Nevrologisk dystoni

Nevrologisk dystoni er en sykdom som manifesteres av kardiovaskulære, respiratoriske lidelser, dårlig toleranse for stress og fysisk anstrengelse.

årsaker

 • neuro-emosjonell stress,
 • ugunstige sosioøkonomiske forhold,
 • overdreven sol eksponering,
 • varmt klima,
 • vibrasjon
 • kroniske rusmidler, inkl. alkoholholdige og tobakk,
 • infeksjoner i øvre luftveiene og nasopharynx,
 • en stillesittende livsstil,
 • psykisk og fysisk overarbeid.

Manifestasjoner av neurokirkulatorisk dystoni

Med neirotsirkuljatornoj dystoni markerer smerter i hjerteområdet (støyende, prikker). Deres varighet varierer: fra øyeblikkelig ("piercing") til monotont, som varer i timer og dager. Fremveksten av smerte er forbundet med overarbeid, angst, skiftende vær, drikking av alkohol. Hos kvinner oppstår smerte noen ganger i premenstrualperioden. Paroksysmal intens smerte ledsages av frykt og autoniske lidelser i form av en følelse av mangel på luft, svette, en følelse av indre skjelving. Pasienter vil gjerne ta en tinktur av valerian eller hagtorn. Å ta nitroglyserin smerte eliminerer ikke.

Noen pasienter klager over raske, grunne puste, en følelse av ufrivillig inspirasjon, et ønske om å puste dypt i luften (et "kjedelig sukk"). Kanskje en følelse av "klump" i halsen eller klemme den. Det er vanskelig for en pasient å være i et tett rom, det er behov for å åpne vinduer. Disse fenomenene er ledsaget av en følelse av angst, svimmelhet, en frykt for kvelning.

Pasienter rapporterer hjertebank, følelse hardt arbeid av hjertet, ledsaget av en følelse av pulsering i nakke fartøy, hodene vises på tidspunktet for belastning eller forstyrrelser, og noen ganger om natten, der pasienten våkner. Palpitasjon er provosert av spenning, fysisk aktivitet, alkoholinntak.

Asthenisk syndrom er uttrykt i en reduksjon av arbeidsevne, svakhet, økt tretthet.

Periodisk hodepine, "blinkende av fluer" foran øynene, svimmelhet, en følelse av forkjølelse av lemmer.

Noen pasienter merke en økning i kroppstemperatur opp til 37,2-37,5 ° C, temperaturforskjeller i de høyre og venstre armhulene, lem hudtemperatur reduksjon ( "frosne hands").

Vegetative kriser manifesteres av skjelving, kulderystelser, svimmelhet, svette, en følelse av mangel på luft, en ukontrollabel frykt. Slike forhold forekommer vanligvis om natten, sist fra 20-30 minutter til 2-3 timer og ofte ender med rikelig vannlating eller løs avføring.

Slike forhold går vanligvis uavhengig eller ved å ta medisiner. Med tiden går krisen alvorlig, kriser vises sjeldnere og kan helt forsvinne.

Diagnose neyrotsirkulyatrnoy dystoni oppnådd ved undersøkelse av et antall spesialister (endokrinolog, nevrolog, kardiolog, etc.). Exclusion metode.

behandling

Auto-trening og avslapping (avslapping) er svært effektiv i terapi av nevrokirkulatorisk dystoni.

Roten av valerian eller gressmodern blir tatt som infusjoner (fra 10 g til 200 ml vann) i 1/4 kopp 3 ganger daglig og over natten i 3-4 uker.

Tranquilizers lindre en følelse av frykt, angst, emosjonell spenning.

 • Elen er foreskrevet til 0,005-0,01 g 2-3 ganger om dagen.
 • Diazepam (Seduxen, i) - administrert i en dose på 2,5-5 mg 2-3 ganger daglig, med den uttrykte følelse av frykt enkeltdose kan økes til 10 mg. Phenazepam - er et svært aktivt beroligende stoff, det anbefales å ta 0,5 mg 2-3 ganger daglig.
 • Oxazepam (Nosepam, Tazepam) - tas til 0,01 g 2-3 ganger om dagen.
 • Medazepam (Mezapam, Rudotel) - tas til 0,01 g 2-3 ganger om dagen.
 • Tofizopam (Grandaxin) - en daglig beroligende middel, anvendt til 0,05-0,1 g 2-3 ganger om dagen.

Tranquilizers blir tatt innen 2-3 uker, de er spesielt indikert før stressende situasjoner. I de senere årene har det blitt brukt stoffer som Afobazol (OTC daglig trakvilizator uten å forårsake døsighet) og tenoten (homøopatisk forberedelse).

De kombinerte preparatene "Belloid" og "Bellaspon" har en beroligende effekt.

 • BELLOID - 1 tablett av legemidlet inneholder 30 mg butobarbital, 0,1 mg alkaloider av belladonna, 0,3 mg ergotoxin. Det er foreskrevet for 1 tablett 2-3 ganger om dagen.
 • Bellaspan (Bellataminal) - 1 tablett inneholder 20 mg fenobarbital, 0,3 mg ergotamin, 0,1 mg alkaloider av belladonna. Tilordne 1-2 tabletter 2-3 ganger om dagen.

Antidepressiva er hovedsakelig vist i depresjon. Mulig maskert depresjon, når selve depresjonen er "maskert" av en rekke sykdommer.

Piracetam (Nootropil) - Gis i kapsler eller tabletter på 0,4 g 3 ganger daglig i 4-8 uker. Om nødvendig kan du øke dosen til 0,8 g 3 ganger daglig. Mer moderne og kraftige midler er Fenotropil, Pantokaltsin. Soft action har og tolereres godt av Picamalon.

 • Cavinton (vinpocetin) - brukes i tabletter på 0,005 gram per 1-2 tabletter 3 ganger daglig i 1-2 måneder.
 • Stugeron (cinnarizine) - foreskrives i tabletter på 0,025 gram 1-2 tabletter 3 ganger daglig i 1-2 måneder.
 • Instenon forte - 1 tablett 2 ganger om dagen i minst 1 måned.

Med neurokirkulatorisk dystoni, Persen brukes som beroligende for økt nervøs excitability, søvnforstyrrelser, søvnløshet, irritabilitet; en følelse av indre spenning. Persen er representert ved to doseringsformer - Persen Tablets og Persen Fort Capsules. Voksne og ungdom over 12 år legemidlet er foreskrevet 2-3 tabletter eller 1-2 kapsler. Legemidlet er tatt 2-3 ganger om dagen. For søvnløshet, 2-3 tabletter eller 1-2 kapsler en time før sengetid. Barn i alderen 3 til 12 år, legemidlet er foreskrevet bare under oppsyn av en lege og bare i form av tabletter. Dosen avhenger av pasientens kroppsvekt, i gjennomsnitt 1 tablett 1-3 ganger om dagen.

