Symptomer og typer utrydde sykdommer i beinene i beina

Denne gruppen av patologier relatert aterosklerotiske lesjoner av arterier, thromboangiitis, fibromuscular dysplasi, koronar arteritt, diabetisk angiopati. Utslettelse av blodkar fører sirkulasjonssvikt, iskemi omgivende vev når fullstendig okklusjon av lumen nekrose skjer i den angrepne arterie kan utvikle koldbrann.

Obliterating sykdommer i karene i nedre ekstremiteter er ledsaget av tap av følsomhet, smertsyndrom, intermittent claudication. Behandling utføres konservativt og kirurgisk, fysioterapeutiske prosedyrer brukes. Ved akutt trombose i arteriene er det nødvendig med akutt sykehusinnleggelse av pasienten.

Årsaker til utslettende sykdommer

Patologisk innsnevring av karene i ekstremitetene er oftest diagnostisert hos menn over 50 år.

Hovedårsakene til utviklingen av patologi inkluderer autoimmune reaksjoner i kroppen: Immunsystemet begynner å produsere antistoffer mot friske epitelceller i arteriene og forårsake gradvis ødeleggelse. Veggene til karene blir betent, erstattet av et tett bindevev, fibrøse plaketter dannes hvor fibrin og blodplater lagres. Dette fører til en innsnevring av lumen av arteriene og et brudd på normal blodsirkulasjon i lemmer.

Årsaker til å utrydde aterosklerose:

 • stillesittende livsstil;
 • dyslipidemi;
 • ubalansert ernæring;
 • arteriell hypertensjon;
 • diabetes mellitus;
 • skader på lemmer;
 • hyppig stress;
 • hormonell ubalanse;
 • dårlige vaner;
 • arvelig predisposition;
 • fedme.

Ved å provosere faktorer omfatter ekstremiteter frostskader tidligere overført trauma, revmatisme, hypotyroidisme, tuberkulose, koagulasjonsforstyrrelser, virale, bakterielle infeksjoner, allergiske reaksjoner, arteriell spasme etter administrering av kontrastmidler.

Muskeldysplasi utvikler seg som et resultat av degenerering av de elastiske veggene til fartøyene, spredning av fiber- og glattmuskelfibre. Dette fører til utslettelse av arteriene, iskemi av myke vev i nedre ekstremiteter. Etiologien av sykdommen er ikke fullt ut forstått, den viktigste predisponerende faktoren er den medfødte anomali av utviklingen av karenees vegger.

Klassifisering av utslettende sykdommer i arterier

Gitt graden av iskemi og sirkulasjonsforstyrrelser, er HOZANK klassifisert i 4 trinn:

 1. Funksjonell kompensasjon er preget av konstant chilliness av lemmer, nedsatt følsomhet, kramper. Pasienter klager over brennende følelse, prikkende, krypende kravling i beina. Etter en lang tur er det en skarp smerte i kalvemuskulaturen, noe som forårsaker intermittent claudication.
 2. Stage subcompensation utslettelse av underekstremitetene arterier: smerter i ben og halthet vises selv på en kort spasertur (200-300 meter), lavere lem huden er veldig tørr, flassende, oppstår hårtap. Patologiske forandringer forekommer også i spikplattformens struktur: de tykkere, blir ugjennomsiktige, mørkere, lett pause. Under subcompensation subkutant fett atrofi og små grupper av muskler i foten, blir pulsen i arteriene i lemmer følte svak.
 3. I dekompensasjonsstadiet oppstår smertefulle opplevelser selv i hvilemodus, forsterket under fysisk anstrengelse. En person er tvunget til å ta en unaturlig stilling for å forbedre trivsel. Hvis det berørte lemmet løftes høyt opp, får huden en blek nyanse, når den går ned, blir den rød. Den epidermis er fortynnet, lett traumatisert, sårene ikke helbreder lenge, de blir til dype sår. Under dekompensasjon, atrofi utvikler, begynner nekrose av kalv- og fotmusklene, pulsen på arteriene blir ikke probet.
 4. Stadiet for destruktive endringer er preget av den konstante tilstedeværelsen av intense smerter, trofiske sår på tærne, uttalt ødem i ekstremiteter. Arbeidskapasiteten er helt tapt, fuktig gangren utvikler seg. Okklusjon av arterier observeres ikke bare i beina, men også i hele kroppen.

Ved den type vaskulære lesjon er kronisk utslettende sykdommer i arteriene i nedre ekstremiteter delt inn i patologisk tortuositet, aneurisme, okklusjon eller stenose.

Gitt etiologien klassifiserer de medfødte og ervervede patologier. Medfødt fibromuskulær dysplasi, hypoplasia, aplasi. Ervervet - aterosklerose, aorto-arteritt, tromboangiitt, ​​posttraumatisk okklusjon og trombose.

Avhengig av lokaliseringen av okklusal-stenotisk prosess klassifiseres sykdommer i nedre ekstremiteter:

 • femoral-popliteal segment av arterien;
 • aorto-iliac segment;
 • popliteal segmentet;
 • høy hengsel kjærlighet av lemene i lemmen.

Etter hvert som utbredelsen obliteration skille segmental okklusjon, skade på felles lårarterien og popliteale fartøy okklusjon femoro-popliteal segment og den dype femoralarterie.

symptomer

Symptomokomplekset som reduserer lumen på karene i lemmer øker gradvis, har et kronisk, progressivt kurs.

Hovedtegnet på utviklingen av utrydde sykdommer i dype arterier er utseendet av intermittent claudikasjon under gang, i kalvemuskulaturen oppstår en sterk spasme, smerten får personen til å stoppe.

I begynnelsen skjer ubehag etter å ha passert 500 m eller mer, og selv overvinne små avstander fører til et uttalt smertesyndrom.

På stadiet av irreversibel iskemi forblir smerte i hvilemodus, gir inn i hofter, rumpe, lumbal region. Nattangrep forårsaker søvnløshet, føler seg bedre hvis benet senkes under nivået av hjertet. Perifert puls på arteriene til den berørte lemmen er litt eller helt fraværende.

Huden blir blek, glatt, kan skaffe seg en cyanotisk nyanse uten vegetasjon. I tilfelle traumer dannes ikke-helende sår, dekket med et grått belegg, dannes en infiltreringsfel rundt fokuset. Pasienter er konstant kalde føtter, overdreven svetting er notert, utvikling av parestesi, nummenhet, prikking. Menn lider av erektil dysfunksjon, impotens.

Ved utjevning av trombangiitt i nedre lemmer er det en overfladisk, migrerende tromboflebit av fotens distale deler.

På fingerens hud er det flere blødninger, dannes smertefulle knuter. Kjøring av tromboangiitt kan forårsake skade på koronar og mesenteriske arterier, pasienter klager over magesmerter, tarmblødning. Mulig utvikling av hjerneslag, infarkt av nyre, iskemi av optisk nerve, nekrose av tarmveggen.

