Ikke-rettlinjet bevegelse av vertebrale arterier

Feilinnretting av de vertebrale arterier reiser - en sykdom som forekommer som et resultat av slike patologier av nakkesøylen, som krumningen, ryggsmerter, skoliose og så videre. Fysiologisk passerer vertebrale arteriene i den beskyttede sonen i livmoderhalsen. Som et resultat av ødeleggelsen blir de fordrevet eller innsnevret, noe som reduserer blodets åpenhet og de ytterligere patologiene i hjernen.

Vertebral arterier er de viktigste leverandørene av blod til hjernen. Som statistikk viser forekommer over 50 prosent av slag på grunn av patologier forbundet med vertebrale arterier. Av denne grunn må de behandles med all ansvar og i tilfelle symptomer på sykdommer, søk øyeblikkelig medisinsk hjelp.

Symptomer på patologi

Tidlig definisjon av problemet gjør det mulig å akselerere prosessene diagnostisering og behandling betydelig. Av denne grunn er det verdt å huske en rekke symptomer, i tilfelle som det er verdt å snu til en nevrolog og ortopedist.

 • Hyppig hodepine i nakkestøtten;
 • Smerter i nakken;
 • Forekomst av presyncope i tilfelle brå bevegelser;
 • Økt intrakranielt trykk;
 • Konstant eller periodisk svakhet i hender, føtter eller fingre;
 • Spontane anfall av kvalme;
 • Krenkelse av koordinering og problemer med vestibulære apparater;
 • Systematisk forverring av syn.

Disse symptomene viser ikke direkte at problemet er i vertebrale arterier, de indikerer bare et brudd på blodsirkulasjonen i hjernen. Det er imidlertid ofte forbundet med vertebrale arterier.

Kursets indirekte betydning betyr at i stedet for den direkte og korteste bane til hjernen ligger arterien langs en buet bane. For å korrigere patologien er det nødvendig å opptre ikke med arteriene, men med det primære problemet - den cervicale ryggraden. Vurder årsakene til sykdommen mer detaljert.

årsaker

Moderne medisiner deler årsakene til fremveksten av ikke-rettlinjede arterier i livmoderhalsen i 2 kategorier - vertebrogen og unverbrogenic.

Vertebrogen årsaker er forbundet med patologier av utviklingen av ryggraden eller endringer i strukturen, både hos barn og hos voksne. Hos barn kan denne patologen oppstå av følgende grunner:

 • Skader av livmorhalsen. De kan forekomme i alle aldre, inkludert generisk prosess, som er ganske farlig for barnet;
 • Anomalier i utviklingen av ryggraden;
 • Patologiske spasmer i musklene i nakken. Ofte vilts som følge av hypotermi. Forandringen i muskelens tone og plassering påvirker arterienes stilling, noe som resulterer i at kapasiteten til sistnevnte reduseres.

Vertebrogen årsaker til patologi hos voksne oppstår av andre grunner, blant annet følgende er de viktigste:

 • Hovne cervical ryggrad eller occipital del av hjernen;
 • Osteochondrose;
 • Bechterews sykdom;
 • Skader, som hos barn, kan også påvirke tilstanden og plasseringen av arterien.
 • Det er interessant å lese: treningsbehandling for Bechterews sykdom

Blant de engangse årsakene bør følgende grupper av sykdommer noteres:

 • Betennelser, arteriosklerose, emboli og andre sykdommer som forårsaker tap av arterielastisitet og tone;
 • Sykdommer som påvirker formen av arterier, kinks og så videre;
 • Patologier forbundet med endringer i form av arterier som følge av kompresjon. Blant årsakene - det unormale arrangementet av ribber, arrvev som følge av operasjon og så videre.

Faren for indirekte bevegelse av begge arterier er at det øker sannsynligheten for iskemiske angrep i ulike deler av hjernen. Hvis du ignorerer symptomene på sykdommen, er det risiko for hjerneslag. Rehabilitering etter et slag er ikke alltid mulig, og en fullstendig korreksjon av konsekvensene er umulig.

diagnostikk

Ved første manifestasjon av symptomer er det nødvendig å konsultere terapeuten for en primær undersøkelse. Deretter gir han en henvisning til nevrologen, som er engasjert i videre diagnostisering og behandling av sykdommen. De mest effektive diagnostiske metodene for forekomsten av dette problemet er:

 • Amerikansk dopplerografi. Ved hjelp av denne metoden blir begge vertebrale arterier undersøkt for hastigheten til blodstrømningsbølgen for å bestemme effektiviteten av hjernens sirkulasjon og dens reserve;
 • MR av karene i livmoderhalsen og hjernen. MR kan tillate forekomst av aneurysmer og betennelser i arteriene, inkludert steder for blodstrømforstyrrelser;
 • Røntgen av cervical ryggraden er også nødvendig, fordi med denne metoden er det mulig å se tilstanden til beinvev, posisjonen til vertebrae og prosesser, på grunnlag av hvilke konklusjoner det er trukket om mulig klemning av arterien;
 • Bruk av kontrastmedium, som injiseres i subklaver arterien ved injeksjon. Denne metoden kalles angiografi av fartøy. Det lar deg avgjøre om det er kinks eller endringer i arterienes stilling.
 • Les også: innsnevring av fartøyene i livmorhalsdepartementet

behandling

Behandling av denne patologien er først og fremst avhengig av hva som utløste utseendet. Hittil, aktivt bruk Shantz krage. Det er imidlertid kun effektivt dersom den underliggende årsaken er ryggens patologi.

For å lindre spenningen i muskler i livmorhalsområdet, brukes massasje og øvelser av fysioterapi øvelser. Gjennomføringen av disse prosedyrene skal bare stole på fagfolk, ellers kan staten forverres med høy sannsynlighet.

medisinering

Hvis nødvendig, med denne patologien, foreskriver legen følgende typer medisiner:

 • anti-inflammatorisk;
 • Økning og vedlikehold av vaskulær tone;
 • Fra svimmelhet og svimmelhet, for å styrke det vestibulære apparatet;
 • Preparater av den nevrobeskyttende gruppen, for å beskytte mot iskemiske angrep.

kirurgi

Ved ineffektivitet av alle de ovennevnte metodene er kirurgisk behandling et nødvendig skritt, siden risikoen forbundet med sykdommen er ganske høy.

Den første operasjonen av denne typen ble utført for over 70 år siden, og til dags dato, takket være den teoretiske og tekniske utviklingen, anses denne operasjonen ikke for å være potensielt farlig.

SHEIA.RU

Indirekte bane av begge vertebrale arterier (Høyre, Venstre): Hva det er, Symptomer

Symptomer på ikke-rettlinjet bevegelse av begge vertebrale arterier

Ofte tror folk med høyt blodtrykk og svimmelhet ikke engang at disse symptomene kan indikere utviklingen av alvorlige sykdommer. Så, i tillegg til andre ubehagelige sykdommer, kan disse symptomene utvikle seg til å forårsake forskyvning av to arteria vertebralis, hva det er, og hvor farlig det er, noen vet, og etter undersøkelse og behandling av denne funksjonen, er det best å starte så tidlig som mulig.

Egenskaper og rolle vertebrale arterier

Opprinnelsen, den vertebrale arterien, som er et parret fartøy og ligger på begge sider av menneskekroppen, tar fra den subklave arterien. Seksjonene (eller segmentene) av vertebralarterien passerer i kanalen av de tverrgående prosesser i kotorens kotor, for hvilket fartøyet mottok navnet sitt.

Skille mellom følgende deler av vertebralarterien:

 1. Prefetalavdelingen. Dette segmentet okkuperer området - fra begynnelsen av arterien i subclavian fartøyet og til inngangen til kanalen av prosesser i vertebrae;
 2. Den cervicale regionen opptar en arterieseksjon som passerer gjennom kanalen av prosesser i livmorhalsen;
 3. Cervico-occipital segmentet. Denne avdelingen befinner seg i et intervall fra utgangen fra kanalen til de tverrgående prosesser på kirtlene og før de kommer inn i skallen;
 4. Den intrakraniale regionen er lokalisert fra kranen til stedet for sammensmeltning av to vertebrale arterier i et basilisk fartøy.