Ekstra terapi med nevrokirculatorisk dystoni

For å regulere nervesystemet, redusere manifestasjoner av smerte i hjertet, bruk elektrisk. For å få en beroligende effekt, er det foreskrevet fra 20 til 40 minutter daglig, løpet av behandlingen er 15 økter.

Den positive effekten på pasienter med nevrocirkulatorisk dystoni er gitt ved vannprosedyrer. Påfør en rekke dusjer, dousing, tørr og våt omslag. Stor beroligende effekt er gitt av bad valerian, nåle, oksygen, nitrogen og perle (temperatur 36-37 ° C) i 8-15 minutter. Bad foreskrives annenhver dag, behandlingsforløpet er 10-12 bad.

Med en uttalt dominans av eksitasjonsprosessene har radon- og nitrogenbadene en bedre effekt, og i tilfelle av asteni, karbonater. Radon og jodid-brombad er også egnet for osteokondrose.

Aeroionoterapi har blitt utbredt i behandlingen av pasienter med neurokirkulatorisk dystoni. Brukt aeroionizers for individuelle ("Ovion-C") og kollektiv bruk ("lysekrone Chizhevsky"). I prosessen med ionisering av luft dannes luftioner med en overvekt av negative ion-aeroioner. Pasientene er i en avstand på 70-100 cm fra enheten, varigheten av økten er 20-30 minutter. I løpet av denne tiden innånder pasienten luft som er ladet med negative ioner. Behandlingsforløpet er 12-14 økter. Påvirket aeroionotherapy markert reduksjon i blodtrykket (5-20 mm Hg. V.), demping av hjertefrekvensen, øke gassutveksling, en økning i oksygenforbruk forsvinning søvnløshet, redusere hodepine, svakhet.

Massasje har en positiv effekt på pasienter med neurokirkulatorisk dystoni. Pasienter er nyttig generell gjenopprettende massasje, anbefales forsiktig massasje av cervical og thoracic ryggraden i tilfelle osteochondrose av disse avdelingene. En effektiv metode for behandling av nevrocirkulatorisk dystoni er akupressur.

Nålrefleksologi normaliserer funksjonens tilstand i nervesystemet; eliminerer neurokirkulatorisk dystoni; øker kroppens adaptive kapasitet. Akupunktur kan utføres i henhold til den klassiske metoden eller i form av elektroakupunktur. Det første kurset inkluderer 10 økter, etter at 2 ukers pause den andre er utnevnt og etter 1,5 måneder - det tredje kurset.

Nevrologisk dystoni

Nevrologisk dystoni (NDC) - Kompleks av lidelser i det kardiovaskulære systemet av funksjonell natur, som utvikles som følge av brudd på nevendokrine regulering. Cardiopsychoneurosis har polietiologichesky genese, ledsaget av mange forskjellige, hovedsakelig kardiovaskulære sykdommer, manifestasjoner, forårsaket eller forverret under påvirkning av stress, karakterisert ved benign kurs og tilfredsstillende prognose.

Nevrologisk dystoni

Nevrologisk dystoni I litteraturen er det noen ganger betegnet termerne "nervesykdom", "neurokirkulatorisk asteni", "utrolige hjerte". Det er akseptert å skille mellom to typer funksjonsforstyrrelser i kardiovaskulærsystemet: vegetativ-vaskulær og neurokirkulatorisk dystoni. Vegeto-vaskulær dystoni kombinerer ulike manifestasjoner av autonom dysfunksjon, som følger med organiske lesjoner av det nervøse, endokrine og andre systemer. Nevrologisk dystoni er en uavhengig nosologisk form med sin etiologi, patogenese, symptomatologi og prognose og adskiller seg fra en rekke funksjoner fra autonom dysfunksjon. Karakteristiske trekk er forekomsten av nevro dystoni blant de kliniske manifestasjoner av kardiovaskulære symptomer, primær-funksjonell natur autonom ubalanse og manglende kommunikasjon med organisk patologi, inkludert nevroser.

Med nevocirkulatorisk dystoni, må nevrologer, kardiologer, praktiserende leger ofte møte. Blant pasienter i kardiologisk og terapeutisk profil finnes NCD hos 30-50% av pasientene. Nevrologisk dysfunksjon kan utvikle seg i ulike aldre, men er vanlig hos unge mennesker, for det meste kvinner, som er 2-3 ganger mer sannsynlige enn menn. Sykdommen utvikler sjelden hos personer under 15 år og eldre enn 40-45 år.

Klassifisering av neurokirkulatorisk dystoni

Ved etiologiske former isolert essensielt (konstitutsionalno-arvelig), psykogen (nevrotisk), infeksjon giftig, dishormonal blandet cardiopsychoneurosis og NDC fysisk overanstrengelse.

Avhengig av den ledende klinisk syndrom klassifisering V.P.Nikitina (1962) og N.N.Savitskogo (1964) skilles fire typer nevro dystoni: hjerte (med en primær sykdom i hjerteaktivitet), hypotensive (reduksjon av blodtrykket med en primær), hypertensiv ( med en overvektig økning i blodtrykket), blandet (kombinerer brudd på blodtrykk og hjerteaktivitet). Ved alvorlighetsgrad av symptomer er en mild, moderat og alvorlig grad av nevrokirkulatorisk dystoni isolert; varianten av kurset - fasen av forverring og remisjon.

Årsaker til utvikling av neurokirkulatorisk dystoni

Ulike faktorer kan føre til utvikling av nevrologiske sykdommer, men de inkluderer ikke organiske lesjoner i endokrine og nervesystem. I ungdomsår og ungdomsår er nevrokirkulatorisk dystoni vanligvis på grunn av ufullkommenheten til den nevroendokrine mekanismen for regulering av vegetative prosesser. Utviklingen av NDC i prepubertal og pubertetperioder blir tilrettelagt av økt psykisk og fysisk belastning, sosialt miljø.

Individer av en hvilken som helst alder cardiopsychoneurosis kan utvikles på bakgrunn av akutte og kroniske infeksjoner, mangel på søvn, tretthet, traumer, eksponering for fysiske og kjemiske faktorer (innstråling, varmt klima, vibrasjon), uriktig diett, fysisk aktivitet (overbelastning eller inaktivitet), forgiftninger, inkludert alkohol og tobakk. I utviklingen av neuro dystoni spille rollen perioder med hormonelle forandringer i kroppen (pubertet, abort, graviditet, menopause, eggstokkdysfunksjon).

En rekke pasienter har arvelig-konstitusjonell predisposisjon til utvikling av nevrokirkulatorisk dystoni. Virkningen av disse faktorene bevirker at dysfunksjon av neurohumoral kontroll av det kardiovaskulære systemet, hvor da den ledende patogenetiske koblingen fungerer som et tap av hypothalamus-hypofyse institusjoner som driver koordinering av disse prosessene. Brudd på neurohumoral systemer forstyrrelse manifistert kontrollfunksjoner som gir homeostase i kroppens prosesser: kolinerg, sympathoadrenal, kallikreinkininovoy, gistaminserotoninovoy et al.

