Hva er aterosklerotisk lesjon av karoten arterier

Aterosklerose av karoten arterier er en ganske vanlig lidelse, i tillegg har de siste årene denne sykdommen blitt betydelig "forynget". Sykdommen fører til utseendet av alvorlige komplikasjoner, dersom pasienten er uoppmerksom overfor sin helse og ikke engasjert i behandling.

Vi vil fortelle deg hva det er, hvorfor blokkering av arteriene utvikler seg, så vel som hva som har symptomer og hvordan det behandles.

Rollen av blodkarene i nakken og risikoen for ødeleggelse

Søvnige arterier er en av de viktigste karene i menneskekroppen. De mater alle organene i hodet, inkludert de viktigste - hjernen. Og han, som kjent, bruker 1/5 av alt oksygen som kommer inn i blodet. Følgelig, med innsnevring av lumen av disse blodkarene, lider det viktigste organet i kroppen.

Den normale veggen på fartøyene er jevn, med absolutt ingen utenlandske elementer på den. Hvis kolesterolplakk blir avsatt på veggene, utvikler en sykdom kalt aterosklerose. Plakkene inneholder også kalsium, lipidavsetninger. Alle bryter mot normal blodstrøm.

Plakkavsetning på veggene av halspulsårene skjer når andre arterier allerede er påvirket av aterosklerose. Økningen i antallet og størrelsen på slike innskudd fører til at hjernens ernæring forstyrres, noe som igjen medfører utvikling av en rekke farlige komplikasjoner. De alvorligste av dem er iskemisk eller hemorragisk slag, som ofte fører til døden.

I de tidlige stadier av pasienten utvikler ikke-stenoserende aterosklerose, fører det ikke til en innsnevring av fartøyets lumen. Men i de siste stadiene av sykdommen er det allerede stenosering av aterosklerose, noe som fører til blokkering av vitale blodkar.

Hvorfor utvikler sykdommen?

Søvnige arterier bør ideelt sett kjøre jevnt. Dette er viktig fordi de bærer oksygen og næringsstoffer til hjernen. Men over tid kan de smale og bli stive. Dette skjer på grunn av akkumulering av aterosklerotiske plakk på veggene sine.

Hovedårsakene til utviklingen av aterosklerose av karoten arterier er:

 1. Dårlige vaner, som er røyktobak og drikker alkohol.
 2. Arteriell hypertensjon.
 3. Dysfunksjon av organene med intern sekresjon.
 4. Ulike patologier av fettmetabolismen (i første omgang er fedme).
 5. Unøyaktigheter i kostholdet, brudd på et foreskrevet diett.
 6. Ufordelaktig genetisk plassering.
 7. Hyppig nervebelastning.
 8. Hypodinami, det vil si mangelfull fysisk aktivitet.
 9. Noen tidligere overførte smittsomme patologier.
 10. Forstyrrelser i immunsystemet (samt enkelte autoimmune patologier).
 11. Diabetes mellitus. En slik sykdom påvirker fettmetabolismen negativt, som et resultat av at kroppen behandler fett dårlig.
 12. Et økt nivå av "dårlig" kolesterol, triglyserider i blodet bidrar også til intensiv deponering av aterosklerotiske plakk på veggene i karoten arterier.

Vanligvis virker ovennevnte årsaker på kroppen i et kompleks. På grunn av dette øker sannsynligheten for å utvikle aterosklerose ytterligere.

I sjeldne tilfeller kan sykdommen utvikle seg på grunn av en aneurisme av halspulsåren eller dysplasi.

Karakteristiske tegn på sykdommen

Aterosklerotisk lesjon av nakkekarene er farlig fordi i de tidlige stadier ingenting viser seg, gir ikke klart uttrykte tegn. Og legen oppdager sykdommen ofte, selv når nederlaget i de indre karotisarteriene har nådd et utpreget nivå.

Men likevel er det en rekke tegn på hvilke det er mulig å mistenke seg selv sykdom og i tide for å ta kontakt med legen.

I de tidlige stadier må altså iskemiske angrep varsles, som imidlertid raskt går forbi. Symptomer på slike angrep:

 • prikkende følelse eller følelsesløshet i kroppen;
 • kløe i lemmer;
 • følelse av stupor;
 • taleforringelse (det blir uleselig);
 • synsforstyrrelse i ett øye;
 • tap av følsomhet av ett lem.

Etter hvert som sykdommen utvikler seg, blir denne symptomatien mer og mer levende, og forbigående angrep varer lenger. Dette er et sikkert tegn på at du må gå til legen så snart som mulig.

Vi legger spesiell oppmerksomhet til leserne om at symptomene ovenfor er en harbinger av et slag. Dette viser igjen at legen trenger hjelp så snart som mulig!

Alternativer for utviklingen av sykdom

Som allerede nevnt er den farligste komplikasjonen for atherosklerose et slag. Det er slike varianter av utviklingen av sykdommen når arteriene er blokkert av aterosklerotiske plakk:

 • Progressiv reduksjon i tilstrømningen av arterielt blod til hjernen.
 • Ruptur av aterosklerotiske plakk. I dette tilfellet kan de spre med blod inn i mindre fartøy. Så det er en blokkering av normal blodtilførsel av et bestemt område av hjernen, på grunn av det som dør.
 • Blokkering av blodstrømmen med blodpropp (trombose). Dette skyldes det faktum at blodplater akkumuleres i blodet på grunn av brudd på plakkene. De forener og danner blodpropp. Hvis den er stor, bremser den blodstrømmen, noe som forårsaker apopleksi.

Diagnostiske funksjoner

 • For å få en diagnose er det nødvendig med en grundig undersøkelse av pasienten. Først etter en tilstrekkelig undersøkelse kan den riktige behandlingen av karoten arteriell aterosklerose foreskrives. Diagnosen begynner med en anamnese. Legen må etablere risikofaktorene for sykdommen.
 • Det er viktig å etablere auskultasjon (lytting) av karoten arterier.
 • Det er nødvendig å måle blodtrykket, fordi økte indekser av tonometeren kan indikere brudd i karoten arterier.
 • Obligatorisk ultralyd med Doppler-skanning av blodkar er også obligatorisk. Denne undersøkelsesmetoden er helt sikker og smertefri og lar deg nøye opprette diagnosen.

Ved tvilsomme resultater av undersøkelsen må pasienten foreskrive slike typer diagnostikk som:

 1. Datatomografi (CT). Det gjør det mulig å bestemme strukturen av arteriene nøyaktig. CT utføres nødvendigvis med bruk av kontrastmedium.
 2. Magnetisk resonanstomografi.
 3. Angiografi utføres nødvendigvis ved bruk av spesielle kontrastmidler. På grunn av risikoen for å separere den aterosklerotiske plakk, er denne typen diagnose sjelden brukt nå.

