Atrieflimmer: årsaker, former, prognose, tegn, hvordan å behandle

Atrieflimmer er en av formene for rytmeforstyrrelser forårsaket av utbruddet patologisk fokus på puls sirkulasjonen i sinus node eller i atrielle vev, karakterisert ved utseendet på uregelmessig, rask og kaotisk sammentrekning av myokardiet i atriene, og manifestert av en følelse av hyppig og uregelmessig hjerteslag.

Former for atrieflimmer; paroksysmal, vedvarende

I det generelle begrepet atrieflimmer, fibrillering (flimmer) og atrieflimmer. I den første typen atriekontraksjonen "melkovolnovye", med en puls på ca 500 per minutt, noe som gir rask sammentrekning av ventriklene. I den andre typen atrial reduksjon på ca 300-400 per minutt, "krupnovolnovye", men også fører til at ventriklene til å trekke seg oftere. Og når den første og den andre typen ventrikkel sammentrekning kan nå mer enn 200 per minutt, men atrieflutter kan være en vanlig rytme - den såkalte ritmirovannaya eller vanlig form atrieflutter.

I tillegg kan fibrillering og atrieflutter forekommer samtidig i en pasient over en periode av tid, for eksempel i en anfall fibrillasjon - atrieflutter. Ofte i løpet av atrieflutter frekvens av ventrikulære kontraksjoner av ventriklene kan forbli i normalområdet, og deretter til korrekt diagnose krever en detaljert analyse av EKG.

I tillegg til denne delingen av atrieflimmer, i henhold til prinsippet om sykdomsforløpet Følgende former utmerker seg:

 • paroksysmal, preget av forekomsten av hjerteforstyrrelser og registrert ved EKG i løpet av de første 24-48 timer (opptil syv dager), som kan stoppes uavhengig eller ved hjelp av medisiner,
 • vedvarende, preget av uregelmessig rytme av typen flimmer eller atriell fladder i mer enn syv dager, men i stand til spontan eller medikamentinducert restaurering av rytmen,
 • Vedvarende vedvarende, eksisterende i mer enn ett år, men i stand til å gjenopprette rytmen med innføring av medisiner eller elektrokardioversjon (gjenoppretting av sinusrytme med en defibrillator)
 • konstant - et skjema som er preget av mangelen på muligheten for å gjenopprette sinusrytmen som eksisterer i årevis.

Avhengig av hyppigheten av ventrikulære sammentrekninger, skilles brady, normo- og tachysystoliske varianter av atrieflimmer. I det første tilfellet er frekvensen av ventrikulære sammentrekninger mindre enn 55-60 per minutt, i andre - 60-90 per minutt og i tredje - 90 eller mer per minutt.

statistikk

Ifølge studier utført i Russland og i utlandet, forekommer atrieflimmer hos 5% av befolkningen i alderen over 60 år og hos 10% av befolkningen eldre enn 80 år. Samtidig lider kvinner av atrieflimmer 1,5 ganger oftere enn menn. Risikoen for arytmi er at pasienter med paroksysmale eller permanente former er 5 ganger større sannsynlighet for å få slag og andre tromboemboliske komplikasjoner.

Hos pasienter med hjertefeil forekommer atrieflimmer hos mer enn 60% av alle tilfeller, og hos pasienter med hjerteinfarkt - i nesten 10% av tilfellene.

Hva skjer med atrieflimmer?

hjertet sammentrekning er normal

Patogenetiske endringer i denne rytmeforstyrrelsen skyldes følgende prosesser. I normal myokardvev beveger den elektriske impulsen ensrettet - fra sinusnoden mot atrioventrikulær veikryss. Hvis det er noen blokker til holdepulsen (inflammasjon, nekrose, etc.) puls ikke kan omgå denne hindring og blir tvunget til å bevege seg i motsatt retning, igjen forårsaker eksitasjon av myokardiale regioner bare redusert. Dermed opprettes et patologisk fokus på den konstante sirkulasjonen av impulser.

kardial sammentrekning med atrieflimmer

Konstant stimulering av forskjellige steder av atrielt vev fører til det faktum at disse områdene sprer eksitasjon til det gjenværende atriale myokardium og dets Fibre reduseres individuelt, kaotisk og uregelmessig, men ofte.

Deretter pulser ledes gjennom atrioventrikulær forbindelsen, men på grunn av dens relativt lille "båndbredde" evne til bare en del av pulser som når frem til ventriklene, som begynner å krympe med forskjellige hastigheter og også uregelmessig.

Video: Atrial fibrillering - medisinsk animasjon

Hva forårsaker atrieflimmer?

I de aller fleste tilfeller forekommer atrieflimmer som følge av organisk skade på myokardiet. Til sykdommer av denne typen er primært hjertefeil. Som et resultat av stenose eller mangel på ventiler over tid, dannes pasienten kardiomyopati - En endring i myokardets struktur og morfologi. Kardiomyopati fører til at en del av de normale muskelfibre i hjertet er erstattet med hypertrofiske (fortykkede) fibre, som mister evne til å utføre impulser. Masse hypertrofisk vev er unormale foci av impulser i atria, i tilfelle av stenose og / eller insuffisiens av mitral og trikuspidalklaff.

organisk hjerteskader er hovedårsaken til atrieflimmer

Den neste sykdommen, som er den nest mest vanlige i utviklingen av atrieflimmer, er iskemisk hjertesykdom, inkludert akutt og overført myokardinfarkt. Banen for arytmieutvikling er analog med defekter, bare områder av normalt muskelvev erstattes ikke av hypertrofiert, men ved nekrotiske fibre.

En signifikant årsak til arytmi er cardiosclerosis - spredning av bindevev (arrvev) i stedet for de vanlige muskelcellene. Kardiosklerose kan danne seg i flere måneder eller år etter hjerteinfarkt eller myokarditt (inflammatoriske forandringer i hjertevevet av viral eller bakteriell natur). Ofte forekommer atrieflimmer i den akutte perioden med hjerteinfarkt eller ved akutt myokarditt.

Hos noen pasienter forekommer atrieflimmer i fravær av organisk skade på hjertet på grunn av sykdommer i det endokrine systemet. Den vanligste årsaken er i dette tilfellet sykdommer i skjoldbruskkjertelen, ledsaget av økt frigjøring av hormonene i blodet. Denne tilstanden kalles hypertyreose, som forekommer med nodulær eller autoimmun goiter. I tillegg fører den konstante stimulerende effekten av skjoldbruskhormoner på hjertet til dannelsen av dyshormonal kardiomyopati, som i seg selv er i stand til å føre til en forstyrrelse av atriell ledningsevnen.

