Obliterating aterosklerose

Obliterating aterosklerose - Okklusjon-stenotiske lesjoner av arteriene i underlempene, som fører til sirkulasjonsfeil i varierende grad. Obliterating aterosklerose manifesteres av chilliness, følsomhet av føttene, intermittent claudication, smerte, trofiske lidelser. Grunnlaget for å diagnostisere utslettende aterosklerose er perifer angiografi, ultralydundersøkelse av arterier, MRA og MSCT angiografi. Konservativ behandling av utslettende aterosklerose utføres av analgetika, antispasmodika, antiplatelet midler. Kirurgiske metoder inkluderer protese, endarterektomi, tromboembollektomi, ballongangioplasti, shunting.

Obliterating aterosklerose

Obliterating aterosklerose er en kronisk sykdom i de perifere arteriene karakterisert ved deres okklusjonelle lesjon og forårsaker iskemi i nedre lemmer. I kardiologi og vaskulær kirurgi anses utslettende atherosklerose å være den ledende kliniske formen for aterosklerose (den tredje i frekvens etter CHD og kronisk iskemi i hjernen). Obliterating aterosklerose i nedre ekstremiteter forekommer i 3-5% av tilfellene, hovedsakelig hos menn eldre enn 40 år. Okslusjon-stenotisk lesjon påvirker ofte store kar (aorta, iliac arteries) eller mellomstore arterier (popliteal, tibial, femoral). Ved å utrydde aterosklerose i arteriene i de øvre lemmer, er den subklave arterien vanligvis påvirket.

Årsaker til å utrydde aterosklerose

Aterosklerose er en manifestasjon av aterosklerose systemisk, og derfor dens forekomst er forbundet med den samme etiologiske og patogene mekanismer som forårsaker aterosklerotiske prosesser hvilken som helst annen lokalisering.

I henhold til moderne ideer blir aterosklerotiske vaskulære lesjoner lettere ved dyslipidemi, endring i tilstanden til vaskemuren, en forstyrrelse i reseptorapparatets funksjon og en arvelig (genetisk) faktor. De viktigste patologiske endringene med utrydding av aterosklerose påvirker intima av arteriene. Rundt foki av lipoidose stiger bindevevet og modnes, som er ledsaget av dannelse av fibrøse plakker, laminering av blodplater og fibrinpropper på dem.

Når blodsirkulasjonen forstyrres, og nekrose av plakk er dannet, fylles det med vævsdetritus og atheromatøse masser. Den sistnevnte, som rive seg inn i lumen av arterien, kan komme inn i den distale blodbanen, forårsaker emboli av karene. Avsetningen av kalsiumsalter i endrede fibrøse plakker fullfører den utslettende lesjonen av karene, noe som fører til deres obstruksjon. Stenose av arteriene med mer enn 70% av normal diameter fører til endring i arten og hastigheten av blodstrømmen.

Faktorer som disponerer for arteriosclerosis obliterans, er røyking, alkoholforbruk, høyt kolesterolnivå, en familiehistorie, mangel på fysisk aktivitet, nervøs overbelastning, menopause. Aterosklerose utvikler ofte på bakgrunn av eksisterende komorbiditeter - hypertensjon, diabetes (diabetisk makroangiopati), fedme, hypotyroidisme, tuberkulose, revmatisme. Lokale faktorer som bidrar til okklusiv-stenotiske lesjoner i arteriene inkluderer tidligere frostbitt, benskader. Nesten alle pasienter med utslettende aterosklerose har aterosklerose av hjertets og hjernens kar.

Klassifisering av utslettende aterosklerose

Under utryddende aterosklerose i nedre ekstremiteter utmerker man fire stadier:

 • 1 - smertefri gange er mulig i en avstand på mer enn 1000 m. Smerten oppstår bare ved alvorlig fysisk anstrengelse.
 • 2a - smertefri gange i en avstand på 250-1000 m.
 • 2b - smertefri gange i en avstand på 50-250 m.
 • 3 - stadiet av kritisk iskemi. Avstanden til smertefri gange er mindre enn 50 m. Smerter oppstår også i hvile og om natten.
 • 4-stadier av trofiske lidelser. På hælområdene og på fingrene er det områder av nekrose, som i fremtiden kan forårsake gangrene i lemmen.

Gitt lokalisering av stenotiske-okklusiv prosess skiller: aterosklerose aortakoronar-iliaca, femoropoplitiale segment, popliteal-tibial segment, etasjes arteriell sykdom. Av lesjonens natur utmerker seg stenose og okklusjon.

I utbredelsen av å utrydde aterosklerose i femoral og popliteale arterier, utmerker V typer okklusal-stenotiske lesjoner:

 • I-begrenset (segmentell) okklusjon;
 • II - Vanlig nederlag av overfladisk femoral arterie;
 • III - vanlig okklusjon av overfladiske femorale og popliteale arterier regionen av poppel arterie trifurcation er passable;
 • IV - fullstendig utryddelse av overfladiske femorale og popliteale arterier, utsletting av gaffel av poplitealarterien; permeabiliteten til den dype femorale arterien er ikke forstyrret;
 • V - okklusal-stenotisk lesjon av femoropopliteal-segmentet og dyp femoral arterie.

Varianter av okklusal-stenotisk lesjon av popliteal-segmentet med utrydding av aterosklerose er representert ved III-typer:

 • I - utslettelse av poplitealarterien i den distale delen og tibiale arterier i de første delene; permeabilitet av 1, 2 eller 3 crurale arterier er bevart;
 • II - utslettelse av arteriene i underbenet; den distale delen av popliteal og tibial arterier er akseptabel;
 • III - utsletting av popliteal og tibial arterier; Individuelle segmenter av arterier av underben og føtter er fordelbare.

Symptomer på å utrydde aterosklerose

I lang tid utrydder aterosklerose asymptomatisk. I noen tilfeller er hans første kliniske manifestasjon akutt utviklet trombose eller emboli. Imidlertid utvikler den okklusal-stenotiske lesjonen av arteriene i lemmer seg gradvis. De første manifestasjonene til å utrydde aterosklerose inkluderer chilliness og nummenhet i føttene, økt følsomhet i beina til kaldt, "krypende krypende", brennende hud. Snart er det smerter i kalvemuskulaturen når man går for lange avstander, noe som indikerer en innsnevring av blodårene og en reduksjon i blodfylling av vev. Etter en kort stopp eller hvile setter smerten seg, slik at pasienten kan fortsette bevegelsen.

Intermittent claudication eller syndromet av perifert iskemi er det mest konstante og tidlige tegn på å utrydde aterosklerose. I første omgang tvinges pasienten til å stoppe bare når han går for betydelige avstander (1000 m og mer), og deretter oftere, hver 100-50 m. Intensivering av intermitterende claudikasjon blir observert når du klatrer et fjell eller en stige. Med Lerish syndrom - aterosklerotiske endringer i aorto-iliac-segmentet, er smerten lokalisert i muskler i rumpa, lår, lumbal region. Hos 50% av pasientene manifesteres okklusjonen av aorto-iliac-segmentet ved impotens.

Iskemi av vev med utrydding av aterosklerose ledsages av en endring i fargen på huden på underekstremiteter: først blir huden blek eller elfenben; i de sena stadiene av utryddet aterosklerose, får føttene og fingrene en lilla-cyanotisk farge. Det er atrofi av subkutant vev, håravfall på shin og hofter, hyperkeratose, hypertrofi og lameness av negleplatene. Tegn på truende gangren er utseendet på ikke-helbredende trophic ulcers i den nedre tredjedel av underbenet eller foten. Mindre skader (blåmerker, riper, skraper, lunger) av iskemisk lem kan føre til utvikling av hudnekrose og gangren.

