Nevrologisk dystoni av hypotonisk type

Komplekset av nevropentiske symptomer som oppstår på grunn av ulike provokasjonsfaktorer kalles nevrologisk dystoni. Sykdommen begynner ofte i pubertal alder, når hormoner er aktive. Nevrologisk dystoni (NDC) reduserer livskvaliteten, og krever derfor behandling.

Hva er NDC for hypotonisk type

Patologi er en hyppig form av vegetativ dystoni. Det oppstår når normal regulering av vaskulær tone er forstyrret. Symptomer på neurokirkulatorisk dystoni (kode for ICD-10) er løst hos 25-80% av moderne skolebarn, men forekommer sjelden hos personer eldre enn 40 år. Sykdommen anses ungdom, fordi den går tilbake til barndommen. Følgende typer neurokirkulatorisk dystoni utmerker seg:

 1. Cardinal. Det manifesteres ved brudd på hjertemuskelen.
 2. Vaskulær. Ledsaget av skarpe hopp i blodtrykk.
 3. Hypertensive. Karakterisert av økt blodtrykk.
 4. Hypotonisk (hypotensiv). Det er en vedvarende nedgang i blodtrykket.
 5. Blandet. Kombinerer alle de ovennevnte symptomene.

Årsaker til neurokirkulatorisk dystoni

Det autonome nervesystemet (VNS) er ansvarlig for tilkoblingen av alle vev og organer til sentralnervesystemet. Den støtter tilpasningen av organismen til ytre forhold. Cardiopsychoneurosis hypoton typen er et resultat av en ubalanse i det autonome nervesystemet, når det er en dysfunksjon i det sympatiske eller parasympatiske sin avdeling. En impuls til utviklingen av sykdommen kan tjene som følgende faktorer:

 • arvelighet;
 • sosialt miljø (holdninger på jobb, i familien);
 • egenskaper av temperament;
 • hormonelle lidelser;
 • craniocerebral trauma;
 • endring i klimatiske forhold;
 • stort fysisk eller psykisk stress;
 • infeksjoner og allergiske sykdommer.

Hvordan er hypothyroidism av VSD

I formuleringen av diagnosen tas hensyn til symptomer som en undertrykt sinnstilstand, generell svakhet, uvilje til å delta i daglige aktiviteter. Nevrologisk dystoni er en svært ubehagelig diagnose, da den er ledsaget av hyppig hodepine, svimmelhet, mangel på lyst til å bevege seg. Symptomatologien til NDC på hypotonisk type ligner tegn på mange nervesykdommer, derfor er det sjelden vurdert som en uavhengig patologi.

Cardialgia syndrom

Hos neurosirkulatorisk dystoni er hypotonisk type hos 90% av pasientene hjertesyndrom. Når du har oppstått, er kardialgi fastgjort ved hjelp av en betinget refleks eller en mekanisme for automatisk forslag. Mønsteret av smerteangrep med NCD av hypotonisk type er fraværende, men provoserer deres stressende situasjon, overdreven fysisk belastning. Det er en langsom hjertefrekvens og smerte i hjertet, som kan være av forskjellige etiologier:

 1. klemming;
 2. verkende;
 3. intens brennende;
 4. paroksysmal.

Lavt trykk

Lavt blodtrykk i NDC er ikke lavere enn normalt, men en tilstand hvor pasienter lider av alle. Dette er kroppens indre reaksjon til langvarig stress. Hjertet begynner å pumpe blodet verre, på grunn av hvilke pasienter som klager over lavt puls og blodtrykk, konstant frykt, panikk-engstelige tanker. Den mentale tilstanden hos pasienter med hypotonisk type VSD i lang tid er i diskord med omverdenen.

Lokal hyperhidrose

Et annet symptom på hypotonisk dystoni er økt svetting av hender og føtter. Ved normal funksjon av nervesystemet er separasjonen av svette balansert. I NTSD, forårsaket av stress, kronisk tretthet eller konstant stress, blir sympatiske avdelingen styrket, noe som medfører lokal hyperhidrose. Det kan observeres i alle aldre hos menn, kvinner og barn, men er mer vanlig i svangerskapet.

Hvordan diagnostiseres hypotonisk dystoni

Diagnose av sykdommen er ikke lett, fordi symptomene på hypotonisk dystoni også er karakteristiske for andre nervøse patologier. Det finnes flere laboratorieundersøkelser som bidrar til å etablere tilstedeværelse av en pasient med symptomer på GVA-hypotonisk type:

 • X-stråler;
 • funksjonell diagnostikk;
 • MRI;
 • blodprøve.

For å få en nøyaktig diagnose sendes pasienten til konsultasjon til en urolog, gynekolog, kardiolog, psykoterapeut. Resultatene av analysene gir ikke et komplett bilde, derfor hjelper de med å diagnostisere konklusjonene fra de ovenfor nevnte spesialistene. Hvis andre sykdommer ikke ble oppdaget under undersøkelsen, diagnostiseres hypotonisk dystoni.

Behandling av neurokirkulatorisk dystoni ved hypotonisk type

Behandling av sykdommen utnevnes først etter å ha avslørt sin årsak. Behandling av neurokirkulatorisk dystoni er basert på psykoterapi, herding. Normalisering av søvn og hvile, lett fysisk anstrengelse og en rekke andre tiltak for å eliminere mentale problemer er vist. Medisinering er tatt strengt i henhold til legenes resept. Utmerkede resultater vil bli vist ved sanatorium-resort behandling, der mot bakgrunn av psykoterapeutisk observasjon brukes slike metoder som:

 1. refleksologi;
 2. balneotherapy;
 3. fysioterapi;
 4. elektroforese;
 5. electrosleep.

Medikamentell behandling av hypotonisk dystoni er rettet mot rask tilbaketrekking av symptomer. Det varer som regel i flere måneder. Når sykdommen er foreskrevet:

 • beroligende midler og beroligende midler;
 • legemidler som øker blodtrykket
 • B-vitaminer for å forbedre funksjonen av hjertemuskelen;
 • beta-adrenoblokker for å redusere kardialgi og takykardi.

Anvendelse av fysioterapi prosedyrer

Hovedmålet med fysioterapi er å korrigere vegetativ regulering og normalisere vaskulær tone. Brukes:

 1. Vasodilatorer. Disse inkluderer natriumklorid, terpentinbad, elektroforese, darsonvalisering.
 2. Tonic. Dette er et kontrastbad, sirkulær dusj, SUF-bestråling.
 3. Avslappende. Jod-brom- eller nålebader, fyto-aromaterapi, elektroslep, paraffinapplikasjoner.
 4. Antiarytmisk. Elektroforese med prokainamid, kaliumklorid, lidokain.

Folkemidlene

NDC på hypotonisk type av enhver form er perfekt behandlet av folkemessige rettsmidler. Hjemme er det lett å forberede infusjoner og urte medisinske urter som fjerner nervesykdommer. Ved bruk av folkeoppskrifter må det tas hensyn til at de krever langvarig bruk:

 1. Rød av rosa rhodiola. 100 g tørr plante, hell 500 ml vodka. På et kjølig sted, vedvarer i 7 dager, risting av og til. Ta 10 dråper tre ganger om dagen i en måned. Dette vil bidra til å normalisere trykket.
 2. Urten av St. John's wort og Angelica. Ta friske urter av hver plante, bland i en andel av 10 (St. John's wort) til 1 (Angelica). Plasser i en beholder, lukk tett, sett i ovnen i tre timer. Bland blandingen, bruk den som te. Ved langvarig bruk vil det gi tonisk effekt for blodårene.
 3. Frukt av rød hagtorn. Brygg 1 spoonful (tabell) av tørket frukt i kokende vann (1 glass). La i 2 timer å infuse, etter filter. Spis 1 ss. l. før du spiser. Har en tilretteleggende effekt under takykardi med nevrokirkulatorisk dystoni.

Diagnose av NDC under graviditet

Søvnløshet, tretthet i morgen, et dårlig minne. Hvis en pasient kommer til en lege med slike klager under graviditeten, blir hun diagnostisert med nevrokirkulatorisk dystoni. Problemet oppstår hovedsakelig på grunn av hormonelle forandringer i kroppen til en kvinne og brudd på regimet. En ung mor kan klage på:

 1. muskel og hjerte smerte;
 2. besvimelse;
 3. kortpustethet;
 4. urimelig frykt og panikkanfall.

Hvis patologien ikke blir behandlet, kan denne tilstanden negativt påvirke tilstanden til fosteret. Å lindre helsetilstanden vil bidra til å normalisere den psykologiske tilstanden. For å gjøre dette må du opprette en daglig rutine, beskytte deg mot stress, ta nødvendige mineralkomplekser og vitaminer. Å lindre spenning og interne problemer bidrar:

 • spesielle pusteøvelser;
 • lange turer i friluft;
 • massasje;
 • aromaterapi;
 • meditasjon.

Kurset og behandlingen av neurokirkulatorisk dystoni ved hypotonisk type

I kardiologi er det en rekke sykdommer som ikke kan tilskrives visse nosologiske former. I henhold til ICD-10 er nevrologisk dystoni ved hypotonisk type et kompleks av vegetative og neurogene lidelser, som fører til patologiske forandringer i kardiovaskulærsystemet. I dette tilfellet er det umulig å oppdage eventuelle strukturelle endringer i endokrine eller nervesystemet. Sykdommen har perioder med forverring og remisjon med et bølgelignende kurs, ofte med en gunstig prognose, siden det ikke er noen utvikling av hjertesvikt.

Nevrologisk dystoni av hypotonisk type

I femtiotalet av forrige århundre foreslo sovjetiske nevroveterne å bruke termen "neurokirkulatorisk dystoni" (NDC) for første gang. Denne verdien kombinerer flere stater som ikke kan skilles inn i en separat nosologisk kohorte. Disse inkluderte asteni, hjerte-neuroser, økt excitability av hjertet, i undersøkelsen som ingen strukturelle abnormiteter i organene ble funnet. Nå har patologien en høy forekomst, men det er å foretrekke hos ungdom og unge under 40 år.

Årsaker til utvikling

Kardiologer bemerker at en tredjedel av alle pasientene som søker hjelp, lider av nevrologisk dystoni. Blant dem er NDC for hypotonisk type syk mer enn halvparten av pasientene. Leger skiller ungdommer hvis nervesystem ikke er tilpasset det ytre miljøet. På grunn av dette kan forskjellige stressende omstendigheter provosere homeostaseforstyrrelser og funksjonell organsvikt. Følgende utviklingsfaktorer skiller seg ut:

 • arvelige egenskaper av organismen;
 • dårlige vaner og ubehagelige sosiale forhold i livet;
 • forvrengt oppførselsmønstre fra utsiden;
 • det kulturelle nivået i samfunnet, som inkluderer tradisjoner og diettregimer, alkoholforbruk, måling av fysisk aktivitet;
 • tidlig begynnelse av seksuell aktivitet;
 • akutt og kronisk følelsesmessig stress;
 • en konstant tilbøyelighet til stress;
 • overgangsalder eller graviditet hos kvinner;
 • langsiktige smittsomme sykdommer;
 • ekstremt tung fysisk aktivitet;
 • negativ påvirkning av miljøfaktorer - stråling, klimaendringer, luftforurensning av industrielle forgiftninger.

Sammen forstyrrer disse faktorene det etablerte arbeidet til kroppens nervøse og humorale systemer. Formentlig, med dystoni, påvirkes dype hjernestrukturer som hypothalamus og thalamus. De er ansvarlige for behandling og systematisering av data mottatt fra alle organer. Dette forstyrret vann og elektrolytiske balanse, regulering av adrenalin og noradrenalin frigjøring, insulin, histamin, som fører til forstyrrelser av mikrosirkulasjonen og vevshypoksi. Først av alt er det en forstyrrelse i reguleringen av hjertet og ofte en hypotonisk type med trykkfall, kardialgi.