I de seneste stadiene av kolera i nedre ekstremitet blir huden på foten og fingrene lilla-violett. Det første symptomet på gangrenutvikling er dannelsen av dype sår, som senere øker i størrelse, forårsaker nekrose av huden og myke vev.

Omtrent halvparten av pasientene lider av en kronisk form for utslettende sykdommer i arteriene. Patologi fortsetter subakut, preget av fremveksten av sesongbaserte eksacerbasjoner. Prognosen for sykdommen er relativt gunstig, konservativ behandling gir gode resultater.

I akutt kurs er okklusjonen av fartøy rask, pasienter trenger en akutt amputasjon av lemmer.

Metoder for undersøkelse

Pasienten undersøkes av en vaskulær kirurg. Legen måler trykket, kontrollerer pulsasjonen av arteriene. For å vurdere tilstanden til fartøyene utføres angiografi: et kontrastmedium injiseres i venen, etterfulgt av en røntgenstråle av den berørte lemmen. Resultatene av studien bestemmer områdene okklusjon, trombose, graden av sirkulasjonsforstyrrelser.

Dopplerografi av nedre ekstremiteter med utslettende lesjoner utføres for å undersøke bløtvev og studere deres deformitet. Rheovasografi er tildelt for å bestemme blodstrømmen i arteriene, tremoren gjør det mulig for temperaturfeltene å registrere avvik fra normen i forskjellige deler av kroppen. Legen skal identifisere fokus for en kronisk bakteriell infeksjon (hvis noen), mulige patogener (virus, sopp).

Differensiell diagnose av utrydding av arterier i nedre ekstremiteter utføres med nevritt av sciatic nerve, sklerose av Monkeberg, Raynauds syndrom. Vanskeligheter ved installasjon av en nøyaktig diagnose forekommer med en forskjell i utslettende endarteritt og aterosklerose.

Unge mennesker lider av endarteritt, aterosklerotiske vaskulære lesjoner observeres hos eldre mennesker.

I det første tilfellet symptomer øker hurtig angrepne arterie asymmetrisk, begynner sykdommen med okklusjon av små fartøy senere lide større og vener, til et avansert trinn innbefattet øvre og nedre lemmer. Ved aterosklerose progresjon av sykdommen er langsom, blir beholderne som påvirkes symmetrisk påvirkes bare store arterier, vener ikke er involvert i sykdomsprosessen.

Egenskaper ved behandling

Valget av behandling avhenger av sykdomsstadiet og de individuelle indikatorene for hvert klinisk tilfelle. I de innledende stadier, er medisinering gitt, er fysioterapeutiske prosedyrer foreskrevet. Ved alvorlig iskemi i lemmen er det nødvendig med kirurgisk inngrep.

Legen bestemmer årsaken og provoserende faktorer for utviklingen av okklusjon av arteriene. Det er nødvendig å overvåke nivået av trykk, blodets lipidsammensetning. Pasienter bør lede en sunn livsstil, forlate dårlige vaner, holde seg til et spesielt kosthold og fysisk aktivitet. Fra kostholdet utelukkes animalsk fett, konserveringsmidler, hurtigmat, alkohol, sterk kaffe, karbonatiserte drikker.

preparater

For behandling av okklusive sykdommer i arteriene i de øvre og nedre lemmer anvendte antiblodplatemidler (pentoksifilin), blod tynnere, og forhindre dannelse av tromber (acetylsalisylsyre). Spasmolytika avlaste spasmer og slappe av beholderveggene (Nospanum, Spazmolgon, papaverin) lemmer. Patienter blir også vist å ta vitaminer fra gruppe B, PP, C, E.

Noen medisiner bør tas kontinuerlig, flere ganger i året anbefales det å gjennomgå et forebyggende behandlingsforløp.

Når arteriene er okkludert, injiserer subkutant heparin, trombolytika, drypp - fibrinolysin, injeksjoner av potente analgetika. Den berørte lemmen er immobilisert, dekket av is. Pasienten blir straks transportert til en medisinsk institusjon.

Med trophic sår behandles huden med salver: Iruxol, Proteox TM, hepatotrombin. Påfør løse bandasjer som endres regelmessig. Eksternt anvendte geler basert på ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler: Ketoprofen, Indomethacin, Piroxicam. Midler med glukokortikoider (hydrokortison, prednisolon, betametason) er angitt ved alvorlig betennelse i lemmer.

fysioterapi

For å normalisere blodsirkulasjonen i arteriene, foreskrives et kurs av fysioterapeutiske prosedyrer. God effekt gir baromassazh, elektroforese, dynamiske strøm, termiske effekter, av bartrær, kontrast bad, gjørme anvendelser på området av lemmer, ozonbehandling, VLOK, magnetisk terapi, fysioterapi, pnevmopressterapiya.

Med sirkulasjonsfeil i II og III grad, er behandling med fysioterapeutiske metoder begrenset til utførelsen av et spesielt sett med treningsøvelser for fysioterapi og massasje av lemmer.

Kirurgisk behandling

I tilfelle når konservative metoder ikke gir resultater, er kirurgisk inngrep foreskrevet. Med omfattende lesjoner av ekstremiteter i arteriene, utføres følgende operasjoner:

 • Shunting er en invasiv behandlingsmetode, hvor blodsirkulasjonen gjenopprettes ved å endre retningen av blodstrømmen rundt det okkluderte segmentet gjennom en kunstig shunt. Protesen er laget av et subkutant ven-fragment tatt fra pasientens lem.
 • Trombenderterektomi er fjerning av en aterosklerotisk plakk eller trombus sammen med den indre veggen av arterien.
 • Substitusjon av det berørte området av fartøyet med en alloprostese.
 • Profundoplasty utføres på den dype femorale arterien, består i å fjerne aterosklerotiske plakk og forlenge diameteren ved å påføre patcher fra venene til pasienten.

Valget av prosedyren for operasjonen avhenger av omfanget av utryddet.

Med multi-nivå lesjoner i arteriene kombinere flere typer operasjoner. Hvis det er områder av nekrose, utføres forundersøkelse, er de trofiske sårene lukket med et hudtransplantat. Ved gangrene er full eller delvis amputasjon av lemmen nødvendig innen sunt vev.

Folkemidlene

For å forbedre effekten av tradisjonell behandling av utrydde sykdommer, kan reseptene for alternativ medisin brukes. Normaliser metabolske prosesser i kroppen, for å øke elastisiteten for blodkar, noe som hjelper til å stabilisere blodtrykket buljonger fra fruktene av hagtorn, nesle, sitronmelisse blader og bjørnebær, løvetann rot, blomster kløver, calendula.

Den medisin for behandling av okkluderte arterier i den nedre og øvre lemmer blir fremstilt fra en blanding av 2 spiseskjeer med tørre planter, 0,4 liter kokende vann, 8 timer, og deretter dekantert og 100 ml drikk før måltider 3-4 ganger per dag. Du må bruke denne infusjonen kontinuerlig i en måned, så du bør la kroppen hvile i 2 uker og fortsette behandlingen. Det er mulig å brygge urter i en kopp og drikke som vanlig te med honning.

