Nevrologisk dystoni

Nevrologisk dystoni er en sykdom som manifesteres av kardiovaskulære, respiratoriske lidelser, dårlig toleranse for stress og fysisk anstrengelse.

årsaker

 • neuro-emosjonell stress,
 • ugunstige sosioøkonomiske forhold,
 • overdreven sol eksponering,
 • varmt klima,
 • vibrasjon
 • kroniske rusmidler, inkl. alkoholholdige og tobakk,
 • infeksjoner i øvre luftveiene og nasopharynx,
 • en stillesittende livsstil,
 • psykisk og fysisk overarbeid.

Manifestasjoner av neurokirkulatorisk dystoni

Med neirotsirkuljatornoj dystoni markerer smerter i hjerteområdet (støyende, prikker). Deres varighet varierer: fra øyeblikkelig ("piercing") til monotont, som varer i timer og dager. Fremveksten av smerte er forbundet med overarbeid, angst, skiftende vær, drikking av alkohol. Hos kvinner oppstår smerte noen ganger i premenstrualperioden. Paroksysmal intens smerte ledsages av frykt og autoniske lidelser i form av en følelse av mangel på luft, svette, en følelse av indre skjelving. Pasienter vil gjerne ta en tinktur av valerian eller hagtorn. Å ta nitroglyserin smerte eliminerer ikke.

Noen pasienter klager over raske, grunne puste, en følelse av ufrivillig inspirasjon, et ønske om å puste dypt i luften (et "kjedelig sukk"). Kanskje en følelse av "klump" i halsen eller klemme den. Det er vanskelig for en pasient å være i et tett rom, det er behov for å åpne vinduer. Disse fenomenene er ledsaget av en følelse av angst, svimmelhet, en frykt for kvelning.

Pasienter rapporterer hjertebank, følelse hardt arbeid av hjertet, ledsaget av en følelse av pulsering i nakke fartøy, hodene vises på tidspunktet for belastning eller forstyrrelser, og noen ganger om natten, der pasienten våkner. Palpitasjon er provosert av spenning, fysisk aktivitet, alkoholinntak.

Asthenisk syndrom er uttrykt i en reduksjon av arbeidsevne, svakhet, økt tretthet.

Periodisk hodepine, "blinkende av fluer" foran øynene, svimmelhet, en følelse av forkjølelse av lemmer.

Noen pasienter merke en økning i kroppstemperatur opp til 37,2-37,5 ° C, temperaturforskjeller i de høyre og venstre armhulene, lem hudtemperatur reduksjon ( "frosne hands").

Vegetative kriser manifesteres av skjelving, kulderystelser, svimmelhet, svette, en følelse av mangel på luft, en ukontrollabel frykt. Slike forhold forekommer vanligvis om natten, sist fra 20-30 minutter til 2-3 timer og ofte ender med rikelig vannlating eller løs avføring.

Slike forhold går vanligvis uavhengig eller ved å ta medisiner. Med tiden går krisen alvorlig, kriser vises sjeldnere og kan helt forsvinne.

Diagnose neyrotsirkulyatrnoy dystoni oppnådd ved undersøkelse av et antall spesialister (endokrinolog, nevrolog, kardiolog, etc.). Exclusion metode.

behandling

Auto-trening og avslapping (avslapping) er svært effektiv i terapi av nevrokirkulatorisk dystoni.

Roten av valerian eller gressmodern blir tatt som infusjoner (fra 10 g til 200 ml vann) i 1/4 kopp 3 ganger daglig og over natten i 3-4 uker.

Tranquilizers lindre en følelse av frykt, angst, emosjonell spenning.

 • Elen er foreskrevet til 0,005-0,01 g 2-3 ganger om dagen.
 • Diazepam (Seduxen, i) - administrert i en dose på 2,5-5 mg 2-3 ganger daglig, med den uttrykte følelse av frykt enkeltdose kan økes til 10 mg. Phenazepam - er et svært aktivt beroligende stoff, det anbefales å ta 0,5 mg 2-3 ganger daglig.
 • Oxazepam (Nosepam, Tazepam) - tas til 0,01 g 2-3 ganger om dagen.
 • Medazepam (Mezapam, Rudotel) - tas til 0,01 g 2-3 ganger om dagen.
 • Tofizopam (Grandaxin) - en daglig beroligende middel, anvendt til 0,05-0,1 g 2-3 ganger om dagen.

Tranquilizers blir tatt innen 2-3 uker, de er spesielt indikert før stressende situasjoner. I de senere årene har det blitt brukt stoffer som Afobazol (OTC daglig trakvilizator uten å forårsake døsighet) og tenoten (homøopatisk forberedelse).

De kombinerte preparatene "Belloid" og "Bellaspon" har en beroligende effekt.

 • BELLOID - 1 tablett av legemidlet inneholder 30 mg butobarbital, 0,1 mg alkaloider av belladonna, 0,3 mg ergotoxin. Det er foreskrevet for 1 tablett 2-3 ganger om dagen.
 • Bellaspan (Bellataminal) - 1 tablett inneholder 20 mg fenobarbital, 0,3 mg ergotamin, 0,1 mg alkaloider av belladonna. Tilordne 1-2 tabletter 2-3 ganger om dagen.

Antidepressiva er hovedsakelig vist i depresjon. Mulig maskert depresjon, når selve depresjonen er "maskert" av en rekke sykdommer.

Piracetam (Nootropil) - Gis i kapsler eller tabletter på 0,4 g 3 ganger daglig i 4-8 uker. Om nødvendig kan du øke dosen til 0,8 g 3 ganger daglig. Mer moderne og kraftige midler er Fenotropil, Pantokaltsin. Soft action har og tolereres godt av Picamalon.

 • Cavinton (vinpocetin) - brukes i tabletter på 0,005 gram per 1-2 tabletter 3 ganger daglig i 1-2 måneder.
 • Stugeron (cinnarizine) - foreskrives i tabletter på 0,025 gram 1-2 tabletter 3 ganger daglig i 1-2 måneder.
 • Instenon forte - 1 tablett 2 ganger om dagen i minst 1 måned.

Med neurokirkulatorisk dystoni, Persen brukes som beroligende for økt nervøs excitability, søvnforstyrrelser, søvnløshet, irritabilitet; en følelse av indre spenning. Persen er representert ved to doseringsformer - Persen Tablets og Persen Fort Capsules. Voksne og ungdom over 12 år legemidlet er foreskrevet 2-3 tabletter eller 1-2 kapsler. Legemidlet er tatt 2-3 ganger om dagen. For søvnløshet, 2-3 tabletter eller 1-2 kapsler en time før sengetid. Barn i alderen 3 til 12 år, legemidlet er foreskrevet bare under oppsyn av en lege og bare i form av tabletter. Dosen avhenger av pasientens kroppsvekt, i gjennomsnitt 1 tablett 1-3 ganger om dagen.