Klassifisering av neurokirkulatorisk dystoni

Symptomene på sykdommen er like. For eksempel tilskrives tegn på hypotonisk dystoni noen ganger en cardialgisk type. Symptom kompleks er vanskelig å klassifisere, fordi mange faktorer påvirker sykdommen, men det er ingen strukturelle endringer i organene. Men klinikerne S.O. Abbakumova og V.I. Makolina identifiserte i 1996 følgende varianter av sykdommen:

 1. NDC for hypotonisk type.
 2. NDC på hypertonisk type.
 3. NDC av hjerte type.
 4. NDC av blandet type.

Når det gjelder alvorlighetsgraden av symptomer, er de: mild, moderat og alvorlig. Med enkel flyt er det 3-6 klager, det er ingen kriseforhold, pasienter jobber og trenger ikke medisinsk behandling. Den gjennomsnittlige graden av dystoni karakteriseres av respiratoriske lidelser, mental utmattelse, betydelig reduksjon i evnen til å jobbe og behovet for behandling av legemidler. Det alvorlige kurset er preget av stabiliteten av symptomer, asthenoneurotisk syndrom, EKG-endringer, midlertidig funksjonshemning, behovet for permanent behandling.

Symptomer på NCD på hypotonisk type

Det er vanskelig å tro på ungdom eller unge som gjør ulike klager, mens de ser sunne ut. Dystoni i hypotonisk type bringer imidlertid mange ubehagelige opplevelser helt opp til bevissthetstap. Samtidig øker tonen i det parasympatiske nervesystemet, som et resultat av hvilke symptomene på vaskulær insuffisiens dominerer. For å opprettholde lange fysiske og følelsesmessige stammer, er pasientene ikke i stand. Blant symptomene som er bestemt hos slike pasienter, kan vi skille mellom:

 • alvorlig svakhet;
 • hypotensjon - blodtrykk under 100/60 mm Hg. Artikkel.;
 • hyppig ortostatisk kollaps - dette er en kraftig nedgang i trykk med endring i kroppens stilling;
 • tretthet, sløvhet;
 • vedvarende eller gjentatt smerte i hjertet;
 • noen ganger svimmelhet;
 • døsighet.

Alvorlighetsgraden av disse manifestasjonene avhenger av egenskapene til organismen. Tenåringer er mer sannsynlig å miste bevisstheten under treningsleksjoner eller med dårlig ernæring. Personer i ung alder er utsatt for hjertesmerter og alvorlig svakhet, ofte ikke i stand til å jobbe lenge. Hypotonisk dystoni forekommer ofte i lange, tynne mennesker, og i dette tilfellet er hjertet ikke i stand til å levere hver celle oksygen, næringsstoffer. Deretter er det episoder av fallende blodtrykk.

Diagnose av NCD ved hypotonisk type

Kardiologer etablerer diagnosen "Neurokirkulatorisk dystoni" ved utelukkelse. Alderen til pasienter som gjør typiske klager er tatt i betraktning. Det er nødvendig å gjennomføre en rekke objektive undersøkelser for å verifisere fraværet av organiske endringer i hjerte og blodårer. Følgende metoder for forskning skiller seg ut:

 1. Måling av blodtrykk (BP) på begge hender. Indeksene er mindre enn 100/60 mm Hg. Art.
 2. Evaluering av blodtrykk på beina, som vil være under skulderen ved 10-15 mm Hg. Art.
 3. Daglig overvåkning av blodtrykk, som vil vise hypotoniske kriser, deres frekvens og varighet.
 4. EKG. Ofte oppdages brudd på myokardnæring, men det er et syndrom med tidlig repolarisering av ventriklene, enkelt ekstrasystoler, bradykardi.
 5. Sykkel ergometri. Testen bidrar til å bestemme motstanden mot stress og motstanden av blodårene etter trening.
 6. Ekkokardiogram. Ultralydundersøkelse av hjertet vil ikke oppdage strukturelle endringer.
 7. Funksjonsprøver. Valsalva-prøven, en kald og hyperventilasjonstest, vil rapportere at pasienten har dårlig pasient til belastningen, ledsaget av hypotensjon.

Behandling av NDC ved hypotonisk type

Enhver sykdom kan herdes ved å påvirke årsakene til utviklingen. Gunstig påvirke nervesystemet, forbedrer levekårene, god ernæring, moderat trening, morgen jogging i frisk luft, herdesøkt. Og det er også nødvendig å ty til tjenester av psykoterapeuter, dersom det viser seg sterkt uttrykk for dystoni. Spesialisten vil forklare pasienten og hans slektninger essensen av patologien, kurset og muligheten for utvinning. Autosuggestion kan lindre ubehagelige symptomer og kontrollere tilstanden din i stressende situasjoner, noe som vil forbedre behandlingen.

medisinering

På grunn av det faktum at de fleste pasienter er vær-avhengige og variasjoner i atmosfærisk trykk forårsaker hypotensjon, er det nødvendig å bruke adaptogener. Tinktur av Eleutherococcus, har Ginseng en tonisk effekt på strukturen i hjernestammen og karveveggen. Blodtrykk stiger, tretthet og døsighet forsvinner, blodsirkulasjonen i hjertet forbedrer, metabolske prosesser i organene. På dagen må du drikke 1 teskje tre ganger, varig 2 måneder. Etter en månedspause, gjenta behandlingsforløpet.

Nevrologisk dystoni: årsaker, tegn, typer, behandling

Det er klart at essensen av de mange navnene på syndromet i neuro dystoni (NCD) en - autonom ubalanse primære organer reduserer livskvaliteten, fra barndommen eller ungdomsårene, derfor NDC betraktet som "ungdom" sykdom.

Hyppigst forekommende neurokirkulatorisk dystoni (vegetativ-vaskulær dystoni, vegeto-vaskulær dysfunksjon, vegetativt dystoni-syndrom) begynner i puberteten, når bare sekundære seksuelle egenskaper blir samlet, og hormoner begynner aktiv aktivitet i forbindelse med den kommende perestroikaen.

Sykdommen har en tendens til å være forbundet med spesifikke årsaker, som ga opphav til vedvarende brudd forble en levetid og gjøre en person "verken syk eller frisk."

Hvorfor skjer dette?

Det autonome nervesystemet gjennomtrenger hele menneskekroppen og er ansvarlig for den innervasjon av de indre organer og lymfe systemer og sirkulasjons, fordøyelsessystemet, luftveiene, separasjon, hormonal regulering, og hjerne- og ryggmarg vev. I tillegg opprettholder det autonome nervesystemet konstancen av det indre miljøet og sikrer tilpasningen av organismen til ytre forhold.

Arbeidet til alle systemer sikres av likevektsadferdene i de to avdelingene: sympatisk og parasympatisk. Med overhodet av funksjonen til en avdeling over en annen, skjer en endring i ytelsen til individuelle systemer og organer. Tilpasningsevner av organismen med dette fenomenet, naturlig, reduseres.

Det er interessant at skaden på enkelte organer og feilfunksjonen i det endokrine systemet selv kan føre til ubalanse i det autonome nervesystemet. Nevrologisk dystoni er et resultat av ubalanse i det autonome nervesystemet, Derfor er NDC-typen avhengig av overvekt av en bestemt del av VNS (sympatisk eller parasympatisk).

Drevet til sykdommen

Spørsmålet om hvorfor noen er syke, og noen ikke er, er iboende i NDC, så vel som resten av sykdommene. Etiologien til nevrocirkulatorisk dystoni kan skelnes av hovedfaktorene:

 • Familiens natur av sykdommen, hvor arvelighet spiller en betydelig rolle, men det bør huskes på at ikke sykdommen overføres, men egenskapene til organismen, som ligner foreldrene. I tilfelle av neurokirkulatorisk dystoni har moren flere sjanser til å overføre en predisposisjon til patologi;
 • Det sosiale miljøet, som inkluderer både levekårene og relasjonene i teamet som påvirker psykomotionalstaten;
 • Temperament og personlighet;
 • Craniocerebral traumer og neuroinfections i anamnese;
 • Hormonale lidelser;
 • Smittsomme-allergiske sykdommer;
 • Overdreven mental og fysisk stress;
 • Endring av klimatiske forhold på boligen.

Kombinasjonen av flere eller alle faktorer sammen fører til kroppens reaksjon på stimuli. Denne reaksjonen er ansvarlig for dannelsen av patologiske forhold som manifesteres av lidelser:

 1. Exchange prosesser;
 2. Innervering av indre organer;
 3. Mage-tarmkanalens arbeid;
 4. I blodkoaguleringssystemet;
 5. Aktiviteten til det endokrine systemet.

Forløpet av moderens graviditet, hypoksi og fødselstrauma har også en negativ effekt på tilstanden til det vegetative systemet og kan være årsaken til nevrocirkulatorisk dystoni hos barn.

Inkonsekvensen av driften av systemene fører til et svar på fartøyene - deres spasmer. Dermed begynner manifestasjonen av neurokirkulatorisk dystoni.

Video: neurokirkulatorisk dystoni - Dr. Komarovsky

Typer NDCer

Hver nevrokirkulatorisk dystoni forekommer på forskjellige måter. Essensen av disse fenomenene ligger i overveielsen av en bestemt avdeling i det autonome nervesystemet og i dannelsen av NDC-typen. Ett hjerte gjør vondt eller "popper opp", den andres hode spinner, bare temperaturen på miljøet endres med en grad eller to. Og hvis Gud forbyder, spenning, stress eller en skarp forandring i været - er det generelt ukontrollert reaksjon. Symptomer på neurokirkulatorisk dystoni er lyse og varierte, men følelser er alltid ubehagelige.

Du kan føle noe, noe. Svimmelhet, pre-stupor, ledsaget av kvalme eller ubehagelig "klump" i magen. Følelsen er at noen ganger vil du miste bevisstheten, og deretter få lindring. Ofte besvimelse for noen mennesker er en frelse, etter at det kommer en hyggelig languor og avslapping...

Behandling av nevrokirkulatorisk dystoni er lang, i lys av prosessenes bølgende forløb, og er rettet mot å forhindre tilbakefall. I tillegg avhenger et kompleks av medisiner direkte av typen NDC og endringer i kardiovaskulærsystemet.

Typer av neurokirkulatorisk dystoni er delt avhengig av blodtrykksindeksene:

 • Nevrologisk dystoni i henhold til den hypertoniske typen - blodtrykket har en tendens til å øke, uavhengig av alder og omstendigheter.
 • Nevrologisk dystoni ved hypotonisk type - sløvhet, svakhet, redusert trykk og puls;
 • Nevrologisk dystoni i en blandet type, det er vanskelig å holde styr på hvordan og når alt kommer til å slå. Det verste er at pasienten ikke vet på forhånd og med rystelser forventer enten en økning eller et trykkfall.

Hypertensive NDC type

Nevrologisk dystoni i henhold til den hypertoniske typen er karakterisert ved ubalanse i det autonome nervesystemet, uttrykt av overvekt av tonen i sympatiske systemet over den parasympatiske avdelingensympathicotonia) og er uttrykt av:

 1. Økt blodtrykk;
 2. Hodepine, som er avhengig av fysisk aktivitet og styrkes med det;
 3. svimmelhet;
 4. Avhengighet av værforhold (hodepine, løfte blodtrykk);
 5. Hjertebanken, noen ganger med avbrudd;
 6. Mitral ventil prolapse med ultralyd undersøkelse av hjertet;
 7. Krenkelsen av termoregulering - høy kroppstemperatur hos barn med smittsomme sykdommer;
 8. Endringer fra mage-tarmkanalen i form av svak peristaltikk, og dermed - til en tendens til forstoppelse;
 9. Mangelfull funksjon av tårer ("tørre tårer");
 10. Endring av stemning (melankoli og melankoli);
 11. Rapid tretthet.

