Nevrologisk dystoni av blandet type

I lang tid ble denne sykdommen kalt sjelens sjel. Bare i forrige århundre har forstyrrelsen som påvirker arbeidet i luftveiene, kardiovaskulærsystemet og nervesystemet blitt nærmere bestemt - symptomkomplekset. Den progressive karakteren av nevrocirkulær dystoni er farlig på grunn av funksjonsfeil i hjertet og andre alvorlige helseproblemer.

Hva er en blandet type NDC?

En av varianter av vegetativ-vaskulær dysfunksjon, i henhold til ICD-koden, er et polyetologisk symptom som forener en hel gruppe lidelser. Klassifiseringen av blandet type VSD basert på beregning av blodtrykk brukes som basis. perifer vaskulær reaksjon kan være ledsaget av økt (hypertensjon) eller redusere (hypotensjon) blodtrykket, og en kombinasjon av disse symptomene suksessive diagnostisert cardiopsychoneurosis blandet type eller NDC.

årsaker

Ulike faktorer kan provosere utseendet på en funksjonsforstyrrelse. Blant listen over årsaker til at nevrokirkulasjonsdystonien av blandet type begynte å forstyrre, er det en arvelig faktor. Den vanligste årsaken til lidelsen kalles en livsstil. En stor liste, hvor de typiske synderne av utseendet av nevrocirkulatorisk dystoni er notert, ser slik ut:

 • alvorlige sykdommer i indre organer;
 • traumer til skallen;
 • akutt smittsom sykdom;
 • overdreven fysisk anstrengelse;
 • mangel på mosjon,
 • stress,
 • mangel på søvn;
 • arbeid.

Tegn på dystoni

Noen symptomer på neurokirkulatorisk dystoni er vanskelig å diagnostisere. Komplikasjoner av riktig diagnose av en rekke symptomer eller likheter med andre sykdommer, for eksempel hjertesykdom. Funksjonsforstyrrelse tilhører ikke sistnevnte kategori, men de viktigste symptomene på NDC for en blandet type er:

 1. Smerte i hjertet, brystet, som ligner på tinning. Varigheten av slike "jabs" kan være forskjellig - fra noen få sekunder til timer, og foregår av utseendet av fysisk eller nervøs overbelastning.
 2. Krenkelse av rytmen av hjertekontraksjoner (ekstrasystol, takykardi). Disse tegn på neurokirkulatorisk dystoni sammenfaller med VSD i hjerte type.
 3. Rask tretthet.
 4. Svimmelhet helt opp til den formodede tilstanden, flekker i øynene, en følelse av uvirkelighet av det som skjer.

Ytterligere symptomer som kan indikere utviklingen av sykdommen:

 1. Hodepine (pulserende, moderat, undertrykkende) som oppstår etter trening eller emosjonell stress.
 2. Søvnforstyrrelser (intermitterende, rastløs) eller søvnløshet, og oppvåkning følger med en følelse av knusthet.
 3. Panikkanfall.
 4. Meteozavisimost.

Hvordan etableres diagnosen NDC?

Ulike tegn på neurokirkulatorisk dystoni, som ifølge ICD-koden refererer til den vegetative dysfunksjonen, gjør diagnosen vanskelig. Bare en differensial tilnærming bidrar til å identifisere NDC i en blandet type, ikke forvekslet med myokarditt, hypertensjon, neurose og en rekke andre sykdommer. Anamnesis er det første trinnet på riktig diagnose av pasienten, og pasienten vil bli vurdert av en kardiolog, nevropatolog, endokrinolog. Hvis NDC mistenkes, kan spesialister foreskrive følgende undersøkelser:

 • bryst røntgen;
 • en blodprøve for hormoner;
 • EKG (elektrokardiogram);
 • Ultralyd (skjoldbruskkjertel, bukhule);
 • daglig overvåking av blodtrykk;
 • ortostatisk test.

Hvordan behandle syndromet av nevrocirkulatorisk dystoni av en blandet type

Symptomokompleks gir nesten ikke seg til medisinsk behandling. Det er svært vanskelig å velge riktig piller for MZD etter blandet type, fordi det er vanskelig å forutsi pressestopp, engstelig eller panikktilstand. Perioden med midlertidig forbedring er heller ikke en garanti for fullstendig avhending: etter fullført løpet av nevrokirkulatorisk dystoni kan en blandet type returnere. For å kurere forstyrrelsen innebærer en effektiv tilnærming et sett med tiltak som inkluderer farmakoterapi, massasje og treningsterapi.

Psykoterapi, trening av meditasjon er en reell hjelp for reguleringen av ens egen følelsesmessige tilstand i nevrokirkulatorisk dystoni. Påvirkningen av psyken i fysisk tilstand er svært stor, mangelen på ferdigheter til å kontrollere følelser med sin konstante negative farge fører til et brudd på hjerterytmen, blodtrykket. Sessioner av psykoterapi, styrking av teknikker som bidrar til å takle stress, normalisering av dagens regime, fysioterapi, herding er alle effektive metoder for behandling av blandet type VSD uten medisiner.

medisiner

Medisinsk terapi gir mulighet for bruk av følgende stoffer:

 1. Sedative eller beroligende stoffer (tinkturer, tabletter) - Valerianrot, Hawthorn, Motherwort, Corvalol, Valocordin.
 2. Tranquilizers for å berolige nervesystemet, redusere følelser av frykt, fjerne panikkanfall - Seduxen, Diazepam, Medazepam, Phenazepam.
 3. Antidepressiva med neurokirkulatorisk dystoni - Amitriptylin, Imipramin.
 4. Bedre hjernesirkulasjon - Cavinton, Cinnarizine, Pyracetam.

Folk behandling av dystoni

For å glemme trykkprang, trenger du ikke å ta piller. Folk healere tilbyr ikke å bringe kroppen til hypoton eller hyperton krise, og det vil ha å ringe og motta nyttige verktøy: decoctions, tinkturer, forberedelser, urtete og andre gaver av naturen.

 1. Urte samling. Ved 5 ss. skjeer med rosen hofter ta 2 ss. skjeer av angelica rot, levisei, rhodiola, mistelten gres; 3 ss. skjeer av roten av valerianen, johannesurt. Rør, ta to spiseskjeer av samlingen, hell en liter kokende vann, simer på et vannbad i omtrent en kvart time. Insister 24 timer, ta deretter en halv time før frokost i en halv kopp (100 ml), varigheten på kurset er 3 måneder.
 2. Samling av urter. Lige deler av calendula blomster, hvite bjørkblader, mynte, fennikelfrø blandes godt, hell 0,5 l varmt vann, kok i ca 10 minutter. La det brygge i 2 timer, ta tre til fire ss to ganger om dagen.
 3. Te laget av tørkede bær. Ta i like stor andel blåbær, currants, aronia, barbær: bær å male. For å fremstille ny drikk ta en spiseskje bær blanding kokt vann, lar en kvart time, og deretter drikke for å herde cardiopsychoneurosis uten piller.

Hva er farlig for vegetativ vaskulær dystoni i blandet type

En direkte trussel mot livet, fører ikke nevrokirkulatorisk vaskulær dystoni, men påvirker sin sosiale, personlige og familiens side i alle aldre. Kroppen må jobbe med slitasje, den følelsesmessige belastningen blir så høy at en person begynner å oppleve vanskeligheter på det fysiske nivået: søvn er forstyrret, arbeidskapasiteten minker. En kardinal tilnærming for å hindre negative konsekvenser av vegetovaskulær dysfunksjon er forebygging, basert på riktig livsstil.

Symptomer og metoder for behandling av nevrocirkulatorisk dystoni av blandet type

Det er svært vanskelig å forstå og reagere korrekt på bølgeaktige svingninger i blodtrykket, når det på en gang om dagen blir sterkt redusert, og i en annen - det hopper dramatisk. Og i begge tilfeller er det ledsaget av en masse ubehagelige symptomer og manifestasjoner som forstyrrer livets vanlige rytme. Nevrologisk dystoni i en blandet type blir en alvorlig test for pasienten og legen: den første er vanskelig å leve med, og den andre må diagnostiseres riktig. Men likevel dystoni - en funksjonell forstyrrelse av nerve- og vaskulær regulering som krever korrigering, men det er ikke en alvorlig sykdom hvor det er nødvendig å foreta langvarige, kostbare og kompliserte terapeutiske tiltak.

Blandet form for nevrokirkulatorisk dystoni

Ubalansen i de nervøse og vaskulære systemene kan manifesteres av forskjellige varianter av angiodystoni. Vanlige former for vegetasjonssykdommer er følgende:

Hvis legen ser flere manifestasjoner av nevrovaskulære lidelser når pasienten liggende klage faller og stiger i blodtrykket, periodevis det er smerter i venstre bryst, er det forskjellige manifestasjoner av autonome forstyrrelser, da det vil være en blandet form av dystoni.