Generelt kan scenariet for utslettende aterosklerose utvikles i tre varianter. I den akutte form for utrydding av aterosklerose (14%) vokser obturasjonen av arterien raskt, trofiske lidelser utvikler seg raskt og raskt opp til gangren. Pasienter trenger akutt sykehusinnleggelse og lemmer amputasjon. Ca. 44% av pasientene utvikler klinikken for å utrydde aterosklerose subakutt og fortsetter med gjentatte sesongmessige eksacerbasjoner. I dette tilfellet er det et kurs i pasientbehandling og behandling uten pasient, noe som gjør det mulig å bremse utviklingen av utryddet aterosklerose. Relativ gunstig er den kroniske formen for å utrydde aterosklerose (42%): På grunn av den godt bevarte patensen til hovedkarene og det utviklede sikkerhetsnettverket er trofiske lidelser langt fraværende. Med dette kliniske alternativet har ambulant behandling en god terapeutisk effekt.

Diagnose av utslettende aterosklerose

Algoritmen diagnostisk undersøkelse av en pasient som mistenkes for å ha aterosklerose drøfting omfatter en kirurg, bestemmelse av pulsering av arterier, er måling av blodtrykket med beregning av ankel-arm-indeks, UZDG (tosidig skanning) perifere arterier, perifer arteriografi, MDCT angiografi og MR-angiografi.

Ved utjevning av aterosklerose er pulsering under okklusjonsstedet svekket eller fraværende, systoliske murmurer blir hørt over de stenotiske arteriene. Det berørte lemmet er vanligvis kaldt til berøring, blekere enn motsatt, med markante tegn på muskelatrofi, i alvorlige tilfeller - med trofiske lidelser.

UZDG og DS gjør det mulig å bestemme patenter av arterier og nivået av okklusjon for å estimere graden av blodtilførsel i de distale delene av den berørte lemmen. Ved hjelp av perifer angiografi med utryddet aterosklerose er omfanget og graden av okklusiv-stenotisk lesjon etablert, karakteren av utviklingen av kollateralsirkulasjonen, tilstanden til den distale arterielle sengen. Tomografi i vaskulær regime (MSCT eller MR angiografi) bekrefter resultatene av radiopaque angiografi.

Differensialdiagnose av aterosklerotiske lesjoner er utført med obliterating endarteritis, thromboangiitis obliterans, Raynauds sykdom og syndrom, isjiasnerve nevritt, multippel sklerose Monckeberg.

Behandling av utrydding av aterosklerose

Når man velger metoder for behandling av utryddet aterosklerose, styres forekomsten, scenen og naturen av sykdomsforløpet. I dette tilfellet kan medisinsk, fysioterapeutisk, sanatorium og også angioskirurgisk behandling brukes.

For å hemme utviklingen av aterosklerotiske endringer i arteriene, er det nødvendig å eliminere risikofaktorer-korreksjon av arteriell hypertensjon, brudd på karbohydrat og lipidmetabolisme og ikke-røyking. Effektiviteten av vaskulær terapi for å utrydde aterosklerose er i stor grad avhengig av å observere disse tiltakene.

Medikamentbehandlingen foregår obliterating aterosklerose legemidler som hemmer aggregering av erytrocytter (reopoliglyukina infusjon, dekstran, pentoksyfyllin), antitrombotiske midler (acetylsalicylsyre-TA), spasmolytika (papaverin, xantinol nikotinat, drotaverine) vitaminer. For lindring av smerte anvendes analgetika, perirenal og paravertebrale blokker. Ved akutt okklusjon (emboli eller trombose) vist administrering av antikoagulanter (subkutan og intravenøs heparin) og trombolytika (intravenøs streptokinase, urokinase).

Fra en ikke-medikamentell behandling av arteriosklerose obliterans finner anvendelse hyperbarisk oksygen, fysioterapi (elektroforese, UHF, magnetisk, interferential) og balneotherapy (hydrogensulfid, bartrær, radon, boblebad, leire bad), ozon, Illb. I dannelsen av trofiske sår holdt bandasjer med aktuelle medikamenter.

Kirurgisk behandling av utrydding av aterosklerose i de to trinnene kan utføres ved endovaskulær eller åpen inngrep. Metoder nedre lem revaskularisering bør omfatte utvidelse / stenting av de angrepne arterier, endarterektomi, thromboembolectomy, bypass-kirurgi (aortakoronar-femoral, aorta-iliaca-femoral, iliaca-femoral, femoral-femoral, aksillær-femoral, subclavian lår-, femoral-tibia, femoral-popliteal, popliteal bypass-stopp), protese (reserve) av den angjeldende kar eller syntetisk protese autovein, profundoplasty, arterialization årer av foten.

Smertestillende middel inngrep i sletting av aterosklerose holdes ved umuligheten av radikal kirurgi, og tar sikte på å styrke sikkerheten sirkulasjonen i armen eller benet. Disse inkluderer lumbar sympathectomy, revascularizing osteotrepanation, periarterial sympathectomy og andre. I trinn 4 obliterating aterosklerose viser ofte lemamputasjon til det optimale nivå, som tar hensyn til grensen av ischemiske lidelser.

Prognose og forebygging av utrydding av aterosklerose

Obliterating aterosklerose er en alvorlig sykdom, som okkuperer tredjeplassen i dødelighetsstrukturen fra kardiovaskulær patologi. Ved å utrydde aterosklerose er det en stor fare for å utvikle gangren, og krever en høy limambutasjon. Prognosen for utryddet sykdom i ekstremitetene er i stor grad bestemt av tilstedeværelsen av andre former for aterosklerose - cerebral, koronar. Forløpet av å utrydde aterosklerose er som regel ugunstig hos personer med diabetes mellitus.

Generelle forebyggende tiltak inkluderer eliminering av risikofaktorer for aterosklerose (hyperkolesterolemi, fedme, røyking, hypodynami, etc.). Det er ekstremt viktig å forhindre fotskader, hygienisk og forebyggende omsorg for føttene, med behagelige sko. Systematiske kurs for konservativ terapi for å utrydde aterosklerose, samt en rettidig rekonstruktiv operasjon tillater bevaring av lemmen og betydelig forbedring av pasientens livskvalitet.

Obliterating aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter

Aterosklerose i underekstremitetene - er en kronisk vaskulær sykdom, som utvikler seg som følge av forstyrrelser i lipid metabolisme, som fører til dannelsen av aterosklerotiske plakk, fortykkelse av veggene i arteriene i ben og en reduksjon av det vaskulære hulrommet.

Alle disse endringene kan føre til delvis eller fullstendig opphør av blodstrøm. I utgangspunktet er denne patologi nesten ingenting åpenbarer seg selv, men med progresjonen av sykdommen, aterosklerotiske plakk mer begrense lumen av blodkar og kan fullstendig dekke den, noe som resulterer i ischemisk nekrose og til og med vevene i de nedre ekstremiteter. Denne utviklingen av sykdommen kan føre til utvikling av gangrene og tap av beinet.

Hva er det

Obliterating aterosklerose er en av formene for aterosklerose. I denne sykdommen, veggene av arteriene kolesterol plakk dannes, de forstyrrer normal blodstrøm, forårsaker en innsnevring av blodårer (stenose) eller fullstendig blokkering, som kalles en okklusjon eller utslettelse, så snakk om okklusive-stenotiske lesjoner av arterier av benene.

