Aterosklerose av kar: utvikling, tegn og lokalisering, diagnose, hvordan å behandle

Aterosklerose i den moderne verden øker hvert år dens spesifikke tyngdekraft i antall alle kardiovaskulære sykdommer. Dette er på grunn av ulike årsaker, og, fremfor alt, en endring i livsstil av mennesker, miljøforhold, og, merkelig nok, en økning i trivsel, fordi den nåværende generasjon av menneskelig daglig meny av våre forfedre, unntatt i drømmer kan prividetsya eller under drømmen søvn. True, noen "kolesterol godbiter" kunne bli prøvd for påske og jul.

Til tross for den nådeløse kampen for verdens helsemiljøer gir aterosklerose ikke opp, og borgerne selv hjelper det, fordi de i de fleste tilfeller ikke følger kardiologernes anbefalinger veldig mye.

Det skal bemerkes at når det gjelder aterosklerose er det ingen spesiell grunn til å berolige seg i ung alder, det bare må ikke forveksles med arteriosklerose (arteriokaltsinoz) når alder vokser bindevev, og kalsiumsalter avsettes, og endelig - forseglet alle lagene av arterieveggen og fartøyet mister sin funksjonsevne.

Aterosklerose er på ingen måte et resultat av den naturlige aldringen av alle organer og systemer, sykdommen er en uavhengig enhet hvor mannlig kjønn er en preferanse, og den unge alderen er ikke en hindring.

Utbrudd av en aterosklerotisk prosess

Aterosklerose, stedet for sin begrunnelse, valgte veggene til store og mellomstore arterielle kar. Under den aterosklerotiske prosess menes avsetningen og akkumuleringen av lipoprotein og meget lav tetthet (LDL, VLDL - "dårlige" kolesterol fraksjon), og de inneholder fett i myk elastisk og endotel (intima).

Mekanismen av aterosklerose er ganske komplisert, det er basert på et brudd av lipid utvekslingsprosesser og lipo-proteinkomplekser, endrer den strukturelle sammensetning av endotelet av blodkar, slik at det er mer praktisk å presentere patogenesen i skjematisk form:

 • I den første fasen begynner å utvikle strukturelle og cellulære forandringer som utløser bindevevets respons, blant det totale eksterne velvære i intima.
 • Flytende med en strøm av blod, blir LDL fanget av celler av hovent intima og avsatt på den indre membran av arteriefartøyet;
 • Atheromatøs plakk dannes, med utgangspunkt i LDL. Utviklingen av en atherosklerotisk prosess langs fartøyets lengde kalles ikke-stenoserende aterosklerose, som bare er karakteristisk for den første fasen og vanligvis ikke diagnostiseres som en diagnose;
 • Som akkumulering av skadelige kolesterolkomponenter begynner plaques å stige over overflaten av intima, bevege seg inn i fartøyets lumen og derved begrense det.

utvikling av aterosklerose: normal, plakkdannelse, utseende av blodpropper

Det er allerede stenosering aterosklerose, som truer med å blokkere fartøyet, siden lumen av arterien fortsetter å synke over tid, til den er helt lukket. Det er interessant at innsnevring til 70% kan gå ubemerket, og prosessen er asymptomatisk. Bare okklusjon av fartøyet som fører til akutt iskemi (som en variant av konsekvensene av stenoserende aterosklerose) kan bli en "torden ut av det blå";

 • Ved senere stadier kan fibrotiske plakkene såres og forkalkes, noe som ytterligere forverrer situasjonen, siden gode forhold oppstår for dannelsen av trombi.
 • Bokstavelig talt er alle arterielle fartøy av stor og medium kaliber gjenstand for aterosklerotiske endringer. Egenskaper av dannelsen og løpet av den patologiske prosessen, dens komplikasjoner vil bli vurdert i andre deler av artikkelen. Men før du tar hensyn til slike viktige punkter som årsakene til atherosklerose og dets risikofaktorer.

  Hvem risikerer først?

  Omstendigheter som skaper forhold for fremveksten av atherosklerose har skapt behovet for klassifisering under hensyntagen til ulike faktorer. Dette tillot flere å systematisere former for aterosklerose, dets faser og stadier. Formen av aterosklerose er vanligvis vurdert fra utgangspunktet av deres opprinnelse, det vil si hovedårsaken til aterosklerose.

  hemodynamisk varianter av den aterosklerotiske prosessen er forårsaket av:

  1. Arteriell hypertensjon;
  2. Angiospasm, som ofte oppstår av ulike årsaker, for eksempel med hypertensive kriser, langvarig nervespenning eller i nærvær av en så skadelig vane som røyking;
  3. Vasomotoriske forstyrrelser forårsaket av andre patologi (vaskulær dystoni, cervical migrene, vertebral arterie hypoplasi, cervical osteochondrose et al.).

  metabolsk former for aterosklerose er provosert av andre situasjoner:

  • Genetisk historie (arvelig-konstitusjonelle lidelser av fettmetabolismen: kolesterol diatese, xanthomatose);
  • Alimentarforstyrrelser forårsaket av overdreven konsum av fettstoffer og karbohydrater, noe som resulterer i fedme, noe som provoserer en økning i kolesterol og dets fraksjoner i serumet;
  • Hypodinami, som ofte fører til akkumulering av overflødig vekt;
  • Endokrine patologi (diabetes, utilstrekkelig skjoldbruskfunksjon, ubalanse av kjønnshormoner);
  • Nyrer og leverdefekter (nefrotisk syndrom, fett hepatose, ZHKB - kolelitiasis, etc.);

  Til risikofaktorene, og noen ganger årsakene til atherosklerose, som nevnt ovenfor, inkluderer sex: sykdommen rammer ofte menns kar. I tillegg, tilstedeværelse av kun en provokatør - er ganske sjelden, som regel er de til stede "nå", og dermed forverrer situasjonen og øker sannsynligheten for utvikling av multifokal aterosklerose, oppstår som multivessel aterosklerotisk lesjon med karakteristiske konsekvenser for ham.

  Skjoldene av aterosklerose, hvor både hemodynamiske og metabolske provokatorer samles, kalles blandet, Det er de som utgjør størstedelen av pasientene som ødelegger statistikken over slag, hjerteinfarkt og ikke bare dem...

