Stenose av mitralventilen: årsaker, diagnose, behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er mitral stenose, de viktigste årsakene til forekomsten. Hvordan utvikler patologien sine karakteristiske symptomer. Metoder for diagnose og behandling, prognose for gjenoppretting.

Innsnevringen av åpningen mellom det venstre atrium og ventrikkelen, som hindrer den intrakardielle blodstrømmen, kalles stenose i mitralventilen.

Ved normal drift, går inn i blod hjertet uten hindring fra atria til ventriklene når ventriklene slappe etter en minuttvolum og redusere infarkt (under diastole). I patologien av ulike årsaker (infeksiøs endokarditt, aterosklerotisk plakk) venstre atrioventrikulær åpning blir redusert i størrelse, er smalere (arrdannelse eller vev ventil forkalkning, fusjons klaffer), og skaper en hindring for normal blodstrøm:

 • i venstre ventrikel, blod ikke leveres i nok mengde, volumet av hjerteutgang faller;
 • i venstre atrium på grunn av trykk øker motstanden til hjertekammerets vegger, de tykker seg (hypertrofi);
 • utvikler pulmonal hypertensjon (en økning i blodtrykk i lungene);
 • høyre ventrikel øker gradvis i volum (dilatasjon), dens kontraktile funksjon brytes.

Resultatet er en alvorlig forstyrrelse av hjertemuskelen og sirkulasjonen.

Denne utførelsesform stenose (innsnevring av den venstre atrioventrikulær åpningen) refererer skrustikker til ervervet patologi farlig utvikling av alvorlige komplikasjoner - malign arytmi (atrial sin form) fra fatal tromboemboli, blødning (aneurisme ruptur av pulmonale blodårer), lungeødem.

Endelig, er det umulig å herde stenose, kirurgiske metoder unnlater å betydelig forbedre prognose og forlenge levetiden av 2 (med unexpressed svekket blodgjennomstrømning, dyspné etter trening), og 3 stadier av sykdommen (med alvorlig blodsykdom, dyspné ved stillstand).

Før og etter operasjonen behandles patologi av en kardiolog, opererer på innsnevring av hjertekirurgen.

Fem stadier av patologi

Alle sirkulasjonsforstyrrelser (hemodynamikk) med stenose i mitralventilen har en direkte avhengighet av størrelsen på den atrioventrikulære åpningen. Området i det vanlige hjertet er 4-6 kvadratmeter. cm, med patologi, reduseres det gradvis:

 1. Mindre innsnevring (et område på minst 3 kvm), hemodynamiske forstyrrelser, er ikke uttrykt, kan vare i flere tiår, tilsvarer stadium 1 av sykdommen.
 2. Moderat mitralstenose (fra 2,9 til 2,3), det er svake manifestasjoner av blodtilførsel og stasisforstyrrelser (en liten dyspnø som utvikler seg som følge av fysisk aktivitet, som går i ro) tilsvarer 2 stadier.
 3. Den utprøvde innsnevringen (fra 2,2 til 1,7 kvm), åpenbare symptomer på dysfunksjon, oppstår dyspnø fra noen aktivitet (når du utfører daglige oppgaver, går), går ikke i hvile, tilsvarer 3-4 stadier av stenose.
 4. Den kritiske scenen, når stenosen når en størrelse på 1,0 kvadrat. cm, tilsvarer det dystrofiske stadium 5 av sykdommen. Mangelsymptomer nå katastrofale proporsjoner, sirkulatoriske forstyrrelser forårsake irreversible endringer i organer og vev utvikle maligne arytmier (atrial form), er vanskelig å flytte pasienten, mister han evnen til å arbeide.

På stadium av kritisk innsnevring av atrioventrikulær åpning er det umulig å gjenopprette blodtilførselen og forbedre prognosen til pasienten selv ved kirurgiske metoder, overtredelsene er raskt kompliserte, og resultatet er et dødelig utfall.

Hovedårsakene til stenose i mitralventilen

De hyppigste årsaker til sammenvoksninger og arr (voksn) ventilklaffer - vevsskade som følge av infeksjon, metabolske sykdommer (hyperlipidemi, kolesterolplakkdannelse) og traumer av hjertet:

 • Reumatisme, revmatoid artritt og infektiv endokarditt (80%);
 • aterosklerose;
 • kalsifisering (vevsherding som følge av avsetning i kalsiumceller);
 • syfilis;
 • Myxoma (godartet neoplasma av hjertet);
 • Medfødt hjertesykdom med atrioventrikulær septaldefekt (Lutembash syndrom);
 • aorta insuffisiens (mangler i aortaklaven som fører til forstyrrelser av intrakardial blodstrøm);
 • intrakardial trombi;
 • traumer av hjertet og brystet;
 • ioniserende stråling;
 • forgiftning med legemidler (preparater basert på planteekstrakter av malurt).

Noen ganger er årsaken til at kontraheringen av mitralventilen er kirurgi (30%) for å eliminere stenose (kommissurotomi, ventilproteser).

symptomer

I de tidlige stadiene av sykdommen er helt symptomfri, uten å påvirke evnen til å arbeide og livskvalitet for pasienten, kan en slik periode vare i flere tiår (fra 10 til 20 år).

Alvorlig stenose i mitralventilen blir i etapper, når området av atrioventrikulæråpningen smalker til 2 kvadratkilometer. se Patologi er preget av klare tegn på brudd (hoste med hemoptysis, nattangrep av astma, lungeødem, arytmi av typen ciliary). Alvorlig kortpustethet forstyrrer pasienten, ikke bare etter husholdningsstress, men i fullstendig hvile, går patologien raskt, noe som fører til fullstendig funksjonshemning.

Mitral stenose

Stenose av mitralventilen er en ganske spesifikk sykdom kjennetegnet ved et stort tidsintervall mellom dannelsen av lidelsen og manifestasjonen av symptomer. Grunnlaget for sykdommen er lagt i ung alder, selv opp til 20 år, og manifestasjoner blir observert i 40-50 år.

Hjerteaktivitet

Hjertet - det muskulære organet, som ligger i brysthulen, har en form som tilnærmer seg kjeglen. Vekten er 1/200 av kroppsvekten, i gjennomsnitt - 300 g. Orgelet er delt med en langsgående partisjon i venstre og høyre del. Hver del består av atrium og ventrikel, mellom hvilke det er ventiler. På ventilen mellom ventrikkelen og atriumet i høyre halvdel er tre blader, den venstre halv to. Sistnevnte kalles en musling eller mitralventil.

Ventilens oppgave er å forhindre omvendt strøm av blod.

I menneskekroppen fungerer hjertet som en slags pumpe. Det skaper en konstant trykkforskjell i venøse og arterielle kar, som sikrer blodsirkulasjon.

Hjertesyklusen består av tre faser:

 • Den generelle pause - tar i gjennomsnitt 0,4 sekunder. Blod fra venen på grunn av forskjellen i trykk går inn i atriumet og flyttes deretter til ventrikkelen;
 • syltetøy av auriklene - varer 0,1 s, munnen av de store venene er blokkert av muskler i myokardiet, forhindrer utstrømningen, fortsetter blodet å gå inn i ventriklene;
 • Ventricular systole - 0,3 s øker trykket i ventrikkene på grunn av fylling med blod og ventilerne overlapper. Så snart trykket i ventrikkene når den nødvendige verdien, åpner semilunarventilene, ventrikelkontrakter og blod beveger seg til aorta.

Blod i høyre halvdel av hjertet blir matet gjennom venene, henholdsvis høyre hjertekammer beveger blodet inn i lungearterien og deretter til lungene. I venstre del av blodet blir levert gjennom lungevenen, matet inn i aorta, og beveger seg langs en stor sirkulasjon av blodsirkulasjonen. Mitralventilen på venstre side av hjertet sørger for normal sirkulasjon av oksygenrikt blod.

Beskrivelse av sykdommen

Mitral stenose - kjøpt hjertesykdom, dannes langsomt og adskiller seg med ganske vage, uutviklede symptomer. I 50% av tilfellene virker stenose i mitralventilen som en uavhengig sykdom. Resten er ledsaget av nederlaget til andre ventiler eller mangel.

Når sykdommen fortykker og deformerer ventiler i mitralventilen: muskelvevet er delvis erstattet av en binde. Som et resultat avtar mitralåpningen.

Vanligvis når området av atriol-ventrikulæråpningen 4-6 kvadratmeter, se om sykdomsstørrelsen kan reduseres til 1,5 kvadratmeter. se hemodynamikk med mitralstenose er signifikant svekket.

