Normal verdi av ESR for kvinner

Når en person kommer til en polyklinisk, klager på en sykdom, blir han først og fremst tilbudt å gjøre en generell blodprøve. Det inkluderer verifisering av slike viktige parametere av pasientens blod som mengden hemoglobin, leukocytter, sedimenteringshastighet for erytrocytter (ESR).

Det komplekse resultatet gjør det mulig å bestemme pasientens helsetilstand. Den siste indikatoren er spesielt viktig. Det kan bestemme tilstedeværelsen eller fraværet av inflammatoriske prosesser i kroppen. Ved endringer i nivået av ESR, gjør leger konklusjoner om sykdomsforløpet og effektiviteten av terapien.

Betydningen av nivået på ESR for den kvinnelige kroppen

I den generelle analysen av blod er det en svært viktig parameter - graden av erytrocytsedimentasjon, hos kvinner er normen forskjellig og avhenger av aldersgruppene.

Hva betyr dette - ESR? Denne indikatoren indikerer sannsynligheten for sedimentering av erytrocytter, rask fordeling av blod i fraksjoner. Når studien utføres, påvirker gravitasjonskrefter blodet i reagensrøret, og det stratifiseres gradvis: en lavere ball med større tetthet og mørk farge vises, og den øvre har en lysere nyanse med litt gjennomsiktighet. Erytrocytene bosette seg, som lim sammen. Hastigheten av denne prosessen og viser en blodprøve for ESR.

Når denne undersøkelsen gjennomføres, er det nødvendig å ta hensyn til at:

 • kvinner har et nivå på ESR litt høyere enn menns, dette skyldes egenartene i kroppens funksjon;
 • Den høyeste figuren kan observeres om morgenen;
 • hvis det er en akutt inflammatorisk prosess, øker økningen i gjennomsnitt en dag etter begynnelsen av sykdomsutviklingen, og før det er en økning i antall leukocytter;
 • ESR når sin maksimale verdi under gjenoppretting;
 • ved den overvurderte indikatoren i den lange perioden er det mulig å gjøre eller få konklusjoner om en betennelse eller en ondartet svulst.

Det er bemerkelsesverdig at denne analysen ikke alltid viser pasientens virkelige tilstand av helse. Noen ganger, og i nærvær av en inflammatorisk prosess, kan ESR være innenfor normale grenser.

Hvilket nivå av ESR er normalt?

Mange faktorer påvirker nivået på kvinners ESR. Den generelle frekvensen av erytrocytsedimenteringshastigheten hos kvinner er 2-15 mm / h, og gjennomsnittshastigheten er 10 mm / t. Verdien avhenger av mange faktorer. En av dem er tilstedeværelsen av sykdommer som påvirker nivået på ESR. Alder påvirker også denne indikatoren hos kvinner. Hver aldersgruppe har sin egen norm.

For å forstå hvordan grensene for frekvensen av ESR hos kvinner endres, er det et bord etter alder:

Kvinner aldersgrupper

Den nederste grensen til normen, mm / h

Den øvre grensen til normen, mm / h

Fra 13 til 18 år gammel

Fra 18 til 30 år

Fra 30 til 40 år gammel

Fra 40 til 50 år gammel

Fra 50 til 60 år gammel

Siden begynnelsen av puberteten og opp til 18 år er frekvensen av ESR for kvinner 3-18 mm / t. Det er i stand til å svinge litt avhengig av menstruasjonsperioden, vaksinasjoner for forebygging av sykdommer, tilstedeværelse eller fravær av skader, inflammatoriske prosesser.

Aldersgruppen 18-30 år bor i fysiologisk daggry, hvor barns fødsel oftest forekommer. Kvinner på dette tidspunktet har et ESR-nivå på 2 til 15 mm / t. Resultatet av analysen, som i forrige tilfelle, avhenger av menstruasjonssyklusen, samt bruk av hormonelle prevensjonsmidler, overholdelse av ulike dietter.

Ved graviditetens begynnelse øker verdien av denne indikatoren kraftig og normalverdien er opptil 45 mm / t. Dette skyldes hormonelle forandringer og andre faktorer.

Også graden av erytrocytsedimentering under graviditet og i postpartumperioden påvirkes av mengden hemoglobin. Dens reduksjon på grunn av blodtap under fødsel kan provosere en økning i antall leukocytter og indeksen for ESR.

Normen for kvinner i 30-40 årene øker. Avviket kan være en konsekvens av irrasjonell ernæring, kardiovaskulære sykdommer, lungebetennelse og andre patologiske forhold.

Etter å ha nådd 40-50 år begynner kvinner overgangsalder. Normen i denne perioden utvides: den nedre grensen minker, den øvre stiger. Og resultatet kan være fra 0 til 26 mm / t. Det påvirker hormonelle forandringer i kroppen av en kvinne under påvirkning av overgangsalderen. I denne alderen er ikke uvanlig utvikling av patologier i det endokrine systemet, osteoporose, åreknuter, tannssykdommer.

Grensene til ESR-normen hos kvinner etter 50 år har ingen signifikante forskjeller fra de for den foregående alderen.

Etter en alder av 60 år, endres de optimale grensene. Den akseptable verdien av indikatoren kan ligge i området fra 2 til 55 mm / t. I de fleste tilfeller er jo eldre personen, desto flere sykdommer har han.

Denne faktoren gjenspeiles i den betingede normen. Påvirke resultatet av analyse hos eldre, slike forhold som diabetes, brudd, høyt blodtrykk, medisinering.

Hvis ESR 30 i en kvinne - hva betyr dette? Når en slik analyse resulterer i en gravid kvinne eller en kvinne av eldre alder, er det ingen grunn til stor bekymring. Men hvis eieren av denne indikatoren er ung, er resultatet høyere for henne. Det samme gjelder ESR 40 og ESR 35.

ESR 20 er et normalt nivå for middelaldrende kvinner, og hvis en jente har det, må hun være våken og ta godt vare på helsen. Det samme kan sies om ESR 25 og ESR 22. For aldersgrupper under 40 år er disse tallene for høye. Videre undersøkelse og forklaring av årsaken til et slikt resultat er nødvendig.

Metoder for bestemmelse av ESR

Det er flere måter å få et resultat av en blodprøve for ESR på:

 1. Panchenkovs metode. Denne metoden for diagnostikk realiseres ved hjelp av en glasspipett, også kalt kapillæren til Panchenkov. I denne studien blir blod tatt fra fingeren.
 2. Westergren-metoden. En hematologisk analysator brukes til å oppnå resultatet. Blod i dette tilfellet er tatt fra venen. I et spesielt rør er det koblet til antikoagulanten og plassert i enheten i oppreist stilling. Analysatoren utfører beregninger.

Forskerne sammenlignet disse to metodene og konkluderte med at det andre resultatet er mer pålitelig og muliggjør å oppnå resultatene av venøs blodanalyse i en kortere periode.

Anvendelsen av Panchenkovs metode styrte seg i post-sovjetiske rom, og Westergrens metode anses internasjonalt. Men i de fleste tilfeller viser begge metodene de samme resultatene.

