Stenose av mitralventilen: årsaker, diagnose, behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er mitral stenose, de viktigste årsakene til forekomsten. Hvordan utvikler patologien sine karakteristiske symptomer. Metoder for diagnose og behandling, prognose for gjenoppretting.

Innsnevringen av åpningen mellom det venstre atrium og ventrikkelen, som hindrer den intrakardielle blodstrømmen, kalles stenose i mitralventilen.

Ved normal drift, går inn i blod hjertet uten hindring fra atria til ventriklene når ventriklene slappe etter en minuttvolum og redusere infarkt (under diastole). I patologien av ulike årsaker (infeksiøs endokarditt, aterosklerotisk plakk) venstre atrioventrikulær åpning blir redusert i størrelse, er smalere (arrdannelse eller vev ventil forkalkning, fusjons klaffer), og skaper en hindring for normal blodstrøm:

 • i venstre ventrikel, blod ikke leveres i nok mengde, volumet av hjerteutgang faller;
 • i venstre atrium på grunn av trykk øker motstanden til hjertekammerets vegger, de tykker seg (hypertrofi);
 • utvikler pulmonal hypertensjon (en økning i blodtrykk i lungene);
 • høyre ventrikel øker gradvis i volum (dilatasjon), dens kontraktile funksjon brytes.

Resultatet er en alvorlig forstyrrelse av hjertemuskelen og sirkulasjonen.

Denne utførelsesform stenose (innsnevring av den venstre atrioventrikulær åpningen) refererer skrustikker til ervervet patologi farlig utvikling av alvorlige komplikasjoner - malign arytmi (atrial sin form) fra fatal tromboemboli, blødning (aneurisme ruptur av pulmonale blodårer), lungeødem.

Endelig, er det umulig å herde stenose, kirurgiske metoder unnlater å betydelig forbedre prognose og forlenge levetiden av 2 (med unexpressed svekket blodgjennomstrømning, dyspné etter trening), og 3 stadier av sykdommen (med alvorlig blodsykdom, dyspné ved stillstand).

Før og etter operasjonen behandles patologi av en kardiolog, opererer på innsnevring av hjertekirurgen.

Fem stadier av patologi

Alle sirkulasjonsforstyrrelser (hemodynamikk) med stenose i mitralventilen har en direkte avhengighet av størrelsen på den atrioventrikulære åpningen. Området i det vanlige hjertet er 4-6 kvadratmeter. cm, med patologi, reduseres det gradvis:

 1. Mindre innsnevring (et område på minst 3 kvm), hemodynamiske forstyrrelser, er ikke uttrykt, kan vare i flere tiår, tilsvarer stadium 1 av sykdommen.
 2. Moderat mitralstenose (fra 2,9 til 2,3), det er svake manifestasjoner av blodtilførsel og stasisforstyrrelser (en liten dyspnø som utvikler seg som følge av fysisk aktivitet, som går i ro) tilsvarer 2 stadier.
 3. Den utprøvde innsnevringen (fra 2,2 til 1,7 kvm), åpenbare symptomer på dysfunksjon, oppstår dyspnø fra noen aktivitet (når du utfører daglige oppgaver, går), går ikke i hvile, tilsvarer 3-4 stadier av stenose.
 4. Den kritiske scenen, når stenosen når en størrelse på 1,0 kvadrat. cm, tilsvarer det dystrofiske stadium 5 av sykdommen. Mangelsymptomer nå katastrofale proporsjoner, sirkulatoriske forstyrrelser forårsake irreversible endringer i organer og vev utvikle maligne arytmier (atrial form), er vanskelig å flytte pasienten, mister han evnen til å arbeide.

På stadium av kritisk innsnevring av atrioventrikulær åpning er det umulig å gjenopprette blodtilførselen og forbedre prognosen til pasienten selv ved kirurgiske metoder, overtredelsene er raskt kompliserte, og resultatet er et dødelig utfall.

Hovedårsakene til stenose i mitralventilen

De hyppigste årsaker til sammenvoksninger og arr (voksn) ventilklaffer - vevsskade som følge av infeksjon, metabolske sykdommer (hyperlipidemi, kolesterolplakkdannelse) og traumer av hjertet:

 • Reumatisme, revmatoid artritt og infektiv endokarditt (80%);
 • aterosklerose;
 • kalsifisering (vevsherding som følge av avsetning i kalsiumceller);
 • syfilis;
 • Myxoma (godartet neoplasma av hjertet);
 • Medfødt hjertesykdom med atrioventrikulær septaldefekt (Lutembash syndrom);
 • aorta insuffisiens (mangler i aortaklaven som fører til forstyrrelser av intrakardial blodstrøm);
 • intrakardial trombi;
 • traumer av hjertet og brystet;
 • ioniserende stråling;
 • forgiftning med legemidler (preparater basert på planteekstrakter av malurt).

Noen ganger er årsaken til at kontraheringen av mitralventilen er kirurgi (30%) for å eliminere stenose (kommissurotomi, ventilproteser).

symptomer

I de tidlige stadiene av sykdommen er helt symptomfri, uten å påvirke evnen til å arbeide og livskvalitet for pasienten, kan en slik periode vare i flere tiår (fra 10 til 20 år).

Alvorlig stenose i mitralventilen blir i etapper, når området av atrioventrikulæråpningen smalker til 2 kvadratkilometer. se Patologi er preget av klare tegn på brudd (hoste med hemoptysis, nattangrep av astma, lungeødem, arytmi av typen ciliary). Alvorlig kortpustethet forstyrrer pasienten, ikke bare etter husholdningsstress, men i fullstendig hvile, går patologien raskt, noe som fører til fullstendig funksjonshemning.

Mitral stenose: årsaker, symptomer, behandling

En av de alvorlige hjertesykdommene er mitral stenose. Det er preget av en innsnevring av åpningen som forbinder venstre ventrikel og tilhørende atrium, mellom hvilke er en spesiell mitralventil. Hvis dens lumen minker, blir det grunnen til at blodpassasjen er vanskelig.

Prevalens av sykdommen

Det meste av stenosen i mitralventilen er diagnostisert hos personer i førtidspensjonalderen. Det påvirker 40-60 år gamle pasienter, blant hvilke kvinner er mye mer vanlige. Sannt, sykdommen er vanskelig å kalle utbredt, det påvirker ikke mer enn 0,08% av mennesker.

Sann, hvis du har diagnostisert den oppkjøpte hjertesykdommen, så er det en 90% sjanse for at mitralventilen vil bli påvirket. Folk som lider av revmatisme har en 75% sjanse for å utvikle hjerte muskel lesjoner.

Beskrivelse av sykdommen

Mitral stenose og mitral insuffisiens utvikles med fibrotiske forandringer i ventilen. De er ledsaget av fusjonen av kommisjonen, kalsinering av bladene og deres fortykkelse. I tillegg kan det være en forkortelse av sangdelene av akkordene, deres fusjon. Mitralventilen kjøper en traktform. Sykdommenes særegenhet er at passasjen ikke helt lukkes. Blod som går inn i ventrikkelen, går delvis tilbake til venstre atrium. Denne prosessen kalles regurgitation.

