Hvorfor blir monocytter hevet i blodet, hva sier det?

Monocytter er modne, store leukocytter som inneholder bare en kjerne. Disse cellene er en av de mest aktive fagocytter i perifert blod. Hvis blodprøven viste at monocytter er forhøyede - du har monocytose, kalles et lavere nivå monocytopeni.

Foruten blod er monocytter også funnet i store mengder i beinmargen, milt, lever bihuler, alveolære vegger og lymfeknuter. I blodet er de ikke lange - bare noen få dager, hvoretter de beveger seg inn i det omkringliggende vevet, hvor de når sin modenhet. Det er en transformasjon av monocytter i histocytter - vevmakrofager.

Antallet monocytter er en av de viktigste indikatorene ved dekoding av blodprøven. Hos voksne, vil en økning i antallet av monocytter i blodet tellingen observert i en lang rekke sykdommer, er betraktet separat: smittende, granulomatøs og hudsykdommer, samt kollagen, som inkluderer reumatoid artritt, systemisk lupus erythematosus, polyarteritis nodosa.

Den rolle monocytter i kroppen

Hva er monocytter for, hva betyr dette? Monocytter er hvite blodlegemer, leukocytter, som også hører til fagocytter. Dette betyr at de spiser bakterier og bakterier som kommer inn i kroppen og dermed blir kvitt dem. Men ikke bare.

Oppgaven av monocytter er også inkludert rensing "slagmark" av de andre døde hvite blodceller, og dermed redusere inflammasjon og vev begynne regenerirovat.Nu og endelig monocytter operere i legemet med en annen viktig funksjon: de produserer interferon og hindre utvikling av forskjellige tumorer.

En viktig indikator i blodet er forholdet mellom monocytter og leukocytter. Normalt er andelen monocytter til alle blodlegocytter mellom 4 og 12%. Forandringen i dette forholdet mot en økning i medisin kalles relativ monocytose. I motsetning til dette tilfellet er veksten av det totale antall monocytter i humant blod mulig. En lignende patologisk tilstand av legen kalles absolutt monocytose.

norm

Normene av monocytter i blodet er litt forskjellige for voksne og barn.

 1. I et barn er normen for monocytter i en blodprøve ca. 2-7% av totalt antall leukocytter. Det bør tas hensyn til at absolutt antall monocytter hos barn varierer med alder, parallelt med endringen i antall leukocytter.
 2. I en voksen er det normale antallet monocytter i blodet 1-8% av det totale antallet leukocytter. I absolutte tall er dette 0,04-0,7 * 109 / l.

Eventuelle avvik fra normen i antall monocytter i en blodprøve kan snakke om tilstedeværelsen av funksjonsfeil og sykdommer i kroppen.

Årsaker til forhøyede monocytter hos en voksen

Hvis monocytter i voksen økes i blodet, betyr dette tilstedeværelsen av monocytose, som er relativ og absolutt. Med den relative naturen av monocytose, reduserer nivået av andre leukocytter i blodet, og i absolutt - bare antall monocytter øker. Årsaken til en økning i det relative innholdet i blodceller kan være nøytropeni eller lymfocytopeni.

Forhøyede nivåer av monocytter i blodet kan indikere tilstedeværelsen av:

 1. Smittsomme prosesser forårsaket av bakterier (endokarditt, tuberkulose, syfilis, malaria, brucellose, tyfus), eller av virus (mononukleose, hepatitt);
 2. Noen sykdommer i hematopoietisk system (i første omgang - monocytisk og myelomonocytisk leukemi);
 3. Noen helt fysiologiske forhold (etter å ha spist, ved menstruasjonens slutt hos kvinner, i et barn under 7 år, etc.);
 4. Å komme inn i kroppen (oftere i luftveiene) stoffer ikke-smittsomme (og ofte uorganiske) natur;
 5. Maligne neoplastiske sykdommer;
 6. Kollagenoser (systemisk lupus erythematosus - SLE, revmatisme);
 7. Stadier av utvinning etter infeksjoner og andre akutte tilstander:
 8. Utsatt kirurgisk operasjon.

En økning i nivået av monocytter i blodet er et alarmerende symptom. Han kan snakke om tilstedeværelsen i kroppen av den inflammatoriske prosessen, andre alvorlige sykdommer. Hvis en generell blodprøve viser et monocyttnivå over normen, er det nødvendig med en lege og en ytterligere undersøkelse for å identifisere årsaken til endringene.

Forhøyede monocytter i et barn

Hva betyr dette? Utseendet til monocytose hos barn er også ofte forbundet med infeksjoner, spesielt med virusinfeksjoner. Som du vet, blir barn med virusinfeksjoner sykere oftere enn voksne, og monocytose betyr at kroppen blir tatt med en infeksjon.

Monocytose barnet kan vises og orm (ascariasis, enterobioze og så videre), etter at ormer er fjernet fra kroppen til barnet, passerer monocytose. Tuberkulose hos barn er foreløpig sjelden, men tilstedeværelsen av monocytose bør være alarmerende i denne forbindelse.

Også årsaken kan være onkologiske sykdommer i barnet - lymfogranulomatose og leukemi.

Hva skal man gjøre med forhøyede monocytter?

Når monocytter i blodet heves, avhenger behandlingen først og fremst av årsaken til dette fenomenet. Selvfølgelig er det lettere å kurere monocytose, som oppsto fra ikke-alvorlige sykdommer, for eksempel sopp.

Imidlertid, når det gjelder leukemi eller krefttumorbehandling vil være et øket innhold av monocytter i krovidlitelnym og tung, ikke først og fremst sikte på å redusere monocytter, og ved salg av de viktigste symptomene på alvorlig sykdom.

Monocytter er normen

Blant blodcellene er de største i størrelse - monocytter. De er en slags leukocytter, noe som betyr at deres hovedfunksjon er å beskytte kroppen mot patogene midler, både indre og eksterne.

Monocytter kan aktivt bevege seg og fritt passere gjennom veggene i kapillærene, og trenge inn i rommet mellom cellene. Der fanger de fremmede, skadelige partikler og nøytraliserer dem, og dermed beskytter menneskers helse.

Monocyternes rolle: generell informasjon

Monocytter er veldig aktive celler. De er tilstede ikke bare i blodet, men også i leveren, lymfeknuter, milt.