I tillegg til hovedgrunnene kan vi skille mellom risikofaktorer, øker sannsynligheten for å utvikle atrieflimmer i en bestemt pasient. Disse inkluderer alder over 50 år, kvinnelig sex, fedme, hypertensjon, endokrine patologi, inkludert diabetes, hjertesykdom i anamnesen.

Faktorer som fremkaller forekomsten av atrieflimmerparoksysmer hos mennesker med en eksisterende arytmihistorie inkluderer forhold som forårsaker forandringer autonom regulering hjerteaktivitet.

For eksempel, i en fordelaktig effekt på vagusnerven (vagal, parasympatiske effekter) arytmi kan starte etter en tung måltid, når kroppen bøyes om natten eller i løpet av dagen i hvile, og så videre. D. Under påvirkning av de sympatiske nerver i hjertet av utvikling eller forverring av arytmi er et resultat av stress, frykt, sterke følelser eller fysiske anstrengelser - det vil si alle disse landene, som er ledsaget av økt utskillelse av adrenalin og noradrenalin.

Symptomer på atrieflimmer

Symptomatisk på atrieflimmer kan variere hos enkelte pasienter. Videre er kliniske manifestasjoner i stor grad bestemt av formen og varianten av atrieflimmer.

Så for eksempel er klinikken for paroksysmal atrieflimmer lyse og karakteristiske. Pasienten på bakgrunn av generelle helse eller små forløpere (kortpustethet når han går, smerter i hjertet) opplever en plutselig det er en ubehagelig symptomer - en skarp følelse av hjertebank, kortpustethet, choking, følelse av en klump i brystet og halsen, manglende evne til å puste eller puster. Hjerte mens pasientene selv beskriver, skjelver som "rabbit tail", klar til å hoppe ut av brystet mitt, etc. I tillegg til dette mest karakteristiske symptomer hos noen pasienter er det vegetative symptomer -.. Overdreven svetting, følelse av indre skjelving over hele kroppen, rødhet eller blanchering av ansiktet, kvalme, en følelse av svimmelhet. Dette symptomkomplekset på et enkelt språk kalles en "sammenbrudd" av rytmen.
Men truende tegn skal varsle pårørende eller legen undersøker pasienten, er skarpe blodtrykk hoppe opp (150 mm Hg) eller omvendt, en betydelig reduksjon i trykk (mindre enn 90 mm Hg), siden ved høyt trykk mot en stor risiko utvikling av et slag, og lavt trykk tjener som tegn på akutt hjertesvikt eller arytmogent sjokk.

De kliniske manifestasjonene er lysere, jo høyere er hjertefrekvensen. Selv om det er unntak, når en pasient har en frekvens på 120 til 150 per minutt mer enn tilfredsstillende, og omvendt, pasienter med varianten bradisistolicheskim opplever forstyrrelser i hjerte og svimmelhet uttalt enn med Normo og tachysystole.

Med en ukompensert konstant form for flimmer eller atriell fladder er hjertefrekvensen vanligvis 80-120 per minutt. Pasientene vender seg til denne rytmen, og føler nesten ikke forstyrrelser i hjertets arbeid, bare med fysisk anstrengelse. Men på grunn av utviklingen av kronisk hjertesvikt kommer klager om kortpustethet med fysisk anstrengelse fram, og ofte med minimal innenlands aktivitet og i ro.

diagnostikk

Algoritmen for å diagnostisere atrieflimmer består av følgende:

 1. Undersøkelse og undersøkelse av pasienten. Selv under samlingen av klager og anamnese er det således mulig å fastslå at pasienten har en eller annen rytmeforstyrrelse. Å telle puls per minutt og bestemme uregelmessigheten kan føre til at legen tenker på atrieflimmer.
 2. EKG-diagnostikk er en enkel, tilgjengelig og informativ metode for å bekrefte atrieflimmer. Kardiogrammet utføres allerede når ambulanslaget er oppkalt, eller når pasienten først blir behandlet med en pause i polyklinikken.

Kriteriene for atrieflimmer er:

 • Tilstedeværelsen av ikke-sinusrytme (forekommer ikke i cellene i sinusnoden), som manifesteres ved fravær av prongs P før hvert ventrikulært kompleks,
 • Tilstedeværelsen av en uregelmessig rytme, som manifesterer seg i forskjellige R-R-intervaller - et annet intervall mellom komplekser som reflekterer ventrikulær sammentrekning,
 • Hjertesatsen kan variere fra 40-50 til 120-150 per minutt eller mer,
 • Komplekser QRS (ventrikulære komplekser) endres ikke,
 • På konturen er det bølger av flimrende f eller bølger av flagrende F.
 1. Etter EKG, er indikasjonene for sykehusinnleggelse på sykehuset bestemt (se nedenfor). Ved sykehusinnleggelse utføres en ytterligere undersøkelse i kardiologi-, terapi- eller arytmologiavdelingen. Ved avvisning fra sykehusinnleggelse blir pasienten sendt videre til polyklinikken på bosattestedet.

  I prinsippet for diagnostisering av atrieflimmer ganske typisk klager (forstyrrelser av hjertet, brystsmerter, dyspné), historie (det er en akutt eller langvarig finnes), og EKG tegn på atrieflimmer eller flutter. men For å finne ut grunnen til en slik rytmeforstyrrelse, følger kun under nøye inspeksjon av pasienten.

  Taktikk for behandling av atrieflimmer

  Terapi av paroksysmale og permanente former for atrieflimmer er forskjellig. Formålet med den første form for omsorg er å gi beredskapsbehandling og rytme-restorativ terapi. I den andre formen er prioriteten utnevnelsen av rytme-reduserende terapi med konstant bruk av medisiner. Den vedvarende form kan være gjenstand for både rytme-restorativ terapi, og i tilfelle den mislykkede oppførsel av sistnevnte, overføringen av en vedvarende form til en konstant bruk av rytmemedierende legemidler.

  Behandling av paroksysmal atrieflimmer

  Kupping av paroksysmer med flimring eller fladring utføres allerede på prehospitalet - ved ambulanse eller i en polyklinisk.

  Av de viktigste stoffene med angrep av arytmi, er følgende brukt intravenøst:

  • Polariserende blanding - kaliumkloridoppløsning 4% + glukose 5% 400 ml + insulin 5ED. Hos pasienter med diabetes mellitus, i stedet for en glukose-insulinblanding, bruker man fiz. oppløsning (natriumklorid 0,9%) 200 eller 400 ml.
  • En løsning av panangin eller asparcam 10 ml intravenøst.
  • En oppløsning av novokainamid 10% 5 eller 10 ml i en fysiologisk oppløsning. Med en tendens til hypotensjon (lavt trykk) bør administreres samtidig med mezaton for å forhindre medisininducert hypotensjon, kollaps og bevissthetstap.
  • Kordaron i en dose på 5 mg / kg kroppsvekt injiseres langsomt eller dryppes med 5% glukoseoppløsning intravenøst. Bør brukes isolert fra andre antiarytmiske legemidler.
  • Strofantin 0,025% 1 ml i 10 ml fysiologisk oppløsning, intravenøst ​​sakte eller i 200 ml fysiologisk oppløsning, dråper intravenøst. Det kan bare brukes i fravær av glykosidisk forgiftning (kronisk overdosering med legemidler digoksin, korglikona, strofantina, etc.).

