Hva er ekstern cerebral hydrocephalus hos voksne og barn?

Hydrocephalus er en patologi forbundet med overdreven akkumulering av cerebral væske i hjernens ventrikler. Sykdommen kan oppstå i alle aldre, men oftest diagnostiserer legene det hos nyfødte eller spedbarn i de første månedene av livet. Dropsy fører til det faktum at ventriklene, sterkt forstørret i størrelse, legger press på andre deler av hjernen, forårsaker nevrologiske lidelser.

Klassifisering av patologi

Det er ulike typer patologi forbundet med årsaken og formen av lidelsen:

 1. Åpne ekstern hydrocephalus. I dette tilfellet blir hjernevævet ødelagt, som ikke kan absorbere cerebrospinalvæsken, og produksjonen av disse er ikke forstyrret.
 2. Hypersekretorisk hydrocephalus. Den oppstår på grunn av overdreven syntese av cerebrospinalvæske. Dens mengde blir slik at hjernevevet ikke kan absorbere det, så volumet begynner å fylle hulen på skallen.
 3. Hypotrof hydrocephalus er assosiert med svekket hjernevævstilførsel.
 1. Lukket hydrocephalus er forbundet med blokkering av væskebærende rom og bevegelse av væske, slik at nivået begynner å svinge. Hovedårsaken til denne tilstanden er utviklingen av en svulst eller dannelsen av blodpropper, som blir et hinder for bevegelsen av cerebrospinalvæske.
 1. Ekstern erstatning eller ikke-okklusiv hydrocephalus regnes som den farligste, da det fører til en reduksjon i mengden av gråstoff i hjernen, hvis sted er okkupert av cerebrospinalvæsken. I dette tilfellet er det ingen plutselig endring i intrakranielt trykk. Derfor kan pasienten i lang tid ikke være oppmerksom på endringene som oppstår og søke medisinsk hjelp selv når patologien erverver eksterne manifestasjoner.
 2. Moderat ekstern hydrocephalus i hjernen. I dette tilfellet begynner cerebrospinalvæsken å fylle subaraknoidrommet.

Årsaker til ekstern hydrocephalus

En dråpe i hjernen hos en voksen eller et barn kan forekomme av ulike årsaker, som alltid er forbundet med mekanisk skade eller en nevrologisk lidelse. Oftest oppstår ekstern hydrocephalus på grunn av:

 • Inflammatoriske prosesser som påvirker sentralnervesystemet, noe som kan provosere visse infeksjoner (encefalitt, tuberkulose, etc.).
 • Krenkelser i livmorhvirvelene.
 • Krenkelser av blodkarens funksjon i hjernen.
 • Craniocerebral skade. Som et resultat av mekanisk påvirkning på hodet, er det en forstyrrelse av strukturen i hjernevævet, slik at de ikke fullt ut kan absorbere cerebrospinalvæsken. Gradvis fyller cerebrospinalvæsken frie mellomrom. Hvis du ikke søker medisinsk hjelp i tide og ikke begynner kompetent behandling, vil snart den lille, eksterne cerebrale hydrocephalus begynne å utvikle seg og forårsake farlige konsekvenser.
 • Dysirkirkulatorisk encefalopati.
 • Neoplasma, inkludert ondartet.
 • Forstyrrelser i utviklingen av sentralnervesystemet.
 • Kirurgisk inngrep på hjernen.

symptomer

Ekstern hydrocephalus manifesterer sig som en kraftig økning i trykk og hodepine. Dette skyldes en reduksjon av hjernens volum og fylling av ledig plass med cerebrospinalvæske. Som et resultat av opphopningen forårsaker fluidet en økning i intrakranielt trykk. Pasienten føler seg hele tiden sterk tretthet og døsighet, det er kvalme og oppkast.

Faren for patologi ligger i det faktum at hun i lange stund (noen ganger ikke selv i flere år) ikke forreder seg selv. Og på grunn av høyt blodtrykk og aterosklerose utvikler andre symptomer som er karakteristiske for ekstern hydrocephalus. Over tid er hjernens sirkulasjon forstyrret, noe som til slutt fører til en kraftig forverring av pasientens tilstand. Først da kan en person være oppmerksom på de farlige tegnene på sykdommen.

Moderat uttrykt ekstern hydrocephalus, i tillegg til vanlige symptomer, manifesteres:

 1. Konstant migrene.
 2. Urininkontinens.
 3. Pasienter kan doble i øynene.

Om symptomene og behandlingen av sykdommen, forteller doktor-neurosurgen Fayyad Ahmedovich Farhat:

 1. Endre gang.
 2. Krenkelse av koordinering av bevegelse.
 3. Konstant tretthet fremkaller et brudd på den mentale tilstanden til pasienten, som utvikler en deprimert tilstand og økt irritabilitet. En person slutter å reagere på andre, kan forveksle navnet på ting.

Hvis du finner minst noen få symptomer på patologien, er det viktig å umiddelbart konsultere en lege, da mange av dem kan være karakteristiske for andre like farlige sykdommer. Hvis han bekrefter diagnosen en ubetydelig ekstern hydrocephalus, vil pasienten bli foreskrevet et behandlingsforløp. Noen ganger, for å eliminere ekstern hydrocephalus, er en operasjon nødvendig.

I en baby er symptomene på interne eller eksterne former for hydrocephalus mer uttalt. De begynner å øke volumet av skallen aktivt, noe som er forbundet med høyt trykk i cerebrospinalvæsken. Siden beinene på skallen hos babyer er fortsatt svært skjøre og ikke helt smeltede, øker hodestørrelsen, fra utsiden kan det ses selv med det blotte øye.

I tilfelle hydrocephalus substitusjon, vil symptomene være litt forskjellige, siden denne type hjernens patologi regnes som den mest komplekse og aktivt utviklet. Pasienten er bekymret for:

 • Alvorlig minneverdighet. Ofret snakker svært sakte og uhensiktsmessig, husker ikke navnet hans og reagerer ikke på andre.
 • Det er et brudd på koordinering av bevegelse. Turen blir usikker.

Mer om brudd på koordinering av bevegelser og behandling forteller legen-neurologen Mikhail Moiseevich Shperling:

 • Mannen er ikke i stand til å kontrollere urinprosessen.
 • Demens utvikler seg.

diagnostikk

Legene har et stort antall diagnostiske metoder som bidrar til å identifisere akkumulering av cerebrospinalvæske i hjernen. Imidlertid er de mest informative av dem datamaskin (CT) og magnetisk resonans imaging (MR).

Takket være disse diagnostiske metodene kan legen ikke bare etablere faktumet hydrocephalus, men også for å avsløre årsakene til forekomsten, scenen og graden av utvikling. MR kan du utforske kranialhulen, hjernen, for å oppdage mulige neoplasmer og væskodynamiske forandringer.

For å identifisere hydrocephalus, skriv et kontrastmiddel inn i kroppen er ikke nødvendig. Legene anbefaler imidlertid ofte å gjøre dette, for å bestemme tilstanden til fartøyene i hjernen.

En av de nye teknikkene for å undersøke tilstanden til hjernen er cisternografi, noe som gjør at man kan evaluere prosessen med sirkulasjon av cerebrospinalvæsken. I tillegg kan diagnosen ekstern hydrocephalus brukes:

 1. Ultralyd av hjernen (utført for barn i det første år av livet).
 2. Angiografi - vurdering av tilstanden til blodkar, blodpropper og aneurysmer. Undersøkelsen avslører forekomsten av cyster og svulster i hjernen.
 3. Undersøkelse av kroppen for tilstedeværelse av virus og andre infeksjoner i den.

behandling

Hjertet i behandlingen bør være et sett med tiltak for å forbedre hjernens sirkulasjon og funksjonaliteten i sentralnervesystemet. Med moderat ekstern hydrocephalus er stoffbehandling effektiv. For dette er pasienten tildelt:

 • Legemidler som har en vanndrivende egenskap (Diacarb), som bidrar til å fjerne overflødig væske fra kroppen.
 • Saluretiki.
 • Løsninger av plasmasubstitutter.
 • Forberedelser som styrker de vaskulære veggene.
 • Barbiturater.
 • Glukokortikoider.
 • Smertestillende.

Pasienten er tildelt fysioterapiprosedyrer og treningsbehandling. Under behandling er det viktig for en pasient å følge et spesielt diett med lavt innhold av fettstoffer og redusere mengden væske som forbrukes, for ikke å provosere utviklingen av puffiness. I tillegg til å ta medisiner, kan han bruke folkemedisiner som har en vanndrivende effekt. Men det er verdt å huske at deres uavhengige bruk ikke tillater herding av ekstern hydrocephalus.

Hvis slik behandling ikke gir det ønskede resultatet, vil legen avgjøre om operasjonen. Også kirurgisk inngrep blir det eneste behandlingsalternativet for hydrocephalus forårsaket av hjerneblødning, eller hvis en substitusjonspatologi er diagnostisert.