Dette i sin tur utløser mekanismer som fører til forstyrrelser og flere endringer fra karbohydrat, vannelektrolyttmetabolismen, syrebasestatus, mediator og hormonelle systemer. I myokardets vev forekommer aktiveringen av biologisk aktive stoffer (histamin, serotonin, kinin etc.) som forårsaker metabolske forstyrrelser og utvikling av dystrofi. På den delen av sirkulasjonssystemet er det observert fluktuasjoner i vaskulær tone, spasmer av perifere kar, senking av mikrosirkulasjon, noe som fører til utvikling av hypoksi av vev.

Etter å ha dannet, blir patogenetiske mekanismer autonome, og nevrokirkulatorisk dystoni er en uavhengig sykdom. Eventuelle stimuli (endringer i værforhold, stress etc.) forårsaker en patologisk reaksjon som bestemmer manifestasjonen av en bestemt type neurokirkulatorisk dystoni.

Symptomer på neurokirkulatorisk dystoni

Felles for alle typer av nevro dystoni manifestasjon av nevrose er en tilstand karakterisert ved tretthet, svakhet, søvnforstyrrelser, irritabilitet, hukommelsestap, humør og viljebestemte egenskaper, forringelse av konsentrasjon, der det er festet den funksjonelle sirkulatoriske lidelser er fremherskende.

Forløpet av hjerte-typen av neurokirkulatorisk dystoni er manifestert av hjertebank, hjertebank, uregelmessig hjerterytme, noen ganger kortpustethet med fysisk aktivitet; signifikante endringer i blodtrykk blir ikke observert. Kan bestemmes objektivt takykardi, luft fibrillering, paroksysmal takykardi, supraventrikulær ekstrasystoli, utilstrekkelig blodsirkulasjon belastningsendring, EKG - den endring i spennings av T-bølgen (høy eller reduseres).

Nevrologisk dystoni i henhold til den hypotensive typen er preget av fenomenene kronisk vaskulær insuffisiens: en reduksjon i systolisk blodtrykk på mindre enn 100 mm Hg. stivhet av føtter og hender, en tendens til ortostatisk sammenbrudd og besvimelse. Typisk for pasienter med hypotensiv NDC er klager på tretthet, muskel svakhet, hodepine. Slike pasienter har som regel en asthenisk kroppsbygning, blek hud, kalde og fuktige palmer.

For en hypertensiv type neurokirkulatorisk dystoni er en forbigående økning i blodtrykk til 130-140 / 85-90 mm Hg karakteristisk. som i halv tilfeller ikke er ledsaget av en subjektiv forandring i pasientens velvære og avsløres ved medisinske undersøkelser. Klager over hjertebank, hodepine, tretthet er mindre vanlig. Den hypertensive NDC-typen er lik i sine egenskaper til borderline arteriell hypertensjon.

En enkel grad av neurokirkulatorisk dystoni er preget av moderat uttrykte symptomer som oppstår bare i forbindelse med psyko-motionelle overbelastninger. Pasientens arbeidsevne har blitt bevart, det kan være en liten reduksjon i fysisk utholdenhet; legemiddelbehandling er ikke indikert.

Med nevocirkulatorisk dystoni av moderat alvorlighetsgrad er det en rekke symptomer, en reduksjon i fysisk arbeidskapasitet med mer enn 50%. Reduksjon eller midlertidig tap av arbeidsevne krever utnevnelse av medisinering. Ved alvorlige manifestasjoner av nevrokirkulatorisk dystoni er det vedvarende og flere kliniske symptomer, en kraftig reduksjon eller tap av evnen til å jobbe, og krever pasientbehandling hos pasientene.

Diagnose av neurokirkulatorisk dystoni

Den lave spesifisiteten av symptomene på nevrocirkulatorisk dystoni gjør diagnosen vanskelig og krever nøye verifisering av diagnosen.

Hjelpemiddel diagnostiske kriterier neuro dystoni basert på pasientens klager kan tjene som symptomene kan føres i mer enn 1 til 2 måneder: falsk angina, hjertebank, kortpustethet, pulsering i prekordial eller i nakken fartøy, svakhet, tretthet, nevrotiske symptomer (irritabilitet, angst, søvnforstyrrelser), svimmelhet, kulde og våte ekstremiteter. For neuro dystoni er karakterisert ved et flertall av klager som har en klar sammenheng med stressende situasjoner eller perioder med hormonelle endringer, kan strømmen av sykdommen med perioder med remisjoner og eksaserbasjoner, men ingen tendens til progresjon.

For pålitelig kriterier ved fysisk nærvær av NDC er ustabil hjerterytmen med en tendens til takykardi, og opptrer spontant eller utilstrekkelig situasjon, labilitet av blodtrykk, tilstedeværelsen av lunge arytmi (tachypné, dyspné), hyperalgesi i hjertet. EKG kan tas opp i pasienter som takykardi, arytmi, migrasjon pacemaker (21,3%), arrythmia (8,8%), paroksysmal takykardi og forkammerflimmer (3%) negative T-bølger i to eller flere ledninger (39,4 %).

Informative diagnostiske metoder for neurokirkulatorisk dystoni er diagnostiske EKG-prøver med en belastning.

 • En fysiologisk test med hyperventilering innebærer å utføre tvungen pust og utånding i 30-40 minutter, etterfulgt av innspilling av EKG og sammenligning med den opprinnelige. En positiv prøve som indikerer NDC er en 50-100% økning i pulsfrekvensen og en negativ T-bølge på EKG eller en økning i deres amplitude.
 • Ortostatisk test gir registrering av EKG i utsatt stilling, og deretter etter 10-15 minutters stående. Positive resultater av testen er de samme endringene som i hyperventileringstesten, observert hos NCDer hos 52% av pasientene.
 • Drogprøver (med β-adrenoblokker, kalium) er rettet mot å skille mellom neurokirkulatorisk dystoni og organiske hjertesykdommer. EKG-registrering utføres 40-60 minutter etter å ha tatt 60-80 mg β-blokkere (obzidana, inderal, anaprilina) eller 6 g kaliumklorid. Ved organisk kardiopatologi (myokarditt, iskemisk hjertesykdom, myokardisk hypertrofi), registreres en positiv T-bølge, med NDC, en negativ T-bølge.

Ved utføring av veloergometry defineres typisk neurocirculatory dystoni redusert toleranse for stress, m. E. Neurocirculatory dystoni pasienten er i stand til å utføre en mindre last enn en frisk person av samme alder og kjønn. Laboratoriedata indikerer en økning i aktiviteten av sympathoadrenal system: som svar på en belastning i blodet er utilstrekkelig forbedring av noradrenalin, adrenalin, metabolitter, melkesyre.

Behandling av neurokirkulatorisk dystoni

Ved behandling av nevrokirkulatorisk dystoni spiller en uvanlig viktig rolle av ikke-narkotiske tiltak som er utformet for å øke organismens adaptive kapasitet til endrede forhold. Når NDC viser holdingen av tempereringsprosedyrer, sport (friidrett, svømming), rasjonell psykoterapi, normalisering av regimet av arbeid og hvile.