Ekstra terapi med nevrokirculatorisk dystoni

For å regulere nervesystemet, redusere manifestasjoner av smerte i hjertet, bruk elektrisk. For å få en beroligende effekt, er det foreskrevet fra 20 til 40 minutter daglig, løpet av behandlingen er 15 økter.

Den positive effekten på pasienter med nevrocirkulatorisk dystoni er gitt ved vannprosedyrer. Påfør en rekke dusjer, dousing, tørr og våt omslag. Stor beroligende effekt er gitt av bad valerian, nåle, oksygen, nitrogen og perle (temperatur 36-37 ° C) i 8-15 minutter. Bad foreskrives annenhver dag, behandlingsforløpet er 10-12 bad.

Med en uttalt dominans av eksitasjonsprosessene har radon- og nitrogenbadene en bedre effekt, og i tilfelle av asteni, karbonater. Radon og jodid-brombad er også egnet for osteokondrose.

Aeroionoterapi har blitt utbredt i behandlingen av pasienter med neurokirkulatorisk dystoni. Brukt aeroionizers for individuelle ("Ovion-C") og kollektiv bruk ("lysekrone Chizhevsky"). I prosessen med ionisering av luft dannes luftioner med en overvekt av negative ion-aeroioner. Pasientene er i en avstand på 70-100 cm fra enheten, varigheten av økten er 20-30 minutter. I løpet av denne tiden innånder pasienten luft som er ladet med negative ioner. Behandlingsforløpet er 12-14 økter. Påvirket aeroionotherapy markert reduksjon i blodtrykket (5-20 mm Hg. V.), demping av hjertefrekvensen, øke gassutveksling, en økning i oksygenforbruk forsvinning søvnløshet, redusere hodepine, svakhet.

Massasje har en positiv effekt på pasienter med neurokirkulatorisk dystoni. Pasienter er nyttig generell gjenopprettende massasje, anbefales forsiktig massasje av cervical og thoracic ryggraden i tilfelle osteochondrose av disse avdelingene. En effektiv metode for behandling av nevrocirkulatorisk dystoni er akupressur.

Nålrefleksologi normaliserer funksjonens tilstand i nervesystemet; eliminerer neurokirkulatorisk dystoni; øker kroppens adaptive kapasitet. Akupunktur kan utføres i henhold til den klassiske metoden eller i form av elektroakupunktur. Det første kurset inkluderer 10 økter, etter at 2 ukers pause den andre er utnevnt og etter 1,5 måneder - det tredje kurset.

Nevrologisk dystoni: hva er det, årsakene og patogenesen

Cardiopsychoneurosis (NDCs, nevrose) - en variant av IRR syndrom, der pasienten på grunn av svikt i det nevroendokrine regulering av komplekse funksjonelle forstyrrelser oppstår i arbeidet i hjerte - karsystemet.

Årsakene til utviklingen av NDC er mangfoldige. Så i ungdomsår oppstår sykdommen vanligvis på grunn av et skarpt hopp i hormoner og rask vekst i kroppen. Hos voksne pasienter er denne tilstanden ofte en konsekvens av stress. Hos kvinner opptrer neurokirkulatorisk dystoni på grunn av hormonelle endringer under graviditet og overgangsalder.

Spesialister deler årsakene til neurokirkulatorisk dystoni i eksterne og interne. Den tidligere er tretthet, også aktiv, eller vice versa - en stillesittende livsstil, virkningen på kroppen av ulike vibrasjoner eller industriutslipp, røyking, alkoholmisbruk, samt drikkevarer, som inkluderer de som inneholder koffein, varmt og tørt klima, dårlige foreldre.

Blant interne årsaker patologi kan identifiseres genetisk predisposisjon, endringer i de endokrine kjertler, de enkelte konstruksjonstrekk ved nervesystemet, ved infeksjon i kroppen, kroniske sykdommer i indre organer, allergiske reaksjoner, dårlig toleranse medikament.

Under påvirkning av disse faktorene forekommer et brudd på metabolisk og neurohormonal regulering på nivået av hjernebarken, hypotalamus og limbisk region. Alt dette fører til funksjonsfeil i de autonome nervesystemet og hypothalamus-hypofysen-binyrene. Dette fører igjen til en sammenbrudd i nevendokrine reaktivitet. I dette tilfellet oppstår en funksjonsfeil i endotelens mikrosirkulasjonssystem, noe som medfører brudd på funksjonene. Pasienten, som allerede har utviklet sykdommen, etablerer en sammenheng mellom stress og markører for betennelse.

De viktigste forbindelsene til patogenesen av nevrocirkulatorisk dystoni inkluderer:

 • forstyrrelser i forholdet mellom cortico-hypothalamus og hypotalamus-visceralt system;
 • for sterk stimulering av kroppen med hormoner i adrenalene;
 • økt følsomhet av vegetative formasjoner, som er ansvarlige for arbeidet med indre organer;
 • brudd på ernæring av indre organer, regulering, samt en generell metabolsk lidelse.

Det er kjeden av disse prosessene som forårsaker endringer i blodtrykk og hjertefunksjon, samt en rekke andre ubehagelige symptomer som er forbundet med nevrokirkulatorisk dystoni.

Hva er NDC: symptomer hos ulike pasienter og førstehjelp

Forskere har omtrent 40 tegn på NDC, men en pasient har vanligvis 9 til 26 symptomer. De kan avvike noe, avhengig av hvilken type sykdom pasienten har. Pasienter klager oftest på funksjonsfeil i hjertet, økt hjertefrekvens og endringer i blodtrykk.

Ofte er det økt irritabilitet, umotivert aggresjon, nedsatt humør eller skarpe hopp, samt angst. På dette tidspunktet, kan pasienten oppleve kortpustethet eller hvesing, svimmelhet, hodepine, hetetokter, følelsen av årer pulserende, kvalme, smerter i solar plexus.

Nesten alle pasienter med nevrose klager iblant om smerte i hjertet av hjertet. I avanserte tilfeller kan det være svimlende eller pre-patching forhold.

Ikke prøv å diagnostisere NDC og behandle det selv hjemme. Ved de første symptomene på denne sykdommen, bør legen først og fremst utelukke alvorlige sykdommer i indre organer.

Hos barn og ungdom manifesterer NDC seg i dårlig toleranse for mental eller fysisk stress, samt i ukorrekt regulering av autonome funksjoner.

I dette tilfellet kan patologi også oppstå på grunn av disproportion i utviklingen av indre organer, en sjelden rekreasjon i naturen, tilstedeværelsen av dårlige vaner og underutviklingen av reguleringsapparatet.

En provoserende faktor i utviklingen av NDC i barndommen kan være feil oppdragelse, noe som manifesterer seg i overdrevne krav til barnet og overdreven alvorlighetsgrad mot ham. Sykdommen forekommer noe oftere i sjenerte tenåringer med lav selvtillit.

