Tegn på ikke-stenoserende arteriosklerose

Nonstaing aterosklerose er en alvorlig sykdom i kardiovaskulærsystemet. Med denne kroniske tilstanden blir arbeidet til slike arter av elastisk type forstyrret hos mennesker:

 • de viktigste arteriene;
 • ekstrakranielle brakiocephaliske arterier;
 • subklave arterier;
 • lunge;
 • ekstrakraniell;
 • aorta;
 • karotid- og karotidarterier.

Enkelt sagt, i denne sykdommen, er en person plugging forskjellige arterier. Årsaken til dette er avsetning og herding av fett (de såkalte kolesterolplakkene) i det indre skallet til arteriene.

Nestenoziruyuschy aterosklerose av arteriene i de nedre ekstremiteter og den brachiocephalic arterien er kjennetegnet ved det faktum at den plakk ikke vokser i bredden og i lengden, slik at personen ikke er observert alvorlige uregelmessigheter i sirkulasjonssystemet. Denne patologien senker bare intensiteten og trykket i blodet som passerer gjennom.

symptomer

Denne form for aterosklerose er preget av slike manifestasjoner:

 1. Personen er forstyrret av konstant lyder i ørene.
 2. Det er generell svakhet i kropp og lemmer.
 3. Svimmelhet.
 4. Hyppig nummenhet i ekstremiteter.
 5. Mørkhet i øynene, som vises når en person forandrer kroppens stilling (står opp eller plutselig setter seg ned).
 6. Depresjon og hyppig depresjon.
 7. Uoppmerksomhet.
 8. Hyppig smerte i hodet.
 9. Følelse av tyngde i hodet.
 10. Smerte i leddene.
 11. Ødem i ekstremiteter.
 12. Minnehemming.
 13. Søvnforstyrrelser og hyppig søvnløshet.

I tillegg manifesterer seg på forskjellige stadier av denne patologen seg på forskjellige måter:

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

 1. I den første fasen har pasientens pasient svake elevresponser på blinker med sterkt lys.
 2. I andre trinn utvikler pasienten et brudd på kognitive funksjoner. Gradvis mister han sin evne til å jobbe. Dessuten kan han ha mikroslag som forårsaker besvimelse.
 3. I tredje fase av sykdommen er menneskers hjerne skadet og hukommelsen er ødelagt.

diagnostikk

Ikke-nesende aterosklerose og andre typer arterier diagnostiseres ved å utføre slike studier:

 1. Ultralyddopplerografi. Denne prosedyren vil vise den generelle tilstanden til veggene til fartøyene og avsløre hastigheten på blodstrømmen.
 2. Ultralyd av hjertet.
 3. Datatomografi av hjernen og hjertet.
 4. Generell blodprøve.
 5. Måling av menneskelig trykk hver fjerde time vil gi et helhetlig bilde av pasientens tilstand i løpet av dagen.

medisinering

Etter diagnostisering av denne sykdommen foreskriver den behandlende legen komplekse medisiner. Behandlingen inkluderer slike legemidler:

 1. Aspirin og kardiomagnet. De bidrar til fortynning av tett blod og reduserer risikoen for hjerteinfarkt.
 2. For å forbedre blodens patency på arteriene foreskrives slike legemidler: Actoveginum, curantil.
 3. For å normalisere den psyko-emosjonelle tilstanden til pasienten, er beroligende medisiner foreskrevet. Hvis pasienten har en alvorlig depresjon, blir den tilskrives hypnotika og antidepressiva med et bredt spekter av virkning (spasmalgon).

Ikke-noserende aterosklerose av karoten arterier og brakiocefaliske arterier er godt behandlet og fysioprocedurer. Disse inkluderer:

 • hydroterapi;
 • fotmassasje;
 • karbonbad;
 • oksygenbad;
 • treningsbehandling.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling utføres i tilfelle når legemiddelbehandling ikke gir de forventede resultatene, og pasientens tilstand fortsetter å forverres. Som operativ inngrep utføres en endovaskulær operasjon. Dens oppgave er å gjøre stenten av det berørte (tilstoppede) fartøyet.

Hvis arterien (fartøyet) er sterkt tilstoppet, blir delen fjernet. I stedet er det installert en kunstig protese. Hvis den eksterne siden ikke er stor, utføres sømmen på fartøyet.

Forebyggende behandling

For å forhindre utviklingen av denne sykdommen eller forbedre tilstanden i de første stadiene av sykdommen, bør man følge slike anbefalinger:

 1. Avvise dårlige vaner (alkohol, røyking).
 2. Regelmessig engasjere seg i fysioterapi. Sunn mennesker kan øve yoga, dans, svømming og andre fysiske aktiviteter. Disse øvelsene vil ha en gunstig effekt på blodets åpenhet i karene.
 3. Unngå overspising.
 4. Maksimal grense stress og tung belastning.
 5. Ha en full søvn (helst også hvile på ettermiddagen).
 6. Pasientene må følge klart alle anbefalingene fra legen.
 7. Eliminer eller i det minste begrense saltinntaket.
 8. Begrens forbruket av sukker og konfektprodukter (kaker, søtsaker, kaker, etc.).
 9. Gi opp stekte matvarer og matvarer som inneholder et stort antall animalske fettstoffer (smør, lard, lever, lam).
 10. Grunnlaget for dietten bør være grønnsaker, frukt og frokostblandinger.
 11. Ikke mer enn tre ganger i uken, bør en syk person spise kokt fjærfe, fisk (dampet eller kokt), havkål og egghvite.
 12. Du kan bruke fettfattig yoghurt, kefir og cottage cheese.
 13. Når de første symptomene på sykdommen oppstår, bør en person konsultere en lege for å unngå å starte sin tilstand.

Symptomer og behandling av ikke-stenoserende aterosklerose

Nonstaing aterosklerose er ikke en egen sykdom, men bestemmer stadiet for utvikling av aterosklerose. Nesten enhver person over 50 år er i noen grad utsatt for denne sykdommen. Aterosklerose er en vanlig og svært skadelig sykdom som påvirker det menneskelige vaskulære systemet i ulike deler av kroppen.

Nestenoziruyuschy aterosklerose er farlig primært til det faktum at dens utvikling er vanskelig å identifisere i de tidlige stadiene, og alvorlige komplikasjoner av ulike organer kan oppstå i løpet av sin forsømmelse. Tidlig diagnose og rettidig behandling og forebygging er den riktige måten å forlenge livet på.