For å forbedre helsetilstanden, for å lindre smerter, blir spasmer av arteriene hjulpet av bad med nettle.

Under badet blir en konsentrert vegetabilsk avkok tilsatt til vannet og lemmer holdes i 20-30 minutter. Vann bør ha romtemperatur, er det umulig å gjøre for varmt: dette vil øke flyten av blod og kan øke betennelse, forårsake forstyrrelser fremme trombe at når smalere del vil føre til blodpropp.

Perkutan intravaskulær angioplastikk

Segmental innsnevring av karene i ekstremiteter anvender endovaskulær behandlingsmetode - perkutan transluminal ballongangioplastikk. Gjennom en liten punktering inn i lumen av arterien, settes et fleksibelt kateter med en ballong inn og fremmes til utryddelsesstedet. Deretter, under trykk, blåses ballongen, derved utvide hulrommet, ødelegger lipidplakk og normaliserer blodstrømmen i lemmen. For å forhindre reocclusion, settes en stent inn i karet, og denne protesen forblir inne og fungerer som en kroppe.

Oftest er tilgang til det blokkerte området gjennom lårarterien i inngangssonen benyttet. Prosedyren utføres under konstant radiologisk kontroll med kontrastkontroll. De komplikasjoner etter angioplastikk vaskulær lem forekommer sjelden, til de mulige konsekvenser refererer passerer ischemisk anfall, restenose, allergisk reaksjon til kontrastmidlet, ruptur, aorta-arterien vegg. Av og til utvikler blødning fra tilgangsstedet, dersom trombosen blir ødelagt, kan fragmentet føre til blokkering under det forrige stedet for okklusjon.

Ekstern kompresjonsbehandling

Kardiosynkronisert sekvensiell antegrad pneumokompresjon er en av de ikke-invasive metoder for behandling av utslettende sykdommer. Den nedre ekstremiteten er komprimert av komprimerings mansjetter, som gradvis påvirker regionen av bena og lårene. En retrograd bølge er opprettet i beina på bena.

Deretter dekkes mansjettene samtidig, og blodet fyller arteriene igjen. Komprimeringsvirksomheten synkroniseres med hjertesyklusen ved hjelp av EKG-signal. Prosedyren fremmer blodsirkulasjonen i distale områdene, reduserer symptomer på utslettende sykdommer, forhindrer utvikling av komplikasjoner, amputasjon av lemmer.

Forebygging av arteriell utslettelse

Tiltakene for forebygging inkluderer overholdelse av et balansert kosthold, normalisering av kroppsvekt, regelmessig mosjon, oppgivelse av dårlige vaner. Det er nødvendig å behandle opportunistiske sykdommer i tide, for å unngå stressende situasjoner.

Når dyslipidemi og utslettelse av arterier i ekstremiteter fra dietten bør utelukkes animalsk fett, margarin, søtsaker, spesielt sukker, egg, kjøttbiprodukter, kaffe og alkohol. Det er nyttig å spise friske grønnsaker og frukt: De fungerer som antioksidanter, normaliserer forholdet mellom høy og lav tetthet lipoproteiner, fjern slag og skadelig kolesterol fra kroppen. På menyen må du legge til hele grøttegrøt, fettfattige varianter av fisk, kjøtt og surmelkeprodukter.

Personer som lider av utrydde patologier av arterier i underlivet bør observere hygieneregler, beskytte føttene mot å bli skadet.

Pasientene anbefales å være på dispensertilsyn med en vaskulær kirurg, i perioder med fritak, for å utføre forebyggende behandling. Med anbefalingen fra legen, sykdommen utvikler seg sakte, er det mulig å unngå utviklingen av gangrene og holde beinet.

Okklusiv vaskulær sykdom i de lavere ekstremiteter skje mot en bakgrunn av innsnevring av lumen av arteriene som følge av kompaktering av epiteliale vegger, proliferasjon av bindevev og dannelsen av kolesterol plakk. Med rettidig behandling påbegynt, er det mulig å normalisere den forstyrrede blodsirkulasjonen, lindre akutt smerte og forbedre kvaliteten på menneskelivet.

Obliterating aterosklerose

Obliterating aterosklerose - Okklusjon-stenotiske lesjoner av arteriene i underlempene, som fører til sirkulasjonsfeil i varierende grad. Obliterating aterosklerose manifesteres av chilliness, følsomhet av føttene, intermittent claudication, smerte, trofiske lidelser. Grunnlaget for å diagnostisere utslettende aterosklerose er perifer angiografi, ultralydundersøkelse av arterier, MRA og MSCT angiografi. Konservativ behandling av utslettende aterosklerose utføres av analgetika, antispasmodika, antiplatelet midler. Kirurgiske metoder inkluderer protese, endarterektomi, tromboembollektomi, ballongangioplasti, shunting.

Obliterating aterosklerose

Obliterating aterosklerose er en kronisk sykdom i de perifere arteriene karakterisert ved deres okklusjonelle lesjon og forårsaker iskemi i nedre lemmer. I kardiologi og vaskulær kirurgi anses utslettende atherosklerose å være den ledende kliniske formen for aterosklerose (den tredje i frekvens etter CHD og kronisk iskemi i hjernen). Obliterating aterosklerose i nedre ekstremiteter forekommer i 3-5% av tilfellene, hovedsakelig hos menn eldre enn 40 år. Okslusjon-stenotisk lesjon påvirker ofte store kar (aorta, iliac arteries) eller mellomstore arterier (popliteal, tibial, femoral). Ved å utrydde aterosklerose i arteriene i de øvre lemmer, er den subklave arterien vanligvis påvirket.

Årsaker til å utrydde aterosklerose

Aterosklerose er en manifestasjon av aterosklerose systemisk, og derfor dens forekomst er forbundet med den samme etiologiske og patogene mekanismer som forårsaker aterosklerotiske prosesser hvilken som helst annen lokalisering.

I henhold til moderne ideer blir aterosklerotiske vaskulære lesjoner lettere ved dyslipidemi, endring i tilstanden til vaskemuren, en forstyrrelse i reseptorapparatets funksjon og en arvelig (genetisk) faktor. De viktigste patologiske endringene med utrydding av aterosklerose påvirker intima av arteriene. Rundt foki av lipoidose stiger bindevevet og modnes, som er ledsaget av dannelse av fibrøse plakker, laminering av blodplater og fibrinpropper på dem.

Når blodsirkulasjonen forstyrres, og nekrose av plakk er dannet, fylles det med vævsdetritus og atheromatøse masser. Den sistnevnte, som rive seg inn i lumen av arterien, kan komme inn i den distale blodbanen, forårsaker emboli av karene. Avsetningen av kalsiumsalter i endrede fibrøse plakker fullfører den utslettende lesjonen av karene, noe som fører til deres obstruksjon. Stenose av arteriene med mer enn 70% av normal diameter fører til endring i arten og hastigheten av blodstrømmen.