  Etter administrering av legemidlet etter 20-30 minutter, blir pasienten tatt tilbake til EKG, og i fravær av sinusrytme skal han tas til sykehusets pasientavdeling for å løse problemet med sykehusinnleggelse. Restaurering av rytme på nivået av opptaksavdelingen utføres ikke, pasienten er innlagt på avdelingen, der behandlingen startet fortsetter.

  Indikasjoner for sykehusinnleggelse:

  1. Første gang den paroksysmale formen for arytmi,
  2. Langvarig paroksysm (fra tre til syv dager), siden det er stor sannsynlighet for tromboemboliske komplikasjoner,
  3. Paroxysm, ustraffet på prehospitalet,
  4. Paroksysm med utviklingskomplikasjoner (akutt hjertesvikt, lungeødem, lungeemboli, hjerteinfarkt eller hjerneslag),
  5. Dekompensasjon av hjertesvikt med konstant form for flimmer.

  Behandling av en vedvarende form for atrieflimmer

  I tilfelle av vedvarende form for flimmer, bør legen streve etter restaurering av sinusrytmen ved hjelp av medisiner og / eller kardioversjon. Dette forklares ved at med en gjenopprettet sinusrytme er risikoen for tromboemboliske komplikasjoner mye lavere enn i konstant form, og kronisk hjertesvikt utvikler seg mindre. Hvis sinusrytmen er vellykket, må pasienten hele tiden ta antiarytmiske legemidler, for eksempel amiodaron, cordaron eller propafenon (propanorm, rytorm).

  Dermed blir taktikk i vedvarende form er som følger - pasienten er observert i klinikken med atrieflimmer resept på mer enn syv dager, for eksempel, etter utskrivning fra sykehuset med en mislykket ri og ineffektivitet av tablettene inntas av pasienten. Hvis legen din bestemmer seg for å prøve å gjenopprette sinusrytme, igjen refererer han pasienten til et sykehus for planlagt innleggelse for formålet med medisinsk utvinningsgrad eller kardio. Hvis pasienten har kontraindikasjoner (overført hjerteinfarkt og slag, blodpropp i hulrommene i hjertet som et resultat av ekkoer cardioscope, ubehandlet hypertyroidisme, alvorlig kronisk hjertesvikt, arytmi resept for mer enn to år), blir vedvarende skjema settes til konstant ved bruk av andre legemiddelgrupper.

  Behandling av en konstant form for atrieflimmer

  I dette skjemaet foreskrives pasienten tabletter som reduserer hjerterytmen. De viktigste her er en gruppe betablokkere og hjerteglykosider, for eksempel concor 5 mg x 1 ganger daglig, coronale 5 mg x 1 ganger daglig, egilok 25 mg x 2 ganger daglig, betacok 25-25 mg x 1 ganger daglig og andre. Fra hjerte glykosider brukes digoksin 0,025 mg, 1/2 tablett x 2 ganger daglig - 5 dager, pause - 2 dager (lørdag, sol).

  ! Ønsket program antikoagulanter og antiplatemidler, f.eks cardiomagnyl 100 mg pr måltid, eller 75 mg klopidogrel til lunsj, eller warfarin 2,5-5 mg x 1 pr dag (INR nøye kontrollert - parameteren av blodkoagulasjonen, anbefales vanligvis 2,0-2,5). Disse stoffene forstyrrer økt trombose og reduserer risikoen for hjerteinfarkt og slag.

  Kronisk hjertesvikt som skal behandles, diuretika (1,5 mg indapamid morgen veroshpiron 25 mg om morgenen) og ACE-hemmere (prestarium 5 mg om morgenen, enalapril 5 mg x 2 ganger om dagen, lisinopril 5 mg om morgenen), som gir organo virkning på blodkar og hjerte.

  Når vises kardioversjon?

  Kardioversjon er restaureringen av den opprinnelige hjerterytmen hos en pasient med atrieflimmer ved hjelp av medisinske preparater (se ovenfor) eller elektrisk strøm, Passert gjennom brystet og påvirker hjertets elektriske aktivitet.

  Elektrisk kardioversjon utføres i en nødsituasjon eller på en planlagt måte ved hjelp av en defibrillator. Denne typen omsorg bør kun gis i intensivavdelingen ved bruk av anestesi.

  Indikasjon for nødkardioversjon - Paroksysmer av atriell fibrillering av reseptbelagte ikke mer enn to dager med utvikling av arytmogent sjokk.

  Indikasjoner for planlagte konvertering - paroxysm resept av mer enn to dager uten medisinering forankret i fravær av blodpropper i det atriale hulrom, bekreftet av transesophageal ultralyd hjerte. Hvis en blodpropp i hjertet blir detektert, en pasient ved ambulant trinnet tar warfarin i løpet av måneden for som i de fleste tilfeller er det oppløsning av tromber, og deretter etter den andre ultralyd av hjertet, i fravær av en trombe sendt på nytt til sykehuset for en avgjørelse om gjennomføringen av konverteringen.

  Dermed gjennomføres planlagt kardioversjon hovedsakelig med legenes ønske om å gjenopprette sinusrytmen i vedvarende form av atrieflimmer.

  Teknisk utføres kardioversjon ved å påføre defibrillatorelektroder på den fremre brystveggen etter at pasienten er bedøvet med intravenøse legemidler. Deretter gir defibrillatoren en utslipp som påvirker hjerterytmen. Prosentandelen av suksess er veldig høy og står for mer enn 90% av den vellykkede gjenoppretting av sinusrytmen. Kardioversjon er imidlertid ikke egnet for alle pasientgrupper, i mange tilfeller (for eksempel hos eldre mennesker), vil MA raskt utvikle seg igjen.

  Tromboemboliske komplikasjoner etter kardioversjon er ca. 5% blant pasienter som ikke tok antikoagulantia og antiplatelet, og ca 1% blant pasienter som fikk slike preparater fra begynnelsen av arytmi.

  Når kirurgisk behandling er indikert

  Kirurgisk behandling for atrieflimmer kan ha flere mål. Så, for eksempel med hjertefeil som hovedårsak til arytmi, hindrer kirurgisk korreksjon av defekten som en uavhengig operasjon en ytterligere gjentakelse av atrieflimmer i en større prosentandel av tilfellene.