I dag brukes minimalt invasive teknikker til kirurgisk behandling av enhver form for hydrocephalus. Under operasjonen utfører kirurgen en bypass som tillater drenering av cerebrospinalvæsken i andre hulrom. For dette blir et mikroskopisk snitt laget og et neuroendoskop benyttet. Ifølge pasientens tilbakemelding, tolereres denne operasjonen godt og bidrar til en betydelig forbedring i den generelle tilstanden til en person.

Prognosen for pasienten vil avhenge av aktualiteten til å gå til legen og begynnelsen av kompetent behandling. Det er viktig å identifisere og eliminere den underliggende årsaken til ekstern hydrocephalus. Hvis ekstern hydrocephalus hos voksne ledsages av atrofi, kan pasienten utvikle alvorlige nevrologiske lidelser. Faren er også representert ved hydrocephalus substitusjon, som krever rettidig kvalifisert medisinsk behandling.

Doktor-nevrokirurg Alexander Vyacheslavovich Pechiborsch forteller om kirurgisk behandling av sykdommen:

forebygging

Ekstern hydrocephalus regnes som en farlig sykdom som kan forårsake alvorlige helseproblemer. For å unngå utviklingen er det nødvendig å følge visse regler:

 1. Unngå skade på hodet.
 2. Tidlig gjennomføring av behandling av hypertensjon og vaskulære patologier.
 3. For å forhindre utvikling av smittsomme prosesser i kroppen.
 4. Se etter vekt og ta om nødvendig tiltak for å redusere det.

Legen-reumatologen Pavel Valeryevich Evdokimenko snakker om måtene å behandle hypertensjon:

 1. Avvise dårlige vaner.
 2. Riktig å spise.
 3. Gå inn for sport.

Når de første tegnene på sykdommen oppstår, er det viktig å umiddelbart konsultere en lege for å påbegynne rettidig behandling, noe som vil bidra til å unngå alvorlige konsekvenser.

Ekstern hydrocephalus av hjernen hos en voksen

Ekstern hydrocephalus i hjernen regnes som en sykdom hos det nyfødte, men sykdommen oppstår hos voksne pasienter. Utviklingen av hydrocephalus fører til svekket absorpsjon eller utstrømning av cerebrospinalvæske. I sykehuset Yusupov bruker nevrologer moderne diagnostiske metoder som kan fastslå årsakene, sykdomsformen og alvorlighetsgraden. Med en enkel grad av hydrocephalus utføres konservativ terapi, med sikte på å redusere intrakranielt trykk og forbedre funksjonen av nerveceller i hjernen. Nevurkirurger i partnerklinikker utfører kirurgiske inngrep som eliminerer årsaken til sykdommen. Etter operasjonen, forbedrer livskvaliteten hos pasienter, gjenopprettes de skadede nervene.

Med ekstern hydrocephalus akkumulerer cerebrospinalvæsken utenfor hjernehalvfrekvensen, i de subaraknoide rom. Den store mengden CSF klemmer hjernebarken. Ekstern, ikke-okklusiv hydrocephalus i hjernen oppstår som et resultat av hypersekresjon eller nedsatt absorpsjon av cerebrospinalvæske. Lukket (okklusal) hydrocephalus er en form for sykdommen der utgangen av cerebrospinalvæske fra ventriklene er blokkert av en tumor eller adhesjon. Intern hydrocephalus er medfødt eller ervervet. Medfødt hydrocephalus utvikles under intrauterin eksponering for fosteret, oppkjøpt - i ferd med livet. Blandet hydrocephalus er en egen form for sykdommen, hvor cerebrospinalvæske akkumuleres både i ventrikkene og under hjernens membraner.

Fra intensiteten av symptomer hydrocefalus skille den moderat formen av sykdommen som oppstår med milde symptomer og uttrykt - oppbygging av et stort volum av cerebrospinalvæske provoserer akutte nevrologiske manifestasjon av symptomer. Graden av innflytelse på strukturen av den ytre hjernen hydrocefalus er kompensert og dekompensert. Hvis det er overdreven frigivelse av kompensert hydrocefalus cerebrospinal væske har ingen effekt på hjernen, og i form av dekompensert sykdomsprosess, uavhengig av antall forstyrret hjerneaktivitet luten en funksjonell aktivitet i sentralnervesystemet. Utendørs neokklyuzionnaya hydrocephalus oppstår når malabsorpsjon prosessen brennevin. Atrofisk (erstatning) hydrocefalus utvikler - ofte hos eldre, ledsaget av bortdøen hjerneceller.

Årsaker til utvikling av ekstern hydrocephalus

Ervervet hydrocephalus kan utvikle seg på grunn av patologiske prosesser, noe som resulterte i pigger i hjernens kar, kollapset arachnoid villi. Sykdommen er provosert av følgende faktorer:

 • smittsomme sykdommer i hjernen (encefalitt, hjernehinnebetennelse, tuberkulose);
 • sepsis;
 • led hemorragisk slag
 • traumer til hode, nakke;
 • craniocerebral trauma;
 • traumatiske ryggradsskader;
 • ondartede neoplasmer i hjernestammen.

Atrofisk hydrocephalus oppstår på grunn av aldersrelaterte endringer i cerebrale kar, metabolske sykdommer, diabetes, arteriell hypertensjon. Med ekstern hydrocephalus dannes soner med redusert tetthet av hjernestoff. De atrofi, og det frigjorte rommet er fylt med cerebrospinalvæske. Årsaken til utviklingen av ekstern hydrocephalus kan være en permanent alkoholforgiftning.

Symptomer på ekstern hydrocephalus i hjernen

Den eksterne hydrocephalus av hjernen hos en voksen er delt inn i tre trinn i henhold til sine kliniske manifestasjoner: lys, medium og tung. Ved en enkel grad av hydrocephalus kan organismen selvstendig gjenopprette sirkulasjon av en brennevin. Pasienten klager over svak ubehag, hodepine, svimmelhet, kortvarig mørkning i øynene. Den gjennomsnittlige graden av hydrocephalus manifesteres av intenst uttrykte tegn på hjerneskade. Pasientene har følgende symptomer:

 • alvorlig smerte i hodet, verre med fysisk aktivitet;
 • å trykke smerter i øyebollene, utseendet på fargede sirkler av bluss ved lukkende øyne;
 • følelse av tyngde i skallen;
 • kvalme, ikke avhengig av matinntaket;
 • oppkast, ikke bringe lettelse.

Periodisk oppstår svetting. Oftalmisk undersøkelse bestemmer hevelsen av optisk nerveplate. Pasienter opplevde hevelse i ansiktet, svakhet, sløvhet, økt tretthet. De er bekymret for følelsen av frustrasjon om morgenen, aggressivitet, økt nervøsitet, tearfulness. Depressiv tilstand utvikler seg. Arterialtrykk er ustabilt. Ubehagelige opplevelser intensiverer under hosting, nysing, snu og vippe hodet.

Ekstern cerebral hydrocephalus hos en voksen er ledsaget av nevrologiske symptomer:

 • redusert synsstyrke;
 • skjeling;
 • et brudd på visuell oppfatning: dobling, sløring av bildet;
 • lammelse eller parese av lemmer;
 • følelsesløp i ansiktet;
 • redusert følsomhet;
 • et brudd på samordningen.

Hos pasientene er tale brutt, det er vanskelig å uttale lyder og oppfatning av omvendt tale. Med en alvorlig grad av ekstern hydrocephalus er det epileptiske og konvulsive anfall, hyppige faints, koma. Pasienten mister sitt minne, hans intellektuelle evner, hans selvbetjente ferdigheter blir redusert.

Diagnose av ekstern hydrocephalus

Når en pasient kommer til en nevrologisk klinikk, foretar doktoren en undersøkelse, kontrollerer motorreflekser, reaksjoner av muskler og ledd. For å klargjøre diagnosen, utføres ytterligere tester:

 • ultralyd undersøkelse av hode og nakke for foreløpig vurdering av vaskulærsengen;
 • CAT skanner, som bidrar til å etablere graden av skade på hjernevevet, subarachnoid vurdere graden av utvidelse av plasser, for å bestemme tilstedeværelsen av skallen tumorer som hindrer utstrømning av cerebrospinal fluid;
 • magnetisk resonans avbildning, som lar deg se endringene i hjernevevet med maksimal nøyaktighet;
 • Radiografi av skallen for å bestemme endringene som er karakteristiske for væskehypertensjon og volumetriske formasjoner;
 • oftalmologisk undersøkelse, som gjør det mulig å fastslå tilstedeværelse av stagnasjon, ødem i optisk nerve, atrofi i øyevevet.

Pasienter får en lumbal punktering, som brukes til å bestemme nivået av CSF-trykk. Forbedring av pasientens tilstand med hydrocephalus etter fjerning av 40 ml cerebrospinalvæske indikerer en god prognose etter operasjonen.

