Hva er absolutte monocytter eller absolutt monocytall?

Monocytter kalles en av blodcellene, som refererer til leukocytter. Deres tilstedeværelse i barnets blod er viktig for å beskytte barnets kropp fra tumorceller, mikrober og parasitter, samt å fjerne døde vev. For det faktum at monocytter oppdaterer og renser blodet, blir disse leukocytene selv kalt "vaktmestere". Hvorfor i analysen av et barn kan det være et økt antall slike celler, og hva kan foreldre gjøre hvis monocyt eller monocyt blir forstørret?

Hvordan bestemme nivået av monocytter

Finn ut hvor mye babyens blod inneholder monocytter, du kan fra en vanlig blodprøve. Denne studien viser totalt antall av alle leukocytter, samt prosentandelen av deres individuelle arter (det kalles leukogram eller leukocytformel).

Beregner prosentandelen av en bestemt type hvite blodceller, kan vi dømme tilstedeværelsen i barnets kropp av en inflammatorisk, smittsom eller annen patologisk prosess. Det er på grunnlag av resultatene av en blodprøve med et leukogram som barnelege leder barnet til ytterligere undersøkelser, samtidig som det kliniske bildet, overførte sykdommer og andre faktorer tas i betraktning.

Blod for evaluering av leukocytformelen er vanligvis tatt fra fingeren, gjerdet fra venen brukes mye mindre ofte. På grunn av svært små fingre bruker en nyfødt baby en hek gjerdet. At nivået av monocytter i blodet i resultatene av analysen var pålitelig, er det viktig:

 • Lad et barn gi blod på en tom mage, fordi spising fører til midlertidig leukocytose. Før du tar blod, er det bare tillatt å drikke vann i små mengder. Ingen andre drikker eller produkter anbefales å drikke, så vel som drikker for mye, fordi dette vil påvirke resultatet. Hvis analysen utføres hos spedbarnene, må det gå minst to timer etter å ha fôret til prøvetaking av blodprøven.
 • Barnet skal være rolig, fordi det følelsesmessige stresset påvirker effekten av blodprøven.
 • På form av analyse må spesifiseres alder, fordi dette er hovedbetingelsen for korrekt tolkning av resultatet.
 • På tvert av blodprøven er aktiv fysisk aktivitet og fettstoffer uønsket. Slike faktorer fører til falske resultater av leukogrammet.
 • Hvis barnet er foreskrevet medisin, bør det rapporteres til legen før han begynner å dechifisere analysen, fordi noen medisiner kan påvirke konsentrasjonen av forskjellige typer hvite blodlegemer.

Hvilket nivå av monocytter vil bli økt?

Det normale innholdet av monocytter bestemmes av barnets alder:

 • Hos nyfødte Antall slike hvite celler bør ikke overstige 10% av alle leukocytter.
 • Fra den femte dagen etter fødsel Nivået av monocytter øker noe, men ikke mer enn 14% av det totale antall hvite celler.
 • Ved utgangen av den første månedenlivet monocytter begynner å falle. For et barn i alderen 1 måned, er normen i leukogrammet ikke mer enn 12% av monocytter.
 • Leukocytformel i analysen av barn fra et år til 4-5 år inneholder ikke mer enn 10% monocytter.
 • I en alder av fem normen er 4-6% av alle leukocytter. Denne indikatoren leykogrammy typisk for barn 5-15 år.
 • Ungdom over 15 år Nivået av monocytter i norm overstiger ikke 7%.

Hvis en økt verdi er funnet i barnets blod (mer enn de angitte tallene), kalles denne tilstanden monocytose.

Typer monocytose

Avhengig av årsaken til endringen i leukogrammet kan monocytose være:

 1. absolutte. Antall leukocytter økes på grunn av et større antall monocytter. Denne varianten av monocytose viser en aktiv immunrespons av barnets kropp og indikerer ofte tilstedeværelse av en patologisk prosess på undersøkelsestidspunktet.
 2. relativ. Prosentandelen av monocytter er større på grunn av en reduksjon i prosentandelen av andre hvite blodlegemer, og det totale antall leukocytter kan ikke øke. Slike monocytose er ikke veldig informativ og forekommer ofte etter en tidligere sykdom eller nylig traumer, og kan også være en variant av normen på grunn av en arvelig funksjon.

Vi anbefaler å se på en video der en spesialist fra en av Moskvas klinikker forteller i detalj om hvilke monocytter er, hva de er og hvorfor de trengs i menneskekroppen:

Årsaker til monocytose

En liten økning i monocytter forekommer i purulente infeksjoner og under utvinning fra forkjølelse. En slik ukjent forandring i blod i form av relativ monocytose oppstår med tannkjøtt, alvorlig blåmerker eller traumer. Også, et lite overskudd kan skyldes en arvelig faktor.

Hvis monocytose er et symptom på alvorlig sykdom, er det vanligvis uttalt. I sykdommer har barnets sirkulasjonssystem ikke klare et stort antall patogener eller andre skadelige partikler, noe som resulterer i at monocytter blir produsert i beinmargen i et større antall enn hos friske barn.

En høy prosentandel av monocytter oppdages når:

 • Reumatisme, lupus erythematosus og andre autoimmune sykdommer. Med slike patologier produserer kroppen en overdreven mengde hvite blodlegemer, blant hvilke det er monocytter.
 • Infeksiøs mononukleose. Denne sykdommen påvirker mandler, lever, lymfeknuter og milt, så det påvirker sammensetningen av blodet. Med denne akutte infeksjonen øker monocytter og lymfocytter i barnets blod, og atypiske celler som kalles mononukleare, oppdages også.
 • tuberkulose. I den første fasen av en slik sykdom reduseres antall monocytter og lymfocytter, men gradvis øker deres nivå.
 • brucellose. I denne sykdommen, som i sjeldne tilfeller overføres til et barn fra et sykt dyr, reduseres antall neutrofile leukocytter, noe som fører til utseendet av relativ mono- og lymfocytose.
 • malaria. Med denne sykdommen observeres leukocytose, derfor øker monocytter også. Også en blodprøve vil vise en reduksjon i hemoglobin og erytropeni.
 • leukemi. Økningen i monocytter er karakteristisk for monoblastisk leukemi (det er diagnostisert hos 2-3% av barn med denne patologien), og forekommer også med myeloblastisk leukemi.
 • polycytemi. Med en slik sykdom som påvirker beinmargen, øker produksjonen av alle blodceller. Og selv om røde blodlegemer hovedsakelig dominerer i blodet, vil antall monocytter også være høyere enn normalt.
 • Infeksjon med toxoplasma og andre parasitter. Ved mistanke om slike infeksjoner refereres barnet til spesielle undersøkelser, som bidrar til å identifisere antistoffer mot patogenet.
 • Medfødt syfilis. I denne sykdommen, som spedbarnet mottar fra moren under perioden med intrauterin utvikling, vil en blodprøve vise leukocytose og en reduksjon i antall røde blodlegemer.
 • Forgiftning med tetrakloretan, klor eller fosfor. Slike giftige stoffer hemmer nøytrofiler, slik at nivået av monocytter i blodprøven økes.

