Tabletter fra kolesterol

Ifølge medisinsk statistikk er over 56% av alle dødsfall i Russland forårsaket av sykdommer i sirkulasjonssystemet. En av de viktigste faktorene som øker risikoen for kardiovaskulær dødelighet, brudd på kolesterol metabolisme og høyt kolesterol i blodet. Det er flere måter å korrigere denne tilstanden på. En av de mest radikale er utnevnelsen av statiner. Den foreslåtte artikkelen vurderer alle statinene til den nye generasjonen - navnene på stoffene, deres klassifisering, indikasjoner på bruk og kontraindikasjoner.

Statiner av den siste generasjonen: navn på narkotika og omtrentlig pris

Kolesterol (aka kolesterol) er et viktig stoff som utfører en rekke funksjoner i menneskekroppen:

 • deltar i bygging av cellemembraner;
 • deltar i syntese av kvinnelige og mannlige kjønnshormoner;
 • deltar i syntesen av adrenalin og norepinefrin;
 • deltar i syntesen av vitamin D;
 • deltar i dannelsen av gallsyrer, nødvendig for normal fordøyelse.

Omtrent 20-30% av kolesterolet som kroppen mottar med mat. I utviklingen av resten deltok direkte interne organer: leveren, binyrene, tarmene, nyrene, kjønkirtler.

Gitt kolesterolets viktige rolle, er det vanlig å dele det til "godt" og "dårlig". Den første typen inkluderer høy tetthet lipoproteiner (HDL), som ikke gir et innskudd på fartøyene. Til andre lavdensitetslipoproteiner (LDL). Det er deres økte innhold i blodet som skaper risiko for aterosklerose, hjerteinfarkt, slag og andre farlige patologier.

I tilfelle av små, ikke livstruende, heve nivået på "dårlige" kolesterolet, kardiologer foretrekker å justere sine milde metoder - valg av en spesiell diett, de anbefalinger om behandling av fysisk aktivitet og så videre. Og bare hvis disse tiltakene ikke virker, er statiner foreskrevet.

Statiner er stoffer som hemmer dannelsen av kolesterol i menneskekroppen. Ofte er de foreskrevet i forbindelse med andre medisiner som brukes til å behandle hjerte og karsykdommer.

I dag er den mest brukte for korreksjon av høye LDL-nivåer de IV statiner:

Statiner for senking av kolesterol. Liste over statiner for kolesterolreduksjon

Hypercholesterolemi bekymrer mange mennesker. Det er kjent at denne patologien er en nøkkelfaktor i utviklingen av myokardinfarkt, aterosklerose, perifer arteritt og angina pectoris. I 60% av tilfellene slutter disse patologiene i et dødelig utfall. I moderne medisin brukes høypresterende statiner ofte til å senke kolesterolet. Medisinske testimonialer bekrefter den positive dynamikken i endringer som observeres i laboratoriet blodprøver.

Informasjon om "skadelig" og "nyttig" kolesterol

Kolesterol refererer til enkle fetter (steroler), den er syntetisert på 2/3 i leveren, resten tredje kommer inn i kroppen med mat. Dette stoffet sammen med fosfolipider danner cellemembraner, er en del av steroidhormoner (østrogen, testosteron, progesteron), gallsyrer og vitamin D3. Kolesterol tar også del i metabolismen av fettløselige vitaminer (A, D, E, K, F). Steroler tjener som energimateriale for skjelettmuskler, de er nødvendige for binding og transport av proteiner.

Den økte konsentrasjonen av kolesterol i blodet fremkaller dannelsen av fete (aterosklerotiske) plakk, som er avsatt på vegger av karene. Over tid, fettplakkene tykkere, smalere lumen av arteriene, tette blodårene. Som et resultat av trombose utvikles slag og hjerteinfarkt. For å redusere nivået av patologisk kolesterol i blodet som brukes på forskjellige måter: piller, drippere, salver til ekstern bruk, etc. I dag er det en stor mengde legemidler som reduserer konsentrasjonen av totalt kolesterol i blodet.

Hvorfor stiger det?