  Klassifisering etter habitat

  Prosessen med akkumulering av kolesterolkomplekser og dannelsen av atheromatiske plakk i begynnelsen av tegn på aterosklerose gjør det ikke. Likevel slår i det hele tatt alle kroppens kar, noen gir han en spesiell preferanse. Fra patogenesens synspunkt kan dette antas basert på de karakteristiske tegnene på visse patologiske forhold. I den foretrukne lokalisering av aterosklerose kan indikere de kliniske manifestasjoner av koronar hjertesykdom hvis annen årsak til dets dannelse (koronar og ikke-koronar opprinnelse) ikke er påvist eller typiske symptomer på arteriosklerose av nedre ekstremiteter. Avhengig av den primære lokaliseringen av prosessen er således disse typer aterosklerose preget:

  1. Aterosklerose av hjertekarene;
  2. Aterosklerose av aorta;
  3. Aterosklerose av cerebral fartøy;
  4. Aterosklerose av nyrearteriene;
  5. Aterosklerose i abdominal aorta og dens grener;
  6. Aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter.

  Imidlertid, slik det er kjent, kronisk aterosklerose - en systemisk sykdom, og dette fører ofte til det faktum at i en organisme gruppe påvirker forskjellige fartøyer, f.eks, koronar og cerebral (opp til 40% av pasienter som allerede har en slik kombinasjon). Denne typen aterosklerose kalles multifokal. Multifokal aterosklerose er farligere, krever komplisert terapi, forverrer prognosen og påvirker hastigheten av postoperative komplikasjoner oppover, er aterosklerose og komplikasjoner i dette tilfelle også ganske farlig (hjerteinfarkt, akutt iskemisk hjerneslag).

  Forløpet av den patologiske prosessen

  Manifestasjoner av noen patologi i kroppen, og de mer direkte tegn på aterosklerose ganske lenge ubemerket, men den patologiske prosessen er, som gjenspeiles av langsiktig og permanent klinisk forskning på dette området. Takket være dem i dannelsen av patologiske endringer var Følgende stadier av aterosklerose utmerker seg:

  • Uforutsigbar i tid, noen ganger signifikant i varighet, skjult (preklinisk) periode. I mellomtiden kan iskemiske endringer i blodkarene på velværefasen allerede bestemmes av ulike diagnosemetoder, noe som er best å begynne med et besøk på laboratoriet. Studien av lipidspektret (kolesterolfraksjoner og triglyserider) og beregning av den atherogene koeffisienten kan "fange" utviklingen av aterosklerose i et tidlig stadium;
  • Fase av aterosklerose med nervøse, vasomotoriske og metabolske forstyrrelser, som klinisk allerede manifesterer seg, selv om det er svakt. I tillegg til laboratorieforskyvninger (hyperkolesterolemi) begynner pasienter etter fysisk anstrengelse (sykkel ergometri) å registrere iskemiske endringer i innspillingen av elektrokardiogrammet;
  • Jeg stadium av kliniske manifestasjoner kalles iskemisk og er preget av en innsnevring av fartøyene, noe som fører til forstyrrelse i næringen til de tilsvarende organer og starten på dystrofiske forandringer i dem;
  • Trinn II kalles trombo-nekrotisk, den er ledsaget av nekrose, stor eller liten brennpunkt, som ofte ledsages av blodkar i blodet;
  • III fibrøst eller sklerotisk stadium preget av dannelse av arrdannelse i parenkymal (nyre, lever) og andre organer med atrofiske forandringer av seg selv.

  I tillegg er det i utviklingen av aterosklerose tre faser: den aktive fasen eller fremdriftsfasen, stabiliserings- og regresjonsfasene.

  Symptomer på aterosklerose behandles bedre i samsvar med lokaliseringen, det vil si beskrivelsen av en isolert form av sykdommen. Dette tillater dem litt detalj, fordi det ikke kan være tegn på aterosklerose i aorta og perifere kar er nøyaktig det samme.

  Nedfallet av fartøyene i nakken skaper problemer for hodet

  Hvis vi snakker om halsen fartøy aterosklerose eller aterosklerose i halspulsåren, mener vi aterosklerotisk vaskulær sykdom, mate hjernen og sikre dens normale funksjon. Av dette følger det at dersom problemet oppsto på disse arteriene, vil lide alle strukturer i sentralnervesystemet (CNS), så det gir ingen mening å behandle dem hver for seg, er det bedre bare å ta og kombinere i en enkelt sykdom (som imidlertid gjort til oss) - aterosklerose av cerebral fartøy.

  1 - aterosklerose av cervikal lokalisering, 2-aterosklerose av cerebral fartøy

  Årsaken til denne arten har samme som andre former, utvikler seg i henhold til lignende lover, selv om her også cervikal osteokondrose bidrar. I mellomtiden har denne typen aterosklerose en utmerket symptomatologi, her faller all byrde på hodet. På grunn av det faktum at aterosklerose av cerebrale kar fører til dannelse av kronisk insuffisiens av cerebral sirkulasjon, vil resultatet av denne prosessen slå tilbake i form av cerebral iskemi, eller rettere sagt, dens enkelte områder, som manifesterer seg klinisk.

  Forløpende iskemi eller forbigående iskemisk angrep (TIA) oppstår som regel som følge av angiospasm (spasmer i hjerneskap). En alvorlig komplikasjon av TIA er en ganske alvorlig tilstand - iskemisk berøring, men TIA er en komplikasjon av aterosklerose, derfor hjerneinfarkt (= slag) kan også betraktes som en komplikasjon av aterosklerose.

  Utviklingen av aterosklerose av cerebral fartøy er karakteristisk for den kroniske aterosklerotiske prosessen:

  1. I første fase registrerer pasienten en reduksjon i arbeidskapasitet, tretthet, fravær, det blir vanskelig å konsentrere oppmerksomheten, huske hendelsene for en uke siden, selv om profesjonelt minne ikke lider ennå. Hodepine med periodisk svimmelhet, tyngde og støy i hodet, søvnforstyrrelser, irritabilitet, angst, dårlig humør - også symptomene på hjerne-arterien aterosklerose;
  2. For andre etappe er de samme tegnene karakteristiske, men de utvikles, blir uttalt og allerede egentlig forhindrer en person i å ikke bare jobbe, men også tilpasse seg til det vanlige liv;
  3. Det tredje trinnet kan beskrives som følger: encefalopati, markert nedgang av intellektuelle evner, utseende cerebellare forstyrrelser (manglende koordinasjon) og parkinsonsymptomer (stivhet, mangel på ansiktsuttrykk, jitter).

  Myokardium mottar ikke ernæring og oksygen

  Aterosklerose i blodkarrene i latent periode oppfører seg derfor, og avslører seg selv ved ingenting, selv med en utviklet atherosklerotisk prosess, noe som gjør tidlig diagnose vanskelig (pasientene klager ikke over noe). Disse forholdene skyver av forebyggende tiltak som kan stoppe sykdomsprogresjonen, slik at behandlingen starter når diagnosen IHD allerede finner sted.

