Hva er ekstern cerebral hydrocephalus hos voksne og barn?

Hydrocephalus er en patologi forbundet med overdreven akkumulering av cerebral væske i hjernens ventrikler. Sykdommen kan oppstå i alle aldre, men oftest diagnostiserer legene det hos nyfødte eller spedbarn i de første månedene av livet. Dropsy fører til det faktum at ventriklene, sterkt forstørret i størrelse, legger press på andre deler av hjernen, forårsaker nevrologiske lidelser.

Klassifisering av patologi

Det er ulike typer patologi forbundet med årsaken og formen av lidelsen:

 1. Åpne ekstern hydrocephalus. I dette tilfellet blir hjernevævet ødelagt, som ikke kan absorbere cerebrospinalvæsken, og produksjonen av disse er ikke forstyrret.
 2. Hypersekretorisk hydrocephalus. Den oppstår på grunn av overdreven syntese av cerebrospinalvæske. Dens mengde blir slik at hjernevevet ikke kan absorbere det, så volumet begynner å fylle hulen på skallen.
 3. Hypotrof hydrocephalus er assosiert med svekket hjernevævstilførsel.
 1. Lukket hydrocephalus er forbundet med blokkering av væskebærende rom og bevegelse av væske, slik at nivået begynner å svinge. Hovedårsaken til denne tilstanden er utviklingen av en svulst eller dannelsen av blodpropper, som blir et hinder for bevegelsen av cerebrospinalvæske.
 1. Ekstern erstatning eller ikke-okklusiv hydrocephalus regnes som den farligste, da det fører til en reduksjon i mengden av gråstoff i hjernen, hvis sted er okkupert av cerebrospinalvæsken. I dette tilfellet er det ingen plutselig endring i intrakranielt trykk. Derfor kan pasienten i lang tid ikke være oppmerksom på endringene som oppstår og søke medisinsk hjelp selv når patologien erverver eksterne manifestasjoner.
 2. Moderat ekstern hydrocephalus i hjernen. I dette tilfellet begynner cerebrospinalvæsken å fylle subaraknoidrommet.

Årsaker til ekstern hydrocephalus

En dråpe i hjernen hos en voksen eller et barn kan forekomme av ulike årsaker, som alltid er forbundet med mekanisk skade eller en nevrologisk lidelse. Oftest oppstår ekstern hydrocephalus på grunn av:

 • Inflammatoriske prosesser som påvirker sentralnervesystemet, noe som kan provosere visse infeksjoner (encefalitt, tuberkulose, etc.).
 • Krenkelser i livmorhvirvelene.
 • Krenkelser av blodkarens funksjon i hjernen.
 • Craniocerebral skade. Som et resultat av mekanisk påvirkning på hodet, er det en forstyrrelse av strukturen i hjernevævet, slik at de ikke fullt ut kan absorbere cerebrospinalvæsken. Gradvis fyller cerebrospinalvæsken frie mellomrom. Hvis du ikke søker medisinsk hjelp i tide og ikke begynner kompetent behandling, vil snart den lille, eksterne cerebrale hydrocephalus begynne å utvikle seg og forårsake farlige konsekvenser.
 • Dysirkirkulatorisk encefalopati.
 • Neoplasma, inkludert ondartet.
 • Forstyrrelser i utviklingen av sentralnervesystemet.
 • Kirurgisk inngrep på hjernen.

symptomer

Ekstern hydrocephalus manifesterer sig som en kraftig økning i trykk og hodepine. Dette skyldes en reduksjon av hjernens volum og fylling av ledig plass med cerebrospinalvæske. Som et resultat av opphopningen forårsaker fluidet en økning i intrakranielt trykk. Pasienten føler seg hele tiden sterk tretthet og døsighet, det er kvalme og oppkast.

Faren for patologi ligger i det faktum at hun i lange stund (noen ganger ikke selv i flere år) ikke forreder seg selv. Og på grunn av høyt blodtrykk og aterosklerose utvikler andre symptomer som er karakteristiske for ekstern hydrocephalus. Over tid er hjernens sirkulasjon forstyrret, noe som til slutt fører til en kraftig forverring av pasientens tilstand. Først da kan en person være oppmerksom på de farlige tegnene på sykdommen.

Moderat uttrykt ekstern hydrocephalus, i tillegg til vanlige symptomer, manifesteres:

 1. Konstant migrene.
 2. Urininkontinens.
 3. Pasienter kan doble i øynene.

Om symptomene og behandlingen av sykdommen, forteller doktor-neurosurgen Fayyad Ahmedovich Farhat:

 1. Endre gang.
 2. Krenkelse av koordinering av bevegelse.
 3. Konstant tretthet fremkaller et brudd på den mentale tilstanden til pasienten, som utvikler en deprimert tilstand og økt irritabilitet. En person slutter å reagere på andre, kan forveksle navnet på ting.

Hvis du finner minst noen få symptomer på patologien, er det viktig å umiddelbart konsultere en lege, da mange av dem kan være karakteristiske for andre like farlige sykdommer. Hvis han bekrefter diagnosen en ubetydelig ekstern hydrocephalus, vil pasienten bli foreskrevet et behandlingsforløp. Noen ganger, for å eliminere ekstern hydrocephalus, er en operasjon nødvendig.

I en baby er symptomene på interne eller eksterne former for hydrocephalus mer uttalt. De begynner å øke volumet av skallen aktivt, noe som er forbundet med høyt trykk i cerebrospinalvæsken. Siden beinene på skallen hos babyer er fortsatt svært skjøre og ikke helt smeltede, øker hodestørrelsen, fra utsiden kan det ses selv med det blotte øye.

I tilfelle hydrocephalus substitusjon, vil symptomene være litt forskjellige, siden denne type hjernens patologi regnes som den mest komplekse og aktivt utviklet. Pasienten er bekymret for:

 • Alvorlig minneverdighet. Ofret snakker svært sakte og uhensiktsmessig, husker ikke navnet hans og reagerer ikke på andre.
 • Det er et brudd på koordinering av bevegelse. Turen blir usikker.

Mer om brudd på koordinering av bevegelser og behandling forteller legen-neurologen Mikhail Moiseevich Shperling:

 • Mannen er ikke i stand til å kontrollere urinprosessen.
 • Demens utvikler seg.

diagnostikk

Legene har et stort antall diagnostiske metoder som bidrar til å identifisere akkumulering av cerebrospinalvæske i hjernen. Imidlertid er de mest informative av dem datamaskin (CT) og magnetisk resonans imaging (MR).

Takket være disse diagnostiske metodene kan legen ikke bare etablere faktumet hydrocephalus, men også for å avsløre årsakene til forekomsten, scenen og graden av utvikling. MR kan du utforske kranialhulen, hjernen, for å oppdage mulige neoplasmer og væskodynamiske forandringer.

For å identifisere hydrocephalus, skriv et kontrastmiddel inn i kroppen er ikke nødvendig. Legene anbefaler imidlertid ofte å gjøre dette, for å bestemme tilstanden til fartøyene i hjernen.

