Hvordan fullstendig gjenopprette fra et slag og er det mulig?

Stroke, eller nedsatt blodsirkulasjon i hjernen, er en av de vanligste årsakene til dødelighet og funksjonshemming blant befolkningen i de fleste utviklede land. I dette tilfellet er det dødelige utfallet ikke bare mulig under selve slaget, men også i løpet av de første ukene etter det. Ca 35% av pasientene dør innen tre til fire uker etter et slag. Omtrent 60% av de som overlevde er deaktivert.

De nær pasienten som har gjennomgått hjerneslag, bør vite at utvinning fra et slag er en lang, vanskelig, men svært viktig prosess. Hovedmål for rehabiliteringsforanstaltninger er først og fremst restaureringen av hjernen, motoriske evner og tale, sosial tilpasning, samt forebygging av gjentatte slag og komplikasjoner. Familienes rolle er vanskelig å overvurdere. Fra deres deltakelse, tålmodighet og rett handlinger avhenger i stor grad av om de vil kunne returnere (og hvor raskt) de tapte funksjonene.

Gjenopprettingsperioden etter et slag er et vanskelig stadium i livet, ikke bare for pasienten, men også for hans familie. Krenkelser er svært alvorlige og avhenger av hvor mye og hvilken del av hjernen som er skadet. Pasienter kan være nedsatt lemmerbevegelse, koordinering, syn, svelging, tale, hørsel, evnen til å kontrollere avføring og vannlating. De som regel nesten ikke oppfatter informasjonen, blir fort lei, ikke eier følelser, faller inn i depresjon. Gjenoppretting av pasienter kan ta mer enn en måned og enda mer enn ett år.

Det bør sies at full restaurering ikke alltid er mulig. Brudd på blodsirkulasjonen i hjernen fører ofte til uopprettelige konsekvenser. Derfor må du være forberedt på det faktum at du må tilpasse seg den nye feilen og lære å gjøre lekser i de nye forholdene. Det er viktig å huske at en positiv holdning og utholdenhet kan forkorte gjenopprettingsperioden, i tide for å returnere helt eller delvis motoren og andre evner.

Med en felles innsats av leger og slektninger har pasienten muligheten til å gå tilbake til det normale livet, å bli sosialt aktiv og funksjonsfylt. Å gjenopprette funksjoner i stor grad avhenger av hvor tidlig aktivitetene startet. I tillegg er det viktig å ikke være lat og trene den berørte siden. I dag er pasienter og deres slektninger utstyrt med rehabiliteringssentre, der de får kvalifisert hjelp.

Recovery nivåer

Det er tre nivåer av utvinning etter hemorragisk eller iskemisk slag.

 1. Den første er den høyeste. Dette er en ekte restaurering, der alle funksjoner returnerer helt til den opprinnelige tilstanden. Dette alternativet er mulig hvis det ikke er fullstendig død av hjernenusceller.
 2. Det andre nivået er kompensasjon. Funksjoner kompenseres ved funksjonell restrukturering og involvering av nye strukturer. Dette er en tidlig gjenopprettingstid - vanligvis de første seks månedene etter et slag.
 3. Det tredje nivået er en omlegging, det vil si en tilpasning til den nye feilen. I dette tilfellet mener vi bruk av staver, rullestoler, turgåere, ortoser.

outlook

Uønskede faktorer for gjenoppretting:

 • en stor lesjon av hjernen;
 • plassering av fokus på funksjonelt viktige områder (for tale- og motorfunksjoner);
 • dårlig blodsirkulasjon rundt lesjonen;
 • avansert alder;
 • emosjonelle lidelser.

Gunstige prognostiske faktorer inkluderer:

 • tidlig spontan restaurering av funksjoner;
 • tidlig start av gjenopprettingsaktiviteter.

Hovedprinsipper for restaurering

 1. Tidlig gjenoppretting av tapte funksjoner.
 2. Tilstrekkelig og integrert tilnærming.
 3. God organisering av hendelser, regelmessighet og langsiktig eierandel.
 4. Pasienten og familiemedlemmene skal delta aktivt i rehabiliteringsprosessen.

Som nevnt, faller den største byrden av rekonstruksjon på skuldrene til nære slektninger. Vi må være forberedt på at forbedringen kanskje ikke kommer veldig lang, og gjenopprettelsestiden vil bli forlenget. Det er viktig å vise tålmodighet, opprettholde en positiv holdning, ros pasienten for de minste prestasjonene. Samtidig skal hjelpen doseres slik at overlevende slår seg raskere for å bli uavhengig. Familiens rolle er som følger:

 • utføre med pasientklassen på restaurering av evner til bevegelser, tale, lesing, skriving, gåing, husholdningsevner;
 • involvering av pasienten i ulike aktiviteter, fordi passivitet fører til depresjon, depresjon og apati;
 • Hjelp å integrere seg i samfunnet.

Restaurering av trafikk

Normalisering av motoraktivitet og gjenoppretting av muskelstyrke etter slag er en prioritet. Behandlingen av situasjonen er foreskrevet fra sykdoms første dag. Dens varighet er fastsatt av legen individuelt. Legen viser slektninger hvordan man legger på den berørte lemmen, hvordan man bruker sandbagger eller lengter for å fikse det. Behandling utføres to ganger om dagen i en halv time etter medisinsk gymnastikk. Ikke stakk de berørte lemmer under måltider eller umiddelbart etter å ha spist. Når du klager over følelsesløshet og ubehag, må du endre posisjonen til armen eller benet.

For å hjelpe pasienten til å komme seg raskt, på den andre dagen etter et slag, for å forbedre mobiliteten i leddene, blir passive bevegelser gjort, som skal være rolig, glatt og i intet tilfelle føre til ubehagelige opplevelser og smerter. Vanligvis blir de utført ved hjelp av en fysisk trening instruktør. Bøy og unbend de berørte lemmer, trekk dem til sidene, roter.

Når pasienten er i en liggende stilling, kan han gjøre slike øvelser som øyens rotasjon, blinker, flytter utseendet til sidene opp, ned.

For det første legges pasienten på sengen i flere minutter, og øker denne gangen gradvis. Deretter lærer de ham å stå, mens han klamrer seg på baksiden av sengen eller hånden til assistenten sin. Sko er bedre å kjøpe høyt, slik at foten ikke kommer opp.

