Nevrologisk dystoni: hva er det, årsakene og patogenesen

Cardiopsychoneurosis (NDCs, nevrose) - en variant av IRR syndrom, der pasienten på grunn av svikt i det nevroendokrine regulering av komplekse funksjonelle forstyrrelser oppstår i arbeidet i hjerte - karsystemet.

Årsakene til utviklingen av NDC er mangfoldige. Så i ungdomsår oppstår sykdommen vanligvis på grunn av et skarpt hopp i hormoner og rask vekst i kroppen. Hos voksne pasienter er denne tilstanden ofte en konsekvens av stress. Hos kvinner opptrer neurokirkulatorisk dystoni på grunn av hormonelle endringer under graviditet og overgangsalder.

Spesialister deler årsakene til neurokirkulatorisk dystoni i eksterne og interne. Den tidligere er tretthet, også aktiv, eller vice versa - en stillesittende livsstil, virkningen på kroppen av ulike vibrasjoner eller industriutslipp, røyking, alkoholmisbruk, samt drikkevarer, som inkluderer de som inneholder koffein, varmt og tørt klima, dårlige foreldre.

Blant interne årsaker patologi kan identifiseres genetisk predisposisjon, endringer i de endokrine kjertler, de enkelte konstruksjonstrekk ved nervesystemet, ved infeksjon i kroppen, kroniske sykdommer i indre organer, allergiske reaksjoner, dårlig toleranse medikament.

Under påvirkning av disse faktorene forekommer et brudd på metabolisk og neurohormonal regulering på nivået av hjernebarken, hypotalamus og limbisk region. Alt dette fører til funksjonsfeil i de autonome nervesystemet og hypothalamus-hypofysen-binyrene. Dette fører igjen til en sammenbrudd i nevendokrine reaktivitet. I dette tilfellet oppstår en funksjonsfeil i endotelens mikrosirkulasjonssystem, noe som medfører brudd på funksjonene. Pasienten, som allerede har utviklet sykdommen, etablerer en sammenheng mellom stress og markører for betennelse.

De viktigste forbindelsene til patogenesen av nevrocirkulatorisk dystoni inkluderer:

 • forstyrrelser i forholdet mellom cortico-hypothalamus og hypotalamus-visceralt system;
 • for sterk stimulering av kroppen med hormoner i adrenalene;
 • økt følsomhet av vegetative formasjoner, som er ansvarlige for arbeidet med indre organer;
 • brudd på ernæring av indre organer, regulering, samt en generell metabolsk lidelse.

Det er kjeden av disse prosessene som forårsaker endringer i blodtrykk og hjertefunksjon, samt en rekke andre ubehagelige symptomer som er forbundet med nevrokirkulatorisk dystoni.

Hva er NDC: symptomer hos ulike pasienter og førstehjelp

Forskere har omtrent 40 tegn på NDC, men en pasient har vanligvis 9 til 26 symptomer. De kan avvike noe, avhengig av hvilken type sykdom pasienten har. Pasienter klager oftest på funksjonsfeil i hjertet, økt hjertefrekvens og endringer i blodtrykk.

Ofte er det økt irritabilitet, umotivert aggresjon, nedsatt humør eller skarpe hopp, samt angst. På dette tidspunktet, kan pasienten oppleve kortpustethet eller hvesing, svimmelhet, hodepine, hetetokter, følelsen av årer pulserende, kvalme, smerter i solar plexus.

Nesten alle pasienter med nevrose klager iblant om smerte i hjertet av hjertet. I avanserte tilfeller kan det være svimlende eller pre-patching forhold.

Ikke prøv å diagnostisere NDC og behandle det selv hjemme. Ved de første symptomene på denne sykdommen, bør legen først og fremst utelukke alvorlige sykdommer i indre organer.

Hos barn og ungdom manifesterer NDC seg i dårlig toleranse for mental eller fysisk stress, samt i ukorrekt regulering av autonome funksjoner.

I dette tilfellet kan patologi også oppstå på grunn av disproportion i utviklingen av indre organer, en sjelden rekreasjon i naturen, tilstedeværelsen av dårlige vaner og underutviklingen av reguleringsapparatet.

En provoserende faktor i utviklingen av NDC i barndommen kan være feil oppdragelse, noe som manifesterer seg i overdrevne krav til barnet og overdreven alvorlighetsgrad mot ham. Sykdommen forekommer noe oftere i sjenerte tenåringer med lav selvtillit.

Behovet for å behandle NDC og hva det er, er fullt forståelig i en krise. Det kan karakteriseres som en sterk økning, og en sterk reduksjon i blodtrykket. Med en krise av noe slag, er det nødvendig med en kvalifisert lege. Men før ambulansen kommer, må førstehjelpen gjøres uavhengig.

Hvis pasienten har et sterkt trykkfall, bør han legges på ryggen, og føttene løftes slik at de ligger over hodet. Dette er for å sikre at blodet begynner å strømme i tilstrekkelig volum til hjernen. Etter dette bør frisk luft være tilgjengelig. Hvis personen har klær på klær i indre organer, følg den for å knytte den.

Med et sterkt fall i blodtrykk, føler pasienten seg kald, så pasienten må varmes opp. For å forbedre tilstanden er det mulig å gi den berørte personen en tinktur av Eleutherococcus eller Radioli (20 dråper). Deretter kan han tilby søt te og sjokolade.

I tilfelle at en person har mye press, må han også legges på ryggen eller plantet og samtidig forsøke å roe, eliminere den faktoren som forårsaket stress og sikre tilgang til frisk luft. Etter dette kan pasienten gi 15-20 dråper morwort, legg ham på baksiden av nakken og kvel musklerne sennepplaster eller lage et varmt bad for føttene. Dette er nødvendig for at blodet skal tømme fra hode til bena. Når du blir med hjerterytme, kan pasienten få Nitroglycerin eller Validol.

I tilfelle av denne patologien er det litt forvirring. Ikke alle forstår hva NDC er: et syndrom eller en sykdom. Legene svarer på dette spørsmålet tydelig, NDC er et syndrom. Dette forklares av det faktum at en person er bekymret for et kompleks av ubehagelige symptomer, som er karakteristiske for flere sykdommer på en gang.

I dette tilfellet er organisk skade på organer ikke observert. For eksempel kan en pasient ha hjertepine, oppkast og mangel på luft, mens resultatene av ulike studier viser at hjertet, magen og lungene er helt sunne. Det vil si at syndromet ikke er en sykdom. Til tross for dette har NDC en sterk innvirkning på menneskelivet. Det er derfor om NDC og hva det er kjent i hæren.