  Videre begynner det karakteristiske kurset i den patologiske prosessen:

  • Iskemisk, dvs. det første trinnet er vist som angina syndrom (IBS) spenning med karakteristiske symptomer: brystsmerte i forbindelse med fysisk aktivitet eller følelsesmessig belastning, dyspné, dysrytmi, hevelse som et symptom på hjertesvikt. IHD er dannet mot bakgrunn av aterosklerose. Sykdommen er forårsaket av blodsirkulasjon i karene i hjertet som fører til tap av hjertemuskelen, myokard fordi den ikke lenger får den nødvendige mengden av næringsstoffer og oksygen. IHD kan være akutt (MI) eller fortsette som en kronisk prosess, ledsaget av periodiske angina pectorisangrep;
  • Det andre (trombonekrotiske) stadiet gir også et hjerteinfarkt med iboende egenskaper som er beskrevet i de relevante materialene;
  • Den endelige fasen (sklerotisk) oppstår ved et gunstig utfall av hjerteinfarkt og blir til en diagnose: aterosklerotisk kardiosklerose.

  Aorta og aterosklerose

  Veldig farlig for livet aterosklerotisk prosess som påvirker hoved arteriell fartøy - aorta, fordi dets grener leverer blod til hele kroppen. Aterosklerose i aorta, spesielt i thorakregionen, er på ingen måte sjelden, men pasienten bor i lang tid og mistenker ikke noe, siden symptomene er svært knappe, om ikke helt fraværende. Fra tilfelle til tilfelle kan det oppstå smertefulle opplevelser bak brystbenet (aortalgi), og gir seg til den interlobulære regionen. Aterosklerotisk prosess i aorta over tid kan føre til alvorlige konsekvenser - atrofiske forandringer i muskellaget i det berørte området, noe som resulterer i en enda mer alvorlig konsekvens - en aorta-aneurisme.

  aterosklerose av aorta med dannelse av en aneurisme. A - i området av aortabuen, B - på bukhøyde

  Aorta aneurisme er preget av smerte som avhenger av sin plassering:

  1. Med en aneurisme av stigende avdeling - smerte bak brystbenet;
  2. Arcs - smerte i brystet, gir i ryggen, nakke, skulder;
  3. Med en aneurisme av nedstigende aorta, gjør ryggen vondt.

  I tillegg, aneurisme og andre særegne symptomer: hodepine, hevelse i ansiktet på grunn av kompresjon av vena cava superior, forandring i stemmen (heshet), hoste (kompresjon av den tilbakevendende laryngeal nerve og trakea).

  Aneurysm av aorta gir en svært alvorlig komplikasjon - vegg separasjon og brudd, som slutter med pasientens død. Tidlig diagnose kan redde pasientens liv dersom kirurgisk behandling av aterosklerose og dens konsekvenser (aneurisme) gjøres i tide, men det er imidlertid også stor vanskeligheter. Konservativ terapi av en aneurisme er umulig.

  Aterosklerose i abdominal aorta

  Når aterosklerose i abdominal aorta og dets grener eller dannelsen av en aneurisme i det er slike symptomer:

  • Smerte i magen;
  • Følelse av tyngde;
  • Fordøyelsesproblemer;
  • Kanskje tilstedeværelsen i bukhulen av pulsatil dannelse (aneurisme).

  Den celiac stammen, som forlater bukdelen, gir blod til leveren og milt, og de øvre og nedre mesenteriske arteriene mate tarmene. Den avsetning på veggene i store arterier ateromatøse plakker fører til en innsnevring (stenose) av innsnevringsstedet og utvikling av aterosklerose, og følgelig underernæring organer perfusert med forekomsten av iskemi.

  Aterosklerose av mesenteriske karer misliker ofte pasienten, fordi den ikke tillater å forstå: er det et angina angrep eller gastrointestinal patologi? Smerter som sprer seg på overlivet ligner kardialgia, men forekomsten av dyspeptiske symptomer, tegn på tarmdysfunksjon og vekttap gir noen grunn til at pasienten tenker på mageproblemer.

  Når de mesenteriske karene er okkludert med plakk eller trombose (mesenterisk trombose), lider den øvre mesenteriske arterien oftest og leverer blod til en betydelig del av tarmen. Mesothrombosis av tarmkarrene fører til tarmens tarmen og krever akutt kirurgisk inngrep.

  Aterosklerose av perifere arterier

  Denne type av aterosklerose legger seg ofte inn i arterielle fartøyer med kraft nedre ekstremiteter, så i litteraturen økende grad funnet aterosklerose beskrivelse nedre lemmer enn arteriell sykdom hånd (de lider mindre). Som andre arter fortsetter patologien som kronisk aterosklerose og går gjennom 3 faser:

  1. Manifestasjoner av koronar-trinn: claudicatio intermittens, smerter mens gang (pasienten ofte stopper for å hvile), svekkelse eller forsvinning av perifer vaskulær pulsering (på baksiden av foten), redusert hudtemperatur. Fravær av pulsering av lårben og iliac arterier indikerer dannelsen av et kronisk iskemisk fokus, kalt Lerish syndrom;
  2. Trombonekroticheskaya trinn skjer med en forverring tilstand, pasienten er nesten ute av stand til å gå uten smerte, ofte er det en akutt arteriell obstruksjon, noe som kan resultere i koldbrann, som er kjent for å være meget trøst komplikasjon ved aterosklerose;
  3. Sklerose og atrofisk vev endres i områder som er tilstøtende til nekrose-steder.

  Behandling av underekstremitet arteriosklerose engasjert kirurg som i de tidlige stadiene av å prøve å stoppe utviklingen av å bruke konservative terapi (salver, geleer, kardiovaskulære legemidler, etc.), men med tap av hovedårene, den opphører å hjelpe og legen har til å reise spørsmålet om kirurgiske inngrep.

  Aterosklerose hos nyrene

  Konsekvensen av aterosklerose av nyrearteriene er motstandsdyktig renal ischemi (ischemisk trinn), noe som fører til en reduksjon i renal blodstrøm og stabilt høy hypertensjon. Det er kjent at blodtrykket for å redusere dette problem er meget vanskelig, og de patologiske forandringer i nyrene og i betydelig grad forverre tilstanden og prognose. I de fleste tilfeller pasientene selv legge merke til at feilen ikke-korrigerbar hypertensjon er nyrene, og den avsatte urinprøve (protein, hyaline sylindre og erytrocytter, selv i små mengder) bare bekrefte mistanke og indikere behovet for videre undersøkelse og behandling er ikke bare en generell utøver, men også med en nephrologist.

  For trombonekrotisk stadium av aterosklerose er tromboser av arterielle blodkar i nyrene og nekrotisk nephrose karakteristisk.