Hypotonisk type NDC

Med overhodet av den parasympatiske delen av det autonome nervesystemet (vagotonia) utvikler nevrocirkulatorisk dystoni i henhold til hypotonisk type, hovedtegnene som er:

 1. Reduksjon av blodtrykk;
 2. En sjelden puls (bradykardi), som raskt kan øke (takykardi);
 3. Smerte i hjertet (kardialgi);
 4. svimmelhet;
 5. Hyppige besvimelsesforhold, spesielt karakteristiske i nærvær av nevrokirkulatorisk dystoni hos barn (hovedsakelig i jenter) i pubertetperioden;
 6. Hodepine forbundet med værforhold, fysisk og psykisk stress;
 7. Økt tretthet og dårlig ytelse;
 8. Dyskinesi i galdeveien, som er forbundet med ujevn og kaotisk sammentrekning av galleblæren;
 9. Fordøyelsessykdommer (tilbøyelighet til diaré og flatulens);
 10. Brudd på termoregulering: En reduksjon i kroppstemperatur og en langvarig subfebril tilstand for infeksjoner hos barn;
 11. Klager om "shortness of breath" og "sukk";
 12. Tilnærming til allergiske reaksjoner;
 13. Blek hud (marbling), cyanose av ekstremiteter;
 14. Kaldsvette.

Blandet type NDC - når mellom avdelinger er det ikke samtykke

Ukoordinert arbeid av sympatiske og parasympatiske avdelinger fører til brudd på funksjonen til systemer og organer. Hvis trykket "hopper", hvis hudfarge i noen få minutter plutselig blir rødt eller blek, hvis kroppen reagerer til mindre hendelser uforutsigbart, så kan du mistenke blandet type neurokirkulatorisk dysfunksjon.

Symptomer på nevrocirkulatorisk dystoni i en blandet type inkluderer symptomer som er karakteristiske for både hypotoniske og hypertoniske typer. Hvilken del av det autonome nervesystemet, på hvilket tidspunkt vil seire, vil slike tegn være iboende i pasientens tilstand.

Video: hvordan manifesterer NDC?

Kriser av nevrocirkulatorisk dystoni

Nevrologisk dystoni, som har oppstått i barndommen, kan "bli beriket" med symptomer i løpet av tiden og gi mer levende vegetative manifestasjoner i form av kriser hos unge mennesker. Angrep med nevrocirkulatorisk dystoni er også avhengig av typen, selv om de ofte ikke har et levende bilde av tilhørende, men er av blandet natur. Høy aktivitet av den parasympatiske avdelingen til VNS kan gi vagoinsulær krise, for hvilke følgende egenskaper er karakteristiske:

 • Svette og kvalme;
 • Plutselig svakhet og mørke i øynene;
 • Reduksjon av blodtrykk og kroppstemperatur;
 • Sakte hjertefrekvens.

Etter vagoinsulær krise, føler pasienten for noen dager fremdeles ødelagt og svakt, blir hodet regelmessig svingt.

Når den sympatiske avdelingen tar "forrang", utvikler en annen type neurokirkulatorisk dysfunksjon. Neurokirkulatorisk dystoni med sympatadrenekriser gjør seg følt av det plutselige utseendet av årsakssykefrykt, som raskt legges til:

 1. Intense hodepine;
 2. Smerter i hjertet;
 3. Økt blodtrykk og kroppstemperatur;
 4. Forekomst av kulderystelser;
 5. Rødhet i huden eller oppkjøpet av blek.

Video: Hvordan håndtere NDC-eksacerbasjoner?

Vegetativ dysfunksjon og graviditet

Selv om graviditet er en tilstand og fysiologisk, men da kan neurokirkulatorisk dystoni forekomme, fortsetter latent (skjult), fordi under graviditeten blir organismen gjenoppbygget og forbereder seg på fødsel av et nytt liv. Vesentlige endringer gjennomgår den hormonelle bakgrunnen - regulatoren av alle graviditetsprosessene. Interne organer "passer" annerledes, og frigjør stedet for den stadig økende livmoren. Og alt dette er under kontroll av det autonome nervesystemet, som selv uten en slik last ikke alltid klarte, men her...

Kvinner som lider av NDC, kan lære om graviditeten før testen, fordi det første tegnet kan være en synkope. Neurokirkulatorisk dysfunksjon i svangerskapet har et mer uttalt klinisk bilde, så graviditet er vanskeligere.

Reaksjonen til alt "galt", tårene på hver anledning, hjerte smerte og raserianfall, nedsatt blodtrykk, og i transport er bedre å ikke gå... gravid vanker følelse av åndenød og stuffiness, og har neurocirculatory dysfunksjon selv vet "lukten av fersk puster ".

Men alt kan ikke være så ille, og bør ikke være opprørt. Det var mange tilfeller av forsvunnelse av NDC-manifestasjoner etter fødsel. At denne grunnen - om "å bringe orden" i kroppen til en kvinne, eller en ansvarlig yrke forbundet med å ta vare på babyen - er ukjent. Men pasienter oppdager ofte at hvis de blir distrahert av viktige ting, blir det vegetative-vaskulære komplekset redusert.

Sykdom eller syndrom?

Rangerer om vegetative-vaskulære lidelser, hvordan å ringe dem, har forskere ikke bestemt seg. Vegeto-vaskulær dystoni betraktes som et mer korrekt navn, siden det uttrykker sykdomspatogenesen. Den siste trenden med å bestemme denne tilstanden har blitt autonom dystoni-syndrom, som fra dette ikke ble en selvstendig enhet i den internasjonale klassifiseringen av sykdommer (ICD).

ICD 10 kode for neurokirkulatorisk dystoni - F45.3, hvor bokstaven F indikerer en psykogen opprinnelse, som generelt foregår. Ifølge samme klassifisering er ikke NDC anerkjent som en sykdom, men symptomkompleks, oppstår som følge av utilstrekkelig oppførsel av det autonome nervesystemet (ukoordinert og ikke-likevektsinteraksjon av to avdelinger av ANS: sympatisk og parasympatisk). Det er usannsynlig at folk som er godt kjent med dette komplekset av symptomer fra denne "føler seg bedre", men til dags dato er det.

Mange spørsmål er forårsaket av vegetativ-vaskulær dysfunksjon, når det er på tide å gi gjeld til morslandet. Hvordan er neurokirkulatorisk dystoni kompatibel og militærtjeneste? Like forskjellige manifestasjoner, det samme bør være tilnærmingen.

Forbereder for militær plikt: NDC og hæren

Selvfølgelig er noen så ivrige etter å fylle fylkene av Forsvarernes forsvarere, da de glemmer sykdommen. Eller skjul det? Andre, tvert imot, har fra barndommen en post på kortet - NDC, prøver å kvitte seg med militære oppgaver. I denne forbindelse bør kommisjonens tilnærming være objektiv og allsidig. På den ene siden, se rekruttere den første gang, som gjør at ingen klager og "bryter i kampen", noe som gir bare en lav eller høy (over eller under 100/60 160/100) trykk og vegetative forstyrrelser klare til "face" i pusten og hjerterytmer, du kan tilfredsstille hans ønske. En kvalifisert kommisjon bør imidlertid finne ut for første gang, periodisk eller permanent. Det samme gjelder for de som gjør mange klager, og bare skarpe oppføringer i barnekortet sier om sykdommen. Selvfølgelig, det er en gjennomsnittlig: klinikken der og klager, noe som indikerer tilstedeværelse av autonome forstyrrelser. I alle tilfeller er kommisjonens oppgave å finne ut:

 • Er klager permanent?
 • Om blodtrykket er stabilt eller lavt;
 • Er cardialgias og hjerte rytmeforstyrrelser;
 • Hvor mye symptomene på NDC påvirker effekten av draftee.

For å studere helsen til en ung person, er det obligatoriske spesialister (nevrolog, kardiolog, oculist, endokrinolog, otolaryngolog).

I tillegg, ved valg av egnet for militærtjeneste i tilfelle av nevro dystoni, en differensialdiagnose med andre sykdommer for diagnose og utelukkelse av sykdommer i mage-tarmkanalen, hjertet og lungene, noe som kan være lik symptomer i NDC.

Til hvem lyder "Slavens farvel"?

For en objektiv tilnærming til spørsmålet, blir rekruttere sendt til sykehus for undersøkelse, etter som han kan bli anerkjent som midlertidig uskikket til artikkel 48. I dette tilfellet, den unge mannen som skal behandles på nevro dystoni, men hvis det viser seg å være ineffektiv og symptomene indikerer vedvarende brudd på det autonome nervesystemet, er vernepliktig ikke gjenstand for militærtjeneste og den militære får en billett med et notat om uegnethet kunst. 47 "a".

På samme måte gjelder Kommisjonen også de unge mennene som er tydelig sporet vedvarende vegetative-vaskulære sykdommer med en økning eller senking av trykket, det er eksplisitt tegn på brudd hjertefrekvens, og smerte i hjertet er permanent.

Vel, som noen som hadde en enkel registrering av sykdom i det autonome nervesystemet, men har ikke bekreftet det med ære jeg må gå for å tjene fedrelandet og fedreland. Gamle, men fortsatt en konstant og unik, marsjere Vasily Agapkin sin høytidelighet grunn til å gråte sin egen mor og hans kjæreste... ingenting forferdelig - vil ta litt tid og en sunn, modnet og trygg i går inductee, vil returnere hjem, helt glemme om sykdommen.

Og likevel: hva skal jeg gjøre med det?

Snakk om neurokirkulatorisk dystoni kan være en lang og mange, gode og mange navn på denne patologien, og dette tillater en rekke. Men de som har en slik "lykke" er på utkikk etter frelser for frelse fra dette medav immunutfellingen, som ganske mye forgifter livet og manifesterer seg i de mest uforutsette situasjoner. Generelt er en betydelig del av menneskeheten opptatt av spørsmålet om hvordan man skal behandle en nevrologisk dystoni som har et dusin flere navn. Når alt kommer til alt, endrer navnet ikke på pasientens velvære.

Merkelig nok, vegetativ-vaskulær dysfunksjon liker ikke hypodynamien. Og til tross for at manifestasjonene av sykdommen er spesielt påfallende etter fysisk anstrengelse, gjør ikke fysisk utdanning til pasienten ikke bare skade, men er vist. Sant, det bør være en målrettet, terapeutisk øvelse, dosert og gjennomtenkt.

obligatorisk overholdelse av arbeids- og hvilevernet er også en integrert del av behandlingsprosessen. Selvfølgelig er det ikke sannsynlig at arbeid i nattskift, søvnmangel, lang tidsforventning i nærheten av skjermen, hjelper til med å føle den enkle i hodet og kroppen. Men frisk luft, stille kveld går til fots, et varmt bad med beroligende urter, tvert imot, vil gi en god sunn søvn og forbedre humøret ditt.

Psykoterapeutisk tilstand pasienter bør være spesielt oppmerksom. Unngå stressende situasjoner, delta i automatisk trening, ta beroligende te og gjør alt som er mulig for å skape et rolig og vennlig hjem og lagmiljø for deg selv og andre.

Uansett hvor tett det høres ut, men her tilhører en viktig rolle dietten. Neurokirkulatorisk dystoni "liker ikke" verken krydder, krydret mat eller alkohol. Alt som opphisser nervesystemet kan forverre prosessen, så det er bedre å unngå overskudd og ikke bli stresset. Men rik på kaliumprodukter (aubergine, poteter, bananer, svisker og aprikoser) "som" det "lunefullt" nervesystemet.