Årsaker til vaskulære nervesykdommer

Utseendet til symptomer på vegetar-vaskulære sykdommer av blandet type skyldes følgende årsakssfaktorer:

 • emosjonelle og psykologiske problemer av neurose-lignende natur, hvor selv minimal stress eller en enkel emosjonell reaksjon fører til endring i vaskulær tone;
 • endokrine problemer, når hormonelle lidelser fremkaller en rekke forandringer i nervøs og vaskulær regulering;
 • alvorlige smittsomme sykdommer, mot hvilke det er en vaskulær ubalanse;
 • langsiktige kroniske sykdommer som skaper tilstander for dystonsykdommer;
 • yrkesfare, som fører til forstyrrelse av vaskulære og nevrale mekanismer for tilpasning;
 • skadelige vaner som bidrar til nevrologiske sykdommer.

Blandet form av vegetovaskulær dystoni kan forekomme i unge, mellom og eldre aldre, både hos menn og kvinner. På mange måter er symptomene på denne tilstanden avhengig av den følelsesmessige labiliteten til personen og den første tilstanden til kardiovaskulærsystemet.

Symptomer på blandet dystoni

Ofte er det mest ubehagelige for vegetasjonssykdommer i blandet type uforutsigbarheten av symptomer. Uventede spasmodiske endringer i blodtrykk til følelser eller stress kan manifestere seg som et skarpt fall, og et hopp i vaskulær tone. Det er umulig å hindre denne situasjonen, og det er mulig å reagere bare etter måling av trykket. I noen tilfeller endres tilstanden til vaskulær tone stabil i løpet av dagen: om morgenen spontant reduseres, om kvelden - den stiger. Spenningssvaret er imidlertid uforutsigbart: pasienten vet ikke hva som vil være - hypotensjon eller hypertensjon.

I tillegg til vaskulær tone vil være følgende symptomer:

 • hodepine, som, avhengig av vaskulær dystoni, vil være periodisk eller migrenelignende;
 • Svimmelhet med en tendens til å svimme
 • kraftig redusert arbeidsevne med raskt økende tretthet;
 • søvnløshet om natten og konstant døsighet i løpet av dagen;
 • emosjonell ustabilitet, irritabilitet, angst og andre nevrotiske forhold;
 • Økt hjertefrekvens med hjertebank, hjertesmerter og dyspné;
 • chilliness, kulderystelser, svette;
 • diaré og hyppig vannlating.

Oftest i vegetovaskulære problemer av blandet type manifesterer alle disse symptomene avhengig av svingninger i blodtrykket.

Alt om nevrokirkulatorisk dystoni: symptomer, diagnose og behandling

Nevrologisk dystoni (NDC) er et kollektivt konsept som kjennetegner den patologiske reguleringen av hjerte- og blodkarets funksjon ved det neuroendokrine systemet. Kliniske tegn på dystoni manifesteres primært av dissociasjon (forstyrrelse) av karene og hjertet, men dette skjer mot bakgrunnen av lidelser i nervøse, limbiske og endokrine systemer. Et bredt spekter av mulige manifestasjoner er en komplikasjon i diagnosen, og deltakelse av flere systemer i menneskekroppen fører til vanskeligheter ved valg av tilstrekkelig effektiv terapi for behandling av denne patologien.

årsaker

Nevrologisk dystoni er delt inn i to kategorier: primær og sekundær. Årsakene til primær nevropirkulatorisk dystoni er:

 • asthenisk syndrom på bakgrunn av naturlig vekst i kroppen og hormonal justering hos ungdom;
  stressforhold, psykisk sjokk;
 • en skarp forandring i klimaet (hypotermi og overoppheting, lang uvanlig isolasjon, økt og lavere atmosfærisk trykk);
 • brudd på riktig livsstil (røyking, skadelig mat med høyt kaloriinnhold eller fasting, fysisk inaktivitet eller overdreven utmattende fysisk aktivitet, bruk av rusmidler);
 • Krenkelse av søvnsvåkenhet;
 • arvelige predisponerende faktorer (ofte hos personer med bindevev dysplasi);
 • Ukontrollert bruk av alkoholholdige, inkludert lav-alkohol og tonic drikkevarer.

Sekundær neurokirkulatorisk dystoni forekommer mot en bakgrunn av alvorlig asthenisk syndrom med infeksjonell invasjon, mot helminthiasis, onkologisk patologi, hormonelle ubalanser i sykdommer i kjertlene i indre sekresjoner, etc.

Pathogenese og mekanismer for utvikling av dystoni er ikke fullt ut forstått. Hovedteorien er brudd på blodhemostost med en forandring i nevrohumoralbakgrunnen, siden det er forstyrrelser i det hypotalamiske hypofysesystemet. På grunn av dette er samspillet mellom de parasympatiske og sympatiske systemene brutt, karene og myokardiet reagerer først på endringene. Gradvis dannes en stabil respons av det kardiovaskulære systemet, og sykdommen blir typespesifikk.

Typer NDCer

 1. Dystonium hjerte type - hovedtegnene er brudd i arbeidet direkte myokardium.
 2. Dystoni av den hypotoniske typen er overvekt av vagale påvirkninger av det parasympatiske nervesystemet.
 3. Dystoni av hypertonisk type er en sympatisk binyreskift mot sympati.
 4. Dystoni av blandet type er en forskjell i effekten av sympati-parasympatisk på bakgrunn av forstyrrelser i hjertearbeidet.

Cardiac NDC

Hovedsymptomet til nevrokirkulatorisk dystoni i henhold til hjertetype er smertesyndrom. Lokalisering av smerte i hjertet av projeksjonen av hjertet. Det kan være en tegning, stikkende karakter, kan ledsages av en følelse av "fading" i hjertet, en person klager over følelsen av hjertebank, uregelmessige hjerterytmer. Smerte kan spre seg til venstre arm, imitere et angrep av iskemi. Med slike klager går en pasient med nevrologisk dystoni inn i kardiologisk avdeling.

Hovedsyndromet ledsages av hodepine, mulig svimmelhet, blinkende "fluer" foran øynene, mørkere i øynene. Samtidig er pasienten irritert, drømmen er forstyrret, med en tendens til søvnløshet mot bakgrunnen av konstant utmattelse.

NDC for hypotonisk type

Den viktigste manifestasjonen av neurokirkulatorisk dystoni ved hypotonisk type er et redusert økt (systolisk) blodtrykk (BP). Med denne patologien øker påvirkning av vagusnerven, det vil si den parasympatiske NA. Det påvirker vaskulær tone, noe som resulterer i redusert motstand av vaskemuren, det er en reduksjon av blodtrykket i systolen.

Samtidig syndrom i denne dystonien kan være forbigående hypoksiske lesjoner på grunn av hypoperfusjon av organene under overvekt av den vagale komponenten. I dette tilfellet oppstår synkopale paroksysmer - et korttidsbegrepet som følge av oksygen sult i hjernen. Da kompensasjonsreaksjonen utvikler dyspnø i ro, forsøker kroppen å fylle mangelen på oksygen med hyperventilering.

I tillegg til andre typer NDC er astheniske tegn, kognitiv svekkelse (signifikant forringelse av minne, oppmerksomhet), døsighet, apati, økt tåravhet tilstede. På grunn av hypoperfusjon av hjernen, skjer sentralisering av blodsirkulasjonen - spasmer av perifere fartøyer; På grunn av dette har pasienten en blep av hud, kalde ekstremiteter, kulderystelser. Under utilstrekkelig fysisk anstrengning kan det oppstå et såkalt "uendelig tonefenomen", som preges av en nedgang i diastolisk trykk til null.

NDC for hypertensive type

Ved en dystoni på en hypertonisk type stiger den grunnleggende patogenetiske forandringen av topp BP. Dette skyldes overvekt av sympatisk-adrenal regulering (sympatisk nervesystem). Det er en massiv frigivelse av adrenalin og norepinefrin på grunn av emosjonell overbelastning eller utilstrekkelig fysisk aktivitet. Fartøyene er spasmodiske og økt motstand mot blodstrømmen fra venstre ventrikel, på grunn av hvilken belastningen på den øker.

Økt trykk er ledsaget av alvorlig hodepine, hovedsakelig i frontale og tidsmessige områder. Det er en krusning av halspulsårene på nakken. Subjektivt, en person opplever hjertebank, det er kastet i feber, svette er økt. Når sympathoadrenal Stroke oppkast kan forekomme i en høyde av sentral genesis blodtrykkindikatorer (beskyttende reaksjon av organismen, som brekningsrefleksen stimulerer vagusnerven enn aktiveres parasympatiske nervesystemet).

NDCer av en blandet type

NCD av en blandet type manifesteres ved uforutsigbarhet av symptomer. I denne typen observeres både en reduksjon og en økning i trykk, med denne trykklabiliteten registrerer pasienten kardialgi.

I tilfelle en stressende situasjon eller fysisk overstyring, kan systolisk blodtrykk både øke og synke kraftig opp til synkopeutviklingen. Spenning hodepine eller migrene hodepine er også ikke uvanlig i denne sykdommen, som forverker retningen av det diagnostiske søket og gjør det vanskelig å diagnostisere dystoni.

På grunn av store forskjeller kan utvikle hemodynamiske forstyrrelser som manifesterer som forbigående iskemiske tilstander i hjertet (kardio komponent: ledsaget av masker i hjertet av fremspring) og hjernen (tap av bevissthet).

