Paroksysmal supraventrikulær takykardi

Raskt, raskt hjerterytme, plutselig og uventet slutt, er et tegn på en sykdom som paroksysmal arytmi. Varigheten av angrepet er fra ti sekunder til en dag eller mer. Hvis slike situasjoner ikke er unike, gjentatte ganger, må du gjennomgå en undersøkelse.

Tegn på paroksysmal aktivitet

Sykdommen er kjent av flere navn, den offisielle: paroksysmal supraventrikulær takykardi, forkortet PNT. Symptomer oppstår spontant. Varigheten av paroksysmal supraventrikulær takykardi er minst tre hjertesykluser. Hvis en takykardi er farlig: Hvis paroksysmalt angrep er forsinket i flere dager, og behandling ikke utføres, er døden mulig, i eldre alder øker denne sannsynligheten.

Utbruddet av et angrep (paroksysm) føles som et trykk eller til og med en injeksjon i hjertet, så øker hjertefrekvensen. Takykardi i hjertet med en frekvens av muskeltraktioner på opptil 250 slag per minutt er observert. Under angrepet er følgende symptomer sannsynlig:

 • høy puls, mens det noen ganger ikke er probed, på grunn av svak fylling;
 • støy i hodet, svimmelhet;
 • svette, svakhet;
 • senking av blodtrykk.

Årsaker til anfall

Paroksysmal aktivitet i hjertet oppstår fra patologier i nervesystemet eller organisk skade. I det første tilfellet, med paroksysmal takykardi, er det en nervøs stimulering av hjertemuskulaturen. Dens mekanisme er dette: Et patogent foci av spenning oppstår som forårsaker unormal myokardial aktivitet. Hjertetrykket er ødelagt, utrolige hjertekontraksjoner, ekstrasystoler observeres, supraventrikulær ekstrasystol utvikler seg. Dette er en vanlig type arytmi.

Økologiske årsaker til sykdommen:

 • skade på hjertemuskelen, ledning av hjerteveiene, som skyldes hjerteinfarkt, iskemi, hjertefeil, myokarditt og kardiopati;
 • Wolff-Parkinson-White syndrom og andre sykdommer der ytterligere forekomster forekommer;
 • hjertepatologier, egenskaper ved hjertets struktur: ekstra akkorder, adhesjoner, prolaps av mitralventilen.

Paroksysmal takykardi og ekstrasystol kan forekomme hos friske mennesker, under påvirkning av patogene faktorer, med langvarig intens stress, alvorlig stress. Alle disse grunnene kalles ekstrakardiale. Disse inkluderer dårlige vaner - som røyking, alkoholmisbruk, kjærlighet for matvarer som inneholder overskytende koffein. Hvis en atriell takykardi er notert, anbefales det å kontrollere nivået av skjoldbruskhormoner. Sykdommer i andre organer kan også føre til paroksysmal supraventrikulær takykardi. Disse inkluderer:

 • forstyrrelser i nyrene
 • kroniske og akutte lungesykdommer;
 • fordøyelseskanalens patologi.

Diagnose av paroksysmal takykardi

Takykardi er delt inn i sinus og paroksysmal, som avhenger av lokalisering av kilden til elektriske impulser som forårsaker at hjertefibrene trekkes sammen. For å etablere den nøyaktige årsaken til sykdommen, utfører doktoren i første fase en anamnese, undersøker og forhører pasienten. Legen finner ut hvor ofte og hvor uventet det er takykardi, hvor lenge arytmen fortsetter, hvordan angrepet slutter.

Typer av undersøkelser for mistanke om paroksysmal takykardi:

 1. Fysisk (definisjon av organets tilstand). Auscultation, listening. Hvis hjertefrekvensen (hjertefrekvensen) overstiger 150 slag per minutt, er diagnosen "sinus takykardi". Når denne figuren er mer enn 200, så er det ingen gastrisk takykardi, det er en mistanke om paroksysmal takykardi. Pulsen er hyppig og svak. I en fysisk undersøkelse kan også vagaltester brukes, trykke på bestemte deler av kroppen for å stimulere reseptorene til vagusnerven, direkte forbundet med atriumet.
 2. Instrumentalstudie: elektrokardiogram, holter (daglig overvåkning), stresstest, EKG-belastningstester, ekkokardiogram, MR, multispiral CT-kardiografi.

Den viktigste metoden for diagnose av PNT - EKG. Kardiogrammet gir et opplagt svar. Paroksysmal takykardi på EKG viser tegn som er tydelig synlig på båndet:

 • skarp begynnelse og slutt på paroksysm;
 • Hjertefrekvens mer enn 140 slag per minutt;
 • vanlig hjerterytme rytme;
 • spesifikt mønster av tenner på EKG.

Behandling av paroksysmal arytmi

Legen bestemmer taktikken for behandling av pasienter, idet man tar hensyn til form av arytmi, opprinnelse, antall, varighet av anfall og hyppighet, tilstedeværelse av komplikasjoner i paroksysmer. I noen tilfeller kan sykehusinnleggelse bli påkrevd hvis anfallene gjentas mer enn to ganger i måneden. Tilordnet til:

 • Planlagt behandling på sykehuset;
 • grundig undersøkelse;
 • nøye evaluering av indikasjoner for kirurgi.

Nødhjelp for et akutt angrep

Å ankomme til en medisinsk lege kan stoppe et paroksysmalt angrep. De benytter seg av vagalprøver, for eksempel Ashner-testen, der medisinsk arbeidstaker presser pasienten på øyebollene i 5 sekunder. Effektiv Valsalva-prøveversjon, når en person stammer og holder pusten i 20-30 sekunder. Uten disse EKG-legemidlene brukes kun i unntakstilfeller, når pasientens tilstand er kritisk, eller det foreligger data som legemidlene ble gitt tidligere og det var ingen negativ reaksjon. Pasienten er gitt:

preparater

Paroksysmal supraventrikulær takykardi behandles med et kompleks av midler:

 • beroligende midler, som brom, beroligende midler, barbiturater;
 • beta-blokkere: Atenolol, Metoprolol, Quinidin-bisulfat, Isoptin (aka Verapamil, et medisin av digitalis, trygt for gravide kvinner), Procainamid, Sotalol;
 • Preparater av kalium: Panangin, Tromkardin, Kaliumklorid (10% løsning, administrert 20 ml fire ganger daglig).

Behandling med fysioterapi

I paroksysmal supraventrikulær takykardi, er ofte fysioterapeutiske prosedyrer ofte foreskrevet:

 • dousing;
 • gni (med kaldt vann);
 • sirkulær dusj;
 • medisinske bad;
 • hydromassasje.

Hvordan fjerne takykardi hjemme

Tradisjonell medisin kan stoppe et paroksysmalt angrep, noe som gjør det lettere. For å kurere pasienten er det nødvendig å gjenopprette forholdet mellom elektrolytter i blodet. Paroksysmal supraventrikulær takykardi ledsages av en alvorlig ubalanse. Nødvendig påfylling av stoffer som klor, kalsium og kalium. Du kan oppnå dette ved hjelp av urte terapi, plante glykosider. Siste kilde: morwort, sitronbalsam, hagtorn, mynte, valeriansk.

Behandling uten tabletter:

 • 40 gram røtter lyubistok hell en liter varmt vann etter 8 timer drenering. Drikk litt hele dagen til det blir bedre.
 • Hell 3 kopper kalyxbær i en 3 liter beholder, hell kokende vann (2 liter), lukk krukken, sett den inn, la den stå i 6 timer. Tilsett filteret, klem pressen, tilsett 0,5 liter honning, plasser beholderen i kjøleskapet. Drikk før måltider med 1/3 kopp i en måned. Resten 10 dager, fortsett kurset. I alt, med paroksysmal arytmi, forbrukes tre sykluser.
 • Bland medisinske tinkturer av motherwort, hagtorn, valerian, hver med flaske. Sett i kjøleskapet, drikk en teskje 3 ganger om dagen før måltider.

Hvis et angrep av paroksysmal takykardi er funnet hjemme, bør du oppføre seg som følger:

 • rolig, prøv å dempe følelser, ikke bli panikk;
 • med kvalme, skarp svimmelhet, svakhet bør ligge eller sitte komfortabelt;
 • pasienten må leveres med frisk luft, det er nødvendig å knytte på klærne, åpne vinduet;
 • forårsake irritasjon av vagusnerven: hold pusten i 20 sekunder, trykk på øyebollene, press brystpressen;
 • Drikk medisiner anbefalt av en lege, observere doseringen;
 • Hvis du føler deg uvel, ring en ambulanse.