  Tegn på det sklerotiske stadium av aterosklerose er: aterosklerotisk nefroklerose, primært krøllet nyre og kronisk nyresvikt (CRF).

  Igjen om komplikasjonene

  Strømmer i lang tid, år, ikke manifestere seg, ikke spesielt irriterende "master" kronisk aterosklerose kan til slutt gi noen "overraskelse", dens konsekvenser og komplikasjoner er langt fra gunstig prognose og ofte ender i døden:

  • Iskemisk hjertesykdom;
  • Myokardinfarkt (i 95% av tilfellene oppstår mot en bakgrunn av stenosering av kranspuls aterosklerose);
  • Forløpende iskemisk angrep;
  • Akutte sykdommer i cerebral sirkulasjon (hjerneinfarkt, hemorragisk slag);
  • Sekundær mesenterisk insuffisiens og mesenterisk trombose;
  • Aneurysm av aorta, som kun kan behandles kirurgisk;
  • Gangrene tarm eller lemmer, som skyldes akutt obstruksjon av arteriell fartøy, som følge av stenosering av arteriosklerose. Som et resultat er kirurgisk inngrep dessverre ikke alltid rettidig og vellykket;
  • Kronisk nyresvikt.

  Vanlige komplikasjoner av aterosklerose

  Lider av aterosklerosefartøyer hos pasienter er det ikke noe å konsollere, akutt og kronisk iskemi går ikke helt ut, så rettidig diagnose og behandling i dette tilfellet er ekstremt viktig.

  Kjenne blodkarens patologi...

  Diagnose av aterosklerose begynner med et laboratorium som kan mistenke patologi i begynnelsen, når pasienten er helt trygg på sin perfekte helse.

  Bestemmelse av lipid - aterogene lipoproteiner, inkludert total kolesterol, lipoproteiner og meget lav tetthet, triglyserider, og beregning av aterogene faktor som indikerer den grad av aterosklerose.

  Av stor betydning for diagnosen er instrumentelle metoder, som som regel utføres på grunnlag av doktors presumptive diagnose og laboratorietestdata. For å fjerne tvil om den aterosklerotiske prosessen, er følgende trinn tatt:

  1. Rheoencephalography (REG) for å undersøke hodefartøy og rheovasography (RVG) for å studere blodstrømmen i perifere fartøyer;
  2. Ultralyd (ultralyd) - tilgjengelig, smertefri, informativ;
  3. SC (datamaskin angiografi), vaskulær invasiv radiografisk metode under anvendelse av kontrast, noe som gjør det mulig å detektere aterosklerotiske prosess og konsekvenser av aterosklerose, og komplikasjoner (stenose, aneurisme, trombose, slag);
  4. MRA (magnetisk resonansangiografi) kan utføres uten kontrast, informativ, lar deg se tegn på aterosklerose i de tidlige stadiene. Spesielt viktig er diagnosen aterosklerose av karene i nakken og hodet.

  ... Og behandle det

  Behandling av aterosklerose er vanligvis initiert av terapeuten (allmennlege eller familielege), og pasienten tar seg selv:

  • En kardiolog hvis prosessen innebærer en større grad av hjerte-, aorta- og koronarfartøy;
  • En nevrolog når det kommer til nakkes og hovets fartøy;
  • Nephrologist med nyreskade;
  • Aterosklerotisk lesjon av perifere kar er vanligvis håndtert av en angiosurgeon.

  Kampen mot den patologiske prosessen starter med en diett rettet mot aterosklerose. Nå enda noen barn besøker visse nettsteder (og reklame er ikke stille), hørte den rollen mat i dannelsen av aterosklerotisk plakk, som er trolig grunnen til at det er ikke nødvendig å liste igjen tillatt og forbudt mat (bare i tilfelle - bildet nedenfor).

  produkter med høyt kolesterolinnhold (Figur: "ABC")

  Kostholdet for aterosklerose presenterer ikke noen problemer, du trenger bare å huske det viktigste: animalsk fett er hovedkilden til kolesterol, og overvekt, hypodynami og dårlige vaner hjelper ham til å forvandle seg til en "ubehagelig" komponent, noe som gir opphav til plakk. Matvarer som inneholder kolesterol, bør erstattes med magert kjøtt, fisk, fjærkre, ikke glemme å diversifisere sin meny ved å legge frukt og grønnsaker samtidig følge dietten, men ikke for å avskjære på farten. Det er alt.

  Medisinsk behandling av aterosklerose innebærer behandling av samtidige sykdommer: arteriell hypertensjon, diabetes, leversykdommer, nyrer, skjoldbruskkjertel, fedme. Legemidler som er ment for behandling av aterosklerose kan representere forskjellige farmakologiske grupper:

  1. vitaminer;
  2. antiplatemidler;
  3. Angioprotectors;
  4. Spasmolytika og vasodilatorer;
  5. Midler som forbedrer ernæring, sirkulasjon og mikrosirkulasjon;
  6. Beroligende forberedelser;
  7. Lipidonormaliziruyuschie betyr - statiner.

  Forfatteren oppretter med hensikt ikke navnene, siden midler rettet mot aterosklerose er valgt for hver pasient separat tar hensyn til lokaliseringen av prosessen, scenen, alderen, samtidig patologi og individuelle egenskaper av organismen. Den eneste behandlingen med statiner er verdt det! Derfor bør pasienten først og fremst høre på den tilstedeværende legenes mening og følge hans anbefalinger nøye.

  Folkemidlene og forebygging

  Forebygging av aterosklerose er ikke så vanskelig: å være i samsvar med ovennevnte kosthold, bekjempe fedme og fysisk inaktivitet, sier en fast til dårlige vaner - spesielt røyking, kontrollere blodtrykket og sukker i blodet serum "Nei!". Forebyggende tiltak er viet til et eget materiale, som faktisk, og behandling av aterosklerose ved folkemessige rettsmidler. Likevel slutter pasientene ikke med spørsmålet om hensiktsmessigheten til slike tiltak. Behandling er akseptabel, men pasientene må forstå godt at det bare kan være til hjelp, men ikke det viktigste. Eller det kan brukes til forebyggende formål når aterosklerose er på opprinnelsesstadiet.

  Nylig har klosteret te blitt mye annonsert på Internett. Sammensetningen av denne samlingen for hjertet, kan det antas at det er egnet for å forebygge, i stedet for den vanlige kaffe og sort te vil imidlertid være nyttig, for å anta den oppgave å oppløse plaque kan knapt.

  For behandling av aterosklerose har folkemidlene blitt brukt siden det siste i hvitløk. Hvitløk tinktur kan, i tillegg til hovedproduktet (hvitløk), inneholde honning og sitron. Ikke dårlig viste seg selv løk, en sopp, vokst i en krukke på kjøkkenet, bær av bringebær og blåbær. De sier at slike stoffer renser kolesterolkarrene godt.