Prinsipper for terapi

Det bør bemerkes at bare kompleks behandling gjør det mulig å normalisere tilstanden til arteriene. Og du bør starte det så snart som mulig.

Behandling med folkemessige rettsmidler, som regel, gir ikke de forventede resultatene. Samtidig er verdifull tid gått tapt, og i stedet for lettelse er det en markert forverring av patologien.

Først av alt må du justere strømmen. Kostholdet forbyder bruk av slike matvarer som:

 • røkt mat;
 • fett;
 • fet mat;
 • soda;
 • alkohol;
 • kaffe og sterk te;
 • brød laget av mel av høyeste kvalitet;
 • søtsaker.

Menyen skal ha flere friske grønnsaker, frukt, dampede retter.

Medisinsk terapi er også obligatorisk:

 1. Medisiner som fjerner symptomene på aterosklerose blir brukt.
 2. Vanligvis er pasienten foreskrevet medisiner som senker blodtrykket. Behovet for avtale bør veies.
 3. Det er svært viktig å ta midler for å senke nivået av kolesterol i blodet. De bidrar til en reduksjon i intensiteten av deponering av aterosklerotiske plakk på veggene på karene.
 4. Parallelt brukes narkotika til å normalisere metabolisme, generell styrking av blodårene.
 5. Noen ganger kan en lege foreskrive pasienten inntak av en liten mengde acetylsalisylsyre for å forhindre dannelse av blodpropper. Slike behandlinger bør utføres i lang tid. Det konstante inntaket av aspirin fremmer noe normalisering av blodsirkulasjonen og reduserer risikoen for farlige komplikasjoner.

Kategorisk kontraindisert selvbehandling av aterosklerose! Det kan føre til ekstremt farlige konsekvenser.

Kirurgisk inngrep

Hvis de ovennevnte konservative behandlingsmetoder ikke gir de forventede resultatene, vurderes spørsmålet om kirurgisk behandling. For dette kan legen foreskrive følgende typer operasjoner:

 1. Carotid endarterektomi. Vanligvis utføres det med generell anestesi. Etter at legen har gjort et lite snitt, blir plakkene fjernet.
 2. Ballongangioplastikk utføres i de tilfellene når endarterektomi er kontraindisert. Denne operasjonen er også berettiget i tilfelle at den aterosklerotiske plakk er i et fjernt sted. Denne inngripen kan også utføres under lokalbedøvelse.
 3. Stenting er at arterien er punktert i lår- eller skulderområdet. I lumen av karoten arterien blir en stent satt inn - et lite metallapparat. Det ekspanderer fartøyets lumen og muliggjør normal blodgass.

Angioplastikk er i dag en relativt ny behandlingsmetode. Hans innflytelse på karene og på kroppen som helhet er fortsatt gjenstand for forsiktig forskning. Men hos pasienter med høy risiko for komplikasjoner, viser disse operasjonene seg å være effektive.

Om nasjonal behandling og forebygging av sykdommer

Bare etterlevelse av et spesielt diett er begrunnet bare i de tidlige stadier. I tillegg til å bytte til et sparsomt kosthold, vil det være svært nyttig å implementere slike anbefalinger:

 1. Spis opptil 1 kg kirsebær per dag (det er bedre å drikke dem med melk).
 2. Det er nyttig å spise solbær, plomme, aubergine, vannmelon.
 3. Sukker kan forbrukes, men bare i svært begrensede mengder.
 4. Menyen skal ha mer hvitløk og løk.
 5. I stedet for den vanlige svart teen, bør man drikke drikker fra bladene av solbær, jordbær, blåbær, tørket frukt.
 6. Hjelp til å fjerne "dårlige" kolesterol valnøtter, mais og olivenolje.
 7. Normaliser trykket av dekk og te fra melissa, hagtorn.

Slike terapeutiske tiltak er bare relevante hvis sykdommen ikke har gått langt. Hvis det var behov for kirurgisk operasjon, må det gjøres så snart som mulig.

Blant forebyggende tiltak er det nødvendig å tildele slik:

 • umiddelbar opphør av røyking og bruk av alkohol
 • fysisk trening;
 • diettoverholdelse
 • normalisering av kroppsvekt;
 • overvåking av blodtrykk og blodsukker.

Det er mye lettere å hindre en slik patologi enn å behandle den. I mange tilfeller anbefales kirurgisk inngrep for å gjenopprette normal blodsirkulasjon.

Symptomer og behandling av ikke-stenoserende aterosklerose

Nonstaing aterosklerose er ikke en egen sykdom, men bestemmer stadiet for utvikling av aterosklerose. Nesten enhver person over 50 år er i noen grad utsatt for denne sykdommen. Aterosklerose er en vanlig og svært skadelig sykdom som påvirker det menneskelige vaskulære systemet i ulike deler av kroppen.

Nestenoziruyuschy aterosklerose er farlig primært til det faktum at dens utvikling er vanskelig å identifisere i de tidlige stadiene, og alvorlige komplikasjoner av ulike organer kan oppstå i løpet av sin forsømmelse. Tidlig diagnose og rettidig behandling og forebygging er den riktige måten å forlenge livet på.

Egenskaper av sykdommen

Aterosklerose er en kronisk sykdom i sirkulatoriske arterier forårsaket av avsetning av lipider i den vaskulære kanalen; som et resultat, bindevev proliferere og fibrøse plaketter, innsnevring av blodkanalen og brudd på blodsirkulasjonen dannes. Den vanligste sykdommen blant personer eldre enn 50 år, men det kan påvirke de unge. Menn er syk nesten 3 ganger oftere enn kvinner.

Aterosklerotiske formasjoner oppstår i store elastiske arterier - aorta, koronar, cerebrale, nyrene arterier. De fleste plakkene vokser på veggene av brakiocephalic arteries (BCA), i bukhulen og i de store arteriene i nedre ekstremiteter. Svært farlig aterosklerose i vev av karoten arterier.

Utviklingen av sykdommen fortsetter i denne rekkefølgen. Først dannes lipideflater inne i karene, et lite ødem oppstår og mukoid degenerasjon begynner. I sone av lipidkonsentrasjon vokser fibrotisk vev som blir grunnlag for en plakett. Deretter akkumuleres kalsiumsalter i ilden, som forårsaker forkalkning av formasjonene.

