Rehabiliteringsplan hjemme etter et slag av noe slag

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva inngår i rehabilitering etter hjerneslag hjemme, hvordan skal hver fase av utvinning finne sted. Hva du trenger å gjøre for å gjenopprette så raskt som mulig.

Alle pasienter som har hatt et slag har forstyrrelser i nervesystemet. Det kan være ubetydelig (for eksempel langvarig tale eller svakhet i arm og ben) og tungt (fullstendig fravær av bevegelse, tale, blindhet). I alle fall bør pasienter med hjerneslag etter uttak fra sykehuset være fullt rehabilitert hjemme.

Hovedoppgaven med rehabilitering er å gjenopprette de ødelagte nervecellene eller å gi betingelser for sunne hjerneneuroner å ta på seg sin funksjon. Faktisk må en person lære nytt å sitte, snakke, gå, utføre subtile manipulasjoner. Dette tar måneder, år og noen ganger tiår. Uten rehabilitering er det umulig å tilpasse seg hele livet. Siden en person er stadig på et sykehus eller et rehabiliteringssenter, kan en person ikke gjennomgå grunnleggende restaurering hjemme.

Prinsippene i denne artikkelen er relevante for pasienter som har hatt et slag av alvorlig iskemisk eller hemorragisk type.

Rehabilitering for hemorragisk slag varer lengre enn med iskemisk slagtilfelle, og i andre henseender er disse rehabiliteringene de samme.

Fem retninger for rehabilitering

 1. Generelle tiltak for pasienten: riktig ernæring, hygiene, hudpleie og forebygging av trykksår.
 2. Restaurering av bevegelser.
 3. Minnegjenoppretting.
 4. Tale restaurering.
 5. Støttende medisinering.

I denne artikkelen vil vi vurdere saker 2, 3 og 4 - hva pasienten hovedsakelig gjør hjemme selv. Det første punktet er mer relevant for de som bryr seg om å ligge pasienter, og legen utpeker medisinene helt.

Fire stadier av rehabilitering

 1. Opprettholde de viktigste funksjonene som livet avhenger av.
 2. Lære de grunnleggende ferdighetene til selvbetjening.
 3. Trener generelt motor-, tale- og intellektuelle ferdigheter, skaper forhold for deres gjenoppretting (evnen til å sitte, flytte, gå).
 4. Trening i implementeringen av fine lembebevegelser, faglige ferdigheter, full tale og andre evner.

Seks generelle prinsipper for rehabilitering

De viktigste tipsene og reglene for gjenopprettingsperioden:

 1. Tidlig start. Rehabilitering starter fra de første dagene på oppholdet på sykehuset og fortsetter hjemme til de tapte funksjonene gjenopprettes.
 2. Systematisk - Utfør regelmessig og jevnlig et sett med gjenopprettingstiltak. Stædig arbeid på deg selv og ønsket om å gjenopprette er nøkkelen til effektiv rehabilitering.
 3. Konsistens - Hver fase av utvinning er beregnet for en bestemt kategori av pasienter (for alvorlige slag, begynne rehabilitering fra første fase, med enklere fra ett av følgende). Det er viktig å flytte trinnvis og i tide til et nytt stadium (etter å ha oppnådd de fastsatte målene).
 4. Multidirectionality - alle tapte funksjoner (bevegelser, tale, minne) gjenopprettes parallelt samtidig i rehabiliteringsfasen.
 5. Bruk midler til rehabilitering: stokk, walker, rullestol, krykker. Rehabilitering etter et slag
 6. Kontrollspesialist. Uansett hvilken rehabilitering er hensiktsmessig i hjemmet, må pasienter etter et hjerneslag nødvendigvis observeres hos en nevrolog og behandle en rehabiliterer. Disse spesialistene vil bidra til å velge riktig sett med rehabiliteringsforanstaltninger og overvåke effektiviteten.

Restaurering av bevegelser

Den første retningen for rehabilitering etter et slag er å gjenopprette bevegelsen. Gitt at pareser og lammelse av varierende grad er 95% av hjerneslagspasienter, alt avhenger av dette. Hvis en person aktiverer, forbedrer blodsirkulasjonen i hele kroppen, forsvinner trusselene på sengene, kan han forsyne seg med grunnleggende behov - alle andre tapte evner vil også bli gjenopprettet raskt.

Generelle regler for treningsbehandling for å gjenopprette bevegelser etter et slag:

 • Komplekset av øvelser er bedre koordinert med en spesialist (lege LFK, rehabilitolog).
 • Gradvis øke belastningens intensitet med hensyn til de faktiske mulighetene.
 • Gradvis enkel teknikk for motor øvelser fra enkle fleksjon-utvidelse for å tynne målrettet bevegelser ved hjelp av hjelpemidler (Kransen, utvidere, gymnastisk stokk, sirkulære strikker, treningsutstyr, musikkinstrumenter). Hjelpemidler for å gjenopprette bevegelsene i hendene
 • Bevegelser bør ikke forårsake smerte. Hvis det oppstår, reduser du belastningen.
 • Før du utfører øvelsene, klargjør musklene ved hjelp av massasje, rubbing eller oppvarming.
 • Hovedmotstanden til treningstrening er muskelavsla, etter at de er berørt, er de sterkt anstrengte (de er i hypertoni).
 • Unngå overarbeid. Det er best å utføre gymnastikk to ganger om dagen, som varer omtrent en time.
 • Utfør treningsterapi, se pusten din, den skal være jevn, innånding og exhaling synkront følge en viss syklus med trening (for eksempel når du bukker pusten mens du utvider ekspirasjonen).
 • Under utførelsen av øvelser i stående eller sittende stilling er det ønskelig at noen nær hjelper pasienten eller kontrollerer tilstanden hans. Dette vil unngå skader som følge av mulige fall.
 • Profilakse av kontraktur - jo lenger lemmen er i samme posisjon (bøyd i albuen, kneet), jo mer blir musklene festet i feil posisjon. Rute mellom de bøyde segmentene en myk rulle (for eksempel rulle opp vev i ulnar eller popliteal fossa). Du kan også fikse det rettede lemmet til en hard overflate (brett) med en lapp eller bandasje.
 • Antall sykluser i hver øvelse kan være forskjellig: fra 2-3 til 10-15, som avhenger av pasientens fysiske evner. Å ha mestret en enklere gymnastikk, ikke stopp klassene. Gjør det før de nye øvelsene.

Øvelser for pasienter i recumbency

Elementær treningsterapi i forbindelse med rehabilitering hjemme er indikert for pasienter som gjennomgått alvorlig iskemisk eller hemorragisk hjerneslag. Alle er tvunget til å legge seg ned, ha grov ensidig lammelse (økt tonus, bøyning av arm og ben).

Egnet gymnastikk kan være dette:

 1. Konsekvent følge hver hånd flexor-extensor, og etter deres rotasjons (sirkulær) bevegelse: fingrene (knuging inn i en neve, neve løsgjørings), dusker i håndleddene, underarmene til albuene, hele hånden i skulderen. Gjør det samme bevegelsen hver avdeling og felles fot (tærne, ankel, kne, hofte).
 2. Øvelser med et håndkle. Heng håndkleet over sengen, ta det med en pensel, gjør noen bevegelser med denne hånden (med et håndkle): Bøy ved albuen som ligger på ryggen, sett bort fra stillingen på din side.
 3. Ligger på ryggen, bøy bena i knær og hofteledd, legg føttene på sengen. Embrace skinnene med kvastene over ankelleddene. Mens du hjelper hendene, bøy og unbend benet i kneet, ikke ta foten av sengen, slik at den glir langs den.

Gymnastikk i sitteposisjon

Formålet med øvelsene ble utført sittende - utvide volumet av bevegelser av hendene, styrke muskler i ryggen, deres forberedelse for å gå:

 1. Sitt på kanten av sengen, senk bena. Med hendene fra hverandre, grip børstene ved kanten. Bøy i ryggen mens du trekker torso fremover uten å slippe av hendene dine. I dette tilfellet ta pusten. Avslappende, puster ut. Gjenta omtrent 10 ganger.
 2. Sitt på sengen, ikke senk bena. Løft hvert bein i sin tur. Rid hendene på sengen fra baksiden, løft begge føttene sammen.
 3. Sitte, ikke senk bena, legg hendene på sengen, ta dem bak ryggen. Ta skulderbladene til hverandre, rett på skuldrene. På samme tid kaster du hodet bakover. Se pusten din: Forlate skulderbladene, pust inn, slappe av - puster ut.

Tre øvelser LFK i stående stilling

Målet med øvelsene fra stående stilling er rehabilitering av subtile bevegelser og faglige ferdigheter:

 1. Løft en liten gjenstand fra gulvet fra en stående stilling (for eksempel en mynt, en kampboks, en kamp), trykk på tastene på instrumentet eller tastaturet, kontrast tommelen til alle de andre igjen.
 2. Ta i penselutvidelsene. Klemme dem i en knyttneve, trekk hendene dine hverandre, unclenching - led til kofferten.
 3. Tren "saks". Stå på gulvet, spre beina til bredden på skuldrene. Hendene strekker seg foran deg. Utfør alternativ kryssing av hender, flytt dem til motsatt side.

Taleutvinning

Pasienter bør være forberedt på det faktum at det til tross for lange sessioner av talgjenoppretting (flere måneder eller år), kan det ikke være en positiv effekt. I 30-35% av tilfellene blir talen returnert spontant, ikke gradvis.

