Hvorfor blir monocytter hevet i blodet, hva sier det?

Monocytter er modne, store leukocytter som inneholder bare en kjerne. Disse cellene er en av de mest aktive fagocytter i perifert blod. Hvis blodprøven viste at monocytter er forhøyede - du har monocytose, kalles et lavere nivå monocytopeni.

Foruten blod er monocytter også funnet i store mengder i beinmargen, milt, lever bihuler, alveolære vegger og lymfeknuter. I blodet er de ikke lange - bare noen få dager, hvoretter de beveger seg inn i det omkringliggende vevet, hvor de når sin modenhet. Det er en transformasjon av monocytter i histocytter - vevmakrofager.

Antallet monocytter er en av de viktigste indikatorene ved dekoding av blodprøven. Hos voksne, vil en økning i antallet av monocytter i blodet tellingen observert i en lang rekke sykdommer, er betraktet separat: smittende, granulomatøs og hudsykdommer, samt kollagen, som inkluderer reumatoid artritt, systemisk lupus erythematosus, polyarteritis nodosa.

Den rolle monocytter i kroppen

Hva er monocytter for, hva betyr dette? Monocytter er hvite blodlegemer, leukocytter, som også hører til fagocytter. Dette betyr at de spiser bakterier og bakterier som kommer inn i kroppen og dermed blir kvitt dem. Men ikke bare.

Oppgaven av monocytter er også inkludert rensing "slagmark" av de andre døde hvite blodceller, og dermed redusere inflammasjon og vev begynne regenerirovat.Nu og endelig monocytter operere i legemet med en annen viktig funksjon: de produserer interferon og hindre utvikling av forskjellige tumorer.

En viktig indikator i blodet er forholdet mellom monocytter og leukocytter. Normalt er andelen monocytter til alle blodlegocytter mellom 4 og 12%. Forandringen i dette forholdet mot en økning i medisin kalles relativ monocytose. I motsetning til dette tilfellet er veksten av det totale antall monocytter i humant blod mulig. En lignende patologisk tilstand av legen kalles absolutt monocytose.

norm

Normene av monocytter i blodet er litt forskjellige for voksne og barn.

 1. I et barn er normen for monocytter i en blodprøve ca. 2-7% av totalt antall leukocytter. Det bør tas hensyn til at absolutt antall monocytter hos barn varierer med alder, parallelt med endringen i antall leukocytter.
 2. I en voksen er det normale antallet monocytter i blodet 1-8% av det totale antallet leukocytter. I absolutte tall er dette 0,04-0,7 * 109 / l.

Eventuelle avvik fra normen i antall monocytter i en blodprøve kan snakke om tilstedeværelsen av funksjonsfeil og sykdommer i kroppen.

Årsaker til forhøyede monocytter hos en voksen

Hvis monocytter i voksen økes i blodet, betyr dette tilstedeværelsen av monocytose, som er relativ og absolutt. Med den relative naturen av monocytose, reduserer nivået av andre leukocytter i blodet, og i absolutt - bare antall monocytter øker. Årsaken til en økning i det relative innholdet i blodceller kan være nøytropeni eller lymfocytopeni.

Forhøyede nivåer av monocytter i blodet kan indikere tilstedeværelsen av:

 1. Smittsomme prosesser forårsaket av bakterier (endokarditt, tuberkulose, syfilis, malaria, brucellose, tyfus), eller av virus (mononukleose, hepatitt);
 2. Noen sykdommer i hematopoietisk system (i første omgang - monocytisk og myelomonocytisk leukemi);
 3. Noen helt fysiologiske forhold (etter å ha spist, ved menstruasjonens slutt hos kvinner, i et barn under 7 år, etc.);
 4. Å komme inn i kroppen (oftere i luftveiene) stoffer ikke-smittsomme (og ofte uorganiske) natur;
 5. Maligne neoplastiske sykdommer;
 6. Kollagenoser (systemisk lupus erythematosus - SLE, revmatisme);
 7. Stadier av utvinning etter infeksjoner og andre akutte tilstander:
 8. Utsatt kirurgisk operasjon.

En økning i nivået av monocytter i blodet er et alarmerende symptom. Han kan snakke om tilstedeværelsen i kroppen av den inflammatoriske prosessen, andre alvorlige sykdommer. Hvis en generell blodprøve viser et monocyttnivå over normen, er det nødvendig med en lege og en ytterligere undersøkelse for å identifisere årsaken til endringene.

Forhøyede monocytter i et barn

Hva betyr dette? Utseendet til monocytose hos barn er også ofte forbundet med infeksjoner, spesielt med virusinfeksjoner. Som du vet, blir barn med virusinfeksjoner sykere oftere enn voksne, og monocytose betyr at kroppen blir tatt med en infeksjon.

Monocytose barnet kan vises og orm (ascariasis, enterobioze og så videre), etter at ormer er fjernet fra kroppen til barnet, passerer monocytose. Tuberkulose hos barn er foreløpig sjelden, men tilstedeværelsen av monocytose bør være alarmerende i denne forbindelse.

Også årsaken kan være onkologiske sykdommer i barnet - lymfogranulomatose og leukemi.

Hva skal man gjøre med forhøyede monocytter?

Når monocytter i blodet heves, avhenger behandlingen først og fremst av årsaken til dette fenomenet. Selvfølgelig er det lettere å kurere monocytose, som oppsto fra ikke-alvorlige sykdommer, for eksempel sopp.

Imidlertid, når det gjelder leukemi eller krefttumorbehandling vil være et øket innhold av monocytter i krovidlitelnym og tung, ikke først og fremst sikte på å redusere monocytter, og ved salg av de viktigste symptomene på alvorlig sykdom.

monocytter

Monocytter - dette er noen av de største blodlegemer, som er en gruppe av hvite blodceller ikke inneholder granuler (er agranulocytes) og er de mest aktive fagocytter (i stand til å absorbere utenlandske agenter og for å beskytte menneskekroppen mot de skadelige effekter) av perifert blod.

De utfører beskyttende funksjoner - de kjemper mot alle slags virus og infeksjoner, absorberer blodpropper, forhindrer dannelse av blodpropp og viser antitumoraktivitet. Hvis monocytter senkes, kan dette tyde på utvikling av anemi (legene legger særlig vekt på denne indikatoren under graviditet), og et forhøyet nivå indikerer utviklingen av infeksjon i kroppen.

Blod og blodnivåer hos voksne og barn

Hvis vi snakker om det kvantitative innholdet av monocytter i blodet, bør normen for denne indikatoren ligge i området 3-11% (i et barn kan antallet av disse cellene svinge innen 2-12%) av totalt antall leukocyttelementer i blodet.

I utgangspunktet leger kvantitativt å bestemme det relative innholdet av disse elementer (for dette utføres generelt blodanalyse), men for antatte alvorlige brudd på benmarg, og analysen av en absolutt innhold av monocytter dårlige resultater som skal varsle et menneske.

Hos kvinner (spesielt i svangerskapet) er blodet alltid litt mer leukocytt enn hos menn, i tillegg kan denne indikatoren variere med alderen (hos barn kan det være flere).

For hvilken grunn bestemmes nivået av monocytter?