Hjelper i paroksysmal takykardi yoga pust og andre lignende teknikker. Metoden til Strelnikova, Buteyko vil gjøre. Eksempler på pusteøvelser som kan utføres for å stoppe et angrep:

 • Lukk et nesebor med fingeren, inhaler gjennom en fri, pust ut gjennom den som var før den klemmet seg;
 • Gjør et pust i 3 kontoer, ikke pust på 2 kontoer, og pust ut 3 kontoer, hold pusten for 2 teller.

Nadzheludochkovaya takykardi

Supraventrikulære (supraventrikulære) takykardi - en økning i hjerterytmen over 120-150 slag per minutt ved hvilken kilden er ikke hjerterytmen sinusknuten, og en hvilken som helst annen del av hjertemuskelen, som ligger ovenfor ventriklene. Blant alle paroksysmale takykardier er denne varianten av arytmi mest gunstig.

Angrepet av den supraventrikulære takykardien overskrider vanligvis ikke flere dager, og stoppes ofte uavhengig. Den konstante supraventricular form er ekstremt sjelden, derfor er det mer korrekt å betrakte denne patologien som en paroksysm.

klassifisering

Nadzheludochkovaya takykardi, avhengig av kilden til rytmen er delt inn i atrial og atrioventrikulær (atrioventrikulær) form. I andre tilfelle genereres regulære nerveimpulser som spres gjennom hele hjertet i den atrioventrikulære knutepunktet.

I henhold til den internasjonale klassifiseringen, er takykardi med et smalt QRS-kompleks og et bredt QRS isolert. Nadzheludochkovye former er delt inn i 2 typer på samme prinsipp.

Den smal QRS-komplekset av EKG som utvikles under normal passering av nerveimpulser fra atria til ventriklene gjennom atrioventrikulær (AV) node. Alle takykardi med et bredt QRS bety veksten og funksjon av patologisk atrioventrikulær gjennomføre ildsted. Nervesignalet passerer gjennom AV-tilkoblingen. På grunn av utvidet QRS-kompleks slike arytmier på elektrokardiogram er ganske vanskelig å skille fra ventrikkelfrekvensstøtten med økt hjertefrekvens (HR), slik at krumningen er utført på samme måte som i ventrikulær takykardi.

Prevalens av patologi

Ifølge verdens observasjoner forekommer supraventrikulær takykardi i 0,2-0,3% av befolkningen. Kvinner er dobbelt så sannsynlig å lide av denne patologien.

I 80% av tilfellene forekommer paroksysmer hos personer eldre enn 60-65 år. Atrielle former diagnostiseres hos 20 av 100 pasienter. De resterende 80% lider av atriell-ventrikulær paroksysmal takykardier.

Årsaker til supraventrikulær takykardi

De ledende etiologiske faktorene i patologi er organisk skade på myokardiet. Disse inkluderer forskjellige sklerotiske, inflammatoriske og dystrofiske forandringer i vev. Disse tilstandene forekommer ofte i kronisk iskemisk hjertesykdom (CHD), visse vices og andre kardiopatier.

Utvikling supraventrikulær takykardi eventuelt i nærvær av anomale ledningsforstyrrelser av nervesignaler fra atria til ventriklene (f.eks WPW-syndrom).

Sannsynligvis, til tross for fornektelser fra mange forfattere, er det neurogene former for paroksysmal supraventrikulær takykardi. En slik form for rytmeforstyrrelse kan oppstå ved økt aktivering av sympatisk nervesystem under en overdreven psykomotional belastning.

De mekaniske effektene på hjertemuskelen er i noen tilfeller også ansvarlige for forekomsten av takyarytmier. Dette skjer når det er vedheft i hjørnene i hjertet eller ytterligere akkorder.

I ung alder er det ofte umulig å bestemme årsaken til supraventrikulære paroksysmer. Dette skyldes sannsynligvis endringer i hjertemuskelen, som ikke er studert, eller er ikke bestemt av instrumentelle undersøkelsesmetoder. Imidlertid betraktes slike tilfeller som idiopatisk (essensiell) takykardi.

I sjeldne tilfeller er hovedårsaken til supraventrikulær takykardi tyrotoksikose (kroppens respons på forhøyet nivå av skjoldbruskhormoner). I lys av det faktum at denne sykdommen kan skape noen hindringer ved forskrivning av antiarytmisk behandling, må det i alle tilfeller utføres hormonanalyse.

Mekanisme for takykardi

I hjertet av patogenesen av supraventrikulær takykardi er forandringen i myokardets strukturelle elementer og aktiveringen av utløsende faktorer. Sistnevnte inkluderer brudd på elektrolytsammensetning, endringer i myokardial dilatabilitet, iskemi og effekten av visse medisiner.

Ledende mekanismer for utvikling av paroksysmale supraventrikulære takykardier:

 1. Øk automatikken til de enkelte cellene som ligger langs hele banen til hjertets ledningssystem med en utløsermekanisme. Denne varianten av patogenese er sjelden.
 2. Mekanismen for re-entry. I dette tilfellet er det en sirkulær forplantning av eksitasjonsbølgen med en re-entry (hovedmekanismen for utvikling av supraventrikulær takykardi).

De to mekanismene beskrevet ovenfor kan eksistere dersom den elektriske enhetligheten (homogeniteten) av hjertemuskulaturcellene og cellene i det ledende systemet forstyrres. I det overveldende flertallet tilfeller bidrar det interatriale Bachmann-bunten og elementene i AV-noden til forekomsten av en unormal ledning av en nerveimpuls. Heterogeniteten til cellene beskrevet ovenfor er bestemt genetisk og forklares av forskjellen i driften av ionkanalene.

Kliniske manifestasjoner og mulige komplikasjoner

Subjektive følelser av en person med supraventrikulær takykardi er svært varierte og avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen. Med en hjertefrekvens på 130-140 slag per minutt og kort varighet av angrepet, kan pasientene ikke føle noen forstyrrelser i det hele tatt og vet ikke om paroksysm. Hvis hjertefrekvensen når 180-200 slag per minutt, klager pasientene mest på kvalme, svimmelhet eller generell svakhet. I motsetning til sinus takykardi, i denne patologien, er vegetative symptomer i form av kuldegysninger eller svette mindre uttalt.

Alle kliniske manifestasjoner avhenger direkte av typen av supraventrikulær takykardi, reaksjonen av organismen for det og relaterte sykdommer (spesielt hjertesykdom). Det vanlige symptomet på nesten alle paroksysmale supraventrikulære takykardier er imidlertid en følelse av rask eller økt hjertefrekvens.

Mulige kliniske manifestasjoner hos pasienter med kardiovaskulær sykdom:

 • besvimelse (omtrent 15% av tilfellene);
 • smerte i hjertet av hjertet (oftere hos pasienter med iskemisk hjertesykdom);
 • kortpustethet og akutt sirkulasjonsfeil med alle slags komplikasjoner;
 • kardiovaskulær svikt (med lang angrep)
 • kardiogent sjokk (i tilfelle paroksysmer på bakgrunn av hjerteinfarkt eller kongestiv kardiomyopati).

Paroksysmal supraventrikulær takykardi kan manifestere seg helt annerledes, selv hos personer av samme alder, kjønn og helsestatus. I en pasient forekommer kortvarige anfall månedlig / årlig. En annen pasient kan bare en gang i livet lide et langvarig paroksysmalt angrep uten skade på hans helse. Det er mange mellomliggende varianter av sykdommen i forhold til eksemplene ovenfor.

diagnostikk

Mistenker at slik sykdom bør være en person som, uten åpenbar grunn begynner brått og bare slutter brått eller føler hjertebank eller angrep av svimmelhet eller kortpustethet. For å bekrefte diagnosen er det nok å studere pasientens klager, lytte til hjertet og fjerne EKG.

Når du lytter til hjertets arbeid med et vanlig fonendoskop, kan du bestemme den rytmiske hurtige hjertefrekvensen. Ved en hjertefrekvens som overstiger 150 slag per minutt, er muligheten for sinus takykardi umiddelbart utelukket. Hvis hyppigheten av hjertesammensetninger er mer enn 200 slag, er også ventrikulær takykardi usannsynlig. Men slike data er ikke nok, fordi i det ovenfor beskrevne området for hjertefrekvens kan være atriell fladder og den korrekte formen for atrieflimmer.