Hvis det er tvil om studienes pålitelighet, kan du sjekke det igjen på en betalt klinikk. En annen metode bestemmer nivået av C-reaktivt protein (PSA), mens eliminering av den menneskelige faktorforvrengning av resultatet. Ulempen med denne metoden er den høye prisen, selv om dataene som er oppnådd med den, kan stole på. Europeiske land har allerede erstattet ESR-analysen med definisjonen av en PSA.

I hvilke tilfeller er en analyse

Vanligvis foreskriver legene en studie når en persons helse forverres når han kommer til å se en lege og klage på dårlig helse. En generell blodprøve, som resulterer i en ESR-indeks, foreskrives ofte for forskjellige inflammatoriske prosesser, samt for å teste effektiviteten av behandlingen.

For denne studien sender legene pasienten for å gjøre den riktige diagnosen for enhver sykdom eller mistanke om det. Resultatet av en blodprøve for ESR er nødvendig selv for en rutinemessig kontroll av helsen til hver person.

Ofte er retningen foreskrevet av terapeuten, men kan sendes til studien av en hematolog eller onkolog når et slikt behov oppstår. Denne analysen utføres gratis i laboratoriet til den medisinske institusjonen hvor pasienten blir observert. Men når det gjelder vil en person ha rett til å gå gjennom forskning for penger på laboratoriet som han velger.

Det er en liste over sykdommer der blodprøven for ESR er obligatorisk:

 1. Mulig utvikling av revmatisk lidelse. Det kan være lupus, gikt eller revmatoid artritt. Alle fremmer deformasjon av leddene, stivhet, smertefulle opplevelser i muskuloskeletalsystemet. Påvirke sykdommer og ledd, bindevev. Resultatet i nærvær av noen av disse sykdommene vil være en økning i ESR.
 2. Myokardinfarkt. I tilfelle av denne patologien forstyrres blodstrømmen i hjerteslagene. Selv om det er en oppfatning at dette er en plutselig sykdom, men forutsetningene dannes selv før starten. Oppmerksom på helsen, folk er ganske i stand til å legge merke til utseendet til de tilsvarende symptomene en måned før selve sykdommen begynner, slik at det er mulighet for å forhindre denne sykdommen. Det må huskes at hvis det oppstår mild smerte, bør legen konsulteres.
 3. Utbruddet av graviditet. Sjekk i dette tilfellet helsen til kvinnen og hennes fremtidige baby. Under graviditet er det behov for gjentatt bloddonasjon. Legene passerer forsiktig blodprøven for alle indikatorene. Som allerede nevnt, på grunn av hormonell tilpasning tillot en merkbar økning i normens øvre grense.
 4. Hvis det er en neoplasm for å kontrollere utviklingen. Denne studien vil ikke bare teste effektiviteten av terapien, men også diagnostisere tilstedeværelsen av svulsten i utgangspunktet. En økt hastighet av erytrocytt sedimenteringshastighet kan indikere tilstedeværelsen av betennelse. Det har en rekke årsaker, som begynner med forkjølelse og ender med onkologiske sykdommer. Men du må gjennomføre en mer grundig undersøkelse.
 5. Mistanke om fokus for bakteriell infeksjon. I dette tilfellet vil en blodprøve vise nivået på ESR over normen, men det kan også indikere en sykdom med viral opprinnelse. Derfor kan kun ESR ikke styres, det bør utføres ytterligere tester.

Når du refererer en lege til denne studien, er det nødvendig å oppfylle alle kravene til riktig forberedelse, siden blodprøven av ESR er en av de viktigste i diagnosen sykdommer.

Hvordan tar testen riktig

For å undersøke pasientens blod, blir det vanligvis tatt fra venen. Analysen viser ikke bare ESR, men også en rekke andre indikatorer. Alle er kollektivt evaluert av det medisinske personalet, og et omfattende resultat er tatt i betraktning.

For å være sannferdig, er det nødvendig å forberede:

 • Blodet er bedre å ta på seg en tom mage. Dersom det i senkning, er det nødvendig å finne ut nivået av sukker, deretter i 12 timer før blodgivning ikke trenger å spise, pusse tennene, kan du bare drikke litt rent vann.
 • Ikke drikk alkohol for en dag før du tar blod. Det samme gjelder røyking. Med et akutt ønske om å røyke, må du slutte å gjøre det minst i morgen. Disse faktorene eliminerer, da de lett påvirker resultatene av forskning.
 • Selvfølgelig må du slutte å ta medisiner. Først av alt handler det om hormonelle prevensjonsmidler, multivitaminer. Hvis du ikke kan ta en pause i bruk av et middel, må du gi legen beskjed om det, og han vil gjøre en justering i det oppnådde resultatet med tanke på at du tar dette legemidlet.
 • Om morgenen er det tilrådelig å komme på forhånd for å samle blod, for å roe seg litt og få pusten. På denne dagen er det bedre å være balansert og ikke å gi kroppen tung fysisk anstrengelse.
 • Siden analysen av ESR avhenger av menstruasjonene, før du gir blod, må du konsultere en lege om tidspunktet hvor det er best å gjennomgå undersøkelsen.
 • Dagen før du tar blod, må du begrense diett av fete og krydrede retter.

Manipulering med levering av testen er rask og uten stor smerte. Hvis du fortsatt føler deg dårlig eller har startet svimmelhet, bør du fortelle om denne sykepleieren.

Hvis nivået på ESR i en kvinne er forhøyet, hva betyr det?

Beskrevet ovenfor, hva normen for kvinner senkning bør være i henhold til alder og tilstand (slik som graviditet). Så når blir ESR vurdert forhøyet? Hvis aldersindeksen avviker fra normen i retning av økning med mer enn 5 enheter.

I dette tilfellet kan du identifisere forekomst av sykdommer som lungebetennelse, tuberkulose, forgiftning, hjerteinfarkt og andre. Men denne analysen er ikke nok til å gjøre en diagnose på grunnlag. Det skjer at selv en solid frokost kan føre til en økning i denne indikatoren. Derfor er det ikke nødvendig å panikk hvis en ESR er funnet å være over normal.

Ved normal sedimentering av erytrocytter og forhøyede lymfocytter er det mulig å utvikle en virussykdom. Med tanke på inertiteten til dette nivået, i tvilstilfelle som et resultat, trenger du bare å omstille eksamen.

Tilstanden for kvinners helse på et redusert nivå av ESR

Etter å ha fortalt hva normen for ESR i blodet hos kvinner og økt verdi indikerer, la oss forklare hvilke årsaker som kan føre til et lavt nivå av denne indikatoren. Et slikt resultat kan oppstå på grunn av:

 • mangel på blodstrøm;
 • epilepsi;
 • leversykdom (hepatitt);
 • tar visse stoffer, spesielt kaliumklorid, salicylater, kvikksølvbaserte medisiner;
 • erythrocytose, erythremia;
 • en nevrotisk sykdom;
 • sykdommer som fremkaller en forandring i form av røde blodlegemer, spesielt anisocytose, seglcelleanemi;
 • streng veganisme;
 • Hyperalbuminemi, hypofibrinogenemi, hypoglobulinemi.

Som vi ser, bør den lave verdien av erytrocytt sedimenteringshastigheten være alarmerende ikke mindre enn økt. Hvis det er en avvik fra den normale indikatoren i hvilken som helst retning, er det nødvendig å søke årsaken til denne helsetilstanden og behandle sykdommen.

