Hvordan fullstendig gjenopprette fra et slag og er det mulig?

Stroke, eller nedsatt blodsirkulasjon i hjernen, er en av de vanligste årsakene til dødelighet og funksjonshemming blant befolkningen i de fleste utviklede land. I dette tilfellet er det dødelige utfallet ikke bare mulig under selve slaget, men også i løpet av de første ukene etter det. Ca 35% av pasientene dør innen tre til fire uker etter et slag. Omtrent 60% av de som overlevde er deaktivert.

De nær pasienten som har gjennomgått hjerneslag, bør vite at utvinning fra et slag er en lang, vanskelig, men svært viktig prosess. Hovedmål for rehabiliteringsforanstaltninger er først og fremst restaureringen av hjernen, motoriske evner og tale, sosial tilpasning, samt forebygging av gjentatte slag og komplikasjoner. Familienes rolle er vanskelig å overvurdere. Fra deres deltakelse, tålmodighet og rett handlinger avhenger i stor grad av om de vil kunne returnere (og hvor raskt) de tapte funksjonene.

Gjenopprettingsperioden etter et slag er et vanskelig stadium i livet, ikke bare for pasienten, men også for hans familie. Krenkelser er svært alvorlige og avhenger av hvor mye og hvilken del av hjernen som er skadet. Pasienter kan være nedsatt lemmerbevegelse, koordinering, syn, svelging, tale, hørsel, evnen til å kontrollere avføring og vannlating. De som regel nesten ikke oppfatter informasjonen, blir fort lei, ikke eier følelser, faller inn i depresjon. Gjenoppretting av pasienter kan ta mer enn en måned og enda mer enn ett år.

Det bør sies at full restaurering ikke alltid er mulig. Brudd på blodsirkulasjonen i hjernen fører ofte til uopprettelige konsekvenser. Derfor må du være forberedt på det faktum at du må tilpasse seg den nye feilen og lære å gjøre lekser i de nye forholdene. Det er viktig å huske at en positiv holdning og utholdenhet kan forkorte gjenopprettingsperioden, i tide for å returnere helt eller delvis motoren og andre evner.

Med en felles innsats av leger og slektninger har pasienten muligheten til å gå tilbake til det normale livet, å bli sosialt aktiv og funksjonsfylt. Å gjenopprette funksjoner i stor grad avhenger av hvor tidlig aktivitetene startet. I tillegg er det viktig å ikke være lat og trene den berørte siden. I dag er pasienter og deres slektninger utstyrt med rehabiliteringssentre, der de får kvalifisert hjelp.

Recovery nivåer

Det er tre nivåer av utvinning etter hemorragisk eller iskemisk slag.

 1. Den første er den høyeste. Dette er en ekte restaurering, der alle funksjoner returnerer helt til den opprinnelige tilstanden. Dette alternativet er mulig hvis det ikke er fullstendig død av hjernenusceller.
 2. Det andre nivået er kompensasjon. Funksjoner kompenseres ved funksjonell restrukturering og involvering av nye strukturer. Dette er en tidlig gjenopprettingstid - vanligvis de første seks månedene etter et slag.
 3. Det tredje nivået er en omlegging, det vil si en tilpasning til den nye feilen. I dette tilfellet mener vi bruk av staver, rullestoler, turgåere, ortoser.

outlook

Uønskede faktorer for gjenoppretting:

 • en stor lesjon av hjernen;
 • plassering av fokus på funksjonelt viktige områder (for tale- og motorfunksjoner);
 • dårlig blodsirkulasjon rundt lesjonen;
 • avansert alder;
 • emosjonelle lidelser.

Gunstige prognostiske faktorer inkluderer:

 • tidlig spontan restaurering av funksjoner;
 • tidlig start av gjenopprettingsaktiviteter.

Hovedprinsipper for restaurering

 1. Tidlig gjenoppretting av tapte funksjoner.
 2. Tilstrekkelig og integrert tilnærming.
 3. God organisering av hendelser, regelmessighet og langsiktig eierandel.
 4. Pasienten og familiemedlemmene skal delta aktivt i rehabiliteringsprosessen.

Som nevnt, faller den største byrden av rekonstruksjon på skuldrene til nære slektninger. Vi må være forberedt på at forbedringen kanskje ikke kommer veldig lang, og gjenopprettelsestiden vil bli forlenget. Det er viktig å vise tålmodighet, opprettholde en positiv holdning, ros pasienten for de minste prestasjonene. Samtidig skal hjelpen doseres slik at overlevende slår seg raskere for å bli uavhengig. Familiens rolle er som følger:

 • utføre med pasientklassen på restaurering av evner til bevegelser, tale, lesing, skriving, gåing, husholdningsevner;
 • involvering av pasienten i ulike aktiviteter, fordi passivitet fører til depresjon, depresjon og apati;
 • Hjelp å integrere seg i samfunnet.

Restaurering av trafikk

Normalisering av motoraktivitet og gjenoppretting av muskelstyrke etter slag er en prioritet. Behandlingen av situasjonen er foreskrevet fra sykdoms første dag. Dens varighet er fastsatt av legen individuelt. Legen viser slektninger hvordan man legger på den berørte lemmen, hvordan man bruker sandbagger eller lengter for å fikse det. Behandling utføres to ganger om dagen i en halv time etter medisinsk gymnastikk. Ikke stakk de berørte lemmer under måltider eller umiddelbart etter å ha spist. Når du klager over følelsesløshet og ubehag, må du endre posisjonen til armen eller benet.

For å hjelpe pasienten til å komme seg raskt, på den andre dagen etter et slag, for å forbedre mobiliteten i leddene, blir passive bevegelser gjort, som skal være rolig, glatt og i intet tilfelle føre til ubehagelige opplevelser og smerter. Vanligvis blir de utført ved hjelp av en fysisk trening instruktør. Bøy og unbend de berørte lemmer, trekk dem til sidene, roter.

Når pasienten er i en liggende stilling, kan han gjøre slike øvelser som øyens rotasjon, blinker, flytter utseendet til sidene opp, ned.

For det første legges pasienten på sengen i flere minutter, og øker denne gangen gradvis. Deretter lærer de ham å stå, mens han klamrer seg på baksiden av sengen eller hånden til assistenten sin. Sko er bedre å kjøpe høyt, slik at foten ikke kommer opp.

Snart må du fortsette å lære å gå. Denne funksjonen kan ikke gjenopprettes snart. Pasienten trenger å hjelpe med bevegelse og ikke la ham være alene. Gå gradvis til å gå med en støtte. Det kan være en stol, en arena, en stokk. Når suksess blir merkbar, anbefales det å gå ut på gaten.

Hvis pasienten bruker rullestol, må du lære å bevege ham fra seng til stol og tilbake.

Taleutvinning

Taleforstyrrelser forekommer ofte med hjerneskade. Pasienten kan ha problemer med å uttrykke sine tanker, så vel som å forstå andres tale. Talens funksjoner gjenopprettes lenge - i 3-4 år. Denne prosessen krever involvering av en spesialist på dette feltet.

