Behandling av utrydding av aterosklerose i nedre ekstremiteter

Arteriosklerose obliterans i de lavere ekstremiteter - er en patologi som oppstår på grunn av tilstopping, aterosklerotisk plakk (inneholdende kolesterol), fett trombus eller embolus femoralis, popliteale arterier, fartøyer tibia. Vev opplever oksygenmangel. Død av muskler, epitel er ledsaget av dannelse av trofasår, nekrotisk foci.

Dette mønsteret er dannet med akutt okklusjon av arteriene i nedre ekstremiteter. Ifølge de klassiske medisinske kanonene er aterosklerose akkumuleringen i kargenvegget av patogene fettstoffer med en reduksjon i intravaskulær lumen. Om fett trombi og emboli i patologi, skriver noen utenlandske forfattere. Studier har vist at pasienter med denne nosologien kan spores ikke bare aterosklerotisk plakk i arterieveggen, men også frie fragmenter inne i fartøyets lumen.

Obliterating aterosklerose i ekstremiteter: symptomer og behandling

Med mindre utelatelse av beinene i beina, er det tegn på hypoksi - nummenhet i lemmer, tap av følsomhet, ømhet i musklene når man går.

Obliterating aterosklerose i nedre ekstremiteter: risikofaktorer, symptomer

Obliterating aterosklerose i nedre lemmer er ledsaget av kroniske lidelser, som ofte rammer mennesker over 40 år.

Kontinuerlig forebygging forhindrer utvikling av nekrotiske sår, men mange pasienter har risikofaktorer:

 • fedme;
 • Økt konsentrasjon av fett;
 • Brudd på blodtilførsel av underekstremiteter på grunn av åreknuter.

Aterosklerotiske plakkene påvirker beina oftere enn armene. Årsaken til tilstanden er ikke klar, men man kan påta seg en genetisk svakhet i femorale og popliteale arterier, en økt belastning på disse fartøyene under gang.

Obliterating arteriosklerose av underarmsarterier

Iskemiske endringer i femorale arterien forekommer ikke bare i aterosklerotiske plaques. Bekkenens bevegelsesorganer, reproduksjonssystemet, åreknuter er ledsaget av en underernæring, oksygenering av fartøyets vegg. For å forhindre atherosklerose av fartøyene er det nødvendig med rettidig behandling av reproduktive sykdommer.

Den høye frekvensen av plakkene i lårarterien er på grunn av tilstedeværelsen av en bifurkasjon i aorta nær dette fartøyet - stedet for separasjon i 2 stammer. På dette området er det en vridning av blod under bevegelse, noe som øker sannsynligheten for traumer til veggen. I begynnelsen oppstår fettakkumulering i aorta, og faller deretter lavere.

Intermitterende claudikasjon i aterosklerose i lårarterien

Det vanligste tegn på lemmer iskemi er intermittent claudication. Patologi fører til utseende av smertsyndrom, følelsesløp i lemmer. Kompresjon av muskelfibre fører til gradvis forsvunnelse av smerte.

Ved en patologi hos personen er det patologiske tegn. Tilstanden er preget av ubehag, ømhet.

Med intermittent claudication, oppstår patologiske symptomer i ett lem. Gradvis får nosologien symmetri, som er ledsaget av manifestasjoner av bilateralt intermittent claudication. Når du går, er det muskelsmerter i kalvemuskelen først på den ene siden, og deretter på to.

Graden av alvorlighetsgrad av en tilstand bestemmes av avstanden som en person passerer før starten av smertsyndrom. I alvorlige tilfeller oppstår smerte ikke senere enn når du reiser gjennom terrenget ikke mer enn 10 meter.

Avhengig av lokalisering av sårhet er intermittent claudication delt inn i 3 kategorier:

Med en høy kategori er smertesyndromet lokalisert direkte i de gluteale musklene. Ofte kombineres nosologi med Lerish syndrom (med plakk i aorta-bifurkasjonsområdet).

Lav lameness er preget av smerte syndrom av kalver. Oppstår i en aterosklerotisk lesjon i projeksjonen av den nedre tredjedel av låret, kneleddet.

Det er enkelt å diagnostisere intermittent claudication. Også for pasienten klager over smerte i leggen under gange, palpering spores fravær av en puls i plasseringen av angjeldende kar og iliaca-lårarterie, karene i benet.

Det alvorlige kurset er ledsaget av et brudd på trofismen i musklene, noe som manifesteres av en reduksjon i volumet, cyanose i huden, cyanose av tærne.

Det berørte lemmet er kaldt til berøring.

Iskemiske skader på nedre ekstremiteter er ledsaget av skade på nerverstammerne, hevelse i underbenet og foten. Ved en patologi hos pasienter er det en tvunget pose - hold et ben eller en fot i supernuten tilstand.

Klassifisering av utslettende aterosklerose:

 1. Smertefulle opplevelser når du flytter mer enn 1 kilometer. Det er bare smerte med intens fysisk aktivitet. Lang avstand anbefales ikke på grunn av alvorlig ben-iskemi;
 2. Fase 1 er preget av utseendet av intermittent claudication når man beveger seg med en lengde på 250 meter til 1 kilometer. I moderne byer er slike forhold sjelden opprettet, slik at en person ikke føler seg ubehag. Innbyggere i landlige områder er mer sannsynlig å lide av aterosklerose;
 3. Fase 2 er preget av smertesyndrom når man går over 50 meter. Tilstanden fører til at personen blir tvunget til å ligge eller sitte når han går;
 4. Trinn 3 - kritisk iskemi, utvikler med en uttalt innsnevring av benaens arterier. For patologi er smerte typisk når man reiser for korte avstander. Tilstanden er preget av funksjonshemning og funksjonshemning. Søvnforstyrrelser skyldes smertefulle opplevelser om natten;
 5. Det fjerde stadiet av trofiske forstyrrelser manifesteres ved dannelsen av nekrotisk foci, uttalt brudd på blodtilførselen med etterfølgende utvikling av gangrene i nedre ekstremiteter.

Med utviklingen av okklusiv-stenotiske lidelser, uttalt utrydding av aorto-iliac-segmentet, lesjoner av popliteal-tibialområdet. Morfologi i patologi observerer den såkalte "multi-storey arterie skade". Esterified kolesterol plaques er visualisert gjennom hele studieområdet.

I utbredelse er utslettende aterosklerose delt inn i stadier:

 • Segmentutslettelse - fra mikrocirkulasjonsområdet faller bare ett lemfragment ut;
 • En vanlig okklusjon (klasse 2) er en blokk av femoral overflate arterien;
 • Blokkering av popliteale og femorale arterier med brudd på patenteringen av bifurkasjonsområdet;
 • Fullstendig blokkering av mikrosirkulasjon i popliteale og femorale arterier - klasse 4. Ved en patologi blir blodtilførsel på systemet av dype femorale arterier lagret;
 • Nederlag av den dype femur arterien med skade på femoropopliteal regionen. For femte graden er preget av uttalt hypoksi av nedre lemmer og nekrose, trophic ulcers gangrene. Den svake tilstanden til en liggende pasient er vanskelig å korrigere, så behandlingen er bare symptomatisk.