Ifølge statistikk tilhører prerogativet om å ha en patologi menn over 40 år. Obliterating aterosklerose i nedre ekstremiteter forekommer i 10% av jordens totale befolkning, og dette tallet vokser stadig.

årsaker til

Den viktigste årsaken til sykdommen er atherosklerose er røyking. Nikotin, inneholdt i tobakk, forårsaker arteriene til spasmodisk, og dermed forhindrer blodet i å bevege seg gjennom karene og øke risikoen for at blodpropper opptrer i dem.

Ytterligere faktorer som provoserer aterosklerose av arteriene i underdelene og fører til en tidligere forekomst og alvorlig sykdom i sykdommen:

 • økte kolesterolnivåer med hyppig forbruk av matvarer rik på animalsk fett;
 • høyt blodtrykk;
 • fedme;
 • arvelig predisposition;
 • diabetes mellitus;
 • mangel på tilstrekkelig fysisk aktivitet
 • hyppig stress.

En risikofaktor kan også være frostbit eller langvarig avkjøling av beina, overført til ung alder av frostbit.

Mekanismen for utvikling

Oftest er aterosklerose av karene i underlempene manifestert hos eldre og forårsaket av brudd på lipoproteinmetabolisme i kroppen. Utviklingsmekanismen går gjennom følgende stadier.

 1. Mottas i legemet kolesterol og triglyserider (som absorberes i tarmveggene) blir innfanget av spesifikke transportproteiner, proteiner - kylomikroner og transportert inn i blodet.
 2. Leveren behandler de resulterende stoffene og syntetiserer spesielle fettkomplekser - VLDLP (svært lavt densitetskolesterol).
 3. I blodet virker lipoproteinlipasenzymet på VLDL-molekylene. I det første trinnet i den kjemiske reaksjon forløper i lipoproteiner VLDL mellomliggende tetthet (eller LPPP), og deretter i det andre reaksjonstrinn blir omformet til LPPP LPNA (low density kolesterol). LDL - en såkalt "dårlige" kolesterol, og det er mer aterogene (dvs. istand til å provosere aterosklerose).
 4. Fettfraksjoner går inn i leveren for videre behandling. Det er dannet en høy tetthet kolesterol (HDL), som virker i motsatt retning og er i stand til å rense veggene i blodkarene med lag av lipoprotein-kolesterol (LDL og LPPP). Dette såkalte "gode" kolesterolet. En del av fettalkohol blir behandlet til fordøyelsesgalle syrer, som er nødvendige for normal behandling av mat og sendes til tarmene.
 5. På dette stadiet kan levercellene gi et "ikke bestått" (genetisk forårsaket eller forklares med alderdom), hvor det istedet for utgangsakselen lav tetthet HDL fraksjon av fettet forblir intakt og gå inn i blodstrømmen.

Ikke mindre, og kanskje enda mer atherogene, er muterte eller ellers endrede lipoproteiner. For eksempel oksideres under påvirkning av H2O2 (hydrogenperoksid).

 1. Fettfraksjoner med lav tetthet (LDL) settes på veggene av arteriene i nedre ekstremiteter. Langvarig tilstedeværelse av fremmede stoffer i lumen i blodkar bidrar til betennelse. Imidlertid kan verken makrofager eller leukocytter klare kolesterolfraksjonene. Hvis prosessen forsinkes, dannes lag av fettalkoholplakk. Disse forekomster har en meget høy tetthet og forhindrer normal blodstrømning.
 2. Avsetningen av "dårlig" kolesterol er innkapslet, og med tårer eller skade på kapselen dannes koaguleringer. Clots utøver en ekstra okklusiv effekt og tetter igjen arteriene.
 3. Gradvis tar kolesterolfraksjonen i forbindelse med blodpropper en stiv struktur, på grunn av avsetning av kalsiumholdige salter. Veggene i arteriene mister sin normale uttrekkbarhet og blir sprø, som et resultat er brudd mulig. I tillegg til alt er vedvarende iskemi og nekrose hos nærliggende vev dannet på grunn av hypoksi og mangel på næringsstoffer.

Stadier av

Under utryddet atherosklerose i nedre ekstremiteter utmerker seg følgende stadier:

 1. Jeg stadium (første manifestasjoner av stenose) - en følelse av gåsebølger, blanchering av huden, en følelse av kulde og chilliness, overdreven svetting, rask tretthet mens du går;
 2. II Et stadium (intermittent claudication) - en følelse av tretthet og stivhet i kalvemuskulaturen, komprimering av smerte når man prøver å gå ca 200 m;
 3. II B stadium - smerte og følelse av begrensning tillater ikke å passere 200 m;
 4. III-scenen - Den kontraktsomme smerten i kalvemuskulaturen blir mer intens og vises selv i ro.
 5. IV stadium - på overflaten av foten er det tegn på trofiske lidelser, langsiktige sår og tegn på gangrene.

På de avanserte stadier av aterosklerose i nedre ekstremiteter fører utviklingen av gangrene ofte til fullstendig eller delvis tap av lemmer. Mangelen på tilstrekkelig kirurgisk behandling i slike situasjoner kan føre til pasientens død.

I utbredelse er utslettende aterosklerose delt inn i stadier:

 1. Segmentutslettelse - fra mikrocirkulasjonsområdet faller bare ett lemfragment ut;
 2. En vanlig okklusjon (klasse 2) er en blokk av femoral overflate arterien;
 3. Blokkering av popliteale og femorale arterier med brudd på patenteringen av bifurkasjonsområdet;
 4. Fullstendig blokkering av mikrosirkulasjon i popliteale og femorale arterier - klasse 4. Ved en patologi blir blodtilførsel på systemet av dype femorale arterier lagret;
 5. Nederlag av den dype femur arterien med skade på femoropopliteal regionen. For femte graden er preget av uttalt hypoksi av nedre lemmer og nekrose, trophic ulcers gangrene. Den svake tilstanden til en liggende pasient er vanskelig å korrigere, så behandlingen er bare symptomatisk.

Typer okklusjons-stenotiske lesjoner i aterosklerose er representert ved tre typer:

 1. Nederlaget for den distale delen av tibia og popliteal arterier, der blodtilførselen av underbenet er bevart;
 2. Okklusjon av underbenet. Beholdes gjennom tibia og popliteal arterier;
 3. Til okklusjonen av alle fartøyene i lår og underben med bevaring av patency langs separate grener av arteriene.

symptomer

Symptomer på OASC i utgangspunktet, som regel, er tilstrekkelig smurt eller fraværende i det hele tatt. Derfor er sykdommen betraktet lumsk og uforutsigbar. Det er dette nederlaget i arteriene som har egenskapen å utvikle seg gradvis, og alvorlighetsgraden av de kliniske tegnene vil direkte avhenge av scenen i utviklingen av sykdommen.

De første tegnene på å utrydde aterosklerose i nedre ekstremiteter (den andre fasen av sykdommen):

 • begynn å fryse føttene dine;
 • bena blir ofte nummen;
 • hevelse av føttene;
 • hvis sykdommen slo et ben, er det alltid kaldere enn sunt;
 • Det er smerte i beina etter en lang spasertur.

Disse manifestasjonene vises i andre trinn. På dette stadiet av aterosklerose kan en person passere 1000-1500 meter uten smerte.

Folk legger ofte ikke vekt på symptomer som frysing, periodisk nummenhet, smerte når man går på lange avstander. Og forgjeves! Etter å ha startet behandlingen i den andre fasen av patologien, kan du forhindre komplikasjoner 100%.

