Nevrologisk dystoni: årsaker, tegn, typer, behandling

Det er klart at essensen av de mange navnene på syndromet i neuro dystoni (NCD) en - autonom ubalanse primære organer reduserer livskvaliteten, fra barndommen eller ungdomsårene, derfor NDC betraktet som "ungdom" sykdom.

Hyppigst forekommende neurokirkulatorisk dystoni (vegetativ-vaskulær dystoni, vegeto-vaskulær dysfunksjon, vegetativt dystoni-syndrom) begynner i puberteten, når bare sekundære seksuelle egenskaper blir samlet, og hormoner begynner aktiv aktivitet i forbindelse med den kommende perestroikaen.

Sykdommen har en tendens til å være forbundet med spesifikke årsaker, som ga opphav til vedvarende brudd forble en levetid og gjøre en person "verken syk eller frisk."

Hvorfor skjer dette?

Det autonome nervesystemet gjennomtrenger hele menneskekroppen og er ansvarlig for den innervasjon av de indre organer og lymfe systemer og sirkulasjons, fordøyelsessystemet, luftveiene, separasjon, hormonal regulering, og hjerne- og ryggmarg vev. I tillegg opprettholder det autonome nervesystemet konstancen av det indre miljøet og sikrer tilpasningen av organismen til ytre forhold.

Arbeidet til alle systemer sikres av likevektsadferdene i de to avdelingene: sympatisk og parasympatisk. Med overhodet av funksjonen til en avdeling over en annen, skjer en endring i ytelsen til individuelle systemer og organer. Tilpasningsevner av organismen med dette fenomenet, naturlig, reduseres.

Det er interessant at skaden på enkelte organer og feilfunksjonen i det endokrine systemet selv kan føre til ubalanse i det autonome nervesystemet. Nevrologisk dystoni er et resultat av ubalanse i det autonome nervesystemet, Derfor er NDC-typen avhengig av overvekt av en bestemt del av VNS (sympatisk eller parasympatisk).

Drevet til sykdommen

Spørsmålet om hvorfor noen er syke, og noen ikke er, er iboende i NDC, så vel som resten av sykdommene. Etiologien til nevrocirkulatorisk dystoni kan skelnes av hovedfaktorene:

 • Familiens natur av sykdommen, hvor arvelighet spiller en betydelig rolle, men det bør huskes på at ikke sykdommen overføres, men egenskapene til organismen, som ligner foreldrene. I tilfelle av neurokirkulatorisk dystoni har moren flere sjanser til å overføre en predisposisjon til patologi;
 • Det sosiale miljøet, som inkluderer både levekårene og relasjonene i teamet som påvirker psykomotionalstaten;
 • Temperament og personlighet;
 • Craniocerebral traumer og neuroinfections i anamnese;
 • Hormonale lidelser;
 • Smittsomme-allergiske sykdommer;
 • Overdreven mental og fysisk stress;
 • Endring av klimatiske forhold på boligen.

Kombinasjonen av flere eller alle faktorer sammen fører til kroppens reaksjon på stimuli. Denne reaksjonen er ansvarlig for dannelsen av patologiske forhold som manifesteres av lidelser:

 1. Exchange prosesser;
 2. Innervering av indre organer;
 3. Mage-tarmkanalens arbeid;
 4. I blodkoaguleringssystemet;
 5. Aktiviteten til det endokrine systemet.

Forløpet av moderens graviditet, hypoksi og fødselstrauma har også en negativ effekt på tilstanden til det vegetative systemet og kan være årsaken til nevrocirkulatorisk dystoni hos barn.

Inkonsekvensen av driften av systemene fører til et svar på fartøyene - deres spasmer. Dermed begynner manifestasjonen av neurokirkulatorisk dystoni.

Video: neurokirkulatorisk dystoni - Dr. Komarovsky

Typer NDCer

Hver nevrokirkulatorisk dystoni forekommer på forskjellige måter. Essensen av disse fenomenene ligger i overveielsen av en bestemt avdeling i det autonome nervesystemet og i dannelsen av NDC-typen. Ett hjerte gjør vondt eller "popper opp", den andres hode spinner, bare temperaturen på miljøet endres med en grad eller to. Og hvis Gud forbyder, spenning, stress eller en skarp forandring i været - er det generelt ukontrollert reaksjon. Symptomer på neurokirkulatorisk dystoni er lyse og varierte, men følelser er alltid ubehagelige.

Du kan føle noe, noe. Svimmelhet, pre-stupor, ledsaget av kvalme eller ubehagelig "klump" i magen. Følelsen er at noen ganger vil du miste bevisstheten, og deretter få lindring. Ofte besvimelse for noen mennesker er en frelse, etter at det kommer en hyggelig languor og avslapping...

Behandling av nevrokirkulatorisk dystoni er lang, i lys av prosessenes bølgende forløb, og er rettet mot å forhindre tilbakefall. I tillegg avhenger et kompleks av medisiner direkte av typen NDC og endringer i kardiovaskulærsystemet.

Typer av neurokirkulatorisk dystoni er delt avhengig av blodtrykksindeksene:

 • Nevrologisk dystoni i henhold til den hypertoniske typen - blodtrykket har en tendens til å øke, uavhengig av alder og omstendigheter.
 • Nevrologisk dystoni ved hypotonisk type - sløvhet, svakhet, redusert trykk og puls;
 • Nevrologisk dystoni i en blandet type, det er vanskelig å holde styr på hvordan og når alt kommer til å slå. Det verste er at pasienten ikke vet på forhånd og med rystelser forventer enten en økning eller et trykkfall.

Hypertensive NDC type

Nevrologisk dystoni i henhold til den hypertoniske typen er karakterisert ved ubalanse i det autonome nervesystemet, uttrykt av overvekt av tonen i sympatiske systemet over den parasympatiske avdelingensympathicotonia) og er uttrykt av:

 1. Økt blodtrykk;
 2. Hodepine, som er avhengig av fysisk aktivitet og styrkes med det;
 3. svimmelhet;
 4. Avhengighet av værforhold (hodepine, løfte blodtrykk);
 5. Hjertebanken, noen ganger med avbrudd;
 6. Mitral ventil prolapse med ultralyd undersøkelse av hjertet;
 7. Krenkelsen av termoregulering - høy kroppstemperatur hos barn med smittsomme sykdommer;
 8. Endringer fra mage-tarmkanalen i form av svak peristaltikk, og dermed - til en tendens til forstoppelse;
 9. Mangelfull funksjon av tårer ("tørre tårer");
 10. Endring av stemning (melankoli og melankoli);
 11. Rapid tretthet.