Husdyrprodukter inneholder en betydelig mengde kolesterol, spesielt mye av det i biprodukter, kjøtt, krem, smør, sjømat, eggeplomme. Til tross for dette, kolesterol, som kommer inn i kroppen med mat, praktisk talt ikke påvirker innholdet i blodet. Juster konsentrasjonen av dette elementet i kroppen kan bruke produkter som er rike på flerumettede fettsyrer. Disse inkluderer: fiskeolje, lard, torskeleverolje, vegetabilsk olje (rapsfrø, oliven, jordnøtt, soya, hamp, etc.). Tabellen nedenfor viser produkter med høyt kolesterolinnhold.

Preparater av statin for senking av kolesterol

Statiner er medisiner som bidrar til å redusere kolesterolproduksjonen i leveren. For klassifisering i medisin, er den anbefalte dosen av legemidlet tatt som basis. Tradisjonelt distribueres alle statinholdige legemidler - en liste over disse legemidlene - vanligvis i henhold til den rekkefølge de ble utviklet. Til dags dato er det fire. Legemidlene i hver generasjon avviker noe i virkemekanismen. Hvilke stoffer er statiner?

Tilgjengelige typer

Det finnes flere typer statiner. Disse inkluderer:

Høyintensitetsstatiner:

 • Atorvastatin (Lipitor)
 • Rosuvastatin (Crestor)

Statiner med moderat intensitet:

 • Fluvastatin (Lescol)
 • Lovastatin (Altopene)
 • Pitavastatin (Livalo)
 • Pravachol (Pravachol)
 • Simvastatin (zocor)

Selv om alle statiner fungerer på samme måte, kan kroppen din reagere bedre på en type enn til en annen. Derfor prøver leger noen ganger flere typer statiner før de gjør det riktige valget spesielt for deg.

Noen av dem er mer sannsynlig å samhandle med andre stoffer eller organiske forbindelser. For eksempel er statiner Lipitor (atorvastatin), Pravachol (pravastatin) og Zocor (simvastatin) uforenlige med grapefruktjuice. Samhandling kan være farlig. Ved å blande disse stoffene med grapefrukt øker mengden statiner i blodet og forårsaker alvorlige bivirkninger.

Vurder statiner for å redusere kolesterol i henhold til allment akseptert klassifisering.

Forberedelser av første generasjon

I apotek av denne typen kan du finne slike medisiner:

 • Simvastiner er Zokor, Zovotin, Simgal.
 • Pravastatin - Lipostat.
 • Lovastatin - Apexstatin, Vero-Lovostatin Lovocor, Cardiostatin, Lovasterol, Rovacor.

Alle disse stoffene har hypolipidemisk virkning - med andre ord, bidrar til en reduksjon i produksjon og akkumulering i karene av løs lipider. Medisiner fra alle grupper er laget på syntetisk basis ved gjæring av inaktiv lakton, unntak er bare lovastatin. De aktive stoffene for disse preparatene ekstraheres fra sopp.

Effekten av statiner i denne kategorien er som følger:

 • reduksjon i konsentrasjonen av triglyserider i blodet;
 • reduksjon i antall lipoproteiner med lav tetthet;
 • normalisering av nivået av lipider med svært lav tetthet.

Den generelle virkningen er senking av kolesterol i leveren og blodet til pasienten. Den ubestridelige effekten av disse stoffene for å gjenopprette balansen mellom lipoproteiner med lav og høy tetthet har blitt bekreftet med medisin. De første positive endringene i personen som tar medisinen, blir notert etter noen uker etter starten av behandlingen. Indikasjoner for deres bruk - økt kolesterol i blod av primær natur, da bare dietter og dosering av fysisk aktivitet for å redusere det ikke var nok.

første-generasjons statiner, kolesterol-senkende, brukes til behandling av pasienter med høy risiko for kardiovaskulære sykdommer slik som koronar aterosklerose, hjerteanfall forskjellige organer, slag, iskemiske angrep. Kan også brukes som forebyggende middel for langvarige, vedvarende tilbakemeldinger.

Statins of the second generation

Dette er fluvastatinpreparater presentert i apotek som Leskol og Lescola Forte. Fluvastatiner inneholder natriumsalter og har en stimulerende effekt på produksjon av høydensitetslipoproteiner (HDL). Som et resultat av dette, reduseres konsentrasjonen av lipoproteiner med lav densitet (LDL) og nivået av kolesterol blir normalisert.