Det er også somatiske manifestasjoner: dyspepsi (opprør av avføringen med en tendens til fortynning, økning), dysuriske fenomen som manifesteres av pollakiuri (hyppig vannlating). En mann med denne type NDCs emosjonelt labil (aggresjon bouts erstattes av ukontrollert umotivert tåreflod), lider av søvnløshet om natten og alvorlig søvnighet på dagtid.

NDC hos barn

På grunn av hormonelle endringer på bakgrunn av akselerert vekst fenomen og vaskulær neuro dystoni hos barn er sjeldne, noen betrakte dem som forbigående (forbigående) er normale reaksjoner på grunn av utmattelse av tilpasningsmekanismer til vekst sprute og en massiv frigjøring av hormoner i løpet av puberteten.

Nevrologisk dystoni hos barn manifesteres oftere i hypotonisk type, men andre varianter av sykdomsforløpet er ikke utelukket. Babies klager på hodepine av presserende og komprimerende natur, hovedsakelig i oksipitalt eller frontal region, ofte forbundet med meteorologiske faktorer; På svimmelhet er synkope paroksysmer mulig. Klager om smerte i hjertet er ganske sjeldne. I dette svært ofte hos barn kan nevrokirkulatorisk dystoni forårsake kvelningsangrep, ledsaget av økt svette, en følelse av frykt, blanchering av huden, noen ganger med fenomenene marmorering.

Foreldre i skolealderen klager over sengevann, så barn med nevrokirkulatorisk dystoni observeres oftest av en nevrolog med diagnose av enuresis. I barndommen, som ofte manifesterer seg forstyrrelser i mage-tarmkanalen (ustabil stol, halsbrann, kan det være stikkende smerte i magen), fenomenet langlabile subfebrile (thermoneurosis). Betydelig i perioden med å bli barnets personlighet er brudd på kognitiv sfære.

symptomer

I hjertet av nevrokirkulatoriske dystoni symptomer på en generell neurose-lignende tilstand:

 • labilitet av emosjonell bakgrunn (hyppige årsakssammenheng)
 • kronisk utmattelsessyndrom;
 • døsighet;
 • apati;
 • asteni;
 • apati;
 • generell svakhet;
 • økt svette;
 • en klump i halsen, trekker nevropentiske smerter i magehullet (i epigastrium), angrep av nevrotisk kvelning - et "pustekorsett";
 • kognitive manifestasjoner (redusert minne, tap av minnefragmenter, oppmerksomhetsdreksjon) og andre tegn.

Hver type utviser også sin egen symptomatologi av dystoni, takket være det er mulig å skille mellom neurokirkulatorisk dystoni og å velge riktig terapi.

diagnostikk

Ofte observeres en pasient med symptomer på nevrocirkulatorisk dystoni av en kardiolog eller en nevropatolog. Før du leverer en diagnose av nevrokirkulatorisk dystoni til en pasient, må legene ekskludere organisk patologi med lignende symptomer. For dette gjennomgår pasienten en omfattende undersøkelse, helst i sykehusinnstilling.

 1. Klinisk analyse av blod - med hjelp av ikke-spesifikke betennelsesendringer, avsløres.
 2. Urinanalyse - er spesielt viktig hos barn med nocturia (sengevæting) og voksne med nedsatt funksjonsevne dysuric (differensialdiagnose med inflammatoriske sykdommer i det ekskretoriske system).
 3. Koagulogram - å identifisere patologien til koaguleringssystemet og forhindre mulige komplikasjoner under dystoniske kriser eller synkope.
 4. Måling av blodtrykk, fortrinnsvis daglig overvåkning - for å bestemme typen sykdom for differensial diagnose med hypertensjon syndrom, samt å bestemme typen dystoni.
 5. Elektrokardiografi - er differensiert ved hjelp av metoden av organiske endringer i hjertemuskelen, er spesielt viktig i kardiotypen NDC, faste ledningsforstyrrelser, rytme, hjertemuskel repolarisering. Om nødvendig utvides metoden til 24-timers overvåkning (Holter studie).
 6. Load test: sykkel ergometry, step test, tredemølle test - Målet med denne studien er å bestemme kapasiteten på hjertemuskelen, sine reserver, utvinningsgraden etter trening, en direkte indikasjon for denne testen - episoder av synkope anfall, for å avklare sin tilblivelse.
 7. Termometri to ganger om dagen, helst på tre punkter - for diagnose av termoneurose.
 8. Encefalogram - med alvorlige hodepine, synkopale forhold for differensial diagnose med mulig episodrom.

Avhengig av symptomatologien er det mulig å utføre andre diagnostiske tiltak for å avklare patologienes natur og forhindre mulige komplikasjoner.

behandling

Behandling av neurokirkulatorisk dystoni er kompleks:

 • normalisering av livsstil, ernæring;
 • skaper psykologisk komfort;
 • urte medisin;
 • medisinering.

Normalisere livsstilen

Behandling av NDC er umulig uten å overholde pasienten, det vil si at pasienten selv bør være interessert i behandling og gjøre sitt ytterste for å gjøre det. Når livsstil endres, spesielt hos voksne pasienter, er fullstendig kur for dystoni mulig, selv uten medisinbehandling:

 1. normalisering av søvn - minst åtte timer om dagen, helst nattesøvn;
 2. ernæring - riktig ernæring er den mest effektive forebyggelsen av de fleste patologier;
 3. unngå skadelig avhengighet - dette konseptet inkluderer ikke bare avholdenhet fra alkohol, tobakk og narkotika, men også viser til de såkalte "narkomane fra Liquid", det vil si folk avhengige av kaffe og brus;
 4. fysisk aktivitet - i hypotonisk type gir behandling for intensiv dynamisk belastning, mens andre typer også velger et kompleks av terapeutisk gymnastikk med en tilstrekkelig belastning.

Psykologisk komfort

Ikke mindre viktig i diagnosen nevrocirkulatorisk dystoni, er behandlingsstadiet dannelsen av et psykologisk optimalt. Alvorlighetsgraden av nevrosen fjernes ved slike metoder:

 • Psykoterapi - En erfaren psykoterapeut, selv uten medisinsk støtte, kan lede en person ut av stress, depresjon, nevroser.
 • massasje - avhengig av typen patologi kan være avslappende (hypertonisk) eller tonisk (hypotonisk type dystoni), lindrer alvorlighetsgraden av manifestasjoner av nevroser;
 • akupunktur - tradisjonelle metoden for østlig medisin er utformet til å normalisere nervøs regulering når den utsettes for et visst punkt, er fremgangsmåten effektiv, selv med et enkelt trykk på disse punktene uten bruk av spesielle nåler, anbefaler en behandling av dystoni;
 • musikkterapi - lydoscillasjoner av ulike frekvenser med riktig valg kan balansere sympatisk parasympatisk, redusere eller øke blodtrykket, redusere smerte syndrom betydelig; er en alternativ behandling for dystoni.

Plantevern

Refererer til metodene for tradisjonell medisin, som er tillatt for bruk i alle aldersgrupper av pasienter, har minst bivirkninger, er generelt tilgjengelig og har vist seg å være effektive i behandlingen av dystoni.

Preference er gitt til urter og avgifter, som har en beroligende effekt på nervesystemet. Disse inkluderer:

 • motherwort;
 • vendelrot;
 • mynte;
 • peon;
 • rød viburnum og andre medisinske planter.

Med hypotoniske manifestasjoner av dystoni, er det nødvendig å tone det vaskulære systemet. En slik effekt oppnås ved slike folkemessige midler:

 • ginseng;
 • Sibirsk ginseng;
 • kvede;
 • en slangehodet og andre.

Medisineringsterapi

For behandling av dystoni brukes følgende grupper av legemidler.

 • Preparater med beroligende egenskaper, for eksempel:
 1. Novo-Passit er et urtemedisin, effektivt for fobiske lidelser, nevroser, stressende forhold, ulike typer dystoni.
 2. Persen - også basert på urtekomponenter, normaliserer nerve regulering, brukes i stressforstyrrelser.
 • Medisiner for kardiotrofisk virkning og normalisering av vaskulær tone:
 1. Elkar er et vitaminpreparat, forbedrer metabolske prosesser, inkludert i myokardiet og i nervesystemet.
 2. Vinpocetine - påvirker metabolske prosesser i hjernen, forbedrer blodreologi.
 • Antidepressiva, for eksempel:
 1. Azafen er et antidepressivt middel, det normaliserer stemningen, fremmer tilbaketrekning fra depresjon, brukes til stress.
 2. Seduxen - også et stoff fra tranquilizer-gruppen, brukes til å behandle depresjon og stressstøt.

Anbefalingene fra leger om behandling av dystoni er basert på en kombinasjon av ulike behandlingsmetoder og minimering av medisinsk inngrep.

Nevrologisk dystoni

Nevrologisk dystoni (NDC) - Kompleks av lidelser i det kardiovaskulære systemet av funksjonell natur, som utvikles som følge av brudd på nevendokrine regulering. Cardiopsychoneurosis har polietiologichesky genese, ledsaget av mange forskjellige, hovedsakelig kardiovaskulære sykdommer, manifestasjoner, forårsaket eller forverret under påvirkning av stress, karakterisert ved benign kurs og tilfredsstillende prognose.