Behandling av ekstern hydrocephalus

Pasienter med en lett kurs av eksterne hydrocephalus nevrologer i Yusupov sykehuset er foreskrevet medisinering. Bruk av legemidler som blokkerer produksjon og akselerere frigjøring av cerebrospinalvæske, kan redusere intrakranielt trykk. Til dette formål foreskrives pasienter osmotisk og sløyfe diuretika (urea, manisk, furosemid) og sauceri (diacarb). Å ta kortikosteroider kan raskt fjerne ødem og betennelse.

Nootropiske medikamenter (vazotropil, Cavintonum, Noofen og venotonics (aktovegin, glivenol) forbedre funksjon av hjernen. Panangin og asparkam redusert konsentrasjon av kalium i blodet, som utskilles i store mengder ved mottak diuretika. Med sterk hodepine foreskrevet NSAID besitter analgetisk effekt (nimesulid, ketorolac, diclofenac).

Hvis behandlingen ikke eliminerer tegnene på ekstern hydrocephalus, anses behandlingen å være ineffektiv. I slike tilfeller anbefales pasienter på Yusupov-sykehuset av en nevrokirurg. På et møte av ekspertrådet med deltagelse av professorer og leger av høyeste kategori, fattes en kollegial avgjørelse om hensikten med å utføre en operativ intervensjon.

Kirurgisk behandling av hydrocefalus ytre hjernen hos en voksen er å installere spesiell silikon rørsystem med ventiler, via hvilket den overskytende cerebrospinalvæsken fra kraniets redistribuert inn i bukhulen. Shunting utføres også i pleural kavitet og atrium. Endoskopisk kirurgi blir utført for å fjerne blodpropper, hematom, defekt årer, noe som forstyrrer den normale sirkulasjon av spinalvæske. Overskuddet av spinalvæsken tas ut fra spalten i det subarachnoide store tank.

Hvis du har symptomer på ekstern, ikke-okklusiv hydrocephalus i hjernen, ring Yusupov sykehuset. Etter en omfattende undersøkelse vil nevrologen bestemme alvorlighetsgraden av sykdommen og foreskrive behandling, avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene, tilstedeværelsen av indikasjoner og kontraindikasjoner til kirurgisk inngrep.

Egenskaper ved behandling av ekstern hydrocephalus i hjernen hos voksne

Ikke så lenge siden ble dropsy klassifisert utelukkende som en spedbarnssykdom.

Over tid ble legene tvunget til å innrømme at ingen aldersgruppe er forsikret mot denne diagnosen.

Når ekstern cerebral hydrocephalus diagnostiseres hos voksne, foreskrives behandling i henhold til et av de kliniske programmene.

Ekstern hydrocephalus er en nevrologisk sykdom, farlige komplikasjoner. Normalt strømmer intracerebral væske kontinuerlig, gir myke vev og beskytter dem mot skade.

Neoplasmer, vedheft og andre hindringer gir trussel om utstrømning. Et overskudd av akkumulert væske skaper trykk, noe som fører til en reduksjon i hjernens volum eller brudd i ventriklene.

Medisineringsterapi

Narkotikabehandling er ikke anerkjent som den mest effektive, samtidig, den mest milde metoden. Konservativ behandling er foreskrevet basert på den generelle tilstanden, alderen og naturen av hydrocephalus.

Det legges vekt på vasodilatatorer, vanndrivende legemidler og kraftige saluretika, noe som øker utstrømningen av cerebrospinalvæsken. Samtidig foreskrives farmakologiske midler, noe som reduserer produksjonen.

Også foreskrevet samtidig medisiner som lette tilstanden til pasienten, det er det som betyr at en standard resept:

 1. acetazolamid - et middel til å senke det intraokulære trykket
 2. vinker, diacarb, glimaritt - diuretika
 3. anestetika og barbiturater;
 4. furosemid og etakrynsyre - legemidler som fjerner salter og overflødig vann
 5. 20% albuminløsning for korreksjon av blod og plasmasammensetning;
 6. 25% magnesiumsulfatløsning, gliwenol, troxevasin - narkotika som forbedrer blodtilførselen
 7. betametason, dexametason, metylprednisolon, prednisolon - hormonelle steroider, som har en anti-inflammatorisk effekt.

Konservativ terapi fører til fullstendig gjenoppretting bare i noen tilfeller, sin primære oppgave er å bremse utviklingen av ekstern hydrocephalus og lindre tilstanden til pasienten.

Shunting hjernen

Shunting av hjernen er en av de effektive metodene for behandling av ekstern hydrocephalus hos voksne, og 85% av de utførte operasjonene gir et tilfredsstillende resultat. Ved hjelp av et rør- og ventilsystem blir overskytende væske utskilt med naturlige og obligatoriske metoder i kroppshulen, hvor væskens opphopning ikke er så kritisk.

Brain shunting i hydrocephalus

Full gjenoppretting er den viktigste fordelen med teknikken, samtidig er det en mulighet for komplikasjoner og ulemper for pasienten, de vanligste av dem er:

 • et periodisk behov for delvis eller fullstendig erstatning av shunt;
 • Avhengighet av systemets funksjonalitet;
 • risiko for hematomdannelse på grunn av intensiv utstrømning;
 • for sakte utstrømning;
 • Sannsynligheten for betennelse, trykksår, epilepsi.

Det er en rekke kontraindikasjoner for å skape:

 1. kronisk form av hydrocephalus;
 2. nevrologiske sykdommer;
 3. psykiske lidelser;
 4. epilepsi;
 5. blindhet.

endoskopi

I de fleste tilfeller er indikasjonen for endoskopi hos voksne tilstedeværelsen av en svulst eller dannelsen av traumatisk opprinnelse. Takket være denne teknologien er det mulig å fjerne et hinder som hindrer sirkulasjonen av CSF uten trepanering og å åpne skallen.

Ved hjelp av et endoskop blir nevrokirurgiske instrumenter introdusert i sentrene til CSF-akkumuleringen, og sikrer suging av overskytende væske til grensene for normalt.

Hvis vi sammenligner kirurgi og endoskopi, er fordelene ved endoskopisk metode åpenbare:

 1. Det opprinnelige målet om endoskopi er normalisering av naturlig væske;
 2. Minimal skade under operasjonen;
 3. fravær av fremmedlegeme i kroppen;
 4. høy sannsynlighet for full gjenoppretting.

Ved hjelp av et endoskop er det mulig å helt fjerne neoplasmer som forårsaket blokkering av sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken, og følgelig forbedrer pasientens tilstand nesten umiddelbart etter at operasjonen er fullført.

Folkemidlene

Folks måter å hjelpe de hydropiske lidelsene på er kjent fra gammel tid og fortsetter å bli brukt i dag. Eksperter hevder at ingen av dem ikke garanterer en fullstendig kur, men noterer seg deres gunstige effekt.

Decoctions og tinkturer av medisinske planter forbedrer blodtilførselen, akselererer metabolisme i mykt vev, blir anerkjent som effektive diuretika og saltfjerningsmidler, nedenfor er noen av dem.

Ekstern cerebral hydrocephalus hos voksne

Ekstern hydrocephalus er en akkumulering av cerebrospinalvæske i subaraknoid-rommet, forårsaket av et brudd på dets absorpsjon i venøsengen. Sykdommen i denne formen er sjelden diagnostisert hos voksne, karakteren av symptomene avhenger av hvilken type patologi. Utidige avdekket utenfor hjernen hydrocefalus hos voksne og mangel på riktig behandling av dens komplikasjoner truer pasienten - et brudd av cerebral aktivitet, demens, Parkinsons syndrom og fullstendig mistilpasning i hjem og sosialt liv.

klassifisering

Avhengig av forstyrrelsene og årsakene som forårsaket dem, utmerker seg følgende typer ekstern hydrocephalus:

 1. Åpne hydrocephalus - produksjon av cerebrospinalvæske utføres, men skadede hjerneceller absorberer ikke det.
 2. Lukket hydrocephalus - preget av vanskeligheter eller blokkering av bevegelse av cerebrospinalvæske og opphopning i hjernevevet. Som hindringer som blokkerer cerebrospinalkanaler, kan tumorer, trombier, hematomer, formasjoner som oppstår på grunn av overførte inflammatoriske prosesser, virke.
 3. Utskifting (ikke-okklusiv) hydrocephalus - væsken fyller mellomrom i hjernekonstruksjoner som har blitt frigjort på grunn av en nedgang i gråstoffet (hjernatrofi). Faren for denne form for patologi er mangel på rettidig behandling, siden egenskapene som er karakteristiske for det, forekommer i et sent utviklingsstadium.
 4. Moderat hydrocephalus av ekstern type - væskefluid på grunn av forstyrrelse av sirkulasjonen akkumuleres direkte i subaraknoidrommet.
 5. Hypotrofisk hydrocephalus - opptrer når tilførselen av hjernevev er forstyrret, ledsaget av akutte symptomer som kvalme, oppkast, intens hodesmerte, reduserte vestibulære funksjoner.
 6. Hyper-sekretorisk hydrocephalus - er en konsekvens av overdreven produksjon av cerebrospinalvæske, et stort antall som hjernevæv ikke kan absorbere. I slike tilfeller begynner væsken å fylle de intrakranielle hulrom.