Hvis det i normal tilstand er hullområdet ca 4-6 cm 2, så kan det i kritisk posisjon reduseres til 0,5 cm 2. Dette øker trykket i venstre atrium, noe som fører til hyperfunksjon. Etter dette øker trykket i lungene, arteriolene spasmer begynner i den lille sirkulasjonen av sirkulasjonen. Alt dette fører til en forverring av høyre ventrikel, stagnasjon i venene, supraventrikulær takyarytmi.

Årsaker til problemer

For å være oppmerksom på sykdommen i tide, er det nødvendig å kjenne tegnene på mitral stenose. Men det er også viktig å forstå hva som egentlig kan føre til utviklingen av sykdommen.

Den vanligste årsaken er revmatiske sykdommer. Forresten, de kan utvikle seg selv som en komplikasjon av ondt i halsen forårsaket av streptokokkinfeksjon i halsen. I 75% av tilfellene fører reumatisme til disse lesjonene. Hvis denne sykdommen er årsaken til stenose, utvikler dens manifestasjoner ganske raskt. Dette skyldes den konstante traumatiske effekten av høyt blodtrykk på ventilen.

Også, sykdommen kan være en medfødt patologi. I dette tilfellet, i en ganske tidlig alder, blir stenosen av mitralventilen diagnostisert. Behandling med bruk av medisiner i slike situasjoner, som regel, gjelder ikke. Med den medfødte formen av sykdommen, kan du kvitte seg med problemet bare ved hjelp av kirurgisk inngrep.

Blant sjeldne nok grunner, også kalt ioniserende stråling eller inntak av noen medisiner, for eksempel preparater som inneholder malurt.

I tillegg kan mitral stenose provosere kalsium vekst, svulster eller trombi.

Klassifisering av sykdomstyper

Leger skiller fem stadier av sykdommen. Hvis først sykdommen ikke manifesterer seg på noen måte, så kan den føre til døden hvis den utvikler seg.

Den første etappen kalles også kompenserende. Symptomer på sykdommen er fraværende, pasienter kan selv utføre betydelig fysisk anstrengelse uten å vite om problemene. De er vanligvis funnet under rutinemessige forebyggende undersøkelser.

Ved subkompensatorisk eller andre grad av mitralstenose begynner symptomer med fysisk aktivitet. Ventilklaringen minker betydelig, belastningen på høyre ventrikel øker. Scenen er preget av en økning i blodtrykksgradienten i venstre atrium. Dette blir nødvendig for å opprettholde hjerteutgang på samme nivå.

I tredje fase skjer stagnasjon i sirkulasjonssystemet. En økning i hjertemuskelen og leveren er også diagnostisert. Samtidig øker venetrykket betydelig.

Alvorlig sirkulasjonsfeil vises i fjerde fase. Det viser også alvorlig stagnasjon, en signifikant økning i leveren og en stramming av dens struktur, perifer ødem fremstår, ascites.

I femte grad begynner de irreversible endringene i de indre organene. Sykdommen fører til utseende av ødem, dyspné, selv i en hvilestilling, kardiomegali, levercirrhose.

Skjemaet av stenose kan se ut som en fiskemunn - den har en traktlignende form. Det kan også ligne en jakke loop eller være preget av en dobbelt innsnevring.

Avhengig av lumenstørrelsen er en skarp (mindre enn 0,5 cm 2) uttrykt (0,5-1 cm 2) og moderat (opptil 1,5 cm 2) stenose skilt.

Symptomer på sykdommen

Hvis mitralstenose bare begynte å utvikle seg, vil du ikke kunne finne ut om dette uten en spesiell undersøkelse. Sann, forverringen kan manifestere plutselig. På utviklingen av sykdommen kan det foreslås uregelmessigheter i hjertearbeidet, en plutselig økning i hyppigheten av sammentrekninger, fremveksten av årsakssymptomatisk kortpustethet. Alt dette antyder at du kan utvikle mitral stenose. Symptomer indikerer at vevsirkulær hypoksi har startet. Denne tilstanden følger ofte med den angitte visningen.

I de innledende stadier vises disse tegnene etter betydelig fysisk aktivitet. Men over tid begynner de å manifestere seg i en tilstand av fullstendig hvile.

Et annet tegn på sykdommen er hoste. Så den kroniske formen av kongestiv bronkitt manifesteres. I noen tilfeller kan hemoptyse også overholdes.

Det kliniske bildet inkluderer smerte i hjertet, svakhet, tretthet og til og med litt heshet. Alt dette indikerer at du kan ha mitral stenose. Symptomer inkluderer også lepper cyanose, blekhet nasolabiale trekant og andre hud, kinnene rødme, takykardi, deformasjon av brystet (den såkalte hjerte hump), hevelse i halsen årer.

Et av hovedtegnene er også hjerteastma. Det uttrykkes i plutselige angrep. De er forårsaket av en funksjonsfeil i venstre ventrikkel.

Definisjon av sykdom

I tillegg til de ovennevnte symptomene er det en rekke tegn på at legen er veiledet for å etablere en nøyaktig diagnose. Men for dette er det nødvendig å besøke en kardiolog. Bare han kan nøyaktig bestemme mitralstenosen. Støyen i hjertet, forresten, er et tegn på denne sykdommen. Men i tillegg til det, er sykdommen indikert ved overbelastning i lungene, arytmi, trombose, pulmonal hypertensjon.

Det er flere tegn på hvilke legen kan anta utviklingen av sykdommen. Leger sjekker for forekomst av følgende symptomer på en økning i venstre atrium:

• Popova: På venstre vender er det redusert fylling av puls.

• Nesterova: Ved palpasjon kan alternerende tremor i venstre atrium og tilsvarende ventrikel bestemmes.

• Cassio: Den første tonen etter apikale trykk er sen.

• Botkin †: venstre halvdel av thorax reduseres visuelt.

• Botkin II: Rales er tilstede på venstre side av brystbenet og krepitasjon observeres.

• Auenbruger: Det er epigastrisk pulsering i venstre ventrikel.

I tillegg kontrollerer de også tilstedeværelsen av valvulære symptomer og tegn på sykdom forårsaket av brudd på pulsfunksjonen til hjertemuskelen. Dette fremgår av den såkalte "quail rytmen", tilstedeværelsen av lavfrekvent diastolisk støy, våte raler som kan høres i basale avdelinger. Også på problemene er utvidelsen av hjerteets grenser til høyre side.

For å bekrefte mistanker, kan en kardiolog anbefale en maskinvareundersøkelse, som skal bekrefte diagnosen mitralstenose. Auskultasjon, som gjør det mulig å identifisere de mest signifikante tegnene, er en pålitelig diagnosemetode. Derfor må du ikke undervurdere ordene til legen som sier at du har sjanse til å utvikle stenose.

Metoder for forskning

For å nøyaktig etablere diagnosen og bestemme graden av innsnevring av lumen i mitralåpningen, kan forskjellige diagnostiske metoder benyttes.

Elektrokardiografi i de innledende stadiene endres ofte ikke. Men hvis mitralventilen er mangelfull, avviker den elektriske aksen til venstre. Andre indikatorer endres også. Den markerte stenosen er preget av en avvik fra aksen til høyre. Også med det er det tegn på hypertrofi av både atria og høyre ventrikel. Et hyppig symptom er utseendet til atriale ekstrasystoler, og i mer forsømte tilfeller - atrieflimmer.