Indirekte tegn på supraventrikulær takykardi er:

 • en svak, svak puls som ikke kan telles nøyaktig;
 • senke blodtrykket;
 • kortpustethet.

Grunnlaget for diagnosen av alle paroksysmale supraventrikulære takykardier er EKG-studie og Holter-overvåking. Noen ganger er det nødvendig å ty til slike metoder som CHPS (transesophageal stimulering av hjertet) og lasting av EKG-tester. Oftere, hvis absolutt nødvendig, gjennomfører de et elektrokardiogram (intrakardial elektrofysiologisk studie).

EKG-studie resultater i forskjellige typer av supraventrikulær takykardi Hovedtrekkene ved supraventrikulær takykardi i EKG er å øke hjertefrekvensen over normen med manglende tenner P. Noen ganger tennene kan være tofaset eller deformert, men på grunn av hyppig ventrikulær QRS-komplekser de kan bli funnet.

Det er 3 hovedpatologier som det er viktig å utføre differensialdiagnose av klassisk supraventrikulær arytmi:

 • Syndrom av svakhet i sinuskoden (SSSU). Ved ikke å oppdage en eksisterende sykdom kan cupping og videre behandling av paroksysmal takykardi være farlig.
 • Ventrikulær takykardi (med hennes ventrikulære komplekser som ligner de med QRS-forstørret supraventrikulær takykardi).
 • Syndrom av pre-excitering av ventrikkene. (inkludert WPW-syndrom).

Behandling av supraventrikulær takykardi

Behandlingen er helt avhengig av form av takykardi, varigheten av anfall, deres frekvens, komplikasjoner av sykdommen og samtidig patologi. Supraventricular paroxysm bør stoppes på stedet. For dette er nødhjelp nødvendig. I fravær av effekt eller utvikling av komplikasjoner i form av kardiovaskulær svikt eller akutt hjerte-sirkulasjonsforstyrrelse, indikeres akutt sykehusinnleggelse.

Retningslinjer for pasientbehandling er rutinemessig mottatt av pasienter med hyppige paroksysmer. Slike pasienter gjennomgår en grundig undersøkelse og løser spørsmålet om kirurgisk behandling.

Suppression av paroxysm av supraventrikulær takykardi

Med denne varianten av takykardi er vagaltester effektive nok:

 • Valsalva test - straining med samtidig pusteforsinkelse (den mest effektive);
 • Ashner test - trykk på øyebollene i en kort periode ikke over 5-10 sekunder;
 • Massasje av karoten sinus (region av karoten arterien på nakken);
 • senker ansiktet i kaldt vann;
 • dyp pusting;
 • squats hekker.

Disse metodene for å arrestere et angrep bør brukes med forsiktighet, fordi med en historie med hjerneslag, alvorlig hjertesvikt, glaukom eller SSSU, kan disse manipulasjonene være helsefarlige.

Ofte er de ovennevnte handlingene ineffektive, så du må ty til å gjenopprette normal hjerterytme med medisinering, elektropulse terapi (EIT) eller transesofageal hjerte stimulering. Det sistnevnte alternativet brukes til intoleranse mot antiarytmiske legemidler eller for takykardi med en rytmemotor fra en AV-forbindelse.

For det riktige valget av behandlingsmetoden er det ønskelig å bestemme den spesifikke formen for supraventrikulær takykardi. I forbindelse med at det i praksis ofte er et presserende behov for å stoppe angrepet "dette minuttet" og det er ingen tid for difodiagnostikk, blir rytmen gjenopprettet i henhold til algoritmer utviklet av Helse.

For å forhindre tilbakefall av paroksysmal supraventrikulær takykardi, brukes hjerte glykosider og antiarytmika. Dosering velges individuelt. Ofte brukes det samme medisinske stoffet som et anti-tilbakefallsmiddel, som ble vellykket stoppet av paroksysm.

Basis for behandling er beta-blokkere. Disse inkluderer: Inderal, metoprolol, bisoprolol, atenolol. For bedre effekt og for å redusere doseringen, brukes disse medisinske stoffene sammen med antiarytmiske legemidler. Unntaket er verapamil (dette stoffet er svært effektivt for å arrestere paroksysmer, men dets urimelige kombinasjon med de ovenfor beskrevne legemidlene er ekstremt farlig).

Med forsiktighet må du nærme deg og behandle takykardi i nærvær av WPW-syndrom. I dette tilfellet er verapamil i de fleste varianter også forbudt, og hjerteglykosider bør brukes med stor forsiktighet.

I tillegg er effekten av andre antiarytmiske legemidler, som foreskrives i rekkefølge, avhengig av alvorlighetsgraden og dysfunksjonen av paroksysmer:

 • sotalol
 • propafenon,
 • etatsizin,
 • disopyramid,
 • kinidin,
 • amiodaron,
 • prokainamid.

Parallelt bruker ikke bruk av antiretrovirale stoffer bruk av medisinske stoffer som kan forårsake takykardi. Det er heller ikke tilrådelig å bruke sterk te, kaffe, alkohol.

I alvorlige tilfeller og med hyppige tilbakefall, er kirurgisk behandling indisert. Det er to tilnærminger:

 1. Ødeleggelse av ytterligere ledende veier med kjemisk, elektrisk, laser eller annen måte.
 2. Implantering av pacemakere eller mini-defibrillatorer.

outlook

Med en viktig paroksysmal supraventrikulær takykardi er prognosen ofte gunstig, selv om en fullstendig kur er sjelden. Supraventricular takykardier, som oppstår på bakgrunn av hjertepatologi, er farligere for kroppen. Med riktig behandling er sannsynligheten for effektiviteten høy. En fullstendig kur er også umulig.

forebygging

Det er ingen spesiell advarsel om forekomsten av supraventrikulær takykardi. Primær forebygging er forebygging av den underliggende sykdommen som forårsaker paroksysmer. Til sekundær forebygging kan tilskrives adekvat terapi av patologi som fremkaller angrep av supraventrikulær takykardi.

Således er supraventrikulær takykardi i de fleste tilfeller en nødsituasjon, der nødhjelp er nødvendig.

Egenskaper av paroksysmal supraventrikulær (supraventrikulær) takykardi

En kraftig økning i hjertefrekvensen mens rytmen opprettholdes, kalles paroksysmal takykardi. Det kan være ventrikulært eller supraventrikulært.

Hvis fokus puls er patologisk i den sinus, knuten eller atrial vev, diagnose- paroksysmal supraventrikulær (supraventrikulære) takykardi (PNT).

Kjennetegn ved sykdommen

Den supraventrikulære formen av sykdommen opptrer når impulsen oppstår på nivået av atrielle vev. Frekvensen av hjertesammensetninger øker til 140-250 per minutt.

En slik takykardi utvikler seg i henhold til 2 scenarier:

 • Normal pulskilde slutter å overvåke hjerteslag. De oppstår under påvirkning av unormale foci, som ligger over nivået av hjertekammerets ventrikler.
 • Impulsen sirkulerer i en sirkel. På grunn av dette forblir den økte hjertefrekvensen fortsatt. Denne tilstanden kalles "gjentatt inspirasjon" excitasjon. Den utvikler seg hvis bypassene til eksitasjonspulsen vises.

Paroksysmal supraventrikulær takykardi er potensielle livstruende forhold. Men prognosen ved deres forekomst er gunstigere enn ved utvikling av intensive ventrikulære reduksjoner. De vitner sjelden til venstre ventrikulær dysfunksjon og organisk hjertesykdom.

Prevalens og utviklingsprosess

Hos kvinner er supraventrikulær form diagnostisert 2 ganger oftere enn menn. Folk som har krysset 65-års grensen, er sannsynligheten for utviklingen 5 ganger høyere. Men det er ikke funnet veldig ofte: dets forekomst overstiger ikke 0,23%.

Atriell form av takykardi forekommer i 15-20% og atriell-ventrikulær - i 80-85%. Angrep utvikles når som helst.

mange diagnostisere denne sykdommen selv i barndommen. Men det kan også utvikle seg som en komplikasjon etter hjertesykdommer. Paroksysmal supraventrikulær rytmeforstyrrelse regnes som en mellomliggende sammenheng mellom dødelige og godartede problemer med hjerterytme.

Paroksysm-angrep kommer og slutter plutselig. Resten av tiden, pasienter klager ikke over rytmen, det er normalt, frekvensfluktuasjonene i sammentrekningene er ikke signifikante.