Den positive effekt på utøvelse system for regulering av autonome funksjoner har balneoterapi, fysioterapi (terapeutiske dusjer og kar, elektrisk, refleksologi, elektroforese med brom, magnesium, prokain), treningsterapi, spa behandling. Søvnforstyrrelser, kan irritabilitet tildele beroligende stoffer: motherwort, vendelrot, beroligende midler (oksazepam, etc.).

For behandling av hjerte neurocirculatory dystoni og hypertensive type som er vist å motta betablokkere (atenolol, propranolol, oxprenolol), eliminerer takykardi, hypertensjon, Cardialgia og stoffer som forbedrer metabolismen av hjertemuskelen (inosin, kalium- preparater, vitaminer fra gruppe B). Når dystoni neurocirculatory typen hypotensiv asteni og tilstedeværelsen av ortostatiske lidelser som er foreskrevet infusjon ginseng (sitrongress, aralia), koffein.

Prognose for neurokirkulatorisk dystoni

Forløpet av en hvilken som helst type neurokirkulatorisk dystoni forårsaker ikke utvikling av kardiomegali, hjertesvikt eller livstruende rytme- og ledningsforstyrrelser. I ungdomsårene, med rettidig behandling eller selvhelbredelse, er det en fullstendig gjenoppretting. Med alderen reduseres prognosen for fullstendig kur av neurokirkulatorisk dystoni. Reduksjon eller midlertidig funksjonshemming kan observeres i perioder med forverring.

Pasienter med hypertensiv type neurokirkulatorisk dystoni er i fare for hypertensjon; Ved hvilken som helst type NDC på grunn av brudd på lipidmetabolisme, er det mulig at aterosklerose og hjertesykdom kan utvikle seg.

Profylakse av neurokirkulatorisk dystoni

Problemene med å forebygge nevrokirkulatorisk dystoni går utover rent medisinske tiltak. Forebygging inkluderer riktig fysisk, mental og hygienisk opplæring av ungdom, økning av selvtillit og sosial tilpasning. Stor rolle er å fremme sunn livsstil, spille sport, unntatt røyking og drikking av alkohol.

Medisinsk profylakse av nevrokirkulatorisk dystoni inkluderer kamp med brennpunktsinfeksjoner, stressfaktorer, regulering av hormonell bakgrunn hos kvinner i overgangsalder.

Nevrologisk dystoni: symptomer og behandling

Nevrologisk dystoni er hovedsymptomene:

 • hodepine
 • svakhet
 • svimmelhet
 • Økt temperatur
 • Søvnforstyrrelse
 • Hyppig vannlating
 • Mangel på luft
 • diaré
 • Smerte i hjertet
 • Rask tretthet
 • Forringet hjertefrekvens
 • Tingling i hjertet
 • Nummen av ekstremiteter
 • forstoppelse
 • Ubehag i magen
 • Høyt blodtrykk
 • Lavt blodtrykk
 • Raskt puste
 • flatulens
 • Følelse av frykt

Nevrologisk dystoni eller hjertesykdom er et brudd på arbeidet i det kardiovaskulære systemet, som er forbundet med et brudd på fysiologisk nevroendokrin regulering. Ofte manifestert seg hos kvinner og ungdom på grunn av påvirkning av alvorlig stress eller tung fysisk anstrengelse. Det er mye mindre vanlig hos personer under 15 år og eldre enn førti år.

Til tross for ulike typer og symptomer på sykdommen, går det ganske godartet, fører ikke til videre utvikling av hjerteproblemer. Vanligvis er det en gunstig prognose (i de fleste kliniske tilfeller er fullstendig gjenoppretting notert).

Svært ofte er nevrokirkulatorisk dystoni forvirret med visse sykdommer i nervesystemet og kardiovaskulærsystemet. Forløpet av denne sykdommen er for eksempel svært som syndromet av panikkanfall, noen typer kardiopati, hyperkinetiske eller tonsillokardiale syndromer.

Symptomer på en slik sykdom, i enkelte tilfeller, kan manifestere skarpt og plutselig, med uforutsigbar forsvinning. Men det er mulig at sykdommen kan ta ganske lang tid med kronisk karakter. I dette tilfellet veksler perioder med forverring og stagnasjon av symptomer.

etiologi

Hos barn eller ungdom er hovedårsaken til sykdommen ikke fullt dannede indre organer og en sterk hormonell bølge. Hovedårsaken til denne sykdommen i den voksne befolkningen er tilstedeværelsen av stressende situasjoner som en person ikke kan takle, derfor begynner symptomene på dystoni å vises. Årsakene til sykdomsprogresjonen er delt inn i indre og eksterne. Eksterne er:

 • alvorlig overarbeid;
 • stillesittende, eller omvendt, for aktiv livsstil;
 • alle typer innenlandske og industrielle utslipp eller vibrasjoner;
 • bruk av alkohol i store mengder og misbruk av nikotin;
 • overdreven absorpsjon av drikkevarer som er inneholdt i store mengder, koffein - naturlig kaffe, svart sterk te, drikke for å øke energi;
 • veldig varme og tørre klimatiske forhold.

Interne årsaker til nevrocirkulatorisk dystoni er:

 • disposisjon, arvet;
 • en økning i antall hormoner i kroppen på grunn av graviditet eller under seksuell utvikling av ungdommens kropp;
 • personlig temperament av hver person;
 • kroniske smittsomme prosesser i kroppen;
 • brudd i arbeidet med indre organer av kronisk natur;
 • forstyrrelse av de nervøse og endokrine systemene;
 • period for opphør av menstruasjon i en kvinne;
 • allergi.

Etiologien til denne sykdommen er ganske allsidig, men det er ingen organisk skade på menneskets indre systemer.

arter

Denne sykdommen har flere typer, som er delt avhengig av nivået av blodtrykk:

 • hvis blodtrykket senkes, vil det bære navnet - neurokirkulatorisk dystoni ved hypotonisk type. I dette tilfellet er det oftest en rask nedgang i energi i kroppen og dens svakhet;
 • ved økt trykk - neurokirkulatorisk dystoni i henhold til den hypertoniske typen;
 • Nevrologisk dystoni i en blandet type er preget av endringer i blodtrykk;
 • i så fall, hvis trykkforandringene bare ubetydelig eller forble i det normale område, men fremfor alt, blir endringene klart til uttrykk i hjertet, cardiopsychoneurosis vil bli preget av kardial type.

I tillegg kan denne sykdommen klassifiseres i henhold til nivået av manifestasjon av symptomer, og avhengig av dette kan det fortsette:

 • enkelt - med mild manifestasjon av symptomer. Med et slikt bruksområde kan medisinske medisiner unngås, slik at pasienten får en ordentlig hvile og mottak av avkok av medisinsk samling av urter;
 • moderat alvorlighetsgrad - noen symptomer er så uttalt at de bringer ubehag til en person i hverdagen og forstyrrer profesjonell eller mental aktivitet;
 • Seriøst - tegn på sykdommen uttrykkes løpende, noe som gjør at pasienten ikke klarer å utføre noen funksjoner fra hverdagen. I dette tilfellet behandles behandlingen bare medisinsk.