Behovet for å behandle NDC og hva det er, er fullt forståelig i en krise. Det kan karakteriseres som en sterk økning, og en sterk reduksjon i blodtrykket. Med en krise av noe slag, er det nødvendig med en kvalifisert lege. Men før ambulansen kommer, må førstehjelpen gjøres uavhengig.

Hvis pasienten har et sterkt trykkfall, bør han legges på ryggen, og føttene løftes slik at de ligger over hodet. Dette er for å sikre at blodet begynner å strømme i tilstrekkelig volum til hjernen. Etter dette bør frisk luft være tilgjengelig. Hvis personen har klær på klær i indre organer, følg den for å knytte den.

Med et sterkt fall i blodtrykk, føler pasienten seg kald, så pasienten må varmes opp. For å forbedre tilstanden er det mulig å gi den berørte personen en tinktur av Eleutherococcus eller Radioli (20 dråper). Deretter kan han tilby søt te og sjokolade.

I tilfelle at en person har mye press, må han også legges på ryggen eller plantet og samtidig forsøke å roe, eliminere den faktoren som forårsaket stress og sikre tilgang til frisk luft. Etter dette kan pasienten gi 15-20 dråper morwort, legg ham på baksiden av nakken og kvel musklerne sennepplaster eller lage et varmt bad for føttene. Dette er nødvendig for at blodet skal tømme fra hode til bena. Når du blir med hjerterytme, kan pasienten få Nitroglycerin eller Validol.

I tilfelle av denne patologien er det litt forvirring. Ikke alle forstår hva NDC er: et syndrom eller en sykdom. Legene svarer på dette spørsmålet tydelig, NDC er et syndrom. Dette forklares av det faktum at en person er bekymret for et kompleks av ubehagelige symptomer, som er karakteristiske for flere sykdommer på en gang.

I dette tilfellet er organisk skade på organer ikke observert. For eksempel kan en pasient ha hjertepine, oppkast og mangel på luft, mens resultatene av ulike studier viser at hjertet, magen og lungene er helt sunne. Det vil si at syndromet ikke er en sykdom. Til tross for dette har NDC en sterk innvirkning på menneskelivet. Det er derfor om NDC og hva det er kjent i hæren.

Av denne grunn er pasientene ofte interessert i om de tar inn i hæren med dystoni.

Det avhenger av hvor mye patologien viser seg. Hvis en pasient har en midlertidig eller midlertidig reduksjon i trykk eller hvis han føler seg normal ved 90/60, kan han anses som egnet for service.

Hvis en ung mann klager over vedvarende manifestasjoner av NDC som ikke er eliminert ved bruk av narkotika har redusert arbeidsevne, økt eller redusert kroppstemperatur og hjerterytmeforstyrrelser, er det sannsynlig å gjenkjenne "delvis fit" som er, i fredstid, vil han bli løslatt fra tjeneste i troppene.

I noen tilfeller kan NDC imidlertid føre til fullstendig frigjøring fra hæren. Dette skjer hvis drafteen har en sterkt redusert evne til å jobbe, det er hypertensjon eller plutselige trykkprang. Og disse symptomene kan ikke elimineres ved medisinering.

NDC for hypertonisk type, blandet og NDC for hjerte type: diagnose

Cardiopsychoneurosis å klassifisere i henhold til dens kliniske manifestasjoner på hjertets (hjerte smerte, myokardialt dystrofi, uregelmessig hjerterytme) og vasomotorisk (svimmelhet, svikt i termoregulering, hodepine).

Basert på krisetypen er NDC vagoinsulær, sympatiadrenal eller blandet. I henhold til flytens art kan dystoni være akutt eller i en tilstand av remisjon.

Det finnes 4 typer av denne patologien: NDC for hypertonisk type, NDC for hypotonisk type, NDC for blandet type og NDC for hjerte type.

Nevrologisk dystoni er alvorlig, av medium alvorlighetsgrad og mild.

Således, ifølge hypertonisk type NDC preget av en sterk økning i blodtrykket (vanligvis systolisk) og svimmelhet med hodepine.

Dystoni av hypotonisk type Tvert imot - det er preget av redusert trykk i kombinasjon med tegn på vaskulær insuffisiens. I dette tilfellet har pasienten alltid en svak motstand av perifere kar. Det er med denne typen patologi at pasienter svimmer.

på blandet type NDC manifesterer seg i form av trykkstifter (fra for lav til veldig høy og omvendt). Oftest er disse hoppene relatert til tid på dagen og følelser. Det er lagt merke til at alvorlige trykkstifter blir observert i den akutte banen av patologi, mens under remisjon, kan dystoni ikke manifestere i det hele tatt.

på hjerte type NDC pasienten er preget av vanlige forstyrrelser i hjertearbeidet. Og de er ikke avhengige av blodtrykk eller noe fysisk arbeid. Oftest manifesterer denne typen dystoni seg i form av akselerert hjerterytme eller arytmi.

Siden dystoni har lignende symptomer med mange sykdommer i indre organer, krever det ofte en rekke prosedyrer for å diagnostisere det. Vanligvis blir pasientene oppfordres til å gjennomgå elektrokardiografi, fibroezofagogastroduodenoskopiyu (undersøkelse av magesekken og tolvfingertarmen med et spesielt instrument), MR, CT, rheoencephalography (indikerer status for de cerebrale kar).

I tillegg må diagnosen nødvendigvis inneholde en generell analyse av urin, blod og avføring. I noen tilfeller kan en test for hormoner utføres og ultralyd av skjoldbruskkjertelen utføres. I fravær av noen sykdom i organene, men tilstedeværelsen av deres symptomer, er diagnosen nevrocirkulatorisk dystoni etablert.

NDC under graviditet manifesterer seg spesielt og levende og har en meget uttalt symptomatologi. Dermed er det ofte vanskelig selv for en kvalifisert spesialist å diagnostisere denne patologien. Vanligvis er dystoni hos kvinner, selv før graviditeten, og i denne perioden forverres det bare.

Selv om det i noen tilfeller forekommer NTSD hos helt friske pasienter, som en komplikasjon av graviditet. Denne tilstanden krever obligatorisk konsultasjon med en lege, fordi det ikke bare bringer ubehag til en kvinne. Det er også farlig for hennes barns helse. Så hvis en kvinne har en hypertonisk type NDC, kan hun møte sent toksisose, hodepine, irritabilitet og søvnløshet. Under et redusert trykk vil en kvinne få en nedgang i styrke, døsighet, nedsatt humør og apati.

Ifølge hjertetypen kan NDC under graviditet forårsake mangel på næringsstoffer for fosteret og hypoksi av embryoet. Det er utrolig vanskelig for en blandet type NDC å bli båret av gravide kvinner. I dette tilfellet endres pasientens velvære. Hun føler den ene, så andre ubehagelige symptomer. I alvorlige tilfeller kan denne patologien fungere som en indikasjon på sykehusinnleggelse av en gravid kvinne.