Anbefalinger for talgjenoppretting:

 1. Til pasienten var i stand til å snakke, må han stadig høre lyder, ord, utfoldet tale.
 2. Følg prinsippet om suksessive stadier av rehabilitering. Start med uttalen av individuelle lyder, gå til stavelser, enkle og komplekse ord, setninger, verser. Du kan hjelpe en person ved å si den første delen av et ord, en slutt som han sier seg selv.
 3. Lytte til musikk og sang. Det skjer at en person etter et slag ikke kan snakke normalt, men evnen til å synge er bevart. Må prøve å synge. Dette vil raskt gjenopprette talen.
 4. Før speilet, utfør øvelser for å gjenopprette ansiktsmusklene. Spesielt slik rehabilitering i hjemmet er faktisk, hvis strekket manifesteres av et forvrengt ansikt:
 • bared tenner;
 • brett og strekk leppene i form av et rør;
 • åpne munnen din, skyv tungen så langt du kan;
 • vekselvis bite over og underleppe;
 • slikk tungen leppene i en sirkel først inn i en, deretter til den andre siden;
 • Trekk opp dine munnhjørner til toppen, som om du smiler.

Gjenoppretter minne og intelligens

Det anbefales å starte rehabilitering av intellektuelle evner under oppholdet på sykehuset etter stabilisering av den generelle tilstanden. Men du bør ikke overbelaste hjernen.
Funksjonell gjenoppretting av minne skal foregå av farmakologisk støtte til berørte berørte nervceller. Intravenøst ​​administrerte stoffer (Actovegin, Thiocetam, Pyracetam, Cavinton, Cortexin) eller tatt i form av tabletter. Deres terapeutiske effekter oppnås veldig sakte, noe som krever lang mottak (3-6 måneder). Forløpet av denne terapien må gjentas etter 2-3 måneder.

Narkotika som hjelper til med å gjenopprette minnet

Umiddelbare rehabiliteringsforanstaltninger for å gjenopprette minne:

 • Evnen til å huske blir gjenopprettet raskere hvis en person kan snakke, se, høre godt og er tilstrekkelig i atferd.
 • Opplæringsevne til å huske: Lytting og gjentatte numre, ord, rimer. Først oppnå kortvarig memorisering (gjentagelse er mulig umiddelbart etter å ha lyttet til informasjonen). Dens vilkår vil gradvis forlenge - på forespørsel å beregne pasienten vil selvstendig uttale figurene. Dette vil indikere effektiviteten av rehabilitering.
 • Vurder bilder, videoer, huske og uttale navnene på alt som er avbildet.
 • Spill brettspill.
Rehabiliteringsforanstaltninger for gjenopprettelse av minne

På hva vilkårene for rehabilitering avhenger og prognosen

Arbeidet med å gjenopprette nervesystemets funksjoner etter hjerneslag er et viktig element i rehabiliteringsperioden:

 • Om lag 70% av pasientene utfører de forventede resultatene (gjenopprettes så mye som mulig generelt).
 • I 15-20% overstiger effektiviteten av rehabilitering det forventede når det gjelder tid og funksjonalitet.
 • 10-15% av pasientene unnlater å oppnå forventet utvinning.
 • Mangel på rehabilitering i hjemmet er årsaken til dyp funksjonshemning etter et slag på 75%.

Forventningen og vilkårene for restaurering gjenspeiles i tabellen:

Rehabilitering etter et slag: stadier og metoder for gjenoppretting

Hvert år har 6 millioner mennesker over hele verden et slag. 4,5 millioner tilfeller fører dessverre til et dødelig utfall. I vårt land registreres mer enn 400.000 slag hvert år, og dette tallet vokser stadig [1]. De viktigste risikofaktorene er arteriell hypertensjon, hjerterytmeforstyrrelser, alderen over 50 år. Konsekvensene av slag er motor-, tale- og kognitiv funksjonsnedsettelse, som kan reverseres og delvis reverseres i aktiv rehabilitering. Derfor mener moderne leger at det er nødvendig å begynne å gjenopprette pasienten, så snart en akutt periode går.

Er det liv etter et slag?

Stroke er en sykdom i hjernens sirkulasjon som har oppstått akut og varer i mer enn 24 timer. Det er varighet som avviker fra forbigående iskemi, hvor symptomene forsvinner innen en dag. Uavhengig av mekanismen - en kraftig mangel på blodstrøm eller tvert imot blødning - dør noen av hjernecellene, inkludert celler i nervesenter som regulerer bevegelser, tale, kognitiv aktivitet. Dette manifesteres av ulike nevrologiske lidelser.

På forekomstmekanismen kan strekket være:

 1. iskemisk - "hjerneinfarkt", som oppstår ved obstruksjon av et blodkar (opptil 80% av alle slag er iskemisk) [2];
 2. hemoragisk - forårsaket av blødning i de dype delene av hjernen - parenkymal, eller under sin vaskulære (web) skall - subaraknoid blødning. Det er også mulige blandede former når blodet helles i både overfladiske og dype strukturer i hjernen.

Et hvilket som helst slag er det endelige av et komplekst kompleks av langsiktige patologiske prosesser som oppstår når:

 • arteriell hypertensjon;
 • aterosklerotisk innsnevring av arteriene i hode og nakke;
 • Krenkelse av hjerterytmen, som fremmer trombose;
 • intravaskulær trombusdannelse.

Vanligvis er alle disse prosessene en eller annen måte henger sammen: hypertensjon bryter strukturen av den vaskulære veggen, noe som gjør det mer utsatt for aterosklerotiske lesjoner, koronar aterosklerose fører ofte hjertearytmi, oppstår på grunn av utilstrekkelig tilførsel av hjertemuskelen, og så videre. Den umiddelbare årsaken til hjerneslaget er den hemodynamiske krisen - en akutt endring i blodstrømmen.

Årsaken til hemodynamisk krise kan være:

 • en skarp forandring i blodkarets tone på grunn av blodtrykksendringer;
 • dekompensering av hjertet;
 • økt blodviskositet;
 • dannelse av en trombose i ventrikkelen med arytmi og dens migrering i hjernens kar
 • forfall av en aterosklerotisk plakk og utseendet av en trombose i sin plass.

I både iskemisk og hemorragisk slag er symptomene omtrent det samme. Å mistenke starten på et slag er mulig når:

 • svakhet i enkelte muskelgrupper;
 • svekket følsomhet av individuelle deler av kroppen;
 • plutselig svimmelhet;
 • brudd på koordinering av bevegelser, gang
 • plutselig taleforringelse;
 • plutselig tap av syn, dobbeltsyn, tap av synsfelt;
 • svelging lidelser.

I alvorlige tilfeller, hvis et stort område av hjernen er berørt, er det et bevissthetstopp helt opp til koma. I tillegg, i en akutt periode av sykdommen, kan kroppstemperaturen forandre seg, hemodynamikken kan bryte (øke kraftig eller omvendt, slippe trykket).

Iskemisk berøring skjer ofte i en drøm, om morgenen, hemoragisk - under aktiv aktivitet, fysisk og følelsesmessig stress.

Konsekvensene av et slag er delt inn i 3 store grupper:

 • motorisk funksjonsnedsettelse: parese, lammelse, kontraktur;
 • taleforstyrrelser - med lesjoner av hjerneområder ansvarlig for forståelse, talegjenkjennelse, sammenligning av begreper og ord som tilsvarer dem;
 • kognitive og følelsesmessige-volatilitetsforstyrrelser: Krenkelse av minne, oppmerksomhet, kognitiv og intellektuell aktivitet, depresjon.

I vårt land mister 48% av de overlevende overlevende evnen til å bevege seg, 18% - for å snakke, og bare 20% gjenopprettes nok til at de ikke får en funksjonshemningsgruppe [3]. Hovedårsaken til slik statistikk er forsømmelsen av tidlig rehabilitering av slektningene til offeret og mangel på tilstrekkelig mengde og kvalitet av statens rehabiliteringsavdelinger i russiske klinikker.

I denne forbindelse legger vi vekt på at gunstige prognosefaktorer som gir et rimelig håp er:

 • sikkerheten til pasientens intellekt;
 • tidlig oppstart av rehabilitering;
 • tilstrekkelig gjenopprettingsprogram
 • Aktiv deltagelse av pasienten i rehabiliteringsaktiviteter.

Derfor bør rehabilitering etter et slag startes så tidlig som mulig, slik at sjansen for å returnere en person til det normale livet var så høyt som mulig.

Stadier og vilkår for rehabilitering: når hvert minutt er dyrt

Tid etter et slag, i form av gjenopprettingstiltak, kan deles inn i 4 perioder:

 1. Akutt: de første 3-4 ukene. Rehabilitering begynner i den nevrologiske (eller angiosurgical) avdelingen.
 2. Tidlig utvinning: de første 6 månedene. Å gjenopprette motoriske ferdigheter spesielt (!) viktig de første 3 månedene. Rehabilitering kan utføres i rehabiliteringsavdelingen på sykehuset (hvis noen), et rehabiliteringssenter, et sanatorium (forutsatt at det er en betydelig uavhengig gjenopprettelse av funksjoner) hvis alle disse mulighetene ikke er tilgjengelige - poliklinisk.
 3. Senest restaurerende: 6 måneder-1 år. Outpatient og klinisk rehabilitering. Hvis pasienten ikke kan besøke rehabiliteringsavdelingen (studie), blir den utført hjemme.
 4. Distant: etter 1 år. Kan utføres både hjemme og i en medisinsk institusjon.

Menneskekroppen, slik at de ikke snakker der, har en utrolig evne til å regenerere. Når funksjonen til de døde cellene i hjernen gjenopprettes, overgår de nærliggende cellene, relasjonene mellom hjernestrukturene blir omorganisert, og de inaktive nervene blir aktivert. Men for vellykket rehabilitering og forebygging av komplikasjoner er det viktig å begynne å gjenopprette i de aller første dagene, og nødvendigvis å påføre alle pasientens interne innsats.

Hovedårsaken til funksjonshemning etter et slag er motorisk funksjonshemming. På samme tid, kontrakturer, dvs. en tilstand der det er umulig å bøye eller unbend en lem helt, utvikler trofiske ledd i løpet av en akutt periode, og konfronterer dem mest effektivt med det samme. Allerede i den akutte perioden, så snart det blir klart at pasientens livstruende er gått, kan man begynne å gjøre passiv gymnastikk, massasje, hvis bevisstheten opprettholdes, og deretter koble til pusteøvelser og talgjenopprettelsesklasser. Forresten, de mest enkle og effektive pusteøvelsene er oppblåsende baller eller barneleker.