  I andre hjertesykdommer er det berettiget å utføre radiofrekvens eller laserablation av hjertet i følgende tilfeller:

  • Ineffektivitet av antiarytmisk terapi med hyppige paroksysmer av atrieflimmer,
  • En konstant form for flimmer med rask utvikling av hjertesvikt,
  • Intoleranse mot antiarytmiske legemidler.

  Radiofrekvensablation er at områdene av atriene involvert i den patologiske sirkulasjonen av puls påvirkes av en elektrode med en radiosensor på enden. Elektroden administreres til en pasient under generell anestesi gjennom lårarterien under kontroll av et røntgen-fjernsyn. Operasjonen er trygg og mindre traumatisk, tar litt tid og er ikke en kilde til ubehag for pasienten. RFA kan utføres på kvoter fra Den russiske føderasjonsdepartementets helsedepartement eller for pasientens egne penger.

  Er behandlingen mulig med folkemidlene?

  Noen pasienter kan ignorere anbefalingene fra legen sin og begynner å bli behandlet uavhengig, ved hjelp av metodene for tradisjonell medisin. Som en selvstendig terapi, er det ikke klart at mottak av urter og buljonger. Men som en hjelpemetode kan pasienten i tillegg til den viktigste medisinterapien ta avkok fra beroligende planter som har en gunstig effekt på det nervøse og kardiovaskulære systemet. For eksempel brukes buljonger og tinkturer av valerian, hagtorn, kløver, kamille, mynte og sitronbalsam. I alle fall skal pasienten informere den behandlende legen om å ta slike urter.

  Er komplikasjoner av atrieflimmer mulig?

  Blant komplikasjoner er pulmonal emboli (lungeemboli), akutt infarkt og akutt hjerneslag vanligst, samt arytmogent sjokk og akutt hjertesvikt (lungeødem).

  Den viktigste komplikasjonen er et slag. Stroke av iskemisk type, forårsaket av en trombus i hjernens karer (for eksempel når paroksysmen stopper), forekommer hos 5% av pasientene de første fem årene etter atferdsfibrilleringens begynnelse.

  Forebygging av tromboemboliske komplikasjoner (slag og PE) er konstant mottak av antikoagulantia og antiplatelet midler. Men, og her er det noen nyanser. For eksempel, med en økt risiko for blødning, kan pasienten ha blødning i hjernen med utviklingen av et hemorragisk slag. Risikoen for å utvikle denne tilstanden er mer enn 1% hos pasienter i det første året fra starten av antikoagulant terapi. Forebygging av økt blødning er pRegelmessig kontroll av INR (minst en gang i måneden) med en rettidig korreksjon av dosen av antikoagulant.

  Video: Hvordan et slag oppstår på grunn av atrieflimmer

  outlook

  Prognosen for livet med atrieflimmer er først og fremst bestemt av årsakene til sykdommen. For eksempel kan overlevende av akutt hjerteinfarkt, og med sterk cardiosclerosis korttidslivsprognose være fordelaktig, og helse og på mellom sikt ugunstig, ettersom en liten mengde av den tiden pasienten utvikler kronisk hjertesvikt, forverring av livskvalitet og forkorte dens varighet.

  likevel, med regelmessig inntak av medisiner foreskrevet av lege, er prognosen for liv og helse klart forbedret. Og pasienter med permanent form av MA registrert i ung alder, med tilstrekkelig kompensasjon, lever med det selv i 20-40 år.

  Atrieflimmer

  Forkammerflimmer (atrial fibrillering, atrial fibrillering) - er en form av kardial arytmi, som er karakterisert ved hurtig uregelmessig atriekontraksjonen ved en frekvens på 350 til 700 per minutt. Hvis parofysmen av atrieflimmer varer mer enn 48 timer, øker risikoen for trombodannelse og utviklingen av alvorlig iskemisk berøring kraftig. Den kroniske formen for atrieflimmer bidrar til rask utvikling av kronisk kardiovaskulær insuffisiens.

  Pasienter med atrieflimmer i praksis av en kardiolog blir ofte funnet. I den generelle strukturen av forekomsten av ulike typer arytmi står cilantro for ca 30%. Med alderen øker forekomsten sin. Så opptil 60 år observeres denne type arytmi hos 1% av mennesker, og etter 60 år oppdages sykdommen allerede ved 6%.

  Former av sykdommen

  Klassifisering av former for atrieflimmer utføres under hensyntagen til elektrofysiologiske mekanismer, etiologiske faktorer og egenskaper i det kliniske kurset.

  Varigheten av løpet av den patologiske prosessen utmerker seg ved følgende former for atrieflimmer:

  • paroksysmal (forbigående) - et angrep varer i de fleste tilfeller ikke mer enn en dag, men kan vare opptil en uke;
  • vedvarende - tegn på atrieflimmer vedvarer i mer enn 7 dager;
  • kronisk - dets viktigste kjennetegn er ineffektiviteten av elektrisk kardioversjon.

  Vedvarende og forbigående former for atrieflimmer kan ha et tilbakevendende kurs, dvs. angrep av atrieflimmer kan forekomme gjentatte ganger.

  Avhengig av typen atriell rytmeforstyrrelse er atrieflimmer delt inn i to typer:

  1. Atrieflimmer. Det er ingen konsekvent atriell sammentrekning, da det er en ukoordinert reduksjon i individuelle muskelfibergrupper. Et antall elektriske impulser akkumuleres i det atrioventrikulære veikrysset. En del av dem begynner å spre seg til mykardiet i ventriklene, noe som forårsaker deres sammentrekning. Avhengig av hyppigheten av ventrikkelflimmer rente er inndelt i bradisistolicheskuyu (mindre enn 60 slag per minutt) normosistolicheskuyu (60-90 slag per minutt) og tachysystolic (over 90 slag per minutt).
  2. Atrieflimmer. Frekvensen av atrielle sammentrekninger når 200-400 per minutt. Samtidig opprettholdes deres korrekte koordinerte rytme. Atriell flutter nesten helt fraværende diastolisk pause. De er i en konstant tilstand av systole, det vil si, de slapper ikke av. Dette blir årsaken til vanskeligheten ved å fylle blodet og som følge av at det ikke er nok inntak i ventrikkene. Dersom til ventriklene ved atrioventrikulær forbindelsene matet hver annen, tredje eller fjerde puls, gir den korrekte rytme og deres forkortelser denne formen av sykdommen som kalles vanlig atrieflutter. I de tilfellene når det er kaotisk sammentrekning av ventrikkene forårsaket av forstyrrelser av atrioventrikulær ledning, snakker de om utviklingen av unormal atrieflimmer.

  Under parofysmen av atrieflimmer samtykker atriene ineffektivt. Samtidig oppstår ikke fullstendig fylling av ventrikkene, og ved sammentrekning er det ikke periodisk frigjøring av blod i aorta.