Ved type plakkutvikling er aterosklerose delt inn i stenoserende og ikke-stenoserende type. I sistnevnte tilfelle ekspanderer formasjonene generelt langs veggene og i tverrretningen overlapper kanalen med ikke mer enn 50%. I den stenotiske typen skjer utvikling av vekstene i tverrretningen og overlapper arteriene mer enn halvparten. Den mest utbredte ikke-stenotiske aterosklerose av brakiocefaliske arterier.

Etiologi av sykdommen

Feil ernæring er anerkjent som en av hovedgrunnene til utviklingen av ikke-stenoserende aterosklerose. Veksten av plaques fremkaller et høyt innhold av kolesterol, animalsk fett og enkle karbohydrater i mat. Spesielt påvirker nærværet av mettede fettsyrer i kolesterol-ester-sammensetningen, som øker nivået av kolesterol i blodet og sikrer dets avsetning på arteriene. Negative effekter oppdages over bordssalt.

Langvarig nervøsitet forårsaker en økning i innholdet av lipider, lipoproteiner, triglyserider, som fremmer plakkvekst. Nikotinens rolle i utviklingen av sykdommen på grunn av spasmodisk effekt er bevist. Den generelle bakgrunnen for stimulering av atherosklerose er gitt av hypodynami (en stillesittende livsstil) på grunn av reduksjon av oksidasjonsreduksjonsprosesser i vev.

Rollen av arvelig genetisk predisposisjon er spesielt fremtredende. Spesielt er effekten av den genetiske mangelen på lipoproteinlysin og lecitin, som holder kolesterol i suspensjon, notert. I deres fravær fremmer kolesterol aktivt veksten av plaques. Den viktige rolle i lipoprotein ubalanse spille slike sykdommer som diabetes mellitus, uremi, pankreatitt, hypotyroidisme, hepatisk cirrhose.

Symptomer på patologi

Generelt kan det kliniske bildet av aterosklerose deles i to faser: latent (preklinisk) og klinisk. Nonstipating type, som regel, refererer til første fase, men i en forsømt tilstand kan vise tegn på klinisk form.

Nonstaing aterosklerose (latent stadium) i begynnelsesperioden er asymptomatisk. Samtidig begynner å hope seg opp neuro-vaskulær sykdom, manifestert som økt eksitabilitet, irritabilitet, søvnløshet, tilbakevendende hodepine, støy i hodet, er vanskelig å forklare den ubehagelige følelser i hjertet.

Det kliniske stadium i henhold til alvorlighetsgraden av konsekvensene kan deles inn i 3 faser: iskemisk, trombo-nekrose og sklerotisk. Første fase er preget av fartøyets iskemi, noe som fører til brudd på blodtilførselen til ulike organer, inkl. hjerte, hjerne, nyre, etc. I det påfølgende stadium utvikler nekrose som følge av spasmer og trombose, og deretter fibrose med atrofi av parenchymen av en rekke organer.

Typer av ikke-stenoserende arteriosklerose

Det kliniske bildet av ikke-stenoserende aterosklerose avhenger av plasseringen og utviklingsstadiet. Basert på detaljene for lokaliseringen av prosessen, er det mulig å identifisere de mest karakteristiske typene av sykdommen.

Aterosklerose av BCA. Brachiocephalic stammen, omfattende GCA slik som virvel og høyre karotidarterie gir blodtilførselen til deler av hjernen, slik innsnevring av blodårene i aterosklerose ved deres meget farlige konsekvenser (opp til et slag). Den ikke-nosening naturen av sykdommen fører ikke til obstruksjon av blodkar, men det reduserer den totale strømmen av blod, noe som provoserer negative prosesser.

De viktigste symptomene på nederlaget i BCA inkluderer:

 • støy i hodet og i ørene
 • generell svakhet, spesielt i nedre ekstremiteter (opp til nummenhet);
 • svimmelhet;
 • mørkere i øynene og utseendet på fluer.

Aterosklerose av aorta. Ikke-nesende aterosklerose kan påvirke aorta langs hele lengden, og kan lokaliseres i en av avdelingene (thorax eller abdominal). Sykdommen oppstår med mild manifestasjon av symptomer. Hovedtrekk:

 • smerte i thoracic region eller paroksysmal smerte i bukhulen);
 • økt systolisk trykk;
 • Ved auskultasjon er det mulig å oppdage grov støy på aorta.

Hoste, hes stemme og hodepine kan oppstå.

Aterosklerose i nedre ekstremiteter. Nedfallet av arteriene i nedre ekstremiteter er ganske hyppig. De viktigste symptomer: halthet ved gange, de bevegelige karakter, konvulsive kramper, smerte under bevegelse, lavere lem temperatur, puls svekkelse på baksiden av foten. Skiltene forsvinner nesten helt etter en lang hvile.

Diagnose av sykdommen

Klinisk laboratorie og instrumentelle metoder brukes til å diagnostisere ikke-stenoserende aterosklerose. Endring i pulsering av arterier er etablert ved auscultatory og palpatorisk vaskulær undersøkelse.

Som instrumentelle metoder brukes: rheoencephalography og rheovasography av vaskulære regioner, ultralyd, sphygmografi. I studien av aorta er radiografiske metoder mest indikative, spesielt kontrast-radiografiske teknikker. Angiografi brukes til å diagnostisere de fleste typer sykdommer. Ekkografiske metoder og isotop-aortografi er mye brukt.

Behandling og forebygging

For behandling av ikke-stenoserende aterosklerose er det viktig å organisere riktig ernæring og optimalisere den daglige rutinen.

Mat bør være begrenset til produkter som er rike på kolesterol: animalsk fett, eggeplomme, hjerner, nyrer, lever, fettfisk. Det er nødvendig å moderat konsum av salt. Det anbefales å introdusere i kostholdet surmjölkprodukter, kål, svartbrød, epler, svisker, poteter, vegetabilsk olje. Det er viktig å utelukke overeating, det er anbefalt å dosere hyppig (4-5 ganger daglig) matinntak.

Drogbehandling bør utføres i henhold til legenes resept. Den inneholder følgende stoffer:

 • legemidler som hemmer absorpsjonen av kolesterol (questran, tribusponin);
 • legemidler som hemmer syntesen av kolesterol (clofibrat, cetamifen, probucol);
 • preparater for avledende lipider (Essentiale forte, lipostabil, arachidene);
 • Legemidler med lipidsenkende virkning (preparater av nikotinsyre, tokoferol).

En av de viktigste forebyggende tiltakene er organisering av en sunn livsstil: Riktig hvile og søvn, moderat fysisk aktivitet, treningsterapi, gå utendørs, sykle, svømme.