Monocytter er en av de viktigste komponentene i leukocytformelen, hvor hovedkomponentene gir legen en generell ide om pasientens helsetilstand. Både monocytes oppgang og fall, som kan observeres hos barn og voksne, indikerer utviklingen av noen intern forstyrrelse. Spesielt monocytter nøye studert under undersøkelsen av kvinner "i posisjon" fordi under graviditet immunsystemet styrer alle sine anstrengelser for å bevare helsen til fosteret, derfor i en kvinnes kropp faller inn i en rekke bakterier, som alle typer lymfocytter er en kontinuerlig kamp.

Legene kaller monocytter "wipers" av kroppen, fordi de renser blodet av parasitter og patogene mikroorganismer, absorberer døde celler og forbedrer funksjonene i sirkulasjonssystemet. Noen ganger skjer en reduksjon eller økning i monocytter under påvirkning av stress, fysisk aktivitet eller mottak av noen farmasøytiske preparater. Så før analysen spør legen flere pasienter som må besvares så ærlig som mulig.

Redusert antall monocytter

På senking av monocytter (utviklingen av monocytopeni), sier leger at antallet av disse cellene i forhold til totalt antall hvite blodlegemer faller til 1% og lavere. Faktisk er stater der monocytter senkes, sjeldne, men de vanligste årsakene til utviklingen av denne sykdommen er fasjonable:

 • graviditet og fødsel (når det gjelder graviditet i første trimester i kvinner er funnet i blodet til en skarp nedgang i antall blodceller, inkludert de som hører til den leukocytt formel, og ved fødselen legemet er oppbrukt);
 • utmattelse av kroppen (særlig oppmerksomhet bør gis til reduksjon av monocytter i barns blod, fordi hvis antallet deres faller på bakgrunn av kroppens uttømming, blir arbeidet i alle indre organer og systemer forstyrret);
 • tar kjemoterapeutiske stoffer (forårsaker utviklingen av aplastisk anemi, mest vanlig hos kvinner);
 • alvorlige purulente prosesser og akutte smittsomme sykdommer (for eksempel tyfusfeber).

Hvis det er funnet at monocytter senkes i ett av barns blod, blir et slikt barn tildelt ytterligere tester for tilstedeværelse av infeksjon i kroppen, samt forstyrrelse av immun- eller hematopoietisk system.

Økende antall monocytter

Sykdommer hvor forhøyet blodmonocytter ganske mye, fordi økningen i antallet av disse cellene mot en bakgrunn for å falle inn i de humane infeksjons eller virale midler (spesiell oppmerksomhet foreldre rådes til å betale for barnet, fordi under veksten av kroppens immunsystem er svak, slik at evnen til å leve patogene midler ikke forstyrrer). Hovedårsakene til utviklingen av denne tilstanden er:

 • alvorlige smittsomme sykdommer (noen ganger i barnets kropp forekommer de i kronisk form, med jevne mellomrom forårsaket en økning i antall leukocytelementer i blodet);
 • sepsis;
 • Blodsykdommer (for eksempel i barnets kropp kan monocytter heves mot bakgrunnen av akutt leukemi, og hos voksne utvikler denne tilstanden på grunn av infeksiøs mononukleose);
 • infeksjon med parasitter.

Hva skal jeg gjøre?

Hvis det etter at analysen er funnet, er monocyttene hevet hos voksne, bør du umiddelbart gå til legen for ytterligere tester (faktisk, når det gjelder utvikling av samme tilstand hos barn, er det nødvendig å gjøre det samme). Det er verdt å si at for å behandle forhold der barn eller voksne er der en endring i antall leukocyttelementer i blod er meningsløst. Først bestemmer legen årsaken til utviklingen av denne sykdommen, og utpeker deretter de nødvendige farmasøytiske preparatene for behandling.

Monocytter kan økes av en rekke svært farlige grunner

Monocytter tilhører leukocyttceller, hovedformålet er å fange og nøytralisere fremmede elementer i blodet. Den fagocytiske virkningen av disse legemene bidrar til å opprettholde en persons immunforsvar. Økningen i monocytter indikerer alltid at kroppen kjemper med patogene stoffer.

Innholdet i denne artikkelen:

Monocytose: norm eller patologi?

Monocytter utgjør 1 til 8% av alle hvite blodlegemer, men de takler ekstremt viktige funksjoner:

 • rengjør foci av betennelse fra døde leukocytter, bidrar til regenerering av vev;
 • De gjør ufarlig og fjerner seg fra kroppens celler infisert med virus og patogener;
 • regulere hemopoiesis, bidra til å oppløse trombi;
 • klype døde celler;
 • stimulere produksjonen av interferoner;
 • gi antitumor effekt.

Mangel på hvite legemer betyr at kroppens immunstatus er utarmet, og personen er forsvarsløs før infeksjoner og indre sykdommer. Men når monocytter er enda moderat forhøyet - dette indikerer nesten alltid en eksisterende patologi. Admissible er det midlertidige overskudd av normen, som observeres hos en gjenopprettet person, nylig overført infeksjon, gynekologisk kirurgi, appendektomi og andre typer kirurgiske inngrep.

Hvis monocytter økes hos voksne til 9-10%, og hos barn - opp til 10-15%, avhengig av alder, er det viktig å fastslå årsakene til dette fenomenet. Monocytose, i tillegg til forkjølelse, kan følge de alvorligste sykdommene.

Ved hvilke sykdommer er et høyt nivå av monocytter

En økning i monocyttallet i blodet er et alarmerende tegn. Først av alt er den smittsomme faktoren ekskludert, som den lettest diagnostiserte. En dårlig analyse på leukocytformelen kan utløse virus, sopp, intracellulære parasitter, en sykdom med mononukleose.

Andre grunner til at monocytter i blodet kan økes er delt inn i flere grupper:

 1. Systemiske smittsomme sykdommer: tuberkulose, brucellose, sarkoidose, syfilis og andre.
 2. Sykdommer i blodet: akutt leukemi, kronisk myelogen leukemi, polycytemi, trombocytopenisk purpura, osteomyelofybrose.
 3. Autoimmune tilstander: systemisk lupus erythematosus, reumatoid og psoriasisartritt, polyartritis.
 4. Sykdommer i reumatologisk profil: revmatisme, endokarditt.
 5. Betennelse i mage-tarmkanalen: kolitt, enteritt og andre.
 6. Onkologi: lymfogranulomatose, ondartede svulster.

Med tiden spiller det økte innholdet av fagocytceller en viktig rolle i diagnosen av disse sykdommene. Analysen som bestemmer monocytose, er årsaken til en dyp undersøkelse: Hvis du ikke fastslår årsakene til økningen i monocytter i blodet, kan du savne utviklingen av dødelige forhold.

Bestemmelse av nivået av monocytter i blodet

 1. absolutt, som viser antall celler per liter blod, med en norm hos voksne opptil 0,08 * 109 / l, hos barn - opptil 1,1 * 109 / l;
 2. relativ, som indikerer om monocytter er forhøyet i forhold til andre leukocyttceller: Begrensningsnivået er 12% hos barn under 12 år og 11% hos voksne pasienter;

For å teste blodet for monocyttinnhold, foreskrevet en utvidet analyse med en detaljert tolkning av leukocytformelen. Levering av kapillærblod (fra fingeren) utføres om morgenen, på tom mage. Drikking før testen er heller ikke anbefalt.