EKG-klassifisering og tegn

Avhengig av type arytmi, varierer mekanismen i løpet av et angrep.

 • Sinoatriell takykardi vises på grunn av resirkulering av puls langs sinuskoden og myokardiet til høyre atrium. På EKG i denne tilstanden, er tannen til P. bevaret. Det er han som er ansvarlig for sammentrekningen av atriene. Frekvensen av sammentrekninger når 220 bpm.
 • Atriell arytmi vises når aktiviteten til det patologiske fokuset øker, som har sitt eget automatiseringsapparat.

Formen på P-bølgen på EKG er endret: den blir negativ eller bifasisk. Med dette skjemaet kan angrepet utvikles gradvis. Hjertet samler seg med en hastighet på 150-250 bpm.

 • Paroksysmal AV-node takykardi vises når i atriene og ventriklene er det to parallelle stier av impulser. Deres funksjonelle egenskaper er forskjellige.

  En rask og langsom bane danner en ring, på grunn av dette begynner den spennende puls å sirkulere i en sirkel. Excitasjonen av atriene og ventrikkene skjer samtidig, derfor er tann P fraværende på EKG.

  Årsaker, risikofaktorer

  Leger utpekt fysiologisk og patologisk takykardi. I det første tilfellet er rytmenes hurtighet en reaksjon på fysisk stress eller stress. Den patologiske tilstanden utvikler seg på grunn av svikt i mekanismen for pulsdannelse i den fysiologiske kilden.

  Leger utpekt hjerte og ikke-kardiale årsaker til sykdommen. De inkluderer:

  • medfødte hjertefeil hos barn og ungdom;
  • hjertesykdom i voksen alder;
  • giftig myokardisk skade ved hjelp av narkotika;
  • en økning i tonen til den sympatiske avdelingen i nervesystemet;
  • utseendet på unormale måter der nervøsimpulsen går til hjertet;
  • refleksnerven irritasjon, som utvikler seg på grunn av refleksjon av impulser fra skadede organer;

 • dystrofiske forandringer i hjertevev: etter et hjerteinfarkt, kardiosklerose, infeksjon;
 • problemer med stoffskiftet, som utviklet seg mot bakgrunn av svikt i skjoldbruskkjertelen, binyrene eller i utviklingen av diabetes mellitus;
 • forgiftning når du tar alkohol, stoffer eller kjemikalier.
 • I noen tilfeller kan årsaken ikke opprettes. Risikofaktorene for utviklingen av sykdommen inkluderer:

  • arvelig predisposition;
  • Graviditetsperioden (byrden på alle organer øker);
  • bruk av diuretika.

  I barndom og ungdomsår ser takykardi ut mot bakgrunnen av:

  • elektrolyttforstyrrelser;
  • psykologisk eller fysisk overstyring;
  • eksponering for uønskede forhold: med økt kroppstemperatur, mangel på frisk luft i rommet.

  symptomer

  Pasienter som har møtt PNT, beskriver tilstanden deres annerledes. I noen tilfeller er angrepene nesten asymptomatiske. I andre tilfeller forverres tilstanden merkbart.

  Paroksysmal supraventrikulær takykardi manifesterer seg som følger:

  • akselerasjon av hjerteslag i brystet;
  • utseendet på grunne puste;
  • palpabel pulsering av blodkar;
  • svimmelhet;
  • tremmer av hender;
  • mørkere i øynene;
  • Hemiparesis: nederlaget på lemmer på den ene siden;
  • taleforringelse;
  • økt svette;
  • økt antall vannlating;
  • besvimelse.

  Symptomene vises plutselig og forsvinner uventet.

  Gjennomføring av diagnostikk

  Når du har angrep med kraftig hjerteslag, må du se en kardiolog. En nøyaktig diagnose er etablert etter en spesiell undersøkelse. For påvisning av supraventricular paroxysmer bruk:

  • fysisk undersøkelse;
  • ultralyd, MR, MSCT i hjertet: de er laget for å utelukke organisk patologi med mistanke om paroksysmal takykardi;
  • Instrumentundersøkelse: EKG, EKG under belastning, Holter og elektrofysiologisk intrakardial undersøkelse.

  Et karakteristisk trekk ved sykdommen er Stivhet av rytme. Det avhenger ikke av belastningen og frekvensen av pusten. Derfor er det viktig å gjennomføre en auscultatory undersøkelse som en del av diagnosen.

  Det er viktig å bestemme typen takykardi: supraventrikulær eller ventrikulær. Den andre staten er farligere.

  Hvis du ikke kan fastslå diagnosen PNT, betraktes sykdommen som en ventrikulær takykardi og behandles tilsvarende.

  Også pasienter med PNT Det er nødvendig å undersøke for unntak av slike syndromer:

  • svakhet i sinuskoden;
  • overeksponering av ventrikkene.

  Førstehjelp

  Det finnes flere metoder for å redusere forekomsten av et angrep fra en pasient. Pasienten anbefales:

  • å kaste tilbake hodet;
  • nedsenk ansiktet i kaldt vann i 10-35 sekunder, temperaturen skal være ca 20 ° C;
  • Legg en iskrage på nakken din;
  • trykk på øyebolene;
  • Stram bukpressen og hold pusten i 20 sekunder.

  For å stoppe et angrep av supraventrikulær paroksysmal takykardi, brukes vagalteknikker:

  • en skarp utånding gjennom lukket nese og munn (Valsalva test);
  • utfører massasje av karoten arterier (med forsiktighet gjør folk som har aterosklerose eller nedsatt hjernens blodstrøm);
  • provokasjon av hoste, hvor membranen brister.

  Behandling og rehabilitering

  Etter undersøkelsen og bestemmelsen av sykdommens art, bestemmer legen om pasienten trenger en spesiell antiarytmisk behandling.

  For å forhindre angrep, forskrive medisiner som gjenoppretter hjertefrekvensen. Men langvarig bruk av noen antiarytmiske stoffer påvirker forventet levetid negativt. derfor velg stoffene skal kardiologen.

  Midler som er ment for å arrestere angrep, velges også av legen, og tar hensyn til pasientens anamnese. Noen anbefaler utfør åndedrettsøvelser, som senker rytmen.

  Hvis det foreligger indikasjoner mot paroksysmal supraventrikulær takykardi bruk operasjonen. Det er nødvendig:

  • med hyppige angrep, som pasienten ikke tolererer;
  • ved bevaring av sykdomsdisplay på bakgrunn av mottak av antiarytmika
  • personer med yrker hvor tap av bevissthet er livstruende;
  • i situasjoner hvor langvarig medisinbehandling er uønsket (i ung alder).

  Kirurger oppfører seg radiofrekvens ablation kilde til patologisk impuls. Flere detaljer om disse operasjonene er beskrevet i denne videoen:

  Terapi er rettet ikke bare til eliminering av arytmi, men også til endre pasientens livskvalitet. Rehabilitering vil være umulig dersom du ikke følger legenes anbefalinger. Ernæring og livsstil er viktig for behandling av arytmi.

  Mulige konsekvenser, komplikasjoner og prognose

  Kortsiktige uutpressede anfall forårsaker ikke alvorlig ubehag, så deres alvor er undervurdert. PNT kan forårsake pasientens funksjonshemning eller føre til plutselig arytmisk død.

  Forventningen avhenger av:

  • type paroksysmal supraventrikulær takykardi;
  • samtidige sykdommer som provoserte utseendet;
  • varigheten av anfall og tilstedeværelsen av komplikasjoner;
  • tilstand av myokardiet.

  Med en langvarig strøm av PNT noen utvikler hjertesvikt, hvor myokardets evne til å forverres.

  Ventrikulær fibrillering er en alvorlig komplikasjon av takykardi. Denne kaotiske sammentrekningen av individuelle fibre i myokardiet, som uten nødopplæring fører til døden.

  Angrep påvirker også intensiteten av hjerteutslipp. Når de er redusert forverring av kransløpssirkulasjonen. Dette fører til en reduksjon av blodtilførselen til hjertet og kan føre til utvikling av angina og hjerteinfarkt.

  Forebyggende tiltak

  Det er umulig å hindre utviklingen av anfall.. Selv regelmessig inntak av antiarytmiske stoffer garanterer ikke at PNT ikke vil vises. Og bli kvitt arytmi tillater kirurgisk inngrep.

  Legene sier det For å behandle er nødvendig den grunnleggende sykdommen som provoserer en arytmi. Det er også nødvendig:

  • utelukke alkohol og narkotika;
  • å revidere dietten: menyen bør ikke være for salt mat, stekt og fet mat, røkt produkter;
  • å kontrollere konsentrasjonen av glukose i blodet.