Vertebrale arterier danner vertebrobasilær basseng som tilfører blod til hjernen, og med det oksygen og næringsstoffer, 15-30% (de resterende 85 til 70% gir halspulsåren). Særlig vertebrale arterier som gir blodstrøm og hjerne cerebellum fat - denne struktur er ansvarlig for pusting og sirkulasjon, og det er derfor som følge av ødeleggelse av disse beholderne slag forløper tilstrekkelig vanskelig og ofte fører til død.

Således er mer enn halvparten av dødsfallene fra cerebral vaskulær insuffisiens forbundet med patologi av vertebrale arterier. En av disse forstyrrelsene er indirekte av bevegelsen av vertebrale arterier mellom de tverrgående prosesser i livmorhalsen.

Arteriell hyperplasi og dens årsaker

Indirekte arterier (krymper) er svært ofte en medfødt funksjon, og årsaken til dette er overhenget av elastiske fibre over kollagen. Resultatet av denne deformasjon blir overvekt, tynning og tortuosity av arteriene som følge av slike endringer i karet luminal innsnevring oppstår, og dermed forringelse av blodstrøm som kan føre til slag og andre sykdommer. Ofte er det en krymping av de intrakranielle (intrakranielle) segmentene av arteriene.

På samme tid meget ofte denne medfødte misdannelser ikke bry mennesker, men i en situasjon hvor stedet for bøyningen påvirker aterosklerotisk plakk, smalner lumen enda mer, noe som kan føre til en markert cerebral oksygenmangel og vertebrale arterie syndrom. Det er derfor folk med medfødte crimp arterier bør nøye overvåke tilstanden av blodkar.

Dessuten kan ikke-retilinearitet av vertebrale arterier ervervet patologi. Så ganske ofte er årsakene til ryggraden - osteokondrose, skoliose og andre sykdommer som forårsaker deformering av ryggraden. Ofte oppstår tortuositet når ryggraden påvirkes av arterien. Det største antallet tortuosity arterier forekommer på nivået av I-II ryggvirvler i nakken. I denne delen av arterien kan det være kinks, sløyfer, aneurysmer og sporer av fartøyets vegger.

Utseendet på ikke-rettlinjede arterier blir også lettere ved å klemme seg med intervertebrale brok, utseendet til forskjellige svulster i ryggvirvlene og så videre.

symptomer

Den ikke-rettlinjede av vertebralarterien er ikke en sykdom, og derfor har tortuositeten ingen symptomer.

Imidlertid kan denne avviken forårsake mangel på hjerne oksygen, og som et resultat feil i hans arbeid, som manifesteres av følgende tegn:

 1. Hodepine av forskjellig styrke;
 2. svimmelhet;
 3. Høyt blodtrykk;
 4. Besvimelse og besvimelse
 5. Feil i samordning, tap av balanse;
 6. Redusert syn og hørsel;
 7. Følelse av kvalme og oppkast.

I tilfelle komplikasjoner, taleforstyrrelser og jevn forlamning av hendene

diagnostikk

Ved diagnose utfører spesialisten et spørsmål om pasienten om forekomst av kroniske sykdommer, symptomer.

I tillegg, for å ekskludere feil, tilordner legen en serie undersøkelser:

 • Ultralyddopplerografi, med hvilken spesialisten mottar data om hastigheten og retningen av blodstrømmen, samt på patenen til vertebrale arterier;
 • Kompresjons-funksjonelle tester bidrar til å finne en måte å unngå hjernehypoksi under klemmen av fartøyet;
 • Tosidig skanning lar deg se tilstanden til fartøyets vegger, samt strukturen og naturen av innsnevringen av lumenet;
 • MR og angiografi tillater å studere tilstanden til hovedkarene i hodet;
 • Radiografi.

behandling

For å eliminere symptomene skyldes knekk av fremdriften av både arterier i første omgang, er det nødvendig å bli kvitt årsaken denne patologi. For eksempel, hvis forskyvning bevirkes Osteochondrose, skal det være en ikke-steroide anti-inflammatoriske medikamenter (Dikloberl, Nurofen, Pentalgin), medikamenter som reduserer muskeltonus (Mydocalm, baklofen). Det er også nødvendig å ta medikamenter som reparerer bruskvev (Arteparon, Structum).

Etter at terapien av den ortopediske sykdommen som forårsaket det indirekte løpet av arterien er avsluttet, bør det treffes tiltak for å forbedre blodstrømmen og redusere alvorlighetsgraden av symptomene. For dette brukes en terapeutisk massasje, det vil si en direkte effekt på vertebraen og leddbåndene i den deformerte ryggraden påføres.

I tillegg, med tortuosity av vertebral arterier, er legemiddelbehandling brukt, så det anbefales å ta medisiner som forbedrer venøs utstrømning, for eksempel Anvenol, Antistax, Escuzan. Også lokale medisiner foreskrives - vaskulære salver (Kapilar og andre).

Også, hvis nødvendig, brukes anestetika, legemidler som reduserer blodtrykk og legemidler som eliminerer tegn på vestibulære lidelser. Det er verdt å merke seg at narkotikabehandlingen ikke er i stand til å fullstendig korrigere deformasjonen av fartøyet, men det tilrettelegger i stor grad menneskeliv.

Kirurgisk inngriping for å eliminere tortuositeten til arteriene utføres kun med høy risiko for forekomst av et iskemisk slag, oftest oppstår denne trusselen i I-segmentet (pre-invertebrat) i arterien.

Kirurgisk behandling kan forekomme ved flere metoder. Så, hvis årsaken til ikke-rettlinjearhet i arterienes forlengelse er dens forlengelse, skjer i dette tilfellet forkortelse og rettning av fartøyet.

I noen situasjoner brukes også arterieproteser, som består i å fjerne det berørte området og erstatte det med et kunstig protesefartøy. Det er imidlertid verdt å merke seg at et slikt inngrep er en svært traumatisk behandling, noe som resulterer i en rekke komplikasjoner, som for eksempel åpning av blødning, økt trykk og så videre.

Nylig har populariteten til operasjoner knyttet til stenting økt. En stent er et metallprodukt som settes inn i arterien når det legges sammen ved bruk av et ballonkateter. Etter riktig plassering av stenten i arterien, finner åpningen sin, noe som gjør det mulig å forlenge fartøyets lumen og normalisere blodstrømmen.

Stenting er en mindre traumatisk måte for kirurgisk inngrep, da det utføres gjennom en mikrokutt. Denne operasjonen er imidlertid bare mulig med tilgjengeligheten av moderne utstyr.

Noe unormalt i blodårene kan føre til alvorlige komplikasjoner, og også føre til døden, som er grunnen til at når den oppdager noen tegn som tyder på nedsatt blodstrøm og forskyvning av arteria vertebralis reise, bør umiddelbart gå til en spesialist for å få råd. I tillegg må du regelmessig gjennomgå forebyggende undersøkelser av tilstanden til fartøyene, som vil hjelpe deg med å komme gjennom behandlingen i tide og unngå mange problemer.

Ikke-rettlinjet bevegelse av vertebrale arterier

I dag tilbyr vi en artikkel om emnet: "Ikke-retilinearitet av vertebrale arterier." Vi prøvde å forstå alt og beskrive det i detalj. Hvis du har spørsmål, spør i slutten av artikkelen.

Ikke-retilinearitet av vertebrale arterier finnes i ryggvirvlene, gjennom hvilke en betydelig del av karene passerer. Dette skyldes primært ryggradens patologi, som osteokondrose, skoliose og andre ortopediske sykdommer, noe som fører til en forandring i ryggen og dens elementer. Disse sykdommene kan både medfødt og oppkjøpt. Med ikke-rettlinje, er det et brudd på blodsirkulasjonen, noe som kan true hjernesvikt, hjerneslag og andre komplikasjoner.