Egenskaper av sykdommen

Aterosklerose er en kronisk sykdom i sirkulatoriske arterier forårsaket av avsetning av lipider i den vaskulære kanalen; som et resultat, bindevev proliferere og fibrøse plaketter, innsnevring av blodkanalen og brudd på blodsirkulasjonen dannes. Den vanligste sykdommen blant personer eldre enn 50 år, men det kan påvirke de unge. Menn er syk nesten 3 ganger oftere enn kvinner.

Aterosklerotiske formasjoner oppstår i store elastiske arterier - aorta, koronar, cerebrale, nyrene arterier. De fleste plakkene vokser på veggene av brakiocephalic arteries (BCA), i bukhulen og i de store arteriene i nedre ekstremiteter. Svært farlig aterosklerose i vev av karoten arterier.

Utviklingen av sykdommen fortsetter i denne rekkefølgen. Først dannes lipideflater inne i karene, et lite ødem oppstår og mukoid degenerasjon begynner. I sone av lipidkonsentrasjon vokser fibrotisk vev som blir grunnlag for en plakett. Deretter akkumuleres kalsiumsalter i ilden, som forårsaker forkalkning av formasjonene.

Ved type plakkutvikling er aterosklerose delt inn i stenoserende og ikke-stenoserende type. I sistnevnte tilfelle ekspanderer formasjonene generelt langs veggene og i tverrretningen overlapper kanalen med ikke mer enn 50%. I den stenotiske typen skjer utvikling av vekstene i tverrretningen og overlapper arteriene mer enn halvparten. Den mest utbredte ikke-stenotiske aterosklerose av brakiocefaliske arterier.

Etiologi av sykdommen

Feil ernæring er anerkjent som en av hovedgrunnene til utviklingen av ikke-stenoserende aterosklerose. Veksten av plaques fremkaller et høyt innhold av kolesterol, animalsk fett og enkle karbohydrater i mat. Spesielt påvirker nærværet av mettede fettsyrer i kolesterol-ester-sammensetningen, som øker nivået av kolesterol i blodet og sikrer dets avsetning på arteriene. Negative effekter oppdages over bordssalt.

Langvarig nervøsitet forårsaker en økning i innholdet av lipider, lipoproteiner, triglyserider, som fremmer plakkvekst. Nikotinens rolle i utviklingen av sykdommen på grunn av spasmodisk effekt er bevist. Den generelle bakgrunnen for stimulering av atherosklerose er gitt av hypodynami (en stillesittende livsstil) på grunn av reduksjon av oksidasjonsreduksjonsprosesser i vev.

Rollen av arvelig genetisk predisposisjon er spesielt fremtredende. Spesielt er effekten av den genetiske mangelen på lipoproteinlysin og lecitin, som holder kolesterol i suspensjon, notert. I deres fravær fremmer kolesterol aktivt veksten av plaques. Den viktige rolle i lipoprotein ubalanse spille slike sykdommer som diabetes mellitus, uremi, pankreatitt, hypotyroidisme, hepatisk cirrhose.

Symptomer på patologi

Generelt kan det kliniske bildet av aterosklerose deles i to faser: latent (preklinisk) og klinisk. Nonstipating type, som regel, refererer til første fase, men i en forsømt tilstand kan vise tegn på klinisk form.

Nonstaing aterosklerose (latent stadium) i begynnelsesperioden er asymptomatisk. Samtidig begynner å hope seg opp neuro-vaskulær sykdom, manifestert som økt eksitabilitet, irritabilitet, søvnløshet, tilbakevendende hodepine, støy i hodet, er vanskelig å forklare den ubehagelige følelser i hjertet.

Det kliniske stadium i henhold til alvorlighetsgraden av konsekvensene kan deles inn i 3 faser: iskemisk, trombo-nekrose og sklerotisk. Første fase er preget av fartøyets iskemi, noe som fører til brudd på blodtilførselen til ulike organer, inkl. hjerte, hjerne, nyre, etc. I det påfølgende stadium utvikler nekrose som følge av spasmer og trombose, og deretter fibrose med atrofi av parenchymen av en rekke organer.

Typer av ikke-stenoserende arteriosklerose

Det kliniske bildet av ikke-stenoserende aterosklerose avhenger av plasseringen og utviklingsstadiet. Basert på detaljene for lokaliseringen av prosessen, er det mulig å identifisere de mest karakteristiske typene av sykdommen.

Aterosklerose av BCA. Brachiocephalic stammen, omfattende GCA slik som virvel og høyre karotidarterie gir blodtilførselen til deler av hjernen, slik innsnevring av blodårene i aterosklerose ved deres meget farlige konsekvenser (opp til et slag). Den ikke-nosening naturen av sykdommen fører ikke til obstruksjon av blodkar, men det reduserer den totale strømmen av blod, noe som provoserer negative prosesser.

De viktigste symptomene på nederlaget i BCA inkluderer:

 • støy i hodet og i ørene
 • generell svakhet, spesielt i nedre ekstremiteter (opp til nummenhet);
 • svimmelhet;
 • mørkere i øynene og utseendet på fluer.

Aterosklerose av aorta. Ikke-nesende aterosklerose kan påvirke aorta langs hele lengden, og kan lokaliseres i en av avdelingene (thorax eller abdominal). Sykdommen oppstår med mild manifestasjon av symptomer. Hovedtrekk:

 • smerte i thoracic region eller paroksysmal smerte i bukhulen);
 • økt systolisk trykk;
 • Ved auskultasjon er det mulig å oppdage grov støy på aorta.

Hoste, hes stemme og hodepine kan oppstå.

Aterosklerose i nedre ekstremiteter. Nedfallet av arteriene i nedre ekstremiteter er ganske hyppig. De viktigste symptomer: halthet ved gange, de bevegelige karakter, konvulsive kramper, smerte under bevegelse, lavere lem temperatur, puls svekkelse på baksiden av foten. Skiltene forsvinner nesten helt etter en lang hvile.

Diagnose av sykdommen

Klinisk laboratorie og instrumentelle metoder brukes til å diagnostisere ikke-stenoserende aterosklerose. Endring i pulsering av arterier er etablert ved auscultatory og palpatorisk vaskulær undersøkelse.

