Hypovolemisk sjokk

Med en reduksjon i mengden blod i kroppen, er det mulig å utvikle en ugunstig og alvorlig tilstand som ble kalt "hypovolemisk sjokk". Denne sykdommen er svært farlig for en person, da det fører til en akutt forstyrrelse i metabolismen og arbeidet i hjertet og blodårene. Handlingene til en nær pasient og lege bør være veldig rask, fordi ellers vil en person dø på grunn av den ødeleggende effekten av hypovolemi på kroppen.

Egenskaper av sykdommen

Under hypovolemisk sjokk forstå kompenserende mekanisme i kroppen, som er utformet for å tilveiebringe sirkulasjon og blodtilførsel til organer og systemer med redusert blodvolum. Denne tilstanden oppstår når den normale mengden av blod i blodstrømmen faller kraftig på bakgrunn av den raske tap av elektrolytter og vann, som kan observeres i kraftig oppkast og diaré, infeksjonssykdommer, blødning og andre patologier. Endringer som forekommer i kroppen med hypovolemisk sjokk, skyldes alvorlige, noen ganger irreversible lesjoner av indre organer og metabolisme. Når hypovolemi oppstår:

 • reduksjon av venøs blodstrøm til hjertet;
 • slipp i slagvolum, fylle hjertets ventrikler;
 • vev hypoksi;
 • kritisk forverring av vevsp perfusjon;
 • metabolsk acidose.

Til tross for at i hypovolemisk sjokk kroppen prøver å kompensere for arbeid av de viktigste organer, tap av for mye væske alle hans handlinger er ineffektiv, så patologi fører til alvorlig svekkelse og død av den enkelte. Denne tilstanden krever akutt omsorg, og han blir behandlet av resuscitators. I tillegg til å løse den underliggende patologi behandling krever involvering av en rekke andre spesialist - en gastroenterolog, traumer, kirurgi, smittsomme sykdommer, og andre leger.

Årsaker til patologi

Det er fire hovedtyper årsaker som kan utløse utviklingen av hypovolemisk sjokk. Disse inkluderer:

 1. Alvorlig blødning med irreversibelt blodtap. Denne tilstanden oppstår når det ytre, indre blødninger under operasjonen, etter skaden, blodtap fra en hvilken som helst gastrointestinale (spesielt på bakgrunn av behandling NSAIDs), blod-akkumulering i det myke vev på stedet av frakturen, blødning i tumorprosesser, på grunn av tilstedeværelsen av trombocytopeni.
 2. Irreversibelt tap av plasma, plasma-lignende væske i løpet av traumer og andre akutte patologiske forhold. Det kan skje med omfattende kroppsforbrenninger, så vel som med akkumulering av plasmalignende væske i tarmen, peritoneum med akutt peritonitt, tarmobstruksjon, pankreatitt.
 3. Tap av et betydelig volum isotonisk væske med diaré, oppkast. Denne tilstanden oppstår mot en bakgrunn av akutte intestinale infeksjoner, som kolera, salmonellose, dysenteri og mange andre sykdommer.
 4. Akkumuleringen av blod i kapillærene i store mengder. Det oppstår med traumatisk sjokk, en rekke smittsomme patologier.

Pathogenese av hypovolemisk sjokk

I menneskekroppen sirkulerer blod ikke bare i karene, men har også en annen funksjonell tilstand. Selvfølgelig beveger det viktigste blodvolumet (opptil 90%) konstant gjennom karene, og gir oksygen og næringsstoffer til vevet. Men de resterende 10% faller på det deponerte blodet, på "strategisk lager", som ikke deltar i den generelle blodstrømmen. Dette blodet akkumuleres i milt, lever, bein og er nødvendig for å fylle opp mengden væske i karene i forskjellige ekstreme situasjoner der et plutselig tap av væske oppstår.

Hvis en eller annen grunn, redusert blodvolum, er baroreceptors stimulert, og blodet av "reserve" slippes ut i blodet. Dette er nødvendig for å beskytte de viktigste organene for kroppens liv - hjertet, lungene, hjernen. For ikke å bruke blod på andre organer, er de perifere fartøyene i sitt område innsnevret. Men meget alvorlig tilstand som oppstår forskjøvet tilstand ikke oppnås på denne måten, fortsetter imidlertid perifere vaskulære spasmer for å øke, noe som til slutt fører til uttømming av denne mekanisme, lammelse av den vaskulære vegg og en skarp vasodilatasjon. Perifer blodtilførsel gjenopptas på grunn av utstrømning av blod fra vitale organer, som er ledsaget av grove brudd på metabolisme og kroppsdød.

I den beskrevne patogenesen av sykdommen er tre hovedtrinn (faser) preget:

 1. Mangel på volumet av sirkulerende blod. Reduksjon av venøs tilstrømning til hjertet, fallet av ventrikulært slagvolum. Aspirasjon av væske inn i kapillærene og reduksjon i mengden av interstitial vann sektor (forekommer 36-40 timer etter utbruddet av patologiske forandringer).
 2. Stimulering av det sympatiske adrenalsystemet. Stimulering av baroreceptorer, aktivering og stimulering av det sympatiske adrenalsystemet. Økt sekresjon av norepinefrin og epinefrin. Økt sympatisk tone i vener, arterioler, hjerte, myokardial kontraktilitet og hjertefrekvens. Sentralisering sirkulatorisk svekkelse av blodtilførsel til lever, tarm, bukspyttkjertel, hud, nyre og muskel (på dette stadiet normalisering av blodvolum fører til rask gjenvinning).
 3. Hypovolemisk sjokk. Langvarig iskemi mot bakgrunnen av sentralisering av blodsirkulasjonen. Progresjon av blodvolum underskudd i blodsirkulasjon, fallende av hjertefylling, venøs retur, arterielt trykk. Flere organsvikt i bakgrunnen av akutt mangel på oksygen og næringsstoffer.

Sekvensen av iskemi i hypovolemisk sjokk er som følger:

 • lær;
 • skjelettmuskler;
 • nyre;
 • bukhuleorganer;
 • lys;
 • hjerte;
 • hjernen.