Konsentrasjon av hullet tillater ikke helt å flytte blod fra atriumet til ventrikkelen, som følge av at lungearterien er utilstrekkelig, og lungevenen er overdreven, noe som forårsaker utvidelsen av sistnevnte. For å kompensere for fenomenet utvikler hypertrofi av venstre atrium - en fortykning av veggene. Således oppnås det trykk som er nødvendig for å pumpe blod gjennom en smalere åpning. Arbeidstrykket i venstre atrium stiger fra 5 til 20-25 mm Hg. Art. Symptomer på dette stadiet er bare midlertidige angrep av svakhet og dyspné.

Økningen i muskelmasse i myokardiet kompenserer for defekten, men det forstyrrer arbeidet i den lille sirkulasjonen av blodsirkulasjonen. Hvis mitralåpningen ikke reduserer mindre enn 50% av originalen, kan denne tilstanden bli stabil og har praktisk talt ingen effekt på pasientens tilstand.

Men med videreutvikling, endres bildet. På grunn av overdreven trykk i venstre atrium øker trykket i høyre og i lungearteriene og lungene. Symptomer er karakteristisk systolisk støy, og med utseendet av turbulent blodstrøm og diastolisk.

De mest farlige komplikasjonene av mitralstenose inkluderer trusselen om å utvikle lungeødem.

Stages av sykdommen

Mitral stenose, utvikling, går gjennom 5 faser. Deres klassifisering er basert på graden av innsnevring av atriale mageforamen.

 1. Størrelsen på hullet holdes innenfor 4 kvadratmeter. se På dette stadiet observeres ingen eksterne symptomer.
 2. Lumen er redusert til 2 kvadratmeter. cm, det er en liten kortpustethet etter vanlig fysisk anstrengelse. Smerte syndrom er fraværende.
 3. Dimensjonene til hullet er redusert til 1,5 kvadratmeter. Åndedrettssvikt blir permanent. På dette stadiet vises et av de mest karakteristiske symptomene på sykdommen: Ved fullstendig hvile øker kortpustet i den horisontale posisjonen, men reduseres ikke.
 4. I fjerde fase er kompensasjonsmekanismen som sikrer en stabil tilstand helt ødelagt. Alle tegn på alvorlig pulmonal hypertensjon manifesteres: vedvarende alvorlig kortpustethet, alvorlig våthoste. Hjertet er sterkt forstørret i størrelse, forstyrrelser i arbeid er merkbare. Det er mangel på blodsirkulasjon, stagnasjon av blod i en stor sirkel
 5. Termisk stadium: lumen er nesten helt blokkert, i mangel av akutt kirurgisk inngrep, dør pasienten fra ekstrem blødning.

symptomatologi

Kompensasjonsmekanismer involvert i hjertesykdom kompliserer både diagnose og behandling, og fravær av smertesyndrom i de to første stadiene blir den vanlige grunnen til å ignorere sykdommen.

Følgende symptomer kan tjene som en alvorlig grunn for å søke medisinsk hjelp:

 • svimmelhet, et sterkt kortvarig tap av styrke, pre-stupor stater som vises på bakgrunn av hvile, men ikke fysisk aktivitet;
 • progressiv tretthet, rask tretthet, brudd på termoregulering: På den ene siden er pasienten kjølig, hendene og føttene er kalde, men varmen lider også dårlig;
 • det er en cyanotisk farge av nesen, leppene, fingertuppene - cyanose, det er en crimson begrenset rødme - blush av dukken;
 • forstyrrelser i hjertets arbeid, når man lytter til de observerte karakteristiske systolske lyder, presystolisk tremor, ventilens åpningstone;
 • utseende av dyspné med fysisk anstrengelse, og i senere stadier - i ro. Identifiser sykdommen bare på dette grunnlaget er ikke mulig, men økningen i dyspnø i horisontal stilling er meget indikativ;
 • Mitral stenose er ofte ledsaget av vedvarende bronkitt og ulike former for lungebetennelse;
 • våt hoste med svette;
 • kjedelig ubehagelig smerte, som er lokalisert på baksiden mellom skulderbladene på venstre side av kroppen.

Den farligste delen av hjertesykdom er inkompatibiliteten av symptomer med alvorlighetsgraden av lesjonen. Sykdommen utvikler seg så sakte at de fleste av dem som lider av det ikke legger merke til hvordan man kan redusere fysisk aktivitet.

Svært ofte blir mitral stenose diagnostisert i senere stadier, når det er merkbare abnormiteter i hjertearbeidet eller i utbruddet av spesielle forhold - graviditet. Den viktigste metoden for behandling er kirurgi.

Årsaker til hjertesykdom

Ifølge kardiologer gir 80% av tilfellene av sykdommen reumatisme. Reumatoid lesjoner dannes før 20 år og i lang tid blir de ikke manifestert, hvis det ikke finnes noen autoimmune antistoffer som faller inn i blodet fra leddene.

Utbruddet av sykdommen går ofte ubemerket og blir tatt for en vanlig forkjølelse. Symptomer på revmatisk feber er ikke forskjellig fra akutt respiratorisk sykdom: kortsiktig feber, vondt i bein, svimmelhet og svakhet. Feberen varer ikke mer enn 5-7 dager, og i de fleste tilfeller stoppes kroppen av seg selv.

 • Infeksjonssykdommer som overføres av ixoidmider forårsaker brusk og bindevevskader. Som et resultat trekker autoantistoffer som fremkaller mitral stenose inn i blodet.
 • Ifølge nyere studier har tilbøyeligheten til hjertesykdom også arvelige røtter: genet overføres på morslinjen. Imidlertid er denne faktoren predisponerende, og årsaken til sykdommen er ikke

diagnostikk

Diagnoseinnstillingen inneholder flere forskjellige studier.

Pasientundersøkelse

Et karakteristisk eksternt tegn er lilla-cyanotisk farge på nesen, leppene, kanskje til og med ører og hender. Ved å beskrive symptomene er det klager på svakhet, dyspnø, svimmelhet helt opp til pre-okklusiv tilstand.

Fysisk forskning

 • Palpasjon - når man undersøker overkardialregionen, oppdages presystolisk tremor - kattrengjøring. Hvis hypertensjonen i lungene allerede har kommet til et uttalt stadium, kan man på hjertebenets høyre side føle hjerteslag.
 • Auskultasjon - en metode for diagnose, som består i å lytte til hjertetoner med et stetoskop. På forskjellige stadier av sykdommen avsløres forskjellige tegn: I første fase leds 1 tone av en klapplyd, lyden av ventilåpningen høres (dette symptomet forsvinner hvis kalkning observeres). I senere stadier vises diastolisk støy.

Laboratorietester

Diagnosen utføres på grunnlag av data fra alle forskningsmetoder, siden resultatene ikke er spesifikke.

Elektrokardiografi - registrerer potensiell forskjell i det elektriske hjertefeltet.

Mitral stenose på kardiogrammet manifesterer seg på denne måten:

1.1. i den andre ledningen er det en bred tann P med et hakk;

1.2. hjerteets elektriske akse er avbøyet til høyre;

1.3. Myokard utvikling av høyre eller høyre og venstre ventrikkel er observert.

Radiografi - skyggen til venstre atrium øker, spiserøret er forskjøvet. I dag er denne metoden for diagnose sjelden brukt, fordi det er mer informativ.

Ekkokardi - ultralyd undersøkelse. Det er flere forskjellige studier:

3.1. todimensjonal ekkokardi - de oppnådde dataene gjør det mulig å vurdere fluidets grad av fluiditet, for å etablere tilstedeværelsen av forkalkning og fibrose, for å bestemme adhesjonsposisjonen. Diagnostisk metode er angitt for å velge type kirurgisk behandling;

3.2. Doppler ekkokardiografi - bestemmer området for bicuspidventilen og tillater gradienten av trykkfallet å bli etablert når det passerer gjennom ventilen;

3.3. Stressekokardi - utføres mot bakgrunnen av en stresstest for opptak av tricuspid og transmittal blodstrøm.

3.4. transesofageal - gjør det mulig å evaluere mest nøyaktig tilstanden til ventilen, graden av strukturelle endringer, tilstedeværelsen av en trombose i venstre halvdel. Det brukes i behandlingen med ballongvalvuloplasti, da det avslører risikoen for emboliske komplikasjoner.