Hypotonisk type NDC

Med overhodet av den parasympatiske delen av det autonome nervesystemet (vagotonia) utvikler nevrocirkulatorisk dystoni i henhold til hypotonisk type, hovedtegnene som er:

 1. Reduksjon av blodtrykk;
 2. En sjelden puls (bradykardi), som raskt kan øke (takykardi);
 3. Smerte i hjertet (kardialgi);
 4. svimmelhet;
 5. Hyppige besvimelsesforhold, spesielt karakteristiske i nærvær av nevrokirkulatorisk dystoni hos barn (hovedsakelig i jenter) i pubertetperioden;
 6. Hodepine forbundet med værforhold, fysisk og psykisk stress;
 7. Økt tretthet og dårlig ytelse;
 8. Dyskinesi i galdeveien, som er forbundet med ujevn og kaotisk sammentrekning av galleblæren;
 9. Fordøyelsessykdommer (tilbøyelighet til diaré og flatulens);
 10. Brudd på termoregulering: En reduksjon i kroppstemperatur og en langvarig subfebril tilstand for infeksjoner hos barn;
 11. Klager om "shortness of breath" og "sukk";
 12. Tilnærming til allergiske reaksjoner;
 13. Blek hud (marbling), cyanose av ekstremiteter;
 14. Kaldsvette.

Blandet type NDC - når mellom avdelinger er det ikke samtykke

Ukoordinert arbeid av sympatiske og parasympatiske avdelinger fører til brudd på funksjonen til systemer og organer. Hvis trykket "hopper", hvis hudfarge i noen få minutter plutselig blir rødt eller blek, hvis kroppen reagerer til mindre hendelser uforutsigbart, så kan du mistenke blandet type neurokirkulatorisk dysfunksjon.

Symptomer på nevrocirkulatorisk dystoni i en blandet type inkluderer symptomer som er karakteristiske for både hypotoniske og hypertoniske typer. Hvilken del av det autonome nervesystemet, på hvilket tidspunkt vil seire, vil slike tegn være iboende i pasientens tilstand.

Video: hvordan manifesterer NDC?

Kriser av nevrocirkulatorisk dystoni

Nevrologisk dystoni, som har oppstått i barndommen, kan "bli beriket" med symptomer i løpet av tiden og gi mer levende vegetative manifestasjoner i form av kriser hos unge mennesker. Angrep med nevrocirkulatorisk dystoni er også avhengig av typen, selv om de ofte ikke har et levende bilde av tilhørende, men er av blandet natur. Høy aktivitet av den parasympatiske avdelingen til VNS kan gi vagoinsulær krise, for hvilke følgende egenskaper er karakteristiske:

 • Svette og kvalme;
 • Plutselig svakhet og mørke i øynene;
 • Reduksjon av blodtrykk og kroppstemperatur;
 • Sakte hjertefrekvens.

Etter vagoinsulær krise, føler pasienten for noen dager fremdeles ødelagt og svakt, blir hodet regelmessig svingt.

Når den sympatiske avdelingen tar "forrang", utvikler en annen type neurokirkulatorisk dysfunksjon. Neurokirkulatorisk dystoni med sympatadrenekriser gjør seg følt av det plutselige utseendet av årsakssykefrykt, som raskt legges til:

 1. Intense hodepine;
 2. Smerter i hjertet;
 3. Økt blodtrykk og kroppstemperatur;
 4. Forekomst av kulderystelser;
 5. Rødhet i huden eller oppkjøpet av blek.

Video: Hvordan håndtere NDC-eksacerbasjoner?

Vegetativ dysfunksjon og graviditet

Selv om graviditet er en tilstand og fysiologisk, men da kan neurokirkulatorisk dystoni forekomme, fortsetter latent (skjult), fordi under graviditeten blir organismen gjenoppbygget og forbereder seg på fødsel av et nytt liv. Vesentlige endringer gjennomgår den hormonelle bakgrunnen - regulatoren av alle graviditetsprosessene. Interne organer "passer" annerledes, og frigjør stedet for den stadig økende livmoren. Og alt dette er under kontroll av det autonome nervesystemet, som selv uten en slik last ikke alltid klarte, men her...

Kvinner som lider av NDC, kan lære om graviditeten før testen, fordi det første tegnet kan være en synkope. Neurokirkulatorisk dysfunksjon i svangerskapet har et mer uttalt klinisk bilde, så graviditet er vanskeligere.

Reaksjonen til alt "galt", tårene på hver anledning, hjerte smerte og raserianfall, nedsatt blodtrykk, og i transport er bedre å ikke gå... gravid vanker følelse av åndenød og stuffiness, og har neurocirculatory dysfunksjon selv vet "lukten av fersk puster ".

Men alt kan ikke være så ille, og bør ikke være opprørt. Det var mange tilfeller av forsvunnelse av NDC-manifestasjoner etter fødsel. At denne grunnen - om "å bringe orden" i kroppen til en kvinne, eller en ansvarlig yrke forbundet med å ta vare på babyen - er ukjent. Men pasienter oppdager ofte at hvis de blir distrahert av viktige ting, blir det vegetative-vaskulære komplekset redusert.

Sykdom eller syndrom?

Rangerer om vegetative-vaskulære lidelser, hvordan å ringe dem, har forskere ikke bestemt seg. Vegeto-vaskulær dystoni betraktes som et mer korrekt navn, siden det uttrykker sykdomspatogenesen. Den siste trenden med å bestemme denne tilstanden har blitt autonom dystoni-syndrom, som fra dette ikke ble en selvstendig enhet i den internasjonale klassifiseringen av sykdommer (ICD).

ICD 10 kode for neurokirkulatorisk dystoni - F45.3, hvor bokstaven F indikerer en psykogen opprinnelse, som generelt foregår. Ifølge samme klassifisering er ikke NDC anerkjent som en sykdom, men symptomkompleks, oppstår som følge av utilstrekkelig oppførsel av det autonome nervesystemet (ukoordinert og ikke-likevektsinteraksjon av to avdelinger av ANS: sympatisk og parasympatisk). Det er usannsynlig at folk som er godt kjent med dette komplekset av symptomer fra denne "føler seg bedre", men til dags dato er det.