Som instrumentelle metoder brukes: rheoencephalography og rheovasography av vaskulære regioner, ultralyd, sphygmografi. I studien av aorta er radiografiske metoder mest indikative, spesielt kontrast-radiografiske teknikker. Angiografi brukes til å diagnostisere de fleste typer sykdommer. Ekkografiske metoder og isotop-aortografi er mye brukt.

Behandling og forebygging

For behandling av ikke-stenoserende aterosklerose er det viktig å organisere riktig ernæring og optimalisere den daglige rutinen.

Mat bør være begrenset til produkter som er rike på kolesterol: animalsk fett, eggeplomme, hjerner, nyrer, lever, fettfisk. Det er nødvendig å moderat konsum av salt. Det anbefales å introdusere i kostholdet surmjölkprodukter, kål, svartbrød, epler, svisker, poteter, vegetabilsk olje. Det er viktig å utelukke overeating, det er anbefalt å dosere hyppig (4-5 ganger daglig) matinntak.

Drogbehandling bør utføres i henhold til legenes resept. Den inneholder følgende stoffer:

 • legemidler som hemmer absorpsjonen av kolesterol (questran, tribusponin);
 • legemidler som hemmer syntesen av kolesterol (clofibrat, cetamifen, probucol);
 • preparater for avledende lipider (Essentiale forte, lipostabil, arachidene);
 • Legemidler med lipidsenkende virkning (preparater av nikotinsyre, tokoferol).

En av de viktigste forebyggende tiltakene er organisering av en sunn livsstil: Riktig hvile og søvn, moderat fysisk aktivitet, treningsterapi, gå utendørs, sykle, svømme.

Ikke-nesende aterosklerose: symptomer, årsaker, typer og behandling

Ikke-noserende aterosklerose er en tilstand hvor plakkene dekker fartøyets lumen med ikke mer enn 50%. Sykdommen er ikke uavhengig, men er bare et stadium av utvikling av aterosklerose. Nesten hver person i alderen etter 50 år står overfor denne patologien.

Faren for ikke-stenoserende aterosklerose er at det i tidlig utviklingsstadier er svært vanskelig å diagnostisere, men over tid kan det føre til komplikasjoner som vil påvirke ulike menneskelige organer.

Typer av sykdom

Nonstaing sklerose kan påvirke enhver stor arterie. Det kliniske bildet avhenger av lokalisering og stadium av sykdommen. Det er mulig å skille flere grunnleggende typer sykdommer som har det mest levende og klare bildet, og hver av dem har sine egne nyanser og egenskaper.

Nonstaing aterosklerose av brakiocephalic arteries

Blodstrømmen til hjernen kommer på tre hovedveier: gjennom halspulsåren, gjennom den venstre subklaviale arterien og gjennom brakiocefalisk stammen. De er ansvarlige for levering av blod, og med det er næringsstoffer og mineraler som kroppen trenger for normal funksjon.

Ved plugging av brachiocephalic arterien med kolesterolplakk kan ulike patologiske prosesser oppstå, og noen ganger døden til en person.

Brachiocephalic arterien er en stor gren av hjerte aorta, gjennom hvilken blodet strømmer jevnt og kontinuerlig inn i hjerneområdene. I medisin brukes begrepet "Willis ring", som refererer til denne sirkelen av blodsirkulasjon.

Brudd på arbeid i en del av denne sirkelen fører til en økning i belastningen på andre blodkar, som begynner å være ansvarlig for levering av blod til de nødvendige organene. Således sliter blodkarene raskt ut og risikoen for slag øker.

Brachiocephalic arterien er svært utsatt for dannelsen av kolesterolplakk, som er plassert inne i karossens vegger. Forskjellige tuberkler forstyrrer bevegelsen av blod, senker den eller stopper den helt.

I de tidlige stadiene av sykdommen kan pasienten ikke mistenke noe, men videre utvikling av sykdommen kan utløse starten av encefalopati eller hjerneslag.

 1. svimmelhet;
 2. Utseendet av støy i ørene;
 3. Svakhet av hele organismen. Noen ganger blir nedre ekstremiteter nummen;
 4. Mørkere i øynene.

Ikke-nesende aterosklerose av aorta

Oftest påvirker ikke-stenoserende aterosklerose kun visse områder av aorta, som for eksempel ligger i buk- eller thoraxområdet. Men noen ganger dekker kolesterolplakkene nesten hver centimeter av aorta.

Sykdommen har ingen klar manifestasjon, hovedtegnene til sykdommen er:

 • Smerter i brystet og magehulen
 • Ved utførelse av auskultasjon er det mulig å merke grov støy i aorta;
 • Hodepine, hes stemme, hoste;
 • Økt systolisk trykk.

Nonstesing aterosklerose av arterier av nedre ekstremiteter

Nonstesing sklerose provoserer smerter i lårene, gluteus muskler og noen ganger nedre rygg. Men det viktigste tegn på sykdommen er smerten i kalvemuskulaturen, noe som øker under fysisk aktivitet.

I begynnelsen kan ikke-stenoserende aterosklerose av arteriene i underdelene være helt asymptomatiske. På grunn av sirkulasjonsforstyrrelser forekommer iskemi, som manifesterer seg i kjøling av huden i benområdets område og endringer i fargen.

Med sykdomsprogresjonen blir blodet i de nedre avdelingene mindre og mindre, og derfor er det ikke vevtilførsel, det er ikke-helbredende sår som vokser til gangrene.

Det er 4 stadier av sykdommen:

 • I første fase oppstår smerte først etter moderat fysisk anstrengelse.
 • På den andre - oppstår smerten selv når du går for korte avstander.
 • På den tredje - pasienten uten stopp kan ikke passere og 50 meter.
 • På den fjerde (terminale) scenen er det trofiske forandringer av hudvev, opp til utviklingen av gangren.

Årsaker til ikke-stenoserende arteriosklerose

Faktorer som fører til aterosklerotiske endringer i blodkar:

 • Forstyrrelser av lipidmetabolisme - opptrer når det er feil i prosessen med syntese-avgivelse. Kolesterol akkumuleres og plaques dannes. Ofte skjer dette når man spiser et stort antall skadelige produkter og med noen fysiske sykdommer.
 • Genetisk predisponering til sykdommen - hvis noen fra den nærmeste familien lider av aterosklerose, øker risikoen for å utvikle sykdommen mange ganger.
 • Redusert elastisitet i de vaskulære veggene - Plakkene kan ikke fikse på en jevn og glatt overflate. Årsaken til denne tilstanden er røyking, diabetes, ukontrollert bruk av hormonelle stoffer, stillesittende arbeid og stillesittende livsstil.

symptomatologi

Ikke-nosokomiell aterosklerose, som regel, passerer asymptomatisk, men i avanserte tilfeller kan det oppstå spesifikke kliniske tegn.