Behandling av stenose

I dag er det ingen stoffer som kan stoppe utviklingen av sykdommen, så den eneste behandlingsmetoden er kirurgisk inngrep. Indikasjoner for ham er den andre fasen av sykdommen.

Kirurgiske metoder

Ballongvalvulotomi, perkutan - behandlingen brukes i fravær av forkalkning, trombi i venstre halvdel, deformasjon av subvalvulære strukturer eller mitralregurgitasjon. Det er foreskrevet for pasienter av ung og middelalderen, samt pasienter hvis tilstand ikke er tillatt for mer invasive operasjoner.

Prosedyren er som følger: ballongen ledes gjennom septum fra høyre til venstre atrium, blir ført til åpningen og oppblåses, og skyver ventilen fra hverandre. Komplikasjoner etter operasjonen er ekstremt sjeldne.

 • Komissurotomi - behandling er foreskrevet for trombi i venstre atrium, en betydelig grad av forkalkning og lignende. I dette tilfellet separeres ventilflikene med en ekspanderer, som gjennomføres enten gjennom atriumet i ventrikkelen - en lukket metode, eller manuelt - en åpen kommissurotomi.
 • Valveproteser - utføres med moderat og alvorlig ventilpatologi og pre-ventile strukturer, signifikant lungehypertensjon. Dette er et ekstremt tiltak og er oftest foreskrevet i tilfeller der de to tidligere metodene ikke kan brukes.

Graviditet er en kontraindikasjon til kirurgi i mild til moderat stadium av sykdommen. I dette tilfellet administreres medisinering. Men hvis området av hullet er redusert til 1,5 kvadratmeter. se og det er en økning i hjertesvikt, det anbefales abort og kirurgi. Kirurgisk behandling utføres på et senere tidspunkt, når avbrudd er umulig: ballongvalvuloplasti er foreskrevet.

Farmakologiske metoder

Legemidlene brukes til å forebygge infektiv endokarditt og redusere hjertesvikt. Under forberedelsen av operasjonen gjennomgår pasienten også behandling med medisiner for å kontrollere symptomene.

 • Indirekte antikoagulanter - for eksempel warfarin, er foreskrevet til pasienter med alvorlig mitralstenos, komplikasjoner i form av atrieflimmer, en trombose i venstre atrium. Noen ganger blir acetylsalisylsyre tilsatt dersom emboliske komplikasjoner observeres mot bakgrunnen for å ta antikoagulantia.
 • Beta-adrenoblokagory - diltiazem eller verapamil, utnevnes om nødvendig for å dempe rytmen til ventriklene.

regime

Pasienter med mitralstenose bør unngå betydelig fysisk og nervøs stress. Fysioterapi er kun foreskrevet på råd fra en lege. Et av de viktigste kravene til regimet er tilstrekkelig søvn.

På kompensasjonsstadiet reduseres all behandling av sykdommen for å overholde riktig regime.

forebygging

Siden sykdomsfremkallende stoffet er reumatofagitt, inkluderer forebygging en periodisk undersøkelse for å bestemme nivået av autoantistoffer i blodet. Spesielt hvis stadium av revmatisk feber har blitt dokumentert. Det bør også treffes tiltak for å forhindre streptokokkinfeksjon.

Ved naturlig utvikling av en mitral stenose utgjør overlevelsesgraden 50%. Med operasjon er den femårige overlevelsesraten 85-95%. Komplikasjoner etter operasjon observeres hos 30% av pasientene i 10 år. Disse indikatorene gir en alvorlig grunn til å ta hensyn til hjertets arbeid og ved de første mistanke om å konsultere en lege.

Mitral stenose: årsaker, tegn, behandling

Til tross for prestasjonene i moderne medisin er hjertefeil nå en vanlig patologi, som krever kardiologers nøye oppmerksomhet. Spesielt gjelder det for stenose av mitralventilen, som kan forverre pasientens liv betydelig og forårsake utvikling av alvorlige komplikasjoner, opp til et dødelig utfall.

Mitralventilen er representert ved bindevevets indre strukturer i hjertet, som utfører funksjonene for å dele blodstrømmen mellom venstre atrium og ventrikel. Ventilen ligner med andre ord en dør hvis ventiler lukkes under sammentrekning av ventrikkelen og utvisning av blod fra hulrommet og åpnes under blodstrømmen inn i ventrikkelen. Denne mekanismen sørger for alternativ avslapning av hjertekamrene, samtidig som det gir en kontinuerlig blodstrøm inne i hjertet.

Med utviklingen av den patologiske prosessen på ventilvævene, blir dens funksjon brutt, og blodkropp i blodet er forstyrret. Denne prosessen kan representeres av to former, samt deres kombinasjon - ventilinsuffisiens og stenose av ventilringen. I det første tilfellet klaffene ikke er lukket hermetisk, og således ikke beholde blodet i venstre ventrikkel, og den andre - i området av ventilringen blir redusert på grunn av falseklaffer (norm - 4-6 cm 2). Sistnevnte alternativ kalles mitralstenose, hvor den venstre atrioventrikulære (atrioventrikulære) blenderåpningen blir mindre.

hjertet er normalt og stenose av mitralventilen

Mitral stenose forekommer hovedsakelig i eldre aldersgrupper (55-65 år), er ca 90% av alle tilfeller av anskaffe mangler og utvikler seg oftere enn aorta-stenose.

Video: Mitral stenose - medisinsk animasjon

Årsaker til sykdommen

Mitral stenose, som regel, er en kjøpt patologi. Ekstremt sjelden er innsnevringen av valvuleringen av en medfødt karakter, men i slike tilfeller kombinerer den nesten alltid med andre alvorlige medfødte hjertefeil som ikke forårsaker vanskeligheter med å diagnostisere.

Hovedårsaken til den oppkjøpte innsnevringen av ventilringen er revmatisme. Det er en alvorlig sykdom som forekommer som et resultat av angina, hyppig tonsillitt, kronisk faryngitt, og skarlagensfeber, og kviseaktige hudinfeksjoner. Alle disse sykdommene er forårsaket av hemolytisk streptokokker. Alvorlighetsgraden av reumatisk feber, er at kroppen produserer antistoffer mot sitt eget vev i hjerte, ledd, hjerne og hud (utviklende karditt, artritt, chorea og erytem annulare). Når betennelse oppstår autoimmune karditt klaffer på ventiler som er erstattet grov arrvev og er sveiset til hverandre, noe som resulterer i en sammensmelting av hullet - til revmatisk mitral stenose.

En annen vanlig årsak til defekten er bakteriell eller infektiv endokarditt. Det er oftest forårsaket av samme streptokokker, så vel som andre mikroorganismer, går inn i den systemiske sirkulasjonen hos pasienter med nedsatt immunitet, HIV-infiserte pasienter, intravenøse stoffmisbrukere.

Hvilke symptomer skal varsle pasienten?

Vanligvis er tidsperioden mellom de overførte akutt revmatisk feber, som oppstår 2-4 uker etter streptokokkinfeksjoner, og de første kliniske manifestasjoner av lyte ikke mindre enn fem år.

Til de første symptomene i begynnelsen av sykdommen, eller med en liten mitralstenose, når området av mitralåpningen er mer enn 3 cm 2, er:

 • Økt tretthet,
 • En skarp generell svakhet,
 • Cyanotic (med en blå nyanse) rødme på kinnene - "mitral rødme"
 • Hjertesykdommer og uregelmessigheter i hjertets arbeid med psyko-emosjonell eller fysisk anstrengelse, så vel som i ro,
 • Dyspné når du går for betydelige avstander.

Ytterligere symptomer utvikler progresjon av stenose, som kan være moderat (område av ventilringen 2,3-2,9 cm 2), uttrykket (1,7-2,2 cm 2) og kritisk (1,0-1,6 cm 2), og er i stor grad bestemt av fasen av hjertesvikt og lidelser blodsirkulasjon.

Så i første etappe noterer pasienten kortpustethet, hjertebank og smerter i brystet, forårsaket bare av betydelig fysisk anstrengelse, for eksempel å vandre lange avstander eller klatre trapper til fots.

I den andre fasen sirkulatoriske forstyrrelser beskrevne trekk forstyrre på pasienten når mindre laster, og indikerer også venøs stase i kapillærene og venene i sirkulasjons sirkler - små lunge (skip) eller større (fartøyer indre organer). Dette manifesteres anfall av åndenød, spesielt liggende, tørrhoste, betydelig hevelse av ben og føtter, smerter i bukhulen som følge av venøs mengde i leveren og t. D.