Etter type opprinnelse er ekstern hydrocephalus medfødt og ervervet. I første tilfelle er sykdommen en konsekvens av intrauterin patologi eller infeksjoner, komplisert arbeidsaktivitet som bæres av en gravid kvinne. I det andre tilfellet, komplikasjoner av ytre cerebral hydrocefalus vises etter intrakranial skade, vaskulære sykdommer og vertebrale system, veksten av tumorer, infeksiøse og inflammatoriske prosesser som påvirker hjernen.

Symptomer og tegn på ekstern hydrocephalus

Naturen til symptomatologien av ekstern type hydrocephalus avhenger av dens alvorlighetsgrad.

På første (enkle) scenen pasienten føler seg litt svak, typisk for de fleste nevrologiske lidelser:

 • svak, men vanlig, hodepine;
 • svimmelhet;
 • svakhet;
 • mørkere i øynene.

På dette stadiet, på grunn av milde symptomer, kan hjernefallet ikke bli gjenkjent visuelt, så ofte går sykdommen til en annen, mer forsømt grad.

Den andre fasen (moderat) preget av mer uttalt tegn, noe som indikerer en økning i intrakranialt trykk:

 • alvorlig smerte i hodet, som intensiverer om morgenen, etter fysisk anstrengelse, med nysing og hoste, endringer i sin stilling;
 • følelse av trykk og sprengning i skallen;
 • press på bane;
 • Utseendet på fargesteder og blinker i øynene;
 • hevelse i ansiktet;
 • svette, forekommer ved angrepstidspunktet;
 • kvalme og oppkast, ikke bringe lettelse og ikke er avhengig av matinntak;
 • depressivitet, nervøsitet, irritabilitet;
 • en følelse av svakhet, tretthet.

De nevrologiske symptomene som vedvarende manifesteres på dette stadiet av sykdommen, omfatter:

 • synsforstyrrelser - strabismus, nedsatt syn;
 • nummenhet av lemmer;
 • redusert følsomhet;
 • Lammelse av deler av kroppen - delvis eller fullstendig;
 • mangel på koordinering;
 • taleforstyrrelser og kompleksiteten av oppfatning av hva som er sagt.

Den siste graden (alvorlig) ekstern hydrocephalus i hjernen er farligst. Med sin utvikling er trykket av væsken på hjernecellene så intens at pasienten utvikler alvorlige symptomer:

 • epileptiske anfall
 • bevissthetstap
 • en tilstand av stupor;
 • fullstendig tap av etterretning og tenkning;
 • hukommelsestap;
 • ufrivillig vannlating
 • tap av selvbetjening ferdigheter;
 • en tilstand av koma.

I den siste fasen av ekstern hydrocephalus er pasienten utsatt for funksjonshemning, med den raske utviklingen av hydrocephalus kan han dø.

Årsaker til sykdommen

En av de viktigste årsaker til hydrocefalus ytre voksen hjerne er dårlig opptak av cerebrospinal væske i veneveggen, noe som skjer mot en bakgrunn av inflammasjon som påvirker hjernestrukturer, det vaskulære system og cellene i arachnoid villi. Følgende patologier bidrar til dette:

 • smittsomme sykdommer som påvirker hjernevævet - tuberkulose, meningitt, encefalitt;
 • slag, i de fleste tilfeller - hemorragisk;
 • subaraknoid blødning;
 • traumer av hode og livmorhalsområde - indre hematomer, som skyldes traumatiske effekter, forhindrer normal absorpsjon av cerebrospinalvæske i hjernevevet;
 • traumer i ryggraden - et brudd på utstrømningen av væske fra hjernestrukturene oppstår på grunn av kompresjon av cerebrospinalkanaler med hovne vev;
 • purulente infeksjoner i hjernevevet;
 • svulster utvikler seg hovedsakelig i hjernen
 • langvarig forgiftning av kroppen hos mennesker som misbruker alkohol og tar dårligere alkoholholdige drikkevarer.

Den substitusjonelle hydrocephalus av den eksterne typen oppstår på grunn av atrofi av hjernevevet som dukket opp mot bakgrunnen av progressive patologiske prosesser:

 • stoffskifteavvik;
 • aterosklerose;
 • encefalopati av vaskulær eller senil type;
 • multippel sklerose;
 • diabetes mellitus.

Hvis en voksen har en historie med en sykdom som kan provosere utviklingen av ekstern hydrocephalus, må han gjennomgå periodisk forebyggende undersøkelse fra en nevrolog. Ved utseendet av et kompleks av tegn som er karakteristisk for hjernefallet, bør legen behandles umiddelbart.

Diagnostiske metoder

I nærvær av et kompleks av tegn som er karakteristisk for ekstern hydrocephalus, bør en person konsultere en nevrolog. Før utnevnelse av en diagnostisk studie, bestemmer legen ved en primær undersøkelse graden av utvikling av motorreflekser, hastigheten på respons av muskler og ledd når de blir utsatt for dem. For å bekrefte diagnosen "ekstern cerebral hydrocephalus", undersøkes pasienten ved hjelp av følgende metoder:

 • oftalmologisk undersøkelse - for påvisning av nervesødem og stagnasjon av væske i vevet i det visuelle organet, som er særegent for intrakranial hypertensjon;
 • Ultralyd av hjerne og nakke strukturer - for vurdering av det vaskulære systemet;
 • Røntgen av hodet med kontrast - for å identifisere årsakene som bidro til brudd på utstrømning av væske (hematom, skade på venøsengen);
 • Datatomografi - gjør det mulig å anslå graden av utvidelse av hullene i subaraknoidrommet forårsaket av økt CSF-trykk, tilstedeværelsen av intrakraniale formasjoner og størrelsen på områdene av berørt hjernevev;
 • Lumbar punktering - gjerde cerebrospinal væske for å bestemme graden av press på hjernevevet, så vel som for å klassifisere infeksjon, som kan utløse utvikling av ytre hydrocefalus (f.eks, encefalitt, meningitt);
 • MR er den mest pålitelige metoden som gjør at du kan gjøre en nøyaktig diagnose, klassifisere sykdommen og bestemme utviklingshastigheten.

Først etter å ha bestått den komplekse undersøkelsen og bestemme typen cephalalgia, vil legen kunne foreskrive behandlingen.

Behandling av ekstern hydrocephalus i hjernen hos voksne

Medisinske tiltak for ekstern hydrocephalus skal være rettet mot å fjerne trykket av cerebrospinalvæske på hjernevævet, normalisering av blodsirkulasjonen i hjernen og funksjonen av sentralnervesystemet. For å gjøre dette, avhengig av graden av væsketrykk og alvorlighetsgraden av symptomer, anbefales pasienten medisinering eller kirurgisk behandling.

Medisinering inkluderer følgende grupper av legemidler:

 • NSAIDs (Ketorolac, Nimesil, Nurofen) - for å lindre hodepine;
 • diuretika (diacarb, furosemid) - for å øke væskestrømmen fra hjernestrukturene og uttaket gjennom urinsystemet;
 • nootropic drugs (Cavinton, Noofen) - å styrke og normalisere operasjonen av vaskulærsystemet;
 • kortikosteroider (Prednisolon) - foreskrevet med en uttalt betennelsesprosess og ødem i hjernevæv;
 • Preparater av kalium (Asparcum, Panangin) - foreskrives sammen med diuretika for etterfylling av kalium.

Behandlingsordningen bestemmes av legen, og velger dosering i henhold til individuelle parametere. Selvmedikasjon med diagnostisert hydrocephalus er ikke tillatt, da det kan skade velfungeringen betydelig og forverre tilstanden.

Hvis behandlingen er ineffektiv, anbefales pasienten en kirurgisk operasjon. For behandling av hydrocephalus i hjernen utføres kirurgiske inngrep med minimalt invasive metoder, slik at det er minimal risiko for komplikasjoner for å lette presset av væsken i hjernen og eliminere den underliggende årsaken til patologien. De inkluderer:

 • Endoskopisk kirurgi - eliminerer patologier som hindrer utstrømning av cerebrospinal væske (f.eks bloduttredelser og blodpropper i blodårer) og for å trekke overskudd av væske ut over det subarachnoide plass;
 • shunting - et spesielt installert dreneringssystem sikrer utstrømningen av akkumulerende væske inn i frie hulrom - abdominal eller høyre atrielt område.

En åpen operasjon med trepanering av kraniet utføres i unntakstilfeller når væskeakkumulering skyldtes omfattende blødning eller alvorlig intrakraniell skade. Behovet for slik intervensjon bestemmes av doktorenes konsultasjon, mens risikoen for mulige komplikasjoner blir sammenlignet med konsekvensene av manglende utførelse av operasjonen.