Typer okklusjons-stenotiske lesjoner i aterosklerose er representert ved tre typer:

 1. Nederlaget for den distale delen av tibia og popliteal arterier, der blodtilførselen av underbenet er bevart;
 2. Okklusjon av underbenet. Beholdes gjennom tibia og popliteal arterier;
 3. Til okklusjonen av alle fartøyene i lår og underben med bevaring av patency langs separate grener av arteriene.

Symptomer på å utrydde aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter

Symptomer på utelatelse av nedre lemmer er mangesidig. Med alle manifestasjoner i utgangspunktet, intermitterende claudication, som er en markør av patologi.

Alle symptomene på atherosklerotisk skade på beinene i beina er fordelt på første og senere.

Innledende tegn på fettavsetninger i lemmer av lemmer:

 • Overfølsomhet overfor kulde. Klager om creeping craw, chilliness, brennende, kløe, smerte i kalvregionen;
 • Lerish syndrom er ledsaget av ømhet av gluteus muskler, bakområdet når plakk er lokalisert i aorto-iliac segmentet;
 • Atrofi av subkutan fettvev, muskelfibre;
 • Abaissement i hodebunnen og låret;
 • Neglens hyperkeratose;
 • Laminering av plater;
 • Non-healing trophic ulcers;
 • Dannelsen av calluses i foci av hudskader.

Obliterating aterosklerose er preget av alvorlig obturation med en endring i trofiske ben opp til gangrene.

Hos 45% av pasientene oppstår smerte på grunn av tilbakevendende anfall etter at aktiv behandling er sluttet med overgangen til forebyggende prosedyrer. Personer med hyppige tilbakemeldinger anbefales periodisk pasientbehandling.

Behandling av utryddet aterosklerose: grunnleggende prinsipper

Konservativ behandling av utjevning av aterosklerose i bena er rettet mot å eliminere symptomer, gjenopprette skader på vaskemuren, korrigere fettmetabolismen. Med hjelp av medisinering prosedyrer, er det umulig å oppnå en fullstendig kur.

Generelle prinsipper for konservativ behandling for utjevning av benens arterier:

 1. Eliminering av påvirkning av provokerende faktorer - høy glukose, atherogene fettstoffer;
 2. Gradvis reduksjon av arteriell hypertensjon hos pasienter med intermitterende claudikasjon. Med en skarp bortskaffelse av høyt blodtrykk kan symptomene på intermitterende claudikasjon øke;
 3. Den fysiske belastningen hos pasienter skal gradvis øke. For å styrke smertens terskel er det nødvendig med en konstant økning i sti lengde, men i et lavt tempo;
 4. Forbedring av mikrosirkulasjon av arterier og kapillærer med pentoksifyllin.

For å behandle høyt blodtrykk, bør pasienter med aterosklerose ikke bruke beta-blokkere, noe som betydelig øker perifer blodtilførsel. Legemidler forverrer tilstanden til vaskemuren, provoserer spasmer i arteriene.

Aterosklerose, en person bør gå i minst 30 minutter daglig. Ved bevegelse opprettes en aktiv oksygenering av musklene, noe som fører til veksten av kapillærene.

Hvis det oppstår ubehagelige opplevelser, vær sikker på å stoppe. Hvile og fortsett å gå.

Kirurgisk behandling av utrydding av aterosklerose i nedre ekstremiteter

Kirurgiske prosedyrer for aterosklerose i nedre ekstremiteter er rettet mot revaskularisering av de berørte delene av ekstremitetene.

Modern kirurgi med aterosklerose tilbyr en rekke lovende metoder:

 • Ballong angioplastikk;
 • endarterectomy;
 • Laser angioplastikk;
 • Hip og pop kirurgi bypass;
 • Dannelsen av aorto-femoral collaterals.

Hovedindikasjonen for revaskularisering er et smertsyndrom med normal fysisk aktivitet, som hindrer det naturlige livet til en person.

Endovaskulære metoder brukes for individuelle aterosklerotiske plakk i kar. Shunting er foreskrevet for lesjoner av arterier i stor grad. Rationaliteten av prosedyren er åpenbar i diabetes mellitus når pasienten har trofasår, omfattende erosive lesjoner på grunn av iskemi av vevet i bena.

Det ekstreme tilfellet med kirurgisk behandling av lemklerositet i lemmer er lumbal sympathectomy. Prosedyren utføres i tillegg til å øke healingstallet av ulcerative defekter, når skudd eller andre kirurgiske prosedyrer ikke er vist. Det er mulig å fjerne sympatiske nerver, innervating fartøy av nedre ekstremiteter, i kombinasjon med endarterektomi eller bypass.

Symptomer på å utrydde aterosklerose i nedre ekstremiteter med progresjon fører til alvorlige komplikasjoner, funksjonshemming. Når du forebygger sykdom, kan du unngå farlige konsekvenser.

Dette mønsteret er dannet med akutt okklusjon av arteriene i nedre ekstremiteter. Ifølge de klassiske medisinske kanonene er aterosklerose akkumuleringen i kargenvegget av patogene fettstoffer med en reduksjon i intravaskulær lumen. Om fett trombi og emboli i patologi, skriver noen utenlandske forfattere. Studier har vist at pasienter med denne nosologien kan spores ikke bare aterosklerotisk plakk i arterieveggen, men også frie fragmenter inne i fartøyets lumen.

Obliterating aterosklerose i ekstremiteter: symptomer og behandling

Med mindre utelatelse av beinene i beina, er det tegn på hypoksi - nummenhet i lemmer, tap av følsomhet, ømhet i musklene når man går.

Obliterating aterosklerose i nedre ekstremiteter: risikofaktorer, symptomer

Obliterating aterosklerose i nedre lemmer er ledsaget av kroniske lidelser, som ofte rammer mennesker over 40 år.

Kontinuerlig forebygging forhindrer utvikling av nekrotiske sår, men mange pasienter har risikofaktorer:

 • fedme;
 • Økt konsentrasjon av fett;
 • Brudd på blodtilførsel av underekstremiteter på grunn av åreknuter.

Aterosklerotiske plakkene påvirker beina oftere enn armene. Årsaken til tilstanden er ikke klar, men man kan påta seg en genetisk svakhet i femorale og popliteale arterier, en økt belastning på disse fartøyene under gang.

Obliterating arteriosklerose av underarmsarterier

Iskemiske endringer i femorale arterien forekommer ikke bare i aterosklerotiske plaques. Bekkenens bevegelsesorganer, reproduksjonssystemet, åreknuter er ledsaget av en underernæring, oksygenering av fartøyets vegg. For å forhindre atherosklerose av fartøyene er det nødvendig med rettidig behandling av reproduktive sykdommer.

Den høye frekvensen av plakkene i lårarterien er på grunn av tilstedeværelsen av en bifurkasjon i aorta nær dette fartøyet - stedet for separasjon i 2 stammer. På dette området er det en vridning av blod under bevegelse, noe som øker sannsynligheten for traumer til veggen. I begynnelsen oppstår fettakkumulering i aorta, og faller deretter lavere.

Intermitterende claudikasjon i aterosklerose i lårarterien

Det vanligste tegn på lemmer iskemi er intermittent claudication. Patologi fører til utseende av smertsyndrom, følelsesløp i lemmer. Kompresjon av muskelfibre fører til gradvis forsvunnelse av smerte.

Ved en patologi hos personen er det patologiske tegn. Tilstanden er preget av ubehag, ømhet.