Snart må du fortsette å lære å gå. Denne funksjonen kan ikke gjenopprettes snart. Pasienten trenger å hjelpe med bevegelse og ikke la ham være alene. Gå gradvis til å gå med en støtte. Det kan være en stol, en arena, en stokk. Når suksess blir merkbar, anbefales det å gå ut på gaten.

Hvis pasienten bruker rullestol, må du lære å bevege ham fra seng til stol og tilbake.

Taleutvinning

Taleforstyrrelser forekommer ofte med hjerneskade. Pasienten kan ha problemer med å uttrykke sine tanker, så vel som å forstå andres tale. Talens funksjoner gjenopprettes lenge - i 3-4 år. Denne prosessen krever involvering av en spesialist på dette feltet.

Overtredelser kan varieres. Pasienten forstår ikke hva de sier til ham. Pasienten er i stand til å forstå hva som blir sagt til ham, men kan ikke uttrykke sine tanker. Han kan bruke feil ord, har problemer med å lese og skrive.

I dette tilfellet må du være tålmodig, snakke sakte, snakk ord godt, bruk enkle setninger, gi pasienten tid til å forstå hva som er sagt. Still spørsmål på en slik måte at han kan svare jevnt eller negativt.

I tillegg, etter et slag, er det ofte brudd på muskler i tungen og ansiktet. I dette tilfellet er det sakte og uleselig, og stemmen er døve. Tale terapeuten lærer pasienten øvelsene som trener tungen og ansiktsmusklene, og gir også en liste over ord for å forbedre lydens uttale. Klasser skal holdes regelmessig. Øvelser bør gjøres før speilet.

Restaurering av svelging

Etter akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen er det ofte vanskeligheter med å tygge, svelge, spyttproduksjon. Pasienter føler seg ikke mat på den ene siden av munnen.

For å gjenopprette svelgingsfunksjonen, brukes også spesielle øvelser, gjenopprette styrken av musklene som er involvert i å svelge og forbedre mobiliteten til tungen og leppene.

For å legge til rette for svelging, må du velge mat som er lett å tygge og svelge. Det bør ikke være varmt og ikke kaldt, med en deilig lukt. Gi pasienten bare i sitteposisjon.

Innredning i huset

Leiligheten trenger endringer for å gjøre pasientens liv trygg og mer komfortabel. Huset bør ikke ha høye forsenninger og tepper. Det er bedre å kjøpe en spesiell seng med høye sider for å unngå faller. Overalt må det være rekkverk og rekkverk slik at pasienten kan holde på. Leiligheten trenger god belysning, og i pasientens rom bør nattlyset slås på hele natten.

Forebygging av tilbakevendende hjerneslag

Etter et slag er det viktig ikke bare å gjenopprette, men ikke å tillate en repetisjon av streken. For å gjøre dette må du lede en sunn livsstil:

 • Ta medisiner regelmessig.
 • Normaliser vekten.
 • Utfør daglig trykkovervåkning.
 • Å gjøre medisinsk gymnastikk.
 • Helt avstå fra røyking og alkohol.
 • Kontroller nivået av sukker og kolesterol.
 • Kontakt lege regelmessig.

Sanatorium rehabilitering etter et slag

En person som har hatt et slag kan henvises til et sanatorium for behandling, der forskjellige metoder for gjenoppretting brukes. Påfør balneoterapi, slambehandling, fysioterapi, massasje, fysioterapi, klimatoterapi, medisinering.

Etter iskemisk slag er radon, hydrogensulfid, jodid-brom, karbonatbad, slambehandling i form av applikasjoner effektive.

Motoraktivitet er nyttig etter både iskemisk og etter hemorragisk slag. Terapeutisk fysisk trening er hygienisk gymnastikk, dosert går to eller tre ganger om dagen.

Etter et hemorrhagisk eller iskemisk slag i et sanatorium, brukes ulike typer massasje. Vanligvis gjennomføres prosedyren om morgenen etter frokost.

I sanatoriet til pasienter som har hatt et slag, er de trent i arbeidskompetanse. Til dette formål er mobile og stasjonære stativ med et sett med husholdningsartikler og husholdningsartikler utstyrt. Av gjenvinningsmetoder i sanatoriet bruker også auto-trening og psykoterapi.

Gjenoppretting etter hemorragisk slag

Gjenoppretting etter et hemorragisk slag er et kompleks av tiltak rettet mot å returnere til den vanlige livsstilen, dvs. til aktivitetsnivået som pasienten hadde før sykdommen. Svært ofte kalles slike tiltak for rehabilitering. I rehabiliteringshandlinger er alle pasienter med en hemorragisk hjerneslag nødvendig uten unntak. Rehabilitering etter hemorragisk slag er en lang og tidkrevende prosess, men det er like viktig som behandling og ikke mindre viktig. Det bør bemerkes at et kompetent sett med gjenopprettende tiltak, både på sykehus og hjemme, kan returnere en person til et helt liv.

En stor rolle i utvinningen etter hemorragisk slag for pasienten spilles av sin familie og venner som kan gi moralsk støtte, styrke pasientens ånd. Ikke glem at den viktigste komponenten av rehabilitering er kjærlighet og oppmerksomhet.

Hvor lang tid tar det å gjenopprette?

Under gjenopprettingsperioden av hemoragisk berolighet utmerker seg flere stadier:

 • tidlig utvinningsperiode - varer opptil 6 måneder etter en vaskulær ulykke;
 • sen gjenopprettingstid - 6 til 12 måneder etter blødning;
 • Perioden av restfenomenene etter det overførte hemorragiske slag er perioden etter året.

Rehabilitering er mest effektiv i de første 12 månedene. dvs. Alle tiltak skal implementeres så mye som mulig i det første året etter slag, så blir resultatet konkret og signifikant. I perioden med gjenværende hendelser er det ikke nødvendig å snakke direkte om utvinning, vanligvis er nevrologiske lidelser i dette tidsintervallet praktisk talt ikke gjenstand for gjenoppretting. Derfor bør du ikke nøle, men begynn å trene så tidlig som mulig.