Overtredelser kan varieres. Pasienten forstår ikke hva de sier til ham. Pasienten er i stand til å forstå hva som blir sagt til ham, men kan ikke uttrykke sine tanker. Han kan bruke feil ord, har problemer med å lese og skrive.

I dette tilfellet må du være tålmodig, snakke sakte, snakk ord godt, bruk enkle setninger, gi pasienten tid til å forstå hva som er sagt. Still spørsmål på en slik måte at han kan svare jevnt eller negativt.

I tillegg, etter et slag, er det ofte brudd på muskler i tungen og ansiktet. I dette tilfellet er det sakte og uleselig, og stemmen er døve. Tale terapeuten lærer pasienten øvelsene som trener tungen og ansiktsmusklene, og gir også en liste over ord for å forbedre lydens uttale. Klasser skal holdes regelmessig. Øvelser bør gjøres før speilet.

Restaurering av svelging

Etter akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen er det ofte vanskeligheter med å tygge, svelge, spyttproduksjon. Pasienter føler seg ikke mat på den ene siden av munnen.

For å gjenopprette svelgingsfunksjonen, brukes også spesielle øvelser, gjenopprette styrken av musklene som er involvert i å svelge og forbedre mobiliteten til tungen og leppene.

For å legge til rette for svelging, må du velge mat som er lett å tygge og svelge. Det bør ikke være varmt og ikke kaldt, med en deilig lukt. Gi pasienten bare i sitteposisjon.

Innredning i huset

Leiligheten trenger endringer for å gjøre pasientens liv trygg og mer komfortabel. Huset bør ikke ha høye forsenninger og tepper. Det er bedre å kjøpe en spesiell seng med høye sider for å unngå faller. Overalt må det være rekkverk og rekkverk slik at pasienten kan holde på. Leiligheten trenger god belysning, og i pasientens rom bør nattlyset slås på hele natten.

Forebygging av tilbakevendende hjerneslag

Etter et slag er det viktig ikke bare å gjenopprette, men ikke å tillate en repetisjon av streken. For å gjøre dette må du lede en sunn livsstil:

 • Ta medisiner regelmessig.
 • Normaliser vekten.
 • Utfør daglig trykkovervåkning.
 • Å gjøre medisinsk gymnastikk.
 • Helt avstå fra røyking og alkohol.
 • Kontroller nivået av sukker og kolesterol.
 • Kontakt lege regelmessig.

Sanatorium rehabilitering etter et slag

En person som har hatt et slag kan henvises til et sanatorium for behandling, der forskjellige metoder for gjenoppretting brukes. Påfør balneoterapi, slambehandling, fysioterapi, massasje, fysioterapi, klimatoterapi, medisinering.

Etter iskemisk slag er radon, hydrogensulfid, jodid-brom, karbonatbad, slambehandling i form av applikasjoner effektive.

Motoraktivitet er nyttig etter både iskemisk og etter hemorragisk slag. Terapeutisk fysisk trening er hygienisk gymnastikk, dosert går to eller tre ganger om dagen.

Etter et hemorrhagisk eller iskemisk slag i et sanatorium, brukes ulike typer massasje. Vanligvis gjennomføres prosedyren om morgenen etter frokost.

I sanatoriet til pasienter som har hatt et slag, er de trent i arbeidskompetanse. Til dette formål er mobile og stasjonære stativ med et sett med husholdningsartikler og husholdningsartikler utstyrt. Av gjenvinningsmetoder i sanatoriet bruker også auto-trening og psykoterapi.

Recovery etter slag: retninger, tilnærminger, forebygging av tilbakefall

Til tross for at forekomsten av akutte vaskulære lidelser i hjernen (slag) og dødelighet fra dem er ganske store, har moderne medisin de nødvendige behandlinger som tillater mange pasienter å overleve. Hva da? Hvilke forhold og krav står overfor pasienten i sitt fremtidige liv etter et slag? Som regel er de fleste av dem permanent deaktivert, og Graden av utvinning av tapte funksjoner avhenger helt av rettidig, kompetent og omfattende rehabilitering.

Som kjent, i strid med cerebral sirkulasjon med hjerneskade i tap av forskjellige egenskaper av en organisme i forbindelse med en lesjon i en del av det sentrale nervesystemet. I de fleste pasienter blir motorfunksjon og tale ofte forstyrret. I alvorlige tilfeller kan pasienten ikke stå opp, sitte, spise mat alene og kontakte medarbeiderne. I denne situasjon, muligheten for i det minste delvis tilbake til tidligere tilstand er direkte relatert til rehabilitering etter slag, som er nødvendig for å starte så langt som mulig fra de første dagene etter utbruddet av sykdommen.

Veiledning og stadier av rehabilitering

Det er kjent at antall nevroner i hjernen er større enn vårt daglige behov, men i form av problemer og ødeleggelse av deres slag kan "slå" tidligere tidligere ledig celle, etablering av koblinger mellom dem og dermed gjenopprette enkelte funksjoner.

For å begrense størrelsen på lesjonen på den tidligste dagen foreskrevet slike legemidler etter et slag som er i stand til:

 • Reduser hevelsen rundt det berørte vevet (diuretika - mannitol, furosemid);
 • Gi en nevrobeskyttende effekt (actovegin, cerebrolysin).

Jo mer det vil være mulig å holde nervecellene rundt lesjonen i den tidlige post-slagperioden, jo mer effektive vil være videre behandling og rehabilitering.

Restorative tiltak bør velges og utføres individuelt, avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden og arten av bruddene, men de utføres til alle pasientene i følgende hovedområder:

 1. Bruk av terapeutisk fysisk trening og massasje for korrigering av motoriske lidelser;
 2. Tale- og minneutvinning;
 3. Psykologisk og sosial rehabilitering av en pasient i familien og samfunnet;
 4. Profylakse av forsinkede komplikasjoner etter slag og gjentatt slag, med tanke på eksisterende risikofaktorer.

Iskemisk hjerneslag eller infarkt ledsages av nekrose og død av nevroner med brudd på funksjonen til den delen av sentralnervesystemet der den utviklet seg. Som regel har cerebrale infarkt med små dimensjoner og hemispherisk lokalisering en ganske gunstig prognose, og gjenopprettingstiden kan fortsette raskt og veldig effektivt.

Hemoragisk slag tar livet av de fleste av sine overlevende og de overlevende fører ofte til brudd på vedvarende forskjellige funksjoner uten mulighet for en helt eller delvis erstattet. Dette skyldes det faktum at under en blødning ødelegges en betydelig mengde nervevev, blir interaksjoner mellom de resterende nevronene ødelagt som følge av cerebralt ødem. I denne situasjonen gir selv årlige vanlige og vedvarende studier ikke alltid det forventede resultatet.

Gjenoppretting etter et slag kan vare lenge nok, så Effektiviteten av tiltakene som tas på dette tidspunktet, avhenger av tålmodigheten og utholdenheten til slektninger, slektninger og pasienten selv. Det er viktig å innpode en følelse av optimisme og tro på det positive resultatet, å rose pasienten og oppmuntre, som mange av dem er utsatt for manifestasjoner av apati og irritabilitet.