  Som hjemmemedisin mot aterosklerose brukes:

  I løpet av kurset er bladene, røttene, fruktene (som skrevet i oppskriften). Pasienter hevder at det også er deilige medisiner som kan erstatte ett måltid om dagen. For eksempel, en salat fra tørket frukt (tørket aprikoser, rosiner, fiken) - 200 gram og 20 kjerner av valnøtt.

  Stadier av utvikling og former for arteriosklerose i blodkar

  Under aterosklerose i medisin menes en tilstand der progressive patologiske endringer observeres i forhold til mellomstore, store fartøy. Negative prosesser oppfordrer kolesterol akkumulasjoner, mot hvilke det er et brudd på blodsirkulasjonen og risikoen for dannelse av ulike patologiske fenomen øker. Aterosklerose er preget av utseendet på vaskulære vegger av plaketter som består av fettavsetninger og overgrodd bindevev. Plakk forårsake innsnevring av aorta lumen, og deres etterfølgende deformasjon som provoserer degradering og tap av blodstrøm til forskjellige organer, vev forekomst av komplikasjoner i form av aneurismer av beholderveggene, emboli og trombose, forkalkning, andre sykdommer.

  Funksjoner av patologi, risikofaktorer

  Oftest påvirker dette patologi koronarvene og halspulsårene, hjerne blodkar, nyrer, underekstremitetene og mesenteriet, med de første tegn på det kan oppdages hos barn, hvis alder når omtrent 10 år. Allerede i en alder av 25 år, hos slike pasienter, opptar lipidbånd 30 til 50% av beholderens overflate. Patologiske endringer påvirker først og fremst det indre lag av arteriene, hver form for utvikling av aterosklerose forskjellige stadier, som hver avhenger av graden av ødeleggelse, sted for avsetningsdannelse, andre trekk ved sykdommen.

  De viktigste former for patologi inkluderer:

  1. Aterosklerose av aorta, i hvilket tilfelle offeret har åpenbare symptomer og klager kan være fraværende. Ofte er det avslørt etter undersøkelsen. Noen ganger utvikler hypertensjon under påvirkning av lesjoner, hvis negative prosesser påvirker aorta - grenene på buen - svimning og svimmelhet kan forekomme. Endringer i abdominal delen av aorta bidrar til utseendet av paroksysmale smerter i magen, vanligvis følger denne tilstanden matinntaket. Komplisert tilstand for aterosklerose av aorta er en aneurysm.
  2. Med aterosklerose som påvirker hjernens hjerneskader, omfatter hovedklappene svimmelhet, minneproblemer, nedsatt mental aktivitet, manglende evne til å konsentrere oppmerksomheten. Ofte er det en merkbar nedgang i hørsel, en følelse av støy i hodet. Med utviklingen av denne form for aterosklerose blir et slag en komplikasjon.
  3. Hvis aterosklerose påvirker beinene i beina, er det først og fremst klager på svakhet i delene av underbenet, ømhet i kalvets muskelvev som oppstår under gang og passering ved stoppet. Kaldhet i fingrene kan observeres, stopp. I særlig alvorlige tilfeller dannes sår på underbenets nedre deler, utviklingen av gangren er ikke utelukket.
  4. Når hjerteskarene er skadet, klager pasientene om ubehagelige opplevelser som oppstår i hjertet av hjerte muskler. Den viktigste fare for patologi av kranspulsårene er dannelsen av hjerteinfarkt.

  Med hensyn til risikofaktorer utvikler sykdommen vanligvis hos mennesker over 45 år, med menn som lider av aterosklerose oftere enn det rettferdige kjønn.

  Farer er utsatt for skadelige røykere og personer som misbruker alkohol. Problemet kan oppstå i nærvær av arteriell hypertensjon, når trykkindikatorene regelmessig overstiger 140/90 millimeter kvikksølv. Sykdommen er ofte sett i mennesker ledende utilstrekkelig aktiv livsstil, for de som er tilbøyelige til overvekt, forekomst av diabetes og høyt kolesterolnivå (som betyr en tilstand der ytelsen stiger 5 mmol / l), så vel som i tilfeller hvor det er arvelig predisposisjon.

  Utviklingsstadier

  Som nevnt ovenfor, oppstår patologiske endringer som er forbundet med aterosklerose i veggene til karene, noe som fører til gradvis ødeleggelse. Avhengig av omfanget av lesjonen og de sammenhengende egenskapene, utmerker seg flere stadier av aterosklerose:

  1. I første etappe produserer sykdommen lipid flekker - dette er navnet på prosessen med impregnering av arterielle vegger med fettmolekyler. I dette tilfellet er lokaliseringen av fete områder konsentrert innenfor veggene til fartøyene. Visuelt ser det ut som gulaktige striper som strekker seg langs hele den berørte arterien. Et karakteristisk trekk ved scenen er nesten helt fraværende spesifikke lidelser og manifestasjoner av patologi, slik at det er vanskelig å bestemme forverringen av blodtilførselen. For å akselerere dannelsen av lipidpunktene fra de ovennevnte risikofaktorene er tilstedeværelsen av diabetes mellitus, hypertensjon eller overdreven kroppsvekt.
  2. Den andre fasen kalles stadium av liposklerose. Hovedfunksjonen er betennelsen i lipidstedene, noe som fører til akkumulering av immunceller i disse sonene, som aktivt forsøker å rense veggene av arterier fra fettavsetninger og mikrober. Fett under påvirkning av betennelse nedbrytes gradvis, i fartøyets vegg begynner spiring av bindevevet. På bakgrunn av alle disse prosessene, begynner dannelsen av en fibrøs plakk, hvor utseendet begrenser aorta lumen og hindrer blodsirkulasjonen.
  3. Med utviklingen av terminal stadium av arteriosklerose av karene, oppstår en rekke komplikasjoner, hvor utviklingen påvirkes av fibrotisk plakett. Og bare på dette stadiet begynner symptomene på sykdommen å manifestere seg. På dette stadiet utvikler deformeringen av plaketten, blir den mer tett, forekommer kalsiumavsetning. Hvis plakkene fortsetter å vokse, blir bruken av blodtilførselen til orglet som blir matet av den berørte arterien kronisk, og samtidig øker risikoen for okklusjon - med andre ord, obstruksjon i akutt form. Med utviklingen av en slik komplikasjon kan aorta lumen blokkeres av enten en trombus eller et element dannet under forfall av plakk. I det siste stadiet er det berørte organet eller lemmen påvirket av nekrose (hjerteinfarkt i tilfelle cerebrale vaskulære lesjoner) eller gangren.