Kompleksiteten i denne situasjonen er også at gravide kvinner ikke kan ta mange medisiner. Derfor er essensen av terapien redusert til normalisering av dagens regime, riktig ernæring, inntaket av vitamin-mineralkomplekser, full hvile. Det er veldig viktig at kvinnen er så nervøs som mulig under fosterets svangerskap. Heldigvis etter fødselen blir tegn på dystoni blitt mye mindre uttalt, og noen ganger til og med helt forsvunnet.

Nevrologisk dystoni: behandling med medisiner og folkemidlene, prognose

For å forbedre deres trivsel bør pasientene observere regimet for arbeid og hvile. Med denne patologien vil varme bad med beroligende aromaoljer, avslappende massasje, spille sport og gå i frisk luft være til nytte.

Under stress anbefales det å besøke psykologer for ulike treninger eller yoga. En person kan behandles ved en rekke medisinske stoffer, men symptomene er fremdeles tilstede (om enn i en mindre grad), hvis han ikke lære å håndtere angst og indre spenninger.

Pasienter med NDC vil bli hjulpet av et spesielt kosthold, hvor essensen er moderat bruk av krydret og krydret mat, samt utelukkelse av alkohol. I dette tilfellet vil produkter med mye kalium (bananer, svisker og aprikoser) tvert imot påvirke nervesystemet positivt.

Når det gjelder narkotikabehandling av nevrocirkulatorisk dystoni, må den nødvendigvis suppleres med fysioterapiprosedyrer. For eksempel elektroforese med beroligende midler på krageområdet, sirkulær dusj, elektrisk, akupunktur. Når patologien forverres, anbefales det pasienter å ta valocordin, valerian eller motherwort. Disse stoffene vil ha en beroligende effekt og normalisere søvn. Til samme formål kan du bruke afobazol og glycin.

For å forhindre forekomst av ortostatiske lidelser, kan en spesialist anbefale stoffer basert på koffein eller fetanol. Med en sterk økning i blodtrykket for å unngå død, får pasienten betablokkere eller midler basert på rauwolfia.

Med nedsatt humør foreskrives pasienter Negrustin - et lett antidepressivt middel fra St. John's wort. For å forbedre tenkningen, kan Pantokaltsin eller noen andre nootropics brukes. For å øke blodtrykket, kan du bruke tinktur av ginseng eller magnolia vintre.

For å oppnå et bedre resultat, kombinere noen pasienter med medisinske metoder for behandling av nevrokirkulatorisk dystoni. Pasienter med NDC er nyttige for å drikke rødvin, spise sitron, rødbeter, reddik og gulrøtter. Fordel i dette tilfellet vil også være varm melk med tillegg av honning.

Det er verdt å forstå at når man velger et middel må man starte fra symptomene som plager pasienten. Så, folk med høyt blodtrykk er vist te og decoctions av mynte, bjørk knopper, fennikel frø, og også calendula blomster. Lavere trykket vil hjelpe magnolia blomster eller misteltein hvite. Når hypertensjon, er kaffe eller svart / grønn te best erstattet med urte. For eksempel, er det mulig å blande blåbær og aske, solbær og berberis i like mengder og helle kokende vann i et forhold på 30 g pr 250-300 ml.

Med normalt trykk eller hypotensjon kan du drikke te fra hundenrosen, samt avkok av elecampan og immortelle. En stor fordel i dette tilfellet kan bringe ferskpresset gulrotjuice. Hvis rytmen i hjertet er forstyrret, kan du avkalle fruktene av hagtorn og roten til valerianen.

Nevrologisk dystoni

Nevrologisk dystoni (NDC) - Kompleks av lidelser i det kardiovaskulære systemet av funksjonell natur, som utvikles som følge av brudd på nevendokrine regulering. Cardiopsychoneurosis har polietiologichesky genese, ledsaget av mange forskjellige, hovedsakelig kardiovaskulære sykdommer, manifestasjoner, forårsaket eller forverret under påvirkning av stress, karakterisert ved benign kurs og tilfredsstillende prognose.

Nevrologisk dystoni

Nevrologisk dystoni I litteraturen er det noen ganger betegnet termerne "nervesykdom", "neurokirkulatorisk asteni", "utrolige hjerte". Det er akseptert å skille mellom to typer funksjonsforstyrrelser i kardiovaskulærsystemet: vegetativ-vaskulær og neurokirkulatorisk dystoni. Vegeto-vaskulær dystoni kombinerer ulike manifestasjoner av autonom dysfunksjon, som følger med organiske lesjoner av det nervøse, endokrine og andre systemer. Nevrologisk dystoni er en uavhengig nosologisk form med sin etiologi, patogenese, symptomatologi og prognose og adskiller seg fra en rekke funksjoner fra autonom dysfunksjon. Karakteristiske trekk er forekomsten av nevro dystoni blant de kliniske manifestasjoner av kardiovaskulære symptomer, primær-funksjonell natur autonom ubalanse og manglende kommunikasjon med organisk patologi, inkludert nevroser.

Med nevocirkulatorisk dystoni, må nevrologer, kardiologer, praktiserende leger ofte møte. Blant pasienter i kardiologisk og terapeutisk profil finnes NCD hos 30-50% av pasientene. Nevrologisk dysfunksjon kan utvikle seg i ulike aldre, men er vanlig hos unge mennesker, for det meste kvinner, som er 2-3 ganger mer sannsynlige enn menn. Sykdommen utvikler sjelden hos personer under 15 år og eldre enn 40-45 år.

Klassifisering av neurokirkulatorisk dystoni

Ved etiologiske former isolert essensielt (konstitutsionalno-arvelig), psykogen (nevrotisk), infeksjon giftig, dishormonal blandet cardiopsychoneurosis og NDC fysisk overanstrengelse.

Avhengig av den ledende klinisk syndrom klassifisering V.P.Nikitina (1962) og N.N.Savitskogo (1964) skilles fire typer nevro dystoni: hjerte (med en primær sykdom i hjerteaktivitet), hypotensive (reduksjon av blodtrykket med en primær), hypertensiv ( med en overvektig økning i blodtrykket), blandet (kombinerer brudd på blodtrykk og hjerteaktivitet). Ved alvorlighetsgrad av symptomer er en mild, moderat og alvorlig grad av nevrokirkulatorisk dystoni isolert; varianten av kurset - fasen av forverring og remisjon.

Årsaker til utvikling av neurokirkulatorisk dystoni

Ulike faktorer kan føre til utvikling av nevrologiske sykdommer, men de inkluderer ikke organiske lesjoner i endokrine og nervesystem. I ungdomsår og ungdomsår er nevrokirkulatorisk dystoni vanligvis på grunn av ufullkommenheten til den nevroendokrine mekanismen for regulering av vegetative prosesser. Utviklingen av NDC i prepubertal og pubertetperioder blir tilrettelagt av økt psykisk og fysisk belastning, sosialt miljø.