Ekkokardiografi gjør det mulig ikke bare å bestemme stenose i mitralåpningen, men også å estimere størrelsen på veggene og hulrommene i venstre atrium og ventrikel ganske nøyaktig. Ved hjelp av denne undersøkelsen er det mulig å vurdere tilstanden der mitralventilen er plassert. Doppler lar deg se unormal blodstrømning mot venstre atrium fra den tilsvarende ventrikelen. Ekkokardiografi er en av de mest informative metodene for undersøkelse. Med hjelpen er det diagnostisert ulike hjertefeil.

Røntgenundersøkelse avdekker avrunding fjerde bue i anteroposterior projeksjon, som oppstår på grunn av hypertrofiske virkninger i venstre ventrikkel. Også på bildene er hevelsen av den tredje buen visualisert. Det oppstår som et resultat av en økning i venstre atrium. Dette er spesielt tydelig i den venstre sideveis fremspring, ved en posisjon adskilt denne forskyves langs den bue av større radius spiserøret, som kan visualiseres ved nærværet deri av kontrastmidler. Også, mitral stenose er preget av en forandring i form av hjertemusklene. I dette tilfellet kan lungestammen forstørres mer enn aorta.

Mulige komplikasjoner

Hvis du har blitt diagnostisert med stenose i mitralåpningen, kan du ikke forsømme sykdommen. Dette er fulle av utviklingen av en rekke problemer.

For eksempel, i alvorlige stadier av sykdommen utvikler hjertesvikt. I denne patologiske tilstanden er blodet i kroppen for svakt pumpet.

En annen komplikasjon kan være atrieflimmer. Utvidelse av venstre side fører til at arytmi begynner. Som et resultat av sammentrekningen av venstre atrium forekommer på kaotisk måte.

Dessuten fører sykdommen til stagnasjon i lungene i blodet. Begynner deres ødem, mens plasma samles i alveolene. Dette er alle ledsaget av hoste, i noen tilfeller til og med hemoptysis.

I atriumhulen, på grunn av stenose, dannes blodpropper i flere tilfeller. De med en blodstrøm kan bæres gjennom hele kroppen, noe som fører til alvorlige problemer.

Mitral stenose fører også til en utvidelse av hjertehulen. Dette skyldes innsnevringen av åpningen, det venstre atrium blir stadig fylt med blod. I løpet av utviklingen av sykdommen øker størrelsen på høyre side av hjertet deretter.

Ofte begynner medfølgende problemer å utvikle seg i tredje fase av sykdommen.

medisinering

Hvis sykdommen ble oppdaget på et stadium når det fortsatt ikke er kliniske tegn, er behandlingen rettet mot å hindre at hemodynamikk endres med mitralstenose. For dette anbefaler leger en liten begrensning av fysisk aktivitet og justering av spisevaner. Så er det nødvendig, om mulig, å slutte å bruke salt og produkter som fører til væskeretensjon i kroppen.

Med manifestasjon av symptomer, er behandlingen rettet mot å redusere hjertesvikt, kvitte seg med arytmi og forhindre trombose. Behandlingen er også rettet mot å forebygge utvikling av infeksiv endokarditt, som ofte utvikler seg som følge av å komme inn i kroppen av bakterier.

For å redusere hjertesvikt er hjerteglykosider og diuretika nødvendige. Den første av dem selektivt intensiverer hjertekontraksjoner. Dette, som regel, betyr vegetabilsk opprinnelse. Det kan være slike stoffer som "Strofantin", "Tsimarin", "Periplozin", "Neryolin". De senker hjertefrekvensen, og øker styrken av hver sammentrekning. Diuretika er laget for å fjerne overflødig salt og vann fra kroppen. Dette reduserer byrden på hjertet. Legen kan foreskrive midlene "Dichlorothiazide" eller "Furosemide".

Forhindre at trombose kan være ved hjelp av midler som er beregnet på å fortynne blodet. Dette er nødvendig hvis du har en mitralfeil med en overvekt av stenose. Utnevnt kan være slike stoffer som "Heparin", "Warfarin", "Omefin", "Sinkumar", "Pelentan".

Foreskrive også betablokkere, som kan redusere hyppigheten av hjertekontraksjoner og dermed redusere trykk. I tillegg brukes antiaggreganter i terapi, for eksempel acetylsalisylsyre.

Kardiologer anbefales i noen tilfeller å ta antibiotika. Dette er nødvendig ved behandling, fjerning av tenner eller andre inngrep, der det er fare for at bakterier kommer inn i kroppen. Faktum er at den berørte mitralventilen er mer utsatt for mulige infeksjoner.

Operativ inngripen

Ikke i alle tilfeller ved hjelp av medisiner kan gjenopprette tilstanden til pasienten, som er diagnostisert med mitralstenose. Behandling i noen tilfeller gir ikke den ønskede effekten.

Som regel, begynner med den tredje fasen av sykdommen, anbefaler kardiologer ikke å gi opp kirurgisk behandling. Det kan utføres ved hjelp av tradisjonelle eller minimalt invasive metoder. Sistnevnte, selvfølgelig, er å foretrekke. De er mindre traumatiske og tolereres bedre.

Tradisjonelle metoder inkluderer valvuloplasti. Denne metoden krever en åpen kutt av hjerteområdet. Under operasjonen dissekerer kirurgen de smeltede sashene. Men i fremtiden kan de igjen koble til, og operasjonen må repeteres.

Den mest effektive metoden er å bytte ut ventilen. For å utføre denne prosedyren er det ikke viktig å ha hemodynamikk i mitralstenose eller alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet. Det kan utføres selv når statene kjører. Mekaniske eller biologiske ventiler kan brukes som erstatning. Det er sant at bruken av den første er fulle av risiko for trombose. Og sistnevnte har en begrenset levetid.

Valvotomiya

Ballongvalvuloplastikk er rettet mot å gjenopprette mitralventilen uten direkte hjertekirurgi. Det utføres som følger. Kirurgen legger et tynt kateter inn i lårbenet. Han har en spesiell beholder på slutten. Arteriekateteret blir matet til mitralventilen. Når den er på plass, svulmer ballongen og på grunn av dette divergeres de kondenserte ventilflappene. Etter det blir det blåst av og hentet fra hjertehulen.

Prosedyren er under røntgenkontroll. Men for utførelsen er det en rekke kontraindikasjoner. Så, hvis stenose av mitralventilen er kombinert med mangel eller i hjertehulen er det trombi, så kan ikke valvotomi utføres. Det er også risiko for komplikasjoner. Som et resultat av denne inngrep kan ventilen forandre sin form. På grunn av dette kan han slutte å lukke hullet. Også utviklingen av emboli i lungearterien eller hjerneskarene ved trombi eller fragmenter av ventilvev kan heller ikke utelukkes.

I de fleste tilfeller, etter ca. 10 år, er det nødvendig med gjentatte inngrep.

Hva er mitral ventil stenose?

Mitral stenose er en ervervet hjertesykdom, hvor den atrioventrikulære venstre åpning avtar. Denne tilstanden forekommer hos mindre enn en prosent av befolkningen. Denne mangelen kan isoleres, og kan også være kombinert med kombinerte mitral- defekt, dvs. en mitral ventil mangel typen defekter eller andre ventiler. Ofte påvirker stenose kvinner, spesielt de som er i alderskategorien fra førti til seksti år.