En av de nye teknikkene for å undersøke tilstanden til hjernen er cisternografi, noe som gjør at man kan evaluere prosessen med sirkulasjon av cerebrospinalvæsken. I tillegg kan diagnosen ekstern hydrocephalus brukes:

 1. Ultralyd av hjernen (utført for barn i det første år av livet).
 2. Angiografi - vurdering av tilstanden til blodkar, blodpropper og aneurysmer. Undersøkelsen avslører forekomsten av cyster og svulster i hjernen.
 3. Undersøkelse av kroppen for tilstedeværelse av virus og andre infeksjoner i den.

behandling

Hjertet i behandlingen bør være et sett med tiltak for å forbedre hjernens sirkulasjon og funksjonaliteten i sentralnervesystemet. Med moderat ekstern hydrocephalus er stoffbehandling effektiv. For dette er pasienten tildelt:

 • Legemidler som har en vanndrivende egenskap (Diacarb), som bidrar til å fjerne overflødig væske fra kroppen.
 • Saluretiki.
 • Løsninger av plasmasubstitutter.
 • Forberedelser som styrker de vaskulære veggene.
 • Barbiturater.
 • Glukokortikoider.
 • Smertestillende.

Pasienten er tildelt fysioterapiprosedyrer og treningsbehandling. Under behandling er det viktig for en pasient å følge et spesielt diett med lavt innhold av fettstoffer og redusere mengden væske som forbrukes, for ikke å provosere utviklingen av puffiness. I tillegg til å ta medisiner, kan han bruke folkemedisiner som har en vanndrivende effekt. Men det er verdt å huske at deres uavhengige bruk ikke tillater herding av ekstern hydrocephalus.

Hvis slik behandling ikke gir det ønskede resultatet, vil legen avgjøre om operasjonen. Også kirurgisk inngrep blir det eneste behandlingsalternativet for hydrocephalus forårsaket av hjerneblødning, eller hvis en substitusjonspatologi er diagnostisert.

I dag brukes minimalt invasive teknikker til kirurgisk behandling av enhver form for hydrocephalus. Under operasjonen utfører kirurgen en bypass som tillater drenering av cerebrospinalvæsken i andre hulrom. For dette blir et mikroskopisk snitt laget og et neuroendoskop benyttet. Ifølge pasientens tilbakemelding, tolereres denne operasjonen godt og bidrar til en betydelig forbedring i den generelle tilstanden til en person.

Prognosen for pasienten vil avhenge av aktualiteten til å gå til legen og begynnelsen av kompetent behandling. Det er viktig å identifisere og eliminere den underliggende årsaken til ekstern hydrocephalus. Hvis ekstern hydrocephalus hos voksne ledsages av atrofi, kan pasienten utvikle alvorlige nevrologiske lidelser. Faren er også representert ved hydrocephalus substitusjon, som krever rettidig kvalifisert medisinsk behandling.

Doktor-nevrokirurg Alexander Vyacheslavovich Pechiborsch forteller om kirurgisk behandling av sykdommen:

forebygging

Ekstern hydrocephalus regnes som en farlig sykdom som kan forårsake alvorlige helseproblemer. For å unngå utviklingen er det nødvendig å følge visse regler:

 1. Unngå skade på hodet.
 2. Tidlig gjennomføring av behandling av hypertensjon og vaskulære patologier.
 3. For å forhindre utvikling av smittsomme prosesser i kroppen.
 4. Se etter vekt og ta om nødvendig tiltak for å redusere det.

Legen-reumatologen Pavel Valeryevich Evdokimenko snakker om måtene å behandle hypertensjon:

 1. Avvise dårlige vaner.
 2. Riktig å spise.
 3. Gå inn for sport.

Når de første tegnene på sykdommen oppstår, er det viktig å umiddelbart konsultere en lege for å påbegynne rettidig behandling, noe som vil bidra til å unngå alvorlige konsekvenser.

Ekstern cerebral hydrocephalus hos voksne

Ekstern hydrocephalus er en akkumulering av cerebrospinalvæske i subaraknoid-rommet, forårsaket av et brudd på dets absorpsjon i venøsengen. Sykdommen i denne formen er sjelden diagnostisert hos voksne, karakteren av symptomene avhenger av hvilken type patologi. Utidige avdekket utenfor hjernen hydrocefalus hos voksne og mangel på riktig behandling av dens komplikasjoner truer pasienten - et brudd av cerebral aktivitet, demens, Parkinsons syndrom og fullstendig mistilpasning i hjem og sosialt liv.

klassifisering

Avhengig av forstyrrelsene og årsakene som forårsaket dem, utmerker seg følgende typer ekstern hydrocephalus:

 1. Åpne hydrocephalus - produksjon av cerebrospinalvæske utføres, men skadede hjerneceller absorberer ikke det.
 2. Lukket hydrocephalus - preget av vanskeligheter eller blokkering av bevegelse av cerebrospinalvæske og opphopning i hjernevevet. Som hindringer som blokkerer cerebrospinalkanaler, kan tumorer, trombier, hematomer, formasjoner som oppstår på grunn av overførte inflammatoriske prosesser, virke.
 3. Utskifting (ikke-okklusiv) hydrocephalus - væsken fyller mellomrom i hjernekonstruksjoner som har blitt frigjort på grunn av en nedgang i gråstoffet (hjernatrofi). Faren for denne form for patologi er mangel på rettidig behandling, siden egenskapene som er karakteristiske for det, forekommer i et sent utviklingsstadium.
 4. Moderat hydrocephalus av ekstern type - væskefluid på grunn av forstyrrelse av sirkulasjonen akkumuleres direkte i subaraknoidrommet.
 5. Hypotrofisk hydrocephalus - opptrer når tilførselen av hjernevev er forstyrret, ledsaget av akutte symptomer som kvalme, oppkast, intens hodesmerte, reduserte vestibulære funksjoner.
 6. Hyper-sekretorisk hydrocephalus - er en konsekvens av overdreven produksjon av cerebrospinalvæske, et stort antall som hjernevæv ikke kan absorbere. I slike tilfeller begynner væsken å fylle de intrakranielle hulrom.

Etter type opprinnelse er ekstern hydrocephalus medfødt og ervervet. I første tilfelle er sykdommen en konsekvens av intrauterin patologi eller infeksjoner, komplisert arbeidsaktivitet som bæres av en gravid kvinne. I det andre tilfellet, komplikasjoner av ytre cerebral hydrocefalus vises etter intrakranial skade, vaskulære sykdommer og vertebrale system, veksten av tumorer, infeksiøse og inflammatoriske prosesser som påvirker hjernen.

Symptomer og tegn på ekstern hydrocephalus

Naturen til symptomatologien av ekstern type hydrocephalus avhenger av dens alvorlighetsgrad.

På første (enkle) scenen pasienten føler seg litt svak, typisk for de fleste nevrologiske lidelser:

 • svak, men vanlig, hodepine;
 • svimmelhet;
 • svakhet;
 • mørkere i øynene.

På dette stadiet, på grunn av milde symptomer, kan hjernefallet ikke bli gjenkjent visuelt, så ofte går sykdommen til en annen, mer forsømt grad.

Den andre fasen (moderat) preget av mer uttalt tegn, noe som indikerer en økning i intrakranialt trykk:

 • alvorlig smerte i hodet, som intensiverer om morgenen, etter fysisk anstrengelse, med nysing og hoste, endringer i sin stilling;
 • følelse av trykk og sprengning i skallen;
 • press på bane;
 • Utseendet på fargesteder og blinker i øynene;
 • hevelse i ansiktet;
 • svette, forekommer ved angrepstidspunktet;
 • kvalme og oppkast, ikke bringe lettelse og ikke er avhengig av matinntak;
 • depressivitet, nervøsitet, irritabilitet;
 • en følelse av svakhet, tretthet.