Symptomer på manifestasjon

Patologiens klinikk avhenger av årsak, hastighet og mengde blodtap, samt på virkningen av kompenserende mekanismer på dette tidspunktet. Patologien kan også gå annerledes avhengig av alder, tilstedeværelsen av samtidige sykdommer i hjertet og lungene, på kroppens kropp og vekt. Det er en klassifisering av grader av alvorlighetsgraden av hypovolemisk sjokk, og symptomene kan være forskjellige:

 1. Blodtapet er mindre enn 15% av det totale volumet. Symptomer på blodtap kan ikke vises. Det eneste tegn på et nærliggende sjokk er en økning i hjertefrekvensen på 20 eller flere slag per minutt i forhold til normen, som øker i vertikal stilling av pasienten.
 2. Blodtap - 20-25% av totalen. Ortostatisk hypotensjon utvikler, i horisontal stilling, trykket opprettholdes, eller litt redusert. I vertikal stilling faller trykket under 100 mm Hg. (vi snakker om systolisk trykk), stiger pulsen til 100-100 slag. Støtindeksen som er tilordnet denne tilstanden er 1.
 3. Tap av blod - 30-40% av totalen. Kaldhet i huden, blek eller symptom på "blekpunktet", en puls på mer enn 100 slag per minutt, hypotensjon i horisontal stilling, oliguria observeres. Støtindeksen er mer enn 1.
 4. Blodtap er høyere enn% av totalt volum. Denne tilstanden truer menneskelig liv direkte, et alvorlig dekompensert sjokk utvikler seg. Det er en skarp blek, marmorering av huden, deres kulde, mangel på puls i periferfartøyene, trykk og kardiale utgangsfall. Anuria observeres, en person mister bevissthet, eller faller inn i koma. Støtindeksen er 1,5.

Det bør være mer nøyaktig notert symptomatologi av hypovolemisk sjokk, noe som vil tillate nære pasienter raskere og korrekt å reagere og ringe til en brigade "ambulanse". Så, i den tidlige sjokksituasjonen i kompensert stadium, er de kliniske tegnene:

 • takykardi;
 • økt hjertefrekvens;
 • normalt trykk;
 • En "hoppende" perifer puls;
 • slimhinner
 • takypné;
 • synlig blødning hvis patologi er forårsaket av traumer.

Tegn på sent (dekompensert sjokk) er som følger:

 • takykardi eller bradykardi;
 • porer i huden og slimhinner;
 • kaldhet av lemmer;
 • svakhet av perifert sjokk;
 • lang tid for fylling av kapillærer;
 • oliguri;
 • takypné;
 • sterk generell svakhet;
 • stupor eller koma.

Metoder for diagnose

Prehospital bør evalueres basert på den menneskelige tilstand av egenskaper og historie (oppkast, diaré, brannsår, og blødning, etc.). Etter at en person adgang til sykehuset parallelt med akutt behandling gjør en serie av diagnostiske tester - fullstendig blodtelling, urinanalyse, blodgruppe, røntgenstråler (for brudd og skader), laparoskopi (abdominale organer i tap). Likevel, før pasienten forlater kritisk tilstand, bør alle studier bare være viktige, noe som vil bidra til å raskt eliminere årsaken til sjokk og unngå død av en person. Ekstra skift og medisinsk manipulasjon med hypovolemisk støt er forbudt!

Nødhjelp for pasienten

Siden denne patologien kan føre til rask død av en person, er det nødvendig å vite nøyaktig algoritmen til førstehjelp. Det vil tillate å forlenge tiden til utviklingen av irreversible endringer og før ambulansen kommer. Uansett stadium av hypovolemisk sjokk og selv med utseendet på de tidligste symptomene på sykdommen, bør man umiddelbart kalle "ambulanse" eller raskt levere en person til sykehuset.

Hjemme kan du bare utføre etiotropisk terapi når årsaken til hypovolemisk sjokk er helt klart. Dessverre kan bare en person med en medisinsk bakgrunn nøyaktig avgjøre hva som skjer med de skadde eller syke, og ellers kan bruk av visse legemidler kun føre til en forverring av helsen. Derfor, før en ambulanse kommer, er det ikke nødvendig å gi en person antibiotika eller andre tabletter, spesielt hvis det er barn.

Patogenetisk terapi, det vil si, behandling som brukes uten kjennskap til den nøyaktige diagnosen, er tvert imot tillatt. Det vil tillate å eliminere de mest alvorlige forandringene i kroppen som oppstår med hypovolemisk sjokk. Så prosedyren for å yte beredskapsbehandling for denne patologien er som følger:

 1. Legg personen på gulvet, en annen flat, fast overflate.
 2. Løft beina med en pute. Bena skal være over nivået på hodet, som vil bevege sentrum av blodsirkulasjonen mot hjertet.
 3. Kontroller puls, vurder levedyktigheten til en person - intensiteten av pusten, graden av undertrykkelse av bevissthet. Hvis personen er bevisstløs, må du sette den på din side, kaste hodet tilbake, senke den øvre delen av kofferten.
 4. Fjern sjenert klær fra personen, dekk med et teppe.
 5. Hvis pasienten har et brudd i ryggraden, bør det ligge flatt på ryggen på et hardt gulv, og når en pasient brakk bekkenet, la han i en liggende stilling med skilt og knær bøyde ben. Ved brudd er lemmer bundet til dekket.
 6. Dersom den skadede person har en åpen blødningen skal stoppe den ved å trykke beholderen til benet er litt høyere skadesone, så vel som ved å pålegge tett tilstrammende over såret eller vridning. Tidspunktet for selen er strengt fast.
 7. På såret må du påføre et antiseptisk bandasje, om mulig - tett og tett.
 8. Hvis nødvendig, gi personen en smertestillende tabletter.

Videre behandling utføres av lege på sykehus eller i ambulanse. Vanligvis under transport av pasienten i intensivavdelingen på den måten den gjør inhalering av ren oksygen, utføre kunstig åndedrett (om nødvendig), injiserte flytende preparater gi injeksjoner for å stimulere blodsirkulasjonen. Ved alvorlig smerte injiseres en person med kraftige smertestillende midler.

Videre behandling

Målene for den etterfølgende behandlingen av hypovolemisk sjokk er:

 1. Forbedre arbeidet i hjertet og blodårene.
 2. Raskt gjenoppretting av intravaskulært volum av blod.
 3. Replenishment av antall erytrocytter i blodet.
 4. Korrigering av væskemangel i kroppen.
 5. Behandling av forstyrrede homeostasisystemer.
 6. Intern dysfunksjonsterapi.

For å gjenopprette intravaskulært volum av blod, er heterogene kolloide løsninger - stivelse, dextran og andre - mest effektive. De har en sterk anti-sjokk effekt og bidrar til å sikre en tilstrekkelig blodstrøm til hjertet. Infusjonsbehandling med kolloidale løsninger er kombinert med innføring av elektrolytter (natriumklorid, Ringers løsning, Trisol, Lactosol), dextrose og glukoseoppløsning. Når pasientens tilstand er alvorlig, injiseres løsninger i en stråle, med moderat tyngdekraft - drypp.