I tillegg er monocytose mulig med:

 • Ulcerativ kolitt, esophagitt, enteritt og andre inflammatoriske prosesser i fordøyelseskanalen.
 • Svampinfeksjon.
 • Infeksiv endokarditt.
 • Sepsis.
 • Kirurgisk behandling, for eksempel med blindtarmbetennelse.

symptomer

Hva å gjøre

Det høye innholdet av monocytter bør være grunnen til kontakt med barnelege. Legen vil kunne bestemme om den relative monocytose er barn eller absolutt, og deretter finne ut årsaken til slike endringer.

Som regel er en liten økning i monocytter ikke farlig, fordi det kan provosere en rekke faktorer, inkludert arvelige. Hvis tallene er høye, er dette et alarmerende signal for "funksjonsfeil" i arbeidet til barnets organisme.

Et barn med monocytose vil bli sendt for å ta flere tester, samt eksperter. Tilstedeværelsen av et stort antall monocytter i babyens blod indikerer aktiviteten til den patologiske prosessen og dens progresjon, derfor er det nødvendig å avsløre årsaken til et slikt blodprøvesultat så raskt som mulig. Så snart legen diagnostiserer og utpeker passende terapi, vil barnets tilstand bli bedre, og nivået av monocytter vil gradvis gå tilbake til det normale.

Vi anbefaler at du ser utgivelsen av Dr. Evgeny Komarovsky's program dedikert til den kliniske analysen av blod:

Monocytter økes i et barn: hva sier det?

Menneskelige blodlegemer utfører spesifikke funksjoner i kroppen. Hvite blodlegemer, eller leukocytter, er en av hovedkomponentene i immunsystemet. De beskytter en person mot utvikling av bakterielle, virale eller parasittiske infeksjoner.

Leukocytter er delt inn i flere grunntyper, hvorav en er monocytter. Disse cellene er involvert i prosessen med fagocytose - absorpsjon og fordøyelse av hele bakterieceller eller deres fragmenter. På grunn av dette nøytraliserer de patogene bakterier og forhindrer utviklingen av en smittsom sykdom.

Nivået av monocyt leukocytter i barnets blod er et viktig diagnostisk tegn. Øker innholdet i serum indikerer ofte tilstedeværelsen av en patologisk prosess i kroppen, på grunnlag av hvilken det er mulig å mistenke tilstedeværelsen av infeksjon eller for å bekrefte eksistensen i barnet. Når man vurderer nivået av monocytter, kan legen se hvordan aktiv organismen bekjemper infeksjonen.

Egenskaper av monocytter

Som det allerede er sagt, er monocytter celler inn i leukocyt-serien. De anses å være den største av de hvite kroppene. Kjernen deres har også en relativt stor størrelse, det er litt offset fra sentrum av cellen til periferien. Monocytiske celler i benmargen syntetiseres, hvorfra de kommer inn i blodet etter modning. I blodserumet sirkulerer de veldig kort - bare 72 timer. Etter det spredte de seg til nesten alle vev i kroppen. Her blir de til andre celler i immunsystemet - vevmakrofager.

Den største aktiviteten er gitt av celler i blod - primære monocytter. Vevmakrofager har noe mindre funksjonalitet.

Hovedfunksjonene til monocyt-makrofagsystemet er:

1. Fagocytose - "fortærende" bakterier og virus

2. Eksponering for mikroorganismer av toksiske stoffer;

3. Den katastrofale effekten på parasitter som trenger inn i barnets kropp;

4. Aktiv påvirkning på utviklingen av betennelse;

5. Deltakelse i vevsregenerering og reparasjon;

6. Gir beskyttelse av barnets organisme mot svulster;

7. Regulering av dannelsen av nye celler i immunsystemet;

8. Destruksjon av døde og gamle celler i leukocyt-serien;

9. Kontroll av produksjon av akuttfaseproteiner - spesifikke stoffer dannet i leveren.

Således utfører monocytter et stort spekter av funksjoner, derfor er deres rolle i barnets kropp svært høy.

Norm for monocyttinnhold hos barn

For å bestemme innholdet av monocytter, gjennomgår han en generell klinisk analyse av blodet. Ta en liten mengde blod fra venen eller fingeren, hvoretter materialet sendes til laboratoriet.

Her produserer laboratorieassistenter en analyse av prøven som tilbys. De teller totalt innhold av blodceller, inkludert erytrocytter, leukocytter og blodplater. Etter dette, fordelingen av leukocytter i grupper. Forholdet mellom dem er uttrykt i interesse.

Innholdet av monocytter kan også uttrykkes som en prosentandel, men noen ganger registreres det i form av et absolutt antall celler. I barndommen kan innholdet i blodelementer variere på grunn av at kroppen vokser og endres. Imidlertid endrer normen for monocytter vanligvis ikke for skarpt. For barn under 12 år er det ca 2% til 12% av det totale antall hvite blodlegemer. Hos ungdom (over 12 år) er det fysiologiske innholdet i celler i denne gruppen litt mindre - 3-11%.

Hvis antall monocytter uttrykkes i absolutte tall (kolonne "monocytter abs." I analyseposten), vil innholdet på 0,05-1,1 * 109 celler per 1 liter anses som normalt for barn under 12 år. Etter 12 år vil verdien være lik voksenfrekvensen - opptil 0,08 * 109 celler / liter.

Små avvik fra fellesverdier anses vanligvis som normale. De forklares av de individuelle egenskapene til immunsystemet som er karakteristiske for hvert barn. Men hvis monocyttinnholdet er mye høyere enn den fysiologiske normen, er det nødvendig å mistenke tilstedeværelsen av infeksjon i barnets kropp og kontakte barnelege.