Behandling foreskrevet av lege

Medikamentell behandling i nevropirkulasjonsforstyrrelser er svært ønskelig å utføre med generelle helseforanstaltninger og fysioterapi. Terapeutisk massasje, elektroforese med beroligende midler i kragen området, electrosleep og sirkulær dusj - vil bidra til å styrke nervesystemet, og gi positive følelser, hvor pasienter med neuro dystoni krever det.

Og hva en flott prosedyre - akupunktur. Ved å bruke det, kan du permanent gi opp medisiner og føle seg bra bare takket være den årlige gjentakelsen av akupunktur. Leveres i nevromuskulære bunter, tynn gull eller platina nåler vil føre til en langvarig og vedvarende remisjon, og sykdommen vil forsinke...

Vitaminterapi og antioksidantkompleks (Dr. Theiss, gerovital, etc.) vil være et utmerket tillegg til de restorative tiltakene.

Legemidler til behandling av nevrokirkulatorisk dystoni er tatt på råd fra en lege og foreskrevet av ham. Ingen råd fra venner og Internett er upassende her, siden medisinen er foreskrevet med hensyn til blodtrykk, tilstedeværelse av cardialgias og tilstanden til hjerterytmen. Det er klart at det vil hjelpe en pasient med høyt blodtrykk, det kan ha en skadelig effekt på en person med lavt blodtrykk, så det er usannsynlig at en hypotonisk type vil vise aegilok (beta-adrenoblokker). Legemidler som regulerer hjertefrekvensen, er seriøse og krever spesiell omsorg, så "amatør" i slike tilfeller - til ingenting.

Ofte er pasienter med autonome sykdommer foreskrevet med rusmidler fra gruppen av beroligende midler - adaptol, afobazol, grandaxin. Bemerkelsesverdig effekt har et urtepreparatgelarium, som har antidepressive egenskaper. For fjerning av spasmer ofte utnevnt bellataminal, som også gir en beroligende effekt.

Hawthorn, valerian, motherwort - alkoholiske infusjoner av disse plantene er svært kjent for pasienter med neurokirkulatorisk dystoni, de lagres kontinuerlig i et hjemmemedisinskap og utfører funksjonen "førstehjelp".

Video: Ekspertuttalelse om NDC

Hva kan hjelpe tradisjonell medisin?

Mangfoldet av resept for behandling av folkemidlene til nevrokirkulatorisk dystoni er enda mer slående enn mangfoldet av kliniske manifestasjoner. Kontrasterende sjeler, respiratorisk gymnastikk av tibetanske munker og østerriksk helbreder Rudolf Brois er utvilsomt bemerkelsesverdige, men folket foretrekker på en eller annen måte russisk "skapelse" av en eller annen grunn. Populær drikke fra kirken "Cahors" og en blanding av juice av hvitløk, sitron, rødbeter, gulrøtter og reddiker, smaksatt med naturlig honning, overføres "fra munn til munn og fra generasjon til generasjon."

Men for behandling med folkemidlene bør NDC ikke glemme trykket, så folkeslagere anbefaler også en annen behandling. For eksempel, med økt blodtrykk i folket, er infusjoner av mynteblader og hvit bjørk, kalendula blomster og dillfrø brukt. Vel redusere trykket av alkoholiske infusjoner av magnolia og mistelteinhvite.

Sterk te og kaffe for hypertensive NDC anbefales ikke, men om morgenen kan du drikke en fantastisk te tilberedt hjemme:

 • Tørke bær av blåbær, aronia, sort currant, currant og barberry er tatt i like deler, er malt, blandet og brukt, fylt med kokende vann.

Ved normale indikasjoner av arterielt trykk og en tendens til å redusere, blir infusjoner av elecampan, immortelle, tilberedt, og ferskpresset gulrot og rosen hofter er full. De sier det hjelper mye.

Selvfølgelig kan roten til valerianen (du kan ta den inne, du kan lage bad), hagtorn, varm melk med honning for natten - alle vet. Slike folkemedisiner er kanskje i hvert hjem, selv der det ikke finnes neurokirculatoriske lidelser.

Hvordan etableres diagnosen?

Syndrom av vegetativ dystoni Det er ikke bare basert på pasientens klager. Før legen diagnostiserer, må pasienten bestå testene og gjennomgå instrumentelle undersøkelser, og hovedstadene "på veien" til NDC vil være:

 1. Generelle tester av blod og urin, som ikke avviker fra normen i denne sykdommen;
 2. Blodtrykksprofil i 10-14 dager for å bestemme typen NDC;
 3. Ultralyd av nyrene og hjertet for å utelukke uavhengige sykdommer i disse organene;
 4. rheoencephalography;
 5. EKG, FCG, ekkokardiografi;
 6. Konsultasjoner av endokrinolog, otolaryngolog, nevrolog, oftalmolog.

I tillegg, ofte for å bestemme årsaken, er det behov for en detaljert studie av funksjonen av nyrene, binyrene, hypothalamus og skjoldbruskkjertelen.

Hypotonisk type utvikling av nevrokirkulatorisk dystoni og dets symptomer

Nevrologisk dystoni (NDC) er et kompleks av funksjonsforstyrrelser fra kardiovaskulærsystemet, som skyldes utilstrekkelig regulering av sitt arbeid i nervesystemet. Et annet navn på denne typen patologi er vegeto-vaskulær dystoni eller VSD. Opp til 80% av befolkningen i arbeidstidsalderen, opplevde dette problemet ifølge statistikk.

Avhengig av det rådende nervesystemet, kan sykdommen forekomme i tre former: hypertonisk, hypotonisk og normotonisk. I de siste årene har hyppigheten av hypotonisk form av NDC blant ungdom, spesielt jenter, økt fra 3,7 til 41%. Hva er den særegne denne typen, hva er de viktigste manifestasjoner og hvilke komplikasjoner det kan føre til, vurder i artikkelen.

De provokerende faktorene og mulige komplikasjoner

Utviklingen av neurokirkulatorisk dystoni skjer under påvirkning av en hel gruppe faktorer.

Disse inkluderer:

 • feil livsstil: inaktivitet, manglende overholdelse av diett;
 • hyppig stress;
 • sosioøkonomiske forhold;
 • arvelighet;
 • funksjoner av psyken;
 • arbeid med giftige stoffer;
 • smittsomme sykdommer;
 • fedme;
 • fysisk overarbeid;
 • eksponering for skadelige miljøfaktorer;
 • hormonelle endringer i kroppen: i svangerskapet og overgangsalderen, lidelser i skjoldbruskkjertelen.

Som et resultat av samspillet mellom disse faktorene, og deres kombinasjoner kan være mange, er det brudd på den nevrometabolske reguleringen. En type dystoni utvikler seg. NDC for hypotonisk type karakteriserer overveksten av det parasympatiske nervesystemet, som har en retarderende effekt på metabolske prosesser i kroppen. I den hypertensive typen tvert imot, sympatiske avdelingen dominerer, som har en spennende og stimulerende effekt.

Nevrologisk dystoni av hypotonisk type kan være:

 1. Den primære brudd. Tilknyttet hjernen traumer, psykiske problemer, alvorlig følelsesmessig stress.
 2. Sekundær. Denne sykdomsformen oppstår på bakgrunn av eksisterende somatiske abnormiteter: sykdommer i indre organer, hormonelle forstyrrelser, forgiftning.

Med hensyn til alvor er de:

 • enkelt;
 • gjennomsnitt;
 • alvorlig form for sykdommen.

Hvis du ignorerer tegn på sykdommen, kan det oppstå komplikasjoner, hvorav noen er livstruende. nemlig:

 • reduksjon i kognitive funksjoner, minne, oppmerksomhet og intelligens. Disse bruddene fører til en reduksjon i effektiviteten, kan føre til avskedigelse.
 • brudd på blodtilførselen til hjernen og dens hypoksi. Hyppig synkope, lavt blodtrykk - provokerende faktorer. På grunn av disse prosessene kan en funksjonsforstyrrelse bli organisk. Dette øker risikoen for slagtilfelle;
 • kardiovaskulære lidelser fremkaller en spasme av kranspulsårene, sannsynligheten for et hjerteinfarkt øker;
 • depresjon, isolasjon;
 • dannelsen av alkoholavhengighet.

En ufarlig ved første øyekast kan funksjonell type brudd føre til alvorlige konsekvenser, føre til en nedgang i livskvaliteten og dens varighet. Derfor, når det er forstyrrende symptomer, må du konsultere en terapeut som skal utføre en primær diagnose.

Nevrologisk dystoni av hypotonisk type hos barn utvikler seg hovedsakelig mot en bakgrunn av sterkt følelsesmessig stress. Det kan føre til uenigheter i familien, foreldrenes skilsmisse, fysisk vold, mobbing på skolen av klassekamerater, intensiv treningstrening. Normalisering av den omkringliggende bakgrunnen, gjenoppretting av konfidensielle forhold til barnet bidrar til å eliminere manifestasjoner av patologi av denne typen. Hvis psykokorrigeringsmetoder er ineffektive, foreskrives farmakoterapi.

Kliniske manifestasjoner og diagnostikk

Det er svært viktig å gjenkjenne utbruddet av patologisk utvikling i tide. De viktigste kliniske symptomene på NCD av hypotonisk type:

 • hypotensjon. Redusert trykk er det ledende tegn på denne sykdomsformen;
 • besvimelse er mulig;
 • intense hodepine, spesielt uttalt i kveldstidene. Oftere oppdager pasienter et smertefullt syndrom i pannen og templene;
 • svakhet, tretthet, redusert effektivitet;
 • kvalme og svimmelhet;
 • følelse av chilliness;
 • hudpall, nedsatt kroppstemperatur;
 • søvnforstyrrelser: Oftere snakker folk om økt søvnighet, en konstant følelse av søvnmangel;
 • tilbøyelighet til en redusert puls, det vil si bradykardi;
 • rød huddermografi. Når du har en negl eller blyant rundt huden, forblir en lys rød linje. Det indikerer overvekt av den parasympatiske typen av nervesystemet. Hvis linjen er hvit, snakker leger om påvirkning av sympatisk systemet.

De viktigste manifestasjonene av bruddet i barnet vil også bli redusert blodtrykk, besvimelse og hodepine, søvnforstyrrelser. Eldre barn kan betrakte seg alvorlig syk, være engstelige, tvil om vellykket behandling. Faktisk er alle disse manifestasjonene uspecifikke. Men deres utseende tillater en å mistenke utviklingen av en funksjonsforstyrrelse, og i kombinasjon med et redusert trykk - dets hypotoniske type.

Diagnose av denne lidelsen inkluderer konsultasjon av en nevrolog og ytterligere instrumentelle metoder. Når han tar kontakt med en lege, samler han klager fra pasienten, undersøker sykdomshistorien: det som førte til hans utseende, en familieanamnese. Deretter utfører en fysisk undersøkelse, det vil si arbeidet med indre organer og systemer.

Inspeksjon for dette bruddet innebærer nødvendigvis:

 • måling av blodtrykk;
 • måling av hjertefrekvens og puls, studium av hovedkarakteristika: rytme, fylling;
 • lytter til hjertet og lungene;
 • undersøkelse av skjoldbruskkjertelen;
 • vurdering av hudfarge og temperatur.

Etter å ha fått en foreløpig vurdering og å ekskludere den organiske typen, passerer patologier til instrumental diagnostiske metoder:

 • elektrokardiografi (EKG);
 • daglig EKG-måling - holter-overvåking. I de senere år har metoden blitt utbredt, da registrering for en dag kan avsløre brudd som ikke kunne løses om noen få minutter av standardprosedyren;
 • daglig overvåking av arterielt trykk. Prinsippet er det samme som for et holter-EKG, men trykket måles;
 • prøver med fysiske belastninger;
 • Ultralyd av hjertet og skjoldbrusk.

