Normen for hematokrit hos barn

Blant indikatorene som er bestemt i analysen av et barns blod, er det noen som ikke forstår foreldrene helt. En av dem kan kalles hematokrit, som i analysen er betegnet med forkortelsen Htc.

Hva er dette?

Hematokrit er en indikator som angir forholdet mellom blodelementer og plasma. Det uttrykkes i prosent og betyr hvor mye av det totale blodet som okkupert av cellene. Selv om hematokriten teller antallet av alle blodceller, men den største verdien for denne indikatoren er de røde blodcellene, fordi de er de mest tallrike cellene i blodet.

Basert på denne indikatoren kan du anslå hvor tykt blodet er. Hvis prosentandelen av blodceller er forhøyet eller senket, vil den umiddelbart vises på hematokritverdien og la legen gi mer nøyaktig diagnose og ikke forsinke ved utnevnelse av behandling.

Hvordan bestemmes hematokrit

Hematokrit er en av indikatorene på den kliniske (det kalles også den generelle) blodprøven. For å bestemme hematokriten, plasseres blodet i en sentrifuge, og deretter legger de formede elementene seg ned og etterlater et lag gjennomsiktig plasma øverst. Tidligere ble denne indikatoren talt manuelt, men nå er definisjonen av hematokrit i de fleste laboratorier automatisk.

Tabell over normale indikatorer

Verdien av hematokrit er forskjellig for barn i ulike aldre. Nyfødte blodceller har mer enn plasma, men ved slutten av den første uka i livet sammenlignes deres forhold, hvoretter den flytende delen av blodet begynner å dominere.

De normale tallene for hematokrit er følgende:

Hos nyfødte spedbarn

Fra den femte dagen i livet

Fra den tiende dagen i livet

Babyer eldre enn en måned

Hos barn eldre enn et år

Fra en alder av 5 år

Hos barn over 10 år

Fra en alder av 15 år

Hematokrit endrer seg

Over normen

Hematokrit kan øke hos et barn på grunn av en av disse to prosessene:

 1. Antallet formede elementer blir større.
 2. Volumet av plasma minker.

I barndommen er økningen i hematokrit oftest på grunn av dehydrering, som kan skyldes feber, intestinal infeksjon, mangel på drikking, overoppheting, fysisk stress. For å kompensere for tap av væske, tar kroppen kroppen plasma, slik at blodcellene i blodet blir en prosentandel større enn normalt.

En annen vanlig årsak til høy hematokrit kalles kronisk oksygenmangel. Det kan provosere lungesykdom, hjertesykdom, diabetes, opphold i høylandet. I barnets kropp aktiveres hypoksi ved dannelsen av erytrocytter, noe som påvirker hematokriten.

I tillegg er forhøyet hematokrit diagnostisert når:

 • Polycytemi.
 • Langvarig bruk av glukokortikoider.
 • Bruk av diuretika.
 • Burns.
 • Blødning.
 • Leukemi.
 • Skader.
 • Peritonitt.
 • Sykdommer der blodkoagulasjon er svekket.
 • Nyresykdom.

Den største faren for økende hematokrit er forverringen av fremdriften av tykkere blod gjennom karene og dannelsen av koagulater som dekker små kar, forverrer arbeidet med indre organer. Det er derfor, hvis indikatoren er 10-12% høyere enn normens øvre grense, bør dette ikke bli igjen uten legenes oppmerksomhet.

Barnelege vil evaluere andre blodprøve data og sende barnet til ytterligere undersøkelser, og deretter foreskrive en terapi som vil returnere hematokrit til sin norm.

Under norm

Reduksjon av hematokrit kan forårsake forskjellige årsaker, blant annet hvor det ikke er nok dannelse av blodceller, og økt ødeleggelse, og økning i blodvolumet og dets fortynning. Kjernen i nedgangen i denne indikatoren er også to prosesser. Barnet øker enten mengden plasma eller reduserer antall blodceller.

De vanligste årsakene til lav hæmatokrit hos barn er:

 • Ødem på grunn av nedsatt nyrefunksjon.
 • Akutt blødning.
 • Anemi, provosert av mangel på vitaminer B9 og B12 eller mangel på jern.
 • Hemolytisk anemi.
 • Aplastisk anemi.
 • Hyperproteinemi forårsaket av fôring av spedbarn med geit eller kumelk.

Etter å ha avslørt den undervurderte hematokriten hos et barn, er det viktig å i tillegg undersøke en liten pasient for å avgjøre hva som utløste slike endringer. Hvis hematokriten faller under 20-25%, truer det barnet med oksygen sult og forstyrrelse av indre organer, spesielt hjernen.

Avhengig av årsaken til handlingen for å øke hematokriten til normale indikatorer, vil det være forskjellig:

 • Hvis barnet har hevelse, bør du sjekke nyrene og foreskrive diuretika.
 • Når mangelmangel er viktig, er det viktig å fylle mangel på næringsstoffer. Hvis det er et spørsmål om jernmangel, foreskrives barnet med dette elementet. Med mangel på vitaminer vil legen foreskrive medisiner, hvorfra barnet vil motta dem i riktig mengde.
 • Ved akutt blødning er barnet innlagt på sykehus. Hvis tilstanden er alvorlig, begynner babyen å bli transfisert med erytrocytmasse eller andre blodprodukter.
 • Hvis legen mistenker aplastisk anemi, blir barnet henvist til spesielle undersøkelser, som bidrar til å bestemme benmargens tilstand.
 • Når du øker mengden protein i blodet, bør barnets ernæring bli revidert. Et barn opp til ett år anbefales å amme eller en formel med optimal proteininnhold.

Mer informasjon om den generelle analysen av blod se i overføringen av Dr. Komarovsky.

Normen for hematokrit hos barn. Årsakene til oppgang og fall

innhold

Barn må ofte gjøre blodprøver. Dette er veldig viktig, siden blodsammensetningen av blodet i denne alderen er konstant, og dens forstyrrelser i utviklingen av sykdommer spiller en viktig diagnostisk rolle. Konsentrasjonen i blodet av erytrocytter, leukocytter og blodplater er en hematokrit: normen hos barn er etablert av spesialister.

Hva er nivået av hematokrit?