Individer av en hvilken som helst alder cardiopsychoneurosis kan utvikles på bakgrunn av akutte og kroniske infeksjoner, mangel på søvn, tretthet, traumer, eksponering for fysiske og kjemiske faktorer (innstråling, varmt klima, vibrasjon), uriktig diett, fysisk aktivitet (overbelastning eller inaktivitet), forgiftninger, inkludert alkohol og tobakk. I utviklingen av neuro dystoni spille rollen perioder med hormonelle forandringer i kroppen (pubertet, abort, graviditet, menopause, eggstokkdysfunksjon).

En rekke pasienter har arvelig-konstitusjonell predisposisjon til utvikling av nevrokirkulatorisk dystoni. Virkningen av disse faktorene bevirker at dysfunksjon av neurohumoral kontroll av det kardiovaskulære systemet, hvor da den ledende patogenetiske koblingen fungerer som et tap av hypothalamus-hypofyse institusjoner som driver koordinering av disse prosessene. Brudd på neurohumoral systemer forstyrrelse manifistert kontrollfunksjoner som gir homeostase i kroppens prosesser: kolinerg, sympathoadrenal, kallikreinkininovoy, gistaminserotoninovoy et al.

Dette i sin tur utløser mekanismer som fører til forstyrrelser og flere endringer fra karbohydrat, vannelektrolyttmetabolismen, syrebasestatus, mediator og hormonelle systemer. I myokardets vev forekommer aktiveringen av biologisk aktive stoffer (histamin, serotonin, kinin etc.) som forårsaker metabolske forstyrrelser og utvikling av dystrofi. På den delen av sirkulasjonssystemet er det observert fluktuasjoner i vaskulær tone, spasmer av perifere kar, senking av mikrosirkulasjon, noe som fører til utvikling av hypoksi av vev.

Etter å ha dannet, blir patogenetiske mekanismer autonome, og nevrokirkulatorisk dystoni er en uavhengig sykdom. Eventuelle stimuli (endringer i værforhold, stress etc.) forårsaker en patologisk reaksjon som bestemmer manifestasjonen av en bestemt type neurokirkulatorisk dystoni.

Symptomer på neurokirkulatorisk dystoni

Felles for alle typer av nevro dystoni manifestasjon av nevrose er en tilstand karakterisert ved tretthet, svakhet, søvnforstyrrelser, irritabilitet, hukommelsestap, humør og viljebestemte egenskaper, forringelse av konsentrasjon, der det er festet den funksjonelle sirkulatoriske lidelser er fremherskende.

Forløpet av hjerte-typen av neurokirkulatorisk dystoni er manifestert av hjertebank, hjertebank, uregelmessig hjerterytme, noen ganger kortpustethet med fysisk aktivitet; signifikante endringer i blodtrykk blir ikke observert. Kan bestemmes objektivt takykardi, luft fibrillering, paroksysmal takykardi, supraventrikulær ekstrasystoli, utilstrekkelig blodsirkulasjon belastningsendring, EKG - den endring i spennings av T-bølgen (høy eller reduseres).

Nevrologisk dystoni i henhold til den hypotensive typen er preget av fenomenene kronisk vaskulær insuffisiens: en reduksjon i systolisk blodtrykk på mindre enn 100 mm Hg. stivhet av føtter og hender, en tendens til ortostatisk sammenbrudd og besvimelse. Typisk for pasienter med hypotensiv NDC er klager på tretthet, muskel svakhet, hodepine. Slike pasienter har som regel en asthenisk kroppsbygning, blek hud, kalde og fuktige palmer.

For en hypertensiv type neurokirkulatorisk dystoni er en forbigående økning i blodtrykk til 130-140 / 85-90 mm Hg karakteristisk. som i halv tilfeller ikke er ledsaget av en subjektiv forandring i pasientens velvære og avsløres ved medisinske undersøkelser. Klager over hjertebank, hodepine, tretthet er mindre vanlig. Den hypertensive NDC-typen er lik i sine egenskaper til borderline arteriell hypertensjon.

En enkel grad av neurokirkulatorisk dystoni er preget av moderat uttrykte symptomer som oppstår bare i forbindelse med psyko-motionelle overbelastninger. Pasientens arbeidsevne har blitt bevart, det kan være en liten reduksjon i fysisk utholdenhet; legemiddelbehandling er ikke indikert.

Med nevocirkulatorisk dystoni av moderat alvorlighetsgrad er det en rekke symptomer, en reduksjon i fysisk arbeidskapasitet med mer enn 50%. Reduksjon eller midlertidig tap av arbeidsevne krever utnevnelse av medisinering. Ved alvorlige manifestasjoner av nevrokirkulatorisk dystoni er det vedvarende og flere kliniske symptomer, en kraftig reduksjon eller tap av evnen til å jobbe, og krever pasientbehandling hos pasientene.

Diagnose av neurokirkulatorisk dystoni

Den lave spesifisiteten av symptomene på nevrocirkulatorisk dystoni gjør diagnosen vanskelig og krever nøye verifisering av diagnosen.

Hjelpemiddel diagnostiske kriterier neuro dystoni basert på pasientens klager kan tjene som symptomene kan føres i mer enn 1 til 2 måneder: falsk angina, hjertebank, kortpustethet, pulsering i prekordial eller i nakken fartøy, svakhet, tretthet, nevrotiske symptomer (irritabilitet, angst, søvnforstyrrelser), svimmelhet, kulde og våte ekstremiteter. For neuro dystoni er karakterisert ved et flertall av klager som har en klar sammenheng med stressende situasjoner eller perioder med hormonelle endringer, kan strømmen av sykdommen med perioder med remisjoner og eksaserbasjoner, men ingen tendens til progresjon.

For pålitelig kriterier ved fysisk nærvær av NDC er ustabil hjerterytmen med en tendens til takykardi, og opptrer spontant eller utilstrekkelig situasjon, labilitet av blodtrykk, tilstedeværelsen av lunge arytmi (tachypné, dyspné), hyperalgesi i hjertet. EKG kan tas opp i pasienter som takykardi, arytmi, migrasjon pacemaker (21,3%), arrythmia (8,8%), paroksysmal takykardi og forkammerflimmer (3%) negative T-bølger i to eller flere ledninger (39,4 %).

Informative diagnostiske metoder for neurokirkulatorisk dystoni er diagnostiske EKG-prøver med en belastning.