  Patologisk anatomi av sykdommen

  Aterosklerotiske forandringer forekommer i flere stadier. Mikroskopisk kan skiller seg ut:

  1. Fett flekker eller band, som er soner av gule, gul-grå nyanse, utsatt for forening. Slike formasjoner er helt flate, de inneholder lipider.
  2. Tette lipidformasjoner av avrundede konturer som stiger over intima laget er fibrøse plaketter. Vanligvis er fargene deres hvite, noen ganger har de en gulaktig tinge, tekstur er tuberøs. Plaques kan fusjonere, noe som ytterligere begrenser arterien.
  3. I de tilfellene når desintegrasjonen av proteinkomplekser og fett begynner i plakk, dannes atherom. Slike komplikasjoner fører til ødeleggelse og sårdannelse av plakkens overflate, blødninger i tykkelsen, dannelsen av trombotisk overlapping. Slike patologiske prosesser fremkaller okklusjonen av karet og påfølgende skade på organet som er forsynt med blod via den berørte arterien.
  4. Den siste etappen av aterosklerose er kalsinose. Denne fasen kjennetegnes ved avsetning av kalsiumsalter i plakkens tykkelse, som blir stenig, noe som fører til deformering av karene.

  I løpet av den mikroskopiske undersøkelsen blir også stadiene av morfogenese av aterosklerose bestemt, noe som bør vurderes mer detaljert:

  1. Den første fasen kalles lopid og er preget av skade på intima av arteriene som følge av virkningen av lipoproteiner. Morfologisk bestemmes intima ved akkumulering av sure glykosaminoglykaner.
  2. I den andre fasen utvikler lipidose, hvor lipider går inn i de vaskulære veggene, noe som fører til infiltrering. Som et resultat danner flat gule flekker på det indre laget av arteriene. På dette stadiet av utvikling er sykdommen reversibel, men hovedproblemet ligger i det nesten fullstendige umuligheten av å oppdage aterosklerose.
  3. Den tredje fasen kalles atheromatose. I denne perioden blir plakk dannet på grunnlag av bindevev. Inne i hver slik formasjon finnes det vevdetritus. Hver plakk stiger over indre veggen av fartøyet, som stikker ut i lumen, noe som resulterer i innsnevring. På dette stadiet kan symptomatologien fortsatt være fraværende i tilfellet når innsnevringsnivået er ubetydelig.
  4. I fjerde trinn brenner overflaten av plakkene - vanligvis blir prosessen observert etter atheromatose i tilfelle tynning av formasjonsdekselet. Etter overflatebeskadigelse trer vævsdetritus inn i blodet, noe som fører til blokkeringer av arteriene og en rekke komplikasjoner - slag, hjerteinfarkt og andre patologiske prosesser.
  5. Alternativt kan det ikke forekomme brudd, i hvilket tilfelle plakkene er sclerosed og komprimert. I dette tilfellet vil symptomene som indikerer utviklingen av kronisk patologi øke.
  6. Den siste fasen i sykdommen under behandling er kalsinose, den består i komprimering av den skleriserte plakk på grunn av avsetningen av kalsiumsalter avsatt i tykkelsen.

  I de første stadier av dannelse av aterosklerose kan kun en kvalifisert spesialist identifisere, ved hjelp av en rekke konkrete studier for å etablere riktig diagnose.

  Klassifisering av sykdommen ved lokalisering

  Klassifisering av sykdommen er gjort med tanke på hvor nøyaktig de patologiske endringene har lokalisert seg. Ovenfor betraktet vi hovedformene for aterosklerose, som hver har visse stadier av utvikling.

  Skader på kranspulsårene

  I utgangspunktet er det dystrofiske prosesser som utvikles i myokardiet, uten åpenbar symptomatologi. Identifiser problemet, med fokus på fremveksten av angina pectoris syndrom. Kardiogrammet er i stand til å oppdage bestemte avvik - det skiftede intervallet S-T. Endringer er vanligvis merkbare etter intensiv fysisk anstrengelse. For scenen under vurdering er det en viss reduksjon i arbeidsevne, utseende av dyspnø.

  Den andre fasen kalles nekrotisk, med dens utvikling observert:

  1. Formasjon av nekrose og ikke for signifikant fokal av degenerasjon. Ofte følger disse betingelsene stenosering av aterosklerose.
  2. Dannelsen av hjerteinfarkt, i enkelte tilfeller kan han bli ledsaget av en trombose av karet.
  3. Langvarig, i stand til å gjenta et hjerteinfarkt.

  Ved utnevnelsen av elektrokardiografi er ikke bare endringer i intervallet S-T, men også i tennene Q og T notert. En reduksjon i spenningen er også bestemt av aktiv dynamikk.

  I tredje fase utvikler aterosklerotisk kardiosklerose karakterisert ved dannelse av arrvæv, som er brennvidde eller utbredt. Slike omfattende nederlag provoserer ofte muskelproteser som ligner på en aneurisme. I dette stadiet kan atrieflimmer forekomme, utviklingen av en mangel i organets kontraktile funksjon, dannelsen av hjerteastma og forskjellige blokkeringer. Det er stagnasjon av blodsirkulasjon av irreversibel eller progressiv natur, andre lidelser.

  Nederlag av nyrene

  Den første fasen i nyreformen av aterosklerose kalles iskemisk, den er preget av nedsatt blodgass i organet. Andre funksjoner påvirkes ikke. Komplikasjon av iskemisk tilstand er dannelsen av arteriell hypertensjon.

  Den andre fasen er dannelsen av trombose av nyrernes arterier, den er ledsaget av nekrotiske prosesser som utvikler seg i parenkymen.

  Den tredje fasen er preget av tegn på atherosklerotisk nephroscirrosis - symptomatologien indikerer nyresvikt, patologiske endringer i urin er mulige.

  Nederlag på nedre ekstremiteter

  I første fase oppstår smertefulle opplevelser som minner om utviklingen av intermittent claudication. Ved å utrydde aterosklerose av beinene i beina, observeres pulsering av perifere arterier. Chillness av huden, dens blep er ikke utelukket. Det kan være følelsesløp i lemmer, forringelse av funksjonalitet.

  I andre etappe dannes en trombose, og deretter nekrose i vevet, som påvirker perifere soner - muskler, hud, føtter og hender på lemmer, fingre.

  Tredje etappen er preget av sklerose og vevsatrofi, som vises på områdene som kommer i kontakt med nekrosis sonene.

  I fravær av tilstrekkelig og rettidig behandling er dannelsen av trofiske lesjoner i huden av ekstremiteter uunngåelig. Denne symptomatologien utvikler seg i siste stadium av patologien.