Symptomer som vises i fase 3 er:

 • negler vokse sakte enn før;
 • Håret begynner å falle ut på føttene;
 • smerte kan oppstå spontant både i løpet av dagen og om natten;
 • Smertefulle opplevelser vises etter turgåing i korte avstander (250-900 m).

Når en person har et stadium 4 som utrydder aterosklerose i beina, kan han ikke passere og 50 meter uten smerte. For slike pasienter blir en uutholdelig oppgave enda en shoppingtur, og noen ganger bare går inn i gården, idet klatring og nedstigning av trappene blir tortur. Ofte kan pasienter med stadium 4 sykdom bare bevege seg rundt i huset. Og etter hvert som komplikasjoner utvikler seg, slutter de å komme opp i det hele tatt.

På dette stadiet blir behandling av sykdommen som utrydder aterosklerose i nedre ekstremiteter ofte impotent, det kan bare lindre symptomene i kort tid og forhindre ytterligere komplikasjoner som:

 • mørkere hud på bena;
 • magesår;
 • gangrene (denne komplikasjonen krever limambutasjon).

Flow funksjoner

Alle symptomer på sykdommen utvikler seg gradvis, men i sjeldne tilfeller utrydder aterosklerose av karene i nedre lemmer manifesterer seg i form av arteriell trombose. Deretter, på stedet for arterie stenose, vises en trombose, som umiddelbart og tett lukker arterien lumen. En lignende patologi for pasienten utvikler seg uventet, han føler seg en kraftig forverring i hans velvære, beinets hud blir blek, blir kald. I dette tilfellet tillater en rask behandling (teller tiden til irreversible fenomener - i flere timer) til vaskulær kirurg at personen skal holde et ben.

Med den samtidige sykdommen - diabetes mellitus har forløpet av åreforkalkning sine egne egenskaper. Historien om slike patologier er ikke sjelden, da sykdommen utvikler seg så raskt (fra flere timer til flere dager), som på kort tid fører til nekrose eller gangren i underekstremiteter. Dessverre tar leger ofte til amputasjon av ben i denne situasjonen - dette er det eneste som kan redde en persons liv.

Diagnose av sykdommen

Diagnosen "utrydder aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter" er basert på følgende data:

 1. Typiske klager fra pasienten (smertesyndrom, intermittent claudication).
 2. Ved undersøkelse er tegn på atrofi av bløtvevet i lemmer notert.
 3. Rheovasografi av ekstremiteter viser en markert nedgang i indeksen på bena og føttene.
 4. Reduserer nivået av pulsering på arteriene av føttene, beina, popliteal og femorale arterier. Når aortabifurkasjonen lesjon kan mangle krusning ved begge lårarteriene (Leriche syndrom).
 5. Termometri, termografi - senke temperaturen på vev og nivået av infrarød stråling.
 6. Ultralyd av beinene i beina (Dopplerography) indikerer et brudd på blodtilførselen til perifere deler.
 7. Arteriografi (studie med innføring av et kontrastmiddel i benens arterier) viser området for innsnevring av lemmerens arter.
 8. Prøver med funksjonell belastning - redusert belastningstoleranse, rask tretthet og utseende (eller forbedring) av iskemisk smerte.

Behandling av utrydding av aterosklerose

Konservativ behandling av pasienter med utslettende aterosklerose i arteriene i underekstremiteter utføres i følgende tilfeller:

 • på scenen av kronisk arteriell insuffisiens av blodsirkulasjonen i lemmer i henhold til AV Pokrovsky-Fontane klassifisering;
 • med alvorlig sammenhengende patologi: koronar sykdom, cerebrale vaskulære lesjoner, kroniske lungesykdommer, lever, nyrer, diabetes mellitus;
 • flere (multi-etasjes) okklusjoner og stenose av hovedarterien;
 • skade på distal vaskulær seng.
 • beroligende terapi (seduxen, elen);
 • desensibiliserende terapi (dimedrol, pipolfen);
 • Smertelindring (smertestillende midler, intraarterielle midler, blokkering av 1% oppløsning av novokain, paravertebrale blokkeringer i nivået av L2-L3, epigastriske blokkater);
 • utelukkelse av effekten av vaskulære risikofaktorer (røyking, alkohol, overdreven kjøling, nervestress, hypodynami, diabetes mellitus);
 • .. forbedre blod reologi, dvs., redusere dens viskositet (plasmaerstatninger - dekstran, defibrinogeniziruyuschie enzymer - akrod, pentoksifilin, Trental, blomsterpotter, agapurii);
 • eliminering av vaskulær spasme (spasmolytics - no-spa, halidor, xanthinal nikotinat, gangiblokatorer - heksonium, dicaine);
 • normalisering av blodkoagulasjonssystemet (antikoagulantia);
 • inhibering av adhesjonsaggregasjonsaktivitet av blodplater (acetylsalisylsyre, tiklid);
 • restaurering av oksydant-antioksidantbalanse - beskyttelse av cellemembraner (antioksidanter - vitaminer A, E, C, probukol);
 • aktivering av metabolske prosesser i vev (vitaminer, nikotinsyre, complamine, solkoseryl, bradykinininhibitorer - prodektin, parmidin);
 • eliminering av immunforstyrrelser (immunmodulering, immunosorpsjon, blod ufo);
 • normalisering av lipidmetabolisme. Det inkluderer kostholdsterapi, utnevnelse av lipidsenkende legemidler, bruk av ekstrakorporeale metoder for å korrigere sammensetningen og egenskapene til sirkulerende blod, delvis inokulering, genterapi.

Diet terapi i sletting av aterosklerose er basert på begrensning av energiinnholdet av matinntaket til 2000 kalorier per dag, med en reduksjon i andelen av fett i det (opp til 30% eller mindre) og kolesterol (mindre enn 300 mg). Berettigede oppdrags pasienter antiaterogeniske ernæringstilskudd såsom fettsyrer, fiskeolje, Eiconol (er et tilsetningsstoff som stammer fra enkelte arter av fisk).

I fravær av normalisering av lipidmetabolismeindikatorer mot bakgrunnen av diettterapi, uten å stoppe det, utføres medikamentbehandling. For tiden brukes fem grupper av lipidsenkende legemidler til å behandle og forebygge aterosklerose:

 • enterosorbenter - kolestyramin, som er sekvestranter av gallsyrer;
 • statiner - lovastatin (mevacor), simvastatin (zocor), privastatin (lipostat), fluvastatin (leshol)
 • fibrater - mofibrat, otofibrat;

Effektiviteten av konservativ terapi er estimert av leverandørene av lipidmetabolisme, primært når det gjelder total kolesterol og LDL-kolesterol.

Det normale nivået av triglyserider er 150 mg / dl. Ekstrakorporale teknikker korreksjon sammensetning og egenskaper til sirkulerende blod: plasmaferese; selektiv immunadsorpsjon, inkludert sorbenter med monoklonale antistoffer mot LDL (spesielt effektiv i behandling av pasienter med alvorlig hyperkolesterolemi hetero- og homozygot); hemosorbtion. Disse metodene tillater å oppnå stabil hypolipidemisk effekt, som består i å redusere nivået av LDL i blodet og øke HDL, redusere aterogene faktor. Dette reduserer progresjonen av aterosklerotisk okklusjon av arteriene. Imidlertid, da svikt av konservative korreksjon hyperlipidemier, tendenser til progresjon av prosessen, spesielt under den tidlige aterosklerose, signifikante kliniske manifestasjoner av aterosklerose hos pasienter med generalisert sin form, som vanligvis er observert hos pasienter med familiær hyperkolesterolemi når kolesterolnivå enn 7,5 mmol / l, uttrykt xantomatose operasjon kan utføres delvis eyunoileoshuntirovaniya (Buchwald drift).