Metoder for post-stroke rehabilitering: programmer og midler

Både etter iskemisk og etter hemorragisk slagmetode og prinsippene for utvinning er det samme:

 • tidlig oppstart av rehabilitering - om mulig aktivering av pasienten fortsatt i intensivavdelingen;
 • kontinuitet i alle ledd i oppførselen - en tverrfaglig, organisert tilnærming: siden problemene er relatert til flere områder, må et godt koordinert team av spesialister kontrollere restaureringen;
 • kontinuitet;
 • sekvens;
 • intensitet av daglig terapi.

Bevegelsesforstyrrelser - Det hyppigste problemet med pasienter etter et slag. Til sentrale dysfunksjoner (forårsaket av hjerneskade) blir felles patologier tilsatt på grunn av forstyrrelse av innervering, kontraktur av muskler og smertesyndrom som hindrer riktig bevegelse. Siden kombinasjonen av alle disse faktorene i hver enkelt pasient er individuell, er de generelle anbefalingene langt mindre effektive enn personlig arbeid. Noen problemer kan brukes til å korrigere stoffet (for eksempel smerter som begrenser mobilitet, foreskrive smertestillende midler, muskelpasmer - muskelavslappende midler, inkludert botulinumtoksin). Andre krever et langt og hardt arbeid. Kinesitherapi bruker blant annet behandling etter stilling (den berørte lemmen er festet i en spesiell langet i en viss tidsperiode), passiv og aktiv gymnastikk, som primært utføres individuelt. Standard fysioterapi kan utføres både individuelt og i grupper: øvelser skal bidra til å utvide rekkevidden av bevegelser, og parallelt - for å styrke respiratorisk og kardiovaskulært system, aktivere hjernens aktivitet. En egen retning - de såkalte funksjonelt orienterte teknikkene: øvelser som er nær normale daglige bevegelser.

Neurofysiologiske teknikker utvikles kontinuerlig og forbedres - "omskoling" -programmer. For eksempel bidrar PNF-teknikken (proprioceptiv muskelavlastning) til å justere motoraktiviteten til svekkede muskler på grunn av de tilhørende friske. Men Bobat-terapi er rettet mot å skape nye motorstereotyper, mer behagelig og gjennomførbar for pasienten etter et slag.

Fysioterapeutiske metoder er også nødvendige: massasje, akupunktur, elektrisk myostimulering, magnetisk og laserstimulering...

Selvfølgelig krever et slikt komplekst sett med kompetent og godt samordnet arbeid av en gruppe spesialister: fysioterapeut, ergoterapeut (som hjelper til med å gjenopprette hverdagsferdigheter), massør, rehabiliteringslærer.

Gjenoppretting av tale etter et slag

Mer enn en tredjedel av pasientene ved utgangen av en akutt periode, disse eller andre taleforstyrrelser [4]. Aphasia (tap av evne til å snakke) blir ofte ledsaget av agrarians (tap av evne til å skrive): Tross alt, før du skriver et ord, må du mentalt uttale det. Tale terapeut-aphasiologist anbefaler spesielle øvelser, faktisk hans oppgave - å undervise pasienten til å snakke. Øvelser for artikulasjon og fonasjon gjentas mange, mange ganger, til pasienten har nødvendige ligamentiske motoriske ferdigheter. Den mest aktive talen blir gjenopprettet i de første 3-6 månedene etter et slag, men hele prosessen kan ta 2-3 år.

Gjenoppretting av kognitive funksjoner

Det er minne, oppmerksomhet, evnen til å absorbere ny informasjon og bruke den i praksis. For å gjenopprette kognitive funksjoner utføres aktiviteter som har til formål å aktivere pasientens mentale aktivitet. Lesing, skriving, øvelser for minnetrening, assosiativ tenkning - og til og med datavennlige dataspill - bidrar betydelig til å gjenopprette intellektuelle evner.

Restaurering av oculomotoriske og visuelle funksjoner

Etter et slag kan de visuelle feltene være "tapt", bevegelsene til øyebollene kan bli forstyrret. For å rette opp disse bruddene gjelder spesielle øvelser for å trene visuell søk og sporing av bevegelige objekter.

Arbeid med psyko-emosjonell sfære

Ifølge medisinsk statistikk utvikler 32% av pasienter med beroligelse alvorlig depresjon [5]. I virkeligheten er denne figuren sannsynligvis mye mer. Depresjon ødelegger ikke bare pasientens liv, det forverrer resultatene av rehabilitering betydelig - for vellykket gjenoppretting, pasientens aktive deltakelse, er hans positive holdning til et langt, vanskelig, men nødvendig arbeid nødvendig. Derfor er det nødvendig å jobbe med en psykolog, og hvis det kreves en narkotikakorrigering, har en psykiatrisk konsultasjon (en psykolog uten medisinsk utdanning ikke rett til å foreskrive antidepressiva).

Alle disse tiltakene utføres mot en bakgrunn av medisinering, designet for å forbedre blodstrømmen og ernæringen av hjernen.

Sannsynlighet for gjentakelse: Hvordan redusere risikoen

Et trist faktum: Fra 25 til 32% av alle slag - gjentatt [6]. Å snakke om nøyaktig statistikk over gjentatte slag og resultatene er ganske vanskelig: i henhold til folkeregisteret for slag, er deres faktiske hastigheten 5-6 ganger høyere enn fastsatt etter [7] - en banal mangel på CT skaper minst 10% av diagnostiske feil selv med åpenbare kliniske bildet [8].

Vær det som det kan, siden hovedårsaken til slag er hemodynamiske lidelser, er forebyggingen av tilbakefallende stroke primært rettet mot deres korreksjon:

 1. Kontroll av blodtrykk. Det er ønskelig å oppnå blodtrykksverdier under 140/90. I dette tilfellet bør reduksjonen i trykket under ingen omstendigheter være brått. I tillegg til medisiner må du være oppmerksom på dietten. Ifølge WHO øker risikoen for å utvikle hypertensjon og hjerte-katastrofer [9] ved å spise mer enn 5 gram salt per dag. Hos friske mennesker, tillater de store mengder av saltforbruket ikke å forårsake negative effekter, fordi kroppen i seg selv resulterer i elektrolyttsammensetning av kroppsvæsker i balanse, men det gjelder ikke for personer som lider av kardiovaskulær og / eller nyresykdom. Det skal huskes: det meste av saltet kommer fra hermetikk, halvfabrikata, røykeprodukter og lignende produkter.
 2. Normalisering av kolesterol og lipidsammensetning av blod. I tillegg til medisinene (foreskrevet av legen), kan havremel [10] og risklid [11] legges til rasjonen - de løselige diettfibrene som finnes i dem, bidrar til å redusere kolesterol og blodlipider.
 3. Antitrombotisk terapi. Oftest for forebygging av trombose er acetylsalisylsyre foreskrevet i en dose på opptil 325 mg / dag. Men pasienter hvis slag berodde på en trombose dannet i hjertehulen med arytmi, foreskrives sterkere (men farligere når det gjelder overdosering), for eksempel Warfarin. Disse midlene krever konstant overvåking av tilstanden til blodkoagulasjonssystemet.

Gjenoppretting etter et slag er en oppgave som krever en integrert tilnærming, involverer både leger av mange spesialiteter, og pasienten og hans slektninger. Men konsistensen og utholdenhet hvis ikke i stand til rehabilitering for å returnere pasienten til en tidligere levemåte helt, la dem å bevare sin uavhengighet og hindre utvikling av alvorlige komplikasjoner og tilbakevendende tilbakefall.

Sentre for medisinsk rehabilitering: hva du skal velge

Statsklinikker, sentre, sanatorier - den mest økonomiske, men dessverre, ikke alltid det beste alternativet. Et stort antall pasienter i bakgrunnen av mangel på medisinsk personell, svingen på diagnostiske og medisinske prosedyrer i flere måneder framover - problemene med innenlands "fri" medisin er velkjente.

Alternativet er uunngåelig privat rehabiliteringssentre. Spesielt tilbyr rehabiliteringssenteret "Tre søstre" tjenester for å gjenopprette pasienter etter et slag på europeisk nivå og gir service på nivå med et 4-stjerners hotell. Pasienten er sentrum for "Three Sisters" er under døgnet rundt medisinsk tilsyn og rehabiliteringstjenester har et tverrfaglig team av leger og spesialister av ekspert klasse. Terapi med høy intensitet (opptil 6 timer om dagen) oppnås nettopp på grunn av profesjonaliteten til et stort antall spesialister som arbeider med pasienten individuelt. En annen fordel ved denne institusjonen - prinsippet om "all inclusive", det vil si når du har betalt for pasientens opphold på sykehuset, trenger du ikke betale ekstra for eventuelle tilleggstjenester.

Lisens for gjennomføring av medisinsk virksomhet LO-50-01-009095 datert 12. oktober 2017 utstedt av Helsedepartementet i Moskva-regionen

 • 1 Yarosh AS, Pirogova LA, Filina NA Den nåværende tilstanden til problemet med akutte sykdommer i hjernecirkulasjonen.
 • 2 Mozaffarian D, Benjamin EJ, Go AS, et al. Hjertesykdom og hjerneslag statistikk-2015 oppdatering: en rapport fra American Heart Association.
 • 3 Stroke: et program for å gå tilbake til aktivt liv. M. Medisinsk litteratur, 2004.
 • 4 https://cyberleninka.ru/article/v/reabilitatsiya-posle-insulta
 • 5 http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/91723/1/WHO_DAR_99.2_eng.pdf
 • 6 https://cyberleninka.ru/article/v/pervichnaya-i-vtorichnaya-profilaktika-insulta
 • 7 http://www.med-press.ru/upload/iblock/ac6/ac60d14b368f9b27cc2e6eeac0885594.pdf
 • 8 V.A. Parfenov. Akutt periode med iskemisk berøring: diagnose og behandling. Neurologi, Neuropsykiatri, Psychosomatics.
 • 9 http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs393/en/
 • 10 Braaten TJ, Wood PJ, Scott FW, Wolynetz MS, Lowe MK, BradleyWhyte P. Havre b-glukanreduksjon blodkolesterolkonsentrasjon hos hyperkolesterolemiske fag. Eur J Clin Nutr 1994.
 • 11 L. Cara, C. Dubois, P. Borel, et al. Effekter av havrekli, risbran, hvetefiber og hvetekim på postprandial lipemi hos friske voksne. Am J C / i Nutr 1992.