Ved begynnelsen av sykdommen mistenker en person ikke å utvikle seg innen patologien. Utadtil kan sykdommen manifesteres av økt spenning, nervøsitet, irritabilitet, hodepine, støy i ørene. Pasienten på dette stadiet legger sjelden oppmerksomhet til disse manifestasjonene, og sykdommen fortsetter å utvikle seg.

På scenen av kliniske manifestasjoner kan sykdommen deles inn i 3 faser: sklerotisk, iskemisk og trombo-nekrotisk.

Diagnostiske metoder

For diagnosen "ikke-stenoserende aterosklerose" er det nødvendig å utføre en rekke prosedyrer:

 • Pasienten måles ved puls gjennom palpasjon og auscultatory undersøkelser.
 • Tilordne passasje av ultralyd, rheoencefalografi, sphygmografi, rheovasografi av vaskulære regioner.
 • For å undersøke aorta, utføres en røntgenundersøkelse med innføring av kontrast.
 • Ekkografiske metoder og isotop-aortografi brukes ofte.

behandling

Hvis det ble gjort en diagnose av "ikke-stenoserende aterosklerose" som følge av alle diagnostiske tiltak, er det ikke nødvendig å miste mot og fortvilelse. Det moderne nivået av medisin tillater en person å lede en fullverdig livsstil uten noen begrensninger.

En lege kan bli foreskrevet noen medisiner, inkludert anti-aggregater og antikoagulantia.

Avhengig av stadium og type av sykdommen, brukes følgende midler:

 • Legemidler som forhindrer absorpsjon av blodsukker (Tribusponin).
 • Legemidler som fremmer utskillelsen av lipider (Arachiden).
 • Lipidsenkende legemidler - redusere konsentrasjonen av visse lipider i vev og kroppsvæsker (tokoferol).
 • Narkotika som senker syntesen av kolesterol (Probuccol).

Alle narkotika bør kun brukes etter en fullstendig konsultasjon av legen og alle nødvendige diagnostiske prosedyrer.

Hovedrollen i behandlingen spilles av personen selv, fordi det er fra hans handlinger at suksessen til terapi avhenger. På skuldrene legger han forebyggende tiltak, som spiller nesten hovedrollen i behandlingen. Følgende anbefalinger er obligatoriske:

 • En god og full søvn;
 • rekreasjon;
 • Går i frisk luft;
 • Spise sunn mat;
 • Regelmessig trening;
 • Konstant kontroll av kolesterol i blodet;
 • Bruk av foreskrevet forebyggende medisiner, for eksempel antiplatelet midler;
 • Avslag fra dårlige vaner.

Til hvilken lege å ta opp?

Nesten enhver lege kan oppdage ikke-stenoserende aterosklerose, men det er bedre å behandle behandlingen under oppsyn av en erfaren kardiolog. Han vil gjennomføre en rekke diagnostiske prosedyrer, identifisere sykdomsstadiet, foreskrive nødvendige medisiner og fortelle deg om reglene som må overholdes slik at sykdommen ikke utvikler seg.

For større effektivitet kan du besøke en ernæringsfysiolog som vil kunne lage et ernæringsprogram basert på personens personlige egenskaper.

Nonstaing aterosklerose er en ubehagelig sykdom, men det kan bli beseiret hvis du følger legenes anbefalinger og fører en sunn livsstil.

Aterosklerose av hodekarene: dets årsaker, symptomer og behandling

En av de mest vanlige og alvorlige sykdommene i vår tid er atherosklerose av cerebral fartøy. Til tross for at sykdommen er lokalisert på blodkarets vegger, lider hele kroppen av det. Kolesterol, deponert i karveggen, skaper såkalte aterosklerotiske plakker som består av overgrodd bindevev og fett. Overlappende kanalens lumen blokkerer de den naturlige strømmen av blod og forhindrer inntak av oksygen og næringsstoffer i alle deler av hjernen.

Som et resultat dannes blodpropp i karene i hjernevævet, og det største antallet som akkumuleres i hjernebarken og i nærheten av de basale noder. Konsekvensen av trombose er nekrotiske flekker, cyster og arr på hjernevevet. Dystrofi av nevroner (nerveceller) forstyrrer normal mental aktivitet. Følgelig er cerebral aterosklerose en ganske farlig progressiv sykdom.

Oftest påvirker kolesterolplakkene, malt i gule og hvite farger, hjernens hoved- og midterarterier. Spesielt mange av dem på steder med divergens av sidegrenene fra arteriene. I små arterier er endringer sjeldne, i ekstreme tilfeller er fett flekker - lipoidose - mulige. Små kapillærer er nesten aldri berørt.

Aterosklerose av brakiocefaliske arterier (BCA)

Brachiocephalic stammen er et stort fartøy som strekker seg fra aorta, grenene som leverer blod til hjernen. Når det vises på veggene til høyre subclavian, karotid og vertebral arterier av plaques, er aterosklerose av BCA diagnostisert. Dens symptomer er alvorlig svimmelhet, som oppstår under sving i hodet, og også med en reduksjon i trykk. I fravær av behandling kan aterosklerose av brakiocephaliske arterier forårsake hjerneslag.

Brakiocephalic arterier er hovedkarene i hodet, som fører fra brachiocephalic stammen. Det er deres nederlag er en av de mest vektige diagnosene.

Leger skiller to typer nederlag av BCA:

 1. Stenoserende (farligere) aterosklerose med plaketter som overlapper lumen av karene.
 2. Nonstonøs atherosklerose, hvor plakk øker langs lengden på fartøyet og kan bare redusere blodstrømmen.

Vanlige årsaker til aterosklerose

Patogenesen av aterosklerose innebærer et helt kompleks av forskjellige faktorer. Disse inkluderer:

Symptomer på sykdommen

Det kliniske bildet av aterosklerotiske lesjoner i hjernebruskene manifesterer seg sakte. De første symptomene er:

 1. Ustabil emosjonell tilstand;
 2. depresjon;
 3. Svekket oppmerksomhet;
 4. Svimmelhet og hodepine;
 5. Redusert minne;
 6. Søvnforstyrrelser;
 7. besvimelse;
 8. Redusert arbeidsevne.