Med tap av noen av hjernen er spesielt utpreget asthenic-depressive syndrom, så ikke bli fornærmet hvis du stryke en elsket en er ikke i humør, brummende familiemedlemmer, og nekter å utøve eller massasje. Insisterer på obligatorisk å holde dem ikke nødvendig, kanskje det vil være nok bare å snakke og på en måte distrahere pasienten.

Invaliditet etter et slag er fortsatt et betydelig medisinsk og sosialt problem, fordi selv de mest grundige og rettidige behandling og rehabilitering, gjenoppretter de fleste pasienter ikke helt sine tapte evner.

Terapi, som vil hjelpe pasienten til å komme seg raskere, bør startes tidlig i perioden. Som regel kan du starte den på stadium av pasientbehandling. I dette vil betydelig hjelp bli gitt av de kurative fysioterapeuter, rehabiliterende leger og massasje terapeuter i avdelingen for nevrologi eller vaskulær patologi i hjernen. Når pasientens tilstand er stabilisert, er det nødvendig å oversette det til Institutt for rehabilitering for videreføring av restorativ behandling. Etter uttømming fra sykehuset observeres pasienten i klinikk på bosattestedet, hvor han utfører de nødvendige øvelsene under veiledning av en spesialist, deltar på fysioterapi, massasje, terapeut eller tale terapeut.

Restaurering av motorfunksjoner

Blant effektene av hjerneslag, bevegelsesforstyrrelser okkupere en av de viktigste stedene, fordi de er uttrykt i varierende grad, nesten alle pasienter uavhengig av hjerteinfarkt eller blødning skjedde i hjernen til å være. De uttrykkes i skjemaet pareser (delvis tap av bevegelse) eller lammelse (fullstendig immobilisering) i arm eller ben. Hvis både armen og beinet på den ene siden av kroppen er begge slått, snakker de om hemiparese eller hemiplegi. Det skjer at endringene i lemmer ikke er like i alvorlighetsgrad, men det er mye vanskeligere å gjenopprette håndens funksjon på grunn av behovet for å etablere gode motoriske ferdigheter og skrive.

Det er forskjellige metoder for gjenopprettelse av motorfunksjon:

 • Øvelse terapi;
 • Elektrisk stimulering;
 • Bruk av biofeedback-metoden.

Terapeutisk fysisk trening

Den viktigste og mest tilgjengelige måten å gjenopprette ved lammelse - treningsbehandling (kinesitherapy). Dens oppgaver omfatter ikke bare utviklingen av forrige styrke, volumet av bevegelser i de berørte lemmer, men også restaureringen av evnen til å stå, gå, holde balansen og også oppfylle vanlige husholdningsbehov og selvbetjening. Slike vanlige handlinger for oss som dressing, vasking, spising kan føre til alvorlige vanskeligheter i nederlaget til enda et lem. Pasienter med alvorlige sykdommer i nervøsitet kan ikke selvstendig sitte i sengen.

Volumet og arten av øvelsene som utføres, avhenger av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand. I tilfelle av dype brudd, først passiv gymnastikk: LFK-instruktør eller slektninger utfører bevegelseshelmer som ligger i pasienten, gjenoppretter blodstrømmen i musklene og utvikler leddene. Etter hvert som trivselet forbedrer, lærer pasienten å sitte på egenhånd, og deretter - stå opp og gå alene.

Passive øvelser for rehabilitering etter et slag

Hvis nødvendig, bruk en støtte - en stol, en rygg på sengen, en pinne. Hvis det er tilstrekkelig balanse, blir det mulig å gå først gjennom menigheten, deretter gjennom leiligheten og til og med langs gaten.

Noen pasienter med små områder av hjerneskader og en god reduksjonspotensial begynner å stå opp og selv vandre rundt på avdelingen så tidlig som den første uken av datoen for hjerneslag. I slike tilfeller er opprettholdelse av arbeidskapasitet mulig, noe som er svært viktig for unge.

Med en gunstig forlengelse av post-strokeperioden, blir pasienten tømt fra sykehuset for rehabilitering hjemme. Nøkkelen rolle overtas, vanligvis slektninger, tålmodighet, som er helt avhengig av videre rehabilitering. Ikke slett pasienten med hyppige og langvarige øvelser. Deres varighet og intensitet skal gradvis øke etter hvert som en eller annen funksjon gjenopprettes. For å lette bevegelsen av pasientens hjem, en brønn for å gi sine spesielle rekkverk i dusjen, toalettet vil ikke bli overflødige og små stoler for ekstra støtte.

Video: Et sett med aktive øvelser etter et slag

Spesiell oppmerksomhet bør gis for å gjenopprette håndens funksjon med evnen til å utføre små bevegelser og skrive. Det er nødvendig å utføre øvelser for å utvikle musklene i hånden, og returnere koordinasjonen av fingerbevegelser. Det er mulig å bruke spesielle simulatorer og penselutvidelser. Det vil også være nyttig, sammen med gymnastikk, å bruke en håndmassasje, noe som forbedrer trofismen i musklene og reduserer spasticitet.

Arbeid og lek terapi for restaurering av motoriske ferdigheter av børster

Denne prosessen kan ta mye tid og utholdenhet, men resultatet blir ikke bare de enkleste manipulasjonene, for eksempel kamme, barbering, binde skoene og til og med selvlaging og spising.

Hvis rehabiliteringsperioden er gunstig, er det nødvendig å utvide sirkelen av kommunikasjon og husholdningsoppgaver av pasienten. Det er viktig at en person føles som et fullstendig medlem av familien, og ikke en hjelpeløs ugyldig. Ikke forsøm og snakk med en slik pasient, selv om han ikke fullt ut kan svare på spørsmålene. Dette vil bidra til å unngå mulig apati, depresjon og lukning av pasienten med motvilje mot ytterligere utvinning.

Måter å "røre" pasienten fra utsiden

Elektrostimuleringsmetode muskelfibre er basert på virkningen av pulserende strømmer av forskjellige frekvenser. Dette forbedrer trofismen i det berørte vevet, øker muskelkontraktiliteten, normaliserer tonen med spastisk parese og lammelse. Det er spesielt tilrådelig å bruke elektrostimulering for langsiktige pasienter, i hvem aktiv restorativ gymnastikk er vanskelig eller umulig. For tiden er det mange forskjellige enheter som tillater å bruke denne metoden hjemme under tilsyn av behandlende lege klinikker.

Når du bruker biofeedback metode Pasienten utfører visse oppgaver og samtidig, sammen med legen, mottar hørbare eller visuelle signaler om ulike funksjoner i organismen hans. Denne informasjonen er viktig for legen å vurdere dynamikken i utvinning, og pasienten gir deg også mulighet til å øke reaksjonshastigheten, hastigheten og nøyaktigheten av handlinger, samt observere positive resultater fra øvelsene. Metoden er som regel realisert ved hjelp av spesielle dataprogrammer og spill.