Bloddonasjonsregler

Å forberede en generell blodprøve er ganske enkel. 12-13 timer før prosedyren bør barnet ikke spise noe, er det lov å gi ham bare en liten mengde vann en time før opptak. Noen dager før testen er det anbefalt å begrense inntaket av fettstoffer, da overdreven lipidinntak kan provosere en liten økning i nivået av monocytter i blodet. Av samme grunn er det verdt å redusere barnets fysiske aktivitet - ikke la ham løpe mye, ikke kjøre i seksjoner, etc.

Hvis barnet er foreskrevet medisiner, bør du fortelle legen om det. Noen stoffer kan påvirke sammensetningen av blodceller, på grunn av hva resultatet av analysen endres.

Forhøyede nivåer av monocytter

Innholdet av monocyt-leukocytter, som betydelig overskrider den fysiologiske normen, kan være et symptom på en rekke forskjellige patologier.

Økning i nivået av celler kalles monocytose. Dette fenomenet kan være absolutt og relativt. Absolutt monocytose observeres når det absolutte innholdet i celler øker (mer enn 1,1 * 109 celler / l). Det er, i dette tilfellet, endringen i indikatoren skyldes nettopp utseendet av nye monocytter i blodet.

Relativ monocytose er ikke forbundet med en endring i antall monocytter, i dette tilfellet varierer prosentandelen av leukocyttcellegrupper. Innholdet av andre elementer (lymfocytter, nøytrofiler) reduseres, på grunn av hvilket nivået av monocytter, som forblir innenfor grensene for normen, når det gjelder prosentandeler blir høyere. Og selve indikatoren vil være ganske stor - fra 8%.

Det er verdt å merke seg at det kun er mulig å diagnostisere relativ monocytose hos barn i alderen mer enn 1 år. I nyfødte og barn opptil ett år er monocyttinnholdet svært høyt og normalt, det kan nå 12%, og dette vil ikke bli betraktet som en patologi. Denne funksjonen forklares av kroppens kropps fysiologi.

Et viktig diagnostisk tegn er absolutt monocytose. Hans utseende indikerer at barnet har en aktiv infeksjon som cellene i immunsystemet må kjempe mot. I ferd med å ødelegge bakterier, dør monocytter og makrofager raskt, og som et resultat begynner nye celler å begynne å danne i det røde benmarg for erstatning. Det er deres utseende i blodet som utstråler seg som monocytose.

Forhøyede monocytter forekommer med slike patologier som:

1. Bakterielle infeksjoner;

2. Sykdommer av viral opprinnelse;

3. Infeksjon med patogene sopp;

4. Glistovye angrep

5. Inflammasjon, lokalisert i fordøyelsessystemet (stomatitt, kolitt, esophagitt, enteritt);

6. Ondartede blodpatologier, primært leukemi, lymfom, osteomyelofybrosis;

7. Autoimmune patologier (lupus, revmatisme og reumatoid artritt, aortoarteritt og andre);

8. Alvorlig forgiftning og følgende forgiftning av kroppen;

9. Postoperative infeksjoner.

En økning i nivået av monocytter antyder at antall celler som hele tiden sirkulerer i blodet ikke er nok, og immunsystemet begynte å bruke reservefunksjonene i kroppen. Den vanligste årsaken til økte nivåer av monocytter i blodet er en respiratorisk infeksjon. Også et symptom blir ofte observert hvis pasienten har influensa.

Mer alvorlige sykdommer er mye mindre vanlige, men det er ikke verdt å ekskludere muligheten for deres forekomst. I noen tilfeller kan monocytose forekomme av fysiologiske årsaker. For eksempel, når et barns tenner hakkes, kompenserer kroppen for innholdet i immunceller for å hindre smitte gjennom tannkjøttet.

Monocytose er ikke en sykdom, det er et symptom, derfor i seg selv krever det ikke spesifikk behandling. For å bli kvitt forandringer i blodsammensetningen, er det nødvendig å kurere sykdommen som forårsaket det. For å gjøre dette, må du konsultere en barnelege, som spesifikt bestemmer faktoren som forårsaket monocytose, og vil gjøre alt for å eliminere det. Hvis du ikke gjør det på tide, kan du provosere en rask utvikling av sykdommen.

Mulige komplikasjoner av monocytose utgjør en alvorlig trussel mot barnets kropp, så hvis du finner en endring i innholdet av disse cellene i blodprøven, må du registrere deg for en konsultasjon med en spesialist.

Monocyttinnholdet i barnets blod: normen, forhøyede og reduserte verdier

For å bedømme barnets tilstand bør legen regelmessig overvåke resultatene av blodprøven av en liten pasient. En av de viktigste indikatorene for denne analysen er forholdet mellom leukocytceller. Monocytter er en slags leukocytter, deres nivå i blodet kan fortelle mye til en kompetent spesialist. Hvor mange monocytter anses å være normale for et barn, og hva betyr det hvis de blir hevet eller senket?

Monocytter er et av varianter av leukocytter

Monocytfunksjoner

Monocytter er ganske store blodceller som har en enkelt kjerne som ligner på bønner. De er dannet i beinmargen, fullstendig modnes på samme sted, og faller deretter inn i blodet. Livsyklusen til disse cellene i sirkulasjonssystemet er tre dager, så trenger de inn i vev og organer, der de omdannes til makrofager.

Funksjoner i monocytter er meget varierte, men det viktigste er rensing av blod. Dr. Komarovsky klarte svært nøyaktig denne muligheten til monocytter, kalte dem "vaktmestere i kroppen". Disse cellene utfører imidlertid en rekke andre oppgaver:

 • kjempe med skadelige mikroorganismer som kommer inn i blodet;
 • eliminere døde celler fra kroppen;
 • delta i resorpsjon av blodpropper;
 • forberede jord og betingelser for fødsel av nye celler;
 • er en aktiv deltaker i dannelsen av nytt blod.