Ved undersøkelse av en spesialist avsløres følgende symptomer på en annen grad av cerebral aterosklerose, noe som gjør det mulig å bestemme stadiet av sykdomsutviklingen:

Trinn I:

 • Svake reaksjoner av elever til sterkt lys;
 • Patologiske og asymmetriske reflekser.

Trinn II:

 • Sterke forstyrrelser av minne og vilje;
 • Funksjonshemming reduksjon;
 • Forverring av kognitive funksjoner;
 • Mikroslag som forårsaker lammelse og besvimelse.

Trinn III:

 • Omfattende skade på hjernevæv og kognitiv svekkelse.

Kan jeg få et funksjonshemning med hjernens aterosklerose?

Aterosklerose II grad begrenser vesentlig pasientens evne: arbeid som krever konsentrasjon, stress og rask reaksjon, blir en slik pasient uutholdelig. Når aterosklerose forårsaker ekstrapyramidal tremor, kan folk ikke utføre nøyaktig og mindre arbeid. Og på grunnlag av disse restriksjonene er medisinsk og sosial kompetanse tildelt III-gruppen av funksjonshemming. For å henvise til funksjonshemming er det nødvendig å kontakte den behandlende legen eller ledelsen av helsemiljøet.

Hvordan bli kvitt aterosklerose?

Spesiell innflytelse på sykdomsforløpet og dens forebygging har en modus for arbeid og hvile: Det er nødvendig å eliminere stress, redusere arbeidsbelastninger, legge til ekstra søvn i løpet av dagen. Terapeutisk fysisk trening og trening vil også være til nytte. Skadelige vaner som røyking, hånlighet og alkoholmisbruk, som bidrar til fremveksten av aterosklerose, må undertrykkes kategorisk.

Calorisk innhold av mat bør reduseres til normativ, for ikke å bidra til utseendet av aterosklerose i hjernen. De fleste animalsk fett må erstattes av vegetabilsk fett. Den obligatoriske ukentlige dietten bør inkludere næringsrik mat - kjøtt, fisk, tang, eggvit, fermenterte melkeprodukter (kefir, cottage cheese), en liten mengde rømme. Hver dag trenger du å konsumere et stort antall grønnsaker og frukt. Og matvarer rik på animalsk fett og kolesterol må utelukkes fra kostholdet (lever, krem, fett kjøtt, egg, konditori).

Mer informasjon om diett, ernæringsregler og andre anbefalinger for forebygging av aterosklerose leser lenken.

Tilskudd til riktig ernæring vil være vitaminer mineraler:

 1. Ascorbinsyre, det er også vitamin C;
 2. Jodholdige preparater.

medisiner

Medisinsk behandling av cerebral artery aterosklerose er foreskrevet utelukkende av en lege basert på resultatene av individuelle analyser. For de som lurer på hvordan å behandle aterosklerose, vil det være nyttig å lese seriøs tematisk litteratur.

I moderne russisk medisin, den vanligste bruken av følgende stoffer:

 • Hvis proteininnholdet i protrombin i blodet og dets koagulerbarhet øker, foreskriver profylaktiske formål aspirinkardi eller kardiomagnet.
 • For å forbedre blodstrømmen må du regelmessig bruke midler som utvider blodkarene og lindrer spasmer: Actovegin, Cavinton, Quarantil.
 • Narkotika rettet i slike tilfeller er statiner, men de utnevnes utelukkende av en lege etter å ha studert lipidspektret og dets konstante kontroll under administreringen av disse legemidlene.
 • I tillegg, for normalisering av emosjonell bakgrunn benyttes anti-angst medikamenter, kan være homøopatisk, med utpregede depressive tilstander og søvnforstyrrelser vist antidepressiva og sovetabletter. Som smertestillende for hodepine, er det tilrådelig å bruke legemidler som har en antispasmodisk effekt (spasmalgon).

Fysioterapeutiske prosedyrer, for eksempel hydroterapi ved bruk av oksygen-, radon- eller karbonbad, har god innflytelse på kroppen. Hvil i sanatorier vil gunstig påvirke det generelle trivselet.

Husk at bare rettidig tilgang til en lege og en sunn livsstil kan forhindre fremveksten og utviklingen av aterosklerose - en sykdom som fundamentalt bryter med folks liv.

Nonstesing aterosklerose av arteriene

På grunn av den moderne menneskets ikke alltid korrekte livsstil, blir han mer utsatt for ulike sykdommer. Årsaken til atherosklerose kan tjene som et ubalansert kosthold, mangel på fysisk aktivitet, en arvelig faktor og skadelig påvirkning av det ytre miljø. Denne patologien kan ha en stenoserende og ikke-stenoserende form. Hva er det, og hva er forskjellene mellom dem? La oss forstå.

Hva er ikke-stenotisk arterie aterosklerose?

Ikke-steroider aterosklerose i arteriene er en sykdom hvor kolesterolplakkene dannes på karbonens indre overflate, men avsetningene reduserer ikke blodstrømmen. Disse plaques har en langstrakt form og er plassert langs overflaten av arterier, som er den viktigste funksjon av de stenosing former av aterosklerose, hvor forkalkninger i lumen av blodkar vokser og i betydelig grad hindrer blodstrømmen.

Kolesterolplakk er avsetningen av lipidvev, som til slutt blir mer stiv på grunn av kalsiumavsetning på overflaten. Ved ikke-stenoserende aterosklerose kan dannelsen overlappe fartøyets lumen med ikke mer enn halvparten.

Dette patologi begynner å utvikle seg på en ganske ung alder og har lang asymptomatiske, og bare med utviklingen av patologi kan manifestere myndighet som mangler næringsstoffer på grunn av dårlig blodsirkulasjon. Som regel skjer dette etter 50 år.

Symptomer på ikke-stenotisk arteriosklerose

Det kliniske bildet av denne sykdommen avhenger av lokaliseringen av kolesteriske plaques:

I lesjoner brachycephaliske arterier som nærer fortrinnsvis hjerneceller, kan utvikle svakhet, svimmelhet når brå bevegelse av hodet, forandring av kroppsposisjon eller senke blodtrykket nivå, synssvekkelse som "flyr" foran øynene hans. Dette forklares ved at under redusert trykk kan blod ikke strømme til hjernen gjennom et vasodilatert kar. Som et resultat lider han av mangel på næringsstoffer og reagerer på denne måten på denne faktoren;

Det kan også være støy i ørene, nummenhet i hender og føtter i en kort periode;

Typiske tegn på ikke-stenoserende aterosklerose i de tidlige stadier kan betraktes som hyppige angrep av hodepine, som ikke fjernes etter at de har tatt anestetiske stoffer. En person blir distrahert, det er vanskelig for ham å konsentrere seg oppmerksomhet;

I tillegg blir pasienten plaget av en følelse av søvnmangel, døsighet, tretthet.