Purulente og inflammatoriske prosesser i kroppen er hyppige årsaker til absolutt monocytose. Hvis primære analyser indikerer at monocytter er signifikant forhøyet med normalt antall hvite blodlegemer eller en dråpe i deres overordnede nivå, er det nødvendig med ytterligere studier. Separat fra de gjenværende hvite kroppene er forhøyede monocytter sjeldne, så leger anbefaler å gjenta analysen etter en stund for å unngå feilaktige resultater. I alle fall bør du ikke selvdeklisere analysen: kun spesialisten kan korrekt tolke de oppnådde tallene.

Hva er monocytter i blodprøven, normer og funksjoner MON

innhold

Hva er en monocyt i en blodprøve? De er en av de viktige indikatorene som kan fortelle mye om tilstanden til menneskers helse. Men i motsetning til andre indikatorer varierer nivået av monocytter ganske sjelden. Forandringen i antall celler skyldes spesifikke sykdommer som fremkaller veksten. Derfor, hvis den totale blodprøven viste en økning i dataene, er det derfor ganske enkelt å identifisere sykdommen.

Hva er monocytter og deres funksjon

Hva er monocyt i analysen av blod, hvilken rolle spiller de? Denne typen celler tilhører leukocytter. Dette er den såkalte agranulocytten, det vil si en lignende art inneholder ikke azurofile granulater i sin cytoplasma. Deres prosentandel av totalt antall leukocytter er ganske stort og kan variere fra 3 til 11%. Monocytter eller mon er hovedcellene som motvirker multiplikasjonen av mikrober og bakterier i kroppen. Denne evnen separerer dem i en gruppe fagocytter.

Disse cellene deltar i ulike prosesser i kroppen:

 • er nødvendig for normal hematopoiesis;
 • gjenopprette balansen i blodet;
 • hindre spredning av bakterier i kroppen;
 • ta del i regenerering av betent vev;
 • beskytte kroppen mot utviklingen av svulster;
 • er en integrert del av kroppens immunforsvar, som deltar i produksjonen av interferoner.

Cellene i benmargen er produsert, og så kommer de inn i blodet. I 2-3 dager, som de er i blodet, bidrar det til rensing. Etter det går monocytene inn i organets vev, hvor de forvandler seg til histiocytter. Men den høyeste aktiviteten av celler faller nettopp på perioden for å være i blodet.

Normer og nivåendringer

Blodprøven for monocytter, så vel som for andre celler som tilhører leukocytter, har to indikatorer: relativ og absolutt. Samtidig er begge disse resultatene viktige for nøyaktig fastsettelse av kroppens immunsystems funksjon. Normen for voksne er den samme for begge kjønn, men er forskjellig fra barnindeksen.

Når en blodprøve er sendt, viser transkripsjonen følgende data:

 • normen hos voksne er fra 3 til 11% eller fra 0 til 0,08 × 10 9 per liter;
 • normen hos barn er fra 2 til 12% eller fra 0,05 til 1,1 x 10 9 per liter blod.

I dette tilfellet kan nivåendringen enten være oppover eller nedover. Transkripsjonen av studien vil bidra til å bestemme nivået av monocytter og årsakene som forårsaket endringen.

Økningen i nivået oppdages vanligvis i smittsomme sykdommer og andre sykdommer.

De viktigste årsakene som førte til veksten av parametere:

 1. Tilstedeværelsen av patogen aktivitet av sopp.
 2. Inflammatoriske prosesser i kroppen eller visse organer, for eksempel i tarmen.
 3. Viral eller bakteriell infeksjon, for eksempel influensa, tuberkulose.
 4. Revmatisme.
 5. Dannelse av kreftceller.
 6. Autoimmune sykdommer.
 7. Sykdommer i blodet, for eksempel leukemi.

Forhøyede nivåer av monocytter hos barn

For monocyttallet, som i blodprøven har betegnelsen MON, overvåker leger spesielt barn. Ofte kan en svak monocytose detekteres under utvinningen fra en rekke sykdommer, for eksempel angina. Derfor forekommer nivået på celler høyere enn normalt blant barn ganske ofte. Basert på analysen kan legen trekke konklusjoner om hvor vellykket kroppen kjemper mot sykdommer.

Hos barn kan analysen av monocyt-teller indikere blodsykdommer.

Årsakene til å øke nivået av disse cellene kan være:

Tidlige studier vil bidra til å stoppe sykdommen på et tidlig stadium, noe som vil gi en mulighet til å bekjempe sykdommen mer effektivt.

I dette tilfelle er en økning i nivået av monocytter vanligvis ledsaget av en generell økning i leukocytter. Dette indikerer tilstedeværelsen av inflammatoriske prosesser i kroppen. Hos barn oppstår en slik organismerreaksjon oftere på grunn av en større risiko for parasittinfeksjon, samt en større følsomhet over for allergier.

Anbefalingene for monocyttnivåanalysen er de samme som for den generelle analysen. Blodprøvetaking bør gjøres om morgenen på tom mage.

Monocytter i blodet er forhøyede

Monocytter er store blodceller som tilhører leukocytter. Disse cellene er de klareste representanter for fagocytter, det vil si de cellene som ved å spise, kvitte seg med mikrober og bakterier.

Det totale antall monocytter fra alle leukocytter i blodet er fra 3 til 11 prosent. Hvis prosentandelen av disse cellene øker, kalles denne tilstanden relativ monocytose. Hvis antall monocytter øker, kalles denne tilstanden absolutt monocytose.

Om hva de hevede monocytter i blod snakker

Monocytter er store aktive celler relatert til leukocytter, hvis hovedfunksjon er å beskytte kroppen mot infeksjoner, mikrober, sopp, fremmedlegemer. Men det faktum at disse cellene hjelper kroppen til å beseire sykdommen betyr ikke at jo flere av dem, jo ​​bedre. En økning i monocytter, sannsynligvis, indikerer tilstedeværelsen av en slags sykdom.

Hva er monocytter?

Monocytter oppstår i beinmarg, deretter i 2-3 dager inn i blodet for å rense det. I løpet av denne perioden er unge monocytter spesielt aktive og produktive.

Etter det kommer monocytter inn i vevet: milt, lever, lymfeknuter, hvor de fortsetter sine beskyttende funksjoner.

Mekanismen av monocytter er som følger: monocytter å motta signalene fra de spesielle cellene som i denne posisjonen er patogene celler, monocytter sendt tilbake til sine celleoverflate fanger opp og dreper i et surt miljø.

Monocytter, blant annet:

 • gjenopprette balansen i blodet;
 • normalisere bloddannelse
 • fremme vevregenerering;
 • bevare immunitet
 • gi beskyttelse mot svulster;
 • Ødelegge gamle, brukte monocytter fra overflaten av betennelsen, erstatte dem med friske celler.

En hvilken som helst tilstand der antall monocytter øker i forhold til normen kalles monocytose.

Det er to karakteristika av monocytter: relativ og absolutt analyse. Den relative økningen i monocytter i blodet er basert på monocyttinnholdet i forhold til det totale nivået av leukocytceller. Normalt er denne verdien 3-10%. I resultatene av medisinsk analyse er registrert som "Mon #".

Det absolutte innholdet av monocytter i blodet øker dersom antall monocytter målt i celler per liter blod er høyere enn normalt. Absolutt frekvens avhenger ikke av andre blodceller, normen for voksne menn og kvinner når 0,08 * 10 9 / liter. I oversikten over resultatet av analysen med monocytose, "Monocytter av abs. økt "eller" ma: tall / l ".

