdomsår og ungdomsår er normen hos menn 79-95 μm3. Fra 18 til 80-99 mkm3.

  I en voksen person, i modne år (45-65 år), uavhengig av kjønn, er verdiene 81-101 μm3.

  Hvorfor trenger du å vite disse tallene?

  Hvis tolkningen av analysen viser et tall som ikke er forskjellig fra normen, kalles dette resultatet normocyt.

  Når indeksen var mindre enn 80 μm3, det vil si at mcv-poengsummen ble senket, ble det sagt at pasienten hadde mikrocytose.

  Hvis et økt nivå (mer enn 100) oppdages, er det et spørsmål om makrocytose.

  Vanligvis påvirker alderen indikatoren. Sistnevnte blir mindre, da mer, det er forskjellig for jenter og gutter, og for den eldre generasjonen blir det utlignet. Hos de eldre, hvis de er sunne, er verdiene de samme uansett kjønn.

  Endringen i det normale volumet av røde blodlegemer indikerer tilstedeværelsen av noen patologi.

  Indikasjon for studien

  En av årsakene til analysen for å bestemme nivået av erytrocytter er mistanke om sykdommen. For eksempel forutsetter legen at pasienten har makrocytisk anemi eller andre forringelser i de funksjonelle egenskapene til røde blodlegemer.

  En slik undersøkelse er nødvendig for å kontrollere behandlingsforløpet, alle deltakere i profylaktisk medisinsk undersøkelse, og de som forbereder seg på en kirurgisk operasjon, er underlagt det.

  En slik analyse bør utføres dersom det er:

  • hormonelle feil;
  • en metabolsk lidelse;
  • vektig;
  • diabetes mellitus;
  • senket immunitet.

  Forberedelse for analyse

  Når du går til studien, må du ordentlig forberede på levering av materialet. Legene anbefaler på kvelden for et besøk på laboratoriet:

  • å nekte radio- og røntgenbestråling;
  • å ekskludere fysioterapeutiske prosedyrer
  • avstå fra overdreven mental og fysisk anstrengelse;
  • ikke lage intravenøse og intramuskulære injeksjoner;

  For å gi blod er det nødvendig om morgenen på tom mage, i utmerket humør, uten spenning, å ha en god søvn.

  Hvis disse enkleste reglene ikke er oppfylt, kan resultatet bli forvrengt, noe som fører til feilaktig diagnose.

  Når legen er pålagt å ta på nytt materialet, må du utelukke mottak av mat i minst 240 minutter. Manipulering er bedre å gjentas samtidig, under lignende forhold, i en medisinsk institusjon.

  Utførelse av prøvetaking av biomateriale

  Kapillærblod for en generell studie pleide å bli tatt fra langfingeren. Siden analysen av materialet tatt fra venen er mer nøyaktig og informativ, ble den gamle metoden forlatt.

  1. Sygeplejersken strammer gummistandelen over den menneskelige albuen før du setter nålen inn i karet. Til venen ble mer synlig og fylt med blod, klemmer pasienten flere ganger og slapper av knyttneve. Sykepleieren desinfiserer punkteringsstedet med alkohol nøye.
  2. Etter dette settes en steril nål inn i venen. En mørk rød væske fyller på et rent reagensrør eller engangssprøyte. For kvalitativ analyse trenger du minst 5 ml.
  3. Når det nødvendige volumet oppsamles, blir turtallet svekket, en alkoholpinne påføres injeksjonsstedet, nålen ekstraheres nøye.

  For å unngå blåmerker under huden, bør tampongen presses til armen i minst 5 minutter. Hvis pasienten har dårlig blodkoagulasjon, bør den gjøres 7-10 minutter, til en kork dannes. Det er nødvendig å opprettholde tilstrekkelig tid, slik at en omfattende blåmerke ikke dannes på det stedet hvor biomaterialet ble tatt.

  Hvis laboratorieassistenten oppleves, tar alle manipulasjoner noen minutter og forårsaker svært lite smerte. Sykepleierens jobb slutter her. Deretter går reléet til laboratoriet og leger.

  Laboratorieforskning

  Det friske biomaterialet er plassert av laboratorietekniker i enheten. Analysatoren vurderer uavhengig av alle typer elementer og totalt antall erytrocytter i testfluidet.

  Hvis apparatet viser signifikante avvik fra de foreskrevne grenser og tilstedeværelsen av et stort antall unormale celler, kontrolleres materialet en gang til. Laboratoriemedarbeider vurderer i tillegg væsken under studie under et mikroskop, raffinering og supplering av mottatt informasjon.