Det vesentlige ved denne operasjonen er slått av fra fordøyelse av den distale tredjedel av tynntarmen og den proksimale anastomose av tynntarmen 2/3 kuppel blind. Presser tarmen har evnen til å syntetisere og frigjøre flere typer PL og deres apoproteiner påvirke hepatisk syntese og sekresjon av lipider ved absorpsjon og enteropechenochnoy sirkulasjon av gallesyrer (BA), og kolesterol, redusere lengden av tynntarmen fungerende kort fører til avbrudd absorpsjon LCD og akselerere deres utskillelse, øke syntesen av fettsyrer i leveren, styrke oksydasjon av kolesterol, redusere intestinal cholesterol-syntese, kylomikroner, VLDL, lipid absorpsjon dip og undertrykkelse etterfulgt av syntese i leveren hvis aterogene oproteidov. En bivirkning av operasjonen Buchwald er den hyppige utviklingen av diaré, malabsorpsjon av vitamin B12 og folsyre.

To hovedmetoder for genterapi for utrydding av aterosklerose er utviklet. SAMMENDRAG første av disse består i å innføre et gen som koder for det normale proteinet - reseptoren for LDL via retrovirus inn i en kultur av hepatocytter, celler hos pasienten, og deretter gjennom et kateter innsatt i portvenen, levering av en oppslemning av slike celler i pasientens lever. Etter deres overlevelse begynner donorens normale reseptorer å fungere. Ulempen er behovet for pasienter som mottar store doser av statiner og gradvis reduksjon i funksjon av de innførte gener.

Den andre (direkte) fremgangsmåten utføres på en pasient uten forutgående manipulasjon av målceller, karakterisert ved at genet er kompleksbundet med en bærer (vektor) og administreres til en pasient direkte, men lokalt - i det kardiovaskulære systemet for å unngå spredning av genet i organismen. Direkte injeksjon utføres ved hjelp av en virusinfeksjon, en kjemisk eller fysisk metode,

Komplekset av konservativ behandling av pasienter med aterosklerose, særlig med stadium III - IV kronisk arteriell insuffisiens av lemmer, er det tilrådelig å omfatte produkter som har en kompleks virkningsmekanisme; 1) tanakan - stimulerer produksjonen av vaskulær endotel avslapning faktor. Stoffet har en vasodilaterende effekt på arteriolene, liten, grad reduserer permeabiliteten i kapillærene, reduserer aggregering av blodplater og røde blodceller, beskytter cellemembraner, inhibere reaksjonen av lipidperoksidasjon, forbedre glukoseopptak og vev oksygen; 2) prostaglandiner og deres syntetiske derivater (vasoprostan). De påvirker alle deler av den ischemiske ekstremitet syndrom, har en karutvidende virkning, hemmer blodplateaggregasjon, forbedrer mikrosirkulasjon, og normalisere metabolske prosesser i de iskemiske vev.

Pasienter med lavere ekstremiteter atherosclerosis obliterans stille fysioterapi, varmebad og spa behandling (magnetisk puls og likestrømmer med eksponering til lumbale sympatiske ganglier og nedre lemmer, interferensstrømmer i de nedre lemmer og lumbale ryggraden, massasje av de nedre ekstremiteter, refleks - segmental spinal massasje, radon, hydrogensulfid bad, akupunktur, giperbaroterapiya).

En av de mest moderne måtene å fysioterapeutisk behandling av pasienter med utryddet aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter er elektrisk stimulering av ryggmargen. Det utføres i tilfelle umuligheten av å utføre rekonstruktiv operasjon på arteriene på grunn av forekomsten av okklusjonsskader med systolisk trykk på ankelnivået mindre enn 50 mm Hg. Art. Kjernen i metoden består i den perkutane introduksjonen av den kvadripolære elektroden inn i lumbale ryggradenes epidurale rom med ledningen av dens topp til nivået T12 og dets plassering langs midtlinjen. I løpet av den første uken utføres elektrisk stimulering av ryggmargen ved en pulsfrekvens på 70-120 Hz fra en ekstern kilde. Når et positivt klinisk resultat oppnås, blir generatoren implantert i det subkutane vev av den fremre bukvegg og programmert for en permanent eller intermittent driftsmodus. Elektrostimulering utføres i lang tid (måneder).

I obliterating aterosklerose i de lavere ekstremiteter og Gående trening (kinesitherapy, muskeltrening, vandre gjennom gang throuth). Kinesitherapy tar sikte på å øke avstanden til smertefri vandring. Essensen i fremgangsmåten er som følger: I tilfelle av hypoksisk smerte i leggen når overvinne en viss avstand av pasienten midlertidig senker banen. Noen få minutter etter dette er pasienten igjen i stand til å utføre bevegelser uten smerte. Mekanismen av de gunstige virkningene av gange trening med okklusive-stenotiske lesjoner i arterier på grunn av økt oksygenutnyttelses myocytter, økt aktivitet av mitokondrielle enzymer og anaerob energiproduksjon, transformasjons hvite muskelfibre i rødt, stimulering av sikkerhet krovobrascheniya, heve ischemisk smerteterskelen.

Arterielle rekonstruktive og palliative operasjoner brukes til kirurgisk behandling av pasienter med utrydding av aterosklerose i arteriene i underekstremiteter. Rekonstruktive metoder for gjenoppretting av arteriell blodstrøm omfatter: endarterektomi, shunting, protese, røntgen endovaskulær rekonstruksjon (se "Behandling av Lerishs syndrom"). En uunnværlig forutsetning for deres gjennomføring er en god patency av den distale vaskulære sengen.

Endarterektomi (trombendarterektomiya) blir generelt anvendt i pasienter med forlengede (segmental) single bagasjerommet okklusjoner.artery 7-10 cm lengde. Essensen av operasjonen består i å fjerne ateromatøs intima-modifisert med sidestilt med den tromber. Endarterektomi skjer - åpen, semi-lukket, lukket, eversion, og også ved hjelp av mekaniske og fysiske metoder.

Med en åpen endarterektomi går den tildelte arterien lengde over stedet for lokalisering av plaketten. Deretter, under visjonskontroll, blir det forandrede intima skilt fra de underliggende vegglagene til overgangsnivået til de visuelt uinfiserte områdene og avskåret. Kanter av intima ved siden av manipulasjonssonen er festet til arterievegget ved atraumatiske sømmer, noe som er en pålitelig måte å forhindre innpakning og blokkering av arteriene lumen. For å hindre innsnevring av endarterektomiarterien, suges en autovoll patch inn i snittet.

Metoden for semi-lukket endarterektomi innebærer: 1) utsetting av det berørte segment av arteriene overalt; 2) disseksjon av arterier (langsgående, tverrgående) i projeksjonen av den distale ende av okklusjonen; 3) sirkulær separasjon i dette stedet for atheromatøs endret intima fra muskelmembranen; 4) Tverrsnittet av det valgte segmentet og utfører det langs det spesielle instrumentets proksimale retning - en disinhibitor, hovedsakelig en ring (strimmelstrimmel), peeling den endrede ingima; 5) åpning av arterie lumen over stedet for okklusjonens proksimale ende og fjerning gjennom den av den frigjorte sylinderen av den berørte intima; 6) Søm av arterieveggen, om nødvendig med en autofiløs lapp.

Endarterektomi ved den lukkede metoden utføres på samme måte som halvåpent, men uten arterieisolasjon over alt.