I tredje fase sykdom under rutine husholdning aktivitet (knytte skolissene, matlaging frokost, vandre rundt i huset), observerer pasienten forekomsten av anfall av åndenød. I tillegg oppbygging karakteristisk hevelse av ekstremiteter, ansikt, ansamling av væske i buk og bryst hulrom, hvorved mage øker i volum og kompresjon av lungen væske forverrer bare åndenød. Pasientens hud får en blåaktig tinge - cyanose utvikler seg på grunn av en nedgang i oksygenivået i blodet.

I den fjerde, mest alvorlige eller terminale scenen oppstår alle de ovennevnte klager i en tilstand av fullstendig hvile. Hjertet kan ikke lenger utføre funksjonen ved å pumpe blod gjennom kroppen, indre organer mangler næringsstoffer og oksygen, og degenerasjon av de indre organene utvikler seg. På grunn av det faktum at blodet nesten ikke beveger seg gjennom karene, men stagnerer i lungene og indre organer, oppstår ødem i hele kroppen - anasarca. Den naturlige gjennomføringen av dette stadiet uten behandling er et dødelig utfall.

Generelt tar de første stadiene av prosessen uten behandling fra begynnelsen av kliniske manifestasjoner seg et annet tidsintervall, hovedsakelig 10-20 år, og kjennetegnes av en langsom kurs. Imidlertid, hvis blodblod er stagnert i begge sirkler, er det en rask utvikling av kronisk hjertesvikt. I medisin er enkelte tilfeller av forventet levetid med ubehandlede misdannelser på ca. 40 år beskrevet.

Hvordan diagnostisere mitral stenose?

Hvis pasienten har merket symptomene beskrevet ovenfor, bør han snarest mulig konsultere terapeuten eller kardiologen. Legen kan også mistenkt diagnose ved undersøkelse av pasienten, for eksempel via stetoskop for å lytte til støyen i mitral stenose ved punktet for projeksjonen av mitral (under den venstre nippel) eller høre stillestående natur rales i lungene.

reduksjon i LV ejection - et tegn på mitral insuffisiens

Likevel, for å bekrefte stenose av mitralåpningen, er det pålitelig bare ved hjelp av visualisering av forskningsmetoder, spesielt ved hjelp av ekkokardioskopi eller ultralyd i hjertet. Denne metoden lar deg anslå området for mitralringen og graden av fortykkelse (hypertrofi) av atriene, se tykkede sveisede ventiler og måle trykket i hjertekamrene. En av hovedindikatorene evaluert for mitralstenose er ejektionsfraksjonen (EF), som viser blodvolumet utvist i aorta og videre langs karene av hele organismen Normal PV er minst 55%, med mitral stenose kan reduseres betydelig og når kritiske verdier - 20-30% med alvorlig stenose.

I tillegg til et ultralyd i hjertet, er pasienten vist:

 1. EKG,
 2. Prøver med fysisk aktivitet - tredemølle test, veloergometri,
 3. Personer med myokardisk iskemi kan gjennomgå koronar angiografi for å vurdere behovet for intervensjon på koronarbeholdere,
 4. En undersøkelse av en reumatolog med en historie med revmatisk feber,
 5. Inspeksjon tannlege, ENT, gynekolog for kvinner og for menn urologen å oppdage og eliminere foci av kroniske infeksjoner (karies tenner, kroniske inflammatoriske prosesser i nasopharynx, etc., kan føre til utviklingen tank. Endokarditt).

I alle fall begynner den første undersøkelsen av en pasient med mistanke om mitralstenose først etter den første konsultasjonen av terapeuten eller kardiologen.

Narkotikabehandling av sykdommen

Behandling av mitral misdannelse er delt inn i konservativ og kirurgisk. Disse to metodene brukes parallelt, da pasientens medisinering er spesielt viktig før og etter operasjonen.

Til medisinering er utnevnelsen av følgende grupper av legemidler:

 • Betablokkere - legemidler som reduserer byrden på hjertet på grunn av redusert hjertefrekvens og redusert vaskulær motstand, spesielt når blodet stagnerer i blodkarene. Oftere utpekt concor, coronale, egilok, etc.
 • ACE-hemmer - "beskytte" fartøy, hjerte, hjerne og nyrer fra den negative påvirkning av økt vaskulær motstand. Påfør perindopril, lisinopril og andre.
 • Blokkere ARA II - lavere blodtrykk, noe som er viktig for pasienter med stenose, med samtidig høyt blodtrykk. Oftere brukte losartan (lorista, lopaz) og valsartan (valz).
 • Legemidler som har antiaggregant og antikoagulerende effekter - forhindre økt blodpropp i blodet, brukt hos pasienter med angina pectoris, en historie med hjerteinfarkt, samt med atrieflimmer. Tilordne aspirin kardio, acetamidol, tromboass, warfarin, clopidogrel, xarelto og mange andre.
 • diuretika - En av de viktigste gruppene i nærvær av kronisk hjertesvikt, fordi de forhindrer væskeretensjon i arteriene og årene, og reduserer etterbelastningen i hjertet. Rettferdiggjort bruk av indapamid, veroshpirona, divera, etc.
 • Hjerteglykosider - vises med en reduksjon i kontraktilfunksjonen til venstre ventrikel, samt hos personer med konstant atrieflimmer. Generelt administreres digoksin.

I hvert tilfelle brukes en individuell behandlingsregime, bestemt av kardiologen avhengig av manifestasjoner av defekten og dataene for ekkokardioskopi.

Kirurgisk behandling av mitralstenose

Avhengig av graden av stenose og stadium av CHF, kan operasjonen angis eller kontraindisert.

Med mindre stenose er kirurgi ikke avgjørende, og konservativ behandling av pasienten er tillatt. Med et ventilåpningsområde på mindre enn 3 kvadratmeter. se (moderat, alvorlig og kritisk stenose), er det foretrukket å utføre en operasjon på mitralventilen.

Samtidig operasjon er kontraindisert hos pasienter med terminal hjertesvikt, som i hjertet og i de indre organer kom irreversible prosesser, for å rette opp dette gjenopprettet blodstrøm kan ikke lenger, men død under åpen kirurgi for å helt trekk hjertet er ganske sannsynlig.

Så med stenos av mitralåpningen kan følgende operasjoner utføres:

Ballong Valvuloplasty

Metoden for ballong mitral valvuloplasti brukes i følgende tilfeller:

 1. En hvilken som helst grad av innsnevring av ventilringen i fravær av forkalkning av ventiler og uten trombi i venstre atriumhulrom, samt asymptomatisk kritisk stenose,
 2. Stenose med samtidig atrieflimmer,
 3. Fraværet av mitralregurgitasjon i henhold til ultralyd,
 4. Fravær av kombinert og kombinert alvorlig hjertefeil (patologi av flere ventiler samtidig),
 5. Fravær av samtidig iskemisk hjertesykdom som krever aortokoronar bypassoperasjon.

Teknisk utføres denne operasjonen på denne måten - etter innføring av beroligende legemidler er tilgang til femorale arterien intravenøst, gjennom hvilken et kateter med en liten ballong ved enden settes inn gjennom venen (introduseren) gjennom venen inn i hjertet. Ballongen etter å ha nådd nivået av stenose svulmer, ødelegger adhesjonene og sømene mellom ventilflappene, hvorpå den fjernes. Operasjonen tar ikke mer enn to timer og er praktisk talt smertefri.

variant av åpen kirurgi på ventilen med fjerning av stedet for revmatisk fibrose

Åpne kommissurotomi

Metoden for åpen commissurotomi er indikert i tilfelle av de ovennevnte forhold, unntatt muligheten for ballongvalvuloplasti. Hovedindikasjonen er mitral stenose på 2-4 grader. Operasjonen utføres under generell anestesi på det åpne hjertet, og utføres ved å kutte den smalte ventilen med en skalpell.

Ventilproteser

Operasjonen for erstatning (protese) til ventilen er angitt i de tilfellene når det er en brutal skade på ventiler, som ikke er gjenstand for normal kirurgisk inngrep. Mekanisk og biologisk (fra gris hjerte) transplantasjoner brukes.

Operasjonen utføres i de fleste tilfeller på en kvote, som kan fås innen få uker etter at de nødvendige dokumentene er levert. Ved egenbetaling kan pasientens kostnad variere mellom 100-300 tusen rubler, hvis det er en protetisk mitralventil. Teknisk er slik behandling tilgjengelig i nesten alle større byer i Russland.