Mange spørsmål er forårsaket av vegetativ-vaskulær dysfunksjon, når det er på tide å gi gjeld til morslandet. Hvordan er neurokirkulatorisk dystoni kompatibel og militærtjeneste? Like forskjellige manifestasjoner, det samme bør være tilnærmingen.

Forbereder for militær plikt: NDC og hæren

Selvfølgelig er noen så ivrige etter å fylle fylkene av Forsvarernes forsvarere, da de glemmer sykdommen. Eller skjul det? Andre, tvert imot, har fra barndommen en post på kortet - NDC, prøver å kvitte seg med militære oppgaver. I denne forbindelse bør kommisjonens tilnærming være objektiv og allsidig. På den ene siden, se rekruttere den første gang, som gjør at ingen klager og "bryter i kampen", noe som gir bare en lav eller høy (over eller under 100/60 160/100) trykk og vegetative forstyrrelser klare til "face" i pusten og hjerterytmer, du kan tilfredsstille hans ønske. En kvalifisert kommisjon bør imidlertid finne ut for første gang, periodisk eller permanent. Det samme gjelder for de som gjør mange klager, og bare skarpe oppføringer i barnekortet sier om sykdommen. Selvfølgelig, det er en gjennomsnittlig: klinikken der og klager, noe som indikerer tilstedeværelse av autonome forstyrrelser. I alle tilfeller er kommisjonens oppgave å finne ut:

 • Er klager permanent?
 • Om blodtrykket er stabilt eller lavt;
 • Er cardialgias og hjerte rytmeforstyrrelser;
 • Hvor mye symptomene på NDC påvirker effekten av draftee.

For å studere helsen til en ung person, er det obligatoriske spesialister (nevrolog, kardiolog, oculist, endokrinolog, otolaryngolog).

I tillegg, ved valg av egnet for militærtjeneste i tilfelle av nevro dystoni, en differensialdiagnose med andre sykdommer for diagnose og utelukkelse av sykdommer i mage-tarmkanalen, hjertet og lungene, noe som kan være lik symptomer i NDC.

Til hvem lyder "Slavens farvel"?

For en objektiv tilnærming til spørsmålet, blir rekruttere sendt til sykehus for undersøkelse, etter som han kan bli anerkjent som midlertidig uskikket til artikkel 48. I dette tilfellet, den unge mannen som skal behandles på nevro dystoni, men hvis det viser seg å være ineffektiv og symptomene indikerer vedvarende brudd på det autonome nervesystemet, er vernepliktig ikke gjenstand for militærtjeneste og den militære får en billett med et notat om uegnethet kunst. 47 "a".

På samme måte gjelder Kommisjonen også de unge mennene som er tydelig sporet vedvarende vegetative-vaskulære sykdommer med en økning eller senking av trykket, det er eksplisitt tegn på brudd hjertefrekvens, og smerte i hjertet er permanent.

Vel, som noen som hadde en enkel registrering av sykdom i det autonome nervesystemet, men har ikke bekreftet det med ære jeg må gå for å tjene fedrelandet og fedreland. Gamle, men fortsatt en konstant og unik, marsjere Vasily Agapkin sin høytidelighet grunn til å gråte sin egen mor og hans kjæreste... ingenting forferdelig - vil ta litt tid og en sunn, modnet og trygg i går inductee, vil returnere hjem, helt glemme om sykdommen.

Og likevel: hva skal jeg gjøre med det?

Snakk om neurokirkulatorisk dystoni kan være en lang og mange, gode og mange navn på denne patologien, og dette tillater en rekke. Men de som har en slik "lykke" er på utkikk etter frelser for frelse fra dette medav immunutfellingen, som ganske mye forgifter livet og manifesterer seg i de mest uforutsette situasjoner. Generelt er en betydelig del av menneskeheten opptatt av spørsmålet om hvordan man skal behandle en nevrologisk dystoni som har et dusin flere navn. Når alt kommer til alt, endrer navnet ikke på pasientens velvære.

Merkelig nok, vegetativ-vaskulær dysfunksjon liker ikke hypodynamien. Og til tross for at manifestasjonene av sykdommen er spesielt påfallende etter fysisk anstrengelse, gjør ikke fysisk utdanning til pasienten ikke bare skade, men er vist. Sant, det bør være en målrettet, terapeutisk øvelse, dosert og gjennomtenkt.

obligatorisk overholdelse av arbeids- og hvilevernet er også en integrert del av behandlingsprosessen. Selvfølgelig er det ikke sannsynlig at arbeid i nattskift, søvnmangel, lang tidsforventning i nærheten av skjermen, hjelper til med å føle den enkle i hodet og kroppen. Men frisk luft, stille kveld går til fots, et varmt bad med beroligende urter, tvert imot, vil gi en god sunn søvn og forbedre humøret ditt.

Psykoterapeutisk tilstand pasienter bør være spesielt oppmerksom. Unngå stressende situasjoner, delta i automatisk trening, ta beroligende te og gjør alt som er mulig for å skape et rolig og vennlig hjem og lagmiljø for deg selv og andre.

Uansett hvor tett det høres ut, men her tilhører en viktig rolle dietten. Neurokirkulatorisk dystoni "liker ikke" verken krydder, krydret mat eller alkohol. Alt som opphisser nervesystemet kan forverre prosessen, så det er bedre å unngå overskudd og ikke bli stresset. Men rik på kaliumprodukter (aubergine, poteter, bananer, svisker og aprikoser) "som" det "lunefullt" nervesystemet.

Behandling foreskrevet av lege

Medikamentell behandling i nevropirkulasjonsforstyrrelser er svært ønskelig å utføre med generelle helseforanstaltninger og fysioterapi. Terapeutisk massasje, elektroforese med beroligende midler i kragen området, electrosleep og sirkulær dusj - vil bidra til å styrke nervesystemet, og gi positive følelser, hvor pasienter med neuro dystoni krever det.

Og hva en flott prosedyre - akupunktur. Ved å bruke det, kan du permanent gi opp medisiner og føle seg bra bare takket være den årlige gjentakelsen av akupunktur. Leveres i nevromuskulære bunter, tynn gull eller platina nåler vil føre til en langvarig og vedvarende remisjon, og sykdommen vil forsinke...

Vitaminterapi og antioksidantkompleks (Dr. Theiss, gerovital, etc.) vil være et utmerket tillegg til de restorative tiltakene.