Ved bruk av metoden for eversion endarterektomi, dissonerer arterien transversalt under lokaliseringen av plakkene. Deretter ble et lag av dens vegg sammensatt av adventitia og tunica muscularis, skrellet fra sjuk intima og sammentrekkbar (Everts) i den proksimale retningen ved den øvre ende plakk. På dette nivået blir den dannede sylinderen av det forandrede intima avskåret. Det inverterte muskelskallet og adventitien går tilbake til sin opprinnelige posisjon. Passasjen av fartøyet gjenopprettes ved påføring av en sirkulær søm. Det er også mulig å reversere implementeringen av en eversion trombendarterektomi.

Shunt-operasjoner for utrydding av aterosklerose utføres med utvidet, så vel som multi-etasjes okklusjon-stenotiske lesjoner av arteriene i underekstremiteter. Som en shunt brukes et segment av en stor saphenøsve som er isolert fra sengen sin, oftere, reversert og anastomert med en arterie over og under obstruksjonen. Mindre vanlig anvendt human navlestreng Wien, gomoarterialnye transplantater, syntetiske proteser av polytetrafluoretylen, desto større saphena Wien uten å isolere det fra sengen. Essensen av sistnevnte metode er at venen ikke utskilles fra det subkutane vev og ikke reverseres, men skjærer over og under okklusjonsstedet. Før dannelsen av en arteriovenøs anastomose, blir venøse ventiler ødelagt ved hjelp av valvulotomer av forskjellige design. Tilgjengelighet undersystemen årer som kan tjene som arteriovenøs fistel etter start av blodstrøm det er satt basert på angiografi data, Doppler-ultralyd, palpering og t. D., etterfulgt av deres ligering.

Suksessen til shunting-operasjonen bestemmes i tillegg til tilstanden til den perifere kanal og diameteren til shunten som brukes, som bør overstige 4-5 mm.

Ved alvorlige lesjoner av underårets arterier, forhindring av plantarbuen, i tillegg til den konvensjonelle femoral-popliteal (shank) autogenous shunting, i tillegg. listalnogo anastomose dannet arteriovenøs fistula, noe som fører til en avløpsparti av blod direkte inn i en blodåre, øker hastigheten på blodstrømmen klovn og derved reduserer sannsynligheten for trombose. Under operasjonen, først utøves i samlearterien anastomose i en "side til side", og deretter opprette en fistel gjennom den distale enden av graftet anastomose med et tall som ligger popliteal eller tibial vene. Diameteren skal være 2-4 mm, dvs. 40-60% av shuntdiameteren.

Prothese av arteriene av nedre ekstremiteter i aterosklerose er ekstremt sjelden.

Hvis det ikke er mulig å gjenopprette blodstrømmen langs hovedarteriene, hovedsakelig på grunn av okklusjonen av den distale vaskulære sengen, produseres plasten i den dype lårarterien. Samtidig fører en temmelig hyppig lesjon av både den dype femorale arterien, poplitealen og benene i underbenet og den svake utviklingen av collaterals mellom dem til utilfredsstillende resultater av operasjonen.

Okklusjon av den distale karseng, dårlig tilstand av dyp lårarterien utført palliativ kirurgisk inngrep, med sikte på å styrke sikkerheten sirkulasjonen i lemmene. Disse inkluderer lumbar sympathectomy, revascularizing osteotrepanation metoder PF Bytkov, GA Ilizarov, mikro transplantasjon av større oment i den ischemiske ekstremitet vev.

Lumbar sympathectomy med sletting av aterosklerose involverer ekstra-, transperitoneale delesjon II - III lumbal sympatisk ganglion ipsilaterale (Diez drift). Hovedmekanismen i operasjonen er fjerning av sympatisk nervesystem.

Ved bruk av revascularizing osteotrephination med obliterating aterosklerose på den mediale overflate av tibia i et biologisk aktive punkter (som i akupunktur) i den sone av et velutviklet subkutane nettverks kollateralene utført 6-9 burr hull med en diameter på 4-6 mm, uten å skade benmargen. Postoperativt forårsaket av trepanasjon under terskelverdien stimulering i biologisk aktive punkter stimulerer utlevering backup sikkerheter. Samtidig dannes ikke-tradisjonelle intervaskulære forbindelser mellom arteriene i muskelvevet og benmarget gjennom trefinhullene. Videre er det i den generelle sirkulasjon øker innholdet av benmargmediatorer - mielopeptidov innehar analgetiske, trofiske og angioprotektornoy egenskaper (G. A. Ilizarov, FN Zusmanovich, 1983).

Essensen av metoden til P. F. Bytka er introduksjonen gjennom visse punkter på foten og shin i deres myke vev av autoblood (Figur 42). Behandling utføres innen 30 dager. Vevet infiltreres to ganger - på underbenet i 1. og 14. dag, på foten på syvende og 21. dagene. En økt bruker 60 - 80 ml blod til foten, 150 - 180 ml - til underbenet. Den kliniske effekten av operasjonen blir merkbar etter 2-3 måneder. etter ferdigstillelse av behandlingsforløpet og er forbundet med dannelsen i ekstravaseringssonen av et vascularisert bindevev.

Metoden for GA Illizarov (langsgående kompaktektomi ifølge GA Illizarov) forutsetter dannelsen av en langsgående beinflake 10-16 cm i lengden fra tibiaens fremre indre overflate. Gjennom det er 2-3 distraheringsnåler festet, festet til apparatet i Illizarov, påført benet. Fra 8. til 9. postoperative dag fjernes benflekken daglig fra tibia med 0,5 mm. Prosedyren utføres 31-36 dager, til intervallet mellom tibia og dets fragmenter er 15-20 mm. Etter at i løpet av 45 - 60 dager, som avhenger av graden av modenhet av bindevev, fortsetter fiksering av flaken. Ifølge GA Illizarov, når flaken er distrahert, skjer regional stimulering av vaskulaturen under påvirkning av strekkspenning. Samtidig øker hovedskipene, antall og kaliber av små fartøy av muskler, fascia og bein øker; På hematomdannelsesstedet utvikles et blodtilførende bindevev; På grunn av økt blodpåfylling blir regenerative prosesser i lemmen aktivert.

Når mikrokirurgisk transplantasjon av et stort omentum inn i iskemisk vev av ekstremiteter, er den store epiplon plassert subfascially på låret med overgangen til poplitealområdet og shin. Transplantasjonens fôringskar, oftere den høyre gastro-omentale arterien, blir implantert i den felles femorale arterien, og venen inn i lårbenen.

En ulempe ved de ovennevnte metoder for kirurgisk behandling av arteriosklerose obliterans strømmer om rett distalt for okklusjon av den vaskulære bed i underekstremitetene, er den store mengden av tid som er nødvendig for utvikling av sikkerhet sirkulasjon, - fra 1 til 3 måneder. Dette begrenser bruken av slike operasjoner i behandling av pasienter med kritisk iskemi i III - IV trinn som krever rask økning i blodsirkulasjonen i den lem. I slike tilfeller er foten gjort arterilizatsiya venesystemet: arterilizatsiya overfladiske vene nettverk destruktiv sine ventiler - arterilizatsiya opprinnelse i den store overflatevene og okklusjon overflaten årer - en dyp venesystemet. Arterilizatsiya opprinnelse i den store vena saphena magna i stabelen omfatter en rekke shunt (omvendt autovein, vene in situ, protese) mellom travers segment av popliteal arterie eller det distale segment av den overfladiske lårarterien og opprinnelsen av den store vena saphena magna i stabelen. I hjertet av det arterielle dype venøse nettverket er inkluderingen i blodet av den bakre tibialvenen på en lignende måte.