Rehabilitering ved hjelp av biofeedback-metoden (BFR)

Sammen med passiv og aktiv kinesitherapi gir en god effekt også en applikasjon etter en slagmassasje, spesielt med tilbøyelighet til spasticitet og langsiktig rehabiliteringsrehabilitering. Det utføres ved hjelp av konvensjonelle teknikker og har ingen signifikante forskjeller fra det i andre nevrologiske sykdommer.

Det er mulig å starte en massasje på sykehuset tidlig i post-strokeperioden. Dette vil hjelpe en massør på et sykehus eller rehabiliteringssenter. I fremtiden kan en massasje hjemme også bli betrodd til en spesialist, eller slektninger kan mestre sine grunnleggende prinsipper.

Gjenopprette tale- og minnefunksjonen

Restaurering av tale etter et slag er et viktig stadium, først og fremst, sosial rehabilitering av pasienten. Jo raskere kontakten er etablert, desto raskere blir det mulig å komme tilbake til det normale livet.

Tale kapasitet lider i de fleste av dem som har hatt et slag. Dette kan skyldes ikke bare en funksjonsfeil i ansiktsmuskulaturen og artikulasjonen, men også å skade talesenteret som ligger i høyrehåndede mennesker på venstre halvkule. Med nederlaget til de relevante delene av hjernen, kan evnen til å reprodusere meningsfulle setninger, telle og også forståelse av omvendt tale forsvinne.

For å hjelpe pasienten i tilfelle slike forstyrrelser, vil spesialisten - talet terapeut - aphasiologen komme. Ved hjelp av spesielle teknikker og konstant trening vil han ikke bare hjelpe pasienten, men gi også råd til sin familie og venner om videre utvikling av tale. Å gjennomføre øvelser for å gjenopprette tale bør starte så tidlig som mulig, klasser skal være vanlige. Familiens rolle i tilbakevending av evnen til å snakke og kommunisere med andre kan ikke overemphasized. Selv om det virker som pasienten ikke forstår noe, må du ikke ignorere ham og isolere ham fra kommunikasjon. Kanskje, selv uten evne til å si noe, er han godt klar over den talte talen. Over tid vil han begynne å uttale enkelte ord, og deretter hele setninger. Restaureringen av tale bidrar også til å returnere evnen til å skrive.

Flertallet av pasientene som har hatt et slag, er minnet ødelagt. De husker ikke de siste hendelsene i deres liv, slektninger til slektninger kan virke ukjente for dem. For å gjenopprette minnet må du kontinuerlig trene den med enkle øvelser og teknikker. På mange måter kan disse øvelsene minne deg om klasser med små barn. Så, med pasienten er det mulig å lære barnehagerymer, som lett blir husket og reprodusert. Først er det nok å huske en setning, så en hel stanza, gradvis komplisere og øke mengden av lagret materiale. Når du gjentar setningene, kan du bøye fingrene, danner ekstra assosiative forbindelser i hjernen.

I tillegg til rim kan du huske hendelser fra pasientens liv, hvordan dagen gikk, hva skjedde et år eller en måned siden, og så videre. Som minne blir tal og kognitive funksjoner gjenopprettet, man kan fortsette å løse kryssord, og huske ulike tekster.

Klasser for gjenopprettelse av minne er nyttige for å tilbringe hele tiden: for mat, når du rengjør huset, på tur. Det viktigste er at de ikke skal gi pasienten angst og forårsake negative følelser (minner om ubehagelige hendelser fra fortiden).

Video: øvelser for å gjenopprette tale med afferent afasi

Psykologisk og sosial rehabilitering

I tillegg til å ta vare på pasienten etter et slag, gjenopprettelse av motoriske og kognitive funksjoner, spiller psykologisk og sosial tilpasning en viktig rolle. Det er spesielt viktig hos unge og dyktige pasienter med en liten mengde hjerneskade, som sannsynligvis kommer tilbake til deres tidligere livsstil og arbeid.

Gitt det mulig smertesyndrom, manglende evne til å utføre de vanlige handlingene, delta i det offentlige liv, og behovet for konstant hjelp fra andre, er slike pasienter utsatt for depresjon, irritabel og tilbaketrukket. Oppdrag av slektninger er å gi et støttende psykologisk miljø i familien, støtte og oppmuntre pasienten.

Noen ganger er det hallusinasjoner etter et slag, og pasienten kan beskrive dem til deres slektninger. I slike tilfeller, vær ikke redd: for å eliminere dem, er det tilstrekkelig å foreskrive spesielle medisiner.

De utførte rehabiliteringstiltakene bør svare til den virkelige funksjonelle evnen til organismen, idet man tar hensyn til dybden av nevrologiske lidelser. Ikke isoler pasienten, med henvisning til tap av evnen til ordinær tale eller glemsomhet - det er bedre å fortelle ham det riktige ordet eller instruere en ukomplisert lekser. For mange for effektiv utvinning og optimistisk holdning til øvelser, er det viktig å føle seg nødvendig.

I tillegg til å skape et hjem av psykologiske komfort, gir god effekt klasser med terapeuten, og når det er nødvendig - reseptbelagte legemidler (sedativa, antidepressiva).

Sosial tilpasning spiller en viktig rolle i retur til det normale livet. Det er bra når det er en mulighet til å gå tilbake til det forrige arbeidet eller å utføre en annen, enklere. Hvis en person allerede er pensjonert eller hvis det er uregelmessigheter som ikke tillater ham å jobbe, må du se etter andre sosialiseringsmetoder: å besøke teater, utstillinger, hobbyer.

Spesialisert sanatorium er en annen metode for sosial tilpasning. I tillegg til fysioterapi, økter med ulike spesialister, mottar pasienten noen ganger en nødvendig forandring av miljøet og ytterligere kommunikasjon.

Forebygging av sen komplikasjoner og gjentatte slag

De fleste pasienter og deres slektninger er interessert i spørsmålet: hvordan å unngå tilbakefall av en forferdelig sykdom og dens komplikasjoner i fremtiden? Hva er behandlingen etter et slag? For dette er det tilstrekkelig å observere enkle forhold:

 1. Fortsettelse av de initierte rehabiliteringsmåtene (treningsbehandling, massasje, minne og taletrening);
 2. Bruk av fysioterapeutiske metoder for påvirkning (magneto-, laserterapi, varmebehandling) for å bekjempe økt muskelton i de berørte lemmer, tilstrekkelig analgesi;
 3. Normalisering av blodtrykk (med blødningshistorie og tilstedeværelse av hypertensjon), utnevnelse av antiaggreganter (med iskemisk hjerneskade);
 4. Normalisering av en livsstil med unntak av dårlige vaner, overholdelse av diett etter et slag.

Generelt er det ingen strenge begrensninger og betydelige egenskaper i ernæring, så det er alt etter et slag som ikke kan skade en sunn person.