De nevrologiske symptomene som vedvarende manifesteres på dette stadiet av sykdommen, omfatter:

 • synsforstyrrelser - strabismus, nedsatt syn;
 • nummenhet av lemmer;
 • redusert følsomhet;
 • Lammelse av deler av kroppen - delvis eller fullstendig;
 • mangel på koordinering;
 • taleforstyrrelser og kompleksiteten av oppfatning av hva som er sagt.

Den siste graden (alvorlig) ekstern hydrocephalus i hjernen er farligst. Med sin utvikling er trykket av væsken på hjernecellene så intens at pasienten utvikler alvorlige symptomer:

 • epileptiske anfall
 • bevissthetstap
 • en tilstand av stupor;
 • fullstendig tap av etterretning og tenkning;
 • hukommelsestap;
 • ufrivillig vannlating
 • tap av selvbetjening ferdigheter;
 • en tilstand av koma.

I den siste fasen av ekstern hydrocephalus er pasienten utsatt for funksjonshemning, med den raske utviklingen av hydrocephalus kan han dø.

Årsaker til sykdommen

En av de viktigste årsaker til hydrocefalus ytre voksen hjerne er dårlig opptak av cerebrospinal væske i veneveggen, noe som skjer mot en bakgrunn av inflammasjon som påvirker hjernestrukturer, det vaskulære system og cellene i arachnoid villi. Følgende patologier bidrar til dette:

 • smittsomme sykdommer som påvirker hjernevævet - tuberkulose, meningitt, encefalitt;
 • slag, i de fleste tilfeller - hemorragisk;
 • subaraknoid blødning;
 • traumer av hode og livmorhalsområde - indre hematomer, som skyldes traumatiske effekter, forhindrer normal absorpsjon av cerebrospinalvæske i hjernevevet;
 • traumer i ryggraden - et brudd på utstrømningen av væske fra hjernestrukturene oppstår på grunn av kompresjon av cerebrospinalkanaler med hovne vev;
 • purulente infeksjoner i hjernevevet;
 • svulster utvikler seg hovedsakelig i hjernen
 • langvarig forgiftning av kroppen hos mennesker som misbruker alkohol og tar dårligere alkoholholdige drikkevarer.

Den substitusjonelle hydrocephalus av den eksterne typen oppstår på grunn av atrofi av hjernevevet som dukket opp mot bakgrunnen av progressive patologiske prosesser:

 • stoffskifteavvik;
 • aterosklerose;
 • encefalopati av vaskulær eller senil type;
 • multippel sklerose;
 • diabetes mellitus.

Hvis en voksen har en historie med en sykdom som kan provosere utviklingen av ekstern hydrocephalus, må han gjennomgå periodisk forebyggende undersøkelse fra en nevrolog. Ved utseendet av et kompleks av tegn som er karakteristisk for hjernefallet, bør legen behandles umiddelbart.

Diagnostiske metoder

I nærvær av et kompleks av tegn som er karakteristisk for ekstern hydrocephalus, bør en person konsultere en nevrolog. Før utnevnelse av en diagnostisk studie, bestemmer legen ved en primær undersøkelse graden av utvikling av motorreflekser, hastigheten på respons av muskler og ledd når de blir utsatt for dem. For å bekrefte diagnosen "ekstern cerebral hydrocephalus", undersøkes pasienten ved hjelp av følgende metoder:

 • oftalmologisk undersøkelse - for påvisning av nervesødem og stagnasjon av væske i vevet i det visuelle organet, som er særegent for intrakranial hypertensjon;
 • Ultralyd av hjerne og nakke strukturer - for vurdering av det vaskulære systemet;
 • Røntgen av hodet med kontrast - for å identifisere årsakene som bidro til brudd på utstrømning av væske (hematom, skade på venøsengen);
 • Datatomografi - gjør det mulig å anslå graden av utvidelse av hullene i subaraknoidrommet forårsaket av økt CSF-trykk, tilstedeværelsen av intrakraniale formasjoner og størrelsen på områdene av berørt hjernevev;
 • Lumbar punktering - gjerde cerebrospinal væske for å bestemme graden av press på hjernevevet, så vel som for å klassifisere infeksjon, som kan utløse utvikling av ytre hydrocefalus (f.eks, encefalitt, meningitt);
 • MR er den mest pålitelige metoden som gjør at du kan gjøre en nøyaktig diagnose, klassifisere sykdommen og bestemme utviklingshastigheten.

Først etter å ha bestått den komplekse undersøkelsen og bestemme typen cephalalgia, vil legen kunne foreskrive behandlingen.

Behandling av ekstern hydrocephalus i hjernen hos voksne

Medisinske tiltak for ekstern hydrocephalus skal være rettet mot å fjerne trykket av cerebrospinalvæske på hjernevævet, normalisering av blodsirkulasjonen i hjernen og funksjonen av sentralnervesystemet. For å gjøre dette, avhengig av graden av væsketrykk og alvorlighetsgraden av symptomer, anbefales pasienten medisinering eller kirurgisk behandling.

Medisinering inkluderer følgende grupper av legemidler:

 • NSAIDs (Ketorolac, Nimesil, Nurofen) - for å lindre hodepine;
 • diuretika (diacarb, furosemid) - for å øke væskestrømmen fra hjernestrukturene og uttaket gjennom urinsystemet;
 • nootropic drugs (Cavinton, Noofen) - å styrke og normalisere operasjonen av vaskulærsystemet;
 • kortikosteroider (Prednisolon) - foreskrevet med en uttalt betennelsesprosess og ødem i hjernevæv;
 • Preparater av kalium (Asparcum, Panangin) - foreskrives sammen med diuretika for etterfylling av kalium.

Behandlingsordningen bestemmes av legen, og velger dosering i henhold til individuelle parametere. Selvmedikasjon med diagnostisert hydrocephalus er ikke tillatt, da det kan skade velfungeringen betydelig og forverre tilstanden.

Hvis behandlingen er ineffektiv, anbefales pasienten en kirurgisk operasjon. For behandling av hydrocephalus i hjernen utføres kirurgiske inngrep med minimalt invasive metoder, slik at det er minimal risiko for komplikasjoner for å lette presset av væsken i hjernen og eliminere den underliggende årsaken til patologien. De inkluderer:

 • Endoskopisk kirurgi - eliminerer patologier som hindrer utstrømning av cerebrospinal væske (f.eks bloduttredelser og blodpropper i blodårer) og for å trekke overskudd av væske ut over det subarachnoide plass;
 • shunting - et spesielt installert dreneringssystem sikrer utstrømningen av akkumulerende væske inn i frie hulrom - abdominal eller høyre atrielt område.

En åpen operasjon med trepanering av kraniet utføres i unntakstilfeller når væskeakkumulering skyldtes omfattende blødning eller alvorlig intrakraniell skade. Behovet for slik intervensjon bestemmes av doktorenes konsultasjon, mens risikoen for mulige komplikasjoner blir sammenlignet med konsekvensene av manglende utførelse av operasjonen.