Det menneskelige blodet inneholder slike elementer som leukocytter, erytrocytter og blodplater. Det er fra konsentrasjonen av disse komponentene at nivået av hematokrit, som gjør innholdet av erytrocyter i blodet hos barn, vil avhenge, fordi det er erytrocytene som er den overvekende massen av alle cellulære komponenter. Vanligvis er nivået av hematokrit uttrykt som en prosentandel - til totalt volum av blod.

Hvordan kan hematokriten være riktig bestemt? For å korrekt avgjøre indeksene til en baby eller et barn i eldre alder, brukes et glassrør med en delingspris, hvor blodet helles, og deretter plasseres dette røret i en sentrifuge. Når tyngdekraften påføres det, faller de røde blodcellene ned til bunnen, slik at det blir mulig å bestemme hvilken del av blodet de opptar. I medisinske laboratorier med moderne utstyr for å etablere hematokrit, brukes automatiserte analysatorer oftere.

Normal hematokrit hos barn

Hos barn vil normen for indikatorer være direkte korrelert med alderen, nemlig:

 • Spedbarn - fra 44 til 62%;
 • Fra fødsel til alder av 3 måneder - 32 - 44%;
 • Fra tre måneder til ett år - 36 - 44%;
 • Fra ett år til 10 år - 37 - 44%.

Årsakene til nedgangen av indikatorer

I samsvar med definisjonen bør det påvises at en lav hematokrit hos et barn er etablert med en reduksjon i konsentrasjonen av røde blodlegemer i blodet. Dette tallet vil bli vurdert å senkes med 20-25%, men for å avklare diagnosen trenger det fortsatt å gjennomføre en grundig undersøkelse og identifisere provokere av hematokritreduksjon.

Endringer i indikatorer forenkles av følgende problemer:

 • Langsom dannelse av erytrocytter i benmargen.
 • Høy grad av oppløsning av erytrocyter i blodet.
 • Stor mengde blod i et barn.
 • Høy konsentrasjon av proteiner i blodet.
 • For mye blod.
 • Akutt blødning.
 • Anemi.

Dette er viktig! Det skal bemerkes at den separat vurderte indikatoren for hematokrit senking ikke nøyaktig kan indikere tilstedeværelsen av forstyrrelser i kroppens funksjon. For å få et nøyaktig bilde, blir disse parametrene kombinert med hemoglobinkonsentrasjonen i blodet. Likevel, for å få en diagnose, er det nødvendig å gjennomføre en grundig undersøkelse og etablere de faktorene som provoserte problemet.

Hvis indikatorene overskrider normen, er det grunn til å snakke om utviklingen av trusselen om å øke konsentrasjonen av røde blodlegemer i blodet. Denne tilstanden krever en separat diagnose. I tillegg kan forhøyet hematokrit være med erythremi, som regnes som en svært alvorlig patologi. Med sin utvikling spredte røde blodlegemer raskt til det viktigste sted for bloddannelse - i beinmarg. Også en økning i normen for hematokrit observeres med et latent eller asymptomatisk forløb av oksygen sult i kroppen, med polycystose i nyrene eller tilstedeværelsen av andre neoplasmer i dem. Peritonitt, leukemi, trombose, brannskader, diabetes og til og med vanligvis alvorlig svetting kan utløses av høy hematokrit.

Hematokriten er forhøyet i tilfelle når konsentrasjonen av røde blodlegemer stiger, noe som korrelerer med følgende patologier:

 1. Tilstedeværelsen av neoplasmer i nyrene.
 2. Utviklingen av polycystisk eller hydronephrosis transformasjon av nyrene.
 3. Oksygen sult av varierende alvorlighetsgrad.
 4. Blod leukemi.
 5. Får alvorlige brennsår.
 6. Erythremia.
 7. Langvarig mottak av glukokortikosteroider.
 8. Peritonitt.

Organisering av normalisering av hematokrit i barnets kropp

I en situasjon hvor hematokriten senkes i et barn som følge av anemi, er det viktig å normalisere dietten - å konsumere flere epler, nøtter, lever, egg, kjøtt. Maten skal inneholde mye jern. Bra for barnets organisme er bruk av hematogen. Overvinne anemi helt tillate spesielle stoffer, vitaminer med jern innhold, som legen foreskriver. Noen ganger administreres de intravenøst, tas i løsninger eller i tabletter.

Ikke bli panikk. Det er best å studere selvstendig alle resultatene av kliniske blodprøver, fordi informasjonen ikke vil være den endelige diagnosen. Hvis hematokriten ikke samsvarer med normen, betyr ikke dette utviklingen av en dødelig sykdom i kroppen. Volumet av erytrocytter, deres forhold til plasma, er bare et generelt klinisk bilde som ikke direkte peker på sykdommen. Etablering av hematokritindikatorer og korrekt tolkning kan kun utføres av spesialister som tar hensyn til alle nyanser av den hematologiske undersøkelsen.

Generelt involverer behandlingsprosessen eliminering av problemer der en lav hematokrit ble dannet hos et spedbarn eller hos et barn i eldre alder, eller hvis indeksene økte. I overensstemmelse med patologins spesifisering, foreskriver legen medisiner for å gjenopprette blod.

Dette er viktig! Lav hematokrit blir diagnostisert noe mindre ofte enn høye verdier av denne verdien. Ofte inkluderer risikogruppen røykere, fordi i kroppen dannes en oksygenbrist, i forbindelse med hvilke røde blodlegemer produseres i store mengder. Her er det mulig å tilskrive fjellklatrere, fordi de i høyden har mangel på oksygen i kroppen.

Hematokrit: normer og patologier hos barn

Det viktigste i en persons liv er helse, og barnets helse for foreldre er viktigere enn dobling. I artikkelen vil vi fortelle deg hva en hematokrit er, hva er normen for denne blodindikatoren for barn i ulike aldre, og også svar på spørsmål om senket og forhøyet hematokrit.

Hva gjør

Hematokrit er en indikator som bestemmer innholdet av røde blodlegemer (erytrocytter) i totalvolumet. Det er målt i prosent. Det bestemmes av en generell blodprøve. Ved indikatoren for hematokrit bestemmes blodets evne til å overføre oksygen til kroppens vev. Foreløpig er laboratorier utstyrt med automatisert teknologi, som uavhengig avgjør nivået av hematokrit i blodet. Men selv 10-15 år siden, teknikere måtte bli sentrifugeres spesielle glass gradert rør med blod, og etter dannende elementer sank til bunns, og plasmaet opptar den øvre del av røret, bestemme nivået av hematokritt på en gradert skala.