I prosessen med gjenoppretting etter hemorragisk slag er det utpekt flere viktige prinsipper, hvorav overholdelse som tillater bedre resultater:

 • så tidlig som mulig - dvs. Tiltak for gjenvinning bør brukes allerede i perioden med behandling av blødninger for hemorragisk hjerneslag;
 • kontinuitet - klasser skal være daglig, uten noen "fridager"
 • moderering - en målrettet tilnærming individuelt for hver pasient i samsvar med dens evner. Dette betyr at skal ikke være nødvendig å resitere dikt eller synge sanger fra en pasient med alvorlige talevansker, må du først gjenopprette tale funksjoner til nivået på offentlige tjenester, og deretter gå videre til mer komplekse manipulasjoner;
 • kompleksitet - bruk av ulike metoder for gjenoppretting (medisinsk, fysioterapi, psykologisk, etc.).

Rehabiliteringsoppgaver

Hele komplekset er rettet mot:

 • restaurering av innenlandske muligheter (bevegelse, selvbetjening, enkel husarbeid, etc.);
 • restaurering av faglig arbeidsevne (om mulig bør vi søke tilbake til det gamle yrke, hvis det foreligger kontraindikasjoner eller umuligheten av å oppfylle tidligere arbeidsferdigheter, er omskoling ønskelig);
 • bevaring av sosial aktivitet og pasientens betydning;
 • forebygging av gjentatte slag og komplikasjoner.

Hvilke komplikasjoner kan oppstå etter et hemorragisk slag?

Neurologiske feil etter hemorragisk slag beror på omfanget og lokalisering av blødning. Alle av dem kan være betinget klassifisert som følger:

 • motor - svakhet og tap av muskelstyrke i ekstremitetene (parese og paralyse), den manglende evne eller vanskelighet sitter, går snu i sengen, økt muskeltonus i beina, eller spastisitet. Naturligvis innebærer slike brudd tap av selvbetjeningsevner: dressing, bading, bruk av skjeer og krus, etc.;
 • sensitiv - nummenhet i lemmer, en følelse av mangel på hender eller føtter, smerte, parestesi (en følelse av kravling, kulderystelser). Noen ganger forårsaker følsomhetsforstyrrelser at det ikke er mulig å "kontrollere" ens eget lem og dermed utføre selvbetjeningsevner;
 • tale - den mest mangfoldige (fra illegibility av tale, eller dysartri, inntil det fullstendig fravær, kalt afasi kan være separat krenket forståelsen av tale og reproduksjon, som er, kan det være situasjoner når pasienten forstår alt, men kan ikke si noe, og motsatt når stand snakk, men forstår ikke). Denne gruppen av lidelser omfatter manglende evne til å rette kontoen og lese den tiden en mangel på forståelse på klokkefrekvens på ukedager, måneder i året, osv.;
 • krenkelse av tyggeslag og svelging - fra kvælning til totalt tap av evnen til selvtygging og svelging av mat;
 • forstyrrelse av tarmens og blærens funksjon - forsinkelse eller inkontinens av urin og avføring;
 • forstyrrelser av tankeprosesser og atferd - gråt, apati, depresjon, mangel på "smak av livet", tap av evne til å gjenkjenne (husholdningsartikler: Hvorfor trenger vi en skje, en stol, et toalett, slektninger og nære venner), svekket oppmerksomhet og hukommelse. Mulige brudd på motorhandlingsprogrammet. For eksempel, for å gå på toalettet, pasienten urinerer først, og deretter fjerner undertøy og forstår ikke at du trenger å gjøre det motsatte.

I mange henseender består prosessen med utvinning fra et hemorragisk slag i å trene igjen mange ferdigheter og handlinger: det er nødvendig å lære å lese, telle, snakke, kle seg, bruke gjenstander for daglig bruk, etc. Selvfølgelig er det umulig uten hjelp utenfor. Derfor er rehabiliteringsprosessen ikke en pasientens kamp alene med sykdomsresultatet, men en felles gruppe (medisinsk, sykepleie, psykologisk, logopedisk, familie) arbeid.

Hva trenger du å gjenopprette?

Forbedring av livskvaliteten hos en pasient med en historie med hemorragisk slag er oppnådd ved å bruke en rekke tiltak. La oss se på dem nedenfor.

medisinering

De resterende nervene i hjernen har muligheten til å "overta" de tapte funksjonene, men samtidig øker belastningen på dem, noe som krever en ekstra "oppladning". I tillegg er den delen av nevronene som ikke døde under blødningen, gjenopprettet sine funksjoner ettersom hematoma løses. For at denne prosessen skal være mer aktiv, brukes narkotika.

I tillegg til døgnbehandling utført etter den umiddelbare utvikling av en hemoragisk hjerneslag, er det tilrådelig å gjennomføre flere kurs stasjonær forebyggende behandling en gang hver tredje måned under utvinning perioden, det vil si i løpet av året. Således pasienten blir i injiserbar form nootropika (piracetam, gliatilin, Cerebrolysin, aktovegin, semaks et al.), Medikamenter for forbedring av den neuromuskulære ledning (neuromidin, neostigmin metylsulfat), vitamin B (milgamma, neyrorubin). Etter utslipp fra sykehuset, bør de fleste legemidler fortsette å tas muntlig (gjennom munnen). Selvfølgelig bør bare den behandlende legen foreskrive og variere slik behandling.

Til medisinske metoder bærer også opprettholdelse av arterielt trykk innenfor grensene for norm, uten vesentlige svingninger. For dette formål en permanent antihypertensive midler (ACE-hemmere eller angiotensin-reseptorblokkere - lisinopril, perindopril, ramipril, losartan, irbesartan, kalsiumkanalblokkere - nifedipin, Corinfar, amlodipin et al. P-blokkere - konkor, Bisoprolol, nebivalol, etc. )..

Hvis pasienten lider av diabetes, er det obligatorisk å korrigere nivået av glykemi ved bruk av legemidler som reduserer blodsukkeret.

Hvis årsaken til hemoragisk slag var en hvilken som helst sykdom (systemisk lupus erythematosus, nyresykdom, koagulopati, etc.) som krever behandling av sykdommen som profylakse av tilbakevendende blødning.