Intensiteten av sykdomsforløpet kan være av følgende karakter:

 • forverring;
 • remisjon;
 • blandet type, der det er hopp i intensiteten av manifestasjonen av symptomer på sykdommen.

Ved former for overvekt av symptomer er nevrologisk dystoni delt inn i:

 • hjerte;
 • vegetososudistoy;
 • nevrotisk;
 • vasomotorisk;
 • med brudd på termoregulering;
 • forstyrrelser i fordøyelseskanalen;
 • skade på åndedrettsprosesser;
 • uenighet i kjønnsarbeidet.

symptomer

Symptomer kan skyldes en type sykdom eller en annen. Som regel manifesteres de i hver person på forskjellige måter. Noen er mer intense, en persons klinikk blir praktisk talt slettet. Men det er symptomer som observeres hos de fleste pasienter:

 • alvorlig hodepine eller svimmelhet;
 • økt svetting av håndflatene og føttene;
 • Sy i hjertet;
 • forstyrrelse av hjerteslagets rytme;
 • en følelse av mangel på luft, noe som gjør pusten raskere;
 • nummenhet av lemmer;
 • ubehagelige følelser i magen, som er forårsaket av forstoppelse eller diaré;
 • sterk svakhet i kroppen
 • hyppig trang til å urinere
 • en konstant, urimelig følelse av frykt og panikk;
 • søvnforstyrrelser;
 • økt nivå av gassutvikling fra kroppen.

Den hypertoniske typen dystoni karakteriseres, i tillegg til svakhet og svimmelhet, ved høyt blodtrykk. Hypotonisk dystoni ledsages av en kraftig reduksjon av blodtrykket. Den blandede form kombinerer de ovenfor beskrevne trykkfall, som kan bære en periodisk økning i kroppstemperatur. I forgrunnen av hjerte dystoni er smertefulle opplevelser og ubehag i hjertet.

diagnostikk

På grunn av utbredelsen av sykdommen og likheten av sine symptomer på noen andre sykdommer, vil diagnose i nevrologer, barneleger eller indre ikke gjøre uten ytterligere kontroll ved hjelp av:

 • MR og CT i hjertet;
 • daglig måling av blodtrykk;
 • EKG-test med belastning;
 • cardiography;
 • X-stråler;
 • veloergometri - en teknikk hvor mengden belastning pasienten kan tolerere måles. En pasient med en nevrologisk dystoni opprettholder en belastning flere ganger mindre enn en sunn person av samme alder og kjønn.

behandling

I motsetning til de fleste sykdommer i behandlingen av nevrokirkulatorisk dystoni, blir mer oppmerksomhet til ikke-medisinering. Den tar sikte på å introdusere følgende prosesser i pasientens daglige liv, som pasienten kan utføre selvstendig:

 • herding;
 • meditasjon;
 • yoga;
 • liten, men konstant fysisk aktivitet og løping;
 • sette i orden rutinen for daglige, arbeid og trening aktiviteter;
 • høyverdig hvile.

Ikke-farmakologisk behandling av symptomer i kliniske innstillinger består av:

 • psykoterapi;
 • electrosleep;
 • massasje;
 • akupunktur;
 • elektroforese;
 • refleksologi;
 • medisinske bad.

Sanatorietypen av behandling spiller også en viktig rolle.

For vellykket behandling av dystoni, er hjerte- og hypertoniske typer foreskrevet medikamenter som kan eliminere en rekke problemer med hjertearbeidet. For behandling av hypotonisk nevrologisk dystoni, kan legen foreskrive bruk av tinkturer av ginseng og koffein.

For å unngå forekomst av angrep av en slik sykdom, anbefaler leger daglig inntak av tinkturer av valerian, motherwort, hagtorn. For å behandle en konstant følelse av angst, brukes tranquilizers, som ikke bør overstige tre uker.

Ikke-rusmiddelbehandling av gravide skjer på samme måte som hos vanlige mennesker. Narkotikabehandling er litt annerledes - den er mild, men ikke mindre effektiv. Behandlingen er helt under oppsyn av leger.

Behandling av neurokirkulatorisk dystoni med folkemidlene vil bidra til å styrke effekten av metodene ovenfor. Grunnlaget for folkemetoder er alkoholtinkturer av forskjellige urter og frukt:

Dekoksjoner og tinkturer fra:

 • blandinger av hagtorn, oregano, morwort og St. John's wort;
 • forbindelser av goitrous, sitronmelisse og valerianrot;
 • et sett med oregano, hagtorn, kamille, mynte, sitronmelisse, salvie og morwort.

forebygging

Forebyggende tiltak, som behandling, kan være av uavhengig og medisinsk karakter.

Uavhengige forebyggingsmetoder består av følgende anbefalinger:

 • reduksjon eller unngåelse av stressende situasjoner eller ubehagelig kommunikasjon;
 • overholdelse av dagens korrekte regime, ernæring og søvn. Prøv å spise daglig på samme tid, i små porsjoner, fem eller seks ganger om dagen. Øk inntaket av vitaminer. Tiden for søvn bør være minst åtte timer om dagen;
 • høyverdig hvile;
 • vanlig trening;
 • Utelukkelse av alkohol og nikotin fra livet;
 • gjennomføringen av alle hygieniske tiltak
 • å redusere bruken av koffein.

Medisinske metoder for forebygging inkluderer:

 • rettidig behandling av noen inflammatoriske prosesser eller sykdommer;
 • samtaler av ungdom med en psykoterapeut, for å forbedre vurderingen av personlighet og tilpasning i samfunnet;
 • regulerer nivået av hormoner i den kvinnelige kroppen under graviditet og med overgangsalder.

Hvis du tror at du har det Nevrologisk dystoni og symptomene som er typiske for denne sykdommen, kan du hjelpe leger: en nevrolog, en terapeut, en barnelege.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Iskemisk kolitt er en sykdom for hvilken iskemi (blodsirkulasjonsavvik) av karene i tykktarmen er karakteristisk. Som et resultat av utviklingen av patologi, mottar det berørte segmentet av tarmen ikke den nødvendige mengden blod, derfor blir dens funksjoner gradvis brutt.

Premenstruelt syndrom er et kompleks av smertefulle opplevelser som oppstår ti dager før menstruasjonen begynner. Tegnene på manifestasjonen av denne lidelsen og deres kombinasjon har en individuell karakter. Noen kvinner kan uttrykke seg med symptomer som hodepine, plutselig forandring av humør, depresjon eller tårefølelse, mens andre - smertefulle opplevelser i brystkjertlene, oppkast eller konstant smerte i underlivet.

Hemangioma i ryggraden er en sykdom preget av tilstedeværelsen av en langsomt utviklet godartet tumor. Presentert sykdom kan oppstå med smertesyndrom eller smertefritt. Dens dannelse skjer i hvilket som helst benvev. Hemangioma er en av de vanligste diagnosen primære svulster i ryggraden.