Ekstern hydrocephalus av hjernen hos en voksen

Behandling av ekstern hjernehydrocefalus hos voksne er foreskrevet utelukkende av en kvalifisert fagperson, basert på undersøkelsens resultater.

Eventuelle hodeskader, infeksjoner, slag og svulster kan provosere en substitusjonshydrocephalus. Denne sykdommen anses vanskelig å tolerere, spesielt i barndommen. Dropsy skyldes at for mye av CSF er syntetisert. Generelt har denne væsken mange nyttige funksjoner, men volumet skal ligge innenfor det normale området.

Hvis nummeret begynner å øke, akkumuleres det i hulrommene i hodeskallen. Og dette provoserer alvorlige forstyrrelser i hjernens arbeid

Årsaker og symptomer

Ekstern hydrocephalus hos voksne kan provoseres av ulike årsaker. Vanligvis er det lidelser som påvirker visse soner i nervesystemet. En klar diagnose er imidlertid ikke utviklet ennå. Det er tilfeller når leger sender sine pasienter til psykiatrisk menighet og prøver å behandle, men dette er feil behandling.

Hovedårsakene er craniocerebral traumer. Sykdommen kan utløse et slag. Og dette gjelder for iskemiske og hemorragiske former. Årsaken kan være et psykoorganisk syndrom. I tillegg er noen blødninger også et problem. Øk risikoen for hydrokelebetennelse i sentralnervesystemet, spesielt hvis de er forårsaket av infeksjoner (encefalitt, ventrikulitt, tuberkulose, meningitt og andre).

Provoke ødem kan ikke bare encefalitt forårsaket av infeksjon, men også posttraumatisk. Risikoen for å utvikle hydrocephalus hos personer som lider av kreft øker. Og dette gjelder intraventricular, stem og parastrel arrangement.

Hydroceologien kan være akutt og kronisk. I begge tilfeller vil symptomene være litt forskjellige. Hvis sykdommen utvikler seg hos et barn som ikke er over 2 år, begynner hodet omkretsen å øke kraftig.

Dette skyldes det faktum at væsken skaper trykk, og sømmen på skallen er ennå ikke sterke, så de begynner å avvike. Som et resultat blir barnets hode uforholdsmessig, pannen begynner å stikke sterkt ut, venene på hodet er synlige. Barnet blir veldig tregt, det er vanskelig for ham å holde hodet jevnt.

Hos voksne vil symptomene være litt forskjellige. Pasienten klager over konstant kvalme. Det er oppkast angrep. Oftest er dette symptomet plaget av en person om morgenen. Konstant er det vondt i hodet, spesielt når en person våkner. Det første tegnet, som indikerer at en persons tilstand forverres, er døsighet.

Bevissthet kan bli undertrykt, noe som vil vokse til koma. Stagnerende prosesser påvirker noen ganger optiske nerver, slik at personens syn og oppfatning forverres.

Noen ganger utvikler hydrocephalus av hjernen hos voksne og barn til en kronisk form. I dette tilfellet vil alle brudd være systemiske, og noen av dem kan ikke løses. Vanligvis manifesterer sykdommen seg om et par uker etter blødning i hjernen, hjernehinnebetennelse, traumer.

I kronisk form kan pasienten oppleve en uvanlig tilstand. Hans minne begynner å forverres kraftig. Spesielt gjelder det tall på kort tid - alder, dato osv. Pasienten begynner å forvirre dag og natt. Hvis du spør pasientens spørsmål, tenker han lenge før du svarer, men gir ut monosyllabiske setninger, men snakker sakte. Noen ganger blir tale fullstendig utilstrekkelig.

I tillegg har han inkontinens, men senere. Et annet karakteristisk tegn er apraxia walking. Hvis du ber en pasient å ligge i en posisjon for å vise hvordan å gå eller sykle, vil han enkelt vise den. Men i stående stilling i senere stadier, kan han ikke gjøre det lenger.

diagnostikk

Behandling bør startes først etter at diagnosen er bekreftet. Hovedstedet i diagnosen er allokert til magnetisk resonans og datortomografi. Leger skal vurdere størrelsen, posisjonen og tilstanden til ventriklene, plassen i skallen og graden av deformasjon. Først etter denne behandlingen begynner.

Magnetisk resonans lar deg bestemme alvorlighetsgraden av sykdommen og dens form. I tillegg er det på grunn av denne diagnostiske metoden mulig å identifisere hovedårsakene som utløste sykdomsutbruddet. Beregnet tomografi bidrar til å undersøke hjernens konturer, plassen i den og så videre. Takket være denne teknikken er det mulig å bestemme formen og størrelsen på ventriklene nøyaktig, samt å finne cyster, svulster og andre neoplasmer.

Angiografi innebærer innføring av et arteriekontrastmedium, hvoretter det er mulig å fremstille en radiograf i sirkulasjonssystemet. Eventuelle, selv de minste, vil brudd bli avslørt.

Cisternografi gjør det mulig å bestemme hvordan cerebrospinalvæsken sirkulerer. I tillegg utføres en undersøkelse av en ikke-psykologisk type. Det er en anamnese. Det er nødvendig å foreta en undersøkelse av pasienten. Så det er mulig å identifisere primære forstyrrelser i hjernens arbeid.

medisinering

Behandling av hydrocephalus bør begynne med bruk av medisinbehandling.

Hvis du foretar en diagnose i et tidlig stadium av sykdommen og starter behandling i tide, vil det ikke oppstå komplikasjoner. Et sett med tiltak har blitt utviklet som gjør det mulig å gjenopprette væskebalansen i menneskekroppen, slik at den helt vil eliminere dropsy. Men ikke alltid disse tiltakene hjelper, så noen ganger blir folk ikke bare behandlet med medisiner.

Pass på å observere riktig virkemåte og hvile. I tillegg må du overvåke ditt eget kosthold, og dette gjelder ikke bare dietten, men også regimet. Det er nødvendig å utføre et kompleks av terapeutiske øvelser. De forbedrer blodsirkulasjonen, metabolisme.

Når det gjelder medisiner, foreskriver legen narkotika som har en vanndrivende effekt. Antiinflammatoriske legemidler er obligatoriske. Det vil også kreve vasodilatormedikamenter.

Disse midlene hjelper på et tidlig stadium av sykdommen. Vanligvis utpeker en lege Panangin eller Asparcum. Dette er stoffer som inkluderer magnesium og kalium.

Utnevnt Kholin Alphoscerat-Cerepro eller Gliatilin. Mannitol eller Mannitol brukes. Noen ganger bruker Actovegin eller Solcoseryl. En egen gruppe er Telekot, Vinpocetin eller Korsavin. Tildeler og acetazolamyl. Med alvorlig smerte kan du bruke bedøvelse. For eksempel vil ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer gå - Nimesulid, Ketoprofen, Ketonal, Nimesil og så videre. Fra migrene hjelper Treksimed. Noen ganger brukes barbiturater - amitalt, nembutalt eller fenobarbital.

Kirurgisk behandling

Hvis medisinering ikke hjelper, vil det bli nødvendig med kirurgi. I tillegg, hvis den akutte sykdomsformen skyldes blødning inne i ventrikkelen, kan en så alvorlig komplikasjon bare elimineres ved å utføre en nevrokirurgisk operasjon.

For det første er det mulig å gjennomføre en CSF. Den ønskede effekten oppnås i 90% av alle operasjoner. Dette vil bidra til å eliminere den akkumulerte væsken og pumpe den inn i sine naturlige områder av kroppen. Et system med ventiler og rør brukes. Det må imidlertid huskes at ubehagelige komplikasjoner også er mulige, og i 50% av alle operasjoner.

For eksempel kan en pasient gjennomgå en shuntinfeksjon, noe som betyr at mikroorganismer også vil passere til hjernekuvertene. Det er fare for blokkering av ventrikkene. Noen ganger fører en shunt til mekanisk skade. Det er andre bivirkninger. I tillegg er utløpet av væske veldig sakte.

For det andre er det mulig å produsere endoskopisk terapi. Dette alternativet regnes som mer vellykket, så det brukes mye oftere enn cerebral bypass-kirurgi. Terapi antar at utstrømningen av væske vil være kunstig.

Fordelen ved operasjonen er at nivået av traumatisme under operasjonen er svært lavt. Etter operasjonen begynner pasientens livskvalitet å bli bedre. Det kommer ingen fremmedlegemer i kroppen. Utløpet gjenopprettes gradvis, slik at pasienten gjenoppretter.

Denne tilstanden av hydrocephalus er svært komplisert og vanskelig. Voksne og barn er vanskelige å tolerere denne sykdommen. Bestem hydrocephalus av hjernen ved symptomer. Det er også nødvendig å gjennomføre komplekse diagnostiske prosedyrer. Ofte skjer denne sykdommen hos nyfødte.