Livsstil med mitral stenose

En livsstil med en mindre asymptomatisk mitralstenose krever ingen korreksjon, med unntak av slike ting som:

 • Overholdelse av kosthold,
 • Vanlig besøk til lege,
 • Utelukkelse av ekstrem fysisk anstrengelse,
 • Permanent inntak av foreskrevne medisiner.

En mer uttalt stenose før operasjonen kan føre til mye ulempe for pasienten, da det er nødvendig å beskytte hjertet og utelukke noen betydelige belastninger som bringer ubehag. Derfor hjelper kirurgisk behandling for å bedre livskvaliteten, men krever en mer ansvarlig tilnærming til livets vei etter operasjonen, i særdeleshet, mer strikt medisinske anbefalinger, samt hyppige besøk til legen med det formål å ekkokardiografi (ved første månedlige, deretter hvert halvår i fremtiden igjen per år).

Er komplikasjoner mulig?

Før operasjonen, i tilfelle av alvorlig stenose og i nærvær av hjertesvikt, er risikoen for alvorlige rytmeforstyrrelser og tromboemboliske komplikasjoner ganske høye.

Etter kirurgi blir risikoen minimaliseres, men i sjeldne tilfeller kan forårsake slike ugunstige forhold, slik som postoperative sårinfeksjoner, blødning fra såret i tilfellet med åpen kirurgi tilbakevendende stenose (restenose). Forebygging er kvaliteten på intervensjonen, samt rettidig administrasjon av antibiotika og andre nødvendige stoffer.

outlook

Prognosen bestemmes av graden av stenose og stadiet av kronisk hjertesvikt. Med en 2-4 grader av stenose i kombinasjon med 3-4 fasen av CHF, er prognosen ugunstig. Kirurgisk inngrep i dette tilfellet gjør at du kan endre prognosen i en gunstig retning og ujevnt forbedre pasientens livskvalitet.

Stenose av mitralventilen (mitral stenose)

Mitralklaffearealet okkupere et ledende plass blant alle de ervervede hjertefeil, og kombinasjonen av stenose (innsnevring) og svikt ofte forekommer (ufullstendig lukking av ventilene) og isolert mitral stenose oppstår i omtrent 30% av defekter av ventilen.

Hvis det normale bindevevet i ventilen er erstattet med et arr, utvikles adhesjonene og fusjonen mellom ventilene eller i den fibrøse ringen som omgir ventilen. Denne patologiske tilstanden kalles stenose av mitralventilen (synonym - stenose av venstre atrioventrikulær åpning).

Stenose av mitralventilen er en sykdom som tilhører gruppen av kjøpte hjertefeil og er preget av følgende symptomer:

- oppstår fra organisk skade på bindevevet av ventilflapper, for eksempel en inflammatorisk prosess i hjertet med revmatisme, bakteriell endokarditt;
- Som et resultat av cicatricial endringer dannes en innsnevring av åpningen mellom atriumet og ventrikkelen, noe som skaper et hinder for bevegelsen av blod fra atriumet til ventrikkelen;
- denne hindringen fører til en økning i trykk i det venstre atrium med hypertrofi (fortykkelse av veggene) og en reduksjon i blodutløsningen i venstre ventrikel og følgelig inn i aorta; det vil si at brudd på hemodynamikk utvikles (blodstrøm i hjertet og i hele kroppen);
- uten kirurgisk behandling, slitasje på hjertemuskelen og dets manglende evne til å sirkulere blod gjennom kroppen, noe som fører til et brudd på blodtilførsel og ernæring av alle vev i kroppen.

Årsaker til stenose i mitralventilen

I de fleste tilfeller er årsaken til mitral stenose, samt andre ervervet hjertesykdom er en reumatisk sykdom (akutt revmatisk feber) sammen med utviklingen av revmatisk hjertesykdom - en betennelse i hjertemuskelen og bindevev.

Symptomer på mitral stenose

Alvorlighetsgraden av de kliniske tegnene på stenose varierer avhengig av prosessstadiet (i Russland er klassifiseringen ifølge AN Bakulev utbredt).

I stadier av kompensasjon klinisk symptomatologi observeres ikke på grunn av at hjertet og kroppen tilpasser seg eksisterende anatomiske lidelser ved hjelp av kompenserende mekanismer. Dette stadiet kan vare mange år, spesielt hvis innsnevringen av ventilringen ikke er veldig stor - ca 3 cm 2 eller mer.

I stadier av subkompensasjon Som progressiv innsnevring av atrioventrikulær åpning mislykkes adaptive mekanismer til å takle den økte byrden på hjertet. De første symptomene - kortpustethet ved anstrengelse, smerter i hjertet og i de interscapular regionen til den venstre med en last eller uten en følelse av forstyrrelser i hjerte og hjertebank, fiolett eller blå fargen på huden fingertuppene, ører, kinn (cyanose), kulde, ekstremitetens kulde. Atrieflimmer kan også forekomme.

I stadier av dekompensering Det er en markert utmattelse av hjertemuskelen, blodstasis er dannet først i lungene, og deretter i alle organer og vev i kroppen. Dyspnø tar en permanent karakter, pasienten kan puste bare i posisjon av et semiside (orthopnea), ofte er det en livstruende tilstand - lungeødem.

Senere stadium alvorlig dekompensasjon sluttet hoste, hemoptysis, hevelse av ben og føtter, noe som resulterer i en økning i mage intracavitary ødem, smerte i den høyre subcostal område på grunn av leverhyperemi (kan utvikle hjerte cirrhose). Dette stadiet kan fortsatt være reversibelt i utførelsen av medisinering.

Neste gang i terminalfasen (stadiet av irreversible forandringer i hjertemuskelen og kroppen), blodtrykket minker, det er hevelse i hele kroppen (anasarca). I forbindelse med brudd på metabolske prosesser i hjertet og i alle indre organer, er det et dødelig utfall.

Diagnose av mitralventil stenose

Diagnosen av mitralstenose er etablert på grunnlag av følgende data.

1. Klinisk undersøkelse. Oppmerksomhet er lagt på hudens hud i kombinasjon med kinnens cyanotiske fargestoff ("mitral rødme"), hevelse i bena og føttene, en økning i underlivet. Det senket arterielle trykket i kombinasjon med en svak hyppig puls bestemmes. Hvis auskultasjon av brystet (auskultasjon) viser unormale lyder og toner (såkalt "rytme vaktel") på grunn av blodstrømmen gjennom de innsnevrede åpning rales i lungene. Når palpasjon av magen (palpasjon) bestemmes av økningen i leveren.

2. Laboratoriemetoder for undersøkelse. I den kliniske analysen av blod er det mulig å oppdage en økning i nivået av hvite blodlegemer (hvite blodlegemer) på grunn av en aktiv reumatisk prosess i kroppen, et brudd på blodkoaguleringssystemet. I den generelle analysen av urin er det patologiske indekser som indikerer et brudd på nyrefunksjonen (protein, hvite blodlegemer, etc.). I den biokjemiske analysen av blod er indeksene av lever- og nyrefunksjon (bilirubin, urea, kreatinin, etc.) bestemt. Også i blodet kan metoder for immunologisk forskning avsløre forandringer som er karakteristiske for revmatisme (C-reaktivt protein, antistreptolysin, antistreptokinase, etc.).

3. Instrumentalmetoder for forskning.
- når EKG utføres, endringer som er karakteristiske for venstre atrial og høyre ventrikulær hypertrofi, registreres hjerterytmeforstyrrelser.
- 24-timers overvåking av EKG avslører mulige hjerterytmeforstyrrelser i normal husholdningsaktivitet som ikke ble registrert når et enkelt EKG ble utført i hvile.
- når radiografering av brystorganer, stillestående fenomener i lungene, endres hjertekonfigurasjonen på grunn av utvidelse av sine kamre bestemmes.
- ekkokardiogram (ultralyd av hjertet) ledes til visualiseringen av interne strukturer i hjertet, detekterer endringen i tykkelse og bevegelighet av ventilklaffene, innsnevring åpningen, er et mål på den innsnevring området. Også når det ECHO - CG lege bestemmer graden av hemodynamiske forstyrrelser (øket venstre atrialt trykk, dilatasjon og hypertrofi (utvidelse) av venstre atrium og høyre ventrikkel), vurderer graden av svekkelse av blodstrøm fra den venstre ventrikkel inn i aorta (ejeksjonsfraksjon, slagvolum).