Vertebrale arterier spiller en viktig rolle i kroppens sirkulasjonssystem. Det er disse fartøyene som leverer blod til hjernen og adskiller perifere organer i hodet. Sammen med søvne vertebrale arterier, blir hjernecellene forsynt med oksygen og de nødvendige stoffene. På bakgrunn av utseendet av indirekte (tortuosity), forverres den naturlige blodstrømmen og bremser, noe som igjen kan føre til utvikling av mange vaskulære sykdommer.

Ikke-retilinearitet av vertebrale arterier forekommer ofte som følge av kompresjon av karene ved intervertebrale brok, tumorer av forskjellig etiologi og andre anomalier som oppstår i ryggvirvelens struktur.

Symptomer på brudd

Den ikke-rettlinjede av vertebrale arterier er ikke en patologi i seg selv. Denne avviken oppstår mot bakgrunnen av ryggradssykdommer og fører til forstyrrelser i hjernens funksjon som ledsages av:

 1. hyppig svimmelhet;
 2. økt blodtrykk;
 3. pre-okklusiv forhold;
 4. mangel på koordinering;
 5. problemer med vestibulær apparatet;
 6. kvalme;
 7. redusert visuell funksjon.

De beskrevne symptomene er en konsekvens av forverring av hjernecirkulasjonen, som oppsto mot bakgrunnen av aortakarvene. For å eliminere disse tegnene er det nødvendig å arbeide med den opprinnelige årsaken til avviket, det vil si sykdommen som forårsaket den indirekte bevegelse av vertebrale arterier. Å bli kvitt det ortopediske problemet kan forbedre blodsirkulasjonen og redusere alvorlighetsgraden av symptomene. Dette vil hjelpe manuell terapi og spesiell massasje. Det vil si at en dyp innvirkning på ryggvirvlene og leddbåndene i den berørte ryggraden er nødvendig. Bare slik behandling kan gjenopprette normal blodstrøm og forbedre pasientens tilstand.

I tillegg til manuell terapi kan medisinsk behandling også foreskrives - ta medisiner som forbedrer venøs utstrømning. Slike midler inkluderer "Antistak", "Anvenol", "Escuzan". Effektiv er bruk av vaskulære kremer, som "Capillar" og andre.

Før du tar noen terapeutiske tiltak, er det nødvendig å konsultere en lege som skal foreta en undersøkelse, vurdere tilstanden til fartøyene og foreskrive tilstrekkelig behandling.

Syndrom av vertebral arterien (SPA) er et kompleks av symptomer som oppstår ved brudd på blodstrømmen i vertebrale (eller vertebrale) arterier. I de siste tiårene har denne patologien blitt ganske utbredt, noe som sannsynligvis er forbundet med en økning i antall kontorarbeidere og personer som leder en stillesittende livsstil, og bruker mye tid på datamaskinen. Hvis tidligere diagnosen SPA var utstilt hovedsakelig til eldre, er sykdommen i dag diagnostisert selv hos 20 år gamle pasienter. Siden noen sykdom er lettere å forebygge enn å behandle, er det viktig for alle å vite hva som forårsaker vertebral arteriesyndrom, hvilke symptomer som manifesteres, og hvordan patologien er diagnostisert. Om dette, så vel som prinsippene for behandling av SPA, vil vi snakke i vår artikkel.

Grunnleggende om anatomi og fysiologi

Blod kommer inn i hjernen langs fire store arterier: venstre og høyre vanlige carotid og venstre og høyre vertebrater. Det er verdt å merke seg at 70-85% av blodet passerer gjennom halspulsårene, slik at brudd på blodstrømmen i dem ofte fører til akutte forstyrrelser i hjernecirkulasjonen, det vil si til iskemiske slag.

Vertebral arterier gir hjernen bare blod med 15-30%. Krenkelse av blodstrømmen i dem Akutte livstruende problemer, som regel, forårsaker ikke - det er kroniske lidelser, som imidlertid reduserer pasientens livskvalitet signifikant og fører til funksjonshemming.

Vertebrale arterie er en sammenkoblet formasjon, som stammer fra de subclavia arterier, som igjen beveger seg mot venstre - aorta og høyre - fra brachiocephalic stammen. Den vertebrale arterie er oppover og litt på baksiden, passerer bak arteria carotis communis, trer inn i hullet av den tverrgående fremgangsmåten ifølge den sjette halsvirvelen stiger vertikalt gjennom liknende åpninger alle ligger over ryggvirvler, gjennom foramen magnum kommer inn i kraniet og følger til hjernen, som gir de bakre deler av hjernen blod : cerebellum, hypothalamus, corpus callosum, midthjernen, delvis - den temporale, parietale, oksipital lob, og dura mater av den bakre skallegrop. Før inntreden i kraniet av den vertebrale arterie vike grener som fører blod til ryggmargen og dens membraner. Følgelig, i strid med blodstrømmen i de vertebrale arterie som har symptomer som tyder på hypoksi (oksygenmangel) deler av hjernen, som det strømmer.

Årsaker og mekanismer for utvikling av vertebral arteriesyndrom

På lengden tar vertebralarterien kontakt med både de faste strukturer i ryggsøylen og de myke vevene som omgir den. Patologiske endringer som forekommer i disse vevene er forutsetninger for utviklingen av SPA. I tillegg kan årsaken være medfødte egenskaper og kjøpte sykdommer direkte arterier.

Så det er 3 grupper med årsakssykdommer i vertebralarteriesyndromet:

 1. Medfødte særegenheter av arterienes struktur: patologisk tortuositet, anomalier i banen, kinks.
 2. Sykdommer som resulterer i redusert arteriell clearance: aterosklerose, all slags arteritt (betennelse i veggene i arteriene), trombose og emboli.
 3. Komprimering av arterien fra utsiden: Osteochondrose av nakkesøylen, benstruktur abnormiteter, traumer, skoliose (vertebral det, som er forbundet med ryggraden, forårsaker), så vel som tumorvev i nakken, deres arrdannelse, krampe i nakkemuskulaturen (denne nevertebrogennye grunner).

Ofte oppstår et spa på grunn av flere årsaker.

Det er verdt å merke seg at ofte utvikler Spa igjen, på grunn av anatomiske trekk ved den venstre arteria vertebralis: det går fra aortabuen, som ofte aterosklerotiske forandringer. Den andre ledende årsaken, sammen med aterosklerose, er degenerative-dystrofiske sykdommer, det vil si osteokondrose. Den benete kanalen der arterien går, er tilstrekkelig smal og samtidig mobil. Hvis det er osteofytter i den transversale ryggvirvelens område, klemmer de fartøyet, forstyrrer blodstrømmen til hjernen.

I nærvær av en eller flere av de ovennevnte årsakene er de faktorer som predisponerer for forringelsen av pasientens helse og utseendet av klager skarpe svingninger eller helling av hodet.

Symptomer på vertebral arteriesyndrom

Pasienter med spinalarteriesyndrom er ofte opptatt av svimmelhet og hodepine.

Den patologiske prosessen med SPA går gjennom 2 stadier: funksjonsforstyrrelser, enten dystonisk eller organisk (iskemisk).

Fasen av funksjonsforstyrrelser (dystonisk)

De viktigste symptom på dette stadiet er den hodepine: konstant, økende i løpet av hodebevegelser, eller i løpet av langvarig tvangsstilling, baking, verkende eller pulserende natur, som dekker halsen, kinnskjegget og det neste frem til pannen.

Også i dystonisk stadium klager pasientene om varierende grad av svimmelhet: fra en følelse av mild ustabilitet til en følelse av rask rotasjon, tilt og fall av ens kropp. I tillegg til svimmelhet, blir pasientene ofte forstyrret av tinnitus og hørselshemmede.