Legemidler til behandling av nevrokirkulatorisk dystoni er tatt på råd fra en lege og foreskrevet av ham. Ingen råd fra venner og Internett er upassende her, siden medisinen er foreskrevet med hensyn til blodtrykk, tilstedeværelse av cardialgias og tilstanden til hjerterytmen. Det er klart at det vil hjelpe en pasient med høyt blodtrykk, det kan ha en skadelig effekt på en person med lavt blodtrykk, så det er usannsynlig at en hypotonisk type vil vise aegilok (beta-adrenoblokker). Legemidler som regulerer hjertefrekvensen, er seriøse og krever spesiell omsorg, så "amatør" i slike tilfeller - til ingenting.

Ofte er pasienter med autonome sykdommer foreskrevet med rusmidler fra gruppen av beroligende midler - adaptol, afobazol, grandaxin. Bemerkelsesverdig effekt har et urtepreparatgelarium, som har antidepressive egenskaper. For fjerning av spasmer ofte utnevnt bellataminal, som også gir en beroligende effekt.

Hawthorn, valerian, motherwort - alkoholiske infusjoner av disse plantene er svært kjent for pasienter med neurokirkulatorisk dystoni, de lagres kontinuerlig i et hjemmemedisinskap og utfører funksjonen "førstehjelp".

Video: Ekspertuttalelse om NDC

Hva kan hjelpe tradisjonell medisin?

Mangfoldet av resept for behandling av folkemidlene til nevrokirkulatorisk dystoni er enda mer slående enn mangfoldet av kliniske manifestasjoner. Kontrasterende sjeler, respiratorisk gymnastikk av tibetanske munker og østerriksk helbreder Rudolf Brois er utvilsomt bemerkelsesverdige, men folket foretrekker på en eller annen måte russisk "skapelse" av en eller annen grunn. Populær drikke fra kirken "Cahors" og en blanding av juice av hvitløk, sitron, rødbeter, gulrøtter og reddiker, smaksatt med naturlig honning, overføres "fra munn til munn og fra generasjon til generasjon."

Men for behandling med folkemidlene bør NDC ikke glemme trykket, så folkeslagere anbefaler også en annen behandling. For eksempel, med økt blodtrykk i folket, er infusjoner av mynteblader og hvit bjørk, kalendula blomster og dillfrø brukt. Vel redusere trykket av alkoholiske infusjoner av magnolia og mistelteinhvite.

Sterk te og kaffe for hypertensive NDC anbefales ikke, men om morgenen kan du drikke en fantastisk te tilberedt hjemme:

 • Tørke bær av blåbær, aronia, sort currant, currant og barberry er tatt i like deler, er malt, blandet og brukt, fylt med kokende vann.

Ved normale indikasjoner av arterielt trykk og en tendens til å redusere, blir infusjoner av elecampan, immortelle, tilberedt, og ferskpresset gulrot og rosen hofter er full. De sier det hjelper mye.

Selvfølgelig kan roten til valerianen (du kan ta den inne, du kan lage bad), hagtorn, varm melk med honning for natten - alle vet. Slike folkemedisiner er kanskje i hvert hjem, selv der det ikke finnes neurokirculatoriske lidelser.

Hvordan etableres diagnosen?

Syndrom av vegetativ dystoni Det er ikke bare basert på pasientens klager. Før legen diagnostiserer, må pasienten bestå testene og gjennomgå instrumentelle undersøkelser, og hovedstadene "på veien" til NDC vil være:

 1. Generelle tester av blod og urin, som ikke avviker fra normen i denne sykdommen;
 2. Blodtrykksprofil i 10-14 dager for å bestemme typen NDC;
 3. Ultralyd av nyrene og hjertet for å utelukke uavhengige sykdommer i disse organene;
 4. rheoencephalography;
 5. EKG, FCG, ekkokardiografi;
 6. Konsultasjoner av endokrinolog, otolaryngolog, nevrolog, oftalmolog.

I tillegg, ofte for å bestemme årsaken, er det behov for en detaljert studie av funksjonen av nyrene, binyrene, hypothalamus og skjoldbruskkjertelen.

Hva er NDC for en blandet type og hvordan å behandle den?

Nevrologisk dystoni er en funksjonsforstyrrelse som påvirker normal funksjon av kroppens kardiovaskulære, respiratoriske, endokrine systemer. Sykdommen er godt behandles, men for en viss periode gir det en person mye uleilighet, noe midlertidig uførhet.

Nevrologisk dystoni: Arter

NDC er i fire etapper

Leger skiller fire former for neurokirkulatorisk dystoni avhengig av hvordan symptomene manifesterer seg: hypotonisk, hypertonisk, hjerte og blandet.

 • NDC for hypotonisk utseende. Et klassisk tegn er et vedvarende lavt blodtrykk, lemmer er frosset hos pasienter, hodet gjør ofte vondt, arbeidskapasiteten reduseres. Pasienter kan ha svimlende forhold, oftest har de blek hud, og børstene er kalde og våte.
 • NDC på hypertonisk type. Dette skjemaet er iboende av høyt blodtrykk, andre noen karakteristiske symptomer kan ikke påvises før en utilsiktet diagnose på en forebyggende undersøkelse. Den overvektige delen av pasienter med denne form for NDC føles sunn, noen ganger kan de bli plaget av hodepine eller periodisk hjertebanken.
 • NDC av hjerte type. I dette tilfellet klager pasientene på patologien til hjertemuskelen. Til tross for fravær av endringer i blodtrykk, har pasienter en tendens til å utvikle takykardi, utseende av smerte og dyspné, respiratorisk arytmi og takykardi med paroksysmer. Symptomer kan manifestere uten å påvirke hjertet av fysisk aktivitet.
 • NDC på en blandet type. For denne variasjonen er symptomene på alle former for dystoni karakteristiske.
  Basert på alvorlighetsgraden av manifestasjonen av sykdommen, er den klassifisert av alvorlighetsgrad. En enkel grad oppstår bare etter en stressende situasjon eller en kortvarig nervebelastning. Personens generelle tilstand er fortsatt tilfredsstillende og påvirker ikke dens eksistens, det er en liten tretthet.

I mellomtrinnet har pasienten allerede en vanskelig tid å oppfylle sine arbeidsoppgaver, på dette stadiet vises narkotikabehandling.

Den alvorlige graden av NDC-manifestasjon krever behandling i pasienter, siden en person praktisk talt blir deaktivert.

Den vanligste nevrocirkulatoriske dystonien er hypertonisk, mindre ofte hypotonisk og blandet. Sistnevnte type er vanskelig å diagnostisere og behandle.

Du kan lære mer av denne videoen.