 • En fysiologisk test med hyperventilering innebærer å utføre tvungen pust og utånding i 30-40 minutter, etterfulgt av innspilling av EKG og sammenligning med den opprinnelige. En positiv prøve som indikerer NDC er en 50-100% økning i pulsfrekvensen og en negativ T-bølge på EKG eller en økning i deres amplitude.
 • Ortostatisk test gir registrering av EKG i utsatt stilling, og deretter etter 10-15 minutters stående. Positive resultater av testen er de samme endringene som i hyperventileringstesten, observert hos NCDer hos 52% av pasientene.
 • Drogprøver (med β-adrenoblokker, kalium) er rettet mot å skille mellom neurokirkulatorisk dystoni og organiske hjertesykdommer. EKG-registrering utføres 40-60 minutter etter å ha tatt 60-80 mg β-blokkere (obzidana, inderal, anaprilina) eller 6 g kaliumklorid. Ved organisk kardiopatologi (myokarditt, iskemisk hjertesykdom, myokardisk hypertrofi), registreres en positiv T-bølge, med NDC, en negativ T-bølge.

Ved utføring av veloergometry defineres typisk neurocirculatory dystoni redusert toleranse for stress, m. E. Neurocirculatory dystoni pasienten er i stand til å utføre en mindre last enn en frisk person av samme alder og kjønn. Laboratoriedata indikerer en økning i aktiviteten av sympathoadrenal system: som svar på en belastning i blodet er utilstrekkelig forbedring av noradrenalin, adrenalin, metabolitter, melkesyre.

Behandling av neurokirkulatorisk dystoni

Ved behandling av nevrokirkulatorisk dystoni spiller en uvanlig viktig rolle av ikke-narkotiske tiltak som er utformet for å øke organismens adaptive kapasitet til endrede forhold. Når NDC viser holdingen av tempereringsprosedyrer, sport (friidrett, svømming), rasjonell psykoterapi, normalisering av regimet av arbeid og hvile.

Den positive effekt på utøvelse system for regulering av autonome funksjoner har balneoterapi, fysioterapi (terapeutiske dusjer og kar, elektrisk, refleksologi, elektroforese med brom, magnesium, prokain), treningsterapi, spa behandling. Søvnforstyrrelser, kan irritabilitet tildele beroligende stoffer: motherwort, vendelrot, beroligende midler (oksazepam, etc.).

For behandling av hjerte neurocirculatory dystoni og hypertensive type som er vist å motta betablokkere (atenolol, propranolol, oxprenolol), eliminerer takykardi, hypertensjon, Cardialgia og stoffer som forbedrer metabolismen av hjertemuskelen (inosin, kalium- preparater, vitaminer fra gruppe B). Når dystoni neurocirculatory typen hypotensiv asteni og tilstedeværelsen av ortostatiske lidelser som er foreskrevet infusjon ginseng (sitrongress, aralia), koffein.

Prognose for neurokirkulatorisk dystoni

Forløpet av en hvilken som helst type neurokirkulatorisk dystoni forårsaker ikke utvikling av kardiomegali, hjertesvikt eller livstruende rytme- og ledningsforstyrrelser. I ungdomsårene, med rettidig behandling eller selvhelbredelse, er det en fullstendig gjenoppretting. Med alderen reduseres prognosen for fullstendig kur av neurokirkulatorisk dystoni. Reduksjon eller midlertidig funksjonshemming kan observeres i perioder med forverring.

Pasienter med hypertensiv type neurokirkulatorisk dystoni er i fare for hypertensjon; Ved hvilken som helst type NDC på grunn av brudd på lipidmetabolisme, er det mulig at aterosklerose og hjertesykdom kan utvikle seg.

Profylakse av neurokirkulatorisk dystoni

Problemene med å forebygge nevrokirkulatorisk dystoni går utover rent medisinske tiltak. Forebygging inkluderer riktig fysisk, mental og hygienisk opplæring av ungdom, økning av selvtillit og sosial tilpasning. Stor rolle er å fremme sunn livsstil, spille sport, unntatt røyking og drikking av alkohol.

Medisinsk profylakse av nevrokirkulatorisk dystoni inkluderer kamp med brennpunktsinfeksjoner, stressfaktorer, regulering av hormonell bakgrunn hos kvinner i overgangsalder.

Interne sykdommer / For medisinske institusjoner / Forelesninger / VALGTE forelesninger (c) Matrise. Neo / Neurocirkulatorisk Dystoni

Kandidat i medisinsk vitenskap N.I. Pavlova

Nevrologisk dystoni (NDC) er en kronisk sykdom som manifesteres av mange kardiovaskulære, respiratoriske og vegetative lidelser, asteni, dårlig toleranse for stressende situasjoner og fysisk anstrengelse.

Sykdommen fortsetter å bølge, med tilbakefall og tilbakeleveringer. Kardiomegali, kongestiv hjertesvikt og livstruende hjerterytmeforstyrrelser utvikler imidlertid ikke.

Epidemiologi. NCD er notert hos 15-20% av poliklinikker. Kvinner er syke 4 ganger oftere enn menn. Den høye forekomsten av NDC hos unge og middelaldrende mennesker, kompleksiteten av diagnosen på grunn av dens signifikante likheter med andre, ofte tyngre og prognostisk farlige sykdommer, gjør dette problemet presserende.

Betydningen av å diskutere NDC er også forbundet med kompleksiteten i behandlingen av de viktigste manifestasjonene av denne sykdommen. I de siste årene har tilnærmingen til NDC-problemet i terapeuter og nevrologer endret seg. Sistnevnte vurderer bare NDC når det gjelder vegetativ dysregulering av individuelle organsystemer, og tildeler bare rollen som syndromet (vegetativ dystoni) til den.

Etiologi. NTSD - polyetologisk sykdom. Blant de etiologiske faktorene skiller predisponering og provoserende, og deres avgrensning er relativt vilkårlig. Den største verdien blant predisponerende faktorer er:

Personlige egenskaper hos pasienten

ugunstige sosio-økonomiske forhold i livet;

perioder med hormonelle forandringer i kroppen.

Blant forårsaker (utløsende) faktorer inkluderer:

psykogen (akutt og kronisk nevro-emosjonelt stress);

fysisk og kjemisk (overfatigue, hyperinsolering, ioniserende stråling, eksponering for forhøyet temperatur, vibrasjon, kronisk forgiftning, alkoholmisbruk);

dyshormonal (perioder med hormonelle forandringer i kroppen, abort, graviditet, diszovarial lidelser);

infeksjon (kronisk tonsillitt, kroniske sykdommer i øvre luftveier, akutte luftveissykdommer).

Patogenesen. Samspillet mellom ulike eksterne og interne etiologiske faktorer fører til brudd på ethvert nivå av kompleks nevrohormonal-metabolisk regulering av kardiovaskulærsystemet, den ledende forbindelsen er tilsynelatende nederlag av hypotalamiske strukturer, utfører en koordinerende og integrerende rolle. Til gjengjeld manifesterer vi brudd på regulering, først og fremst i form dysfunksjon av sympati-adrenal og kolinergiske systemer, endringer i sensitiviteten til de tilsvarende periferreceptorene. Forstyrrelser av homeostase er også uttrykt i brudd på histamin-serotonin- og kallikrein-kininsystemer, vannelektrolytt og karbohydratmetabolisme, oksygenforsyning fysisk arbeidskapasitet.