Dannelsen av monocytter forekommer i benmargen. I blodet er de fortsatt umodne celler. Slike monocytter har den maksimale muligheten for å utføre en fagocyt, det vil si å absorbere fremmede partikler.

Cellene er i blodet i flere dager og overføres til nærliggende vev, hvor deres endelige modning og transformasjon i histiocytter oppstår.

Hvor intensivt monocytter produseres i kroppen, avhenger av nivået av hormoner av glukokortikoider.

Monocytter er utformet for å utføre følgende funksjoner:

 • Ødeleggelse av patogene og fremmede mikroorganismer. De er i stand til å absorbere dem ikke bare fragmentert, men også helt. Det er viktig at størrelsen og antall "svelgte" objekter er flere ganger høyere enn de som er mulige for andre grupper av leukocytter, for eksempel nøytrofiler.
 • Tilveiebringelse av overflate for T-lymfocytter - assistenter, som kan styrke immunresponsen mot patogene stoffer.
 • Syntese og isolering av cytokiner - små peptidinformasjonsmolekyler.
 • Fjerning fra kroppen av døde og ødelagte celler, bakterier, antigen-antistoffkomplekser.
 • Opprettelse av gunstige forhold for restaurering av vev etter skade, betennelse eller lesjon av neoplasmer.
 • Cytotoksisk effekt på tumorceller, parasittiske protivister og ondartede patogener.

Monocytter kan utføre det som er utenfor kraften av resten av leukocytene: de er i stand til å absorbere mikroorganismer selv i et miljø hvis surhet er økt.

Uten disse komponentene i blod kan leukocytter ikke beskytte kroppen helt fra virus og mikrober. Derfor er det viktig at innholdet tilsvarer normen.

Normen for monocytter i blodet

Konsentrasjonen av monocytter bestemmes ved å gjennomføre en klinisk blodprøve.

Fordi de er en slags leukocytter, blir målingen gjort i prosent. Andelen monocytter i totalt antall hvite blodlegemer bestemmes.

Normen er ikke avhengig av sex, og endres nesten ikke med alderen. I blodet av en voksen, hvis kropp er i perfekt rekkefølge, bør den spesifikke vekten av cellene være mellom tre og elleve prosent.

Det finnes teknikker hvor monocytter bestemmes i absolutte mengder per 1 liter blod. Oppføringen ser slik ut: Mon # *** x 10 9 / liter.

I absolutte enheter er normen: (0,09-0,70) x 10 9 / l.

Svingningen av monocytter innenfor de etablerte grensene påvirkes av biorhythmene til en bestemt person, som spiser, menstruasjonsfasen av fase (i kvinner).

Monocytter hos barn: norm

Umiddelbart etter fødselen og i det første år av livet i barnets blod er monocytter større enn hos voksne. Og dette er naturlig, for i løpet av denne perioden må barnet være spesielt beskyttet mot patogene faktorer og tilpasser seg gradvis til omverdenen.

Normen av monocytter er:

Antallet monocytter i absolutte enheter varierer avhengig av hvordan innholdet av leukocytter varierer. Både for gutter og jenter er disse transformasjonene de samme.

Normen i absolutte enheter er som følger:

Etter den sekstende jubileum av monocytter i blodet til ungdommer så mye som hos voksne.

Hvis nivået er innenfor normale grenser, indikerer dette tidsriktig absorpsjon og fjerning av døde celler og fraværet av skadelige mikrober og parasitter. I tillegg er blodsirkulasjonen i barnet uavbrutt og sunt.

Avvik fra normen: nivået av monocytter økes

Når andelen monocytter eller deres absolutte antall overskrider normale grenser, blir monocytose løst. Det kan være:

 • relativ - andelen monocytter er høyere enn 11%, det totale innholdet er normalt på samme tid;
 • absolutt - antall celler overstiger 0,70 x 10 9 / l.

Mulige årsaker til monocytose er:

 • Alvorlige smittsomme sykdommer:
  • pulmonell tuberkulose og ekstrapulmonal;
  • syfilis;
  • brucellose;
  • subakut endokarditt;
  • sepsis.
 • Patologi i fordøyelseskanalen:
  • ulcerøs kolitt;
  • enteritt.
 • Svampe- og virussykdommer.
 • Sykdommer i det systemiske bindevevet: nodulære klassiske polyarter, lupus erythematosus, reumatoid artritt.
 • Noen former for leukemi, særlig akutt monocytisk.
 • Maligne sykdommer i lymfesystemet: lymfom, lymfogranulomatose.
 • Intoksikering med fosfor eller tetrakloretan.

Nivået av monocytter er senket

Reduksjon av monocytter i forhold til normen - monocytopeni - følger slike sykdommer:

 • Aplastisk og folsyremangel anemi er de vanligste årsakene.
 • Akutte infeksjoner, der det er en reduksjon i antall nøytrofiler.
 • Langvarig terapi med glukokortikosteroider.
 • Pancytopeni.
 • Hårete celle leukemi er en uavhengig sykdom, selv om det regnes som en variant av kronisk leukemi. Sykdommen er ganske sjelden.
 • Strålingssykdom.

Hvis monocytter i blodet er helt fraværende, er dette et ekstremt farlig og uønsket symptom. Det indikerer at kroppen kan være:

 • alvorlig leukemi, hvor syntesen av denne gruppen av leukocytter opphører;
 • sepsis - monocytter er ikke nok til å rense blodet. Blodceller blir bare ødelagt av toksiner.

Monocytose er også mulig:

 • med den sterkeste utmattelsen av kroppen;
 • etter fødsel;
 • i ferd med å utføre kirurgisk kavitoperasjon;
 • når en person er i sjokk.

Medisinsk statistikk inneholder informasjon som ofte avviket fra nivået av monocytter fra normen er forbundet med parasitter som har tatt rot i kroppen. De trenger å bli kvitt umiddelbart, for ikke å undergrave din egen helse.

Avvik av monocyttinnhold fra normal hos barn

Hos barn følger monocytose ofte smittsomme prosesser, spesielt virale. Tross alt, barn lider av forkjølelse oftere enn voksne. Tilstedeværelsen av monocytose vitner om at barnets organisme kommer inn i kampen mot infeksjonen.

Glistovye invasjon (ascariasis, enterobiosis) er en annen vanlig årsak til økningen i antall monocytter. Etter fjerning av parasitter fra babyens kropp forsvinner monocytose.