Hva er den enkleste måten å bringe indeksen til ESR tilbake til normal?

I seg selv er den økte eller reduserte frekvensen for erytrocytsedimentering ikke en sykdom, men det viser tilstanden til menneskekroppen. Derfor, når du blir spurt om hvordan du reduserer ESR i kvinners blod, kan du svare at denne verdien kommer tilbake til normal bare etter årsakene som forårsaket det.

Å realisere dette, noen ganger trenger en pasient å være tålmodig og nøye behandlet.

Årsakene til at indikatoren for ESR vil komme tilbake til normal etter lang tid:

 • det er en langsom fusjon av den ødelagte benen, såret helbringer i lang tid;
 • et langt terapeutisk behandlingsforløp for en bestemt sykdom;
 • bære barnet.

Siden økningen i graden av erytrocytsedimentering under graviditet kan knyttes til anemi, er det nødvendig å forsøke å forhindre det. Hvis det allerede har skjedd, må du gjennomgå et behandlingsforløp med trygge medisiner foreskrevet av legen.

I de fleste tilfeller kan ESR reduseres til en akseptabel hastighet, og eliminerer kun betennelse eller herding av sykdommen. Et enda høyere resultat kan være et resultat av en laboratoriefeil.

Hvis indikatoren ble funnet over eller under normen når analysen ble analysert på sedimentasjonsraten for røde blodlegemer, er det nødvendig å gjenta undersøkelsen og sørge for at det ikke foreligger utilsiktet forvrengning av resultatet. En annen ting er å revidere kostholdet ditt og si farvel til dårlige vaner.

Norm av soya hos en voksen

"Du har en veldig høy ESR!" Et slikt uforsiktig uttrykk, uttalt av laboratorieassistenten når resultatet av blodprøven er gitt, vil forvirre ikke bare pasienten selv, men også menneskene rundt ham. Hva er skjult bak det? Ikke alle vet dette. Men fantasien trekker øyeblikkelig stygge bilder av tunge og noen ganger uhelbredelige sykdommer. Ikke haste til konklusjoner. La oss sortere det i rekkefølge.

Hastigheten av ESR i blodet av en sunn person

Den skummelt forkortelsen til ESR er veldig lett å dechiffrere. Ved oversettelse til et enkelt menneskespråk er frekvensen av erytrocytsedimentering. Og mer detaljert, muligheten for røde blodlegemer til å bosette seg på bunnen av et fartøy eller kapillær, som ligger vertikalt. For å være helt klart - dette er blodcellernes evne til å reagere på endringer i kroppen i ulike sykdommer og forhold. I de siste årene, for åtte år siden, var det mulig å møte en slik kombinasjon av bokstaver som ROE eller reaksjonen av erytrocytsedimentering. Essensen er den samme, derfor, hvis noen andre i våre dager ser slike data i sine analyser, tar det ikke lang tid å lide i formodning.

Laboratoriearbeidere for å bestemme denne indikatoren tegner blod fra fingeren inn i kapillæren til Panchenkov (et ugjennomtrengelig glasshult rør), og bland det deretter i et reagensrør med en spesiell løsning og sett tilbake i kapillæren. På slutten av timen studerer de mottatte data. Indikatorene er enkle å huske:

 • for kvinner varierer de fra 2 til 20 mm / t;
 • menn har litt forskjellige verdier: 1-15 mm / t.

Dette er i ideelle forhold. Noen ganger i litteraturen kan man finne normale indekser for kvinner 2-25 mm / t. Et slikt ESR kan observeres ved stimulering av det sympatiske adrenalsystemet eller ved langvarig fysisk anstrengelse.

Et annet viktig faktum er endringen i indikatoren etter femti år. Og dette er ikke overraskende, fordi med alderen, endrer nivået av hormoner, akkumuleres kroniske sykdommer, mottakelsen av organismen til forskjellige, inkludert betinget patogene infeksjoner, øker. For menn i denne alderen øker ESR til 20 mm / t. Kvinner, som alltid, drar nytte av analysen. Ved dem vokser normale parametere allerede opp til 30 mm / t. Men dessverre, ikke alle leger husker dette, så ofte begynner unødig lang rutinemessig forskning og meningsløst å løpe rundt spesialister.

Det er ikke overflødig å nevne de fysiologiske endringene hos gravide kvinner. Disse damene er alltid til en premie. Derfor er frekvensen av erytrocytsedimentering mye høyere. Og den når 45 mm / t, noe som er vanlig i tredje trimester av svangerskapet. I første halvår av svangerskapet vil en økning i nivået på ESR være ubetydelig.

Vi fortjener vår oppmerksomhet og små innbyggere på planeten, nemlig våre barn. Indikatoren endres litt i løpet av livet og vokser opp. For eksempel, i den første måneden av livet er det 2-30 mm / h, fra år til seks varierer det i området 1-12 mm / t. Etter sju år er det en gradvis endring i dataene, og i en alder av 8 svarer indikatorene til nivået på den voksne personen.

Det anses også normalt for nivået på ESR 25 mm / t, hvis en person i 30 minutter før testen spiste. Selvfølgelig vil ikke alle mennesker gå opp til denne grensen, men det er verdt å nevne laboratorieassistenten om dette fakta under blodprøvetaking.

Hva vil påvirke graden av erytrocytsedimentering?

Indikatoren i seg selv er ikke spesifikk. Det kan ikke sagt sikkert at økningen er nødvendigvis et tegn på en bestemt sykdom. ESR fungerer ikke som en uavhengig diagnostisk indikator som er karakteristisk for en bestemt sykdom. Men samtidig øker økningen som en regel utseendet på en patologisk prosess.

I vår kropp kan det være midlertidige endringer som nødvendigvis vil påvirke graden av erytrocytsedimentasjon. Faktorer som akselererer ESR inkluderer:

 • endring i nivået av proteiner i blodet: deres ubalanse eller reduksjon i antall proteiner;
 • høyt blod kolesterol;
 • alkalose eller alkalisering av blod;
 • økning i nivået av C-reaktivt protein;
 • reduksjon i volum, diameter og mengde røde blodlegemer.

Det vil redusere reaksjonen av røde blodlegemer og senke det ned:

 • hyperbilirubinemi eller en økning i innholdet av gallepigmenter i blodet, samt en forandring i gallsyrenivået;
 • acidose, med andre ord øker blodets surhet, som ofte skjer med langvarig sult, midlertidige tarmforstyrrelser eller under graviditet;
 • en økning i antallet eller volumet av erytrocytter, det vil si når blodet tykker seg.

Sykdommer hvor ESR er akselerert

Denne indikatoren på blod er først og fremst en assistent til alle leger. Noen ganger er det vanskelig å bedømme pasientens tilstand under en primær undersøkelse. Og når det gjelder utstedelse av sykefravær, er det mange kontroversielle poeng. For å løse dem, vil leger ofte ty til en rask blodprøve, på skjemaet er det merket med ordet Cito! Her vil folk som shying bort fra jobb eller studier, ikke gå glipp av en tur.

La oss huske de hyppigste eksemplene på sykdomstilstander i kroppen, ledsaget av en økning i ESR.