Instruksjoner for bruk av fluvastatin er:

 • hyperkolesterolemi;
 • blandet dyslipidemi.

Legemidler i denne kategorien bidrar til å senke konsentrasjonen av totalt kolesterol, LDL, triglyserider, gjenopprette balansen mellom lipidoproteiner. Kan brukes til profylakse i ulike hjertesykdommer, etter en kirurgisk operasjon. Barn med arvelig disposisjon til forverret hypokolesterolemi kan foreskrives Fluvastatin fra en alder av ti

Statiner av den tredje generasjonen

Disse er Atorvastatin og Cerivastatin, som er aktive komponenter i slike preparater som:

På terapi overføres disse medisinene dersom etterlevelse av kosthold, treningsbehandling og vekttap ikke medførte forventet resultat.

Familiehyperkolesteremi er praktisk talt ikke egnet til behandling med lipidsenkende legemidler. Men en god effekt kan oppnås hvis du regelmessig tar statiner. I tillegg er disse stoffene effektive som forebyggende middel i IHD. Forbedringer er notert etter et to-ukers behandlingsforløp.

Statiner fra kolesterol i tredje generasjon påvirker positivt kardiovaskulærsystemet og kan forbedre helsetilstanden til en pasient som lider av kardiovaskulær sykdom eller sukkersykdom.

Fjerde generasjon statiner

Narkotika i denne gruppen anses som den mest effektive til dags dato, den beste og sikreste av alle. Hovedforskjellen er i det relativt lave antallet bivirkninger og kontraindikasjoner. Og det betyr at det er mulig å ta en ny generasjon statiner for langvarig behandling, ikke bare for voksne, men også for små pasienter.

Å søke i et apotek følger:

 • Rosuvastatinpreparater - Roxer, Rosart, Crestol, Akorta, Mertenir, Tevastor.
 • Preparater av Pitavastatin er tabletter av Livazo

På virkemekanismen og effektiviteten er disse stoffene likestilt med atorvastatin. Men det er en betydelig fordel: For å redusere konsentrasjonen av kolesterol i blodet og å beskytte hjertet og blodkarene fra alvorlige patologier, er det nødvendig med mye lavere doser av et stoff i denne kategorien. I dette tilfellet er effektene merkbare veldig raskt, noe som er viktig hvis pasienten lider av en alvorlig form for hyperkolesteremi eller er i alvorlig tilstand.

Et annet stort pluss - en person er ikke bundet til medisinbokser, nok tid til å ta bare en dose en gang om dagen. Statiner av siste generasjon har samme effekt som forberedelsene til alle de forrige - de er bare bedre og mer effektive.

For eksempel opplevelsen av leger og pasienter, frivillige viste at pitavastatin behandling fremmer den raske opphør av utviklingen av aterosklerotisk plakk. På grunn av den utprøvde hypolipidiske effekten, pletter mykner og blir mye mindre i størrelse, og til slutt oppløses helt. De fleste pasientene merket en merkbar forbedring i tilstanden en uke etter at behandlingen ble startet, for et fullt kurs vil det ta minst fire måneder. Men ikke glem at en liten dose statin er nok til å få den ønskede effekten og lagre den i lang tid.

Statene av den siste generasjonen vises i slike tilfeller:

 • når behandling uten medisinering var ineffektiv;
 • Hvis det er for mye kolesterol i blodet;
 • progressiv aterosklerose;
 • iskemisk hjertesykdom eller predisposisjon til den.

Pitavastatin kan inngå i kompleks terapi, dette stoffet er godt kombinert med andre medisiner og brukes til behandling av mange sykdommer fra kardiologi. Diabetes mellitus av enhver form og grad er en annen indikasjon på bruken av disse pillene. I motsetning til statinsmedisiner fra andre grupper og generasjoner, påvirker dette ikke nivået av glukose i blodplasmaet.

Noen pasienter tror at førstegenerasjons statiner er bedre og sikrere, siden de er laget på grunnlag av naturlige komponenter. Men dette er ikke helt sant hvis vi sammenligner dem med syntetiske fjerde generasjons statiner. Til slutt er listen over bivirkninger og kontraindikasjoner mye mindre.