Faktorer som disponerer for arteriosclerosis obliterans, er røyking, alkoholforbruk, høyt kolesterolnivå, en familiehistorie, mangel på fysisk aktivitet, nervøs overbelastning, menopause. Aterosklerose utvikler ofte på bakgrunn av eksisterende komorbiditeter - hypertensjon, diabetes (diabetisk makroangiopati), fedme, hypotyroidisme, tuberkulose, revmatisme. Lokale faktorer som bidrar til okklusiv-stenotiske lesjoner i arteriene inkluderer tidligere frostbitt, benskader. Nesten alle pasienter med utslettende aterosklerose har aterosklerose av hjertets og hjernens kar.

Klassifisering av utslettende aterosklerose

Under utryddende aterosklerose i nedre ekstremiteter utmerker man fire stadier:

 • 1 - smertefri gange er mulig i en avstand på mer enn 1000 m. Smerten oppstår bare ved alvorlig fysisk anstrengelse.
 • 2a - smertefri gange i en avstand på 250-1000 m.
 • 2b - smertefri gange i en avstand på 50-250 m.
 • 3 - stadiet av kritisk iskemi. Avstanden til smertefri gange er mindre enn 50 m. Smerter oppstår også i hvile og om natten.
 • 4-stadier av trofiske lidelser. På hælområdene og på fingrene er det områder av nekrose, som i fremtiden kan forårsake gangrene i lemmen.

Gitt lokalisering av stenotiske-okklusiv prosess skiller: aterosklerose aortakoronar-iliaca, femoropoplitiale segment, popliteal-tibial segment, etasjes arteriell sykdom. Av lesjonens natur utmerker seg stenose og okklusjon.

I utbredelsen av å utrydde aterosklerose i femoral og popliteale arterier, utmerker V typer okklusal-stenotiske lesjoner:

 • I-begrenset (segmentell) okklusjon;
 • II - Vanlig nederlag av overfladisk femoral arterie;
 • III - vanlig okklusjon av overfladiske femorale og popliteale arterier regionen av poppel arterie trifurcation er passable;
 • IV - fullstendig utryddelse av overfladiske femorale og popliteale arterier, utsletting av gaffel av poplitealarterien; permeabiliteten til den dype femorale arterien er ikke forstyrret;
 • V - okklusal-stenotisk lesjon av femoropopliteal-segmentet og dyp femoral arterie.

Varianter av okklusal-stenotisk lesjon av popliteal-segmentet med utrydding av aterosklerose er representert ved III-typer:

 • I - utslettelse av poplitealarterien i den distale delen og tibiale arterier i de første delene; permeabilitet av 1, 2 eller 3 crurale arterier er bevart;
 • II - utslettelse av arteriene i underbenet; den distale delen av popliteal og tibial arterier er akseptabel;
 • III - utsletting av popliteal og tibial arterier; Individuelle segmenter av arterier av underben og føtter er fordelbare.

Symptomer på å utrydde aterosklerose

I lang tid utrydder aterosklerose asymptomatisk. I noen tilfeller er hans første kliniske manifestasjon akutt utviklet trombose eller emboli. Imidlertid utvikler den okklusal-stenotiske lesjonen av arteriene i lemmer seg gradvis. De første manifestasjonene til å utrydde aterosklerose inkluderer chilliness og nummenhet i føttene, økt følsomhet i beina til kaldt, "krypende krypende", brennende hud. Snart er det smerter i kalvemuskulaturen når man går for lange avstander, noe som indikerer en innsnevring av blodårene og en reduksjon i blodfylling av vev. Etter en kort stopp eller hvile setter smerten seg, slik at pasienten kan fortsette bevegelsen.

Intermittent claudication eller syndromet av perifert iskemi er det mest konstante og tidlige tegn på å utrydde aterosklerose. I første omgang tvinges pasienten til å stoppe bare når han går for betydelige avstander (1000 m og mer), og deretter oftere, hver 100-50 m. Intensivering av intermitterende claudikasjon blir observert når du klatrer et fjell eller en stige. Med Lerish syndrom - aterosklerotiske endringer i aorto-iliac-segmentet, er smerten lokalisert i muskler i rumpa, lår, lumbal region. Hos 50% av pasientene manifesteres okklusjonen av aorto-iliac-segmentet ved impotens.

Iskemi av vev med utrydding av aterosklerose ledsages av en endring i fargen på huden på underekstremiteter: først blir huden blek eller elfenben; i de sena stadiene av utryddet aterosklerose, får føttene og fingrene en lilla-cyanotisk farge. Det er atrofi av subkutant vev, håravfall på shin og hofter, hyperkeratose, hypertrofi og lameness av negleplatene. Tegn på truende gangren er utseendet på ikke-helbredende trophic ulcers i den nedre tredjedel av underbenet eller foten. Mindre skader (blåmerker, riper, skraper, lunger) av iskemisk lem kan føre til utvikling av hudnekrose og gangren.

Generelt kan scenariet for utslettende aterosklerose utvikles i tre varianter. I den akutte form for utrydding av aterosklerose (14%) vokser obturasjonen av arterien raskt, trofiske lidelser utvikler seg raskt og raskt opp til gangren. Pasienter trenger akutt sykehusinnleggelse og lemmer amputasjon. Ca. 44% av pasientene utvikler klinikken for å utrydde aterosklerose subakutt og fortsetter med gjentatte sesongmessige eksacerbasjoner. I dette tilfellet er det et kurs i pasientbehandling og behandling uten pasient, noe som gjør det mulig å bremse utviklingen av utryddet aterosklerose. Relativ gunstig er den kroniske formen for å utrydde aterosklerose (42%): På grunn av den godt bevarte patensen til hovedkarene og det utviklede sikkerhetsnettverket er trofiske lidelser langt fraværende. Med dette kliniske alternativet har ambulant behandling en god terapeutisk effekt.

Diagnose av utslettende aterosklerose

Algoritmen diagnostisk undersøkelse av en pasient som mistenkes for å ha aterosklerose drøfting omfatter en kirurg, bestemmelse av pulsering av arterier, er måling av blodtrykket med beregning av ankel-arm-indeks, UZDG (tosidig skanning) perifere arterier, perifer arteriografi, MDCT angiografi og MR-angiografi.

Ved utjevning av aterosklerose er pulsering under okklusjonsstedet svekket eller fraværende, systoliske murmurer blir hørt over de stenotiske arteriene. Det berørte lemmet er vanligvis kaldt til berøring, blekere enn motsatt, med markante tegn på muskelatrofi, i alvorlige tilfeller - med trofiske lidelser.