Siden dystoni regnes som en funksjonsforstyrrelse, er det ingen signifikante avvik, det er ingen organiske endringer i henhold til ultralyd. Trykkregistrering gjør det mulig å fikse sine lavere verdier.

Helbredende tiltak

Behandling av NCD på hypotonisk type begynner uten bruk av rusmidler. I første fase:

 • maksimal eliminering av stressende situasjoner: unngå konflikter i familien og på jobb, om nødvendig, endre aktiviteten;
 • livsstil normalisering: riktig ernæring, tilstrekkelig vann avvisning av dårlige vaner, nattesøvnen 8-10 timer i døgnet, regelmessig fysisk aktivitet;
 • eliminering av virkningen av giftige stoffer, sanering av kronisk infeksjonsfokus (karies, adenoider);
 • psykoterapi. Individuelle økter med en psykolog eller terapeut, økter i støtte grupper, anger management utvikling teknikker, ulike typer kreativitet, yoga. Introduksjonen i deres liv av denne praksisen kan ikke gi mindre resultat i behandlingen av brudd enn bruken av narkotika;
 • fysioterapi og sanatoriumbehandling.

Bare i fravær av et resultat fra bruken av disse teknikkene, går du til bruken av brudd på stoffet.

Med sin hensikt gjelder:

 • beroligende midler på plantebasis, som virker forsiktig og har minimal risiko for bivirkninger og ikke er i stand til å forårsake vedvarende avhengighet. Effektiv valerian, urt Leonurus. Fra apotek betyr - Novo-Passit, Persen;
 • adaptogener - legemidler som har en toning effekt og øker blodtrykket. De er laget av naturlige råvarer: tinkturer av Eleutherococcus, Ginseng, Schisandra, Aralia;
 • tserebroangioprotektory - forbedre cerebral blodsirkulasjonen, lindre hodepine og normaltrykk Cavintonum, cinnarizin;
 • nootropiske midler. Påvirke blodtilførselen til hjernen, energiprosesser, eliminere hypoksi. De inkluderer: Pantokaltsin, Pyracetam, Pikamilon;

antidepressiva og beroligende midler. Brukes i den akutte fase av sykdommen, panikkanfall, depresjoner, følelser av angst og uro (tranquilizere Relanium Nozepam, medazepam, antidepressiva imipramin og amitriptylin).

Disse er bare reseptbelagte legemidler som en lege skal ordinere. Deres rimelige inntak fjerner symptomer, forbedrer sykdomsforløpet og hjelper til med å gjenopprette. Men uavhengig og ukorrekt behandling fører til utvikling av overdosering, forgiftning og avhengighet.

For å behandle brudd hos barn, beroligende plantehjelpemidler, adaptogener, nootropics er tillatt. For riktig valg av dose, er ikke bare alderen, men også vekten av barnet tatt i betraktning. Før du bruker et bestemt stoff, må du lese instruksjonene for stoffet.

Med riktig tilnærming til terapi og rettidig diagnose har løpet av neurokirkulatorisk dystoni-hypotonisk type en god prognose. Organiske lidelser er fraværende, og funksjonsforstyrrelser er godt egnet til korreksjon. Verdien har en indre tankegang og holdning til problemet. Jo mer positivt utsikten over verden rundt oss, desto raskere vil en fullstendig utvinning bli oppnådd.

Nevrologisk dystoni av hypotonisk type

VSD (NDC) på hypotonisk type

VSD-hypotonisk type - dette er en av tre former for vegetativ-vaskulær eller neurokirkulatorisk dystoni i henhold til VI Makolkins klassifisering. Dens viktigste manifestasjoner inkluderer en nedgang i den systoliske indeksen av arterielt trykk under påvirkning av fysisk aktivitet.

Mekanismer for utvikling av vegetativ-vaskulær dystoni i henhold til den hypotensive typen

Klassifiseringen av VSD ifølge VI Makolkin er basert på mekanismene for utseendet av organismenes reaksjoner på visse avvik i arbeidet i det autonome nervesystemet. For å forstå dette er det imidlertid først nødvendig å forstå essensen av vegetativ regulering.

Det autonome nervesystemet styrer funksjonene til menneskets indre organer. Den består av to hoveddeler - parasympatisk og sympatisk, hvis handling er motsatt til hverandre. Hvis den sympatiske avdelingen "tvinger" organene til å jobbe aktivt, intenst, så parasympatisk, tvert imot, reduserer sitt arbeid når kroppen trenger hvile.

Overtredelse av autonom regulering - dette er nevrokirkulatorisk dystoni - fører til at avdelingene begynner å fungere ukorrekt, unntatt. Det er for eksempel i det øyeblikket systemet skal fungere med økt aktivitet, reduseres alle prosesser i det, eller omvendt. Alt dette skyldes overvekt av vegetativ regulering av en av avdelingene i ANS.

Nevrologisk dystoni i hypotensiv type forekommer når den parasympatiske avdelingen dominerer. Hovedkontrollen over arbeidet med indre organer utføres ved å regulere mengden blod som leveres til dem. For å gjøre dette, under påvirkning av den nødvendige delen av VNS for øyeblikket, smalker eller ekspanderer veggene av fartøyene, som følge av hvilken blodstrømmen til orgel eller system endres, og dermed mengden i løpet av en bestemt tidsperiode. Under parasympatiske avdelings handlinger reduseres fartøyets tone, og blodmassens bevegelseshastighet langs dem reduseres. Alt dette blir hovedårsaken til utseendet til hovedtegnet på VSD i hypotonisk type - en reduksjon i systolisk trykk. Og som et resultat - utilstrekkelig ernæring av visse organer, mot hvilke det er andre symptomer på denne form for NDC - svakhet, sløvhet, kortpustethet, svimmelhet, nedsatt effektivitet, apati.

Hovedårsakene til utseendet til AVR på hypotonisk type

Inntil nylig ble det ikke foreskrevet behandling av NCD av hypotonisk type. Og årsakene er som følger: organens patologi avsløres ikke - pasienten er betinget sunn. Dessuten kan pasienten forbruke koffeinrik mat, alkohol. Alt dette presset tanken på en imaginær sykdom, hvor behandlingen bare ikke er nødvendig.

Men forverring av situasjonen over tid, alvorlige anfall av toleranse, hindre normale symptomer på VSD på hypoton typen fortsatt tvunget eksperter til å fordype deg i detalj i studiet av dette fenomenet. Som et resultat ble det funnet faktorer som bidro til utviklingen av NDC på hypotensiv type:

 1. arvelig. Risikoen for sykdommen øker til tider hos personer hvis blodfamilier ble diagnostisert det samme. Denne predisposisjonen sendes ofte til datteren fra moren.
 2. Hormonale forandringer eller lidelser. De er den viktigste indikator på den økte forekomst av sykdommen hos kvinner: en skarp endring i hormonnivået i løpet av graviditeten, forbereder legemet for et høydepunkt bli grobunn for utvikling av NCD hypoton type. Risiko øker også under pubertet hos både gutter og jenter. Hos menn utvikler en lignende faktor mot bakgrunnen av sykdommer i det endokrine systemet, med fjerning av skjoldbruskkjertelen.
 3. Medfødt eller oppkjøpt som et resultat av traumaberom av nervesystemet. Fødselstraumet i hjernen kan føre til at symptomene på VSD av hypotonisk type vises hos spedbarn. Hos barn og voksne kan deres første utseende oppdages etter hjernerystelse, skade på ryggmargen.
 4. Skadelige vaner, skadelige produksjonsfaktorer. På denne bakgrunn kan selv en alvorlig grad av VSD utvikle seg i den hypotoniske typen, hvis behandling uten å eliminere grunnårsaken er rett og slett umulig.
 5. Fysisk eller mental overstyring, hyppig stress, feil arbeid og hvile. Dette er ikke bakgrunnsfaktorer, men de provokerende faktorene til NDC. De foregår ofte før de første kampene.
 6. Sykdommer med dannelsen av kroniske infeksjoner. Infeksjon kan skade et eget område av det autonome nervesystemet, noe som kan resultere i utvikling av enhver type VSD, inkludert hypotensiv.

I tillegg til alle de ovennevnte er det en tendens til å øke risikoen for sykelighet hos personer med svak psyke, mistenkelig, irritabel, altfor emosjonell.

De viktigste manifestasjoner av VSD hypotonisk type

Nevrologisk dystoni i henhold til den hypotensive typen kan manifestere seg med en rekke symptomer. De viktigste er:

 1. Reduksjon av "øvre" blodtrykksindeks til 90 mm Hg. Art. med høy fysisk anstrengelse eller nervøs overbelastning.
 2. Spasm av fartøy i ekstremiteter, noe som resulterer i plager, økt svetting, kald hud. Svært ofte forårsaker neurokirkulatorisk dystoni i hypotensiv type en konstant følelse av kulderystelser.
 3. Hjertesymptomer: periodisk pressing eller vondt i brystet, minner om hjertet, hjertefrekvens, langsom puls, sakte hjerterytme. Under angrepet føler mange pasienter "synkende hjerte".
 4. Åndedrettssymptomer: rask pust, en følelse av mangel på luft, kortpustethet, lyst og manglende evne til å ta et dypt åndedrag, en form for kvelning i tilfelle frykt.
 5. Dyspeptiske manifestasjoner: halsbrann, kvalme og oppkast, opprørt av avføringen, vekttap mot bakgrunnen av dårlig fordøyelighet. Disse manifestasjonene er på ingen måte avhengig av matens natur, forverret under stress og overdreven fysisk aktivitet.
 6. Manifestasjoner av mentale og emosjonelle karakter: søvnforstyrrelser (søvnløshet, vanskelig å sovne eller tidlig oppvåkning), tearfulness, irritabilitet, depresjon, frykt for døden og helse.
 7. Konstant hodepine, forverring under fysisk eller mental tretthet, svakhet, sløvhet, uvilje til å lede en mobil livsstil.

Behandling av vegetativ-vaskulær dystoni ved hypotonisk type

Behandling av NDC for en hypotonisk type alvorlig grad kan kreve bruk av spesielle neuroleptika, beroligende midler, antidepressiva. Hvis nevrologisk dystoni er hypotensiv eller har en lett eller moderat grad av alvorlighetsgrad, anbefales ikke-medikamentbehandling. Først av alt består det i normalisering av kosthold, arbeid og hvile, utelukkelse av stressende situasjoner og høy fysisk anstrengelse. Spesiell oppmerksomhet bør gis til fysisk aktivitet: gjør lett sport, bruke fritid på farten i luften.

Pasienter utsatt for depressioner og frykt er også anbefalt psykoterapeutisk behandling rettet mot å endre holdninger til tilstanden deres, trene i avslapning, undertrykke deres frykt.

Et viktig element i behandlingen er riktig diett med innholdet i matvarer rik på kalium, magnesium, vitaminer. Dessuten kan et kurs av fytoterapi med bruk av urte sedativer, som øker vaskulær tone og immunitet, bli foreskrevet.

Effektive massasjer og fysioprocedurer er effektive ved behandling av VSD av hypotonisk type. Men det viktigste i alt dette er en positiv holdning til sykdommen og forståelsen for at den ikke er dødelig. Den rette holdningen sammen med avslappeteknikker, samt en sunn livsstil, er den beste måten å kvitte seg med.

Nevrologisk dystoni av hypotonisk type

Nevrologisk dystoni i hypotonisk type er mer vanlig hos unge mennesker. Isolere primære og sekundære former for neurokirkulatorisk dystoni. Primær er assosiert med langvarig psykomotional stress, mentalt traume, lukket traumer av skallen.

Sekundær Symptomatisk hypotensjon observert hos pasienter med magesår og duodenalsår, sykdommer i det endokrine systemet, luftveiene og sirkulasjonssystemet, med rus og andre.