Ikke-farmakologiske korreksjonsmetoder

Til denne gruppen av tiltak er det mulig å tildele forebyggende tiltak for livsstilsendringer, som har til formål å øke kroppens gjenvinningskapasitet som helhet og redusere risikoen for gjentatte hemorragiske slag:

 • slutte å røyke - det er pålitelig bevist at selv med langvarig røykopplevelse, å gi opp røyking fører til reduksjon i dødelighet og forbedring av vitale tegn. Hvis røykestopp umiddelbart er umulig, så blir en gradvis nedgang i antall sigaretter røkt per dag, overgangen til mer "lette" sigaretter;
 • nektelse av bruk av alkohol - risikoen for hemorragisk slag etter en enkelt inntak av alkohol er økt. Mange stoffer som brukes til å gjenopprette etter hjernesblødning er ikke kompatible med alkohol;
 • rasjonell ernæring - i dietten må råde frukt og grønnsaker, meieriprodukter, magert kjøtt, for å gi kroppen nok vitaminer og protein i gjenopprettingsperioden. Redusert saltinntak;
 • vekttap i overvekt.

Restaurering av motoriske og sensoriske funksjoner

Arbeidet med å gjenopprette motorfunksjonene til lemmer må utføres fra de første dagene etter slag. I begynnelsen er dette leggingen av de berørte lemmer i en viss stilling med fiksering ved hjelp av longi eller sandbagger. Regelmessige endringer i kropps- og lemmerposisjonen bidrar til å redusere tonen og forbedre perifer sirkulasjon, som fungerer som en profylakse av stillestående fenomener i lungene og lungebetennelse. Hvis pasienten er immobilisert, er det nødvendig å vri pasienten hvert 1,5-2 timer for å forhindre trykkår.

Allerede på den andre dagen etter strekningen, kan pasientgymnastikk utføres om pasientens tilstand gjør det mulig - glatt langsom passiv lembebevegelse ved hjelp av en LFK-instruktør eller en slektning. Slike handlinger skal ikke forårsake smerte i pasienten, ellers er det nødvendig å stoppe disse manipulasjonene og gjenoppta dem om noen dager.

Behandlingens "korrigerende" stilling bestemmes individuelt. Den rette plasseringen av lemmer er indikert av en lege eller rehabilitolog. Slike "styling" er tilrådelig å utføres 2-3 ganger om dagen etter fysiske øvelser. Behandling av situasjonen utføres ikke under måltider, massasje og terapeutisk gymnastikk, under søvn og ettermiddagsopphold.

Når pasientens tilstand stabiliserer, får han sitte i senga (alene eller med hjelp) i bare noen få minutter, men hver dag vil denne tiden øke.
Når sitteprosessen er fullt utviklet, tilbys pasienten å prøve å stå opp. Dette må kun gjøres med doktors tillatelse. Nødvendig støtte i form av hodeplank og tilstedeværelse av medisinsk personale. Når stående er mestret, kan du prøve å "skifte" fra fot til fots. Og bare da prøve å gå. "Første skritt" blir alltid implementert i støtte, og selv om alt ikke slår ut med en gang, er det nødvendig å heie pasienten og peke på hans suksess. Noen ganger er uavhengige første skritt resultatet av flere måneder med omhyggelig arbeid. Turgåing styres gradvis, ved hjelp av ekstra enheter (turgåere, spesielle kanoer). Inntil pasienten lærer å gå for lange avstander med støtte, for bruk av rullestol, inkludert for å gå.
En viktig rolle i restaureringen av lemmerbevegelser tilhører terapeutisk fysisk trening. Ved dens metoder, i tillegg til behandling stilling, passive gymnastikk og gang instruksjoner består av sett med øvelser for forskjellige muskelgrupper: aktive øvelser (individuelt utformede, med en gradvis økning i belastning, blant annet strekkøvelser spastiske muskler), mekanisk behandling ved hjelp av spesielle simulatorer for muskler børster og fingre, spesielle enheter for tone reduksjon, pendul og blokk simulatorer.

Aktiv bruk av hele arsenal av terapeutiske øvelser på ulike stadier av utvinning etter en hemoragisk hjerneslag kan du håndtere effektivt med utvikling av kontrakturer og patologiske synkineses tillater gradvis utvide omfanget av bevegelse i de berørte lemmer.

Like viktig er bruk av massasje. I de første månedene etter et slag, brukes bare en lokal massasje som involverer de berørte lemmer. I de tidlige stadiene av sengen hviler spastiske muskler bare på strokingteknikker, og for muskler med redusert tone, strøk og gnidning. Foreløpig for å oppnå en bedre effekt, er det nødvendig å varme ekstremitetene med en varmere. Varigheten av massasjen økes gradvis fra 5 til 20 minutter. I sen gjenopprettingsperiode er det allerede mulig å utføre en generell massasje, "aktiv" massasje av de berørte lemmer. Mellom repetitive kurs må du ta pauser.

Fysioterapi teknikker bidrar også til restaurering av bevegelser og følsomhet i lemmer. For å forbedre hjernens sirkulasjon brukes et alternativt eller permanent magnetfelt; elektroforese av vaskulære midler på livmorhalsbåndet; perle, oksygen, furu bad (med begrensning av slag mer enn 3 måneder.), differensiert oppnevning av lokal fysioterapi på paretic lem i lys av muskelmasse (uttrykt øker sin - termisk behandling ved moderat - en kombinasjon med selektiv elektrisk stimulering av muskler), lokalbedøvende prosedyrer med smerter i leddene. Valg av prosedyrer er svært individuelt, det er alltid nødvendig å ta hensyn til kontraindikasjoner i hvert enkelt tilfelle.

Taleutvinning

Tale er en av de få funksjonene som etter et slag kan gjenopprettes etter et år. Noen ganger varer denne prosessen 2 eller flere år. Personer i kontakt med pasienter med nedsatt tale, bør være tålmodig og ta hensyn til noen av anbefalingene fra kommunikasjon: å snakke med pasienter trenger å sakte, klart og tydelig, være tålmodig og gi tid til refleksjon og til å formulere et svar, prøv å stille spørsmål som kan besvares med ett ord ( "Ja", "Nei").

Klasser med en taleterapeut vil hjelpe pasienten til å styrke musklene i tungen og ansiktet, hjelpe til med å lære å re-pronounce lyder og stavelser. For pasienter med dysartri vil øvelser foran speilet være nyttig.

Etter hvert som utvinningen av tale, pasienten skal overføres til en vanlig "stemme mode", for å oppmuntre den til å utvikle tale og mer komplekse leksikalske og grammatiske strukturer (forutsatt vellykkede økter). Alvorlig oppmerksomhet bør gis til dannelsen i familien av riktig kommunikasjonsevne med pasienten.

Restaurering av tau og svelging

Når en bevissthetsforstyrrelse eller svelgingstanken blir matet på sonden ved spesielle blandinger. Hvis så vidt angår behandling, fortsetter svelgingproblemer, så en gradvis overgang fra sonde til rutine (det er nødvendig å lære å spise igjen).