Lovostatin - et naturlig stoff som bidrar til rask reduksjon av kolesterol i blodet og restaurering av lipidbalanse, finnes ikke bare i østers sopp. Det bemerkes at det også finnes i et produkt som rød gjærris. Det kan kjøpes på apotek på avdelingen for kosttilskudd uten resept. Men man bør være forberedt på de samme bivirkningene som med lovastatin i tabletter.

Til tross for forsikring fra mange brukere på Internett, er det i dag ikke et helt sikkert og samtidig effektivt naturlig middel som kan redusere kolesterol og forhindre kardiovaskulære patologier. Ytterligere detaljer detaljer alle slags uønskede bivirkninger som oppstår når du tar statiner. Det forteller også hva du skal gjøre og hvordan du tar disse stoffene riktig for å minimere de negative effektene. En fullstendig avvisning av dem anbefales ikke. Det er bare mulig med vedvarende remisjon uten alvorlig risiko for å utvikle alvorlig CVD. Deretter kan du bytte til støttende og forebyggende behandling med folkemessige rettsmidler med en tendens til hjerteinfarkt eller slag.

Liste over statiner av den nyeste generasjonen, navn på narkotika og deres sammenligning

Avhengig av tilstedeværelse av andre risikofaktorer for aterosklerose og dens kliniske forekommende hendelser (tidligere eller nåværende), ble alle voksne leger delt inn i 3 risikogrupper, som hver har sin tillatte nivået av kolesterol.

Kolesterolets rolle i den menneskelige død er enkel: den fyller karene med fett og danner på aterosklerotiske plater på veggene. Utbrudd av tragedie oppstår når blodplater som overlapper fartøyet er festet til det.

Blodforsyningen stopper hvis plakkene i hjertets kar, utvikler hjerteinfarkt, hvis i hjernen - et slag, hvis i lemmerne - benkben.

For mange år i arsenal av leger den eneste måten å bekjempe høyt kolesterol var å kontrollere nivået med påfølgende ansettelsen av statiner - en klasse legemidler for å senke kolesterolet og behandling av aterosklerose. Ny forskning i medisin tvang spesialister til å se på dette problemet annerledes.

Statins - hva er det?

Disse stoffene tar førsteplass i antall pasienter som tar dem. Virkningsmekanismen av lipidsenkende medikamenter er basert på inhiberingen av enzymer med en kompleks kalt "-reduktase HMG-CoA", utløser produksjon av nye kolesterol i leveren.

Statinene gjenoppretter skadede karer når aterosklerose ikke er oppdaget, men den "dårlige" XC er allerede samlet i veggene. Forbedre narkotika og reologiske egenskaper av blod: reduser viskositeten, forhindrer utseende av blodpropper.

Effektiviteten av ledende stoffer fra kolesterol forhøyet en ny generasjon, laget på grunnlag av atorvastatin, cerivastatin, rosuvastatin og Pitavastatin.

Statiner reduserer ikke bare konsentrasjonen av skadelig kolesterol, men øker også innholdet i det gunstige. Resultatet av bruk av legemidler i denne gruppen kan ses allerede en måned etter vanlig bruk. Prescribe statiner 1 gang om dagen, om natten, er det mulig å kombinere i en tablett- og hjertefond.

Selvmedisinering med statiner er uakseptabelt, da doktors anbefalinger er basert på resultatene av biokjemiske blodprøver, spesielt på indikasjonene på LDL. Når denne parameteren ikke overstiger 6,5 mmol / l, reduseres den ved korreksjon av diett og livsstil. Hvis disse tiltakene ikke er nok, foreskriver legen statins etter seks måneder.

Den uinitierte forbrukeren er ikke lett å forstå: rosuvastatin og atorvastatin - hva er forskjellen mellom disse og andre lignende medikamenthemmere av enzymet som syntetiserer kolesterol? Rosuvastatin er en ny generasjons medisin, gunstig forskjellig fra sine forgjengere.

Ved ekvivalente doser med atorvastatin har det en mer uttalt effekt. Et viktig argument vil være dets lavere toksisitet.