Hvis du har noen symptomer, bør du gå til legen for å etablere årsaken, fordi med full blokkering av arteriene vil blodet slutte å strømme inn i hjernen, noe som resulterer i et slag.

Årsaker til ikke-stenotisk arteriosklerose

Hovedårsaken til utviklingen av denne patologien er brudd på lipidmetabolisme i kroppen, som kan utløses av følgende faktorer:

Avhengighet av alkohol, røyking;

Tidligere overførte smittsomme sykdommer;

Patologiske prosesser i endokrine kjertler.

En av disse grunnene betyr ikke at aterosklerose nødvendigvis vil utvikle seg, men disse faktorene, spesielt i komplekse, øker risikoen for atherosklerose flere ganger.

Diagnose av ikke-stenotisk arterie aterosklerose

For å etablere diagnosen "ikke-stenoserende aterosklerose", blir pasienten tilordnet slike instrumentelle diagnostiske metoder som ultralyd og Doppler studier. De lar deg få mest mulig informasjon om fartøyene.

Når du ser på Doppler, kan legen se graden av innsnevring av arteriene, den nøyaktige plasseringen av lokaliseringen av kolesterolplakkene og tilstanden til karenees vegger. Denne metoden gjør det også mulig å bestemme blodstrømmen. Alle disse indikatorene bestemmer den videre behandlingsplanen for pasienten.

I tillegg må pasienten gjennomføre en blodprøve for å bestemme nivået på kolesterol.

Behandling av ikke-stenotisk arteriosklerose i arteriene

Bare en integrert tilnærming kan gi en god effekt. Som regel behandles ikke-stenoserende form for aterosklerose konservativt. Dette gjør at pasienten kan lede en kjent livsstil.

Terapi i denne patologien er rettet mot å normalisere nivået av kolesterol, korrigere dietten, søvn og aktivitet, ta visse medisiner.

Vi vil analysere hvert stadium mer detaljert:

Statiner. For å balansere mengden lipider i blodet, kan legen foreskrive spesielle legemidler - statiner. De blokkerer produksjonen av kolesterol i leveren. Med samme formål må pasienten revidere kostholdet. Mer om statiner og fibrater;

Diet. Med ikke-stenoserende aterosklerose er forbruket av animalsk fett ikke tillatt, det er nødvendig å begrense mengden sukker og salt. Unntatt fra diett konfekt, hvitt brød, røkt produkter, konserver, sterk kaffe og te, karbonatiserte drikkevarer, alkohol. Flere detaljer om tillatte og forbudte produkter i aterosklerose;

Dårlige vaner. Det er verdt å gi opp røyking og alkohol. Det er nødvendig å organisere en korrekt modus for aktivitet og hvile. I tillegg bør du øke fysisk aktivitet. Det kan være lange turer i friluft, langsom kjøring, svømming, morgenøvelser. Hva du selv velger, avhenger bare av dine individuelle ønsker;

Medisiner. Fra legemidler, antikoagulanter, antiplateletmidler og acetylsalisylsyre kan ofte foreskrives. Hvis patologien har utviklet seg mot bakgrunnen av hypertensjon, anbefaler legen at du tar medisiner for å senke blodtrykk og diuretika. Liste over medisiner for å forbedre hjernens arbeid;

Under behandlingen må du regelmessig gi blod for å bestemme nivået på kolesterol.

Nonstaing aterosklerose er en skadelig sykdom. Men hvis du lytter nøye til kroppen din, vil du kunne finne den i tide og utføre behandling.

Nonstaing cerebral atherosclerosis behandling

Symptomer og behandling av cerebral aterosklerose (ICD kode 10)

 1. årsaker
 2. Stadier av sykdomsutviklingen
 3. symptomer
 4. diagnostikk
 5. behandling
 6. Forebygging av aterosklerose av cerebral fartøy

Som et brudd på hjernen har aterosklerose i hjerneskarene en klassifiseringskode for ICD-10, som er blant kronisk, vanskelig å kurere, fremkallende sykdomsslag.

Sin essens avsettes på veggene i arteriene som tilfører blod til hjernen vev, fett opphopning i form av plaketter, som da ikke bare vokse, men også transformert inn i bindevev. Fra dette blir lumen mellom karens vegger smalere og blodtilførselen til hjernen lider.

Cerebral aterosklerose forekommer oftere hos eldre, sin kode for ICD er 10: 167,2, den står for om lag halvparten av sykdommene i hjerte-systemet.

årsaker

Diagnostisk aldersintervall da flertallet av pasientene hadde den tilsvarende ICD 10 aterosklerose av cerebral fartøy, 40-50 år.

Faktorene som fører til sykdomsutbrudd er i stor grad avhengig av en usunn livsstil:

 • røyking,
 • Alkoholholdige drikker;
 • Overeating, feil spiseoppførsel med en overvekt av matvarer som inneholder mye kolesterol;
 • fedme;
 • En stillesittende livsstil;
 • Økt nervøs spenning og stressende situasjoner;
 • Høyt blodtrykk;
 • Forstyrrelser i hormonell sfære;
 • Diabetes mellitus;
 • Arvelighet.

Stadier av sykdomsutviklingen

I sin utvikling gjennomgår cerebral atherosklerose, ICD-koden 10 167.2, visse stadier:

 1. I den første fasen av sykdomsutviklingen er den patologiske og asymmetriske karakteren av refleksene notert. Svak reaksjon av elever til lys.
 2. I andre trinn er det minneforstyrrelser, en reduksjon av mentale evner og utholdenhet i arbeidet. Mulige mikroslag, som forårsaker bevissthet og delvis lammelse.
 3. I tredje fase blir hjernevevene fanget av nederlag, og kognitive funksjoner er helt svekket. Behandling er svært vanskelig. Pasienten får et funksjonshemning.