Begge faktorene er viktige i diagnosen, men leger pleier å være oppmerksom på forhøyede monocytter i blodet i prosent, fordi den absolutte svingningen kan være ubetydelig på bakgrunn av andre endringer i blodsammensetningen. Også det totale antall monocytter endres fra stress, forgiftning, utmattelse av kroppen.

Årsaker til økte monocytter i blodet

Vanligvis blir resultatet av analysen på monocytter bare en bekreftelse på allerede mottatt diagnose, de første symptomene som allerede har manifestert seg. Dette skyldes det faktum at produksjonen av monocytter i forhøyede mengder tar litt tid, som vanligvis er nok til å spre infeksjonen.

Først og fremst øker monocytter som respons på en smittsom sykdom. Disse inkluderer sesongkjølelse og mer alvorlige komplikasjoner: mononukleose, rickettsiose, endokarditt, tuberkulose, syfilis og andre.

Ofte blir det økte innholdet av monocytter i blodet bevart etter utvinning. For å bekrefte dette, er det nødvendig å sende analysen igjen etter et par uker.

Den andre faktoren som forårsaker en økning er onkologiske sykdommer. Tumorer oppfattes av kroppen som fremmede gjenstander, så det er ikke noe overraskende at ved hjelp av monocytter har immunsystemet en tendens til å bli kvitt dem.

Den tredje grunnen til at monocytter i blodet økes, er autoimmune sykdommer. Når immunsystemet svikter og det begynner å oppfatte sine celler som fremmede, blir monocytter produsert i større målestokk. Disse sykdommene er svært farlige bare fordi kroppen kan ødelegge seg selv. Disse inkluderer lupus erythematosus og reumatoid artritt.

Den fjerde grunnen til forbedring er kirurgisk operasjon. Spesielt øker antallet av disse cellene, hvis vi snakker om fjerning av milten, vedlegg, inngrep i "kvinnelige" organer.

Og til slutt, hvis monocytter i blodet blir oppvokst hos en voksen, bør årsaken søkes i blodsykdommer.

Oftest øker antall monocytter sammen med andre blodceller. Men selv en fullstendig blodprøve uten en detaljert undersøkelse kan gi en feilaktig diagnose. For eksempel kan det faktum at lymfocytter og monocytter er forhøyet, tale både tilstedeværelse av forkjølelse og leukemi, en ondartet blodsykdom.

Det faktum at monocytter og eosinofiler økes peker også på det økte arbeidet i immunsystemet, som forsøker å takle en ukjent fiende:

Årsakene til at monocytter økes under svangerskapet, er ikke forskjellig fra de som er nevnt ovenfor. Den smittsomme sykdommen som ble avslørt i fremtiden, bør imidlertid underkastes mer forsiktig behandling for ikke å skade helsen til den fremtidige babyen.

Forhøyede monocytter under graviditet skal normaliseres, ellers kan fødsel være komplisert. Risiko for at patologier i barnet oppstår, og en trussel mot morens helse.

I tilfelle monocytter blir hevet hos en voksen, er det først nødvendig å fastslå den nøyaktige årsaken, og bare da for å foreskrive behandlingen. Å bli kvitt leukemi krever mye tid, narkotika og penger, men det garanterer ikke full gjenoppretting. Derfor er det nødvendig å regelmessig gi blod til leukocytten og generell analyse.

Hvis du fortsatt har spørsmål om hvordan monocytter blir hevet i blodprøven, hva betyr dette, og hva du skal gjøre neste, spør dem i kommentarene.

Monocytter: normer, årsaker til økt og redusert, funksjon og evne

Monocytter (MON) utgjør mellom 2 og 10% av alle leukocyttceller. I litteraturen finner du andre navn på monocytter: mononukleære fagocytter, makrofager, histiocytter. Disse cellene preges av en ganske høy bakteriedrepende aktivitet, som er spesielt uttalt i et surt miljø. I sentrum av betennelsesmakrofager jag fulgt av nøytrofile celler, men ikke umiddelbart, men noen tid senere, for å ta rollen av originale vaktmester og fjerne alle unødvendige kroppsprodukter (døde hvite blodceller, bakterier, skadde celler), dannet for deres ankomst i den inflammatoriske respons. Monocytter (makrofager) absorberer partikler som er like store for seg selv, de rengjør det inflammatoriske fokuset og for dette kalles "body wipers".

Avhengighet av antall monocytter på kjønn, alder, biorhythms

Normen for monocytter i perifert blod hos en voksen varierer fra 2 til 9% (i noen kilder fra 3 til 11%), som i absolutte verdier er 0,08-0,6 x 10 9 / l. Endringer i innholdet av disse cellene i retning av økning eller reduksjon innenfor disse grensene, sammenfaller med biorhymer, matinntak, månedlig. Monocytter vil begynne å fungere som monocytter når de blir til makrofager, fordi celler telt i blodanalyse representerer en ikke fullt moden populasjon.

Evnen av makrofager for å fjerne inflammatorisk fokus forklarer forbedringen av dataceller i blodet hos kvinner i det høydepunktet periode av menstruasjonssyklusen. Avskalling (avvisning) av den funksjonelle lag av endometriet ved slutten av den luteale fase er ingen andre enn lokal inflammasjon, som imidlertid til sykdommen ikke har noe å gjøre dette - fysiologisk prosess og monocytter øker i dette tilfellet også fysiologisk.

Hos barn er monocytter ved fødselen og i det første år av livet litt høyere enn normen for en voksen (5-11%). Det er noen forskjeller i det eldre barnet, fordi de er de første hjelperne som danner de immunologiske reaksjonene av lymfocytter, og lymfocytter hos et barn i ulike perioder av livet, som du vet, er i et medavhengig forhold med nøytrofiler. Imidlertid nærmer seg forholdet mellom hvite blodlegemer etter det andre krysset (6-7 år) forholdet mellom leukocytter hos en voksen som hele leukocyttformelen.

Tabell: normer hos barn av monocytter og andre leukocytter etter alder

Årsakene til svingninger i nivået av monocytter i en generell blodprøve

høy monocytindekser observeres i forskjellige patologiske prosesser av smittsom og ikke-smittsom natur. senkes verdier er først og fremst observert i undertrykkelsen av myeloidkimen av hematopoiesis i benmargen.

Hovedårsaken til høye verdier av monocytter i blodet er en tilstrekkelig respons av organismen, som forsøker å beskytte seg selv ved å øke aktiviteten til spesielle celler, utstyrt med funksjonene til å absorbere og fordøye patogene mikroorganismer. Forhøyede monocytter (mer enn 1,0 x 10 9 / L) lager i blodprøven et bilde som heter monocytose.

Vanligvis øker monocytter i følgende tilfeller:

 • Noen helt fysiologiske forhold (etter å ha spist, ved menstruasjonens slutt hos kvinner, i et barn under 7 år, etc.);
 • Å komme inn i kroppen (oftere i luftveiene) stoffer ikke-smittsomme (og ofte uorganiske) natur;
 • Smittsomme prosesser forårsaket av bakterier (endokarditt, tuberkulose, syfilis, malaria, brucellose, tyfus), eller av virus (mononukleose, hepatitt);
 • Noen sykdommer i hematopoietisk system (i første omgang - monocytisk og myelomonocytisk leukemi);
 • Maligne neoplastiske sykdommer;
 • Kollagenoser (systemisk lupus erythematosus - SLE, revmatisme);
 • Stadier av utvinning etter infeksjoner og andre akutte tilstander:
 • Kirurgisk operasjon.