Nonstesing aterosklerose av karene i nakken

Funksjoner av manifestasjon av aterosklerose i livmorhalsen

Aterosklerose i nakkekarene er en farlig sykdom som krever en seriøs tilnærming til terapi. Utviklingen av denne patologien påvirker funksjonen av alle hjernestrukturer.

Det er gjennom halsen at de viktigste karene til kroppen - halshalsarterien, vertebrale og subklaviske kar. Betydningen av nakkeårene er vanskelig å overvurdere: de leverer næringsstoffkomponentene som er nødvendige for vital aktivitet, oksygen til hjernecellene.

Ofte er arteriell aterosklerose diagnostisert hos menn over 50 og mindre ofte hos kvinner etter 60 år. Nylig har det vært en tendens til å forynge sykdommen: det påvirker mennesker i en yngre alder.

Tegn på aterosklerose

De viktigste symptomene på patologi er hodepine av varierende intensitet. De kan vises sjelden, noen ganger blir de sterkere. Pasientene klager og at de periodisk mørkner i øynene, som om de blinker av små fluer eller flytende mørke uklare sirkler.

Hos pasienter som er opptatt av slike symptomer, reduseres operativiteten dramatisk. Personen er hele tiden sliten og klager over dårlig helse.

Hos personer med aterosklerose virker hjernen verre, så symptomatologien er spesifikk:

 • det er problemer med memorisering;
 • forstyrre søvnforstyrrelser;
 • det er irritabilitet, en person blir nervøs og følelsesmessig ustabil;
 • syn faller;
 • gangig ustabil, som ved alkoholforgiftning;
 • talen forverres;
 • Det er et problem med oppmerksomhetskonsentrasjon.

Noen ganger legger en person ikke vekt på disse tegnene. En forsømt sykdom kan føre til et slag. En person begynner å bekymre seg om prikking, nummenhet i høyre eller venstre ben eller arm, og mister kontrollen av bevegelsene til en av lemmer, talen blir vag. I disse tilfellene kan du ikke nøle, du må ringe legen og kjempe for helse, liv.

Fare for patologi

Hvis aterosklerose i livmorhalsbeholdere fortsetter å utvikle seg, vil konsekvensene ikke være de mest behagelige. Overlapper fartøyets lumen, noe som fører til et brudd på blodtilførselen til hjernen.

Hva er faren for denne prosessen? Patologier som er høyst sannsynlig å forekomme dersom ingen behandling er foreskrevet. Mulige komplikasjoner: hjerneinfarkt, hjerneslag, iskemisk lesjoner.

Den første fasen blir sjelden diagnostisert. Utvikling av patologi tar år. Ingen karakteristiske tegn i en person kan ikke observeres i begynnelsen av utviklingen av sykdommen. Selv når lumen er blokkert med ca. 50%, er det ikke alltid merkbart i symptomatologi. Når karetets diameter reduseres med 70% eller mer, opplever en person alvorlige helseproblemer. Livskvaliteten minker kraftig, det er fare for helse, risiko for død.

Hvordan utvikler sykdommen?

Utviklingen av arteriosklerose av nesenes fartøy skjer mot bakgrunnen av brudd på stoffskiftet av fett, på grunn av hvilket blodnivået av kolesterol stiger. I begynnelsen er veggene i arteriene dekket med flekker av en gulaktig nyanse, med tiden blir kolesterolinnsetningene i økende grad deponert. Det er kalsiumsalter, blodplater. Gradvis blir flekkene forvandlet til kolesterolplakk, noe som øker og i størrelse når slike parametre at de kan dekke karene. Veggene i arteriene tykkere, noe som fører til en reduksjon i elastisiteten og skrøbelighet av fartøyene.

Aterosklerose av karene i livmorhalsområdet fører til forverring av blodtilførselen av alle deler av hjernen, det vil si kronisk iskemi utvikler seg. Samtidig er det fare for at et fragment - embolus - vil skille seg fra atherosklerotisk plakk og komme inn i hjernens arterier. Dermed vil han blokkere tilgang til enhver del av hjernen, provosere et hjerteinfarkt.

Diagnostikk av patologi

For å starte behandlingen, bør du avtale med en nevrolog eller nevrolog. Legen vil undersøke pasienten, samle alle dataene som er nødvendige for å gjøre en nøyaktig diagnose, send til undersøkelsene.

Spesialisten kan be om resultatene:

 • lipidogrammer - analysen av pasientens blod for innholdet og konsentrasjonen av kolesterol;
 • tosidig skanning;
 • MR og CT;
 • angiografi.

Ifølge resultatene av den mottatte informasjonen er det nødvendig å foreskrive en terapi for å kurere sykdommen. Prosedyren er bestemt med hensyn til type sykdom og stadium av aterosklerose hos pasienten.

Medisinsk praksis identifiserer to typer:

 1. Constrictive. Plakkespirene inn i arterien, den kan dekke lumen på fartøyet helt.
 2. Nestenoziruyuschy. Plakk øker langs fartøyets lengde. Dette forårsaker en signifikant reduksjon i volumet av blod som passerer gjennom det.

Det andre tilfellet er ikke like farlig som den første. Hvis stenoserende arteriosklerose i hovedartariene utvikles, vil en lang, kompleks og kompleks behandling bli nødvendig, fordi konsekvensene kan være alvorlige, opp til et dødelig utfall.

Konservativ og kirurgisk terapi

For å eliminere problemer med halsens kar kan en pasient få en konservativ teknikk. Den består i bruk av narkotika som må redusere konsentrasjonen i kroppen av kolesterol, utvide blodårene og bidra til å forbedre blodstrømmen. Også medisiner er foreskrevet for å eliminere betennelse og berikke kroppen med polyvitaminer.

Kompleks terapi er vanligvis rettet mot:

 • normalisering av hypertensjon
 • kur av endokrine sykdommer;
 • terapi av diabetes.

Fordi alle disse symptomene er typiske for personer som er aterosklerose.

I vanskelige tilfeller kan legen utføre kirurgi. Vanligvis har moderne klinikker alt nødvendig utstyr for å utføre stenting eller ballongangioplastikk.

Essensen av den kirurgiske metoden for atherosklerose er å lage en liten punktering i brachialarterien, og gjennom det å introdusere et smalt langt rør, kalles det et kateter. Videre, på stedet der nakkefartøyet smalker på grunn av en atherosklerotisk plakk, er det nødvendig å levere en stentramme fra metallet. Det vil utvide lumen.

Forebygging og ernæring

Aterosklerose i carotis kan ikke helbredes bare ved hjelp av medikamenter eller kirurgiske teknikker. Pasienten bør følge kostholdet som er anbefalt av legen. Fra kostholdet skal slettes alt fett og stekt. I stedet for animalsk fett anbefales det å bruke grønnsaker.