  Ikke alle moderne kliniske laboratorier er utstyrt med automatiske analysatorer. Derfor blir cellene noen ganger telt på en gammel måte, dvs. visuelt, ved hjelp av et mikroskop. Avhengig av ansettelsen av ansatte og metoden for å utføre tellingen, er analysen raskere eller langsommere.

  Identifisert verdi av laboratorieassistenter indikerer på skjemaet, og etter 1-7 dager får en person den i hendene. Dekryptering og klargjøring av diagnosen er legitimasjon av leger.

  I tabellen over generell analyse er forskjellige tall angitt. Det er en rekke erythrocytter, deres egenskaper, er skrevet retikulocytter - ikke fullt dannede kroppslegemer. Mengden hemoglobinprotein i en enkelt rød blodlegeme er indikert. Ved siden av et siffer skriver du en normal verdi, så det var lettere å sammenligne.

  Dekoding av resultatet

  Hvis det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter er normalt, foreslår utviklingen av normocytisk anemi, skjer det:

  • hemolytisk;
  • aplastisk;
  • hemoragisk;
  • leveren;
  • endokrine.

  Høy hastighet

  Når røde kropper i stort volum indikerer dette at pasienten utvikler makrocytisk anemi.

  Utseendet til dette problemet kan skyldes forskjellige grunner:

  • mangel på sporstoffer (B12);
  • mangel på folsyre;
  • megaloblastisk anemi
  • Tilstedeværelse av onkologisk utdanning;
  • hypotyreose;
  • nedsatt absorpsjon i tarmen;
  • problemer med leveren;
  • myxedema;
  • problemer med bukspyttkjertelen;
  • et sært benmarg med høy leukocytose;
  • forgiftning med medisiner;
  • alkoholisk toksisose.

  Det blir lagt merke til at volumet av røde blodlegemer er litt mer enn vanlig for de som røyker og blir behandlet med hormoner.

  Kronisk dunkle leger bestemmer også makrocytose, mens hemoglobin ligger innenfor normale grenser. Denne nyansen muliggjør tidlig diagnose av alkoholisme. Men etter 100 dager med å gi opp alkohol, blir MCV normalisert.

  Til en høy indeks fører til hyppig blødning.

  I noen tilfeller oppstår makrocytose etter langvarig bruk av antidepressiva. Det er imidlertid ingen klar forbindelse med dette faktum.

  De første tegn på høy erytrocytose er rødme i ansiktet, rødme på huden på kroppen, hodepine, svimmelhet.

  Lave verdier

  Når mcv-poengsummen senkes, indikerer dette forekomsten av mikrocytisk anemi, noe som er en konsekvens:

  • kroniske sykdommer og infeksjoner;
  • mangel på jern;
  • utvikling av ondartede svulster
  • blyforgiftning;
  • lavt nivå av hemoglobin;
  • arvelig anemi
  • mottak av individuelle medisiner.

  En av grunnene til den lave indeksen er sviktet i vann-elektrolyttbalansen. Dette fenomenet kalles hypertonisk dehydrering. Når det utvikler seg, samler væskeområdet i cellene på grunn av mangel på vann i vevet. Det kommer dehydrering, forårsaket av utilstrekkelig metning med fuktighet og mangel på hypotonisk væske i kroppens strukturer.

  MCV er mindre enn normalt for hypokromisk anemi, mikrocytose eller en reduksjon i hemoglobinsyntese. Sistnevnte påvirker direkte form og fylde av røde blodlegemer.

  Hvis hemoglobin er tilstede mindre enn nødvendig, viser de røde blodlegemer et mindre volum. Syntesen minker også når en person lider av en genetisk sykdom i blodtalassemi.

  Hvis noen er det en svakhet, tretthet, øresus, forvirring, alvorlig blekhet og svekket hukommelse, bør han oppsøke lege. Kanskje reduserte antall røde blodlegemer eller deres volum redusert.

  Variabilitet av celler

  Hos mennesker kan ikke bare en økning eller reduksjon i MCV oppdages. I noen tilfeller diagnostiseres anisocytose.

  Med denne patologien kan en rekke celler av forskjellige størrelser ses i mikroskopet, på grunn av hvilket blodet blir for tykt. MCV er nært knyttet til en annen, for eksempel RDW, som karakteriserer cellens variabilitet i form av størrelsesorden.