Vanligvis er monocytter i fasen av forverring av kroniske infeksjonsprosesser høye, og denne situasjonen, når monocytter er høyere enn normalt, fortsetter i lang tid. Men hvis de kliniske manifestasjonene av sykdommen har lenge vært fraværende, og mengdene av monocytter forblir på sitt forhøyede nivå - dette betyr at remisjonen er forsinket.

Redusert monocyttinnhold (monotsitopeniya) er oftest en konsekvens av undertrykkelsen av monocytkimen. Med en slik blodprøve er det vanligvis sagt at en person trenger en grundig undersøkelse og seriøs behandling utført på et sykehus. Hovedårsakene til de reduserte indikatorene: patologiske tilstander i blodsystemet (leukemi), alvorlig septisk prosess, infeksjoner, ledsaget av en reduksjon i nøytrofile leukocytter og behandling med glukokortikosteroider.

Noen funksjoner av monocytter

Det store flertallet av monocytter har sin opprinnelse i beinmargen fra multifatient stamcelle og fra monoblast (forfader), passerer stadier av promyelomonocyt og promonocyt. Promonocyte - det siste trinn før monocyttene av umodenhet som taler sprøere blek kjernen og nucleoli rester. Promonocyte inneholde azurofile granuler (som for øvrig også har en moden monocytter), men ikke desto mindre er disse celler referert til som agranulotsitarnoy rad, fordi granulene i monocytter (lymfocytter, umodne celler histogens elementer) som er malt Azure, og er et produkt av protein diskolloidoza cytoplasma. A (liten) antall monocytter som dannes i lymfeknutene og andre organer av forbindende elementer.

Cytoplasmaet av modne monocytter inneholder forskjellige hydrolytiske enzymer (lipaser, proteaser, verdoperoksidase, karbohydrase), andre biologisk aktive stoffer, men tilstedeværelsen av laktoferrin og myeloperoksidase kan kun påvises i spormengder.

For å akselerere produksjonen av monocytter i beinmargen, klarer kroppen i motsetning til andre celler (for eksempel nøytrofiler) litt, bare to eller tre ganger. Utenfor benmarget, prolifererer alle celler som tilhører fagocytiske mononukleære celler svært lite og begrenset, erstattet celler som når vevet bare gjennom monocytter som sirkulerer i blodet.

Føring i perifere blodmonocytter bor deri ikke mer enn 3 dager, deretter overført til det omgivende vev, hvor endelig modne i histiocytter eller ulike sterkt differensierte makrofager (Kupffer-celler i leveren, alveolære makrofager, lunge).

Video: Hva er monocyt - medisinsk animasjon

Mangfoldet av former og arter bestemmer funksjonene

Monocytter (makrofager, mononukleære fagocytter eller fagocytiske mononukleære celler) er svært heterogene i form av aktivitet agranulocytcellegruppe av leukocytter (ikke-kornet hvite blodlegemer). På grunn av den spesielle variasjonen av deres funksjoner, er disse representantene av leukocyttforbindelsen forenet til en felles mononukleært fagocyt-system (ISF), som inkluderer:

 • Perifere blodmonocytter - med dem er alt klart. Disse er umodne celler som bare har kommet fra beinmarg og har ennå ikke utført de grunnleggende funksjonene til fagocytter. Disse cellene sirkulerer i blodet i opptil 3 dager, og sendes deretter til vevet for å modnes.
 • makrofager - dominerende celler av MFS. De er ganske modne, de er preget av samme morfologiske heterogenitet, som tilsvarer deres funksjonelle mangfold. Makrofager i menneskekroppen er:
  1. Vev makrofager (mobile histiocytter), som har en utpreget evne til fagocytose, sekresjon og syntese av et stort antall proteiner. De produserer hydralaser, som akkumuleres av lysosomer eller går inn i det ekstracellulære miljøet. Kontinuerlig syntetisert i makrofager lysozym er en slags indikator som reagerer på aktiviteten til hele MF-systemet (under virkningen av aktivatorer, lysozym i blodet stiger);
  2. Sterkt differensierte vevsspesifikke makrofager. Som også har en rekke varianter og kan representeres:
   1. Immobil, men i stand til pinocytose, Kupffer-celler, konsentrert hovedsakelig i leveren;
   2. Alveolære makrofager, De samhandler med og absorberer allergener som kommer inn med innåndet luft;
   3. Epithelioide celler, lokalisert i granulomatøse noduler (fokus av betennelse) ved granuloma-infeksiøs (tuberkulose, syfilis, spedalskhet, tularemia, brucellose, et al.) og infeksiøs natur (silikose, asbestose), så vel som med medikamenteksponering eller rundt fremmedlegemer;
   4. Inne i epidermale makrofager (dendritiske hudceller, Langerhans-celler) - de behandler det fremmede antigenet godt og deltar i presentasjonen;
   5. Multi-core gigantiske celler, dannet ved sammensmelting av epithelioide makrofager.

De fleste makrofager i leveren, lungene og milten, hvor de er til stede i hvile og aktivert skjemaer (avhengig av omstendighetene).

Hovedfunksjoner av monocytter

Monocytter med deres morfologiske struktur ligner sterkt lymfoblaster, selv om de avviger markant fra lymfocytter som har gått gjennom stadier av deres utvikling og nådde en moden form. Likheten med sprengceller er også i det faktum at monocytter også kan klare seg til stoffer av uorganisk natur (glass, plast), men de gjør det bedre enn sprengninger.

Av de individuelle egenskapene som bare er knyttet til makrofager, blir deres hovedfunksjoner lagt til:

 • Reseptorer plassert på overflaten av makrofager har en høyere evne (bedre enn reseptorene av lymfocytter) for å binde fragmenter av et fremmed antigen. Ta på denne måten en partikkel av andres, makrofagen bærer det fremmede antigenet og presenterer det for T-lymfocyttene (hjelpere, assistenter) for anerkjennelse.
 • Makrofager produserer aktivt immunitetsmediatorer (proinflammatoriske cytokiner som aktiveres og sendes til betennelsessonen). T-celler også produsere cytokiner og anses sine viktigste produsentene, men det antigen presentasjon gir en makrofag, så han brukte for å begynne sitt arbeid enn T-lymfocytter, anskaffe nye egenskaper (drapsmann eller antiteloobrazovatelya) først etter at makrofager vil bringe og vise ham et objekt som er unødvendig for kroppen.
 • Makrofager syntetiserer transferrin for eksport, involvert i transport av jern fra absorpsjonsstedet til deponeringsstedet (benmarg) eller bruk (lever, milt), Kupffer-celler splittet i leverenhemoglobin til heme og globin;
 • Overflatene av makrofager (skumcellene) bærer isolære reseptorer, egnet for LDL (low-density lipoproteins), hvorfor, interessant, da blir makrofagerne selv kjerne av en aterosklerotisk plakk.

Hva vet monocytter?