Imidlertid er det nødvendig å ta hensyn til den samtidige patologien og arten av endringene. Hvis funksjonen til bekkenorganene er forstyrret, er pasientens løgnestilling tilrådelig å utelukke matvarer som bidrar til å redusere tarminnholdet, men øker andelen av grønnsaksalat, frukt og korn. For å unngå forstyrrelser fra urinsystemet, er det bedre å ikke bli involvert i surt, saltt og også retter fra sorrel.

Kosthold i hjerneslag beror på mekanismen for akutt cerebrovaskulær ulykke og tidligere årsaker. Så med blødninger på grunn av hypertensjon, er det bedre å ikke spise salt mat, rikelig med drikke, sterk kaffe og te.

Det er nødvendig å følge et anti-arterosklerotisk diett etter et iskemisk slag (hjerneinfarkt). Med andre ord er det ikke nødvendig å gi preferanse til fete, stekte retter, lett tilgjengelige karbohydrater, noe som bidrar til utviklingen av aterosklerotisk lesjon i de vaskulære veggene. Det er bedre å erstatte dem med fettfattig kjøtt, grønnsaker og frukt.

Stroke og alkohol er uforenlige ting, uavhengig av om infarkt eller blødning forekom hos pasienten. Bruk av selv små doser alkohol fører til økning i hjertefrekvens, økt blodtrykk, og kan også bidra til vaskulær spasme. Disse faktorene kan forårsake et gjentatt slag med forverring av nevrologiske lidelser og til og med dødelig.

Mange pasienter, spesielt unge, er interessert i om sex er tillatt etter et slag. På grunn av ulike undersøkelser har forskere ikke bare vist at det ikke er skade, men også fordelene ved rehabilitering. Det er imidlertid visse nyanser forbundet med en alvorlig sykdom:

 • Mulig forstyrrelse av funksjonen til det urogenitale systemet, redusert følsomhet og styrke;
 • Inntak av antidepressiva, irritabilitet og apati med nedsatt seksuell lyst;
 • Motorforstyrrelser som gjør seksuell kontakt vanskelig.

Med en gunstig nåværende gjenopprettingsperiode er det mulig å vende tilbake til normale ekteskapelige forhold, så snart pasienten føler seg sterk og lyst. Den moralske støtten og varmen til ektefellen vil også bidra til forbedring av den psyko-emosjonelle tilstanden. Moderat fysisk aktivitet og positive følelser vil ha en ekstremt gunstig effekt på videre utvinning og tilbake til et fullt liv.

Konsekvensene av slag for total menneskelig helse er direkte avhengig av volum og lokalisering av lesjonen i hjernen. I alvorlige og omfattende slag er komplikasjoner fra andre organer uunngåelige, de vanligste som er:

 1. Inflammatoriske prosesser i luftveiene (kongestiv lungebetennelse hos pasientene i sengetøy);
 2. Krenkelse av bekkenorganens funksjon med sekundær infeksjon (blærebetennelse, pyelonefrit);
 3. Bedsores, spesielt med feil omsorg;
 4. Minske peristaltikk i tarmene med å senke innholdet langs den, noe som er fulle av utviklingen av kronisk betennelse, forstoppelse.

Å ta vare på en pasient som har hatt et slag, må huskes at en person som plutselig mistet sin tidligere livsstil, evnen til å jobbe og kommunisere i sitt vanlige miljø, krever ikke bare moralsk støtte, men også kjærlighet og godhet.

Generelt skjer rehabilitering etter et iskemisk hjerneslag raskere og lettere enn etter blødning. Mange pasienter kommer tidlig tilbake til sin vanlige livsstil tidlig nok, og unge og ufrivillige mennesker gjenoppretter selv ferdigheter i sitt tidligere arbeid. Utfallet og konsekvensene av sykdommen er avhengig av tålmodighet, utholdenhet og ønske om utvinning, ikke bare hos pasienten, men også av hans slektninger. Det viktigste er å tro på et vellykket resultat, så et positivt resultat vil ikke ta lang tid å vente.

Er det mulig å fullføre utvinning etter et iskemisk slag - Alt du ville vite

Stroke er preget av akutt sirkulasjonsfeil i den menneskelige hjerne, som kan utvikle seg ganske raskt (fra et par minutter til flere timer). Når et av blodårene i hjernen er tilstoppet eller hvis en spasme eller skarpe innsnevring oppstår, strømmer blodet ikke lenger til det, og dermed oksygen. Hele prosessen fører til oksygen sult, som forårsaker at nervceller dør. Stroke opptar nå det neste stedet etter et hjerteinfarkt, som de fleste trenger å følge visse medisinske anbefalinger for å forhindre tilbakefall og komplikasjoner av sykdommen.

Effekter etter hjerneslag

Siden det er tre typer slag, kan konsekvensene av hvert slag også være annerledes. Avhengig av hva som er årsaken til berøringen, er denne sykdommen delt inn i flere typer:

 • iskemisk
 • Hemorrhoidal (hemorragisk)
 • Høyre hånd
 • sinistral
 • omfattende
 • Microstroke.

Konsekvenser av iskemisk slag

Iskemisk type slag er regnet som den vanligste (ca. 80% av tilfellene). Denne typen slag berøres av en spasme eller blokkering av blodkaret med en trombose. Konsekvensene etter et iskemisk slag vil avhenge av en rekke årsaker som det ble forårsaket av. Men selve graden av hjerneskade er viktig:

 • Når et lite fartøy er skadet, går den iskemiske typen av slag i de fleste tilfeller gunstig under betingelse av passende behandling, det vil si sannsynligheten for fullstendig gjenoppretting av nedsatt hjernefunksjon er høy.
 • Et forlenget løpet av iskemisk berøring kan tiltrekke seg alvorlige komplikasjoner, inkludert forverring av sykdommen, gjentatte slag, lungebetennelse, etc. Men dette tilfellet kan også gi et gunstig utfall dersom behandling planlegges snart.
 • Det er også så sjeldne tilfeller når forbedringen av tilstanden, til tross for behandlingen, ikke kommer, og symptomene vokser. Dette indikerer tilstedeværelsen av en subakutt periode med iskemisk slagtilfelle.

Konsekvenser av hemorragisk slag

Hemorroide slagstropp kalles ofte hemorragisk. Det er preget av ruptur av fartøyet og utstrømningen av blod fra det inn i hjernens substans. Dette fører til utseendet av et hematom i hjernen, som ved sin tilstedeværelse setter press på vevene som omgir det, og derved forårsaker hevelse, og deretter død av nerveceller. Risikoen for forekomst av konsekvenser etter et hemorragisk slag beror på lokalisering i hjernen:

 • Cerebellar lesjon fører til svekket koordinering av bevegelser
 • Den motsatte siden av lesjonen kan bli lammet, eller på denne siden av kroppen (på armen eller benet) vil det være parese
 • Med lokalisering av hematom i venstre side av hjernen, kan tale brytes opp til det totale tapet. Det er et brudd på brevet, minnet og den psyko-emosjonelle sfæren.

Stroke kan forårsake vaskulær demens - oppnådd nedsatt hukommelse og intellektuelle evner hos en person på grunn av cerebrovaskulær sykdom. Med mangel på oksygen dør hjernecellene som er ansvarlige for atferd og oppfattelse dør, og endrer pasienten uten anerkjennelse.