Med intermittent claudication, oppstår patologiske symptomer i ett lem. Gradvis får nosologien symmetri, som er ledsaget av manifestasjoner av bilateralt intermittent claudication. Når du går, er det muskelsmerter i kalvemuskelen først på den ene siden, og deretter på to.

Graden av alvorlighetsgrad av en tilstand bestemmes av avstanden som en person passerer før starten av smertsyndrom. I alvorlige tilfeller oppstår smerte ikke senere enn når du reiser gjennom terrenget ikke mer enn 10 meter.

Avhengig av lokalisering av sårhet er intermittent claudication delt inn i 3 kategorier:

Med en høy kategori er smertesyndromet lokalisert direkte i de gluteale musklene. Ofte kombineres nosologi med Lerish syndrom (med plakk i aorta-bifurkasjonsområdet).

Lav lameness er preget av smerte syndrom av kalver. Oppstår i en aterosklerotisk lesjon i projeksjonen av den nedre tredjedel av låret, kneleddet.

Det er enkelt å diagnostisere intermittent claudication. Også for pasienten klager over smerte i leggen under gange, palpering spores fravær av en puls i plasseringen av angjeldende kar og iliaca-lårarterie, karene i benet.

Det alvorlige kurset er ledsaget av et brudd på trofismen i musklene, noe som manifesteres av en reduksjon i volumet, cyanose i huden, cyanose av tærne.

Det berørte lemmet er kaldt til berøring.

Iskemiske skader på nedre ekstremiteter er ledsaget av skade på nerverstammerne, hevelse i underbenet og foten. Ved en patologi hos pasienter er det en tvunget pose - hold et ben eller en fot i supernuten tilstand.

Klassifisering av utslettende aterosklerose:

 1. Smertefulle opplevelser når du flytter mer enn 1 kilometer. Det er bare smerte med intens fysisk aktivitet. Lang avstand anbefales ikke på grunn av alvorlig ben-iskemi;
 2. Fase 1 er preget av utseendet av intermittent claudication når man beveger seg med en lengde på 250 meter til 1 kilometer. I moderne byer er slike forhold sjelden opprettet, slik at en person ikke føler seg ubehag. Innbyggere i landlige områder er mer sannsynlig å lide av aterosklerose;
 3. Fase 2 er preget av smertesyndrom når man går over 50 meter. Tilstanden fører til at personen blir tvunget til å ligge eller sitte når han går;
 4. Trinn 3 - kritisk iskemi, utvikler med en uttalt innsnevring av benaens arterier. For patologi er smerte typisk når man reiser for korte avstander. Tilstanden er preget av funksjonshemning og funksjonshemning. Søvnforstyrrelser skyldes smertefulle opplevelser om natten;
 5. Det fjerde stadiet av trofiske forstyrrelser manifesteres ved dannelsen av nekrotisk foci, uttalt brudd på blodtilførselen med etterfølgende utvikling av gangrene i nedre ekstremiteter.

Med utviklingen av okklusiv-stenotiske lidelser, uttalt utrydding av aorto-iliac-segmentet, lesjoner av popliteal-tibialområdet. Morfologi i patologi observerer den såkalte "multi-storey arterie skade". Esterified kolesterol plaques er visualisert gjennom hele studieområdet.

I utbredelse er utslettende aterosklerose delt inn i stadier:

 • Segmentutslettelse - fra mikrocirkulasjonsområdet faller bare ett lemfragment ut;
 • En vanlig okklusjon (klasse 2) er en blokk av femoral overflate arterien;
 • Blokkering av popliteale og femorale arterier med brudd på patenteringen av bifurkasjonsområdet;
 • Fullstendig blokkering av mikrosirkulasjon i popliteale og femorale arterier - klasse 4. Ved en patologi blir blodtilførsel på systemet av dype femorale arterier lagret;
 • Nederlag av den dype femur arterien med skade på femoropopliteal regionen. For femte graden er preget av uttalt hypoksi av nedre lemmer og nekrose, trophic ulcers gangrene. Den svake tilstanden til en liggende pasient er vanskelig å korrigere, så behandlingen er bare symptomatisk.

Typer okklusjons-stenotiske lesjoner i aterosklerose er representert ved tre typer:

 1. Nederlaget for den distale delen av tibia og popliteal arterier, der blodtilførselen av underbenet er bevart;
 2. Okklusjon av underbenet. Beholdes gjennom tibia og popliteal arterier;
 3. Til okklusjonen av alle fartøyene i lår og underben med bevaring av patency langs separate grener av arteriene.

Symptomer på å utrydde aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter

Symptomer på utelatelse av nedre lemmer er mangesidig. Med alle manifestasjoner i utgangspunktet, intermitterende claudication, som er en markør av patologi.

Alle symptomene på atherosklerotisk skade på beinene i beina er fordelt på første og senere.

Innledende tegn på fettavsetninger i lemmer av lemmer:

 • Overfølsomhet overfor kulde. Klager om creeping craw, chilliness, brennende, kløe, smerte i kalvregionen;
 • Lerish syndrom er ledsaget av ømhet av gluteus muskler, bakområdet når plakk er lokalisert i aorto-iliac segmentet;
 • Atrofi av subkutan fettvev, muskelfibre;
 • Abaissement i hodebunnen og låret;
 • Neglens hyperkeratose;
 • Laminering av plater;
 • Non-healing trophic ulcers;
 • Dannelsen av calluses i foci av hudskader.

Obliterating aterosklerose er preget av alvorlig obturation med en endring i trofiske ben opp til gangrene.

Hos 45% av pasientene oppstår smerte på grunn av tilbakevendende anfall etter at aktiv behandling er sluttet med overgangen til forebyggende prosedyrer. Personer med hyppige tilbakemeldinger anbefales periodisk pasientbehandling.

Behandling av utryddet aterosklerose: grunnleggende prinsipper

Konservativ behandling av utjevning av aterosklerose i bena er rettet mot å eliminere symptomer, gjenopprette skader på vaskemuren, korrigere fettmetabolismen. Med hjelp av medisinering prosedyrer, er det umulig å oppnå en fullstendig kur.

Generelle prinsipper for konservativ behandling for utjevning av benens arterier:

 1. Eliminering av påvirkning av provokerende faktorer - høy glukose, atherogene fettstoffer;
 2. Gradvis reduksjon av arteriell hypertensjon hos pasienter med intermitterende claudikasjon. Med en skarp bortskaffelse av høyt blodtrykk kan symptomene på intermitterende claudikasjon øke;
 3. Den fysiske belastningen hos pasienter skal gradvis øke. For å styrke smertens terskel er det nødvendig med en konstant økning i sti lengde, men i et lavt tempo;
 4. Forbedring av mikrosirkulasjon av arterier og kapillærer med pentoksifyllin.

For å behandle høyt blodtrykk, bør pasienter med aterosklerose ikke bruke beta-blokkere, noe som betydelig øker perifer blodtilførsel. Legemidler forverrer tilstanden til vaskemuren, provoserer spasmer i arteriene.

Aterosklerose, en person bør gå i minst 30 minutter daglig. Ved bevegelse opprettes en aktiv oksygenering av musklene, noe som fører til veksten av kapillærene.

Hvis det oppstår ubehagelige opplevelser, vær sikker på å stoppe. Hvile og fortsett å gå.