Hemodynamikk med mitralstenose har sine egne særegenheter. Mitralåpningen i normal tilstand har et område fra fire til seks kvadratmeter. Hvis dette tallet reduseres til to, det vil si ventilen smelter, blir den intrakardiale hemodynamikken forstyrret. Stenosen av den atrioventrikulære åpningen tillater ikke riktig eksorcisme av blodet som forekommer i ventrikkelen fra venstre atrium. Dette er ledsaget av inkludering av kompenserende mekanismer.

Dette betyr at trykket i atriumhulen øker til 20-25 millimeter kvikksølv, systolen til venstre atriumlengder. Myokard hypertrofi utvikler seg også. Sammen forenkler alt dette gjennomføringen av blod gjennom mitralåpningen, selv om den har blitt stenosert. Det ser ut til at situasjonen blir bedre.

Men sykdommen fortsetter å utvikle seg. Overtrykkstrykk gradienten øker også. Alle disse faktorene er kombinert med en økning i trykk som oppstår i lungekarrene. Dette fører til pulmonal hypertensjon. På grunn av en betydelig økning i trykk i lungene, øker belastningen på høyre ventrikel, og i det høyre atrium blir tømming vanskelig. Som et resultat utvikler hypertrofi av høyre hjerteavdelinger.

Det viser seg at i lungene i lungene må du overvinne sterk motstand. Denne faktoren, samt det faktum at dystrofiske og sklerotiske forandringer utvikler sig i myokardiet, reduserer kontraktilfunksjonen til ventrikkelen til høyre, noe som fører til utvidelse. Under disse forholdene opplever høyre atrium en tung belastning, slik at dekompensering av et stort spekter av blodsirkulasjon oppstår. Slike mekanismer utvikler seg ikke akkurat slik. Det må være grunner som fører til disse bruddene. Vi vil diskutere dem videre.

årsaker

Det er flere faktorer som påvirker det faktum at mitralventilen begynner å begrense seg.

 1. Revmatisme. Det er en komplikasjon av angina, det vil si streptokokkinfeksjon som setter seg i halsen. Reumatisme kan begynne å manifestere seg to uker etter angina, og et revmatisk angrep er bare i stand til å føre til stenose av ventilen. To-blad ventilen kan bli utsatt for negative effekter av to typer. I det første tilfellet, på grunn av at ventilbladene blir tykkere, er bevegelsen begrenset. I andre tilfelle kan ventilklaffene smeltes, noe som også fører til innsnevring av åpningen. Disse faktorene fører til at blodet i ventrikkelen fra atriet er vanskelig. I tillegg er venstre atrium i venstre ventrikel den motsatte strømmen av blod, da ventilen ikke lukkes helt.
 2. Medfødte misdannelser. Denne årsaken fører sjelden til mitralstenose. Hvis dette skjer, bør pasienten opereres raskt. Det skjer at medfødt misdannelse utvikler seg slik at sykdommen kan utvikle seg i en eldre alder. Vanligvis oppstår medfødte misdannelser av ukjente grunner, så vel som selve sykdommen.

Noen ganger utvikler mitral stenose av en annen årsak. For eksempel er åpningen til mitralventilen blokkert av vekst, hevelse eller trombi, noe som fører til imitasjon av sykdommen. Innskudd av kalsium kan deponeres på ventilflappene, noe som fører til alvorlig stenose. Dette skjer med alderen. Det skjer at årsaken til stenose er en ioniserende kur og noen medisiner.

Reumatisme i dag er sjelden, så selve sykdommen, stenose av mitralventilen, forekommer også, sjeldnere enn tidligere. Det er noen andre risikofaktorer som påvirker utviklingen av stenose. Denne anvendelsen av strålebehandling på området av malmcellen, overført i det siste revmatisme, bruken av malurtpreparater.

 • Den første graden av stenose anses å være ubetydelig, siden åpningsområdet er mer enn tre kvadratmeter.
 • Den andre graden er preget av et mindre område, fra 2,3 til 2,9 cm2. Dette er en mild stenose.
 • Den tredje graden er markert stenose, hullets areal er fra 1,7 til 2,2 cm.
 • Den siste, fjerde grad er kritisk stenose. Området er fra 1,0 til 1,6 cm2.

symptomer

Det er fem stadier av sykdommen som bestemmer utviklingen av hemodynamiske lidelser og hvordan symptomene på mitralstenose kan manifestere seg.

 1. I første fase er det en komplett kompensasjon for stenose av mitralkarakteren ved venstreatrium. I denne perioden er det ingen subjektive klager, men de direkte tegn på stenose er avslørt auskultatoriske.
 2. I andre etasje er det et brudd på en liten sirkel av blodsirkulasjon. Symptomer på subjektiv natur manifesteres når den fysiske planen er lastet.
 3. I tredje trinn er stagnasjon i en liten blodsirkulasjon tydelig uttrykt, og symptomene på en stor sirkel begynner bare å manifestere seg.
 4. Det fjerde stadiet er preget av uttalt tegn i begge sirkler i sirkulasjonen. Atrieflimmer forekommer hos pasienter.
 5. Femte, dystrophic, stadium, tilsvarer hjerteinsuffisiens i tredje fase.

Som det fremgår av denne klassifiseringen, oppstår de kliniske tegn som karakteriserer mitral stenose når området av atrioventrikulær åpning er mindre enn to kvadratcentimeter. Følgende tegn er observert:

 • kortpustethet, manifestert først med fysisk innsats, og deretter i ro
 • takykardi;
 • ekstrasystol og atrieflimmer;
 • hoste med blod i sputum.

Hypertrofi av venstre atrium i en mer uttalt versjon ledsages av kompresjon av den tilbakevendende nerve og utvikling av dysfoni. Ti prosent av pasientene diagnostisert med stenose i mitralventilen klager over hjertesmerter som ikke forekommer med fysisk anstrengelse. Hvis det er flere sykdommer som subendokardial iskemi eller koronar aterosklerose, kan angina angrep begynne. Pasienter er ofte utsatt for bronkopneumoni, bronkitt og croupøs lungebetennelse. I tilfelle av en kombinasjon av mitralinsuffisiens med stenose, kan bakteriell endokarditt bli med.

Det er verdt å ta hensyn til de ytre manifestasjonene av sykdommen. Hos pasienter, cyanose av negler, nese og lepper, observeres cyanotisk farging av leppene. En hjertebukk kan utvikle seg, noe som skyldes dilatasjon og hypertrofi i høyre ventrikel. Progressive, høyre ventrikulær svikt manifesteres i symptomer som heptomegali, tyngde i magen, hevelse i livmorhalsen, perifert ødem, ødem.