NDC for blandet type: grunner

Det andre navnet på neurokirkulatorisk dystoni er "nervesykdom". I kildene til medisinsk litteratur er det ikke noe begrep om dystoni i en blandet type. Leger til denne dagen kan ikke komme til en avtale og avgjøre hva NDC er av blandet type. Svært oppdeling av sykdommen i underarter er ganske betinget.

Alle stadier har de samme årsakene

Årsakene til patologien som er felles for alle typer neurokirkulatorisk dystoni. Sykdommen oppstår asymptomatisk, og barn og unge har også en tendens til å utvikle en lignende funksjonsforstyrrelse.

Det er flere grunner til å provosere fremveksten av NDC i en blandet type:

 • infeksiøse - hyppige katarralsykdommer, vedvarende infeksjonsfokus i munnhulen, sykdommer i øvre luftveiene
 • klimatisk - lever i et varmt klima, langvarig eksponering for solen, eksponering for høye temperaturer, høy strålingsbakgrunn
 • arvelig - en funksjon av den konstitusjonelle strukturen, en genetisk predisposisjon
 • hormonell - pubertal, graviditet, overgangsalder, abort, fødsel, nedsatt funksjon av eggstokkene

Nevrologisk dystoni bidrar til kronisk forgiftning av kroppen gjennom røyking og alkoholmisbruk, ugunstige sosiale levekår. Overvekt, vanlig tretthet, konstant mangel på søvn, stress, dårlig ernæring - alle disse faktorene kan påvirke utviklingen av funksjonsforstyrrelser.

Den underliggende årsaken til NDC for en blandet type, ifølge forskere, er et alvorlig psykisk traume. Dermed reagerer kroppen på langsiktig psykologisk stress.

NDC for blandet type: symptomer

Det er umulig å diagnostisere nevrocirkulatorisk dystoni utelukkende av symptomene hennes. Mistenkt sykdommen kan være ved plutselige blodtrykkstrykk. Indikatorer avviker fra normen, deretter nedover, deretter oppover, og hopp er alltid uforutsigbare for pasienten. Senere stabiliserer trykket i noen tid.

Neurose i hjertet er preget av en rekke symptomer

I tillegg til ustabilt trykk kan grunnlaget for diagnosen "hjerte-neurose" overveies:

 • svimmelhet
 • rask tretthet, en konstant følelse av svakhet
 • økt følsomhet for endrede værforhold
 • Flygende flyr for øynene
 • ulike søvnforstyrrelser - søvnløshet, engstelig søvn, søvnighet i dag, en følelse av tretthet etter oppvåkning
 • pre-okklusiv tilstand
 • hodepine som øker etter fysisk anstrengelse eller følelsesmessig sjokk
 • følelse av mangel på luft eller mangel på mulighet til å få full pust
 • hjertesorg, utløst av stress eller fysisk overbelastning, er piercing, pressing
  endring i hjertefrekvens

Som sykdommen utvikler, begynner vegetative kriser hos pasienter. Forverring av helse i en krise begynner plutselig, ubehagelige symptomer når en topp i en periode på 10 minutter.

Det er et uventet hopp i trykk, huden kan bli rød eller bli hvit. Mulig utseende av smerte i hjertet, skarp svette, kuldegysninger, kvalme, senking av puls.

Symptomologien til en krise avhenger av hvilken avdeling som er aktiv for øyeblikket. Saker av diaré eller hyppig vannlating, forekomsten av en uforklarlig følelse av frykt, en økning i temperatur til subfebrile indikatorer ble registrert. Krisen fanger pasienten på en overraskelse og oftest om natten. Dens varighet varierer fra 20 minutter til 3 timer.

Den blandede typen NDC inneholder et stort antall symptomer, en riktig og individuell tilnærming er nødvendig for en korrekt diagnose.

diagnostikk

Problemet med å diagnostisere NDC for en blandet type ligger i storheten av manifestasjoner. Etter de utførte undersøkelsene er det funnet ut at aktiviteten av hjerte, kar og andre organer ikke er ødelagt, selv om symptomene fortsatt vises.

Patologi er ikke isolert i en uavhengig sykdom

På grunn av symptomene spesifiserer doktorer fortsatt om det er verdt å tilegne seg patologi til en uavhengig sykdom. Grunnlaget for eksamenens begynnelse er den unormale tilstanden til en person som kan spores gjennom hele måneden.

For å utelukke andre sykdommer bruker nevrologer en rekke metoder for instrumentell og laboratorie diagnostikk:

 • blodtrykksovervåking i to uker
 • urin og blodprøver
 • ultralyd diagnose av nyrer, adrenaler
 • Rheoencefalografi, som viser tilstanden av blodsirkulasjon i blodkar
 • fonokardiografi - analyserer hjerte lyder og toner, gjenkjenner hjertesyklusens patologier

Under forberedelsen av det kliniske bildet skal pasienten i detalj beskrive klager, arten av smerten, lokasjonen, varigheten av angrepet, de medfølgende symptomene, hendelsene som førte til smerteutbrudd.

Uten mislykket er det nødvendig å gjennomføre en ultralyd av hjertet og et elektrokardiogram for å kontrollere pasientens hormonelle bakgrunn.

For å ekskludere en lidelse i skjoldbruskkjertelen, er en røntgenundersøkelse av dette organet foreskrevet.

I tillegg er det anbefalt å besøke kontoret til en oftalmolog, endokrinolog, otolaryngolog, nevrolog. En tradisjonell undersøkelse med mistanke om nevrocirkulatorisk dystoni er bestemmelsen av toleranse for lasten, utført på et veloergometer under kontroll av en elektrokardiograf.

Etter testene og den nøyaktige diagnosen bestemmer leger videre behandling.

Behandling av NDC etter blandet type

Selv om dystoni ikke er farlig for livet, er det fortsatt nødvendig å behandle det. På grunn av variasjonen og mangfoldet av symptomer, gir ikke NDC for en blandet art seg til klassisk medisinbehandling. Kilden til patologien har en mer psykosomatisk opprinnelse.

For det første blir pasienten tildelt ikke-medisinsk behandling

Derfor foreskriver i første omgang nevrologer metoder for ikke-medikamentbehandling:

 • psykoterapi - automatisk trening, avslapping, meditasjon, rådgivningsterapeut
 • trene - gå, sykle, svømme, friidrett, yoga økter
 • fysiologiske tiltak - balneoterapi, terapeutisk dusj, elektroforese, refleksologi, akupunktur, elektrosløyfe

Det er veldig gunstig å redusere symptomene på dystoni tonic og akupressur. Et ideelt behandlingsalternativ er hvile i et sanatorium-og-spa-kompleks.