Kirurgisk behandling av utrydding av aterosklerose i nedre ekstremiteter

Kirurgiske prosedyrer for aterosklerose i nedre ekstremiteter er rettet mot revaskularisering av de berørte delene av ekstremitetene.

Modern kirurgi med aterosklerose tilbyr en rekke lovende metoder:

 • Ballong angioplastikk;
 • endarterectomy;
 • Laser angioplastikk;
 • Hip og pop kirurgi bypass;
 • Dannelsen av aorto-femoral collaterals.

Hovedindikasjonen for revaskularisering er et smertsyndrom med normal fysisk aktivitet, som hindrer det naturlige livet til en person.

Endovaskulære metoder brukes for individuelle aterosklerotiske plakk i kar. Shunting er foreskrevet for lesjoner av arterier i stor grad. Rationaliteten av prosedyren er åpenbar i diabetes mellitus når pasienten har trofasår, omfattende erosive lesjoner på grunn av iskemi av vevet i bena.

Det ekstreme tilfellet med kirurgisk behandling av lemklerositet i lemmer er lumbal sympathectomy. Prosedyren utføres i tillegg til å øke healingstallet av ulcerative defekter, når skudd eller andre kirurgiske prosedyrer ikke er vist. Det er mulig å fjerne sympatiske nerver, innervating fartøy av nedre ekstremiteter, i kombinasjon med endarterektomi eller bypass.

Symptomer på å utrydde aterosklerose i nedre ekstremiteter med progresjon fører til alvorlige komplikasjoner, funksjonshemming. Når du forebygger sykdom, kan du unngå farlige konsekvenser.

Obliterating aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter

Aterosklerose i underekstremitetene - er en kronisk vaskulær sykdom, som utvikler seg som følge av forstyrrelser i lipid metabolisme, som fører til dannelsen av aterosklerotiske plakk, fortykkelse av veggene i arteriene i ben og en reduksjon av det vaskulære hulrommet.

Alle disse endringene kan føre til delvis eller fullstendig opphør av blodstrøm. I utgangspunktet er denne patologi nesten ingenting åpenbarer seg selv, men med progresjonen av sykdommen, aterosklerotiske plakk mer begrense lumen av blodkar og kan fullstendig dekke den, noe som resulterer i ischemisk nekrose og til og med vevene i de nedre ekstremiteter. Denne utviklingen av sykdommen kan føre til utvikling av gangrene og tap av beinet.

Hva er det

Obliterating aterosklerose er en av formene for aterosklerose. I denne sykdommen, veggene av arteriene kolesterol plakk dannes, de forstyrrer normal blodstrøm, forårsaker en innsnevring av blodårer (stenose) eller fullstendig blokkering, som kalles en okklusjon eller utslettelse, så snakk om okklusive-stenotiske lesjoner av arterier av benene.

Ifølge statistikk tilhører prerogativet om å ha en patologi menn over 40 år. Obliterating aterosklerose i nedre ekstremiteter forekommer i 10% av jordens totale befolkning, og dette tallet vokser stadig.

årsaker til

Den viktigste årsaken til sykdommen er atherosklerose er røyking. Nikotin, inneholdt i tobakk, forårsaker arteriene til spasmodisk, og dermed forhindrer blodet i å bevege seg gjennom karene og øke risikoen for at blodpropper opptrer i dem.

Ytterligere faktorer som provoserer aterosklerose av arteriene i underdelene og fører til en tidligere forekomst og alvorlig sykdom i sykdommen:

 • økte kolesterolnivåer med hyppig forbruk av matvarer rik på animalsk fett;
 • høyt blodtrykk;
 • fedme;
 • arvelig predisposition;
 • diabetes mellitus;
 • mangel på tilstrekkelig fysisk aktivitet
 • hyppig stress.

En risikofaktor kan også være frostbit eller langvarig avkjøling av beina, overført til ung alder av frostbit.

Mekanismen for utvikling

Oftest er aterosklerose av karene i underlempene manifestert hos eldre og forårsaket av brudd på lipoproteinmetabolisme i kroppen. Utviklingsmekanismen går gjennom følgende stadier.

 1. Mottas i legemet kolesterol og triglyserider (som absorberes i tarmveggene) blir innfanget av spesifikke transportproteiner, proteiner - kylomikroner og transportert inn i blodet.
 2. Leveren behandler de resulterende stoffene og syntetiserer spesielle fettkomplekser - VLDLP (svært lavt densitetskolesterol).
 3. I blodet virker lipoproteinlipasenzymet på VLDL-molekylene. I det første trinnet i den kjemiske reaksjon forløper i lipoproteiner VLDL mellomliggende tetthet (eller LPPP), og deretter i det andre reaksjonstrinn blir omformet til LPPP LPNA (low density kolesterol). LDL - en såkalt "dårlige" kolesterol, og det er mer aterogene (dvs. istand til å provosere aterosklerose).
 4. Fettfraksjoner går inn i leveren for videre behandling. Det er dannet en høy tetthet kolesterol (HDL), som virker i motsatt retning og er i stand til å rense veggene i blodkarene med lag av lipoprotein-kolesterol (LDL og LPPP). Dette såkalte "gode" kolesterolet. En del av fettalkohol blir behandlet til fordøyelsesgalle syrer, som er nødvendige for normal behandling av mat og sendes til tarmene.
 5. På dette stadiet kan levercellene gi et "ikke bestått" (genetisk forårsaket eller forklares med alderdom), hvor det istedet for utgangsakselen lav tetthet HDL fraksjon av fettet forblir intakt og gå inn i blodstrømmen.

Ikke mindre, og kanskje enda mer atherogene, er muterte eller ellers endrede lipoproteiner. For eksempel oksideres under påvirkning av H2O2 (hydrogenperoksid).

 1. Fettfraksjoner med lav tetthet (LDL) settes på veggene av arteriene i nedre ekstremiteter. Langvarig tilstedeværelse av fremmede stoffer i lumen i blodkar bidrar til betennelse. Imidlertid kan verken makrofager eller leukocytter klare kolesterolfraksjonene. Hvis prosessen forsinkes, dannes lag av fettalkoholplakk. Disse forekomster har en meget høy tetthet og forhindrer normal blodstrømning.
 2. Avsetningen av "dårlig" kolesterol er innkapslet, og med tårer eller skade på kapselen dannes koaguleringer. Clots utøver en ekstra okklusiv effekt og tetter igjen arteriene.
 3. Gradvis tar kolesterolfraksjonen i forbindelse med blodpropper en stiv struktur, på grunn av avsetning av kalsiumholdige salter. Veggene i arteriene mister sin normale uttrekkbarhet og blir sprø, som et resultat er brudd mulig. I tillegg til alt er vedvarende iskemi og nekrose hos nærliggende vev dannet på grunn av hypoksi og mangel på næringsstoffer.

Stadier av

Under utryddet atherosklerose i nedre ekstremiteter utmerker seg følgende stadier:

 1. Jeg stadium (første manifestasjoner av stenose) - en følelse av gåsebølger, blanchering av huden, en følelse av kulde og chilliness, overdreven svetting, rask tretthet mens du går;
 2. II Et stadium (intermittent claudication) - en følelse av tretthet og stivhet i kalvemuskulaturen, komprimering av smerte når man prøver å gå ca 200 m;
 3. II B stadium - smerte og følelse av begrensning tillater ikke å passere 200 m;
 4. III-scenen - Den kontraktsomme smerten i kalvemuskulaturen blir mer intens og vises selv i ro.
 5. IV stadium - på overflaten av foten er det tegn på trofiske lidelser, langsiktige sår og tegn på gangrene.