  Atrieflimmer er i stand til å overgå til ventrikulær fibrillasjon, noe som fører til et dødelig utfall.

  Årsaker til atrieflimmer

  Årsaken til atrieflimmer kan være både hjertesykdom og en rekke andre patologier. Den mest hyppig forekomst av atrieflimmer skjer på en bakgrunn av alvorlig hjertesvikt, myokardinfarkt, hypertensjon, Cardiosclerosis, kardiomyopatier, myokarditt, revmatisk hjertesykdom.

  Andre årsaker til atrieflimmer er:

  • tyrotoksikose (thyrotoksisk hjerte);
  • hypokalemi;
  • forgiftning med adrenomimetika;
  • en overdose av hjerteglykosider;
  • alkoholisk cardiopati;
  • kronisk obstruktiv lungesykdom;
  • tromboembolisme av lungearterien (PE).

  Hvis årsaken til utviklingen av atrieflimmer ikke kan fastslås, diagnostiseres en idiopatisk form av sykdommen.

  Symptomer på atrieflimmer

  Det kliniske bildet av atrieflimmer avhenger av tilstanden av klaffe og myokardial form av sykdommen (fast, paroksysmal, eller tachysystolic bradisistolicheskaya), så vel som funksjoner av psyko-emosjonelle tilstand av pasienten.

  Det vanskeligste å tolerere pasienter tahisistolicheskaya atrieflimmer. Dens symptomer er:

  • hjertebanken;
  • forstyrrelser og smerter i hjertet;
  • Dyspné, verre med fysisk anstrengelse.

  I begynnelsen er atrieflimmering paroksysmal. Videre utvikling av sykdommen med varierende frekvens og varighet av paroksysmer i hver pasient forekommer på forskjellige måter. Hos noen pasienter forekommer anfall svært sjelden, og det er ingen tendens til å utvikle seg. I andre, etter 2-3 episoder av atrieflimmer, blir sykdommen til en vedvarende eller kronisk form.

  Pasienter og anfall av atrieflimmer føler seg annerledes. I noen tilfeller er angrepet ikke ledsaget av ubehagelige symptomer, og slike pasienter lærer kun om forekomsten av deres arytmi når de gjennomgår en medisinsk undersøkelse. Men oftest er symptomene på atrieflimmer intenst uttalt. Disse inkluderer:

  • følelse av kaotisk hjertebank
  • muskel tremor;
  • markert generell svakhet;
  • frykt for døden;
  • polyuri;
  • økt svette.

  I alvorlige tilfeller er det alvorlig svimmelhet, besvimelse, Morgagni-Adams-Stokes-angrepene utvikles.

  Etter gjenoppretting av normal hjerterytme, opphører alle tegn på atrieflimmer. Med en konstant form av sykdommen, slutter pasienter med tiden å oppdage manifestasjoner av arytmi.

  Ved en ciliary arytmi under en auskultasjon av hjerte lytter uorden lydstyrke uordenlige toner. Pulsen er arytmisk, pulsbølger har forskjellig amplitude. Et annet symptom på atrieflimmer er et pulsfeil - antall pulsbølger er mindre enn antall hjerteslag. Utviklingen av hjerteunderskudd skyldes det faktum at ikke hver sammentrekning av ventriklene er ledsaget av utløsning av blod inn i aorta.

  Med fløyen av atriene klager pasientene på en pulsering av livmorhalsen, ubehag i hjertet, dyspné, hjertebanken.

  diagnostikk

  Diagnose av atrieflimmer er vanligvis ikke vanskelig, og diagnosen er gjort allerede i fysisk undersøkelse av pasienten. Når den perifere arterien blir palpert, bestemmes den uordnede rytmen av pulsasjonen av veggene, idet spenningen og fyllingen av hver pulsbølge er forskjellig. Ved en auscultation av hjertet lytt betydelig svingninger av høyhet og uregelmessighet av hjertetoner. Forandringen i volumet av I-tonen, etter den diastoliske pause, forklares av forskjellen i den diastoliske fyllingen av ventrikkene med blod.

  For å bekrefte diagnosen registreres et elektrokardiogram. For atrieflimmer er følgende endringer karakteristiske:

  • kaotisk arrangement av QRS ventrikulære komplekser;
  • fravær av tenner P eller bestemmelse av atrielle bølger i deres sted.

  Om nødvendig, utfør daglig overvåking av EKG, som gjør det mulig å avklare formen for atrieflimmer, varigheten av angrepet, dens forbindelse med fysisk aktivitet. For å velge antiarytmiske legemidler og å oppdage symptomer på myokardisk iskemi utføres øvelsestester (tredemølle test, veloergometri).

  Echocardiography (ekkokardiografi), gjør det mulig å estimere størrelsen på hjertet hulrom, for å identifisere tilstedeværelse av intrakardiale tromber, tegn på mulig skade perikardial og klaffe apparat, kardiomyopati, for å vurdere venstre ventrikulær funksjon. Resultatene av ekkokardiografi bidrar til valg av medisiner for antiarytmisk og antitrombotisk terapi.

  I den generelle strukturen av forekomsten av ulike typer arytmi står cilantro for ca 30%.

  Med henblikk på detaljert visualisering av hjertekonstruksjonene utføres en multispiral eller magnetisk resonansavbildning av hjertet.

  Metoden for transesophageal elektrofysiologisk forskning bidrar til å bestemme mekanismen for dannelse av atrieflimmer. Denne studien utføres for alle pasienter med atrieflimmer som planlegger å implantere en kunstig pacemaker (pacemaker) eller utføre kateterablation.

  Behandling av atrieflimmer

  Behandling av atrieflimmer er rettet mot å gjenopprette og opprettholde den rette hjertefrekvensen, forhindre forekomsten av gjentatte paroksysmer, forhindre dannelse av trombi og utvikling av tromboemboliske komplikasjoner.

  For å forstyrre et angrep av atrieflimmer injiseres et antiarytmisk legemiddel intravenøst ​​under EKG-overvåking og arteriell trykk. I noen tilfeller brukes hjerteglykosider eller langsomme kalsiumkanalblokkere som forbedrer pasientens helse (reduserer svakhet, dyspné, hjertebank) ved å redusere hjertefrekvensen.

  Hvis konservativ terapi er ineffektiv, utføres behandling av atrieflimmer ved å bruke en elektrisk pulsutladning til hjerteområdet (elektrisk kardioversjon). Denne metoden lar deg gjenopprette hjertefrekvensen i 90% av tilfellene.

  Hvis atrieflimmer varer i mer enn 48 timer, øker risikoen for trombosdannelse og utvikling av tromboemboliske komplikasjoner dramatisk. For å forebygge dem, er antikoagulerende legemidler foreskrevet.