I følge de observerte manifestasjonene av sykdommen, kan dens stadier betegnes som følger:

 • Den første fasen. Periodisk oppstå symptomer forårsaket av overarbeid, passerer etter hvile.
 • Progresjon av sykdommen. Endringer i atferd, gangsforstyrrelser, økte symptomer.
 • Dekompensasjon. Pasienten mister gradvis minne, kan ikke tjene seg selv. Det er slag og lammelse.
 • Fremveksten av slike forhold som transistor iskemisk angrep, som ligner et slag, men passerer.
 • Iskemisk slag, som oppstår mot bakgrunnen av fullstendig korkhet av hjernens kar.

Aterosklerose i hjernen i henhold til ICD 10 er også delt på stedet der blodstrømningsobstruksjon oppstår.

Blodforsyning til hjernen skjer langs arteriene til brakiocephalic stammen, den venstre subklaveriske arterien og halspulsåren.

Aterosklerose av brakiocefaliske arterier, som har en registrert kode for ICD-10, er spesielt vanskelig.

Arterier av brachiocephalic stammen grenen i to grener og forsyne blod til høyre halvdel av humerus og hjernen.

Ifølge statistiske data oppstår akkumulering av aterosklerotiske plakkene oftest i brakiocephaliske arterier. Ved forgrening eller forgrening av blodstrømmen opprettes et virvelmoment, i noen tilfeller bidrar til forstyrrelsen av integriteten til arterielle membraner. Det skadede stedet prøver å selvreparere, det er akkumulerte blodplater, og så er det en aterosklerotisk plakk.

Det vokser noen ganger langs fartøyet, uten å endre hemodynamikk, i dette tilfellet kalles atherosklerose ikke-stenoserende.

Hvis veksten oppstår over fartøyet, lukker lumen og forhindrer blodstrøm, snakker vi om stenosering av aterosklerose av brakiocefaliske arterier.

symptomer

 • svimmelhet;
 • Hodepine, synsforstyrrelser med flimrende fluer for øynene;
 • Støy i hodet og ørene;
 • Rødhet av ansiktshud;
 • Krenkelse av koordinering av bevegelser, plutselig bevissthetstap;
 • Hånd tremor;
 • Innsnevring av fondets fartøy
 • Søvnforstyrrelser;
 • Økt kolesterol i blodet;
 • Brudd på tale og endring i pasientens oppførsel, som ble engstelig, lett rask og irritabel.

diagnostikk

Fra den tidlige bestemmelsen av diagnosen avhenger prognosen for utviklingen av cerebral arteriosklerose.

For undersøkelsen bruk:

 • En blodprøve for å bestemme lipidprofilen for å vurdere kolesterol;
 • CT (computertomografi) av fartøy;
 • UZDG (ultralyddopplerografi) av karene i hodet og nakken;
 • MRI (magnetisk resonans tomografi) av hodet;
 • Ultralyd av hjertet;
 • Radiografisk angiografi av fartøy.

Etter å differensiere sykdommen, velger nevrologeren et terapeutisk regime.

behandling

Behandling av cerebral aterosklerose består av medisinering og overholdelse av en sunn livsstil.
Som narkotika brukes flere grupper av legemidler.

Medisineringsterapi

 • Legemidler til senking av kolesterol - statiner (Atorvastatin, Pravastatin). Det er kontraindikasjoner for å ta disse legemidlene - nyresykdom. Det er uakseptabelt å drikke alkohol og antibiotika under inntaket.
 • Forberedelser for normalisering av fettmetabolismen er fibrater (fenofibrat, gemfibrozil).
 • Preparater for eliminering av iskemisk syndrom og forbedring av blodmikrocirkulasjon (heparin, dipiridamol, aspirin, ticlopidin).
 • Nikotinsyre for regulering av metabolisme. Legemidlet har også kontraindikasjoner, i forbindelse med hvilke det kun kan brukes på resept av en lege. Du kan spise mat som inneholder vitamin RR (nikotinsyre): peanøtter, cashewnøtter, pistasjenøtter, erter, lever, fjærfe, biff, laks, makrell, tunfisk, gjedde.
 • Komplekser av B-vitaminer, askorbinsyre.
 • Forberedelser for normalisering av blodtrykk (også foreskrevet av lege, basert på pasientens tilstand).
 • Preparater som fremmer normalisering av cerebral sirkulasjon (Tanakan, Flunarizine).

Hvis trombusdannelsen har gått for langt, har kirurgi blitt indikert for å fjerne en tilstoppet trombus fra karet.

Terapeutisk fysisk trening

Pasienten anbefales å gå i frisk luft for metning av hjernen med oksygen, gjennomførbare fysiske øvelser, svømming, yoga, aerobic.

Som spesielle øvelser bruker:

 • Breathing mage;
 • Langsom knyting av knyttneve og samme sakte løfting av hender;
 • Rotasjon i stillingen som setter ankelleddene;
 • knebøy;
 • Imitasjon av å gå, mens du sitter;
 • Massasje med strøk og gni nakke og hode;
 • Rotasjon av hender i en sirkel.

Forebygging av aterosklerose av cerebral fartøy

For å forlenge den sunne og aktive fasen av livet, er det nødvendig å ta hensyn til faktorene som fører til aterosklerose, og forsøk å unngå dem:

 • Det er nødvendig å introdusere i dietten riktig mengde grønnsaker og frukt, redusere tilstedeværelsen av animalsk fett, bakevarer, søtsaker, salt og konserves.
 • Unngå røyking og alkohol.
 • Tilbring tid på å trene og gå utendørs.
 • Unngå stress.

Aterosklerose av hodekarene: dets årsaker, symptomer og behandling

En av de mest vanlige og alvorlige sykdommene i vår tid er atherosklerose av cerebral fartøy. Til tross for at sykdommen er lokalisert på blodkarets vegger, lider hele kroppen av det. Kolesterol, deponert i karveggen, skaper såkalte aterosklerotiske plakker som består av overgrodd bindevev og fett. Overlappende kanalens lumen blokkerer de den naturlige strømmen av blod og forhindrer inntak av oksygen og næringsstoffer i alle deler av hjernen.

Som et resultat dannes blodpropp i karene i hjernevævet, og det største antallet som akkumuleres i hjernebarken og i nærheten av de basale noder. Konsekvensen av trombose er nekrotiske flekker, cyster og arr på hjernevevet. Dystrofi av nevroner (nerveceller) forstyrrer normal mental aktivitet. Følgelig er cerebral aterosklerose en ganske farlig progressiv sykdom.