Nevrologisk dystoni

Nevrologisk dystoni I litteraturen er det noen ganger betegnet termerne "nervesykdom", "neurokirkulatorisk asteni", "utrolige hjerte". Det er akseptert å skille mellom to typer funksjonsforstyrrelser i kardiovaskulærsystemet: vegetativ-vaskulær og neurokirkulatorisk dystoni. Vegeto-vaskulær dystoni kombinerer ulike manifestasjoner av autonom dysfunksjon, som følger med organiske lesjoner av det nervøse, endokrine og andre systemer. Nevrologisk dystoni er en uavhengig nosologisk form med sin etiologi, patogenese, symptomatologi og prognose og adskiller seg fra en rekke funksjoner fra autonom dysfunksjon. Karakteristiske trekk er forekomsten av nevro dystoni blant de kliniske manifestasjoner av kardiovaskulære symptomer, primær-funksjonell natur autonom ubalanse og manglende kommunikasjon med organisk patologi, inkludert nevroser.

Med nevocirkulatorisk dystoni, må nevrologer, kardiologer, praktiserende leger ofte møte. Blant pasienter i kardiologisk og terapeutisk profil finnes NCD hos 30-50% av pasientene. Nevrologisk dysfunksjon kan utvikle seg i ulike aldre, men er vanlig hos unge mennesker, for det meste kvinner, som er 2-3 ganger mer sannsynlige enn menn. Sykdommen utvikler sjelden hos personer under 15 år og eldre enn 40-45 år.

Klassifisering av neurokirkulatorisk dystoni

Ved etiologiske former isolert essensielt (konstitutsionalno-arvelig), psykogen (nevrotisk), infeksjon giftig, dishormonal blandet cardiopsychoneurosis og NDC fysisk overanstrengelse.

Avhengig av den ledende klinisk syndrom klassifisering V.P.Nikitina (1962) og N.N.Savitskogo (1964) skilles fire typer nevro dystoni: hjerte (med en primær sykdom i hjerteaktivitet), hypotensive (reduksjon av blodtrykket med en primær), hypertensiv ( med en overvektig økning i blodtrykket), blandet (kombinerer brudd på blodtrykk og hjerteaktivitet). Ved alvorlighetsgrad av symptomer er en mild, moderat og alvorlig grad av nevrokirkulatorisk dystoni isolert; varianten av kurset - fasen av forverring og remisjon.

Årsaker til utvikling av neurokirkulatorisk dystoni

Ulike faktorer kan føre til utvikling av nevrologiske sykdommer, men de inkluderer ikke organiske lesjoner i endokrine og nervesystem. I ungdomsår og ungdomsår er nevrokirkulatorisk dystoni vanligvis på grunn av ufullkommenheten til den nevroendokrine mekanismen for regulering av vegetative prosesser. Utviklingen av NDC i prepubertal og pubertetperioder blir tilrettelagt av økt psykisk og fysisk belastning, sosialt miljø.

Individer av en hvilken som helst alder cardiopsychoneurosis kan utvikles på bakgrunn av akutte og kroniske infeksjoner, mangel på søvn, tretthet, traumer, eksponering for fysiske og kjemiske faktorer (innstråling, varmt klima, vibrasjon), uriktig diett, fysisk aktivitet (overbelastning eller inaktivitet), forgiftninger, inkludert alkohol og tobakk. I utviklingen av neuro dystoni spille rollen perioder med hormonelle forandringer i kroppen (pubertet, abort, graviditet, menopause, eggstokkdysfunksjon).

En rekke pasienter har arvelig-konstitusjonell predisposisjon til utvikling av nevrokirkulatorisk dystoni. Virkningen av disse faktorene bevirker at dysfunksjon av neurohumoral kontroll av det kardiovaskulære systemet, hvor da den ledende patogenetiske koblingen fungerer som et tap av hypothalamus-hypofyse institusjoner som driver koordinering av disse prosessene. Brudd på neurohumoral systemer forstyrrelse manifistert kontrollfunksjoner som gir homeostase i kroppens prosesser: kolinerg, sympathoadrenal, kallikreinkininovoy, gistaminserotoninovoy et al.

Dette i sin tur utløser mekanismer som fører til forstyrrelser og flere endringer fra karbohydrat, vannelektrolyttmetabolismen, syrebasestatus, mediator og hormonelle systemer. I myokardets vev forekommer aktiveringen av biologisk aktive stoffer (histamin, serotonin, kinin etc.) som forårsaker metabolske forstyrrelser og utvikling av dystrofi. På den delen av sirkulasjonssystemet er det observert fluktuasjoner i vaskulær tone, spasmer av perifere kar, senking av mikrosirkulasjon, noe som fører til utvikling av hypoksi av vev.

Etter å ha dannet, blir patogenetiske mekanismer autonome, og nevrokirkulatorisk dystoni er en uavhengig sykdom. Eventuelle stimuli (endringer i værforhold, stress etc.) forårsaker en patologisk reaksjon som bestemmer manifestasjonen av en bestemt type neurokirkulatorisk dystoni.

Symptomer på neurokirkulatorisk dystoni

Felles for alle typer av nevro dystoni manifestasjon av nevrose er en tilstand karakterisert ved tretthet, svakhet, søvnforstyrrelser, irritabilitet, hukommelsestap, humør og viljebestemte egenskaper, forringelse av konsentrasjon, der det er festet den funksjonelle sirkulatoriske lidelser er fremherskende.

Forløpet av hjerte-typen av neurokirkulatorisk dystoni er manifestert av hjertebank, hjertebank, uregelmessig hjerterytme, noen ganger kortpustethet med fysisk aktivitet; signifikante endringer i blodtrykk blir ikke observert. Kan bestemmes objektivt takykardi, luft fibrillering, paroksysmal takykardi, supraventrikulær ekstrasystoli, utilstrekkelig blodsirkulasjon belastningsendring, EKG - den endring i spennings av T-bølgen (høy eller reduseres).

Nevrologisk dystoni i henhold til den hypotensive typen er preget av fenomenene kronisk vaskulær insuffisiens: en reduksjon i systolisk blodtrykk på mindre enn 100 mm Hg. stivhet av føtter og hender, en tendens til ortostatisk sammenbrudd og besvimelse. Typisk for pasienter med hypotensiv NDC er klager på tretthet, muskel svakhet, hodepine. Slike pasienter har som regel en asthenisk kroppsbygning, blek hud, kalde og fuktige palmer.

For en hypertensiv type neurokirkulatorisk dystoni er en forbigående økning i blodtrykk til 130-140 / 85-90 mm Hg karakteristisk. som i halv tilfeller ikke er ledsaget av en subjektiv forandring i pasientens velvære og avsløres ved medisinske undersøkelser. Klager over hjertebank, hodepine, tretthet er mindre vanlig. Den hypertensive NDC-typen er lik i sine egenskaper til borderline arteriell hypertensjon.

En enkel grad av neurokirkulatorisk dystoni er preget av moderat uttrykte symptomer som oppstår bare i forbindelse med psyko-motionelle overbelastninger. Pasientens arbeidsevne har blitt bevart, det kan være en liten reduksjon i fysisk utholdenhet; legemiddelbehandling er ikke indikert.

Med nevocirkulatorisk dystoni av moderat alvorlighetsgrad er det en rekke symptomer, en reduksjon i fysisk arbeidskapasitet med mer enn 50%. Reduksjon eller midlertidig tap av arbeidsevne krever utnevnelse av medisinering. Ved alvorlige manifestasjoner av nevrokirkulatorisk dystoni er det vedvarende og flere kliniske symptomer, en kraftig reduksjon eller tap av evnen til å jobbe, og krever pasientbehandling hos pasientene.

Diagnose av neurokirkulatorisk dystoni

Den lave spesifisiteten av symptomene på nevrocirkulatorisk dystoni gjør diagnosen vanskelig og krever nøye verifisering av diagnosen.

Hjelpemiddel diagnostiske kriterier neuro dystoni basert på pasientens klager kan tjene som symptomene kan føres i mer enn 1 til 2 måneder: falsk angina, hjertebank, kortpustethet, pulsering i prekordial eller i nakken fartøy, svakhet, tretthet, nevrotiske symptomer (irritabilitet, angst, søvnforstyrrelser), svimmelhet, kulde og våte ekstremiteter. For neuro dystoni er karakterisert ved et flertall av klager som har en klar sammenheng med stressende situasjoner eller perioder med hormonelle endringer, kan strømmen av sykdommen med perioder med remisjoner og eksaserbasjoner, men ingen tendens til progresjon.

For pålitelig kriterier ved fysisk nærvær av NDC er ustabil hjerterytmen med en tendens til takykardi, og opptrer spontant eller utilstrekkelig situasjon, labilitet av blodtrykk, tilstedeværelsen av lunge arytmi (tachypné, dyspné), hyperalgesi i hjertet. EKG kan tas opp i pasienter som takykardi, arytmi, migrasjon pacemaker (21,3%), arrythmia (8,8%), paroksysmal takykardi og forkammerflimmer (3%) negative T-bølger i to eller flere ledninger (39,4 %).