Husk at fullstendig utvinning bare er mulig hvis det ikke tok 3 timer fra angrepstidspunktet til gjengivelse av medisinsk hjelp.

Gjenoppretting av blodsirkulasjonen gir pasienten sjansen til ytterligere rehabilitering. Akk, i noen tilfeller er det vanskelig eller umulig:

 • Hvis fokuset på hjerneslaget faller på vitale områder i hjernebarken.
 • Hvis ilden har en overdreven grad av skade.
 • For pasienter som har alvorlige former for andre sykdommer, i dårlig fysisk tilstand og hos eldre.

Den iskemiske form for hjerneslag overstiger frekvensen av hemorragisk opprinnelse med 4 ganger. Og selv om alvorlighetsgraden ikke er så beklagelig, er rehabilitering etter et iskemisk slag berørt først og fremst av omfanget av det berørte fokuset, lokaliseringen og graden av skade. For eksempel, med en ensidig berøring som påvirker en bestemt funksjonell sone i hjernebarken, er en persons evne til å berøre og motoraktivitet delvis tapt.
De hyppigste konsekvensene av hjerneslag, rehabiliterende - ensidig parese (brudd på lemmernes kinetiske funksjon). Gjenopprettelse av bevegelse tar minst 3 måneder. Flere alvorlige tilfeller må korrigeres i opptil et år. Alvorlighetsgraden av konsekvensene avhenger ikke bare av lesjonens fokus, men også på hvor raskt den første medisinske forsyningen ble gitt. Etter 3 timer uten mottak av ernæring av hjerneceller gjennom blodet, oppstår nekrotiske prosesser. Derfor, etter denne tiden, gjenoppretter blodsirkulasjonen ikke muligheten for vellykket behandling.
Sjansene for effektiv behandling reduseres når:

 • lesjoner av midlene av medulla oblongata, områder av cortex av cerebral hemisfærene assosiert med livsforsyning. I dette tilfellet kommer det dødelige utfallet raskt;
 • iskemisk slag av en lacunar natur når lesjonen når 5 mm;
 • eldre og alderdom;
 • komplikasjoner av kroniske sykdommer, så vel som tilstanden i kroppen, svekket av rusmiddelavhengighet.

Trykk- og funksjonshemningsgruppe

Økning i blodtrykk - et fenomen ganske hyppig. Det er nødvendig å følge at den ikke stiger over 140-160 enheter systolisk og 90-100 diastolisk. Hvis en person blir inkompetent, utstedes han en funksjonshemmede.

Ødem etter et slag

Rasjonelt bruk elastisk bandasje. Hvis beina svulmer, må du heve dem for natten. Og i tilfelle en temperaturforskjell mellom en sunn og smertefull lemmer, er konsultasjon av en kirurg rett og slett nødvendig.

Hjerte og kropp etter et slag

Terapeutisk gymnastikk og treningsterapi

Hver periode med rehabilitering etter hjerneslag har visse oppgaver for å gjenopprette motorforstyrrelser.

Fysiske øvelser terapeutiske øvelser og fysikalske behandlinger tar sikte på å øke omfanget av bevegelse, økt muskeltonus normalisering, øke kapasiteten for frivillig muskelbevegelser (spenning og avspenning). Og så lærer du hovedmotoregenskapene - gå, stå og tapt selvbetjeningsevner.


I den akutte og tidlig rekonvalsensperiodene dominerer passiv bevegelse, stimulerende utseendet av aktive bevegelser, hindre utvikling av kontrakturer, forbedrer blod - og lymfe sirkulasjonen og redusere muskelhypertoni med gradvis tilsetning av aktive bevegelser. Også i disse periodene begynner pasienten å trene for å sitte, stå, gå og selvbetjene.

I den sentrale gjenopprettingsperioden er fysiske øvelser rettet mot å forbedre ferdigheter i gang og trene en stabil vertikal stilling og balansebehandling.

Biokontrollmetode med tilbakemelding

Bruken av moderne utstyr i kombinasjon med klassisk omsorg og den nyeste kunnskapen om personell bidrar til å legge til fots selv de som leger selv kan vurdere håpløst. Men ikke tro at et slikt mirakel kun er mulig innenfor veggene til dyre klinikker og i hendene på sjeldne spesialister.

Det er ikke verdt å spørre om det er mulig å gjenopprette etter et slag - det er nødvendig å sette et mål og trygt gå til det, for i dag finnes slike muligheter for hver pasient.

En av de største risikoene etter et slag er nederlaget av hjerneceller, dannelsen av den såkalte patologiske kjernen. Er en del av de døde nerveceller, dessuten er plassert i umiddelbar nærhet til cellen kammeret og er gjenstand for støt, og derved miste sin aktivitet og evnen til midlertidig eller fullstendig å utføre visse funksjoner.

Restaurering av visjon

Gjenopprettelse av syn etter slag er håndtert av en oftalmolog. I metodene kan man bruke medisinsk terapi, spesielle øvelser og til og med en kirurgisk operasjon.

Taleutvinning

Å gjenopprette tale etter et slag er et viktig stadium for sosial tilpasning av pasienten. På dette stadiet vil en taleterapeut hjelpe. I arsenalet til en slik spesialist finnes det mange metoder for å gjenopprette talefunksjonen. Tale kan brytes som følge av talesenterets nederlag, som i høyre hånd er i hjernens venstre hjernehalvdel. Eller pasienten er ikke i stand til å snakke på grunn av ansiktsmuskler.

Erstatt dårlige vaner med nyttig, la sunn livsstil bli din stil. Du bør vite at en daglig tur på 30 minutter kan forbedre helsen din betydelig og redusere risikoen for hjerneslag. I stedet for å gå, kan du velge andre typer fysisk aktivitet: sykkel, svømming, dans, etc.

I tillegg er alle uten unntak - som å ha hatt et slag og berettiget til et slag - anbefalt en diett med lavt innhold av salt og fett. Ved å redusere mengden salt og fett i kostholdet, senker du blodtrykket og dermed, enda viktigere, reduserer risikoen for slag. Stress for et balansert kosthold med en overvekt av frukt, grønnsaker, frokostblandinger og en moderat mengde protein.

Slag i de fleste tilfeller er et resultat av problemer forbundet med blodsirkulasjon (brudd i hjertet, blodårene og blodårene eller blod som strømmer gjennom dem). For eksempel kan fettavsetninger forårsaket av aterosklerose eller andre sykdommer forstyrre blodstrømmen gjennom arterier som bærer blod fra hjertet til hjernen. I tilfelle blokkering av disse karene kan det forekomme et slag.

Et annet skritt nærmere et slag er de såkalte overgangsforstyrrelsene i hjernens sirkulasjon eller forbigående iskemiske angrep. De adskiller seg fra slag bare fordi de varer flere minutter, mindre ofte - timer, men ikke mer enn en dag, og resulterer i fullstendig restaurering av funksjonshemninger.