Av denne grunn er pasientene ofte interessert i om de tar inn i hæren med dystoni.

Det avhenger av hvor mye patologien viser seg. Hvis en pasient har en midlertidig eller midlertidig reduksjon i trykk eller hvis han føler seg normal ved 90/60, kan han anses som egnet for service.

Hvis en ung mann klager over vedvarende manifestasjoner av NDC som ikke er eliminert ved bruk av narkotika har redusert arbeidsevne, økt eller redusert kroppstemperatur og hjerterytmeforstyrrelser, er det sannsynlig å gjenkjenne "delvis fit" som er, i fredstid, vil han bli løslatt fra tjeneste i troppene.

I noen tilfeller kan NDC imidlertid føre til fullstendig frigjøring fra hæren. Dette skjer hvis drafteen har en sterkt redusert evne til å jobbe, det er hypertensjon eller plutselige trykkprang. Og disse symptomene kan ikke elimineres ved medisinering.

NDC for hypertonisk type, blandet og NDC for hjerte type: diagnose

Cardiopsychoneurosis å klassifisere i henhold til dens kliniske manifestasjoner på hjertets (hjerte smerte, myokardialt dystrofi, uregelmessig hjerterytme) og vasomotorisk (svimmelhet, svikt i termoregulering, hodepine).

Basert på krisetypen er NDC vagoinsulær, sympatiadrenal eller blandet. I henhold til flytens art kan dystoni være akutt eller i en tilstand av remisjon.

Det finnes 4 typer av denne patologien: NDC for hypertonisk type, NDC for hypotonisk type, NDC for blandet type og NDC for hjerte type.

Nevrologisk dystoni er alvorlig, av medium alvorlighetsgrad og mild.

Således, ifølge hypertonisk type NDC preget av en sterk økning i blodtrykket (vanligvis systolisk) og svimmelhet med hodepine.

Dystoni av hypotonisk type Tvert imot - det er preget av redusert trykk i kombinasjon med tegn på vaskulær insuffisiens. I dette tilfellet har pasienten alltid en svak motstand av perifere kar. Det er med denne typen patologi at pasienter svimmer.

på blandet type NDC manifesterer seg i form av trykkstifter (fra for lav til veldig høy og omvendt). Oftest er disse hoppene relatert til tid på dagen og følelser. Det er lagt merke til at alvorlige trykkstifter blir observert i den akutte banen av patologi, mens under remisjon, kan dystoni ikke manifestere i det hele tatt.

på hjerte type NDC pasienten er preget av vanlige forstyrrelser i hjertearbeidet. Og de er ikke avhengige av blodtrykk eller noe fysisk arbeid. Oftest manifesterer denne typen dystoni seg i form av akselerert hjerterytme eller arytmi.

Siden dystoni har lignende symptomer med mange sykdommer i indre organer, krever det ofte en rekke prosedyrer for å diagnostisere det. Vanligvis blir pasientene oppfordres til å gjennomgå elektrokardiografi, fibroezofagogastroduodenoskopiyu (undersøkelse av magesekken og tolvfingertarmen med et spesielt instrument), MR, CT, rheoencephalography (indikerer status for de cerebrale kar).

I tillegg må diagnosen nødvendigvis inneholde en generell analyse av urin, blod og avføring. I noen tilfeller kan en test for hormoner utføres og ultralyd av skjoldbruskkjertelen utføres. I fravær av noen sykdom i organene, men tilstedeværelsen av deres symptomer, er diagnosen nevrocirkulatorisk dystoni etablert.

NDC under graviditet manifesterer seg spesielt og levende og har en meget uttalt symptomatologi. Dermed er det ofte vanskelig selv for en kvalifisert spesialist å diagnostisere denne patologien. Vanligvis er dystoni hos kvinner, selv før graviditeten, og i denne perioden forverres det bare.

Selv om det i noen tilfeller forekommer NTSD hos helt friske pasienter, som en komplikasjon av graviditet. Denne tilstanden krever obligatorisk konsultasjon med en lege, fordi det ikke bare bringer ubehag til en kvinne. Det er også farlig for hennes barns helse. Så hvis en kvinne har en hypertonisk type NDC, kan hun møte sent toksisose, hodepine, irritabilitet og søvnløshet. Under et redusert trykk vil en kvinne få en nedgang i styrke, døsighet, nedsatt humør og apati.

Ifølge hjertetypen kan NDC under graviditet forårsake mangel på næringsstoffer for fosteret og hypoksi av embryoet. Det er utrolig vanskelig for en blandet type NDC å bli båret av gravide kvinner. I dette tilfellet endres pasientens velvære. Hun føler den ene, så andre ubehagelige symptomer. I alvorlige tilfeller kan denne patologien fungere som en indikasjon på sykehusinnleggelse av en gravid kvinne.

Kompleksiteten i denne situasjonen er også at gravide kvinner ikke kan ta mange medisiner. Derfor er essensen av terapien redusert til normalisering av dagens regime, riktig ernæring, inntaket av vitamin-mineralkomplekser, full hvile. Det er veldig viktig at kvinnen er så nervøs som mulig under fosterets svangerskap. Heldigvis etter fødselen blir tegn på dystoni blitt mye mindre uttalt, og noen ganger til og med helt forsvunnet.

Nevrologisk dystoni: behandling med medisiner og folkemidlene, prognose

For å forbedre deres trivsel bør pasientene observere regimet for arbeid og hvile. Med denne patologien vil varme bad med beroligende aromaoljer, avslappende massasje, spille sport og gå i frisk luft være til nytte.

Under stress anbefales det å besøke psykologer for ulike treninger eller yoga. En person kan behandles ved en rekke medisinske stoffer, men symptomene er fremdeles tilstede (om enn i en mindre grad), hvis han ikke lære å håndtere angst og indre spenninger.

Pasienter med NDC vil bli hjulpet av et spesielt kosthold, hvor essensen er moderat bruk av krydret og krydret mat, samt utelukkelse av alkohol. I dette tilfellet vil produkter med mye kalium (bananer, svisker og aprikoser) tvert imot påvirke nervesystemet positivt.

Når det gjelder narkotikabehandling av nevrocirkulatorisk dystoni, må den nødvendigvis suppleres med fysioterapiprosedyrer. For eksempel elektroforese med beroligende midler på krageområdet, sirkulær dusj, elektrisk, akupunktur. Når patologien forverres, anbefales det pasienter å ta valocordin, valerian eller motherwort. Disse stoffene vil ha en beroligende effekt og normalisere søvn. Til samme formål kan du bruke afobazol og glycin.