Det kan være en rekke visuelle forstyrrelser: sand, gnister, blinker, mørkere i øynene, og når man undersøker fundus, reduseres tonusen av fartøyene.

Hvis det i dystonisk stadium ikke forårsaker forårsakelsesfaktoren i lang tid, utvikler sykdommen det neste iskemiske stadiumet.

Iskemisk, eller organisk, stadium

På dette stadiet er pasienten diagnostisert med forbigående forstyrrelser i cerebral sirkulasjon: forbigående iskemiske angrep. De er plutselige anfall av merket svimmelhet, nedsatt koordinering av bevegelser, kvalme og oppkast, taleforstyrrelser. Som nevnt ovenfor blir disse symptomene ofte provosert av en skarp sving eller helling av hodet. Hvis pasienten tar en horisontal posisjon under lignende symptomer, er sannsynligheten for regresjonen (forsvinning) høy. Etter et angrep føles pasienten brutt, svak, tinnitus, gnister eller blinker foran øynene, hodepine.

Kliniske varianter av vertebral arteriesyndrom

 • drop-anfall (pasienten plutselig faller, kaster tilbake hodet, trekk og stå ved tidspunktet for angrepet, kan han ikke, bevissthet, ikke svekkes, og i noen få minutter, motorisk funksjon er gjenopprettet, opptrer denne tilstand på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel til cerebellum og halehjernestammen);
 • syncopal ryggvirvel syndrom eller syndrom Unterharnshtaydta (ved svinging eller vipping av hodet, så vel som i tilfelle av langvarig opphold i sin tvangsstilling av pasienten til en kortvarig mister bevisstheten, årsaken til denne tilstanden er cerebral iskemi område retikulære dannelse);
 • posterolateral cervikal sympatisk syndrom, eller Bar-Leu-syndrom (viktigste trekk ved den er konstant intens hodepine av type "tar av hjelmen" - er plassert i occipital området og er fordelt i fronten av hodet, verre smerte etter sove på en ubehagelig pute ved dreining eller skrå hode, arten av smertepulsering eller skyting, kan være ledsaget av andre symptomer som er karakteristiske for spaet);
 • vestibulære-ataktiske syndrom (hovedsymptomene er i dette tilfelle svimmelhet, følelse av ustabilitet, ubalanse, mørkfarging av øynene, kvalme, oppkast, så vel som lidelser i det kardiovaskulære systemet (kortpustethet, smerter i hjertet og andre);
 • basilaris migrene (angrep forutgås av synssvekkelse i begge øyne, svimmelhet, ustadige gangart, tinnitus og uklar tale, etter som det er intens hodepine i halsen, oppkast, og deretter til pasienten mister bevisstheten);
 • oftalmisk syndrom (forgrunnen klager av kroppen av smerter, følelse av sand i øynene, rive, rødhet i conjunctiva, ser pasienten lysblinkene og gnister foran øynene, redusert synsskarphet, særlig når lasten på øyet, delvis eller fullstendig faller ut av feltet view);
 • cochle-vestibular syndrom (pasienten klager over hørselstap (spesielt med vanskelighet oppfatning stille stemme), tinnitus, følelse av svaiing, kropps ustabilitet og rotasjon av objekter rundt pasienten, arten av klagene endret - de er direkte avhengig av pasientens kropp posisjon);
 • autonome forstyrrelser syndrom (pasient opptatt følgende symptomer: frysninger eller hetetokter, svetting, stadig våte kalde hender og føtter, stikkende smerte i hjertet, hodepine, og så videre, ofte dette syndromet ikke skjer av seg selv, men i kombinasjon med ett eller flere annet );
 • TIA, eller TIA (sykemeldinger tilbakevendende forbigående motoriske eller sensoriske lidelser, sykdommer i orgel av syn og / eller tale, skjelving og svimmelhet, kvalme, oppkast, dobbeltsyn, svelgeproblemer).

Diagnose av vertebral arteriesyndrom

Basert på pasientens klager vil legen avgjøre tilstedeværelsen av ett eller flere av de ovennevnte syndromene, og avhengig av dette vil tildele ytterligere undersøkelsesmetoder:

 • roentgenografi av cervical ryggrad;
 • magnetisk resonans avbildning eller beregnet tomografi av cervical ryggraden;
 • dupleks skanning av vertebrale arterier;
 • vertebral dopplerografi med funksjonelle belastninger (bøyning / forlengelse / sving av hodet).

Hvis diagnosen er bekreftet under en forhåndsundersøkelse, vil spesialisten foreskrive riktig behandling.

Behandling av vertebral arteriesyndrom

Effektiviteten av behandlingen av denne tilstanden avhenger direkte av diagnosens aktualitet: jo tidligere diagnosen er gjort, jo mindre tornet vil være veien til utvinning. Kompleks behandling av SPA bør utføres samtidig i tre retninger:

 • terapi av patologi av cervical ryggrad;
 • restaurering av lumen i vertebral arterien;
 • ytterligere behandlingsmetoder.

Først av alt, pasienten anti-inflammatorisk og dekongestant utpekes, nemlig, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (meloksikam, nimesulid, celecoxib), angioprotectors (diosmin) og venotoniki (Troxerutin).

For å forbedre blodstrømmen gjennom vertebralarterien, bruk agapurin, vinpocetin, cinnarizin, nicergolin, instenon og andre lignende stoffer.

For å forbedre metabolismen av nevroner, bruk citicolin, gliatilin, cerebrolysin, actovegin, meksidol og pyracetam.

For å forbedre forbrenningen, ikke bare i nervene, men også i andre organer og vev (blodårer, muskler), mottar pasienten mildronat thiotriazoline eller trimetazidine.

For å slappe av tverrstripet muskelspasmer vil bli brukt Mydocalmum eller tolperil, vaskulær glatt muskulatur - drotaverin, bedre kjent pasienter som No-spa.

Ved migreneanfall, bruk antimigrene stoffer, som sumatriptan.

Å forbedre ernæring av nerveceller - vitaminer fra gruppe B (Milgamma, Neurobion, Neurovitan og andre).

For å eliminere mekaniske faktorer, komprimere den vertebrale arterie, kan pasienten være tilordnet fysioterapi (manuell behandling postisometric muskelrelaksasjon) eller kirurgi.

I gjenopprettingsperioden er massasje av kraftsonen, terapeutiske øvelser, akupunktur og også sanatoriumbehandling mye brukt.

Forebygging av vertebral arteriesyndrom

De viktigste forebyggende tiltakene i dette tilfellet er en aktiv livsstil og en sunn søvn på komfortable sovende tilbehør (det er svært ønskelig at de tilhører kategorien ortopedisk). Hvis jobben din innebærer langvarig eksponering av hodet og nakken i samme posisjon (for eksempel er et verk av en datamaskin, eller aktiviteter knyttet til kontinuerlig skriving), er det sterkt anbefalt å ta en pause i det, der atferds øvelser for cervical ryggraden. Hvis du har noen av de ovennevnte klager, bør du ikke vente på deres progresjon: Den riktige avgjørelsen vil være å kontakte en lege på kort tid. Ikke vær syk!

FARGE DUPLEX SKANNING AV EKSTRA DEPARTEMENTER AV BRAHIO-TEPHAL ARTERIES.

1. Komplekse intima-media vanlige karotisarterier - ikke fortykket (opptil 1,0 mm), intima forseglet, fragmentert.

VENSTRE i den venstre carotis bifurkasjonen lotsiruetsja konsentrisk med inkluderingen av kalsiumsalter av atheroma, stenotiske vaskulære hulrommet på 20%.

HØYRE ved munningen av den høyre carotis interna, den bakre vegg lotsiruetsja heterogen aterom med en overvekt av lettere komponenter og sårdannelse i overflatelengde på 1,7 cm, constrictive karlumenet på 30%.