Selv om en alvorlig sykdom som tuberkulose er sjelden i barndommen, kan det også være årsaken til økte nivåer av monocytter.

En enda mer farlig årsak til veksten av denne gruppen leukocytter er onkologiske sykdommer, som leukemi og lymfogranulomatose.

Noen ganger kan en økning i konsentrasjonen av monocytter forklares ved tap av melketenner eller deres utseende. Det er helt mulig og individuelle egenskaper hos barn, hvor manifestasjonen er noe økt spesifikk vekt av disse cellene i blodet.

Relativ monocytose kan være en refleksjon av de allerede opplevde plager og funksjonsfeil i organismenes arbeid, spenninger opplevd i nyere tid.

Hos nyfødte babyer er nivået av monocytter i blodet alltid forhøyet. Derfor er avvik fra normen til 10% ikke betraktet som en patologi, og barnet trenger ikke en ekstra undersøkelse.

Monocytopeni hos barn er mer vanlig enn monocytose. Innholdet i celler kan reduseres til null etter at babyen har overført:

 • traumer;
 • stress av negativ natur;
 • kirurgisk operasjon.

Langsiktig behandling med enkelte stoffer fremkaller også en reduksjon i nivået av monocytter i barnas blod.

Monocytopeni kan være et symptom på total tap av styrke, utmattelse av kroppen og dens lave motstand.

Uansett årsakene til avviket av nivået av monocytter fra normal, trenger barnas kropp en full undersøkelse. Uavhengig av å behandle en monocytose eller en monocytopeni, er det ingen mening.

Ofte, sammen med en avvik fra det normale nivået av monocytter, skjer det samme med andre blodceller, særlig med resten av leukocyttgruppene. Men de er foresatte av organismen, og beskytter den mot utseendet på ulike patologier. Derfor, i tilfelle av unormal mengde beskyttende celler, er det nødvendig å hente en lege. Han vil utnevne tilleggstester og om nødvendig effektiv behandling.

Monocytter: normer, årsaker til økt og redusert, funksjon og evne

Monocytter (MON) utgjør mellom 2 og 10% av alle leukocyttceller. I litteraturen finner du andre navn på monocytter: mononukleære fagocytter, makrofager, histiocytter. Disse cellene preges av en ganske høy bakteriedrepende aktivitet, som er spesielt uttalt i et surt miljø. I sentrum av betennelsesmakrofager jag fulgt av nøytrofile celler, men ikke umiddelbart, men noen tid senere, for å ta rollen av originale vaktmester og fjerne alle unødvendige kroppsprodukter (døde hvite blodceller, bakterier, skadde celler), dannet for deres ankomst i den inflammatoriske respons. Monocytter (makrofager) absorberer partikler som er like store for seg selv, de rengjør det inflammatoriske fokuset og for dette kalles "body wipers".

Avhengighet av antall monocytter på kjønn, alder, biorhythms

Normen for monocytter i perifert blod hos en voksen varierer fra 2 til 9% (i noen kilder fra 3 til 11%), som i absolutte verdier er 0,08-0,6 x 10 9 / l. Endringer i innholdet av disse cellene i retning av økning eller reduksjon innenfor disse grensene, sammenfaller med biorhymer, matinntak, månedlig. Monocytter vil begynne å fungere som monocytter når de blir til makrofager, fordi celler telt i blodanalyse representerer en ikke fullt moden populasjon.

Evnen av makrofager for å fjerne inflammatorisk fokus forklarer forbedringen av dataceller i blodet hos kvinner i det høydepunktet periode av menstruasjonssyklusen. Avskalling (avvisning) av den funksjonelle lag av endometriet ved slutten av den luteale fase er ingen andre enn lokal inflammasjon, som imidlertid til sykdommen ikke har noe å gjøre dette - fysiologisk prosess og monocytter øker i dette tilfellet også fysiologisk.

Hos barn er monocytter ved fødselen og i det første år av livet litt høyere enn normen for en voksen (5-11%). Det er noen forskjeller i det eldre barnet, fordi de er de første hjelperne som danner de immunologiske reaksjonene av lymfocytter, og lymfocytter hos et barn i ulike perioder av livet, som du vet, er i et medavhengig forhold med nøytrofiler. Imidlertid nærmer seg forholdet mellom hvite blodlegemer etter det andre krysset (6-7 år) forholdet mellom leukocytter hos en voksen som hele leukocyttformelen.

Tabell: normer hos barn av monocytter og andre leukocytter etter alder

Årsakene til svingninger i nivået av monocytter i en generell blodprøve

høy monocytindekser observeres i forskjellige patologiske prosesser av smittsom og ikke-smittsom natur. senkes verdier er først og fremst observert i undertrykkelsen av myeloidkimen av hematopoiesis i benmargen.

Hovedårsaken til høye verdier av monocytter i blodet er en tilstrekkelig respons av organismen, som forsøker å beskytte seg selv ved å øke aktiviteten til spesielle celler, utstyrt med funksjonene til å absorbere og fordøye patogene mikroorganismer. Forhøyede monocytter (mer enn 1,0 x 10 9 / L) lager i blodprøven et bilde som heter monocytose.

Vanligvis øker monocytter i følgende tilfeller:

 • Noen helt fysiologiske forhold (etter å ha spist, ved menstruasjonens slutt hos kvinner, i et barn under 7 år, etc.);
 • Å komme inn i kroppen (oftere i luftveiene) stoffer ikke-smittsomme (og ofte uorganiske) natur;
 • Smittsomme prosesser forårsaket av bakterier (endokarditt, tuberkulose, syfilis, malaria, brucellose, tyfus), eller av virus (mononukleose, hepatitt);
 • Noen sykdommer i hematopoietisk system (i første omgang - monocytisk og myelomonocytisk leukemi);
 • Maligne neoplastiske sykdommer;
 • Kollagenoser (systemisk lupus erythematosus - SLE, revmatisme);
 • Stadier av utvinning etter infeksjoner og andre akutte tilstander:
 • Kirurgisk operasjon.

Vanligvis er monocytter i fasen av forverring av kroniske infeksjonsprosesser høye, og denne situasjonen, når monocytter er høyere enn normalt, fortsetter i lang tid. Men hvis de kliniske manifestasjonene av sykdommen har lenge vært fraværende, og mengdene av monocytter forblir på sitt forhøyede nivå - dette betyr at remisjonen er forsinket.