Informative diagnostiske metoder for neurokirkulatorisk dystoni er diagnostiske EKG-prøver med en belastning.

 • En fysiologisk test med hyperventilering innebærer å utføre tvungen pust og utånding i 30-40 minutter, etterfulgt av innspilling av EKG og sammenligning med den opprinnelige. En positiv prøve som indikerer NDC er en 50-100% økning i pulsfrekvensen og en negativ T-bølge på EKG eller en økning i deres amplitude.
 • Ortostatisk test gir registrering av EKG i utsatt stilling, og deretter etter 10-15 minutters stående. Positive resultater av testen er de samme endringene som i hyperventileringstesten, observert hos NCDer hos 52% av pasientene.
 • Drogprøver (med β-adrenoblokker, kalium) er rettet mot å skille mellom neurokirkulatorisk dystoni og organiske hjertesykdommer. EKG-registrering utføres 40-60 minutter etter å ha tatt 60-80 mg β-blokkere (obzidana, inderal, anaprilina) eller 6 g kaliumklorid. Ved organisk kardiopatologi (myokarditt, iskemisk hjertesykdom, myokardisk hypertrofi), registreres en positiv T-bølge, med NDC, en negativ T-bølge.

Ved utføring av veloergometry defineres typisk neurocirculatory dystoni redusert toleranse for stress, m. E. Neurocirculatory dystoni pasienten er i stand til å utføre en mindre last enn en frisk person av samme alder og kjønn. Laboratoriedata indikerer en økning i aktiviteten av sympathoadrenal system: som svar på en belastning i blodet er utilstrekkelig forbedring av noradrenalin, adrenalin, metabolitter, melkesyre.

Behandling av neurokirkulatorisk dystoni

Ved behandling av nevrokirkulatorisk dystoni spiller en uvanlig viktig rolle av ikke-narkotiske tiltak som er utformet for å øke organismens adaptive kapasitet til endrede forhold. Når NDC viser holdingen av tempereringsprosedyrer, sport (friidrett, svømming), rasjonell psykoterapi, normalisering av regimet av arbeid og hvile.

Den positive effekt på utøvelse system for regulering av autonome funksjoner har balneoterapi, fysioterapi (terapeutiske dusjer og kar, elektrisk, refleksologi, elektroforese med brom, magnesium, prokain), treningsterapi, spa behandling. Søvnforstyrrelser, kan irritabilitet tildele beroligende stoffer: motherwort, vendelrot, beroligende midler (oksazepam, etc.).

For behandling av hjerte neurocirculatory dystoni og hypertensive type som er vist å motta betablokkere (atenolol, propranolol, oxprenolol), eliminerer takykardi, hypertensjon, Cardialgia og stoffer som forbedrer metabolismen av hjertemuskelen (inosin, kalium- preparater, vitaminer fra gruppe B). Når dystoni neurocirculatory typen hypotensiv asteni og tilstedeværelsen av ortostatiske lidelser som er foreskrevet infusjon ginseng (sitrongress, aralia), koffein.

Prognose for neurokirkulatorisk dystoni

Forløpet av en hvilken som helst type neurokirkulatorisk dystoni forårsaker ikke utvikling av kardiomegali, hjertesvikt eller livstruende rytme- og ledningsforstyrrelser. I ungdomsårene, med rettidig behandling eller selvhelbredelse, er det en fullstendig gjenoppretting. Med alderen reduseres prognosen for fullstendig kur av neurokirkulatorisk dystoni. Reduksjon eller midlertidig funksjonshemming kan observeres i perioder med forverring.

Pasienter med hypertensiv type neurokirkulatorisk dystoni er i fare for hypertensjon; Ved hvilken som helst type NDC på grunn av brudd på lipidmetabolisme, er det mulig at aterosklerose og hjertesykdom kan utvikle seg.

Profylakse av neurokirkulatorisk dystoni

Problemene med å forebygge nevrokirkulatorisk dystoni går utover rent medisinske tiltak. Forebygging inkluderer riktig fysisk, mental og hygienisk opplæring av ungdom, økning av selvtillit og sosial tilpasning. Stor rolle er å fremme sunn livsstil, spille sport, unntatt røyking og drikking av alkohol.

Medisinsk profylakse av nevrokirkulatorisk dystoni inkluderer kamp med brennpunktsinfeksjoner, stressfaktorer, regulering av hormonell bakgrunn hos kvinner i overgangsalder.

Nevrologisk dystoni av blandet type

NDC for blandet type: sykdomsfunksjoner

NDC (neurokirkulatorisk dystoni) er en funksjonsforstyrrelse i arbeidet med det kardiovaskulære systemet av en neurogen natur. Den er basert på endringer i nevroendokrin regulering, noe som forårsaker fremveksten av ulike kliniske symptomer, som blir mer uttalt under påvirkning av stress.

Jeg må si at denne sykdommen har et godartet kurs, og selv med langvarig kurs fører det ikke til strukturelle forstyrrelser fra de indre organene.

Det finnes følgende typer NDCer:

• Hjerte - inkluderer arytmiske og hjertetyper;

Sistnevnte type sykdom er karakterisert ved hjerte-neurose, som kombineres med endringer i vaskulær tone (hypotensjon eller forbigående hypertensjon).

Risikofaktorer for utseendet av nevrocirkulatorisk dystoni:

• akutt eller kronisk stress;

• Overarbeid (både fysisk og mental);

• kroniske infeksjoner i nasopharynx;

• Hodeskader i historien;

• Kroniske indre skader;

• endokrine patologier og hormonelle feil;

• lavt nivå av immunforsvar av kroppen;

• arbeid på datamaskinen.

NDC på blandet type: kliniske manifestasjoner

Denne typen sykdom manifesteres av symptomer som er karakteristiske for andre typer neurokirkulatorisk dystoni. Klinikken skiller mellom hjertesyndrom, karakterisert ved smerte i hjertet og oppstår etter fysisk anstrengelse. Hvis kardialgi er ledsaget av hypertensjon hos sympatisk avdeling av nervesystemet, er pasientene rastløse, bleke, klager over hjertebank og høyt blodtrykk, frysninger og feber. NDCer av en blandet type, som går videre med aktiveringen av det parasympatiske nervesystemet, manifesteres av bradykardi og lavt arterielt trykk, hyperemi i ansiktet. Det er verdt å merke seg at smerten i hjertet med NTSD er dårlig fjernet av nitroglyserin eller validol, men forsvinner etter å ha tatt smertestillende midler.

I denne sykdommen kan respiratorisk syndrom også forekomme, hvor episodiske pasienter føler seg mangel på luft, klager over svimmelhet, hyppig og grunne puste. I tillegg er astheniske manifestasjoner registrert. Pasienter opplever konstant svakhet, de forstyrres av koordinering av bevegelser, humør forverres, minne og oppmerksomhet reduseres. Kan også være urolig av hodepine, midlertidig synshemming, tinnitus og kalde ekstremiteter. Noen ganger observeres subfebril temperatur. Det bør bemerkes at NDC av blandet type kan forekomme med autonome kriser, som ofte oppstår plutselig om natten når pasienten sover.

For å bekrefte forekomsten av nevrocirkulatorisk dystoni er det nødvendig å utelukke alle sykdommer av organisk natur som kan ha et lignende klinisk bilde. Noen ganger er diagnosen NDC laget i henhold til resultatene av EKG-tester med hyperventilering og dosert fysisk aktivitet eller med EKG-endringer etter administrering av beta-blokkere eller kaliumklorid til pasienten.

Behandlingen NTSD skal begynne med normalisering av regimet for arbeid og hvile, avvisning av dårlige vaner og organisering av et balansert kosthold. NDC av blandet type krever en integrert tilnærming til behandling med bruk av passende medisiner, fysioterapi, fysioterapiøvelser og tradisjonell medisin.

VSD (NDC) på en blandet type

For NDC eller VSD for en blandet type er preget av en konstant endring i blodtrykket, deretter i større eller mindre grad. I dette tilfellet blir lave verdier av systolisk trykk oftest observert om morgenen, om kvelden blir denne indikatoren ofte økt. I løpet av dagen, med høy fysisk eller mental aktivitet, kan trykket variere i hvilken som helst retning, og de kritiske markørene når vanligvis etter stress eller fysisk overarbeid, for eksempel under idrett.

I ingen utgave av klassifisering av sykdommer, er det ingen referanser til vegetativ-vaskulær eller nevro-circulatorisk dystoni i en blandet type. Og alt dette skyldes at patologien selv ikke kan kalles en sykdom. Det er snarere et syndrom eller et kompleks av visse symptomer som ikke taler om tilstedeværelsen av en ekte patologi av organer eller systemer. I tillegg NDC blandet selv ganske vanlig, ca 70% av pasientene som er diagnostisert med VSD, er et annet enn som en komplisert form for sykdom, som er manifestert symptomer på hyper, hypoton da, hjerte typen NDCs.

Hva betyr det for den blandede typen?