Indikasjoner for blodtransfusjon - blodtransfusjon eller erytrocytmasse - er svært strenge. Hovedindikasjonen er en sterk reduksjon i nivået av hemoglobin (mindre enn 100-80 g / l). Også indikasjonen for blodtransfusjon er blodtap på mer enn 50% av volumet av sirkulerende blod. I sistnevnte tilfelle brukes en infusjon av plasma eller albumin. Overvåking av væskedistribusjon i kar og vev utføres ved hjelp av metoden til Tomasset - evaluering av elektrisk motstand av forskjellige soner i kroppen.

Følgende er andre metoder og medisiner for behandling av hypovolemisk sjokk:

 1. Sympatomimetiske stoffer (Dopamin, Dobutamin) i utviklingen av hjertesvikt.
 2. Transfusjon av blodplatemasse med massivt blodtap.
 3. Diuretika (furosemid) med tilstrekkelig administrasjon av væske for restaurering og stimulering av diurese, forebygging av nyresvikt.
 4. Antibiotika for tarminfeksjoner som forårsaket hypovolemisk sjokk.
 5. Oksygenbehandling er bruk av en nesekanyl eller en oksygenmaske.

Andre legemidler som kan brukes i henhold til indikasjonene:

 • reopoligljukin;
 • prednisolon;
 • insulin;
 • contrycal;
 • Aminocaproic acid;
 • droperidol;
 • heparin;
 • Kalsiumglukonat;
 • pipolfen;
 • seduksen;
 • Mannitol.

Det er svært vanskelig å behandle hypovolemisk sjokk hos mennesker med kronisk alkoholisme, som for det meste utvikler hjerneødem. I dette tilfellet anvendes en beredskapsreaktjon av ekskrementekapasiteten til nyrene, og preparater for rehydrering med samtidig transfusjon blir introdusert. Behandling i intensivavdeling eller intensivvård utføres til stabilisering av den menneskelige tilstanden for alle livsindikatorer.

Hva du ikke kan gjøre

Strengt forbudt forsinkelse for mistanke om traumer, ukontrollerbar oppkast eller diaré, med blødning. Hvis du ikke ringer en ambulanse til rett tid og ikke tar med en person til sykehuset, kan endringer i kroppen bli irreversibel. Dehydrering og hypovolemisk sjokk er spesielt rask hos små barn. Når det gjelder førstehjelpstiltak, kan du ikke kaste hodet tilbake til personer med spinal traumer, uansett hvilken tilstand de er i. Det er også forbudt å tegne blødningsstedet i feil sone (under sårområdet).

Forebyggende tiltak

For å forhindre patologi er det nødvendig å utelukke traumatisk sysselsetting - arbeid, sport. Med utviklingen av en hvilken som helst tarminfeksjon, bør den behandles strengt under oppsyn av en lege, hos barn opptil 2 år - på sykehus. Med smittsomme sykdommer, bør rehydreringsterapi være rettidig og fullført. Riktig ernæring, inntak av jern og spesialprodukter for å øke hemoglobin vil også redusere sannsynligheten for sjokk i et traumer med blodtap.

Hypovolemisk sjokk: beredskap, korrekte tiltak

Hypovolemi eller hypovolemisk sjokk er en patologisk tilstand som oppstår som følge av tap av væske og elektrolytter på for stor skala.

Denne patologien er spesielt farlig fordi den forårsaker skarpe negative endringer i metabolismen, og kompliserer også den normale funksjonen av det kardiovaskulære systemet.

Riktig akuttvakt for hypovolemisk støt vil forhindre sin ødeleggende effekt på hele kroppen.

Symptomer på manifestasjon

Kliniske tegn og symptomer som er avhengig av et visst antall faktorer, blant dem, - volumet, hastighet og intensitet av blødningen, samt kompenserende kapasitet av organismen, som er direkte relatert til alder, konstitusjon, og enkelte andre indikatorer. I tillegg kan symptomatologien påvirkes av farlige somatiske patologier som påvirker hjernen, lungene og kardiovaskulærsystemet.

De viktigste innledende manifestasjonene inkluderer:

 • takykardi - en tilstand hvor frekvensen av pulsen er betydelig økt og har en progressiv karakter;
 • arteriell hypotensjon - en signifikant reduksjon i de vanlige indikatorene for blodtrykk;
 • blanchering av huden;
 • utseendet på blødning i tilfelle at patologien oppsto som et resultat av traumer.

For senere stadier er takykardi og blek hud også karakteristisk.

Imidlertid er disse symptomene lagt til:

 • bradykardi;
 • rask overflatepuste - tachypnea;
 • oliguri;
 • kjøling av øvre og nedre ekstremiteter;
 • en følelse av betydelig svakhet i hele kroppen;
 • alvorlige angrep av kvalme;
 • intens svimmelhet;
 • Krenkelse av bevissthet og klarhet i tanker.

American College of Surgeons har utviklet en spesiell klassifisering, som er mye brukt i traumatologi for å bestemme graden av hypovolemisk sjokk og den mest nøyaktige vurderingen av tilstanden.

I følge denne klassifiseringen, med tap av et minimum blodvolum (mindre enn 15%) og en persons opphold i en horisontal stilling, er det ingen tegn. Imidlertid begynner hjertefrekvensen å øke i øyeblikket for å endre kroppens posisjon fra horisontal til vertikal.

Tapet av blodvolum fra 20 til 25% fører til en liten økning i puls og en reduksjon av blodtrykket. Pulsfrekvensen i denne tilstanden når 110 slag per minutt, og blodtrykket faller ikke under 100 mm Hg. og har en systolisk karakter.

Under tapet av sirkulerende blod fra 30 til 40%, overstiger pulsraten 100 slag per minutt, og arterietrykket faller under 100 millimeter kvikksølv. Denne tilstanden er preget av oliguri, samt sterk bleking og avkjøling av huden.

Hvert av de typene hypovolemisk sjokk utvikler øyeblikkelig, og i fravær av rettidig hjelp kan det føre til døden.

Tap av mer enn 40% av blodvolumet som sirkulerer i blodet, er preget av en sterk blek og kald hud - det til og med skaffer en marmorskygge. Arterielt blodtrykk faller raskt, og det er ingen tegn på en puls på de perifere ekstremiteter. I noen tilfeller er det brudd på bevissthet og til og med faller inn i koma.

Om smerten av sjokk, les her.

På brennstofftype sjokk, se her.

Algoritme for beredskapstjeneste for hypovolemisk sjokk

Den kompetente nødhjelpen vil forhindre de ødeleggende endringene før ambulansen kommer. Det er viktig å vite hva som anbefales i slike tilfeller, og hva - tvert imot, er strengt forbudt.