Redusert monocyttinnhold (monotsitopeniya) er oftest en konsekvens av undertrykkelsen av monocytkimen. Med en slik blodprøve er det vanligvis sagt at en person trenger en grundig undersøkelse og seriøs behandling utført på et sykehus. Hovedårsakene til de reduserte indikatorene: patologiske tilstander i blodsystemet (leukemi), alvorlig septisk prosess, infeksjoner, ledsaget av en reduksjon i nøytrofile leukocytter og behandling med glukokortikosteroider.

Noen funksjoner av monocytter

Det store flertallet av monocytter har sin opprinnelse i beinmargen fra multifatient stamcelle og fra monoblast (forfader), passerer stadier av promyelomonocyt og promonocyt. Promonocyte - det siste trinn før monocyttene av umodenhet som taler sprøere blek kjernen og nucleoli rester. Promonocyte inneholde azurofile granuler (som for øvrig også har en moden monocytter), men ikke desto mindre er disse celler referert til som agranulotsitarnoy rad, fordi granulene i monocytter (lymfocytter, umodne celler histogens elementer) som er malt Azure, og er et produkt av protein diskolloidoza cytoplasma. A (liten) antall monocytter som dannes i lymfeknutene og andre organer av forbindende elementer.

Cytoplasmaet av modne monocytter inneholder forskjellige hydrolytiske enzymer (lipaser, proteaser, verdoperoksidase, karbohydrase), andre biologisk aktive stoffer, men tilstedeværelsen av laktoferrin og myeloperoksidase kan kun påvises i spormengder.

For å akselerere produksjonen av monocytter i beinmargen, klarer kroppen i motsetning til andre celler (for eksempel nøytrofiler) litt, bare to eller tre ganger. Utenfor benmarget, prolifererer alle celler som tilhører fagocytiske mononukleære celler svært lite og begrenset, erstattet celler som når vevet bare gjennom monocytter som sirkulerer i blodet.

Føring i perifere blodmonocytter bor deri ikke mer enn 3 dager, deretter overført til det omgivende vev, hvor endelig modne i histiocytter eller ulike sterkt differensierte makrofager (Kupffer-celler i leveren, alveolære makrofager, lunge).

Video: Hva er monocyt - medisinsk animasjon

Mangfoldet av former og arter bestemmer funksjonene

Monocytter (makrofager, mononukleære fagocytter eller fagocytiske mononukleære celler) er svært heterogene i form av aktivitet agranulocytcellegruppe av leukocytter (ikke-kornet hvite blodlegemer). På grunn av den spesielle variasjonen av deres funksjoner, er disse representantene av leukocyttforbindelsen forenet til en felles mononukleært fagocyt-system (ISF), som inkluderer:

 • Perifere blodmonocytter - med dem er alt klart. Disse er umodne celler som bare har kommet fra beinmarg og har ennå ikke utført de grunnleggende funksjonene til fagocytter. Disse cellene sirkulerer i blodet i opptil 3 dager, og sendes deretter til vevet for å modnes.
 • makrofager - dominerende celler av MFS. De er ganske modne, de er preget av samme morfologiske heterogenitet, som tilsvarer deres funksjonelle mangfold. Makrofager i menneskekroppen er:
  1. Vev makrofager (mobile histiocytter), som har en utpreget evne til fagocytose, sekresjon og syntese av et stort antall proteiner. De produserer hydralaser, som akkumuleres av lysosomer eller går inn i det ekstracellulære miljøet. Kontinuerlig syntetisert i makrofager lysozym er en slags indikator som reagerer på aktiviteten til hele MF-systemet (under virkningen av aktivatorer, lysozym i blodet stiger);
  2. Sterkt differensierte vevsspesifikke makrofager. Som også har en rekke varianter og kan representeres:
   1. Immobil, men i stand til pinocytose, Kupffer-celler, konsentrert hovedsakelig i leveren;
   2. Alveolære makrofager, De samhandler med og absorberer allergener som kommer inn med innåndet luft;
   3. Epithelioide celler, lokalisert i granulomatøse noduler (fokus av betennelse) ved granuloma-infeksiøs (tuberkulose, syfilis, spedalskhet, tularemia, brucellose, et al.) og infeksiøs natur (silikose, asbestose), så vel som med medikamenteksponering eller rundt fremmedlegemer;
   4. Inne i epidermale makrofager (dendritiske hudceller, Langerhans-celler) - de behandler det fremmede antigenet godt og deltar i presentasjonen;
   5. Multi-core gigantiske celler, dannet ved sammensmelting av epithelioide makrofager.

De fleste makrofager i leveren, lungene og milten, hvor de er til stede i hvile og aktivert skjemaer (avhengig av omstendighetene).

Hovedfunksjoner av monocytter

Monocytter med deres morfologiske struktur ligner sterkt lymfoblaster, selv om de avviger markant fra lymfocytter som har gått gjennom stadier av deres utvikling og nådde en moden form. Likheten med sprengceller er også i det faktum at monocytter også kan klare seg til stoffer av uorganisk natur (glass, plast), men de gjør det bedre enn sprengninger.

Av de individuelle egenskapene som bare er knyttet til makrofager, blir deres hovedfunksjoner lagt til:

 • Reseptorer plassert på overflaten av makrofager har en høyere evne (bedre enn reseptorene av lymfocytter) for å binde fragmenter av et fremmed antigen. Ta på denne måten en partikkel av andres, makrofagen bærer det fremmede antigenet og presenterer det for T-lymfocyttene (hjelpere, assistenter) for anerkjennelse.
 • Makrofager produserer aktivt immunitetsmediatorer (proinflammatoriske cytokiner som aktiveres og sendes til betennelsessonen). T-celler også produsere cytokiner og anses sine viktigste produsentene, men det antigen presentasjon gir en makrofag, så han brukte for å begynne sitt arbeid enn T-lymfocytter, anskaffe nye egenskaper (drapsmann eller antiteloobrazovatelya) først etter at makrofager vil bringe og vise ham et objekt som er unødvendig for kroppen.
 • Makrofager syntetiserer transferrin for eksport, involvert i transport av jern fra absorpsjonsstedet til deponeringsstedet (benmarg) eller bruk (lever, milt), Kupffer-celler splittet i leverenhemoglobin til heme og globin;
 • Overflatene av makrofager (skumcellene) bærer isolære reseptorer, egnet for LDL (low-density lipoproteins), hvorfor, interessant, da blir makrofagerne selv kjerne av en aterosklerotisk plakk.