Fordelingen av vegetativ-vaskulær dystoni i typer er meget betinget, men i de fleste tilfeller bruker spesialistene klassifiseringen av VI Makolkin. Det er basert på symptomene til perifer fartøy og som et resultat - endringer i blodtrykk, hudens utseende, forverring av velvære. I denne klassifiseringen er følgende manifestasjoner typiske for ulike typer VSD:

 1. Ved hypertensjon øker den systoliske indeksen for blodtrykk som følge av stress og fysisk overbelastning, hjertefrekvensen øker, varmen i hodet, skjelving i lemmer, temperaturen stiger.
 2. NDC for den hypotensive typen uttrykkes av "motsatte" symptomer: en reduksjon av blodtrykket, senking av hjerteslag, en dråpe i kroppstemperatur.
 3. Neurokirkulatorisk dystoni av blandet type i dette tilfellet fremstår som en manifestasjon av en av de ovennevnte former, deretter en annen, og noen ganger under angrep, kan begge symptomene opptre samtidig.

Noen eksperter anser ikke for tre, men fire former for VSD. Den fjerde er vegetativ-vaskulær dystoni av kardial type. På sitt forverring hos pasienter med hjerte symptomer, som er relatert til hjerte brystsmerte likner et hjerte, føler en synkende hjerte eller hjertebank, arytmier, hurtig eller langsom hjerterytme, respirasjonssvikt, og andre. I denne klassifiseringen manifesterer blandet-type vegetativ-vaskulær dystoni samtidig med symptomer på hypertensive og hjerte- eller hypotensive og hjertetyper. # Image.jpg

I de fleste tilfeller konfronteres både pasienter og leger med en blandet type NDC. Kompleksitet og fare for denne form for brudd på autonom regulering ligger i vanskeligheter med diagnose og umuligheten av fullstendig kur ved hjelp av klassiske medisinmetoder. I mangel av behandling forverres situasjonen: det er frykt som forhindrer normalt liv, en konstant forventning om et annet angrep, og anfallene selv blir lysere med tiden, hver gang vanskeligere.

Hvordan ser VSD blandet ut?

Cardiopsychoneurosis blandet type vises skarp, nesten vilter trykk hopper i store, deretter nedover, og dens normalisering uten medisinering. I dette tilfellet kan leger ikke oppdage noen patologiske forandringer i hjertet eller i karene. Derfor er denne form for VSD noen ganger kalt "spøkelsykdom": symptomer og dårlig helse er der, og alle tester og resultater av studien viser fraværet av sykdommen. Det fører også til overdiagnostikk NDCs blandet: noen leger sette denne diagnosen nesten alle på rad, da enten ikke kan fastslå årsaken til sykdom, eller ikke kan tildele riktig behandling og redde pasienten fra symptomene gir ham ubehag.

MDI i en blandet type i tillegg til trykkstropper kan manifesteres av følgende symptomer:

 1. svimmelhet, svakhet, økt tretthet;
 2. irritabilitet, apati, høy følelsesmessighet, ofte angst og frykt;
 3. smerte i brystet av enhver lokalisering, ofte lik hjerte;
 4. endringer i hjertefrekvensen, hurtighet eller senking av puls, følelser av et tidlig "hjertebrudd" eller dets stopp;
 5. konstant eller hyppig hodepine, migrerer til migrene eller klyngesmerter under eller etter et angrep, spenningshodepine, spesielt hvis pasienten har osteokondrose i livmoderhalsen;
 6. Åndedretts manifestasjoner: kortpustethet, kortpustethet, følelse av mangel på luft.
 7. asteni er konstant eller etter angrep, manifestert av svakhet, sløvhet, konstant kvalme, tap av appetitt, svimmelhet, "flyr for øynene," apati;
 8. søvnforstyrrelser: søvnløshet, rastløs søvn, hyppige oppvåkninger;
 9. tendens til å svimme
 10. meteorologi, intoleranse mot stuffiness og varme.

Alle disse symptomene forgifter pasientens liv, hindrer sosial tilpasning. Og den mest ubehagelige ting er at progressive cardiopsychoneurosis over tid kan føre til svært reelle sykdommer i blodårene og kroniske former for hypo- eller hypertensjon, kronisk depresjon, tap av interesse i livet.

Hvordan bli kvitt VSD etter blandet type

Vegeto-vaskulær dystoni i en blandet type gir ikke seg til klassisk medisinering, fordi symptomene er varierte og foranderlige. Dette komplikerer behandlingen: Det er umulig å velge et legemiddel for korreksjon av blodtrykk, mot bakgrunnen av hopp der mange andre symptomer oppstår.

Behandling av VSD i en blandet type er ofte ikke-rusmiddel. Symptomer er nesten umulige å fjerne ved bruk av farmakologiske produkter, men bruk av beroligende midler kan bidra til å forhindre deres videre utseende. Legene anbefaler å unngå stress og overdreven fysisk aktivitet. For å forebygge ytterligere anfall, er massasje, fysioterapi, akupunktur, terapeutiske øvelser for å styrke hele kroppen foreskrevet.

Den største effekten ved behandling av blandede type NCD er demonstrert ved psykoterapeutiske metoder. Det viktigste for pasienten er å forstå at hans tilstand ikke er dødelig, at "alle sykdommer fra nerver", for å identifisere og ekskludere situasjoner som provoserer anfall. Pasienten trenger å lære å håndtere sin frykt og bekymringer, som han driver seg til i depressiv tilstand og provoserer anfall, lærer å kontrollere sine følelser, "gi opp" hva som skjer og roe seg ned. Uerstattelig hjelp i sistnevnte kan gis av en kvalifisert psykolog som også anbefaler ikke bruk av beroligende midler til fottur, kvalitetshvile, tilstrekkelig søvn og ernæring.

Vegetoneurose, vegetabilsk-vascular (neurokirkulatorisk) dystoni

Vegetosovaskulær dystoni - En svært vanlig sykdom i kardiovaskulærsystemet, som påvirker mennesker i alle aldre, inkludert barn, ungdom og eldre. Ifølge moderne data er mer enn en tredjedel av alle pasientene som går til kardiologer og nevrologer, pasienter med nevrologisk dystoni (NDC). I utviklingen var det et brudd på reguleringen av sirkulasjonssystemet, først og fremst nervesystemet. Etiologiske faktorer i denne gruppen av sykdommer: En rekke psykogene reaksjoner, negative følelser, overarbeid, yrkesfare, endokrine dysfunksjoner.

Klinisk pasienter note økt tretthet, meteozavisimost, manglende evne til fysisk og mental spenning, affektiv labilitet, hodepine etter følelsesmessig stress, smerter i hjertet, eller magesmerter. Noen ganger pasienter oppmerksom astenitilstander i regionen av hjertet - avbrytelser, falming, kribling eller verkende langvarig smerte er hyppige klager over smerter i hjertet, hjerterytme, blodtrykk ustabilitet (smerter i hjertet skal ikke arrestere angina og beroligende midler). Hyppige perifere vasomotoriske forstyrrelser: kalde hender og føtter, svette, akrozianoz (rødhet og blueness av fingrene, marmor hender hud figur), noe som indikerer et brudd på tone av mindre fartøy og kapillærer.

Den mest levende manifestasjon av vegetativ dystoni er vegetative kriser, hvor pasientene har en vital frykt for død, aggresjon, irritasjon, en følelse av angst. Pasientene føler hjertebank, mangel på luft, hodepine, følelse av varme over hele kroppen, svette, generell svakhet og kulderystelser. Varigheten av en slik krise er fra noen få minutter til en dag. Det kan utløses av stress, værbytte, tung fysisk anstrengelse. Etter krisen føles pasientene brutte, de har hyppig vannlating, døsighet og nedsatt humør. Det er på grunn av en slik rekke symptomer og det er vanskeligheter med å diagnostisere sykdommen.

NDC er konvensjonelt delt inn i typer: hypertonisk, hypotonisk, hjerte, blandet.

vegetative nevrose - Nevrotiske forstyrrelser i mage-tarmkanalen, inkludert brudd på spiserørets funksjoner, mag (belching, inntak av luft, oppkast, oppkast, smerte) og tarmkriser. Under mat blir forsinkelsen av maten forsinket, som enten skyves inn i magen med kraft eller skyves ut av oppkast. Følelsen av en spasme i spiserøret er smertefull, med tiden vises de både under spising og ved en mental presentasjon av pasienten om spiseforløpet (V. Ya. Gindikin, 1996). Motor dysfunksjon av spiserøret. Kan bli ledsaget av en følelse av trykk, brenning, smerte bak brystbenet eller mellom skulderbladene. Disse pasientene, i motsetning til pasienter med organisk patologi i spiserøret, er lettere å svelge fast mat enn væske.

Når tarm kriser som oppstår ved nevroser mulig høyt borborygmus, oppblåsthet, smerte eller en brennende følelse i tarmen oppfattes som kramper, trang til avføring eller carminative (TI Kipiani, 1988).

Helbredende tiltak

Først og fremst må du øke din egen motstand mot følelsesmessig stress. Akkumulerende negative følelser kan føre til utvikling av emosjonelle autonome sykdommer.