Irritabel tarmsyndrom (IBS) er en rekke funksjonsforstyrrelser assosiert med driften av alle nedre delene av fordøyelseskanalen. På annen måte kalles det irritabel tarmsyndrom, men det lider ikke bare. Dette problemet er funnet i halvparten av verdens befolkning, og påvirker både eldre og barn. Oftest forekommer irritabel tarmsyndrom hos kvinner.

Vegetosovaskulær dystoni (VSD) er en sykdom som involverer hele kroppen i den patologiske prosessen. Den vanligste negative effekten fra det autonome nervesystemet er perifere nerver, så vel som kardiovaskulærsystemet. For å behandle sykdom er det nødvendig uten feil, siden det i forsømt form vil det få alvorlige konsekvenser for alle organer. I tillegg vil medisinsk hjelp hjelpe pasienten til å kvitte seg med ubehagelige manifestasjoner av sykdommen. I den internasjonale klassifiseringen av sykdommer ICD-10 har VSD koden G24.

Ved hjelp av fysiske øvelser og selvkontroll, kan de fleste uten medisin.

Behandling av neurokirkulatorisk dystoni

Årsakene til neurokirkulatorisk dystoni

Nevrologisk dystoni (NDC) - er en kronisk sykdom som er basert på et brudd av tilpasningsmekanismer og neuroendokrine regulering med flere symptomer som oppstår eller blir forbedret ved effekter av stressfaktorer. Den er preget av et godartet kurs og en gunstig prognose, fører ikke til utvikling av kardiomegali og hjertesvikt. Sykdommen er preget av mange endringer i alle organer og systemer, vegetative forstyrrelser, asteni, dårlig toleranse for stressende situasjoner og fysisk anstrengelse. Har et bølget kurs med perioder med remisjon og tilbakefall.

I etiologien til NDC er faktorer som bestemmer faktorene som utløser sykdomsutbruddet viktige.

Faktorer som forårsaker utvikling av sykdommen:

 • arvelige konstitusjonelle egenskaper (personer med svak type nervesystem);
 • ugunstige sosioøkonomiske forhold;
 • medfødt inferioritet av visse strukturer i det autonome nervesystemet.

Faktorer som provoserer sykdommen:

 • psykogen,
 • fysisk-kjemisk (stråling, vibrasjon, forgiftning, etc.),
 • dishormonal,
 • smittsom (kronisk tonsillitt, luftveisinfeksjoner, etc.).

I patogenesen av NDC materie forandrer hypothalamus-hypofyse-binyre-system for å danne en pen eller dominant, eller hyperreaktivitet kolinerge system som skriver seg fra mennesker med svake nervesystemet (med lav bearbeidbarhet mangel på initiativ, med dårligere). Når, til tross for normalisering av ytre forhold, redusert evne til å gjenopprette pasientens tilstrekkelige reaksjoner i det kardiovaskulære systemet til normal belastning, avanserte eller undulasjoner vaskulære lidelser som mister direkte kobling til årsaken.

Etter en tid, oppnår patogenetiske mekanismer autonomi, bidrar til konsolidering av dystoni selv når den opprinnelige faktoren har suspendert handlingen. Dysregulering av sympatisk-binyrene og kolinergene og endringer i sensitiviteten til de tilsvarende periferreceptorene manifesteres i reguleringsforstyrrelsen. Og hemodynamiske forstyrrelser uttrykt homeostase brudd histamin serotonin, kallikrein-kinin-system, vann og elektrolytt metabolisme, syre-base-tilstand (CBS), karbohydratmetabolismen, oksygentilførsel, og lignende.

Neurohormonal forstyrrelser i stoffskiftet og regulering av det kardiovaskulære systemet synes utilstrekkelig respons på stimuli sterk takykardi, forandringer i vaskulær tone, økning av minuttvolum (ISO), regionale vaskulære spasmer. Lidelser av reguleringen i ro kan være bezsimptomnymi, men under forskjellige belastninger (fysisk, orthostasis, mottar sympatomimetiske) identifisert defekter i funksjon av det kardiovaskulære systemet.

Pasienter klager over smerte i hjertepunktet, sjelden i gaffelområdet med konstant bestråling i venstre scapula eller i venstre arm. Vanligvis oppstår smerte ikke når, men etter fysisk anstrengelse. På NTSD skille 5 varianter av smerte:

 • Enkel kardialgi (hos 95% av pasientene) - smertefull, tar for det meste noen minutter og ligner en følelse av punktering, ledsaget av generell svakhet;
 • angioedevalgisk kardialgi (hos 25% av pasientene) - utvikler flere ganger om dagen, kontraherer smerte bak brystbenet, ledsaget av angst, en følelse av mangel på luft;
 • pristupopodobnaya langvarig smerte (32% tilfeller) - har en karakter vegetativ krise, intens, verkende smerte, som er ledsaget av en frykt for døden og vegetative reaksjoner - svetting, hjertebank, økt blodtrykk, sedasjon elimineres og p-blokkere;
 • simpatalgichnaya cardialgia (19% tilfeller) - karakteristiske stabil smerte, halsbrann typen precordial del elimineres sennep plaster som er satt på hjertet, eller akupunktur;
 • pseudostenokardi av stress (i 20% av tilfellene) - kontraherende, ikke-intensiv smerte i hjertet som oppstår når du går, blir ofte ledsaget av kortpustethet.

Følelse av hjertefading skjer vanligvis med ventrikulær ekstrasystol, hvilke pasienter er vanskelige å tolerere, selv om det ikke forårsaker endringer i hemodynamikk. Når du samler anamnese, klager pasienter i 95% av tilfellene om en følelse av mangel på luft når det er behov for å få dypt pust. Noen ganger opplever pasient latent dyspné - en følelse av sammentrekning, en koma i halsen. Dette symptomet er knyttet til brudd på reguleringen av pusten. Slike pasienter tolererer svært ubeskyttede lokaler. Ofte klage over generell svakhet, irritabilitet, tårefølelse, nedsatt humør. Slike klager er assosiert med kortsiktig hjernesviktssvikt på grunn av nedsatt vaskulær tone regulering. Det er klager av kvalme, oppkast, diaré eller forstoppelse på grunn av funksjonelle forstyrrelser i intestinal motilitet, men appetitten av disse pasientene er tilfredsstillende, ikke kroppsvekten endres ikke. En viss del av pasientene kan ha en langsiktig økning i kroppstemperatur til 38-39 ° C med relativt god helse. Temperaturen stiger om morgenen, avtar for kvelden, endres ikke etter bruk av smertestillende midler og aspirin. I dette tilfellet er temperaturforskjellen mellom de to aksillære områdene mer enn 1 ° C. Årsaken til dette fenomenet er et brudd på termoregulatoriske sentre i den hypotalamiske regionen.