Ekstern hydrocephalus i hjernen

Ekstern hydrocephalus i hjernen er en nevrologisk sykdom, utviklingen av denne forekommer i ventrikulærsystemet og i rommet under cerebralmembranen. Det er et resultat av overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske. Denne patologien er forbundet med økt dannelse av cerebrospinalvæske eller et brudd på utstrømningen.

Typer av ekstern hydrocephalus

Det er medfødt eller ervervet hydrocephalus. I tillegg isoleres en åpen, lukket, hydrocephalus og ex vacuo form.

En åpen form av sykdommen utvikler seg som følge av nedsatt produksjon og absorpsjon av cerebrospinalvæsken. Og i dette tilfellet er de væskebærende områdene fritt rapportert.

Den lukkede form av hydrocephalus antyder dissosiasjonen av væskebærende rom på forskjellige nivåer.

Skjemaet ex vacuo er en følge av en reduksjon i cerebral parenchyma, som oppstår som et resultat av atrofi i forskjellige patologier i nervesystemet eller på grunn av aldring. I tillegg, avhengig av de kliniske manifestasjonene, er det en progressiv, stabiliserende og regresserende form av sykdommen.

Årsaker til utvikling av ekstern hydrocephalus

Det er flere grunner til at hydrocephalus utvikler seg:

 • Sykdommer forbundet med betennelse i hjernen eller dens membraner.
 • Krenkelser av livmorhvirvelene.
 • Patologiske endringer i hjerneskipens funksjon.
 • Craniocerebral skade.
 • Patologier i utviklingen av sentralnervesystemet.

Symptomer på hydrocephalus hos voksne

For denne sykdommen preget av slike tegn som:

 • rask tretthet, generell svakhet;
 • dobbeltsyn i øynene;
 • døsighet;
 • hodepine;
 • kvalme, oppkast;
 • urininkontinens;
 • brudd på koordinering av bevegelser, gang.

Ofte kan symptomene på denne sykdommen hos voksne ikke manifesteres, og derfor blir ikke økningen i blodtrykk og hodepine observert over en lengre periode.

En svært lumsk form av denne sykdommen betraktes som moderat ekstern hydrocephalus. Det er preget av fravær av symptomer i flere år. Men da kommer det øyeblikk når den menneskelige tilstanden forverres skarpt - dette skyldes et brudd på hjernecirkulasjonen. I de fleste tilfeller er denne diagnosen plassert ved et uhell under undersøkelsen av fundus.

Symptomer på hydrocephalus hos barn

I tilfelle av medfødt form av denne sykdommen, kan det være en økning i hovedvolumet med femti prosent, divergens av bensømmer, hevelse av kutane vener, fontaneller. I tillegg er sykdommen ledsaget av lunskap, som er forbundet med økt intrakranielt trykk, dårlig appetitt, inhibering, marmorering av huden. En av de karakteristiske egenskapene er en for stor åpning av øynene og en retningsbestemt blikk ned.

Hos ungdom og eldre barn ekstern hydrocephalus i hjernen har de samme symptomene som hos voksne. Det skal bemerkes at denne sykdommen i de fleste tilfeller blir observert hos prematur spedbarn.

diagnostikk

I dag er en av de mest informative forskningsmetodene for å lage den rette diagnosen magnetisk resonansbilder. I tillegg kan metoder som hjerne ultralyd, computertomografi, angiografi og røntgenundersøkelse brukes. Også laboratorietester brukes til å bestemme tilstedeværelsen av herpesvirus, rubella, toxoplasmose, syfilis.

behandling

Behandlingens taktikk bestemmes ut fra pasientens type sykdom og alder. Mennesker er foreskrevet diuretika og vasodilatatorer som normaliserer arbeidet i sentralnervesystemet, samt kontroller utstrømningen av cerebrospinalvæske. I dette tilfellet brukes inhibitorer av karbonsyreanhydrase - disse midlene reduserer produksjonen av cerebrospinalvæske og saluretika som forbedrer venøs utstrømning. Det er veldig viktig å forstå at medisinering kan bare redusere sykdomsforløpet og lindre pasientens tilstand - det fører svært sjelden til å fullføre utvinningen.

Hvis konservativ behandling innen to til tre måneder ikke gir de ønskede resultatene, og prosessen ikke kan stabiliseres, tyver de til rask intervensjon. En av de vanligste metodene betraktes som bypass-kirurgi - i løpet av kurset utløser overflødig brennevin. Det bør tas hensyn til at et slikt inngrep kan ha noen komplikasjoner, blant annet:

 1. Infeksjon av shunten, og dermed av hjernen og dens membraner.
 2. Okklusjon i hjernens ventrikler eller bukhulen.
 3. Mekanisk shunt skade.
 4. Dannelse av decubitus.
 5. Utviklingen av epilepsi.
 6. Langsom utstrømning fra ventriklene - på grunn av denne operasjonen blir ineffektiv.
 7. En ekstremt rask utstrømning fra ventriklene - dette kan føre til dannelse av hematomer.

I dag er endoskopisk kirurgi veldig effektiv. Med hjelpen er det mulig å skape utflod av cerebrospinalvæske fra ventrikkene til hjernecisternene, hvorved det absorberes.

Fordelene ved denne typen inngrep er:

 • Lav traumatisme.
 • Fravær av fremmedlegeme i kroppen.
 • Restaurering av riktig brennevin.
 • Betydelig forbedring i pasientens livskvalitet.

outlook

Selvfølgelig er det vanskelig for leger å gjøre noen spådommer, fordi hvert tilfelle er individ. Imidlertid må man ta hensyn til at ekstern hydrocephalus i voksen alder kan forårsake alvorlige fysiologiske og psykiske lidelser. Hvis denne sykdommen blir ubehandlet, er et dødelig utfall mulig. I praksis, etter operasjonen, klarer mange pasienter å fullstendig gjenopprette og gå tilbake til det normale livet.

Hos barn har denne sykdommen ganske gode spådommer. Med tanke på rettidig behandling og full rehabilitering er det mange sjanser til å gå tilbake til det normale livet.

Ekstern hydrocephalus i hjernen Er en ganske farlig sykdom som kan få alvorlige konsekvenser for menneskers helse. Tidlig adresse til legen og kompetent terapi vil tillate å unngå mange problemer. I noen tilfeller er konservativ behandling ineffektiv - i slike situasjoner er det umulig å uten kirurgisk inngrep. Hvis det er slik bevis, bør de ikke i noe tilfelle bli forsømt - en rettidig operasjon vil tillate en person å leve et normalt fullt liv.

Behandling av ekstern cerebral hydrocephalus av substitutt natur

Folk som først opplevde hydrocephalus (cerebral ødem) vet ikke hva det er og er redd for døden. Imidlertid kan denne sykdommen bli kurert hvis den finnes i tid. Den har mange typer og former, så det kan ikke bare dreie seg om barn, men også voksne. Av denne grunn er ekstern hydrocephalus delt inn i medfødt, det vil si ervervet under fødsel eller under intrauterin utvikling og oppkjøp. Den andre typen angår voksne og skyldes mange årsaker, for eksempel traumer, demens (demens), nedsatt blodgass osv.

Egenskaper av sykdommen

For hydrocephalus er det forstyrrelser i sirkulasjonen av cerebrospinalvæske, som i medisin kalles cerebrospinalvæske. På grunn av sin akkumulering øker hjernehulene, som er hjernens mage (ventrikulær plass). Gradvis, myk-atrofier og med moderat uttrykt ekstern hydrocephalus-substitusjon, fylles det frigjorte rommet med væske. Hos mennesker, nevrologiske symptomer manifesteres, for eksempel fingertuppene nummen, mørkere i øynene, koordinering av bevegelser er forstyrret, etc.