Hva vet monocytter?

Hovedkarakteristikken ved monocytter (makrofager) er deres evne til fagocytose, som kan ha forskjellige varianter eller fortsette i kombinasjon med andre manifestasjoner av deres funksjonelle "iver". Mange celler (granulocytter, lymfocytter, epitelceller) er i stand til fagocytose, men det er fortsatt kjent at makrofager i dette tilfellet er overlegne for alle. Fagocytose i seg selv består av flere faser:

 1. Binding (vedlegg til membran av fagocyt gjennom reseptorer med opsoniner - opsonization);
 2. tarminvaginasjon Penetrasjon inni;
 3. Immersjon i cytoplasma og obvolakivanie (membranen i fagocytcellen strømmer rundt svelget partikkel, omgir den med en dobbel membran);
 4. Videre dipping, innhylling og dannelse av et isolert fagosom;
 5. Aktivering av lysosomale enzymer, en lengre "respiratorisk eksplosjon" fagolysosomdannelse, fordøyelsen;
 6. Fullført fagocytose (ødeleggelse og død);
 7. Uferdig fagocytose (intracellulær persistens av patogenet, ikke helt mistet sin levedyktighet).

Individuelle patogener "blir overvektige" i makrofager selv hemmer fagocytose ved å binde til cellemembranen, som også mykoplasmer. Andre (toxoplasma, mykobakterier, listeria) hindrer fusjonen av lysosomet med fagosomet, det vil si dannelsen av fagolysosomer. Dette betyr at disse parasittene på denne måten forhindrer lysis selv. I slike tilfeller vil aktivering av makrofager sikkert være nødvendig, det kan gis av lymfocytter som produserer lymfokiner.

Monocytter kommer raskt til en aktiv tilstand, de begynner målrettet bevegelse på et sted der deres deltakelse er nødvendig. Så, i de fleste tilfeller er det ikke vanskelig å overvinne alle disse stadiene, selvfølgelig, hvis bakteriecellen er ikke sannsynlig å være større makrofag - det kan blokkere enzymer phagocyte eller anskaffe flere egenskaper (mimikk), som tar sikte på å beskytte sine egne.

Under normale forhold kan makrofager:

 • Vel gjenkjenne signalet fra regionen, etablere en omfattende mekanisme av høy konsentrasjon kjemotaksin (dette betyr at et eller annet sted var det en "mat"), ringer for aktivering (monocytter og makrofager, i motsetning til de hvite blodceller hos granulocytisk serie, ikke karakterisert ved intens spontan migrasjon);
 • Ta kurs på et "interessant" objekt (kjemotaks);
 • Fest til det faste stoffet i endotelet (vedheft), og pass gjennom det, kom direkte inn i betennelsessonen;
 • Ta fast det valgte "offeret" (endocytose)
 • Reagerer med uferdig fagocytose (endocytobiosis) til aggregater av store størrelser;
 • Å fordøye de absorberte partiklene uten å miste sin egen vitalitet;
 • Dispense de overcooked matvarer.

Dermed kan monocytter (makrofager) bevege seg som amoebas og utfører selvsagt fagocytose, som refererer til de spesifikke funksjonene til alle celler som kalles fagocytter. På grunn av lipasene som finnes i cytoplasma av mononukleære fagocytter, kan de ødelegge mikroorganismer som er innesluttet i en lipoidkapsel (for eksempel mykobakterier).

Svært aktivt, disse cellene "rettet ut" med små "utenforstående", celleavfall og til og med hele celler, ofte til tross for deres størrelse. Med hensyn til forventet levealder er makrofager betydelig bedre enn granulocytter, siden de lever uker og måneder, men de ligger betydelig bak lymfocyttene som er ansvarlige for immunologisk minne. Men dette, bortsett fra monocytter som er "fast" i tatoveringer eller i lungene av røykere, bruker de mange år der, fordi de ikke har mulighet til å komme seg ut av vevet.

Monocytter i blodet

Monocytter (MONO) er cellene i sirkulasjonssystemet som tilhører leukocyt-serien. De er de største representantene av leukocytfamilien.

Dannelsen av disse celleelementene forekommer i beinmargens celler, hvor de kommer inn i blodet. Noen dager senere, fra blodet, migrerer de til vevet, der de blir modne makrofager (tilegne seg evnen til å absorbere fremmede partikler). Monocytter i store mengder finnes i cellene i lymfeknuter, lever og milt.

Hovedfunksjonene til monocytter:

 • anfall og fordøyelse av fremmedlegemer som finnes i kroppen - i de fleste tilfeller er patogene mikroorganismer representert av virale eller bakterielle partikler;
 • oppløsning av trombotiske masser;
 • fjerning fra det indre miljøet av kroppen av døde bakterielle eller andre partikler;
 • effekter på tumorceller eller parasittiske infestasjoner;
 • Klargjøring av vev for regenereringsprosesser etter patogen eksponering for dem.

Indikasjoner for analyse

For å bestemme antall monocytter, er en generell blodprøve med en komplett leukocytformel foreskrevet. Denne metoden for diagnose utføres ved hjelp av en kapillær blodprøve fra fingeren eller ved bruk av venøst ​​blod. Gjennomføring av en generell blodprøve anbefales for alle pasienter som har vendt seg til et polyklinisk eller sykehus.

Nivået av monocytter studeres i følgende tilfeller:

 • med viral eller bakteriell patologi;
 • i nærvær av onkologiske neoplasmer;
 • i autoimmune systemiske sykdommer, for eksempel med mistanke om reumatoid artritt;
 • ved patologiske forhold fra kroppens sirkulasjonssystem, for eksempel leukemi;
 • ved en anemisk tilstand
 • når man mistenker parasittiske infestasjoner i kroppen, for eksempel brucellose;
 • i inflammatoriske sykdommer i mage-tarmkanalen, for eksempel kolitt.