UZDG og DS gjør det mulig å bestemme patenter av arterier og nivået av okklusjon for å estimere graden av blodtilførsel i de distale delene av den berørte lemmen. Ved hjelp av perifer angiografi med utryddet aterosklerose er omfanget og graden av okklusiv-stenotisk lesjon etablert, karakteren av utviklingen av kollateralsirkulasjonen, tilstanden til den distale arterielle sengen. Tomografi i vaskulær regime (MSCT eller MR angiografi) bekrefter resultatene av radiopaque angiografi.

Differensialdiagnose av aterosklerotiske lesjoner er utført med obliterating endarteritis, thromboangiitis obliterans, Raynauds sykdom og syndrom, isjiasnerve nevritt, multippel sklerose Monckeberg.

Behandling av utrydding av aterosklerose

Når man velger metoder for behandling av utryddet aterosklerose, styres forekomsten, scenen og naturen av sykdomsforløpet. I dette tilfellet kan medisinsk, fysioterapeutisk, sanatorium og også angioskirurgisk behandling brukes.

For å hemme utviklingen av aterosklerotiske endringer i arteriene, er det nødvendig å eliminere risikofaktorer-korreksjon av arteriell hypertensjon, brudd på karbohydrat og lipidmetabolisme og ikke-røyking. Effektiviteten av vaskulær terapi for å utrydde aterosklerose er i stor grad avhengig av å observere disse tiltakene.

Medikamentbehandlingen foregår obliterating aterosklerose legemidler som hemmer aggregering av erytrocytter (reopoliglyukina infusjon, dekstran, pentoksyfyllin), antitrombotiske midler (acetylsalicylsyre-TA), spasmolytika (papaverin, xantinol nikotinat, drotaverine) vitaminer. For lindring av smerte anvendes analgetika, perirenal og paravertebrale blokker. Ved akutt okklusjon (emboli eller trombose) vist administrering av antikoagulanter (subkutan og intravenøs heparin) og trombolytika (intravenøs streptokinase, urokinase).

Fra en ikke-medikamentell behandling av arteriosklerose obliterans finner anvendelse hyperbarisk oksygen, fysioterapi (elektroforese, UHF, magnetisk, interferential) og balneotherapy (hydrogensulfid, bartrær, radon, boblebad, leire bad), ozon, Illb. I dannelsen av trofiske sår holdt bandasjer med aktuelle medikamenter.

Kirurgisk behandling av utrydding av aterosklerose i de to trinnene kan utføres ved endovaskulær eller åpen inngrep. Metoder nedre lem revaskularisering bør omfatte utvidelse / stenting av de angrepne arterier, endarterektomi, thromboembolectomy, bypass-kirurgi (aortakoronar-femoral, aorta-iliaca-femoral, iliaca-femoral, femoral-femoral, aksillær-femoral, subclavian lår-, femoral-tibia, femoral-popliteal, popliteal bypass-stopp), protese (reserve) av den angjeldende kar eller syntetisk protese autovein, profundoplasty, arterialization årer av foten.

Smertestillende middel inngrep i sletting av aterosklerose holdes ved umuligheten av radikal kirurgi, og tar sikte på å styrke sikkerheten sirkulasjonen i armen eller benet. Disse inkluderer lumbar sympathectomy, revascularizing osteotrepanation, periarterial sympathectomy og andre. I trinn 4 obliterating aterosklerose viser ofte lemamputasjon til det optimale nivå, som tar hensyn til grensen av ischemiske lidelser.

Prognose og forebygging av utrydding av aterosklerose

Obliterating aterosklerose er en alvorlig sykdom, som okkuperer tredjeplassen i dødelighetsstrukturen fra kardiovaskulær patologi. Ved å utrydde aterosklerose er det en stor fare for å utvikle gangren, og krever en høy limambutasjon. Prognosen for utryddet sykdom i ekstremitetene er i stor grad bestemt av tilstedeværelsen av andre former for aterosklerose - cerebral, koronar. Forløpet av å utrydde aterosklerose er som regel ugunstig hos personer med diabetes mellitus.

Generelle forebyggende tiltak inkluderer eliminering av risikofaktorer for aterosklerose (hyperkolesterolemi, fedme, røyking, hypodynami, etc.). Det er ekstremt viktig å forhindre fotskader, hygienisk og forebyggende omsorg for føttene, med behagelige sko. Systematiske kurs for konservativ terapi for å utrydde aterosklerose, samt en rettidig rekonstruktiv operasjon tillater bevaring av lemmen og betydelig forbedring av pasientens livskvalitet.

Obliterating sykdommer i behandlinger og symptomer på underlivet arterier

Utblokkende sykdommer av denne typen forekommer oftest på grunn av aterosklerose av arterier, utrydder trombangiitt (endarteritt), aortoarteritt, fibro-muskulær dysplasi. De er hovedårsaken til perifer arteriell insuffisiens i nedre ekstremiteter.

Symptomer på utvikling av utslettende sykdommer i arterier av nedre ekstremiteter

Smerte og utslettelse av arterier:

forårsaker en kraftig nedgang i blodstrømmen,

forverrer blodsirkulasjonen i karene i den mikrocirkulatoriske sengen,

reduserer tilførselen av oksygen til vev,

forårsaker vev hypoksi og vev metabolisme lidelser.

Sistnevnte forverres på grunn av avsløring av arteriolo-venulære anastomoser. Reduksjon av oksygen spenninger i vev fører til akkumulering av ikke-oksyderte metabolsk acidose og metabolske produkter. Under disse betingelser øket adhesjon og aggregering av blodplater og oppsplitting blir redusert, øket erytrocytt aggregering, blod viskositet øker, noe som uunngåelig fører til en hyperkoagulasjonsreaksjonen og trombedannelse. Tromber med nedre ekstremitet arteriell sykdom blokk mikrovaskulaturen forsterke graden av ischemi av det påvirkede organ. På grunn av dette utvikler spredt intravaskulær koagulasjon.

Aktivering av makrofager, neutrofiler, lymfocytter og endotelceller er ledsaget av frigjøring av disse pro-inflammatoriske cytokiner (IL-1, IL-6, IL-8, TNF), som spiller viktige roller i regulering av mikrosirkulatoriske blodstrøm, å øke permeabiliteten av kapillarene i trombose av vaskulær skade (nekrose) av vev med aktive oksygenradikaler. Histamininnholdet i vev øker, serotonin, prostaglandiner utviser membran-toksisk effekt.

Kronisk hypoksi på bakgrunn av arteriell sykdom fører til oppløsning av lysosomer og frigjøring av hydrolaser, lyseringsceller og vev. Kroppen er følsom av produktene av proteinbrudd. Oppstår patologiske autoimmune prosesser, forværrende sykdommer i mikrosirkulasjon og økning av lokal hypoksi og vevnekrose.

Stadier av utrydde sykdommer i arteriene

Avhengig av graden av svikt av arteriell blodtilførsel til den berørte lemmer, skilles fire stadier av sykdommen (i henhold til Fontaine-Pokrovsky-klassifiseringen).