Problemet med patologi ligger i en svak utstrømning av cerebrospinalvæsken eller den overdrevne produksjonen. For å forstå alle funksjonene i patologi, kan du, med fokus på dens former:

 • Asymmetrisk dropsy. I dette tilfelle oppstår en masseakkumulering av cerebrospinalvæske i ett av ventriklene;
 • Dobbeltsidig. Væsken overløper alle hjernehulrommene;
 • Blandet dropsy. Denne typen sykdom regnes som den mest alvorlige, da det er en intern og ekstern økning i cerebrospinalvæsken. Prognosen er negativ og pasienten lider av lammelse av visse muskelgrupper, epilepsi, anfall, etc.;
 • Atrofisk. Dette skjemaet begynner å vises på grunn av skaden. Det kan være eksternt og internt, avhengig av arten og alvorlighetsgraden av de skadene som er mottatt. Ved første fase oppstår problemet ikke, og dannelsen av cerebrospinalvæske begynner i 2-3 uker. Denne reaksjonen er ganske naturlig, siden kroppen prøver å erstatte cerebrospinalvæsken med vev som er skadet. Det er nødvendig å behandle atrophic dropsy umiddelbart, siden det er vanskelig å gjøre dette i avanserte stadier;
 • Vicarage. Hjernehulen øker, men det er ingen unormale endringer i hjernens struktur. Symptomatologi er ikke uttrykt, og progosen er for det meste positivt hvis behandlingen er i god takt.
 • Hypotrophic. Begynnelsen av utviklingen av denne form for patologi er forbundet med utilstrekkelig hjernenæring. Manifestasjonen av hypotrofisk hydrocephalus avviger ikke på noen måte fra tegn på andre varianter av sykdommen. En person har hodepine og det vestibulære apparatets arbeid er forstyrret.
 • Kompenserende dropsy. Denne typen patologi er en gjenværende effekt etter behandlingen. Sirkulasjon og utvikling av cerebrospinalvæske normalisert, men ventrikulærrommet er fortsatt litt forstørret;
 • Den delvise. Et mangfold av sykdommen stammer fra økningen i syntesen av cerebrospinalvæske. Hun er preget av nevrologiske lidelser, inkludert epileptiske anfall
 • Diskusjonsdråpe. For å møte denne typen patologi er mulig hos personer med nedsatt cerebral sirkulasjon, og atrofi av hjernevevet blir observert.
 • Ekstern hydrocephalus i hjernen. I dette tilfellet observeres en økning i volum rundt hjernen og i det perifere rom;
 • Intern hydrocephalus i hjernen. Formen er preget av en økning i hjerne-ventrikler og median-kanaler gjennom hvilke cerebrospinalvæsken passerer;
 • Lukket ekstern hydrocephalus (okklusal). Karakterisert ved et brudd på væskens sirkulasjon på grunn av en viss hindring. Vanligvis er det en medfødt anomali av strukturen, en svulst, en hematom, etc.;
 • Utendørs utendørs (ikke-okklusiv). Karakterisert ved overdreven syntese av CSF eller utilstrekkelig absorpsjon. Sirkulasjonen er ikke forstyrret;
 • Ekstern erstatning hydrocephalus i hjernen. Det er preget av atrofi av hjernevev, hvor stedet er okkupert av cerebrospinalvæsken. Erstatningsområder i hjernen er ansvarlige for viktige prosesser i kroppen, slik at denne prosessen vanligvis ikke går uten spor. Dette skjemaet er delt inn i flere underarter:
  • Moderat intern hydrocephalus;
  • Moderat utendørs.

Moderat ekstern hydrocephalus substitusjon er vanlig. For denne sykdommen er atrofiske forandringer i hjernevevet karakteristisk, etterfulgt av fylling av de dannede rom med væske. Det kan herdes, men for dette er det nødvendig å finne ut årsaken til utviklingen av dropsy og gjennomgå et behandlingsforløp.

årsaker

Moderat uttrykt ekstern hydrocephalus utvikles på grunn av grunner:

 • Sykdommer i hjernesirkulasjonen;
 • Feil i nervesystemet;
 • Psykoorganisk syndrom;
 • demens;
 • Betennelse i hjernevævet;
 • Patologier av den cervical avdelingen;
 • Hodet traumer;
 • Feil behandlingsløp etter et slag
 • Encefalopati.

Oppkjøpte arter av ekstern hydrocephalus hos en voksen har de samme årsakene til utvikling som barnet.

Men hos nyfødte kan sykdommen være medfødt og bør behandles umiddelbart etter påvisning. Ellers kan patologi føre til døden. Denne typen hydrocephalus oppstår på grunn av skade, oppnådd under fødsel, hjerneabnormalitet eller fosterhypoksi.

symptomer

Med en dårlig uttrykt ekstern hydrocephalus hos voksne, manifesterer sykdommen seg ikke spesielt. Fra tegnene til denne patologien er det mulig å identifisere de mest grunnleggende:

 • Forvirring av bevissthet;
 • Generell tretthet;
 • Emetikk oppfordrer;
 • søvnløshet;
 • Forverring av synet;
 • Hodepine.

Med ekstern erstatning medfødt type blir babyer whiny og irritabel. Hvis den patologiske prosessen ikke blir behandlet, fører det ofte til uførhet og død.

Moderat hydrocephalus hos voksne blir noen ganger et kronisk stadium. Patologiens forløb blir treg og konsekvensene er vanligvis irreversible. På grunn av det utvikler demens ofte.

Etter traumer av hjernen hydrocephalus hos voksne utvikler seg om 2-3 uker. Pasienten svekkes ved koordinering av bevegelser, og ulike funksjonsfeil utvikler, for eksempel urininkontinens og minneverdighet.

diagnostikk

Medfødte hjerter i hjernen hos spedbarn diagnostisert ganske enkelt av eksterne tegn (hodeforstørrelse). Det er imidlertid ikke så lett å lære om forekomst av et problem hos en voksen, og for dette må du bruke de instrumentelle metodene for undersøkelse:

 • Tomografi (datamaskin og magnetisk resonans);
 • radiografi;
 • Angiografi (studier av blodkar).

Om form av moderat ekstern hydrocephalus i hjernen kan fortelle MR-konklusjonen. Etter å ha bestemt seg for type sykdom og alvorlighetsgrad, vil legen lage en behandlingsordning.

medisinering

Moderat ekstern form i tidlige stadier kan behandles med medisiner. De bruker medisiner for å utvide blodårene og fjerne overflødig væske fra kroppen, samt narkotika for å normalisere nervesystemet.

Symptomer og behandling er vanligvis sammenhengende, så symptomatisk behandling er heller ikke mindre viktig. Det inkluderer medisiner for å stoppe de nye tegnene på patologi. Hvis imidlertid etter 2 måneder forsvinner manifestasjonene av sykdommen, vil legen anbefale kirurgisk inngrep.