 • mengde skade;
 • deltakelse i familiemedlemmer;
 • høy profesjonalitet av medisinske arbeidstakere;
 • vilkår for begynnelsen av rehabiliteringsforanstaltninger.
 • restaurering av kommunikative forstyrrelser;
 • normalisering og styrking av motorfunksjoner;
 • trening i bruk av transportmidler (rullestoler, krykker, stavestenger);
 • utføre prosedyrer for å eliminere muskelspasmer, samt gjenopprette bevegelse;
 • psykologisk hjelp og vurdering av pasientens mentale tilstand
 • fysioterapi ved hjelp av elektriske impulser;
 • tvangsbevegelse;
 • Bruken av robotic enheter som hjelper til med å gjenopprette motorfunksjonen.

Deretter strømmes neste kvass med varmt vann og forlater på et varmt sted i tre dager. På den fjerde dagen vil du være helt klar til bruk. Drikk bør være full, regelmessig i to eller tre måneder, minst tre ganger om dagen, men det er selvfølgelig bedre ofte.

Kan gi betydelig hjelp i gjenoppretting, behandling med folkemessige rettsmidler som urtekolleksjon, i stand til å rense blodet. Resept behandling som for folkemedisiner er enkel: ta tre like deler nyttig urter mynte, Fireweed blader, ikke mer enn to doserings blåbær blader, røtter av Bergenia, lavendel.

Deretter legger du til en del malurt, cowberryblad, geranium urter, ikke mindre enn tre deler av røttene av viburnum, fioler. I finalen legger du til fem stykker tørrskall med mandarin, blomstrende kusker, bringebærblader.

Et par spiseskjeer av det oppnådde urtepreparatet helles med en halv liter kokende vann og la det bli infundert i termosene i minst ti timer. Behandlet av slike folkemedisiner i form av infusjon trengs av en tredjedel av glasset, minst tre eller fire ganger om dagen.

Kan jeg komme seg fra et slag og hvordan?

Mer enn halvparten av innbyggerne i Russland (53%) dør på grunn av hjerte-og karsykdommer: dette er mer enn alle andre grunner tatt sammen. Det antas generelt at dette hovedsakelig handler om hjerteinfarkt, men dette er ikke sant: i 2 av 5 tilfeller er dødsårsaken en "vaskulær katastrofe" i hjernen. Ifølge statistikken har hvert 15. minutt i Russland noen slag.

Insidiøsitet av et slag - ikke bare i dødelighet. Opptil 80% av overlevende etter akutt blokkering av cerebral arterie eller blødning i hjernen blir deaktivert, og en tredjedel av dem trenger konstant omsorg. Et alvorlig problem i Russland er rehabilitering av pasienter som overlevde et slag: bare en av fem gjennomgår rehabiliterende behandling som tar sikte på å komme tilbake til et fullt liv.

I mellomtiden gir rettidig psykologisk rehabilitering i henhold til et program utviklet i samsvar med anbefalingene fra eksperter innen gjenopprettingsterapi, å oppnå betydelig forbedring i pasientens velvære, og også å redde ham fra død på grunn av komplikasjoner av et slag. Forskningsdata viser at hver andre pasient som overlever et angrep dør innen et år etter det, men behandling utenfor hjemmet, i et spesialisert senter, reduserer sannsynligheten for et tragisk utfall med halvparten.

Hva er et slag?

Hjernen er uten tvil det viktigste organet i menneskekroppen, og den trenger aktiv ernæring og blodtilførsel. Selv et fenomen som besvimelse, "oppfunnet" av natur for å sikre oksygenstrømmen til hodet - i en horisontal posisjon.

karene i hjernen, så vel som alle kar i kroppen, slitt med alder: den kan være forårsaket av aterosklerose - ankomsten av kolesterol plakk, innsnevring lumen av arteriene - eller hypertensjon. Dersom den patologiske prosess utvikles sakte, det fører til en gradvis forringelse av nervesystemet: så mange eldre mennesker vil utvikle vaskulær demens, i hvilken markert svekkelse av hukommelse, oppmerksomhet, intelligens, endringer i karakter og så videre.

Hvis det i visse tilfeller er fartøyet i hjernen tilstoppet, presset eller revet, så er det en akutt forstyrrelse av hjernecirkulasjon. Denne tilstanden krever akutt medisinsk hjelp, som tar sikte på å eliminere konsekvensene av et angrep og kan redde pasientens liv eller redusere graden av skade på nervesystemet.

For å hjelpe hjemme til en person som har hatt et slag, er det dessverre umulig. Derfor er det så viktig å gjenkjenne tegnene på denne tilstanden og å levere pasienten så snart som mulig til et spesialisert sykehus.

Typer av slag

Avhengig av mekanismen for sirkulasjonsforstyrrelser, er det to hovedtyper av slag:

 • Iskemisk slag. Den utvikler seg når fartøyets lumen er tilstoppet av et atherosklerotisk plakk, en trombose (blodpropp), en luftboble og så videre. En annen mulig årsak til iskemisk beredskap er et kraftig fall i blodtrykket, der blod ikke strømmer til et bestemt område i hjernen. Stroker av denne typen er diagnostisert hos 80% av pasientene.
 • Hemorragisk slag. Vanligvis utvikler seg på grunn av et skarpt trykk i blodtrykket, noe som fører til brudd i hjernen, etterfulgt av blødning i hjernens myke vev eller mellomrummet mellom ytre skall. Ifølge statistikk, slutter hemorragisk hjerneslag ofte med pasientens død: han krever akutt kirurgisk omsorg for å fjerne hematom som komprimerer hjernen.

Hva er et microinsult?

I noen tilfeller, dårlig sirkulasjon i hjernen er kortvarig og forsvinner spontant i løpet av dager etter de første symptomene på hjerneslag. Legene kaller denne tilstanden et forbigående iskemisk angrep (TIA), men blant de vanlige menneskene er begrepet "microinsult" populært. Til tross for at det ikke truer pasientens liv og i de fleste tilfeller ikke fører til alvorlige helsemessige konsekvenser, microstroke kreve obligatorisk testing av en nevrolog, behandling og rehabilitering: 10% av pasientene i løpet av de neste 90 dagene etter TIA utvikler "full" slag.

Som regel begynner et angrep av hjernesirkulasjonsforstyrrelser med en persons klager om akutt smerte i hodet. Det er viktig å kjenne de viktigste symptomene på hjerneslag, som legene av bekvemmelighet har kombinert i forkortelsen til UDAR:

 • U (smil): spør personen fra hvem du mistenker et slag for å smile. Hvis samtidig lippens hjørne på den ene siden forblir senket (eller hele ansiktet ser ut som det er vridd), er dette et tegn på et slag.
 • Д: bevegelse Pasienten blir asymmetrisk - han kan ikke løfte begge hender eller synkront bøye beina, en lem lager eller ikke adlyder i det hele tatt. Også, en person med slag berører ofte balanse og faller til bakken.
 • A: artikulasjon (evnen til å uttale ord) er vanskelig for en pasient, tungen blir stiv som en full, noen ganger er han ikke i stand til å uttale det enkleste uttrykket, forvirrer stavelser, stamme eller mumler.
 • R: løsning bør tas omgående - hvis det er minst ett av de ovennevnte tegnene, må du ringe en ambulanse og ringe et gjenopplivingsteam. Kontoen går i et minutt.