Neuropsykologisk rehabilitering kan bidra til å gjenopprette tapte ferdigheter etter et slag, forbedre fysisk og følelsesmessig tilstand og forbedre livskvaliteten.

Rehabiliteringsaktiviteter er mest produktive når det gjelder å gjenopprette tapte evner i de første tre månedene etter et slag.

Noen medisinske sentre kan tilby en fast kostnad for rehabiliteringstjenester for en pasient som har gjennomgått akutt cerebrovaskulær ulykke.

For å motta konsultasjon og å registrere seg for rehabilitering er det mulig ved hjelp av onlinetjeneste.

Brudd på kognitive og motoriske funksjoner etter et slag kan bli irreversibel i fravær av riktig rehabilitering.

Når du velger et medisinsk senter, er det verdt å være oppmerksom på institusjoner som spesialiserer seg på rehabilitering og har en positiv opplevelse i å løse slike problemer.

Husk at rehabilitering etter et slag skal begynne så tidlig som det er mulig i det hele tatt av medisinske årsaker. Den minste forsinkelsen reduserer sjansene for suksess.

Rehabilitering etter hjerneslag

Stroke er en akutt vaskulær ulykke som opptar først og fremst i strukturen av uførhet og dødelighet. Til tross for forbedring av sykepleie forblir en stor andel personer som har hatt et hjerneslag deaktivert. I dette tilfellet er det svært viktig å tilpasse slike mennesker, tilpasse dem til en ny sosial status og gjenopprette selvbetjening.

cerebral slag - akutt forstyrrelse av hjernens sirkulasjon, ledsaget av en vedvarende mangel på hjernefunksjoner. I hjerneslag er det synonymer: akutt cerebrovaskulær ulykke (CIN), apopleksi, slagtilfelle (apopleksi). Det er to hovedtyper av slag: iskemisk og hemorragisk. Med begge typer død av hjerneområdet, som er blodforsyning av det berørte fartøyet.

Iskemisk slag oppstår på grunn av opphør av blodtilførsel til hjernens område. Den vanligste årsak til denne type slag er aterosklerose: når den vokser i karveggen plakk, som øker med tiden inntil den vil blokkere lumen. Noen ganger kommer en del av plakkene av og klumper fartøyet i form av en trombus. Trombier blir også dannet ved atrieflimmer (spesielt når formen er kronisk). Andre mindre hyppige årsaker til iskemisk slag er sykdommer i blodet (trombocytose, erythremia, leukemi, etc.), vaskulitt, visse immunologiske lidelser, anvendelse av orale prevensjonsmidler, hormonerstatningsterapi.

Hemorragisk slag oppstår når fartøyet brytes, med det går blodet inn i hjernevævet. I 60% av tilfellene er denne type slag en komplikasjon av hypertensiv sykdom mot bakgrunnen av arteriosklerose av karene. Varierte fartøy er revet (med plaketter på veggene). En annen årsak til hemorragisk slag er bruken av arteriovenøs misdannelse (saccular aneurysm) - som er en funksjon av strukturen i hjerneskipene. Andre årsaker: blodforstyrrelser, alkoholisme, bruk av narkotika. Hemorragisk slag er mer alvorlig og prognosen er mer alvorlig.

Hvordan gjenkjenne et slag?

Et karakteristisk trekk ved et slag er en klage om svakhet i lemmer. Du må spørre personen å heve begge hendene opp. Hvis han virkelig hadde et slag, stiger en arm godt, og den andre kan eller ikke stiger, eller bevegelsen blir vanskelig.

Når et slag er observert asymmetri i ansiktet. Be personen til å smile, og du merker straks et asymmetrisk smil: Ett hjørne av munnen vil være lavere enn den andre, det vil bli en merkbar glattning av nasolabialfoldet på den ene siden.

Stroke er preget av taleforringelse. Noen ganger er det ganske åpenbart, så det er ingen tvil om at det er et slag. For å gjenkjenne mindre åpenbare verbale brudd, spør personen å si: "Tre hundre og trettittredje artilleribrigade." Hvis han har et slag, vil han legge merke til en ødelagt artikulasjon.

Selv om alle disse tegnene oppstår i en enkel form, ikke forvent at de vil passere seg selv. Det er nødvendig å ringe et ambulansbesetning på et universelt nummer (både fra en fast telefon og fra en mobiltelefon) - 103.

Funksjoner av kvinnelig slag

Kvinner er mer sannsynlig å utvikle et slag, gjenopprette lenger og oftere dø av virkningene.

Øk risikoen for hjerneslag hos kvinner:

- bruk av hormonelle prevensjonsmidler (spesielt over 30 år)

- hormonbehandling for menopausale sykdommer.

Untypiske tegn på kvindeslag:

 • et angrep av alvorlig smerte i en av lemmerne;
 • plutselig angrep av hiccoughs;
 • et angrep av alvorlig kvalme eller smerte i magen;
 • plutselig tretthet;
 • kortvarig bevissthetstap
 • alvorlig smerte i brystet;
 • et kvelningsangrep
 • plutselig hjerteslag;
 • søvnløshet (søvnløshet).

Prinsipper for behandling

Fremtidsutsikter er avhengige av tidlig beredskapsbehandling. Med hensyn til et slag (men som med de fleste sykdommer), er det et såkalt "terapeutisk vindu", der behandlingen er mest effektiv. Det varer 2-4 timer, da dør hjerneområdet ut, dessverre, til slutt.

Behandlingssystemet for pasienter med hjerneslag omfatter tre stadier: prehospital, pasient og rehabilitering.

Prehospitale Stroke gjennomføre diagnostikk og beredskap levering av pasienten ambulanse til en spesialisert institusjon for behandling på sykehus. På scenen for sykehus behandling for slag terapi kan begynne på intensivavdelingen, hvor de skal utføre nøds tiltak rettet mot vedlikehold av de vitale funksjoner i kroppen (hjerte- og åndedrettsaktiviteten) og forebyggelse av mulige komplikasjoner.

Spesiell oppmerksomhet bør tas hensyn til hensynet til gjenopprettingsperioden, fordi ofte bestemmelsen og transporten faller på skuldrene til pasientens slektninger. Fordi slag okkupere første plass i strukturen av nevrologisk uførhet blant pasienter, og det er en tendens til å "foryngelse" av sykdommen, bør alle være kjent med rehabiliteringsprogram etter å ha fått et slag for å hjelpe sin fetter til å tilpasse seg sitt nye liv og gjenopprette selvbetjening.

Rehabilitering av pasienter med hjerneslag

Verdens helseorganisasjon (WHO) gir følgende definisjon av medisinsk rehabilitering.

Medisinsk rehabilitering Er en aktiv prosess, hvis mål er å oppnå fullstendig restaurering av funksjonshemninger som skyldes sykdom eller skade, eller, hvis dette ikke er mulig, optimal realisering av det fysiske, mentale og sosiale potensialet til den funksjonshemmede, den mest tilstrekkelige integrasjonen av den i samfunnet.

Det er noen pasienter som, etter et slag, har en delvis (og noen ganger fullstendig) selvreparasjon av skadede funksjoner. Hastigheten og omfanget av denne utvinningen er avhengig av en rekke faktorer: sykdomsperioden (lengden på strekningen), størrelsen og plasseringen av lesjonen. Restaurering av funksjonshemninger oppstår i de første 3-5 månedene etter sykdomsutbruddet. Det er på denne tiden at restaureringsaktivitetene skal utføres i størst mulig grad - da vil de være den maksimale fordelen av dem. For øvrig er det også svært viktig hvor aktiv pasienten selv deltar i rehabiliteringsprosessen, hvor mye han innser viktigheten og nødvendigheten av gjenopprettende tiltak og gjør en innsats for å oppnå maksimal effekt.

Tilskille betinget fem perioder med et slag:

 • akutt (opptil 3-5 dager);
 • akutt (opptil 3 uker);
 • tidlig gjenoppretting (opptil 6 måneder);
 • sen gjenoppretting (opptil to år);
 • periode med vedvarende gjenværende fenomener.

Grunnleggende prinsipper for rehabilitering:

 • tidligere start;
 • systematisk og langvarig;
 • kompleksitet;
 • utfasing.

Restorativ behandling begynner allerede i den akutte perioden med hjerneslag, under behandling av en pasient i et spesialisert nevrologisk sykehus. Etter 3-6 uker overføres pasienten til rehabiliteringsavdelingen. Hvis en person har behov for ytterligere rehabilitering etter utladningen, utføres den utandig i forhold til rehabiliteringsavdelingen i polyklinikken (hvis noen) eller i rehabiliteringssenteret. Men ofte blir slik omsorg skiftet til slektninger av slektninger.

Oppgaver og midler for rehabilitering varierer avhengig av sykdomsperioden.

Rehabilitering i akutt og tidlig utvinningsperioder av et slag

Utført på et sykehus. På denne tiden er alle aktiviteter rettet mot å redde liv. Når trusselen mot livet går, begynner tiltak for gjenopprettelse av funksjoner. Behandling posisjon, massasje, passiv trening og pusteøvelser begynne fra de første dagene av hjerneslag og starten av aktive tiltak for å gjenopprette (aktive øvelser, overgangen til en oppreist stilling, stå opp, statisk belastning) individuelt og avhenger av arten og graden av sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen, fra tilstedeværelsen av samtidige sykdommer. Øvelser utføres kun hos pasienter med klar bevissthet og i tilfredsstillende tilstand. Med små blødninger, små og mellomstore hjerteinfarkt - i gjennomsnitt 5-7 dager med slag, med omfattende blødninger og hjerteinfarkt - i 7-14 dager.