Normale verdier

Siden monocytter er en slags leukocytter, beregnes deres verdi i forhold til den totale mengden av denne typen celler. Samtidig varierer den normale prosenten av slike partikler avhengig av barnets alder. Deres antall i blodet av en baby, førskole og ungdom av det totale antall leukocytter bør ligge innenfor følgende grenser:

 • nyfødte - fra 3 til 12%;
 • barn fra 0 til 2 uker - 5-15%;
 • Barn fra 14 dager til 1 år kan ha - 4-10%;
 • fra 1 år til 2 år - 3-10%;
 • fra 2 til 16 år - 3-9%;
 • ungdom fra 16 til 18 år - opp til 8%.
Den nødvendige prosentandel av monocytter beregnes i henhold til barnets alder

Tabellen dekker imidlertid bare de relative verdiene til denne indikatoren. I analysen kan de absolutte verdier av innholdet av disse cellene i forhold til den totale mengden blod angis. Hos barn under 12 år kan verdien variere mellom 0,05-1,1 * 10,9 pr. Liter. Som et resultat av analysen kan denne verdien se ut som "monocytter, abs.".

Hovedårsakene til det lavere nivået

Monocytopeni (et senket antall monocytter) sies å være når pasientens tall er null eller mindre enn 2 prosent. Hva er årsakene til nedgangen i nivået av denne typen hvite blodlegemer? Roten til problemet ligger som regel i undertrykkelsen av immunitet, som provoserer ulike stater. Monocytter i barnet kan være fraværende helt eller under normen hvis:

 • barnet er oppbrukt, mangler stadig næringsstoffer;
 • barnet har anemi på grunn av vitamin B12 mangel;
 • pasienten gjenoppretter fra kirurgi
 • i babyen ARVI;
 • pasienten er i ferd med hormonbehandling
 • barnet har et dypt sår, har suppuration, eller koiler;
 • pasienten er i sjokk;
 • under behandling med kjemoterapi, samt bestråling;
 • et barn har en skade;
 • barnet led mye stress.

Årsakene til forhøyede nivåer av monocytter

Hvis volumet av monocytter over 9% (eller over 11% for barn under 2 år) er indikert i analyseresultatene, kan man snakke om monocytose - en økt mengde av denne type leukocytter. Hvorfor forekommer monocytose? Denne tilstanden kan utvikle seg som et resultat av kroppens reaksjon på en smittsom sykdom, eller det kan være et resultat av en funksjonsfeil i benmargen som oppstår med noen gemologiske problemer.

Monocytose kan være relativt og absolutt. Det er klart at den første er diagnostisert av relative indikatorer. Absolutt monocytose kan sies når cellene med samme navn overstiger 1,1 * 10 9 / l. Relativ karakteriseres av et overskudd av disse cellene i forhold til totalt antall leukocytter, mens den absolutte verdien av monocytter forblir innenfor normale grenser. Dette bildet betyr at barnet har redusert andre typer hvite blodceller - basofile, lymfocytter, nøytrofile, eosinofile (anbefales lese: grunner for økt eosinofiler i blodet til barnet). I denne forbindelse bærer den relative økningen i monocytter ikke en diagnostisk verdi, fordi det kan bety at barnet nylig har fått en skade, led ARVI.

Imidlertid kan en økning i innholdet av disse leukocyttcellene skyldes patologier og sykdommer. Følgende kan skille seg fra dem:

 • smittsomme sykdommer;
 • soppinfeksjon;
 • Tilstedeværelse av parasitter i kroppen;
 • Gastrointestinale sykdommer;
 • sykdommer av autoimmun natur;
 • blodsykdommer;
 • rus;
 • ulike skader;
 • pasient under operasjonen, eller umiddelbart etter det.
Å øke antall monocytter kan forårsake noen sykdommer i fordøyelseskanalen

Eksperter bemerker at økningen i monocytnivåer skyldes et forsøk av kroppen å motstå infeksjoner. Slike symptomer er mest uttalt i perioden etter akutt virussykdom (ARVI, skarlagensfeber). Også kroppen kan aktivere produksjonen av monocytter under tannkjøttet (tannkjøttet) og under utfallet.

Barneleger mener at absolutt monocytose indikerer at kroppen for tiden sliter med en alvorlig infeksjon som er full av komplikasjoner. Samtidig gjør relative monocytose det klart at barnet har lidd sykdommen i den siste tiden, og for øyeblikket ser legen bare konsekvensene.

Monocytose i kombinasjon med en økning i andre indikatorer

Hva kan si avviket fra antall monocytter fra normal i kombinasjon med en økning i nivået av andre blodindikatorer? En kompetent spesialist vil sikkert estimere forholdet mellom alle blodprøveverdier - lymfocytter, erytrocytter, ESR. La oss gi eksempler på de mest sannsynlige varianter av avvik fra normen til visse indikatorer og dechifrere deres verdier:

 • I commonwealth med monocytter, fungerer lymfocytter ofte. Hvis begge typer av disse cellene overskrides, indikerer dette at kroppen kjemper mot infeksjon. Deres vekst følger også ofte med den postoperative perioden, noe som er et godt tegn. På dette tidspunktet kan lymfocytter nå 72% hos barn under ett år og 60% hos de som er eldre. Imidlertid, hvis nivåene av monocytter og lymfocytter økes under en virussykdom (meslinger, scarlet feber, rubella, vannkopper), er det en mulighet for at en bakteriell infeksjon har sluttet seg til hovedsykdommen. Det kan være betennelse på injeksjonsstedet, en purulent hals, samt all slags dermatitt.
Økningen i antall lymfocytter og monocytter antyder at kroppen aktivt bekjemper infeksjon
 • Monocytter kan vokse sammen med eosinofiler, noe som indikerer en smittsom sykdom. Mononukleose er den mest sannsynlige årsaken. Det samme mønsteret observeres i sopp- og virussykdommer, samt tuberkulose, syfilis, sarkoidose. Samtidig er høye monocytter og lave eosinofiler karakteristiske i gjenopprettingsperioden etter alvorlige virussykdommer.
 • Evaluering av antall leukocyttceller lar deg få mest mulig nøyaktige bilde av sykdommen. Samtidig er det viktig for legen å kontrollere indikatoren som ESR (sedimenteringshastighet for erytrocytter). Hvis en barneleger har tvil om å være oppmerksom på det økte nivået av leukocyttceller, vil en overdreven grad av erytrocytsedimentasjon rapportere at kroppen har en inflammatorisk prosess. Imidlertid er denne indikatoren inertial, den vokser bare en dag etter sykdomsutbruddet og kommer tilbake til normal etter en tid etter utvinning. I denne forbindelse vil leukocyttceller og ESR i komplekset hjelpe spesialisten til å diagnostisere riktig.