På de avanserte stadier av aterosklerose i nedre ekstremiteter fører utviklingen av gangrene ofte til fullstendig eller delvis tap av lemmer. Mangelen på tilstrekkelig kirurgisk behandling i slike situasjoner kan føre til pasientens død.

I utbredelse er utslettende aterosklerose delt inn i stadier:

 1. Segmentutslettelse - fra mikrocirkulasjonsområdet faller bare ett lemfragment ut;
 2. En vanlig okklusjon (klasse 2) er en blokk av femoral overflate arterien;
 3. Blokkering av popliteale og femorale arterier med brudd på patenteringen av bifurkasjonsområdet;
 4. Fullstendig blokkering av mikrosirkulasjon i popliteale og femorale arterier - klasse 4. Ved en patologi blir blodtilførsel på systemet av dype femorale arterier lagret;
 5. Nederlag av den dype femur arterien med skade på femoropopliteal regionen. For femte graden er preget av uttalt hypoksi av nedre lemmer og nekrose, trophic ulcers gangrene. Den svake tilstanden til en liggende pasient er vanskelig å korrigere, så behandlingen er bare symptomatisk.

Typer okklusjons-stenotiske lesjoner i aterosklerose er representert ved tre typer:

 1. Nederlaget for den distale delen av tibia og popliteal arterier, der blodtilførselen av underbenet er bevart;
 2. Okklusjon av underbenet. Beholdes gjennom tibia og popliteal arterier;
 3. Til okklusjonen av alle fartøyene i lår og underben med bevaring av patency langs separate grener av arteriene.

symptomer

Symptomer på OASC i utgangspunktet, som regel, er tilstrekkelig smurt eller fraværende i det hele tatt. Derfor er sykdommen betraktet lumsk og uforutsigbar. Det er dette nederlaget i arteriene som har egenskapen å utvikle seg gradvis, og alvorlighetsgraden av de kliniske tegnene vil direkte avhenge av scenen i utviklingen av sykdommen.

De første tegnene på å utrydde aterosklerose i nedre ekstremiteter (den andre fasen av sykdommen):

 • begynn å fryse føttene dine;
 • bena blir ofte nummen;
 • hevelse av føttene;
 • hvis sykdommen slo et ben, er det alltid kaldere enn sunt;
 • Det er smerte i beina etter en lang spasertur.

Disse manifestasjonene vises i andre trinn. På dette stadiet av aterosklerose kan en person passere 1000-1500 meter uten smerte.

Folk legger ofte ikke vekt på symptomer som frysing, periodisk nummenhet, smerte når man går på lange avstander. Og forgjeves! Etter å ha startet behandlingen i den andre fasen av patologien, kan du forhindre komplikasjoner 100%.

Symptomer som vises i fase 3 er:

 • negler vokse sakte enn før;
 • Håret begynner å falle ut på føttene;
 • smerte kan oppstå spontant både i løpet av dagen og om natten;
 • Smertefulle opplevelser vises etter turgåing i korte avstander (250-900 m).

Når en person har et stadium 4 som utrydder aterosklerose i beina, kan han ikke passere og 50 meter uten smerte. For slike pasienter blir en uutholdelig oppgave enda en shoppingtur, og noen ganger bare går inn i gården, idet klatring og nedstigning av trappene blir tortur. Ofte kan pasienter med stadium 4 sykdom bare bevege seg rundt i huset. Og etter hvert som komplikasjoner utvikler seg, slutter de å komme opp i det hele tatt.

På dette stadiet blir behandling av sykdommen som utrydder aterosklerose i nedre ekstremiteter ofte impotent, det kan bare lindre symptomene i kort tid og forhindre ytterligere komplikasjoner som:

 • mørkere hud på bena;
 • magesår;
 • gangrene (denne komplikasjonen krever limambutasjon).

Flow funksjoner

Alle symptomer på sykdommen utvikler seg gradvis, men i sjeldne tilfeller utrydder aterosklerose av karene i nedre lemmer manifesterer seg i form av arteriell trombose. Deretter, på stedet for arterie stenose, vises en trombose, som umiddelbart og tett lukker arterien lumen. En lignende patologi for pasienten utvikler seg uventet, han føler seg en kraftig forverring i hans velvære, beinets hud blir blek, blir kald. I dette tilfellet tillater en rask behandling (teller tiden til irreversible fenomener - i flere timer) til vaskulær kirurg at personen skal holde et ben.

Med den samtidige sykdommen - diabetes mellitus har forløpet av åreforkalkning sine egne egenskaper. Historien om slike patologier er ikke sjelden, da sykdommen utvikler seg så raskt (fra flere timer til flere dager), som på kort tid fører til nekrose eller gangren i underekstremiteter. Dessverre tar leger ofte til amputasjon av ben i denne situasjonen - dette er det eneste som kan redde en persons liv.

Diagnose av sykdommen

Diagnosen "utrydder aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter" er basert på følgende data:

 1. Typiske klager fra pasienten (smertesyndrom, intermittent claudication).
 2. Ved undersøkelse er tegn på atrofi av bløtvevet i lemmer notert.
 3. Rheovasografi av ekstremiteter viser en markert nedgang i indeksen på bena og føttene.
 4. Reduserer nivået av pulsering på arteriene av føttene, beina, popliteal og femorale arterier. Når aortabifurkasjonen lesjon kan mangle krusning ved begge lårarteriene (Leriche syndrom).
 5. Termometri, termografi - senke temperaturen på vev og nivået av infrarød stråling.
 6. Ultralyd av beinene i beina (Dopplerography) indikerer et brudd på blodtilførselen til perifere deler.
 7. Arteriografi (studie med innføring av et kontrastmiddel i benens arterier) viser området for innsnevring av lemmerens arter.
 8. Prøver med funksjonell belastning - redusert belastningstoleranse, rask tretthet og utseende (eller forbedring) av iskemisk smerte.

Behandling av utrydding av aterosklerose

Konservativ behandling av pasienter med utslettende aterosklerose i arteriene i underekstremiteter utføres i følgende tilfeller:

 • på scenen av kronisk arteriell insuffisiens av blodsirkulasjonen i lemmer i henhold til AV Pokrovsky-Fontane klassifisering;
 • med alvorlig sammenhengende patologi: koronar sykdom, cerebrale vaskulære lesjoner, kroniske lungesykdommer, lever, nyrer, diabetes mellitus;
 • flere (multi-etasjes) okklusjoner og stenose av hovedarterien;
 • skade på distal vaskulær seng.
 • beroligende terapi (seduxen, elen);
 • desensibiliserende terapi (dimedrol, pipolfen);
 • Smertelindring (smertestillende midler, intraarterielle midler, blokkering av 1% oppløsning av novokain, paravertebrale blokkeringer i nivået av L2-L3, epigastriske blokkater);
 • utelukkelse av effekten av vaskulære risikofaktorer (røyking, alkohol, overdreven kjøling, nervestress, hypodynami, diabetes mellitus);
 • .. forbedre blod reologi, dvs., redusere dens viskositet (plasmaerstatninger - dekstran, defibrinogeniziruyuschie enzymer - akrod, pentoksifilin, Trental, blomsterpotter, agapurii);
 • eliminering av vaskulær spasme (spasmolytics - no-spa, halidor, xanthinal nikotinat, gangiblokatorer - heksonium, dicaine);
 • normalisering av blodkoagulasjonssystemet (antikoagulantia);
 • inhibering av adhesjonsaggregasjonsaktivitet av blodplater (acetylsalisylsyre, tiklid);
 • restaurering av oksydant-antioksidantbalanse - beskyttelse av cellemembraner (antioksidanter - vitaminer A, E, C, probukol);
 • aktivering av metabolske prosesser i vev (vitaminer, nikotinsyre, complamine, solkoseryl, bradykinininhibitorer - prodektin, parmidin);
 • eliminering av immunforstyrrelser (immunmodulering, immunosorpsjon, blod ufo);
 • normalisering av lipidmetabolisme. Det inkluderer kostholdsterapi, utnevnelse av lipidsenkende legemidler, bruk av ekstrakorporeale metoder for å korrigere sammensetningen og egenskapene til sirkulerende blod, delvis inokulering, genterapi.