Hovedkarakteristikken ved monocytter (makrofager) er deres evne til fagocytose, som kan ha forskjellige varianter eller fortsette i kombinasjon med andre manifestasjoner av deres funksjonelle "iver". Mange celler (granulocytter, lymfocytter, epitelceller) er i stand til fagocytose, men det er fortsatt kjent at makrofager i dette tilfellet er overlegne for alle. Fagocytose i seg selv består av flere faser:

 1. Binding (vedlegg til membran av fagocyt gjennom reseptorer med opsoniner - opsonization);
 2. tarminvaginasjon Penetrasjon inni;
 3. Immersjon i cytoplasma og obvolakivanie (membranen i fagocytcellen strømmer rundt svelget partikkel, omgir den med en dobbel membran);
 4. Videre dipping, innhylling og dannelse av et isolert fagosom;
 5. Aktivering av lysosomale enzymer, en lengre "respiratorisk eksplosjon" fagolysosomdannelse, fordøyelsen;
 6. Fullført fagocytose (ødeleggelse og død);
 7. Uferdig fagocytose (intracellulær persistens av patogenet, ikke helt mistet sin levedyktighet).

Individuelle patogener "blir overvektige" i makrofager selv hemmer fagocytose ved å binde til cellemembranen, som også mykoplasmer. Andre (toxoplasma, mykobakterier, listeria) hindrer fusjonen av lysosomet med fagosomet, det vil si dannelsen av fagolysosomer. Dette betyr at disse parasittene på denne måten forhindrer lysis selv. I slike tilfeller vil aktivering av makrofager sikkert være nødvendig, det kan gis av lymfocytter som produserer lymfokiner.

Monocytter kommer raskt til en aktiv tilstand, de begynner målrettet bevegelse på et sted der deres deltakelse er nødvendig. Så, i de fleste tilfeller er det ikke vanskelig å overvinne alle disse stadiene, selvfølgelig, hvis bakteriecellen er ikke sannsynlig å være større makrofag - det kan blokkere enzymer phagocyte eller anskaffe flere egenskaper (mimikk), som tar sikte på å beskytte sine egne.

Under normale forhold kan makrofager:

 • Vel gjenkjenne signalet fra regionen, etablere en omfattende mekanisme av høy konsentrasjon kjemotaksin (dette betyr at et eller annet sted var det en "mat"), ringer for aktivering (monocytter og makrofager, i motsetning til de hvite blodceller hos granulocytisk serie, ikke karakterisert ved intens spontan migrasjon);
 • Ta kurs på et "interessant" objekt (kjemotaks);
 • Fest til det faste stoffet i endotelet (vedheft), og pass gjennom det, kom direkte inn i betennelsessonen;
 • Ta fast det valgte "offeret" (endocytose)
 • Reagerer med uferdig fagocytose (endocytobiosis) til aggregater av store størrelser;
 • Å fordøye de absorberte partiklene uten å miste sin egen vitalitet;
 • Dispense de overcooked matvarer.

Dermed kan monocytter (makrofager) bevege seg som amoebas og utfører selvsagt fagocytose, som refererer til de spesifikke funksjonene til alle celler som kalles fagocytter. På grunn av lipasene som finnes i cytoplasma av mononukleære fagocytter, kan de ødelegge mikroorganismer som er innesluttet i en lipoidkapsel (for eksempel mykobakterier).

Svært aktivt, disse cellene "rettet ut" med små "utenforstående", celleavfall og til og med hele celler, ofte til tross for deres størrelse. Med hensyn til forventet levealder er makrofager betydelig bedre enn granulocytter, siden de lever uker og måneder, men de ligger betydelig bak lymfocyttene som er ansvarlige for immunologisk minne. Men dette, bortsett fra monocytter som er "fast" i tatoveringer eller i lungene av røykere, bruker de mange år der, fordi de ikke har mulighet til å komme seg ut av vevet.

Hvis monocytter økes hos voksne, hva sier det?

Monocytter i blodprøven er inkludert i sammensetningen av leukocytformelen, okkuperer i normen fra to til ti prosent av det totale antall leukocyttceller. I analyseresultatene er de notert i form av en forkortelse for navnet MON.

Specificiteten av monocytter er forbundet med en aktiv kamp mot virus som har gått inn i kroppen. I denne forbindelse indikerer økningen i monocytter i blodet over normen tydelig at kroppen har koblet immunsystemet til kampen mot en slags virus.

På den annen side, bare ved det faktum at monocytter i blodet blir reist, kan det ikke umiddelbart snakke om sykdommen. Ikke desto mindre bør virusgrunnlaget for endringen i monocyttinnholdet i blodet tas i betraktning.

Selvfølgelig er det utvetydig å si at det ikke er noen mulighet for et virus. For avklaring, er det nødvendig å se på andre testresultater eller å lage flere. I det vanlige liv vet legene den epidemiologiske situasjonen i regionen, og selv etter disse dataene er det mulig å si med stor sannsynlighet hvilket virus som raser i regionen. Så det var arbeid for monocytter.

Hva er en monocyt i en blodprøve?

Faktisk er monocytter de mest aktive cellene i fagocytiske systemet. På grunn av amoeba-lignende bevegelse, er de i stand til å migrere aktivt, overvinne kapillærvegger og trenge inn i de intercellulære rom.

Monocytfunksjoner

Normalt er monocytter i perifert blod i transitt. De sirkulerer i det i 2-4 dager, og deretter migrerer de til organer og vev. Mengden av vevmonocytter er mer enn 20 ganger høyere enn antallet som sirkulerer i blodet.

Maksimalt antall vevmakrofager inneholder levervev, lunger, milt, samt bukhulen. Noen monocytter er alltid funnet i lymfeknuter.

Hovedfunksjonene til monocytter er:

 • fagocytose og endocytose;
 • isolering av biologisk aktive stoffer;
 • deltakelse i synkroniseringen av den cellulære immunresponsen og regulering av hematopoiesis.

De gir også antitumor, antiviral, antimikrobiell og antiparasittisk immunitet.

Monocytter i det perifere blod er også antigen-presenterende celler. De representerer (tilstede) de fremmede antigenene T-lymfocytter. Det er faktisk, den akkumulerte informasjonen overføres til neste generasjon celler i immunsystemet. På grunn av dette blir våre egne og andres celler raskt anerkjent av de neste generasjonene, og gjenopprettingen er mye raskere.

Vevmonocytter kalles antigenbehandlingsceller eller profesjonelle fagocytter (A-celler). Hovedfunksjonen til A-celler er fagocytose og fullstendig ødeleggelse av patogene mikroorganismer, immunkomplekser infisert med virus og tumorceller ødelagt og skadet ved apoptose av celler.

Fungerer i det inflammatoriske fokuset, absorberer og smelter vevsmonocytter:

 • mikrobielle midler,
 • døde leukocytter;
 • rester av skadede og ikke-levedyktige celler.

Faktisk renser makrofager det inflammatoriske fokuset, forbereder vevet for videre regenerering. I motsetning til nøytrofiler som virker mot bakterier, er aktiviteten av monocytter hovedsakelig rettet mot virus. I tillegg dør monocytter ikke etter kontakt med antigenet. Dette forklarer hvorfor i den inflammatoriske foci av viral etiologi er det ingen pus (akkumulering av døde leukocyttceller). Imidlertid akkumulerer monocytter aktivt i fokus av kronisk betennelse.

En annen egenskap ved monocytter er deres evne til å reprodusere, ved å dele nær fokuset på betennelse.

I tillegg til aktiv deltakelse i prosessen med fagocytose, produserer monocytter biologisk aktive stoffer (cachexin, interleukin-1, interferon, cytokiner, etc.). På grunn av produksjonen av tumornekrosefaktor er undertrykkelse av reproduksjon og en skadelig effekt på tumorceller gitt.