Alle handlinger er rettet mot å berolige nervesystemet, i fravær av effektive prosedyrer, er pasienten foreskrevet beroligende midler, beroligende midler eller beroligende midler. I tilfelle søvnforstyrrelser, kan du ta hagtorn, valerian eller motherwort infusjon eller farmasøytiske produkter på anbefaling av legen din. Det er ønskelig å bruke stoffer som stimulerer metabolisme, basert på ginseng, eleutherococcus.

I justeringen trenger det vanlige kostholdet, anbefales det å utelukke matvarer som spiser nervesystemet (krydder, krydret mat, alkohol, overskytende koffein).

Alvorlig stadium av NDC krever bruk av antidepressiva, legemidler som forbedrer blodsirkulasjonen i hjernen, nootropics (Nozepam, Adaptol, Gelarium, Bellataminal og andre).

Hovedoppgaven i behandlingen av "nervesykdommer" er å få pasienten til å roe seg, normalisere søvn- og hvile-regimet, lære å kontrollere sine følelser.

NDC på blandet type: forebygging

Hovedkategori av pasienter er kvinner i alderen 20 til 40 år, med ustabil psyke, med tilstedeværelse av vaskulære sykdommer. Ofte er disse hypokondriere og inntrykkelige personer som tar stressfulle situasjoner nær hjertet.

Til utviklingen av sykdommen fører en stillesittende livsstil

Merkelig nok, men folk som lider av et kompleks med NCD symptomer på en blandet art, fører en stillesittende livsstil. Derfor er det første forebyggende tiltaket innføring av et minimum av fysisk trening i dagens regime.

For å forhindre utvikling av dystoni vil hjelpe følgende aktiviteter:

 • full søvn i minst 8 timer i et godt ventilert rom på en godt tilpasset ortopedisk madrass;
 • Begrensning av visning av nyhetsprogrammer, filmer som viser mord, voldtekt og andre programmer som bærer negativ informasjon på TV eller Internett.
 • Avskaffe overdreven trening, begrenser deg til enkle fysiske øvelser for å opprettholde muskeltonen og stabil vekt;
 • i den daglige menyen må råde over frukt og grønnsaker, surmelkeprodukter, bønner, frokostblandinger, den mest nyttige bokhvete, bygg;
 • ingen profylakse kan ikke gjøre uten avvisning av sigaretter og misbruk av alkoholholdige drikkevarer.

Hovedoppgaven til pasienter som overlevde neurokirkulatorisk dystoni, lærer å takle stress, responderer rolig på livets vanskeligheter, oppfatter tilstrekkelig glade og triste hendelser.

Prognose og komplikasjoner

Tidlig behandling startet gir en positiv prognose for gjenoppretting. Manifestasjoner av neurokirkulatorisk dystoni i ungdomsårene kan forsvinne selv med selvmedisinering eller etter bruk av tradisjonell medisin. Men jo større pasientens alder, jo mindre sjanse for å helbrede seg helt.

Sykdommen kan ikke ignoreres

Behandling av blandet type dystoni er dårlig forstått, men de fleste leger er enige om at det er umulig å la patologi gå alene.

Personer diagnostisert med NDC av blandet type har risiko for å utvikle:

I tillegg til risikoen for å tjene sykdommer i indre organer, uten kvalifisert behandling hos pasienter, forverres vegetative-vaskulære kriser. Det alvorlige stadiet av denne tilstanden er preget av kramper, ufrivillige bevegelser av musklene.

Krisen varer i mer enn en time, og gjenopprettingsperioden tar flere dager. I denne forbindelse utvikler en person fobier, konstant frykt for et annet angrep, blir symptomene mer og mer smertefulle.

Spesiell oppmerksomhet bør gis til gravide kvinner med diagnose av NDC av en blandet art. Utløste sykdommer kan provosere ekstremitetens følelsesløp, unormal døsighet, intensivere manifestasjoner av toksisose.

Når det gjelder det foregående, er det verdt å merke seg at en person som lider av en nevrokirkulatorisk dystoni av en blandet type, enten kan helbredes eller sterkt redusere symptomene på sykdommen. For dette er det nødvendig å lytte til råd fra den behandlende legen og oppfylle de foreskrevne forskriftene.

Fant du en feil? Velg den og trykk Ctrl + Enter, å informere oss.

Nevrologisk dystoni: hva er det, årsakene og patogenesen

Cardiopsychoneurosis (NDCs, nevrose) - en variant av IRR syndrom, der pasienten på grunn av svikt i det nevroendokrine regulering av komplekse funksjonelle forstyrrelser oppstår i arbeidet i hjerte - karsystemet.

Årsakene til utviklingen av NDC er mangfoldige. Så i ungdomsår oppstår sykdommen vanligvis på grunn av et skarpt hopp i hormoner og rask vekst i kroppen. Hos voksne pasienter er denne tilstanden ofte en konsekvens av stress. Hos kvinner opptrer neurokirkulatorisk dystoni på grunn av hormonelle endringer under graviditet og overgangsalder.

Spesialister deler årsakene til neurokirkulatorisk dystoni i eksterne og interne. Den tidligere er tretthet, også aktiv, eller vice versa - en stillesittende livsstil, virkningen på kroppen av ulike vibrasjoner eller industriutslipp, røyking, alkoholmisbruk, samt drikkevarer, som inkluderer de som inneholder koffein, varmt og tørt klima, dårlige foreldre.

Blant interne årsaker patologi kan identifiseres genetisk predisposisjon, endringer i de endokrine kjertler, de enkelte konstruksjonstrekk ved nervesystemet, ved infeksjon i kroppen, kroniske sykdommer i indre organer, allergiske reaksjoner, dårlig toleranse medikament.

Under påvirkning av disse faktorene forekommer et brudd på metabolisk og neurohormonal regulering på nivået av hjernebarken, hypotalamus og limbisk region. Alt dette fører til funksjonsfeil i de autonome nervesystemet og hypothalamus-hypofysen-binyrene. Dette fører igjen til en sammenbrudd i nevendokrine reaktivitet. I dette tilfellet oppstår en funksjonsfeil i endotelens mikrosirkulasjonssystem, noe som medfører brudd på funksjonene. Pasienten, som allerede har utviklet sykdommen, etablerer en sammenheng mellom stress og markører for betennelse.