Video: Hva er indikatorene i den generelle blodprøven

Normer for barn i alle aldre

Vi presenterer i tabellen indikatorene for det normale nivået av hematokrit, bestemt av A. Wein i 1997 for friske barn i forskjellige aldre.

Forhøyet hematokrit

Forhøyet hematokrit er normalt hos nyfødte spedbarn. Hematokriten stiger i to hovedmekanismer: En økning i elementelementene i forhold til plasmaet og en reduksjon i mengden blodplasma i forhold til de ensartede elementene. Utadtil manifesterer disse mekanismene seg på forskjellige måter. La oss vurdere de grunnleggende situasjonene for hematokritforhøyelse og deres eksterne manifestasjoner.

Økning i hematokrit er mulig i flere tilfeller.

hypoksi

Hos barn er de hyppigste årsakene til hypoksi - mangel på oksygen - en lang vannfri periode i fødsel, så vel som sykdommer i luftveiene. I en så stressende, anoksisk situasjon begynner kroppen å produsere flere røde blodlegemer for å øke hemoglobin, slik at hematokriten stiger. Økningsmekanismen er at innholdet i blodelementer øker med en relativt konstant mengde plasma (flytende del) av blodet. Utad er dette ofte manifestert av rødmen av huden.

Vanligvis oppstår denne tilstanden i nyfødtiden og er normal: Barnet gjennomgår tilpasning etter intrauterin perioden. I dette tilfellet er en økning i hematokrit ikke en patologi og krever ingen behandling.

dehydrering

Den vanligste årsaken til dehydrering (dehydrering av kroppen) er akutte tarminfeksjoner, sykdommer i mage-tarmkanalen og brannskader. I denne situasjonen går mekanismen for å øke hematokriten direkte motsatt til hypoksi: med et forholdsvis konstant antall formede elementer går blodplasma (væskedelen) tapt, og dermed øker hematokriten.

 • blekhet;
 • tørr hud;
 • redusert kroppsvekt;
 • følelse av tørst.

Dehydrering kan være kritisk for et barns liv, hovedindikatoren er et vekttap på mer enn 3%, i så fall bør du umiddelbart konsultere en lege.

Hvis dehydrering er mild, så hjemme, vil behandlingen bestå av lodding med elektrolyttløsninger (for eksempel basert på legemidlet Regidron). Det er nødvendig å følge visse regler - drikke bør gis ofte, men i en liten mengde. Det er ikke nødvendig å "helle" en liter væske inn i barnet i timen: ingenting annet enn oppkast, dette vil ikke forårsake noe. Men noen få slurker hvert 10.-15. Minutt om dagen og en god søvn, vil bidra til å bringe barnet tilbake til en god tilstand. Det er også nødvendig å nøye overvåke vannlating, barnet skal ikke miste mer enn 80% av den drukkede væsken. Når dehydrert, mister barnet mer væske enn forbruk. Under klinikkens tilstand utføres infusjonsbehandling (droppere) for å gjenopprette det tapte væsken.

Sykdommer i blodet

Hematokriten kan også øke ved koagulasjonsforstyrrelser - med blodsykdommer, som er forbundet med økning i dens koagulasjonsevne og tetthet. Mekanismen for hematokrit økning er en økning i blodelementene i forhold til plasma. Brudd på koagulasjon er vanligvis diagnostisert med blødning eller utslett, detektering av økt hematokrit i dette tilfellet skjer under bekreftelsen av diagnosen.

Redusert hematokrit

redusert hematokritt returmekanismen: hematokrit vil bli senket i tilfeller når antallet av blodlegemer i den normale mengden av plasma eller plasma når volumet øker i forhold til den normale mengden av dannede elementer. Eksterne manifestasjoner av nedsatt hematokrit kan være forskjellig. Det er også flere grunner til å senke hematokriten.

hyperhydrering

Denne situasjonen er motsatt av dehydrering, når det er overflødig væske i kroppen. Oftest er årsaken i barndommen skyldes forstyrrelsen av nyrene.

Den vanligste manifestasjonen er hevelse. Ødem kan bestemmes på både ansikt og ben. I tillegg kan barnet avsløre skjult hevelse - det såkalte "gummisymtom" når sokkene gir uttalt inntrykk på huden om kvelden.

Mekanismen for å senke nivået av hematokrit her er assosiert med en økning i volumet av blodplasma med et normalt antall erytrocytter. Hjemme kan du utføre fytoterapi: Gi et barn en rekke diuretika i 1-2 uker, men bare hvis hevelsen ikke er veldig uttalt og barnet ikke bryr seg. Som i tilfelle av dehydrering, er det nødvendig å overvåke vannlating.

anemi

Anemi kan være av forskjellige typer. De vanligste er følgende.

 1. Mangel (jernmangel, folikkmangel, B12-mangel). De er assosiert med mangel på sporstoffer i kroppen, noe som resulterer i en reduksjon av antall blodceller, og dermed reduksjonen i hematokrit. Behandling er å gjenopprette balansen mellom vitaminer og sporstoffer i kroppen. Noen ganger er det nok å drikke 1-2 kurs av multivitaminer, hvis du vet nøyaktig arten av anemi, jern, folsyre eller vitamin B12-preparater er foreskrevet.
 2. Posthemorrhagisk anemi - forårsaket av blødning. De er som regel ikke karakteristiske for barns alder, men kan oppstå som komplikasjoner etter kirurgiske inngrep. Behandles utelukkende på et sykehus under streng kontroll av leger. Den mest effektive behandlingen er transfusjon av blodkomponenter, erytrocyttmasse og / eller frosset plasma.
 3. Aplastisk anemi. Denne typen er mest karakteristisk for barn. Som et resultat av nedsatt benmargsfunksjon, reduseres dannelsen av blodceller mot bakgrunnen av en forholdsvis konstant mengde plasma, derved en reduksjon i hematokrit. Avdekket under regelmessige undersøkelser av en barnelege og et gjerde for en generell blodprøve.

albuminosis

Dette er en økt mengde protein i blodplasmaet, proteinet når det tiltrekker det intercellulære væsken i blodet, blodets tetthet reduseres og hematokriten reduseres. Dette er ofte tilfelle når man fôrer barn med ku eller geitmelk, hvor proteininnholdet er betydelig høyere enn i morsmelk. Følgelig vil den mest hensiktsmessige behandlingen være utnevnelse av amming. I situasjoner hvor amming ikke er mulig, bør man søke melkeformler med lavt proteininnhold.