Monocytter. norm

Avvik fra normen: nivået av monocytter økes eller reduseres

Således blir økningen i prosentandelen monocytter i forhold til de gjenværende elementene i leukocytformelen kalt relativ monocytose. Og en økning i antall monocytter og totalt antall leukocytter er en absolutt monocytose.

Nedgangen i antall monocytter kalles monocytopeni. Det er også relativt og absolutt.

En økning i antall monocytter indikerer som regel en smittsom prosess eller alvorlig forgiftning.

En reduksjon i antall monocytter er observert i sjokkstater, onkohematologiske sykdommer, alvorlige purulent-inflammatoriske prosesser, etc.

Monocytose. Årsaker hos voksne og barn

Med tanke på resultatene av en blodprøve merker du plutselig at i MON-kolonnen er figuren høyere enn normalt og verre, hvis den er understreket i rødt. Dette betyr at monocytter i blodet er forhøyet, og det må treffes tiltak. Men hvilke? Faktum er at det er mange grunner til økningen.

Forhøyede monocytter i blodet kan være når:

 • akutte smittsomme sykdommer (hovedsakelig viral etiologi), parasittiske invasjoner, infeksjoner forårsaket av sopp og protozoer;
 • subacute infeksjoner av bakteriell natur (subakutt bakteriell endokarditt, revmatisk endokarditt);
 • spesifikke patologier (tuberkulose i lungene og lymfeknuter, syfilis, brucellose);
 • sarkoidose;
 • ulcerøs kolitt;
 • systemiske sykdommer i bindevev (rheumatoid arthritis, spredt lupus erythematosus, nodulær periarteritt);
 • protozoose og rickettsiosis (malaria, trypanosomiasis, leishmaniasis, tyfusfeber);
 • syklisk neutropeni;
 • forgiftning med tetrakloretan;
 • utvinning etter alvorlig sykdom;
 • lymfogranulomatose og andre ondartede lymfomer;
 • sykdommer i hematopoiesis-systemet (monocytiske og andre leukemier);
 • myeloproliferative patologier (polycytemi, benmargsmetaplasi).

Hos pasienter med ionocytisk leukemi kan antallet monocytter i leukocyttformelen nå 70%, noe som er svært høyt.

Hos pasienter med tuberkulose, uttalt monocytose i kombinasjon med nøytrofili og lymfopeni, indikerer sykdomsprogresjonen. Dette mønsteret er typisk for hematogene formidlede former. Tilstedeværelsen i blodet av en pasient med monocytose med lymfocytose og en reduksjon av nøytrofilskiftet er karakteristisk for aktivering av reparative prosesser og er en god klinisk prognose.

Hos barn er den vanligste årsaken til økte monocyttnivåer smittsom mononukleose. For sykdommen er et spesifikt diagnostisk tegn monocytose i kombinasjon med deteksjon av atypiske mononukleare (virotsitov) i en blodprøve. Monocytter kan også øke i løpet av perioden med klinisk og laboratoriell eksacerbasjon av Epstein-Barr kronisk bærervirus og cytomegalovirusinfeksjoner.

Monocytopeni. årsaker

Reduserte monocytter i blodet kan være når:

 • aplastisk anemi;
 • hårete celle leukemi;
 • sjokk stater;
 • alvorlige purulente prosesser;
 • tyfusfeber.

Også monocytopeni kan observeres under rehabilitering etter kirurgiske inngrep og mot bakgrunnen av behandling med glukokortikosteroidmedikamenter.

Hvordan ta monocyt test

Det er ingen egen analyse for monocytose eller monocytopeni. Antallet deres er alltid bestemt når man utfører en generell klinisk blodprøve.

Forberedelsesregler for analyse er standard. Blod må tas på tom mage. Dagen før analysen utelukker fysisk og følelsesmessig stress, sterk kaffe, røyking. I 2 dager anbefales det ikke å drikke alkohol.

Hva å gjøre hvis monocytter ikke er normale

Vær oppmerksom på at hvis du ser en lidelse med monocytter når du avkoder en blodprøve, ikke se etter svar på spørsmålet om hvordan du senker monocytter. Hvorfor senke nivået hvis de kjemper for en infeksjon?

Først og fremst må du kontakte en spesialist som skal gjennomføre en undersøkelse, oppsøke sykdommens historie nøye og sammenligne testdataene. Om nødvendig kan ytterligere raffinementstudier gjennomføres.

monocytter

Store blodceller fra leukocyttgruppen kalles monocytter. De beskytter kroppen mot patogene mikroorganismer.

De kalles agranulocyt, siden de ikke har granuler i cytoplasma. I tillegg refererer de til aktive fagocytter, fordi de absorberer utenlandske mikroorganismer og oppløser dem.

Foruten ødeleggelse av virus, bakterier og sopp, monocytter absorbere blodpropper ved å forhindre dannelse av tromber, og de har også en antitumoreffekt og akselerere regenerering. Reduksjon av monocytter kan indikere utviklingen av anemi og en økning i nivået - for smittsomme sykdommer.

I rubrikken lærer du alt om monocytter i blodet og om analysen på dem (mon), dekoding.

Grunnleggende informasjon om monocytter

Monocytter - hvit er de aktive store celler, de bor ikke bare i blod, men også i vev og organer (lever, benmarg, milt, osv...).

Monocytter dannes i benmargen, etter 2-3 dager går de inn i blodet. Ufødte celler absorberer aktivt utenlandske stoffer aktivt. Monocytter lever i blodet i flere dager, og deretter passere inn i det omkringliggende vevet, der de forvandles til histiocytter. Intensiteten av produksjonen avhenger av konsentrasjonen av glukokortikoider i blodet.

Monocytter utfører følgende funksjoner:

 • Eliminere patogene og utenlandske agenter. Hvite blodlegemer absorberer helt mikroorganismer eller deres fragmenter. I motsetning til nøytrofiler absorberer monocytter store gjenstander i store mengder.
 • Gi en overflate for T-lymfocytter (hjelpere som styrker immunresponsen til utenlandske agenter).
 • De produserer cytokiner - informasjonsmolekyler, gjennom hvilke leukocytter og andre blodceller interagerer.
 • Eliminere fra kroppens døde og ødelagte celler, bakterier, immunkomplekser.
 • Bidrar til reparasjon av vev på grunn av skade, betennelse eller svulster.
 • De har en cytotoksisk effekt på kreftceller, protozoer og plasmodier (patogener av malaria).

De er i stand til å absorbere patogener selv i et miljø med høy surhet. Monocytter sammen med leukocytter gir en fullstendig beskyttelse av kroppen mot virus og bakterier.

Normen for monocytter hos voksne og barn

Beregn nivået av monocytter vil hjelpe blodprøven. Konsentrasjonen beregnes i absolutt verdi per 1 liter blod. Siden monocytter er representanter for en gruppe leukocytter, blir deres prosentandel bestemt med hensyn til alle leukocyttceller.

Normen for monocytter for menn og kvinner er den samme og endres ikke med alderen. Blodet av en voksen sunn person inneholder ca. 0,07 × 109 / L. Denne verdien varierer fra 0 til 0,08 × 109 / l.

Etter bestemmelse av andelen monocytter i totalt antall leukocytter er denne verdien som følger: fra 3 til 11%. I resultatene av medisinsk analyse registreres nivået av monocytter som "Mon #" eller "Mon: number / l".

I en nyfødt er konsentrasjonen av mon i blodet høyere enn hos en voksen. Dette forklares av behovet for den umodne barneorganismen i beskyttelse mot patogene mikroorganismer.