Ved undersøkelse diagnostiseres pasienter med akrocyanose, lokal hyperhidrose. Børster, føtter er vanligvis kalde for berøring og våt. Dermographism rød merket. Pulsen er labil med en tendens til bradykardi, systolisk og diastolisk trykk senkes, pulstrykket reduseres. Ofte er sykdommen manifestert av uttalte ortostatiske reaksjoner.

A h e n e neurocirculatory dystoni hypoton type må være komplisert, og dessuten kan tilordnes behandling med kardial nevrose, innebærer bruk av vegetabilske neurostimulators (roten av ginseng ekstrakt Leuzea, nastoiki zamanihi, aralia, sterculia, Eleutherococcus-ekstrakt, Saparal).

Roten av ginseng er foreskrevet før måltider inne i form av en alkoholtinktur på 15-25 dråper 3 ganger daglig eller i tabletter på 0,15-0,3 g 3 ganger daglig. Behandlingsforløpet 2-4 uker.

Leuzea flytende ekstrakt er foreskrevet for 20-30 dråper 2-3 ganger om dagen.

Eleutherococcus flytende ekstrakt tas som tonic i 2 ml en halv time før måltider i 2-4 uker.

Skjær devil ligger i nærheten av anstrøk av ginseng, og er tildelt som et middel for å stimulere sentralnervesystemet, hypotensjon innsiden av 30-40 dråper 2-3 ganger om dagen før måltider.

Tinktur av aralia er foreskrevet for hypotensjon. Kontraindisert med økt nervøs spenning, søvnløshet.

Saparal (Saparalum) brukes til nevroser, hypotensjon som tonic. Tilordne innsiden etter å ha spist 0,05 g om morgenen og om ettermiddagen. Kvelden mottak anbefales ikke for personer med søvnforstyrrelser. Legemidlet er kontraindisert i epilepsi, hyperkinesi, økt spenning. '

Det er også tilrådelig å bruke kostnader 1-2, inkludert planter av toning, immunmodulerende virkning

Rhodiola rosea (rot) 20 g

Zamaniha høy (rot) 20 g

Kanel kanel (frukt) 20 g

Sting nettle (urt) 15 g

Hawthorn blodrød (frukt) 15 g

St John's Wort (perforert) 10 g

Ta 1 / 3-1 / 4 kopper infusjon 2-3 ganger som tonic og økende immunoresistance betyr

Aralia Manchu (rot) 15 g

Leuzea safflower (root) 15 g

Kanel kanel (frukt) 15 g

Calendula officinalis (blomster) 10 g

Hawthorn blodrød (frukt) 15 g

Tre-delt stripe (gress) 10 g

Rowan björnbær (frukt) 10 g

Psyllium yuolshoy (løv) 10 g

Ta 1 / 3-1 / 4 glass infusjon 3 ganger som et tonisk og immunostimulerende middel.

Hvordan få infusjon se her

På grunn av behovet for langvarig behandling av pasienter med primær hypotensjon og for å unngå avhengighet, bør de nevnte legemidlene administreres hver for seg i løpet av 2-4 uker.

Stor betydning i behandlingen av pasienter har generelle hygieniske forebyggende tiltak, sanatoriumbehandling, inkludert behandling i sanatorier av generell type.

Særegenheter av neurokirkulatorisk dystoni i ungdomsårene

Anikin V.V. Kurochkin A.A.

Tver Medical Academy, Barnas bysykehus nr. 1

Cardiopsychoneurosis (NCD) er en multifaktoriell sykdom som forekommer som regel på en bakgrunn av stress, som fører til avbrudd av nevro-humoral og endokrin regulering av muskulær tonus i hovedsak i de kardiovaskulære system strukturer og oppviser et variert utvalg av kliniske symptomer og syndromer [39,42, 54,60].

Så langt har ikke funnet morfologisk substrat NCD, slik at noen forskere mener at NDC ikke kan være en selvstendig sykdom, og at det må innledes med organiske lesjoner i de øvre luftveiene, mage-tarmkanalen, huden, nervøs og andre systemer [15,51]. Fra dette synspunkt, er den NDC et resultat av sekundære forandringer i patologien til forskjellige organer og systemer, det vil si, det nesten aldri bli den primære sykdommer assosiert med svekket bare nevro-humoral, og autonom regulering av vaskulær tone [16,36]. Det er imidlertid et diametralt motsatt synspunkt som rettferdiggjorde muligheten for å utvikle en type av primær sykdom polyetiological svekket tilpasning disregulatory opprinnelse, realisert i dets patologiske muligheter gjennom det autonome nervesystemet [35,48].

Ifølge enkelte forfattere, NDC eller autonom dystoni (VVD) er en funksjonell uorden, som er basert på brudd nevro-vegetative regulerende dynamiske indre organer og fartøy [12,21]. Men fra metodologisk synspunkt er oppdelingen i funksjonelle og organiske sykdommer veldig betinget, siden det ikke bare kan være funksjonelle eller morfologiske forstyrrelser alene. Struktur og organfunksjoner eller systemer er forenet, så funksjonelle avvik som kan oppstå mot en bakgrunn av morfologiske endringer, den innledningsvise dannelse som kan forekomme på de molekylære, cellulære eller subcellulære nivåer [52,56]. Det er ikke alltid mulig å identifisere sistnevnte med eksisterende diagnostiske metoder. Imidlertid klinikere slik oppdeling Gmina Nielisz grunn, fordi det gir en mer optimal estimatutviklingsforstyrrelser og gjennomføre på forskjellig terapeutiske og forebyggende tiltak, med henblikk på tilstand hos den spesielle pasient, og er ikke en sykdom i det hele tatt [19,28].

I forbindelse med dette er av interesse for forskere er ikke bare å finne måter tidlig oppdagelse av funksjonelle endringer i hjertet og blodårer så tidlig som barndom og oppvekst i "overgangs" eller "border" tilstand, når det ikke er noen symptomer på sykdommen i sin klassiske form, men også en beslutning spørsmålet om hensiktsmessigheten av medikamentet og ikke-legemiddel betyr at man reduserer Nogo behandling separat eller i kombinasjon [18,27].

NDC manifestert i ungdomsårene (som definert av WHO oppvekst grenser er 10 til 20 år, oppdelt i et tidlig, fra 10 til 14 år, og senere, etter en 15-års periode) for de uheldige virkninger av fenotypiske faktorer kan føre til utvikling av koronar arteriesykdom hjerte, aterosklerose eller arteriell hypertensjon allerede i ung alder (AA Aleksandrov, 1995; LA Zhdanova, 1998; IV Leontieva, 1993).

Utviklingen av NDC hos ungdom er spesielt viktig spesifikk sårbarhet tilpasningsperiode av hormonelle endringer, er i seg selv en kraftig stressfaktor. I unge, på dette tidspunkt er det en fysiologisk og catecholaminergic sympathicotonic hyperaktivitet og, følgelig, fase ubalansen som med langvarig eksponering for en hvilken som helst stressfaktor, fører til en variasjon av motor- og autonom trofichsskih lidelser i hjerte og blodkar [7]. Den mest karakteristiske kombinasjonen av flere etiologiske faktorer. Når dette er sannsynligvis avgjørende må fjernes arvelige konstitusjonelle trekk ved dannelsen av det autonome nervesystemet og nivået av funksjon av en homøostatisk mekanisme sanogennykh [14,58]. Ervervede samme faktorer synes å spille en rolle av en utløsermekanisme som kan utløse latent manifestasjon av autonom dysfunksjon [13].

I dag er den økende oppmerksomheten til klinikere tiltrukket av det teoretiske konseptet V.V. Skupchenko (1985-1990) om eksistensen av fazotonnogo neurodynamic homeostase overbevis forklare den patofysiologiske mekanisme opprinnelse av vegetativ dystoni. [49] Ifølge denne visningen, den vegetative organismen homeostasen på det nivå opprettholdes av den enhet operasjon tonic (parasympatiske) og fasisk (sympathicotonic) vegetative del av nervesystemet, som danner en del av mekanismen fazotonnogo neurodynamics somato-autonom regulering. Således tonic avdeling er ansvarlig for aktivering av aerob glykolyse sgimulyatsiyu RNA-syntese og økt proteinsyntese, aktivering av den genetiske apparat og mitotisk aktivitet av celler, aktivering av anabolske prosesser gir trophotropic effekt, reduserer intensiteten av immunresponsen, bidrar til å øke konsentrasjonen av kalium i blodet og demper koaguleringsegenskaper i blodet. Mens fase separert har diametralt motsatt effekt: det aktiverer anaerob glykolyse, hemmer proteinsyntese, og karbohydrater, forårsaker ehrgotropnyh effekt aktiverer den katabolske prosesser og immunrespons, øker kalsiumkonsentrasjonen i blod og fremmer aktiveringen av blodkoagulasjonen. Endring av balansen mellom fase og tonic motor-vegetative system-kompleks kan være en årsak til ikke bare motoren, men også vegetative forstyrrelser manifestert som disadaptative sykdommer [50].

Etter vår mening, har en klinisk diagnose på NCD skal orientere legen i valg av terapeutiske og forebyggende tiltak for å korrigere det autonome dysfunksjon, slik differensiert, idet det tas hensyn til alvorligheten av kliniske manifestasjoner, velge medikamenter eller ikke-medikamenter betyr individuelt eller en kombinasjon derav. [32] Fra vårt synspunkt er det mest hensiktsmessig å bruke NDC-klassifiseringen i henhold til N.N. Savitsky (1963). som er den mest enkle og forståelige for en praktisk lege.

I denne forbindelse virker det hensiktsmessig å modifisere de eksisterende NDC-gruppene hos ungdom med obligatorisk isolasjon av de etiopathogenetiske leddene som er ansvarlige for dannelsen av autonom dysregulering og krever behandling.

Derfor, i klinisk diagnose, etter vår mening, for å bli reflektert: type dystoni, bestemt på basis av klinisk historie og identifisert av funksjonelle forstyrrelser (hjerte-, hypotonisk, hypertone eller arytmogene), sykdomstrinn (forverring eller klinisk-funksjonell remisjon), arten av sykdommen ( latent, paroksysmal, permanent), alvorlighetsgraden avhengig av alvorlighetsgraden av de kliniske manifestasjoner og tilstedeværelsen av periodiske anfall (mild, moderat og alvorlig), utgangstilstand vegetativnog en tone (eytonichesky, vagotoniske, sympathicotonic) og tilstanden til vaskulær reaktivitet (sympathicotonic, asimpatikotonichesky, hypersympathicotonic).

I denne sammenheng, for å vurdere graden av funksjon av hjerte-og autonome nervesystem, innenfor rammen av det nasjonale programmet for dannelse av unges helse innen år 2000, gjennomførte vi en omfattende undersøkelse av 265 tenåringer i alderen 12 til 17 år, studenter ved 7-11 grader av byens skoler g Tver, ved tilfeldig prøvetaking i fravær av "aktive" klager. Kliniske og funksjonelle egenskaper av tenåringer som regnet ut ved hjelp av en spesielt formulert profilene tilpasset alder, evaluert ved graden av fysisk utvikling og fysisk tilpasning metode anthropometry, påføring av prøvene til den dynamiske belastning (veloergometry), elektrokardiografi, cardiointervalography, rheografi cerebrale kar i nærvær av klager av hodepine, Doppler ekkokardiografi og termisk bildebehandling diagnostikk som screening og overvåkning av behandlingsprosessen.

Hos ungdom ble i ulike 82% tilfeller identifisert ulike varianter av autonom dystoni (NDC) for hypo-, hypertonisk og hjerte-type, som krever noen form for korreksjon.