Trinn I. Pasienter merket chilliness, krampe og parestesi i nedre ekstremiteter, noen ganger prikkende og brennende ved fingertuppene, tretthet, tretthet. Når avkjølt, får lemmerne en blek farge, blir kald til berøring. Ved en marsprøve oppstår intermittent claudikering etter 500-1000 m. For å standardisere marsprøven, anbefales pasienten å bevege seg med en hastighet på 2 trinn per sekund (metronom). Lengden på avstanden reiste før smerten i gastrocnemius-muskelen og tiden til total manglende evne til å fortsette å gå er bestemt. Det er praktisk å utføre testen på tredemølle. Ifølge indikatorene for marsprøven er det mulig å bedømme sykdomsprogresjonen og suksessen til behandlingen. Intermittent claudikering oppstår på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel til musklene, forstyrrelse av oksygenutnyttelse, akkumulering i vev av underoksiderte metabolske produkter.

Stage II utrydder arterielle sykdommer - subkompensasjon. Intensiteten til intermitterende claudikasjon øker. Ved angitt hastighet går det opp etter å ha overgått avstanden på 200-250 m (Pa-scenen) eller noe mindre (116 trinn). Huden på føttene og skinnene mister sin iboende elastisitet, blir tørr, flakket, på plantarflaten, blir hyperkeratose avslørt. Senker veksten av negler, de tykkere, blir sprø, svake, får mat eller brun farge. Brutt og hårvekst på den berørte lemmen, noe som fører til utseendet på områder med skallethet. Atrofi av subkutan fett og små fotmuskler begynner å utvikle seg.

Trinn III - dekompensering. Den berørte ekstremitet, smerte i ro, blir gang mulig bare i en avstand på 25-50 m farging av huden endres dramatisk avhengig av stillingen av armen eller benet :. Ved løfting hennes hud blek, vises hudrødme når den senkes, blir det tynnere og tynn hud. Mindre skader på grunn av skrubbsår, blåmerker, spiker clippers resulterer i dannelsen av sprekker og overfladiske smertefulle sår. Atrofi av muskler i underben og fot utvikler seg. Arbeidskapasiteten er betydelig redusert. I alvorlig smertsyndrom, for å lindre lidelse, tar pasientene en tvunget stilling - legger seg ned med et senket ben.

Stage IV utrydder sykdommer i arteriene - destruktive endringer. Smerten i foten og fingrene blir permanent og uutholdelig. De resulterende sårene er vanligvis plassert i de distale delene av lemmer, ofte på fingrene. Kantene og bunnen er dekket med et skittent grått belegg, det er ingen granuleringer, inflammatorisk infiltrering rundt dem; forbinder ødem i foten og underbenet. Den utviklende gangrene av fingrene og føttene fortsetter ofte i henhold til typen fuktig gangren. Arbeidsevnen på dette stadiet er helt tapt.

Nivået av okklusjon legger et bestemt avtrykk på sykdommens kliniske manifestasjoner. For lesjoner i femoropoplitiale segmentet er karakterisert ved "lav" claudicatio intermittens - utseendet av smerte i leggen. For de aterosklerotiske lesjoner av den terminale delen av den abdominale aorta og bekkenarterier (Leriche syndrom) er karakterisert ved "høy" intermittent claudication (smerter i setemusklene, musklene i lår og hofte), atrofi av leggmusklene, impotens, redusert eller fraværende puls i den femorale arterien. Impotens er forårsaket av nedsatt sirkulasjon i systemet med indre iliac arterier. Det forekommer i 50% av observasjonene. Det opptar et ubetydelig sted blant andre årsaker til impotens. Hos enkelte pasienter med Leriche syndrom, tar lem hud på fargen av elfenben, er det områder av hår tap på lårene, det blir mer alvorlig avmagring av muskler, noen ganger de klager over smerte i navle-regionen, som forekommer i løpet av øvelsen. Disse smerter er knyttet til svitsjing av strømningssystemet mesenteriske arterie i lårarterien, t. E. Med syndromet "mesenteriske stjele".

Diagnose av utslettende arteriesykdom

I de fleste tilfeller kan den korrekte diagnosen opprettes ved hjelp av en rutinemessig klinisk undersøkelse, og spesielle forskningsmetoder, som regel, bare detaljerer det. Ved planlegging av konservativ terapi, med riktig bruk av kliniske metoder, kan en rekke instrumentelle studier bli forlatt. Instrumental diagnostikk har utvilsomt prioritet i perioden med preoperativ forberedelse, under operasjon og postoperativ observasjon.

Inspeksjon gir verdifull informasjon om arten av den patologiske prosessen. I en kronisk utslettende sykdom, vanligvis:

utvikler muskelhypotrofi,

reduserer fyllingen av subkutane årer (et symptom på sporet eller tørket sengen av elven),

fargen på huden endres (blek, marmorering etc.).

Deretter er det trofiske lidelser i form av hårtap, tørr hud, fortykning og sprø negler, etc.

Ved alvorlig iskemi vises blister på huden, fylt med serøs væske. Oftere er det en tørr (mummifisering) eller våt (våt gangren) nekrose av de distale segmentene av lemmen.

Vesentlig informasjon om lokalisering av utslettende sykdom i arteriene er gitt ved palpasjon og auskultasjon av beinene i beinet. Fraværet av en puls på poplitealarterien indikerer således utelukkelse av femoral-popliteal-segmentet og forsvinden av puls på låret - til skade av iliac arterier. I en rekke pasienter med høy okklusjon av abdominal aorta, kan pulsering ikke påvises selv med aorta-palpasjon gjennom den fremre bukvegg. I 80-85% av pasientene med utryddet aterosklerose, oppdages ikke puls på poplitealarterien, og i 30% - på lårbenet. Det skal huskes at det i enkelte pasienter (10-15%) kan være isolerte lesjoner av karene i shin eller fot (distal form). Alle pasienter må utføre auskultasjon av femorale, iliac arterier og abdominal aorta. Systoliske murmurer blir vanligvis hørt over de stenotiske arteriene. Med stenose av abdominal aorta og iliac arterier, kan den være godt definert ikke bare over den fremre bukveggen, men også på lårbenet under undertegamentet.

Selektiv skade på de distale arteriene er grunnen til at hos pasienter med utryddet trombangiitt forsvinner pulsasjonen av arteriene på føttene først og fremst. Samtidig bør man huske på at i 6-25% av praktisk sunne mennesker, kan puls på fotens bakre arterie ikke bestemmes i forbindelse med uregelmessighetene i posisjonen. Derfor er et mer pålitelig tegn på sykdommen fraværet av en puls på den bakre tibialarterien, hvis anatomiske posisjon ikke er så variabel.