  Riktig blodprøving er svært viktig. Å gjøre en feilaktig diagnose kan føre til de mest negative konsekvensene. I tvilstilfeller er det bedre å gjenta analysen enn å være feilaktig.

  MCV i blodprøven: normer og mulige årsaker til abnormiteter

  En indikator som MCV i en blodprøve var ikke alltid tilgjengelig for en praktiserende lege. Hans forskning ble mulig med den omfattende introduksjonen av maskinvareanalyseteknikker, og den blir automatisk utstedt når en viss mengde blod er lastet inn i den biokjemiske analysatoren.

  Tidligere, nesten hele XX-tallet, ble ikke MCV-poengsummen i blodprøven tatt i betraktning, fordi det ikke var slike metoder. Det var bare mulig å estimere størrelsen på røde blodlegemer under et mikroskop, som var mødvendig og subjektiv. Selvfølgelig, da deklarte blodprøven, tok legene nødvendigvis hensyn til størrelsen på blodcellene, men det var umulig å evaluere denne indikatoren - gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer - for hver blodcelle.

  MCV i blodprøven - hva er det?

  MCV i en blodprøve, eller gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer er noen gjennomsnittlig indikator som reflekterer mengden av røde blodlegemer mer eller mindre sannsynlig. Han har ikke høyt informasjonsinnhold, og kan ikke si nøyaktig hvilke patologiske prosesser som forekommer i kroppen. På engelsk, viser MCV i en blodprøve, eller gjennomsnittlig cellevolum - det gjennomsnittlige volumet av røde blodlegemer.

  Denne indikatoren refererer til de såkalte erytrocytindeksene, disse indeksene lar deg bestemme hovedkarakteristikaene for røde blodlegemer. Disse indeksene inkluderer også slike kjente studier som bestemmelsen av det gjennomsnittlige hemoglobininnholdet i cellen, som nå har erstattet den rutinemessige bestemmelsen av fargeindeksen.

  Selvfølgelig, hvis vi tar hver enkelt transportblodcelle, ser vi at volumet er innenfor et område nær nok til denne verdien, siden gjennomsnittsvolumet av erytrocytter er en medianverdi. Det er nødvendige forhold under hvilke resultatene av denne analysen kan tas som sannhet, nemlig: med normale, modne røde kropper med omtrent samme volum.

  I så fall, hvis den CBC er representert med røde blodceller av forskjellige former, eller forskjellige størrelser, det vil si hvis anisocytosis, indikatorene som analyse MCV vil ha svært liten verdi, siden den gjennomsnittlige volum av røde blodlegemer ikke kan måles pålitelig. Denne analysen i laboratoriepraksis kan brukes til differensialdiagnostisering av ulike anemi, og vil bidra til å identifisere årsakene til abnormiteter.

  Det skal sies at mobilrøde indekser kun kan snakke om rødt blod: jerninnholdet i pasientens kropp og tilstedeværelse eller fravær av hypoksi av organer og vev. Gjennomsnittlig volum av erytrocytter er MCV, ingenting forteller oss om leukocytter, om blodkoagulasjon, om blodplater, og til og med for å vurdere noen enkle indikatorer, for eksempel verdien av ESR, er denne indeksen ikke mulig.

  Referanse eller normale verdier

  Normalt er gjennomsnittlig volum av røde blodceller hos menn og kvinner, i gjennomsnitt på 80 ampuller eller femtolitrov. Dette er en svært liten mengde som aldri blir brukt i vår daglige praksis. Til sammenligning er denne mengde så mange ganger mindre enn en dråpe vann, og hvor mange ganger den dråpe vann mindre enn en full tank i form av en kubus med sider på 5 meter, et volum på 125 kubikkmeter vann som veier 125 tonn.

  Hvis vi snakker om aldersendringer, eksisterer de største cellestørrelsene, og dermed deres volum, hos nyfødte, og hos barn i den første måneden i livet. På dette tidspunktet blir de røde blodcellene endelig frigjort fra fosterhemoglobin, og de bytter til et nytt hemoglobin.

  Normalt voksenhemoglobin virker mer effektivt med luftgassutveksling i lungene, og en erytrocyt med mindre volum kan utføre samme fulle funksjon. Også hos eldre, og selv fra 45 år, har våre oksygenbærere et stort volum. Derfor er det mulig å konstruere en bestemt kurve, hvor normen for gjennomsnittsvolumet av erytrocytter hos voksne er noe lavere enn i de ekstreme aldersgrenser.