Ved område atrioventrikulær åpning skille mindre stenose (mer enn 3 kvadrat cm..), Frisk stenose (2,0 -. 2,9 kvadrat cm.), Alvorlig stenose (1,0 -.. 1,9 kvadrat cm) (. Mindre enn 1,0 kvadrat cm), Den kritiske stenose.. Måling av denne indikatoren er viktig når det gjelder å håndtere pasienten, spesielt definisjonen av kirurgisk taktikk, siden stenose med et areal på mindre enn 1,5 kvadratmeter. se er en direkte indikasjon på operasjonen.

- før kirurgisk behandling eller i tilfelle av uklar diagnose, kan kardiell kateterisering angis, hvor trykket i hjertet måles og trykkforskjellen i venstre atrium og ventrikel bestemmes.

På bildet oppnådd ved ekkokardiografi er tykkede mitralventilflapper synlige (mitralventiler)

Behandling av mitralventil stenose

Behandlingstaktikk ved valg av behandlingsmetode (medisinsk, kirurgisk eller kombinasjon) bestemmes individuelt for hver pasient, avhengig av graden av stenose og klinisk stadium av sykdommen.

Så i fase 1 (kompensasjon) i fravær av kliniske manifestasjoner og med en grad av innsnevring av atrioventrikulær blenderåpning til venstre mer enn 3 kvadratmeter.. Cm drift ikke er vist, og medikamentterapi rettet mot stagnasjon av blodkar i lungene bestilt (diuretika, modifikasjoner forlenget virkning av nitroglyserin - nitrosorbid, monocinque).

Trinn 2 og 3 (subkompensasjon og innledende manifestasjoner av dekompensering), spesielt i kombinasjon med en grad av stenose på mindre enn 1,5 kvadratmeter. se er indikasjoner på kirurgisk behandling med konstant inntak av medisiner.

I fase 4 (uttalte dekompensasjon) kan operasjonen forlenge pasientens levetid, men ikke for lenge, derfor er det i utgangspunktet ikke nødvendig å behandle kirurgisk behandling på grunn av den høye postoperative risikoen.

I trinn 5 (terminal) drift er kontraindisert på grunn av hemodynamiske forstyrrelser uttrykt og endringer i de indre organer, og derfor gjelder kun medisinsk behandling for lindring (lette pasient som lider så langt som mulig).

Medisinsk terapi av stenose i mitralventilen reduseres til utnevnelsen av følgende grupper av legemidler:

- hjerte glykosider (korglikon, strophanthin, digitoksin, etc.) brukes hos pasienter med redusert kontraktilitet i høyre ventrikel, så vel som i nærvær av en konstant form for atrieflimmer i pasienten.
- B - blokkere (carvedilol, Bisoprolol, nebilet etc.) blir brukt til formålet retardasjonsgraden når en ri (episoder) av atrieflimmer eller dens faste form.
- Diuretika (diuretika - indapamid, veroshpiron, furosemid, spironolakton, etc.) som er nødvendig for å "avlastende" lungekretsløpet (lungekar) og for å redusere den stagnasjon av blodet i de indre organer.
- ACE-inhibitorer (fosinopril, ramipril, lisinopril, kaptopril, etc.), og angiotensinreseptorblokkere 11 (valsartan, losartan, etc.) har kardiprotektornymi egenskaper - de beskytter hjertet celler mot den skadelige virkning av forskjellige stoffer (for eksempel lipidperoxidasjonsprodukter) produsert i mange, og kardiologiske inkludert sykdommer.
- Nitrater (nitroglyserin nitrosorbid, kardiket retardere monocinque etc.) brukes som perifer vazodilalatorov, dvs. utvider blodkar i periferien av legemet, som retter lys fra blodkar og således redusere alvorlighetsgraden av søvnapné.
- Antiblodplatemidler og antikoagulasjonsmidler (tromboAss, cardiomagnil, aspirin, heparin, etc.) brukes for å forhindre dannelse av blodpropper i hjertet og fartøyer, spesielt i atrieflimmer og i den postoperative perioden.
- Antibiotika (penicillin), og anti-inflammatoriske legemidler (ibuprofen, diclofenac, nimesulid, etc) kreves under den akutte fase av reumatisk feber og reumatisk ved gjentatte angrep.

En eksempelvis behandlingsregime for pasienten med mitralstenose med minimal kliniske tegn, uten atrieflimmer (daglig administrering av legemidler over lengre tid, med den mulige erstatning av medikamentet eller doseringen justeres av den behandlende legen, avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene):

- noliprel A forte 5 mg / 1,25 mg (5 mg perindopril + 1. 25 mg indapamid) om morgenen,
- konkor (bisoprolol) 10 mg en gang om dagen i morgen,
- tromboAss 100 mg til lunsj etter måltider,
- nitromitt 1 - 2 doser under tungen med smerte i hjertet eller med dyspné,
- monochinkve 20 mg 2 ganger daglig - 2 uker, deretter nitrosorbid 10 mg i 20 minutter før treningen.

Kirurgiske behandlingsmetoder inkluderer:
- Ballong valvuloplasty - gjennom blodkarene til hjertet sonde utstyrt med en miniatyr ballong ved enden, som blåses opp ved tidspunktet for den gjennom atrioventrikulær åpningen, og ventilklaffer rive søm,
- åpen commissurotomi - en åpen hjerteoperasjon utføres med tilgang til mitralventilen og disseksjon av dets adhesjoner,
- protesen til mitralventilen - brukes hyppigere i kombinasjon av stenose og ventilfeil og utføres ved å bytte ut ventilen med et kunstig (mekanisk eller biologisk implantat).

Kontraindikasjoner for operasjonen:

- scenen med uttalt dekompensasjon (ejektionsfraksjon mindre enn 20%) og sluttstrinnet av defektstrømmen;
- akutte smittsomme sykdommer;
- Generelle somatiske sykdommer i dekompensasjonsstadiet (bronkial astma, diabetes, etc.)
- akutt hjerteinfarkt og andre akutte sykdommer i kardiovaskulærsystemet (hypertensiv krise, hjerneslag, første oppstart av komplekse rytmeforstyrrelser, etc.).

Livsstil med mitral stenose

For en pasient med denne sykdommen må du merke deg følgende retningslinjer: godt og spise riktig, begrense mengden av væskeinntak og salt, for å etablere et fullverdig arbeid og hvile, sove godt, begrense fysisk aktivitet og eliminere stress, lang tid å være utendørs.

En gravid kvinne må registreres med en kvinners konsultasjon i tide for å bestemme om forlengelse av graviditet og valg av leveringsmetode (vanligvis ved keisersnitt). Med kompensert misdannelse er graviditet vanlig, men med alvorlige hemodynamiske sykdommer er graviditet kontraindisert.

Komplikasjoner uten behandling

Uten behandling er det en overhengende utvikling av hemodynamiske lidelser, uttrykt stillestående fenomener i lungene og andre organer, noe som fører til utvikling av komplikasjoner og død. Komplikasjoner av denne sykdommen er som lungeemboli (spesielt hos pasienter med atrieflimmer), lungeødem, lungeblødning, akutt hjertesvikt.

Komplikasjoner av operasjonen

Både i tidlig og sen postoperativ perioder er det også mulighet for komplikasjoner:

 • infeksiøs endokarditt (utvikling av bakteriell betennelse på ventiler, inkludert biologiske kunstige ventiler);
 • dannelsen av trombi som et resultat av arbeidet med en mekanisk protese med utviklingen av tromboembolism - frigjøring av en trombus og dets utstøting i lungene, hjernen, bukhulen
 • degenerasjon (destruksjon) av en kunstig bioventil med gjentatt utvikling av hemodynamiske lidelser.

taktikk av legen kommer til en regulær undersøkelse av pasienter ved ekkokardiografi, overvåking av blodkoagulasjonssystemet, liv formål antikoagulerende og antiblodplatemidler (klopidogrel, warfarin, dipyridamol, klokker, aspirin, etc.), antibiotisk behandling av infeksjonssykdommer, underlivsoperasjoner, gjennomføring av minimum medisinske - diagnostiske prosedyrer gynekologi, urologi, tannlege, etc.

outlook

Prognosen for mitralstenose uten behandling er ugunstig, siden døden utløser døden. Gjennomsnittsalderen til pasienter med en slik defekt er 45 til 50 år. For å vesentlig forlenge livet og forbedre dets kvalitet, er kardiologisk kirurgisk behandling (som en metode for radikal korreksjon av anatomiske og funksjonelle forandringer) i kombinasjon med vanlig inntak av medisiner mulig.