Video Hydrocephalus hjerneoperasjon:

I dette tilfellet vil riktig behandling bidra til å fikse alt. Imidlertid hjelper ikke medikamentbehandling alltid, så kirurgisk inngrep er nødvendig. For ikke å forårsake en dråpe, er det nødvendig å unngå hodeskader, spise riktig og minst en gang i året gjennomgå en full undersøkelse på sykehuset. Disse reglene vil bidra til å forhindre fremveksten av sykdom.

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen: behandling av blandet hydrocephalus

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen: behandling av eksterne og moderate former

En cerebral vesikkel eller hydrocephalus er en sykdom som ikke bare påvirker små barn, men også voksne.

Det er veldig farlig og kan føre til svært alvorlige konsekvenser.

Det vil være nyttig for deg å vite hvilke spesifikke symptomer det finnes i hydrocephalus og hva er metodene for å behandle sykdommen.

Hva er ødem i hjernen hos voksne

Hydrocephalus er en sykdom hvor spinalvæske akkumuleres i hodet. Det betyr ikke vanlig vann, men brennevin.

Hvis barn har en dråpe, er det vanligvis medfødt, hvor hodet er forstørret i størrelse, som vist på bildet, så hos voksne ser det ut som følge av overførte sykdommer. Sykdommen er svært vanskelig å oppdage, og noen dør selv fra den.

Effektiviteten av behandling av hjernen hydrocephalus hos en voksen avhenger helt av den grad det ble avslørt. Dropsy av hver type har sine egne karakteristiske manifestasjoner.

Isoler ekstern, intern og blandet type dropsy. Sistnevnte anses som den farligste.

Blandet hydrocephalus innebærer en nedgang i hjernen, hvor opphopning av væske foregår både i rommet til ventriklene og i subaraknoiden.

Hvis det er moderat, har pasienten nesten ingen klager og kan leve med det i svært lang tid. I mer alvorlige tilfeller er manifestasjoner av hydroencefalopati hos voksne som følger:

 1. Hodepine. Det går nesten ikke, men om morgenen sterkere enn i andre perioder.
 2. Kvalme. Som hodepine, er det spesielt akutt om morgenen.
 3. Døsighet. Dette symptomet signaliserer at hydrocephalus er ledsaget av andre nevrologiske lidelser.
 4. Taleforstyrrelser, minneproblemer.

Dette er ikke-okklusiv hydrocephalus substitusjon. Subaraknoidrommet er utvidet, og væskeakkumulering utføres i den. En voksen med en slik sykdom har følgende symptomer:

 • konstant følelse av tretthet;
 • kvalme, oppkast;
 • mindre synshemming
 • svette;
 • dobbeltsyn i øynene;
 • endringer i seksuell oppførsel;
 • vandringsforstyrrelser.

intern

Hvis en voksen triventrikulær okklusiv hydrocephalus, der cerebrospinalvæsken fyller romene i ventriklene, kan han lide av:

 • økt intrakranielt trykk;
 • kvalme, oppkast;
 • alvorlig hodepine;
 • problemer med syn, hørsel.

Årsakene til hydrocephalus hos voksne

Et stort antall faktorer kan provosere en dropsy av hjernen. Sykdommen oppstår på grunn av:

 • et slag
 • smittsomme sykdommer i hjernen og membranene (meningitt, encefalitt, ventrikulitt, tuberkulose);
 • tumorer;
 • vaskulære patologier, inkludert rupturer av aneurysmer;
 • hode traumer og posttraumatiske tilstander (normotensive hydrocephalus);
 • forstyrrelser i utviklingen av nervesystemet;
 • forstyrrelser i produksjon, sirkulasjon, absorpsjon av cerebrospinalvæske;
 • lav tetthet av medulla.

behandling

Hjernen hydrocephalus hos en voksen er diagnostisert ved slike metoder:

 1. MR. Det hjelper ikke bare å sikre at diagnosen er riktig, men også for å bestemme årsakene.
 2. Datatomografi.
 3. Cisternography. Diagnose brukes til å bestemme typen hydrocephalus.
 4. Neuropsykologisk undersøkelse.
 5. Røntgen med kontrastmedium.

Hvis prognosen er bekreftet som følge av en eller flere av disse studiene, brukes følgende behandlingsmetoder:

 1. Narkotika terapi. Alternativet er egnet hvis hydrocephalus er moderat. En voksen pasient er foreskrevet medisiner som reduserer intrakranielt trykk (Lasix, Mannitol), diuretika. I løpet av behandlingen brukes også en lett terapeutisk massasje. Alt dette vil bidra til å stabilisere tilstanden til en voksen pasient, men ikke kurere den, men for å oppnå et subkompensert stadium.
 2. Shunting hjernen. Det utføres ikke med kronisk hydroencefali, betennelse, synsproblemer, men den er effektiv i asymmetrisk form. En voksen pasient får drenering, hvor overskytende cerebrospinalvæske går til andre områder av kroppen. Drift i de aller fleste tilfeller gir et positivt resultat. Etter en stund kommer en voksen mann helt tilbake til sitt normale liv. Periodisk er det nødvendig med en sekundær shunt.
 3. Endoskopi. Effektiv i blandet, substitusjonell, symmetrisk hydrocephalus. Den endoskopiske operasjonen utføres av mikroinstrumenter. Med hjelpen, fjern væsken og årsaken som forstyrrer sirkulasjonen, for eksempel en svulst.
 4. Folkemidlene. De er bare effektive for å undertrykke symptomene som hydrocephalsyndromet manifesterer seg. Det anbefales at du bruker vanndrivende urteekstrakter (oregano, bjørnebær, persille), enebær bær, spirituell rotløsning av ayr.
 5. Diet. Ved hjernen hydrocephalus hos en voksen, er det nødvendig å følge næringsreglene med sikte på å bedre utvekslingen av vann-saltbalanse. Det er nødvendig å nekte kategorisk produkter, på grunn av hvilke kroppen akkumulerer væske. Dette er ferskt brød, fett kjøtt og fjærfe, røkt produkter, pølser, søtsaker. I stedet trenger de å spise mer friske grønnsaker og frukt, frokostblandinger. Retter er best tilberedt for et par.

Konsekvenser av sykdommen

Sykdommen kan herdes med rettidig deteksjon og utvelgelse av den riktige metoden for terapi. Likevel skjer det ikke alltid så raskt i en voksen.

Hvis hydrocephalus ikke blir behandlet, vil tilstanden forverres, og symptomene vil utvikle seg. Som et resultat er en voksen mann truet med fullstendig demens.

I særlig alvorlige tilfeller fører hydrocephalus til et dødelig utfall.

om hydrocephalus

Symptomer og behandling av hydrocephalus i hjernen (dropsy) hos voksne

Hydrocephalus i hjernen er en alvorlig patologi preget av akkumulering av cerebrospinalvæske i hodet. Det utvikler seg ofte hos små barn, men voksne er heller ikke noe unntak. De har kjøpt hydrocephalus, og noen eksterne tegn på det er ikke synlige.

Hvis sykdommen ikke oppdages i tide, så kan en person til og med dø. Effektiviteten av hydrocephalus terapi avhenger av når den ble detektert. Væsken akkumuleres i subaraknoide divisjoner, så vel som ventrikulærsystemet.

Generell beskrivelse av patologi

Den menneskelige hjerne har en kompleks struktur. Den består av et stort antall avdelinger, som er beskyttet av en spindelvev, hardt og mykt skall.

Plassen mellom det første og det siste skallet kalles "subarachnoid". Disse vevene er sammenkoplet ved hjelp av membraner som lager ventrikulærsystemet.

Den består av tanker, forbundet med hull og kanaler. Det er i dem at sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken finner sted.

Likvor flyter gjennom ventrikkene, og så går det inn i cisternene som ligger i hjernebunnen. Videre vasker væsken overflatevevene og absorberes deretter i blodet.

Hjernens ventrikulære system og flytskjemaet av cerebrospinalvæsken i den

Den cerebrospinalvæske utfører flere viktige funksjoner:

 1. Det er en slags støtdemper for vev i hjernen og ryggmargen, og beskytter dem mot utilsiktet skade.
 2. Leverer næringsstoffer til hjernen, og fjerner deretter avfall fra den.
 3. Regulerer mengden blod inne i skallen.