For å lette å tygge og innta mat, må den tilberedes på en spesiell måte. Maten skal være varm, om mulig homogen, ikke flytende og ikke solid, velsmakende å lukte (for å forbedre spyttproduksjonen). På matinntaket er nødvendig å sette av 30-40 minutter, for ikke å forhaste pasienten til å hjelpe ham på alle mulige måter (for å holde platen, holder en skje om nødvendig), til å foreslå å tygge maten på upåvirket side. Etter å ha spist, må munnen rengjøres av rester.

Det er spesielle øvelser som bidrar til å gjenopprette styrken av musklene som er involvert i å tygge og svelge. Hovedbetingelsen, som for andre komplekser av kurativ gymnastikk, er regelmessigheten av ytelsen.

Dysfunksjon i tarmen og blæren

Brudd på vannlating og avføring blir ofte en av årsakene til depresjon hos pasienter som har hatt hemorragisk slag. Kontroll over disse fysiologiske funksjonene returnerer vanligvis på bakgrunn av medisinbehandling. Når utvinning er umulig, er det nødvendig å gjøre det så enkelt som mulig for pasienten å utføre handlinger av urinering og avføring, noe som gjør dem så ufattelige som mulig for dem rundt dem. Til dette formål må du bruke bleier, urin og kalopriemniki, rensende enemas.

Dersom styre av fysiologiske sekreter beholdt, men pasienten på grunn av bevegelsesforstyrrelser, er ikke i stand til å komme til toalettet, må toalettsetet være utstyrt med en praktisk sengekanten eller bruke et spesialskip.

Krenkelser av tankegang og oppførsel

Slike nevrologiske symptomer skal bare gjenopprettes ved bruk av medisiner. Kursene for nootropiske og neurometabolske legemidler tillater i enkelte tilfeller å forbedre hjernens kognitive funksjoner.

Behandlingen av psykiske problemer utføres ved hjelp av psykologer. Psykoterapi er effektiv både som en gruppeterapi og som en individuell terapi. Svært viktig er pasientens vanlige samtaler med slektninger, slik at han føler seg nødvendig og etterspurt.

Hva kan gjøres for å gjenopprette hjemme?

Gjenopprette fra en hemoragisk slag i stor grad gjennomført hjemme enn på et sykehus eller rehabiliteringssenter. Tross alt er tid brukt på sykehuset ubetydelig i forhold til tiden som tilbys hjemme i hele gjenopprettingsperioden. Selvfølgelig er komplekse medisiner og fysioterapi effekter fullt ut realisert i en helseinstitusjon, men fortsatt håndflaten i rehabiliteringsprosessen tilhører pasienten og hans familie under veiledning av behandlende lege. Tross alt, hvis leksjonene ikke fortsetter i hjemmet, er forhåpninger om restaurering ubrukelig.

For en fullstendig utvinning hjemme, trenger pasienten utenom hjelp. Det kan være en innfødt person eller en sykepleier som vil mestre ferdighetene til terapeutisk gymnastikk, massasje, vil hjelpe i selvbetjening. Mange elementer av kurativ gymnastikk utføres uavhengig av pasienten (for eksempel aktive bevegelser i lemmer, forsøker å knap opp knappene).

Noen innenlandske handlinger selv er fysioterapi: evnen til å bruke en skje, pusse tenner, kle, shuffling korn, produksjon av fylte pannekaker, etc. Tilstedeværelsen av en hobby psykologisk og fysisk bidrar til restaureringen (lage malerier fra pasta, håndverk fra kamper, tegninger, etc.).

Klasser med tale blir også vellykket utført hjemme hos pasienten selv eller ved hjelp av slektninger.
Det viktigste ved gjenopprettingsprosessen er å støtte pasienten på alle mulige måter, for å forsøke å bevare sin sosiale betydning. Hvis du legger maksimal innsats, vil rehabiliteringsprosessen definitivt gi sine resultater.

Recovery etter slag: retninger, tilnærminger, forebygging av tilbakefall

Til tross for at forekomsten av akutte vaskulære lidelser i hjernen (slag) og dødelighet fra dem er ganske store, har moderne medisin de nødvendige behandlinger som tillater mange pasienter å overleve. Hva da? Hvilke forhold og krav står overfor pasienten i sitt fremtidige liv etter et slag? Som regel er de fleste av dem permanent deaktivert, og Graden av utvinning av tapte funksjoner avhenger helt av rettidig, kompetent og omfattende rehabilitering.

Som kjent, i strid med cerebral sirkulasjon med hjerneskade i tap av forskjellige egenskaper av en organisme i forbindelse med en lesjon i en del av det sentrale nervesystemet. I de fleste pasienter blir motorfunksjon og tale ofte forstyrret. I alvorlige tilfeller kan pasienten ikke stå opp, sitte, spise mat alene og kontakte medarbeiderne. I denne situasjon, muligheten for i det minste delvis tilbake til tidligere tilstand er direkte relatert til rehabilitering etter slag, som er nødvendig for å starte så langt som mulig fra de første dagene etter utbruddet av sykdommen.

Veiledning og stadier av rehabilitering

Det er kjent at antall nevroner i hjernen er større enn vårt daglige behov, men i form av problemer og ødeleggelse av deres slag kan "slå" tidligere tidligere ledig celle, etablering av koblinger mellom dem og dermed gjenopprette enkelte funksjoner.

For å begrense størrelsen på lesjonen på den tidligste dagen foreskrevet slike legemidler etter et slag som er i stand til:

 • Reduser hevelsen rundt det berørte vevet (diuretika - mannitol, furosemid);
 • Gi en nevrobeskyttende effekt (actovegin, cerebrolysin).

Jo mer det vil være mulig å holde nervecellene rundt lesjonen i den tidlige post-slagperioden, jo mer effektive vil være videre behandling og rehabilitering.

Restorative tiltak bør velges og utføres individuelt, avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden og arten av bruddene, men de utføres til alle pasientene i følgende hovedområder:

 1. Bruk av terapeutisk fysisk trening og massasje for korrigering av motoriske lidelser;
 2. Tale- og minneutvinning;
 3. Psykologisk og sosial rehabilitering av en pasient i familien og samfunnet;
 4. Profylakse av forsinkede komplikasjoner etter slag og gjentatt slag, med tanke på eksisterende risikofaktorer.