Hver dag skal pasienten, både under behandlingen og etter den, spise fersk frukt, rå grønnsaker. Du kan berike dietten med havkål, fisk.

Forebyggende tiltak er gode både for de som allerede lider av denne patologien, og for de som ønsker å bli sunn så lenge som mulig. I en alder av 50 år bør man følge de foreskrevne kostholdsreglene og også endre livsstilen generelt. Streng gi opp alkohol, røyking og andre dårlige vaner, gjør gymnastikk, gå hver dag.

Egenskaper og terapi av ikke-stenoserende arteriosklerose

En av de vanligste vaskulære patologiene er ikke-stenoserende arteriosklerose. Omtrent halvparten av befolkningen over femti år har denne avviken. Tidligere kunne denne tilstanden til fartøyene bare oppdages ved obduksjonen, men moderne diagnostiske metoder tillater tid å legge merke til de vaskulære endringene og ta hensyn til terapien. Dette er spesielt viktig hvis pasienten har en ikke-stenotisk aterosklerose av brakiocefaliske arterier som leverer blod til hjernen. Å anerkjenne patologi er svært viktig, da de ytre manifestasjonene av stenose vises i tilfelle at mer enn halvparten av diameteren av arterien er blokkert. Hver rettidig diagnose kan redde pasientens liv.

 • Risikogrupper
 • Vaskulære endringer i patologi
 • Faktorer av ikke-stenoserende arteriosklerose
 • Tegn på patologi
 • Diagnostikk av patologi
 • Komplikasjoner av sykdommen
 • Terapi av patologi
 • forebygging

Risikogrupper

Sykdommen kan vises ikke bare hos eldre mennesker, men også blant unge mennesker. Flertallet av befolkningen tenkte lett at vaskulære patologier bare påvirker eldre, og i ung alder bør de ikke bekymre seg for dem. Dette er langt fra saken, fordi slike sykdommer som hypertensjon, hjerneslag og infarkt ble betydelig yngre. Alle disse sykdommene, på en eller annen måte, er forbundet med permeabiliteten av blodårene og deres evne til å gi organer med blod, oksygen og næringsstoffer.

Studier har imidlertid vist at unge også er i fare for å utvikle ikke-stenoserende aterosklerose. Følgende grupper av mennesker risikerer å få patologi:

 • Har en lignende sykdom med deres neste familie.
 • Et slag tidligere eller et hjerteinfarkt.
 • Lider av hypodynamien, har liten fysisk anstrengelse.
 • Ha ekstra vekt.
 • Maten er irrasjonell.
 • Tilbøyelig til erfaringer og stress.

Lignende kategorier av befolkningen, som du ser, har ikke alder og kjønn, så ikke-stenoserende aterosklerose truer alle mennesker i fare.

Vaskulære endringer i patologi

Nonstaing aterosklerose vises ikke umiddelbart, det går foran en lang forberedende periode, hvor kroppen opplever negative faktorer.

I det første trinn patologi kan nevnes tendens fartøyer til krampe - reduksjoner i den vaskulære vegg. Legene mener at det er en defensiv reaksjon av organismen til stressende situasjoner, og vaskulære spasmer er ikke avhengig av manns vilje, men styres av hypofyse-binyre-systemet. Derfor, selv den minste stressen som en person forsøker å overføre uten å oppleve, kan fartøyene bli drastisk redusert. Deretter kan ikke-stenotisk aterosklerose av de ekstrakranielle brakiocefaliske arteriene forekomme. For å ytterligere forverre situasjonen, må fartøyets vegger være fortynnet, og deres permeabilitet - økte. Visse faktorer som påvirker en person, provoserer slike patologiske endringer.

I fasen av lipidose er målet direkte de vaskulære veggene, i hvilke fettinneslutninger kommer inn i karet med blodplasma uten hindring.

Det er interessant at avsetningen av fett i stenoserende aterosklerose er forskjellig fra ikke-stenoserende.

Hvis skjema stenosing patologi fartøyet er blokkert av plakk, så nestenoziruyuschem ateroskleroseplaque som sådan eksisterer ikke, men alt fettet er fordelt på beholderveggene, flekker eller striper.

Faktorer av ikke-stenoserende arteriosklerose

Siden det er vanskelig å oppdage ikke-stenoserende aterosklerose i et tidlig stadium av sykdomsutviklingen, selv ved moderne metoder, gjør legene prediktive spådommer basert på faktorer som påvirker personen. Hvis de er til stede i pasientens liv, er sannsynligheten for ikke-stenoserende aterosklerose ganske høy.

Disse faktorene inkluderer:

 • Tilnærming til forekomsten av angiospasmer.
 • Vaskulær patologi (medfødt, ervervet).
 • Tilstedeværelsen av sykdommer som cirrhosis, diabetes, hypothyroidism, pankreatitt.
 • Høyt kolesterol og tilstedeværelsen av skadelige lipoproteiner i blodet.

De fleste sykdommen påvirker blodårene i bena og hodeskallen, så diagnoser nestenoziruyuschy aterosklerose av arteriene i underekstremitetene og nestenoziruyuschy åreforkalkning av ekstrakraniale arterier holde en ledende posisjon blant denne typen sykdommer.

Tegn på patologi

Som nevnt kan ikke-stenoserende aterosklerose betraktes som en stille sykdom - behandling begynner når det er tegn på lidelser i et sent stadium av sykdommens utvikling. I denne forbindelse kan vi skille mellom to stadier av sykdomsutviklingen:

 1. Præklinisk, når innskudd på vegger av fartøyene ikke fører til utseende av symptomer på patologi.
 2. Med tilstedeværelse av kliniske tegn, når pasienter allerede klager over dårlig helse. På dette stadiet, sykdommen oftest påpeke utvikling av tretthet, dårlig hukommelse, irritabilitet, søvnløshet, manglende evne til å konsentrere seg om noe, uoppmerksomhet. Pasienter som har konsultert en lege med slike tegn, har et karakteristisk utseende - de ser ut til å bli gamle. Allerede i en alder av femti beveger de seg i små trinn, som om de er redd for å snuble, som den gamle. Deres hud før blir tørr og flabby, menn har skallede flekker, begynnelse av negler begynner. Det intellektuelle bildet av pasienten lider. Pasienter klager over hodepine og øresus, kvalme, utseendet av en følelse av nummenhet, fluer i øynene, rask utmattelse av visjonen. Pasienter kan føle smerte i mitt hjerte, og hvis det nestenoziruyuschy carotis aterosklerose - smertefulle kramper i halsen, nye som en ryggsmerter. Det er vanskeligere å diagnostisere aterosklerose, fordi det er nødvendig å gjennomføre en grundig differensialdiagnose med andre patologier.