  Diagnose av sykdommen

  Den primære diagnostikken av patologi utføres av terapeuten, dette er standardprosedyren som inngår i den obligatoriske årlige undersøkelsen i denne retningen. Som del av undersøkelsen samles anamnese, trykket måles, mulig, og nåværende risikofaktorer identifiseres, og pasientens masseindeks er kontrollert. Også nødvendig:

  • utføre palpasjon av arteriene;
  • å avsløre nivået av kolesterol;
  • bestemme lipidbalansen og koeffisienten av atherogenicitet;
  • gjør bryst radiografien.

  For ytterligere avklaring kan det utføres flere studier, inkludert:

  1. Utnevnelsen av ekkokardiografi i forbindelse med ultralydundersøkelse av hjertemuskelen og aorta. For å få et mer komplett bilde, utføres ofte stresstester.
  2. Invasive metoder brukes, inkludert ultralyd av indre overflater av fartøy, koronar angiografi og angiografi.
  3. For å få informasjon om tilstanden til blodstrømmen, brukes ultralydsbilledmetoden - tosidig og triplex skanning.
  4. Magnetic resonance imaging brukes til å undersøke de dannede plakkene og å studere tilstanden til fartøyets vegger.

  Behandling av patologi: prinsipper og diett

  Det finnes en rekke prinsipper på grunnlag av hvilke en terapeutisk plan for aterosklerose er utviklet:

  1. Muligheten for å påvirke eksisterende smittsomme stoffer er tatt i betraktning.
  2. Om nødvendig implementeres tiltak av substitusjonsbehandling.
  3. Betydende innsats er rettet mot fjerning av kolesterol og dets metabolitter, samtidig som kildene for dens gjennomtrengning i kroppen begrenses.
  4. Påvirke celler for å redusere kolesterolproduksjonen.

  Det er nødvendig å justere dagens livsstil og regim, gjennomgå kostholdet og organisere en diett, samtidig som kullproduktene av kolesterol utelukkes. Å gjøre endringer i forhold til ernæring, er det nødvendig å ta hensyn til en rekke forhold:

  1. Maten som skal velges, skal ikke være for høy i kalorier. Denne figuren, med riktig tilnærming, reduseres med ca 15%, hvis det er overdreven kroppsvekt, så for alle 20% av vanlig daglig diett.
  2. I løpet av dagen trenger du ikke å konsumere mer enn 80 gram fett, bør volumet av karbohydrater passe i 300-400 gram.
  3. Den daglige mengden proteiner etter justering er fra 1,2 til 1,5 gram stoff per kilo vekt av offeret.
  4. Til et minimum reduseres mat, som hovedsakelig består av lett assimilerte karbohydrater eller animalske fettstoffer.
  5. Når du utvikler en diett, velges produkter som inneholder en økt mengde askorbinsyre, tokoferol, rutin og niacin, pyridoksin. Vitaminer C og P er spesielt etterspurt, da de bidrar til styrking av vaskulære vegger, som forhindrer inntrengning av kolesterol i kroppen. I tillegg akselererer vitamin C kolesterolforfallet og dets etterfølgende fjerning fra kroppen.

  Hvis vi ser på hvilke produkter kan brukes i aterosklerose, bør preferanse gis til magre varianter av kjøtt og fisk, friske grønnsaker, frukt trær, bokhvete og havregryn, brød, kli og mager cottage cheese. Fra drikke er det best å gå på menyen mineralvann, lavmjólk melk, te uten tilsatt sukker, ferskpresset naturlig juice. For å minimere forbruket av vegetabilske oljer, bør den daglige mengden ikke overstige 40 gram. I løpet av uken kan du spise mer enn to egg, er det ønskelig å redusere forbruket av pasta og hvitt brød, melk, fårekjøtt, oksekjøtt - hvis vi snakker om disse slags kjøtt, den dagen de kan ikke ta mer enn 150 gram.

  Nekter å ha smør og animalsk fett, margarin og eggeplommer. Du kan ikke spise aval- og fett kjøttvarianter, så vel som pølse, pølser, kokkand og gåsekjøtt. Forbudet pålegges ostemasse - og bearbeidet, og cottage cheese - kandisert frukt, sjokolade og marshmallows, syltetøy og syltetøy, krem. Mengden bordssalt bør ikke overstige 8 gram gjennom dagen.

  Medisinsk behandling

  Med utvikling av aterosklerose blir medisiner foreskrevet for å korrigere metabolske prosesser, normalisere blodtrykk og lipidspektrum for å kontrollere diabetes. I samsvar med de oppgitte målene er farmasøytiske preparater delt inn i fire grunnleggende grupper:

  1. Legemidler som stopper absorpsjonen av kolesterol av ulike organer og vaskulære vegger.
  2. Legemidler som reduserer syntesen og konsentrasjonen av kolesterol, triglyserider i kroppen.
  3. Midler, hvis handling er rettet mot henfall, utvisning av atherogene lipider eller lipoproteiner.
  4. Noen ekstra midler.

  I særlig alvorlige tilfeller, når konservativ behandling ikke gir de forventede resultatene, kan kirurgisk inngrep brukes. Det er relevant i tilfelle utviklingen av en ubestridelig trussel, med utseende av okklusjon. En spesialist kan foreskrive en åpen kirurgi - endarterektomi eller en endovaskulær metode. Det kan være nødvendig å utføre aortokoronary shunting med en uttalt form av patologi som påvirker hjertets kar.

  Når det gjelder prognosen, forverres det betydelig ved dannelse av nekrose soner som følger med alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser. Hvis tegn oppstår som indikerer en aterosklerose, er det uakseptabelt å trykke undersøkelsen og behandlingen til side.

  Aterosklerose - hva er det, årsakene, tegnene, symptomene, komplikasjoner, behandling og forebygging

  Aterosklerose - systemisk arteriell sykdom av stor og middels kaliber, ledsaget av akkumulering av lipider, spredning av fiberfilamenter, dysfunksjon av vaskulært endotel, og som resulterer i lokale forstyrrelser av hemodynamikk og generelt.

  Sykdommer i kardiovaskulærsystemet truer menneskeheten med alvorlige komplikasjoner: hjerneslag og akutt myokardinfarkt. Årsakene til dødeligheten fra disse sykdommene overgår alle andre. Aterosklerose er den viktigste patologien som påvirker vitale organer som er interessert i blodforsyning.

  Nærmere om hva denne sykdommen er, hvorfor det påvirker mennesker og hvilke symptomer som er karakteristiske for det - senere i artikkelen.

  Klinisk bilde

  Hva leger sier om hypertensjon

  Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

  Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

  Hva er aterosklerose?