For å forhindre forekomst av ortostatiske lidelser, kan en spesialist anbefale stoffer basert på koffein eller fetanol. Med en sterk økning i blodtrykket for å unngå død, får pasienten betablokkere eller midler basert på rauwolfia.

Med nedsatt humør foreskrives pasienter Negrustin - et lett antidepressivt middel fra St. John's wort. For å forbedre tenkningen, kan Pantokaltsin eller noen andre nootropics brukes. For å øke blodtrykket, kan du bruke tinktur av ginseng eller magnolia vintre.

For å oppnå et bedre resultat, kombinere noen pasienter med medisinske metoder for behandling av nevrokirkulatorisk dystoni. Pasienter med NDC er nyttige for å drikke rødvin, spise sitron, rødbeter, reddik og gulrøtter. Fordel i dette tilfellet vil også være varm melk med tillegg av honning.

Det er verdt å forstå at når man velger et middel må man starte fra symptomene som plager pasienten. Så, folk med høyt blodtrykk er vist te og decoctions av mynte, bjørk knopper, fennikel frø, og også calendula blomster. Lavere trykket vil hjelpe magnolia blomster eller misteltein hvite. Når hypertensjon, er kaffe eller svart / grønn te best erstattet med urte. For eksempel, er det mulig å blande blåbær og aske, solbær og berberis i like mengder og helle kokende vann i et forhold på 30 g pr 250-300 ml.

Med normalt trykk eller hypotensjon kan du drikke te fra hundenrosen, samt avkok av elecampan og immortelle. En stor fordel i dette tilfellet kan bringe ferskpresset gulrotjuice. Hvis rytmen i hjertet er forstyrret, kan du avkalle fruktene av hagtorn og roten til valerianen.

Nevrologisk dystoni

Nevrologisk dystoni (NDC) - Kompleks av lidelser i det kardiovaskulære systemet av funksjonell natur, som utvikles som følge av brudd på nevendokrine regulering. Cardiopsychoneurosis har polietiologichesky genese, ledsaget av mange forskjellige, hovedsakelig kardiovaskulære sykdommer, manifestasjoner, forårsaket eller forverret under påvirkning av stress, karakterisert ved benign kurs og tilfredsstillende prognose.

Nevrologisk dystoni

Nevrologisk dystoni I litteraturen er det noen ganger betegnet termerne "nervesykdom", "neurokirkulatorisk asteni", "utrolige hjerte". Det er akseptert å skille mellom to typer funksjonsforstyrrelser i kardiovaskulærsystemet: vegetativ-vaskulær og neurokirkulatorisk dystoni. Vegeto-vaskulær dystoni kombinerer ulike manifestasjoner av autonom dysfunksjon, som følger med organiske lesjoner av det nervøse, endokrine og andre systemer. Nevrologisk dystoni er en uavhengig nosologisk form med sin etiologi, patogenese, symptomatologi og prognose og adskiller seg fra en rekke funksjoner fra autonom dysfunksjon. Karakteristiske trekk er forekomsten av nevro dystoni blant de kliniske manifestasjoner av kardiovaskulære symptomer, primær-funksjonell natur autonom ubalanse og manglende kommunikasjon med organisk patologi, inkludert nevroser.

Med nevocirkulatorisk dystoni, må nevrologer, kardiologer, praktiserende leger ofte møte. Blant pasienter i kardiologisk og terapeutisk profil finnes NCD hos 30-50% av pasientene. Nevrologisk dysfunksjon kan utvikle seg i ulike aldre, men er vanlig hos unge mennesker, for det meste kvinner, som er 2-3 ganger mer sannsynlige enn menn. Sykdommen utvikler sjelden hos personer under 15 år og eldre enn 40-45 år.

Klassifisering av neurokirkulatorisk dystoni

Ved etiologiske former isolert essensielt (konstitutsionalno-arvelig), psykogen (nevrotisk), infeksjon giftig, dishormonal blandet cardiopsychoneurosis og NDC fysisk overanstrengelse.

Avhengig av den ledende klinisk syndrom klassifisering V.P.Nikitina (1962) og N.N.Savitskogo (1964) skilles fire typer nevro dystoni: hjerte (med en primær sykdom i hjerteaktivitet), hypotensive (reduksjon av blodtrykket med en primær), hypertensiv ( med en overvektig økning i blodtrykket), blandet (kombinerer brudd på blodtrykk og hjerteaktivitet). Ved alvorlighetsgrad av symptomer er en mild, moderat og alvorlig grad av nevrokirkulatorisk dystoni isolert; varianten av kurset - fasen av forverring og remisjon.

Årsaker til utvikling av neurokirkulatorisk dystoni

Ulike faktorer kan føre til utvikling av nevrologiske sykdommer, men de inkluderer ikke organiske lesjoner i endokrine og nervesystem. I ungdomsår og ungdomsår er nevrokirkulatorisk dystoni vanligvis på grunn av ufullkommenheten til den nevroendokrine mekanismen for regulering av vegetative prosesser. Utviklingen av NDC i prepubertal og pubertetperioder blir tilrettelagt av økt psykisk og fysisk belastning, sosialt miljø.

Individer av en hvilken som helst alder cardiopsychoneurosis kan utvikles på bakgrunn av akutte og kroniske infeksjoner, mangel på søvn, tretthet, traumer, eksponering for fysiske og kjemiske faktorer (innstråling, varmt klima, vibrasjon), uriktig diett, fysisk aktivitet (overbelastning eller inaktivitet), forgiftninger, inkludert alkohol og tobakk. I utviklingen av neuro dystoni spille rollen perioder med hormonelle forandringer i kroppen (pubertet, abort, graviditet, menopause, eggstokkdysfunksjon).

En rekke pasienter har arvelig-konstitusjonell predisposisjon til utvikling av nevrokirkulatorisk dystoni. Virkningen av disse faktorene bevirker at dysfunksjon av neurohumoral kontroll av det kardiovaskulære systemet, hvor da den ledende patogenetiske koblingen fungerer som et tap av hypothalamus-hypofyse institusjoner som driver koordinering av disse prosessene. Brudd på neurohumoral systemer forstyrrelse manifistert kontrollfunksjoner som gir homeostase i kroppens prosesser: kolinerg, sympathoadrenal, kallikreinkininovoy, gistaminserotoninovoy et al.

Dette i sin tur utløser mekanismer som fører til forstyrrelser og flere endringer fra karbohydrat, vannelektrolyttmetabolismen, syrebasestatus, mediator og hormonelle systemer. I myokardets vev forekommer aktiveringen av biologisk aktive stoffer (histamin, serotonin, kinin etc.) som forårsaker metabolske forstyrrelser og utvikling av dystrofi. På den delen av sirkulasjonssystemet er det observert fluktuasjoner i vaskulær tone, spasmer av perifere kar, senking av mikrosirkulasjon, noe som fører til utvikling av hypoksi av vev.