Oftest påvirker kolesterolplakkene, malt i gule og hvite farger, hjernens hoved- og midterarterier. Spesielt mange av dem på steder med divergens av sidegrenene fra arteriene. I små arterier er endringer sjeldne, i ekstreme tilfeller er fett flekker - lipoidose - mulige. Små kapillærer er nesten aldri berørt.

Aterosklerose av brakiocefaliske arterier (BCA)

Brachiocephalic stammen er et stort fartøy som strekker seg fra aorta, grenene som leverer blod til hjernen. Når det vises på veggene til høyre subclavian, karotid og vertebral arterier av plaques, er aterosklerose av BCA diagnostisert. Dens symptomer er alvorlig svimmelhet, som oppstår under sving i hodet, og også med en reduksjon i trykk. I fravær av behandling kan aterosklerose av brakiocephaliske arterier forårsake hjerneslag.

Leger skiller to typer nederlag av BCA:

 1. Stenoserende (farligere) aterosklerose med plaketter som overlapper lumen av karene.
 2. Nonstonøs atherosklerose, hvor plakk øker langs lengden på fartøyet og kan bare redusere blodstrømmen.

Vanlige årsaker til aterosklerose

Patogenesen av aterosklerose innebærer et helt kompleks av forskjellige faktorer. Disse inkluderer:

 • Overflødig kolesterol i kroppen;
 • Forsinkelse i å fjerne kolesterol;
 • Arteriell hypertensjon;
 • Alder fra 40 - 45 år;
 • Generell helse.

Symptomer på sykdommen

Det kliniske bildet av aterosklerotiske lesjoner i hjernebruskene manifesterer seg sakte. De første symptomene er:

 1. Ustabil emosjonell tilstand;
 2. depresjon;
 3. Svekket oppmerksomhet;
 4. Svimmelhet og hodepine;
 5. Redusert minne;
 6. Søvnforstyrrelser;
 7. besvimelse;
 8. Redusert arbeidsevne.

Ved undersøkelse av en spesialist avsløres følgende symptomer på en annen grad av cerebral aterosklerose, noe som gjør det mulig å bestemme stadiet av sykdomsutviklingen:

Trinn I:

 • Svake reaksjoner av elever til sterkt lys;
 • Patologiske og asymmetriske reflekser.

Trinn II:

 • Sterke forstyrrelser av minne og vilje;
 • Funksjonshemming reduksjon;
 • Forverring av kognitive funksjoner;
 • Mikroslag som forårsaker lammelse og besvimelse.

Trinn III:

 • Omfattende skade på hjernevæv og kognitiv svekkelse.

Kan jeg få et funksjonshemning med hjernens aterosklerose?

Aterosklerose II grad begrenser vesentlig pasientens evne: arbeid som krever konsentrasjon, stress og rask reaksjon, blir en slik pasient uutholdelig. Når aterosklerose forårsaker ekstrapyramidal tremor, kan folk ikke utføre nøyaktig og mindre arbeid. Og på grunnlag av disse restriksjonene er medisinsk og sosial kompetanse tildelt III-gruppen av funksjonshemming. For å henvise til funksjonshemming er det nødvendig å kontakte den behandlende legen eller ledelsen av helsemiljøet.

Hvordan bli kvitt aterosklerose?

Spesiell innflytelse på sykdomsforløpet og dens forebygging har en modus for arbeid og hvile: Det er nødvendig å eliminere stress, redusere arbeidsbelastninger, legge til ekstra søvn i løpet av dagen. Terapeutisk fysisk trening og trening vil også være til nytte. Skadelige vaner som røyking, hånlighet og alkoholmisbruk, som bidrar til fremveksten av aterosklerose, må undertrykkes kategorisk.

Calorisk innhold av mat bør reduseres til normativ, for ikke å bidra til utseendet av aterosklerose i hjernen. De fleste animalsk fett må erstattes av vegetabilsk fett. Den obligatoriske ukentlige dietten bør inkludere næringsrik mat - kjøtt, fisk, tang, eggvit, fermenterte melkeprodukter (kefir, cottage cheese), en liten mengde rømme. Hver dag trenger du å konsumere et stort antall grønnsaker og frukt. Og matvarer rik på animalsk fett og kolesterol må utelukkes fra kostholdet (lever, krem, fett kjøtt, egg, konditori).

Mer informasjon om diett, ernæringsregler og andre anbefalinger for forebygging av aterosklerose leser lenken.

Tilskudd til riktig ernæring vil være vitaminer mineraler:

 1. Ascorbinsyre, det er også vitamin C;
 2. Jodholdige preparater.

medisiner

Medisinsk behandling av cerebral artery aterosklerose er foreskrevet utelukkende av en lege basert på resultatene av individuelle analyser. For de som lurer på hvordan å behandle aterosklerose, vil det være nyttig å lese seriøs tematisk litteratur.

I moderne russisk medisin, den vanligste bruken av følgende stoffer:

 • Hvis proteininnholdet i protrombin i blodet og dets koagulerbarhet øker, foreskriver profylaktiske formål aspirinkardi eller kardiomagnet.
 • For å forbedre blodstrømmen må du regelmessig bruke midler som utvider blodkarene og lindrer spasmer: Actovegin, Cavinton, Quarantil.
 • Narkotika rettet i slike tilfeller er statiner, men de utnevnes utelukkende av en lege etter å ha studert lipidspektret og dets konstante kontroll under administreringen av disse legemidlene.
 • I tillegg, for normalisering av emosjonell bakgrunn benyttes anti-angst medikamenter, kan være homøopatisk, med utpregede depressive tilstander og søvnforstyrrelser vist antidepressiva og sovetabletter. Som smertestillende for hodepine, er det tilrådelig å bruke legemidler som har en antispasmodisk effekt (spasmalgon).

Fysioterapeutiske prosedyrer, for eksempel hydroterapi ved bruk av oksygen-, radon- eller karbonbad, har god innflytelse på kroppen. Hvil i sanatorier vil gunstig påvirke det generelle trivselet.

Husk at bare rettidig tilgang til en lege og en sunn livsstil kan forhindre fremveksten og utviklingen av aterosklerose - en sykdom som fundamentalt bryter med folks liv.

Video: om behandling av aterosklerose, doktorens mening

Trinn 2: Etter betaling still spørsmålet ditt på skjemaet nedenfor ↓ Trinn 3: Du kan dessuten takke spesialisten med en ekstra betaling for et vilkårlig beløp ↑

Les Mer Om Fartøyene