Diagnostikk av patologi

For pasientkategori med mulig ikke-stenoserende aterosklerose utføres følgende undersøkelser:

 • Rheoencephalography.
 • Reovasography.
 • Ultralyd av hjertet.
 • Angiografi.
 • Doppler-skanning (bestemmer atherosklerose av ekstrakranielle områder).
 • Ultralydundersøkelse av karoten arterier.
 • Isotopisk skanning.

Bare ved hjelp av disse studiene kan vi si med høy nøyaktighet at en slik endring i blodkar er tilstede.

For å starte behandlingen av sykdommen i tide, må den diagnostiseres så tidlig som mulig. En rekke tegn på patologi bør bekreftes av maskinvareforskningsmetoder.

Komplikasjoner av sykdommen

I seg selv kan ikke-stenoserende aterosklerose vare i mange år uten synlige komplikasjoner, men det er farlig fordi det gir alvorlige komplikasjoner for hele organismen. Den første komplikasjonen begynner på iskemisk stadium - pasienten begynner anginaangrep, store arterier lider og cerebral iskemi forekommer. I andre fase er det trombonekrotiske komplikasjoner som truer forekomsten av hjerteinfarkt, emboli, hjerneslag. Den mest alvorlige tredje fasen - irreversible forandringer forekommer i organene, når det oppstår arrdannelse, og parenchymen ikke kan utføre sine funksjoner fullt ut.

Terapi av patologi

Behandlingen av sykdommen skal påbegynnes tidlig. Pasienter anbefales aktivt livsstil, lett fysisk utdanning, svømmebasseng. Det er obligatorisk å gi opp skadelige vaner - alkoholisme og tobakksrøyking. Det er nødvendig å redusere inntaket av salt og animalsk fett i kroppen. Også behandling av patologi må støttes av medisinering. Legen vil foreskrive for pasienten et legemiddel fra gruppen statiner, vasodilatatorer, preparater for å forhindre blodpropper og liquefaction, komplekser av vitaminer og mineraler, immunmodulatorer. Obligatoriske preparater for fjerning av fett fra kroppen, inhibering av absorpsjon og syntese av kolesterol.

Viktig! Narkotikabehandling for ikke-stenotisk aterosklerose bør bare foreskrives av en lege basert på undersøkelsesdata og det kliniske bildet av sykdommen.

forebygging

Den største effekten på ikke-stenoserende aterosklerose er profylakse fra tidlig alder. Selv i ungdommen skal pasientene være oppmerksomme på at de er utsatt for ikke-stenotisk aterosklerose, slik at personer i fare anbefales å begynne forebygging lenge før behandling kan være nødvendig. Derfor, for disse pasientene, er problemene med å kontrollere nivået av kolesterol i blodet, stabiliserende blodtrykk, redusere stressnivået i deres liv, vekslende regimet for arbeid og hvile alltid aktuelle.

Symptomer på atherosklerose og behandlingsmetoder

Aterosklerose av brakiocefaliske kar er en svært alvorlig sykdom som krever obligatorisk medisinsk inngrep. Siden disse blodkarens hovedfunksjon er å levere blod til hjernen, blir det klart hvorfor problemene som oppstår i dem utgjør en trussel ikke bare for menneskers helse, men også for hans liv. Aterosklerose av BCA fører til at arteriene slutter å utføre sine funksjoner: Blodet kan ikke lenger jevnt fordelt, og gir oksygen til alle deler av hjernen. Det er nødvendig å være særlig oppmerksom på de første manifestasjonene av aterosklerose.

Hvordan utvikler patologien?

Mange mennesker er interessert i spørsmålet: aterosklerose av BCA - hva er det og hvilken behandling er nødvendig for en slik sykdom?

Fra aorta (en ganske stor arterie) avgår den såkalte brakiocephalic stammen.

Flere arterier forlater det:

 1. Høyre subclavian.
 2. Høyre sovende.
 3. Høyre vertebral kolonne.

Som navnene indikerer, er de ledere av blod ikke bare i hjernen, men også i skulderbelte (høyre). Mens i menneskekroppen er det ingen feil, fungerer alle organer og systemer i normal modus.

Hva er aterosklerose og hvordan forekommer det? Blodet har friheten til å flyte gjennom fartøyene, hvis ingenting hindrer det. Men det skjer ikke alltid. Under påvirkning av ulike årsaker på vegger av karene dannet plakkene (de kalles aterosklerotiske), som hemmer blodstrømmen. Derfor, med så dårlig blodtilførsel, og dermed oksygen, slutter hjernen å arbeide fullt ut.

Hvis dette skjer i bein, muskelvev eller i huden, så lider personen ikke mye fra dette. Men hjernen... for ham er denne situasjonen katastrofal.

Fra tidspunktet for opptreden av svulsten i fartøyet til komplett dannelse av plakk, går det ganske lang tid. Veksten i denne formasjonen skyldes det økte nivået av kolesterol (prosessen som starter i ung alder).

Det er 2 typer aterosklerose i BCA:

Med en ikke-stenoserende sykdom er volumet av lumenoverlappingen mindre enn halvparten. Med denne tilstanden av ting, forårsaker det ikke mye skade på kroppen.

Men som plakk vokser, lukker lumen mer og mer, så prosessen går til scenen av stenoserende aterosklerose. På denne tiden har blodstrømmen allerede blitt brutt ganske sterkt.

Ifølge WHO forekommer ikke-stenoserende aterosklerotisk vaskulær lesjon ganske ofte hos personer som har fylt 50-55 år.

Symptomer på blodstrømssykdommer

Det er viktig å vite at i begynnelsen den stenoserende aterosklerose av brakiocefaliske arterier nesten ikke kan manifestere seg på noen måte.

For å skille denne sykdommen fra andre er det mulig ved slike eksterne tegn:

 • svimmelhet ved plutselig sving av hodet;
 • svimmelhet når trykket avtar
 • iskemi, hvor en person ikke opplever smerte;
 • søvnløshet;
 • kløe i øvre eller nedre lemmer;
 • nummenhet;
 • demping av konsentrasjon;
 • hyppige irritasjoner (emosjonell ustabilitet);
 • besvimelse;
 • minneproblemer;
 • prikking i hender eller føtter (på begge sider);
 • nedsatt syn i ett øye;
 • inarticulate tale;
 • kvalme.