 1. Alle vet situasjonen når en person kommer til en pasient med en sykdom. Han klager over rennende nese, ondt i hals og svakhet, men synet blomstrer, og temperaturen tilsvarer det normale nivået. Konflikten vil løse alle de samme analysene som er nevnt ovenfor. En økning i nivået av leukocytter og ESR i blodet vil endelig overbevise legen om sannheten til pasientens ord. Alle sykdommer av infeksjons-inflammatorisk natur er ledsaget av en økning i graden av erytrocytsedimentasjon: lungebetennelse, tuberkulose, pyelonefrit.
 2. Et annet eksempel er jernmangelanemi, en tilstand der hemoglobin og røde blodlegemer reduseres i blodet. Ved et hemoglobinnivå under 70 g / l øker ESR til 30 mm / t.
 3. Absolutt noen onkologiske prosesser vil endre indikatoren i retning av økning: sarkom, kreft, myelom, ikke-Hodgkins lymfomer.
 4. Diabetes mellitus, tyrotoksikose, leversykdommer, reumatisk sykdom, diffus bindevevssykdommer er alle typiske eksempler på forhold hvor ESR er økt.

Etter nedsettelsen av den inflammatoriske prosessen vil indikatoren gradvis reduseres.

Oppsummering av alle de ovennevnte, vil jeg gjerne igjen påpeke at fansen tilskriver seg ikke-eksisterende sykdommer: man bør aldri skynde seg på å tolke disse analysene, det er nødvendig å konsultere spesialister på det tidspunktet!

Hastigheten av ESR i blodet

ESR er en uspesifikk indikator for betennelse, avhengig av en rekke faktorer. Du bør ikke få panikk hvis ESR-indeksen i blodprøven er signifikant høyere enn normalt, fordi den avhenger av viskositeten til blodet, formen av erytrocytene, sammensetningen og konsentrasjonen av proteiner i plasma.

Hastigheten til ESR

Ved tolkning av resultatene er det nødvendig å ta hensyn til å sammenligne dem med normen, på hvilken måte ESR i blodet ble bestemt. Resultatet av Panchenkov-testen med en økning i erytrocytt sedimenteringshastigheten er alltid mindre enn verdien av Westergren-analysen.

Hvor mye skal det være hos kvinner og menn ESR i blodet når det bestemmes av metodene til Panchenkov og Westergren.

 • Ifølge Westergren for kvinner under 50 år, regnes verdiene som normale opp til 20 mm / t, ifølge Panchenkov - opp til 12-15.
 • Etter 50 år har kvinner en ESR på 14-25 mm / time ifølge Westergren, ifølge Panchenkov, forblir normen 12-15 mm / time.

Slike uoverensstemmelser skyldes at Westergren-metoden er mer følsom ved høyere testverdier. Dette betyr at hvis kvinnen har en ESR på 5 mm / t, vil begge metodene vise samme resultat. Men hvis resultatet av analysen økes til 25 - 30 mm / time, vil disse metodene vise en uoverensstemmelse.

 • For menn under 60 år er normen av ESR ifølge Panchenkov 8-10 mm / t, ifølge Westergren - den øvre grensen er 12-15.
 • Etter 60 år skal gjennomsnittet for Westergren ikke være over 20 mm / t, ifølge Panchenkov, endres normen for menn ikke med alderen.

Hos barn er normen av erytrocytt sedimentasjon avhengig av alder. Mer informasjon om blod i blodet bør være frekvensen av ESR, avhengig av alder av barn, kan du i en spesiell artikkel om dette emnet.

Verdiene av analysen avviker oftest fra normen oppover. Det er grader av økning i avsetningen av røde blodlegemer:

 • moderat - testverdiene øker til 15 - 30 mm / t;
 • gjennomsnitt - resultatet av studien 30 - 60 mm / t;
 • tung - frekvensen av erytrocytt sedimentering overskrider normen, er 60 eller mer.

Økt erytrocytsedimentering tilsvarer en økning i blodinnholdet i fibrinogen og gamma-globulin. En økning i blodprøveverdiene opp til 30 mm / t og over manifesteres av økt aggregering av erytrocytter, et brudd på mikrosirkulasjonen i vev.

Avvik fra normen

Årsaken til økt ROE til høye verdier er sykdommer i immunsystemet, infeksjoner, inflammatoriske prosesser, hjerteinfarkt, nyresykdom, slagtilfelle. I smittsomme sykdommer når ESR verdier som overskrider normen, aller neste dag etter symptomstart. Et slikt avvik kan vare lenge i gjenopprettingsperioden.

En signifikant økning i ESR kan indikere eksistensen av et fokus for kronisk infeksjon, en kreft eller en autoimmun prosess. Men vi må ikke glemme at ved hjelp av denne analysen alene er det umulig å gjøre en nøyaktig diagnose.

Noen ganger, selv med en sterk betennelsesprosess, overstiger ikke ESR i blodet normen. Omvendt kan en vesentlig avvik fra normen observeres hos en person fra svært barndom i fravær av livstruende sykdommer.

Smittsomme sykdommer

I de fleste tilfeller (ca 40%), er høye ESR-frekvenser funnet i smittsomme sykdommer:

 • respiratoriske bakterielle og virusinfeksjoner;
 • sykdommer i genitourinary system;
 • viral leverskader, galdeveier;
 • tuberkulose.

Et tegn på at økningen i nedbør av erytrocytter skyldes nettopp av infeksjon, er økningen i blodtellingen av antall leukocytter.

En signifikant økning i ESR og lavt hemoglobin kan indikere betennelse i tarmen, magen. Kronisk mikroblodning med magesår kan også forårsake utseende av høye nivåer av ESR.

Høye nivåer av ESR, nedsatt hemoglobin, finnes i blodet av kvinner med livmoruter, kraftig menstruasjon. En økning i nedfelling av erytrocytter i analysen observeres med langvarige kroniske infeksjoner i det urogenitale systemet.

Årsaken til økt analyse kan være en kronisk svak bihulebetennelse, som ikke viser seg symptomer, en karøs tann.

Gjenoppretter ROE etter en lang sykdom. Barn fra øyeblikket for gjenoppretting til gjenvinning av ESR før normen kan ta mer enn 6 uker, hos voksne 2 - 4 uker.

Overskridelse av normen for ESR, som når 21 - 32 mm / time, kan bety at en person nylig har hatt infeksjon, og blodtellingen er ikke kommet tilbake til normal.

Autoimmune sykdommer

Systemisk lupus, revmatoid artritt, glomerulonephritis og andre autoimmune sykdommer er også ledsaget av økt nedbør av erytrocytter. Signifikant kan resultatene av denne testen for revmatoid artritt øke.

Reumatoid artritt er 5 ganger større sannsynlighet for å påvirke kvinner enn menn. Sykdommen kan påvirke en eller flere skjøter, og manifestere seg med varierende styrke.

Dette innebærer at med rheumatoid artritt hos kvinner, kan uregelmessighetene til ESR fra normen være, både moderat grad av 18-21 og middels grad, 32 - 50 mm / time. Selv om avvikene i indeksene kan være signifikante, etter behandling, gjenopprettes ESR til normale verdier på 8-12 mm / time.