For å gjøre dette, utfør følgende trinn i riktig rekkefølge:

 1. Legg forsiktig personen på en perfekt flat og fast overflate, for eksempel gulvet.
 2. Løft beina slik at de er litt høyere enn hodeposisjonen. For å fikse denne stillingen bør du legge en pute under føttene. Som et resultat vil sentrum av blodsirkulasjonen bli forskjøvet mot hjertet.
 3. Vurder levedyktigheten til en person - kontroller puls, pust, og graden av undertrykkelse av bevissthet.
 4. Hvis en person er bevisstløs - legg ham i en stilling på sin side, senk den øvre delen av kofferten og kast hodet litt tilbake.
 5. Det er nødvendig å frigjøre en person fra stramme klær og dekke ham med et varmt teppe.
 6. Offeret med ryggraden skal ligge på ryggen på en hard og jevn overflate.
 7. Hvis en person har brudd på bekkenbenet, bør den legges ned slik at beina blir dilatert og bøyd i knærne.
 8. Hvis det oppdages en brudd på lem, må den skadede lemmen være festet til dekket.
 9. Hvis det er åpen blødning, må den stoppes umiddelbart. For dette formålet bør fartøyet presses mot beinet litt over det skadede området, og deretter bør en tett turniquet påføres. Tiden for påføring av bunt må løstes.
 10. På det åpne såret er det pålagt å påføre et tett og tett bandasje impregnert med en effektiv antiseptisk løsning.
 11. Med sikte på å fjerne smerte, kan du gi smertestillende.

Hva kan ikke gjøres?

Ved førstehjelp er det viktig å vite hvilke handlinger og forberedelser som er uakseptable i slike situasjoner.

I intet tilfelle kan du forsinke, fordi dehydrering og kommer veldig raskt - spesielt i barndommen. Før ankomst av førstehjelp bør barn ikke gis antibiotika og andre typer medisiner.

Hvis det er traumer på ryggraden, bør du ikke kaste hodet tilbake.

Videre behandling

Terapi kan utføres både i ambulansebilen og i intensivavdelingen på sykehuset. Før ankomst til intensivavdelingen, får pasienten innånding med rent oksygen, og utfører kunstig ventilasjon av lungene om nødvendig. Også injisert med legemidler som stimulerer blodsirkulasjonen og indikasjoner, smertestillende medisiner.

 • forbedring av det kardiovaskulære systemet;
 • akselerert gjenoppretting av blodvolum inne i karene;
 • etterfylling av antall tapte røde blodlegemer i blodet;
 • korreksjon av væskemangel;
 • restaurering av skadede homeostasisystemer;
 • eliminering av indre organer dysfunksjon.

På diagnosen Ménière's sykdom, les her.

Effektive behandlingsmetoder er mottak av sympatomimetiske midler og diuretika, oksygeneksponering, samt transfusjon av blodplatemasse.

Hypovolemisk sjokk er en meget farlig tilstand, derfor er det nødvendig å vite om effektive forebyggende tiltak. For å redusere risikoen for sjokk som følge av skader med blodtap, vil det være sunt å spise, samt å ta jern og andre legemidler som er utformet for å øke hemoglobinnivået.

Hypovolemisk sjokk

Hypovolemi er en patologisk tilstand av kroppen som oppstår når det er et betydelig tap av væske og elektrolytter. Følgelig må hypovolemisk sjokk nødvendigvis være assosiert med en reduksjon i vann-saltbalansen.

Dehydrering er mulig som følge av tap av interstitial væske eller blodplasma med betydelig blodtap, massive forbrenninger, diaré, ukuelig oppkast. Feberforhold, langvarig opphold uten vann i varme klima er også ledsaget av dehydrering.

Barn er mest sensitive for tap av væske. De hypovolemiske støt oppstår raskt med diaré og smittsom diaré, i et varmt rom. Som en førstehjelp bør ofrene bli gitt en drink.

Vikten av væske i menneskelig fysiologi

Vann er en del av hele komplekset av væsker som vasker organer og vev. Det er hovedkomponenten av blod, lymfe, spinal og interstitial væske, sekresjon av spyttkjertler, mage og andre juice produsert av indre organer, tårer, urin.

Væsken skaper et universelt indre miljø for eksistensen av celler. Gjennom det gjennomføres:

 • fjerning av mat og slagger;
 • "ordrer" sendes fra nerve- og endokrine sentre;
 • de nødvendige strukturer i hjernen er begeistret.

Behandlingen av homeostaseparametere er garantert av naturlige vevsbarrierer (hud, slimhinner i organer og kar). Likevekt kan endres under påvirkning av reguleringssystemer, men innenfor svært smale grenser.

Derfor kan eventuelle brudd i sammensetningen av flytende medier bedømmes på grunnlag av patologien. Reduksjon av væske forårsaker betydelige endringer i homeostase: Noen stoffer går tapt med vann, andre øker kraftig i konsentrasjon. Patofysiologiske forstyrrelser kan vedrøre:

 • cellulær sammensetning av blod;
 • alkalisk balanse;
 • konsentrasjon av oppløste stoffer.

Endrede forhold forårsaker mange sykdommer.

Hos mennesker er det hensiktsmessig å dømme volumet av væske ved hjelp av indeksen av sirkulerende blod. Det beregnes av laboratoriet. Reduksjon på 25% hos friske mennesker er godt kompensert og forårsaker ingen signifikante endringer i homeostase. 90% av blodet er i karet, resten blir deponert i milt, bein. Om nødvendig blir den kastet ut av lagrene og fyller på tapene.

Store tap fører til forskjellige grader av hypovolemi, i mangel av kompensasjon og hjelp - til hypovolemisk sjokkstatus.

Hva forårsaker hypovolemisk sjokk?

De vanligste årsakene til hypovolemisk sjokk er ukompensert tap:

 • blod med massiv akutt blødning ekstern eller intern, forårsaket av traumer, kirurgisk inngrep, trengsel i ulike deler av kroppen i brudd, mot hemofili;
 • plasma - i tilfelle av vanlige brann flater, utøselse inn i bukhulen under peritonitt, ileus, pankreatitt, ascites;
 • isoton væske - når hyppig gjentatte oppkast, diaré langvarig (for eksempel i tilfelle av kolera, salmonellose, gastroenteritt), deretter med en høy feber forårsaket av infeksjonssykdommer med alvorlig forgiftning.

Et spesielt sted er opptatt av muligheten til å deponere (omfordeling) det frie volum blod i perifer kapillærene. Dette er typisk for kombinert skader, noen infeksjoner. I slike tilfeller er alvorlighetsgraden av pasientens tilstand grunnet blandede typer sjokk (hypovolemisk + traumatisk + giftig) og skadelige faktorer.

Hva skjer i offerets kropp?

Patogenesen til sjokkstaten i hypovolemi begynner med forsøk av at kroppen selvstendig stopper væsketap og kompenserer for underskuddet:

 • fra depotet kommer reservevolumet av blod i den generelle kanalen;
 • innsnevring av arterielle fartøy som går til periferien (på hender og føtter) for å forsinke den nødvendige mengden blod for hjernen, hjertet og lungene.