  Aterosklerose er en kronisk arteriell sykdom som oppstår som et resultat av lipidmetabolismeforstyrrelser (en bred gruppe organiske forbindelser, inkludert fettsyrer) og ledsaget av avsetning av kolesterol i karets indre skall.

  Deretter tetter denne "tilstopping", veggene i fartøyene, og lumen minker, deres elastisitet går tapt, noe som resulterer i okklusjoner. På grunn av deformering av fartøyene, er det en belastning på hjertet, fordi han trenger mer innsats for å svinge blod.

  Når aterosklerose oppstår tap arteriene i medium og stort kaliber, elastisk (store arterie, aorta) og muskel-elastisk (blandet: carotis, cerebrale arterier og hjerte) typer. Derfor er aterosklerose den vanligste årsaken:

  • hjerteinfarkt,
  • koronarsykdom,
  • hjerneslag,
  • sirkulasjonsforstyrrelser i nedre ekstremiteter, abdominal aorta, mesenterisk og nyrene arterier.

  Symptomer på atherosklerose er svært forskjellige i natur og intensitet, avhengig av de berørte organene. Derfor kan bare en lege bestemme sykdommens type og gjøre en nøyaktig diagnose.

  Vær forsiktig

  Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

  Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

  Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

  Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

  årsaker

  Først av alt merker vi at forekomsten og påfølgende dannelse av aterosklerose avhenger av følgende faktorer:

  • staten der vaskulære vegger er plassert
  • relevansen av den genetiske arvfaktoren;
  • brudd på fett (lipid) metabolisme.

  Gjennomsnittsalderen hvor aterosklerose oftest påvirker menneskekroppen fra 40 til 45 år.

  Menn er utsatt for aterosklerose hos 3, og noen ganger 4 ganger oftere enn kvinner, dette skyldes at forebygging av atherosklerose i det sterkere kjønnet oftere ikke tas alvorlig.

  Til nå er det fem hovedfaktorer som bidrar til utvikling og videre utvikling av aterosklerose, disse er:

  • arvelighet
  • Sedentary livsstil
  • Metabolske og endokrine sykdommer (er sykdommenes harbingers)
  • Næringsfaktor (med mat i kroppen kommer et stort antall fett, proteinfôr og kolesterol)
  • Nervesykdommer (endre lipid-proteinbalansen)

  Årsakene til atherosklerose er:

  Våre lesers historier

  Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

  Les artikkelen i sin helhet >>>

  • høyt blodtrykk,
  • røyking,
  • diabetes mellitus,
  • høyt kolesterol i blodet.

  Men hovedårsaken til atherosklerose er brudd på kolesterol metabolisme. Dannelsen av aterosklerose er en naturlig prosess som begynner om 10-15 år. Med alderen kan den bremse, eller kan akselerere.

  klassifisering

  Prosessen med akkumulering av kolesterolkomplekser og dannelsen av atheromatiske plakk i begynnelsen av tegn på aterosklerose gjør det ikke. Likevel slår i det hele tatt alle kroppens kar, noen gir han en spesiell preferanse. Fra patogenesens synspunkt kan dette antas basert på de karakteristiske tegnene på visse patologiske forhold.

  Avhengig av aktiviteten i den aterosklerotiske prosessen, er det:

  • progressiv aterosklerose - dannelsen av nye eller voksende atheromatøse plakk fortsetter, de kliniske manifestasjonene blir gradvis forverret, risikoen for komplikasjoner er høy;
  • stabilisert aterosklerose - utviklingen og dannelsen av nye plaketter er suspendert, de kliniske manifestasjonene forblir uendret eller regres, risikoen for komplikasjoner er lav;
  • regressing - de kliniske symptomene minker, den generelle tilstanden og laboratorieparametrene til blodet forbedres.

  Avhengig av den primære lokaliseringen av prosessen er således disse typer aterosklerose preget:

  • Aterosklerose av hjertekarene;
  • Aterosklerose av aorta;
  • Aterosklerose av cerebral fartøy;
  • Aterosklerose av nyrearteriene;
  • Aterosklerose i abdominal aorta og dens grener;
  • Aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter.

  Det vanlige nederlaget på alle arteriene i kroppen er ganske sjeldent. Svært ofte er det en blokkering av karene i visse organer: hjernen og hjertet, nedre lemmer eller nyrer. Progresjon av aterosklerose er uttrykt i det faktum at med en intensiv funksjonell belastning på orgelet er innstrømningen av blod til den utilstrekkelig. Dette fører til ubehagelige opplevelser fra kroppen.

  Tidspunktet for og rask utvikling av aterosklerose er vanskelig å forutsi. Det kan være om år eller få måneder. Alt avhenger av egenskapene til metabolisme, metabolsk hastighet, predisponering for atherosklerose og sykdommer som øker risikoen for utvikling, og mange andre faktorer.

  Stadier av

  I moderne kardiologi er følgende stadier av aterosklerose preget:

  1. Den første fasen. Reduksjon i systemisk blodstrømning, vekst av fettpunktet, fravær av smertefulle symptomer.
  2. Den andre fasen. Liposklerose er ledsaget av spredning og spredning av fettvev, en høy sannsynlighet for trombus og systemisk sirkulasjon.
  3. Den tredje fasen. Atherokalcinose ledsages av konsolidering av aterosklerotiske plakk, kalsiumavsetning, deformering av karene og innsnevring av lumen med risiko for blokkering.

  Symptomer på atherosklerose

  Kliniske symptomer er knyttet til lokalisering og stadium av utvikling av aterosklerotisk lesjon. Det er bevist at skiltene vises når fartøyet taper 50% eller mer.

  Symptomer på aterosklerose behandles bedre i samsvar med lokaliseringen, det vil si beskrivelsen av en isolert form av sykdommen. Dette tillater dem litt detalj, fordi det ikke kan være tegn på aterosklerose i aorta og perifere kar er nøyaktig det samme.

  Det er følgende klassifisering av generelle symptomer:

  • iskemisk - det er ustabil iskemi av vevet i form av anginaangrep (fra hjertet), intermittent claudikasjon (i underdelene);
  • trombonekrotisk - mer alvorlige komplikasjoner forekommer i form av hjerneslag, hjerteinfarkt, føttene i føttene;
  • Fibrotisk-kardiologer vet tilfeller av gradvis erstatning av muskelfibre i hjertet med fibrøst vev med dannelsen av områder av kardiosklerose.

  Den største grad utsatt for utvikling av aterosklerose av aorta, cerebral fartøy, fartøy i nedre ekstremiteter, hjerte-, hjerne-, hjerne-, hjerne- og nyreneårene. Symptomer på aterosklerotiske endringer i disse tilfellene avviger og avhenger direkte av lokaliseringen av den patologiske prosessen.

  Les Mer Om Fartøyene