Linjær hastighet av blodstrømmen (LCS) langs de felles halspulsårene:

til venstre - 112 cm / s; på høyre side - 80 cm / s.

Linjær hastighet av blodstrømmen (LSC) gjennom de indre halspulsårene:

til venstre - 52 cm / s; på høyre side - 40 cm / s.

2. Ikke-rettlinjet bevegelse av vertebrale arterier mellom de tverrgående prosesser i livmorhvirvelene.

Muligheten for å komme inn i høyre vertebralarterie i beinkanalen på nivået av den tverrgående prosessen av den 5 livmorhalsen.

C-formet tortuosity av den ekstravertebrale delen av høyre vertebralarterie.

Blodstrømning langs venstre vertebralarterie med tegn på høy perifer vaskulær motstand.

Linjær hastighet av blodstrømmen (LSC) langs vertebrale arterier:

LCS til venstre - 19 cm / s; LSC til høyre - 30 cm / s.

Diameteren til vertebrale arterier mellom de tverrgående prosesser i livmorhvirvelene:

3. I det venstre supraklavikulære området utvidet den indre jugularvenen til 34 mm. Den høyre indre jugularvenen er ikke utvidet. Årene er ikke forstørret, farbar, faseblodstrømmen er lokalisert.

1. Aterosklerose av ekstrakraniale avdelinger brachiocephalic arteriestenose med carotis bifurkasjonen til venstre med 20%, munningen av den høyre arteria carotis interna med 30%.

2. rettlinjethet slag vertebrale arterie mellom de tverrgående prosesser av halsvirvler, som er åpenbart på grunn av tilstedeværelsen av skivedegenerasjon av nakkesøylen, C-formede klemme extravertebral avdeling høyre vertebrale arterie.

Muligheten for å komme inn i høyre vertebralarterie i beinkanalen på nivået av den tverrgående prosessen av den 5 livmorhalsen.

3. Ektasi av den indre jugularvenen til venstre.

Ekstravasal kompresjon av vertebrale arterier er en av årsakene til et kompleks av manifestasjoner av alvorlige forstyrrelser i blodtilførselen til hjernen. Det faktum at tilføre blod til hjernen for to hovedkanaler: carotis (to karotidarteriene) og vertebrobasilær (to vertebrale arterier). I tilfeller hvor forstyrret funksjoner av en eller flere av disse blodårer, opphører normal hjerne ernæring: den mottar utilstrekkelig mengde av nyttige stoffer, også oksygen, og pasienten i dette tilfelle lider av en kompleks neurocirculatory lidelser kjent som "Syndrom vertebrale arterie ". Dette er en kompleks medisinsk konsept krever en helhetlig tilnærming og en grundig kartlegging av de grunnleggende årsakene til sykdommen, siden prosessen med å sette riktig diagnose er ganske komplisert og krever en mangefasettert undersøkelse av pasienten.

For tilførsel av blod til hjernen, cerebellum og indre øre, reagerer arteriene som kommer fra subklave arterier. De befinner seg i en spesiell kanal, i livmoderhvirvelene, nær elementene i ryggsøylen. Derfor, med en ødelagt struktur av ryggraden, er det fare for å redusere kanalens lumen gjennom hvilken dette blodkaret passerer - det er mulighet for ekstravasal innflytelse på det i nærliggende vev, dets klemme og forstyrrelse av blodstrømmen.

Symptomer og underliggende årsaker til PA syndrom

Når ekstravasal kompresjon av vertebrale arterier (venstre, høyre eller begge) Det er deres komprimering av intervertebral brokk, tumorer av ulike etiologier, andre uregelmessigheter i strukturen av livmorhvirvelene. Som regel utvikler kompresjon av arterien i nivå med 4-5 livmorhvirvler. Uansett årsak, kan stenose (innsnevring av fartøyets lumen) forårsake forstyrrelser i den normale strømmen av blod inn i hjernen.

bilde: mulige årsaker til ekstravasal PA kompresjon

Hovedskiltet til denne komplekse sykdommen er den sterkeste unceasing hodepine, svimmelhet, oppkast, kvalme. Hodepine er vanligvis lokalisert i cervico-occipital-delen, bestråles inn i de frontale lobber i hodet. Dette symptomet kalles "smerte ved å fjerne hjelmen." Det intensiverer etter å sove på en ubehagelig pute, med plutselige bevegelser i nakken, kan forårsake et angrep og en rystende tur. Typer av hodepine er forskjellige - pulserende, skyting, vondt. Ofte er smerten følt og med en enkel berøring til hodebunnen.

Denne sykdommen er ofte ledsaget av forstyrrelser i vestibular apparater cochle-: mulige angrep av svimmelhet, en følelse av ustabilitet og svimlende, følelse av støy og øresus, hørselstap, kvalme. I kompliserte tilfeller er det ofte et tap av bevissthet med en plutselig bevegelse av nakken, en plutselig dråpe med en reddet bevissthet (fallangrep). Det er også synsforstyrrelser som begynner med økt øyetthet, nedsatt syn ved enhver visuell belastning; følelser av smerte, rødhet og lacrimation, en følelse av nærvær av fremmedlegeme i øynene, blinking av fluer. Hyppige anfall når ute av syne i løpet av hodebevegelser sideveis midlertidig faller ut av pannen, som følge av en forbigående iskemisk anfall.

Årsakene til disse forstyrrelsene er forskjellige: medfødt, oppnådd som følge av store belastninger, under progresjon av cervikal osteokondrose, eller i forbindelse med andre faktorer. Avhengig av lokalisering av smerte og symptomer, blir pasienter diagnostisert med "Høyre PA-syndrom" eller "Venstre PA-syndrom".

Diagnose av ekstravasal kompresjon av vertebrale arterier

For å klargjøre diagnosen utpeker behandlingsneurologen ytterligere undersøkelser, som bør omfatte følgende prosedyrer:

 • MR-magnetisk resonanstomografi, som gjør det mulig å oppdage anomalier i beinbunnen av vertebralarterien (PA);
 • CKT - avslører funksjoner og områder av blodkar kompresjon;
 • Radiografi av cervical ryggrad - lar deg identifisere herniated intervertebral disks eller andre formasjoner som forstyrrer normal blodstrøm;
 • Dupleks skanning av vertebral arterier - bestemmer arten av lesjoner på interne vegger av PA og tillater å bestemme det eksakte stedet for komprimering;
 • Vertebral dopplerografi - ved hjelp av denne undersøkelsen er det mulig å bestemme styrken av blodstrømmen og avviket fra normale indekser;
 • Ifølge indikasjonene er angiografi utnevnt - et kontrastmedium injiseres i arterien, og tredimensjonale bilder av skadede kar er laget ved hjelp av et røntgenapparat.

Bruken av disse diagnostiske teknikkene i komplekset vil tillate å bestemme den nøyaktige årsaken og lokaliseringen av PA-kompresjon og foreskrive riktig behandling.

Video: Problemet med blodstrømmen i vertebralarterien ved ultralyd

Teknikkene som brukes til behandling av ekstravasal PA-kompresjon

Den foreskrevne behandlingen skal være rettet mot å redusere ødem og betennelse, som utvikles under mekanisk klemming av blodkaret. For ham er det et brudd på venøs blodstrøm - som et resultat utvikler en gjensidig stillestående prosess. Således må behandlingen nødvendigvis ta hensyn til denne faktoren. For dette formål bør nevrologen foreskrive komplekse legemidler som er i stand til å gjenopprette den forstyrrede hemodynamikken. Dette stadiet er svært viktig og ansvarlig i behandlingen av sykdommen, fordi feil utvalgte medisiner kan forbedre sine manifestasjoner og til og med forårsake ulike typer komplikasjoner, inkludert hemorragisk slag. Vanligvis foreskriver legene decongestants og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler.