Selv om hematokrit ikke er hovedindikatoren i en generell blodprøve, vil endring av normale verdier virke som en indikator på at noe går galt i kroppen. Hvis du er bekymret for et barns tilstand, har han for eksempel en blek hud, eller tvert imot er det rødhet, barnet ber ofte om å drikke eller du oppdager hevelse - kontakt en barnelege. Legen vil foreskrive en generell blodprøve, som vil vise om det er grunnlag for bekymring. Vær sunn!

Normen for hematokrit hos pasienter i ulike aldre

Hematokrit kan bestemmes ved å gjennomføre en generell blodprøve. Hematokriten indikerer prosentandelen av røde blodlegemer til det totale volumet av væskedelen av blodet (plasma). I den mottatte formen er hematokriten merket som NST eller Ht. Normen i voksenbefolkningen varierer fra 36 til 48% (barn - 37-44%). Ved normavvik, utvikler patologier, som vi vil diskutere mer detaljert i dette materialet.

Norm for menn og kvinner

Normen for hematokrit varierer blant kvinnelige og mannlige populasjoner. I tillegg er indikatorene for NST forskjellig i alder og i andre fysiologiske kriterier for pasienten. Deretter skal vi beskrive normen for hematokrit blant menn og kvinner.

Normen i den kvinnelige halvdelen av befolkningen

NST-normen for kvinner varierer fra 36 til 42%. Samtidig har damer lavere priser enn menn. Hovedårsaken til denne forskjellen er at representanter for svakere kjønn ofte har blodforandring. I tillegg kan denne indikatoren variere under graviditet og menstruasjon.

Dermed er normen for NST blant den kvinnelige befolkningen:

 • 18 til 45 år - 35-45%;
 • Over 45 år - 35-47%.

Viktig! Legene anbefaler ikke å ta tester umiddelbart etter menstruasjon, fordi resultatet blir undervurdert.

Normal for menn

I den mannlige befolkningen er NST-frekvensen 44-48%. Jo eldre mannen, jo høyere hematokriten. For eksempel, i en alder av 50, er normen 44-50%. Denne trenden er forbundet med dehydrering av kroppen, noe som fører til en reduksjon i volumet av plasma.

Ved et hematokritnivå mellom 30 og 35%, er det nødvendig med et besøk til legen og en endring i kostholdet. Med mer reduserte kriterier (24-29%), er det nødvendig å ta ekstra medisiner med jern, vitamin B, folsyre. Med en reduksjon på mindre enn 13%, er det nødvendig med akutt sykehusinnleggelse.

Normen for hematokrit blant pasienter i ulike aldre er nærmere beskrevet i følgende tabell:

Funksjoner av NST indikatorer:

 • Personer som ofte stiger til høy høyde har økt hematokrit, som er normen;
 • røykere har forhøyet HCT;
 • Etter analysen faller hematokriten kraftig.

Graviditet og hematokrit

Når graviditet endrer ikke bare hormonens bakgrunn av en kvinne, men også vekten, stillingen av indre organer. Dermed er det en økning i væske i kroppen av en gravid kvinne, og nivået av hematokriten reduseres noe.

I normal løpet av graviditeten er NCT 30-40%. På et nivå på mer enn 41% oppstår dehydrering av kroppen, og ved kriterier under 30%, indikerer leger utviklingen av anemi (eller annen sykdom).

La oss analysere indikatorene for NST for trimester:

 • 1 - normen er 33-36%. Ved uke 12 øker nivået med ca 10%, og senker igjen (ved slutten av 2 måneder).
 • 2 - i fravær av brudd er NST 34-37%.
 • 3 - Det er en reduksjon til 32-34%, fordi barnet vokser aktivt og tar flere kvinner fra blodets kropp. I perioden fra 30 til 34 uker er det en økning i volumet av sirkulerende blod.

Les mer om hematokrit hos gravide og barn i følgende video:

Barn og hematokrit

NST-normen blant barn avhenger av alderskriteriene. Det gjennomsnittlige nivået av hematokrit er 37-44%.

Umiddelbart etter fødselen av babyens hematokrit er 44-62%, og deretter reduseres NST-nivået gradvis.

I eldre alder øker satsene igjen, for eksempel ved 6 års alder, NST-nivået er 34-40%, og i den 12 år gamle tenåringen - 35-45%.

Den neste fasen av NST-endringen er ungdomsårene. Hos jenter reduseres nivået av hematokrit i menstruasjonsperioden, mens doktorer i gutter viser økte resultater (opptil 45%).

Avviket fra NST fra normen kan indikere utvikling av patologier. Les mer i de neste to kapitlene av dette materialet.

Hematokrit under normal

Med et lavt nivå av HCT opplever kroppsceller oksygen sult. I tillegg er syrebasebalansen og driftsmodusen til hver del av kroppen forstyrret.

I en voksen senket hematokrit manifesteres som følger: pallor; abaissement av hår; konstant følelse av tretthet; kortpustethet; hyppige hjertebanker; migrene; reduksjon i ytelse.

Årsakene til nedsatt hematokrit kan deles inn i midlertidig og permanent.

Så, av midlertidige årsaker, inkluderer:

 • Kosthold og feil diett.
 • Passiv livsstil.
 • Rikelig blødning, inkludert menstruasjon.
 • Graviditet.
 • Stort volum av væske i kroppen (hyperhydrering).
 • Forgiftning (ved biologiske eller kjemiske) giftstoffer.

Senking av NST kan være knyttet til utviklingen av slike patologier som:

 • anemi,
 • levercirrhose;
 • hemolyse (ødeleggelse av erytrocytter i blodet med frigjøring av hemoglobin);
 • patologi av hjerte- eller karsystemet;
 • utvikling av knoglemarv onkologi;
 • nyresvikt og andre nyresykdommer;
 • struma;
 • magesår;
 • brudd på bein.

Hovedmålet med behandlingen er å eliminere årsaken som forårsaker endringer i hematokritindikatorer. For eksempel, med utviklingen av anemi, må pasienten først vurdere dietten. Så det er verdt å spise mer matvarer som er rike på jern, for eksempel: egg; kylling; leveren; sjømat; tørket frukt; bønner; greener.

Med utviklingen av alvorlige patologier, anbefaler legene et behandlingsforløp med bruk av rusmidler, der det er jern.