Typer av sykdommen

Klassifisering av hydrocephalus er svært viktig med sikte på riktig behandling. Dropsy kan være av disse typer:

 • Intern. For det er karakteristisk at cerebrospinalvæsken akkumuleres direkte i ventrikkene. Årsaken til en slik patologisk tilstand er et brudd på prosessen med absorpsjon av overskytende mengde cerebrospinalvæske. Og hans utstrømning er forstyrret av en trombose eller en svulst som blokkerte banen.
 • Ytre hydrocele. I dette tilfellet akkumuleres overflødig væske i subaraknoide rom, siden det ikke absorberes i sirkulasjonssystemet. I dette tilfellet er det ingen forstyrrelser i hjernens ventrikler. Denne form for hydrocephalus er ekstremt sjelden. Hvis en slik diagnose er laget, indikerer den atrofi av det viktigste organet i menneskekroppen. En svært alvorlig form for ekstern ødem i hjernen anses å være hydrocephalus substitusjon hos voksne. Det er preget av at hjernevolumet minker, og det frie rommet er fylt med CSF.
 • Blandet hydrocephalus. Her samler væsken i alle deler av hjernen. Ofte utvikler denne sykdomsformen hos voksne som har nådd den avanserte alderen. Blandetype er ganske tung for en person.
 • Moderat type ødem i hjernen. Det er preget av at noen symptomer og tegn kan være fraværende i årevis. Men på et tidspunkt manifesterer sykdommen seg veldig kraftig og pasientens tilstand forverres raskt.

I tillegg kan ødem klassifiseres etter opprinnelse:

 1. Medfødt. Denne dropsy utvikler seg fra fødselen og er provosert av en arvelig disposisjon til nedsatt hjernefunksjon. Hovedårsaken til utseendet av patologi er utviklingsdefekten.
 2. Anskaffet. Det er mer typisk for voksne og utvikler på grunn av traumatisk hjerneskade, så vel som en smittsom sykdom. Behandling av slik patologi skjer raskere.

Og hydrocephalus er akutt, subakutt eller kronisk.

Fayad Akhmedovich Farhat, neurosurgen av den høyeste kvalifikasjonskategorien, forteller om årsakene til og behandlingen av sykdommen i denne videoen, MD, assisterende professor i kirurgisk kirurgi ved Moscow State Medical University:

Hydrocephalus i hjernen: symptomer og tegn

Så, den presenterte patologien hos voksne i moderat form kan være asymptomatisk. Tegn er i stor grad avhengig av pasientens alder. I flere komplekse tilfeller har dropsy disse symptomene:

 • Hodepine, som praktisk talt ikke går forbi. Om morgenen er det merket med større intensitet.
 • Kvalme. Det manifesterer seg også oftest om morgenen.
 • Døsighet. Dette antyder at hydrocephalus allerede har påvirket hjernen og forårsaket noen nevrologiske tegn: hukommelse og taleforstyrrelse.

Døsighet i løpet av dagen er et veldig tvetydig symptom, som ofte indikerer tilstedeværelsen av en rekke lidelser og patologier. Vær oppmerksom på hovedgrunnene

 • Kvalme og oppkast.
 • Å føle seg trøtt, presentere hele tiden.
 • Økt svette.

Økt svette er kjent som hyperhidrose. Observeres hos mange mennesker og kan føre til katastrofale konsekvenser

 • Mindre problemer med syn.
 • Brudd på gangen.
 • Endring i seksuell atferd hos voksne.

For mer informasjon om symptomer, se videoen:

 • Oppkast og kvalme.
 • Brudd på visuell og auditiv funksjon.

Den cerebrale cortex er ledsaget av følgende symptomer: Manglende evne til å kontrollere og koordinere bevegelser, midlertidig tap av minne, økt irritabilitet, plutselige endringer i humør.

Og for hydrocephalus, epileptiske anfall, urininkontinens, for rask seksuell utvikling, er inhibering av funksjonen ved å produsere bestemte hormoner karakteristiske.

Et alvorlig tegn på hydrocephalus er forvirring av bevissthet, et brudd på den mentale funksjonen opp til utviklingen av demens. En person kan endre sin personlighet.

Manifestasjonen av dropsy er også avhengig av utviklingsstadiet. Den akutte sykdomsformen er preget av at dens symptomer ligner de av patologien som provoserte dropsy. Kronisk hydrocephalus er preget av symptomer som er karakteristiske for det.

I barn manifesterer seg sykdommen på sin egen måte: Barnets skallet øker i størrelse, ettersom de fibrøse leddene, som knoklene er forbundet med, fortsatt er myke og ikke lukkede. Som for voksne kan manifestasjoner av hydrocephalus samtidig snakke om andre alvorlige patologier: Alzheimers sykdom, Parkinsons sykdom.

Braincines hos voksne er ofte feildiagnostisert, så behandling kan være ineffektiv. Dette er spesielt karakteristisk for en moderat form for patologi. Bestem hydrocephalus kan bare være gjennom forsiktig differensial diagnose.

Hvorfor utvikler sykdommen?

Til tross for at en blandet eller moderat type patologi er diagnostisert hos en voksen, utvikler den på grunn av påvirkning av slike årsaker:

 1. Hjerneslag.
 2. Smittsom skade på stoffet og skjellene i hjernen: encefalitt eller meningitt.
 3. Maligne eller godartede svulster som overlapper utløpet av brennevin.
 4. Skader på hodet.
 1. Problemer med funksjonaliteten i nervesystemet.
 2. En liten tetthet av hjernemateriell.
 3. Medfødte eller anskaffe utviklingsmessige abnormiteter.
 4. Det er blodpropper i hjernen.
 5. Aneurysm ruptur eller andre vaskulære patologier.
 1. Subaraknoid blødning. Denne grunnen regnes som en av de vanligste. Med henne blir det ofte diagnostisert en blandet form av sykdommen.
 2. Kirurgisk inngrep.
 3. Overdreven produksjon av cerebrospinalvæske.
 4. Bickers-Adams syndrom.

Funksjoner av patologisk diagnostikk

For å bestemme årsaken til utviklingen av blandet eller moderat hydrocephalus, må pasienten gjennomgå en grundig undersøkelse, som involverer slike prosedyrer:

 • Ekstern undersøkelse av pasienten ved hjelp av nevrologiske tester.
 • CT eller MR. Den andre prosedyren betraktes som sikrere.
 • Ultralyd av hjernen (tredimensjonal).

Mer informasjon om prosedyren for ultralyd av hjernen finnes i denne videoen:

 • Kontroll av intrakranielt trykk.
 • Metoder for screening overvåking.
 • Neurosonography.

I tillegg til disse studiene brukes dopplerografi til å bestemme hjernens hydrocephalus - undersøkelsen av karene i nakken og hodet. Bare en integrert undersøkelse ved hjelp av flere metoder kan gjøre en nøyaktig diagnose.

Tradisjonell behandling av patologi

Hydrocephalus har sin egen kode for ICD: G90. Behandling med medisinering brukes, selv om den er medfødt, men har en moderat form for utvikling. Pasienten er foreskrevet medisiner som bidrar til å redusere intrakranielt trykk: "Lasix", så vel som diuretika.

Dessuten kan pasienter foreskrives medikamenter for å eliminere epileptiske anfall: Diacarb. I tillegg reduserer dette legemidlet høyt intrakranielt trykk.

"Diacarb" har lav pris, men det er ganske effektivt. Naturligvis har legemidlet kontraindikasjoner og forårsaker mange bivirkninger.

Å utnevne "Diakarb" kan bare legen.

Legemidlet "Diakarb" er tilgjengelig på apotek i Russland til en pris på 230-270 rubler for 30 tabletter

I tillegg til medisiner er terapeutisk massasje også nyttig. Disse metodene for hydrocephalus terapi vil bidra til å kompensere for skade på voksen, men vil ikke kurere sykdommen helt.

Dropsy i hjernen: kirurgisk behandling

For fullstendig utvinning av en voksen, er kirurgi brukt. Det finnes flere typer kirurgiske inngrep:

 1. Bypass operasjon. Denne metoden for å utføre operasjonen brukes oftest. Intervensjon innebærer innføring av spesielle silikonkatetre med ventiler inn i kranialhulen. Ved hjelp av disse innretninger blir overskytende væske utladet i bukhulen. Shunting sikrer vedlikehold av optimal intrakranielt trykk. Det er umulig å utføre en slik operasjon i nærvær av visuelle problemer, kronisk form for hydrocephalus. Shunting hjelper en voksen til å gå tilbake til det normale livet, gjenopprette arbeidsevnen og unngå funksjonshemming. Men etter en slik operasjon kan konsekvensene forblir. Ulempen ved den angitte prosedyren kan betraktes som en liten diameter av shunt. Håndsettet kan raskt svikte, noe som krever utskifting. Og prosedyren må utføres umiddelbart. I tillegg kan rørene i utgangspunktet infiseres, og gir også en langsom eller svært rask utstrømning av cerebrospinalvæske. Shunting-operasjonen varer ca. 1,5 time under generell anestesi.
 1. Installasjon av et eksternt dreneringssystem. Hydrocephalus hos voksne blir behandlet på denne måten bare i tilfelle at det er umulig å kvitte seg med overskytningsvæsken på en annen måte. Denne prosedyren kan provosere maksimalt antall komplikasjoner, for eksempel: En pasient kan få en alvorlig infeksjon som vil forverre hans tilstand ytterligere.
 2. Endoskopi. Denne metoden for å behandle cerebral hydrocephalus hos en voksen er den nyeste og mest effektive. Imidlertid er kostnaden ganske høy, fordi prosedyren krever tilstedeværelse av komplekst teknisk utstyr og høykvalitetsferdighet hos kirurgen. Men denne metoden for behandling er den sikreste. Under operasjonen trener legen ved hjelp av et neuroendoskop, utstyrt med et mikroskopisk videokamera, gjennom hjernekanalene. Hele prosedyren vises på skjermen med høy oppløsning. Videre, ved bruk av et spesielt kateter på riktig sted, blir det laget et hull, og cerebrospinalvæsken strømmer ut fra klyngens sted langs en tidligere forberedt vei. Slike kirurgiske prosedyrer utføres kun én gang. I dette tilfellet trenger kroppen ikke å gå inn i noen rør - det vil si at prosessen gir en permanent effekt. Endoskopi utføres imidlertid ikke alltid.