Forberedelse for blodanalyse for å bestemme nivået av monocytter

Forberedelse for en generell blodprøve krever ikke strenge treningsregler. Pasienten anbefales å rapportere om bloddonasjon til en tom mage om morgenen. Begrepet "på tom mage" innebærer å begrense inntaket av mat minst fire timer før prosedyren. I tillegg bør du forlate fett og stekt mat og alkoholforbruk på tvers av analysen. Det er nødvendig å beskytte deg mot unødvendige stressfulle opplevelser eller økt fysisk anstrengning i noen tid før prosedyren.

Norm av monocytter hos barn og voksne

Monocytter er indikert i den generelle blodprøven som MONO og måles i prosent.

 • fra 1 til 15 dager - 5% -15%;
 • fra 15 dager til 1 år - 4% -10%;
 • fra 1 år til 2 år - 3% -10%;
 • fra 2 år til 15 år - 3% -9%;
 • fra 15 år - 3% -11%.

Årsaker til abnormiteter

Et økt antall monocytter kalles monocytose. Hovedårsakene til monocytose i en generell blodprøve:

 • Tilstedeværelse av inflammatoriske eller smittsomme tilstander i akutt eller kronisk form av gjeldende, for eksempel influensa;
 • gjenopprettingsperioden etter infeksjonen;
 • patologiske tilstander av autoimmun natur, for eksempel reumatoid artritt;
 • onkologiske neoplasmer i kroppen;
 • onkologiske sykdommer fra sirkulasjonssystemet, for eksempel leukemi;
 • forgiftning av kroppen med giftige stoffer, for eksempel tetrakloretan.

Reduserer nivået av monocytter i blodet kalt monocytopeni. Faktorer som kan føre til en reduksjon i nivået av monocytter:

 • noen typer medisiner, for eksempel glukokortikosteroider;
 • smittsom sykdom med purulent flyt, for eksempel furunkulose;
 • anemiske forhold;
 • utvikling av en sjokkstatus
 • Onkologiske patologier i sirkulasjonssystemet, for eksempel i alvorlig leukemi;
 • graviditet og fødsel i kvinner.

I tilfelle av abnormiteter i antall monocytter anbefales det å konsultere en lege for en fullstendig diagnostisk undersøkelse. Ved identifisering av årsaken, som utløste en endring i nivået av monocytter, er det nødvendig å velge adekvat terapi. Med riktig valgt behandling kommer nivået av monocytter tilbake til det normale uten å etterlate noen konsekvenser.

Diagnose ved symptomer

Finn ut din sannsynlighet sykdom og til hvilken lege bør gå.

monocytter

Monocytter - dette er noen av de største blodlegemer, som er en gruppe av hvite blodceller ikke inneholder granuler (er agranulocytes) og er de mest aktive fagocytter (i stand til å absorbere utenlandske agenter og for å beskytte menneskekroppen mot de skadelige effekter) av perifert blod.

De utfører beskyttende funksjoner - de kjemper mot alle slags virus og infeksjoner, absorberer blodpropper, forhindrer dannelse av blodpropp og viser antitumoraktivitet. Hvis monocytter senkes, kan dette tyde på utvikling av anemi (legene legger særlig vekt på denne indikatoren under graviditet), og et forhøyet nivå indikerer utviklingen av infeksjon i kroppen.

Blod og blodnivåer hos voksne og barn

Hvis vi snakker om det kvantitative innholdet av monocytter i blodet, bør normen for denne indikatoren ligge i området 3-11% (i et barn kan antallet av disse cellene svinge innen 2-12%) av totalt antall leukocyttelementer i blodet.

I utgangspunktet leger kvantitativt å bestemme det relative innholdet av disse elementer (for dette utføres generelt blodanalyse), men for antatte alvorlige brudd på benmarg, og analysen av en absolutt innhold av monocytter dårlige resultater som skal varsle et menneske.

Hos kvinner (spesielt i svangerskapet) er blodet alltid litt mer leukocytt enn hos menn, i tillegg kan denne indikatoren variere med alderen (hos barn kan det være flere).

For hvilken grunn bestemmes nivået av monocytter?

Monocytter er en av de viktigste komponentene i leukocytformelen, hvor hovedkomponentene gir legen en generell ide om pasientens helsetilstand. Både monocytes oppgang og fall, som kan observeres hos barn og voksne, indikerer utviklingen av noen intern forstyrrelse. Spesielt monocytter nøye studert under undersøkelsen av kvinner "i posisjon" fordi under graviditet immunsystemet styrer alle sine anstrengelser for å bevare helsen til fosteret, derfor i en kvinnes kropp faller inn i en rekke bakterier, som alle typer lymfocytter er en kontinuerlig kamp.

Legene kaller monocytter "wipers" av kroppen, fordi de renser blodet av parasitter og patogene mikroorganismer, absorberer døde celler og forbedrer funksjonene i sirkulasjonssystemet. Noen ganger skjer en reduksjon eller økning i monocytter under påvirkning av stress, fysisk aktivitet eller mottak av noen farmasøytiske preparater. Så før analysen spør legen flere pasienter som må besvares så ærlig som mulig.

Redusert antall monocytter

På senking av monocytter (utviklingen av monocytopeni), sier leger at antallet av disse cellene i forhold til totalt antall hvite blodlegemer faller til 1% og lavere. Faktisk er stater der monocytter senkes, sjeldne, men de vanligste årsakene til utviklingen av denne sykdommen er fasjonable:

 • graviditet og fødsel (når det gjelder graviditet i første trimester i kvinner er funnet i blodet til en skarp nedgang i antall blodceller, inkludert de som hører til den leukocytt formel, og ved fødselen legemet er oppbrukt);
 • utmattelse av kroppen (særlig oppmerksomhet bør gis til reduksjon av monocytter i barns blod, fordi hvis antallet deres faller på bakgrunn av kroppens uttømming, blir arbeidet i alle indre organer og systemer forstyrret);
 • tar kjemoterapeutiske stoffer (forårsaker utviklingen av aplastisk anemi, mest vanlig hos kvinner);
 • alvorlige purulente prosesser og akutte smittsomme sykdommer (for eksempel tyfusfeber).

Hvis det er funnet at monocytter senkes i ett av barns blod, blir et slikt barn tildelt ytterligere tester for tilstedeværelse av infeksjon i kroppen, samt forstyrrelse av immun- eller hematopoietisk system.