  Når det er tegn på takykardi, må du gjennomgå en fullstendig undersøkelse. Hvis legen diagnostiserer en paroksysmal supraventrikulær takykardi, må du hele tiden overvåke tilstanden din. Det er nødvendig å identifisere den underliggende sykdommen og rette all innsats for å bekjempe den. Dette vil forhindre forekomsten av komplikasjoner.

  Paroksysmal supraventrikulær takykardi

  Paroksysmal supraventrikulær takykardi (PNT) - en av type arytmi, som preges av en plutselig paroksysmal økning i hyppigheten av sammentrekninger i hjertemuskelen. Hjertefrekvensen øker til 140 - 250 slag per minutt, med den rette rytmen til hjerteslag igjen.

  Fremveksten av PNT er assosiert med aktivering i myokardiet av et høyt aktivt ektopisk fokus på automatisme eller et fokus på post-depolariseringsutløseraktivitet. I den overveldende antall tilfeller grunnlag PNT mekanismen er reentring og omkrets sirkulasjon puls magnetisering av hjertemuskelen (eller såkalt gjensidig mekanisme for re-entry). I noen av disse tilfellene blir preg av ekstrasystol fremmet av PRTs utseende.

  ICD-10 kode

  Av alle typer arytmier forekommer PIT i 95% av tilfellene hos barn. Hos pasienter under 18 år er PNT den vanligste årsaken, som fører til arytmogen kollaps og hjertesvikt. For hver 1000 mennesker i befolkningen er det 2,29 pasienter med PNT. Hos kvinner oppstår denne sykdommen dobbelt så ofte som hos menn. Risikoen for å utvikle takykardi stiger i en alder av over 65 år - en femfoldig økning hos pasienter som har krysset denne alderslinjen registreres.

  Med hvilken som helst mekanisme for forekomsten av paroksysmal supraventrikulær takykardi, utvikler ekstrasystolen på forhånd. Slår - dette er den mest vanlige type arytmi, som manifesterer seg i form av hjerterytmeforstyrrelse og er karakterisert ved forekomsten av enkle eller parvise premature hjerte sammentrekninger (ekstrasystoler). Arrytmiske sammentrekninger av hjertemuskulaturen er forårsaket av excitering av myokardiet, som kommer fra et patogent fokus på excitasjon. Sykdommen er funksjonell (neurogen).

  Årsakene til paroksysmal supraventrikulær takykardi av organisk natur er som følger:

  1. Organisk skade på hjertemuskelen og ledningsveiene i hjertet, som er inflammatorisk, dystrofisk, nekrotisk og sklerotisk. Slike skader oppstår med akutt myokardinfarkt, kronisk iskemisk hjertesykdom, hjertesykdom, cardiopati, myokarditt.
  2. Tilstedeværelsen av ekstra unormale måter å utføre, for eksempel i syndromet av Wolff-Parkinson-White.
  3. Tilstedeværelsen av ytterligere viscerokardinale reflekser og mekaniske effekter (for eksempel ekstra akkorder, mitralventil prolaps, adhesjoner).
  4. Forekomst av uttrykte vegetative-humorale lidelser i syndromet av nevrocirkulær dystoni.

  Ovennevnte lidelser kalles intrakardiale faktorer ved starten av PNT.

  Eksperter mener at tilstedeværelsen av visse egenskaper av hjertets struktur eller skade ikke er nok for forekomsten av paroksysmal supraventrikulær takykardi. Psykoterapeutiske faktorer spiller en viktig rolle i utviklingen av denne sykdommen. Det er kjent at økt sympathoadrenal aktivitet fører til fremveksten av ulike former for ektopisk arrytmi.

  I barndom og ungdom er det ofte vanskelig å diagnostisere årsakene til paroksysmal takykardi. I disse tilfellene er tilstedeværelsen av et brudd på kardemusjonene i hjertemuskelen definert som essensielt (eller idiopatisk). Selv om eksperter mener at årsakene til paroksysmal supraventrikulær takykardi hos slike pasienter er minimal, ikke diagnostisert dystrofisk skade på myokardiet.

  Som ecstasy kan PTH også forekomme hos friske mennesker på grunn av patogene faktorer. Med intens fysisk eller psykisk stress, med sterk og langsiktig stress. Disse årsakene kalles ekstrakardiale. Disse faktorene inkluderer også røyking og alkoholmisbruk, sterk te, kaffe og krydret mat.

  Når takykardi oppstår, er det nødvendig å kontrollere nivået av skjoldbruskhormoner i blodet. Selv om thyrotoxicose er nesten aldri den eneste grunnen til utseendet av PNT. Men når man velger terapi, kan det oppstå vanskeligheter som er relatert til behovet for å stabilisere hormonnivået.

  Sykdommen i noen andre organer kan forårsake paroksysmal takykardi. For eksempel utelatelse av nyre og andre nyresykdommer, lungesykdommer (akutt, og spesielt kronisk), nedsatt funksjon og sykdommer i mage-tarmkanalen. Ovennevnte sykdommer i de indre organer er relatert til ekstrakardiale faktorer; Som et resultat av overføringen av slike sykdommer oppstår paroksysmal supraventrikulær takykardi som en komplikasjon.

  I det kliniske bildet av paroksysmal supraventrikulær takykardi er preget av tilstedeværelsen av følgende symptomer:

  1. Økt hjertebank begynner med en "push" eller "injeksjon" i hjertet, en følelse av å stoppe eller vende seg over.
  2. Pulsen økes til 250 slag per minutt.
  3. Det er forstyrrelser i hjerteslag.
  4. Pulsen har en svak fylling, det er ofte umulig å sonde det.
  5. Det er en umotivert angst, kortpustethet, svakhet, svimmelhet, støy i hodet, svette.
  6. Det er smerte i brystbenet eller angina oppstår.
  7. Med en uttalt takykardi, reduseres blodtrykket.
  8. Med et angrep har pulsen en konstant stabil frekvens, som ikke endres med tiden.
  9. Det er hyppig og rikelig vannlating; manifestasjoner av flatulens er mulige.

  Minimumsvarigheten av paroksysmal supraventrikulær takykardi er tre hjertesykluser. Slike manifestasjoner ble kalt "løp" av takykardi. Vanligvis går anfall av paroksysmal supraventrikulær takykardi fra flere timer til flere dager. Kanskje en lengre manifestasjon av takykardi, opp til flere måneder,

  Symptomer på supraventrikulær paroksysmal takykardi forsvinner ofte spontant og uavhengig. I noen tilfeller, med lengre anfall i flere dager, er det mulig å få et dødelig utfall dersom det ikke påføres noen tiltak.

  Hvor gjør det vondt?

  Hva forstyrrer deg?

  Det er to hovedtyper av paroksysmal takykardi:

  • ventrikulær (ventrikulær).
  • supraventricular (supranventicular).

  Denne klassifiseringen oppsto på grunn av lokaliseringen av patologisk eksitasjon. PNT sammenlignet med mage-tarmkanalen fortsetter mer forsiktig og gunstig, og et større antall tilfeller av positiv dynamikk ved behandling av PNT registreres også. Fordi paroksysmal supraventrikulær takykardi er mindre forbundet med organisk hjertesykdom og venstre ventrikulær dysfunksjon. Og likevel utgjør PNT potensielt en trussel mot livet, fordi de er preget av plutselige manifestasjoner som kan føre til funksjonshemming av pasienten eller hans død (i 2-5% av tilfellene).

  Paroksysmal supraventrikulær takykardi har to underarter:

  • atriell paroksysmal takykardi - hos 15-20% av tilfellene.
  • atrioventrikulær (atrioventikulær) paroksysmal takykardi - hos 80-85% av pasientene.
  • Oppdelingen i delmengder av PNT skyldes lokalisering av den patologiske sonen eller den sirkulerende eksitasjonsbølge.

  I følge sykdomsforløpet er tre former skilt ut:

  • akutt (paroksysmal).
  • stadig tilbakevendende (kronisk).
  • kontinuerlig tilbakevendende, som har utviklet seg kontinuerlig i flere år.

  Med tanke på mekanismen for utviklingen av sykdommen, utmerker man tre typer PNT:

  • gjensidig (knyttet til mekanismen for re-entry i sinus node).
  • ektopisk (eller brennvidde).
  • multifokal (eller multi-fokus).