I en kritisk situasjon overfører legen umiddelbart pasientens blod for å redde livet.

I tillegg til normalisering av hematokrit er det verdt følgende nyttige vaner:

 • daglig mosjon;
 • bruk mer vann (minst 1,5 liter per dag);
 • overgi dårlige vaner;
 • periodisk gjennomgå en medisinsk undersøkelse og ta tester
 • redusere antall stressende situasjoner.

Viktig! Noen ganger viser tester et falskt nivå på NST. Dette fenomenet er typisk etter komprimering av venen med en rundkjede, i utsatte analyser.

Lav NST hos barn

Når hematokriten senkes, utvikler barnet puffiness på ulike deler av kroppen, inkludert en skjult form (vises om kvelden som merker fra klær). Alle andre symptomer er ikke forskjellig fra tegn på nedsatt NST hos den voksne pasienten.

Barn er mer følsomme for endringer i NST, og er derfor mer sannsynlig å lide av sykdommer forbundet med å senke NST. Så, de vanligste årsakene til hematokrit reduksjon er:

 • Arvelig forstyrrelse av sirkulasjonssystemet.
 • Økt blødning.
 • Anemi (anemi).
 • Stor mengde blod.

Ofte observerer leger anemi hos barn, noe som fører til utvikling av mer alvorlige patologier. Så er anemi oppdaget i 10% av tilfellene etter planlagt levering av test. Anemi utvikles i følgende tilfeller: jernmangel; alvorlig blødning forstyrrelse av beinmargaktivitet; hemolyse.

Når NST senkes, bør legene identifisere årsaken til en slik funksjonsfeil, og deretter bestemme behandlingen for å eliminere patologien. Med utviklingen av anemi bør foreldre ikke bare endre barnets ernæring, men også gjennomgå en behandling for å øke blodvolumet.

I tillegg anbefaler leger at de skal gi barn et hematogen - denne deilige behandlingen, som er et utmerket forebyggende verktøy.

Redusert hematokrit hos gravide kvinner

Under graviditeten reduseres NST-nivået i en gravid kvinne. Forandringen i hematokrit begynner på 4 uker, og minimumsverdiene blir observert ved 34 uker av svangerskapet (31-35%). Dette fenomenet er forbundet med en økning i volumet av flytende vev og en nedgang i jern.

Senking av NST påvirker negativt tilstanden til den gravide kvinnen. Så det kan være svakhet, hodepine, økt press.

Med mindre avvik, anbefaler leger å endre kostholdet, og ta hensyn til produkter med høy konsentrasjon av jern.

Med en sterk reduksjon i NST, foreskriver legen medisiner som ikke vil skade den voksende babyen. I denne behandlingen avhenger diagnosen. For eksempel krever utviklingen av en smittsom sykdom behandling med antibiotika.

Økt hematokrit

Når NST øker, øker blodviskositeten og derved fremkaller dannelsen av trombi. Når du utvikler sykdommer forbundet med høy hematokrit, klager pasienten på nummenhet i lemmer, dyspné, svimmelhet.

Årsakene som forårsaker en økning i NST kan være fysisk eller patologisk.

Fysiske årsaker er ikke relatert til pasientens sykdom og er ofte midlertidige, for eksempel:

 • Menstruasjon.
 • Barnets alder er opptil 2 uker.
 • Skarp (eller kronisk) dehydrering assosiert med forgiftning, diaré, diaré, brannskader, overoppheting.
 • Ta diuretika eller tabletter som fortynner blodet (f.eks. Aspirin).
 • Røyking, alkoholisme.
 • Fjellturisme.
 • Hyppig stress.
 • Fedme.
 • Transcontinental flyreiser.
 • Terapeutiske prosedyrer i det hyperbariske kammeret.
 • Dykking og andre undervannsaktiviteter.
 • Langvarig sengestøtte.
 • Profesjonell sport.

I andre tilfelle stiger hematokriten med utviklingen av følgende patologier:

 1. Sykdommer forbundet med en reduksjon i plasmavolumet, nemlig:

- infeksjoner i mage-tarmkanalen;

 1. Onkologi av hematopoietisk system, noe som fører til økning i antall røde blodlegemer (erythremi, leukemi).
 2. Sykdommer som fører til oksygen sult, som:

Hypertensjon (hos barn).

 1. Sykdommer i nyre og lever, for eksempel nyresvikt, Addisons sykdom, nyretumor, Cushings syndrom.

Vil du vite mer om forhøyet hematokrit? Så gå ved denne lenken.

For å normalisere hematokriten, bruker legene en eller flere av følgende metoder:

 1. Fjerning av blod fra et bestemt antall erytrocytter (erytrocyteferesemetode).
 2. Endre kostholdet.
 3. Forbruk per dag er ikke mindre enn 1,5 liter vann.
 4. Avslag fra røyking og alkohol.
 5. Inntak av antiaggreganter og antikoagulantia (medisiner som bidrar til å redusere trombose), for eksempel Aspirin, Curantil.

Økning av nts under graviditet

Når hematokriten stiger over 36%, må den gravide kvinnen gjennomgå en ytterligere undersøkelse. Ofte er forandringen i hematokrit forbundet med slike årsaker som:

 • Dehydrering i perioden med toksisose (oppkast, kvalme, diaré, svette).
 • Økt forbruk av salte matvarer - en gravid kvinne bør holde seg til kostholdnæring.
 • Gestose (toksisitet som oppstår under sen graviditet) - oppstår på grunn av uregelmessigheter i hjerte-, blodkar-, nyrenes arbeid.
 • Stressfulle situasjoner.

Viktig! Hvis resultater på 60% eller mer blir bevart, blir blodet viskøst, noe som resulterer i trombi, som er dødelig for livet til babyen og kvinnen.

Behandlingen utnevnes avhengig av grunnlaget. Så, for forebygging, kan legen foreskrive blodsetting å erstatte blod med en spesiell løsning. I tillegg må gravide følge en diett og konsumere mer væske. Med en sterk økning i NST, foreskrives gravide kvinner medisiner som fortynner blod (antikoagulantia).

NST er høyere enn normalt hos et barn

I voksenalderen er en økning i NST på 10-13% ikke en følge av utviklingen av patologi. Et slikt avvik kan skyldes en av følgende årsaker:

 • Dehydrering med fordøyelsessykdommer, oppkast, solskinn;
 • traumer;
 • sykdommer i luftveiene eller sirkulasjonssystemet;
 • bivirkninger av legemidler.