Operativ inngripen

Generelt utføres operasjoner for å eliminere overskytende cerebrospinalvæske, for eksempel cerebrospinalvæskesjakt. I de fleste tilfeller er det ekstremt effektivt, og resultatet av behandlingen er sett nesten umiddelbart. En operativ inngrep utføres med et sett med rør og ventiler for å avlede væske inn i kroppshulen, hvor det ikke vil forårsake skade og vil bli bortskaffet. Etter utført operasjon forventer pasienten en lang gjenopprettingsperiode (ikke mindre enn 7 måneder). Hvis systemet er ødelagt, må du utføre en re-operasjon. Denne prosedyren kreves hovedsakelig for å erstatte shunt eller for å rette opp designet.

Generelt rådgiver legene endoskopisk kirurgi, da det ikke vil være nødvendig å etablere en kompleks struktur og utløpet av CSF skjer raskere. En slik operativ inngrep involverer opprettelsen av en liten åpning i ventrikulærrommet for tilbaketrekning av cerebrospinalvæske. Denne prosedyren passer hovedsakelig med den lukkede typen hydrocephalus. Etter det gjenoppretter pasienten vanligvis helt og føles ikke ubehag. Imidlertid er det kun foreskrevet i 10% av tilfellene, og i alle andre situasjoner er det nødvendig å bruke brennevin.

Moderat ekstern hydrocephalus manifesterer seg ikke veldig mye og blir ofte til en kronisk form, for hvilken utviklingen av demens er iboende. For å forhindre dette, er det nødvendig å bli screenet i tide og gjennomgå et behandlingsforløp for å eliminere årsaken til sykdommen.

Moderat ekstern hydrocephalus i hjernen

Hydrocephalus i hjernen er en sykdom som preges av overdreven akkumulering av ryggmargen i den menneskelige hjerne. På en annen måte kalles sykdommen dropsy. Hva er moderat ekstern hydrocephalus i hjernen? Dette er en av de vanligste patologiene i hjernen, som kan utvikle seg både hos nyfødte og voksne.

Hva er preget av sykdommen

Hjernens funksjon og beskyttelse mot risting utføres av væsken som vasker det - cerebrospinalvæsken. Overdreven opphopning eller forstyrrelse av utstrømning fører til utvikling av moderat ekstern hydrocephalus.

Noen nevrologer sier at denne sykdommen bare kan vises hos barn og er en arvelig patologi. Selvfølgelig, nyfødte babyer som lider av dropsy, mye. Men det er ikke nødvendig å tilordne hydrocephalus bare til medfødt patologi.

Hos voksne er det vanskelig å diagnostisere en sykdom. Pasienten kan behandles for en helt annen psykisk eller nevrologisk sykdom uten å miste hydrocephalus. Dropsy er en farlig sykdom som kan provosere ulike forstyrrelser fra nevrologi.

Moderat hydrocephalus har ofte to utviklingsstadier. Det akutte stadiet er preget av forekomsten av tegn på sykdommen, som ble årsaken til hydrocephalus. Under kronisk stadium er det symptomer som indikerer selve patologien i hjernen.

Klassifisering av moderat hydrocephalus

Denne tilstanden kan ha en av følgende former:

 • Ekstern hydrocephalus i hjernen. Hvis resultatet av et brudd på utstrømningen av væske blir akkumulering i det subaraknoide rommet.
 • Intern hydrocephalus i hjernen. Med lokalisering av væske i hjernens ventrikler utvikles.
 • Blandet hydrocephalus. Vises hvis akkumulering av cerebrospinalvæske forekommer i rommet under membranene i hjernen og i ventriklene.

Også sykdommen kan være:

 • Medfødt. Denne patologien er ofte et resultat av alvorlig arbeidskraft eller intrauterin infeksjon i fosteret.
 • Kjøpt. Ervervet hydrocephalus utvikler seg vanligvis på bakgrunn av mottatte kraniocerebrale skader eller som følge av en systemisk sykdom.

Hos mennesker i alderen kan moderat ekstern hydrocephalus-substitusjon forekomme. Det er preget av en reduksjon i volumet av hjernestoffet etterfulgt av dets erstatning med CSF. Noen ganger blir aterosklerose, Alzheimers sykdom, hypertensjon, hyppig bruk av alkoholholdige drikkevarer, nevrologiske patologier bakgrunnen for utvikling av moderat ekstern hydrocephalus-substitusjon.

Denne form for hydrocephalus er utpekt separat, da det er svært vanskelig å diagnostisere fordi det ikke er noen symptomer på sykdommen. Substitusjon hydrocephalus kan manifestere seg allerede med utviklingen av hjernehypoksi, når normal blodstrøm blir forstyrret. Sykdommen er preget av akkumulering av væskevolum ikke bare inne i hjernen, men også fra utsiden.

årsaker

Hydrocephalus i noen form kan utvikle seg som en "uavhengig" patologi (primær) eller som en konsekvens (sekundær) av visse sykdommer. Og i begge tilfeller blir hovedårsaken til dropsy et brudd på utstrømningen av væske og dens akkumulering i hjernens ventrikler.

Spesialister kaller en rekke forhold der utviklingen av moderat ekstern hydrocephalus er mulig:

 • Utsatt stroke.
 • Åreforkalkning.
 • Tilstedeværelsen av ondartede eller godartede formasjoner som forstyrrer normal utstrømning av væske.
 • Høyt blodtrykk.
 • Nåværende eller overførte smittsomme sykdommer (encefalitt eller meningitt).
 • Brokk i cervical ryggrad eller osteokondrose.

En slik sykdom som ubetydelig ekstern hydrocephalus kan oppstå som en følge av hode traumer, hjernen hjernerystelse, alkoholforgiftning, alkoholisme.

Hos barn forbedres sykdomsutviklingen av faktorer som:

 • Fødsel av en baby før planen.
 • Intrauterin infeksjon.
 • Påvirkning av ugunstige ytre forhold på utvikling av fosteret i perinatal perioden.

symptomer

I lang tid kan sykdommen ikke manifesteres på noen måte. Pasienten kan bare bli plaget av morgen hodepine. Men på et tidspunkt vil patologien fortsatt føle seg som den overdrevne akkumuleringen av cerebrospinalvæske forstyrrer blodtilførselen til hjernen. Slike prosesser fører til oksygen sult (hypoksi) i hjernen, som har mange alvorlige konsekvenser, for eksempel kan pasienten utvikle demens eller et slag.

Symptomatisk av sykdommen hos en voksen

Den akutte intrakraniale hydrocephalus er preget av et høyt intrakranielt trykk som fremkaller alvorlige hodepine om morgenen. Gjennom dagen kan de avta. Pasienten kan lide av fordøyelsessystemet, kvalme og oppkast. Hvis det oppstår vondt etter en oppkast, har personen åpenbare problemer med hjernen.

Det farligste tegn på sykdommen er døsighet. Det indikerer tilstedeværelsen av høyt intrakranielt trykk, som senere vil føre til en kraftig forringelse i pasientens tilstand. Også moderat ekstern hydrocephalus blir ofte ledsaget av følgende symptomer:

 • Svimmelhet.
 • Krenkelse av hørsel eller syn.
 • Delvis minnetap.
 • Redusert intellekt.
 • Tap av orientering i rommet.
 • Irritabilitet.
 • Krenkelse av koordinering av bevegelse.
 • Forringelse av velvære ved endring av værfænomener.