Hvis hodepine er alvorlig, kan legen foreskrive en Novocaine blokkade av PA og en sympatisk plexus. I noen tilfeller, med ineffektiviteten av konservativ behandling Legen kan bestemme seg for å gjennomføre en operativ intervensjon, der dekompresjonen av PA, fjerning av osteofytter og spiring, noe som bidrar til klemming av blodkar i ryggvirvelens kropp. Denne komplekse operasjonen utføres i spesialiserte medisinske sentre av nevrokirurger som har erfaring med å utføre slike tiltak.

Etter fjerning av akutte inflammatoriske fenomener det er nødvendig å gjennomføre spesiell terapi rettet mot regenerering av skadede nevroner og restaurering av hjernefunksjoner, påvirket av langvarig oksygen sult. Bruken av disse medisinene vil bidra til å forbedre mikrocirkulasjonen av vev og blodtilførsel av hele stammen hjerneområdet. Som en følge av dette må alle viktige funksjonelle prosesser som oppstår i hjernen komme til normal.

Spesielt viktig denne fase av behandlingen for pasienter som har en økt risiko for transiente iskemiske anfall, i nærvær av ryggvirvel-syndrom - for å hindre permanent eller neurologiske mangler og utvikling av sekundære komplikasjoner.

I tillegg til grunnleggende medisiner bør pasienter ta antispasmodiske, antiallergiske stoffer og multivitaminer. Husk at alle avtaler skal gjøres av legen - ellers kan selvmedisinering føre til katastrofale konsekvenser.

Fysioterapeutiske prosedyrer for PA syndrom

Et viktig stadium av gjenopprettende terapi - fysioterapeutiske prosedyrer - kan ikke overses. En god effekt er gitt nakke massasje, akupunktur behandlinger og andre fysioterapitiltak: UHF elektroforese med medisiner og fysioterapi aktiviteter rettet mot fjerning av smerte og andre kliniske manifestasjoner av denne sykdommen.

Ved fullføring av behandlingsforløpet pasienten skal gjennomgå ytterligere behandling rehabilitering i spesialiserte sanatorier eller alpinanlegg, som er gitt muligheten til å gjøre hydrogensulfid, radon bad, gjørme, profesjonell massasje det berørte området for å konsolidere resultatene av behandlingen.

Forebygging av utviklingen av PA syndrom

Tidlig og forsvarlig diagnose av sykdommen er av stor betydning for effektiv behandling. Mens denne vaskulære patologien er ganske vanlig, vil det ikke være overflødig å ha en forebyggende undersøkelse av barn med risiko for vertebral patologi fra begynnelsen av nyfødte. Meget effektive metoder er ultralydsdiagnostikk i det generelle stadiet, og i tilfelle detekteres unormaliteter - utfører forskjellige tilleggsdiagnostiske prosedyrer.

Pasienter som har opplevd akutte manifestasjoner av PA-syndromet må hele tiden være på dispensarrekord hos en nevrolog, og regelmessig ta forebyggende vaskulære behandlingskurser. veldig nyttig er øvelsene for å styrke skulderbelte, musklene i ryggen og nakken. Det er nødvendig å unngå hypotermi og ulike skader som kan utløse et tilbakefall av sykdommen. Ekskluderer arbeid på transport, i høyde, tung belastning, sport og arbeid med bevegelige mekanismer er uakseptabelt.

Video: et sett med forebyggende øvelser for ryggraden

Trinn 1: Betal for konsultasjon ved hjelp av skjemaet → Trinn 2: Etter betalingen still spørsmålet ditt på skjemaet under ↓ Trinn 3: Du kan i tillegg belønne spesialisten med en ekstra betaling for et vilkårlig beløp ↑

Spørsmål nummer 22 - Hva kalles den indirekte bevegelsen av vertebrale arterier?

Svetlana Nikolaevna, 56 år gammel:

Min mann ble diagnostisert med en patologi som en indirekte bane i vertebrale arterier. Legen forklarte ikke riktig hva det var. Hvordan utvikler sykdommen og hvor farlig er det?

Eksperten svarer:

Sirkulasjonssystemet er en av de viktigste i menneskekroppen. Gjennom ryggraden passerer flere arterier, som kalles vertebrater. De leverer oksygen til hjernen, cellene som utgjør immunforsvarets organer.

Og hva er den indirekte bevegelsen av vertebrale arterier eller deres tortuositet? Denne patologien kan være medfødt eller oppkjøpt. I det første tilfellet observeres en unormal struktur av fartøyene, hvor veggene hovedsakelig består av elastiske fibre, ikke kollagen. Som et resultat blir deformet, blir krøllet, deres lumen er innsnevret.

Den indirekte banen til arteriene er ofte et oppkjøpt problem. Det er provosert av osteochondrosis, skoliose og andre sykdommer i ryggraden. Ofte er årsaken til skikkets tortuositet hernier eller neoplasmer.

Ikke-rettlinjet bevegelse er ikke en sykdom. Dette er bare en patologisk tilstand som i lang tid ikke kan manifestere seg på noen måte. Utviklingen av symptomer oppstår når hjernen opplever oksygen sult. I dette tilfellet er det slike symptomer:

 • hodepine og svimmelhet;
 • økt blodtrykk;
 • hyppig synkope
 • tap av koordinering av bevegelser eller balanse;
 • utseendet av en kvalme som går inn i oppkast;
 • redusert hørsel- og visjonskvalitet.

Behandlingen av denne patologien foregår under hensyntagen til årsaken til utseendet. I tilstedeværelse av osteokondrose, er antiinflammatoriske legemidler foreskrevet, betyr det å redusere muskeltonen, gjenopprette bruskvæv. Samtidig utføres massasje og andre fysioterapiprosedyrer som bidrar til å eliminere deformasjonen av ryggen og forbedre blodstrømmen.

Om nødvendig brukes symptomatisk terapi. Bedøvelse er foreskrevet, legemidler som reduserer blodtrykket, eliminerer vestibulære lidelser. Vaskulær kirurgi er sjeldne, når tortuositeten er funnet i før-invertebrale delen av karene. I dette tilfellet vil kirurgisk inngrep bidra til å forhindre utvikling av iskemisk slag.

Uten skikkelig behandling fører enhver vaskulær patologi til alvorlige konsekvenser, inkludert et dødelig utfall. Hvis det er et brudd på blodtilførselen til hjernen, kan tale eller lammelse oppstå.

Årsakene til ikke-rettlinjet bevegelse av vertebrale arterier

Ikke-retilinearitet av vertebrale arterier finnes i ryggvirvlene, gjennom hvilke en betydelig del av karene passerer. Dette skyldes primært ryggradens patologi, som osteokondrose, skoliose og andre ortopediske sykdommer, noe som fører til en forandring i ryggen og dens elementer. Disse sykdommene kan både medfødt og oppkjøpt. Med ikke-rettlinje, er det et brudd på blodsirkulasjonen, noe som kan true hjernesvikt, hjerneslag og andre komplikasjoner.

Vertebrale arterier spiller en viktig rolle i kroppens sirkulasjonssystem. Det er disse fartøyene som leverer blod til hjernen og adskiller perifere organer i hodet. Sammen med søvne vertebrale arterier, blir hjernecellene forsynt med oksygen og de nødvendige stoffene. På bakgrunn av utseendet av indirekte (tortuosity), forverres den naturlige blodstrømmen og bremser, noe som igjen kan føre til utvikling av mange vaskulære sykdommer.

Ikke-retilinearitet av vertebrale arterier forekommer ofte som følge av kompresjon av karene ved intervertebrale brok, tumorer av forskjellig etiologi og andre anomalier som oppstår i ryggvirvelens struktur.