I tilfelle av svikt for å utføre rekonstruktiv kirurgi pasienter med trombotiske okklusjoner av arteriene i de lavere ekstremiteter, kan abdominale aorta på grunn av aterosklerose bruke en lokal eller systemisk trombolyse generelt kjente trombolytiske midler (streptokinase, Elie Duc Decazes).

Den største effekten fra søknaden oppnås: 1) med tidspunktet for okklusjon, ikke over 12 måneder. hos pasienter med lesjoner i abdominal aorta og iliac arterier, 6 måneder. - med utseendet av femoral og popliteale arterier, 1 måned. - Fuglearterier 2) med omfanget av okklusjon opp til 13 cm, 3) med en tilfredsstillende tilstand av den distale vaskulære sengen (arteriene i underbenet er fordelbare).

System lysering utføres i henhold til den tradisjonelle skjema innebærer innføring av lokal trombolytisk ved en lavere dosering gjennom kateteret direkte inn i kroppen av en trombe antegrad eller retrograd, er det ledsaget av aktivering i motsetning til en systemisk plasminogen lysering som inngår i strukturen av clot.

Det finnes flere metoder for lokal trombolyse: 1) kontinuerlig infusjon med den første dosen av en stor dose, og deretter støtter; 2) administrering av et trombolytisk medikament gjennom et multiple-åpningskateter gjennom den okklusive trombus ("pulserende spray" -teknikk); 3) innføring av trombolytisk i en stor dose under opptrekking av kateteret langs trombosens lengde. Maksimal varighet av trombolytisk behandling overstiger ikke 48 timer. Dens effektivitet styres angiografisk eller ved ultralyd.

I den postoperative perioden fortsetter pasientene kompleks konservativ behandling som er rettet mot å forhindre purulente og trombotiske komplikasjoner av operasjonen. I fremtiden bør de gjennomgå 1 til 2 kurs innen legemiddelbehandling hvert år, mens de på poliklinisk basis stadig tar disaggreganter, indirekte antikoagulanter og andre patogenetisk baserte stoffer.

forebygging

Den tapt helsen i aterosklerose er resultatet av din holdning til deg selv tilfeldig, derfor har du allerede en slik sykdom, det er nå minst nødvendig å være mer oppmerksom på deg selv og sørg for å utføre forebyggende vedlikehold. Når OASNK skal velge en behagelig, komfortabel sko for å eliminere kviser, blåmerker, unngå skader på beina, mens du sitter, ikke kaste føttene dine på hverandre, tk. blodkarene er tette og blodtilførselen i det syke leget er forstyrret. Det er nødvendig å gjøre daglige turer, for føttene er det veldig nyttig. Dette inkluderer riktig ernæring med unntak av animalsk fett, salt, røkt produkter, stekt, rødt kjøtt, fettmelk, krem.

Det er nødvendig å normalisere vekten, kontroll AD - tallene skal ikke overstige 140/85. Redusering av lipider i blodet vil beskytte deg mot hjerteinfarkt, unntatt hypodynamier fra daglig behandling og innføring av moderat fysisk anstrengelse vil også være overflødig. Røyking avbestilling er obligatorisk (dette alene reduserer dødeligheten fra 54% til 18%). Det er bedre å gi opp alkohol i noen doser.

Det er nødvendig å behandle kroniske sykdommer i tide, overvåke blodsukkernivåene, unngå stress, besøk regelmessig en lege for undersøkelser, og gjennomføre systematisk konservative behandlingskurs. Prognosen bestemmes av nærværet i nærheten av andre former for aterosklerose: cerebral, koronar - som selvsagt ikke legger til helse.

Aterosklerose av beinene i beina: forekomst, behandling, prognose

Aterosklerose av karene i underekstremiteter er en av de alvorligste og farligste sykdommene i benene. Det er preget av det faktum at På grunn av obstruksjon av blodårer ved atherosklerotiske plakk eller trombi, oppstår en delvis eller fullstendig opphør av blodstrømmen i nedre lemmer.

Når aterosklerose oppstår innsnevring (stenose) eller fullstendig overlapping (okklusjon) vaskulære hulrommet som leverer blod til de nedre lemmer, noe som hindrer blod fra styrt på normalt vev. Når arteriell stenose mer enn 70% forandring betydelig hastighet egenskaper og arten av blodstrøm, er det utilstrekkelig blodtilførsel til celler og vev med oksygen og næringsstoffer, og de slutter å fungere på riktig måte.

Nedfallet av arteriene fører til smerte i beina. I tilfelle sykdomsprogresjonen, så vel som med utilstrekkelig eller feil behandling, kan trofasår eller til og med nekrose av ekstremiteter (gangrene) oppstå. Heldigvis skjer dette sjelden.

Obliterating arteriosklerose av arteriene av nedre ekstremiteter er en svært vanlig sykdom i blodkarene i beina. Det største antallet tilfeller oppdages i aldersgruppen over 60 år - 5-7%, i alderen 50-60 år - 2-3%, 40-50 år - 1%. Men atherosklerose kan diagnostiseres og hos yngre mennesker - i 0,3% er de syke mennesker i alderen 30-40 år. Det er bemerkelsesverdig at menn lider av aterosklerose 8 ganger oftere enn kvinner.

faktum: Den største risikoen for å utvikle utelukket aterosklerose er opplevd av røykere over 50 år.

Hovedårsakene til atherosklerose

Den viktigste årsaken til sykdommen er atherosklerose er røyking. Nikotin, inneholdt i tobakk, forårsaker arteriene til spasmodisk, og dermed forhindrer blodet i å bevege seg gjennom karene og øke risikoen for at blodpropper opptrer i dem.

Ytterligere faktorer som provoserer aterosklerose av arteriene i underdelene og fører til en tidligere forekomst og alvorlig sykdom i sykdommen:

 • økte kolesterolnivåer med hyppig forbruk av matvarer rik på animalsk fett;
 • høyt blodtrykk;
 • fedme;
 • arvelig predisposition;
 • diabetes mellitus;
 • mangel på tilstrekkelig fysisk aktivitet
 • hyppig stress.

Oppmerksomhet vær så snill! En risikofaktor kan også være frostbit eller langvarig avkjøling av beina, overført til ung alder av frostbit.

Symptomer på arteriosklerose av beinene i beina

Det viktigste symptomet som man bør være oppmerksom på er smerte i bena. Ofte oppstår smerte når du går i kalvemuskulaturen og musklene i lårene. Når du beveger deg i muskler i underekstremiteter, oppstår behovet for arterielt blod, som gir oksygen til vevet. De trange arteriene under fysisk anstrengelse kan ikke helt tilfredsstille behovet for vev i arterielt blod, på grunn av hvilken oksygen sult begynner i dem, og det manifesterer seg i form av intense smertefornemmelser. Ved begynnelsen av sykdommen, går smerten fort nok når den fysiske anstrengelsen stopper, men vender igjen når den beveger seg. Det er et såkalt syndrom av intermittent claudication, som er et av de viktigste kliniske tegnene til å utrydde aterosklerose av arteriene i underlempene. Smerte i hoftens muskler kalles smerter av typen høyt intermitterende claudikasjon, og smerter i benens kalver er smerter av typen lav intermittent claudication.