Hypotonikk (personer som lider av lavt blodtrykk) er spesielt vanskelige når hodet begynner å rotere mot en bakgrunn av lavt blodtrykk.

Du bør kontakte sykehuset så snart som mulig. I dette tilfellet er procrastination virkelig som døden.

Hvordan løse problemet?

Det første du må gjøre når du finner disse symptomene i deg selv eller dine venner, slektninger eller nærtstående, er å få en spesialists råd.

Det finnes flere metoder for å diagnostisere denne patologien.

Legen kan fortelle pasienten å gå gjennom:

 • ultralyd undersøkelse;
 • Røntgen av fartøy som bruker kontrastmedium (angiografi);
 • MRI av cerebral fartøy;
 • dupleksskanning, som inkluderer ultralyd og dopplerografi (dette gjør det mulig å se tilstanden til blodårene og undersøke blodstrømmenes hastighet).

En stor rolle i diagnostikk spilles av triplex vaskulær skanning. Dette er gullstandarden. Alle disse metodene tillater legen å se graden av arteriell skade, sted for dannelse av plakk, for å beregne blodstrømmen.

Hvordan behandle denne sykdommen?

Med aterosklerose av brakiocephalic arterier involverer behandlingen flere tiltak:

 • Doppler skanning av nakken og hodet eller andre studier;
 • levering av blod til kolesterol;
 • bruk av medisiner
 • diett;
 • drift (i henhold til indikasjoner).

Medisiner som foreskrives av legen med tegn på atherosklerose hos brakiocefaliske arterier, er rettet mot å regulere nivået av kolesterol i blodet. Dette må gjøres for å utelukke den videre dannelsen av svulster.

Operasjonen er vanligvis indikert hvis en person har stenotisk aterosklerose i BCA. Denne sykdomsformen indikerer at skaden på fartøyet har nådd grenseverdien, og en person er truet av slag eller død.

Derfor, når prosessen har gått for langt, og studier har vist at pasienten har aterosklerose av de ekstrakranielle delene av brakiocephaliske arterier med stenose, blir kirurgisk inngrep brukt.

Dette gjøres på en av to mulige måter:

 1. Bruke en åpen operasjon.
 2. Den endovaskulære metoden.

I det første tilfellet fjerner du aorta-segmentet, hvor den aterosklerotiske plakk er lokalisert. Fartøyet blir deretter utsatt for tverrbinding eller protese.

Den andre metoden gjør det mulig å plassere en stent på plassen vedlegget.

Denne operasjonen er ikke komplisert nok. Etter noen dager vil pasienten gå tilbake til normalt liv. Men ikke alle kommer til denne operasjonen på grunn av høye kostnader.

For å hindre utviklingen av en slik sykdom som å stenosere aterosklerose i de ekstrakranielle delene av BCA, bør man følge visse regler:

 • endre strømforsyningssystemet;
 • moderat fysisk aktivitet er vist;
 • å utelukke bruk av alkoholholdige drikkevarer og røyking
 • prøv å unngå stressende situasjoner.

Når det gjelder ernæring, må du gjøre noen unntak. Det bør fjernes fra det daglige kostholdet av fettstoffer og matvarer, oftere lener seg på sjømat og grønnsaker. Og i alle fall, ikke overeat.

Husk at ubehag knyttet til problemer med blodtilførsel til hjernen må behandles umiddelbart. Legen i resepsjonen skal finne ut om alle symptomene og foreskrive riktig behandling. Uten liten betydning er den rimelige kombinasjonen av tid for arbeid og hvile.

I prinsippet må alle regler for en sunn livsstil følges nøye. Hvis prosessen er startet, vil tegnene på stenosering av aterosklerose i hjerneskarene ikke holde deg venter. Og det er vanskelig å kjempe med dette, og noen ganger er det helt umulig.

Nonstaing aterosklerose

Nonstaing aterosklerose er en tilstand når endringer i blodkarets vegger oppdages, lumen er blokkert av en aterosklerotisk plakk til halvparten.

Hvis plakk vokser og ødelegger blodet, vil det bli diagnostisert stenotisk aterosklerose. Aterosklerose i nedre ekstremiteter, andre deler av karene i kroppen utvikler seg lenge, begynner med ungdom.

På blodkarets vegger blir kolesterol gradvis deponert, til slutt blir det et plakk. Lumen i blodkaret reduseres, blodsirkulasjonen forstyrres, vitale organer mottar ikke ernæring og oksygen i riktig volum.

Problemer med ikke-stenoserende aterosklerose

Problemer avslører et stort antall pasienter som er over 50 år gamle. Sykdommen i sykdommen er at den fortsetter uten lyse tegn, noe som ikke tillater å starte behandlingen i tide.

Blant konsekvensene av atherosklerose er slike tilstander: angina pectoris, iskemi, hypertensjon, brakiocephalic arterier som mater hjernen, lider også.

I tillegg til høyt kolesterolnivå i blodet, årsakene til ikke-stenoserende aterosklerose:

 • alder. Oftere blir patologi avslørt hos personer som har krysset den 50 år lange grensen;
 • alkoholmisbruk. Alkohol fører til en sammenbrudd i stoffets stoffskifte, forstyrrer nervesystemet, forårsaker økning i nivået av kolesterol.
 • fedme. Overflødig kroppsvekt - et tegn på forstyrrelser i stoffskiftet, hvor den inntatte maten ikke blir fordøyd, som forventet;
 • økt trykk. Hypertensjon i seg selv kan være forårsaket av forhøyet kolesterol, men noen ganger øker blodtrykket blodviskositet og langsom bevegelse, noe som gjør at plakk kan akkumulere på blodkarets vegger;
 • røyke. Ved ivrige røykere er det mange sjanser til å møte aterosklerose, siden nikotin forårsaker mikroskopiske spasmer av karene, deres deformasjon, forstyrrelser i blodstrømmen og tilstopping av blodårer med fettavsetninger;
 • stress. Lang opphold i en tilstand av nervøs spenning fører til brudd på ulike funksjoner i kroppen, hvorav viktige er ernæring av organer og vev, avhending av toksiner og fettstoffer;
 • ubalansert ernæring. En stor mengde fettstoffer fremkaller overskytende kolesterol i blodet;
 • fysisk inaktivitet. Personer som beveger seg lite, er ikke belastet med fysisk aktivitet, provoserer blodstrømbrudd, frarater vev og organer av oksygen, forstyrrer metabolske prosesser.

Disse årsakene øker risikoen for ikke-stenoserende aterosklerose. Bildet av en sykelig tilstand vil avhenge av plasseringen av problemet og scenen i utviklingen. Følgende er tegn på ikke-stenoserende aterosklerose av forskjellige typer.