Økende antall monocytter

Sykdommer hvor forhøyet blodmonocytter ganske mye, fordi økningen i antallet av disse cellene mot en bakgrunn for å falle inn i de humane infeksjons eller virale midler (spesiell oppmerksomhet foreldre rådes til å betale for barnet, fordi under veksten av kroppens immunsystem er svak, slik at evnen til å leve patogene midler ikke forstyrrer). Hovedårsakene til utviklingen av denne tilstanden er:

 • alvorlige smittsomme sykdommer (noen ganger i barnets kropp forekommer de i kronisk form, med jevne mellomrom forårsaket en økning i antall leukocytelementer i blodet);
 • sepsis;
 • Blodsykdommer (for eksempel i barnets kropp kan monocytter heves mot bakgrunnen av akutt leukemi, og hos voksne utvikler denne tilstanden på grunn av infeksiøs mononukleose);
 • infeksjon med parasitter.

Hva skal jeg gjøre?

Hvis det etter at analysen er funnet, er monocyttene hevet hos voksne, bør du umiddelbart gå til legen for ytterligere tester (faktisk, når det gjelder utvikling av samme tilstand hos barn, er det nødvendig å gjøre det samme). Det er verdt å si at for å behandle forhold der barn eller voksne er der en endring i antall leukocyttelementer i blod er meningsløst. Først bestemmer legen årsaken til utviklingen av denne sykdommen, og utpeker deretter de nødvendige farmasøytiske preparatene for behandling.

Hva er ansvarlig for monocytter og hva er normen i blodet av voksne og barn

Klok natur har gitt menneskekroppen et kraftig våpen mot negative ytre påvirkninger og interne "fiender" - immunforsvar. Grunnlaget for det er de ensartede elementene i blodleukocytter. Dette navnet forener et antall celler som har forskjellige funksjoner - fra anerkjennelse av patologiske og fremmede elementer til ødeleggelsen.

En type leukocytter er monocytter i blodet. Hva er det og hva er deres funksjon i kroppen?

Livsyklusen av monocytter

Dannelsen av monocytter forekommer i det røde benmarg. I det perifere blodet (det vanlige sirkulasjonssystemet) kommer de ut i form av unge umodne celler. Dette er forløperne til makrofager - celler, som betinget kan kalles rengjøringsmidler.

I blodet forblir de ikke lenge. Ved å nå lymfeknuter, milt, alveoler og lever, blir noen celler (75%) avsatt i disse organene for endelig modning. Videre dannes makrofager fra dem.

Resterende fjerdedel av unge monocytter forblir i sirkulerende blod. Begrepet deres opphold i blodet er fra 36 til 104 timer. I vev lever makrofager i minst 21 dager.

Monocyt-makrofage er en stor celle, sakte beveger seg langs blodbanen. På grunn av deres størrelse, er de i stand til å fange og ødelegge enda store "søppel" - giftige produkter av vital aktivitet av virus og bakterier, døde, skadede og parasitiserte celler.

Omliggende stedet for betennelse er monocyt-makrofager i stand til å formere seg ved deling. De kan også migrere til stedet for betennelse i vevet og er alltid tilstede i fokus for den kroniske prosessen.

Monocytfunksjoner

Hovedfunksjonen til monocytter er fagocytose (opptak og fordøyelse av faste partikler):

 • De motstår mikrobiell infeksjon;
 • Delta i kroppens immunrespons;
 • Kjempe med tumorceller;
 • Oppløs trombotiske masser;
 • Ødelegge gamle, foreldede og døde blodceller.
Skjema fagocytose prosess: monocytt-fagocytt (3) med mikroorganismen finner sted (1-2), som omgir dens cellemasse (5), og slutter miljø fordøyer (6)

I tillegg til å ødelegge celler som er unødvendige for kroppen, er monocytter ansvarlig for å fremstille skadede vev for regenerering, og også delta i reguleringen av hematopoiesisprosessen. I motsetning til nøytrofiler (leukocyt-mikrofagceller) er monocytter mer virus-orienterte. På steder hvor monocyt-makrofage er dislocated, er det aldri en purulent prosess.

Priser på monocytter i blodet

Hvor mange monocytter skal være i en sunn person? De er angitt i absolutte og relative forhold. Leukocyttformelen inneholder 5 typer celler, inkludert monocytter.

Det relative innholdet beregnes som en prosentandel av totalt antall leukocytter. Den absolutte verdien viser mengden per volum av blod. I form av resultatene av analysen er monocytter betegnet MON, MONO eller MO.

En enkelt norm for voksne (for menn og kvinner) - ligger i en relativ størrelse på 3 - 11%.

Hos barn varierer de normale verdiene for monocytter i blodprøven med alder:

Disse normer er de samme for gutter og jenter. Etter 16 år er det normale antallet monocytter lik det for voksne. Med alderen endres det ikke.

Hva er avviket fra normen?

En økning i antall monocytter i blodet (monocytose) eller dets reduksjon (monocytopeni) indikerer en patologi eller abnormitet i kroppen.

Når monocytter er forhøyet

Forhøyede indikatorer observeres i følgende tilfeller:

 • Akutte eller kroniske infeksiøse, virale eller inflammatoriske sykdommer;
 • Gjenopprettingsperioden etter infeksjonen;
 • Autoimmune sykdommer;
 • Maligne blodsykdommer (leukemi, særlig akutt monocytisk);
 • Tumorprosesser (onkologiske sykdommer);
 • Svampinfeksjoner;
 • Inflammatorisk tarmsykdom;
 • endokarditt;
 • sepsis;
 • Forgiftning med fosfor.

Monocytose er vanligvis ledsaget av en økning i antall lymfocytter. Disse cellene er også fra leukocyttgruppen. Figurativt sett viser de monocytene på forsiden av arbeidet.

Hvis monazitter kontinuerlig forstørres i analysene, kan dette indikere en langvarig parasittisk angrep. Langvarig monocytose etter angina er en diagnostisk markør som indikerer utviklingen av revmatisme.