I eldre er slike smerter lett forvirret med smertefulle opplevelser i leddene som er forbundet med artrose og andre leddsykdommer. Leddgikt karakteriseres ikke av muskulatur, nemlig leddsmessige smerter, som har størst intensitet i begynnelsen av bevegelsen, og deretter svekkes noe når pasienten "går".

I tillegg til smerter i beinmuskulaturen under gang, kan utilsiktet atherosklerose av arteriene i underekstremiteter forårsake følgende symptomer hos pasienter (en eller flere):

 1. Chilliness og nummenhet i føttene, verre når man klatrer trapper, går eller andre belastninger.
 2. Temperaturforskjeller mellom underlempene (benet som er skadet ved åreforkalkning i benet er vanligvis litt kjøligere enn sunt).
 3. Smerter i beinet i fravær av fysisk aktivitet.
 4. I området av foten eller den nedre tredjedel av skinnen, er det ikke-helbredende sår eller sår.
 5. På tær og føtter dannes mørkede områder.
 6. Et annet symptom på aterosklerose kan være at pulsen forsvinner på underlivets arterier - bak den indre ankelen, i popliteal fossa, på låret.

Stages av sykdommen

Ifølge den eksisterende klassifikasjonen av arteriell insuffisiens av beinene i beina, kan symptomene ovenfor deles inn i 4 stadier av sykdomsutviklingen.

 • Fase I - smerter i beina, som bare vises etter en stor fysisk anstrengelse, for eksempel å gå på lange avstander.
 • IIa trinn - smerte når du går i en relativt liten avstand (250-1000 m).
 • IIb trinn - Avstanden til smertefri gangavstand reduseres til 50-250 m.
 • Trinn III (kritisk iskemi) - smerter i bena ved gange i en avstand på mindre enn 50 m På dette trinn kan den nedre lemmer muskelsmerter starte selv om pasienten er i ro, spesielt tydelig om natten.. For å lindre smerten, har pasientene en tendens til å senke beina fra sengen.
 • IV-scenen - på dette stadiet forekommer trofiske sår. Som regel vises områder av hudintensjon (nekrose) på fingre eller hælområder. I fremtiden kan dette føre til gangrene.

For ikke å bringe utryddende aterosklerose i ekstremt stadium, er det viktig å diagnostisere det i tide og utføre behandling i en medisinsk institusjon.

Behandling av aterosklerose av arteriene i nedre ekstremiteter

Denne sykdommen krever et individuelt formulert behandlingsregime for hver enkelt pasient. Behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter avhenger av sykdomsstadiet, dets varighet, nivået av skade på blodkarene. I tillegg tar diagnosen og samlingen av et klinisk bilde også hensyn til forekomsten av samtidige sykdommer hos pasienten.

Hvis utryddelse av aterosklerose oppdages i utgangspunktet, kan det være tilstrekkelig å forbedre tilstanden for å eliminere risikofaktorene. I dette tilfellet kan du:

 1. Obligatorisk nektelse av røyking og andre dårlige vaner.
 2. Overholdelse av diett med lavere innhold av animalsk fett og senking av kolesterol i blodet.
 3. Med overdreven fetthet eller fedme - vektkorreksjon.
 4. Opprettholde normalt blodtrykk på et nivå på ikke mer enn 140/90 mm Hg. Art.
 5. Regelmessig fysisk aktivitet (turgåing, svømmebasseng, treningssykkel, etc.).
 6. For pasienter med diabetes, blodsukker kontroll.

Når aterosklerose er strengt forbudt bruk av følgende produkter: smør, margarin, smult, margarin, fete kjøtt, pølser, patéer, kjøttprodukter, meieriprodukter med høyt fett, stekte poteter, iskrem, majones, mel baking.

Det er viktig å: En stillesittende livsstil gjør fartøyene mindre elastiske og øker sykdomsprogresjonen.

I andre stadier for behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter benyttes følgende metoder:

 • konservative;
 • Endovaskulær (minimal invasiv);
 • Operativ.

Konservativ behandling

Det kan også brukes i begynnelsen av sykdommen, så vel som i tilfeller der pasientens tilstand ikke tillater bruk av andre metoder (i tilfelle komplikasjoner med samtidig patologi). Konservativ behandling involverer bruk av medisiner, fysioterapi og inkluderer pneumoprespirasjon, dosert walking og fysioterapi øvelser.

Medikament medisiner som helt gjenoppretter normal sirkulasjon i den blokkerte arterien og helbreder aterosklerose, men dessverre eksisterer det dessverre ikke. Medisinsk behandling kan bare gi støtte og påvirke de små karene gjennom hvilke blod går rundt den blokkerte delen av arterien. Narkotikabehandling er rettet mot å utvide disse "løsningene" og kompensere for manglende blodsirkulasjon.

For å fjerne spasmer fra små arterier, fortynne blod og beskytte veggene i arteriene fra ytterligere skade, brukes spesielle medisiner, hvorav noen må være full av kurs, og andre må tas kontinuerlig.

I tillegg til medisinering, er pasienter foreskrevet pneumo-respirasjon - massasje av det myke vevet av foten ved hjelp av spesialutstyr. Ved å vekslere lavt og høyt blodtrykk i mansjetten, slitt på lemmen, øker de perifere arteriene, blodstrømmen til huden, muskler og subkutant vev øker, og karene stimuleres.

Endovaskulær behandling

De vanligste behandlingsmetodene for åreforkalkning av benkarmer er endovaskulære metoder - stenting av arterier, ballongdynatasjon, angioplastikk. De lar deg gjenopprette normal blodsirkulasjon gjennom fartøyet uten kirurgi.

Utfør slike prosedyrer i røntgen, på spesialutstyr. På slutten av pasienten påføres en trykkbinding på pasientens ben, og innen 12-18 timer må han følge sengestøtten.

Kirurgisk behandling

Hvis de blokkerte områdene av arterien på beina er for lange til å bruke endovaskulære metoder, brukes en av følgende kirurgiske prosedyrer for å gjenopprette blodsirkulasjonen i bena:

 1. protetikk del av arterien av et kunstig kar (alloprotese);
 2. bypass - gjenoppretting av blodstrøm ved omdirigering av blodstrøm gjennom en kunstig beholder (shunt). Som en shunt kan segmentet av pasientens saphenøsvein brukes;
 3. Trombendarterektomiya - fjerning av den berørte arterien aterosklerotisk plakk.

Foto: kirurgi for å fjerne plakk fra det berørte fartøyet

Kirurgiske metoder kan kombineres eller suppleres med andre typer operasjoner. Hvis operasjonen utføres på IV-stadium av sykdommen, når de nekrotiske områdene allerede har oppstått, utføres den operative fjerning av disse områdene og lukking av trofasår med en hudflappe.

Hvis utryddelse av aterosklerose flyttes til ekstremt stadium, når pasienten utviklet gangren i underbenet, og det er allerede umulig å gjenopprette blodstrømmen, utføres en amputasjon av beinet. Noen ganger blir dette den eneste måten å redde pasientens liv på.

Hvordan unngå sykdommen?

Forebygging av aterosklerose omfatter for det første:

 • Avslag på røyking.
 • Riktig ernæring, kolesterolfri diett.
 • Fysisk aktivitet.

Dette er tre hvaler som vil redusere risikoen for arteriosklerose av karene i nedre ekstremiteter. Ikke utvide deg selv med fysiske øvelser, du kan bare gå til fots og gjøre fotgymnastikk hver dag. I tillegg bidrar det som forebyggende verktøy til spesiell akupressur og oppskrifter av tradisjonell medisin.

Mer informasjon om kompleks forebygging av aterosklerose leses her.

Les Mer Om Fartøyene