Forhøyet til 7-12% eosinofiler og høy ESR kan indikere en allergisk reaksjon, kollagenose, vaskulitt. Disse indikatorene øker når parasitter er infisert med ondartede svulster.

Slike forskjellige grunner tyder på at det er nødvendig å vurdere alle tester og symptomer samlet, du kan ikke uavhengig tegne en konklusjon om typen sykdom og dens alvorlighetsgrad, bare basert på forhøyet ROE.

Onkologiske sykdommer

Opprettelse av ESR forårsaker svulster i lungene, bukspyttkjertelen, prostata, kvinnelige kjønnsorganer. Ondartede blodsykdommer er ikke alltid ledsaget av høye ROE-verdier, men likevel øker parametrene til denne analysen og kan nå 100 mm / time.

Men vær ikke redd for onkologi, hvis ESR i en voksen i blodet så mye overskrider normen i analysen, som når 60, kan det være med anemi, kronisk aktiv hepatitt, betennelse i nyrene, tarmene, magen.

Med onkologi finnes slike høye priser ved allerede store tumorstørrelser. Og de er nødvendigvis ledsaget av lavt hemoglobin.

konklusjon

ROE-analysen gjenspeiler bare et hypotetisk bilde av blodtilstanden, siden det avhenger av for mange faktorer. Indikatoren for ESR i blodet samsvarer ikke alltid med den faktiske helsetilstanden, for hvilken denne analysen gradvis erstattes av en annen måte å bestemme de inflammatoriske prosessene i blodet på.

For å erstatte studien av nedbørfrekvensen av erytrocytter ble det gjort en analyse for å bestemme nivået av det C-reaktive proteinet. Med hjelpen er det mulig å karakterisere betennelser og årsaken som forårsaket denne endringen mye mer nøyaktig.

ESR er normen etter alder. ESR høyere enn normalt - hva betyr det

Resultatet av blodprøven, når verdien av erytrocytsedimenteringshastigheten økes, vil skremme pasienten, spesielt hvis det ikke er tegn på sykdom. Må jeg bekymre deg? Hva betyr denne figuren og hva er dens normale verdi? For ikke å bukke for panikk, er det tilrådelig å bli veiledet i denne saken.

Hva er ESR i blodet

Dette betyr en av indikatorene for blodprøver - graden av erytrocytt sedimentering. Mer nylig var det et annet navn - RoE. Det ble dechifrert som en reaksjon av erytrocytsedimentering, men meningen med studien endret seg ikke. Resultatet indirekte viser at det er betennelser eller patologier. Avvik fra parametere fra standarden krever ytterligere undersøkelser for å etablere diagnosen. Indikatoren påvirkes av:

 • forhøyet temperatur;
 • infeksjon;
 • kronisk betennelse.

Kroppen er sunn - og alle komponenter i blodet: blodplater, hvite blodlegemer, røde blodlegemer og plasma er balansert. I sykdommen blir endringer observert. Erytrocytter - røde blodlegemer - begynner å kle seg til hverandre. I analysen forekommer deres bunnfall ved dannelsen av et topplag av plasma. Hastigheten som denne prosessen utføres, kalles ESR - i normal form indikerer denne indikatoren en sunn kropp. Tilordne en analyse til:

 • diagnostikk;
 • profylaktisk medisinsk undersøkelse;
 • forebygging;
 • overvåkning av behandlingsresultatet.

Det er bra, når indeksen for ESR er normal. Hva betyr dets høye og lave verdi? Økningen i normen - syndromet av akselerert erytrocytsedimentering - indikerer sannsynligheten for å ha:

 • suppurativ betennelse;
 • leversykdommer;
 • metabolske forstyrrelser;
 • autoimmune patologier;
 • viral, soppinfeksjoner;
 • onkologi;
 • hepatitt;
 • blødning;
 • slag;
 • tuberkulose;
 • hjerteinfarkt;
 • siste skader;
 • høyt kolesterol;
 • periode etter operasjon.

Lav verdi er ikke mindre farlig. Verdien er 2 enheter mindre enn den ene, hvor mye skal ESR i prisen - dette er signalet for å lete etter problemet. Senking av erythrocytsedimentering er mulig av slike grunner:

 • en dårlig utstrømning av galle;
 • nevroser;
 • hepatitt;
 • epilepsi;
 • vegetarisme;
 • anemi,
 • hormonbehandling;
 • sirkulasjonsproblemer;
 • lavt hemoglobin;
 • mottak av aspirin, kalsiumklorid;
 • sult.

Ikke alltid den økte verdien av resultatet av analysen indikerer betennelse eller forekomsten av patologier. Det er situasjoner der ESR ikke er en norm, men en høy eller lav indeks, men det er ingen trussel for menneskers helse. Dette er typisk for slike forhold:

 • graviditet;
 • siste brudd;
 • tilstand etter fødsel;
 • månedlig;
 • overholdelse av en streng diett;
 • rik frokost før testene;
 • fasting;
 • hormonbehandling;
 • puberteten i et barn;
 • allergier.

For å få pålitelige målinger når du dekoder den generelle blodprøven, må du være klar. Dette krever:

 • for en dag å utelukke alkohol;
 • å komme på levering av analyser på tom mage;
 • per time for å slutte å røyke;
 • suspendere medisiner;
 • utelukke emosjonell, fysisk overbelastning;
 • Ikke delta i idrett dagen før;
 • ikke gjennomgå røntgenstråler;
 • å suspendere fysioterapi.

ESR av Westergren

For å fastslå om frekvensen av ESR i kroppen tilsvarer de nødvendige parametrene, er det to metoder for verifikasjon. De er forskjellige i måten materialet tas på, utstyret til forskning. Kjernen i prosessen er den samme, du trenger:

 • å ta blod
 • legg til en antikoagulant
 • opprettholde timen vertikalt på en spesiell enhet;
 • av høyden av plasma i millimeter over de oppgjorte røde blodlegemer for å evaluere resultatet.

Metoden til Westergren (Westergren) innebærer innsamling av blod fra venen. I et reagensrør med en skala på 200 mm, tilsettes natriumcitrat i visse proporsjoner. Monter vertikalt, hold timen. Samtidig dannes et plasmagel på toppen, erythrocytene legger seg ned. Mellom dem vises en klar del. Graden av erytrocytsedimentering er resultatet av måling i millimeter forskjellen mellom øvre plasmagrens og toppet i erytrocytssonen. Den totale verdien er mm / time. Under moderne forhold brukes spesielle analysatorer som bestemmer parametrene i automatisk modus.

ESR ifølge Panchenkov

Metoden for forskning av Panchenkov er preget av et gjerde for analyse av kapillærblod. Ved sammenligning av indeksene med Westergren-metoden faller normen for klinisk ESR sammen med vanlige verdier. Med økende indikasjoner gir Panchenkovs metode lavere resultater. Definisjonen av parametrene er som følger:

 • ta en kapillær, som er tegnet 100 divisjoner;
 • ta blodprøver fra fingeren
 • fortynn den med natriumcitrat;
 • gjør kapillærplasseringen vertikalt i en time;
 • Mål høyden av plasmagelet over erytrocytene.