Mitral stenose

Mitral stenose Er en ismisk innsnevring av lumen av atrioventrikulær åpning til venstre, som utviser motstand mot blodstrømmen langs det venstre hjerte under den diastoliske avspenningen av hjertekammerene.

Forekomsten av mitralstenose er betydelig forskjellig i forskjellige land og er mer avhengig av forekomsten av revmatisme i dette området. Den netto mitralskader på hjerteapparatet utgjør i gjennomsnitt 60% av alle hjertefeil, hvorav 75% av tilfellene er kvinner.

Mitral stenose

For dannelsen av stenose i mitralventilen er utviklingen av signifikante fibrotiske endringer i ventilen, ledsaget av sammenføyning av kommisjonen, fortykning og kalsinering av ventiler karakteristisk. Sammen med disse endringene, kan mitralventilskade følge av noe fortykkelse, fusjon og forkortelse av sårstrukturen i akkordene og dannelsen av en traktformet mitralventil.

I en situasjon hvor mitralstenose utvikles i bakgrunnen av revmatisk feber, morfologiske endringer av ventilen på grunn av revmatisk hjertesykdom manifestasjoner hos den akutte perioden. Manifestasjoner av mitral stenose i dette tilfelle utvikle seg raskt, på grunn av den konstant eksponering for traumatisk klaff forhøyet blodtrykk på grunn av alvorlige forstyrrelser av hjerte hemodynamikk og progressiv reumatoid inflammasjon.

Kardiohemodynamikk med stenose i mitralventilen forstyrres hovedsakelig på grunn av dannelsen av den første barrieren i form av en innsnevring av mitralåpningen. I en situasjon der totalarealet av mitralåpningen er betydelig redusert, oppstår forhold for å hindre at blodet beveger seg til venstre hjerte, så det er en kompensatorisk økning i blodtrykkshastigheten.

I de innledende stadier av stenose i mitralventilen, kompenserende patogenetiske mekanismer i form av økt trykk i venstre atriell hulrom, samt økning og økning av systolnivå-hemodynamiske forstyrrelser. Tegn på økt blodtrykk i hulrommet i venstre atrium i kompensert stadium av stenose i mitralventilen er kun observert med overdreven psyko-emosjonell og fysisk aktivitet for å sikre en økning i hjertets minuttvolum. Økt trykk i hulrommet til venstreatrium er alltid ledsaget av en økning i trykk i lunges venesystem.

En betydelig innsnevring av åpningen mitral 1 cm2, fulgt av en markert økning i trykkfallet i venstre atrium 25 mm Hg høyere enn nivået På grunn av den forbedrede blodstrømmen til venstre atrium, som oppstår på en bakgrunn av en fysisk og / eller psykisk bølge oppstår propotevanie skytende væskekomponent av blod inn i lunge alveolene og utvikling av symptomer på lungeødem. I de innledende trinn av denne prosess i kroppen utløste beskyttende kompenserende mekanisme i form av refleks Kitaeva som omfatter en innsnevring av lumen av lungevenene av liten kaliber, som i utgangspunktet har en forbigående natur, og ytterligere markert vedvarende pulmonal arteriolar innsnevring.

I forbindelse med de ovennevnte kompensasjonseffekter er det i lungekarene tykkelse og sklerosering av vaskemuren, noe som resulterer i fullstendig utblodning av lumen. Dermed virker lungevaskulær motstand som en "ytterligere barriere".

Ved utmattelse av kompensasjonsmekanismer utvikles dilatert kardiomyopati av høyre hjerte, og stillestående tegn blir dannet i systemet av et stort sirkulasjonssystem.

Årsaker til mitral stenose

Den vanligste etiopathogenetiske årsaken til utvikling av tegn på mitralstenose er reumatisk lesjon. Medfødt misdannelse i form av en ismisk innsnevring av mitralåpningen er ekstremt sjelden og utvikler seg bare dersom alle sene akkorder er festet til en enkelt papillarmuskulatur.

Degenerativ sykdom mitral ventil, ledsaget av alvorlig forkalkning av sin ring, før eller senere, provoserer utviklingen av ervervet mitral stenose. Sjelden imidlertid føre til forekomsten av lesjoner opptrer Ventilanordning mitralstenose, er tilstedeværelsen av flere klaffer vegetasjoner i projeksjons klaffer observert i infeksiøs endokarditt typen, samt venstre atrial myxom.

Noen tilfeller av alvorlig langvarig strøm av endokarditt, som oppstår mot bakgrunn av systemisk involvering av bindevev, resulterer i utvikling av mitralstenose.

Symptomer og tegn på mitral stenose

Den første tegn på stenotisk nederlag i mitralventilen er progressiv dyspné. I begynnelsen av sykdommen er respiratoriske sykdommer kun observert med overdreven fysisk aktivitet, og når defekten utvikler seg, ikke bare kortpustethet med minimal fysisk aktivitet, men også hoste observeres.

Et karakteristisk symptom på mitralstenose er en økning i luftveissykdommer i horisontal stilling, for å lette tilstanden pasienten opptar en ortostatisk stilling. Åndedrettsforstyrrelser med mitralstenose kan nå en uttalt intensitet rett opp til forekomsten av kvelning, og frigjøringen av et rikelig volum av rosa skummende sputum indikerer utviklingen av alveolært lungeødem.

Mitral og aortastenose nesten 80% av tilfellene ledsaget av utseende av tilbakevendende hemoptysis, diskontinuiteter som skyldes flere vaskulære anastomoser som er påvirket av forhøyet trykk i lungevenene. I enkelte tilfeller skjer hemoptysis som et resultat av komplikasjoner av myokardinfarkt og lungeødem i den mellomliggende fase.

Med en reduksjon i hjertets minuttvolum, er det en uttalt svakhet og redusert arbeidsevne. Forekomsten av ulike former for hjertearytmier i mitralstenose anses å være sjeldne, men episoder av arytmi forverrer signifikant kliniske manifestasjoner av denne feilen. Den vanligste formen for rytmeforstyrrelser er den vedvarende formen for atrieflimmer.

Tegn på tiltredelse av hjerteinfarkt i høyre ventrikulær tilstand er markert ødem av perifer lokalisering, samt en følelse av tyngde og ubehag i bukets øverste høyre kvadrant. Smerte i hjertet og stenokardisk brystsmerter er et unntak fra regelen og refererer ikke til spesifikke tegn på mitralstenose.

Til tross for den dominerende reumatiske genese av mitralstenose, som observeres i den overvektige flertallet av pasienter, klarer bare en liten prosentandel av tilfeller å oppdage typiske posttraumatiske tegn. Den gjennomsnittlige varigheten av latent perioden fra akutt revmatisk angrep til dannelsen av innsnevring av mitralåpningen med alvorlige kardiovaskulære forstyrrelser er et tiår. Akutt debut av sykdommen er bare observert i tilfelle av atrieflimmer, og i dette tilfellet er det et raskt progressivt kurs og utviklingen av funksjonshemming på kort tid.

I tilfelle av alvorlig mitralstenose har et overordnet mål undersøkelse av pasienten gjør det mulig å mistenke eksistensen av vice, som pasienten er alltid i posisjon orthopnea, og pasientene har karakteristiske forandringer i huden i form av acrocyanosis og utseendet på blåaktig blush i projeksjonen av malar området på begge sider. Høye pulmonal hypertensjon manifesterer forbedret utseende presystolic pulse vene i nakken, og når det kombineres med Trikuspidalklaff insuffisiens viste tegn til positiv venøs puls.

Egenheten ved mitralstenose er utseendet på endringer i den objektive studien av pasienten. Således gir palpasjon av brystet oss mulighet til å oppdage en kraftig svekkelse av den apikale impulsen på grunn av forskyvningen av venstre ventrikel av den hypertrophied høyre hjertekammeret i hjertet. Ekspressert myokardial hypertrofi i høyre hjerte kan ledsages av visuelle pulseringer under stiftens xiphoidprosess, som øker med dyp inspirasjon.

For å diagnostisere hemodynamiske forstyrrelser i mitral stenose anbefales det at spesiell palpasjon utføres med bestemmelse av stemmejakt i horisontal stilling med en sving til venstre side. Den uttalt innsnevring av mitralåpningen ledsages av et symptom på "forbedret diastolisk vokalskjelv" i projeksjonen av hjertepunktet.