Det normale nivået av mon som en prosentandel av barn i ulike aldre:

 • Fra 0 til 14 dager - fra 3 til 12%;
 • 15 dager - fra 5 til 15%;
 • Opptil 12 måneder - fra 4 til 10%;
 • Fra 12 måneder til 2 år - fra 3 til 10%;
 • Fra 2 til 16 år - fra 3 til 9%.

Konsentrasjonen av monocytter i absolutte enheter (monocytter x 109 / L) for gutter og jenter i ulike aldre:

 • 15 dager - fra 0,19 til 2,4;
 • Opptil 12 måneder - fra 0,18 til 1,85;
 • Fra 1 til 3 år - fra 0,15 til 1,75;
 • Fra 3 til 7 år - fra 0,12 til 1,5;
 • Fra 8 til 10 år - fra 0,10 til 1,25;
 • Fra 11 til 16 år - fra 0,09 til 1,15.

Hvis denne indikatoren er normal, betyr det at monocytter i tide absorberer og fjerner døde celler, og i kroppen er det ingen patogene mikroorganismer.

Monocyt analyse

For å bestemme konsentrasjonen av mon, er en generell blodprøve (UAC) med en leukocyttformel foreskrevet. Kapillært eller venøst ​​blod brukes til studien. Legene anbefaler å gjennomføre denne analysen ved hvert besøk til et polyklinisk eller sykehus.

Analysen er utnevnt i følgende tilfeller:

 • Sykdommer av viral eller bakteriell opprinnelse;
 • Onkologiske formasjoner;
 • Autoimmune sykdommer (f.eks. Lupus erythematosus, reumatoid artritt);
 • Sykdommer i hematopoietisk system (for eksempel leukemi);
 • anemi,
 • Glistovye angrep;
 • Inflammatoriske sykdommer i fordøyelseskanalen.

For at resultatene av studien skal være så pålitelige som mulig, er det nødvendig å forberede seg på det. Analysen anbefales å bli utført om morgenen på tom mage, dette betyr at det siste måltidet skal skje senest 4 timer før prosedyren.

Monocytes rolle i diagnostisering av sykdommer

Monocytter er viktige komponenter i leukocytformelen, som gjør at legen kan vurdere tilstanden av menneskers helse. Hvis konsentrasjonen av blodceller økes eller reduseres, indikerer det et brudd i kroppen.

Denne indikatoren er spesielt viktig i svangerskapet. Dette skyldes det faktum at immuniteten til en gravid kvinne gir all styrke til å beskytte fosteret fra patogener.

Monocytter er originale "wipers" av kroppen, så de kalles leger.

Og alt fordi blodcellene som er involvert i blod clearance av parasitter og skadelige mikroorganismer absorberer de døde cellene og gunstig effekt på sirkulasjonssystemet.

Noen ganger reduseres antall hvite blodceller i kroppen eller stiger på grunn av stressende forhold, overdreven fysisk aktivitet eller etter å ha tatt medisiner. Derfor, før en blodprøve på nivået av monocytter, spør legen spørsmål som skal besvares så ærlig som mulig.

Økning i monocyttkoncentrasjon

Monocytose er en tilstand preget av en økning i antall monocytter. Monocytose er relativ (prosentandelen celler over 11%, og det totale innholdet er innenfor normen) eller absolutt (det totale monocyttinnhold er over 0,70 × 109 / L).

En økning i monnivået indikerer en inflammatorisk prosess under sykdommens høyde:

 • Smittsomme sykdommer av viral og bakteriell opprinnelse (kusma, influensa, monocytisk angina, tuberkulose);
 • Mykoser (sykdommer av sopp opprinnelse);
 • Betennelse i den lille eller tyktarmen;
 • Peptisk sår sykdom;
 • Endokarditt av smittsom opprinnelse (betennelse i hjertemembranen);
 • Revmatisme (betennelse i bindevevet);
 • Sepsis (blodforgiftning);
 • Postoperativ periode (etter fjerning av vedlegget, operasjon på bekkenorganene);
 • Autoimmune sykdommer (lupus erythematosus, sarkoidose);
 • Ondartet svulst;
 • Sykdommer i hematopoietisk system (leukemi, polycytemi, godartet trombocytopeni).

Ofte øker konsentrasjonen av monocytter med lymfocytter.

Monocytter i barnets blod økes i følgende tilfeller:

Mer informasjon om det økte nivået av monocytter i et barn finnes her.

Myntnivået er gitt spesiell betydning etter den nylig overførte akutte tonsillitt.

Redusert nivå av monocytter

Monocytopeni er en tilstand der konsentrasjonen av monocytter reduseres.

Hovedårsakene til reduksjonen i antall hvite blodlegemer i blodet:

 • Panmyelophthisis (applastisk anemi) - anemi på grunn av mangel på folsyre;
 • Smittsomme prosesser i akutt form, hvor antall neutrofile faller;
 • Langsiktig behandling med glukokortikoid medisiner;
 • Pankytopeni (reduksjon av alle blodkomponenter i blodet);
 • Volosatokletochny leukemi (en sjelden form for leukemi);
 • Strålingssykdom.

En reduksjon i nivået av mon er karakteristisk for en pasient som er alvorlig underernæret eller i sjokk. Denne tilstanden er observert hos kvinner etter fødsel eller i etteroperasjonsperioden. Monocytopeni blir ofte provosert av parasitter.

Normalisering av nivået av monocytter

Vanligvis oppstår mangel eller økning i monocytter ikke som et symptom. Forstå det i problemet med problemet, er det mulig for hyppige sykdommer, med monocytopeni blir skadede vev saktere gjenopprettet.

Identifisere abnormiteter vil hjelpe en blodprøve, hvor antallet hvite blodlegemer i totalmassen regnes. For å bestemme hvilken type leukocytter som avvikes fra normen, utføres en generell blodprøve med en leukocytformel.

Hvis indikatorene avviker fra normen, sammenlignes andre indikatorer for blod for å klargjøre diagnosen. I tillegg spør legen pasienten om symptomene, tidligere sykdommer, behandlingsmetoder, livsstil, etc. Hvis det er nødvendig, utfør deretter flere studier som kan bestemme årsaken til monocytavviket fra normen.

Monocytose og monocytopeni behandles ikke av seg selv fordi de er tegn på sykdom. Og derfor først og fremst må du finne ut årsaken til denne tilstanden. Først etter at diagnosen er etablert, kan behandlingen påbegynnes. I dette tilfellet skal pasienten lede en sunn livsstil, spise riktig, for å øke utvinningen fra den underliggende sykdommen. I dette tilfellet er monnivået selvstendig normalisert.

For eksempel, med en parasittisk eller annen langsom smittsom sykdom, er det nødvendig å gjennomgå et behandlingsforløp for å normalisere blodtellingen. Med sykdommer i hematopoietisk system eller onkologi er komplisert og langsiktig behandling nødvendig.

Således er monocytter de viktigste komponentene i immunitet, som står på vakt for helse og beskytter kroppen mot ulike patologier. De er bevis på inflammatoriske prosesser i kroppen. Og så er det så viktig å periodisk overvåke mengden i blodet ved hjelp av UAC. For noen unormalitet, bør du konsultere en lege som vil foreskrive ekstra tester og effektiv terapi.

Liker du artikkelen? Del det med vennene dine på sosiale nettverk:

Les Mer Om Fartøyene