Det er akseptert å skille tre stadier (faser) av utvikling av sjokk:

 1. Mangelfull - ledende er fremveksten av akutt fluidmangel, en reduksjon i blodvolumet, noe som fører til en dråpe i venetrykk i de sentrale årene, en reduksjon i blodstrømmen til hjertet. Væsken fra det interstitielle rommet går inn i kapillærene.
 2. Stimulering sympathoadrenal system - reseptorer som styrer trykksignal til hjernen og fører til en økning i syntesen av katekolaminer (adrenalin, noradrenalin) binyrene. De øker tonen i den vaskulære veggen, bidra til krampe i periferien, en økning av hjertefrekvensen og styrke virkningen av utslipp. Handlinger sikte på å støtte den arterielle og venøse trykk for sirkulasjon i vitale organer ved å redusere blodtilførselen til huden, muskler, nyrer, fordøyelsessystemet. Med rask behandling er fullstendig gjenoppretting av blodsirkulasjonen mulig. Hvis en periode som er gunstig for akutte inngrep, blir savnet, utvikler et fullskala bilde av støt.
 3. Faktisk hypovolemisk sjokk - dråpen i volumet av sirkulerende blod fortsetter, forsyningen til hjertet, lungene og hjernen minker kraftig. Det er tegn på oksygenmangel på alle organer, endringer i metabolisme. Fra tap av kompensatorisk beskyttelse, lider huden, musklene og nyrene først etterfulgt av organer i bukhulen, og deretter livsopprettholdende.

Detaljer om mekanismene for støtutvikling og konsekvenser for kroppen blir fortalt i denne videoen:

Kliniske manifestasjoner av hypovolemisk sjokk

Klinikken for hypovolemisk sjokk bestemmes av:

 • det totale volumet av væsketap
 • frekvensen av hemorragisk sjokk;
 • Kroppens evne til å kompensere (knyttet til alder, tilstedeværelse av kroniske sykdommer, kondisjon).

Idrettsutøvere og folk som lever lenge i varme klimaer, høye høydeforhold, er motstandsdyktige mot tap av blod og andre væsker.

Symptomer kan brukes til å bedømme størrelsen på blodtap og omvendt, leger bruker klassifiseringen av pasientens vurdering av tilstanden avhengig av volumet av sirkulerende blod (BCC). De er oppført i tabellen.

Hypovolemisk sjokk: nødsituasjon. Hypovolemisk sjokk: årsaker, behandling

Tilstanden for sjokk til kroppen er farlig. Tross alt, i dette tilfellet oppstår en kaskade av store endringer som kan påvirke pasientens tilstand negativt. I denne artikkelen vil jeg snakke mer om hva et hypovolemisk sjokk er.

Hva er dette?

I begynnelsen er det nødvendig å forstå hovedbegrepet som skal brukes i artikkelen. Så, hypovolemisk sjokk er en kritisk og svært farlig tilstand av kroppen, som oppstår ved nedgangen i volumet av sirkulerende blod.

patogenesen

Separat, vi trenger også å snakke om hva som skjer når utviklingen av denne staten utvikles. Så, patogenesen. Hypovolemisk sjokk er ledsaget av følgende problemer som kan oppstå i denne tilstanden:

 1. Under reduksjon av blodsirkulasjon, mottar celler mindre næringsstoffer, noe som fører til at de ikke produserer metabolske produkter.
 2. Redusere volumet av blod påvirker hjernens arbeid, så vel som funksjonen til andre komponenter i sentralnervesystemet.
 3. Dette problemet er også farlig for kardiovaskulærsystemet og andre viktige kroppssystemer.
 4. Utseendet på sjokk er redusert til tre hovedproblemer: tap av blod, væskemangel og omfordeling av blod i mikrokapillarbunnen.

symptomer

Hvordan kan du forstå at en person er i en tilstand av hypovolemisk sjokk? På et tidlig stadium av sykdommen kan følgende symptomer oppstå:

 1. Økt hjertefrekvens, takykardi.
 2. Trykket kan være litt forhøyet, men forblir ofte i en normal tilstand.
 3. Puls av en person kan hoppe.
 4. Det kan være blodig slimutslipp.
 5. Slimhinnene til personen vil være blek, og hudens blekhet er også kjent.

Symptomer på hypovolemisk sjokk i sen fase

Hvis hypovolemisk sjokk allerede er sent, vil pasienten oppleve følgende symptomer:

 1. Bradykardi eller takykardi.
 2. Pulsen vil være svak.
 3. Lammene blir kalde.
 4. Det kan være hypotermi, det vil si hypotermi.
 5. Mengden urin vil være betydelig mindre (oliguri).
 6. En person vil føle en generell svakhet.
 7. Det kan også være en depressiv tilstand eller dumhet.

Stadier av

Det er tre hovedfaser av hypovolemisk sjokk:

 1. Den første. Støtet utvikler seg på grunn av blodtap på ikke mer enn 25% av totalvolumet (maksimum 1300 ml). Her er det nødvendig å si at denne scenen er helt reversibel. Alle symptomer er moderate, ikke uttalt.
 2. Den andre fasen (dekompensert sjokk). Også reversibel, utvikler seg med et tap på 25-45% av blodvolumet (maks. 1800 ml). Det kan vokse takykardi, blodtrykk endringer. Også på dette stadiet er det kortpustethet, kaldt svette, rastløs oppførsel.
 3. Den tredje fasen, irreversibel. I dette tilfellet mister pasienten mer enn 50% av blodet, ca 2000-2500 ml. Takykardi øker, blodtrykket faller til kritiske nivåer. Huden er så dekket med kald svette, og pasientens lemmer blir "isete".

årsaker

Det er også nødvendig å finne ut hvorfor et hypovolemisk sjokk kan forekomme hos en person. Årsakene til dette er som følger:

 1. Skade. De kan begge bli ledsaget av blodtap og kan gå uten det. Årsaken kan til og med være en stor blåmerke når de små kapillærene er skadet. Av disse beveger plasmaet sterkt inn i vevet.
 2. Tarmobstruksjon. Det kan også føre til en betydelig reduksjon i volumet av plasma i kroppen. I dette tilfellet er årsaken strekk av tarmene, som blokkerer blodstrømmen og fører til økt trykk i lokale kapillærer. Det samme fører til at væsken blir filtrert ut i tarmens lumen fra kapillærene og fører til en reduksjon av volumet av plasmaet.
 3. Et stort tap av væske og plasma kan oppstå på grunn av alvorlige forbrenninger.
 4. Tumorer er ofte årsakene til hypovolemisk sjokk.
 5. Ofte forekommer hypovolemisk sjokk også i smittsomme sykdommer i tarmen. I dette tilfellet er det et tap av væske som forverrer blodet betydelig.