Ved akutte og tidlige gjenopprettingsperioder er hovedrehabiliteringsforanstaltninger utnevnelsen av medisiner, kinesitherapy, massasje.

medisiner

I ren form kan bruk av medisiner ikke tilskrives rehabilitering, fordi det er en behandling. Legemiddelbehandling skaper imidlertid bakgrunnen som gir det mest effektive utvinningen, stimulerer desinfisering av midlertidig inaktiverte hjerneceller. Legemidler er foreskrevet strengt av en lege.

kinesitherapy

I den akutte perioden utføres den i form av terapeutisk gymnastikk. I hjertet av kinesitherapy er behandling av posisjon, holder passive og aktive bevegelser, respiratorisk gymnastikk. På grunnlag av aktive bevegelser, som utføres relativt senere, blir treningen undervist på turgåing og selvbetjening. Når du utfører gymnastikk, bør pasientens tretthet ikke tolereres, det er nødvendig å dosere innsatsen og gradvis øke belastningen. Behandling av situasjonen og å holde passiv gymnastikk med ukomplisert iskemisk berolighet begynner på 2.-4. Dag av sykdommen, med hemorragisk slag - på 6.-8. Dag.

Behandling etter stilling. Målet: å gi de paralyserte (paretiske) lemmer riktig stilling, mens pasienten ligger i sengen. Pass på at hendene og føttene ikke er i samme posisjon for lenge.

Stacking på plass på baksiden. En lammet hånd er plassert under puten, slik at hele armen sammen med skulderleddet ligger på samme nivå i horisontalplanet. Deretter blir armen trekkes ut til siden, til vinkelen 90 0 (hvis pasienten har smerte da begynne med en mindre helnings bortføring, gradvis øke den til 90 0), rettet og vendt utover. Pensle med åpne og skille fingre fikse med en longus og underarm - en pose med sand. Den ben på den side lammelse (parese) som er bøyd i en vinkel på 15-20 POLENOV 0 (ark under valsen fot) ris - i posisjon bøyning til flere sider på 90 0 og holdes i denne stilling ved anlegg mot sengegavlen, eller ved hjelp av et spesialtilfelle, i som plasserer foten og skinnet.

Stacking i en stilling på en sunn side utføres ved å gi de lammede lemmer en bøyelig stilling. Armen er bøyd i skulderleddet og albuen er plassert på puten, benet er bøyd i hofte-, kne- og ankelleddene, å plassere den andre pute. Hvis muskeltonen ennå ikke har steget, endres stuen i stillingen på ryggen og den sunne siden hver 1.5-2 time. I tilfeller av tidlig og uttalt økning i tone varer behandling med stillingen på baksiden 1,5-2 timer, og på sunn side - 30-50 minutter.

Det er andre alternativer for legging. J.Vantieghem og medforfattere anbefaler alternerende pasientens opphold på ryggen, på en sunn side og på den lammede siden.

Stacking på baksiden: pasientens hode ligger på puten, nakken trenger ikke å bli bøyd, skuldrene støttes av puten. Den lammede hånden ligger på puten i en liten avstand fra kofferten, rettet i albuen og håndleddet, er fingrene rettet. Låret på den lammede benen er ubent og legges på puten.

Stacking på den lammede siden: Hodet skal være i en komfortabel stilling, bagasjen er lett utfoldet og støttet av puter på baksiden og foran. Posisjonen til lammet hånd, den beror helt og holdent på nattbordet, blir skulderleddet bøyd ved 90 0 og roteres (roteres) utover, albuen og håndleddet - så mye som mulig for å rette fingre og utfoldet og sett. Posisjonen til det lammede benet: Høften er ubent, i kneet - svakt bøying. En sunn hånd ligger på kroppen eller på puten. Et sunt ben ligger på pute, litt bøyd i knær og hofteledd (stillingen av trinnet).

Stacking på den sunne siden: Hodet skal ligge i en stilling som er praktisk for pasienten i tråd med bagasjen litt vendt fremover. Den lammede hånden ligger på puten, bøyd i skulderleddet i en vinkel på 90 0 og forlenget fremover. Posisjonen til det lammede benet: Litt bøyd i hofteleddet og kneet, skinnet og foten legges på puten. En sunn hånd er plassert i en stilling som er praktisk for pasienten. Et sunt ben er ubent i knær og hofteledd.

Ved behandling av situasjonen er det viktig at ved siden av lammelsen er hele armen og skulderleddet plassert på samme nivå i horisontalplanet - dette er nødvendig for å forhindre forlengelsen av skulderledets pose under virkningen av tyngdekraften av hånden.

Passive bevegelser forbedre blodstrømmen i de lammede lemmer, kan bidra til å redusere muskeltonen, og stimulere utseendet på aktive bevegelser. Passive bevegelser begynner med de store leddene av hender og føtter, og gradvis vender seg til små. Passive bevegelser er sakte (raskt tempo kan øke muskeltonen), jevnt, uten plutselige bevegelser, både på pasienten og på den friske siden. For å gjøre dette, Methodist (personen som utfører rehabiliteringstiltak) med en arm griper lem over skjøten, den andre - under skjøten, slik at bevegelse og deretter i leddet i den utstrekning det er mulig. Antall gjentakelser av hver øvelse er 5-10 ganger. Passive bevegelser kombineres med respiratorisk gymnastikk og trener pasienten for aktivt å slappe av musklene. Ved utførelse av passive bevegelser av skulderleddet er det en risiko for traumer vyoky periartikulære vev, så det er ikke nødvendig å utføre en skarp retraksjon på fleksjon og utsikt furu lammet arm i skulderleddet, skarpe institusjon hendene bak hodet. For å hindre strekking av posen med skulderleddet, blir brukt metode for å "skru" av leddhodet i glenoid hulrom: et Methodist ene hånd fastholder skulderleddet, den annen side dekker bøyd ved albuen til pasientens hånd og foreta sirkulære bevegelser, presser den side av skulderleddet.

Blant de passive trening er nødvendig å sette av en passiv imitasjon av gange, som forbereder pasienten for en skikkelig tur: Methodist, slår hendene nedre tredjedel av tibia i begge ben bøyd i kneet leddene, gjør dem alternative fleksjon og ekstensjon i kne- og hofteledd mens skyve føttene på sengen.

Når du utfører passive bevegelser, er det viktig å undertrykke synkope (vennlige bevegelser) i de lammede lemmer. Når du utfører øvelsene på foten for å forhindre synkope i den paretiske hånden, blir pasienten fortalt å forene fingrene i "lås" -posisjonen, for å klemme albuene med håndflatene. For å forhindre venlige bevegelser i beinet når du utfører håndbevegelser, kan beinet på siden av parese festes med en lansering.

Etter de passive bevegelsene, som starter den terapeutiske gymnastikken, går du til implementeringen av aktiv.

Aktiv gymnastikk i fravær av kontraindikasjoner, begynne med iskemisk slag etter 7-10 dager med hemorragisk slag etter 15-20 dager fra sykdomsbegyndelsen. Hovedkravet er streng dosering av lasten og den gradvise økningen. Lasten måles av amplitude, tempo og antall repetisjoner av øvelser, graden av fysisk stress. Det er statiske øvelser, ledsaget av tonisk spenning i musklene, og øvelsene er dynamiske: de selv utfører bevegelsene selv. Med uttalt parese begynner aktive øvelser med dem statisk natur, som de er enklere. Disse øvelsene består i å holde hender og føtter i stillingen som er gitt til dem. Tabellen viser statiske øvelser.

Øvelser av dynamisk natur utføres primært for muskeltonus som vanligvis ikke økt, for bortfører musklene i skulderen, supinator, ekstensormuskler i underarmen, håndleddet og fingrene, lår bortfører muskel, flexor ben og fot. Når uttrykt parese start med ideomotor øvelser (første pasient for å forestille seg mentalt bevegelsen, og deretter forsøker å utføre den, uttaler produsert virkning) og med bevegelser i enklere betingelser. Lettere forhold innebærer eliminering av tyngdekraften og friksjonskraften ved forskjellige metoder som gjør det vanskelig å utføre bevegelser. For å betjene denne aktive bevegelse i horisontalplanet ved jevne glatte flater, og blokkene brukes hengekøyer system og hjelpemiddel i undervisningsmetoder som understøtter segmentene lem over og under arbeidsleddet.

Ved slutten av den akutte perioden av naturen til den aktive bevegelsen blir mer komplekse, antall repetisjoner og tempo gradvis, men betydelig økt, tar fatt på mosjon for legemet (lyset bøyer, side bend, fleksjon og ekstensjon).

Som strekker seg fra 8-10 dager (hjerneinfarkt) og 3-4 uker (hemoragisk slag) i god helse og tilfredsstillende tilstand for pasienten begynner å trene sete. For det første hjelper han 1-2 ganger om dagen i 3-5 minutter å ta en halv sittestilling med en landingsvinkel på ca. 30 0. I flere dager styrer pulsen både vinkelen og sittepunktet. Når kroppen endres, må pulsene ikke øke med mer enn 20 slag per minutt; hvis det er markert hjertebank, reduser deretter landingsvinkelen og varigheten av øvelsen. Vanligvis, etter 3-6 dager med ledevinkelen justeres til 90 0, og fremgangsmåten opp til 15 minutter, og deretter begynne med en deflatert sete ben trening (den paretic arm festet trekantet bandasje for å forhindre strekking av leddkapselen av skulderleddet). Når du sitter et sunt ben fra tid til annen, sett på paretisk - så lær pasienten fordelingen av kroppsvekt på paretisk side.