  Diagnosen "paroksysmal supraventricular takykardi" er etablert dersom pasienten klager over plutselig forekommende angrep av rask hjerterytme. Bekreftelse kan fås ved hjelp av følgende metoder: fysisk undersøkelse og instrumentell diagnostikk.

  På begynnelsen kan det være tilstrekkelig å samle en anamnese. Et karakteristisk trekk for PNT er utseendet på et hjerteslag, "som ved å klikke på en bryter". Det er viktig, når du undersøker en pasient, for å finne ut hvor brått en hjerterytmeforstyrrelse oppstår. Ved begynnelsen av samlingen av data om symptomer manifestasjoner, kan pasienter hevde at det oppstår en svikt i hjerteslag plutselig. Men med en detaljert og grundig spørring av pasienter viser det seg noen ganger at endringen i hjerterytme rytmen skjer gradvis, i løpet av få minutter. Disse symptomene er karakteristiske for en annen sykdom kalt sinus takykardi.

  PNT diagnostiseres av eksterne tegn og vegetative manifestasjoner av sykdommen. For denne typen takykardi er preget av overdreven svette, hyppig vannlating, kvalme, svimmelhet, støy i hodet og så videre.

  Fysisk undersøkelse

  Hvis hjertefrekvensen overstiger 150 slag per minutt ved auscultasjon, utelukker dette diagnosen "sinus takykardi". Pulsen over 200 slag per minutt motbeviser diagnosen "gastrisk takykardi". Men auskultasjon tillater ikke å avdekke kardiet av takykardi, og skiller heller ikke alltid sinus takykardi fra paroksysmal.

  Ved måling av puls er det nesten umulig å telle, det er så hyppig. I dette tilfellet er pulsen myk og svakt fylt.

  I den fysiske undersøkelsen brukes vagale prøver. De er mekanisk stimulering av vagus-nerve-reseptorene, som utføres i form av trykk. Denne prosedyren forårsaker en rask og refleksøkning i tonen til den ovennevnte nerve. Med vagale tester brukes metoden for å trykke på karoten sinus, Valsalva testen, trykk på øyebollet og andre metoder.

  Den vandrende nerve er forbundet med atriumet og den atrioventikulære knutepunktet. Økt nervesignal reduserer frekvensen av atrielle sammentrekninger og atrioventikulær ledning, noe som reduserer frekvensen av sammentrekninger av hjertets ventrikler. Således blir tolkningen av den supraventrikulære rytmen lettere, noe som gjør det mulig å korrekt diagnostisere takykardi. Du kan utføre en omfattende diagnose, noe som øker verdien av vagale prøver. I dette tilfellet utføres langvarig EKG og auskultasjon av hjertet sammen med stimuleringen av vagusnerven. Slike diagnostiseringer utføres før, under og etter vagaltester. Med PNT er det en plutselig stopp for arytmiske sammentrekninger og sinusrytmen blir gjenopprettet. I en rekke tilfeller i diagnosen er det ingen endring i frekvensen av sammentrekning av hjertemuskelen. Dette skyldes "all eller ingenting" loven, som er typisk for det kliniske bildet av løpet av denne typen takykardi.

  I dette tilfellet bør det huskes at vagaltester kan provosere uforutsette komplikasjoner, ikke bare hos pasienter, men også hos friske mennesker. Det er en rekke tilfeller som har resultert i dødsfall. I sjeldne tilfeller, under press på karoten sinus, kan eldre pasienter oppleve trombose av cerebral kar. Stimulering av vagusnerven kan føre til en reduksjon i hjertets minuttvolum. Og dette fører igjen til en plutselig nedgang i blodtrykket. Det kan være et angrep av akutt ventrikulær svikt.

  Instrumental diagnostikk

  Instrumentlig diagnose av PNT utføres ved hjelp av følgende metoder:

  1. Studien av hjertearbeidet ved hjelp av et elektrokardiogram.
  2. Holter overvåking.
  3. Last EKG-tester eller stresstest.
  4. Ekkokardiografi.
  5. Transesophageal stimulering av hjertet.
  6. Intrakardial elektrofysiologisk studie.
  7. Magnetic resonance imaging (MR) av hjertet.
  8. Multislice CT-kardiografi (MSCT i hjertet).

  Nadzheludochkovaya paroksysmal takykardi på EKG

  En av de viktigste metodene for å diagnostisere paroksysmal takykardi er elektrokardiografi.

  Å gjennomføre et elektrokardiogram er en ikke-invasiv metode for forskning, som har vist seg å være rask og smertefri. Essensen av denne metoden er å kontrollere hjertets elektriske ledningsevne. På pasientens kropp - hans bryst, armer og ben - 12 elektroder plasseres, takket være det er mulig å få en skjematisk fremstilling av hjertets aktivitet på forskjellige punkter. Ved hjelp av et elektrokardiogram er det mulig å etablere en diagnose av PNT, samt å identifisere årsakene.

  Nadzheludochkovaya paroksysmal takykardi på EKG har følgende egenskaper som er tydelig synlige på elektrokardiogrambåndet:

  1. Et skarpt innledende utseende av paroksysm og den samme enden av angrepet.
  2. Det er mer enn 140 slag per minutt.
  3. Regelmessig hjerterytme rytme.
  4. Vanligvis har QRS-kompleksene et normalt utseende.
  5. Tennene til P er forskjellige for visuell diagnose. Med paroksysmal takykardi av atrioventikulær form er P-bølgene lokalisert etter QRS-kompleksene eller lagd på dem. Ved PT av atriell form er P-bølgene plassert foran QRS-kompleksene, men de har et modifisert eller deformert utseende.

  Hva er det nødvendig å undersøke?

  Til hvem skal du vende?

  Nødhjelp for paroksysmal supraventrikulær takykardi

  Ved noen angrep av PNT er akutt medisinsk hjelp nødvendig, da angrepet ikke går uavhengig, og pasientens tilstand forverres. Behandlingen er på stedet ankommet av ambulansen. Hvis det oppstår et paroksysmalt angrep for første gang, eller det er mistanke om at pasienten innlegger sykehuset, blir det også kalt et ekstra hjertesituasjonsteam. Følgende beredskapsmetoder brukes til paroksysmal supraventrikulær takykardi:

  • Bruken av vagale prøver bidrar til å stoppe angrepet. Først og fremst brukes Valsalva-testen, når du trenger å presse og holde pusten i 20 eller 30 sekunder. Dette er den mest effektive prøven. Også dyp og rytmisk pust kan hjelpe. Også brukt er Ashner test, som er et trykk på øyebollene i fem sekunder. Du kan også kroke ned. Bruken av vagalprøver er kontraindisert i følgende sykdommer: ledningsforstyrrelse, alvorlig hjertesvikt, sinus node svakhetssyndrom, hjerneslag, karsirkulatorisk encefalopati, glaukom.
  • Hvis ansiktet i kaldt vann er 10 - 20 - 30 sekunder, vil dette bidra til å stoppe angrepet av PNT.
  • Mass en av carotid bihulene. Massasje er kontraindisert hvis det er en kraftig reduksjon i puls og det er en støy over halspulsåren.
  • Hvis alle de ovennevnte tiltakene ikke ga et resultat, må du stoppe angrepet ved hjelp av transesophageal hjerte stimulering (CHPSS) eller elektropulsterapi (EIT). ChPSS brukes også i tilfelle manglende evne til å bruke arytmiske stoffer på grunn av intoleranse. Det viser bruken av CHPSS med tilgjengelige data om ledningsforstyrrelser under uttaket fra et angrep.
  • For å mest effektivt stoppe angrepet av PNT, må du bestemme sin form - PNT med smale eller brede QRS-komplekser.
  • Med PNT med smale QRS-komplekser, bør følgende legemidler administreres intravenøst: adenosinfosfat, verapamil, prokainamid og andre. Uten elektrokardiografisk undersøkelse er bruk av medisiner kun mulig i ekstreme, kritiske tilfeller. Eller når det er tegn på at stoffet ble påført pasienten under tidligere anfall, og prosedyren ikke førte til noen komplikasjoner. En konstant overvåkning av pasientens tilstand ved hjelp av EKG er nødvendig. Hvis effekten av administrasjon av medikamenter ikke er tilgjengelig, er det nødvendig å bruke tabletter på tygget måte, nemlig propranolol, atenolol, verapamil og andre. I alle fall utføres disse prosedyrene bare av et ambulanseteam som kom til pasienten.
  • Med et angrep av PNT med brede QRS-komplekser, er det en mistanke om en ventrikulær paroksysmal takykardi. Derfor er taktikken for å arrestere et angrep i dette tilfellet noe annerledes. Elektropulsterapi er effektiv, som er transesofageal stimulering av hjertet. Medisinpreparater brukes, som stopper begge angrep av supraventrikulær og ventrikulær PT. De hyppigste medisinene er prokainamid og / eller amiodaron. I tilfeller av uspesifisert takykardi med brede komplekser, brukes adenosin, aymalin, lidokain og sotalol.