Etter å ha dannet, blir patogenetiske mekanismer autonome, og nevrokirkulatorisk dystoni er en uavhengig sykdom. Eventuelle stimuli (endringer i værforhold, stress etc.) forårsaker en patologisk reaksjon som bestemmer manifestasjonen av en bestemt type neurokirkulatorisk dystoni.

Symptomer på neurokirkulatorisk dystoni

Felles for alle typer av nevro dystoni manifestasjon av nevrose er en tilstand karakterisert ved tretthet, svakhet, søvnforstyrrelser, irritabilitet, hukommelsestap, humør og viljebestemte egenskaper, forringelse av konsentrasjon, der det er festet den funksjonelle sirkulatoriske lidelser er fremherskende.

Forløpet av hjerte-typen av neurokirkulatorisk dystoni er manifestert av hjertebank, hjertebank, uregelmessig hjerterytme, noen ganger kortpustethet med fysisk aktivitet; signifikante endringer i blodtrykk blir ikke observert. Kan bestemmes objektivt takykardi, luft fibrillering, paroksysmal takykardi, supraventrikulær ekstrasystoli, utilstrekkelig blodsirkulasjon belastningsendring, EKG - den endring i spennings av T-bølgen (høy eller reduseres).

Nevrologisk dystoni i henhold til den hypotensive typen er preget av fenomenene kronisk vaskulær insuffisiens: en reduksjon i systolisk blodtrykk på mindre enn 100 mm Hg. stivhet av føtter og hender, en tendens til ortostatisk sammenbrudd og besvimelse. Typisk for pasienter med hypotensiv NDC er klager på tretthet, muskel svakhet, hodepine. Slike pasienter har som regel en asthenisk kroppsbygning, blek hud, kalde og fuktige palmer.

For en hypertensiv type neurokirkulatorisk dystoni er en forbigående økning i blodtrykk til 130-140 / 85-90 mm Hg karakteristisk. som i halv tilfeller ikke er ledsaget av en subjektiv forandring i pasientens velvære og avsløres ved medisinske undersøkelser. Klager over hjertebank, hodepine, tretthet er mindre vanlig. Den hypertensive NDC-typen er lik i sine egenskaper til borderline arteriell hypertensjon.

En enkel grad av neurokirkulatorisk dystoni er preget av moderat uttrykte symptomer som oppstår bare i forbindelse med psyko-motionelle overbelastninger. Pasientens arbeidsevne har blitt bevart, det kan være en liten reduksjon i fysisk utholdenhet; legemiddelbehandling er ikke indikert.

Med nevocirkulatorisk dystoni av moderat alvorlighetsgrad er det en rekke symptomer, en reduksjon i fysisk arbeidskapasitet med mer enn 50%. Reduksjon eller midlertidig tap av arbeidsevne krever utnevnelse av medisinering. Ved alvorlige manifestasjoner av nevrokirkulatorisk dystoni er det vedvarende og flere kliniske symptomer, en kraftig reduksjon eller tap av evnen til å jobbe, og krever pasientbehandling hos pasientene.

Diagnose av neurokirkulatorisk dystoni

Den lave spesifisiteten av symptomene på nevrocirkulatorisk dystoni gjør diagnosen vanskelig og krever nøye verifisering av diagnosen.

Hjelpemiddel diagnostiske kriterier neuro dystoni basert på pasientens klager kan tjene som symptomene kan føres i mer enn 1 til 2 måneder: falsk angina, hjertebank, kortpustethet, pulsering i prekordial eller i nakken fartøy, svakhet, tretthet, nevrotiske symptomer (irritabilitet, angst, søvnforstyrrelser), svimmelhet, kulde og våte ekstremiteter. For neuro dystoni er karakterisert ved et flertall av klager som har en klar sammenheng med stressende situasjoner eller perioder med hormonelle endringer, kan strømmen av sykdommen med perioder med remisjoner og eksaserbasjoner, men ingen tendens til progresjon.

For pålitelig kriterier ved fysisk nærvær av NDC er ustabil hjerterytmen med en tendens til takykardi, og opptrer spontant eller utilstrekkelig situasjon, labilitet av blodtrykk, tilstedeværelsen av lunge arytmi (tachypné, dyspné), hyperalgesi i hjertet. EKG kan tas opp i pasienter som takykardi, arytmi, migrasjon pacemaker (21,3%), arrythmia (8,8%), paroksysmal takykardi og forkammerflimmer (3%) negative T-bølger i to eller flere ledninger (39,4 %).

Informative diagnostiske metoder for neurokirkulatorisk dystoni er diagnostiske EKG-prøver med en belastning.

 • En fysiologisk test med hyperventilering innebærer å utføre tvungen pust og utånding i 30-40 minutter, etterfulgt av innspilling av EKG og sammenligning med den opprinnelige. En positiv prøve som indikerer NDC er en 50-100% økning i pulsfrekvensen og en negativ T-bølge på EKG eller en økning i deres amplitude.
 • Ortostatisk test gir registrering av EKG i utsatt stilling, og deretter etter 10-15 minutters stående. Positive resultater av testen er de samme endringene som i hyperventileringstesten, observert hos NCDer hos 52% av pasientene.
 • Drogprøver (med β-adrenoblokker, kalium) er rettet mot å skille mellom neurokirkulatorisk dystoni og organiske hjertesykdommer. EKG-registrering utføres 40-60 minutter etter å ha tatt 60-80 mg β-blokkere (obzidana, inderal, anaprilina) eller 6 g kaliumklorid. Ved organisk kardiopatologi (myokarditt, iskemisk hjertesykdom, myokardisk hypertrofi), registreres en positiv T-bølge, med NDC, en negativ T-bølge.

Ved utføring av veloergometry defineres typisk neurocirculatory dystoni redusert toleranse for stress, m. E. Neurocirculatory dystoni pasienten er i stand til å utføre en mindre last enn en frisk person av samme alder og kjønn. Laboratoriedata indikerer en økning i aktiviteten av sympathoadrenal system: som svar på en belastning i blodet er utilstrekkelig forbedring av noradrenalin, adrenalin, metabolitter, melkesyre.

Behandling av neurokirkulatorisk dystoni

Ved behandling av nevrokirkulatorisk dystoni spiller en uvanlig viktig rolle av ikke-narkotiske tiltak som er utformet for å øke organismens adaptive kapasitet til endrede forhold. Når NDC viser holdingen av tempereringsprosedyrer, sport (friidrett, svømming), rasjonell psykoterapi, normalisering av regimet av arbeid og hvile.