  De normale verdiene for barn er vist i følgende tabell:

  MCV-score i blodprøven og hva den er

  En generell blodprøve gir deg mulighet til å bestemme den kvantitative og kvalitative sammensetningen, som igjen snakker om tilstanden for menneskers helse og om tilstedeværelsen av eventuelle problemer. I tillegg til leukocytter og blodplater, undersøkes erytrocytter nøye. Disse røde blodcellene utfører en transportfunksjon, som leverer til alle celler og organer næringsstoffer og oksygen. En av indikatorene på nivået er erytrocytindeksen, betegnet MCV. Denne indeksen tillater å estimere antall og størrelse på røde blodlegemer, som igjen er knyttet til kroppens generelle tilstand. Hva annet MCV sier i blodprøven, hva det er og hvilke indikatorer av normen er etablert, finner vi ut mer.

  Hva er indikert av spesifikkene til definisjonen av denne indikatoren

  Erytrocyt-MCV-indeksen viser totalt volum av erytrocyter som er inneholdt i blodet. I en sunn person er denne koeffisienten en konstant verdi, hvis endring medfører patologiske forandringer i kroppen.

  avsondre To hovedindikatorer som bestemmer behovet for analyse:

  1. Bestemmelse av vann-saltbalansbrudd (med tarminfeksjoner, akutt respiratorisk infeksjon og ARVI).
  2. Diagnose av anemi (jernmangel).

  også indikasjoner på studien kan tjene slike manifestasjoner som:

  • hormonelle feil;
  • metabolske forstyrrelser;
  • fedme;
  • diabetes mellitus;
  • lav immunitet.

  Oftest kan MCV-analyse avsløre ulike former for anemi:

  • normokromisk anemi - utvikler seg i beinmargens patologier, som er forårsaket av tilstedeværelse av kroniske sykdommer;
  • Makrocytisk anemi - unormal økning i erytrocytter i størrelse på grunn av mangel på B-vitaminer og folsyre;
  • mikrocytisk anemi - utvikler seg som et resultat av akutt jernmangel, noe som resulterer i en reduksjon i syntesen av polypeptidkjeder.

  En sunn person har en normal MCV på 80 til 100 femtolitres. Denne indikatoren er en mitrotocyt, som betyr fullstendig overholdelse av den etablerte normen. Overgår verdiene på mer enn 100 femtoliters er et makrocykel, og en reduksjon på mindre enn 80 er en mikrocyt.

  Enheter og beregning

  Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytt beregnes i femtolitres eller kubikkmikrometer. Bestem denne erytrocytindeksen ved hjelp av en matematisk formel som viser forholdet av hematokrit i prosent til totalt antall erytrocytter, hvoretter den oppnådde verdien multipliseres med 1012 liter.

  Ikke nøl med, spør spørsmålene dine til en vanlig hematolog direkte på nettstedet i kommentarene. Vi vil definitivt svare.Still et spørsmål >>

  Hvordan er analysen gjort?

  I medisinsk praksis kan MCV inngå både en generell blodprøve og utføres uten å ta hensyn til andre blodfraksjoner. Analysen krever blod fra finger eller blodåre, tatt i samsvar med alle reglene:

  • pasienten spiser ikke eller drikker 3-5 timer før han tar blod
  • kvinner har ikke menstruasjon;
  • personen føler seg tilfredsstillende (det er ingen koma og hjertestokk).
  Den optimale tiden for analysen er første halvdel av dagen, når alle kroppens funksjoner er i et aktivt stadium.

  Fra det oppnådde blodet fremstilles et smear, som deretter undersøkes under et mikroskop, fremhever de nødvendige parametrene. Videre blir indeksene innført i formelen, og oppnår ønsket verdi.

  Forklaring av resultatene

  Etter at analysen ble utført, ble pasienten gitt et ark som inneholder numeriske indekser. Dekoding kan inneholde både i selve analysearket og gjøres muntlig av den behandlende legen.

  Indikatorer for normen er relatert til en persons alder:

  • nyfødte - 100-140 pounds;
  • Livets første år - 75-110 fl.
  • 2-5 år - 75-95 fl.
  • 5-10 år - 70-85 fl.
  • 10-18 år - 80-95 fl.
  Etter 18 år er normene til normen identisk med normer for en voksen person - 80-100 fl.