Diagnostiske kriterier for utslettende sykdommer i benens arterier

Symptom på plantar iskemi er blanchering av sålen på foten av den berørte lemmen, hevet i en vinkel på 45 °. Avhengig av blancheringshastigheten er det mulig å bedømme graden av sirkulasjonsforstyrrelser i lemmen. Ved alvorlig sykdom oppstår det innen 4-6 sekunder. Senere ble det gjort endringer i Goldflam og Samuels-prober, noe som gjorde det mulig å dømme tiden for utseende av blanchering og gjenoppretting av blodsirkulasjonen mer nøyaktig. I den bakre posisjonen på ryggen tilbys pasienten å løfte begge bena og holde dem i riktig vinkel i hofteleddet. I 1 minutt foreslår de å bøye og bøye foten i ankelleddet. Bestem tiden for blanchering av føttene. Deretter tilbys pasienten å raskt ta stillingen sittende med bena nede og merke tiden før fylling av blodårer og utseendet av reaktiv hyperemi. Dataene som er oppnådd, er egnet til digital behandling, de gjør det mulig å bedømme endringene i blodsirkulasjonen under behandlingen.

Goldflaam test når man diagnostiserer utslettende sykdommer i arteriene. I stillingen av pasienten på ryggen med benene hevet over sengen, blir han tilbudt å produsere flekk og forlengelse i ankelleddene. Hvis det er en blodsirkulasjonsforstyrrelse, opplever pasienten trøtthet i beinet etter 10-20 bevegelser. Samtidig blir fargen på plantaroverflaten på føttene observert (Samuels test). Ved alvorlig blodtilførsel mangel innen få sekunder blir føttene bleke.

Test av Sitenko-Shamova holdes i samme posisjon. Den øvre tredjedel av låret er flettet til arteriene er komprimert helt. Etter 5 minutter fjernes bandasjen. I norm oppstår ikke senere enn 10 s reaktiv hyperemi. Med utilstrekkelig arteriell blodsirkulasjon er tiden for reaktiv hyperemi fremveksten flere ganger lenger.

Kneefeniske fenomenet er bestemt i sittestilling. Pasienten, kastet ryggen skadet benet på kneet sunt, snart begynner å oppleve smerter i leggen, nummenhet i foten, snikende følelse i fingertuppene på den berørte lem.

Symptom på kompresjon av neglengjengen Det ligger i det faktum at komprimeringen av terminalen falanks av I tå i anteroposteriore retning i 5-10 sekunder i friske mennesker dannet negl bleking Øyeblikkelig erstattes av en vanlig farge. Hvis det er blodsirkulasjon i lemmet, varer det noen sekunder. I de tilfellene når negleplaten endres, må du ikke klemme neglengjengen, men neglervalsen. Hos pasienter med nedsatt perifer sirkulasjon forsvinner det hvite punktet på huden som følge av kompresjon sakte, innen noen få sekunder eller mer.

Instrumentalmetoder for diagnostisering av utslettende sykdommer i arterier

For å fastslå graden av iskemi av den nedre ekstremitet, rheografi, ultralyddopplerografi, en transkutan definisjon av p02 og pC02 nedre lemmer.

Obliterative lesjoner kjennetegnes av en reduksjon i amplituden til hovedveien til den rheografiske kurven, glattheten i konturene, forsvunnet av ytterligere bølger, en signifikant reduksjon i den rheografiske indeksen. Rheogrammer registrert fra de distale delene av den berørte lemmen når blodsirkulasjonen dekompenseres er rette linjer.

Disse Doppler ultralyd generelt viser en nedgang i de regionale trykk- og lineære strømningshastigheter i de distale deler av lemmet, endring av blodstrømningshastighetskurve (registrert såkalt bus-modifisert eller sikkerhet type blod), reduksjon i verdien av indeksen ankelen systoliske trykket er avledet fra forholdet av systolisk trykk ankel å presse på skulderen.

Ved bruk av ultralyd duplex diagnose hos pasienter med Leriche syndrom mulig å klart visualisere endringer i den terminale delen av den abdominale aorta og bekkenarterier, okklusjon eller stenose av femoralis, popliteale arterier, bestemme arten av og tidsrom lesjoner i hovedordnede arterier (spesielt på dypt lårarterie). Funn gjør det mulig å bestemme posisjonen og utstrekningen av den patologiske prosess, graden av arterielle lesjoner (okklusjon, stenose), karakter hemodynamiske endringer, sikkerhet sirkulasjon, tilstanden til den distale sirkulasjons sengen.

Verifikasjon av aktuell diagnose utføres ved bruk av angiografi (tradisjonell radiokontrast, MR eller CT angiografi), den mest informative diagnostiske metoden.

Ved angiografiske tegn okklusiv arteriell sykdom inkluderer lavere ekstremiteter kantdefekter fylle korroderte skisserer karveggene med områder av stenose, nærvær eller segmental felles okklusjon med distal fylling via sikkerheter nettverk.

Når tromboangiitis angiograms å bestemme god åpenhet av aorta, iliac og femorale arterier, konisk avsmalning av det distale segment av popliteal arterie eller de proksimale segmenter tibiale arterier, arteriell utslettelse tibia hvile over et nettverk av flere, små krympede sikkerheter. Femoralarterien i tilfelle dens involvering i den patologiske prosessen ser ut til å være jevnt innsnevret. Det er karakteristisk at konturene til de berørte fartøyene som regel selv er.

Egenskaper ved behandling av utrydde sykdommer i arterier i underekstremiteter

Indikasjoner for å utføre rekonstruktiv operasjon med segmentale lesjoner i arteriene kan bestemmes allerede ved å begynne med Pb-stadiet av sykdommen. Kontraindikasjoner er alvorlige samtidige sykdommer i indre organer:

hjerte, lunger, nyrer, etc.,

total forkalkning av arteriene,

fravær av patenter i distal sengen.

Restaurering av hovedblodstrømmen i arteriene oppnås ved hjelp av endarterektomi, bypass-grafting eller protese. Når obliterating av arteriene av nedre ekstremiteter utføres det femoropopliteale segmentet av femoral-popliteal eller femoral-thibial bypass av segmentet av den store saphenøsvenen. Den lille diameteren av den store saphenøsvenen (mindre enn 4 mm), tidlig forgrening, åreknuter, flebosklerose begrenser bruken til plastformål. Som et plastmateriale brukes en vene av navlestrengen til de nyfødte, allovenøse transplantasjonene, lyofiliserte xenotater fra storfearterier i behandlingen. Syntetiske proteser finner begrenset bruk i behandlingen av utslettende sykdommer i arteriene, da de ofte tromboseres så snart som mulig etter operasjonen. I femoral-poplitealposisjonen viste polytetrafluoretylenprotesene seg å være den beste.

I aterosklerotiske lesjoner av den abdominale aorta og hofte arterie bypass eller operere aortofemoral reseksjon protese og aortabifurkasjonen ved hjelp av en syntetisk protese bifurkasjon. Om nødvendig kan kirurgi for å behandle arterier fullføres ved eksisjonering av nekrotisk vev.