Forhøyede eller reduserte monocytter er ikke de eneste symptomene på noen sykdom. I denne forbindelse må legen ta hensyn til andre tegn, så vel som pasientens klager, for å få en korrekt diagnose. For å normalisere denne indikatoren må du bestemme den underliggende sykdommen, som var årsaken til denne tilstanden. Bare riktig behandling kan gjenopprette blodverdiene til normale grenser.

Normer og årsaker til økt monocyt hos barn

Det faktum at monocytter er forhøyet i et barn, virker foreldre noe forferdelig og farlig, samt øker noen av blodindikatorene. Men tolkningen av laboratorietester har mange nyanser. Derfor, før du mistenker de forferdelige sykdommene, er det verdt å gjøre deg kjent med de grunnleggende egenskapene til denne komponenten av blodet og med indikasjoner på studien.

Indikasjoner for analyse

Bestem nivået av monocytter i blodet indikeres når følgende symptomatologi oppstår hos barn:

 • hypertermi;
 • tap av appetitt;
 • hudutslett;
 • skinn av huden;
 • hoste;
 • avføring lidelser;
 • hyppig vannlating
 • atferdsforstyrrelser.

Monocytter er en av varianter av leukocytter, og deres funksjon er å utnytte døde celler, biter av døde vev og partikler av døde mikroorganismer. Forhøyede monocytter i barnet indikerer at barnets kropp er en inflammatorisk prosess, som immunsystemet reagerer ved å øke syntesen av celler.

Hvordan utføres forskningen

For å utføre diagnosen utføres en vanlig blodprøve fra fingeren, og deretter beregnes leukocytformelen med bestemmelse av forholdet mellom forskjellige leukocytter.

Analysen av blod for å bestemme leukocyttformelen lar deg ikke bare forstå om den inflammatoriske prosessen foregår i barnets kropp. Korrelasjonen mellom monocytter og andre hvite blodlegemer avslører følgende:

 • om det er en komplikasjon etter de overførte infeksjonene;
 • om det er en skjult forverring av kroniske sykdommer;
 • å identifisere den påståtte årsaken til barndommenes lunger.

Monocytene anses ikke som et eget element i spesifikasjonen av diagnosen. Ved dekoding av laboratoriedata, ta hensyn til andre leukocyttdata, samt indikatorer for rødt blod.

Barnnormer

Som andre indikatorer varierer normen for monocytter hos barn med alder:

Som det kan sees fra bordet, de fleste monocytter i babyen, og da, etter hvert som barnet vokser, avtar antallet deres gradvis. Dette skyldes det faktum at denne typen leukocytter er en "renere", som absorberer forfallsprodukter og toksiner, og i en sunn kropp er de nødvendig i en liten mengde.

Monocytose hos barn er et tegn på at immunforsvaret gir et fullstendig svar på penetrasjonen i patogenens kropp. Foreldre bør ikke få panikk, og legger merke til en økning i indikatoren, men det er heller ikke anbefalt å ignorere endrede laboratoriedata.

Som indikert ved monocytose

Forhøyede monocytter i blodet til et barn kan være et tegn på følgende sykdommer:

 • kylling pox;
 • meslinger;
 • røde hunder;
 • syfilis;
 • tuberkulose;
 • bakterielle infeksjoner;
 • malaria;
 • difteri;
 • helminthic invasjoner;
 • autoimmune prosesser;
 • virusinfeksjoner;
 • endokarditt;
 • sarkoidose;
 • ondartede neoplasmer;
 • bindevevskader;
 • blodsykdommer;
 • kusma;
 • brucellose;
 • smittsom mononukleose;
 • svampelesjoner.

Noen ganger er økningen i monocytter i barnets blod forårsaket av ikke-smittsomme faktorer:

 • rus;
 • tar visse medisiner (Griseofulvin, Haloperidol, preparater som inneholder fosfor).

Et barn under ett år monocytose forekommer på bakgrunn av det faktum at sirkulasjonssystemet ikke er dannet i tilstrekkelig grad, og en viss økning av lymfocytt-cellene kan være forårsaket av fysiologiske faktorer, i Vol. H. Teething.

Endringer i blodformel

Hvis monocytter er forhøyet hos et barn, indikerer det i fleste tilfeller en organismes beruselse forårsaket av en smittsom prosess eller forgiftning med giftige stoffer. Men blod er et enkelt miljø og endring av en komponent påvirker den grunnleggende sammensetningen. Av naturen av endringene i andre elementer av formelen, kan du bestemme sykdommens art. Tenk på, som vist ved en økning samtidig med monocytter:

Ikke ignorere den totale nedgangen i lymfocytter i monocytose.

Økning i monocytter og eosinofiler

Eosyl lymfocytter er ansvarlige for uttrykket av spesifikke immunoglobuliner som har en cytoplasmatisk og antiparasitisk egenskap.

Hvis en monocyt og eosinofil samtidig økes i et barn, kan man anta:

 • allergiske reaksjoner;
 • helminthic invasjoner.

Med en tendens hos barn til allergi, er sesongmessige svingninger av eosinofiler og monocytter bestemt, og i tilfelle av intestinal parasittskader vil denne indeksen forbli uendret eller vil øke.

Samtidig økning av lymfocytter og monocytter

Lymfocytter er ansvarlige for ødeleggelsen av patogener som smitter barns organisme. Hvis monocytter og lymfocytter i blodet økes samtidig, vil dette indikere tilstedeværelsen av:

 • purulent prosess;
 • en smittsom sykdom;
 • patologisk abnormalitet av leukocytspiring.

Å skille infeksjon fra hemopoiesis er mulig ved hjelp av ESR. Ved inflammatoriske prosesser øker sedimenteringshastigheten alltid.

ABS monocytose

Først av alt er det nødvendig å forstå hva ABS er - det absolutte innholdet av monocyt leukocytter (i de fleste studier er den relative mengden av disse blodcellene).

ABS øker i følgende tilfeller:

 • systemiske sykdommer (rheumatoid arthritis, SLE);
 • tuberkulose;
 • lymfom;
 • leukemi;
 • malaria, de første dagene av utvinning fra infeksjoner.

Overflødig ABS indikerer tegn på legemsforgiftning, der et stort antall celler er nødvendig for å rense blod og vev fra produkter av forfall.

Leukopeni med monocytose

Hvis de hvite blodcellene senkes, og monocytter økes, kan du mistenke følgende:

 • tuberkulose;
 • Ulcerativ tarmsykdom (NNAC);
 • leukemi;
 • sarkoidose;
 • mononukleose;
 • kronisk myelogen leukemi;
 • limfogranulomatoz;
 • syfilis;
 • de første dagene etter operasjonen.