Neurosurgeon Alexander Vyacheslavovich Pechiborshch forteller om behandling av sykdommen ved kirurgiske metoder:

Kirurgisk behandling av hjernen hydrocephalus hos en voksen er fordelaktig, siden det tillater en å delvis eller helt bli kvitt problemet. En avgjørelse av operasjonen bør selvfølgelig gjøres av en lege konsultasjon.

Funksjoner av ernæring og restorative behandling

Kampen med hjernen hydrocephalus hos voksne krever en revidering av livsstilen. For ikke å forverre tilstanden til pasientens helse, er det nødvendig å justere dietten av ernæringen.

Kostholdet gir en forbedring i utvekslingen av vann-saltbalanse.

Derfor bør du slutte å bruke ferskt brød, fett kjøtt og fisk, røkt produkter, pølser, søtsaker - de bidrar alle til væskeretensjon i kroppen.

Det er bedre å gi preferanse til friske grønnsaker og frukt, frokostblandinger. Det er best å nekte stekt mat. Mat er mer nyttig å lage mat for et par.

Drikkeregimet er også viktig.

For eksempel, for å forbedre fjerning av overflødig væske fra kroppen ved hjelp av folkemedisiner med en vanndrivende effekt: avkok av persille og oregano.

Under gjenopprettingsperioden må pasienten beskyttes mot mulig postoperativ infeksjon, hodeskudd, for mye aktivitet og andre problemer.

Prognose av sykdommen

Hvis tegn på hydrocephalus ikke oppdages i tide, kan konsekvensene være triste. Og uførhet er ikke det verste som kan skje med en syke person. Så konsekvensene av patologi er som følger:

 • Fare for feil fysisk og psykisk utvikling.
 • Problemer med nervesystemet.

Brudd på nervesystemet påvirker kroppen mye mer seriøst enn det ser ut til. For å realisere hele skalaen av problemet, bare se på hvilke funksjoner som ligger på sentralnervesystemet

 • Overtredelse av mental funksjon.
 • Funksjonshemming.

Disse konsekvensene er mulige dersom behandlingen ikke ble startet i tide. Tidlig samme terapi kan betydelig forbedre pasientens livskvalitet, gjenopprette arbeidskapasiteten. Det vil si prognosen er positiv når det gjelder kvalitetsarbeid av leger.

Hvordan forebygge en sykdom?

Hydrocephalus kan i noen tilfeller føre til døden, så behandlingen er obligatorisk. Imidlertid kan patologi forebygges. For dette er det nødvendig å observere slike forebyggende tiltak:

 1. Selv under svangerskapet, må en kvinne strengt følge alle doktorsforskriftene.
 2. Den voksne skal behandle smittsomme patologier som kan provosere utviklingen av hydrocephalus.
 3. Det er bedre å unngå å skade hodet, noe som også kan utløse sykdommens mekanisme.
 4. Det er også viktig å være forsiktig og oppmerksom i ditt daglige liv (unngå fall og støt). Og denne regelen gjelder både barn og voksne.

Vi håper at dagens artikkel ga deg en ide om hva hydrocephalus er, hvordan det utvikles og behandles. Denne informasjonen vil bidra til å legge merke til tegn på sykdommen i tide og, etter å ha begynt behandling, for å unngå komplikasjoner.

Symptomer på hjernen hydrocephalus hos voksne

Hydrocephalus hjernen hos voksne - en sykdom som kan forekomme som en komplikasjon av forskjellige cerebrale sykdommer, så som slag, traumatisk hjerneskade, tumor, blødning, infeksiøs prosess, meningitt.

Og også som en selvstendig nosologisk form, hvor en aktiv prosess med akkumulering av cerebrospinalvæske i cerebrospinalvæsken finner sted. Kliniske symptomer og manifestasjoner av sykdommen avhenger av årsaker og former for hydrocephalus hos voksne:

 • sirkulasjonsforstyrrelser CSF-okklusiv hydrocephalus, proksimale og distale former
 • forstyrrelser av dets absorpsjon - disresorbative og isosorbentformer
 • forstyrrelser i produksjonen - en hypersekretorisk form som øker hjernens ventrikler

I dag har hydrocephalus hos voksne ikke klare diagnostiske grenser

Hjernehydrocephalus hos voksne er en sykdom som behandles av nevrologer, nevrokirurger.

De fleste, så vel som leger, anser hydrocephalus å være en barnepatologi, som de siste årene har blitt registrert ganske ofte hos barn, og er nesten alltid en medfødt sykdom.

Et tusen nyfødte barn har 1-10 barn med en dråpe i hjernen. Les mer om behandling av hydrocephalus hos barn.

Det er derfor i dag, mens det er ingen klare kriterier for diagnostisering av hydrocephalus hos voksne i ikke-spesialiserte klinikker og sykehus (men nok til å gjøre rheoencephalography og ekko-encephalography). Og ofte pasienter etter trauma og slag i dekke av andre sykdommer uten hell behandles i psykiatriske sykehus, nevrologiske sykehus, poliklinikk, og slippes ut fra den generelle sykehus med en diagnose:

Men med en spesialisert undersøkelse av pasienter på nevrokirurgiske sykehus, er hydrocefalisk syndrom funnet hos 25% av voksne pasienter hos mennesker over 18 år.

Men rettidig kompetent, tilstrekkelig diagnose av hydrocephalus hos voksne med riktig kirurgisk behandling gjør det mulig for nesten 100% av tilfellene å oppnå gjenoppretting av pasienter, for å hjelpe dem i sosial rehabilitering.

Etter operasjonene utføres av høyt kvalifiserte spesialister, kan de fleste pasientene tilbake til sitt tidligere arbeid, noen med ufullstendig arbeidskraft tilpasning etter kirurgiske inngrep kan gjøre uten hjelp, tilbake til et normalt liv.

Spesielt relevant er moderne metoder for ekstern drenering og innføring av trombolytika i hjernens ventrikler, noe som kan redusere dødelige utfall i akutte former hydrocephalus som oppstår fra ikke-traumatiske subaraknoide blødninger. Som person dør ved utbrudd av en slik sykdom innen 2 dager, og tilveiebringelse av akutt kirurgisk behandling sparer ham liv og stabiliserer pasientens tilstand permanent.

Årsaker til forekomsten

Hittil har det blitt fastslått at nesten alle lidelser, patologi i sentralnervesystemet, kan bidra til en slik komplikasjon som hydrocephalus. De hyppigste, de viktigste sykdommene der hydrocephalus kan danne:

 • Iskemisk eller hemorragisk hjerneslag - akutte sykdommer i hjernecirkulasjon.
 • Onkologiske sykdommer - hjernesvulster, oftere intraventrikulær, trunk, parastolovoy lokalisering.
 • Encefalopati av forskjellig opprinnelse - posttraumatiske, kroniske hypoksiske tilstander, alkoholisme.
 • Infeksiøse, inflammatoriske sykdommer i sentralnervesystemet - tuberkulose, meningitt, encefalitt, ventrikulitt.
 • Traumatisk eller ikke-traumatisk intraventrikulær, subaraknoid blødning, som skyldes ruptur av aneurysmer og arteriovenøse kar i hjernen.

Intern og ekstern hydrocephalus hos voksne

Det finnes mange forskjellige klassifiseringer av hydrocephalus, den viktigste er medfødt hydrocephalus eller ervervet.

Hjernehydrocephalus hos voksne er en ervervet form av hydrocephalus, som i sin tur er delt inn i henhold til patogenesen i 3 arter.

Tidligere ble fire former utmerket, blandet, ekstern hydrocephalus, som manifesteres av en økning i subaraknoidrommet og hjernens ventrikler med progressiv hjerneatrofi.

Nå er imidlertid en slik fremgangsmåte er ikke ansett som hydrocefalus, og refereres til som hjerne atrofi, siden den ytre hydrocefalusventiler voksne forlengelse subarachnoide rommet og øke hjerne ventriklene ikke skyldes en overdreven opphopning av CSF, sirkulasjonsforstyrrelse, behandler da sin produkter resorpsjon, som en konsekvens av atrofi av hjernevev, reduserer sin masse. Klassifisering av hydrocephalus hos voksne:

Les Mer Om Fartøyene