Forstyrrelsen av neurohormonal-metabolisk regulering av det kardiovaskulære systemet er realisert i sin utilstrekkelige respons på vanlige og dessuten superstrengede stimuli. Dette uttrykkes i mangel på takykardi, svingninger i vaskulær tone, upassende belastning, økt hjertevolum, regionale fartøypasmer.

Klassifisering. I den internasjonale klassifiseringen av sykdommer X, svarer revisjonen av NDC til krypteringen G 90.9. I praksis brukes klassifiseringen foreslått i 1995. Mokolkin (Tabell.).

Vesentlig (konstitusjonelt - arvelig)

Forbundet med fysisk stress

På grunn av fysiske og yrkesmessige faktorer

Clinic. Symptomene til sykdommen er ekstremt polymorfe, sværhetsgraden av symptomene er svært variabel. Likevel kan seks kliniske syndrom skiller seg ut:

Åndedrettsvern (brudd på pustefunksjonen);

Paroksysmale vegetative-vaskulære kriser;

Kardiologisk syndrom preget av smerte i hjertet av en brennende natur, fra øyeblikkelig til å fortsette i flere timer og dager, lokalisert i precordial og apikal region, mindre ofte parasternalt eller bak brystbenet. Det er viktig å merke seg at det oppstår smerte ikke i tide, men etter fysisk anstrengelse, stoppes med Validol eller Corvalol. Å ta nitroglyserin eliminerer ikke smerte eller "hjelper" pasienten etter 30 minutter eller mer.

Respiratorisk syndrom (respiratorisk nød) er en av de mest slående og obligatoriske. Det er preget av rask pust i luften, spesielt med fysiske og psyko-motionelle belastninger. I en slettet form manifesteres luftveissykdommer av en følelse av "klump" eller trykk i halsen, samt dårlig toleranse for tunge rom. Som regel klager pasienter med NDC i første omgang av mangel på luft på inspirasjon ("utilfreds med inspirasjon").

Arrytmisk syndrom. Den mest karakteristiske er takykardi. Pulsfrekvensen varierer fra 80-90 til 130-140 slag per minutt. Palpitasjonen er provosert av spenning, fysisk innsats, matinntak. Takykardi kan spores i lang tid, det er ikke egnet til terapi. Extrasystolia, ifølge litteraturen, forekommer hos 3-30% av pasientene, oftere supraventrikulære, sjeldnere - ventrikulære. Mulig utvikling av paroksysmal supraventrikulær takykardi. Manifestasjoner av arytmisk syndrom har som regel en lys følelsesmessig komponent, ledsaget av en følelse av frykt og angst for livet ("kardiofobi").

Asthenisk syndrom. Det er kjent hos mange pasienter som en følelse av fysisk svakhet, konstant tretthet, intellektuell tretthet.

Vegetativ-vaskulære kriser (Paroxysmal) er provosert av en rekke faktorer, inkludert psykotraumatiske situasjoner, sammenhengende sykdommer, meteorologiske faktorer ("meteosensitivitet") eller utvikles spontant.

Det er vagoinsulære, sympatoadrenale og blandede kriser. for kriser av vagoinsulær (parasympatisk) orientering preget av følelse av svimmelhet, alvorlig svakhet, hjertesynk, øyeblikkelig svetting, ubehagelige opplevelser i magen og langs tarmene, og når til og med intensiteten av tarmkolikk. Vanligvis kvalme, hypersalivasjon.

Sympathoadrenal paroxysmer ledsaget av en følelse av varme i ansiktet, en sterk hjertebank, hodepine, svimmelhet, en følelse av skjelving og spenning i hele kroppen, en chill-lignende hyperkinesis. Slike kriser fører ofte til kraftig vannlating.

Blandet tilstandsovergangsstater kombinere egenskapene til vagoinsular og sympathoadrenal paroxysmer.

Vegetative-vaskulære kriser, ledsaget av en utbredt følelse av frykt og andre affektive lidelser, kalles "Panikkanfall". Deres varighet kan variere fra flere minutter (abortifacial kurs) til flere timer (et utvidet panikkanfall)

Neurotiske lidelser. Psykoterapeutiske stratifikasjoner i NDC-pasienter er alltid tilstede. Allokere hypokondriakale, hysteriske, angst-depressive, asteniske og kardiofobiske syndromer.

Av de andre symptomene er denne sykdommen egenartet termoregulasjonsforstyrrelser. Pasienter tolererer ikke varme og kulde. I 30% av dem er det perioder med subfiltemperatur. I tillegg er de preget av svimlende tilstander som oppstår med stress, vagale reaksjoner som følge av smerte eller frykt.

typisk perifere manifestasjoner av vaskulær dystoni: Kule ekstremiteter, labilitet og asymmetri av arterielt trykk, utvidelse av vener i underekstremiteter og puffiness om kvelden, spesielt hos kvinner.

Diagnose. Undersøkelse av pasienten gir svært mager data. Ofte er det økt svetting av håndflatene, axillene, ansiktshuden i ansiktshuden, øvre halvdel av brystet, økt blandet dermografi. Lammene i disse pasientene er kalde, noen ganger blek eller cyanotiske.

ved undersøkelse av hjertet og store fartøyer Det er økt pulsering av karoten arterier som en manifestasjon av hyperkinetisk sirkulasjonstype.

ved palpasjon av brystet til venstre i det tredje fjerde intercostal-rommet langs median-okklusale og perikarpinale linjer bestemmes områdene av ømhet mellom de intercostale musklene, den såkalte "Venstre sidet hyperalgesi" (B.C. Volkov, 1975). Hjertets størrelse hos pasienter med NDC endres ikke.

Den hyppigste auskultative tegn er systolisk murmur (70% av tilfellene) i tredje fjerde intercostal plass nær sternumets venstre kant. Det er en markert labilitet av pulsen. Forskjellen i frekvens i horisontal og vertikal stilling kan være 100-300% av originalen.

I blodprøver Det er ingen akutte fasereaksjoner av betennelse og endringer i immunstatus.

ved Røntgenundersøkelse De normale størrelsene på hjertekamrene og store fartøyene avsløres.

På EKG hos pasienter med NCD registreres en reduksjon i amplituden til T-bølgen eller dens inversjon i 30-50% av tilfellene, oftere i høyre side (V1-V2), mindre ofte i alle thoraxledninger. Gitt at slike endringer observeres i mange organiske hjertesykdommer, er det nødvendig å utføre funksjonelle tester.

Dermed når veloergometry Det er en reversering av negative T-tenner i fravær av tegn på myokardisk iskemi, noe som gjør det mulig å ekskludere CHD. Samtidig avsløres et symptomkarakteristisk for NDC: en reduksjon i toleransen mot fysisk aktivitet.