De viktigste forbindelsene til patogenesen av nevrocirkulatorisk dystoni inkluderer:

 • forstyrrelser i forholdet mellom cortico-hypothalamus og hypotalamus-visceralt system;
 • for sterk stimulering av kroppen med hormoner i adrenalene;
 • økt følsomhet av vegetative formasjoner, som er ansvarlige for arbeidet med indre organer;
 • brudd på ernæring av indre organer, regulering, samt en generell metabolsk lidelse.

Det er kjeden av disse prosessene som forårsaker endringer i blodtrykk og hjertefunksjon, samt en rekke andre ubehagelige symptomer som er forbundet med nevrokirkulatorisk dystoni.

Hva er NDC: symptomer hos ulike pasienter og førstehjelp

Forskere har omtrent 40 tegn på NDC, men en pasient har vanligvis 9 til 26 symptomer. De kan avvike noe, avhengig av hvilken type sykdom pasienten har. Pasienter klager oftest på funksjonsfeil i hjertet, økt hjertefrekvens og endringer i blodtrykk.

Ofte er det økt irritabilitet, umotivert aggresjon, nedsatt humør eller skarpe hopp, samt angst. På dette tidspunktet, kan pasienten oppleve kortpustethet eller hvesing, svimmelhet, hodepine, hetetokter, følelsen av årer pulserende, kvalme, smerter i solar plexus.

Nesten alle pasienter med nevrose klager iblant om smerte i hjertet av hjertet. I avanserte tilfeller kan det være svimlende eller pre-patching forhold.

Ikke prøv å diagnostisere NDC og behandle det selv hjemme. Ved de første symptomene på denne sykdommen, bør legen først og fremst utelukke alvorlige sykdommer i indre organer.

Hos barn og ungdom manifesterer NDC seg i dårlig toleranse for mental eller fysisk stress, samt i ukorrekt regulering av autonome funksjoner.

I dette tilfellet kan patologi også oppstå på grunn av disproportion i utviklingen av indre organer, en sjelden rekreasjon i naturen, tilstedeværelsen av dårlige vaner og underutviklingen av reguleringsapparatet.

En provoserende faktor i utviklingen av NDC i barndommen kan være feil oppdragelse, noe som manifesterer seg i overdrevne krav til barnet og overdreven alvorlighetsgrad mot ham. Sykdommen forekommer noe oftere i sjenerte tenåringer med lav selvtillit.

Behovet for å behandle NDC og hva det er, er fullt forståelig i en krise. Det kan karakteriseres som en sterk økning, og en sterk reduksjon i blodtrykket. Med en krise av noe slag, er det nødvendig med en kvalifisert lege. Men før ambulansen kommer, må førstehjelpen gjøres uavhengig.

Hvis pasienten har et sterkt trykkfall, bør han legges på ryggen, og føttene løftes slik at de ligger over hodet. Dette er for å sikre at blodet begynner å strømme i tilstrekkelig volum til hjernen. Etter dette bør frisk luft være tilgjengelig. Hvis personen har klær på klær i indre organer, følg den for å knytte den.

Med et sterkt fall i blodtrykk, føler pasienten seg kald, så pasienten må varmes opp. For å forbedre tilstanden er det mulig å gi den berørte personen en tinktur av Eleutherococcus eller Radioli (20 dråper). Deretter kan han tilby søt te og sjokolade.

I tilfelle at en person har mye press, må han også legges på ryggen eller plantet og samtidig forsøke å roe, eliminere den faktoren som forårsaket stress og sikre tilgang til frisk luft. Etter dette kan pasienten gi 15-20 dråper morwort, legg ham på baksiden av nakken og kvel musklerne sennepplaster eller lage et varmt bad for føttene. Dette er nødvendig for at blodet skal tømme fra hode til bena. Når du blir med hjerterytme, kan pasienten få Nitroglycerin eller Validol.

I tilfelle av denne patologien er det litt forvirring. Ikke alle forstår hva NDC er: et syndrom eller en sykdom. Legene svarer på dette spørsmålet tydelig, NDC er et syndrom. Dette forklares av det faktum at en person er bekymret for et kompleks av ubehagelige symptomer, som er karakteristiske for flere sykdommer på en gang.

I dette tilfellet er organisk skade på organer ikke observert. For eksempel kan en pasient ha hjertepine, oppkast og mangel på luft, mens resultatene av ulike studier viser at hjertet, magen og lungene er helt sunne. Det vil si at syndromet ikke er en sykdom. Til tross for dette har NDC en sterk innvirkning på menneskelivet. Det er derfor om NDC og hva det er kjent i hæren.

Av denne grunn er pasientene ofte interessert i om de tar inn i hæren med dystoni.

Det avhenger av hvor mye patologien viser seg. Hvis en pasient har en midlertidig eller midlertidig reduksjon i trykk eller hvis han føler seg normal ved 90/60, kan han anses som egnet for service.

Hvis en ung mann klager over vedvarende manifestasjoner av NDC som ikke er eliminert ved bruk av narkotika har redusert arbeidsevne, økt eller redusert kroppstemperatur og hjerterytmeforstyrrelser, er det sannsynlig å gjenkjenne "delvis fit" som er, i fredstid, vil han bli løslatt fra tjeneste i troppene.

I noen tilfeller kan NDC imidlertid føre til fullstendig frigjøring fra hæren. Dette skjer hvis drafteen har en sterkt redusert evne til å jobbe, det er hypertensjon eller plutselige trykkprang. Og disse symptomene kan ikke elimineres ved medisinering.

NDC for hypertonisk type, blandet og NDC for hjerte type: diagnose

Cardiopsychoneurosis å klassifisere i henhold til dens kliniske manifestasjoner på hjertets (hjerte smerte, myokardialt dystrofi, uregelmessig hjerterytme) og vasomotorisk (svimmelhet, svikt i termoregulering, hodepine).

Basert på krisetypen er NDC vagoinsulær, sympatiadrenal eller blandet. I henhold til flytens art kan dystoni være akutt eller i en tilstand av remisjon.

Det finnes 4 typer av denne patologien: NDC for hypertonisk type, NDC for hypotonisk type, NDC for blandet type og NDC for hjerte type.

Nevrologisk dystoni er alvorlig, av medium alvorlighetsgrad og mild.

Således, ifølge hypertonisk type NDC preget av en sterk økning i blodtrykket (vanligvis systolisk) og svimmelhet med hodepine.