  Etter at hjerterytmen har blitt gjenopprettet, er et langtids antiarytmisk middel indisert for å hindre gjentatte episoder av atrieflimmer.

  I kronisk form av atrieflimmer består behandlingen i kontinuerlig administrasjon av antikoagulantia, kalsiumantagonister, hjerte glykosider og adrenoblokker. Aktiv terapi av den underliggende sykdommen som forårsaket utviklingen av atrieflimmer har blitt utført.

  For radikalt å eliminere atrieflimmer, utføres radiofrekvensisolasjon av lungeårene. I løpet av denne minimalt invasive prosedyren utføres isolering av det ektopiske excitasjonsfokuset som befinner seg i munnen av lungene. Effektiviteten av radiofrekvensisolasjon av lungeårene når 60%.

  Med konstant form for atrieflimmer eller hyppige tilbakefall av paroksysmer, vises indikasjoner på radiofrekvensablasjon (RFA) i hjertet. Dens essens ligger i å cauterizing den atrioventrikulære knutepunktet med en spesiell elektrode, noe som fører til en komplett AV-blokkering med videre installasjon av en permanent pacemaker.

  Kosthold med atrieflimmer

  I den komplekse behandlingen av atrieflimmer, spilles en viktig rolle av riktig ernæring. Grunnlaget for dietten bør være fettfattig protein og grønnsaksprodukter. Mat bør tas ofte i små porsjoner. Middagen skal være senest 2,5-3 timer før sengetid. Denne tilnærmingen bidrar til å forhindre overdreven stimulering av reseptorene til vagusnerven, som påvirker funksjonene til sinusnoden.

  Pasienter med atrieflimmer skal gi opp sterk te, kaffe, ånder, da de kan provosere et angrep.

  Ved atrieflimmer bør dietten omfatte et stort antall matvarer rik på kalium og magnesium. Slike produkter inkluderer:

  • soyabønner;
  • Nøtter (cashew, mandel, peanøtter);
  • hvetekim;
  • hvetekli;
  • brun ris;
  • bønner;
  • spinat;
  • havregryn;
  • appelsiner;
  • bananer;
  • bakt potet;
  • tomater.

  For å bevare maksimal mengde mikronæringsstoffer og vitaminer i retter, er det best å lage dem til par eller bake. Det er nyttig å inkludere grønnsaker, frukt eller bær smoothies i menyen.

  Tilstedeværelsen av atrieflimmer øker dødeligheten i kardiologiske sykdommer mer enn 1,5 ganger.

  Mulige komplikasjoner og konsekvenser

  De vanligste komplikasjonene ved atrieflimmer er progressiv hjertesvikt og tromboembolisme. Hos pasienter med mitralstenose forårsaker atrieflimmer ofte dannelsen av en atrittrombose som kan tette den atrioventrikulære åpningen. Dette fører til plutselig død.

  De resulterende intrakardiale trombusene med arteriell blodstrømning bæres gjennom hele kroppen og fører til tromboembolisme av forskjellige organer. I omtrent 65% av tilfellene går trombi inn i hjerneskarene, forårsaker utvikling av iskemisk slag. Ifølge medisinsk statistikk er hvert sjette iskemisk slag diagnostisert hos pasienter som lider av atrieflimmer. Faktorer som øker risikoen for denne komplikasjonen er:

  • alderdom (over 65 år);
  • tidligere tromboembolisme av et hvilket som helst sted
  • Tilstedeværelse av samtidig patologi (arteriell hypertensjon, diabetes mellitus, kongestiv hjertesvikt).

  Utviklingen av atrieflimmer mot brudd på kontraktilfunksjonen til ventriklene og hjertefeil fører til dannelsen av hjertesvikt. Ved hypertrofisk kardiomyopati og mitralstenose utvikler hjertefeil i henhold til type astma eller lungeødem. Akutt venstre ventrikulær svikt utvikler seg alltid som et resultat av et brudd på blodutløp fra venstre hjerte, noe som fører til en betydelig økning i trykk i lungene og kapillærene.

  Den mest alvorlige manifestasjonen av hjertesvikt i bakgrunnen av atrieflimmer er arytmogent sjokk på grunn av lav hjerteutgang.

  Atrieflimmer er i stand til å overgå til ventrikulær fibrillasjon, noe som fører til et dødelig utfall.

  Oftest er atrieflimmer komplisert ved dannelsen av kronisk hjertesvikt, som utvikler seg med en viss hastighet og fører til utviklingen av utvidet arytmisk kardiomyopati.

  outlook

  Prognosen av atrial arytmi bestemmes av den grunn som forårsaket utvikling av hjertearytmier, og forekomst av komplikasjoner. Ved utvikling av hjertesvikt, forårsaker atrieflimmer raskt som skjedde på bakgrunn av hjertesykdom og alvorlig myokardial lesjoner (dilatert kardiomyopati, diffus eller generell cardio, large-fokal hjerteinfarkt).

  Tilstedeværelsen av atrieflimmer øker dødeligheten i kardiologiske sykdommer mer enn 1,5 ganger.

  Prognosen for atrieflimmer komplisert med tromboembolisme er også ugunstig.

  Mer gunstig prognose hos pasienter med tilfredsstillende tilstand i ventriklene og myokardiet. Men hvis paroksysmer av atrieflimmer forekommer ofte, øker pasientens livskvalitet betydelig.

  Idiopatisk form for atrieflimmer forårsaker vanligvis ikke forverring av velvære, pasienter føler seg sunne og fører til en praktisk levestandard.

  forebygging

  For å forhindre atrieflimmer, er det nødvendig å oppdage og aktivt behandle sykdommer i kardiovaskulære og respiratoriske systemer.

  Sekundær forebygging av atrieflimmer er rettet mot å forebygge forekomsten av nye episoder av hjertearytmier og inkluderer:

  • langtidsbehandling med antiarrhythmic drugs;
  • implementering av kardiologisk kirurgisk inngrep i nærvær av indikasjoner;
  • nektelse fra bruk av alkoholholdige drikker;
  • begrensning av mental og fysisk overbelastning.

  Atrieflimmer - Årsaker, symptomer og behandling

  Atrieflimmer er vist fragmentert, kaotisk kontraksjon av muskelvevet (myokardium) ytterøret med en hastighet på 350 til 600 per minutt pulsbølger. Som et resultat, atriene kontraherer ikke fullt, svekker blodstrømmen til ventrikkene. En del av blodet beholdes i atria, noe som øker risikoen for blodpropper.

  Tilstedeværelsen av atrieflimmer flash i mer enn 48 timer fører til en høyere risiko for iskemisk hjerneslag, hjerteinfarkt, tromboembolisme, forskjellige organer og perifer vaskulær sykdom, alvorlig kardiovaskulær sykdom.