En erfaren kardiolog, som bruker den auskultive metoden til å undersøke en pasient, kan på en pålitelig måte etablere en diagnose, siden denne patologien er ledsaget av spesifikke auskultative endringer. Så, på grunn av den begrensede fyllingen av hulrommet i venstre ventrikkel med blod, er det en "klapping" 1 tone. Den utprøvde forkalkningen av ventilflikene begrenser deres motoraktivitet, som følge av at sonoriteten til en tone er kraftig svekket. Når du lytter til hjertet i pasientens horisontale stilling, kan det være et "klik på åpningen av mitralventilen" på hjertepunktets lyttepunkt. Utseendet til en 2-tone aksent i projeksjonen av auskultasjon av lungearterien indikerer utviklingen av pulmonal hypertensjon på grunn av forlengelse av den systoliske sammentrekning av høyre ventrikel.

Diastolisk murmur høres både i varianten av presystolisk og mesodiastolisk, og dens varighet avhenger direkte av alvorlighetsgraden av den stenotiske konsentrasjonen av mitralåpningen. Det beste poenget med auskultasjon av diastolisk støy er projeksjon av hjertepunktet under forsinket pust i utåndingsfasen. Atrieflimmer, som ofte følger med mitralstenose, bidrar til forsvunnet presystolisk komponent, opp til det totale fravær av diastolisk støy.

Grader av mitral stenose

Klassifisering av mitralstenose i faser og grader av alvorlighetsgrad brukes i forbindelse med det faktum at hver grad av sykdom krever bruk av en bestemt behandlingsmetode for å normalisere pasientens funksjonelle tilstand.

• Den første eller første graden av mitralstenose indikerer fullstendig sikkerhet for kompensasjonsevnen til pasientens kardiovaskulære system. Kompensasjonsmekanismer består i en liten trykkøkning i hulrommet til venstre atrium til et nivå på 10 mm Hg. og en økning i sin systoliske sammentrekning med en mitralåpning på over 2,5 cm 3. I den første fasen av sykdommen er pasientens evne til å jobbe fullt bevart, og pasienter oppdager ikke en signifikant helsesykdom. Men når man utfører strålingsdiagnostiske metoder, signalerer ikke bare dilatasjon av venstre atriell hulrom, men også en økning i veggen er funnet.

• Subkompensatorisk eller andre grad av mitral stenose er preget av inkludering i kompenserende mekanismer med forbedret høyre hjertefunksjon, nemlig høyre ventrikel. På dette stadiet er dannelsen av den såkalte "første barrieren" notert i form av en uttalt innsnevring av mitralåpningen til 1,5 cm3. Også på dette stadiet er det en mer signifikant økning i blodtrykksgradienten i venstre atrium til 30 mm Hg. for å opprettholde hjerteutgangen på et konstant normalt nivå. En økning i trykkgradienten i lungekapillærnettet ledsages av utseendet hos pasienter med karakteristiske klager over dyspnø under forhold med økt fysisk aktivitet, episodiske angrep av hemoptyse og hjertestans. Instrumental diagnostiske metoder tillater å identifisere i denne kategorien av pasienter tegn på overbelastning av høyre hjerte og lungehypertensjon. Uførheten av pasienten med en annen grad av mitralstenose er noe begrenset, men bevart.

• symptomene som observeres hos mitralstenose tredje grad, på grunn av dannelse av patogene "andre barriere", som er ledsaget av utvikling av progressiv høyre hjertesvikt og vedvarende pulmonal hypertensjon i det arterielle system for fartøyer. Pasienter med mitralstenose tredje grad tilhører kategorien av pasienter med en dårlig prognose for rehabilitering, men forventet levealder i denne situasjonen kan nå flere tiår, gitt et tilstrekkelig utvalg ordningen med medikamentell behandling.

• Egenheten ved den fjerde graden av mitralstenose, som indikerer sykdomsprogresjonen, er en kraftig økning i myokardfunksjonen og vedvarende hemodynamisk lidelse. Et interessant faktum er at størrelsen på mitralåpningen kan være den samme som i tredje grad, men progressiv pulmonal hypertensjon med organiske endringer i pulmonal parenchyma forverrer forløpet av den underliggende sykdommen. Et typisk spesifikt symptom som karakteriserer overgangen til mitralstenose til fjerde fase er utseendet av atrieflimmer hos pasienten. Pasienter med fjerde grad av mitralstenose har ugunstig prognose for livet, og som regel utvikler det dødelige utfallet av sykdommen innen få måneder.

• Femte eller terminal grad er preget av utseende av irreversible dystrofiske lidelser i sirkulasjonssystemet.

Det er ingen klar gradasjon og tidspunkt for varigheten av et hvilket som helst stadium av mitralstenose, men det er en tydelig avhengighet av sykdomsforløpet på tidspunktet for diagnosen av defekten og tilveiebringelsen av en passende patogenetisk begrunnet mengde terapeutiske tiltak.

Forutsatt at det ikke er nødvendige systematiske medisinske tiltak eller deres inkonsekvens i alvorlighetsgraden av pasientens tilstand, opprettes forhold for utvikling av livstruende pasientforhold. Så observeres komplikasjoner av mitralstenose selv i den tredje graden av defekten og manifesteres i form av slike patologier:

- Alveolær type lungeødem (observert under de første manifestasjoner av sykdommen og ekstremt sjelden i alvorlige stadier av mitralstenose);

- arytmier (oftest skjer med vedvarende atrieflimmer, og mekanismen for dets forekomst er på grunn av den massive tap av kardiomyocytter og utseendet av sklerotiske endringer i hjertemuskelen);

- tromboemboliske lesjoner av cerebral fartøy

- infeksjonssykdom i bronkopulmonær apparat som et resultat av langvarige stillestående forandringer;

Endokarditt av smittsom natur.

Behandling av mitralstenose

I en situasjon der helt uten kliniske manifestasjoner av mitralstenose, er legemiddel aktiviteter rettet mot forebygging av smittsomme komplikasjoner, og om nødvendig - for å utføre valuta bitsillinoprofilaktiki revmatiske tilblivelsen av det onde.

Blant de ikke-medikamentelle metoder for korrigering av hemodynamisk en anbefalt begrensning av fysisk aktivitet og spiseatferd korreksjon til den totale utelukkelse av bruken av salt og væske. Når mitralstenose i den innledende fasen av utviklingen og ledsaget av anfall av atrieflimmer, anbefaler langsiktig bruk Digoxin å redusere mengden av hjerte sammentrekninger.

I tilfeller av sporadisk hemoptysis og pulmonalarterien lumen tromboembolizatsii en aktiv antikoagulantterapi med heparin og den påfølgende overgang til orale antikoagulanter det anses hensiktsmessig.

Effektiv metode for lindring av atrieflimmer anses å være defibrillering elektrisk puls type, men denne metode krever forhånds antikoagulyativnoy forberede pasienten i 1 måned. Den uttrykte mitralstenose i en kombinasjon med forstyrrelse av en rytme av hjerteaktivitet er ikke gjenstand for elektropulsbehandling. I dette tilfellet dreier man seg om å tranforakisk depolarisering bare etter kirurgisk behandling av defekten.

Den mest effektive behandlingen for korreksjon av hemodynamiske lidelser med stenose i mitralåpningen er kirurgisk korrigering av defekten. De viktigste operasjonelle fordelene i dette tilfellet inkluderer: mitralvalvotomi og ventilprotese. Før man bestemmer metoden for kirurgisk behandling, må pasienten nøye undersøkes for å bestemme morfologisk type av defekten og dybden av hemodynamiske lidelser. I tillegg, når man velger en bestemt kirurgisk inngrep, er det nødvendig å ta hensyn til pasientens alder og den medisinske institusjonens tekniske kapasitet.

I en situasjon der det er "ren mitralstenose", ikke ledsaget av forkalkning av valvulærapparatet, er den foretrukne kirurgiske metoden valvulotomi. Hvis pasienten etter operasjonen har symptomer på sykdommen, må man mistenke restenose av mitralventilen eller skade på strukturen til andre hjerteventiler.

Hvis valvulotomy ikke ledsaget av vedvarende positivt resultat og lagret i pasient hemodynamiske forandringer som er typiske mitralstenose ventilprotesen fortrinnsvis gjort ved hjelp av mekanisk eller biologisk implantat. Dødeligheten av pasienter i den postoperative perioden overstiger ikke 10% og avhenger direkte av tilstedeværelsen eller fraværet av alvorlig høyre ventrikulær svikt. Installering Bioprotese gir ytterligere kalsinering klaffer i forbindelse med hvilke, noen år senere ble pasienten må utføre utskifting av implantatet.

Les Mer Om Fartøyene