Mer informasjon om hvordan du tar statiner riktig, kan du lære av videoen

Medikamenter som forlenger livet

Hvis ikke-terapi var ineffektiv, var hovedindikasjonen for forskrivende hemmere vanligvis hypercholesterolemi (inkludert høyt innhold av genetisk kolesterol).

I dag er statiner foreskrevet selv med normalt kolesterol:

 1. Pasienter med iskemisk hjertesykdom;
 2. Etter hjerteinfarkt;
 3. Etter noen operasjon på koronararteriene (stenting, shunting);
 4. Hvis pasienten fikk et slag
 5. Med diabetes mellitus med høy LDL.

Effekten av statiner er mye bredere enn den enkle normaliseringen av kolesterol globalt - dette er medisiner som forlenger livet. Den avgjørende faktoren for prescribing statiner er aktiv progressiv aterosklerose. Alle disse patologiene, så vel som arvelig disposisjon, gir økt risiko for vaskulær skade.

Denne klassen av legemidler er kontraindisert i hepatitt, skrumplever og andre leverpatologier. Anbefal ikke statiner under graviditet og under amming. Ta ikke dem og kvinner i fertil alder, hvis de ikke er beskyttet av pålitelige prevensjonsmidler. Administrer ikke statiner hvis allergiske reaksjoner oppdages.

Statiner har ingen negativ effekt på andre prosesser - utveksling av proteiner, karbohydrater, puriner, slik at de kan brukes trygt av diabetikere, pasienter med gikt og andre sykdommer.

Bivirkninger

Slike legemidler underkastes den strengeste kontrollen under produksjonen av bivirkninger. Rosuvastatin, for eksempel, studerte i to år, atorvasatin, lovastatin og simvastatin - i 3-5 år. I tillegg til overbevisende statistikker om forebygging av hjerteinfarkt, er det andre fordeler.

Risikoen for bivirkninger ved langvarig behandling med statiner overstiger ikke 1%. Blant slike effekter:

 • Søvnforstyrrelse;
 • Forverring av hørselen;
 • Svakhet og smerte av muskler og ledd;
 • Ødeleggelsen av muskler;
 • Endre oppfatningen av smak;
 • takykardi;
 • BP endres;
 • Redusert antall blodplater;
 • Blødning fra nesen;
 • Dyspeptiske lidelser;
 • Brudd på rytmen av avføring og urinering;
 • Redusert seksuell aktivitet;
 • Intensiv svetting;
 • Allergi.

Mer enn 1% av pasientene kan oppleve svimmelhet, brystsmerter, hoste, hevelse, høy følsomhet overfor aktivt sollys, hudirritasjon (fra rødhet til eksem).

Flere detaljer om hvorvidt det alltid er behov for å ta statiner - på dette klippet

Kompatibilitet med andre legemidler

WHO og American Heart Association anbefaler statiner som en obligatorisk komponent i behandlingen av IHD dersom risikoen for komplikasjoner er høy nok. Utnevnelse av denne pasientkategori betyr bare at lavere kolesterol ikke er nok.

Standard terapi inkluderer:

 • p-blokkere (som f.eks. bisoprolol, atenolol, metoprolol);
 • Antiaggreganter (i form av aspirin, aspiricum, trombotisk ass);
 • ACE-hemmere (perindopril, quadriprol, enalapril);
 • Statiner.

Mange studier bekrefter sikkerheten ved bruk av disse legemidlene i komplekset.

I noen tilfeller kan en kombinasjon av forskjellige stoffer i en enkelt tablett (for eksempel pravastatin + aspirin) reduserer risikoen for hjerteanfall (bare 7,6%) sammenlignet med den separate administrering av disse legemidler (for pravastatin 9% og 11% - for aspirin).

Tradisjonelt er statiner foreskrevet for opptak om natten, bortsett fra andre typer medisiner. I dag tilbyr apotekere en kombinasjon av flere stoffer i en tablett, dette alternativet er mer å foretrekke for leger. Blant slike stoffer - dupliserer, kaduet, kombinere i en tablett atorvastatin og amlodipin.

Et forsøk pågår, og et nytt middel for komplisert innvirkning er Polypill.