For å klargjøre naturen til den modifiserte T-bølgen, medisinske tester med kalium og β-blokkere. Etter å ha tatt 6 g kaliumklorid eller 60-80 mg, registreres EKG etter 40 og 90 minutter. Med NDC blir den negative T-bølgen positiv, i tilfelle organisk skade på hjertet endres det ikke.

ved echocardioscopy Valvulære hjertefeil og mitralventil prolaps er utelukket. Tegn på brudd på kontraktilfunksjonen til hjertet blir ikke oppdaget.

ved studie av sentrale hemodynamikk 30% av den detekterte sirkulasjonshyperkineType: økt blodsirkulasjon, kombinert med en moderat reduksjon i perifer vaskulær motstand. Imidlertid kan uendrede parametere for hemodynamikk (eukinetisk sirkulasjon - 62% tilfeller) registreres.

Alvorlighetsgrad av NDC-strømning Den er definert av parametre slik som alvorligheten av takykardi, frekvens vegetovascular kriser, cardialgia intensitet og grad av toleranse til fysisk stress.

Differensial diagnostikk. Når diagnosen bør ta hensyn til multiplisitet av polymorfismen og pasientens klager, for det meste i forbindelse med det kardiovaskulære system, godartet forløpet av sykdommen, og tilstedeværelsen av uoverensstemmelser mellom mange klager fra pasienten og fravær av tegn på alvorlige sykdommer, bekreftet av resultatene av objektiv forskning.

Differensiell diagnose i denne sykdommen skal i første omgang utføres med IHD, myokarditt, tyrotoksikose og hypertensjon.

Med IHD Typiske trykk (brenning) brystsmerter forekomme under trening, hurtig opphøre nitroglyserin, og funksjonell treningstesting (VEM, TEES) identifisere "ischemisk" reduksjon i ST-segmentet.

myokarditt Det er utelukket i fravær av symptomer som er karakteristiske for denne sykdommen, som for eksempel økning i hjertestørrelse, reduksjon i myokardets kontraktile funksjon, ledningsforstyrrelser, uspesifikke endringer i T-bølgen på EKG. I tillegg er denne sykdommen ikke preget av vegetative-vaskulære kriser og polymorfisme av kliniske symptomer.

I motsetning til diffus giftig goiter, med NTSD takykardi er ikke konstant, det er ingen øyesymptomer. Pasienter lider sterkt ikke bare varme, men også kaldt. NCD-kursen er lang og godartet, mens tilstanden til pasienter uten behandling gradvis forverres ved tyrotoksikose. Diagnosen er endelig bekreftet etter ultralyd av skjoldbruskkjertelen og bestemmelse av skjoldbruskhormonnivåer i blodet.

Store vanskeligheter oppstår i differensialdiagnosen av NDC med den første fasen av hypertensjon. I slike tilfeller er anamnese og observasjon av pasienten i dynamikk viktig. Med NTSD, som regel, er det ingen arvelighet, belastet av hypertensjon. Forhøyet blodtrykk er ikke hovedsymptomen og normaliserer ofte spontant. Encefalopati-klager er mye mindre vanlige enn i hypertensiv sykdom.

Behandling. Medisinske tiltak i NDC er en vanskelig oppgave. De sørger for virkningen på sykdomsens etiologiske faktorer og patogenesemekanismer, og inkluderer også generell gjenopprettende og symptomatisk terapi.

På jeg stadium utført etiotropisk terapi, inkludert inkludert behandling av kronisk infeksjon, så vel som avtalen multivitaminer og vev metabolisme aktivatorer vegetabilsk opprinnelse (ekstrakt av Eleutherococcus, tinkturer av aralia, ginseng, etc.).

Med nevropsykisk overbelastning, effektiv bruk av automatisk trening, psykoterapi og kroppsopplæring.

I tilfeller av hormonelle sykdommer hos kvinner - behandling med kjønnshormoner.

I nærvær av yrkesfare og rusmidler er deres fullstendige ekskludering nødvendig, og i noen situasjoner - rasjonell sysselsetting.

På II stadium med utilstrekkelig effekt av tilsatt etiotropisk terapi milde sedativer (valerianrot, motherwort, etc.), og treningsbehandling og akupunktur.

Ved en gjennomsnittlig og alvorlig sykdom i sykdommen, inkluderer behandlingspakken β-adrenoblokere og beroligende midler (tazepam, fenazepam, elen, etc.), korrigere perifer vaskulære lidelser, respiratoriske lidelser og hjertesymptomer.

III behandlingsstadium utføres med alvorlige symptomer på sykdommen og dets alvorlige kurs. ved økt blodtrykk og forekomsten av takykardi indikeres av avtalen β-blokkere i mellomstore og små doser (40-80 mg obzidana, 25-50 mg atenolol) i 3-5 uker, etterfulgt av en gradvis kansellering.

ved vegetative-vaskulære (sympathoadrenale) kriser p-blokkere som administreres (80-120 mg obsidan) i kombinasjon med beroligende midler (seduksen, phenazepam) i løpet av 1,5-2 måneder.

Hvis det kliniske bildet av sykdommen hersker kardiovaskulært syndrom, i tillegg til beta-blokkere har kalsiumantagonister (verapamil i en daglig dose på 80-120 mg) også en god effekt.

Med kardialgi D'arsonvalisering av precardialområdet, lasermagnetisk og akupunktur er også svært effektiv.

Med respiratorisk syndrom viser pusteøvelser, og i alvorlige tilfeller - små doser av beroligende midler i kortkurs.

Astheniske pasienter Med lav toleranse for fysisk aktivitet utpeker de vitaminer fra gruppe B, planteaktivatorer av vævsmetabolisme og treningsbehandling.

Kampen mot nevrotiske symptomer (angst, hjertefobi, søvnforstyrrelse, depresjon, etc.) gir store vanskeligheter. I slike tilfeller bruker en rasjonell terapi, auditiv trening og beroligende midler, minst - en annen virkningsmekanisme for antidepressiva (amitriptylin, tianeptin, Zoloft, Prozac, Xanax i små doser) med gradvis tilbaketrekning. Forvaltningen av disse pasientene utføres i fellesskap med psykiatere (psykoterapeuter).

outlook når NDC er gunstig. Selv med langvarig løpet av sykdommen utvikler ikke kardiomegali, hjertesvikt og livstruende rytmeforstyrrelser. Men i tilfelle av alvorlig sykdom, så vel som under forverring, kan kapasiteten til personer som lider av NDC, bli dramatisk redusert eller midlertidig tapt.

Undersøkelse av arbeidskapasitet. Pasienten anses å være ufrivillig i 1-2 dager med krise og rytmeforstyrrelser. Ved den første appellen kan fritak fra arbeid gis i 7-14 dager for grundig undersøkelse og utelukkelse av organisk sykdom.

forebygging utvikling av NDC innebærer overholdelse av en sunn livsstil, ekskludering av fysisk og emosjonell overstyring, sanering av infeksjonsfokus, rasjonell hvile.

Les Mer Om Fartøyene