Symptomer på brudd

Den ikke-rettlinjede av vertebrale arterier er ikke en patologi i seg selv. Denne avviken oppstår mot bakgrunnen av ryggradssykdommer og fører til forstyrrelser i hjernens funksjon som ledsages av:

 1. hyppig svimmelhet;
 2. økt blodtrykk;
 3. pre-okklusiv forhold;
 4. mangel på koordinering;
 5. problemer med vestibulær apparatet;
 6. kvalme;
 7. redusert visuell funksjon.

De beskrevne symptomene er en konsekvens av forverring av hjernecirkulasjonen, som oppsto mot bakgrunnen av aortakarvene. For å eliminere disse tegnene er det nødvendig å arbeide med den opprinnelige årsaken til avviket, det vil si sykdommen som forårsaket den indirekte bevegelse av vertebrale arterier. Å bli kvitt det ortopediske problemet kan forbedre blodsirkulasjonen og redusere alvorlighetsgraden av symptomene. Dette vil hjelpe manuell terapi og spesiell massasje. Det vil si at en dyp innvirkning på ryggvirvlene og leddbåndene i den berørte ryggraden er nødvendig. Bare slik behandling kan gjenopprette normal blodstrøm og forbedre pasientens tilstand.

I tillegg til manuell terapi kan medisinsk behandling også foreskrives - ta medisiner som forbedrer venøs utstrømning. Slike midler inkluderer "Antistak", "Anvenol", "Escuzan". Effektiv er bruk av vaskulære kremer, som "Capillar" og andre.

Før du tar noen terapeutiske tiltak, er det nødvendig å konsultere en lege som skal foreta en undersøkelse, vurdere tilstanden til fartøyene og foreskrive tilstrekkelig behandling.

Vertebral arterier og deres patologier

Studien av årsakene til cerebral iskemi gjorde det mulig å fastslå at det i 90% av tilfellene skyldes ekstrakranielle arterier som gir blod til hodet. De fleste av de patologiske forandringene er dannet av carotid-, subklaviske og vertebrale arterier (vertebrale).

Tidlig deteksjon av segmentet som er ansvarlig for reduksjon av blodstrømmen, kan forhindre stroke, anvende den mest effektive behandlingsmetoden.

Hva sier statistikk?

Statistisk behandling av de data som oppnås ved hjelp av en datamaskin tomografi, viste at nesten en tredjedel av pasientene (26% og 3% i isolasjon i kombinasjon med andre fartøyer) med iskemisk slag hovedkammer som ligger i ansvarsområdet, eller vertebrobasilær bassenget. Den er dannet av en bilateral vertebral arterie, som går inn i den basilære (arterielle) arterien.

I følge kliniske konklusjoner forekommer forbigående iskemiske angrep i denne sonen 3-3,5 ganger oftere enn i andre ekstrakranielle områder av hjernens blodtilførsel.

Anatomiske trekk ved vertebrale arterier

Normalt mottar vertebrale arteriene 30% av det nødvendige blodvolumet i hjernen. Anatomi spiller en viktig rolle i å skape forhold for å redusere diameteren på fartøyene.

Den vertebrale arterien avgrener seg fra subclavian nærmere den sentrale delen av trappens indre kant på nakken.

Det er viktig at munningen til nabo schitosheynogo fat, også en gren av den subclavia arterie, er ikke mer enn 1-1,5 cm. Dette gir en ekstra mekanisme for å "stjele" (omfordeling av blod) med hypoplasi eller stenose av ryggarterien.

Når man går opp, går arterien på nivået av den sjette livmorhvirvelen (sjeldnere - den femte) inn i den beskyttede benkanalen, dannet av de roterende prosessene i vertebrae.

Det er vanlig å skille mellom delene eller segmentene i vertebralarterien:

 • Jeg - hele delen fra VI til II livmorhvirvler, hvor fartøyet kommer ut av hullet;
 • II - utenfor kanalen i en vinkel på 450 avviker bakre og går til den tverrgående prosessen av den første livmorhalsen (atlanta);
 • III - som passerer gjennom atlasens åpning på baksiden, utgjør arterien looper, deres rolle er å hindre forstyrrelsen av blodstrømmen når man svinger hodet;
 • IV - overskriften i foramen magnum, arterien som ligger inne i tette bunter av bendannelse beholder eller bein utvekster på occipital bentilstander for traumatisering av beholderveggene under bevegelse av nakkesøylen;
 • V - inne i oksepitalåpningen (intrakranielt segment), går vertebralarterien gjennom dura materen og passer på overflaten av medulla oblongata.

En spesiell egenskap er kompenserende utvikling av blodsirkulasjon på grunn av vertebralarterien på den ene side, hvis en annen symmetrisk gren er fastspent. Asymmetri av blodstrømmen langs vertebrale arterier er nivellert av blodstrømmen gjennom den basale arterien til den ubeskadigede delen.

Hvilken anatomisk patologi er mest vanlig?

20% av tilfellene av vertebrale arteries patologi forekommer i utviklingsanomalien:

 • Avreise direkte fra aorta;
 • inngangen til den knokale vertebrale kanalen er høyere enn vanlig (på nivået til den tredje eller femte livmorhvirvel);
 • forskyvning av munnen mot utsiden.

Oftere er lesjonene av kombinert natur og er delt inn i følgende varianter:

 • opp til 34% utgjorde den felles effekten av utviklingsmessige abnormiteter og ekstravasal kompresjon av muskler;
 • 39% er stenoser av aterosklerotisk og trombotisk natur;
 • Den maksimale delen - 57% - representerer kompresjon ved forskjellige forskyvninger i ryggvirvelene i kombinasjon med aterosklerose.

Hovedårsakene og forbindelsen med skaderens plassering

Alle årsaker til patologi av vertebrale arterier er delt inn i 2 store grupper:

Vertebrogenic er forårsaket av virkningen av endringer i ryggraden. I barndommen er de vanligste:

 • utviklingsmessige anomalier;
 • skader i livmorhalsen (inkludert de som er oppnådd i arbeidskraft);
 • unormale muskelkramper med alvorlig superkjøling, skråt.

Voksne har flere forbindelser med vertebrale sykdommer:

Skader er også viktig.

Nonvertebrogenic er representert av tre grupper av sykdommer:

 • forårsaker stenose i lumen av arteriene (inflammatorisk arteritt, trombose, aterosklerose, emboli);
 • bidrar til brudd på form og retning av fartøyene (kinks, ikke-rettlinjet slag fra den sjette til den andre vertebraen, økt tortuosity);
 • som følge av kompresjon fra utsiden (krampete muskler, unormale ribber, arrvev i postoperativ periode).

Nivået på innsnevring av vertebralarterien korrelerer med årsakene til patologi.

Inne i beinkanalen fra de tverrgående prosesser i ryggvirvlene kan farlig for fartøyet være:

 • forstørrede krokformede prosesser;
 • subluxasjoner i vertebrale ledd, som fører til klemming av en eller begge arterier;
 • konsekvenser av spondylartrose, spredning av leddflater;
 • disk herniation (sjeldne).

Når du forlater kanalen, er arteriene blokkert av:

 • for dyp fur over øvre kant av atlaset, som danner en ytterligere benkanal (Kimerli anomaly);
 • presse til vertebrale legemer med krampet nedre skrå muskel i hodet;
 • aterosklerotiske plaques (det er fastslått at de ekstrakraniale delene av arterien blir oftere rammet av aterosklerose enn de indre);
 • økt krymping og ytterligere overskudd blir dannet oftere på nivået av den første sekundære livmorhvirvelen, vanligvis kombinert med lignende endringer i subklaver og karotidarterier.

Trombotiske endringer i vertebrale arterier finnes i obduksjon hos 9% av de som gjennomgikk cerebrovaskulære sykdommer. Som regel er de preget av uttalt atherosklerose. Uten atherosklerotiske forandringer fremmes trombose ved utviklingen av syndromet "røveri" med revers vortexblodstrøm på grunn av subklaver arterien og dens andre grener.

Hvordan manifesterer den ødelagte patensen av vertebrale arterier?