Det er viktig å vite at sykdommen kan føre til lungemboli, noe som kan føre til død i stenose. Derfor bør du nøye vurdere alle symptomene som begynner å manifestere. Det er umiddelbart nødvendig å gå til legen for å forstå årsaken til uønsket grunn av god diagnose.

diagnostikk

Å mistenke at pasienten har mitral stenose, kan legen til og med på et slikt tegn som kortpustethet, som vises under fysisk anstrengelse. For å gjøre en nøyaktig diagnose må du imidlertid bruke flere undersøkelsesmetoder. Det første en lege bør gjøre er å gjennomføre en fysisk undersøkelse, som er basert på auskultasjon, det vil si å lytte til hjertemormer. Du kan også utføre auskultasjon av lungene, noe som vil bidra til å avgjøre om det er trang i lungene, fordi denne tilstanden er en komplikasjon av stenose. Etter alt dette gir legen pasienten retningen for den ekstra undersøkelsen. Den inneholder flere metoder.

 1. EKG. Denne metoden registrerer elektriske kardiale potensialer. Det bidrar til å få informasjon om tilstanden til myokardiet, rytmen og konduktiviteten til hjertet. Mitral stenose er preget av hypertrofi av venstre atrium og høyre ventrikel. Dette skyldes at de er i en overbelastet tilstand. Atrieflimmer kan også forekomme. Elektrokardiografi kan utføres i form av sykkel ergometri eller med en tredemøllebelastning.
 2. Ekkokardiografi. Hittil er ultralyd kardial undersøkelse en diagnostisk standard som kan oppdage kjøpte og medfødte hjertefeil. Dens bruk er helt trygg, fordi den er basert på bruk av ultrahøyfrekvente lydoscillasjoner. Ved hjelp av denne metoden vurderer legen strukturen til hjertekamrene, graden av innsnevring av ventilen og bestemmer tilstedeværelsen av pulmonal hypertensjon og hjerteutvidelse.
 3. Holter overvåking. Det kan beskrives som en elektrokardiograf som registrerer EKG for en dag eller 72 timer. På grunn av dette er det mulig å vurdere de lidelsene som er forbundet med stenose.
 4. Hjertekateterisering. Ved hjelp av denne radiologiske metoden er det mulig å vurdere tilstanden til hjertestrukturene, trykket i hjertekamrene, noe som gjør at vi kan snakke om tilstedeværelsen av kardiologisk patologi, det vil si, det hjelper å identifisere stenose i mitralventilen. Essensen av denne metoden er introduksjonen gjennom femorale arterien til et spesielt tynt kateter, takket være at det blir mulig å introdusere et kontrastmiddel i blodet, hvoretter det er mulig å lage røntgenstråler.
 5. Transesofageal ekkokardiografi. For å gjøre dette må pasienten svelge sonden, som har en ultralydssensor på slutten. Så du kan tydelig se hjertets tilstand, noen av avdelingene. Dette er mulig på grunn av at esophagus berører hjertevegget.
 6. Radiografi av brystet. Det gir informasjon om utvidelsen av hjertehulene. Den utvidede venstre ventrikkel kan være et indirekte tegn på stenose. Radiografi lar deg vurdere og tilstanden til lungene.

behandling

Behandling av mitralstenose er mulig både konservativ og operativ. Imidlertid bør det tas hensyn til at konservativ behandling ikke helt kan lindre denne sykdommen, men det bidrar til å kurere visse komplikasjoner som det gir, for eksempel arytmi, hjertesvikt og lungeødem. Også denne typen behandling kan redusere manifestasjon av symptomer. I narkotikabehandlingen inngår bruk av flere grupper av legemidler.

 1. Antikoagulantia. Deres mål er å tynne blodet og forhindre trombose.
 2. Antiarytmiske legemidler.
 3. Antibiotika. Anbefalinger for bruk av antibiotika kan gis når det er nødvendig med manipulering, for eksempel tannutvinning, kariesbehandling og så videre. Bruk av antibiotika i disse tilfellene vil forhindre inntak av bakterier i blodet. Dette er viktig, siden den berørte ventilen er svekket og mottakelig for infeksjoner.
 4. Diuretika, det vil si diuretika. Deres mål - å fjerne væske fra kroppen og dermed eliminere pulmonal stagnasjon av blod og redusere hevelse i beina.

Kirurgisk behandling av mitralstenose er ikke alltid brukt. Det er ikke noe spesielt behov når innsnevringen av åpningen er liten, og hjertesviktet manifesteres ikke eksplisitt. Disse tilfellene kan begrenses til konstant medisinsk tilsyn med hjertesykdommen.

Kirurgisk behandling er nødvendig for alvorlig stenose. Intervensjoner kan være minimal invasive og tradisjonelle. I det første tilfellet tolererer pasientene metoder lettere, og reduserer også traumatisme. En av de minimalt invasive teknikkene er ballongvalvuloplasti eller valvulotomi.

Essensen av metoden er introduksjonen av et tynt kateter inn i lårbenet. På enden av kateteret er det en boks. Når den når nivået på mitralventilen, oppblåses det, slik at ventilen klapper, som smeltes, "faller fra hverandre". Deretter blås esken av, og selve kateteren fjernes. Alle disse er strengt røntgenbilder. Denne metoden kan imidlertid ikke brukes i tilfelle når mitralstenose kombineres med sin mangel og når det er trombi i hjertehulen.

Risikoen for komplikasjoner ved anvendelsen av denne metoden er selvsagt. Disse inkluderer endring av formen på ventilen, noe som fører til at den er ufullstendig lukket. Dessverre er dette fulle av dårligere konsekvenser. En annen komplikasjon er emboli i pulmonal arterie eller blodkar i trombuset. Emboli kan skje på grunn av et fragment av valvulært vev. I tilfelle at denne inngrep forårsaket en betydelig skade på ventilen, er det nødvendig å erstatte denne ventilen med en gang.

En svært sjelden komplikasjon er blødning og blåmerker der kateteret settes inn. Dessuten er det sjelden en nedgang i blodstrømmen, hjerterytmeforstyrrelser, hjerteinfarkt, hjertepunktur eller dets brudd, sirkulasjonsforstyrrelser og infeksjon. Om ti år må du kanskje gjøre en annen ballongvalvuloplastikk.

 1. Valvuloplasty. Den er basert på thorakotomi, det vil si en åpen kutt. Essensen av operasjonen er i disseksjonen av ventilflikene som har vokst sammen. Bruken av denne metoden betyr imidlertid ikke at stenose vil skje igjen.
 2. Mitral ventil erstatning. Dette skjer ofte. Ventilen kan være biologisk eller mekanisk. Bruken av mekanisk er mindre begrunnet, da det kan føre til trombogenese, så pasienten må hele tiden ta antikoagulantia. Livet til en slik ventil er imidlertid lengre, og mottak av antikoagulantene i seg selv forårsaker ingen spesielle problemer.

Det er svært viktig å behandle noen sykdom, spesielt angina, revmatisme og hjertesykdom til slutt. Da kan du redusere risikoen for at det blir mitral stenose. Selv om dette skjedde, vil du ta vare på helsen din og rettidig behandling reduserer risikoen for komplikasjoner som utgjør en trussel mot livet.

Mitral stenose er hva dette

Figur 5. Intrakardiell hemodynamikk i norm (a) og i stenose av venstre atrioventrikulær åpning (b).

Diagnose. I nærvær av stillestående fenomener i en liten sirkulasjon av blodsirkulasjon, dyspné, hjertebanken med trening, noen ganger smerte i hjertet, hoste og hemoptysis forekommer hos pasientene. Under undersøkelsen er akrocyanose ofte notert; preget av en rødme med en cyanotisk skygge (façies mitrale). Hvis feilen utvikler seg i barndommen, er det ofte en tilbakeslag i fysisk utvikling, infantilisme ("mitral nannisme").