  Hva er det

  Atriell fibrillasjon, oversatt fra latin, betyr "galskap i hjertet". Det er synonymt med betegnelsen "fibrillering", og definisjonen av sykdommen omfatter atrieflimmer - en type av supraventrikulær takykardi, atrial karakterisert kaotisk aktivitet sammen med deres reduksjon med en frekvens på 350-700 per minutt.

  Denne hjerterytmeforstyrrelsen er ganske vanlig og kan observeres i alle aldre - hos barn, eldre, menn og kvinner av mellom og ung alder. Opptil 30% av nødsituasjonen og sykehusinnleggelsen i tilfelle rytmeforstyrrelser skyldes nettopp konsekvensene av atrieflimmer. Med alderen øker frekvensen av sykdommen: hvis opptil 60 år blir observert hos 1% av pasientene, er sykdommen allerede registrert hos 6-10% av mennesker.

  I atrieflimmer, oppstår atriekontraksjonen i form av apnea, atrieflutter, så å si, for ham er skimrende krusninger, med separate grupper av fibre som kjører ukoordinert i forhold til hverandre. Sykdommen fører til en vanlig forstyrrelse av høyre og venstre ventrikel, som ikke kan kaste nok blod inn i aorta. Derfor, med atrieflimmer, har pasienten ofte et pulsfeil i store kar og en uregelmessig hjertefrekvens. Den endelige diagnose kan stilles på EKG, som gjenspeiler den unormale elektriske aktivitet av atriene og identifiserer tilfeldige, utilstrekkelige hjertesykluser.

  årsaker til

  Gi et brudd på hjertets rytme i henhold til type atrieflimmer kan være forskjellige akutte og kroniske lidelser.

  Akutte årsaker er:

  • påvirkning av temperaturfaktorer - hyper- eller hypotermi;
  • operasjoner;
  • hjerteinfarkt;
  • overdreven bruk av koffein, alkohol, nikotin;
  • inflammatoriske sykdommer i hjertet - perikarditt, myokarditt;
  • tar narkotika med arytmogen effekt
  • mekaniske effekter på kroppen - skader, vibrasjon;
  • noen andre typer arytmi (WPW-syndrom).

  Virkningen av faktorene nevnt ovenfor, i et sunt hjerte, mest sannsynlig atrieflimmer ikke provosere - det bidrar til fremveksten av strukturelle og metabolske forandringer i hjertemuskelen, samt noen typer ikke-hjertepatologi:

  • kardiomyopati;
  • hjerte svulster;
  • konsentrerende perikarditt;
  • endokrin patologi, spesielt;
  • iskemisk hjertesykdom;
  • anskaffet og noen medfødte hjertefeil;
  • arteriell hypertensjon;
  • hypertyreose;
  • sykdommer i mage-tarmkanalen (kalkholdig cholecystitis, membranhernia);
  • patologi av sentralnervesystemet;
  • rus.

  Symptomer på atrieflimmer

  Det skal huskes at atrialfibrillering i 20-30% av tilfellene fortsetter uten symptomer uten å forårsake noen følelser. Påvisning av dette skjemaet skjer vanligvis ved et uhell.

  Hovedklager hos pasienter med atrieflimmer inkluderer:

  • Hovedklagen er plutselige angrep av rask uregelmessig hjerterytme eller en følelse av konstant uregelmessig hjerterytme, en rippel av vener på nakken.
  • komprimerende smerter i hjerteområdet av typen angina pectoris;
  • generell svakhet, økt tretthet;
  • pusteproblemer (dyspné), spesielt med fysisk anstrengelse;
  • svimmelhet, ustabilitet i gang
  • besvimelse, besvimelse
  • økt svette;
  • sjelden en økning i urin (polyuria) med isolering av natriuretisk hormon.

  Med utviklingen av en permanent sykdomsform, opphører pasientene ubehag eller uregelmessigheter i hjertearbeidet og tilpasser seg til å leve med denne sykdommen.

  komplikasjoner

  De farligste komplikasjonene med MA:

  1. Utviklingen av tromboemboli på grunn av trombose i hjertets kamre.
  2. Hjertesvikt.
  3. Utbruddet av en plutselig død på grunn av hjertestans forårsaket av okklusjon av dens indre åpninger.
  4. Utviklingen av kardioembolisk slag, som oppstår ved stagnasjon av blod i atriene.
  5. Kardiogent sjokk, som forårsaker en signifikant reduksjon i blodtrykket, som følge av at organene og vevene i menneskekroppen slutter å motta den nødvendige ernæringen, og irreversible prosesser begynner i dem.
  6. Dannelsen av trombi, som med blodstrømmen kan komme inn i et hvilket som helst organ, inkludert hjernen, provokerer hjernens vev (slag).

  Atrieflimmer synes ved første øyekast å være en enkel sykdom. Pasienter med denne diagnosen Man må huske at den blafrende arytmi - en patologi, er risikoen for hvilken forbundet med komplikasjoner som følge av mangel på adekvat behandling rettidig eller overgangen av sykdommen seg til en kronisk form.

  diagnostikk

  Er diagnostisert med atrieflimmer på grunnlag av:

  • innsamling og analyse av anamnese;
  • påvisning av karakteristiske klager av pasienten;
  • påvisning av bestemte spesifikke endringer i postene til standard elektrokardiogrammet.

  De elektrokardiografiske tegnene på denne patologien er som følger:

  • Flere bølger f, som bekrefter atriell fibrillasjon (fibrillering), oppdages. Denne typen bølge kan variere i amplitude, form og andre egenskaper;
  • På opptak er det helt fraværende denticles P, som nødvendigvis finnes ved en normal sinusrytme av hjertekontraksjoner;
  • mens vedlikehold av kompleksene QRS, er det et kaotisk brudd på intervaller RR.

  I tillegg, når de utfører standard elektrokardiografi, er leger i stand til å bestemme pasientens tilknyttede hjertepatologi, noe som forårsaker rytmeforstyrrelser. Også for å etablere en nøyaktig diagnose og oppdage alle tilknyttede patologier, kan leger bruke diagnostiske teknikker som Holter-overvåkning, ekkokardiografi, ultralyd i hjertet,

  Et eksempel på paroksysmal atrieflimmer på et EKG

  Behandling av atrieflimmer

  Til dato, med atriell fibrillering, brukes flere behandlingsmetoder, med sikte på å gjenopprette en tilstrekkelig rytme i hjertet og forhindre nye anfall. Medisiner, elektrisk kardioversjon brukes. Med den svake effekten av disse metodene, brukes kirurgiske behandlingsmetoder - kateterablation eller implantering av en pacemaker -. En omfattende tilnærming til terapi kan forhindre nye angrep.