Antallet av ESR hos kvinner

Med fysiologiske særegenheter er normen for ESR i blodet hos kvinner forbundet. Det er høyere enn menns. Fremmer denne hormonelle endringen under menstruasjon, graviditet, pubertet, overgangsalder. Økningen i indeksene påvirkes av inntaket av prevensjonsmidler, overvektige. Hva skal være ESR hos kvinner i ulike aldre? Slike indikatorer er akseptert - mm / time:

 • opptil 15 år - 4-20;
 • fra 15 til 50 - 2-20;
 • med 51 - 2-30.

ESR i svangerskapet

For barnets forventningstid er indeksen for ESR normen, som spesifiseres spesifikt. Den økes i forhold til normale indekser og endringer i løpet av perioden, to uker før fødselen, er veksten mulig. ESR hos gravide avhenger av byggingen. Følg slike indikatorer - mm / time:

 • tett konstitusjon - første halvdel - 8-45, den andre delen av begrepet - 30-70;
 • tynn figur - til midten - 21-63, på det etterfølgende tidsintervaller - 20-55.

Hastigheten av ESR i blodet hos barn

Et barn med sykdom har mer levende symptomer enn voksne. En blodprøve er utført for å bekrefte inflammatorisk prosess. ESR er en norm som avhenger av alder. Indeksene er påvirket av mangel på vitaminer, tilstedeværelse av helminter og inntak av medisiner. Priser på ESR etter alder - mm / time:

 • nyfødte - 1-3;
 • barn opptil et år - 2-10;
 • 2-5 år - 4-11;
 • fra 6 til 14 - 5-12.

Hastigheten av ESR i menns blod

Antallet av menns tester er mindre viktig enn kvinners tester. Forhøyede resultater indikerer betennelser, patologier i kroppen, de kan kun reduseres ved å eliminere årsaken. Hva er normen for ESR i menns blod? Det er bestemt etter alder, har økt betydning under puberteten. Normal ESR er - mm / time:

 • under 15 år - 4-17;
 • opptil 50 - 2-15;
 • fra 51 - 2-20.

Video: frekvensen av ESR hos voksne

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Hastigheten av ESR i blodet

Normverdien erytrocytt sedimentering (SR) målt hastighet med en spesiell test som gjør det mulig å definere foci av inflammasjon i kroppen. Å bestemme indeksen for ESR i blodet kan ikke brukes som en selvstendig instrument, vanligvis gjør en lignende test i forbindelse med andre framgangsmåter, gjør det mulig for legen å foreta korrekt diagnose og bestemme årsaken til betennelse.

Den oppsamlede blod er plassert i et langt, tynt rør, røde blodceller (røde blodlegemer) begynne å skifte og slå seg ned på bunnen av røret. Den inflammatoriske prosessen er grunnen til å gruppere cellene sammen. Siden i en gruppert form blir celler tyngre, legger de seg til bunnen av røret raskere enn om de ble separert.

Måleenheten som bestemmer nivået på ESR, er avstanden av tiden der røde blodceller faller ned til bunnen av røret (millimeter / time). Når erytrocyter går raskere, betyr det at kroppens respons på betennelse er sterkere, noe som betyr at betennelsen selv er mer alvorlig.

Normale verdier av ESR er:

 • menn: 12 - 32 mm / t
 • kvinne: 18-23 mm / t
 • barn: 1-20 mm / t

Indikatoren varierer avhengig av alder og andre faktorer, se nedenfor for mer informasjon.

For hva det er nødvendig å bestemme ESR

Verdien av ESR bør bestemmes for å bestemme årsaken til uforklarlig økning i kroppstemperaturen, samt å identifisere noen typer leddgikt og andre sykdommer med manifestasjoner av ikke-åpenbare symptomer.

Denne testen er foreløpig og hjelpeløs, den kan ikke brukes til en nøyaktig diagnose. Likevel er det nyttig for å bestemme følgende sykdommer:

 • Autoimmune lidelser;
 • Noen typer leddgikt;
 • Inflammatoriske sykdommer med tvetydige symptomer;
 • Død av vev;
 • Tuberkulose.

Navnet på testen er forskjellig i noen land, i England og andre vestlige land, det kalles Westergreen-testen, vi vet det som reaksjonen til Bernatsky.

Hastigheten til ESR

voksne

Dataene nedenfor er basert på en stor studie utført i Norge (Oslo) i 1996, hvor 3 910 friske voksne nådde flertallet.

Eksperimentet viste at frekvensen av ESR hos menn varierer med alderen. Opptil 20 år er normen 12 mm / t, fra 20 til 55 år - 14 mm / t, fra 55 til 90 år - 32 mm / t. Bare ta hensyn til feilen på 5%, som i 5% av helt friske menn var verdien høyere enn normen.

Normal senkning i kvinner under 20, 55, 90 år er 18 mm / time 21 mm / time 23 mm / time, respektivt.

Basert på forskning utført på sykehuset "Queen Charlotte" (England, London) i 2003, som involverte 1019 friske gravide, kan det hevdes at ESR frekvensen av svangerskapet avhenger av varigheten og konsentrasjonen av hemoglobin i blodet. Normen for kvinner med full fysikk i første halvdel av svangerskapet er indikatorer på 18-48 mm / t, i andre 30-70 mm / t. For kvinner med en tynn kroppsbygning i første halvdel vil normen være 21-62 mm / h, i den andre 40-95 mm / t.

Hastigheten av ESR i et barns blod avhenger av alderen hans. I henhold til den medisinske publikasjonen "Journal of Pediatrics" normale parametere betraktes en verdi fra 1 til 2 mm / h ved fødselen og 4 mm / h i 8 dager, og deretter ved 14 dagers øker til 17 mm / h.

Normale områder er:

 • Nyfødt: 1-2 mm / h;
 • Den nyfødte er modningsperioden: 3-13 mm / h, men i enkelte laboratorier kan en normal figur anses å være 20 mm / t.

For å klargjøre betydningen og tolkningen, vil det være rimelig å ha en heltidsforhandling med en lege, siden det er mange avhengigheter som er vanskelig å forutsi for en spesialist og å diagnostisere i absentia.

I detaljer

Hvordan utføres ESR-testen?

Under prøven plasseres blodprøven i et spesialrør, som er plassert vertikalt. Testen viser hvor raskt erytrocytene avgjøres i et reagensrør på en time.

I en normal tilstand, når det ikke er noen inflammatoriske prosesser eller sykdommer, avgjør cellene seg veldig sakte. Forhøyede nivåer av blodproteiner som kalles akutt fase reaktanter, disse omfatter fibrinogen eller immunoglobuliner, antallet som øker med den eksisterende betennelse, fører det til de røde blodcellene slå seg raskere.

Stadier av erytrocytt sedimentering

Det er tre stadier av erytrocytt sedimentasjon:

 1. Dannelsen av "mynter" - et raskt stadium, tar 10 minutter;
 2. Sedimentasjon eller sedimentering - 40 minutter;
 3. Komprimeringen er 10 minutter, sedimenteringsprosessen bremser ned, og cellene begynner å tykke på bunnen av røret.

Verdi ved avvik fra norm

Til tross for at analysen på ESR kan bidra til å identifisere visse sykdommer, kan det ikke være en god grunn til å gjøre en diagnose. Dette krever ytterligere tester.