I utseende er noen pasienter likt til pasienter med tyrotoksikose (skinnende øyne, tremor). Lemmer er kalde, cyanotiske. Under undersøkelsen er det økt pulsering av karoten arterier. I 50%, den smertefulle palpasjonen av intercostal musklene i tredje til fjerde intercostal mellomrom langs sredneklyuchichnoy og prikrigdinnyh linjer.

En del av NDC i tilfelle av alvorlig strøm er vegetativ-vaskulære kriser. De oppstår på grunn av dysfunksjon av strukturer i limbic-retikulært kompleks, og gir koordinering av de fysiske, følelsesmessige og vegetative sfærene. Provke fremveksten av kriser mental traumer, overbelastning, forstyrrelse, livets rytme, allergiske reaksjoner. I hjertet av deres forekomst er en overdreven konsentrasjon i kroppen av adrenalin, norepinefrin, acetylkolin. Nivået på disse stoffene øker betydelig før krisen, deres forhold og konsentrasjon bestemmer de kliniske egenskapene og typen vegetativ-vaskulær krise.

Vegetative-vestibulære kriser oppstår med samtidig Osteochondrose av nakkesøylen, allergier. De viser skarp svimmelhet, oppkast. AD svingninger i retning av hypotensjon. Kriser vanligvis starter om natten og fortsetter fra 5-10 minutter (lys), til flere timer (gjennomsnitt) og dag (tung), holdt sin hånd eller med hjelp av medisiner, slutten hyppig vannlating, og noen ganger løs avføring. Etter krisen opplever pasienter generell svakhet, smerte i hjertet. Krisene gjentas 1-3 ganger i uken (alvorlig form for kurset) eller 1-2 ganger i måneden (gjennomsnittlig tyngdekraft), 1-2 ganger i året (lysform).

Hvordan behandle neurokirkulatorisk dystoni?

Taktikk for behandling av nevrokirkulatorisk dystoni bestemmes av hvor mye klinisk uttalt organpatologi og hvordan det påvirker sykdomsforløpet.

For alle former for NDC på en lett form anbefales:

 • sanering av foci av kronisk infeksjon (tonsillektomi),
 • multivitaminer, eleutherococcus ekstrakt, ginseng, aralia;
 • i tilfelle stress overbelastning - auto-trening, psykoterapi;
 • med hormonelle endringer - substitusjonsbehandling (i samråd med spesialister - obstetrikere-gynekologer, endokrinologer);
 • rasjonell sysselsetting.

I en gjennomsnittlig gravitasjonsgrad betegner i tillegg:

 • lys sedativer (infusjoner av valerianrot, motherwort urt, bromider); beroligende midler;
 • respiratorisk gymnastikk;
 • behandling av en terapeut;
 • med depresjon - antidepressiva.

I alvorlig hjerte-type NTSD anbefaler p-adrenoblokere, beroligende midler, med søvnløshet - ivadal for 5-10 mg om natten. For hypertensive kriser, metoprololsuccinat eller betaxolol.

Høyt blodtrykk og type NCD krever undertrykkelse hypersympathicotonia - det er oppnevnt piroksan, redergam, metoprolol succinate, betaxololhydroklorid, nebivolol, no-spa, små vinka narkotika. Sistnevnte forbedrer hjernehemodynamikk, minne, søvn, redusere hodepine, utfør en beroligende effekt. Også homeopatisk forberedelse Pumpan (10-15 dråper 3 ganger om dagen) er effektiv.

Den hypotensive formen behandles primært med venotoniske legemidler, ginkgo biloba ekstrakt eller tanakana ekstrakt.

fysioterapi behandling neurokirkulatorisk dystoni avhenger av funksjonene i det kliniske kurset, idet man tar hensyn til mekanismene i virkningen av etiologiske faktorer. Påfør galvanisering og balneoterapi (perlebad, dusjer, tørke) for å forbedre funksjonene til det sentrale og autonome nervesystemet, de humorale delene av reguleringen av blodsirkulasjonen. Tilordne en elektroslange i 20-40 minutter; på kurset - 12-18 prosedyrer for hypertonisk og hjertetyper NDC (pulsfrekvens er 10-15 Hz). I den hypotensive NDC-typen økes elektrolytens pulsfrekvens gradvis fra 10 til 40 Hz - etter 3-6 prosedyrer. Det anbefales å massere lemmer og trunk med tørre børster i den hypotensive NDC-typen.

For alle typer NDC er det vist massasje av nakkebenssonen. Når hjertemassasje typen NDC effektiv precordial del, kan administreres som 12-20 sesjoner elektroforese natriumbromid, kalsiumklorid, magnesiumsulfat ved høyt blodtrykk og type NDC, koffein og bromider - med hypotensiv typen NDC.

Dosering av ultrafiolett bestråling av hele kroppen, treningsbehandling, magnetoterapi, akupunktur for alle typer NDC.

Hvilke sykdommer kan være forbundet med

I en viss del av pasientene virker NDC som et syndrom, tegn på at det reduseres under remisjon, for eksempel i diffus giftig goiter, enteritt. Dette er en sekundær NDC.

I tillegg kan nevrologisk dystoni gjøre sin debut mot bakgrunnen av en kronisk infeksjonssykdom - tonsillitt, bihulebetennelse, etc. - eller på grunn av et betydelig psyko-emosjonelt sjokk, depresjon.

Behandling av nevrologisk dystoni hjemme

behandling neurokirkulatorisk dystoni i hjemmet er å eliminere årsakene og hovedsyndromer (etitropnoe og patogenetisk behandling) med en normalisering av bo- og arbeidsforhold, å begrense inntak av salt og alkohol, normalisering av tilstanden av psyken (den fullstendige lege kontakt med pasienten), bruk av styrkende og symptomatisk terapi og behandling av komorbide medisinske tilstander.

Prognosen med NDC er gunstig. Folk forblir effektive, men sykdomsforløpet avhenger av arbeidsforholdene. Arbeid som krever fysisk og nevromuskulær spenning, kontakt med kjemikalier, er uønsket.

Hvilke stoffer som behandler nevrocirkulatorisk dystoni?

 • rudotel - 5 mg 2 ganger daglig,
 • mebicar - 300 mg 2-3 ganger om dagen,
 • grandaxin - 50-100 mg 2-3 ganger om dagen,
 • amitriptylin - 50-150 mg per dag,
 • betalkok ZOK - 50-100 mg en gang daglig,
 • bisoprolol - 2,5-5,0 mg per dag i 3-5 uker,
 • Nebivolol - 2,5-5,0 mg per dag,
 • betaxolol - 10-20 mg per dag;
 • elenium - 5-10 mg 2-3 ganger om dagen,
 • Nosepam - 10-50 mg per dag,
 • sibazon - 5-30 mg per dag;
 • ivadal - 5-10 mg per natt,
 • sonapaks - 30-75 mg per dag,
 • frenolone - 15-30 mg per dag,
 • Cavinton - 15-30 mg per dag,
 • vinkaton - 30-60 mg per dag,
 • Pumpe - 10-15 dråper 3 ganger om dagen,
 • koffein-benzoatnatrium - 0,1 g 2-3 ganger daglig,
 • teofyllin - 0,1 g en gang om dagen inne,
 • piracetam - 850 mg to ganger daglig,
 • nootropil - 800 mg to ganger daglig.