Hvis du øker med mer enn 15%, bør du kontakte barnelege for å finne ut årsaken. De viktigste symptomene og behandlingsmetodene med økende hematokrit sammenfaller med de hos voksne.

Verdien av hematokriten er en del av en utvidet blodprøve som ikke vurderes separat fra andre gjenstander. Hematokritverdien er forskjellig for ulike pasientkategorier. For eksempel har gravide kvinner et lavt nivå av hematokrit. I dette materialet snakker vi om normer for NST og årsakene til NST-avviket fra normen.

Hva betyr høy og lav hematokrit hos barn?

Utvilsomt er barns sikkerhet og helse for alle foreldre en prioritet. Men ikke alle har hørt om hematokrit og vet hva denne indikatoren på blod betyr. I mellomtiden, selv i begynnelsen av 1900-tallet, sa den store helbrederen Metropolitan Seraphim Chichagov at alle sykdommer stammer fra sirkulasjonsforstyrrelser og dårlig blodkvalitet.

innhold

Hematokrit er en indikator som bestemmer antall røde blodlegemer (røde blodlegemer) i blodet. Denne standarden måles i prosent av volumet av blod tatt i den generelle analysen. Ved parametrene til GM diagnostiseres blodets egnethet for oksygentransport.

Normen for hematokrit

Andelen hematokrit i laboratorier utstyrt med moderne teknologi bestemmes automatisk. Og for 20 år siden for denne analysen var det behov for sentrifuger og glassrør med en graduert skala (og GM-nivået ble beregnet ut fra det).

Hypoksi - en av årsakene til hematokritets avvik hos nyfødte

Tilbake i 1997 definerte MD, professor, akademiker ved det russiske akademiske medisinske vitenskap, Alexander Moiseyevich Vein, standarder for GM-indekser hos friske barn. Denne normen avhenger direkte av barnets alder:

 • Nyfødte - 51 ± 9%;
 • 1 måned - 43 ± 12%;
 • 6 måneder - 35 ± 6%;
 • 1 år - 36 ± 3%;
 • Fra 2 til 6 år - 37 ± 3%;
 • Fra 6 til 12 år - 40 ± 5%;
 • Fra 12 til 18 år - 42 ± 6%.

Forhøyet pediatrisk hematokrit

Det er to hovedmekanismer, noe som fører til økt GM. Den første skyldes det faktum at antall ensartede elementer i forhold til plasmaet øker. Og det andre er når antallet plasma i forhold til de formede elementene faller. Og tegnene til disse mekanismene vil være forskjellige.

Hypoksi (mangel på oksygen) - denne diagnosen er laget som et resultat av virkningen av den første mekanismen. Forutsetningene for diagnosen er: luftveissykdommer, stressforhold, mangel på vann eller oksygen i arbeidsperioden. Under slike ugunstige forhold øker kroppen produksjon av røde blodlegemer for å øke hemoglobin.

Rødhet i huden er et symptom på hypoksi. Vanligvis observeres det hos nyfødte. Denne tilstanden i spedbarnet passerer med tilpasningen etter intrauterin perioden. Hvis hematokriten i et barn er forhøyet på grunn av hypoksi, kan denne patologien ikke vurderes, og i behandling av slike barn trenger ikke.

Sykdommer i blodet (koagulasjonsanomali) - erklæringen av denne diagnosen er forbundet med økt tetthet og koagulerbarhet av blod. I dette tilfellet, så vel som under hypoksi, virker den første mekanismen for GM-økning.

Diagnosen er dehydrering (dehydrering av kroppen) - skyldes driften av den andre mekanismen. Hovedårsakene til dehydrering er alle typer smittsomme sykdommer (hovedsakelig forbundet med mage-tarmkanalen) og forbrenninger av forskjellige grad av alvorlighetsgrad.

Ikke la dehydrering av kroppen, siden det fører til økt hematokrit

Manifestasjon av symptomer

De viktigste symptomene på sykdommen:

 • skinn av huden;
 • tørr hud;
 • konstant tørst.

Viktig! Hvis det registreres en reduksjon i kroppsvekt (mer enn 3%), er det nødvendig å gå til legen uten problemer, da dette allerede er en grunn som truer barnets liv.

Ved dehydrering av et enkelt stadium kan tiltak for stabilisering av hematokrit bli akseptert hjemme. Deres essens ligger i mottak, under visse regler, av elektrolytløsninger. For å drikke pasienten skal gis ofte, men i små mengder: 2-3 sips hver 15-20 minutter gjennom dagen. I tillegg må du nøye overvåke urinering av babyen. Væsketap bør ikke overstige 80% av forbruket. I kliniske forhold, for å gjenopprette væskebalansen, utføres infusjonsbehandling (droppere settes).

Elektrolyttløsning for barn

Redusert hematokrit

Mekanismene for realisering av den senket hematokrit er polar mot mekanismene for økt. I det første tilfellet reduseres antall ensartede elementer mot bakgrunnen av den normale mengden plasma. Og den andre er å øke volumet av plasma med et normalt antall formede elementer.

Hyperhydrering (utløst av den første mekanismen) er en omvendt dehydreringssykdom forbundet med overflødig væske i kroppen, vanligvis på grunn av funksjonsfeil i nyrene. Når hematokrit senkes i et barn med hyperhydrosis, manifesterer symptomatologien i form av ødem. De kan visualiseres på babyens ansikt og lemmer.

Det er viktig. I tilfeller hvor hevelsen uttrykkes implisitt, kan behandling utføres hjemme: melke barnet med ulike diuretika i 7-14 dager. Som med dehydrering, kontroller volumet av vannlating.

Paleness av huden i anemi kan indikere en redusert GM

Anemi er en sykdom som også er forbundet med operasjonen av den første mekanismen. Det er forskjellige typer anemi. De vanligste er:

 • knappe - er assosiert med mangel på vitaminer og mikroelementer i kroppen. For å gjenopprette balansen anbefales det å ta et multivitaminsløp, og i henhold til legenes resept - vitaminer B12, jernholdige, folsyrepreparater.
 • hemoragisk - er ikke typisk for barn, oppstår på grunn av blødning på bakgrunn av de fremvoksende komplikasjonene i etteroperasjonsperioden. Den behandles utelukkende i stasjonære forhold.
 • aplastisk - spesielt karakteristisk for barndommen. Årsakene til utviklingen er knyttet til funksjonsfeil i benmargen. Diagnostisert ved undersøkelse av barnelege på grunnlag av en generell blodprøve.
 • albuminosis - en sykdom utløst av en annen mekanisme, hvor lavt GM er provosert ved å mate barn med geit eller kumelk. Mengden protein i slik melk er mye større enn i morsmelken. Hovedinnstillingen for stabilisering av GM i slike tilfeller er overføring av babyen til amming eller melkeformel med redusert proteininnhold.