Hvis kolesterolindeksen overstiger 7,4 mmol / l, kombineres statinene med fibrater (en alternativ gruppe medikamenter som senker kolesterolnivået). Hvilke statiner er mest effektive og sikre i et bestemt tilfelle, bestemmer legen som analyserer alle mulige risikoer.

Det er uakseptabelt å ta statiner ved å vaske tabletter med grapefruktjuice, siden det inneholder komponenter som hemmer absorpsjonen av statiner. Å øke innholdet i blodet er farlig ved opphopning av toksiner.

Inkompatibel behandling med medisiner i denne gruppen med alkoholholdige drikker og noen antibiotika: som klaritromycin og erytromycin, noe som skaper en ekstra byrde på leveren.

Andre antibiotika er ganske kompatible med legemidler som senker kolesterolet. Leveren skal overvåkes hver 3. måned, og raffinerer leverenzymer i blodprøver.

Fordelene og skadene til statiner

Ved å studere oppskrifter, tenker hver sunn pasient på effektiviteten av narkotika: hvor mye nytte av statiner vil overstige mulig skade, om hvilken så mye er sagt? Å fjerne tvil vil hjelpe informasjon om nye medisiner med minst uønskede konsekvenser.

Til fordel for deres effektivitet, sier de slike fordeler:

 • Reduksjon i prosent av dødsfall fra hjertesykdom med 40% over 5 år.
 • Redusere sannsynligheten for å utvikle et hjerteinfarkt og stryke med 30%.
 • Nedgang i kolesterolindeksen med 45-55% (med regelmessig og langvarig bruk). For å analysere dynamikken, er det nødvendig å sjekke blodet hver måned for kolesterol.
 • Bruk av en terapeutisk dose av statiner av den nyeste generasjonen gir ikke toksiske effekter. I lang tid ble det antatt at statiner kunne øke risikoen for å utvikle leverkreft, type 2 diabetes, katarakt og demens. Modern forskning har avvist denne misforståelsen og bevist at lignende konsekvenser oppstår av andre grunner. Siden 1996 har Danmark overvåket diabetikere. Sannsynligheten for komplikasjoner av diabetes som retinopati, polyneuropati redusert med 40 og 34%.
 • Et stort utvalg av lignende stoffer av forskjellige verdier med en felles aktiv komponent. Tematiske fora spør ofte: simvastatin eller atorvastatin - som er bedre? Det første alternativet - en representant for naturlige statiner, den andre - en moderne syntetisk. Med alle forskjellene i struktur og metabolske veier har stoffene en lignende farmakologisk effekt. Betydelig, de varierer i pris: symbolstatin er mye billigere enn atorvastatin.

Blant manglene kan man se på den høye prisen på en korsformet, et palisander, en forte brach og andre originale statiner av den nyeste generasjonen. For hvert navn på de oppførte preparatene kan man alltid plukke opp en generisk med en rimelig pris.

Den opprinnelige utsikten over den franske professor Debreu om problemet med "fordeler og ulemper med statinbehandling", se på videoen

Gjennomgang av statiner

Listen over statiner - preparater, hvis navn er oftest funnet i medisinske applikasjoner, presenteres i tabellen.

Den siste generasjonen statiner - legemidler som har høy effekt og brukervennlighet

Forhøyede blodkolesterolnivåer krever medisinsk korreksjon, som kan vare i måneder eller år, slik at leger tar tilstrekkelig forsiktighet ved valg av stoffene.

Bruk av statiner produserer kun en effekt når den administreres riktig, i henhold til en spesiell ordning som foreskrives av en lege

Hvorfor redusere lipidnivåer

For å bruke statiner fra kolesterol begynte for lenge siden - dette er nødvendig, siden høye nivået av denne fettalkohol blir den viktigste provokerende faktoren for utvikling av aterosklerose og tilhørende sykdommer. Alle de nye generasjonene statiner hemmer effektivt HMG-CoA-reduktase, et spesielt enzym som er ansvarlig for syntesen av kolesterol i leveren. Dette gjør at du raskt kan redusere mengden kolesterol, siden ca 80% av det kommer ikke fra mat, men dannes inne i kroppen.