Denne patologiske tilstanden kan også oppstå på grunn av andre årsaker. Men her er de vanligste og vanligste.

Førstehjelp

Hvis det oppstår et hypovolemisk sjokk hos en person, er nødhjelp det som er viktig. Så det er verdt å huske at offeret må leveres med komplekset av tjenester som ikke vil forverre pasientens tilstand.

 1. I begynnelsen må årsaken til sjokket være helt eliminert. Så, det er nødvendig å stoppe blødning, å slukke brennende klær eller vev av en organisme, for å løsne klemmet lem.
 2. Deretter må du nøye sjekke nese og munn av offeret. Fjern om nødvendig alle unødvendige gjenstander derfra.
 3. Det er også nødvendig å kontrollere tilstedeværelsen av puls, for å lytte til pusten. På dette stadiet kan du trenge en indirekte hjertemassasje eller kunstig åndedrettsvern.
 4. Pass på at du sørger for at offeret ligger riktig. Så skal hodet hans være tilbøyelig til siden. I dette tilfellet vil tungen ikke synker og pasienten vil ikke kunne kvele på egne oppkastmasser.
 5. Hvis offeret er bevisst, kan han gi et bedøvelsesmiddel. Hvis det ikke er magesmerter, kan du også tilby pasienten varm te.
 6. Offrets kropp skal ikke holdes fast, alle klær bør svekkes. Spesielt bør ikke presses bryst, nakke, midjeområde.
 7. Pass på å sørge for at offeret ikke er overopphetet eller overkjølt.
 8. Du må også huske at offeret ikke kan stå alene. I denne tilstanden er røyking strengt forbudt. Ikke bruk på det berørte området en varmepute.

behandling

Hvis det oppstår et hypovolemisk sjokk hos en person, er det veldig viktig umiddelbart å ringe en ambulanse. Tross alt, kan kun spesialister gi kvalifisert hjelp til offeret. Deretter må du gjøre alt slik at pasientens tilstand ikke forverres for ankomsten av leger. Hva vil legene gjøre for å løse problemet?

 1. Viktig vil være en kraftig infusjonsbehandling. Dette er den eneste måten å gjenopprette pasientens blodsirkulasjon. For dette vil et praktisk plastkateter bli levert til pasienten i første trinn.
 2. I kompleks behandling er blodsubstitutter (spesielt dextrans) av stor betydning. De kan forbli i blodet i lang tid og endre sine spesifikke egenskaper. Så de fortynner blodet, støtter dets osmolaritet. Disse stoffene er også svært viktige for å opprettholde nyre blodstrøm.
 3. Ofte er det nødvendig med blodtransfusjon (jet eller drypp, basert på behovet). Infusér vanligvis 500 ml Rh-kompatibelt blod, litt oppvarmet (opptil 37 ° C). Videre er det samme volum av plasma infundert med albumin eller protein.
 4. Hvis blodet har en syrereaksjon (metabolisk acidose), kan denne tilstanden korrigeres med bikarbonat (400 ml).
 5. Utmerket bidrar til å takle problemet og natriumklorid (eller Ringers løsning). Volum - opptil 1 liter.
 6. Med sjokk kan spasmer av perifere kar oppstå. For dette, sammen med blodsubstitusjon, foreskrives pasienter ofte et kurs av glukokortikosteroider (stoffet "Prednisolon"). Det bidrar også til å forbedre myokardets kontraktile funksjon.
 7. Vi vurderer videre hypovolemisk sjokk, behandling av problemet. Obligatorisk vil også være oksygenbehandling. Og dette er ikke bare i tilfelle av massivt blodtap, men også med vevskader.
 8. Det er også nødvendig å følge pasientens diureser nøye. Hvis dette er et problem, må du kanskje utføre en infusjonsvannbehandling.

Å bringe kroppen tilbake til normal etter hypovolemisk støt er en ganske lang prosess. Mesteparten av tiden pasienten vil bruke på sykehuset.

Hypovolemisk sjokk

Hypovolemisk sjokk er en patologisk tilstand av menneskekroppen, provosert av en kraftig reduksjon i volumet av sirkulerende blod. Tilstanden er ledsaget av farlige endringer i det normale kardiovaskulære systemet og akutte metabolske sykdommer.

Hypovolemisk sjokk er en kompensasjonsmekanisme av kroppen som er utformet for å gi blodtilførsel til indre systemer og organer med utilstrekkelige mengder sirkulerende blod. Med tap av blod i store mengder er kompensasjon ineffektiv, så denne tilstanden har en ødeleggende effekt på kroppen.

årsaker

Vi kan skille mellom følgende faktorer og forhold som fremkaller utviklingen av hypovolemisk sjokk:

 • Tap av blod i store mengder på grunn av traumatiske skader av ulike typer, gastrointestinal blødning, kirurgisk inngrep, blodsekretestrasjon i brukket eller deformert myk vev.
 • Ukompensert tap av plasma og plasmalignende væsker på grunn av alvorlige skader og patologiske forhold (med betydelige vevsforbrenninger, peritonitt, tarmobstruksjon, pankreatitt).
 • Konsentrasjon av store mengder blod i kapillærbeholdere (med traumatiske skader og en rekke smittsomme sykdommer).
 • Store tap av isotoniske væsker med intensiv diaré og oppkast, fremkalt av intestinale infeksjoner i akutt stadium.

patogenesen

Blodet i kroppen til en sunn person er umiddelbart i to funksjonelle "stadier":

 • Det første: sirkulerende blod (85-90% av det totale blodvolumet), som gir næringsstoffer og oksygen til alle vev av indre organer.
 • Den andre: En bestemt blodtilførsel, som ikke deltar i den generelle blodstrømmen. Denne blodige delen finnes i bein, milt og lever. Hovedfunksjonen er å støtte den nødvendige mengden blod i kroppen i ekstreme livssituasjoner, som preges av et plutselig tap av en betydelig del av blodsirkulasjonen.

Med en reduksjon i blodvolumet i kroppen er baroreceptorene irritert, og det avsatte blodet kommer inn i det generelle blodet. Hvis dette ikke er nok, fungerer en spesiell mekanisme som er designet for å beskytte og opprettholde normal funksjon av hjernen, hjertet og lungene. Perifere fartøy som gir blod til de "minst viktige organene" og lemmer av en person smal, og aktiv blodsirkulasjon fortsetter bare i viktige indre organer.