For alle former for monocytose anbefales det å ta hensyn til erytrocytformelen. Hvis erytrocytter og monocytter øker samtidig, er patologien forbundet med åndedrettsorganene og utviklingen av respiratorisk insuffisiens (tuberkulose, lungebetennelse, etc.).

Typer monocytose

Avhengig av arten av avviket fra normen av antall monocytter i blodet i et barn, utmerker man to former:

 1. Absolutt. Den totale verdien av leukocytformelen økes på grunn av en økning i antall monocyt lymfocytter. Det er karakteristisk for betennelse og beruselse. Bevis på god immunrespons mot patogenes penetrasjon.
 2. Slektning. Totalt antall leukocytter endres ikke, med en økning i monocytter i blodprøven er det en reduksjon i andre hvite blodlegemer. For ytterligere informasjon om barnas helse, er det nødvendig med videre forskning. Vanligvis årsaken til den relative formen er tilstanden etter en nylig sykdom eller skade.

Relativ monocytose anses ikke som en farlig tilstand, og det forekommer ofte hos friske barn på grunn av arvelige egenskaper.

Hvorfor monocytter økes

Hvis monocytter i barnets blod økes, betyr det at barnets kropp har:

 • inflammatorisk prosess;
 • forgiftning med giftstoffer eller giftstoffer.

Hovedfunksjonen til monocyt lymfocytter er absorpsjonen av skadelige stoffer og forfallsprodukter. Monocytose ledsager alle forhold der en forgiftning av et barns kropp oppstår. Det anbefales ikke å ignorere veksten av disse hvite blodlegemer.

Symptomer på overkant av normen

Spesifikk symptomatologi, som indikerer at monocytter i et barn over normen, nei. Symptomer vil avhenge av hvilken sykdom som har skjedd. De hyppigste tegnene på monocytose er:

 • temperatur;
 • åndedretts manifestasjoner (hoste, rennende nese);
 • tarmforstyrrelser;
 • hudutslett.

Monocytose forekommer ikke nødvendigvis med alvorlige symptomer. Ofte har abnormalitetene en latent flyt og oppdages kun med den planlagte pasienten av medisinsk undersøkelse hos barnelege.

Tiltak for foreldre med monocytose

Hvis antallet lymfocytter i en baby overstiger normer akseptert av barn, begynner mødre og dads å mistenke det verste og vet ikke hva de skal gjøre, men handlingenes algoritme er enkel:

 1. Besøk barnelege. Selv når barnet er undersøkt, vil legen kunne tegne en omtrentlig konklusjon: er overskuddet relativt eller absolutt.
 2. Undergå ytterligere forskning. Til tross for manglende forverring av helsetilstanden til babyen, er det umulig å forsømme ytterligere testing. Noen sykdommer har en lengre latent kurs, og det er viktig å identifisere dem på et tidlig stadium, før organene gjennomgår uopprettelige endringer.
 3. Hvis det er tegn på betennelse eller beruselse, betyr det at økningen i monocytter er forbundet med en patologisk prosess. Avhengig av alvorlighetsgraden av avvikene, sendes barn til sykehus eller behandles hjemme.
 4. Etter å ha bestått terapeutisk kurs gjennomgår barna en andre laboratoriediagnose.

Noen foreldre med frykt utsette besøket til legen, frykt for at tuberkulose eller kreft vil bli oppdaget, men slike handlinger er feil. Selv onkologi, hvis det er rettidig å utføre terapi, kan helbredes.

Årsakene til økningen i monocytter hos barn er forskjellige, men nesten alltid tyder de på at brudd har skjedd i barnets kropp. Tidlig appell til en lege vil hjelpe en liten mann til å overvinne sykdommen eller takle den berusede.

Monocytter økes hos barn

Etter å ha utført en blodprøve, er det vist å finne ut de viktigste grunnene til at monocytter er forhøyet hos et barn, spesielt hos en baby. Disse viktige strukturer av det biologiske væsken er inkludert i leukocytformelen, refererer til typen av leukocytter. Slike blodceller utfører beskyttende og rensende funksjoner. Hvis monocytter i barnets blod økes, er det mulig med smittsomme sykdommer. Et besøk til barnelege bør følges umiddelbart.

Hva er monocytter?

Strukturelt er det en av de typene leukocytter som kommer inn i leukocyttformelen. I babyens kropp har monocytter ikke en stabil indeks, og deres prosentandel er preget av konstante svingninger i alderen. Disse blodcellene produseres av beinmargen, etter 2-3 dager blir de endret til histiocytter. Perifert blod er ansvarlig for konsentrasjonen og produksjonen av monocytter, hvor konsentrasjonen av monocytter økes. Ved en høy mengde blodceller i babyens kropp, er det nødvendig med flere undersøkelser.

Hvordan bestemme nivået av monocytter

Utbredelsen av monocytter observeres i en laboratorieundersøkelse av blod, som tas om morgenen og på tom mage. Før du gir en generell analyse, trenger barnet å roe seg moralsk, for ikke å ta medisinen på tide før utvinningen av den underliggende sykdommen. Bare i dette tilfellet vil antall aktive blodlegemer oppnådd etter dekodering tilsvare den reelle verdien. Hvis monocytter i barnets blod er forhøyet, er det relativ eller absolutt monocytose.

Hvis en forelder mistenkes virussykdom hos barnet, og den økte temperaturen i kroppen, det var en liten utslett, ikke tørrhoste ikke stoppe på huden, ervervet huden synlig cyanose, presserende behov for å bli testet for å bestemme nivået av hvite blodceller. Derfor, hvis det er mistanke om tilstedeværelse av inflammatoriske prosesser, er det nødvendig å konsultere en lege i tide.

Normen for monocytter

Monocytter økes i hver person. Samtidig har de forskjellige konsentrasjoner av leukocyttformelen avhengig av alderskategorien. Med virusinfeksjoner øker den karakteristiske indikatoren, den vokser patologisk, og i fravær av en smittsom sykdom, og den inflammatoriske prosessen varierer innenfor grensene for normen. Det er hvilke prosenter som utelukker tilstedeværelsen av en farlig lidelse.