Iskemisk hjerneslag eller infarkt ledsages av nekrose og død av nevroner med brudd på funksjonen til den delen av sentralnervesystemet der den utviklet seg. Som regel har cerebrale infarkt med små dimensjoner og hemispherisk lokalisering en ganske gunstig prognose, og gjenopprettingstiden kan fortsette raskt og veldig effektivt.

Hemoragisk slag tar livet av de fleste av sine overlevende og de overlevende fører ofte til brudd på vedvarende forskjellige funksjoner uten mulighet for en helt eller delvis erstattet. Dette skyldes det faktum at under en blødning ødelegges en betydelig mengde nervevev, blir interaksjoner mellom de resterende nevronene ødelagt som følge av cerebralt ødem. I denne situasjonen gir selv årlige vanlige og vedvarende studier ikke alltid det forventede resultatet.

Gjenoppretting etter et slag kan vare lenge nok, så Effektiviteten av tiltakene som tas på dette tidspunktet, avhenger av tålmodigheten og utholdenheten til slektninger, slektninger og pasienten selv. Det er viktig å innpode en følelse av optimisme og tro på det positive resultatet, å rose pasienten og oppmuntre, som mange av dem er utsatt for manifestasjoner av apati og irritabilitet.

Med tap av noen av hjernen er spesielt utpreget asthenic-depressive syndrom, så ikke bli fornærmet hvis du stryke en elsket en er ikke i humør, brummende familiemedlemmer, og nekter å utøve eller massasje. Insisterer på obligatorisk å holde dem ikke nødvendig, kanskje det vil være nok bare å snakke og på en måte distrahere pasienten.

Invaliditet etter et slag er fortsatt et betydelig medisinsk og sosialt problem, fordi selv de mest grundige og rettidige behandling og rehabilitering, gjenoppretter de fleste pasienter ikke helt sine tapte evner.

Terapi, som vil hjelpe pasienten til å komme seg raskere, bør startes tidlig i perioden. Som regel kan du starte den på stadium av pasientbehandling. I dette vil betydelig hjelp bli gitt av de kurative fysioterapeuter, rehabiliterende leger og massasje terapeuter i avdelingen for nevrologi eller vaskulær patologi i hjernen. Når pasientens tilstand er stabilisert, er det nødvendig å oversette det til Institutt for rehabilitering for videreføring av restorativ behandling. Etter uttømming fra sykehuset observeres pasienten i klinikk på bosattestedet, hvor han utfører de nødvendige øvelsene under veiledning av en spesialist, deltar på fysioterapi, massasje, terapeut eller tale terapeut.

Restaurering av motorfunksjoner

Blant effektene av hjerneslag, bevegelsesforstyrrelser okkupere en av de viktigste stedene, fordi de er uttrykt i varierende grad, nesten alle pasienter uavhengig av hjerteinfarkt eller blødning skjedde i hjernen til å være. De uttrykkes i skjemaet pareser (delvis tap av bevegelse) eller lammelse (fullstendig immobilisering) i arm eller ben. Hvis både armen og beinet på den ene siden av kroppen er begge slått, snakker de om hemiparese eller hemiplegi. Det skjer at endringene i lemmer ikke er like i alvorlighetsgrad, men det er mye vanskeligere å gjenopprette håndens funksjon på grunn av behovet for å etablere gode motoriske ferdigheter og skrive.

Det er forskjellige metoder for gjenopprettelse av motorfunksjon:

 • Øvelse terapi;
 • Elektrisk stimulering;
 • Bruk av biofeedback-metoden.

Terapeutisk fysisk trening

Den viktigste og mest tilgjengelige måten å gjenopprette ved lammelse - treningsbehandling (kinesitherapy). Dens oppgaver omfatter ikke bare utviklingen av forrige styrke, volumet av bevegelser i de berørte lemmer, men også restaureringen av evnen til å stå, gå, holde balansen og også oppfylle vanlige husholdningsbehov og selvbetjening. Slike vanlige handlinger for oss som dressing, vasking, spising kan føre til alvorlige vanskeligheter i nederlaget til enda et lem. Pasienter med alvorlige sykdommer i nervøsitet kan ikke selvstendig sitte i sengen.

Volumet og arten av øvelsene som utføres, avhenger av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand. I tilfelle av dype brudd, først passiv gymnastikk: LFK-instruktør eller slektninger utfører bevegelseshelmer som ligger i pasienten, gjenoppretter blodstrømmen i musklene og utvikler leddene. Etter hvert som trivselet forbedrer, lærer pasienten å sitte på egenhånd, og deretter - stå opp og gå alene.

Passive øvelser for rehabilitering etter et slag

Hvis nødvendig, bruk en støtte - en stol, en rygg på sengen, en pinne. Hvis det er tilstrekkelig balanse, blir det mulig å gå først gjennom menigheten, deretter gjennom leiligheten og til og med langs gaten.

Noen pasienter med små områder av hjerneskader og en god reduksjonspotensial begynner å stå opp og selv vandre rundt på avdelingen så tidlig som den første uken av datoen for hjerneslag. I slike tilfeller er opprettholdelse av arbeidskapasitet mulig, noe som er svært viktig for unge.

Med en gunstig forlengelse av post-strokeperioden, blir pasienten tømt fra sykehuset for rehabilitering hjemme. Nøkkelen rolle overtas, vanligvis slektninger, tålmodighet, som er helt avhengig av videre rehabilitering. Ikke slett pasienten med hyppige og langvarige øvelser. Deres varighet og intensitet skal gradvis øke etter hvert som en eller annen funksjon gjenopprettes. For å lette bevegelsen av pasientens hjem, en brønn for å gi sine spesielle rekkverk i dusjen, toalettet vil ikke bli overflødige og små stoler for ekstra støtte.

Video: Et sett med aktive øvelser etter et slag

Spesiell oppmerksomhet bør gis for å gjenopprette håndens funksjon med evnen til å utføre små bevegelser og skrive. Det er nødvendig å utføre øvelser for å utvikle musklene i hånden, og returnere koordinasjonen av fingerbevegelser. Det er mulig å bruke spesielle simulatorer og penselutvidelser. Det vil også være nyttig, sammen med gymnastikk, å bruke en håndmassasje, noe som forbedrer trofismen i musklene og reduserer spasticitet.