Diet terapi i sletting av aterosklerose er basert på begrensning av energiinnholdet av matinntaket til 2000 kalorier per dag, med en reduksjon i andelen av fett i det (opp til 30% eller mindre) og kolesterol (mindre enn 300 mg). Berettigede oppdrags pasienter antiaterogeniske ernæringstilskudd såsom fettsyrer, fiskeolje, Eiconol (er et tilsetningsstoff som stammer fra enkelte arter av fisk).

I fravær av normalisering av lipidmetabolismeindikatorer mot bakgrunnen av diettterapi, uten å stoppe det, utføres medikamentbehandling. For tiden brukes fem grupper av lipidsenkende legemidler til å behandle og forebygge aterosklerose:

 • enterosorbenter - kolestyramin, som er sekvestranter av gallsyrer;
 • statiner - lovastatin (mevacor), simvastatin (zocor), privastatin (lipostat), fluvastatin (leshol)
 • fibrater - mofibrat, otofibrat;

Effektiviteten av konservativ terapi er estimert av leverandørene av lipidmetabolisme, primært når det gjelder total kolesterol og LDL-kolesterol.

Det normale nivået av triglyserider er 150 mg / dl. Ekstrakorporale teknikker korreksjon sammensetning og egenskaper til sirkulerende blod: plasmaferese; selektiv immunadsorpsjon, inkludert sorbenter med monoklonale antistoffer mot LDL (spesielt effektiv i behandling av pasienter med alvorlig hyperkolesterolemi hetero- og homozygot); hemosorbtion. Disse metodene tillater å oppnå stabil hypolipidemisk effekt, som består i å redusere nivået av LDL i blodet og øke HDL, redusere aterogene faktor. Dette reduserer progresjonen av aterosklerotisk okklusjon av arteriene. Imidlertid, da svikt av konservative korreksjon hyperlipidemier, tendenser til progresjon av prosessen, spesielt under den tidlige aterosklerose, signifikante kliniske manifestasjoner av aterosklerose hos pasienter med generalisert sin form, som vanligvis er observert hos pasienter med familiær hyperkolesterolemi når kolesterolnivå enn 7,5 mmol / l, uttrykt xantomatose operasjon kan utføres delvis eyunoileoshuntirovaniya (Buchwald drift).

Det vesentlige ved denne operasjonen er slått av fra fordøyelse av den distale tredjedel av tynntarmen og den proksimale anastomose av tynntarmen 2/3 kuppel blind. Presser tarmen har evnen til å syntetisere og frigjøre flere typer PL og deres apoproteiner påvirke hepatisk syntese og sekresjon av lipider ved absorpsjon og enteropechenochnoy sirkulasjon av gallesyrer (BA), og kolesterol, redusere lengden av tynntarmen fungerende kort fører til avbrudd absorpsjon LCD og akselerere deres utskillelse, øke syntesen av fettsyrer i leveren, styrke oksydasjon av kolesterol, redusere intestinal cholesterol-syntese, kylomikroner, VLDL, lipid absorpsjon dip og undertrykkelse etterfulgt av syntese i leveren hvis aterogene oproteidov. En bivirkning av operasjonen Buchwald er den hyppige utviklingen av diaré, malabsorpsjon av vitamin B12 og folsyre.

To hovedmetoder for genterapi for utrydding av aterosklerose er utviklet. SAMMENDRAG første av disse består i å innføre et gen som koder for det normale proteinet - reseptoren for LDL via retrovirus inn i en kultur av hepatocytter, celler hos pasienten, og deretter gjennom et kateter innsatt i portvenen, levering av en oppslemning av slike celler i pasientens lever. Etter deres overlevelse begynner donorens normale reseptorer å fungere. Ulempen er behovet for pasienter som mottar store doser av statiner og gradvis reduksjon i funksjon av de innførte gener.

Den andre (direkte) fremgangsmåten utføres på en pasient uten forutgående manipulasjon av målceller, karakterisert ved at genet er kompleksbundet med en bærer (vektor) og administreres til en pasient direkte, men lokalt - i det kardiovaskulære systemet for å unngå spredning av genet i organismen. Direkte injeksjon utføres ved hjelp av en virusinfeksjon, en kjemisk eller fysisk metode,

Komplekset av konservativ behandling av pasienter med aterosklerose, særlig med stadium III - IV kronisk arteriell insuffisiens av lemmer, er det tilrådelig å omfatte produkter som har en kompleks virkningsmekanisme; 1) tanakan - stimulerer produksjonen av vaskulær endotel avslapning faktor. Stoffet har en vasodilaterende effekt på arteriolene, liten, grad reduserer permeabiliteten i kapillærene, reduserer aggregering av blodplater og røde blodceller, beskytter cellemembraner, inhibere reaksjonen av lipidperoksidasjon, forbedre glukoseopptak og vev oksygen; 2) prostaglandiner og deres syntetiske derivater (vasoprostan). De påvirker alle deler av den ischemiske ekstremitet syndrom, har en karutvidende virkning, hemmer blodplateaggregasjon, forbedrer mikrosirkulasjon, og normalisere metabolske prosesser i de iskemiske vev.

Pasienter med lavere ekstremiteter atherosclerosis obliterans stille fysioterapi, varmebad og spa behandling (magnetisk puls og likestrømmer med eksponering til lumbale sympatiske ganglier og nedre lemmer, interferensstrømmer i de nedre lemmer og lumbale ryggraden, massasje av de nedre ekstremiteter, refleks - segmental spinal massasje, radon, hydrogensulfid bad, akupunktur, giperbaroterapiya).

En av de mest moderne måtene å fysioterapeutisk behandling av pasienter med utryddet aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter er elektrisk stimulering av ryggmargen. Det utføres i tilfelle umuligheten av å utføre rekonstruktiv operasjon på arteriene på grunn av forekomsten av okklusjonsskader med systolisk trykk på ankelnivået mindre enn 50 mm Hg. Art. Kjernen i metoden består i den perkutane introduksjonen av den kvadripolære elektroden inn i lumbale ryggradenes epidurale rom med ledningen av dens topp til nivået T12 og dets plassering langs midtlinjen. I løpet av den første uken utføres elektrisk stimulering av ryggmargen ved en pulsfrekvens på 70-120 Hz fra en ekstern kilde. Når et positivt klinisk resultat oppnås, blir generatoren implantert i det subkutane vev av den fremre bukvegg og programmert for en permanent eller intermittent driftsmodus. Elektrostimulering utføres i lang tid (måneder).