Normen for monocytter i blodet av barn fra totalt antall leukocytter,%

5-14 dager siden fødselen

Tenåringer fra 15 år

Forhøyede monocytter i barnets blod

Avhengig av monocytt innhold, er det mulig å bedømme den virkelige tilstanden til cellene i immunsystemet, deres beskyttende funksjoner. Med en liten økning i blodceller, bør mono ikke unødig panikk, for eksempel i helt friske gutter eller jenter, de første tennene kan briste ut. I tillegg til tenåring øker konsentrasjonen av blodceller med nervøsitet, tårefølelse, etter å ha tatt visse medisiner fra andre plager. Antall leukocyttceller vokser patologisk i følgende kliniske mønstre:

 • langsiktig rehabilitering etter katarral- og virussykdommer;
 • infeksjon med mikrober av barnets organisme i hvilken som helst alder;
 • økt parasittaktivitet i barnets kropp;
 • matforgiftning av et barns kropp;
 • svekkelse av immunitet under påvirkning av eksterne og interne patogene faktorer.

symptomer

En unormal økning i monocytter i barnets blod ledsages av markerte tegn på beruselse. Barnet har feber, mens feber ikke er utelukket. Eloquent symptom på denne sykdommen er hud, utslett, urticaria, cyanose i huden. Andre symptomer, når det er monocytose hos barn, presenteres nedenfor:

 • betennelse, ledsmerter;
 • passer for tørr hoste;
 • avføring ubehag, tegn på dyspepsi;
 • sårhet i alvorlige sykdommer i slimhinnene;
 • forstørrede lymfeknuter.

Typer monocytose

En høy andel av underartene av leukocytter indikerer en farlig sykdom. Avhengig av spesifisiteten til leukocytformelen i et bestemt klinisk bilde, er det absolutt og relativt monocytose hos barnet. Etter å ha studert nøye parametrene for leukocyttformelen, gjør legen følgende medisinske rapporter:

 1. Absolutt monocytose. Konsentrasjonen av leukocytter øker med en høy indeks av blodceller mono, er en konsekvens av økt aktivitet av patogene mikroorganismer.
 2. Relativ monocytose. Hvis konsentrasjonen av blodceller økes mono, og det totale antall leukocytter ikke øker, er dette en del av rehabiliteringsperioden for smittsomme sykdommen.

Årsaker til monocytose hos barn

Diagnostisert monocytose indikerer en intern sykdom som må identifiseres og elimineres i tide. Ved brudd på normal produksjon av blodceller, er det nødvendig med flere monocytter til å ta blodprøver, unntatt nervøsitet, medisiner og matinntak før laboratorieundersøkelsen. Farlige årsaker til avvik kan koste pasientens liv. Det er nødvendig å senke økningen i innholdet i blodceller med:

 • svulster av ondartet opprinnelse;
 • alvorlige patologier i tarmen (ulcerøs kolitt, enteritt);
 • autoimmune sykdommer;
 • kylling pox, meslinger, rubella;
 • forgiftning av kjemiske og andre toksiske stoffer;
 • postoperative forhold;
 • epidemisk parotitt, difteri;
 • omfattende patologier i sirkulasjonssystemet;
 • smittsom mononukleose;
 • overføring av smittsomme og parasittiske sykdommer.

Hvorfor er nivået av monocytter i blodet i et barn økt, og hvordan kan det bestemmes?

Monocytter - en type hvite blodlegemer (leukocytter) er ansvarlig for å beskytte menneskekroppen fra tumorcellene og patogene mikroorganismer, så vel som for absorpsjon og fjerning av dødt vev. Således renser disse cellene kroppen, så de kalles også "vaktmestere".

Den kliniske verdien av monocyttallet i blodprøven er at i henhold til deres nivå kan man anta tilstedeværelsen av en bestemt sykdom. Spesialister anbefaler at både voksne og barn tar en vanlig blodprøve to ganger i året for forebygging for å oppdage abnormaliteter i indikatorene fra tid til annen.

I dag vil vi fortelle deg hvorfor monocytten kan heves hos et barn og som skal behandles i dette tilfellet.

Funksjoner av monocytter i kroppen

I den medisinske litteraturen er det også mulig å finne andre navn på monocytter, for eksempel mononukleære fagocytter, makrofager eller histiocytter.

Makrofager er en av hovedcellene i immunitet. Deres rolle for kroppen er i kampen mot patogene mikroorganismer (virus, bakterier, sopp), produktene av mikrobiel aktivitet, døde celler, giftige stoffer og oncocells.

Makrofager er kjørt i patologisk utbrudd og en utenlandsk agent etter nøytralisering for å resirkulere døde patogener desintegrert kroppsvev, hvorved de kalles "sykepleiere", "rensemidler" eller "vindusviskere" organisme.

I tillegg tilbereder makrofager kroppen for utvinning, og beskytter fokuset ved "akselen", som forhindrer spredning av infeksjon til intakt vev.

Normen for monocytter i blodet hos barn: bord

I de fleste tilfeller bestemmes det relative antall monocytter i blodet, det vil si at mengden av denne typen leukocytt er indikert i prosent (%) i forhold til andre typer hvite blodlegemer.

Barnets alder

Antall monocytter,%

Som du kan se, endrer monocyt-tallene i blodet med barnets alder.

Også en lege som sendte en generell blodprøve, kan kreve et absolutt antall monocytter fra laboratorieassistenten, som også avhenger av barnets alder.

Barnets alder

Antall monocytter, g / l

Nivået av monocytter i blodet: Hvordan bestemme?

Konsentrasjonen av monocytter i blodet bestemmes ved en generell blodprøve. Denne studien gjør det mulig å beregne totalt antall av alle hvite blodlegemer og beregne leukocytformelen.

Leukocyttformelen er prosentandelen av individuelle typer hvite blodlegemer, som nøytrofiler, basofiler, lymfocytter, monocytter og eosinofiler. Endringer i leukocytformelen er markører for ulike sykdommer.

Blod for analyse hos barn blir tatt fra finger eller hæl, avhengig av alder og i sjeldne tilfeller - fra venen.

Hvordan forberede seg på en generell blodprøve?