Noen kliniske tegn på mitral stenose:

Pulsus differens - vises når venstre atrium presser den venstre subklaviske arterien.

Svakhet av stemmen er et symptom på Ortner (som et resultat av kompresjon av venstre tilbakevendende nerve).

Anisocoria er resultatet av kompresjon av sympatisk trunk med et forstørret venstre atrium.

ved undersøkelse av hjerteområdet en hjerteimpuls er ofte merkbar på grunn av utvidelse og hypertrofi i høyre ventrikel. Den apikale impuls er ikke styrket, med palpasjon i området med sin såkalte diastoliske kattrengjøring (presystolisk tremor), dvs. lavfrekvent diastolisk støy er bestemt.

perkusjon finn en utvidelse av sonen av kardial sløvhet oppover og til høyre på grunn av hypertrofi av venstre atrium og høyre ventrikel. Hjertet får en mitralkonfigurasjon.

ved auskultasjon av hjertet Det er svært karakteristiske endringer som er karakteristiske for mitralstenose. Siden lite blod går inn i venstre ventrikel og sammentrekningen skjer raskt, blir tonen øverst høy og klapper. På samme sted etter II-tone er det mulig å lytte til den ekstra tonen i åpningen av mitralventilen. Høy tone, tone og tone i åpningen av mitralventilen skaper en typisk melodi for mitralstenose, kalt "rytmen til vaktelen." Når trykket i den lille sirkulasjonen av blodsirkulasjonen øker, vises en aksent av den andre tonen over lungekroppen.

For mitralstenose er diastolisk støy karakteristisk, siden det er en innsnevring i løpet av strømmen fra venstre atrium til ventrikkelen under diastolen. Denne støyen kan oppstå umiddelbart etter tonen i åpningen av mitralventilen, fordi på grunn av forskjellen i trykk i atrium og ventrikel vil blodstrømningshastigheten være høyere ved begynnelsen av diastolen; Når trykket utjevnes, vil støyen senke.

Ofte oppstår støy ved utgangen av diastolen like før sistoloy- presystolic støyen som oppstår når blodstrømmen akselerasjon ved enden av diastolen ventriklene på grunn av begynnende atrial systole. Diastolisk bilyd mitralstenose kan auscultated hele diastolen for å systole forsterker- og sammenslåing direkte med I flagrende tone.

puls med mitral stenose er kanskje ikke den samme på høyre og venstre hånd. Siden med signifikant hypertrofi av venstre auricle blir den venstre subklaviale arterien presset, senker fyllingen av puls til venstre (pulsus differens). Med en reduksjon i fylling av venstre ventrikkel og en reduksjon i støtvolumet, blir pulsen liten pulsus parvus. Mitral stenose er ofte komplisert ved atrieflimmer, i disse tilfellene er pulsrytmisk.

Blodtrykk Vanligvis forblir det normalt, noen ganger systolisk trykk avtar noe og det diastoliske trykket stiger.

radiografisk avslører en karakteristikk for denne feilforstørrelsen av venstre atrium, noe som fører til forsvinden av "midjen" av hjertet og utseendet av mitralkonfigurasjonen. I den første skråstilling er økningen i det venstre atrium bestemt av avløpet i spiserøret, som tydelig ses når man tar bariumsulfatsuspensjon. Når trykket i den lille sirkulasjonen av blodsirkulasjonen stiger, blir hevelsen av lungearterien og den høyre ventrikulære hypertrofi notert radiografisk. Noen ganger på roentgenogrammet er kalkningen av venstre atrioventrikulær ventil funnet. Med langvarig hypertensjon av karene i den lille sirkulasjonscirkulasjonen utvikler pneumosklerose, som også kan påvises ved røntgenundersøkelse.

EKG med mitralstenose gjenspeiler hypertrofi i venstre atrium og høyre ventrikel; øker størrelsen og varigheten av P-bølgen, spesielt i I- og II-standardkablene, avviker hjerteens elektriske akse til høyre, en høypunkt vises P i høyre thoracic fører og uttalt prong S i venstre thoracic.

ekkokardiografi med mitralstenose kjøper en rekke karakteristiske trekk (figur 6):

Figur 6. Ekkokardiogram i stenose av venstre atrioventrikulær blenderåpning. Bevegelsen av ventiler i mitralventilen er U-formet.

HS - thorax; CSF - den fremre veggen til høyre ventrikel; RV - høyre ventrikkel; MZHV - interventricular septum; Venstre ventrikel; PSMK-den fremre ventilen i mitralventilen; ZVLZH - bakre veggen til venstre ventrikel; ZSMK-den bakre sashen på mitralventilen.

1. Peak A reduserer eller forsvinner kraftig, noe som reflekterer den maksimale åpningen av ventiler til venstre atrioventrikulær ventil under atriell systole.

2. Hastigheten til diastolisk deksel på det fremre ventilbladet minker, noe som fører til en nedgang i hellingen til E-f-intervallet.

3. Endrer bevegelsen av ventilklaffene. Hvis klaffen normalt under diastole divergerer i hver sin retning (frontklaff - frontveggen, på baksiden - mot rygg), bevegelsen av stenose blir ensrettet, fordi på grunn av skjøt commissures mer massiv fremre klaff trekker den bakre. Bevegelsen av brosjyrene på ekkokardiografi er en Π-formet konfigurasjon. Videre bruker ekkokardiografi kan detektere øket venstre forkammer, den endring ventilklaffer (fibrose, forkalkning).

Med mitralstenose forekommer tidlig stagnasjon i liten sirkulasjon, noe som krever økt retrikulært arbeid. Derfor utvikler svekkelsen av kontraktiliteten til høyre ventrikel og venøs overbelastning i en stor sirkulasjon med mitralstenose tidligere og oftere enn med en mitralventilinsuffisiens. Forsvridningen av myokardiet i høyre ventrikel og dens ekspansjon er noen ganger ledsaget av en relativ mangel på høyre atrioventrikulær (tricuspid) ventil. I tillegg fører langvarig venestramming i en liten sirkulasjon med mitral stenose over tid til sklerose av karene og spredning av bindevev i lungene. En annen lungebarriere er opprettet for blodsirkulasjon langs karene i den lille sirkelen, noe som ytterligere kompliserer arbeidet i høyre ventrikel.

Under mitralstenosen er tre perioder utmerkt:

Pulmonal hypertensjon, høyre ventrikulær hypertrofi.

Høyre ventrikulær svikt (stagnasjon i en stor sirkulasjon av blodsirkulasjonen).

Komplikasjoner av mitral stenose:

Akutt venstre ventrikulær svikt (hjertesyma, lungeødem).

Kronisk kardiovaskulær svikt (lunger i lungene).

Brudd på rytme (ofte atrieflimmer).

Tilgang til infeksiv endokarditt.

Insuffisiens av protesen eller restenose i commissurotomi.

Det er 3 grader av forkalkning MK:

Kalsium er plassert på ventilens frie kanter eller i kommisjoner med separate knuter;

Kalkning av ventiler uten overgang til fiberring;

Overgangen av kalsiummassene til fibrøs ring og omgivende strukturer.