Forhøyede verdier kan signalere følgende sykdommer:

 • anemi,
 • Lymfom eller Calera sykdom;
 • Nyresykdom;
 • graviditet;
 • Sykdommer i skjoldbruskkjertelen.

Det menneskelige immunsystemet bidrar til å bekjempe fiendtlig infeksjon eller virus for kroppen vår. I autoimmune sykdommer, kan det svikte og ikke skille friskt vev fra vev infisert med virus og dermed sliter og skade dem. I slike sykdommer stiger ESR alltid over normalt.

Vanlige autoimmune sykdommer:

Overdreven høy erytrocytt sedimentering kan skyldes følgende mindre vanlige autoimmune sykdommer:

 • Allergisk vaskulitt;
 • Giant celle artritt;
 • hyperfibrinogenemia;
 • Waldenstrom sykdom.

Forhøyede priser kan snakke i følgende infeksjoner:

 • Konstant infeksjon (det er noen betennelser i kroppen);
 • revmatisme;
 • tuberkulose;
 • Alvorlige hudinfeksjoner;
 • Infections of the heart or valves.

Lav verdi kan knyttes til:

 • Hjertesvikt;
 • polycytemi;
 • Sickle-celle anemi;
 • Økt viskositet av blod;
 • Redusert nivå av fibrinogen;
 • Lavt protein i blodet (på grunn av lever eller nyre).

ESR (ESR, sedimenteringshastighet for erytrocytter): normen og avviket, hvorfor det stiger og faller

Tidligere ble det kalt ROE, selv om noen fortsatt bruker denne forkortelsen vanligvis, nå kalles de ESR, men i de fleste tilfeller bruker de et mellomrom (økt eller akselerert ESR). Forfatteren, med tillatelse fra leserne, vil bruke den moderne forkortelsen (ESR) og det kvinnelige kjønn (hastighet).

ESR (erytrocytt sedimenteringshastighet), sammen med andre rutinemessige laboratorietester, refereres til som de viktigste diagnostiske indikatorene i de første stadiene av søket. ESR er en uspesifikk indikator som øker med mange patologiske forhold av helt annen opprinnelse. Folk som måtte komme til legevakten med en mistenkt en slags betennelsessykdom (blindtarmbetennelse, pankreatitt, adnexitis), vil huske at det første de tar "to" (senkning og hvite blodlegemer), som etter en time gjør at flere avklare bilde. Det er sant at den nye laboratorieteknikken kan gjøre analysen på kortere tid.

Satsen for ESR avhenger av kjønn og alder

Hastigheten av ESR i blodet (og hvor ellers skal det være?) Primært avhenger av kjønn og alder, men er ikke særlig forskjellig:

 • Hos barn opptil en måned (nyfødte sunne babyer) er ESR 1 eller 2 mm / time, Andre verdier er sjeldne. Mest sannsynlig er det forbundet med høy hematokrit, en lav konsentrasjon av protein, særlig dets globulinfraksjon, hyperkolesterolemi, acidose. Graden av erytrocytsedimentasjon hos spedbarn før et halvt år begynner å variere - 12-17 mm / time.
 • Hos eldre barn er ESR noe jevnt og er 1-8 mm / t, svarende til den normale frekvensen av ESR hos en voksen mann.
 • Hos menn skal ESR ikke overstige 1-10 mm / time.
 • Normen for kvinner er 2-15 mm / time, Det bredere spekteret av verdier skyldes påvirkning av androgene hormoner. I tillegg til ulike perioder av livet til den ESR av det kvinnelige kjønn har endret eiendommen, for eksempel under graviditet fra begynnelsen av 2 terminer (4 mnd) det begynner å vokse jevnt og når et maksimum for å forlate (opp til 55 mm / h, som regnes som helt normalt). Til sine tidligere indekser, returnerer graden av erytrocytsedimentasjon etter fødselen i omtrent tre uker. Sannsynligvis, forhøyet senkning i dette tilfellet på grunn av økningen av plasmavolum under svangerskapet, å øke innholdet av globuliner kolesterolnivåer falle Ca ++ 2 (kalsium).

Accelerert ESR er ikke alltid en konsekvens av patologiske forandringer, blant annet årsaken til økningen av erytrocytsedimentasjonen, kan andre faktorer som ikke er relatert til patologi noteres:

 1. Sultne dietter, begrensningen av væskeinntak, vil trolig medføre forfall av vevsproteiner, og følgelig en økning i blodet av fibrinogen, globulinfraksjoner og følgelig ESR. Imidlertid bør det bemerkes at matinntaket er også fysiologisk akselerere ESR (25 mm / t), så gå på tom mage bedre analyse for å forgjeves ikke å bekymre deg og ikke å gi blod igjen.
 2. Noen stoffer (høymolekylære dextranser, prevensjonsmidler) kan akselerere frekvensen av erytrocytsedimentering.
 3. Intensiv fysisk aktivitet, som øker alle metabolske prosesser i kroppen, vil sannsynligvis øke ESR.

Så omtrent er endringen i ESR avhengig av alder og kjønn:

Graden av erytrocytsedimentering akselereres, først og fremst ved å øke nivået av fibrinogen og globuliner, det er, er den viktigste årsaken til økningen betraktet som en protein forandringer i kroppen, som imidlertid kan indikere utvikling av inflammasjon, destruktive endringer av bindevev, dannelse av nekrose, som gir opphav til kreft, sykdommer i immunsystemet natur. Langvarig uberettiget økning i senkningshastighet på 40 mm / time eller mer, blir det ikke bare diagnostisk men også differensial diagnostisk verdi, fordi i kombinasjon med andre hematologiske parametre bidrar til å finne den egentlige årsak til høyt ESR.

Hvordan er ESR bestemt?

Hvis du tar blod med antikoagulant og la det stå, så etter en stund kan du se at røde blodlegemer har falt ned, og en gulaktig gjennomsiktig væske (plasma) forblir på toppen. Hva er avstanden til de røde blodcellene på en time - og er graden av erytrocytsedimentering (ESR). Denne indikatoren er mye brukt i laboratoriediagnostikk, som avhenger av raden av erytrocyten, dets tetthet og viskositeten til plasmaet. Beregningsformelen er et dunkelt vridd tomt, noe som ikke sannsynligvis vil interessere leseren, særlig siden alt i praksis er mye enklere og kanskje pasienten selv vil kunne gjengi reaksjonsordningen.

Laboratory tar blod fra en finger i en spesiell glassrør som kalles en kapillær, legg den på et objektglass, og deretter plukke opp igjen i kapillær og setter i et stativ Panchenkova til en time å fikse resultatet. av plasmasøylen følgende erytrocyttene hadde slått seg og deres sedimenteringshastighet er, det måles i millimeter per time (mm / time). Denne gamle metoden kalles ESR ifølge Panchenkov og brukes fortsatt av de fleste laboratorier i post-sovjetiske rom.

Mer vidt spredt på planeten er definisjonen av denne indikatoren for Westergren, den første versjonen av dem var svært lite forskjellig fra vår tradisjonelle analyse. Moderne automatiserte modifikasjoner av definisjonen av ESR av Westergren anses å være mer nøyaktige og tillate å få et resultat innen en halv time.