Behandling av NAP begynner med normalisering av regimet av arbeid og hvile, moderat fysisk øvelse, sanatoriumbehandling, fysioterapi, autogen trening og psykoterapi.

Narkotikabehandling av denne sykdommen er dårlig utviklet, hovedsakelig er den begrenset til preparater av belloid og bellaspon. Begge legemidlene er basert på stoffer som kommer fra belladonna og plantens ergot parasitt. Belladonna, hentet fra nattbelladonna, blokkerer det parasympatiske nervesystemet, forsterker den sympatiske handlingen; ergot, tvert imot, forbedrer handlingen av det parasympatiske nervesystemet, svekker den sympatiske. Begge stoffene tilhører gruppe A, en overdose av dem er full av forgiftning.

Ifølge AE Fandeeva og IM Korochkina (1999), bør stoffet korreksjon neuro dystoni utføres under ordningen: adaptogens, beroligende midler, beta-blokkere, anti-oksidanter og desagregants. Dette tillot forfatterne ikke bare å overvåke de subjektive manifestasjonene av NCDD hos de fleste pasienter, men også å redusere antallet kliniske eksacerbasjoner av sykdommen 2,7 ganger.

A. G. Shestakova et al. (1999), 32 pasienter med vegetativ dystoni administreres i kombinasjon med basisk terapi (atropinosoderzhaschie legemidler, beroligende midler, nootropika) fremstilling ginkor forte en kapsel 2 ganger om dagen hver 12. time. Ved gjennomføring rheovasography med databehandling av dataene viste en reduksjon i diastolisk indeks med 38%, indeksen for venøs utstrømning - med 32%, noe som indikerer forbedring av den venøse del av normalisering av vaskulær tone. Den sammensatte indeksen for subjektive symptomer er nesten halvert. Autonome forstyrrelser (ustabilitet av blodtrykk og hjertehastighet, dens asymmetri, hjerterytmeforstyrrelser, økt dermographism, hyperhidrose føtter og hender, vasomotorisk ustabilitet) er eliminert.

For behandling av sykdommen, anbefaler vi samling av medisinske planter som har følgende terapeutiske egenskaper: beroligende, hypotensive, vasodilaterende, vanndrivende. regulerer hemodynamikk.

I den komplekse behandlingen av NDC av den hypotoniske typen spiller fytoterapeutisk og fytodetisk behandling en viktig rolle. Dette først og fremst medisinske planter, noe som eliminerer astenitilstander: Aralia manchu, ginseng, devil, Leuzea, Schisandra, Rosenrot, sibirsk ginseng. Galeniske preparater fra dem utøver en tonisk effekt, forbedrer eksitasjonsprosessene, aktiverer metabolske prosesser (stimulerer funksjonene til det endokrine systemet, regulerer nivået av hormoner i blodet). Under påvirkning av de listede preparatene, irritasjon reduseres, søvn forbedrer, nivået av arterielt trykk reguleres, reduseres subjektive fenomener i hjertet. I sekundære asthenoneurotiske syndromer (posttraumatisk encefalopati, postgripposeastheni) er effekten av planteadaptogener mindre uttalt eller fraværende. VA Ivanchenko sedler (1989), at den styrkende virkning av adaptogens er assosiert med aktivering av hypothalamus-hypofyse-binyre-system, på grunn av hvilket deres langvarig bruk ikke er ønskelig. Med langsiktig og overdreven ta av urte phyto-daptogenov vises symptomer på overdosering: økt blodtrykk, søvnløshet, opphør av menstruasjon hos kvinner, og diaré. Phytoadaptogen bør ikke gis med nervøs uro, økt blodtrykk, i strid med hjerterytmen i perioden i menstruasjonssyklusen løpet av de varme månedene av året (når navnet på måneden ikke inneholder bokstaven "r"), med hypertermi.

Anbefales på astenonevroticheskih manifestasjoner dystoni medisinske planter: Calamus, Aloe, bjørk, immortelle, Watch, Speedwell, elecampane, oregano, johannesurt, jordbær, isop, selje, nesle, oliven, Echinops, mynte, løvetann, reinfann, plantain, rips, kjerringrokk. salvie, djevelen, Eleutherococcus, Schisandra, Rhodiola.

Hvis pasienten lider av søvnløshet, blir han plaget av generell angst, så på kvelden bør man ta infusjon med beroligende effekt. I den hypotoniske (hypotensive) typen NDC er mottak av medisinske former fra planter med generell styrke effekt vist: plantain, havre, burdock, lakris, aloe.

Plantevern

AA Krylov et al. (1992) anbefaler at:

Samling (deler):

Valerian officinalis, rødder 4

peppermynteblader 3

trebladet ur, forlater 3

fennikel, frukt 2

5 g av en blanding av planter, hell 2 kopper kokende vann, insister 2 timer, ta 100 ml 3-4 ganger daglig før måltider.

Det anbefales å bruke samlinger med farmakoterapeutisk virkning, stimulere sentralnervesystemet, øke blodtrykket, regulere hjerteaktivitet, kardiotonisk, tonisk, restorativ.

Samling (g):

aralia manchurian, røtter 10,0

løvetann, rot 20.0

eleutherococcus, rhizome 10.0

Den daglige dosen av buljong 2 g / 200 ml vann.

Med fytodetisk formål anbefales matplanter: kaffe, te, selleri, soya, valnøtt, bokhvete såing, granat, solbær, persille, blåbær, bjørnebær.

Samling (g):

vanlig humle, kjegler 10,0

peppermynteblader 10.0

hagtorn stikkende, blomster 15,0

plantain stor, etterlater 15,0

Valerian officinalis, røtter 10,0

1 ts planteblanding, hell 2 kopper kokende vann, insister 30 minutter, press og drikk en tredje kopp 3 ganger daglig før måltider.

Med planteytende formål anbefales matplanter: druer, jordbær, vanlig fjellaske, gulrøtter sådd, hvitløk, bringebær, oliven, fiken, rødbeter, kirsebær, fersken.

Når vegetososudistoy hypertensjon typen, takykardi (NI Sokolov, 2000) phytogathering utgjøre fra 4-6 planter: løvetann, Agrimony, goutweed, elecampane, kalmus, kvann.

Når du kombinerer dystoni med stenokardi, anbefales det å bruke en mørkblå sateng, angelica, budra, lår, saxifrage, timian, lakris og hiccough.

The menopause i samlingen omfatte planter med en øket mengde av fytoøstrogener: lakris nakne, humle, etterlater medisinsk salvie, kløver eng støt, peppermynte blader og korn silke.

Følgende behandlingsmetode brukes neurokirkulatorisk dystoni i henhold til den hypertoniske typen.

Samling (deler):

vanlige lav, urt 3

nettle, forlater 1

Gressgrønt gress, gress 4

salvia officinalis, forlater 2

mor-og-mormor, forlater 2

St. John's Wort, gress 3

2-3 spiseskjeer av samlingen helles 0,5 liter kokende vann, insister 1-2 timer, press og drikk varm til, 100 ml 2-3 ganger daglig i 30 minutter før du spiser.

Tinktur valerian for 20 dråper (sukker) 3 ganger daglig i 20 minutter før du spiser, og så i 3-4 uker.

Safinor 1 tablett 3 ganger om dagen.

Adoniside 10 dråper 2 ganger daglig.

En blanding av motherwort infusjoner, valerian, hagtorns ekstrakt - 100 ml, Corvalolum - 50 ml tar 30 dråper 3 ganger daglig før måltider.

I den blandede type NCD tilbud om morgenen anlegget tonic kardiovaskulære og nervesystem (Eleutherococcus, aralia, Leuzea), og på kvelden - en plante med sedativ, beroligende virkning (pasjonsfrukt, peon, motherwort), som bidrar til restaurering av en biorhythm av hjertet på grunn av hans "swing" (VG Pashinsky, 1998).

Følgende behandlingsregime for vegetoneuroser anbefales også.

Samling (deler):

vendelrot. rhizom 4

Forbered infusjonen i en dose på 2 g / 200 ml kokende vann for mottak i løpet av dagen.

Adonis-brom for 2 tabletter om morgenen og om kvelden.

Fitovonosed 30 dråper om kvelden.

Tinktur av aralia for 15 dråper om morgenen og om ettermiddagen før du spiser.

Manifestasjoner av nederlaget i det autonome nervesystemet er forskjellige og er i stor grad bestemt av hvilke av avdelingene som er overveiende involvert i den patologiske prosessen. Sykdommer av vegetative plexuser. f.eks celiac eller solar plexus, ganglion, karakterisert ved smerter av ulike lokalisering og intensitet, forstyrrelse av funksjonene til de indre organer forbundet med dem, som kan ligne akutt sykdom i hjertet, mage, bekken.

Anerkjennelse av sykdommen i det autonome nervesystemet kanskje i disse tilfellene bare ved utelukkelse, etter en detaljert undersøkelse av pasienten. Skader på sentralnervesystemet vanligvis manifesteres gener lidelser regulatorisk aktivitet i det autonome nervesystemet forstyrrelse i tilpasning til endrede miljøbetingelser (for eksempel atmosfæretrykk, vibrasjoner, fuktighet og lufttemperatur, etc.)., En reduksjon av effektiviteten, toleranse overfor fysisk, følelsesmessig og psykisk stress. Tidligere er slike forhold ofte kalt vegetativ dysfunksjon, vegetativ dystoni, vegetoneurose.