Kliniske manifestasjoner NDC ungdom tilveiebringe et mangfold avhenger av alder, kjønn, blodtrykk (BP), alvorlighetsgraden av den neuro-vegetative forstyrrelser [24,26]. I strukturen av klager ungdom med NDC for hypo- og høyt blodtrykk og type var lignende og særpreg knyttet oftest med nevropsykiatriske status. Når NDC hypoton typen bemerket vagoinsulyarnye anfall, ledsaget av besvimelse i 17,4% av tilfellene, noe som var hyppigere i bakgrunnen av emosjonell spenning, frykt, lang ortostazas forbigående tap av bevissthet [37,43]. Deres karakteristiske trekk var demping av puls og kalde ekstremiteter, mangel på lokal eller diffuse svetting [5,62]. Ofte bemerket svimmelhet, hodepine trykke karakter med lokalisering i kronen av hodet og nakken, spesielt om morgenen, fant sted etter fysisk aktivitet eller mottar lekarstpennyh produkter som inneholder koffein (tsitramon, spazmalgon), forbigående tåkesyn, alvorlig asteni i form av slapphet, svakhet, økt tretthet [6,31].

Når NCD av hypertensjon og type tenåringer ofte klaget over hodepine, mild knusing eller pulserende natur som oppstår etter den fysiske eller psyko-følelsesmessig overbelastning som forsvant etter hvile eller smertestillende midler (Analgin, spazgan, efferalgan), spasmolytika (aspirin, men- spike) og beroligende midler [27,61].

Hos ungdom med NDC viste hjertetypen smerte i hjertet av en annen natur og varighet (fra stikk til trykk, fra noen få sekunder til minutter og timer), forskjellig lokalisering. Ofte var den provoserende faktoren nevropsykisk eller fysisk overbelastning. Smerten ble vanligvis stoppet ved bruk av beroligende midler (tinkturer av peon, morwort, hagtorn), og i noen tilfeller gikk det selvstendig etter hvile. Med alvorlig kardialgi, var det behov for gjentatt administrasjon av valokordin eller corvalol. Denne smerten måtte ofte differensieres med intercostal neuralgi, konsekvensene av osteokondrose av cervicothoracic ryggraden, myofascial smerte [11,38].

Vi har lagt merke til at i alle ungdom med NDC, uten hensyn til kliniske muligheter strømmene detektert "felles disadaptative syndrome" i form av økt tretthet, nedsatt fysisk aktivitet og økt følsomhet for meteorologiske forhold endres, døsighet, nedsatt effektivitet, redusert hukommelse, følsomhet forandring adrsnoretseptornogo apparat av blodkar og hjerte [29,59].

Ved vurdering av nevodynamisk vegetativ regulering ved bruk av kardiointervalografi ifølge P.M. Baevsky (1979) fant at i 63,8% tilfeller, det var en kilde av vegetativ tone hypersympathicotonic type i 14,9% tilfeller diagnostisert vagotoniske form for regulering, og bare 21,3% - eytonichesky type. Samtidig er 55,3% av det undersøkte identifisert hypersympathicotonic reaktivitet med tilstedeværelse av hyperkinetisk syndrom, og bare 17,2% av unge hadde en normal reaktivitet av det kardiovaskulære systemet. Gitt veloergometri i 83,3% av tilfellene var det lav toleranse for fysisk aktivitet og i 45,6% av tilfellene ble det etablert en ugunstig type hemodynamikk - hypokinetisk.

Alle ungdom med NCD ble tilordnet omfattende behandling basert på typen og alvorlighetsgraden av det autonome regulering av kliniske og funksjonelle forstyrrelser i det kardiovaskulære systemet, blant annet for obligatoriske forebyggende tiltak for å hindre perioder med forverring og progresjon av sykdommen [8,17]. Basisterapi besto av ikke-medisinske midler i form av regulering av dagens behandling, noe som øker varigheten av søvn og dagtid, inkludert morgenøvelse [2]. Hengivenhet for sysselsetting av ulike typer fysisk kultur var tvetydig. Så, med NDC på hypotonisk type, anbefalte vi dans, tennis, ski, skøyter, formgivning. Med NTSD på hypertonisk type - svømming, turgåing, fotturer, skøyter, ski. Med NDC på hjerte type: langsom kjøring, svømming, badminton, noen typer kampsport.

For alle typer av NDC ikke anbefaler gruppen klasser og tilhørende konsekvenser for sportssjefen: fotball, basketball, volleyball, boksing, bryting, kick-boksing. Kategorisk forbød ungdom å delta i konkurranser. En av de sentrale stedene i terapien var en diett. Spedbarn med NDC hypoton typen som tilbys administrert i kosten matvarer som inneholder en tilstrekkelig mengde av pickles, marinader, te, kaffe, sjokolade, melk, yoghurt, bokhvete, erter, dvs. produkter adrenoceptor-stimulerende aktivitet, som er ansvarlig for regulering av vaskulær tone. Tvert imot, hos barn med NDC på hypertonisk type - begrensning av bordssalt, væske, te, kaffe. Anbefalinger omfatter som kan senke vaskulær tonus og redusere aktiviteten av det autonome innervasjon: bygg grøt, bønner, gulrøtter, salat, spinat, melk, cottage cheese. Barn med NDC på cardial type som er anbefalt mat stand til å forbedre de reologiske egenskaper for blod og redusere vaskulære spasmer - vegetabilske oljer, grå korn, sitrusfrukter, moderate mengder av krydder.

Personer med NDC på hypotonisk type ble behandlet av kalvemuskler, hender og generell massasje. Når NTSD på hypertonisk type - massasje på sonene i ryggraden og livmorhalsen, og i NDC for hjertetype - en generell massasje, hodet og kraftsonen. I de tidlige stadier av NDC ble terapeutiske bad foreskrevet. For barn med NTSD på hypertonisk type - barr og klorid med bordsalt. Når NDC for hypotonisk type - kontrast eller sirkulær dusj, salt-nålebad. På NTSD på hjerte type - barnebader, en kontrastdusj.

Legemiddelmedisiner hos barn med NDC ble brukt svært sjelden - som regel, med en lang løpet av den patologiske prosessen. Således, med NDC for hypertensiv type, ble behandling rettet mot å redusere aktiviteten av alfa-adrenerge reseptorer av perifere kar og sympatisk nervesystem [57]. I slike tilfeller vil påføring av tilstrekkelig utøvet tinkturer motherwort, hagtorn, peon, noen ganger mindre doser beroligende midler (Phenibutum, phenazepam) eller neyrolsptikov (sonapaks, rudotel). Når NDC hypotonisk typen foreskrevne legemidler, som øker det sentrale og autonome nervesystemet, og også øke aktiviteten av perifere vaskulære a-receptors: ginseng, sibirsk ginseng, gylden rot glycyram. Med alvorlig hypotensjon - amisil, med blandet vegetativ tonus - belloid, bellataminal.

Med astheniske manifestasjoner, redusert minne og alvorlig hodepine - piracetam, aminolon, pantogam og biologisk aktive kosttilskudd som natrofin, nevrofors, vinibis, chason. Med ortostatisk hypotensjon - regulton, preparater som inneholder koffein. Hos ungdom med NDC ble kardiovaskulære tinkturer foreskrevet for morwort, valerian, peon, hagtorn, novopassita, 2% xidifonoppløsning, biologiske kosttilskudd [34].

I de senere årene har bred aksept blant Hjerte mottatt lavt nivå laserterapi metode (lllt) i kombinasjon med magnetene, ved bruk av hvilket, ifølge noen forskere, fører til en forbedring av mikrosirkulasjonen, cellemetabolisme, økt lednings og oppstemthet prosesser myokardialt vev, lindring av anginaangrep (GI Kapustina, 1997; NN Kipshidze, 1993). Imidlertid gjelder alle disse arbeidene, i utgangspunktet den voksne befolkningen. Ved kardiologi, oppvekst, er det bare noen få rapporter om effekten av lllt på det autonome regulering av sirkulasjonssystemet (Maslow, MG et al. 1991). I denne forbindelse utviklet vi metoder for bruk av laserterapi for ulike NDC-varianter, avhengig av vegetative egenskaper av vaskulær tone [3,28].

Samtidig styrt prinsippene om en integrert tilnærming til restorativ behandling med obligatorisk reseptbelagte legemidler som normaliserer vegetativ reaktivitet. Laser terapi ble utført ved hjelp av halvleder laser enheter "Milta" og "Mustang 021". Metodikk var den kombinerte bruk av elektromagnetiske bølger med rød (l = 0,63 mm) og infrarøde bånd (1 = 0,89 m) i et magnetisk felt på 25 til 50 tonn, med eksponering for biologisk aktive punkter, parenkymatøse organer, paravertebrale region fartøy og Zakharyin-Geda sonen. Strålingsdosen per økning oversteg ikke 0,5 J / cm 2 i løpet av 5 til 7 økter med en eksponeringstid på 6 til 12 minutter.

Denne innflytelsesmetoden, ifølge våre data, er mer effektiv i behandlingen av NDC i hypertonisk og hjerte type, fordi gjør det mulig å oppnå langsiktig klinisk og funksjonell remisjon fra 3 måneder til 1,5 år. Mens med den hypotoniske versjonen av NDC, bør bruk av laserterapi være så forsiktig som mulig, med sikte på å øke vaskulær tone ved å påvirke binyrene, palatinamellene, biologisk aktive punkter. I dette tilfellet kan LILS ikke brukes til parvertebrale krage-sonen, ellers er det stor sannsynlighet for å utvikle vagoinsulære paroksysmer i form av svimmelhet, besvimelse.

Funksjoner og innhold av profylakse observasjon av tenåringer NDCs annen type og opprinnelse kan ikke behandlet før slutten utviklet [46]. Vi tror at hos ungdom, truet av NDC eller allerede har sykdommen, er det nødvendig å utføre forebyggende diagnostiske og terapeutiske tiltak rettet mot stabilisering av hemodynamiske og nevro-vegetative regulering av det kardiovaskulære system. Dette - normaliseringen av dagens regime, ernæring, eliminering av dårlige vaner og pedagogiske aktiviteter med sikte på å organisere den riktige livsstilen. Det er tilrådelig å sesongmessig forebyggende behandling (minst to ganger per år), selv i fravær av "aktive" klager i form av oppnevningen av urtemedisin, vitamin terapi, massasje, fysioterapi, laserterapi og laser-punktering, spa behandling i 3-4 år i en rad [25, 44,53]. Regelmessigheten av disse tiltakene gjør det ikke bare mulig å forhindre NDC-forverring, men også for å redusere manifestasjoner.

NDCs hos ungdom bør nå betraktes som tilsynelatende en uavhengig sykdom. Utsikten over kliniske og funksjonelle manifestasjoner vil bli fylt med nytt innhold som de tekniske og instrumentelle måtene å gjenkjenne denne patologien utvide [40,47]. Det er imidlertid allerede klart i dag at disse pasientene skal være direkte på dispensarkontoen hos en kardiolog ved rådgivning av en nevrolog eller en psykoneurolog.

Dersom det er betydelige psykosomatiske og neurologiske forstyrrelser som manifesterer seg som oftest sta, vanskelig lindrer hodepine i forbindelse med en større grad med vegetativ dystoni av hjernekarene, disse tenåringer har en tendens til å bli sett og behandlet av en nevrologen [14,26]. På samme tid, forandringer i det autonome nervesystemet, i nærvær av aktive lidelser og lidelser som er merket med forskjellige somatiske organer forbundet spesielt med neurodynamic autonom feilregulering, bør tolkes som "vegetativ dystoni-vaskulær syndromet". I slike tilfeller den mest foretrukne for disse personene er en helseundersøkelse med en GP (lokal barnelege, ungdom lege) levering av kardiolog og andre spesialister [11] lege.