Hvis svakhetene i blodsirkulasjonen i kroppen ikke kan kompenseres, vil sentralisering øke og spasmer av perifere fartøy vokser gradvis. Som en følge av at beskyttelsesmekanismen utmattes, vil spasmen bli erstattet av lammelse av vaskemuren og en skarp utvidelse av blodkarene. Som et resultat vil en betydelig del av sirkulerende blod bevege seg til de perifere områdene, noe som vil føre til utilstrekkelig tilførsel av blod vitale vitale organer. Disse farlige prosessene blir alltid ledsaget av grove brudd på alle typer vevstoffskifte.

Hypovolemisk sjokk kan utvikles i de viktigste faser:

 • Den første fasen (mangel i volumet av sirkulerende blod): Under påvirkning av mangel, reduserer venøs tilstrømning til hjertet og venøs sentralt trykk, og hjertets støtvolum reduseres. Væsken, som pleide å være i vevet, beveger seg kompenserende mot kapillærkarene.
 • Den andre fasen (stimulering av sympathoadrenalsystemet): Irriterende prosesser i baroreceptorene stimulerer en kraftig økning i utskillelsen av katecholaminer. Mengden adrenalin i blodet øker hundrevis av ganger, og norepinefrin - i dusinvis av ganger. Stimulering av beta-adrenerge reseptorer øker tonen i blodårene, myokardial kontraktilitet og hjertefrekvens. Vener i hud, nyrer, skjelettmuskler og milt er også kontraktet.

Kroppen på grunn av forringelse av blodtilførsel til hud, nyre, systemer muskler og indre organer som er innervert av vagusnerven (for eksempel tarm, lever, bukspyttkjertel) som er istand til å understøtte den arterielle og venøse sentral trykk på riktig nivå, for å gi den nødvendige sirkulasjon i hjertet og hjernen. Denne beskyttelsesmekanismen er kun effektiv i en kort periode, med rask gjenopptakelse av volumet av sirkulerende blod etterfulgt av gjenoppretting av pasienten.

Hvis imidlertid mangel på blodvolumet som skal beholdes, og i fremtiden vil de bli vist den negative effekten av forlenget iskemi av indre organer og vev. Krampaktig prosesser i de perifere blodkar erstattes parese væsker i store volum av blodårer går inn i vevet, hvilket resulterer i en drastisk reduksjon av det sirkulerende blodvolum under de betingelser som den opprinnelige totale mengden av blod mangel.

 • Den tredje fasen (direkte hypovolemisk sjokk): Mangel på volum blodsirkulasjon vil fortsette å utvikle seg, venøs retur og fylling av hjertet vil senke, blodtrykket vil reduseres kraftig. Alle indre organer, inkludert de som er avgjørende, vil ikke motta riktig mengde oksygen og viktige næringsstoffer, multisorgfeil vil oppstå.

I utviklingen av iskemi av indre organer og vev i hypovolemisk sjokk merkbar en viss rekkefølge: Først den negative virkningen av hud etter - skjelettmuskel og nyre, og - de indre organene i bukhulen, og i sluttfasen - lunger, hjerte og hjerne.

symptomer

Symptomatologi hypovolemisk sjokk, det avhenger av mengden og intensiteten av blodtap, den kompenserende kapasitet av menneskekroppen, definert av en rekke faktorer, for eksempel pasientens alder, konstitusjon, tilstedeværelsen av farlige somatiske sykdommer (f.eks ulike hjerte og lungesykdommer, hjerne). Hovedtegnene til en hypovolemisk sjokkstatus er:

 • Takykardi (progressiv intensivering av pulsfrekvensen).
 • Arteriell hypotensjon (reduksjon i blodtrykksindikatorer).
 • Blek hud.
 • Alvorlig kvalme.
 • Inten svimmelhet.
 • Overtredelse av etableringen.

For å tilstrekkelig og korrekt vurdere pasientens tilstand og fastslå graden av hypovolemisk sjokk i traumatologi, brukes en spesiell klassifisering utviklet av det amerikanske kirurgiske kollegium:

 1. Tap av ikke mer enn 15% av volumet sirkulerende blod: Hvis pasienten er strengt i en horisontal stilling, vil det ikke være tegn på blødning. Det eneste symptomet på den utviklende hypovolemiske sjokkstaten kan være en økning i hjertefrekvensen mer enn tjue per minutt, når pasienten beveger seg i vertikal stilling.
 2. Tap av 20-25% av volumet av sirkulerende blod: Det er en liten nedgang i blodtrykk og pulsintensivering. Samtidig er trykket systolisk - ikke mindre enn hundre millimeter kvikksølv, og hjertefrekvensen innen hundre og ti slag per minutt. I pasientens horisontale stilling kan blodtrykket svare til normale indekser.
 3. Tap av 30-40% av volumet av sirkulerende blod: senking av blodtrykket under hundre millimeter kvikksølv i pasientens horisontale stilling, hjertefrekvens mer enn hundre slag per minutt, en sterk blek og kald hud, oliguri.
 4. Tap av mer enn 40% av volumet sirkulerende blod: kald og blek hud, marbling, lavt blodtrykk, mangel på puls på perifere arterier. Bevisstheten til pasienten er ødelagt, det er mulig å falle inn i koma.

Alle varianter av hypovolemisk sjokkstatus, med unntak av den traumatiske tilstanden, utvikler seg på ett tidspunkt. Utgangspunktet for denne tilstanden er alltid irritasjon av reseptorer og senking av blodtrykksindikatorer, noe som manifesteres av nagelplater, lepper, hud, rask hjertefrekvens, svakhet og kortpustethet.

Shock hypovolemic tilstand kan kompenseres eller kompenseres. I det første tilfellet gir nivået på "dehydrering" av kroppen (reduksjon i blodvolum) lang tid for å opprettholde blodsirkulasjonen i vitale organer på riktig nivå. Ukompensert sjokk er årsaken til et raskt dødelig utfall.

diagnostikk

Ofte oppdager primærdiagnostikk ikke å oppdage advarselssymboler av en sjokkstatus, typisk symptomer manifesterer seg vanligvis bare når pasienten er i livstruende og helseprevent tilstand. Under en rutinemessig generell undersøkelse av en lege, kan slike tegn på sjokk som lavt blodtrykk, rask hjerterytme ses. Pasienten langsomt, svakt og inaktiv svarer på spørsmål fra en spesialist.

I sin tur er intensiv blødning fra åpne sår merkbar umiddelbart, og intern blødning er vanskelig å etablere før symptomene på hemorragisk sjokkstatus. I tillegg til standardundersøkelsen av en lege, kan ulike diagnostiske teknikker brukes til å bestemme tilstedeværelsen av en hypovolemisk sjokkstatus hos en pasient:

 • En generell blodprøve utført for å fastslå brudd på elektrolyttvannbalansen.
 • CT eller ultralyd, som gjør det mulig å visualisere tilstanden til indre organer.
 • Ekkokardiografi, som brukes til å måle hjertets rytme.
 • Endoskopi for undersøkelse av spiserøret og andre indre organer i mage-tarmkanalen.
 • Kateterisering i høyre hjerte, som bidrar til å kontrollere blodsirkulasjonen.
 • Kateterisering av blæren, brukes til å måle den totale andelen urin i blæren.