Men vegetative lidelser Det er vanligvis komplekse funksjoner (for eksempel hysteri, nevrose) eller organiske skader i nervesystemet generelt, og ikke bare dens vegetative kort (f.eks hodeskade). Hypothalamus nederlag er preget av utseende av hypotalamiske syndromer. Dysfunksjon av de høyere vegetative sentrene (hypothalamus og det limbiske system) kan være ledsaget av forholdsvis selektive forstyrrelser assosiert med funksjonelle forstyrrelser i det autonome innervasjon av blodkar, spesielt arterier - den såkalte angiotrofonevrozami. Dysfunksjon av høyere vegetative sentre inkluderer søvnforstyrrelser i form av faste eller paroksysmal søvnighet, er det sistnevnte ofte ledsaget av emosjonelle forstyrrelser (svik, aggresjon), og unormal økning i appetitt.

I barndommen kan uttrykket for slik vegetativ dysfunksjon være sengevettende.

Mer om vegetativ-vaskulær dystoni

Nevrologisk dystoni - En vanlig sykdom i kardiovaskulærsystemet, tidligere det ble kalt neurose i hjertet, i hjertet av hjertets neurose er en forstyrrelse i reguleringen av sirkulasjonssystemet, den viktigste rollen som nervesystemet spiller. I utviklingen av denne sykdommen spiller stress den dominerende rollen.

Nevrologisk dystoni vurderes av mange leger som et stadium til mer alvorlige sykdommer - hypertensive sykdommer. angina pectoris. neurose, og så videre.

Kampen mot negative følelser er hovedoppgaven i å overvinne hjernens neurose.

Nevrologisk dystoni er en pre-sykdom, og det avhenger av deg i hvilken retning den videre utviklingen vil gå - til helse eller de nevnte mer alvorlige sykdommene.

På diagnosen "neurokirkulatorisk dystoni" er det ingen organisk forandring i hjertemuskelen, og det avhenger av om de vil utvikle seg videre eller ikke.

Cardiopsychoneurosis ikke gir faste medisiner, er farmakologiske midler som er tilordnet som akuttbehandling for høyt blodtrykk, hjertesvikt på feltet, tretthet og søvnløshet.

De viktigste behandlingsmetoder vurderer rasjonelt utvikling av psyko-fysisk stabilitet, stressbekjempelse, aktiv hvile og økt fysisk aktivitet, vannprosedyrer (kontrastdusjer, kluter, avslappende bad).

Nevrologisk dystoni er delt inn i fire grunnleggende typer :

 • hypertensive (hoved symptomet - høyt blodtrykk);
 • hypotonisk (ledende symptomer - lavt blodtrykk, generell svakhet, svakhet);
 • kardialt (ledende symptomer - smerte i hjertet, forstyrrelser);
 • blandet (kombinasjon av symptomer på de ovennevnte typer sykdommer).

Fytoterapi med nevrocirkulatorisk dystoni i henhold til hypertonisk type

Det bør bemerkes at prosessen med å ta anbefalte medisiner er lang, kan effekten forventes ikke tidligere enn i 2-3 uker.

Bredt brukt i behandlingen av nevrokirkulatoriske dystoni-planter. Aralia er roten. Hawthorn - frukt, blader.

Valerian er roten. Tre-lags klokke - blader. Oregano er gress. Ginseng er roten. Zamaniha høy er roten. Calendula - blomster. Leuzea er roten. Schisandra kinesisk - frukt. Melissa er gresset. Peony unngår er roten. Morwort er gress. Rhodiola rosea er roten. Gressgress er gress. Humle - blomstrer (kjegler). Sage - gress. Eleuterokokker er roten.

Oppskrift 1

Valerian, roten - 1 del. Mint, blader - 2 deler. Tre-lags klokke, blader - 2 deler. Humle, blomsterstand - 1 del.

5 g av blandingen per 400 ml vann. Hell kokende vann, insister 30 minutter, klem, ta 100 ml 2 ganger daglig før måltider.

Oppskrift 2

Morwort, gress - 1 del. Valerian, roten - 1 del. Kummin, frukt - 1 del. Fennikel, frukt - 1 del.

5 g av blandingen i 200 ml vann. Hell kokende vann, trykk 2 timer, klem, ta 1/3 kopp 3 ganger daglig før måltider.

Oppskrift 3

Kamille, blomster - 1 del. Mint, blader - 1 del. Fennikel, frukt - 1 del. Kummin, frukt - 1 del. Valerian, roten - 1 del.

Nevrologisk dystoni i henhold til hjerte type

Karakterisert ved å stave smerte i hjertet, forstyrrelser, hjertefading, som er ledsaget av en følelse av mangel på luft, misnøye med inspirasjonen.

Oppskrift 1

Yarrow, gress - 3 deler.

5 g av blandingen i 200 ml vann. Hell kaldt vann, insistere ved romtemperatur i minst 3 timer, kok deretter og kok i et vannbad i 10 minutter, klem, ta 30-40 ml 5-6 ganger om dagen.

Oppskrift 2

Mint. blader - 3 deler. St. John's wort, gress - 1 del. Oregano, gress - 1 del. Lakris, rot - 1 del. Trifol, blader - 1 del.

5 g av blandingen i 200 ml vann. Insistere på kaldt vann i minst 8 timer, koking, kok i et vannbad i 5 minutter, klem, ta 100 ml 2 ganger daglig før måltider.

Fytoterapi med neurokirkulatorisk dystoni ved hypotonisk type

Fytoterapi er ikke så ufarlig som det ser ut ved første øyekast, derfor må du konsultere legen din før du begynner å ta urteinfusjoner.

Når neuro dystoni hypoton type anbefalt adaptogens (ginseng, sitrongress, rosenrot) for en kort periode (for lindring av hypoton krise), men ikke for kontinuerlig bruk. Adaptogener er kontraindisert ved initiering, tårefrekvens, søvnløshet, hjertesykdommer (uregelmessigheter i hjertet).

Et eksempel. Du har hørt at under redusert trykk normaliser det hjelper tinktur av magnolia vintreet, ginseng, men du tar ikke hensyn til at på dette punktet dårlig søvn, irritert, tårefull. Ved å ta de ovennevnte tinkturene, vil du oppnå noe økt trykk, men nervøsiteten vil øke, søvn blir enda mer rastløs.

Derfor er regelen som opererer i enhver situasjon, for noen sykdom, ingen avtale alene, uten å konsultere en lege.

Oppskrift 1

Valerian, rot - 4 deler. Mint, blader - 3 deler. Fennikel, frukt - 2 deler. Oregano, gress - 3 deler. Tre-lags klokke, blader - 3 deler. Rosehip, frukt - 4 deler. Humle, blomsterstand - 2 deler.

5 g av blandingen per 400 ml vann. Hell kokende vann, insister 3-4 timer, ta 100 ml 3-4 ganger daglig før måltider.

Oppskrift 2

Kamille, blomster - 3 deler. Nettles, leaves - 3 deler. Hawthorn, frukt - 3 deler. St. John's wort, gress - 1 del. Rosehip, frukt - 3 deler. Kull, rot - 1 del.

5 g av blandingen i 200 ml vann. Hell kokende vann, insister 4 timer i termos, ta 100 ml 2 ganger daglig før måltider.

Behandling av vegetativ-vaskulær (neurokirkulatorisk) dystoni med folkemidlene

1. Hawthorn er blodrød.

a) en spiseskje tørket frukt brygg et glass kokende vann, insister 2 timer på et varmt sted (i ovnen, på komfyren), avløp. Infusjon tar 1-2 spiseskjeer 3-4 ganger daglig før måltider med hypertensjon, vegetoneurozah, svimmelhet, kvælning, overgangsalder.

b) ta jevn frukt og blomster, bland godt. 3 spiseskjeer av blandingen bryg 3 kopper kokende vann, insister 2 timer på et varmt sted, avløp. Infusjon tar glasset 3 ganger daglig i 30 minutter før måltider eller en time etter å ha spist med hjertesykdom, kvelning, svimmelhet, i begynnelsen av overgangsalderen til forsvunnelse av tegn på sykdommen og gjenoppretting av velvære.

c) 10 g tørket frukt fyller 10 dager i 100 g vodka eller 40 graders alkohol, filter. Tinktur tar 30 dråper med vann 3 ganger daglig før måltider.

d) 10 g blomster fylles i 10 dager i 100 ml vodka eller 40 graders alkohol, filter. Tinktur tar 20-25 dråper 3 ganger daglig før måltider.

2. Ta en spiseskje av scum og linfrø og en teskje anisfrukt; kok 10 minutter i 1 liter vann; drikk litt om dagen i stedet for vann.

3. Planter som brukes til å behandle sykdommen: Belladonna, celandine stor, tynnbladet tistel.

Les Mer Om Fartøyene