Hvis et barn har symptomene ovenfor, er det nødvendig å konsultere en barnelege. Etter å ha gitt en generell blodprøve og diagnostisert, vil han foreskrive en behandling.

Hematokrit i analysen av barnets blod: normer, årsaker til forhøyede og reduserte indikatorer

En blodprøve for hematokrit er en annen viktig indikator som legene bestemmer barnets helse og tilstedeværelsen av smertefulle prosesser. Studien bidrar til å identifisere en avvik fra normen for forholdet mellom erytrocytter og mengden plasma oppad eller nedad. Mindre svingninger anses å være tillatt, men hvis balansen brytes betydelig, diagnostiserer legen, basert på indikatorene, en viss sykdom.

I tillegg til standardprøver, kontrolleres barnet av røde blodlegemer i blodet, noe som gjør det mulig å diagnostisere sykdommer

Hvordan utføres hematokritanalysen?

For å beregne hematokrit-tallet, blir blodet tatt fra barnet sendt til et spesielt rør med avdelinger avsatt på veggen, satt inn i en sentrifuge og behandlet i en og en halv time. sentrifugering prosess separerer røde blodceller fra plasma: de tyngre elementer, med røde blodlegemer synker til bunnen av beholderen, og plasma forblir på toppen.

Visuelt er forholdet mellom erytrocytter og plasma bestemt på en skala på et reagensrør. Hematologiske analysatorer brukes til å beregne hematokrit nøyaktig. Den oppnådde indeksen Ht uttrykker antall erytrocytter, ikke gir dem et estimat av kvalitet, men slik informasjon er tilstrekkelig for at legene skal nøyaktig diagnostisere. Express verdien av Ht i prosent, og skriv i form av fraksjoner - liter / liter.

Aldersnormer for hematokrit hos barn

En generell blodprøve gir nivået på hemoglobin, hematokrit og andre blodkarakteristikker (vi anbefaler å lese: hvilken type nyfødt baby skal ha hemoglobin?). Når man vurderer den numeriske verdien av erytrocytter, for å opprette en senket eller forhøyet hematokrit, blir leger avvist fra sin normative indeks, karakteristisk for en sunn nyfødt. I tillegg utelok legene normen for hver alder av barndommen, fra fødsel til voksen alder.

For klarhet, kombinerte vi alle numeriske indikatorer for normen i et eget bord som ser slik ut:

Hva er avviket fra normen?

Spesialister vurderer avvik fra normen i form av en reduksjon eller økning som et tegn på morbisk patologi eller fysiologiske egenskaper hos barnet. Høyt Ht indikerer et økt antall formede elementer som gjør blodet viskøst og tett. Å finne blod i denne tilstanden provoserer dannelsen av blodpropper. Overflødigheten av normen med 10-12% hos spedbarn og barn opptil ett år skyldes imidlertid en fysiologisk faktor som ikke forårsaker frykt. Et alarmerende bilde er om hematokriten er forhøyet hos en baby etter et år.

Hematokriten senkes - dette betyr at volumet av blodceller har redusert, og de er ansvarlige for å levere næringsstoffer og oksygen til organene. Det er et brudd på syrebasebalanse, som fører til oksygen sult av celler, noe som negativt påvirker barnets generelle tilstand. Det er svakhet, hjertebank, hud blir blek, dyspnø er tilstede.

Hvorfor øker hematokriten?

Merkbar vekst av Ht er direkte relatert til hyperproduksjon i beinmargene (en økning i antall eller størrelsen på røde blodlegemer). Årsaken til økt konsentrasjon av celler ligger i området for patologiske forandringer som forekommer i en liten pasients kropp. Prosessen oppstår imidlertid ikke alltid på grunn av patologiske forstyrrelser i kroppen.

Hovedfaktorer for økning

Den obligatoriske økningen i HT er oppnådd ved smertefulle prosesser som påvirker veksten i antall og størrelsen på røde blodlegemer. Hovedfaktorene for høy hematokrit hos barn kan være:

 1. Sann og omfordelende erytrocytose.
 2. Overdreven reproduksjon av røde blodlegemer eller erythremi (Vakeza sykdom, polycytemi). Det virker ubehagelig prikking i fingrene og tærne, tyngde i hodet, plutselig rødhet i huden, kardialgi. Lignende symptomer ledsages av sykdommer som forårsaker en økning i størrelsen på røde blodlegemer.
 3. Kompenserende reaksjon av kardiovaskulærsystemet på visse faktorer: lungesvikt, høy høyde, nyrepatologi, "blå" hjertefeil.
Økningen i hematokrit kan være forbundet med alvorlige sykdommer, opp til hjertefeil

Relative årsaker

De innkommende prosessene kan provosere en økning i nivået av Ht. Legene refererer til dem:

 • hyppige anfall av oppkast;
 • diaré av stor natur, forårsaker fortykning av blodet;
 • en tarmobstruksjon der væsken beveger seg inn i den;
 • økt svette (hyperhidrose);
 • peritonitt;
 • arvelige og oppkjøpte nyresykdommer;
 • patologi dannet i respiratoriske organer;
 • leukemi;
 • brannsår og skader;
 • erythremia;
 • asymptomatisk oksygen sult;
 • Langvarig bruk av visse medisiner (f.eks. glukokortikosteroider).

Hva påvirker senking av Ht?

Senking av hematokriten registreres når nivået er klart lavt, det vil si at det faller til 25%. Etter å ha oppdaget at hematokriten senkes, utpeker legen en liten pasient en ekstra undersøkelse for å finne ut årsaken.