På grunnlag av de tilgjengelige symptomene, kan andre tilleggsstudier foreskrives av legen:

 • Radiografi av bekkenorganer.
 • Røntgen av de indre organene på brystet.
 • Analyse av avføring for tilstedeværelse av skjult blod.
 • Daglig overvåking av blodtrykk.

Behandling og beredskap

Nødhjelp for hypovolemisk sjokktilstand inkluderer følgende aktiviteter:

 1. Stopp arteriell blødning ved å trykke arterien mot beinet over skadeområdet, å påføre en tett arteriell turnniquet eller vri over såret. I dette tilfellet må den nøyaktige tidspunktet for bruk av bunten løses uten feil.
 2. Vurdering av tilstanden til pasientens kropps tilstand (bestemmelse av en puls over arteriene av den sentrale og perifere typen, graden av undertrykkelse av bevissthet, respirasjonens pasient).
 3. Sikre riktig posisjon av pasientens kropp. I den ubevisste tilstanden må personen legges på sin side, vipper hodet litt tilbake og senker overkroppen. I en spesiell situasjon bør pasienter med spinalfrakturer (de skal plasseres på en hard overflate) og bekkenbones (trenger liggende stilling med bena fra hverandre, bøyd i leddene). Det er absolutt kontraindikatorisk å kaste et hode til pasienter med traumer i en vertebral avdeling.
 4. Sikre integriteten til deformerte lemmer med dekk eller andre improviserte materialer.
 5. Oppvarming pasienten.
 6. Påfør en antiseptisk dressing på såret. Med kapillær eller venøs blødning har tette og tette bandasjer en hemostatisk effekt.
 7. For pneumothorax i åpen luft, bør en forseglet klebemiddel påføres.

Kompleks terapi av hypovolemisk sjokkstatus inkluderer to hovedkomponenter:

 • Patogenetisk terapi: er en behandling som er rettet mot å korrigere og eliminere de grunnleggende lidelsene som oppstår i en sjokk-tilstand.
 • Etiotropisk terapi: inkluderer terapeutiske metoder som tar sikte på å eliminere hovedårsakene til sjokk.

Hvis det er åpenbare årsaker og kompensert symptomatisk hypovolemisk sjokk, brukes etiotropisk terapi. Patogenetisk behandling brukes til uklare faktorer og med en ukompensert sjokkstatus.

Etter å ha utført alle nødvendige akutte tiltak, bør ytterligere behandling av hypovolemisk sjokk utføres utelukkende i intensivavdelingen. Hemorragiske og brennende typer hypovolemisk sjokkstatus krever akutt infusjon av blodpreparater og dets hovedkomponenter til pasienten. De spesifikke volumene av anvendte løsninger avhenger av naturen og indeksene av hypovolemi, samt fysiologiske tap (svetteintensitet, hyppighet av urinering, pustevansker).

For behandling av hypovolemisk sjokk og eliminering av negative konsekvenser, er følgende grunnleggende medisiner standardisert:

 • Reopoliglyukin - 15-20 milliliter per kilo, injiseres ved hjelp av en dropper intravenøst.
 • 5% albuminløsning - 150-200 milliliter per dag.
 • Prednisolon - 3-5 milligram per kilo per dag, intravenøst ​​med en strålemetode.
 • 10% glukoseoppløsning - 500 ml drypp.
 • Insulin - 12 enheter intravenøst ​​drypp.
 • Saltoppløsninger (for eksempel quartosol, acesol, trisol, laktosol) drypper inn i venen.
 • Kontrakt - 500 enheter per kilo per dag drypp, på en løsning av natriumklorid isotonisk type.
 • 5% aminokapronsyreoppløsning - 1 milliliter per kilo, intravenøst ​​drypp.
 • 0,25% oppløsning av droperidol - 0,1-2 milliliter per kilo, intravenøst ​​struino.
 • Heparin - 300-500 enheter per kilo daglig, intravenøst ​​drypp.
 • 10% kalsiumglukonatløsning - 10,0, injisert intravenøst.
 • 0,5% løsning av seduxen - 2,0 eller 2,5%.
 • Pifolenoppløsningen er 2,0 intramuskulært eller intravenøst.
 • 15-20% løsning av mannitol - 100 ml, intravenøst ​​drypp.
 • Antibakteriell terapi: oral, intramuskulær, intravenøs.

Hovedmålet ved oppstart av behandling av hypovolemisk sjokkstatus er å gi tilstrekkelig blodtilførsel til alle viktige organer, eliminering av respiratorisk og sirkulasjonshypoksi. Til dette formål administreres pasienter dextrose-, polyion- og krystalloid-løsninger, hvor administreringshastigheten må sikre raskest normalisering av blodtrykk og stabilisering på et nivå ikke lavere enn sytti millimeter kvikksølv.

I fravær av det ønskede resultat utføres infusjonen av dextran, gelatin, hydroksyetylstivelse og andre plasmasubstitutt av syntetisk type fra de nevnte medisinske preparater. Hvis de hemodynamiske parametrene forblir ustabile over tid, brukes intravenøs administrering av sympatomimetika (f.eks. Norepinefrin, fenylefrin, dopamin).

Samtidig utføres inhalasjoner med en oksygen-luftblanding, i henhold til indikasjoner og ventilasjon. Etter å ha lagt grunnene til å senke volumet av sirkulerende blod, brukes kirurgisk haemostase og andre teknikker som er rettet mot å stoppe ytterligere reduksjon av blodvolumene. Korrigering av hemisk hypoksi ved infusjon av naturlige kolloidale løsninger (albumin) utføres.

Store vanskeligheter er behandling av hypovolemisk sjokk hos pasienter med kronisk alkoholisme, der utviklingen av uttakssyndromet skaper en trussel om manifestasjoner av cerebralt ødem. I slike tilfeller bør massiv rehydrering brukes dersom det er tilstrekkelig utskillelseskapasitet til nyrene. Parallelt er det nødvendig å administrere natriumoksybutyrat og seduxen i økt dose.

Hvilken lege helbreder

Behandlingen av hypovolemisk sjokk i traumatologiavdelinger og gjenoppliving utføres av traumatologer og kirurger.

Vet ikke hvordan du skal hente en klinikk eller lege til rimelige priser? Et enkelt opptakssenter er på telefon +7 (499) 519-32-84.

Les Mer Om Fartøyene