Med forverring av noen form for moderat hydrocephalus kan en person oppleve urininkontinens, besvimelse og cerebralt ødem. Dette indikerer utviklingen av en okklusiv krise. I dette tilfellet skal pasienten bli sterkt innlagt på sykehus, da en fullstendig utstrømning av cerebrospinalvæske kan forekomme.

Symptomatologi hos barn

De mest åpenbare tegn på sykdommen hos barn er en forstørret skallle og en tidlig vekst av hodet.

Symptomer på sykdommen hos nyfødte:

 • Konstant helling av hodet tilbake.
 • For spennende fontanel.
 • Øyebollene kan forskyves nedover.
 • Noen ganger er det en skurk.
 • Mellom de ubrukte beinene på skallen kan det oppdages pulserende fremspring.

Moderat ekstern hydrocephalus har en negativ effekt på dannelsen av barnets nervesystem. Det provoserer utviklingen av vices som påvirker egenskapene og dynamikken til cerebrospinalvæsken.

diagnostikk

Alle former for hydrocephalus er diagnostisert ved radiografi av hjernens skalle og tomografi. Tomografien utføres for å sjekke hjernens konturer, ventriklene, og også skanne skallen med hjelpen. Radiografi bidrar til å bestemme retningen av cerebrospinalvæsken.

Med hjelp av MR, identifiserer spesialister tilstedeværelsen (fravær) av svulster og ulike neoplasmer. Denne metoden for å studere sykdommen lar deg sette en nøyaktig diagnose, samt bestemme skjemaet der sykdommen oppstår.

Om nødvendig kan legen foreskrive følgende diagnostiske prosedyrer:

 • Angiografi. Denne metoden er basert på innføring av et kontrastmedium i sirkulasjonssystemet, noe som gjør at man kan legge merke til patologien til fartøyene.
 • USA.
 • Generell blodprøve.
 • Lumbal punktering. For å identifisere patogene organismer i cerebrospinalvæsken utføres spinalvæskeinntak.

I tillegg til de ovennevnte metodene for diagnostisering av moderat hydrocephalus kan pasienten sende for undersøkelse til en smal spesialist: oftalmolog, endokrinolog, psykoneurolog. Barn diagnostisert med "Moderat ekstern hydrocephalus i hjernen" er basert på de tilgjengelige symptomene, tiltak som er tatt fra hodeomkretsen, tomografi, ultralyd, MR.

En full undersøkelse hjelper legen med å diagnostisere sykdommen selv og skjemaet der det foregår. Nøyaktig diagnose gir en mulighet til å begynne rettidig behandling, som vil bli utnevnt under hensyntagen til pasientens alder, intrakranielt trykk, tilstanden av hjernestrukturer.

behandling

Behandling av mild ekstern hydrocephalus kan oppnås ved hjelp av en konservativ teknikk eller kirurgisk inngrep. Den postoperative perioden er nødvendigvis ledsaget av fysioterapi og reseptbelagte medisiner.

Konservative metoder

Mindre ekstern hydrocephalus i utgangspunktet behandles vanligvis ved bruk av konservative metoder. De inkluderer:

 • Komplekser av øvelser av medisinsk gymnastikk (programmet er utviklet av legen).
 • Signifikant reduksjon i det daglige væsken som brukes.
 • Vedtak av oljebad med nålolje.
 • Godkjennelse av visse medisiner.
 • Overholdelse av et spesielt kosthold.

For å fjerne overflødig væske fra kroppen, tar pasienten vanligvis kaliumpreparater og Diacarb. Hvis årsaken til fremveksten av patologi var en smittsom sykdom, foreskriver de et bane av antibiotika. Obligatorisk er terapi med medisiner som bidrar til å regulere blodsirkulasjonen i hjernen.

Ovennevnte metoder utføres for å redusere intrakranielt trykk og gjenopprette hjernens normale funksjon. Men de viser seg ofte å være ubrukelige i kampen mot denne sykdommen. Deretter ty til en operativ behandling av sykdommen.

Kirurgiske behandlingsmetoder

I dag er teknikken for kirurgisk inngrep i kampen mot moderat hydrocephalus den viktigste. Det er rettet mot å forebygge en akutt form av sykdommen. Hvis operasjonen er vellykket, kan pasienten permanent bli kvitt en slik sykdom som moderat uttrykt ekstern hydrocephalus.

Nå er den moderne metoden - endoskopi - brukt mer til kirurgi. Et viktig positivt punkt her er opprettelsen av alle forhold, slik at utstrømningen av cerebrospinalvæske oppstår gjennom naturlige åpninger (uten bruk av fremmedlegemer). Denne metoden for å gjennomføre operasjonen bidrar til å unngå utvikling av autoimmune reaksjoner hos pasienten.

Andre metoder for kirurgisk intervensjon med moderat ekstern hydrocephalus inkluderer drenering og shunting. Den første metoden brukes kun i nødssituasjoner, noe som krever en umiddelbar reduksjon av trykket i hjernevæske. Den andre metoden (shunting) forårsaker et stort antall postoperative komplikasjoner, så nå blir det sjelden brukt. Shunts må byttes periodisk, noe som setter pasienten i fare for infeksjon.

forebygging

For å unngå utseendet av en slik farlig sykdom som moderat ekstern hydrocephalus hos nyfødte og voksne, er det nødvendig å observere grunnleggende forebyggende tiltak:

 • Gravide kvinner må overvåke deres helse gjennom graviditeten. Du bør ikke tillate utvikling av smittsomme sykdommer, søk medisinsk hjelp til rett tid, ha alle planlagte undersøkelser i tide og unngå skade. Tidlig påvisning av patologi i fosteret vil bidra til å gjennomføre rettidig behandling av nyfødte.
 • I lys av det faktum at den vanligste årsaken til utseendet av moderat cerebral hydrocephalus hos en voksen er en hjernerystelse, er det først og fremst nødvendig å forsøke å unngå hodeskader.
 • Du bør føre en riktig livsstil, ikke misbruke alkohol, kontrollere blodtrykket.
 • Det er nødvendig å behandle smittsomme sykdommer i tide, gjennomgå regelmessig en undersøkelse med en lege.

Når de første symptomene på sykdommen oppstår, søk omgående medisinsk hjelp.

Pasienten skal huskes hvis han er diagnostisert med moderat ekstern hydrocephalus, at dette er en farlig sykdom som, hvis det er tidlig, kan føre til alvorlige komplikasjoner. Derfor anbefales det at hver person undersøkes minst en gang i året fra en terapeut eller en spesialist.

Ekstern hydrocephalus i hjernen

Når den eksterne form av hydrocephalus er overdreven dannelse av cerebrospinalvæske, sirkulerer normalt i hjernens og ryggmargenes strukturer og beskytter den mot mekanisk skade. I tillegg leverer cerebrospinalvæske hjernen med næring og metaboliserer metabolske produkter. Som et resultat av patologisk trykk er hjernevevet atrofiert, negative symptomer vises, og komplikasjoner øker risikoen for koma og død.

Innholdet i artikkelen:

Klassifisering av sykdomsformer

Ekstern hydrocephalus er en form for ødem i hjernen, som består av overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske (cerebrospinalvæske) i subaraknoid og subdural rom i hjernen. Subaraknoid hulrom ligger mellom myke og edderkopper i hjernen og ryggmargen. En smal spalteformet subdural hulrom ligger mellom den harde og spindelbanen i hjernen. Det gjennomsyrer bindevevsfibre.