  Indikasjoner for sykehusinnleggelse av pasienten er som følger:

  • Angrepet av PNT kan ikke stoppes på stedet.
  • Angrepet av PNT er ledsaget av akutt hjerte- eller kardiovaskulær insuffisiens.

  Pasienter som har angrep av PNT forekommer minst to ganger i måneden, er underlagt obligatorisk planlagt sykehusinnleggelse. På sykehuset gjennomgår pasienten en grundig diagnostisk undersøkelse, der han foreskrives behandling.

  Behandling av paroksysmal supraventrikulær takykardi

  Kosthold og kosthold

  • Hvis du utvikler takykardi, bør du lede en bestemt livsstil.
  • Først av alt må du slutte å røyke og drikke alkohol.
  • Vi må overvåke vedlikehold av en jevn psyko-emosjonell tilstand i løpet av dagen og unngå stress. For å styrke psyken er det nyttig å gjøre autogen trening og andre typer selvregulering. Det er også mulig å bruke sedativer foreskrevet av lege.
  • Det er nødvendig å holde seg til en stabil tidsplan for dagen, få nok søvn og ikke hold deg sent for å se på TV eller sosialt nettverk. I løpet av dagen bør det være nok tid til hvile eller dagtid, hvis det er nødvendig for pasienten.
  • Inkluder i den daglige rutinen av den mulige fysiske belastningen, nemlig morgenøvelser, går hver kveld i frisk luft, svømmer i bassenget eller åpent vann.
  • Pass på å overvåke nivået av kolesterol og sukker i blodet.
  • Det er nødvendig å opprettholde optimal kroppsvekt.
  • Mat bør tas i små porsjoner 4-5 ganger om dagen. Fordi overfylt mage begynner å irritere reseptorene i nerver som er ansvarlige for hjertets arbeid, noe som kan føre til et taksykardiangrep.
  • For å unngå overeating må du utelukke å lese bøker, se på TV og jobbe på datamaskinen mens du spiser. Når konsentrasjon bare oppstår på prosessen med å absorbere mat, er det mye lettere å føle metningen i tide for å stoppe.
  • Ikke spis om natten; Det er tilrådelig å holde det siste måltidet to til tre timer før sengetid.

  Fra bruken er det nødvendig å ekskludere produkter som provoserer utseendet av takykardi:

  • te og kaffe.
  • produkter som inneholder stivelse og sukker, kaloriprodukter - baking, chips, kjeks, sjokolade barer, søtsaker og så videre.
  • fet mat - fett kjøtt, majones, rømme, fett, margarin; Det er nødvendig å begrense forbruket av smør.

  De fleste av disse produktene inneholder "dårlig" kolesterol, noe som påvirker tilstanden til hjertemuskelen negativt.

  Det er nødvendig å minimere saltforbruket, om nødvendig, erstatte det med krydder (for eksempel tørket havkål). Tilsett salt bare i ferdige måltider.

  Også bør utelukkes fra kostholdet:

  • hermetisert og raffinert mat, fordi det inneholder mye fett, salt og andre produkter som er farlige for hjertearbeidet.
  • stekt mat.

  Kosthold for pasienter med paroksysmal supraventrikulær takykardi bør inkludere et stort antall magert og plantemat.

  I kostholdet bør inkludere følgende matvarer som støtter det sunne arbeidet i hjertet:

  • produkter rik på magnesium og kaliumtørkede aprikoser, bokhvete grøt, honning, gresskar, courgette.
  • produkter som inneholder omega 3 umettede fettsyrer - marine fisk, linfrø, valnøtter, rapsolje.
  • produkter som inneholder omega 6 umettede fettsyrer - vegetabilske oljer, forskjellige frø og soya.
  • ensumettede fettstoffer - de er i tilstrekkelige mengder inneholdt i cashew, mandler, jordnøtter, avokadoer og oljer fra forskjellige typer nøtter.
  • produkter med lavt fettinnhold - skummet melk, yoghurt og cottage cheese.
  • ulike typer grøt, som inneholder et stort antall næringsstoffer, samt friske og stuvede grønnsaker.
  • Det er nødvendig å introdusere en viss mengde ferskpresset juice i kostholdet, siden de er rike på vitaminer og mineraler.
  • Det finnes flere nyttige oppskrifter som bør inkluderes i diett hos pasienter med takykardi.
  • Ta 200 gram tørkede aprikoser, valnøtter, rosiner, sitron og honning i mai. Alle slip og bland i en blender, hell i en krukke og oppbevar i kjøleskap. Ta to ganger om dagen for en spiseskje.
  • Et godt middel for takykardi er roten til selleri. Med den må du forberede salater: rist den på et stort rist og legg til greener - selleri, dill og persille. Salat skal være saltet og kledd med fettfattig yoghurt (eller sett en liten mengde med lavtløpsrømme).

  Medisinering for paroksysmal supraventrikulær takykardi

  Det må huskes at legen foreskriver administrasjon av medisiner, samt dosering.

  Ved behandling av PONT brukes sedativer: beroligende midler, brom, barbiturater.

  Begynner medikamentsterapi ved bruk av beta-blokkere:

  • Atenolol - en daglig dose på 50-100 mg for 4 doser eller propranolol (anaprilin, obzidan) - en daglig dose på 40-120 mg for 3 doser.
  • Metoprolol (vasokardin, egilok) - 50-100 mg 4 ganger daglig.

  Pasienter som ikke lider av hjerteinfarkt og hjertesvikt, foreskrives kinidin. Gjennomsnittlig dose er 0,2 - 0,3 gram 3-4 ganger om dagen. Behandlingsforløpet er flere uker eller måneder.

  Kinidinbisulfat (kinidin dreeter, kinidin durilez), som siste generasjons legemidler, forårsaker færre bivirkninger fra mage-tarmkanalen, og har også høyere konsentrasjon i pasientens blod. Quinidin dreuter brukes til 0,6 gram 2 ganger om dagen.

  Ved behandling av pasienter med berørt myokard og hjertesvikt, så vel som gravide, anbefales det å bruke preparater av fusiform-isoptin. Den daglige dosen av legemidlet er fra 120 til 480 mg per dag og brukes til 4 mottakelser. Det er godt å bruke og preparatet digoksin - 0, 25 gram per dag.

  De beste resultatene er kombinert med bruk av foxglove og kinidin.

  Legemiddelprokainamidet er foreskrevet for bruk som følger: 1 eller 2 drageer, 0,25 gram, 4 ganger daglig.

  Følgende legemidler er også foreskrevet:

  • Aimalin - 50 mg 4-6 ganger om dagen.
  • Verapamil - 120 mg 3-4 ganger om dagen.
  • Sotalol - 20 til 80 mg 3-4 ganger.
  • Propafenon - 90 - 250 mg, 3-4 ganger om dagen.
  • Allapinin - 15 - 30 mg, 3-4 ganger om dagen.
  • Etatsizin - 50 mg, 3 ganger daglig.

  Eksperter anbefaler langt behandling med kalium; kaliumklorid, panangin, tromcarein brukes. Disse stoffene er foreskrevet i kombinasjon med noen av de viktigste antiarytmiske legemidlene. Kaliumklorid i en 10% løsning brukes i en dosering på 20 ml 3 eller 4 ganger daglig for et lengre behandlingsforløp.

  Fysioterapi med paroksysmal supraventrikulær takykardi

  Ved behandling av paroksysmal supraventrikulær takykardi, brukes vannprosedyrer aktivt:

  • medisinske bad.
  • bad med hydromassasje.
  • dousing.
  • grindings.
  • sirkulær dusj.

  Behandling av paroksysmal supraventrikulær takykardi med folkemetoder

  Det skjer at pasienter som lider av paroksysmal supraventrikulær takykardi, er kontraindisert i visse legemidler som foreskrives av legen. For å hjelpe pasienter kommer middel til tradisjonell medisin. Her er noen oppskrifter som lett kan brukes av pasienter for å lette tilstanden deres.