Differensial diagnose av mitral stenose:

Hjertets hjerte (venstre atrium eller ventrikel).

Medfødt misdannelse er Lutembash syndrom (stenose av mitralventilen + DMPP).

Ved S = 1,0-1,5 cm 2, begrensning av sterke belastninger, og ved 2 - bare små belastninger.

Diuretika - med stagnasjon

Hjerteglykosider, med systolisk dysfunksjon

ACE-hemmere er forsiktige. Vasodilatorer kan redusere hjerteutgang

Kirurgisk korreksjon av blemish

Indikasjoner for ballongvalvuloplasti (ACC/AHA, 2006)

Pasienter med moderat / alvorlig stenose (1,5 cm2) og ventil egnet for valvulotomi +

Hjertesvikt 2-4 FC.

Ingen symptomer med pulmonal hypertensjon (> 50 mmHg) eller nyere atrieflimmer.

Hjertesvikt 3-4 FC med kalsifiserte ventiler og høy risiko for kirurgi.

Indikasjoner for ventilutskifting

Pasienter som ikke er egnet for ballongvalvotomi +

Hjertesvikt 3-4 FC med moderat eller alvorlig stenose (1,5 cm 2).

Pasienter med alvorlig stenose (≤ 1,0 cm 2), alvorlig pulmonal hypertensjon (> 60 mm Hg) og hjertesvikt 1-2 FC.

Bytte av ventilen med mekanisk eller biologisk eller xenoprostese.

Mitral stenose (stenose av mitralventilen): symptomer og behandling

Mitral stenose (stenose av mitralventilen) er hovedsymptomene:

 • svakhet
 • Hjertebanken
 • Kortpustethet
 • hoste
 • Smerte i hjertet
 • Økt tretthet
 • Forringet hjertefrekvens
 • Hoster opp blod
 • hemoptyse
 • Avbrudd i hjertets arbeid
 • Cyanose av leppene
 • Hjerte astma
 • Cyanose av negler
 • Unhealthy rødme på kinnene

Mitral stenose eller stenose i mitralventilen er en farlig sykdom i kardiovaskulærsystemet. Den patologiske prosessen fører til et brudd på den naturlige utstrømningen av blod fra venstre atrium til venstre ventrikel. Med andre ord, smelter hullet mellom dem. I hovedrisikogruppen er kvinner i alderen 40-60 år. Men den mannlige halvdelen av befolkningen er også utsatt for denne type hjerte-og karsykdommer. Ifølge statistikken er sykdommen diagnostisert i 0,5-0,8% av den totale befolkningen på planeten.

etiologi

Den vanligste årsaken til utviklingen av den patologiske prosessen er revmatisme. Det er bemerkelsesverdig at sykdommen kan begynne å utvikle asymptomatisk. De første tegnene på mitralstenose kan oppstå etter 10-15 år fra begynnelsen av sykdomsutviklingen. Naturligvis kompliserer denne tilstanden prosessen med behandling betydelig.

I tillegg kan mitralstenose dannes på grunn av følgende faktorer:

 • traumer i hjertet eller brystet;
 • infeksiv endokarditt;
 • aterosklerose;
 • sykdommer forårsaket av infeksjon
 • intrakardial trombi.

I mer sjeldne kliniske tilfeller kan stenose av mitralventilen skyldes medfødte patologier. Men, som medisinsk praksis viser, i 80% av tilfellene, er den overførte stenosen av mitralventilen diagnostisert hos pasienter.

Mot denne bakgrunnen kan andre plager dannes. Den vanligste aorta insuffisiens.

Generelle symptomer

På begynnelsen kan sykdommen ikke gi symptomer i det hele tatt. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan følgende symptomer oppstå:

 • økt tretthet;
 • kortpustethet, selv med mindre belastninger;
 • hoste med en blanding av blod;
 • arytmi eller takykardi
 • astmaangrep om natten.

Ved senere stadier av sykdomsutviklingen kan tegnene på mitralstenose være mer uttalt. Spesielt kan legen oppdage uregelmessigheter i hjertets arbeid ved hjelp av auskultasjon. På et sent stadium blir dyspnø hos mennesker observert selv i ro. Symptomer på astma blir hyppigere, og ikke bare om natten.

Et slikt symptom som kortpustethet er det første og mest pålitelige tegn på en sykdom. Men samtidig kan et slikt symptom, så vel som hemodynamikk, indikere andre sykdommer. Derfor bør du konsultere en kardiolog for en nøyaktig diagnose.

Etter hvert endres pasientens utseende også. Det er cyanose av leppene og til og med fingertuppene. På kinnene kan det oppstå en usunn rødme. Disse er også karakteristiske symptomer på sykdommen.

Mitral stenose kan være dødelig hvis behandlingen ikke er startet i tide. Ifølge statistikken fører denne sykdommen til døden i 40% av tilfellene.

Formen av sykdom

I den offisielle medisinen er det tre stadier i utviklingen av sykdommen. De diagnostiseres avhengig av området i mitralåpningen:

 • lysform - et hull på ikke mindre enn 2 og ikke mer enn 4 kvadratmeter;
 • moderat - hull fra 1 til 2 kvadratmeter;
 • alvorlig - hullet er mindre enn 1 kvadratcentimeter

Som regel fortsetter den milde form av mitralstenose uten noen symptomer. Diagnose av sykdommen kan være tilfeldig - under forskningen av andre sykdommer.

Stadier av utvikling av sykdommen

I alt skiller klinikere fem stadier av utvikling av mitralstenose:

 • den første - full kompensasjon. Det er ingen tegn på forstyrrelser i hjertets arbeid;
 • den andre - Krenkelse av blodsirkulasjon i en liten sirkel. Symptomer kan bare observeres med økt fysisk anstrengelse;
 • den tredje - Stagnasjon av blod i en liten sirkel og forstyrrelser i en stor blodsirkulasjonssirkel;
 • fjerde - markerte indekser av sirkulasjonsforstyrrelser i kardiovaskulærsystemet, symptomer på initialfeil, er godt hørbare gjennom auskultasjon;
 • femte - dystrofisk stadium. Det er tegn på akutt hjertesvikt.

Det er verdt å merke seg at komplikasjoner kan oppstå i et hvilket som helst stadium av sykdommen. I dette tilfellet er alt avhengig av pasientens generelle tilstand, alder og klinisk bilde av sykdommen.

diagnostikk

Når manifestasjonen av disse symptomene i kroppen umiddelbart skal gå til kardiologen for å gå gjennom diagnosen og bekrefte eller nekte tilstedeværelse av patologi i kroppen. Faktum er at manifestasjonen av disse symptomene ikke betyr at pasienten har mitralstenose. Derfor er det uakseptabelt å gjøre en diagnose uavhengig uansett.

Diagnose av sykdommen består av en personlig undersøkelse, auskultasjon, laboratorie og instrumentelle metoder for forskning.

I utgangspunktet avsløres en anamnese når symptomene begynte å dukke opp og om faktorene som førte til det var overdreven fysisk stress, stress, overførte operasjoner og så videre. Pass på at legen utfører auskultasjon (lytter til hjertet). Auskultasjonsmetoden lar deg forhåndsdiagnostisere før en dybere diagnose utføres.