Årsaken til å øke nivået av monocytter i virale og inflammatoriske sykdommer er forståelig og tolkes som en gunstig faktor. Veksten i antall beskyttende celler betyr at immunforsvaret takler oppgaven

Monocytter under mikroskopet til innholdet ↑

Når monocytter senkes

I noen sykdommer og patologier kan nivået av monocytter senkes:

 • Anemi (aplastisk eller assosiert med mangel på vitaminer B9 og B12);
 • Strålingssykdom;
 • skrubbsår;
 • Pankytopeni er en generell reduksjon i antall sirkulerende blodceller (røde blodlegemer, blodplater, leukocytter);
 • Tyfusfeber
 • Forgiftning ved kjemikalier.

Monocytter kan senkes i følgende tilstander:

 • Med svært alvorlig utmattelse;
 • I postpartum perioden;
 • Under operasjonen;
 • I en tilstand av sjokk, som følge av alvorlig stress;
 • Etter en lang behandling med hormonelle legemidler.

Fullstendig fravær av monocytter i blodet betyr alvorlige helseproblemer. Kanskje en svulst lesjon av beinmarg, hvor dannelsen av blodceller. Senket innhold krever ytterligere undersøkelser for å fastslå årsaken til avvik fra normen.

Monocytter under graviditet

Hos gravide kan monocytter bli forhøyet og senket. Monocytose betyr tilstedeværelse i kroppen av en gravid kvinne av enhver infeksjon - mononukleose, herpesvirus, influensa eller ARVI. Hvis monocytter er forhøyet i svangerskapet, bør dette bli kjent med din fødselslege-gynekolog.

Han vil velge behandlingstaktikk som er mest trygg for det fremtidige barnet.

I løpet av de første månedene av graviditeten er monocytose normen i forbindelse med en generell økning i nivået av leukocytter. Monocytter utfører en beskyttende funksjon i et større volum, og hjelper moderens kropp til å opprettholde et sunt foster. De øker utløsningen i blodet av spesielle antiinflammatoriske stoffer - cytokiner, som påvirker immunforsvarets generelle beskyttende krefter.

Nedgangen i antall monocytter antyder følgende:

 • Ubalansert eller dårlig ernæring av en gravid kvinne;
 • Mangel på vitaminer;
 • Kroppsutslettelse;
 • Anemi.

I dette tilfellet må du revidere dietten og inkludere mer frukt, grønnsaker, kjøtt og meieriprodukter i den gravide kvinnens diett.

Unormaliteter hos barn

Hovedårsakene til reduksjonen av monocytter hos barn er de samme som hos voksne. Økt celledød oppstår med alvorlige infeksiøse og parasittiske lesjoner. Den mest forferdelige årsaken til monocytopeni hos barn er onkologiske blodsykdommer.

For å diagnostisere sykdommen som forårsaket abnormiteter, utføres en generell blodprøve, og en detaljert dekryptering av leukocyttformelen blir utført. Det indikerer tilstedeværelsen av en relativ og absolutt reduksjon i monocytter. Manglende indikatorer (multidireksjonell nedgang) indikerer en alvorlig tilstand for barnet.

I dette tilfellet er det nødvendig med en grundig undersøkelse og akutt behandling.

Inne i leukocytformelen kan følgende bilde observeres: Den relative verdien av monocytter økes med en samtidig reduksjon i antall lymfocytter. Hva betyr dette?

Lignende endringer skjer av følgende grunner:

 • Mangel på protein i babyens diett;
 • Reduksjon av benmargens hematopoietiske funksjon, hvori monocytter dannes;
 • eksponering;
 • Inhibering av hematopoietisk funksjon ved inntak av visse medisiner;
 • Tilstedeværelsen i viruset - HIV, poliomyelitt, meslinger, kyllingpoks;
 • Øk nivået av hormoner produsert av binyrene.
Tabell over normen hos barn av monocytter og andre leukocytter etter alder

Ytterligere diagnose utføres ved hjelp av en detaljert studie av alle parametere for en klinisk blodprøve.

Hvordan normalisere nivået av monocytter?

Hvordan redusere antall monocytter? Hvis de blir hevet for å motstå infeksjon i ikke-alvorlige sykdommer eller infeksjoner (f.eks. Sopp), er det ikke nødvendig å redusere nivået. Han kommer tilbake til normal.

En annen ting er de alvorlige sykdommene ledsaget av patologisk monocytose, som kreft eller leukemi. I dette tilfellet vil behandlingen bli rettet mot selve sykdommen. I alle fall bør en økning i monocytter mot en bakgrunn av tilsynelatende fullstendig velvære være en alvorlig grunn til å kontakte en lege. Det er umulig å håndtere selvstendig med slike problemer.

En økning i nivået av monocytter kan være det første signalet til en begynnende ondartet blodsykdom.

Reduksjon av monocytter er et signal fra SOS fra kroppen. De trenger også å bli restaurert bare ved hjelp av en lege. Og her vil terapien fokusere på den underliggende sykdommen. Det er ingen enkelt taktikk for behandling, fordi årsakene til nedgangen er individuelle. Et spesielt høyt proteinholdig kosthold anbefales sterkt.

Det er basert på følgende prinsipper:

 • En stor mengde proteiner (plante eller dyr - legen anbefaler);
 • Begrensning av salt og enkle karbohydrater (søte retter);
 • Balansert innhold av fett og karbohydrater;
 • Fullstendig eliminering av sukker;
 • Forbruk av økte mengder produkter med kalium, kalsium og vitaminer A, C, B, E, PP og D;
 • Begrensning av drikking.

Produktene skal bli utsatt for mild varmebehandling.

Når skal en analyse gjøres for monocytter?

En generell blodprøve involverer ikke alltid studiet av en utvidet leukocytformel.

Analysen for monocytter bør gis dersom du mistenker følgende sykdommer:

 • Autoimmun (lupus erythematosus, reumatoid artritt);
 • anemi,
 • Parasittiske infestasjoner (brucellose);
 • leukemi;
 • kolitt;
 • Ondartet svulst.
Analyse for monocytter er vanlig hos kvinner

Monocytter ses også i virale og bakterielle infeksjoner. Hvordan forberede dere på analysen? Blod er tatt fra fingeren om morgenen på tom mage. Før overlevering er det umulig å drikke og røyke, dette kan forvride resultatet. Evalueringen utføres av det generelle forholdet mellom alle celler, nivåene av erytrocytter og blodplater anses også som veiledende.

Hvis legen foreskriver en blodprøve for monocytter, kan dette ikke overses. Ellers kan du hoppe over alvorlig sykdom.

Les Mer Om Fartøyene