I de senere år har metoden for røntgen endovaskulær dilatasjon og retensjon av lumen i det dilaterte karet med en spesiell metallstent blitt utbredt i behandlingen. Metoden er ganske effektiv i behandling av segmentale aterosklerotiske okklusjoner og stenoser i femoropoplittal-segmentet og iliac arterier. Det er vellykket brukt som et supplement til rekonstruktiv operasjon, i behandlingen av "multi-storey" lesjoner.

Med diabetiske makroangiopatier tillater rekonstruksjonsoperasjoner ikke bare å gjenopprette hovedblodstrømmen, men også for å forbedre blodsirkulasjonen i mikrocirkulatorisk sengen. På grunn av nederlaget av arterier med liten diameter, så vel som utbredelsen av prosessen, er rekonstruktive operasjoner med utløsende tromboangiitt av begrenset bruk.

Obliterating sykdommer av karene i nedre ekstremiteter

Obliterating vaskulær sykdom i ekstremiteter er en gruppe sykdommer preget av nederlag av arterier med iskemisk syndrom og progressiv kurs. Disse sykdommene påvirker mennesker i ulike aldre og kjønn. Aterosklerose, som regel, påvirker derfor menn og kvinner over fylte 40 år og endarteritt - menn av ung alder. Diabetisk angiopati påvirker små arterioler hos personer med diabetes. Med disse sykdommene brytes livskvaliteten, før eller senere fører de til funksjonshemming. Når dette skjer, og om det skjer i det hele tatt, avhenger det av om pasienten er oppmerksom på disse sykdommene, og om han vil konsultere angiokirurgen til tiden.

Begrepet "iskemisk syndrom" i klinikken for å utrydde vaskulære sykdommer

Iskemisk syndrom utvikler seg ved blokkering av en stor arterie ved atherosklerotisk plakk, og smalker lumen av små arterioler på grunn av fortykning av indre skall (intima) av karene. Det er smerte i lem mens du går en viss avstand. Pasienten oppfatter denne smerten som en pisk, han må stoppe og hvile en stund. Så med iskemi Jeg grader såkalt "intermittent claudication" oppstår når man går gjennom 500m, den andre - 200m, og tredje grad preget av utseendet av smerte gjennom 10-15 m. Ved fjerde grad av iskemi er smerten konstant, nekrose av vevet i lemmer forekommer og gangrene utvikler seg.

Årsaker til utslettende sykdommer

Obliterating aterosklerose utvikler seg som et resultat av lipidmetabolismen og avsetning av aterosklerotiske plakk på det indre skallet til hovedartariene. Ubliterende endarteritt oppstår på grunn av hyppig overkjøling, nikotin og alkoholforgiftning. Intramitet av arterioler påvirkes, blodstrømmen og ernæringen av vev i lemmet forverres, noe som til slutt fører til nekrose. Diabetisk angiopati er en konsekvens av virkningen på det indre skallet av små arterielle kar med giftige produkter av karbohydrat underoksidering med ukompensert diabetes mellitus.

Klassifisering av utslettende sykdommer

De vanligste utslettende sykdommene i lemmer er:

Symptomer på utslettende sykdommer

Obliterating aterosklerose er vanligere hos personer over førti. Aterosklerotiske plakk deponeres på intima av store arterier. På grunn av forverring av lemblod, utvikler iskemisk syndrom, blir lemmer bleke, kaldt til berøring, hodebunnen minker, pulsasjonen på store arterier forsvinner eller reduseres. Ofte er smerter i magen urolig, menn kan ha erektil dysfunksjon. I tilfelle av sykdomsprogresjon utvikles legrene av lemmer.

Obliterating endarteritt påvirker oftere unge menn. Først er det rask tretthet når du går, svakhet, kulderystelser. I neste stadium av sykdomsutviklingen er det et brudd på følsomhet i føttene, smerte i kalvemuskulaturen, iskemisk syndrom; Føttene blir kalde til berøring, føles pulsen på fotens arterier knapt nok. I det følgende blir smerten permanent, personen kan ikke senke beina, ødemet øker, trofiske lidelser starter: nekrose og gangren utvikles.

Diabetisk angiopati Det er kjent hos personer som lider av diabetes, etter femti år. Symmetrisk påvirkes små og mellomstore arterier av ekstremiteter, og noen ganger kapillærer. Med diabetisk angiopati blir føttene kalde, neglene er svake, og håret er redusert. Nekrose utvikler sakte nok.

Metoder for undersøkelse for utrydding av sykdommer

For å bestemme nederlaget for ekstremiteter i arteriene, utføres følgende studier:

 • funksjonelle tester,
 • ultralyd dopplerografi,
 • dupleks ultralydsskanning,
 • datastyrt aksial tomografi,
 • magnetisk resonans angiografi,
 • kontrast angiografi,
 • infrarød termografi.

Behandling av utrydde sykdommer

For vellykket behandling av utslette sykdommer bør unngå eksponering for kulde, for å eliminere bruken av alkohol og tobakk, utføre korrigering av fett og karbohydrat metabolismen. Valget av behandlingen avhenger av arten og graden av lesjon arterier, graden av ischemi, graden av progresjon av sykdommen og den generelle tilstanden til pasienten.
I utgangspunktet utføres konservativ behandling. Brukt til slike grupper av rusmidler:

 • angioprotektorer for forbedring (Actovegin, L-lysin escinate),
 • disaggregeringsmidler (Ticlopidine, Pentoxifylline),
 • Prostaglandin E1-analoger med terminal iskemi (Vazoprostan),
 • spasmolytik perifer myotropisk for fjerning av spasmer av kapillærer (natriumnitroprussid),
 • alfa-adrenoblokker for inhibering av impulsoverføring (nicergolin),
 • Metabolitter og antioksidanter for å forbedre ernæringen av vev (Tiotriazolin, Actovegin),
 • antiaterosklerotiske stoffer for å korrigere nivået av kolesterol (nikotinsyre, clofibrat).

Bruk fysioterapi og spa behandling:

 • ultralyd terapi,
 • diadynamiske strømmer,
 • elektroforese av antispasmodik, ganglion blokkere og sedativer,
 • lavfrekvent magnetoterapi,
 • HF-terapi på kraftsonen,
 • slam ozokeritt og paraffin applikasjoner,
 • balneoterapi: to- eller firekammerbad med kontrasterende temperaturer, hydrogensulfid og terpentinbad,
 • fotsoneterapi,
 • Shuboshi - terapi.

Operativ behandling av utslettende sykdommer utføres bare når konservativ er ineffektiv etter en omfattende undersøkelse. Følgende operasjoner brukes:

 • bypass kirurgi,
 • protetikk,
 • endarterektomi
 • sympatektomi.

Bare betimelig henvisning til kirurg, pasienten kan stole på vellykket behandling, redusert aktivitet av prosessen, forbedre kvaliteten på liv og lemmer berging.

Les Mer Om Fartøyene