Standardprogrammet for diagnose av mitralstenose inkluderer følgende:

Basert på resultatene av denne undersøkelsen kan følgende prosedyrer foreskrives:

I tillegg er det behov for instrumentanalyser:

 • ECG;
 • ECHO (ekkokardiografi);
 • Røntgenundersøkelse av brystorganer;
 • transesofageal ekkokardiografi - siden matproben går veldig nær hjertet, kan denne metoden for forskning se på konturer av hjertet og størrelsen på mitralhullet.

EKG-studie, hvis det er mistanke om en slik patologisk prosess, er obligatorisk. Auskultasjon kan bare indikere om omfanget av lesjonen. Forresten, er EKG-studie obligatorisk, hvis det er mistanke om brudd på arbeidet i det kardiovaskulære systemet.

I tillegg til disse metodene for forskning og råd fra en kardiolog, må du kanskje konsultere en reumatolog og en kardiurgirurg. Slike avtaler legen kan gi bare dersom innsnevringen av hullet har nådd en moderat eller alvorlig form.

behandling

Hvis pasienten er diagnostisert med mitralstenose, kan behandlingen av denne sykdommen være av to typer - konservativ eller operativ. I de fleste tilfeller er kirurgisk inngrep brukt hvis hullet er mindre enn 2 kvadratcentimeter, og akutt hjertesvikt blir observert.

Konservativ behandling

I tillegg til å ta smalspektret medisiner for å behandle stenose i mitralventilen, foreskrives pasienten et spesielt diett.

Det er verdt å merke seg at medisiner ikke eliminerer sykdommen. De fjerner bare vanlige symptomer og hemmer utviklingen av den patologiske prosessen. Legen foreskriver forberedelser av dette handlingsspekteret:

 • beta-blokkere - for å hindre følelsesmessig overbelastning og stress;
 • diuretika (diuretika);
 • antiarrhythmic drugs - for å gjenopprette hjertets naturlige rytme;
 • antibiotika - for å hindre dannelsen av en smittsom prosess.

Også for perioden med medisinsk behandling av mitral stenose foreskrives pasienten et fullt kurs med nødvendige vitaminer og mineraler. I tillegg er det nødvendig å utelukke fysisk aktivitet.

Kirurgisk behandlingsmetode

Behandling av mitralstenose ved kirurgisk metode brukes hvis mitralåpningen er mindre enn 2-3 kvadratmeter. Spesielt er det umulig å utsette operasjonen dersom pasienten har akutt hjertesvikt.

For behandling av mitral stenose brukes tre typer operasjoner:

 • perkutan kommissurotomi
 • åpen kommissurotomi av mitralåpningen;
 • lukket kommissurotomi av mitralåpningen.

Hvis en alvorlig skade på ventilen blir diagnostisert, brukes proteser - erstatter den innfødte ventilen med en kunstig.

Etter operasjonen må pasienten gjennomgå en lang rehabiliteringskurs. Siden det er mulig å danne infeksiøs endokarditt og hjertesvikt, foreskrives pasienten et ekstra behandlingsforløp. Inkludert antibiotika.

Pass på å observere kardiologen. Ved hver avtale kan legen bruke auskultasjonsmetoden til raskt å diagnostisere mulige komplikasjoner. Patienten trenger jevnlig en EKG-test.

diett

Behandling av mitralstenose på et tidlig stadium innebærer et spesielt diett. Det er nødvendig å eliminere helt fra kostholdet bruken av slike produkter:

Hvis en person røyker, bør dette slettes, men gradvis. Skarp nektelse av nikotin kan tjene som et sterkt stress for kroppen.

Mulige komplikasjoner

Hvis behandlingen ikke er startet i tide, så mulig komplikasjoner med mitral stenose:

 • akutt hjertesvikt;
 • hjerteastma (venstre ventrikulær svikt);
 • økt trykk i lungearterien;
 • hjerterytmeforstyrrelse;
 • tette blodårer med trombi (dette kan føre til døden);
 • patologisk utvidelse av venstre atrium.

Sistnevnte kan føre til komprimering av nerveender og nær organer. Denne komplikasjonen medfører andre sykdommer.

Det bør tas hensyn til at komplikasjoner av mitralstenose bare er mulig hvis behandlingen ikke startes i tide.

outlook

Som regel gir korrekt behandling og operativ intervensjon gode resultater. Komplikasjoner eller forekomst av andre bakgrunnssykdommer - hjerte-, venstre ventrikulær svikt blir ikke observert.

Med en rettidig operasjon er overlevelsesgraden 85-95%. I sykdommens naturlige forlengelse er overlevelsesgraden ikke mer enn 50%.

forebygging

Fullstendig eliminere denne sykdommen er umulig. Men noen tiltak for å redusere risikoen for en patologisk prosess kan gjennomføres. For å gjøre dette bør man i praksis anvende slike enkle regler:

 • full ernæring, med et komplett utvalg av vitaminer og mineraler;
 • moderat fysisk aktivitet
 • går i frisk luft, full hvile.

Skulle, hvis ikke helt eliminere, så minst redusere stressende og nervøse situasjoner i deres liv.

Det er svært viktig å starte behandling av angina i tid. Det er denne sykdommen som kan provosere de plager som er forbundet med kardiovaskulærsystemet. Overvåk helsen din og søk medisinsk hjelp i tide.

Hvis du tror at du har det Mitral stenose (stenose av mitralventilen) og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan en kardiolog hjelpe deg.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Hjertefeil er anomalier og deformasjoner av enkelte funksjonelle deler av hjertet: ventiler, skillevegger og åpninger mellom kar og kamre. På grunn av deres feilfunksjon er blodsirkulasjonen forstyrret, og hjertet stopper å oppfylle sin hovedfunksjon - tilførsel av oksygen til alle organer og vev.

Ervervede hjertesykdommer - sykdommer forbundet med nedsatt funksjon og anatomisk struktur av hjertemuskelen. Som en konsekvens er det et brudd på intrakardial sirkulasjon. Denne tilstanden er svært farlig, da det kan føre til utvikling av mange komplikasjoner, spesielt hjertesvikt.

Silikose i lungene er en patologisk tilstand forårsaket av langvarig eksponering av støv som inneholder silisiumdioksyd i menneskets åndedrettssystem. Denne patologiske effekten fører til spredning av bindevev og dannelse av knuter i lungevevvet.

Reumatisme er en patologi av den inflammatoriske orienteringen, hvor konsentrasjonen av den patologiske prosessen skjer i hjertehulet. Ofte er folk med en tendens syk med dagens lidelse, dette er 7-15 år. Bare rask og effektiv behandling vil takle alle symptomene og beseire sykdommen.

Tromboembolisme eller tromboembolisk syndrom er ikke en enkelt sykdom, men et symptomkompleks som utvikler seg når blodpropper dannes i et fartøy eller driver blodpropp, lymf eller luft i dem. Som et resultat av denne patologiske tilstanden utvikler hjerteinfarkt, slag eller gangren. Tromboembolisme kan påvirke karene i hjernen, hjertet, tarmene, lungene eller underlempene.

Ved hjelp av fysiske øvelser og selvkontroll, kan de fleste uten medisin.

Les Mer Om Fartøyene