Den positive effekt på utøvelse system for regulering av autonome funksjoner har balneoterapi, fysioterapi (terapeutiske dusjer og kar, elektrisk, refleksologi, elektroforese med brom, magnesium, prokain), treningsterapi, spa behandling. Søvnforstyrrelser, kan irritabilitet tildele beroligende stoffer: motherwort, vendelrot, beroligende midler (oksazepam, etc.).

For behandling av hjerte neurocirculatory dystoni og hypertensive type som er vist å motta betablokkere (atenolol, propranolol, oxprenolol), eliminerer takykardi, hypertensjon, Cardialgia og stoffer som forbedrer metabolismen av hjertemuskelen (inosin, kalium- preparater, vitaminer fra gruppe B). Når dystoni neurocirculatory typen hypotensiv asteni og tilstedeværelsen av ortostatiske lidelser som er foreskrevet infusjon ginseng (sitrongress, aralia), koffein.

Prognose for neurokirkulatorisk dystoni

Forløpet av en hvilken som helst type neurokirkulatorisk dystoni forårsaker ikke utvikling av kardiomegali, hjertesvikt eller livstruende rytme- og ledningsforstyrrelser. I ungdomsårene, med rettidig behandling eller selvhelbredelse, er det en fullstendig gjenoppretting. Med alderen reduseres prognosen for fullstendig kur av neurokirkulatorisk dystoni. Reduksjon eller midlertidig funksjonshemming kan observeres i perioder med forverring.

Pasienter med hypertensiv type neurokirkulatorisk dystoni er i fare for hypertensjon; Ved hvilken som helst type NDC på grunn av brudd på lipidmetabolisme, er det mulig at aterosklerose og hjertesykdom kan utvikle seg.

Profylakse av neurokirkulatorisk dystoni

Problemene med å forebygge nevrokirkulatorisk dystoni går utover rent medisinske tiltak. Forebygging inkluderer riktig fysisk, mental og hygienisk opplæring av ungdom, økning av selvtillit og sosial tilpasning. Stor rolle er å fremme sunn livsstil, spille sport, unntatt røyking og drikking av alkohol.

Medisinsk profylakse av nevrokirkulatorisk dystoni inkluderer kamp med brennpunktsinfeksjoner, stressfaktorer, regulering av hormonell bakgrunn hos kvinner i overgangsalder.

Nevrologisk dystoni

Nevrologisk dystoni Er en primær funksjonell patologisk tilstand preget av funksjonsnedsettelser fra det kardiovaskulære, respiratoriske og autonome nervesystemet. Ledsaget av asteni og redusert motstand mot påvirkning av psyko-emosjonell og fysisk anstrengelse. Symptomer på nevrologisk dystoni er diskutert nedenfor.

GENERAL

Nevrologisk dystoni (NDC) er en svært vanlig patologi. Blant alle kardiovaskulære sykdommer skjer omtrent en tredjedel av tilfellene i NDC.

Denne patologien er typisk for tenåringer og unge mennesker, som er forbundet med ubalanse i prosesser med fysisk utvikling og dannelse av neuroendokrin regulering av autonome funksjoner. Hos eldre mennesker diagnostiseres NCD sjelden. Kvinner er oftere syk.

Forløpet av dystoni er bølget, perioder med forverring veksler med tilbakekallelser.

Synonymer av denne patologien er: "neuros av hjertet", "vegetoneurosis", "neurokirkulatorisk asteni" og så videre.

Det er fortsatt vitenskapelige diskusjoner om denne stats terminologi. Det er imidlertid en ting klart: når NDC-manifestasjoner av autonom dysfunksjon ikke er forbundet med organisk patologi eller psykopatologiske forstyrrelser (f.eks. Neuroser). NDC er sjelenes lidelse, ikke av kroppen.

ÅRSAKER

Faktorer som fører til dannelsen av neurokirkulatorisk dystoni, varierer i deres mangfold. Det er lagt merke til at nevrokirkulatorisk dystoni forekommer oftere hos personer som er hypokondrierer, resentful, utsatt for hypokondrier.

Hovedfaktorene forutsetninger for utviklingen av NDC:

 • Arv og konstitusjonelle trekk.
 • Sosialt ugunstige levekår.
 • Fysisk eller mental overarbeid.
 • Kronisk søvnmangel.
 • Mental overstyring - stress, psykologisk traumer.
 • En stillesittende livsstil.
 • Astheni etter alvorlig skade, smittsomme forhold, kirurgiske inngrep, etc.
 • Påvirkningen av negative produksjonsfaktorer: vibrasjon, støy, høyfrekvensfelt og noen andre.
 • Kroniske forgiftninger, for eksempel alkoholisk eller nikotin.
 • Langsiktig isolasjon, varmt klima.
 • Kroniske smittsomme lesjoner av nasopharynx.
 • Hormonal ubalanse, for eksempel under pubertet.

Meget ofte har dystoni flere årsaker.

KLASSIFISERING

Det er flere typer klassifisering av neurokirkulatorisk dystoni.

På det etiologiske aspektet:

 • psykogen;
 • dyshormonal;
 • smittende-toksiske;
 • konstitusjonelt arvelig;
 • forårsaket av fysisk overstyring, påvirkning av faglige faktorer etc.

Med hensyn til alvorlighetsgraden av symptomer:

Den vanligste klassifiseringen av NDC til dags dato er betinget fordeling av sykdommen i kliniske typer basert på blodtrykksindikatorer og klager.

Typer av neurokirkulatorisk dystoni:

 • Hypoton.
 • Hypertensive.
 • Cardiac.
 • Blandet.

I hjertetypen av sykdommen er "hjerte" symptomene de ledende. Hyper- og hypotoniske typer er hovedsakelig karakterisert ved å øke eller senke blodtrykket. Mixed kombinerer tegnene til flere typer.

Forløpet av neurokirkulatorisk dystoni kan ledsages av såkalte vegetative kriser.

Typer av kriser i NDC:

 • Vagoinsulyarnye.
 • Sympathoadrenal.
 • Blandet.

sYMPTOMER

Denne patologiske tilstanden er preget av tilstedeværelsen av mange symptomer, som ligner på manifestasjoner av andre sykdommer.