De kliniske tegnene på nedsatt blodgennemstrømning i vertebrale arterier avhenger av slike faktorer:

 • staten Willis-sirkelen;
 • utvikling av et nettverk av collaterals og anastomoser med en subklavisk arterie;
 • økning i obstruksjon.

Kombinasjonen av symptomer indikerer nederlaget til en viss del av hjernen. Den vanligste er iskemi av bassenget:

 • bakre hjernearterie;
 • sone av stammen eller cerebellum (i akutte og kroniske varianter);
 • kjerner og kraniale nerver som forårsaker vestibulære lidelser.

Syndrom av "cervical" migrene følger med cervical osteochondrosis, spondylosis. Karakterisert av:

 • typisk smerte i nakke og nakke, bestråling til den supraorbital regionen;
 • besvimelse;
 • svimmelhet;
 • støy i ørene.

Vestibulære kriser ledsages av:

 • uttalt svimmelhet, følelse av rotasjon av gjenstander;
 • nystagmus av øynene;
 • forstyrret likevekt.

Det atoniske adynamiske syndromet forekommer med iskemi av medulla oblongata:

 • kraftig nedgang i muskeltonen;
 • umulighet å stå alene.

Visuelle lidelser på grunn av nedsatt mikrocirkulasjon av øyet:

 • flekker, prikker, linjer før øynene;
 • mørkere;
 • forbigående utfall av visuelle felt;
 • følelse av blink i øynene (fotopsi), reduksjon av synlige objekter (mikropsia);
 • optiske falske fenomener.
 • Syndromet av forbigående tonisk kramper i hendene og føttene uten å miste bevisstheten, mens du strekker på extensormuskulaturene og strekker lemmer. Et symptom på "intermittent claudication" er i hendene på 65% av pasientene.
 • Transient taleforstyrrelser, spasmer av tyggemuskulatur.
 • Plutselig sammentrekning av membranen, som manifesteres av en paroksysmal hoste, dilatert pupil på siden av lesjonen, økt salivasjon, takykardi.

Utenfor kriser, vil nevrologen legge merke til i noen pasienter med ikke-grove fokal symptomer, parese av noen par kraniale nerver.

Kjennetegn ved hovedsymptomene

Hodepine er tilstede hos 73% av pasientene. De har en skyting, trekkende, pulserende karakter.

 • når palpasjon av livmorhvirveler;
 • etter å ha sovet i en ubehagelig stilling
 • som et resultat av lokal kjøling.

Svimmelhet blir ofte forstyrret om morgenen etter en drøm, ledsaget av nedsatt hørsel, syn, følelse av støy i hodet.

Dette tegn, som tinnitus, hos de fleste pasienter, er følt fra begge sider.

Karakteristisk er økningen i høyden av hørbar støy ved begynnelsen av vaskulær krise og dens reduksjon i interikalperioden. Pasienter rapporterer en endring i løpet av dagen med osteokondrose (verre om natten).

Nummen blir observert på huden på nakken, rundt munnen, på hendene.

Fainting-tilstandene blir provosert av overdimensjonering av hodet tilbake. De foregår vanligvis av andre listede manifestasjoner.

Kvalme og oppkast er forløperne til krisen.

Langtidssyklus av sykdommen forårsaker mentale forandringer hos pasienter, ledsaget av depresjon.

Hva er faren for brudd?

Den ødelagte patensen til vertebrale arterier forårsaker til slutt iskemi av forskjellige deler av hjernen. Vaskulære kriser er varianter av forbigående iskemiske angrep. Mangel på oppmerksomhet på symptomer og feil behandling bidrar til utviklingen av et "full" iskemisk hjerneslag snart med negative konsekvenser: parese, lammelse, tale, syn.

Hvordan identifisere patologi av vertebrale arterier?

Ved tilstedeværelsen av symptomer oppstår definisjonen av forbindelsen med halsens bevegelser, mistanke om vertebrale arteries patologi, fra en lege eller en terapeut. I tide å sende til nevrolog og til eksamen - det er et spørsmål om erfaring.

 • ultralyddopplerografi - alle de anatomiske egenskapene til vertebrale arterier på begge sider, diameteren over kurset, hastigheten på blodstrømmen vurderes, det er viktig som en måte å bestemme reserven for hjernecirkulasjon;
 • magnetisk resonans avbildning av hjernen og fartøy i nakken vil indikere fremveksten av foci med nedsatt blodforsyning, dannelsen av cyster, aneurisme;
 • på rentgenogrammet av den cervicale ryggraden kan dømmes ved involvering av patologisk proliferasjon av beinvev i knivende vertebrale arterier;
 • angiografi av nakkens kar er utført ved å introdusere et kontrastmiddel i den subklave arterien. Metoden er informativ, men den utføres kun i spesialiserte avdelinger.

Metoder for behandling

En av de enkle behandlingsmetodene er den faste bruken av Shantz krage. Forresten, er den også brukt til diagnostikk: Hvis pasienten føler seg forbedring mot bakgrunnen av krageapplikasjonen, bekrefter dette forbindelsen med vertebrale arteries patologi.

LFK og massasjeverdi

Sjeldne vaskulære kriser tillater behandling uten sterke legemidler. For dette er det nødvendig å mestre øvelsene til fysioterapi øvelser og massasje teknikker.

Bevegelser bør gjøres nøye, i et lavt tempo:

 • snu hodet til sidene, først med en liten amplitude, gradvis øke den;
 • trykk på ballen med pannen;
 • en nikk av hodet;
 • shrugging skuldre.

Massasje utføres ikke i en akutt periode. Hovedoppgaven er å lindre spenningen i nakke muskler og redusere trykket på arteriene. Det anbefales ikke å stole på prosedyren for en uerfaren person.

Behandling med medisiner

Avhengig av årsaken til innsnevring velger doktoren narkotika:

 • anti-inflammatorisk virkning (Nimesulide, Ketorol, Naisilat);
 • For å opprettholde vaskulær tone trenger du troxerutin og en gruppe venotonikere;
 • forhindre trombose ved hjelp av Curantil, Trental;
 • med svimmelhet og vestibulære lidelser er vist Betaserk, Betagistin;
 • Neuroprotektorer er nødvendige for å beskytte hjernen mot iskemi (Mexidol, Piracetam, Gliatillin).

Fysioterapi teknikker har de samme målene som massasje, de hjelper å bedøve. Kursene er tildelt:

 • magnetisk terapi,
 • diadynamiske strømmer,
 • fonophorese med hydrokortison.

Akupunktur og strekk kan bare brukes i spesialiserte sentre.

Når er kirurgi nødvendig?

Den første operasjonen for rekonstruksjon av vertebralarterien ble utført i 1956, og i 1959 ble for første gang en trombus fjernet fra den subklaviale arterien med innfangning av kanalen i vertebralbeholderen.

Pasientene opereres i nevrokirurgiske enheter. Produsere fjerning av beinformasjoner, svulster, sympatiske noder (for å eliminere overdreven spasme).

Eliminere anomaløs tortuosity er bare mulig med lokalisering i I-segmentet.

Kriseforebygging

Med den etablerte diagnosen er pasienten i stand til å forhindre vaskulære kriser. For å gjøre dette trenger du:

 • å engasjere seg i gymnastikkøvelser;
 • unn deg selv å sove på magen din;
 • å passere minst to ganger i året kurs av fysioterapi og massasje;
 • å kjøpe en ortopedisk pute for å sikre en jevn stilling av livmoderhalsen under søvn;
 • Bruk Shantz krage;
 • bli kvitt faktorene for innsnevring av arteriene (røyking, drikking av alkohol).

Klinikken for et slag er ikke nødvendigvis forårsaket av intracerebrale kar. Ekstrakranielle lidelser bør alltid tas i betraktning ved diagnose og forskrivning for behandling. Denne taktikken lar deg forhindre livstruende komplikasjoner.

Les Mer Om Fartøyene