Typer av ekstern hydrocephalus:

Den åpne form - kommunikasjon av måtene for sirkulasjon av CSF er ikke brutt, endringer påvirker mekanismen for absorpsjon av cerebrospinalvæske;

Den lukkede formen er mellom mellomromene der cerebrospinalvæsken konsentrerer seg, og det er ingen meldinger om sin sirkulasjon.

Hyper-sekretorisk form - produksjon av cerebrospinalvæske er overdreven;

Ekstern erstatning form - hjernen stoffet (parenchyma) er transformert, undergår atrofi, og stedet er okkupert av cerebrospinalvæske.

Klassifisering av ekstern hydrocephalus i henhold til dagens priser:

Akutt - ikke mer enn 3 dager fra de første tegnene til den første dekompensasjonen;

Subacute - varer i en måned;

Kronisk - går fra 3 uker til seks måneder eller mer.

Ved trykknivået i cerebrospinalvæsken er det delt inn i antihypertensive, hypertensive og normotensive former. Latent sykdomsforløpet, som varer lenge nok under normalt intrakranialt trykk, den mest farlige, fordi de patologiske symptomer kan øke plutselig og uten synlige skred forutsetninger. Oftest forekommer denne situasjonen med ekstern hydrocephalus substitusjon.

Det er medfødte og eksterne former for hjerneslag. Den medfødte formen oppstår under intrauterin utvikling, ervervet hydrocephalus - som følge av traumer eller betennelser i hjernekonstruksjonene.

Symptomer på ekstern hydrocephalus

Menneskekroppen har imponerende kompenserende evner. Den milde form av ekstern hydrocephalus kan passere for pasienten nesten ubemerket - sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken gjenopprettes selvstendig. Prognosen for denne sykdommen er mest optimistisk, og konsekvensene er minimal.

Økning i intrakranielt trykk fører til utseendet på følgende symptomer:

Hodepine, forverret etter et lengre opphold i en horisontal stilling;

Visuell funksjonsnedsettelse (dobbeltsyn);

Alle disse manifestasjoner - en følge av en minskning i tettheten av strukturer i hjernen på grunn av det faktum at de er gjennomtrengt væske, innsnevring av subarachnoidal og subdural plass, uregelmessig resorpsjon av cerebrospinalvæske. Når cerebral parenchyma er erstattet av cerebrospinalvæske, forverres symptomene på sykdommen.

Symptomer på erstatning ekstern hydrocephalus:

Krenkelse av store og små motoriske ferdigheter;

Usikker, skakkelig gang

Ufrivillig urinering og avføring inkontinens;

Krenkelser av intellektuell aktivitet, minne, oppmerksomhet;

Hvis ekstern hydrocephalus er diagnostisert hos et spedbarn, oppstår følgende symptomer:

Divergens av suturer mellom beinets skall;

Økning av den fremre delen av skallen;

Hevelse av årer på skallen, tydelig synlig under en tynn, strukket hud i form av et venøst ​​nettverk;

Overdreven økning i omkretsen av barnets hode.

Årsaker til sykdommen

Eventuelle forstyrrelser i normal funksjon av hjernestrukturer kan føre til utvikling av sykdommen.

Årsakene til ekstern hydrocephalus:

Hjerneskade;

Konsekvensene av skader og brudd på ryggraden;

Tumorer av noen etiologi;

Slag, hematom, hjerneblødning;

Konsekvenser av inflammatoriske prosesser eller nevroinfeksjoner (meningitt, meningoencefalitt, tuberkulose, herpes, toxoplasmose);

Patologier av livmorhvirveler;

Sykdommer i sirkulasjonssystemet;

Alderendringer i hjernestrukturer;

Medfødte anatomiske endringer i sentralnervesystemet.

Diagnose av ekstern hydrocephalus

Den mest informative metoden for diagnose er magnetisk resonansbilder, eller MR. Litt mindre informasjon kan oppnås som følge av CT eller computertomografi.

Hva kan ses under MR:

Konturer av skallen, ventrikler, subarachnoid plass, hjerne;

Tilstedeværelsen av anomalier - cyster, svulster, hematomer, aneurismer;

Formen og størrelsen på ventrikkene.

I tillegg til tomografiske diagnostiske metoder foreskrives følgende studier:

Radiografi av cisterner av skallen basen - tillater å spesifisere typen hydrocephalus, pcci av sirkulasjon av cerebrospinalvæsken;

Angiografi eller røntgen av blodkar - diagnostiserer blodtilførselspatologien til hjernen;

En blodprøve for tilstedeværelse av antistoffer mot mulige patogener av infeksjoner som påvirket utviklingen av sykdommen.

I tillegg til utnevnelsen av instrumentelle metoder, utfører doktoren en nevropsykologisk undersøkelse, som gjør at vi kan klargjøre symptomene på sykdommen, tidspunktet for utseendet deres.

Mulige alternativer for behandling av ekstern hydrocephalus

Hvis diagnosen av sykdommen avslører en moderat grad av ekstern hydrocephalus, bestemmer nevrologer ordningen med medisinbehandling. Målet med terapien er restaurering av hjernens karters funksjon og aktivitet i sentralnervesystemet.

Pasienten tar diuretika (Diakarb) i kombinasjon med medikamenter, overdreven kompenserende effekt av kalium og magnesium fra kroppen, vitamin komplekser, nootropiske midler, vasodilatorer.

Ekstra terapier:

Spesiell diett og diett;

Hvis det ikke er noen forbedring i parametrene innen 2-3 måneder, eller pasientens tilstand forverres, utføres kirurgisk behandling.

Metoder for kirurgisk inngrep:

Shunting for å fjerne overflødig cerebrospinalvæske;

Den endoskopiske operasjonen med å skape ytterligere måter å utvide cerebrospinalvæske til hjernens cisterner, designet for å absorbere denne væsken naturlig.

Konsekvensen av disse operasjonene er restaurering av normal sirkulasjon av cerebrospinalvæsken, forbedring av pasientens livskvalitet, i noen tilfeller - komplett kompensasjon av tilstanden.

Forfatteren av artikkelen: Andrey V. Sokov, en nevrolog, spesielt for nettstedet ayzdorov.ru

I hjertet av denne nevrologiske patologien er en overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske (CSF) i ulike deler av hjernen. Hydrocephalus hos voksne blir ofte diagnostisert som en komplikasjon av craniocerebralt traume, konsekvensen av hjernesvulst, hjerneslag, neuroinfeksjon, meningitt. I tillegg kan hydrocephalus være.

Hovedtegnet på denne sykdommen finnes i selve patologienes navn - med hydrocephalus-substitusjon, reduserer hjernestoffet gradvis volumet og erstattes av cerebrospinalvæske. Hydrocephalus, eller hydrocephalus i hjernen, er overdreven produksjon eller forstyrrelse av bevegelsen og absorpsjonen av cerebrospinalvæsken.

Begrepet "hydrocephalus" består av to ord bokstavelig oversatt fra latin, som "vann" og "hjerne". Med denne sykdommen i hjernen dannes en overdreven mengde cerebrospinalvæske - cerebrospinalvæsken. Dette væsken fungerer som en støtdemper, som beskytter hjernen mot fysiske effekter, overfører næringsstoffer, fjerner metabolske produkter.

Les Mer Om Fartøyene