Til tross for de tallrike studier på ulike sider av nevro dystoni i ungdomsårene er ofte en prediktor for prognostiske farlige kardiovaskulære sykdommer slik som koronar hjertesykdom, arteriell hypo- og hypertensjon, så vel som tidlige aterosklerotiske vaskulære lesjoner av forskjellig lokalisering, etiopathogenesis spørsmål, klassifisering differensiert behandling med både tradisjonelle og ikke-tradisjonelle midler, forebyggende tiltak forblir utilstrekkelige Lær og krever ytterligere fordypning og forståelse fra perspektivet til de nye prestasjoner av moderne medisinsk vitenskap og praksis. Dette er desto mer nødvendig fordi cardiopsychoneurosis er den vanligste og er den mest uforutsigbare av mangfoldet av dens manifestasjoner og resultater av ung alder sykdom.

1. Abakumov S.A. Nevrologisk dystoni (forelesning). / Doktor. 1997; 2: 6-8.

2. Abbakumov S.A. Ilyina O.V. Sapozhnikov V.V. Taktikk for behandling og differensialterapi av nevrokirkulatorisk dystoni. // Russian Medical Journal. 1998; 3: 17-20.

3. Alexandrov A.A. Forebygging av kardiovaskulære sykdommer siden barndommen: tilnærminger, suksesser, vanskeligheter. // Kardiologi. 1995: 7: 4-8.

4. Anikin V.V. Kurochkin A.A. Om noen muligheter for laserterapi i rehabilitering av barn med hjerteform av NDC. // 2-nd russisk vitenskapelig-praktisk. konferansen. Rehabilitering. pasienter med kardiovaskulær. sykdommer. M. 1997; 102.

5. Atakhanov Sh.E. Robertson D. Ortostatisk hypotensjon og autonom insuffisiens (mekanismer og klassifikasjoner). // Kardiologi. 1995; 3: 41-50.

6. Akhmetzhanova, H.M. Kjennetegn ved primær arteriell hypotensjon hos barn og dens betydning som en risikofaktor for koronar hjertesykdom. //Avtoref.diss. MD M 1988; 24.

7. Ahudaev E.M. Studiet av vegetative homeostase, hjerte-reaktivitet og kardiovaskulære risikofaktorer blant distriktene skolebarn med vaskulær dystoni av hyper- og hypoton type. / / Forfatterens abstrakt. diss. MD Andijan. 1991; 27.

8. Ashmetkov A.S. Metodiske anbefalinger for bruk av enheten "Relana" i antistress senter. / / Tver. 1994: 7.

9. Bayevsky P.M. Forutsigelse av forhold på randen av norm og patologi. // M. 1979: 298.

10. Baranov AA Tilstanden til helse for barn og ungdom i moderne forhold. // russisk pediatrisk journal. 1998; 1: 5-8.

11. Belokon N.A., Osokina G.G. Leontief I.V. Vegetativ-vaskulær dystoni hos barn: klinikk, diagnose, behandling (metodiske anbefalinger) // M. 1987: 24.

12. Belokon N.A. Shvarkov S.B. Osokina G.G. Tilnærminger til diagnostisering av vegetativt dystonisyndrom hos barn. // Barnelektronikk. 1986; 1: 37-41.

13. Belokon N.A. Kuberger M.B. Sykdommer i hjertet og blodårene hos barn. 1987; 2m. 136-197.

14. Belenkov Yu.N. Sargin K.E. Problemer med kardiovaskulær patologi hos ungdom. / / Kardiologi. 1987: 9: 1 15-120.

15. Wein A.M. Voznesenskaya T.G. Golubev V.L. Sykdommer i det autonome nervesystemet. // M. 1991; 622.

16. Wein A.M. Kolosova O.A. Yakovlev NA Neuroser (kliniske og patogenetiske aspekter, diagnostikk, behandling og profylakse). // M.M. 1995; 231.

17. Wein A.M. Yakovlev NA Karimov T.K. Slyusar TA Behandling av autonom dystoni. Tradisjonelle og ikke-tradisjonelle tilnærminger. En kort veiledning for leger. // M. 1993; 237.

18. Veltishchev Yu.E. Statens barns helse og den overordnede strategien for sykdomsforebygging. Forelesningsnummer 1 (tillegg til journalen Russian Herald of Perinatology and Pediatrics). / M. 1994: 67.

19. Volkov B.C. Vinogradov V.F. Nevrologisk dystoni (spørsmål om terminologi, klassifisering, patogenese, klinikk, diagnose og behandling) / I bok. Funksjonelle psykogene forstyrrelser i klinikken for interne sykdommer. // M.M. 1981: 39-57.

20. Gembitsky E.V. Arteriell hypotensjon. // Klinisk medisin. 1997: 1: 56-60.

21, Gurin V.N. Dmitriev A.S. Golub, D.M. Autonomt nervesystem i regulering av funksjoner. // MN. 1989; 269.

22. Zhdanova L.A. Faktiske aspekter ved dannelsen av ungdomshelse. // russisk pediatrisk journal. 1998: 3: 57-60.

23. Zhmurkin V.P. Angiodystonia i klinikken for interne sykdommer. // Abstract of Diss. MD M. 1984.

24. Zasukhina V.N. Fedorova EV Hypertensive forhold hos barn og ungdom. // M. 1969; 154.

25. Ivanis VI Feoktistov F.L. Chernova M.A. Metodiske anbefalinger om bruk av enheten "Astra" i antistress-senteret. // Tver. 1994; 27.

26. Igisheva L.N. Botin S.V. Galeev A.R. Særegenheter ved hjertefrekvensregulering hos ungdom med høyt blodtrykk. // Barnelektronikk. 1995; 6: 17-21.

27. Kalyuzhnaya R.A. Hypertensiv sykdom hos barn og ungdom. // L. 1980: 208.

28. Kardiologi av barndommen (metodisk håndbok). -Under // Ed. AF Vinogradov. Tver. 1995; 266.

29. Kireeva I.P. Osokina G.G. Severny AA Vegetasjonsvaskulær dystoni hos studenter: klinikk, behandling, rehabilitering (metodiske anbefalinger). / M. 1994: 30.

30. Kipshidze N.N. Chapidze G.E. Korochkin I.M. et al. Behandling av koronar hjertesykdom med helium-neon laser. // Tbilisi, forlag "Amirani". 1993: 181.

31. Kolosova O.A. Hodepine: grunnleggende former, diagnose, behandling. // Russian Medical Journal. 1997; 3: 30-32.

32. Kurochkin A.A. Varianter av alfa-adrenoreceptorreaktivitet i perifere fartøy hos barn med nevrokirkulatorisk dystoni og deres differensial korreksjon. / / Forfatterens abstrakt. diss. MD M. 1993: 27.

33. Kurochkin A.A. Anikin V.V. Påvirkning av laserstråle med lav intensitet på betingelse av barn med smertefullt hjertesyndrom. // Lasermedisin. 1997: 1: 12-14.

34. Kurochkin AA Soboleva N.P. Yanushevich EA Anvendelse av mat biologisk aktive tilsetningsstoffer i kompleks behandling av barn med NDC. // Temaer V Russian, nat. kongress "Man og medisin." M. 1998: 289.

35. Kushnir S.M. Neurokirkulatorisk dystoni av kardialtype hos barn i pubertetperioden. / / Forfatterens abstrakt. diss. MD Tver. 1994; 16.

36. Kukhtevich II Cerebral angiodystonia i praksis av en nevrolog og terapeut. // M. 1994; 160.

37. Leontieva I.V. Brutman V.I. Ahmetzhanova H.M. Kurochkin A.A. Primær arteriell hypotensjon: klinikk, diagnose, behandling. // Metodiske anbefalinger. M. 1992; 26.

38. Leontieva I.V. Tsaregorodtseva L.B. Cardialgia (i boken Childhood Cardiology). // Tver. 1995: 45-52.

39. Makolkin V.I. Abbakumov S.A. Nevrologisk dystoni i terapeutisk praksis. // M. 1985; 192.

40. Makolkin V.I. Abbakumov S.A. Sapozhnikova A.A. Nevrologisk dystoni. // Cheboksary. 1995: 250.

41. Maslova M.G. Chertok V.М. Lav-energi laserstråling i forsøket og i klinikken. // Vladivostok. 1991: 199.

42. Meerson F.Z. Halfen E.S. Lami N.P. Påvirkning av stress og fysiske påkjenninger på den rytmiske aktiviteten i hjertet og tilstanden av adrenerge regulering hos pasienter med neuro dystoni. // kardiologi 1990; 5: 52-56.

43. Nadezhdina E.A. Zardashvili V.Sh. Moderne aspekter av arteriell hypotensjon hos barn. // M.M. 1987: 67.

44. Ostropolets S.S. Fytoterapi VSD hos barn. // MLC, Pediatrics. 1988: 4: 57.

45. Bruk av lavintensitetslasere i klinisk praksis. // Ed. DC Skobelkina. M. 1997; 35-57.

46. ​​Soldatkin E. V.. Knyazhitskaya N.S. Mikhailova Klinisk undersøkelse av pasienter med vegetarisk dystoni (lærebok for leger-lyttere). / L 1990: 36.

47. Troshin V.D. Pokalyov G.M. Terminologi og systematisering av nevrologiske sykdommer i det vaskulære systemet. // Sovjet medisin. 1980: 11: 48-51.

48. Pokalev G.M. Nevrologisk dystoni. // N.Novgorod. 1994; 300.

49. Spupchenko V.V. Fasotonisk hjerne. // Khabarovsk. 1991: 144.

50. Vladimir V. Skupchenko. Milyudin ES Phasotonous homeostase og helbredelse. // Samara, Statens medisinske universitet. 1994: 256.

51. Spivak E.M. Klinisk-patogenetiske varianter og grunnlaget for dannelsen av autonom dysfunksjon i tidlig og barnehage. / / Forfatterens abstrakt. diss. MD Nizjnij Novgorod. 1993: 46.

52. Troshin V.G. Zhigulin N.I. Vaskulære sykdommer i hjernen og hjerte dysfunksjon. // Irkutsk. 1991.

53. Feoktistov A.L. Metodiske anbefalinger om bruken av apparatet "Lenar" i antistress-senteret. // Tver. 1994: 26.

54. Cinciripini P.M. Kognitiv stress og kardiovaskulær reaktivitet. Amer. Heart J. 1986; 112: 5: 1051-1065.

55. Falkner B. Reaktivitet av kardiovaskulærsystemet hos unge mennesker. // Kardiologi. 19S6: 1: 39-44.

56. Geoge J. Cararasos Neurokirkulatorisk Astheniain. Stress og hjerte. // New York. 1981: 219-244.

57. Graham R.M. Selektive L1 - Adienergetiske Antagonister: Terapeutisk Relevante Antihyperteisis Agenter. // Amer. J. Cardiol. 1984; 53: 3: 16A-20A.

58. Hastrup J.L. et al. Kardiovaskulær responsivitet mot stress. Familiemønster og effekten av instruksjoner. // J.phsychosom. Res. 1986; 30: 2: 233-241.

59. Ibsen K. Statistisk analyse av faktorer av livsstil Blodtrykk hos barn og ungdom. // Acta nied. Scand. 1985; 693: 41-46.

60. Julius S. Weder A. Hinderliter A. et al. Håndbok for stress, reaktivitet og kardiovaskulær sykdom. // New York; 1985: 41-81.

61. Lauer R., Anderson A. Beaglehole R. et al. Faktorer knyttet til sporing av blodtrykk hos barn. // J. Hypertensjon. 1984; 6: 3: 307-315.

62. Schatz I.I. Ortostatisk hypotensjon. II. Klinisk diagnose, testing og behandling. // Arch. intern, med. 1984. 144: 5: 1037-1044.

HTML-kode for å plassere en link på nettstedet eller i bloggen:

Les Mer Om Fartøyene