De viktigste manifestasjoner av neurokirkulatorisk dystoni:

 • Det overveldende flertallet av pasientene har neurose-lignende tilstander som er preget av sløvhet, økt tretthet, oppmerksomhetsdispersjon, angst, søvnforstyrrelser, tap av minne og ytelse, etc.
 • Ubehag i hjertet. Den vanligste smerten er av forskjellig art og intensitet: søm, trekking, vondt. Dens varighet varierer - fra øyeblikk til varig flere timer og like dager. Ofte med nervosirkulatorisk dystoni er smertefulle følelser i hjertet ledsaget av en følelse av frykt og andre vegetative manifestasjoner: økt svetting, en følelse av indre skjelving, hjertebank, endringer i blodtrykk, etc.
 • Følelse av luftmangel. Det er vanskelig for en person å holde seg i et tett rom, det er en følelse av sammentrekning av halsen. Ofte klager pasienter på grunne og raske pust, fremveksten av et konstant ønske om å ta et dypt pust.
 • Takykardi. En økt hjertefrekvens, som ofte ledsages av pulsering av fartøy på nakke og hode, er spesielt uttalt under ulike belastninger. Denne tilstanden vises ofte om natten, noe som forårsaker søvnproblemer.
 • Følelse av hjerterytmefeil.
 • Perifere vaskulære lidelser. Uttrykt ganske intens hodepine, en følelse av kald og nummenhet av hender og føtter, svimmelhet, pre-stupor stater.
 • Periodiske svingninger i blodtrykk både i retning av depresjon (hypotonisk type) og hypertensjon er forhøyet.
 • Noen ganger, med nevrocirkulatorisk dystoni, er det en økning i kroppstemperatur til subfebrile sifre. I dette tilfellet er temperaturen forskjellig i begge akselbassenger.
 • Utvikling av vegetative kriser oppstår vanligvis om natten. De varer fra en halv time til flere timer. Overhodet av disse eller andre symptomer avhenger av hvilken type autonomt nervesystem som er involvert på den tiden (sympatisk eller parasympatisk). Vanligvis blir kriser ledsaget av økt hjertefrekvens, følelse av ubevisst angst eller frykt, skjelving, alvorlig kulderystelse, svimmelhet, overdreven svette. Krisen slutter ofte med en rikelig vannlating eller avføring med væske avføring.

Utseendet eller intensiveringen av alvorlighetsgraden av kliniske symptomer fremkaller ofte tretthet, stress og alkoholforbruk. Noen pasienter tolererer ikke lange pauser i mat.

Vanligvis er pasienter med NDC meteosensitive - en endring i været kan også føre til en forverring av symptomene på dystoni.

DIAGNOSE

Med symptomene som er knyttet til NDC, er det hovedsakelig terapeuter, barneleger, kardiologer konfrontert. Polymorfisme og lav spesifisitet av manifestasjonene av denne sykdommen kompliserer i stor grad diagnosen.

De viktigste måtene å diagnostisere NDC:

 • Forsiktig samling av anamnese og pasientklager. For løpet av nevrokirkulatorisk dystoni er forbindelsen av utseendet av symptomer med provokerende faktorer (stress, overbelastning, etc.) typisk. Perioder med forverring erstattes av tilbakemeldinger, men sykdommen, som regel, utvikler seg ikke.
 • Inspeksjon. Vanligvis oppdages ulike eksterne vegetative reaksjoner: svette, ansiktshyperemi, tremor, dermografi. Lemmerne er kalde, med blek hudfarge, ofte dekket av svette. Pusten er overfladisk. Ofte avslørt økt nervøsitet hos pasienten, labilitet i stemning, angst, etc.
 • Fysisk undersøkelse. Pulsens labilitet avsløres: Selv en ubetydelig fysisk belastning kan forårsake en uttalt takykardi. Ofte høres en systolisk støy med et stort lydområde, en ekstra tone i systolen. Arterialtrykk er også labilt: for flere målinger på en dag kan du få forskjellige tall. Ofte er asymmetri av arterielt trykk på begge hender avslørt.
 • Ytterligere forskningsmetoder. For å bekrefte sykdommens funksjonelle karakter utføres vanligvis elektrokardiografi ved hjelp av en rekke prøver (ortostatisk, hypermedikament, legemiddel). Mindre vanlig brukes fonokardiografi, ultralyd i hjertet, veloergometri og andre metoder. Noen ganger er det nødvendig å undersøke hormonstatusen (for eksempel å utelukke skjoldbruskkjertelens patologi).
 • Om nødvendig utføres konsultasjoner mellom beslektede spesialister: endokrinologen, psykoneurologen og så videre.

BEHANDLING

Behandling av neurokirkulatorisk dystoni er en lang prosess og krever at pasienten rutinemessig utfører medisinske avtaler. Behandling av sykdommen er kompleks.

Grunnleggende om NDC-terapi:

 • Først og fremst er det nødvendig å eliminere virkningen av årsakene til sykdommen: eliminere mental og fysisk overbelastning, konfliktsituasjoner, utelukke dårlige vaner, minimere de negative effektene av produksjonsfaktorer etc.
 • Normalisering av livsstil: En høyverdig mat, gjennomførbare fysiske aktiviteter, daglige turer i frisk luft, tilstrekkelig tid for en nattdrøm, etc.
 • Bruken av psykoterapi og auto-trening.
 • Sedativmidler, beroligende midler, antidepressiva brukes til å korrigere nevro-lignende forhold i NDC.
 • For å forbedre kognitive funksjoner, foreskrive nootropic drugs og cerebroangiocorrectors.
 • Beta-adrenoblokere brukes vanligvis til å normalisere tonen i sympathoadrenalsystemet og for å korrigere forstyrrelser forårsaket av sin aktivitet - hopp i arteriell trykk, takykardi, arytmi etc.
 • Adaptogener brukes til alvorlig meteosensitivitet, forstyrret tilpasning til fysisk stress eller psykomatotiske situasjoner.
 • Fysioterapi - elektroslep, darsonvalisering, elektroforese med medisiner, massasje, akupunktur og andre metoder er mye brukt hos slike pasienter.
 • Sanatoriumbehandling. Spesielt gunstig effekt har vannprosedyrer (balneoterapi) og klimatoterapi.

Alle pasienter med nevrokirculatorisk dystoni, spesielt i ungdomsår og ungdomsår, må registreres på dispensar.

KOMPLIKASJONER

Den viktigste umiddelbare komplikasjonen i løpet av neurokirkulatorisk dystoni er utviklingen av vegetativ krise - sympatiadrenal, vagoinsulær eller blandet.

Hos noen pasienter med hypertensive NDC er det risiko for å utvikle vedvarende arteriell hypertensjon i fremtiden.