Deretter begynne å lære å stå ved siden av sengen på begge føtter og vekselvis på paretic og sunn ben (fikse kneet på den berørte side med hendene methodologist eller splinter), gå på bakken, da - vandre rundt i rommet og hallen med hjelp av methodologist, og en forbedring av gangen - ved hjelp av et stativ krykke, pinne. Det er viktig å utvikle en riktig stereotype å gå i pasienten, bestående av den vennlige bøyningen av benet i hofte-, knel og ankelleddene. For dette formålet, spore stier, og å trene "triple fleksjon ben" på siden av pareser mellom sporene satt foten tre planke høyde på 5-15 cm. Den siste fasen av opplæringen er å trene gangavstand trapper. Når du går, må pasientens paretisk arm festes med bandasjeforband.

De rehabiliteringsforanstaltninger som utføres bør gi størst mulig gjenopprettingseffekt. Metodene for den mest sparsomme omsorgen er reflektert i tabellen nedenfor.

Alt om gjenoppretting og rehabilitering etter et slag

Stroke er preget av akutt sirkulasjonsfeil i den menneskelige hjerne, som kan utvikle seg ganske raskt (fra et par minutter til flere timer). Når et av blodårene i hjernen er tilstoppet eller hvis en spasme eller skarpe innsnevring oppstår, strømmer blodet ikke lenger til det, og dermed oksygen. Hele prosessen fører til oksygen sult, som forårsaker at nervceller dør. Stroke opptar nå det neste stedet etter et hjerteinfarkt, som de fleste trenger å følge visse medisinske anbefalinger for å forhindre tilbakefall og komplikasjoner av sykdommen.

Effekter etter hjerneslag

Siden det er tre typer slag, kan konsekvensene av hvert slag også være annerledes. Avhengig av hva som er årsaken til berøringen, er denne sykdommen delt inn i flere typer:

 • iskemisk
 • Hemorrhoidal (hemorragisk)
 • Høyre hånd
 • sinistral
 • omfattende
 • Microstroke.

Konsekvenser av iskemisk slag

Iskemisk type slag regnes som den vanligste (omtrent 80% av tilfellene). Denne typen slag berøres av en spasme eller blokkering av blodkaret med en trombose. Konsekvensene etter et iskemisk slag vil avhenge av en rekke årsaker som det ble forårsaket av. Men selve graden av hjerneskade er viktig:

 • Når et lite fartøy er skadet, går den iskemiske typen av slag i de fleste tilfeller gunstig under betingelse av passende behandling, det vil si sannsynligheten for fullstendig gjenoppretting av nedsatt hjernefunksjon er høy.
 • Et forlenget løpet av iskemisk berøring kan tiltrekke seg alvorlige komplikasjoner, inkludert forverring av sykdommen, gjentatte slag, lungebetennelse, etc. Men dette tilfellet kan også gi et gunstig utfall dersom behandling planlegges snart.
 • Det er også så sjeldne tilfeller når forbedringen av tilstanden, til tross for behandlingen, ikke kommer, og symptomene vokser. Dette indikerer tilstedeværelsen av en subakutt periode med iskemisk slagtilfelle.

Konsekvenser av hemorragisk slag

Hemorrhoid type slag fortsatt veldig ofte kalt hemorragisk. Det er preget av ruptur av fartøyet og utstrømningen av blod fra det inn i hjernens substans. Dette fører til utseendet av et hematom i hjernen, som ved sin tilstedeværelse setter press på vevene som omgir det, og derved forårsaker hevelse, og deretter død av nerveceller. Risikoen for forekomst av konsekvenser etter et hemorragisk slag beror på lokalisering i hjernen:

 • Cerebellar lesjon fører til svekket koordinering av bevegelser
 • Den motsatte siden av lesjonen kan bli lammet, eller på denne siden av kroppen (på armen eller benet) vil det være parese
 • Med lokalisering av hematom i venstre side av hjernen, kan tale brytes opp til det totale tapet. Det er et brudd på brevet, minnet og den psyko-emosjonelle sfæren.

Stroke kan forårsake vaskulær demens - oppnådd nedsatt hukommelse og intellektuelle evner hos en person på grunn av cerebrovaskulær sykdom. Med mangel på oksygen dør hjernecellene som er ansvarlige for atferd og oppfattelse dør, og endrer pasienten uten anerkjennelse.

Hemorroide slag er en av de mest alvorlige former for hjernens patologi. Lær om hva som kan være farlig denne sykdommen du kan her.

En annen sykdom som kan utvikle seg etter et slag er hjerne ødem. Ødemet i hjernen er en reaksjon av menneskekroppen til overdreven belastning. Les mer om dette kan du finne her: http://gidmed.com/bolezni-nevrologii/sherepno-mozgovye-travmy/otek-golovnogo-mozga.html

Konsekvenser av høyresidig slag

Høyre sidestrek er diagnostisert mye senere enn den venstre sidede. Konsekvenser av tidlig behandling til leger med et slag på høyre side av halvkulen er:

 • Ansiktslammelse, ben eller hender på venstre side
 • Forstyrrelse i oppfatning og opplevelser. Det vil si at en person kan føle at han har mange hender, ben eller ikke i det hele tatt lammet.
 • Tap av minne eller mangel på minner om nylige hendelser
 • Vanskelighetsgrad å vurdere størrelse, avstand, landemerke i rommet. En person kan være feilaktig kledd eller kledd.

Konsekvenser av venstre sidet slag

Venstre sidestrek Ifølge statistikk er det mer vanlig for de høyre sidene (ca 57%). Siden venstre side av hjernehalvdelen av hjernen er direkte ansvarlig for tale og logikk, i tillegg til å lamme kroppen fra høyre side, kan konsekvensene av et slag være:

 • Talekrenkelse, indistinkt, uforståelig og utydelig lyduttale, personen kan bare snakke en del av et ord eller snakke i alle lydsetter
 • Lammelse av kroppen på høyre side, hender eller føtter på samme side
 • Overtredelse av lesing, skriving, artikulasjon
 • Talehukommelse er tapt
 • Over tid kan en person gradvis begynne å trekke seg inn i seg selv, da kommunikasjon med andre er begrenset.

Konsekvensene av en stor hjerneslag

Omfattende slag preget av involvering i prosessen med cerebral blødning av et signifikant volum hjernevæv. Jo større hjerneskadeområdet er med et omfattende slag, jo mer komplekse konsekvensene kan være:

 • Fremveksten av parese (når bevegelsene brytes delvis) eller lammelse (når menneskekroppen ikke kan bevege seg i det hele tatt)
 • Når den venstre delen av templet er skadet, blir personen forstyrret, siden den tidlige delen av hjernen er ansvarlig for evnen til å snakke
 • Den farligste konsekvensen av et omfattende stammeslag er en koma eller plutselig død
 • Med et stort slag kan hjernevevet impregnert med blod dør og ikke kan gjenopprette igjen, derfor kan ikke bare motorens funksjoner av en person, hans hørsel, syn, tale, men også vedvarende lidelser i bevisstheten komme til syne. De mest alvorlige tilfellene er preget av å stoppe pusten og å stoppe hjertens aktivitet.

En mikrostroke kan kalles den farligste typen slag, fordi folk noen ganger ikke legger merke til det. Mikroinsultet er karakterisert ved en person ved å skifte blodkar i hjernen etter å ha lidd hypertensjon, aterosklerose og andre sykdommer, noe som kan føre til følgende konsekvenser:

 • Vesentlige konsekvenser kan ikke være, men hvis de ser ut, har de form av iskemisk eller hemorrhoidal (hemorragisk) slag
 • Svært ofte etter et mikroslag, blir folk irritabel, aggressiv eller til og med whiny
 • Demens kan utvikle seg gradvis, noe som skyldes en vaskulær lidelse i hjernen.

Konsekvensene av slag i folk i alderen

Eldre mennesker får stroke mye oftere og vanskeligere ung, noe som skyldes endringer i blodkar med alder. Etter starten på 55 år med hver påfølgende ti år, kan sannsynligheten for forekomst og utvikling av et slag bli doblet. Jo eldre alderen på en person som lider av et slag, jo verre er konsekvensene.

De viktigste tilfellene av slag etter 80 år senere resulterte i lammelser, et år senere kan det være en liten forbedring, men dessverre, etter utløpet av to år, bør man forvente enten en forverring av tilstanden eller et tilbakefall.

Rehabilitering - metoder og tidspunkt for gjenoppretting

Rehabiliteringsprosessen etter et slag er svært viktig, fordi det er han som kan hjelpe en person til å fortsette å leve nesten det samme livet. For en tidlig og effektiv tilbakeføring til det gamle liv, tilbys rehabilitering best i spesialiserte sentre, hvor slagbehandling er kompleks. Vanligvis kan denne prosessen ta lang tid, men hvert tilfelle er individuelt, slik at noen kan komme tilbake til normal raskere, og noen senere.

Teknikken for utvinning etter et slagtil dags dato er det ganske mye, men en av de mest effektive er den spesielle generelle styrkingskomplekset av LPC, hvor detaljer er skrevet nedenfor.

Gjenopprettingsperioden er delt inn i tre deler:

 • Restorativ tidlig (6 måneder)
 • Restorativ sent (6 måneder - 1 år)
 • Restperiode (når angrepet tok ikke mindre enn 1 år).

I de tre første månedene av den tidlige gjenopprettingsperioden er krefter og bevegelser etablert i den berørte delen av kroppen. Mental og sosial rehabilitering krever lengre tid.

Behandling og rehabilitering etter hjerneslag hjemme

Rehabilitering er også mulig i hjemmet, selv om det ikke regnes som det mest effektive, fordi det i spesialiserte institusjoner vanligvis utføres på en kompleks måte med narkotikabehandling og øvelser.

Motor og tale rehabilitering

For å gjenopprette motoraktiviteten er det nødvendig å velge individuelt en lege et kompleks av fysiske øvelser (fysiske øvelser), som består av aktive så vel som passive lembebevegelser og pusteøvelser. Fysiske og respiratoriske øvelser bør startes så tidlig som mulig etter angrepet.