I obliterating aterosklerose i de lavere ekstremiteter og Gående trening (kinesitherapy, muskeltrening, vandre gjennom gang throuth). Kinesitherapy tar sikte på å øke avstanden til smertefri vandring. Essensen i fremgangsmåten er som følger: I tilfelle av hypoksisk smerte i leggen når overvinne en viss avstand av pasienten midlertidig senker banen. Noen få minutter etter dette er pasienten igjen i stand til å utføre bevegelser uten smerte. Mekanismen av de gunstige virkningene av gange trening med okklusive-stenotiske lesjoner i arterier på grunn av økt oksygenutnyttelses myocytter, økt aktivitet av mitokondrielle enzymer og anaerob energiproduksjon, transformasjons hvite muskelfibre i rødt, stimulering av sikkerhet krovobrascheniya, heve ischemisk smerteterskelen.

Arterielle rekonstruktive og palliative operasjoner brukes til kirurgisk behandling av pasienter med utrydding av aterosklerose i arteriene i underekstremiteter. Rekonstruktive metoder for gjenoppretting av arteriell blodstrøm omfatter: endarterektomi, shunting, protese, røntgen endovaskulær rekonstruksjon (se "Behandling av Lerishs syndrom"). En uunnværlig forutsetning for deres gjennomføring er en god patency av den distale vaskulære sengen.

Endarterektomi (trombendarterektomiya) blir generelt anvendt i pasienter med forlengede (segmental) single bagasjerommet okklusjoner.artery 7-10 cm lengde. Essensen av operasjonen består i å fjerne ateromatøs intima-modifisert med sidestilt med den tromber. Endarterektomi skjer - åpen, semi-lukket, lukket, eversion, og også ved hjelp av mekaniske og fysiske metoder.

Med en åpen endarterektomi går den tildelte arterien lengde over stedet for lokalisering av plaketten. Deretter, under visjonskontroll, blir det forandrede intima skilt fra de underliggende vegglagene til overgangsnivået til de visuelt uinfiserte områdene og avskåret. Kanter av intima ved siden av manipulasjonssonen er festet til arterievegget ved atraumatiske sømmer, noe som er en pålitelig måte å forhindre innpakning og blokkering av arteriene lumen. For å hindre innsnevring av endarterektomiarterien, suges en autovoll patch inn i snittet.

Metoden for semi-lukket endarterektomi innebærer: 1) utsetting av det berørte segment av arteriene overalt; 2) disseksjon av arterier (langsgående, tverrgående) i projeksjonen av den distale ende av okklusjonen; 3) sirkulær separasjon i dette stedet for atheromatøs endret intima fra muskelmembranen; 4) Tverrsnittet av det valgte segmentet og utfører det langs det spesielle instrumentets proksimale retning - en disinhibitor, hovedsakelig en ring (strimmelstrimmel), peeling den endrede ingima; 5) åpning av arterie lumen over stedet for okklusjonens proksimale ende og fjerning gjennom den av den frigjorte sylinderen av den berørte intima; 6) Søm av arterieveggen, om nødvendig med en autofiløs lapp.

Endarterektomi ved den lukkede metoden utføres på samme måte som halvåpent, men uten arterieisolasjon over alt.

Ved bruk av metoden for eversion endarterektomi, dissonerer arterien transversalt under lokaliseringen av plakkene. Deretter ble et lag av dens vegg sammensatt av adventitia og tunica muscularis, skrellet fra sjuk intima og sammentrekkbar (Everts) i den proksimale retningen ved den øvre ende plakk. På dette nivået blir den dannede sylinderen av det forandrede intima avskåret. Det inverterte muskelskallet og adventitien går tilbake til sin opprinnelige posisjon. Passasjen av fartøyet gjenopprettes ved påføring av en sirkulær søm. Det er også mulig å reversere implementeringen av en eversion trombendarterektomi.

Shunt-operasjoner for utrydding av aterosklerose utføres med utvidet, så vel som multi-etasjes okklusjon-stenotiske lesjoner av arteriene i underekstremiteter. Som en shunt brukes et segment av en stor saphenøsve som er isolert fra sengen sin, oftere, reversert og anastomert med en arterie over og under obstruksjonen. Mindre vanlig anvendt human navlestreng Wien, gomoarterialnye transplantater, syntetiske proteser av polytetrafluoretylen, desto større saphena Wien uten å isolere det fra sengen. Essensen av sistnevnte metode er at venen ikke utskilles fra det subkutane vev og ikke reverseres, men skjærer over og under okklusjonsstedet. Før dannelsen av en arteriovenøs anastomose, blir venøse ventiler ødelagt ved hjelp av valvulotomer av forskjellige design. Tilgjengelighet undersystemen årer som kan tjene som arteriovenøs fistel etter start av blodstrøm det er satt basert på angiografi data, Doppler-ultralyd, palpering og t. D., etterfulgt av deres ligering.

Suksessen til shunting-operasjonen bestemmes i tillegg til tilstanden til den perifere kanal og diameteren til shunten som brukes, som bør overstige 4-5 mm.

Ved alvorlige lesjoner av underårets arterier, forhindring av plantarbuen, i tillegg til den konvensjonelle femoral-popliteal (shank) autogenous shunting, i tillegg. listalnogo anastomose dannet arteriovenøs fistula, noe som fører til en avløpsparti av blod direkte inn i en blodåre, øker hastigheten på blodstrømmen klovn og derved reduserer sannsynligheten for trombose. Under operasjonen, først utøves i samlearterien anastomose i en "side til side", og deretter opprette en fistel gjennom den distale enden av graftet anastomose med et tall som ligger popliteal eller tibial vene. Diameteren skal være 2-4 mm, dvs. 40-60% av shuntdiameteren.

Prothese av arteriene av nedre ekstremiteter i aterosklerose er ekstremt sjelden.

Hvis det ikke er mulig å gjenopprette blodstrømmen langs hovedarteriene, hovedsakelig på grunn av okklusjonen av den distale vaskulære sengen, produseres plasten i den dype lårarterien. Samtidig fører en temmelig hyppig lesjon av både den dype femorale arterien, poplitealen og benene i underbenet og den svake utviklingen av collaterals mellom dem til utilfredsstillende resultater av operasjonen.

Okklusjon av den distale karseng, dårlig tilstand av dyp lårarterien utført palliativ kirurgisk inngrep, med sikte på å styrke sikkerheten sirkulasjonen i lemmene. Disse inkluderer lumbar sympathectomy, revascularizing osteotrepanation metoder PF Bytkov, GA Ilizarov, mikro transplantasjon av større oment i den ischemiske ekstremitet vev.

Lumbar sympathectomy med sletting av aterosklerose involverer ekstra-, transperitoneale delesjon II - III lumbal sympatisk ganglion ipsilaterale (Diez drift). Hovedmekanismen i operasjonen er fjerning av sympatisk nervesystem.