Den velkjente fjernsynspediatøren Komarovsky fokuserer sin oppmerksomhet i sin rapport om den generelle analysen av blod på at objektiviteten av resultatene avhenger av korrektheten av forberedelsen til undersøkelsen, derfor Det er viktig å observere følgende prinsipper:

 • Blod oppstår utelukkende på tom mage, fordi etter å ha spist, stiger hvite blodlegemer i blodet. Hvis blodprøven utføres av et spedbarn, bør intervallet mellom siste fôring og blodprøve være minst to timer;
 • dagen før blodet samles, trenger barnet å sikre fred og beskytte ham mot stress, så vel som fra fysiske aktiviteter og aktive spill;
 • Det anbefales ikke å gi fettmat til et barn på torsdagen for å gi blodprøve;
 • Hvis barnet tar medisiner, bør det rapporteres til legen som sendte den til en blodprøve, da noen stoffer kan utløse monocytose.

Hva er monocytose?

Monocytose er en økning i nivået av monocytter i blodet, som kan bestemmes ved en generell blodprøve.

Monocytose er ikke en egen nosologisk form, men et symptom på mange sykdommer.

Forhøyede monocytter i et barn, avhengig av årsaken, kan bli ledsaget av en rekke symptomer, nemlig:

 • generell svakhet;
 • rask tretthet;
 • økt kroppstemperatur;
 • hoste;
 • nasal tretthet;
 • forstørrede lymfeknuter;
 • magesmerter;
 • kvalme og andre.

Det er akseptert å isolere absolutt og relativ monocytose.

Absolutt monocytose er satt i tilfelle når i den generelle analysen av blod er det et merke "hevet monocytter abs".

Med relativ monocytose er det en økning i prosentandelen av monocytter mot bakgrunnen av et normalt antall hvite blodlegemer på grunn av en reduksjon i antall andre hvite blodlegemer.

Forhøyede monocytter i barnets blod: årsaker

Følgende sykdommer kan føre til økning i monocytter hos barn:

 • smittsom mononukleose;
 • brucellose;
 • malaria;
 • toksoplasmose;
 • invasjon av askarider;
 • syfilis;
 • lymfom;
 • leukemi;
 • revmatoid artritt;
 • systemisk lupus erythematosus;
 • betennelse i slimhinnen i fordøyelseskanalen (gastrit, enteritt, kolitt og andre);
 • forgiftning med fosfor eller tetrakloretan.

Også, monocytose kan bestemmes hos barn som har hatt smittsomme sykdommer, mandler, adenoider, samt under tenner og tenner endres.

Monocytter økes i barnet: Eksempler på tolkning av resultatene av en generell blodprøve

Den kliniske signifikansen er ikke bare et økt innhold av monocytter i blodet, men også en kombinasjon av monocytose med avvik fra andre hematologiske parametere. La oss vurdere eksempler.

 • Lymfocytter og monocytter økes. Kombinasjonen av lymphocytosis og monocytose ofte sees hos barn med akutte virusinfeksjoner, barndom infeksjonssykdommer og demonstrerer gjennomførbarheten av immunsystemet. I tilfeller når bakgrunnen av forhøyede monocytt celler blir senket, er det mulig å foreslå en svekkelse av immunsystemet, siden disse cellene er ansvarlige for cellemediert immunitet.
 • Monocytose og eosinofiler økes. Denne kombinasjonen av indikatorer er karakteristisk for patologiske prosesser av allergisk og parasittisk natur. Monocytose og eosinofili i blodet kan påvises hos barn med atopisk dermatitt, pollinose, bronkial astma, ascariasis, giardiasis og t. D. I sjeldne tilfeller kan slike endringer være på grunn av mer alvorlige sykdommer så som leukemi og lymfom.
 • Basofiler og monocytter økes. Hovedrollen til basofile leukocytter er ødeleggelsen av fremmede agenter (virus, bakterier, sopp), og denne typen celler migrerer i øynene av betennelse aller første. Basofiler og monocytter kan samtidig øke i sykdommer av en allergisk eller autoimmun genese.
 • Økning av monocytter i et barn mot en bakgrunn av høye nøytrofiler. Denne kombinasjonen er ganske vanlig og forekommer i sykdommer forårsaket av ulike bakterier, og noen ganger sopp. Lymfopeni er også vanlig i slike tilfeller.
 • Økt antall monocytter og høy ESR (sedimenteringshastighet av erytrocytter). Erytrocytter, eller røde blodlegemer, er celler som bærer oksygen på overflaten fra lungene til organer og vev. Ulike smittsomme, allergiske eller autoimmune sykdommer påvirker sedimenteringen av erytrocytter, i de fleste tilfeller akselererer.

Hvordan utføres forundersøkelsen av barn med monocytose?

Forhøyede nivåer av monocytter i blodet kan være et tegn på en seriøs nok patologi, derfor må det under ingen omstendigheter forbli uten oppmerksomhet. Når en blodprøve oppnås hvor monocytose er tilstede, er det nødvendig å konsultere en barnelege for ytterligere undersøkelse.

Barn med mistenkt smittsom sykdom sendes nødvendigvis til en konsultasjon med en smittsom lege.

Når symptomer på tarminfeksjon barn utnevnt coprogram, fecal helmintinfeksjoner egg bakteriologisk undersøkelse av avføring, seeding oppkast, ultralyd av magen, urinanalyse, og spesifikke serologiske tester for å utelukke sykdommer som syfilis, brucellose, malaria osv. d.

Spedbarn som registrerer liggende lymfadenopati (forstørrede lymfeknuter) er nødvendig for å bestemme de unormale mononukleære celler til å eliminere mononukleose, eller utføre benmarg punktering med mistenkt leukemi. I sistnevnte tilfelle vises en konsultasjon med en hematolog.

Hvis monocytose kombineres med hjertemormer eller leddsmerter, blir disse barna henvist til undersøkelse hos en hjerte-kar-lege, som kan foreskrive biokjemiske blodprøve- og reumatologiske tester.

Når monocytose og magesmerter, kvalme og oppkast må konsultere en kirurg, som det kan være en manifestasjon av blindtarmbetennelse, magesår, kolitt, og så videre. D.

Forhøyede monocytter i barnets blod - dette er en direkte indikasjon for å gjennomføre en omfattende studie av kroppen, siden monocytose kan være tegn på akutt eller overført inflammatorisk, smittsom eller parasittisk natur.

Bestem hvorfor en økt mengde monocytter i barnets blod, bare en spesialist - en barnelege - kan gjøre. Det kan også være nødvendig å konsultere med beslektede spesialister, for eksempel en immunolog, en hematolog, en smittsom lege, en kirurg, en phthisiatrician og andre.

Les Mer Om Fartøyene