Behandling av neurokirkulatorisk dystoni ved folkemetoder

Behandling av neurokirkulatorisk dystoni er heller en hjelpeperson. Det vil si at det ikke er sannsynlig å forbedre helsen utelukkende med folkemessige rettsmidler, samtidig er bruk av urtedekk i kombinasjon med andre behandlingsmetoder som er oppført i artikkelen ganske effektiv.

På apoteket anbefales det å kjøpe alkoholtinkturer av medisinske urter:

 • valerian - for 20-30 dråper oppløses i en liten mengde vann, ta 3-4 ganger om dagen;
 • Corvalol - 15-30 dråper 2-3 ganger om dagen;
 • motherwort - for 30-50 dråper oppløses i en liten mengde vann, ta 3-4 ganger om dagen;
 • Passiflora - 30-50 dråper for å oppløse i en liten mengde vann, ta 3-4 ganger om dagen;
 • peony - 30-40 dråper (før en teskje) å oppløse i en liten mengde vann, ta 3 ganger om dagen, opp til en måned;
 • hagtornefrukt - 20-30 dråper 3-4 ganger daglig før måltider.

Legg merke til følgende oppskrifter for medisinske buljonger:

 • Koble til 1,5 tsk. hagtorn blomster og oregano gress, 2 ts hver. Gressmoder og gress St. John's wort; 2 ss Samle brygget ½ liter kokende vann, insistere på en termos eller i varmen 5-6 timer; ta ½ kopp 3 ganger om dagen for en time før et måltid;
 • Koble til 1 teskje urter goricveta og valerianrot, 2 ts. Melissa blader; 1 ss. Råmateriale helle et glass kokende vann, insister i varmen i 40 minutter, ta ¼ kopp 3 ganger daglig før måltider;
 • å koble til 1 del av urtens oregano, hagtorns frukter, kamilleblomster, salvieblader, nyre-te, 2 deler mynteblader, moderkryddeurter, 2 ss Samle brygget ½ liter kokende vann, insistere på en termos eller i varmen 5-6 timer; ta ½ kopp 3 ganger om dagen i en time før måltider.

Behandling av neurokirkulatorisk dystoni under graviditet

Graviditet kan både forverre og lindre løpet av neurokirkulatorisk dystoni, det er rent individuelt. Under alle omstendigheter er planlegging av graviditet hos en kvinne med en tilsvarende diagnose anbefalt for fritidstiden.

Hvis sykdommen ikke har utviklet seg, men det er avhengighet eller en familiehistorie, er det viktig å ta forebyggende tiltak før feiringen av svangerskapet og i den perioden.

Forebygging består i behandling av kronisk infeksjon (tonsillitt, karies), dyshormonale tilstander, røykeslutt, unntatt skadelige yrkesmessige eksponeringer og minimering av stressfaktorer. De generelle forebyggende tiltakene er minimalisering av den psykotraumatiske effekten og den brede gjennomføringen av fritidsaktiviteter og kroppsopplæring.

For behandling av nevocirkulær dystoni, velger gravide kvinner medisiner og metoder for mild handling, den mest ufarlige for moren og den fremtidige babyen. Navnene diskuteres på individuell basis.

Til hvilke leger å ta opp, hvis du har en neurokirkulatorisk dystoni

Diagnosen er basert på en analyse av det kliniske bildet av sykdommen.

Følgende NCD-symptomkomplekser utmerker seg:

 • kardialgichesky;
 • takykardialgisk (hyperkinetisk);
 • åndedretts;
 • asteni;
 • vegetativ-vaskulær dystoni (perifer vaskulære lidelser);
 • vegetative-vaskulære paroksysmer (krise);
 • psyko-emosjonelle;
 • arytmisk.

Tilstedeværelsen av fire slike komplekser på åtte i pasienten indikerer NDC.

Til støtte for denne sykdommen som gjenspeiles av medisinske brukshistoriedata (akutt eller kronisk psyko emosjonelt stress, hormonelle forandringer i organismen), en lang periode uten bevis på sykdomsprogresjon og effekten av bruk av beroligende midler, psykotrope medikamenter eller p-blokkere.

Funksjonen til de indre organene endres ikke, det er ingen tegn på hjertesvikt. Størrelsen på hjertet endres ikke. Hos 30% av pasientene høres systolisk murmur, som forsvinner i oppreist stilling. Noen ganger hører melodien til prolaps av mitralventilen. Pulsen er labil, har en tendens til å bli akselerert, ustabil, avhenger av kroppens posisjon, pustens fase. Ved innånding - en avmatning, ved utånding - en økning i puls. Paroksysmer av takykardi, atrieflimmer er mulige.

Pasienter kjennetegnes av vaskulære reaksjoner - rødhet i ansiktet, spesielt under spenning, vasospastiske reaksjoner som Reynauds syndrom, men uten tegn på patologiens utvikling. Noen ganger er en forbigående akrocyanose, pastostessen til underdelene (spesielt om sommeren som følge av langvarig stående) et tegn på den forstyrrede vaskulære tonen. Slike tegn oppstår ved overvekt av tonen i vagusnerven, hypotensjonen og venøs insuffisiens.

Bekreft diagnosen NDC på EKG. Ved utførelse av en prøve med fysisk aktivitet, positive EKG-prøver med kaliumklorid og obzidan, hyperventilasjon og ortostatisk test. Når ekkokardiografi vanligvis bestemmes av den hyperkinetiske typen hemodynamikk, er den ustabile prolapsen av mitralventilen som følge av funksjonelle endringer i tonen i mastoidmusklene

Andre tegn som bekrefter diagnosen NDC er:

 • utilstrekkelig respons av det kardiovaskulære systemet under veloergometry (ingen økning i pulstrykk, redusert arbeidstoleranse, økt hjertefrekvens større enn 50%, stabiliserings parametrene av blodtrykket og hjertefrekvensen på et normalt nivå senere enn 3 minutter, kan avta i diastolisk blodtrykk på 10 mm Hg. element og under);
 • hyperdynamisk type sirkulasjon;
 • nedsatt formasjon av hypofyse-adrenal og kjønnshormoner;
 • økning i blod pH (respiratorisk alkalose) med dosert fysisk aktivitet, brudd på regional vaskulær tone;
 • forstyrrelser i termoregulering.

Symptomer som utelukker diagnosen NDC:

 • økt hjerte størrelse;
 • lytter til diastoliske lyder;
 • elektrokardiografiske tegn på brennpunktsendringer, permanent blokkering av hjertet av organisk opprinnelse, paroksysmy av ventrikulær takykardi, konstant atrieflimmering;
 • tegn på kronisk hjertesvikt (systolisk og / eller diastolisk dysfunksjon i venstre ventrikel);
 • identifisert i løpet av laboratoriestudier inflammatoriske eller autoimmune endringer.

Les Mer Om Fartøyene