FOREBYGGING

For å forhindre utvikling av nevrokirkulatorisk dystoni er det nødvendig å minimere eller utjevne effekten av patogenetiske faktorer.

Forebyggende tiltak for fremveksten av NDC:

 • Opprettholde en sunn livsstil.
 • Rasjonal mental og mental belastning.
 • Høyverdig mat.
 • Moderat fysisk aktivitet.
 • Tilstrekkelig natts søvn (ca. åtte timer).
 • Tidlig behandling av akutte og kroniske sykdommer.
 • Overholdelse av arbeidshelsetjenestene.
 • Unngå langvarig isolasjon og overoppheting.

FORECAST FOR RECOVERY

Nevrologisk dystoni betraktes som en grense mellom norm og organisk patologi. Tidlig og korrekt korreksjon av vegetative lidelser hos barn og ungdom fører vanligvis til fullstendig gjenoppretting. Men jo eldre pasientens alder, hvor NDC diagnostiseres, desto mer negativ er prognosen for fullstendig kur.

Fant du en feil? Velg den og trykk Ctrl + Enter

Asystole er en terminal tilstand, ledsaget av opphør av blodsirkulasjon på grunn av opphør av kontraktil aktivitet i hjertemuskelen. Det er ingen bioelektrisk aktivitet i myokardiet.

Nevrologisk dystoni: symptomer, diagnose og behandling

Nevrologisk dystoni (NDC) er en funksjonell sykdom i det kardiovaskulære systemet som ikke fører til strukturell restrukturering av hjertet. Det er basert på brudd på neurohumoral regulering av hjerte-og karsystemets funksjoner, som oppstår av ulike årsaker. Kliniske manifestasjoner av NDC er forskjellige, oppstår eller intensiveres under stressende situasjoner, avviker i godartet kurs og gunstig prognose.

Den viktigste årsaken til denne sykdommen er akutt og kronisk stress, tretthet, røyking, kronisk infeksjon i nasopharynx, hjerneskade, alkoholisme. En rekke pasienter har en arvelig disposisjon for denne sykdommen.

symptomer

Symptomer på NDC er forskjellige og gruppert i syndromer. For å bekrefte diagnosen skal de observeres i minst to måneder. Polymorfisme (variasjon) av klager hos en pasient er karakteristisk. Det er følgende hovedsyndromer:

 1. Cardiac.
 2. Vasomotorisk.
 3. Asthenoneurotic.
 4. Syndrom av nedsatt termoregulering.
 5. Nevrotisk.
 6. Åndedrettsforstyrrelser.

Hjertesyndrom manifesteres av smerte i hjerteområdet (kardialgi) og / eller rytmeforstyrrelser. Cardialgia er observert hos nesten alle pasienter med NDC.

Klassiske cardialgia manifesterer konstant mild verkende smerte i spissen av hjerte (i området av den venstre nippel), reduseres ved mottak validol eller korvalola. Denne typen smerte er mer typisk for eldre, spesielt med samtidig osteokondrose i livmorhalsen og thoraxhinnen. Sympatisk kardialgi er preget av en langvarig intens brennende følelse i hjertet av hjertepunktet. Det går ikke bort etter å ha tatt Corvalolum, det avtar ved bruk av smertestillende midler og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler.

Det er også en paroksysmal kardialgi, manifestert av plutselig alvorlig smerte i venstre halvdel av thoraxen. Denne tilstanden er vanligvis ledsaget av:

 • frykt for døden;
 • hjertebank;
 • svette;
 • hyppig vannlating.

Unge mennesker har peke smerter, piercing, intensivere med dyp inspirasjon. Dette tvinger pasientene til å puste overflatisk.

Noen ganger oppstår smerte under NTSD under treningen. I motsetning til kranskärlssykdom (iskemisk hjertesykdom) er sammensetningen av smerte med trening ikke absolutt. Hvis belastningsnivået er utilstrekkelig til pasientens evner, kan det cardialgiske syndromet forsterkes. På den annen side fører den rasjonelle belastningen ofte til en reduksjon i alvorlighetsgraden av cardialgia.
Hjertesyndrom kan manifestere seg:

 • hjertebank;
 • en følelse av forstyrrelse i hjertets arbeid;
 • følelse av nakkekarpulsering.

I mange tilfeller er følelsen av hjerteslag subjektiv, på et elektrokardiogram kan en normal puls eller en bradykardi bli notert. Dette skyldes økt følsomhet hos pasienter til hjertesammensetninger. I andre tilfeller er det objektive tegn på hjertearytmier. Oftere er det ventrikulær ekstrasystol, som er en kilde til negative følelser for pasienten. Vanligvis vises det når du flytter til en horisontal stilling og etter å ha spist.
Det vasomotoriske syndromet kan manifesteres:

 • en følelse av varme
 • "Tidevann";
 • svimmelhet;
 • kjøling av lemmer;
 • svetting.

Asthenoneurotisk syndrom ledsages av:

 • tretthet,
 • svakhet;
 • reduksjon i effektivitet, spesielt om morgenen.

Syndromet med nedsatt termoregulering er preget av en uforklarlig økning i kroppstemperatur til subfebrile siffer.

For pasienter med NDC er nevrotiske symptomer karakteristiske:

 • irritabilitet;
 • angst;
 • fiksering på ubehagelige opplevelser i hjertet;
 • søvnforstyrrelser;
 • migrene;
 • besvimelse;
 • vaskulær hodepine;
 • luftveissykdommer.

Vi vil dvele på respiratoriske lidelser mer detaljert. De manifesteres i form av en følelse av mangel på luft, ledsaget av "dristige sukker" mot bakgrunnen av vanlig pust. Dette skyldes brudd på pustregulering. Bekrefter denne overtredelsesprøven med en forsinkelse i pusten, som hos pasienter med NDC forkortes til 20-30 sekunder.

Symptomer på NCD forekommer i akutt og langvarig stressende situasjoner eller under hormonal justering (for eksempel under graviditet, ungdomsår eller overgangsalder). De kan eksistere i lang tid med vekslende perioder med forverring og remisjon.

Graden av alvorlighetsgrad

Symptomer på NCD varierer avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen.

Med en mild sykdom i sykdommen, oppstår smerte i hjerteområdet bare med alvorlig stress. Vegetativ-vaskulære kriser er fraværende. Fysisk aktivitet er ikke ledsaget av alvorlig takykardi. Åndedrettsforstyrrelser er ikke særlig uttalt. Evnen til å jobbe ble lagret.

I midten av en alvorlig NDC er det registrert flere klager. Smerte i hjertet er permanent, vedvarende. Det er en tendens til takykardi å hvile. Fysisk ytelse er redusert.