Tap av brakiocephalic arterier

Hjernen er næret av store hovedfartøyer, blant annet karoten arterien og brakiocephalisk stammen, som består av to arterier, vertebrale og høyre sidede.

Disse blodkarene danner Wellis-sirkelen ved hjernebunnen, hvor blodet divergerer i hovedstrukturen i hjernen. Hvis ikke-stenotisk aterosklerose utvikler seg i ekstrakranielle brakiocephaliske arterier, kan blod ikke distribueres, som tidligere kan blodkar blokkeres, noe som fremkaller et slag.

Symptomer som medfører ikke-stenotisk aterosklerose i BCA:

 • Svimmelhet i bakgrunnen av støy i ørene og hodet;
 • mørkere i øynene, utseende av fluer og lignende feil;
 • generell svakhet, spesielt manifestert i beina.

Aortisk skade

Ikke-nesende aterosklerose kan påvirke hele aorta eller dens områder i brystbenet eller underlivet. Symptomatisk er listløs, og det er vanskelig for en person å forstå hva det er.

Tegn på ikke-stenotisk aterosklerose av aorta:

 • brutto støy på aorta
 • økt systolisk trykk;
 • smerte i brystet eller bukhulen, avhengig av lokalisering av lesjonen;
 • en hes stemme, en hoste, hodepine.

Vaskulær skade på nedre ekstremiteter

Ikke-noserende aterosklerose av arterier i nedre ekstremiteter diagnostiseres oftere enn andre arter. Dens viktigste symptomer er:

 1. Intermittent claudication når du går.
 2. Kramper og krampe i bena, smerte under bevegelse.
 3. Bena blir kalde, pulsen føles mindre fra baksiden av foten.

Etter en tilstrekkelig hvile, passerer disse symptomene.

Diagnose av aterosklerose

Symptomene nevnt ovenfor er ikke merkbare, de er ikke alltid oppdaget av komplekset. Standard tegn som følger med atherosklerose av de ekstrakranielle delene av brakiocephalic arteriene og dens andre former manifesteres av svimmelhet med skarp hodet på hodet, mørkere i øynene og følelsesløp i lemmer.

Etter å ha følt minst ett tegn, må du snarest kontakte en lege. Enhver ikke-stenotisk aterosklerose av brakiocefaliske arterier kan diagnostiseres av en lege, inkludert en terapeut.

Men behandlingen bør kun utnevne en kardiolog og nevrolog. Han vil sende for diagnose, lage en kompetent terapiordning, gi anbefalinger om å opprettholde helse. Du trenger en henvisning til en ernæringsfysiolog som vil bidra til å gjøre riktig diett.

Blant de diagnostiske prosedyrene som gjør det mulig å oppdage ikke-stenotisk aterosklerose, er ultralyddopplerografi den viktigste. Det avslører unormaliteter på karossens vegger, stadiet av stenose og hastigheten på blodstrømmen.

 • Ultralyd, rheovasografi, sphygmografi;
 • palpasjon og auskultatorisk undersøkelse;
 • Røntgendiffraksjon med kontrastmedium;
 • ekkografi, isotop-aortografi.

Behandling av preklinisk aterosklerose

Vanligvis forskriver pasienter etter diagnose og avklaring av det kliniske bildet av helsetilstanden behandling av legemidler, som inkluderer bruk av antikoagulantia, antiaggreganter. Neurologen foreskriver et behandlingssystem til pasienten individuelt, ved å velge passende medisiner.

Det kan være oppgaver:

 • legemidler som reduserer blodkoagulasjon, for å unngå dannelse av blodpropper og risiko for slag, hvis en blodpropp hindrer arterien;
 • Hvis pasienten er diagnostisert med høyt blodtrykk, foreskrives tabletter for å redusere det. Slike behandlinger vil bidra til å redusere blodtrykket på arteriene, regulere blodsirkulasjonen, utvide blodårene og lindre dem fra spasmer;
 • som en livslang terapi foreskrevet legemidler som reduserer mengden kolesterol i blodet. Avtalen følger etter å ha studert pasientens lipidbalanse;
 • For å stabilisere den psyko-statiske tilstanden, er behandling med beroligende midler foreskrevet. Dette vil bidra til å etablere søvn, fjerne hodepine, utelukke deprimert tilstand;
 • Fysioterapi prosedyrer utnevnes i form av hydroterapi og andre prosedyrer i et sanatorium;
 • folkemidlene er ofte foreskrevet for å redusere mengden kolesterol i blodet, forbedre balansen mellom lipider og blodkarets elastisitet.

De ovennevnte reseptene er generelle, spesifikke terapi ordninger inkluderer administrasjon av narkotika, avhengig av tilstedeværelsen av forskjellige patologier.

Under og etter behandling bør pasienter med ikke-stenotisk aterosklerose regelmessig besøke legen for å kontrollere nivået av kolesterol i blodet.

Hvis aterosklerose går til stenoseringsfasen, smalter lumenene av karene, så kan en operasjon foreskrives. Ved alvorlig lesjon av brakiocefaliske arterier er kirurgi det eneste behandlingsalternativet.

Forebyggende tiltak av aterosklerose

Moderne medisiner lar deg behandle ikke-stenoserende aterosklerose, så du trenger ikke å fortvile. Som forebygging må du spise riktig, bli kvitt dårlige vaner, vær sikker på å inkludere fysisk aktivitet i dagens regime.

Fysisk trening er ikke nødvendigvis en løp eller et treningsstudio, det er ganske nok vanlig å svømme eller gå i et raskt tempo. Walking bør være daglig, du kan gå et par stopp hjemme til fots eller til butikken, som er praktisk og nyttig.

Stress bør unngås, natts søvn skal være full. Det er på tide å prioritere og bestemme arbeidstid, for å finne ut hvordan man kan diversifisere livet, for å gjøre det mer mettet og interessant. Det er viktig å finne likesinnede mennesker som deler en lignende livsstil. Dette vil bidra til ikke å miste rytmen.

Fra kostholdet du trenger å fjerne alle skadelige produkter, vil dette ikke bare redusere kolesterol i blodet, men også fjerne overflødig vekt, opprettholde den fysiske form og med det stemningen.

Forbudte matvarer som inneholder salt, sukker og kolesterol. Et omtrentlig kosthold finnes i andre artikler. Mat bør bestå av korn og plantefôr (frukt og grønnsaker), meieriprodukter. Overholdelse av ovennevnte tiltak vil bli et løfte om et langt og aktivt liv.

Les Mer Om Fartøyene