Arbeid og lek terapi for restaurering av motoriske ferdigheter av børster

Denne prosessen kan ta mye tid og utholdenhet, men resultatet blir ikke bare de enkleste manipulasjonene, for eksempel kamme, barbering, binde skoene og til og med selvlaging og spising.

Hvis rehabiliteringsperioden er gunstig, er det nødvendig å utvide sirkelen av kommunikasjon og husholdningsoppgaver av pasienten. Det er viktig at en person føles som et fullstendig medlem av familien, og ikke en hjelpeløs ugyldig. Ikke forsøm og snakk med en slik pasient, selv om han ikke fullt ut kan svare på spørsmålene. Dette vil bidra til å unngå mulig apati, depresjon og lukning av pasienten med motvilje mot ytterligere utvinning.

Måter å "røre" pasienten fra utsiden

Elektrostimuleringsmetode muskelfibre er basert på virkningen av pulserende strømmer av forskjellige frekvenser. Dette forbedrer trofismen i det berørte vevet, øker muskelkontraktiliteten, normaliserer tonen med spastisk parese og lammelse. Det er spesielt tilrådelig å bruke elektrostimulering for langsiktige pasienter, i hvem aktiv restorativ gymnastikk er vanskelig eller umulig. For tiden er det mange forskjellige enheter som tillater å bruke denne metoden hjemme under tilsyn av behandlende lege klinikker.

Når du bruker biofeedback metode Pasienten utfører visse oppgaver og samtidig, sammen med legen, mottar hørbare eller visuelle signaler om ulike funksjoner i organismen hans. Denne informasjonen er viktig for legen å vurdere dynamikken i utvinning, og pasienten gir deg også mulighet til å øke reaksjonshastigheten, hastigheten og nøyaktigheten av handlinger, samt observere positive resultater fra øvelsene. Metoden er som regel realisert ved hjelp av spesielle dataprogrammer og spill.

Rehabilitering ved hjelp av biofeedback-metoden (BFR)

Sammen med passiv og aktiv kinesitherapi gir en god effekt også en applikasjon etter en slagmassasje, spesielt med tilbøyelighet til spasticitet og langsiktig rehabiliteringsrehabilitering. Det utføres ved hjelp av konvensjonelle teknikker og har ingen signifikante forskjeller fra det i andre nevrologiske sykdommer.

Det er mulig å starte en massasje på sykehuset tidlig i post-strokeperioden. Dette vil hjelpe en massør på et sykehus eller rehabiliteringssenter. I fremtiden kan en massasje hjemme også bli betrodd til en spesialist, eller slektninger kan mestre sine grunnleggende prinsipper.

Gjenopprette tale- og minnefunksjonen

Restaurering av tale etter et slag er et viktig stadium, først og fremst, sosial rehabilitering av pasienten. Jo raskere kontakten er etablert, desto raskere blir det mulig å komme tilbake til det normale livet.

Tale kapasitet lider i de fleste av dem som har hatt et slag. Dette kan skyldes ikke bare en funksjonsfeil i ansiktsmuskulaturen og artikulasjonen, men også å skade talesenteret som ligger i høyrehåndede mennesker på venstre halvkule. Med nederlaget til de relevante delene av hjernen, kan evnen til å reprodusere meningsfulle setninger, telle og også forståelse av omvendt tale forsvinne.

For å hjelpe pasienten i tilfelle slike forstyrrelser, vil spesialisten - talet terapeut - aphasiologen komme. Ved hjelp av spesielle teknikker og konstant trening vil han ikke bare hjelpe pasienten, men gi også råd til sin familie og venner om videre utvikling av tale. Å gjennomføre øvelser for å gjenopprette tale bør starte så tidlig som mulig, klasser skal være vanlige. Familiens rolle i tilbakevending av evnen til å snakke og kommunisere med andre kan ikke overemphasized. Selv om det virker som pasienten ikke forstår noe, må du ikke ignorere ham og isolere ham fra kommunikasjon. Kanskje, selv uten evne til å si noe, er han godt klar over den talte talen. Over tid vil han begynne å uttale enkelte ord, og deretter hele setninger. Restaureringen av tale bidrar også til å returnere evnen til å skrive.

Flertallet av pasientene som har hatt et slag, er minnet ødelagt. De husker ikke de siste hendelsene i deres liv, slektninger til slektninger kan virke ukjente for dem. For å gjenopprette minnet må du kontinuerlig trene den med enkle øvelser og teknikker. På mange måter kan disse øvelsene minne deg om klasser med små barn. Så, med pasienten er det mulig å lære barnehagerymer, som lett blir husket og reprodusert. Først er det nok å huske en setning, så en hel stanza, gradvis komplisere og øke mengden av lagret materiale. Når du gjentar setningene, kan du bøye fingrene, danner ekstra assosiative forbindelser i hjernen.

I tillegg til rim kan du huske hendelser fra pasientens liv, hvordan dagen gikk, hva skjedde et år eller en måned siden, og så videre. Som minne blir tal og kognitive funksjoner gjenopprettet, man kan fortsette å løse kryssord, og huske ulike tekster.

Klasser for gjenopprettelse av minne er nyttige for å tilbringe hele tiden: for mat, når du rengjør huset, på tur. Det viktigste er at de ikke skal gi pasienten angst og forårsake negative følelser (minner om ubehagelige hendelser fra fortiden).

Video: øvelser for å gjenopprette tale med afferent afasi

Psykologisk og sosial rehabilitering

I tillegg til å ta vare på pasienten etter et slag, gjenopprettelse av motoriske og kognitive funksjoner, spiller psykologisk og sosial tilpasning en viktig rolle. Det er spesielt viktig hos unge og dyktige pasienter med en liten mengde hjerneskade, som sannsynligvis kommer tilbake til deres tidligere livsstil og arbeid.

Gitt det mulig smertesyndrom, manglende evne til å utføre de vanlige handlingene, delta i det offentlige liv, og behovet for konstant hjelp fra andre, er slike pasienter utsatt for depresjon, irritabel og tilbaketrukket. Oppdrag av slektninger er å gi et støttende psykologisk miljø i familien, støtte og oppmuntre pasienten.

Noen ganger er det hallusinasjoner etter et slag, og pasienten kan beskrive dem til deres slektninger. I slike tilfeller, vær ikke redd: for å eliminere dem, er det tilstrekkelig å foreskrive spesielle medisiner.