Effektivt program for å gjenopprette tale etter et slag

For å effektivt gjenopprette tale må du vite med hvilken type slag en person har å gjøre med. For hver pasient velges en annen logopedisk belastning, og øvelsene blir gradvis kompliserte. Hjemme kan pasienten bare synge. Ved hjelp av elementene i musikkterapi gir det ofte vedvarende, raske positive resultater i å gjenopprette tale, fordi sang vanligvis ledsages av en positiv atmosfære.

Venstre eller høyre hånd

Å gjenopprette håndbevegelser etter et slag er vanskeligst, fordi de fleste av nervene i hjernen er ansvarlige for bevegelsene i hendene. Men du kan fortsatt gjenopprette det hvis du kobler det til hverdagen så tidlig som mulig. Det er nødvendig å forstå at dette er arbeidskrevende arbeid, og prosessen kan være lang og samtidig effektiv. Det vil være best om du gjør en sunn hånd på noe i nærheten av kroppen i 5 timer, og hele tiden prøver du å jobbe hjemme hos en syk person - spise, gå med en hund, skriv ut på en datamaskin, tørk støv osv. Disse 5 timene skal være den mest aktive.

Restaurering av visjon

Bare hjelp fra en kvalifisert øyelege kan gjenopprette synet. Med tanke på ulike faktorer, velger hver oftalmiker individuelt et program for å gjenopprette visjon for hver pasient, som kan bestå av medisinsk behandling, kirurgisk operasjon, et sett med øvelser og gymnastikk.

Restaurering av svelging

Etter et slag kan noen mennesker føle mat eller drikke på den ene siden av munnen. Her er det behov for å lære igjen. Parallelt kan du utføre følgende øvelser som hjelper til med å gjenopprette svelging:

 • La pasienten etterligne svelging
 • Imiterer å gyte med en åpen munn
 • Skyll halsen med vanlig vann
 • Simulerer hoste
 • La kinnene blåse opp og hold denne posisjonen i 5-6 sekunder
 • Streker lyden "og" med en fingerpinne på strupehodet.

Riktig ernæring etter iskemisk slag

Ernæring og kosthold etter et slaganfall har visse viktige prinsipper, som består i bruk av et minimum av salt- og animalsk fett.

Komplikasjoner etter et iskemisk slag kan være minimal hvis en svært effektiv behandling ved bruk av moderne legemidler starter under det "terapeutiske vinduet", som varer i tre timer etter det iskemiske angrepet. Derfor er det viktig å gi pasienten så mye som mulig førstehjelp ved slag.

Mer informasjon om behandling av iskemisk berøring og videre rehabilitering finnes her.

Begrensning i forbruket av animalsk fett kan betydelig redusere nivået av kolesterol, noe som bidrar til å unngå tilbakefall av sykdommen. Et minimalt saltinntak lar deg normalisere blodtrykket. Tross alt gjør normale blodtrykksindekser i stor grad lettere utvinning av kroppen etter et angrep av slag og hindre nederlaget til nye områder av hjernen. I tillegg bringer en spesialisert diett vekten av en person tilbake til normal, noe som er viktig for fullstendig rehabilitering.

Hvordan skikkelig massasje etter et slag

Teknikken for rehabiliteringsmassasje består av følgende tiltak: pasienten er plassert på ryggen, den skadede armen blir avledet til siden slik at den ligger på skuldernivå, med underarmen, hender og fingre maksimalt ubent. Du må massere alle bøyningsstedene (børster, fingre, albuer). Massasje skal være sakte, ikke forårsake smerte og muskel tone.

For en lammet bein etter et slag, utføres samme massasje som for hånden, bare en liten pute eller et håndkle bør plasseres under kneet.

Treningsapparat

I dag tilbyr markedet et bredt spekter av spesialiserte simulatorer for å gjenopprette motorfunksjonene til bena, hender og fingre. Slike simulatorer tillater hjemmet å gjenopprette, uten å løfte pasienten fra sengen. Deres arbeid er basert på trening av lemmer, selv om pasienten ikke føler dem, utvikler ledd, stimulerer nerveender og gjenoppretter arbeidsevne.

Medisinsk rehabilitering

Det er basert på bruk av narkotika og injeksjoner, som gjenoppretter metabolske forstyrrelser i hjernevæv, og de påvirker i sin tur hemodynamiske parametere. Også disse stoffene virker på hjernens metabolisme. Ofte utpekte leger individuelt nootropiske legemidler, påvirker fordelaktig metabolisme av nevroner og integrative funksjoner i hjernen.

Rehabilitering etter et slag av folkemidlene

Strenge oppskrifter for gjenopprettingen av kroppen etter et slag, det er nei, men du kan hjelpe kroppen til å gjenopprette, etter anbefalingene nedenfor:

 • Tidlig tid etter et angrep bør tilbys i sengen
 • Te bør erstattes med salvie eller mynte te
 • Før du går til sengs, drikk et glass varm melk
 • Begynn å spise mer sitroner.

Tinktur på pinjekegler. Håndfull kjeglehakk, etter helling dem med 70% alkohol eller vodka. Den resulterende blanding helles i glass og legges i kjøleskap i flere uker. En skje med denne tinkturen, slikke om morgenen etter frokost, vil hjelpe kroppen til å bli rehabilitert tidligere.
Urtebehandling. Dekoksjon av hvitløk, løk, hundrosa, lilje av dalen, hagtorn eller bete blir et hjelpemiddel til hovedbehandlingen. Ved hjelp av folkemessige rettsmidler må man nødvendigvis konsultere den tilsvarende legen, fordi misbruk av urter kan skade helsen.

Rehabiliteringssentre og spesialiserte sanatorier for pasienter etter et slag

Slike fasiliteter hjelper pasienter som har hatt et slag, ganske raskt og effektivt å gå tilbake til sitt gamle liv. Nedenfor kan du finne ut mer om priser, service spektra og se adressene deres i forskjellige byer.

I Moskva og Moskva-regionen

Rehabiliteringssenteret for gjenoppretting av folk etter et slag "Three Sisters" ligger i Moskva-regionen i landsbyen Mityatinino.
Rehabilitering i dette senteret, som består av 21 dager, vil koste 252 000 rubler. Det er mulig å plassere en slektning med en pasient, som krever en ekstra avgift på 3.000 rubler. per dag inkludert måltider. I detalj om alle tjenester er det mulig å ringe på ph. 8 (499) 922-66-05.

I St. Petersburg

Nikolaev sykehus i St. Petersburg er engasjert i utvinning av pasienter etter et slag, hjerteinfarkt og ulike hjerneskauser. Ligger på gaten. Konstantinovskaya, 1. Tlf. For å avgrense prisene: 450-57-26 (29).

I Novosibirsk

Klinikk for rehabilitering og rehabilitering NIITO spesialiserer seg på utvinning av kroppen etter ulike sykdommer, inkludert slag. Det ligger i Novosibirsk på gaten Nemirovich-Danchenko, 60-a. Prisene skal oppgis på telefon: +7 (383) 314-47-98; +7 (383) 314-35-64.

I Jekaterinburg

Pavlova klinikken i byen Yekaterinburg tilbyr et bredt spekter av rehabiliteringstjenester, inkludert gjenoppretting etter overføring av enhver type slag. Det er en klinikk langs Butorin Street, 3a.

Kostnaden for logopedisk individuell trening som varer 1 time er 550 rubler. Foreløpig program og behandling, samt kostnadene, diskuteres spesielt med legen. Telefoner til spørsmål og informasjon: 264-66-63, 229-95-45.

Rehabiliteringssenter etter et slag i Krasnoyarsk

Det sibirske kliniske senteret for FMBA i Russland tilbyr å gjennomgå rehabilitering og rehabilitering etter overføring av ulike sykdommer, inkludert slag. Det ligger på ul. Kolomenskaya, 26. Kostnaden for tjenester, for eksempel utarbeidelsen av et program for rehabilitering, vil koste 266 rubler. Tlf. For detaljerte opplysninger om tjenester og priser: (391) 277-33-55 (391) 262-40-67

I Chelyabinsk

Neurologisk klinikk av lege I.D. Bubnova behandler problemene knyttet til ulike sykdommer og funksjonsfeil i nervesystemet. Klinikken ligger ved ul. Pushkin d.12. Tlf. For avklaring av detaljerte spørsmål og priser: (351) 727-71-80

I Sestroretsk

Adelie Medical Center gjenoppretter folks helse etter et slag. Adresse til dette senteret Borisova, 9. For å avklare prisene og tjenestene, ring disse tallene: (812) 437-40-75, 437-09-07

I Chelyabinsk

Helsesenteret for helseopprettelse etter slagtilfelle "Helsehøgskolen" vil bidra til å komme seg etter et slag. Det er dette senteret på gaten. Sulimova, hus 94 / c. For å finne ut prisene, dager og timer i resepsjonen, ring: +7 (351) 750-48-75.

I Tyumen

Tyumen Rehabiliteringssenter, som har to grener:

 1. Republikken, 148/1. Forespørsler: 7 (3452) 32-24-96
 2. Breddegrad, 29 k3. Referanser: 7 (3452) 34-95-45,

er engasjert i rehabilitering av mennesker som har hatt ulike nevrologiske sykdommer. For å avklare prisene på tjenester, bør du ringe de nevnte telefonene.

I Ufa

Klinisk bysykehus nr. 5 vil gi en tjeneste for å utarbeide en plan for rehabilitering etter et slag. Tlf. for å avklare modusen for drift: (347) 272-61-20

I Kiev

Senter fungoterapi, bioregulering og Ayurveda i Kiev-regionen inviterer pasienter til å rehabilitere og gjenopprette fra et slag. Prisene, et spekter av tjenester, driftsmodus og mottakstid kan stilles på følgende telefoner: (044) 331-74-44; (050) 331-74-44.

I Ukraina

Senteret for restaureringen av personligheten, samt for rehabilitering av Eden, som ligger på gaten. Vatutina, 39, utfører komplisert utvinning etter en rekke sykdommer. All detaljert og pålitelig informasjon skal mottas på telefon: (0564) 95-81-12, 53-40-42.