Den alvorlige løpet av NCD er ledsaget av vedvarende symptomer som er vanskelige å behandle. Takykardi og respiratoriske lidelser er uttrykt. Det er et vedvarende smertesyndrom. Veterinærvaskulær krise, cardiopati, depresjon blir ofte registrert. Arbeids kapasitet er kraftig redusert.

Kliniske former

Avhengig av symptomene og blodtrykketivået, er hypotensive, hypertensive og kardiale former for sykdommen identifisert.

Den hypotensive form manifesteres først og fremst av en reduksjon av blodtrykket. Som følge av dette reduseres arbeidskapasiteten, hodepine og besvimelse.

Den hypertensive form manifesteres ved en periodisk økning i blodtrykk. I motsetning til hypertensjon, denne økningen i kombinasjon med andre tegn på den NDC ikke fører til endringer i fundus og myokardial hypertrofi.

Kardial form er preget av utbredelsen av smerte i hjertet og rytmeforstyrrelser ved et normalt nivå av blodtrykk.

diagnostikk

Diagnose av NDC er basert på klager, historiedata (medisinsk historie) og instrumentelle forskningsmetoder.

Elektrokardiografi avslører noen ganger ikke noen endringer. I noen tilfeller registreres sinus bradykardi, takykardi, arytmi, migrasjon av pacemakeren til atriene. Ofte er det ekstrasystoler og paroksysmale rytmeforstyrrelser. For å klargjøre rytmeforstyrrelsene, utføres daglig overvåking av elektrokardiogrammet ifølge Holter.

For å bekrefte episoder av hypertensjon, er denne studien vist i mange tilfeller.
Elektrokardiografiske tester er også foreskrevet: med hyperventilering, ortostatisk, kalium, med beta-blokkere. Disse testene bidrar til å bekrefte den funksjonelle karakteren av endringene i elektrokardiogrammet av hvile.

For differensial diagnose av smerte i hjerteområdet, er det mulig å utføre stresstester: veloergometri eller tredemølle test. De oppdager ikke iskemiske endringer under treningen. Definert reduksjon i fysisk ytelse, utilstrekkelig respons på belastningen av blodtrykk, forsinket gjenoppretting av hjertefunksjon.

Ultralydundersøkelse av hjertepatologien avslører ikke. I noen tilfeller finnes transversale akkorder i ventrikler eller prolaps av mitralventilen.

En termometri er ønskelig hver 2. time i flere dager. Krenkelsen av termoregulering kan bekreftes ved å måle temperaturen samtidig i armhulen og under tungen. Normalt er temperaturen under tungen 0,2 ° C høyere enn i armhulen. Hvis det er lik eller høyere, indikerer dette brudd på termoregulering, karakteristisk for NDC.

Separat, vegetative-vaskulære kriser, vekting sykdomsforløpet, vurderes. De er forbundet med ubalanse av hormoner, forekommer i stressende situasjoner og overdreven stress.
Sympatisk-binyrisk krise er ledsaget av følgende tilstander:

 • spenning;
 • angst;
 • smerte i hjertet;
 • takykardi;
 • økt blodtrykk;
 • tremor;
 • kalde ekstremiteter.

Vagoinsulære kriser ledsages av svakhet, svimmelhet, kvalme, dyspné. Det er en bradykardi og andre forstyrrelser av en rytme, svetten forsterker, det er smerter i magen, oppkast er mulig.
Hyperventilasjonskriser forekommer oftere hos kvinner med nevroser. De manifesteres av økt respirasjon, takykardi, økt blodtrykk. Utvikler hyperventilering tetany: spenningen i underarmene og hendene ("fødselslederens hånd"), samt bena og føttene.

I noen tilfeller, spesielt med osteochondrose i livmoderhalsen, er det vegetative vestibulære kriser, ledsaget av svimmelhet, kvalme, oppkast og senking av blodtrykk.

behandling

Det er nødvendig å finne årsaken til sykdommen og utføre etiologisk behandling. Dette bidrar ofte til en betydelig forbedring i pasientens tilstand eller til og med utvinning.

Symptomatisk og ikke-medisinsk behandling

Det er nødvendig å eliminere traumatiske psykologiske faktorer, for å rense foki for kronisk infeksjon i nasopharynx og munnhulen, for å utelukke yrkesfare. Det er nødvendig å rasjonelt begrense overdreven fysisk aktivitet. Om nødvendig er hormonbehandling indisert (for eksempel i overgangsalderen).
Av stor betydning er individ og gruppe psykoterapi og auto-trening.

medisinering

Medisinering kan inkludere:

 • preparater av valerian og morwort;
 • beroligende midler (grandaxin);
 • antidepressiva midler (amitriptylin);
 • nootropic drugs (piracetam);
 • Cerebroangiocorrectors (Cavinton).

Disse stoffene bidrar til å normalisere hjernefunksjonen, lindre en følelse av frykt og spenning, forbedre metabolismen og blodtilførselen til hjernen.

Med takykardi i ro og hyppige sympathoadrenale kriser, samt med arteriell hypertensjon, er det angitt at betablokkere (anaprilin, atenolol, metoprolol og andre) er angitt.

Det anbefales fytoterapi med bruk av avgifter som inneholder kamille, lily of the valley blomster, fennikel frukt, peppermynteblader, valerian rot, motherwort gress, sitron balsam. Mottak av urter bør vare lenge (opptil seks måneder eller mer).

fysioterapi

Hjelper med å forbedre tilstanden til helse i NCD fysioterapi. Brukes:

 • electrosleep;
 • elektroforese;
 • vannprosedyrer (dusjer, dusjer, bad);
 • aeroionotherapy;
 • restorativ massasje, inkludert akupressur;
 • akupunktur.

En viktig rolle er spilt av generell restorativ og adaptiv terapi:

 • en sunn livsstil;
 • terapeutisk ernæring;
 • vekttap;
 • treningsbehandling.

Du kan ta og adaptogene stoffer: eleutherococcus, ginseng, citrongras, rhodiola rosea, zamaniha, aralia. De bør tas under kontroll av blodtrykk og puls.

Pasienter med NDC kan gjennomgå sanatoriumbehandling i områder med mildt klima, uten plutselige temperaturendringer og atmosfærisk trykk. Dette er et lokalt sanatorium, samt sykehus i Kaliningrad-regionen, Krim, Sochi.

Ved bruk av medisinske preparater er det ekstremt viktig å vite at bare en lege kan ordinere dem og bestemme doseringen. Ved bruk av urtemedisiner er det nødvendig å avgjøre om pasienten har allergier.

Les Mer Om Fartøyene