Ved bruk av revascularizing osteotrephination med obliterating aterosklerose på den mediale overflate av tibia i et biologisk aktive punkter (som i akupunktur) i den sone av et velutviklet subkutane nettverks kollateralene utført 6-9 burr hull med en diameter på 4-6 mm, uten å skade benmargen. Postoperativt forårsaket av trepanasjon under terskelverdien stimulering i biologisk aktive punkter stimulerer utlevering backup sikkerheter. Samtidig dannes ikke-tradisjonelle intervaskulære forbindelser mellom arteriene i muskelvevet og benmarget gjennom trefinhullene. Videre er det i den generelle sirkulasjon øker innholdet av benmargmediatorer - mielopeptidov innehar analgetiske, trofiske og angioprotektornoy egenskaper (G. A. Ilizarov, FN Zusmanovich, 1983).

Essensen av metoden til P. F. Bytka er introduksjonen gjennom visse punkter på foten og shin i deres myke vev av autoblood (Figur 42). Behandling utføres innen 30 dager. Vevet infiltreres to ganger - på underbenet i 1. og 14. dag, på foten på syvende og 21. dagene. En økt bruker 60 - 80 ml blod til foten, 150 - 180 ml - til underbenet. Den kliniske effekten av operasjonen blir merkbar etter 2-3 måneder. etter ferdigstillelse av behandlingsforløpet og er forbundet med dannelsen i ekstravaseringssonen av et vascularisert bindevev.

Metoden for GA Illizarov (langsgående kompaktektomi ifølge GA Illizarov) forutsetter dannelsen av en langsgående beinflake 10-16 cm i lengden fra tibiaens fremre indre overflate. Gjennom det er 2-3 distraheringsnåler festet, festet til apparatet i Illizarov, påført benet. Fra 8. til 9. postoperative dag fjernes benflekken daglig fra tibia med 0,5 mm. Prosedyren utføres 31-36 dager, til intervallet mellom tibia og dets fragmenter er 15-20 mm. Etter at i løpet av 45 - 60 dager, som avhenger av graden av modenhet av bindevev, fortsetter fiksering av flaken. Ifølge GA Illizarov, når flaken er distrahert, skjer regional stimulering av vaskulaturen under påvirkning av strekkspenning. Samtidig øker hovedskipene, antall og kaliber av små fartøy av muskler, fascia og bein øker; På hematomdannelsesstedet utvikles et blodtilførende bindevev; På grunn av økt blodpåfylling blir regenerative prosesser i lemmen aktivert.

Når mikrokirurgisk transplantasjon av et stort omentum inn i iskemisk vev av ekstremiteter, er den store epiplon plassert subfascially på låret med overgangen til poplitealområdet og shin. Transplantasjonens fôringskar, oftere den høyre gastro-omentale arterien, blir implantert i den felles femorale arterien, og venen inn i lårbenen.

En ulempe ved de ovennevnte metoder for kirurgisk behandling av arteriosklerose obliterans strømmer om rett distalt for okklusjon av den vaskulære bed i underekstremitetene, er den store mengden av tid som er nødvendig for utvikling av sikkerhet sirkulasjon, - fra 1 til 3 måneder. Dette begrenser bruken av slike operasjoner i behandling av pasienter med kritisk iskemi i III - IV trinn som krever rask økning i blodsirkulasjonen i den lem. I slike tilfeller er foten gjort arterilizatsiya venesystemet: arterilizatsiya overfladiske vene nettverk destruktiv sine ventiler - arterilizatsiya opprinnelse i den store overflatevene og okklusjon overflaten årer - en dyp venesystemet. Arterilizatsiya opprinnelse i den store vena saphena magna i stabelen omfatter en rekke shunt (omvendt autovein, vene in situ, protese) mellom travers segment av popliteal arterie eller det distale segment av den overfladiske lårarterien og opprinnelsen av den store vena saphena magna i stabelen. I hjertet av det arterielle dype venøse nettverket er inkluderingen i blodet av den bakre tibialvenen på en lignende måte.

I tilfelle av svikt for å utføre rekonstruktiv kirurgi pasienter med trombotiske okklusjoner av arteriene i de lavere ekstremiteter, kan abdominale aorta på grunn av aterosklerose bruke en lokal eller systemisk trombolyse generelt kjente trombolytiske midler (streptokinase, Elie Duc Decazes).

Den største effekten fra søknaden oppnås: 1) med tidspunktet for okklusjon, ikke over 12 måneder. hos pasienter med lesjoner i abdominal aorta og iliac arterier, 6 måneder. - med utseendet av femoral og popliteale arterier, 1 måned. - Fuglearterier 2) med omfanget av okklusjon opp til 13 cm, 3) med en tilfredsstillende tilstand av den distale vaskulære sengen (arteriene i underbenet er fordelbare).

System lysering utføres i henhold til den tradisjonelle skjema innebærer innføring av lokal trombolytisk ved en lavere dosering gjennom kateteret direkte inn i kroppen av en trombe antegrad eller retrograd, er det ledsaget av aktivering i motsetning til en systemisk plasminogen lysering som inngår i strukturen av clot.

Det finnes flere metoder for lokal trombolyse: 1) kontinuerlig infusjon med den første dosen av en stor dose, og deretter støtter; 2) administrering av et trombolytisk medikament gjennom et multiple-åpningskateter gjennom den okklusive trombus ("pulserende spray" -teknikk); 3) innføring av trombolytisk i en stor dose under opptrekking av kateteret langs trombosens lengde. Maksimal varighet av trombolytisk behandling overstiger ikke 48 timer. Dens effektivitet styres angiografisk eller ved ultralyd.

I den postoperative perioden fortsetter pasientene kompleks konservativ behandling som er rettet mot å forhindre purulente og trombotiske komplikasjoner av operasjonen. I fremtiden bør de gjennomgå 1 til 2 kurs innen legemiddelbehandling hvert år, mens de på poliklinisk basis stadig tar disaggreganter, indirekte antikoagulanter og andre patogenetisk baserte stoffer.

forebygging

Den tapt helsen i aterosklerose er resultatet av din holdning til deg selv tilfeldig, derfor har du allerede en slik sykdom, det er nå minst nødvendig å være mer oppmerksom på deg selv og sørg for å utføre forebyggende vedlikehold. Når OASNK skal velge en behagelig, komfortabel sko for å eliminere kviser, blåmerker, unngå skader på beina, mens du sitter, ikke kaste føttene dine på hverandre, tk. blodkarene er tette og blodtilførselen i det syke leget er forstyrret. Det er nødvendig å gjøre daglige turer, for føttene er det veldig nyttig. Dette inkluderer riktig ernæring med unntak av animalsk fett, salt, røkt produkter, stekt, rødt kjøtt, fettmelk, krem.

Det er nødvendig å normalisere vekten, kontroll AD - tallene skal ikke overstige 140/85. Redusering av lipider i blodet vil beskytte deg mot hjerteinfarkt, unntatt hypodynamier fra daglig behandling og innføring av moderat fysisk anstrengelse vil også være overflødig. Røyking avbestilling er obligatorisk (dette alene reduserer dødeligheten fra 54% til 18%). Det er bedre å gi opp alkohol i noen doser.

Det er nødvendig å behandle kroniske sykdommer i tide, overvåke blodsukkernivåene, unngå stress, besøk regelmessig en lege for undersøkelser, og gjennomføre systematisk konservative behandlingskurs. Prognosen bestemmes av nærværet i nærheten av andre former for aterosklerose: cerebral, koronar - som selvsagt ikke legger til helse.

Les Mer Om Fartøyene