Dystoni av hypotonisk type Tvert imot - det er preget av redusert trykk i kombinasjon med tegn på vaskulær insuffisiens. I dette tilfellet har pasienten alltid en svak motstand av perifere kar. Det er med denne typen patologi at pasienter svimmer.

på blandet type NDC manifesterer seg i form av trykkstifter (fra for lav til veldig høy og omvendt). Oftest er disse hoppene relatert til tid på dagen og følelser. Det er lagt merke til at alvorlige trykkstifter blir observert i den akutte banen av patologi, mens under remisjon, kan dystoni ikke manifestere i det hele tatt.

på hjerte type NDC pasienten er preget av vanlige forstyrrelser i hjertearbeidet. Og de er ikke avhengige av blodtrykk eller noe fysisk arbeid. Oftest manifesterer denne typen dystoni seg i form av akselerert hjerterytme eller arytmi.

Siden dystoni har lignende symptomer med mange sykdommer i indre organer, krever det ofte en rekke prosedyrer for å diagnostisere det. Vanligvis blir pasientene oppfordres til å gjennomgå elektrokardiografi, fibroezofagogastroduodenoskopiyu (undersøkelse av magesekken og tolvfingertarmen med et spesielt instrument), MR, CT, rheoencephalography (indikerer status for de cerebrale kar).

I tillegg må diagnosen nødvendigvis inneholde en generell analyse av urin, blod og avføring. I noen tilfeller kan en test for hormoner utføres og ultralyd av skjoldbruskkjertelen utføres. I fravær av noen sykdom i organene, men tilstedeværelsen av deres symptomer, er diagnosen nevrocirkulatorisk dystoni etablert.

NDC under graviditet manifesterer seg spesielt og levende og har en meget uttalt symptomatologi. Dermed er det ofte vanskelig selv for en kvalifisert spesialist å diagnostisere denne patologien. Vanligvis er dystoni hos kvinner, selv før graviditeten, og i denne perioden forverres det bare.

Selv om det i noen tilfeller forekommer NTSD hos helt friske pasienter, som en komplikasjon av graviditet. Denne tilstanden krever obligatorisk konsultasjon med en lege, fordi det ikke bare bringer ubehag til en kvinne. Det er også farlig for hennes barns helse. Så hvis en kvinne har en hypertonisk type NDC, kan hun møte sent toksisose, hodepine, irritabilitet og søvnløshet. Under et redusert trykk vil en kvinne få en nedgang i styrke, døsighet, nedsatt humør og apati.

Ifølge hjertetypen kan NDC under graviditet forårsake mangel på næringsstoffer for fosteret og hypoksi av embryoet. Det er utrolig vanskelig for en blandet type NDC å bli båret av gravide kvinner. I dette tilfellet endres pasientens velvære. Hun føler den ene, så andre ubehagelige symptomer. I alvorlige tilfeller kan denne patologien fungere som en indikasjon på sykehusinnleggelse av en gravid kvinne.

Kompleksiteten i denne situasjonen er også at gravide kvinner ikke kan ta mange medisiner. Derfor er essensen av terapien redusert til normalisering av dagens regime, riktig ernæring, inntaket av vitamin-mineralkomplekser, full hvile. Det er veldig viktig at kvinnen er så nervøs som mulig under fosterets svangerskap. Heldigvis etter fødselen blir tegn på dystoni blitt mye mindre uttalt, og noen ganger til og med helt forsvunnet.

Nevrologisk dystoni: behandling med medisiner og folkemidlene, prognose

For å forbedre deres trivsel bør pasientene observere regimet for arbeid og hvile. Med denne patologien vil varme bad med beroligende aromaoljer, avslappende massasje, spille sport og gå i frisk luft være til nytte.

Under stress anbefales det å besøke psykologer for ulike treninger eller yoga. En person kan behandles ved en rekke medisinske stoffer, men symptomene er fremdeles tilstede (om enn i en mindre grad), hvis han ikke lære å håndtere angst og indre spenninger.

Pasienter med NDC vil bli hjulpet av et spesielt kosthold, hvor essensen er moderat bruk av krydret og krydret mat, samt utelukkelse av alkohol. I dette tilfellet vil produkter med mye kalium (bananer, svisker og aprikoser) tvert imot påvirke nervesystemet positivt.

Når det gjelder narkotikabehandling av nevrocirkulatorisk dystoni, må den nødvendigvis suppleres med fysioterapiprosedyrer. For eksempel elektroforese med beroligende midler på krageområdet, sirkulær dusj, elektrisk, akupunktur. Når patologien forverres, anbefales det pasienter å ta valocordin, valerian eller motherwort. Disse stoffene vil ha en beroligende effekt og normalisere søvn. Til samme formål kan du bruke afobazol og glycin.

For å forhindre forekomst av ortostatiske lidelser, kan en spesialist anbefale stoffer basert på koffein eller fetanol. Med en sterk økning i blodtrykket for å unngå død, får pasienten betablokkere eller midler basert på rauwolfia.

Med nedsatt humør foreskrives pasienter Negrustin - et lett antidepressivt middel fra St. John's wort. For å forbedre tenkningen, kan Pantokaltsin eller noen andre nootropics brukes. For å øke blodtrykket, kan du bruke tinktur av ginseng eller magnolia vintre.

For å oppnå et bedre resultat, kombinere noen pasienter med medisinske metoder for behandling av nevrokirkulatorisk dystoni. Pasienter med NDC er nyttige for å drikke rødvin, spise sitron, rødbeter, reddik og gulrøtter. Fordel i dette tilfellet vil også være varm melk med tillegg av honning.

Det er verdt å forstå at når man velger et middel må man starte fra symptomene som plager pasienten. Så, folk med høyt blodtrykk er vist te og decoctions av mynte, bjørk knopper, fennikel frø, og også calendula blomster. Lavere trykket vil hjelpe magnolia blomster eller misteltein hvite. Når hypertensjon, er kaffe eller svart / grønn te best erstattet med urte. For eksempel, er det mulig å blande blåbær og aske, solbær og berberis i like mengder og helle kokende vann i et forhold på 30 g pr 250-300 ml.

Med normalt trykk eller hypotensjon kan du drikke te fra hundenrosen, samt avkok av elecampan og immortelle. En stor fordel i dette tilfellet kan bringe ferskpresset gulrotjuice. Hvis rytmen i hjertet er forstyrret, kan du avkalle fruktene av hagtorn og roten til valerianen.

Les Mer Om Fartøyene