  Følgende legemidler brukes til atrieflimmer:

  1. Forhindre dannelsen av trombi-blodfortyndingsmidler - disaggregeringsmidler.
  2. Betablokkere (Betaxolol, karvedilol nebivalol, metoprolol, pindolol, propraolol, Celiprolol, esmolol) og kalsiumblokkere (verapamil, diltiazem) - de tregere hjertefrekvensen. Disse stoffene for atrieflimmer av hjertet hindre for rask sammentrekning av ventriklene, men ikke regulere hjerterytmen.
  3. For antiblodplateterapi, blir antikoagulasjon utnevnt, ikke utelukker dannelsen av blodpropper, men reduserer risikoen for denne, og følgelig forekomsten av slag (heparin, fondaparinuks, enoksaparin).
  4. Ved diagnose av atrieflimmer brukes også medisiner som forhindrer dannelse av blodpropper og forekomst av slag (warfarin, pradax).
  5. Antiaritmichnye midler (amiodaron, dronedaron, ibutilid, prokainamid, propafenon, sotalol, flekainid).

  For å overvåke effekten av medisiner, er det nødvendig med vanlige blodprøver. Bare en lege vil kunne velge riktig pille for atrieflimmer, fordi mange av dem har alvorlige kontraindikasjoner, samt proarytmisk aktivitet når han narkotika resepsjonen kan plutselig utløse atrieflimmer.

  Før behandling av atriell fibrillering i hjertet, er det nødvendig å ta hensyn til eksisterende sykdommer som er tilstede hos pasienten. Noen ganger begynner medisinen på sykehuset, hvor det er lettere for leger å kontrollere kroppens respons og hjertefrekvens. Med denne terapien i 30-60% av tilfellene, forbedrer pasientens tilstand, men over tid kan effekten av medisiner reduseres. I dette henseende foreskriver legene ofte flere antiarytmiske legemidler.

  Behandling av en konstant form for atrieflimmer

  I dette skjemaet foreskrives pasienten tabletter som reduserer hjerterytmen. De viktigste her er en gruppe betablokkere og hjerteglykosider, for eksempel concor 5 mg x 1 ganger daglig, coronale 5 mg x 1 ganger daglig, egilok 25 mg x 2 ganger daglig, betacok 25-25 mg x 1 ganger daglig og andre. Fra hjerte glykosider brukes digoksin 0,025 mg, 1/2 tablett x 2 ganger daglig - 5 dager, pause - 2 dager (lørdag, sol).

  Ønsket program antikoagulanter og antiplatemidler, f.eks cardiomagnyl 100 mg pr måltid, eller 75 mg klopidogrel til lunsj, eller warfarin 2,5-5 mg x 1 pr dag (INR nøye kontrollert - parameteren av blodkoagulasjonen, anbefales vanligvis 2,0-2,5). Disse stoffene forstyrrer økt trombose og reduserer risikoen for hjerteinfarkt og slag.

  Kronisk hjertesvikt som skal behandles, diuretika (1,5 mg indapamid morgen veroshpiron 25 mg om morgenen) og ACE-hemmere (prestarium 5 mg om morgenen, enalapril 5 mg x 2 ganger om dagen, lisinopril 5 mg om morgenen), som gir organo virkning på blodkar og hjerte.

  Kirurgisk behandling av sykdommen

  På grunn av den aktive utviklingen av vitenskap og medisin, er den kirurgiske metoden for arytmi behandling veldig lovende. Det er flere forskjellige tilnærminger:

  1. Implantering av mini defibrillator-cardioverter. Dette behandlingsalternativet er mer egnet for personer som har paroxysmer av atrieflimmer sjeldent. En slik enhet oppdager automatisk en rytmeforstyrrelse og gir en elektrisk impuls som kan gjenopprette normal hjerteaktivitet.
  2. Fysisk ødeleggelse av elementet i det atrioventrikulære knutepunktet eller det patologiske buntet av ledelse av en nerveimpuls til ventriklene fra atriumet. Dette alternativet brukes i fravær av effekten av narkotikabehandling. Som et resultat av operasjonen oppnås en reduksjon i hjertefrekvens ved å normalisere antall signaler til ventrikkene. Ved at ganske ofte er den atrioventrikulære tilkoblingen helt blokkert, og for en normal sammentrekning av ventriklene blir en pacemaker implantert i dem (IWR er en kunstig pacemaker).

  Livsstil med atrieflimmer

  Alle hjertesykdommer antar en livsstil som tradisjonelt er karakterisert som sunn. Atrieflimmer er ikke noe unntak.

  Standard anbefalinger inkluderer lys fysisk anstrengelse ved atriell fibrillering av hjertet: morgenøvelse, går daglig i frisk luft. En person bør opprettholde naturlig mobilitet, ikke lyve hele tiden (unntatt perioder med arytmisk angrep).

  Et eget problem er kombinasjonen av diagnosen atrieflimmer og alkohol. Folk med et sykt hjerte bør ikke misbruke alkohol.

  Samtidig er det kjent at alkohol i små mengder kan ha en positiv effekt, spesielt på nervesystemet (beroligende effekt), på fordøyelsessystemet (stimulerer fordøyelsen), på karene (dilaterer karene). I unntakstilfeller kan en person som lider av atrieflimmer, drikke en dag ikke mer enn 50 g av en drink med 40% alkohol og ikke mer enn 150 g drikke med 12% alkohol.

  diett

  I hjertet av ernæring av slike pasienter bør være vegetativ, matfattig mat, samt korn fra hele korn, supper på vannet. Vegetabilsk ragout og gryteretter, ferske salater fylt med en liten mengde raffinert olje, kokt eller dampet havfisk, vises.

  Det er et behov i små porsjoner: overoppheting forårsaker irritasjon av vagusnerven, som virker deprimerende på sinusvinkelen, hvor de patologiske impulser oppstår.

  Separat, jeg vil si om noen alkohol: den bør helt utelukkes fra matssystemet. Selv i relativt sunne mennesker kan alkohol fremkalle et angrep av arytmi, noe som kan være vanskelig å stoppe på grunn av degenerative forandringer i hjertet.

  Hvilken prognose?

  Prognosen for livet med atrieflimmer er først og fremst bestemt av årsakene til sykdommen. For eksempel kan overlevende av akutt hjerteinfarkt, og med sterk cardiosclerosis korttidslivsprognose være fordelaktig, og helse og på mellom sikt ugunstig, ettersom en liten mengde av den tiden pasienten utvikler kronisk hjertesvikt, forverring av livskvalitet og forkorte dens varighet.

  Likevel, med en regelmessig inntak av medisiner foreskrevet av en lege, er prognosen for liv og helse sikkert bedre. Og pasienter med permanent form av MA registrert i ung alder, med tilstrekkelig kompensasjon, lever med det selv i 20-40 år.

Les Mer Om Fartøyene