De utførte rehabiliteringstiltakene bør svare til den virkelige funksjonelle evnen til organismen, idet man tar hensyn til dybden av nevrologiske lidelser. Ikke isoler pasienten, med henvisning til tap av evnen til ordinær tale eller glemsomhet - det er bedre å fortelle ham det riktige ordet eller instruere en ukomplisert lekser. For mange for effektiv utvinning og optimistisk holdning til øvelser, er det viktig å føle seg nødvendig.

I tillegg til å skape et hjem av psykologiske komfort, gir god effekt klasser med terapeuten, og når det er nødvendig - reseptbelagte legemidler (sedativa, antidepressiva).

Sosial tilpasning spiller en viktig rolle i retur til det normale livet. Det er bra når det er en mulighet til å gå tilbake til det forrige arbeidet eller å utføre en annen, enklere. Hvis en person allerede er pensjonert eller hvis det er uregelmessigheter som ikke tillater ham å jobbe, må du se etter andre sosialiseringsmetoder: å besøke teater, utstillinger, hobbyer.

Spesialisert sanatorium er en annen metode for sosial tilpasning. I tillegg til fysioterapi, økter med ulike spesialister, mottar pasienten noen ganger en nødvendig forandring av miljøet og ytterligere kommunikasjon.

Forebygging av sen komplikasjoner og gjentatte slag

De fleste pasienter og deres slektninger er interessert i spørsmålet: hvordan å unngå tilbakefall av en forferdelig sykdom og dens komplikasjoner i fremtiden? Hva er behandlingen etter et slag? For dette er det tilstrekkelig å observere enkle forhold:

 1. Fortsettelse av de initierte rehabiliteringsmåtene (treningsbehandling, massasje, minne og taletrening);
 2. Bruk av fysioterapeutiske metoder for påvirkning (magneto-, laserterapi, varmebehandling) for å bekjempe økt muskelton i de berørte lemmer, tilstrekkelig analgesi;
 3. Normalisering av blodtrykk (med blødningshistorie og tilstedeværelse av hypertensjon), utnevnelse av antiaggreganter (med iskemisk hjerneskade);
 4. Normalisering av en livsstil med unntak av dårlige vaner, overholdelse av diett etter et slag.

Generelt er det ingen strenge begrensninger og betydelige egenskaper i ernæring, så det er alt etter et slag som ikke kan skade en sunn person.

Imidlertid er det nødvendig å ta hensyn til den samtidige patologien og arten av endringene. Hvis funksjonen til bekkenorganene er forstyrret, er pasientens løgnestilling tilrådelig å utelukke matvarer som bidrar til å redusere tarminnholdet, men øker andelen av grønnsaksalat, frukt og korn. For å unngå forstyrrelser fra urinsystemet, er det bedre å ikke bli involvert i surt, saltt og også retter fra sorrel.

Kosthold i hjerneslag beror på mekanismen for akutt cerebrovaskulær ulykke og tidligere årsaker. Så med blødninger på grunn av hypertensjon, er det bedre å ikke spise salt mat, rikelig med drikke, sterk kaffe og te.

Det er nødvendig å følge et anti-arterosklerotisk diett etter et iskemisk slag (hjerneinfarkt). Med andre ord er det ikke nødvendig å gi preferanse til fete, stekte retter, lett tilgjengelige karbohydrater, noe som bidrar til utviklingen av aterosklerotisk lesjon i de vaskulære veggene. Det er bedre å erstatte dem med fettfattig kjøtt, grønnsaker og frukt.

Stroke og alkohol er uforenlige ting, uavhengig av om infarkt eller blødning forekom hos pasienten. Bruk av selv små doser alkohol fører til økning i hjertefrekvens, økt blodtrykk, og kan også bidra til vaskulær spasme. Disse faktorene kan forårsake et gjentatt slag med forverring av nevrologiske lidelser og til og med dødelig.

Mange pasienter, spesielt unge, er interessert i om sex er tillatt etter et slag. På grunn av ulike undersøkelser har forskere ikke bare vist at det ikke er skade, men også fordelene ved rehabilitering. Det er imidlertid visse nyanser forbundet med en alvorlig sykdom:

 • Mulig forstyrrelse av funksjonen til det urogenitale systemet, redusert følsomhet og styrke;
 • Inntak av antidepressiva, irritabilitet og apati med nedsatt seksuell lyst;
 • Motorforstyrrelser som gjør seksuell kontakt vanskelig.

Med en gunstig nåværende gjenopprettingsperiode er det mulig å vende tilbake til normale ekteskapelige forhold, så snart pasienten føler seg sterk og lyst. Den moralske støtten og varmen til ektefellen vil også bidra til forbedring av den psyko-emosjonelle tilstanden. Moderat fysisk aktivitet og positive følelser vil ha en ekstremt gunstig effekt på videre utvinning og tilbake til et fullt liv.

Konsekvensene av slag for total menneskelig helse er direkte avhengig av volum og lokalisering av lesjonen i hjernen. I alvorlige og omfattende slag er komplikasjoner fra andre organer uunngåelige, de vanligste som er:

 1. Inflammatoriske prosesser i luftveiene (kongestiv lungebetennelse hos pasientene i sengetøy);
 2. Krenkelse av bekkenorganens funksjon med sekundær infeksjon (blærebetennelse, pyelonefrit);
 3. Bedsores, spesielt med feil omsorg;
 4. Minske peristaltikk i tarmene med å senke innholdet langs den, noe som er fulle av utviklingen av kronisk betennelse, forstoppelse.

Å ta vare på en pasient som har hatt et slag, må huskes at en person som plutselig mistet sin tidligere livsstil, evnen til å jobbe og kommunisere i sitt vanlige miljø, krever ikke bare moralsk støtte, men også kjærlighet og godhet.

Generelt skjer rehabilitering etter et iskemisk hjerneslag raskere og lettere enn etter blødning. Mange pasienter kommer tidlig tilbake til sin vanlige livsstil tidlig nok, og unge og ufrivillige mennesker gjenoppretter selv ferdigheter i sitt tidligere arbeid. Utfallet og konsekvensene av sykdommen er avhengig av tålmodighet, utholdenhet og ønske om utvinning, ikke bare hos pasienten, men også av hans slektninger. Det viktigste er å tro på et vellykket resultat, så et positivt resultat vil ikke ta lang tid å vente.

Les Mer Om Fartøyene