Den ødelagte lipidprofilen forårsaker avsetning av fettplakk inne i karene. Det vanligste målet er koronar og cerebral. Dette provoserer utviklingen av koronar hjertesykdom og øker risikoen for å utvikle akutte sirkulasjonsforstyrrelser. Med høyt nivå av kolesterol forekommer dannelsen av plaques raskt, og risikoen for hjerteinfarkt eller slag er fortsatt høyt.

Lipidogram - en blodprøve for kolesterol

I hvilke tilfeller administreres statiner?

Denne gruppen av medisiner er kun foreskrevet av en lege som bestemmer hvor lenge administrasjonen og doseringen er basert på en rekke kriterier. Betydningen har alder, nåværende status, tilstedeværelse av kroniske (og overførte) sykdommer, biokjemiske indikatorer. Forsiktig analyse vil tillate utnevnelse av en behandling som har høy effekt og en minimal mengde bivirkninger, siden disse legemidlene er foreskrevet i lang tid.

Indikasjoner for oppgaven til denne gruppen er:

 • høy hyperkolesterolemi
 • høy sannsynlighet for hjerteinfarkt / slag
 • et nylig hjerteinfarkt;
 • utvinningsperioden etter operasjoner på fartøyene (angioplastikk, stenting, shunting);
 • bekreftet diagnose av iskemisk hjertesykdom eller aterosklerose;
 • vegetovaskulær dystoni;
 • arteriell hypertensjon i alderen;
 • metabolsk syndrom.

Preparater av legemiddelgruppen av statiner foreskrives av legen på grunnlag av de oppnådde pasientundersøkelsesdataene

Å spørre hvilke statiner som er sikreste, bør forstå at de alle har visse uønskede effekter og kontraindikasjoner, inkludert:

 • graviditet når som helst, amming;
 • patologier av skjoldbruskkjertelen;
 • alvorlige lever- og nyrepatologier;
 • allergiske reaksjoner;
 • grå stær.

Denne gruppen medikamenter kan ikke brukes til profylaktiske formål alene, uten først å konsultere en spesialist.

De vanligste og mest effektive stoffene

Når det gjelder effektivitet og sikkerhet, reduserer 4-generasjons legemidler som reduserer kolesterolet betydelig andre generasjoner medisiner. Deres formål gjør det mulig å oppnå en rask reduksjon i mengden av "dårlig" (LDL) kolesterol og lavt innhold (LTH).

De siste generasjonene av statiner er representert av følgende stoffer:

Den mest effektive for tiden er statiner av den nyeste generasjonen

Alle preparater fremstilles i tablettform i forskjellige doser. Det aktive stoffet er rosuvastatin, som tilhører de selektive konkurrerende hemmere av HMG-CoA-reduktase. Dette er et spesielt enzym, "forfederen" av kolesterolet selv.

Legemidlet øker antall aktive LDL-reseptorer i hepatocytter, noe som forbedrer opptaket og prosessene med LDL-forfall. Som et resultat, reduserer ikke bare nivået av "dårligt" kolesterol, men også triglyserider. De nyeste stoffene har et direkte forhold til effektivitet med den foreskrevne dosen.

Dette gjør det mulig for legen å nøyaktig velge en effektiv mengde medisinering for ulike pasientkategorier, og lykkes med å korrigere lipidmetabolismeforstyrrelser i varierende grad.

Den terapeutiske effekten av applikasjonen utvikles gradvis. Det er nesten usynlig i løpet av den første uken, men allerede på den andre når 90%. Statins avslører fullt ut sitt potensiale i den fjerde uken med kontinuerlig inntak, og i fremtiden forblir effekten stabil. Etter oral administrering øker konsentrasjonen i blodet i 5 timer, hvoretter den når sitt maksimum. Alle legemidler absorberes hovedsakelig av leveren, der det meste av kolesterolet syntetiseres.

Statiner blokkerer enzymet i leveren, som er ansvarlig for syntesen av kolesterol

Spesielle instruksjoner for opptak

Alle stoffene i den nye generasjonen for å redusere høyt kolesterol er preget av tilstrekkelig sikkerhet. Likevel bør de forventede fordelene ved å ta overstige mulig skade. Dette gjelder hovedsakelig pasienter med kronisk nyresvikt. Dosering i dette tilfellet velges individuelt, med tanke på at konsentrasjonen av aktiv substans i blodet med nedsatt nyrefunksjon øker med 50%.