Effekter av slag

På grunn av alvorlig hjerneskade eller forsinkelser i medisinsk behandling, dør hver tredje person som har hatt et slag. Konsekvensene av anfallet for de som overlevde er avhengige av flere faktorer. Den mest signifikante av disse er mengden skade på nervesystemet, hjernedepartementet der slaget skjedde, aktualitet og kvalitet av behandlingen.

For eksempel, hvis det er et hjernestamme som er igjen uten oksygen, ansvarlig for vitale funksjoner - pust, palpitasjon, termoregulering og andre - pasientens liv vil ligge i balansen. I noen andre situasjoner antas funksjonene til de berørte områdene av andre nervesentre, på grunn av hvilke det er mulig i tide å kompensere for alle lidelser og gå tilbake til et fullt liv.

Er fullstendig utvinning mulig etter et slag?

Til tross for den vitenskapelige utviklingen de siste tiårene i medisin er det fortsatt mange hvite flekker. Og i første omgang gjelder dette for nevrofysiologi. Erfarne leger som behandler pasienter etter slag, unngår nøyaktige spådommer: I verdenspraksis er det mange tilfeller der pasienter med tegn på alvorlig hjerneskade har fullstendig restaurert helsen. Dessverre, de motsatte historiene er også vanlige - når en ubetydelig fornemmelse av nervefunksjonene ved første øyekast ble til et funksjonshemning, og til og med kostbare medisiner og prosedyrer ikke hadde en uttalt effekt på pasientens tilstand.

Likevel bemerker leger at pasientens disiplin og deres slektninger, samt en optimistisk holdning, kan oppnå konkrete resultater i gjenoppretting etter et slag - uavhengig av diagnose og statistiske data. Ønsket om å få uavhengighet og gjenopprette tapte funksjoner, det være seg evnen til å snakke, styrke og følsomhet i ben og hender, syn, en fast gang uten krykker og kanter gjør noen ganger underverk. Men det er også svært ønskelig å gi pasienten den nødvendige organisatoriske og medisinske støtten for å hindre gjentatte anfall og forhindre mulige komplikasjoner og skader. Så det er viktig at rehabilitering skal skje i et komfortabelt og vennlig miljø, og slektninger eller medisinsk personell overvåker overholdelse av medisinske avtaler, besøk prosedyrer og overvåking av ytelsen til fysiske øvelser.

En betydelig rolle i gjenoppretting etter et slag, gir legene psykologisk støtte til pasienten: ofte blir personer som overlever et angrep, føler seg deprimerte på grunn av tap av deres vanlige evner. Dette observeres hos eldre og hos unge pasienter, og slektninger er ikke alltid i stand til å ordentlig støtte en person, noe som gir ham interesse for liv og motivasjon for å beseire sykdommen. En erfaren psykolog vil ikke bare kunne finne de riktige ordene, men vil også foreslå effektive praktiske måter å overvinne depresjon.

Hvor lang tid tar det?
utvinning etter et slag

Eksperter er enige om at det er optimalt å starte tidlig rehabiliteringsaktiviteter, hvorav varigheten skal være fra flere uker til et år. De fleste reversible tapte funksjonene har en tendens til å gå tilbake til pasienten i løpet av de første månedene etter angrepet. Etter første halvår er gjenopprettingsfremgangen betydelig redusert, men stopper ikke. Det er tilfeller der individuelle ferdigheter - for eksempel tale, hørsel eller følsomhet av lammede lemmer - returnerte til pasienten noen få år etter slag. For å øke sjansene for et slikt utfall, er det nødvendig å fortsette rehabiliteringsprosedyrene selv etter slutten av rehabilitering, samt fra tid til annen gjennomgår vedlikeholdstreningskurs.

Rehabiliteringsmetoder

Postinsult rehabilitering er delt inn i fire hovedområder:

 • Restaurering av motorsystemet. Inkluderer en rekke teknikker for å bekjempe lammelse. Dette inkluderer massasje, kinesioterapi, treningsbehandling, gjenoppretting av ferdigheter, fysioterapi og ergoterapi - gjenoppretting av ferdighetene som trengs i hverdagen.
 • Tale- og minneutvinning. Innenfor rammen av denne retningen arbeider en tale terapeut (med spesialisering i aphasiologi) med pasienten, som ved hjelp av spesielle øvelser gir pasienten muligheten til å snakke tydelig.
 • Restaurering av bekkenfunksjonene. Siden noen pasienter har urininkontinens og avføringsproblemer etter et slag, foreskriver rehabilitatoren medisiner og fysioterapiprosedyrer som tillater delvis eller fullstendig restaurering av genitourinærsystemet og tarmen.
 • Psykologisk gjenoppretting betyr rådgivning med en psykolog, samt aktiviteter som er rettet mot å sosialisere pasienten. Personer som har hatt et slag - spesielt i alderdommen - er det viktig å ikke være alene, kommunisere med andre, ha en hobby. Derfor er det ikke uvanlig for behandlingskurs i rehabiliteringssentre å inkludere et kultur- og rekreasjonsprogram.

Fordeler med løpet av psykologisk rehabilitering i "Three Sisters"

Utvinning fra hjerneslag i moderne rehabiliteringssentre er den mest avanserte metoden for omsorg, som, når det gjelder effektivitet, langt overstiger "hjemme" -behandling. Tross alt, pasientens familie, selv oppriktig ønsker å hjelpe ham, er oftest ikke spesialister i rehabiliteringsbehandling og må ofte lære seg ferdighetene med å omsorg for en funksjonshemmede.

"Tre søstre" - en av de beste rehabiliteringssentrene i Russland, hvor det vennlige team av kvalifiserte leger, dag etter dag bidrar til titalls og hundrevis av pasienter gjenopprette fra skader, operasjoner, slag og kroniske sykdommer. Klinikken ligger i et rent sted i en furuskog i nærheten av Moskva og er utstyrt for dagers opphold pasienter i alle alvorlighetsgrad. Leger som arbeider i "Tre søstre", er forfattere eksklusive rehabiliteringsmetoder, basert på mange års erfaring som arbeider med pasienter, og praktiserer den mest effektive i henhold til den globale medisinske samfunnet tilnærminger til å redusere behandling - for eksempel Bobath terapi metode Ekzarta, PNF metoden og andre.

Pasienter av de "tre søstre" kan gjennomgå psykologiske rehabiliteringskurs uten å skilles fra sine slektninger. I dette tilfellet sørger senteret for vilkårene for et felles opphold. På pasientens tjenester: en restaurant, en idrettshall, internettilgang og et anlagt område for turgåing.

"Tre søstre" er en rehabilitering, ikke bare med fordel, men også med komfort.

Les Mer Om Fartøyene