Anemi er den vanligste årsaken til en reduksjon i hematokrit hos et barn

Vanligvis blir reduksjonen i Ht - (.? Se også hvordan man skal behandle høyt hemoglobin hos barn) en konsekvens av akkumulering av store mengder væske, som oppstår på grunn av blod tynning og endre interesse nivået av røde blodlegemer og plasma (hyperhydrering), og redusert hemoglobin. Årsaken kan være hyperproteinemi (overdreven konsentrasjon av proteiner). Slike endringer skyldes:

 1. Sterkt blodtap.
 2. Krenkelsen av dannelsen av røde blodlegemer i beinmargen i retning av å redusere antall eller størrelse.
 3. Arvelig eller ervervet hemolytisk anemi, tyfusfeber, malaria, hemolytiske forgiftninger, hvor hurtig ødeleggelse av røde blodlegemer oppstår.
 4. Intravenøs injeksjon av en stor mengde væske i strid med nyrefunksjoner, noe som fører til økning i blodvolum.
 5. Ulike typer anemi.
 6. Hyperhydrering - fortynning av blod på grunn av brudd i ekskresjonssystemet, utilstrekkelig blodsirkulasjon, vannforgiftning.
 7. Økning i blodnivået av protein (hyperproteinemi). Det oppstår med hyppig oppkast, akutte infeksjoner, diaré, paraproteinemisk hemoblastose, Hodgkins lymfom, myelom.

Anemi er en vanlig årsak til en reduksjon i hematokrit. Et barn bør overvåkes av en lege, og opprette et riktig kosthold. Legen kan foreslå at du tar stoffer som øker ht.

Hvorfor er et falskt resultat mulig?

Noen faktorer som oppstår ved blodprøvetaking kan forvride resultatet av analysen, og viser en økning eller reduksjon i hematokriten. For eksempel, hvis en blodprøve tas etter alvorlig blodtap eller før det, utføres en intravenøs infusjon av et legemiddel som fortynner blod. En falsk indikator vil også bli oppnådd når du tar en analyse fra et barn som lenge har ligget i liggende stilling. Nivået på Ht vil også være lavere også når venen er lang klemt av en tourniquet. Hvis en lege opplever tvil, er en gjenoppgivelse planlagt.

Det er nødvendig å ta hensyn til det faktum at hematokrit indeksen ikke tjene som grunnlag for diagnosen, han bare advarte om at i kroppen til barnet er patologisk eller det er en risiko for sykdom. Den endelige dommen av legen kunngjøres kun etter at alle analysene er undersøkt, og i tilfelle hematokrit er det tatt hensyn til forbindelsen med hemoglobinnivået. Hvis det er en reduksjon eller økning i nivået av hematokrit, bør foreldrene gjennomføre en grundig undersøkelse av barnet for å starte behandlingen i tide.

Hva skal være hematokriten hos barn

Hematokrit er et formativt element i blodet som er ansvarlig for sirkulasjonen av oksygen i kroppen. Avvik i hematokriten kan indikere tilstedeværelse hos barn og voksne av en hvilken som helst sykdom. Spesielt forsiktig er det nødvendig å analysere hematokrit hos barn under 2 og 3 år for å forhindre utvikling av patologi i en raskt voksende ung kropp.

norm

Normen for hematokrit hos barn under 2, 3 år varierer avhengig av alder.

Tabell over normen for hematokrit i en blodprøve

For eksempel hematokrit hos barn:

 • hos nyfødte 43-63%;
 • et barn opp til et år på 36-44%;
 • hos barn 2-3-10 år, varierer fra 37 til 44%.

avvik

Når hematokriten i et barns blodprøve er forhøyet, er dette tydelig manifestert. Barnets blod blir meget viskøst og tett, dette skyldes økningen i antall formede elementer i forhold til det totale volumet av blodfluidet.

Her bør du være oppmerksom på barnets alder. Hvis barn opptil et år øker hematokriten med 10-12%, så er det ingenting å bekymre seg for, dette skyldes barnets fysiologi. En annen ting er når avviket fra indikatorene utvikler seg hos et barn over 1 år, noe som kan indikere utviklingen av ulike sykdommer.

Opptil et år, er avviket av hematokrit hos barn regnet som normalt

Årsakene til økt hematokrit i blodet hos barn:

 • Nylige skader og brannskader (de øker volumet av røde blodlegemer i blodet for å mette kroppen med oksygen, siden med god metning er regenereringsprosessen flere ganger raskere).
 • Sykdommer i luftveiene.
 • Tarmobstruksjon.
 • Blod leukemi.
 • I noen tilfeller, langsiktige medisiner og mye mer.

Lav score

Et nedsatt nivå av hematokrit hos et barn er en ekstra grunn til nye undersøkelser.

Brudd på avviket fra hematokriten fra normen:

 • Den første faktoren er tung blødning. Når det er blodtap, går hele hematokriten til sin plass, for å hjelpe til med helbredelse av celler og stoppe blødning.
 • Den andre årsaken er det store volumet blod i kroppen. Røde celler i kroppen er en viss mengde, og med en sterk tilstrømning av blod, henholdsvis, er de delt inn i volumet.
 • Forhøyede nivåer av protein i blodet.

Ofte hos barn, viser et lavt nivå av hematokrit anemi. Sørg for å sette barnet i observasjon med en lege som riktig kan tildele behandling, planlegge en diett på dagen og en diett for å unngå de mest forferdelige konsekvensene.

Redusert hematokrit kan indikere anemi

Utfører analysen

Nivået på røde blodlegemer i blodet beregnes ved å utføre en generell blodprøve.

Analysen for hematokrit er som følger:

 • Blodet er plassert i et reagensrør.
 • Deretter blir det utsatt for sentrifugering i 1,5-2 timer.

Som et resultat forblir blodplasmaet oppe, mens de formede elementene legger seg til bunnen av røret.

Dermed er det ved hjelp av proporsjonalitet mulig å bestemme hvor mye røde celler opptar i forhold til blodplasma. I den moderne verden er det en rekke analysatorer som automatisk produserer resultatet, og mer nøyaktige enn du kan beregne deg selv. Dessverre viser en slik blodprøve for hematokrit i et barn bare en kvantitativ komponent, ikke en kvalitativ, men likevel veldig informativ.

transkripsjon

Når deklarerer analysen for hematokrit, blir resultatene utført enten i kvantitativt eller i prosentforhold, i form av liter / liter. For eksempel 1,5 liter / 4,5 liter, eller 36% / 100%. Alt er elementært enkelt.

Avvik fra hematokriten fra normen indikerer ikke nødvendigvis en patologi i barnet. Denne indikatoren kan bare være et av symptomene på utviklingen av patologier, men det er ikke årsaken til diagnosen.

Les Mer Om Fartøyene