Når leverfunksjonen er nedsatt, foreskrives statiner også i redusert dose. Ved de uttrykte overtredelsene er beslutningen om en dosering akseptert i en individuell rekkefølge som erfaring med bruk av statiner i slike tilfeller mens det ikke er tilstrekkelig, og fordelen kan være mindre skade forårsaket av preparater. Utnevnelsen av denne gruppen skjer først etter en fullstendig undersøkelse og obligatorisk utvidet biokjemisk blodprøve.

Effekten av bruk av statiner blir merkbar etter en måned etter inntaket

Kontraindikasjoner for forskrivning av statiner

Sammenlignet med midler fra tidligere generasjoner, har nye statiner færre uønskede effekter. Likevel er det kontraindikasjoner for deres avtale, som inkluderer:

 • allergiske reaksjoner;
 • alvorlige patologier i hepatobiliærsystemet;
 • Fravær av et enzym som klipper laktose;
 • en signifikant reduksjon av nyrefunksjonen, ledsaget av en kraftig reduksjon av mengden urin som er separert;
 • myopati;
 • predisposisjon til dannelsen av myotoksiske tilstander;
 • samtidig administrasjon av HIV protease inhibitorer og cyklosporin;
 • hypothyroidisme, alkoholisme og utnevnelse av fibrater er kontraindikasjoner for administrering av høye doser statiner (over 40 mg);
 • Denne gruppen er ikke tildelt til fremtidige og ammende mødre.

Bivirkninger

Fordelene ved å ta statiner i tilfelle av høy kolesterolemi er åpenbare. Ikke desto mindre har midlet i fjerde generasjon noen uønskede effekter. De viktigste er følgende:

 • trombocytopeni;
 • hodepine / svimmelhet, nevropati, minneforstyrrelse, søvnforstyrrelser;
 • depressiv tilstand;
 • dyspeptiske lidelser;
 • gulsott, hepatitt;
 • pustevansker, hoste;
 • myalgi, myopati, artralgi, nekrotiserende immunmediert myopati;
 • hud kløe, utslett, elveblest;
 • proteinuri, hematuri;
 • gynekomasti;
 • mulig asteni og hevelse.

Statiner kan ikke tas av gravide og ammende kvinner, så vel som kvinner i reproduktiv alder

Hvordan blir statiner tatt

Alle tabletter tas oralt, tygges eller prehakkes. Unntaket er når stoffet administreres i en dose på mindre enn 10 mg. I dette tilfellet kan tabletten bryte ned i halvparten. Tid på dagen eller inntak av mat for effektiviteten av absorpsjon påvirker ikke. Dosen av legemidlet er valgt av legen i privat rekkefølge, i samsvar med responsen på behandlingen og resultatene av laboratorietester. Den første doseringen, som regel, overskrider ikke 5-10 mg / dag, hvis den er ineffektiv, øker den.

Sammenlignet med lave doser øker tablettene med 40 mg dramatisk økningen av uønskede effekter, slik at de aldri foreskrives for primær behandling, og med en liten økning i lipidnivåer. De er indisert for pasienter med svært høy hyperkolesterolemi og risiko for komplikasjoner fra kardiovaskulærsystemet. I dette tilfellet er pasientene under konstant medisinsk tilsyn. Selv en jevn overgang til høye doser bør ledsages av konstant overvåkning av lipidprofilen.

Navnene på den nyeste generasjonen statiner kan være forskjellige, og du kan ikke starte med å ta en annen medisin selv, fordi det aktive stoffet vanligvis er det samme.

Å ta en annen medisinering vil føre til en rask overdosering og nesten garantert utvikling av bivirkninger, og eliminering av disse kan kreve sykehusinnleggelse på sykehuset.

De mest uttalt resultatene kan oppnås mens du observerer dietten - det er nødvendigvis foreskrevet parallelt med å ta medisiner. Det vil bidra til å øke konsentrasjonen av HDL, og redusere inntaket av LDL-smittevei. Funksjonene i kostholdet og dets varighet må forklares av legen ved foreskrivelse av behandling.

Les Mer Om Fartøyene