  Vanligvis presenteres dekrypteringen i form av et bord, som angir navnet på forskningsmetoden, dens numeriske verdi, normen, graden av avvik. Dette gjør at vi kan sammenligne kliniske manifestasjoner av sykdommer med deres kurs på mikronivå. Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter har stor klinisk betydning, siden den er forbundet med andre blodparametere.

  Høyere verdier

  hun kan følge med på følgende sykdommer:

  • rusmiddelforgiftning;
  • matforgiftning;
  • en dysfunksjon av skjoldbruskkjertelen, der det er mangel på jod og jern;
  • patologiske tilstander i leveren;
  • onkologiske sykdommer i det røde benmarget;
  • autoimmune forstyrrelser, utviklet mot bakgrunn av et brudd på syntesen av DNA-molekyler;
  • kronisk alkoholisme;
  • forstyrrelser i bukspyttkjertelen.

  I tillegg er det fysiologiske faktorer, som ikke er forbundet med patologier, men kan øke gjennomsnittlig volum av røde blodceller (MCV):

  • mottak av hormonelle prevensjonsmidler;
  • Misbruk av tobakksrøyking;
  • konstant kontakt med giftige stoffer (skadelig produksjon);
  • systematisk inntak av visse medisiner.

  Makrocytisk anemi, i fravær av riktig behandling, kan forårsake hyppig tap av bevissthet, lavt hemoglobin og forverring av den generelle tilstanden. I risikogruppen, når det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter kan øke, faller:

  • fører en uregelmessig livsstil uten sport og med dårlig kvalitetsmat;
  • med kronisk leverinsuffisiens;
  • å ha en genetisk predisposisjon;
  • menn, over 55 år, lider av alkoholisme.

  Hvis gjennomsnittlig volum av erytrocytter økes, dette kan gjenkjennes eksternt av slike grunner:

  • blek farge på lepper og nasolabial trekant;
  • hyppig magesmerter uten grunn
  • takykardi selv i en rolig tilstand;
  • gulaktig nyanse av huden.

  Nedre verdier

  Når det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter senkes, kan dette indikere tilstedeværelsen av slike patologiske forhold som:

  • arvelige genetiske sykdommer - thalassemi og porfyri;
  • dehydrering (mangel på væske) av kroppen;
  • mikrocytisk og hypokrom anemi, utviklet mot en bakgrunn av redusert hemoglobin;
  • forgiftning med blyioner
  • arvelig anemi
  • utvikling av ondartede neoplasmer;
  • misbruk av noen stoffer som kan påvirke dannelsen av polypeptidbindinger.

  Et lavt nivå av erytrocytter kalles mikrocytisk anemi, hvor alle organer og celler ikke mottar nyttige stoffer og komponenter, i lys av det utilstrekkelige antall transportceller i blodet.

  Når det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter er redusert, oppstår typiske symptomer:

  • rask tretthet;
  • irritabilitet;
  • lav konsentrasjon av oppmerksomhet;
  • glemsomhet;
  • minneverdigelse.
  Også det gjennomsnittlige volumet av røde blodlegemer minker med tungt blodtap, spesielt med livmorblodning hos kvinner og sårdannelse hos menn.

  I svangerskapet krever barnets kropp en stor mengde jern for å fullt ut forme og utvikle alle systemer og organer, ta det og absorbere det fra mors kropp. Som et resultat er risikoen for å utvikle mikrocytisk anemi høy, noe som også vil påvirke fostrets helse.

  Noen forskere hevder at syntesen av røde blodlegemer er direkte relatert til psykologisk velvære. Hvis en person ler mye, kommuniserer med venner, lader med positive følelser, blir røde blodlegemer produsert i riktig mengde. Derfor påstanden om at tankene er materielle.

  anisocytosis

  I tillegg til de økte og senke indeksene, identifiseres en annen patologi assosiert med røde blodlegemer.

  Anisocytose er en patologisk forandring i erytrocyter i størrelse, hvor blodet er tett befolket av celler av forskjellige størrelser.

  MCV-indeksen er nært relatert til RDW-indeksen (heterogeniteten av erytrocytter etter volum) som i en generell blodprøve lar deg spore mønsteret av celleendringer avhengig av en bestemt sykdom.

  Derfor hjelper MCV-analyse å identifisere nivået av røde blodlegemer, samt å bestemme en mulig sykdom. Det produseres i laboratoriet med blod fra en finger eller fra en blodåre. Dekryptering med mottatte data er en anledning til uttalelse av den nøyaktige diagnosen, og også avslørende type anemi.

  Les Mer Om Fartøyene