I Hviterussland

Det ledende medisinske nevrologiske rehabiliteringssenteret "Eleos" er engasjert i tverrfaglige programmer for rehabilitering og rehabilitering av mennesker etter et slag og ligger på gata. F. Skorina 12 i byen Minsk. Følgende telefoner er gitt for å avklare ytterligere spørsmål: +375 29 165 60 47.

I Aksakov-distriktet

Den republikanske polyklinikken for rehabilitering i Aksakov-distriktet ligger 25 km fra byen Minsk. Det omhandler rehabiliteringsprosessen etter et slag, hvor kostnadene kan avklares ved telefoner: +375 (17) 509-72-42. Også på ovennevnte telefon bør du finne ut adressen til senteret.

På Krim

Lermontov sanatorium i Odessa utfører behandling av hjertesykdommer, blodårer, sentralnervesystemet, nevroser, ryggsmerter, gjenoppretting av slag og andre gjenopprettingsprogrammer. Ligger på gaten. Lermontovsky Lane, 2. Prisene skal oppgis. Tlf.: +7 (499) 704-56-97; +3 (0692) 53-76-57.

I Kina

For å søke om rehabilitering og rehabilitering i Kina, ring følgende numre:

 • For Vladivostok +7 (423) 246-46-00
 • For Moskva +7 (495) 721-48-40
 • For Yakutsk +7 (4112) 75-48-48
 • For Krasnodar +7 989 272-19-62
 • 24-timers hotline +7 914 960 12 10.

I følge telefonnumre kan du også spørre om kostnaden for rehabilitering.

I Israel

For å fullføre en rehabiliteringsprosess i Israel etter å ha fått et slag, er det mulig å ringe telefonnummeret som vises på følgende + 7-495-745-3376, sende SMS her 380 (97) 323-78-56 eller skrive et brev til adressen lena @ sykehus-i-Israel.com. Den gjennomsnittlige kostnaden for rehabilitering i Israel per dag kan variere fra $ 750 til $ 950.

Hvor det er mulig å gjennomgå rehabilitering gratis og under hvilke forhold

For å ordne en eldre person som har hatt et slag, for fri rehabilitering, må du kontakte distriktet sosialbyråer, samt pensjonsavdelingen med en erklæring. Etter dette kan pasienten forsynes med et kupong for et gratis sanatorium på bekostning av staten.

Vi tilbyr en video av programmet "Å leve sunt" med Elena Malysheva, som forteller hvordan du gjenoppretter bevegelse etter et slag:

Forebygging av tilbakevendende hjerneslag

For å hindre et slag eller for å unngå et tilbakefall, anbefales det at du tar hensyn til og overholder anbefalingene nedenfor:

 • Hvis du nøye overvåker blodtrykket, kan stroke unngås, fordi det er høyt blodtrykk som ofte provoserer sykdomsutbruddet.
 • Hvis blodtrykket økes, vil velegnet midler mot høyt blodtrykk sammen med moderate fysiske belastninger bidra til normalisering.
 • Det anbefales å prøve å tilbringe mer tid utendørs, ute og ikke skynde seg å gå mye.
 • Det er bedre å ikke misbruke alkohol, fordi det øker risikoen for et slag flere ganger.
 • Normal vekt vil ikke bare hjelpe for å unngå et slag, men også å føle seg bedre.
 • Prøv å oppleve mer positive følelser, et godt humør og finne grunner til latter og glede.

15 kommentarer

Sergey Ivanitsky

Jeg lurer på om et år har gått siden slaget, da kan hånden gjenopprettes eller er det allerede umulig? Hvis vi gjør alle massasjer, som artikkelen sier.

Hei, Sergey. Selvfølgelig bør rehabilitering for hjerneslag være tidlig, for hvis tiden går tapt, vil kanskje funksjonen til hånden ikke bli fullstendig gjenopprettet. Dette betyr imidlertid ikke at du må gi opp leksjoner - det vil i det minste ikke tillates at det blir ytterligere forverring av tilstanden og fullstendig lammelse av hånden, samt muskelatrofi. Og etter et år må du gjenopprette håndens funksjon.

Det er nødvendig å ta hensyn til særegenheter ved å tenke på en person som har hatt et slag.
Å utvikle en hånd er nødvendig daglig, og pasienter etter et hjerneslag føler seg ofte lei seg for en sår hånd, øvelser utføres kun i nærvær av en omsorgsfull person under tvang, og de gjentar ikke øvelsene selv om dagen. Derfor er det nødvendig å ha tålmodigheten til å jobbe fullt ut med pasienten når det gjelder fysisk rehabilitering.

Det er også ønskelig at komplekset av øvelser du tar opp en lege - en rehabiliterer enkeltvis, for ikke å skade armen. Jeg anbefaler å se en video der det er godt forklart hvorfor en individuell tilnærming til hver pasient er viktig ved valg av spesifikke øvelser https://vk.com/wall-70470218_1442

Også det er selvsagt også nyttig å gjennomføre massasjekurs (profesjonelt og selvstendig hjemme kan også gjøres), og fysioterapi kurs.

Sergey Ivanitsky

Hva synes du om Buton-simulatoren? Kan jeg bruke den?

Jeg tror denne maskinen er mer egnet for de som har fingre ikke beveger seg, og hvis din far parese hender moderat og bevegelse i fingrene frelst, så tror jeg det ville være bedre hvis det er på egen hånd prøver å gjøre øvelser for å øve finmotorikk - heve små ting, berør perler, skriv på tastaturet og så videre.

Men hvis du vil kjøpe en far denne simulatoren (og det koster ca 20 tusen rubler), så kan du gjøre det - det vil ikke skade.

Jeg anbefaler deg videoen

Sukalov Sergey Anatolievich

Jeg hadde 2 angrep av iskemisk slag i 2010 i februar. Mozzhechok satte nozhki.V øyeblikket har jeg ingen balanse og jeg går dårlig, svak og dårlig adlyde riktig storona.Podskazhite hva jeg gjør og hvor du kan kureres?

Sergey, rehabilitering etter hjerneslag inkluderer regelmessige kurs av døgnbehandling og poliklinisk behandling av nervecellene narkotika, så vel som i ditt tilfelle, en spa-behandling, med sikte på restaurering av sanseforstyrrelser (fysioterapi og massasje), restaurering av de motoriske områder (fysioterapi, gange), og Også, hvis det er taleforstyrrelser, leksjoner med en taleterapeut. Hvis det ikke er mulig å gå til et sanatorium, kan et så omfattende behandlingsforløp fås på rehabiliteringssenteret (det er mange av dem nå).

Anatoly

Velkommen! Prompt vær så snill, gjør fysioterapi etter et slag med sin bestemor, flexors på venstre hånd er i spastisitet, bevegelse uavhengig av venstre hånd er ikke bare passivt kombinert med riktig ennå å stimulere og engasjere seg i arbeidet til venstre? Og når øvelser utføres på bena, for eksempel, liggende, begynner venstre arm å krampe og bøye seg i albueforbindelsen. Er det verdt å sette en hantel i håndflaten din for å holde hånden på plass?

Hallo Gjenoppretting etter et slag beror først og fremst på hvor rett tid rehabiliteringen ble påbegynt (spesielt øvelser i treningsterapi) og hvor alvorlig streken var.
Til og med en delvis utvinning fra en hvilken som helst type slag med alvorlige nevrologiske underskudd i minst seks måneder, og den fulle - ofte umulig. I alvorlige slag med varig nevrologisk skade (lammelse av den ene side av legemet, etc.) delvis gjenvinning av leddfunksjon kan ta 1-2 år, og at et vellykket resultat ikke kan garanteres. I hundre prosent av tilfellene er dette pasientens funksjonshemning.
Du har dessverre ikke skrevet, hvor mye tid som er gått etter slaget, som var en form for slag og alvorlighetsgrad, samt å ta hensyn til alder, kan jeg ikke berolige deg, og si at i min hånd bli gjenopprettet til aktiv uavhengig bevegelse.

Selvfølgelig, i intet tilfelle bør du slutte med bestemoren din til å håndtere. Passiv gymnastikk for de berørte lemmer er en stor positiv effekt:
- forebygging av venøs overbelastning og stagnasjon i lymfekar, det vil si forebygging av ødemer av lammede lemmer;
- forebygging av utseende av trykksår på lemmer;
- forebygging av muskelsvinn og ledd, muskel spastisitet (i tidlig post-takts perioden - bare to dager etter et slag), og muskel kontrakturer (sannsynligvis i ditt tilfelle).
Treningsbehandling bør også suppleres med fysioterapi og massasje (det er bedre å utføre alle prosedyrer før øvelsene), dette øker sjansene for å gjenopprette lemmer. Ingen avbrutt og medisinsk behandling, din bestemor skal få det regelmessig, behandlingsordningen er foreskrevet av behandlingsneurologen.

Med henvisning til fiksering av det spastiske lemmet, er det denne typen behandling som behandling etter stilling. Men dette betyr ikke at du på et gitt tidspunkt, som du tror er nødvendig, kan legge vekt på hånden din. Dette betyr at det er spesielle arrangementer (stillinger hvor armen eller benet skal ligge), hvor lemmen er festet til en viss tid (fra 30 minutter til 1,5-2 timer). For fiksering kan du bruke myke brede bandasjer, myke bukser med salt eller sand, spesielle lengder.

Det virker for meg at den beste veien ut av situasjonen, få en avtale eller invitere enda profesjonell hjemme for fysioterapi og rehabilitering lege, som vil vise deg hvordan du skal og i hvilken rekkefølge for å utføre teknikker for passive gymnastikk (ikke alle handlinger kan utføres med en lammet lem, fordi i fravær av aktive bevegelser, holdes alt bare på ligamentapparatet, og leddbåndene har egenskapen til å strekke seg). Og også vise hvordan du skal legge lammede lemmer, hvordan du skal ordne dem, når og hvor lenge det kan og skal gjøres.

Les Mer Om Fartøyene