  • Bruke lovage: Du må ta 40 gram røtter av planten og hell 1 liter varmt vann (men ikke med kokende vann). Infusjonen skal holdes i 8 timer, og deretter tømme. Ta en drink om dagen i små porsjoner til helsen forbedrer seg.
  • Tre briller bær av Kalina å sovne i en tre-liters krukke og fylle ut med to liter kokt vann. Etter dette, lukk glasset forsiktig, pakk det og la det stå i seks timer. Deretter er det nødvendig å filtrere infusjonen i emaljen og også å klemme bærene der. Deretter tilsetter 0,5 liter kvalitet honning til infusjonen og legges i kjøleskapet for oppbevaring. Ta en infusjon før måltider tre ganger om dagen for en tredjedel av glasset. Behandlingsforløpet er en måned, da må du ta en pause i ti dager og gjenta infusjonen. Det er således nødvendig å gjennomføre tre behandlingsforløp.
  • Han anbefalte også en metode for behandling av hagtorn. På apoteket bør du kjøpe alkoholtinkturer av hagtorn, motherwort og valerian (en flaske). Deretter må du forsiktig blande tinkturene og la en dag stå i kjøleskapet. Ta medisinen tre ganger om dagen på en teskje i en halv time før du spiser.
  • Det er godt å bruke hofteinfusjon ved behandling av takykardi. Det er nødvendig å ta 2 ss hund rose, legg dem i en termosflaske og hell en halv liter kokende vann. La stå i en time og tilsett deretter 2 ss hagtorn. Den resulterende infusjonen skal være full i små porsjoner hele dagen og bryg en fersk drikke daglig. I tre måneder må du drikke infusjonen, og ta en pause i ett år.

  Behandling av paroksysmal supraventrikulær takykardi hjemme

  Med et angrep av paroksysmal takykardi, må man ty til selvhjelp og selvhjelpsinnretninger:

  • Først av alt, må vi roe ned, det viktigste er for øyeblikket å skaffe seg fysisk og emosjonell hvile.
  • Med alvorlig svakhet, kvalme og svimmelhet, må du sitte i en komfortabel stilling eller ligge i horisontal stilling.
  • Det er nødvendig å sikre penetrering av frisk luft til pasienten. For å gjøre dette, er det nødvendig å knytte klær som holder pusten, og også åpne vinduet.
  • Paroksysmalt takykardiangrep kan fjernes ved å irritere vagusnerven, ved hjelp av refleksmetoder. For å gjøre dette må du utføre følgende øvelser: anstrengelse for å presse bukpressen; trykk på øyebolene; hold pusten i 15-20 sekunder; forårsake brekninger.
  • Hvis den behandlende legen har vist hvordan vagaltester utføres, vil det være nyttig å bære dem ut.
  • Det er nødvendig å ta de legemidlene som legen foreskrev og under ingen omstendigheter forandre dosen av å ta medisinen.
  • Hvis tilstanden av helse og velvære forverres, må du ringe en ambulanse raskt. Når det er smerter i hjertet, bør plutselig svakhet, kvelning, bevissthet og andre tegn på forverring, medisinsk pleie umiddelbart fremkalles.

  Behandling av paroksysmal supraventrikulær takykardi krever gjenoppretting i blodet av den nødvendige konsentrasjon, de såkalte elektrolytstoffene. Disse inkluderer kalium, kalsium og klor. Hvis du velger riktig terapi med medisinske urter, vil kroppen i tilstrekkelige mengder få de nødvendige stoffene, samt planteglykosider.

  I paroksysmal takykardi er planter som inneholder hjerte glykosider og har beroligende (beroligende) effekt mye brukt. Disse inkluderer hagtorn, morwort, valerian, mynte, sitronmelisse. De bør brukes i lang tid med kurs med visse forstyrrelser i form av buljonger og infusjoner. Det finnes også alkoholanaloger av medisinske tinkturer, men på grunn av tilstedeværelsen av alkohol i preparatet kan de ikke brukes av alle pasienter. Uansett, før du tar noen medisinske urter, kontakt legen din. Fordi det er kontraindikasjoner til bruk av ulike tradisjonelle medisiner, så vel som deres inkompatibilitet med legemidler som foreskrives av en lege.

  Ved angrep av en paroksysmal takykardi er det nødvendig å bruke respiratoriske teknikker. For eksempel er "yogisk pust" bra for å arrestere angrep av akselerert hjerteslag. Pusteøvelsen utføres som følger: Inhalere gjennom ett nesebor (med det andre neseboret dekket med en finger) - pust ut gjennom et annet nesebor.

  En annen modifikasjon av luftveiene er mulig, der innånding og utånding utføres rytmisk, med en forsinkelse i pusten. For eksempel, inhaler - 3 teller, forsinkelse - 2 poeng, utandring - 3 teller, forsink 2 poeng.

  Det er godt å lære respiratorisk gymnastikk i henhold til Strelnikova-metoden eller puste gjennom Buteyko. Disse metodene eliminerer ikke årsaken til sykdommen, men kan bidra til å lindre pasientens tilstand, og også fremme trening av hjertemuskelen, noe som i stor grad reduserer antallet og varigheten av anfall.

  Kirurgisk behandling av paroksysmal supraventrikulær takykardi

  Denne metoden brukes i tilfelle den konservative behandlingen har vist sin ineffektivitet. Også, med irreversible sklerotiske endringer i hjertet og i påvisning av hjertesvikt, anbefales kirurgi.

  Det er to typer kirurgisk behandling - delvis og radikal. Med en radikal behandlingsmetode blir pasienten permanent kvitt symptomene på sykdommen. Med en delvis behandlingsmetode mister takykardi-angrep sin makt og forekommer mye sjeldnere; øker også effektiviteten av bruken av antiarytmiske legemidler.

  Ved kirurgisk inngrep brukes to typer behandling:

  • Ødeleggelse av ytterligere ledende baner eller fokus på heterotopisk automatisme. Kirurgisk inngrep utføres ved hjelp av minimalt invasive metoder ved bruk av mekaniske, elektriske, laser, kjemiske, kryogene midler. Dette er en såkalt lukket operasjon, hvor to typer kateter brukes - diagnostisk og terapeutisk. De blir introdusert i pasienten gjennom lårbenet eller subklavevenen. Diagnostisk kateter ved hjelp av en datamaskin lar deg bestemme den eksakte sonen av takykardi. Et medisinsk kateter brukes til å utføre prosedyren for eksponering for PNT-sonen.
  • Den vanligste er radiofrekvens ablation. Begrepet «ablation» betyr fjerning, men denne behandlingsprosedyren bruker cauterization av sonen som forårsaket takykardi.
  • Implantering av pacemakere av to typer - en kunstig pacemaker (pacemaker) og en implanterbar cardioverter-defibrillator. Pacemakere bør fungere i forhåndsinnstilte moduser - paret stimulering, "spennende" stimulering og så videre. Enhetene er satt til å slå automatisk på etter angrepet.

  Drift med paroksysmal supraventrikulær takykardi

  Hvis medikamentterapien er ineffektiv i paroksysmal supraventrikulær takykardi, foreskrives en operasjon. Også med medfødte defekter i strukturen i hjertemuskelen og brudd på hjerteledning (for eksempel med Wolff-Parkinson-White syndrom), er kirurgisk inngrep brukt.

  Den klassiske metoden er en åpen hjerteoperasjon, hvis formål er å forstyrre oppførelsen av en impuls langs flere baner. Opphør av symptomer på takykardi oppnås ved å kutte eller fjerne patologiske deler av ledningssystemet. Kirurgisk inngrep utføres ved bruk av kunstig sirkulasjon.

  Så er kirurgi for paroksimal supraventrikulær takykardi indisert med følgende tegn:

  1. Forekomst av ventrikulær fibrillering, selv i en enkelt sak.
  2. Paroksysmer av atrieflimmer, som gjentas mange ganger.
  3. Sterke angrep av takykardi, som ikke kan slokkes ved bruk av antiarytmisk terapi.
  4. Tilstedeværelse av medfødte misdannelser og uregelmessigheter i hjertets utvikling.
  5. Intoleranse mot rusmidler som blokkerer angrep av takykardi og opprettholder en tilfredsstillende tilstand hos pasienten mellom angrep.
  6. Utseendet til anfall av PNT hos barn og ungdom, som i stor grad hemmer deres fysiske, psyko-emosjonelle og sosiale utvikling.

  Les Mer Om Fartøyene