Økt ESR krever en undersøkelse

Den viktigste faktoren akselererende ESR, er med rette ansett som en forandring i de fysikalske og kjemiske egenskaper og sammensetning av blod: forskyvning av protein A / G (albumin-globulin) -forholdet nedover, øker pH-verdien (pH), en aktiv mengde av røde blodceller (RBC), hemoglobin. Plasmaproteiner som utfører prosessen med erytrocytsedimentering kalles aglomerinov.

En økning i nivået av globulinfraksjonen, fibrinogen, kolesterol, økt aggregeringskapasitet av røde blodlegemer, forekommer i mange patologiske forhold, som vurderes årsaker til høy ESR i den generelle blodprøven:

 1. Akutte og kroniske inflammatoriske prosesser av smittsom opprinnelse (lungebetennelse, revmatisme, syfilis, tuberkulose, sepsis). Ifølge denne laboratorietesten er det mulig å bedømme scenen av sykdommen, prosessavstengningen, effektiviteten av behandlingen. Syntese av proteiner fra den "akutte fase" i den akutte perioden og økt produksjon av immunglobuliner midt i "militære operasjoner" øker betydelig aggregeringskapasiteten til røde blodlegemer og dannelsen av deres mynter. Det bør bemerkes at bakterielle infeksjoner gir høyere tall i forhold til virale lesjoner.
 2. Kollagenose (reumatoid polyarthritis).
 3. Hjertesykdommer (myokardialt infarkt - hjertemuskelskader, betennelse, syntese av proteiner som "akuttfase", inkludert fibrinogen, øket aggregasjon av røde blodceller, dannelse av rouleaux - økt ESR).
 4. Leversykdommer (hepatitt), bukspyttkjertel (destruktiv pankreatitt), tarm (Crohns sykdom, ulcerøs kolitt), nyre (nefrotisk syndrom).
 5. Endokrine patologi (diabetes, tyrotoksikose).
 6. Hematologiske sykdommer (anemi, lymfogranulomatose, myelom).
 7. Traumer av organer og vev (kirurgiske operasjoner, skader og brudd på bein) - eventuelle skader øker evnen til erytrocytter til å aggregere.
 8. Forgiftning med bly eller arsen.
 9. Betingelser ledsaget av alvorlig forgiftning.
 10. Ondartede neoplasmer. Selvfølgelig er det usannsynlig at testen kan hevde å være den viktigste diagnostiske funksjonen i onkologi, men økningen vil på en eller annen måte skape mange spørsmål som må besvares.
 11. Monoklonale gammopatier (Waldenstrom-makroglobulinemi, immunoproliferative prosesser).
 12. Høyt kolesterol (hyperkolesterolemi).
 13. Virkningen av visse stoffer (morfin, dextran, vitamin D, metyldopa).

I forskjellige perioder av samme prosess eller under forskjellige patologiske forhold endres imidlertid ikke ESR ikke like:

 • En svært kraftig økning i ESR til 60-80 mm / t er karakteristisk for myelom, lymphosarcoma og andre svulster.
 • Tuberkulose i de tidlige stadiene av senkning endres ikke, men hvis det ikke stopper eller bli en komplikasjon, indeksen fort krype opp.
 • I den akutte fasen av infeksjonen vil ESR begynne å stige bare ca 2-3 dager, men kan ikke gå ned i lang tid, for eksempel lobar lungebetennelse - krisen er over, er sykdommen viker, og ESR hold.
 • Det er usannsynlig at denne laboratorietesten vil kunne hjelpe på den første dagen med akutt blindtarmbetennelse, siden det vil være innenfor normale grenser.
 • Aktiv revmatisme kan vare lenge med en økning i ESR, men uten skremmende figurer, men reduksjonen skal være urolig når det gjelder utvikling av hjertesvikt (blodtykkelse, acidose).
 • Generelt er det totale antall leukocytter (eosinofiler og lymfocytter forbli for å fullføre reaksjonen) kommer først i remisjon med normale infeksjonsprosess, ESR noe forsinket og redusert senere.

I mellomtiden forlenget opprettholdelse av høye verdier for ESR (20-40 eller til og med 75 mm / time eller høyere) ved infeksjonssykdommer og inflammatoriske forstyrrelser av enhver art som er sannsynlig å komme på tvers av tanken av komplikasjoner og infeksjoner i fravær av eksplisitte - tilstedeværelsen noe slag da skjulte og muligens svært alvorlige sykdommer. Og selv om ikke alle cancerpasienter sykdommen begynner å øke ESR, men høy dens hastighet (70 mm / h og over) i fravær av inflammasjon er oftest tilfellet med cancer, fordi tumorer før eller senere vil forårsake betydelig skade på vevsskade som ender begynner til slutt å øke hastigheten på erytrocytsedimentering.

Hva kan bety en nedgang i ESR?

Kanskje leseren vil være enige om at vi legger liten verdi ESR, hvis tallene er i normalområdet, men en nedgang i indeksen for alder og kjønn opp til 12 mm / time fortsatt vil føre en spesielt nysgjerrige pasienter en rekke spørsmål. For eksempel ødelegger en vanlig blodprøve av en kvinne av reproduktiv alder ved gjentatt undersøkelse frekvensen av erytrocytt sedimenteringshastighet, som ikke passer inn i fysiologiske parametere. Hvorfor skjer dette? Som i tilfelle av økning, har reduksjonen i ESR også årsakene, forårsaket av en reduksjon eller mangel på evnen av røde blodlegemer til å aggregere og danne mynter.

med en reduksjon i ESR er en (eller flere) komponenter av den korrekte erytrocytsedimenteringen ikke i orden

Faktorer som fører til slike avvik, inkluderer:

 1. Økt blodviskositet, som med å øke antall røde blodlegemer (erytthia) generelt kan stoppe bosettingsprosessen;
 2. Forandringen i form av røde blodlegemer, som i prinsippet på grunn av uregelmessig form ikke kan passe inn i myntstolper (segl, sfærocytose, etc.);
 3. Endring i fysisk-kjemiske parametere av blod med et skifte i pH nedover.

Lignende blodendringer er karakteristiske for følgende tilstander i kroppen:

 • Høyt nivå av bilirubin (hyperbilirubinemi);
 • Mekanisk gulsott og som en konsekvens - utgivelsen av et stort antall gallsyrer;
 • Erythremia og reaktiv erytrocytose;
 • Sickle-celle anemi;
 • Kronisk sirkulasjonsfeil;
 • Redusere nivået av fibrinogen (hypofibrinogenemi).

Imidlertid er reduksjonen i graden av erytrocytsedimentering ikke ansett som klinisk viktige diagnostiske indikatorer, slik at dataene blir gitt til spesielt nysgjerrige personer. Det er klart at denne nedgangen i menn generelt ikke er mulig.

Bestem økningen i ESR uten at en pin i fingeren er absolutt ikke mulig, men det er mulig å anta et akselerert resultat. Økt puls (takykardi), øket kroppstemperatur (feber), andre symptomer som indikerer tilnærming av infeksjonssykdommer og inflammatoriske sykdommer, kan være indirekte tegn på forandring i mange hematologiske parametere, inkludert, og senkning.

Les Mer Om Fartøyene